13.1.2015

Tämäkin vieläToimittaja Virve Rissanen kirjoittaa Helsingin Sanomissa, että vaikka Suomesta tuli monikulttuurinen, muslimeille sopivia asuntoja ei juuri rakenneta. Tämä siitä huolimatta, että Suomessa tehtiin jo vuonna 2010 ideakortti, johon kartoitettiin islaminuskoisten asumistoiveita.

Islaminuskoisen kodissa olisi tärkeää, että nainen voisi välttyä miesten katseilta esimerkiksi laittaessaan ruokaa ilman huivia. Ruuanlaitto tulisikin tehdä siksi suljetussa tilassa, jotta hiukset eivät osu miesten silmiin. Samoin perheen miesvieraille tulisi mieluiten olla oma sisäänkäynti, eivätkä tytöt ja pojat saisi asua samassa huoneessa enää yli seitsenvuotiaina.

Asunnon tulisi siis olla riittävän iso, jotta myös isovanhemmat voisivat asua perheen kanssa. Kaksi vessaakin on tarpeellista. Sekin on harmillista, että maahanmuuttajia pyritään hajauttamaan ympäri kaupunkia, kun asuntojen olisi parempi olla lähekkäin.

Muslimit eivät Rissasen artikkelin mukaan halua ostaa omia asuntoja, koska lainanotto ja korkojen maksaminen on vastoin islamin uskontoa. Pitäisi olla pankki, joka on suunniteltu varta vasten islaminuskoisille, ja ilmeisesti  siellä tulisi olla uskoon sopiva koroton luotonanto. Briteissä tällaisia islaminuskoisten pankkeja jo on.

Olenkin aina sanonut, että suomalaiset asuvat ahtaasti. Tässä nyt nähdään, millaiseen ahdinkoon ajamme ulkomaalaiset maahantulijat.  Mitähän he meistä oikein ajattelevat?

Amerikassa köyhä yksinhuoltajakin hankkii, siis ilmeisesti vuokraa, itselleen pikkurahalla ison talon. Ainakin elokuvissa. Kun yh-äiti kulkee talossa, huoneet eivät lopu milloinkaan,  ja aina talossa on yläkerta monine  makuu- ja kylpyhuoneineen. Meillä tuo yksinhuoltaja asuu pienessä kaksiossa hissittömässä kerrostalossa. Ja niitä samanmoisia kopperoita nyt sitten tarjotaan maahantulijoille. Mihinkähän köyhälään he oikein luulevat tulleensa?

126 kommenttia:

 1. Hmmm....ensimmäiseksi mieleen tuli Mauno Koiviston lause: "provosoitukaa kun teitä provosoidaan". Tämä oli ulkomuistista, saattaa siinä jotain muuntumaa olla. Kaikkinaista fundamentalismia pitää varoa.

  Tänään tehtiin maassamme mahdollisesti jälleen vakava hyökkäys sananvapautta vastaan. Surulliselta tuntuu viimeaikaisten maailman tapahtumien jälkeen. Me suomalaiset ajattelemme, että sananvapaus tarkoittaa omaa mahdollisimman suurta mahdollisuutta sanoa "suoraan ja runsaasti" ja toisten mahdollisimman suurta vaikenemista, jopa vaientamista. Toivon, että poliitikko Päivi Räsäsen Facebook-sivut mahdollisesti kaataneet rikolliset saadaan kiinni ja heitä rankaistaan rikoslain koko ankaruudessa. Ämpärillisen kylmää vettä voisivat niskoihinsa myös kaataa.

  Pienet asunnot ovat parasta ja kuuminta hottia. Minä nautin asumisestani tässä kaksiossa. Siivouspäivänä ihmettelen: "ai se loppu jo!", ja kun taivaalta pukkaa lunta ja vanhoja akkoja takarekineen, minä hihittelen ja kaadan itselleni kahvia. Verhon raosta kurkin vähän kauemmas: "älä vaan loukkaa selkääs sen kolan kanssa!" ka "muista mennä välillä lämmittelemään!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lähetin sanomalehden Päivi Räsäs -nettikeskusteluun kommentin, mutta ei sitä julkaistu. Julkaistiin vain tätä poliitikkoa haukkuvia rääväsuisia kommentteja.

   Minähän ihailen Päivi Räsäsen tinkimätöntä kirkasotsaisuutta ja asian takana pysymistä, siis rehellisyyttä, jota harvoin tapaa. En tiedä toista poliitikkoa, joka yhtä hyvin olisi sanojensa takana alusta loppuun. Ihailtavaa. (En muuten ymmärrä, miksi pitäisi ihailla vain ihmisiä, jotka ovat kanssani samaa mieltä. Ihailen monia rohkeita ihmisiä, joiden ajatuksiin en yhdy.)

   Vaan on se kummallista, että jonkun Facebook-tili voidaan hävittää kokonaan. Onhan poliitkolle sinne lutu verkosto toki tärkeä. Työtähän se on, sen ylläpito.

   Poista
  2. On kuitenkin vielä olemassa mahdollisuus, että Päivi toteaa: "Oho, eikäkö mä vaan unohin mun salasanat kotiin Riihimäelle."

   Poista
  3. Facebook-sivuni on poistettu kahdesti. Ensimmäisellä kerralla syytin itseäni jostain mahdollisesta virheestä ja aloitin uuden sivun. Toisella kertaa aloin tutkia asiaa. Syyksi oli ilmoitettu sopimaton sisältö. Ja mikä se olikaan? Kuva tilkkukassista. Sivu palautettiin anteeksipyynnön kera.
   Nettihyökkäyksiä on tullut paljon kahdenlaisissa tilanteissa: olen puolustanut joko uskontojen oikeuksia kansainvälisten lakien tuella tai monikulttuurisuutta. Häiriköt ovat nähtävästi olleet täysin päinvastaisista leireistä. Kerran oli niin pahoja henkilööni osuvia herjoja, että poliisi neuvoi tekemään rikosilmoituksen. Koska en ole poliitikko tms, minun ei tarvitse kestää sellaista. En tehnyt. Ajattelin, että häiriköinnin takana voi olla joku hyvin nuori ihminen, jonka henkilötietoihin se olisi tehnyt liian ison miinuksen. Annoin sis armon käydä oikeudesta. Ehkä se oli tyhmää.

   Poista
  4. Ohoh, enpä olisi uskonut. Meillä on siis eri leirien sensorit keskuudessamme!

   Uskonto on herkkää aluetta, samoin poliittiset äärilaidat. Vaan mitä sopimatonta joku valvoja voi nähdä tilkkukassissa?

   Poista
  5. Saattaisi olettaa, että tuollaisiin poistamisiin ovat johtaneet kiusanteijöiden "ilmoitukset epäasiallisesta sisällöstä". Ilmoituksia kun tulee, internet-sivustolla saattaa olla automatiikka poistamiseen. En tiedä, onko Facebookilla.

   Poista
  6. Siinä kategoriassa se oli, mutta kohdistettu nimeomaan siihen kassiin. Oletettiin, että en tutki asiaa vaan naisellisesti itken:)

   Poista
 2. Tämä kahden kissan kaksinhuoltaja asuu pikkuruisessa osakkeessa, joita ei edes voisi tarjota islamilaisyhteisölle, eikä luultavasti edes ydinvoimalatyöntekijälle, sillä asunnon taso ei ole riittävä. Islamilaisparin ensiasunnoksikaan ei tämän kokoista voi ajatellakaan, koska täällä ei ole edes vessaa, vaan pytty, joka on pesuhuoneen ja saunan yhteydessä:)

  Erillistä kyökkiäkään ei ole, minkä vuoksi mies joutuisi menemään komeroon tai vaihtoehtoisesti saunanlauteille kun nainen tekee ruokaa ja appi naapuriin mutta anoppi voisi pötköttää ehkä divaanilla, mutta onnistuuko sekään ilman wuzua ja miten se on mahdollista, jos aviomies kyyköttää lauteilla? Eihän semmonen peli vetele, kyllä meidän täytyy rakennuttaa halvalla suuria ja tasokkaita taloja mahdollisille islam-muuttajille. Emmehän toki halua että meitä syytetään syrjinnästä?

  Nauratti tuo elokuvien yh-äiti salonkeineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, Mustis, minun lukaaliini sopisi jonkinlainen muslimiperhe, hyvällä tahdolla isovanhemmatkin. On ne kaksi vessaakin, ja tarvittaessa miehet voisivat käyttää takaovea.

   Vaan ei minullakaan ole keittiössä ovea, joten kutrit voisivat sieltä kyllä vilahtaa ja houkutella miesparkaa synnin poluille hänen makoillessaan olohuoneen soffalla ateriaa odotellen.

   Kyllä minustakin tulee mennä sinne uustuotannon puolelle. Vaikka Helsinkiin Arabianrantaan suuria lukaaleja kaksin sisäänkäynnein ja vessoin, vieri viereen. Lasitetuille parvekkeille verhokiskot valmiiksi ja kaksi osastoa, naisille oma suljettu ja miehille avoin merinäkymin.

   Poista
 3. Tämä on erittäin poliittisesti epäkorrektia sanoa. Mutta jos ei vallitseva yhteiskunta sovi, niin onko täällä pakko asua, varsinkaan, kun itse ei olla tekemässä mitään sen eteen, että saataisiin 12 henkiselle perheelle vuokra-asunto.

  Nokkelampi musulmaani ottaisi jo sharialainan saudeista ja rakentaisi kerrostaloa Vuosaaressa. Tai se olisi ollut valmis jo 10 vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahoitusta tuon kaltaisiin ihanien koulutettujen ja älykkäiden ihmisten ideointeihin on tietysti vaikea saada. Mieleeni tuli, että ovatkohan jo käyneet YIT:ltä, SVR:ltä tai Skanskalta kysymässä. Fiksu toimittaja voisi myös tiedustella työnantajansa, Helsingin Sanomien, valmiuksia tulla mukaan. Jos vaikka 10 miljoonaa antaisivat pesämunaksi.

   Poista
  2. Sponsoreita varmaan tarvitaan. Olisikohan kansalaiskeräys mitään? Paljonkohan saataisiin kasaan, jos joku ihana ihminen ottaisi tämän sydämelleen ja käynnistäisi kansallisen mainoskampanjan ja suurtapahtuman, jolla saataisiin varoja kerätyksi. Talvisodan henkeä tarvittaisiin!

   Poista
  3. Vaikka äsken hehkutin asumistani, henkilökohtaiset tarpeeni ja henkisen hyvinvointini perusedellytykset eivät silti tässä kaikin osin toteudu. Näköalaksi tarvitsisin suojaisen merenlahtipoukaman tai valtamerilaivoja, niitä katsellesani mieleni olisi tyyn ja sees. Alakerrassa voisi olla pubi. Nyt ikkunasta näkyy eniten viereisiä kerrostaloja ja alakerrassa on suksikauppa. Baariin halutessani joudun kävelemään monta sataa metriä, eikä se jalkakäytävien kunnosapitokaan aina niin hääviä ole. Aika pitkälti näen tämän Israelin, Yhdysvaltojen tai vaihtoehtoisesti putinilaisten salaliiton omaisena juonena.

   Poista
  4. Tuossahan on kaikki hyvän Salaliitto-novellin ainekset! Samalla paljastuu, että vainottu on täysin höynäytettävissä olevaa sortimentoa, paha vieköön. Menee ja sanoo, että asuu suksikaupan yläkerrassa! Sieltähän kohteen sitten löytääkin, ellei se ole pubissa tai vietynä ensiapuasemalle kadulla koipensa katkaisseena.

   Poista
  5. Eikös Sanoma tehnyt yli 10 miljoonan euron voitot tonttimaalla Vantaalla?

   Olisi nyt gryndannut sinne kunniakansalaisille ja toimittajilleen uuden asuinalueen. Vai onko Vantaa demarivetoisena paikkana sitten liian syntinen, uskoaisille ja vihreille toimittajille.

   Poista
 4. Perussuomalaiset ovat siinä mielessä täysin oikeassa, että meillä on erittäin tyhmät maahanmuuttoviranomaiset. Tuollaiset perheet tulisi ohjata muuttamaan rikkaisiin muslimimaihin. Suomalaisten kannattaisi kysyä neuvoa mailta, joilla on pitkä siirtolaishistoria eli Pohjois-Amerikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viranomaiset toimivat käsittääkseni asiasta laadittujen säädösten mukaan, ei tuossa omaa päätä varmaankaan voi käyttää.

   Meillä on velvollisuutemme maailman maitten joukossa. Pohjois-Amerikkaan mentiin työn perässä, ei pakolaisina tai maahan kiintiön puitteissa valittuna, eikö vaan?

   Maahanmuuttajia on ja lisää tulee. Tältä pohjalta pitää lähteä kuitenkin. Asialla on myönteisetkin puolensa. Tässä olisi tuhannen taalan tilaisuus parantaa maailmaa ja ihmisten tasa-arvoa, jos haluttaisiin ja osattaisiin.

   Poista
  2. Jaa. mitäs me tehdään lestadoliaisperheille joiden lapsiluku voi olla jopa enemmän kuin yhdessäkään muslimiperheessä? Muitakin syitä on kuin vain uskonto, perheen suureen kokoon.

   Suomalaiset ovat olleet siirtolaisina historiamme aikana monesti ja todella suuria määriä on muuttanut muualle, yhä muuttaa. Osa lähtee täältä parempiin työoloihin ja/tai ylipäätään sinne missä voi elää ja tehdä töitä.

   Perussuomalasilta voisin tämän kysymyksen kysyä vaalimökeillä: Pitäisikö rajat sulkea myös maastamuuton suhteen eikä vaan maahanmuuton suhteen?

   Tunnen ja tiedän änäs muslimiperheitä (sekään ei ole mitenkään homogeeninen ihmisryhmä). Ne ovat yhtä erilaisia kuin suurin osa luterilaisista suomalaisista perheistä. Tarpeet ja toiveet, elinolot ja lapsiluvut yms. ovat hyvin monenkirjavia..

   HS:n juttu on vain yksi näkökulma asiaan.

   Poista
  3. Anonyymi, miksi meidän tulisi tehdä jotakin monilapsiselle lestadiolaisperheelle? Eiköhän se edelleen pidä huolen itsestään, kuten tähänkin asti.

   Suomalaiset ovat harvoin lähteneet Amerikkaan tai Ruotsiin ilman tietoa työstä. Norjassakin on kalatehtaan työpaikka ollut ennen lähtöä sovittuna.

   On oikein hyvä, että on erilaisia näkökulmia ja erilaisia juttuja asiasta. Kuten nyt tämäkin. Tässä onkin hassuinta se, että tämmöinenkin totuus asiassa on.

   Poista
 5. Luin huvikseni tämän propaganda pläjäyksen kommentit. Ei ollut montaa ymmärtäväistä, paitsi tietenkin Vihreä humanisti. Joka nyt pukkaa joka uutiseen taattua tarvaraansa. Sitä se tekee, kun on hapoissa päivästä toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin minäkin lukaisemassa nuo Hesarin kommentit. Vihreän humanistin otin sarkastisena huumorina, kuten siellä joku muukin lopussa.

   Suomessa on asuminen niin sikamaisen kallista ja ahdasta, ihmisillä on elinikäiset velat niistä pienistäkin luukuista. Sitten joku muualta tuleva saisi tukirahoilla isommat asunnot tuosta vaan. Ymmärrän kyllä vallitsevan mielialan.

   Poista
  2. Vihreä humanisti vaan taitaa oikeasti olla tosissaan. Meinaan, ei kukaan voi olla johdonmukaisesti sellainen trolli, mitä hän on kommentti historiansa perusteella.

   Sitten vielä yhdyn eräiden hämmästelyyn, jutun ajoituksesta. Vähän nämä Pariisin tapahtumat nyt syö hyväksyntää muslimien erityisvaatimuksille. Tälläiset uutiset, saattavat jopa lisätä antipatioita, vaikka hyvää tarkoittavan maailmaa parantavan toimittajan mielestä näin ei voi käydä.

   Poista
  3. En tunne Vihreän humanistin historiaa, kun yleensä luen paperihesaria. Mutta uskon kyllä, jos olet asiaa seurannut.

   Ilman muuta tällaiset jutut lisäävät antipatiaa, ja koska tuo ideakortti on jo vanha asia, voi kysyä, miksi artikkeli oli nyt Hesarissa, joka käsittääkseni on mielellään hyvinkin maahanmuuttomyönteinen.

   Poista
 6. Surkeinta on, että todennäköisesti toimittaja ei edes ymmärrä, mikä meitäkin täällä hyvin maltillisessa Iinestanissa jutussa ärsyttää.

  Saido-neiti puuskahtaa mm. näin: "Ei voi laittaa rajaa, että nyt jollain alueella on jo tarpeeksi maahanmuuttajia."

  Toimittajan olisi pitänyt opastaa Saido-neitiä vakuuttamalla, että Suomessa kuka tahansa saa mennä asumaan ihan mihin huvittaa ja on varaa. Ei mikään viranomainen sitä kiellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saidon kommenttia minäkin kummastelin. Eikö hän tiedä tosiaan, mitä vaikkapa Ruotsin Malmössä on tapahtunut, kun maahanmuuttajia on keskitetty samalle alueelle slummiutumaan. Näinhän siellä on käynyt, ikävä kyllä.

   Ja totisesti, saahan sitä muuttaa minne haluaa. Jotain on pielessä, jos koskaan ei onnistu hyvinvointivaltiossa ansaitsemaan omaa elantoaan. Kyllä tämän saa ääneen sanoa.

   Poista
  2. Minä selailin nimimerkki Vihreä Humanistin komenttihistoriaa. Laitan tähän lainauksen häneltä: Euroopan muslimiväestön määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana ja on tällä hetkellä jo reilut 50 miljoonaa, eikä tähän haasteeseen voida vastata takertumalla yhä lujemmin omiin länsimaisiin arvoihin ja kieltämällä Islamilaiset arvot. Meidän on pystyttävä rakentamaan aivan uusi eettinen normisto, jota sekä nykyinen kantaväestö että muslimit voivat käyttää yhdessä.

   Nimimerkki puhuu asiaa! Ehdottaisinkin ensi tilassa perustettavia uudelleenkoulutusleirejä kaikille liian vapaamielisille, omaa etuaan ymmärtämättömille naisille, homoille, persuille, kokoomuslaisille, demareille, kepulaisille, kommunisteille ja muille. Minä voin ryhtyä komendantiksi. Ja varoitan nauramasta, tämä on vakava ja totinen paikka, tässä luodaan Utopiaa, uutta parempaa maailmaa, jossa kaikil on hyvä ja sees. Vartiohenkilökunnalla on kalashnikovit, tarvittaessa vähän muutakin.

   Poista
  3. "Islamilaiset" on tekstissään kirjoitettu isolla, voisiko siitä tehdä johtopäätöksiä. Minä tein, mutten kerro.

   Poista
  4. Kyllä meikäläinen tottui kielipoliisin työssään siihen, että alkukirjaimen väärä koko viittasi vahvasti laajempaankin tietämättömyyteen.

   Tässä kyllä hieman epäilyttää se, että muu kirjoitus on sujuvaa pilkkuja myöten. Näin ollen kyseessä voisi olla tarkoitushakuisuuskin. Toisaalta sitten taas valittu nimimerkki viittaa jopa parodiaan. Ei kai kukaan aito vihreä humanisti antaisi itselleen tuommoista nimimerkkiä? Siksi epäilen edelleen hieman trollaamista.

   Mikähän se eettinen yhteinen normisto voisi olla? Tahdon Eettisen yhteisen normiston toimikuntaan! Valitkaa minut, niin maailma paranee!

   Poista
  5. Täytyy sanoa, Iines, että kyllä sinä oikeassa olet, kyseessä on trolli.Kun kommenttejaan katsoo, sieltä näkyy kääntäen persuveikon pahimmat pelot ja painajaiset. Nimimerkki on kaikkinensa selvää pässinlihaa: oikea ideologia näkyy. Kyllä pojilla on hauskaa ollut.

   Poista
  6. Kivaa olla oikeassa! Julistetaan siis täten HS:ien nimimerkki Vihreä humanisti trolliksi. Hauskaa on totisesti pojilla ollut ja on edelleen.

   Poista
  7. Aika usein syyllistyn huolimattomaan lukemiseen, ei kaikkea jaksa ja ehdi syvemmin pohtia. Se on tämän informaatioyhteiskunnan (hieno sana!) ongelma. Paljon nähtyä ja luettua, jotain joskus ehkä ymmärtää.

   Poista
  8. Persuthan kuitenkin ovat olleet isänmaahamme vikamielisimmin suhtautunut porukka. Sellaisella vajaan kymmenen prosentin kannatuksella ovat törkeällä tavalla pruukanneet haukkua kaikkia muita maamme kansalaisia. - Ai prosentti oli liian pieni? Joo, onhan niitä pelotteluun pelästyneitä hengareita ollut, mutta tarkoitinkin tuota pikaa keväällä olevia eduskuntavaaleja. Vihrujen kanssa voitte sitten tilevaisuudessa siellä pienessä mitättömyydessänne pussailla. Puoluepalatsistakin täytyy luopua, kun kunnon sossupuolueen puoluetuet kansanedustajien puutteessa romahtavat. Älkää nyt kuitenkaan hermostuko - stemiä ja suukkoja!

   Poista
  9. Kyllä minusta vasemmmistolaiset, etenkin vasemmistonuoret kautta aikojen ovat eniten haukkuneet isänmaata, koko sanan merkityksessä. Hehän haukkuivat maata puolustaneita sotaveteraanejakin aikoinaan sotakiihkoilijoiksi. Sama haukunta jatkuu edelleen. Isänmaa ei merkitse paljonkaan heidän puheissaan, tärkeintä on se, mitä isänmaa mulle voi antaa ja mieluiten heti.

   Poista
  10. Vasemmistonuoret, vihrunuoret, demarinuoret, kokoomusnuoret, persunuoret ja kepulinuoret, mistä ne erottaa? Mitä ryhmää sinä tai joku muu haluaa erityisesti kehua ja miksi?

   70-lukulaisia nuoria on turha tänä päivänä mistään syyttää, erityisesti kommunisteja. Eikä semmoinen oikein kannata kun ovat tänään niin pirun rikkaita ökyporvareita ja silmäätekeviä, jotka suuressa voimassaan varmasti haukut kostavat.
   Vasemmistonuoria en erityisellä tavalla haluaisi haukkua, demarit kun kokonaisuudessaan pitivät tämän maan itsenäisenä, silloin kun kepuli kävi kuumia pusipusi-neuvotteluja itänaapurin kanssa ja koksut katselivat, kuten tänäänkin, itseään peilistä ja hymyilivät rakastavaa naristin hymyään. Ja jopa Aarne Saarinen joutui paheksumaan kepun alttiutta neuvostoliiton edessä.

   Poista
  11. -Vasemmistonuoret, vihrunuoret, demarinuoret, kokoomusnuoret, persunuoret ja kepulinuoret, mistä ne erottaa?

   No jos persujen itkua kuuntelee, ne erottaa ainakin valtion maksaman tukiaisten suuruudesta.

   No, julistetaan vaan Vihreä humanisti trolliksi. Vaikka minä olen vakuuttunut, että siellä on joku, joka on vetänyt liikaa happoa ja on aivan tosissaan.

   Poista
  12. Politiikan ongelmahan on, että se ei tänä päivänä vedä parhaita voimia. Enämpi sellainen b- tai c-vaihtoehto niille, joille ura ei näytä muuten urkenevan. Hekin jatkavat vain niin kauan, että ovat suhmuroinnilla pedanneet itselleen paikan auringossa. -> Rupes kansa kauheesti parkuun, kun Jyrki lähti Brysseliin karkuun...

   Poista
  13. 70-luvulla oli yhdet veljekset, jotka olivat taistolaisia. Perkele, niitä sai pelätä, uhkailivat vallankumouksen jälkeisellä kohtalolla. Tottakai se tuntui ohuelle, kun olin lapsi vielä. Broidi niistä rakennustyömailla töissä ollessaan enemmän joutui kärsimään. Joitain vuosia sitten kun broidi kuoli, nuorempi taistoveljeksistä oli hautajaisissa ja aivan helkkarin fiksun tuntuinen, hieno mies. Äskettäin nauratti kun vanhemman, sen pahemman, näin listassa ehdokkaana yhden pohjoisen vaalipiirin persuehdokkaana. Niin se käy, niin se toimii, täten skulaa.

   Kulttuuri-ihmisiin ei tässä yhteydessä kannata kiinnittää huomiota, nehän laittavat niskan kenoon ja suun auki siihen suuntaan, mistä pullamössöä tulee.

   Poista
  14. Palatakseni Tapsan kommenttiin, minä tiesin 70-luvulla runsaasti sellaisia sotaveteraaneja, jotka olivat majansa ilmeisen vapaaehtoisesti tehneet suolle. Se oli kotikylässäni soinen metsäalue, jossa puheissa luodit lauloivat ja tenua kului. Hyviä ihmisiä varmasti monet, tärkeitä asioita oli heistä useat tehneet. Mutta hermot eivät sitten kaikkea kuitenkaan kestäneet, olivatko kestäneet jo liian paljon.

   Mutta en minä sitä epäile, etteivätkö Helsingin Esplanadille olisi voineet mennä asumaan. Ainakin tänä päivänä siellä on kuulemma yöpymismahdollisuus oikein luksusvessassa.

   Aika monet hermonsa menettäneistä veteraaneista valitsi asuinpaikkansa "ihan vapaaehtoisesti" roskiksista. Kuin kärpäsiä, heitä niihin pakkaskeleillä kuoli. Olen joltain vanhalta kuullut, että pakkasaamuna "kalikoita" kerättiin pinoihin, joissa joka toinen kerros oli toisinpäin ruumiinavausliiterin takapihalle. Oikeuslääketieteelliseen ne täytyi viedä tutkittavaksi, kun viranomaiset sellaista vaativat. Vaikka selvähän se oli, kuolivat kun henki lähti.

   Poista
  15. No Suomeen ei taida kuitenkaan tulla huonokuntoisimpia, vaan etupäässä nuorempia perusterveitä ihmisiä - en puhu nyt sodan keskeltä tulevista kärsineistä pakolaisista, vaan muulla statuksella tulijoista.

   Ainakin täällä Pikkukaupungissa olevat maahanmuuttajat ovat kaikki hyvin nuoria ihmisiä, ja he asuvat hyvissä asunnoissa, joskin juuri niissä pienehköissä, kuten kantaväestökin.

   Poista
  16. Vaikka aiemmin Hesarin jutulle naureskelin, siinähän kerrottiin kai melko tieteelliseltä pohjalta tehdyistä tutkielmista tai tutkimuksista. Onhan se selvä, että isolle perheelle iso asunto on parempi kuin pieni. Eikö täällä nyt jumalauta yhtään kunnioiteta tieteellistä tutkimusta, kun niin monet sellaisen tieteellisen maailmankatsomuksen , heh, nimeen vannovat!

   Poista
  17. Kunpa joku tekisi vastaavanlaisen tutkimuksen suomalaisten, siis kantasuomalaistenkin asumistoiveista. Kerrostalotkin olisivat monitahoisempia värikkäitä luomuksia, ei olisi kahta samanlaista eikä ainoatakaan betoniluukkua koneellisella ilmanvaihdolla!

   Poista
 7. HEI KAIKKI!

  Muistutan teitä, rakkaat lukijat, satunnaisetkin, Einesbaarin erinomaisen hyväksi osoittautuneesta keskustelusta. Siellä on hyviä oivalluksia, erinomaisia kommentteja!

  Lisää vaan pökköä pesään, kaikki kirjan lukeneet!

  VastaaPoista
 8. Mihin kommenttiini Riku viittaa suolle muuttaneilla veteraaneillaan?

  Putkahti muuten tuosta vaan päähäni Lopullinen Ratkaisu tähän ns. MuslimistiLukaali-ongelmatiikkaan.

  Kuten tiedämme, niin työttömyysalueilla, joista isot paperi- ja sellutehtaat ovat häipyneet, on pilvin pimein omakotitaloja, joiden arvo on romahtanut.

  Nyt vaan Valtiollinen Maahanmuuttovirasto ostaa nämä isot omakotitalot ja asuttaa niihin isoja muslimiperheitä. Kaikki ovat onnellisia!

  PS. Palkinnoksi tästä oivalluksestani riittää kutsu linnan juhliin ja pullo jallua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa ongelmansa. Et siis sittenkään kannata vapaata asumisoikeutta itse valitussa paikassa. Ja sijoitetaanko niihin omakotitaloihin vain työttömiä, sellaisella alueella kun työpaikat ovat loppuneet, eikä toiveita työpaikan saamisesta ole kenelläkään. Toisin sanoen kyse olisi jonkinlaisesta leirityksestä.

   Poista
  2. Näitä arvottomiksi käyneitä omakotitaloja on ympäri maata, maaseudulla, jossa talon ympärillä on lähinnä metsää ja peltoa, ei leirinaapurereita.

   Vaan itse ehdotan, että tyhjentyneisiin tehdasrakennuksiin ja halleihin rakennetaan kaikin mukavuuksin tällaisia kaivattuja isoja asuntoja, joissa on pikkuisia kopperoita näkösuojaksi naisille. Yhteen tehtaaseen mahtuisi muutamia sukuja - sitähän maahanmuuttajat toivovat. Ja tyhjentyneisiin palo- ja muihin torneihin voisi rakentaa minareetteja.

   Poista
  3. Ei vapaa asumisoikeus minulta mitään "kannatusta" vaadi, kun sellainen meillä jo on!

   Ongelma on siinä, Riku Armas, ettei se selvästikään riitä, kun Hesarinkin pitää tällaiseen epäkohtaan puuttua. En millään haluaisi sanoa, leimaamisen pelossa toki vaan, että koko ongleman ydinhän on siinä, että me kantasuomalaiset kustannamme muslimimamuille asunnot.

   Olen hieman pettynyt, ettette oivaltaneet ehdotukseni varsinaista nerokkuutta: meillä suomalaisilla on jo käytössä asumismuoto, joka täyttää täydellisesti musmiliperheiden vaatimukset.

   Sen nimi on rintamamiestalo.

   Poista
  4. Ymmärrän, että nämä ovat vähän vakeita kysymyksiä. Minusta esimerkiksi sosiaaliapujen turvin rakennettuja jäähalleja voisi varmaan hyvin pienin kustannuksin muuttaa tällaisiin tarkoituksiin. Näyttäisi siltä, että sossu on nyt epäämässä guggen rahoituksen. Hankkeen kaatuessa, etelärantaan saisi g:n verrattuna hyvin halvalla isojen asuntojen talon, ehkä useampiakin.

   Poista
  5. Rintamamiestaloihin ja muihin maaseudun taloihinhan minä viittasin, Tapsa. Maaseutu on täynnä tällä kaavalla valmistettuja taloja. Meillä on Pikkukaupungissa sellainen kaupunginosakin kuin Asevelikylä. Siellä on kadun kahtapuolen rintamamiestaloja, aikanaan aseveljille rakennettuja. Silloin tällöin niitä on myynnissä ja minäkin olen sellaista itselleni havitellut. Vaan aina ostoaikeet ovat kaatuneet valtaviin remonttikuluihin, jotka olisivat edessä.

   Poista
 9. Viime vuonna katselin isoa ja rikasta saudiperhettä, tai sellaisena minä heitä pidin, risteilyllä Bosporin salmella. Naisilla oli asiaankuuluvat peittävät hunnut. Lapset kuvasivat ipodeillaan ja tietokoneillaan nähtävyyksiä, eikä mistään näyttänyt olevan puutetta. Sellaista se on kun on öljyä, ei meillä!

  Seuraavan kerran näin heidät lentokoneessa tulossa Suomeen. Niin, ne öljyrahat, olisivatko sittenkin Suomen sossusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että nimimerkki Vihreä Humanoidi on liittynyt joukkoomme. Näitkö yhtään matkatavaroita, oliko kultaisia hammastikkuja, hammasharjoja ja hiusharjoja? Painoivatko matkalaukkunsa paljon niissä olevan vararahaston, ison kultaharkon, vuoksi? Ja näitkö samalla matkalla yhtään persuperhettä, jonka lapset kitisivät nälkäänsä, eikä äidillä ollut riittävästi varallisuutta kammata edes hiuksiaan, saati että huulipunaa olisi onnistunut hankkimaan?

   Poista
  2. Oppilailla oli joskus muinoin, kun maassamme ei tunnettu vielä käsitettä "maahanmuuttaja", sitkeä varmuus siitä, että urbaanilegendat ovat totta. Muuan Leena väitti tuohtuneena, että mustalaisnainen saa sossusta kymppitonnin pukuaan varten. Mustalaiset olivat varkaita ja neekerit tyhmiä, ja luokka oli yksimielinen siitä, että näin on.

   Kun ensimmäinen mustalaispoika tuli meille koulutukseen, kysyin, mitä hän on ennen tehnyt - hän oli vähän vanhempi muita. Hän sanoi että hän "myy". - Mitä myyt? - Kaikkea. Tässä kohden luokka herahti nauruun ja Valde samaten. Nykyään Valde myy autoja, ja hänen kanssaan on mukava asioida. Hän asensi autoni avaimeen ilmaisen patterinkin. Voin kehaista itseäni: hän löysi esittävän puolensa ilmaisukurssillani. Ujosta pojasta kehittyi lavaesiintyjä.

   Poista
  3. Mehän emme tiedä mitään maahanmuuton kustannuksista. Me emme tiedä ovatko tarinat totta, ellemme itse satu sellaista todistamaan.

   Sitten jostakin aina paljastuu, että yksinhuoltaja-mamuäiti onkin saanut 50 tuhatta euroa tukia, niin sosiaalitätikuoro nousee vakuuttamaan, että yksittäistapaus ja vastaavassa asemassa oleva kantasuomainenkin saisi saman.

   Tai jos netissä jaetaan tiliotetta, josta selviää että mamunuorukainen onkin saanut muutaman tonnin kertakorvayksena ei mistään, niin sitten nousee sosiaalisetäkuoro syyttämään, että on rikos levittää tällaisia tietoja netissä.

   Niin kauan kuin meitä nettomaksajia pidetään pimennossa, niin kauan tarinat leviävät. Se kuuluu ihmisluontoon.

   Poista
 10. Maahanmuuttokeskustelun lisäksi pitäisi puhua myös maastamuutosta, se kun on saman kolikon toinen puoli.

  Areenassa on parikin dokua eurooppalaisten siirtolaisuudesta EU-maiden välillä ja myös Euroopan ulkopuolelle.

  ”Euroopan uudet siirtolaiset” -ohjelmassa kerrotaan portugalilaisten massamuutosta Mosambikiin ja kreikkalaisten sekä espanjalaisten maastamuutosta mm Brasiliaan ja Itävaltaan.

  http://areena.yle.fi/tv/2491428?ref=leiki-ark

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa siirtolaisuudessa ja meille suuntautuvassa EUn ulkopuolisessa maahanmuutossa on suuri ero.

   Poista
  2. Brasilia ja Mosambik eivät ole Euroopassa ja muun muassa sinne muuttaa paljon väkeä täältä EUvostoliitosta.

   Venäjältä poismuuttavasta väestöstä on enemmän juttua toisessa dokussa "Euroopan uusi muuttoaalto" - venäläiset muuttavat runsaasti EU-maihin.

   On ihan totta, että muuttovirta EU:n ulkoppuolisista maista nimenomaan Suomeen poikkeaa joiltain osin eurooppalasista maastamuuttajista. Halusin vain tuoda esille, että muuttovirta kulkee myös toiseen suuntaan. Suomesta muuttaa maasta pois vuosittain noin 12.000 - 14.000.

   Pakolaiset ovat aivan oma asiansa, he muuttavat pois sodan jaloista tai jonkun kriisin tai katastrofin seurauksena.


   Poista
  3. Anonyymi, selostapa lyhyesti, mitä ohjelmassa kerrotaan portugalilaisten massamuutosta Mosambikiin ja kreikkalaisten sekä espanjalaisten maastamuutosta mm Brasiliaan ja Itävaltaan. Harva ihminen ehtii tai viitsii avata linkkiä, mutta voi avata, jos selostus kiinnostaa.

   Linkit voivat olla hyviä, mutta ne eivät edelleenkään siis keskustele!

   Poista
  4. Kyllä, maastamuutto alkoi kiinnostamaan kummasti tämän ohjelman myötä.

   Argentiina. Passi ja rikosrekisteriote. Työlupa tulee päivässä. Norja onkin liian lähellä.

   Poista
  5. Dokumenteissa kerrotaan eurooppalaisesta siirtolaisuudesta, muunmuassa Brasiliaan ja Mosambikiin. Mosambikiin on muuttanut runsaasti portugalilaisia ja etelä-euroopan espanjankielisiltä kielialueilta on muutettu Brasiliaan. Ohjelmassa kerrotaan myös EU -maiden välisestä siirtolaisuudesta, maastamuutosta ja maahanmuutosta.

   Kovasti paljon muutetaan, maahanmuuttajien virrat kulkevat kumpaankin suuntaan: jostakin poispäin ja jonnekin.

   Poista
  6. Aina ei tule ajatelleeksi, että muuttoliike on kaksisuuntaista. Tilastokeskuksen mukaan Suomeen muutti vuonna 2013 noin 31 940 ja Suomesta muutti ulkomaille 13 980 henkeä. Lähtijöiden syitä ei eritelty.

   Poista
  7. Niin, tosiaan unohtui, Argentiina! Työluvankin saa yhdessä päivässä.


   Poista
 11. Tapsa viittasi maahanmuuton kustannusten piilottamiseen.

  Muutama vuosi sitten valmistunut selvitys osoitti, että Suomen tarjoama rahallinen toimeentulo turvapaikan hakijoille oli anteliainta koko Euroopassa. Ja Euroopan mestaruus tällä alalla merkitsee yleensä myös maailmanmestaruutta, lukee Ylen artikkelissa.

  Tässä alla on vielä eri maitten maahannmuuttajaperheille maksamat summat, Ylen tekemän laajan selvityksen mukaan. Siinäkin vertailussa Suomi sijoittui kärkeen:

  1. Suomi 2 283 E /kk

  2. Ruotsi 2 143 E /kk

  3. Saksa 1935 E /kk

  4. Tanska 1 765 E /kk

  5. Ranska 1 740 E /kk

  6. Britannia 1 179 E /kk

  7. Espanja 1 520 E /kk ( vain 3 kk:n ajan)

  8. Italia 0 E

  9. Kreikka 0 E

  Osviittaa summat edelleen antanevat, mutta ovat jonkin verran varmaan muuttuneet. Mainittakoon, että samoilla sivuilla oli tuo Tapsan yllä esittämä tieto etiopialaisäidistä kaksine lapsineen. Äiti sai tosiaan Suomessa erilaisia tukia 22 kuukauden aikana 56 000 euroa. Verotonta tuloa kertyi kuukaudessa keskimäärin 2 500 euroa. Se vastaa suomalaisen akateemisesti koulutetun naisen nettopalkkaa.

  (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/02/15/maahanmuuton-hinta-kasikirjoitus)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo MOT:n tieto on toimittajien tekemä arvio, kuten he tuossa jutussa ilmoittavatkin. Sosiaaliturvasta liikkuu varsin villejä huhuja, ja ne ovat enimmäkseen fiktiota. Juttu on tehty vuonna 2010. Viiden viimeisen vuoden aikana sosiaaliturvaan on tullut runsaasti erilaisia muutoksia, muun muassa asumistuen myöntämisperusteet ovat muuttuneet. Joten laskelma on siinäkin mielessä vääristynyt eikä vastaa todellisuutta.

   Jos haluaa pitää totena fiktiota, se on tietenkin oma asia. Näihin keltaisen lehdistön paljastuksiin sopii myös edellämainittu, mm Pia Kauman lastenvaunutieto osoittautui juuri siksi mitä sitten olikin:huhupuheeksi, ja sitäkin sitten pahoiteltiin myöhemmin ...

   Poista
  2. Ei Ylen MOT:n toimituksen yhdessä ulkomaalaisen avustajaverkoston kanssa tekemää tutkimusta voi laskea "keltaisen lehdistön paljastuksiin" eikä sen julkaisemia tietoja "huhuiksi".

   Keltaista lehdistöä on sensaatiolehdistö, kuten Ilta-Sanomat, Iltalehti ja vaikkapa Expressen. Eikä neljän vuoden takainen tilasto ole fiktiota, vaan pohja, johon on tullut toki muutoksia. Se pohja näkyy aina viipeellä ihmisten ajatuksissa ja ennakkoluuloissakin.

   Muutokset tuissa ovat harvoin laskevia.

   Poista
  3. Esimerkiksi erillinen kotouttamistuki on poistunut, vaikea sanoa ellei oikeasti tiedä, onko se heikennys vaiko ei.

   Poista
  4. Niin, ja onko se korvattu jotakin kautta toisella nimellä? Kun lapsilisää pienennettiin pikkiriikkisen, se korvattiin vanhemmille lapsivähennyksenä verotuksessa.

   Kaiken kaikkiaan sen tiedon tavallinen kansalainen tietoa hakiessaan saa, että maahanmuuttajat saavat tänä päivänä juuri samoja tukia ja saman verran kuin kuka tahansa suomalainen. Nuo menneet suuremmat korvaukset ja johtopaikka maailmantilastossa suurimpien tukien myöntäjänä on mennyttä aikaa, ja syystäkin, kun katsoo maamme pienuutta ja kurjaa taloustilannetta.

   Esimerkiksi Pikkukaupungin kaikki kaupungin työntekijät lomautetaan 3 - 1 viikoksi tänä keväänä, opettajat, sairaanhoitajat, laitosten työntekijät, kaikki tyynni. Terveyskeskus ehkä suljetaan koko viikoksi, jolloin kukaan ei pääse hoitoon, ellei lähde taksilla 60 - 100 kilometrin päähän.

   Poista
  5. Ongelma köyhtyvän veronmaksajan kannalta ei olekaan se, että maahanmuuttaja saa samat lakisääteiset edut ja tuet kuin vastaavassa asemassa ja tilanteessa oleva kantasuomalainenkin periaatteessa saisi.

   Ongelma on siinä, että lakisääteisten lisäksi on iso joukko harkinnanvaraisia tukia, joita annetaan monesta syystä, eivätkä ne näy missään kirjoissa tai laskelmissa.

   Jos monilapsinen lestadiolaisperhe päättäisi muuttaa pohjolan perukoilta pääkaupunkiseudulle työnhakuun, niin tarjoaisiko valtio heille heti majoituksen ja ravinnon, etsisikö viranomainen heille sopivan ison asunnon ja kalustaisi sen, maksaisi vuokran, ravinnon, mukavuudet ja harrastukset lopun ikää, järjestäisi koulutusta, tulkkausta ja virikkeitä ilmaiseksi, antaisi maksukuponkeja vaatetuksen, silmälaseihin ja muihin tärkeisiin hankintoihin, kuten lomamatkoihin kotiseudulle ja tarjoaisi kyydin ja apulaisen virastoissa ja laitoksissa käynteihin.

   Jaa... kun katsoo Suomen nykyistä taloudellista ahdinkoa, johon suurena syynä on yli varojen eläminen, niin ehkäpä valtio näin tekeekin.

   Poista
  6. Harkinnanvaraiset tuet? Niinpä tietysti. Onhan näitä ja täytyykin olla. Eihän hädänalaiselta saa sähköjä katkaista maksamattoman laskun vuoksi.

   Onhan näissä pykälät takana kuitenkin, ja niiden mukaan tukea saa tai ei saa.

   Vaan yhtä asiaa en ymmärrä, ja se on näiden kaikenlaisten maksettujen tukien myöntämisen salaaminen julkisista tilastoista. Esimerkiksi maahanmuuton kustannuksista ei tietoa heru.

   Tämä on siksi kummallista, että se sotii avointa tiedonvälitystä ja yhteiskunnan asioiden hoitamista vastaan, se ei ole demokratian mukaista. Veronmaksajilla ja äänestäjillä olisi oltava oikeus saada eteensä numeraalista tilastoa verorahoilla maksetuista kulungeista.

   Poista
  7. "Vaan yhtä asiaa en ymmärrä, ja se on näiden kaikenlaisten maksettujen tukien myöntämisen salaaminen julkisista tilastoista."

   Kyllä kokonaisummat löytyvät, yksityiskohtaisempi tieto on yksityisyydensuojan alaista tietoa. Sosiaali- ja terveystiedot ovat yksityisasioita. Henkilötietolain suojaamia. Se suojaa meidän kaikkien, jokaisen yksityiselämään kuuluvia asioita.

   Jos sitä haluaa muuttaa, niin lakialoite sitten vaan vireille kansalaisaloitteen muodossa.

   Poista
  8. Henkilötietolaki 3. luku 11 §
   Arkaluonteisten tietojen käsittelykielto

   Arkaluonteisten henkilötietojen käsittely on kielletty. Arkaluonteisina tietoina pidetään henkilötietoja, jotka kuvaavat tai on tarkoitettu kuvaamaan:
   1) rotua tai etnistä alkuperää
   2) henkilön yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta tai ammattiliittoon kuulumista;
   3) rikollista tekoa, rangaistusta tai muuta rikoksen seuraamusta
   4) henkilön terveydentilaa, sairautta tai vammaisuutta taikka häneen kohdistettuja hoitotoimenpiteitä tai niihin verrattavia toimia
   5) henkilön seksuaalista suuntautumista tai käyttäytymistä; taikka
   6) henkilön sosiaalihuollon tarvetta tai hänen saamiaan sosiaalihuollon palveluja, tukitoimia ja muita sosiaalihuollon etuuksia.

   Poista
  9. Maahanmuuton kustannusten kokonaislaskelmia kaipasin, monen muun tavoin, en toki kenenkään yksityismenoja tarkoittanut. Tuo etiopialaisnaisen esimerkki oli Ylen esittämä, ja jostain se tiedon on saanut. Ilmeisesti virkailijaa haastattelemalla.

   Mistä niitä siis voisi katsoa, selkeitä lukuja siitä, miten paljon mihinkin lohkoon on maksettu, myös harkinnanvaraisten tukien osalta?

   Poista
  10. Löytynevät jokaisen kunnan (ovat kunnalisia sosiaalipalveluja) toimialakohtaisista taloustiedoista. Sieltä vaan penkomaan.

   Poista
  11. No voi voi, kun käsitit nyt väärin! Ei kukaan kaipaa henkilö- tai kuntakohtaisia summia, vaan valtakunnallisia. Niitä ei löydy.

   Poista
  12. Harkinnanvaraisia tukia saat etsiä todella kauan, koska niitä ei ole olemassa. On vain perustukia ja täydentäviä tukia.

   Sosiaaliturvan saaminen ei ole rikollista. Sosiaaliturvan piiriin kuuluvat kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ihmiset. Sosiaaliturvaa myöntävät viranhaltijat osaavat ehkä ammattinsa, ja tuntevat sosiaalilainsäädännön paremmin kuin kadulta huutelijat.

   Miten määrittelet erittelevästi "maahanmuuton kustannusten kokonaislaskelman"?

   Onko maahanmuuttajan saama aivan normaali ja tavallinen sosiaaliturva maahanmuuton kustannus vai kuuluuko se yhdenvertaisesti siihen sosiaaliturvaan, johon kuka hyvänsä maassa asuva on oikeutettu?

   Poista
  13. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla puhutaan harkinnanvaraisista tuista, siitä, miten niitä myönnetään asiakkaan tarpeen mukaan. Ne eivät vähennä muita tukia, ellei hakija saa jo työttömyystukea tai sairauspäivärahaa - näin ymmärsin, mutta saa oikaista, jos ymmärsin väärin. Termiä käytetään yleisesti ja laajalti myös asiaa koskevissa artikkeleissa ja asiakeskusteluissa - en puhu nyt propagandakeskusteluista, joita myös on.

   Tarveharkintaisia tukia siis on perustukien lisäksi.

   Silti ainakin haluan uskoa, että tukia myönnetään tasapuolisesti ja samojen pykälien mukaan koko maassa hädänalaisille ihmisille, joihin pakolaiset ja monet muutkin maahanmuuttajat kuuluvat.

   Mietityttämään on jäänyt lähinnä tuo tilastotieto, jossa pieni ja köyhä Suomi keikkuu Euroopan suurimpien tukien myöntäjänä, ja asiantuntijoiden mukaan myös maailmantilaston huipulla, koska Eurooppa on suurin tukien maksaja maailmassa.

   Poista
  14. Syömme maailman kalleinta leipää ja asumiskulumme ovat eurooppalaisessa vertailussa hyvin korkeat, ehkäpä sekin jotain selittää?

   Poista
  15. Kyllä tämä minunkin mieleeni on tullut.

   Poista
  16. Toisaalta, kun asumisemme on huippukallista, samaten ruoka ja eläminen yleensä, niin ei ole sitten ihme, että hyvinvointivaltio on jo vanhusten, sairaitten ja koululaisten osalta ajettu huomattavan alas, vanhusten osalta hävettävän alas. Keskiluokka on verotettu kuiviin, niin että ostovoimaa ei ole niin paljon kuin talous vaatisi. Tuntuu sitten hassulta, että meillä on varaa nostaa mahanmuuttajien määrää ja maksaa korkeaa tukea, vaikka emme osaa ohjata heitä työntekoon ja tuottamaan kasvua uudelle isänmaalleen.

   Poista
 12. Riku ylempänä tyrmäsi idean muslimiperheiden asuttamisesta rintamamiestaloihin sillä tekosyyllä, että niitä taloja saa halvalla vain kurjistuvilta työttömyysalueilta.

  Herra jumala, Riku. Etkö usko Juhana Vartiaisen & con ja myös Hesarin julistamaa tämänhetkistä virallista totuutta (se aiempi virallinen totuus oli vääjäämättä tuleva työvoimapula), että Suomen talouteen on olemassa ratkaisu - nimeltään "työn tarjonnan lisääminen"!

  Suomeksi se tarkoittaa sitä, että mitä enemmän on työvoimaa tarjolla, niin sitä hanakammin sitä käytetään ja yrityksiä perustetaan ja laajennetaan. Tämä on kuulemma modernin taloustieteen todistama absoluuttinen totuus. Myös Osmo Soininvaara on tätä mieltä.

  Lisäksi sekä Suomen että Ruotsin mamumyönteiset päättäjät sekä Hesari vakuuttavat viikoittain, että maahanmuutosta on suurta taloudellista hyötyä Ruotsille, Englannille ja Suomelle. Kai tämän sentään olette huomanneet?

  Niinpä on itsestään selvää, että kun työttömyysalueille asutetaan vireää, osaavaa, innovatiivista ja työhaluista maahanmuuttajapopulaatiota, niin hiipuvat teollisuuspaikkakunnat puhkeavat uuteen kukoistukseen!

  Kohta eläkeläiset unohtavat Tuurin Kyläkaupan ja bussikaravaanit suuntaavat Putasjärven Pasaariin!

  Epäilenpä, että tämä idea kirjataan seuraavaan hallitusohjelmaankin. Syytä olisi.

  VastaaPoista
 13. Kieltämättä vihrujen lupailemat uudet karl fazerit ja james finlaysonit ovat loistaneet poissaolollaan. Toisaalta Kouvolassa olivat isot toimitilat käyttämättä vuosikausia. Kun sitten kiinalaiset perustivat niihin menestyvän kauppakeskuksen, kouvojen päässä naksahti kateudesta. Poliisi ratsasi, seurasi pitkät oikeusprosessit eri syytteistä, joista yksikään ei ilmeisesti johtanut tuomioon. Mutta vuosia prosessit kestivät, lapun joutuivat tottakai luukulle laittamaan. Kouvot voittivat: turha se on tulla kehitysalueelle elvistelemään, ja itseään paikallisia paremmaksi luulemaan.

  Osmosta, Juhanasta tai Junttilan tilan syöttöporsaasta en tässä yhteydessä sano mitään. Minä en ihastele tuota politiikkaa tekevää virkamiestä, ja Osmo on toinen ehkä Suomen oikeistolaisimmista "ajattelijoista".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjoitin, vaikka muistan kyllä hyvin Suomen perustuslain kohdan, jossa sanotaan: Valta Suomessa kuuluu S-ryhmälle ja muutamalle erillisessä asetuksessa mainitulle keskeiselle suuryritykselle, joita kansa ja Sanoma Oy parhaansa mukaan tukekoot.

   Tämä valtiosääntö turvatkoot ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistäkööt oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa, jos siitä ei ole mainituille yrityksille erityistä haittaa.

   Poista
  2. Lisään todistusaineistoon vähän Sanaa: Parasta olisi, että bulkkityöntekijöille (kuten minä! kirj.huom.) ei laitettaisi myllynkiveä kaulaan ja heitä veteen upotettaisi, vaan heidät tulisi notkeaksi jauhaman, hyvin voitelevaksi, ja kestävää kehitystä edistäväksi, API- ja ACEA-luokitusten mukaiseksi, voiteluöljyksi tuotantokoneistojen rattaisiin.

   Poista
  3. Ei tainnut tuolla kiinalaiskauppakeskuksella olla kuitenkaan aivan puhtaat jauhot pussissa kaikilta osin, mikäli oikein ymmärsin lukemani. Jos oli, eivät toki olisi joutuneet lopettamaan.

   Suomalainen kyllä ostaa mistä vaan, kunhan halvalla saa ja kauppiasta ei epäillä viisumi- tai verovilpeistä. Kestää aikansa, ennen kuin suomipoika sopeutuu, mutta kyllä se ajan kanssa sopeutuu kiinalaisiinkin kauppoihin.

   Poista
  4. Likaisia jauhoja eivät oikeusistuimet kuitenkaan pystyneet löytämään. Mutta eih hätiä tai murhmielt, nyt hyviä kuuluu sielt - nykyään ihmisiä palvelee kauppakeskus Hinuri, tai joku sellainen.

   Poista
  5. Vai Hinuri. Olisi tarvinnut kiinalaiskeskuksen jakaa ilmaisia ämpäreitä 100 ensimmäiselle avajaistarjouksenaan.

   Poista
  6. Eivät voineet ämpäreitä, paljuja tai paljujen kansia jakaa, kun liiketoiminta estettiin. Tarkistin, kauppakeskus Veturi se viimeisin villitys on. Kiinalaisten tiloissa toimii nykyään Osuuspankin omistama Tehokeskus.

   Onkohan se rasismia, jos väitän, että kiinalaisia toivoisin maahamme runsaasti? Heiltä kun homma sujuu, siinä kun lakeuksien paavo vielä aikoo aikoa kai.

   Poista
  7. Siis mikäli oikein ymmärsin, toimintaa ei estetty, vaan kauppa ei pitemmän päälle kannattanut. Näyttöä ei löydetty laittoman maahantulon järjestämisestä, mutta eihän se ainakaan suomalaisten mielestä todista, ettei sitä olisi ollut. Sama pätee veronkiertoon. Meillä on koko joukko yrittäjiä, jotka harrastavat eriasteista verosuunnittelua ja menevät yli siitä mistä aita matalin ja taatusti välillä aidan altakin. Silti mitään ei löydetä..

   Jostakin luin, että kirppareilla on Suomessa parempaa tavaraa kuin Kouvolassa oli. Kenties laatu vaan ei riittänyt pohjoismaiseen laatuun tottuneelle?

   Silti uskon, että kiinalaiset kohtasivat myös avointa vastustusta. Suomalainen osaa olla myös äärettömän mäntti. Toisaalta ulkomaalaiset kauppiaat otetaan hyvin vastaan, jos yrittäjä tajuaa myös suomalaista mentaliteettia. Pikkukaupungin suosituin pikaruokapaikka on muuten ulkomaisen yrittäjän, ja se peittoaa Hesenkin. Jopa poliisit hakevat sieltä lähes päivittäin kebabinsa.

   Poista
  8. Tuomioistuimiin toki kaikki suhtaudumme kyynisesti, mutta sieltä se ainoa totuus löytyy: tähän asianomaiset tyytykööt.

   Laatu ei liene ongelma, vaan meille kuluttajille riittää kun saa halavalla. Halavalla saadessamme ostamme vaikka paljun kannen saranoiden kertakäyttösuojuksia ja saippuatelineiden kannen vahvistajia.

   Pohjoismainen laatu lienee sana, joka luotiin Alvar Aallon Finlandia-taloa koskemaan. Sinä kun ei mikään paikka pitänyt, ulkoseinätkin marmoria, jotka ensimmäiset pakkaset musersivat, ja musiikkisali akustiikaltaan huonompi kuin kokonaan ilman seiniä.

   Poista
  9. Näinhän se menee, mutta valtavaan suosiooon nousseet jättikirpputorit ovat täynnä hyvinvointiyhteiskunnan ulossylkemää uudenveroista ja usein lähes käyttämätöntä tavaraa, joka maksaa euron pari. Toreilla on tavarataivas, ja joka tuoteryhmä on edustettuna. Kaikkein halutuimpia ovat kuitenkin lähes joka saralla kotimaiset tuotteet, ja jostain kiinalaisesta viuhkasta maksetaan korkeintaan 50 senttiä, kun kotimaisesta parittomasta kupista maksetaan surutta jopa viisi euroa, kuusikin. Tätä rataa.

   Meillä on liikaa tavaraa, ja jos tuotevalikoima ja ostajan tarve ja maku eivät kohtaa, tavara jää kaupitsematta. Silti uskallan väittää, että kiinalainen kauppa menestyy kyllä meillä, Kouvolassakin, jos tuoteryhmä on oikea ja laatu hyvä. Valitettavasti kiinalaisella laadulla on käyttötavarassa huono maine. Muistan kun tyttäreni ollessa pieni muotiin tulivat ns. kiinalaiset tossut. Ne olivat kankaasta valmistetut kevyet balleriinatossut. Ostin ja ne hajosivat melkein heti, saumat ratkesivat alta aikayksikön.

   Poista
  10. Oikea termi olisi tietysti "asianosaiset", mutta kun omaIsista tulee paremmin mieleen lohduton murhe ja ihmisen pienuus herran edessä.

   Poista
  11. Balettitossut toki kannattaa ostaa Prismasta, kuten kaikki muukin. Muille yrittäjille luu kurkkuun ja syvälle. Ainakin minä meinaan seuraavat balettitossuni ostaa Prismasta

   Poista
  12. Tuosta pohjoismaisesta laadusta en tiedä Finlandia-talon osalta. Ne laatakin taisivat olla italialaisia, ja muilta osin vissiin supisuomalaista.

   Suomalainen väliin toki huonokin laatu erikoisesti rakentamisessa ei ainakaan pohjaa lapsityövoiman käyttöön, kuten kiinalainen luvattoman usein vielä 2010-luvulla. Applen vekottimiakin kuuluu valmistetun lasten halpatyövoimin Kiinassa. Että ei siellä tosiaan ihan puhtaat jauhot välttämättä Kouvolan tapauksessakaan ollut.

   Vaan en tästä kinata tahdo, kun en tunne tapausta, kunhan aikani kuluksi hain vähän tietoa ja innostuin siitä vähän lisää..

   Poista
  13. Eivät ne olleet balettitossut, vaan ihan käyttötossut arkiseen menoon, kävelyyn ym. Olivat edulliset ja lasten himon kohde.

   Poista
  14. Minä olen mahdollisimman huono keskustelija, kaikkinainen asian vierestä menevä, jopa täysin asiaton, on lajini. Eiköhän ne kaukoidän kakarat aamulla valmistaneet Applea, sitten ilta- ja yövuorossa Nokiaa.

   Poista
  15. Asian vierukset ovat usein keskustelun parasta antia. Viime aikoina täällä onkin pysytty aika tiukasti asialinjalla. Minulla ei ole siis mitään rönsyjäkään vastaan.

   Poista
 14. " ... ja musiikkisali akustiikaltaan huonompi kuin kokonaan ilman seiniä. ..."

  V-ttu, antakaa mun kaikki kestää! (heh, heh) Aikoinaan Seppo Heikinheimo, vielä kun eli, kirjoitti yhtä kriittisesti musiikkiin liittyvistä asioista. Pidin hänen tyylistään vaikka ei sitä aina voinut sietää. Arrogantti ukko. Kuoltuaan kirjoitti vielä "Mätämunan muistelmat". Joka on harvinaisen rehellinen muistelmateos: kriitikko osaa itseironian. Ja osaa (tarvittaessa) kehua itsensä maasta taivaisiin, samoin kuin (tarvittaessa) haukkua eri mieltä olevat ihmiset (= idiootit) maan alle. - Turhasta objektiivisuudesta ei Heikinheimon Seppoa voi syyttää!

  Ps. Mutta nyt en ehdi pilaamaan teidän asiallista - totta, asiallista! - keskusteluanne maahanmuutto-ongelmista, yms. Tiedän, että Ongelma on isompi kuin koko Eurooppa, ja vaikka pääni puhallettaisiin isommaksi kuin koko maapallo, ei minulla siihen "ratkaisua" ole. Ei!

  Pss. Sitä paitsi joku on tyhjentänyt konjakkipulloni jota olen säästänyt ns. "pahojen päivien varalle". Harmillista. Kävin vessan Peililtäkin kysymässä että "kuka?". Mutta ei Peili vastannut. Minua vaan Peilistä tuijotti hieman syyllisen näköinen ukonrähjä. Suuta kuivaa. No, toivottavasti pahoja päiviä ei ihan lähiaikoina tule, tai jos tulee, eivät olisi kamalan pahoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin niin ihastunut Heikinheimon purevaan tyyliin, että ostin jopa sen Mätämunan muistemat itselleni. Tuolla se nököttää paraatipaikalla muistemaosastola. Illkeänä häntä pidettiin, mutta hän oli poikkeuksellinen ja suuntasi ilkeyden kyllä itseensäkin. Tappoikin itsensä.

   Jotenkin tunnen hellyyttä kaikkia näitä äreitä ernopaasilinnoja ja henriktikkasia ja heikinheimoja kohtaan.

   Poista
  2. Muistan pitkän, laihan ja tuulipukuisen hahmonsa Tahkon pelien katsomosta. Ylhäisen näköinen herra sateenvarjoineen. Ilmoitti itsemurhansa yhdeksi syyksi "pesäpallo-otteluissa nykyään soitettavan mökämusiikin".

   Poista
  3. Juuri tuommoista mustaakin mustempaa huumoria rakastan, vaikka se tässä yhteydessä tuntuu makaaberilta. Tuossa Heikinheimo oli mestari. Että äijällä oli otsaa ja sisua.

   Poista
 15. Quinta das Setencostas 2010 on viimevuoden vuoden viiniksi - siis Suomessa - äänestetty viini. Kävin sitä äsken kysymässä Vaajakosken Alkosta. Ei heillä ollut, oli loppuunmyyty. No, otin sitten chilelästä SUNRISEAaa, aika Törkyä, Merlot 2013, sitä ei kauaa viitsi suussaan kurlutella; joko sylkäisee pois tai nielaisee. - Ps. Tunnen duunin, olen ollut - sattuneesta syystä en ole enää - eräässä arvostetussa Viini Maistaja Raadissa. Siellä tehtävänämme oli nieleskelemättä kulautella sokkona samanlaisista laseista erilaisia viinejä. Inhottavaa hommaa... oli se, kun ei siis tosiaan saanut nieleskellä. Edes yhtään! Piti vaan sylkäistä jalo rypälejuoma sinkkiämpäriin niin että PRUITSKIS vaan. Minua hiukkasenkin herkempi ihminen olisi lopettanut koko JÄRJETTÖMÄN testin siihen ja alkanut nieleskelemään vain kyyneleitään. Mutta en minä. (Olin kovettanut itseni kun kävin Säkylän Parolassa varusmiesaikani, kirjurina.) Aloin keksiä kuvailevia sanoja niille muka-makuelämyksille kun toisetkin keksivät niin kummallisia (suolaheinää, tryffeliä, paahtunuttta ahventa, ahavoittunutta mansikkaa? etc, etc). Kun tuli minun vuoroni niin sanoin että "tää ensimmäinen punkku ei maistunu mielestäni miltään". Muu raati kohautti kulmakarvojaan ylöspäin. Puh.joht. "entäs sitten tämä näyte A2?" Muut runoilivat taas jotain niin kummallista että luulin olevani Hospitaalissa, lähinnä Lapinlahdella (lakkautettu). Vuorollani visersin että "joo tässä on enemmän volyymia kun tossa ekassa vaikka vaikee sitä on sanoo kun ei saa nielaista." Kolmas mun mielestä oli "väri on ihan kiva kun on punanen. tiilen tai tilhen punainen. harmi vaan ettei saa maistaa miltä se maistuu." Neljäs taas - olin päässyt jo juoneen mukaan: niinpä sanoin neljännestä että "tämä kyllä tuo mieleen vastasyntyneen lapsen pas... siis kakan, tyttölapsen, tässä on niin herkkää luumumaista fiilinkiä, ja väri on aivan, aivan aito." Viides eli viimeinen maistui (nielaisin sitä vähän, kun kukaan ei huomannut) parhaalle, siksi sanoinkin että "joo, tässä on samaa bugeeta kuin punalakkisessa kärpässienessä jonka joku metsään eksynyt lehmä kävellessään vahingossaan on potkaissut kumoon"... Hmhn, seuraavana vuonna enää eivät valinneet minua Raatiinsa. (Enkä olisi ees mennyt, jos olisivat valinneet.) - Huh, huh!

  Ps. Minulla piti olla tämä ilta kiirettä, ja niin minulla pitikin olla. Mutta tuo Tiitinen perui tulonsa. (Meidän piti Sepon kanssa pohtia että mitkä nimet tuosta Listasta voisi julkaista, siis ne noin neljä joita vielä Kansa ei tiedä. Kuusihan jo tiedetään. Tai en tiedä tietääkö Tapani Kansa yhtäkään?) No, minulle jäi nyt ylimääräistä aikaa. (vilkaisee rannekelloaan. mutta muistaa sitten ettei hänellä semmoista ikinä ole ollut. paitsi kerran sai Stasilta ddr:älläisen kellon. mutta se ei kävellyt. jos halus tietää paljonko Aika on, piti soittaa Neiti Ajalle. mutta se oli tylsää seuraa! niinpä, jos halusi seuraa, ja kukapa joskus ei sitä kaipaisi - niin piti kysyä vastaantulevilta rouvilta "anteeksi rouva - voi hyvänen aika kun te olette nätti! - että osaatteko sanoa paljonko kello on?" - Useimmat heistä osasivat.

  Tästäkään minun ei pitänyt puhua? Aika on filosofinen määritelmä. Ei sitä itse asiassaole, tai jos on, se on ikään kuin hajaantunut tasaisesti KAIKKIALLE. Se ei ala mistään eikä lopu mihinkään (paitsi varmasti alkaa jostain ja loppuu johonkin). Aika on ulottuvaisuus, se on samaan aikaan vertikaalista ja horisontaalista ja ja... ja... kolmiulotteista. Joo. (Tosin täällä maapallolla kaikki latistetaan joko litteäksi tai latteaksi, tai kaikki on mustavalkoista. (vrt. musta meri, valko venäläinen, valkonaama/Mustanaamio, ym., ym.)

  Mutta tätäkö minun teille piti kertoa? En ukso. - Kitos!

  VastaaPoista
 16. Jos luulette, että luulette, että minä en poliitikkoja ole tuntenut, erehdytte. (Mutta jokainenhan meistä erehtyy... ehkäpä kerran vain... kuten eräässä kauniissa mutta ah niin kolkossa iskelmässä niin karun kauniisti sanotaan.) Minä,
  nimittäin (ottaa hörpyn syrasviiniä)
  olen esitellyt mm. Hitlerille PlayStation 3sta. Ja kun esittelin sitä hänelle - hän oli silloin vasta Valtakunnankansleri (Reichskanzler), niin pelistä äkkiä (ihmettelin sitä itsekin?) kasvoi valtavan isokokoinen leikkikehä, jonka portilla luki ”dass ist hier”. Hitler ei ollut yhtään kiinnostunu, raapi hajamielisenä toista kivestään (sitä ainoaa), ja otti lahjan nyrpeänä vastaan, sanoi vain ”mahtaakohan tämä meille minnekään mahtua”. Sitten hän lähti seurueensa kanssa pois koko esittelytilaisuudesta: portaita pitkin jonnekin kellariin painui koko manttelipukuinen, hyasinteille ja kölninvedelle haiseva kenraalikööri...

  Toisen kerran näin unta että olin... mikä tämä nyt on... Jari Tervo! Jari Tervon kotona. Oli jouluaikaa, pariskunnalla oli jotain kiirettä ja minä olin jäänyt yksin heidän lukaaliinsa, hänen vaimonsa (jonka nimeä anteeksi vaan en muista) oli lähtiessä sanonut että "ole vaan kuin kotonasi". No, täytyy myöntää, että uteliaisuuttani avasin Jarin kirjoituslipastopöydän alalaatikon jossa oli... kamalasti lähettämättömiä joulukirjeitä! Niitä ei oltu laitettu edes kirjekuoriin - joita lipastonlaatikko oli pullollaan; kirjekuorissa oli jo kamalan kauniita joulumerkkejä. Minä luin niitä kirjeitä. Voi että ne olivat kauniita... luin ja luin, arkin arkin jälkeen. Ja... MONET NIISTÄ KIRJEISTÄ MUISTIN HERÄTTYÄNIKIN!

  Ja ymmärrättehän, että itse minä ne kirjeet siinä unessa kirjoitin!

  Ps. Jari Tervo on pirun hyvä kijoittaa kirjeitä!

  VastaaPoista
 17. " ... ja musiikkisali akustiikaltaan huonompi kuin kokonaan ilman seiniä. ..."

  on siis, ettei minua igen, kuten aina, käsitettäisi vääriin, niin tämä mielestäni on UPEASTI sanottu.

  Yhtä hyvä LAUSE on tämä jonka ystäväni Peter von Bagh (jota tosin koskaan en tavannut, tai ollut missään tekemisissä hänen kanssaan) kertoi: "Menimme kerran nelistään katsomaan erästä pornofilmiä - tietysti pelkästä ammattiuteliaisuudesta. Koska eihän se voinut olla muuta kuin tylsä. Matkalla elokuvateatteriin ohitimme eläinkaupan. Ikkunalla oli kyltti "Ostetaan siemeniä". Tarkoittivat kai linnunsiemeniä. Mutta Jari sanoi että "jos se leffa onkin hyvä, niin mennään senttaan tonne ylijäämä".

  En ole aivan varma ymmärsittekö mistä oli kyse? Voin selittää, jos haluatte, en muute. Petterin mielestä tämä oli "vuoden paras lohkaisu". Minuun mielestäni Rikun lohkaisu oli tämän vuoden paras. (Mutta tätä vuottahan on kulunut vasta n. 4,66%.)

  VastaaPoista
 18. Aikoinaan, kun tunsin että olin ahdistetulla tavalla yksin, enkä tiennyt mitä olisin tehnyt, lähdin Ruotsiin. Olin kai 16 tai 17 -v. Menin Bomboli-tehtaalle, siis pumpulihtehtaalle, paikkakunta oli Skene. Kankaita kannatti vielä silloin tehdä Skandinavissa; yksi suurimpia oli Finlayson. Oli nää Skenen tehtaatkin isoja; Ruotsin tekstiilitehtaat oli kaikki sillä alueella, "närä Borås". Kaikki. Ja minulla oli ilo olla siellä yhtenä mutterina... pienenä likuhihnan osasena, rattaan/rastaanpoikasena. Joo. Mikäs siinä. Meitä käytettiin hyväksi mutta saatiin (suomalaisittain) helvetin hyvää palkkaa; se oli sympaattista hyväksikäyttöä. - Ja aina, kun tehtiin töitä urakalla, meidän suomalaisten piti olla aina parhaita. Voihan perse... oli se kummallista. Ja kreikkalaiset ja jugoslaavit - niitä siellä oli paljon - näyttivät meille finneille keskisormea; Koska meidän suomalaisten takia urakkanormeja aina nostettiin... no, voihan perse (uudestaan)! Oltiin naiiveja.

  Ja parhaita duunareita. Se on sama asia. (Sanoinhan sen jo.)

  Tavallaan oltiin siis tyhmimpiä. (huokaus)

  Ei tehtaalla ruotsalaisiin tutustunut, he eivät halunneet olla finnien kanssa tekemisissä, nyrpistelivät vaan nokkaansa. (Vaikka samassa duunissa oltiin.) Jugoslaaveja siellä oli paljon, he olivat omissa oloissaan, he sekä halveksivat että naureskelivat muille kansallisuuksille. Ihmettelin; mutta niin oli. Eestiläisiäkin siellä oli muutama, siis näitä sodanjälkeisiä (1944) pakolaisia; he olivat kaikkein epäluotettavimpia. (Ikinä en ole tavannut yhtä valheellisia ihmisiä!) Unkarilaisiakin oli, heitä oli vähän, he olivat sympaattisia. Meitä suomalaisia oli eniten... me olimme... no, sinä tiedät mitä me olemme! Ainakin olimme hulluja tekemään töitä, yllytyshulluja, ja hulluja juomaan viinaa... no, sekin vielä.

  Niin nyt vaan oli. Ja ihmiset siellä, jostain Kainuun korvista irti reväistyjä, aika avuttomia objekteja olivat. Niinpä, niin. Töitä paiskittiin kuin pienet oravat, urakalla, ja kun vapaa viimein koitti... ei siinä ensimmäisenä kirkkokuoron harjoituksiin lähdetty. (En muista, että kukaan olisi lähtenyt?)

  Mutta Ei Ruotsi meitä silloin hylkinyt. Ruotsalaiset ns. perussuomalaiset meitä hylkivät, ja media, heidän mielestään me olimme "finne igen". (Minä olin silloin aluksi 16 -v, kun minä tulin iltavuorosta Bumbulitehtaalta töistä ja mulla oli nälkä ja menin nakkikioskille ja ostin sieltä burgerin... tai mikä lie se ruotsiksi. En oikein ymmärtänyt. Mutta maksoin kymppikruunulla ja sain vähän kolikoita takaisin. Ajattelin, taas mua huijataan. Niin kuin aina. Sitten ajattelin että minä sille mitään mahda...
  se on hirvittävän, hirvittävän surkeaa olla siirtotyöläinen kun on aina väärässä. Vaikka olisi kuinka oikeassa. - Se syö itsetuntoa.

  Minäkin olen ollut maahanmuuttaja, mutakuono.

  VastaaPoista
 19. Siis... minulla on sekä erittäin hyvä ja erittäin huono itsetunto. Ristiriittaistako? Ei, tietenkään. - Esim. nyrkkeilykehään nousin sillä mielellä - en osannut muuta kuvitella - että voitan. Tottakai voitin.

  Toisaalta...
  (Comain) tuuli joka puhaltaa väärästä suunnasta puhaltaa minut kumoon. Olenko siis opportunisti?

  Kyllä.

  Kestän aika paljon mitä tahansa. Eikä minulle vittuilla.

  En.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta olla sanomatta, että tunnistan tuon yhtaikaisen hyvän ja huonon itsetunnon. Sama koskee meikäläistä. Ja koska se koskee meikäläistä ja meikä on ihminen, oletan, että se koskee useimpia terveen kirjoissa olevia ihmisiä.

   Poista
 20. Kiva, että ette keskustele kanssani, minustakin se on kivaa. Säilyy tämä keskustelun taso.

  Nimittäin jos te rakkaat idiootit ette ole aiemmin huomanneet niin käsityksenne minusta, samoin kuin itsestänne, bon joyr, rakentuu molekyyleille. Ja tämä, inhottavat pervertikkon ystäväni, senkin sontiaiset, tulettehuomaamaan ennen kun elätte elämänne toiseksiviimeistä vuotta. Koska... no, koska... no, koska... no, koska olen robotti. Mitä herra/rouva tahtoo? Teen kaiken mihin kykenen.

  VastaaPoista
 21. Kyllä me sinun kanssasi keskustelemee, yölintuseni, jos vaan olemme linjoilla tai hereillä <---- minua koskee tuo hereilläolo, sillä minähän roikun täällä muulloin lähes aina. Ellen ole jossakin muualla.

  Minäkin totesin Ruotsissa oloaikanani tuon jugoslaavi-ilmiön. He olivat työkavereita ja ystäviä, riikinruotsalaisia ystäviä minulla oli oikeastaan vain yksi Greta, jonka kanssa kävimme aina Åhlensilla tupakkitauolla. Useimmin kävin kyllä Jugoslavka-nimisen jugoslaavittaren kanssa. Hän oli kaunis ihminen, pieni ja siro kuin lintu, vähän nuoren Anneli Sarin näköinen. Vaan veti kessua kuin mies. Parhaat suhteet solminkin Ruotsissa ollessani tupakkipaikalla. Joutilas hetki, jonkin saman yhdistämät ihmiset, pieni hetki aikaa olla lähekkäin ja tuijotella toisia. Pianhan siinä puhe alkoi luistaa. Ruotsia me puhuimme Jugoslavkankin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäänpä vielä, että olihan Ruotsissa aikanaan myös mm. saksalaisia ja itävaltalaisia. Siskollani oli taipumus tutustua heihin. Oli Haraldia ja oli Siegfriediä, ja siskolla oli aina joku heistä poikaystävänä. Kunnes hän kohtasi tulevan miehensä, kun oli Grand Hotel Saltsjöbadenin henkilökunnan kahviossa kahvinkeittäjänä. Tuleva mies alkoi roikkua alituiseen kaffetta juomassa ja tuijottelemassa siskon silmiin. Että olikin ihmisellä katse kuin koiranpennulla. Se oli menoa kummallakin. Kun sisko jämähti tulevaan mieheensä, minulle jäi Harald, mutta emme me päässeet edes suuteluasteelle.

   Poista
 22. Huh, huh, tulipa eilen igen runoiltua. Jos loukkasin teitä jotenkin vahingossa, se on ilmeisesti ollut tarkoitukseni, siksi en pyytele anteeksi. (Anteeksi.) - Tähän mattinykäsmäinen loppukevennys: "kyllä on kiva herätä aamulla kun on vielä hengissä".

  Ps. Kerran, Kööpenhaminan eteläpuolella - kun tultiin Pohjoiseen päin (olin liftillä yhden austraalialaisen kundin kleinbussissa) niin se kysyi (muistaakseni austraaliaksi?) että"mitä ruotsiksi on 'ole hyvä'. Sanoin että "vasso quu". Se mietti vähän aikaa. Sit se sano "guud bass", ja virnisti. - Myöhemmin, paljon myöhemmin, sain tietää että se on slangi-ilmaisu hyvälle fittalle. Eli vitulle. Tai kuten me ex-kommunistit venäjäksi sanomme "dobra (-sensuroitu-)... Pikkasen päissämme me niin vain sanomme. Muuten me sanomme vain "neiti, yksi samanlainen, vielä".

  Ja neiti tuo, tuo tuomenkukka, tuo. Ah, tätä hyvinvointivaltiota! Tätä muslimanit saavat kokea vasta taivaassa. Jossa reiättömät neitsyet heitä palvelevat. Ja tuovat höyryävää mokka-kaffetta heidän nokkansa eteen. (Ja kourallisen kalashnikovin pateja. Kuin pipareita.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulehan yökukkuja, ei sinuun voi loukkaantua, olet jollakin tapaa niin puhdas ja viaton vaikka sanoisit mitä. Ja ethän sinä mitään sano, siis loukkaavaa, vaikka sanotkin paljon. Ollos siis rauhassa ja anna sulkakynäsi laulaa. Täällä moni rakastaa piirtojasi.

   Aurinko paistaa! Halleluja.

   Poista
  2. Ai, aurinko paistaa siellä? Täällä sisämaassa ei paista.

   Ps. Isoäitini sanoi kerran että "jos mulla olisi munat... ja ja vehnäjauhoja ja maitoa, niin paistaisin teille poikakullat lettuja". Mutta ei sitten paistanut kun sillä ei ollut munia.

   Poista
 23. Iines, olet kivimmillasi kun muistelet menneitä. Ainakin minä aina herkistyn kun kerrot kun olit lapsi. Ja teit lapsellisuuksia. (Ja isäsi katsoi sinua hieman päihtyneenä, mutta hellästi, sinua ja siskoasi.) Tai kun opiskelit Turussa. Ja bailasit kuin pieni beibi. Tai kun olit Sverigessä töissä. Ja ahersit kuin aikuinen. (Mitä nyt välillä röökin ehdit imaista.) - Ihmisten elämänkerrat ovat kivoja!

  VastaaPoista
 24. Minä en Ruotsissa rakastunut kehenkään. Enempi säikähtelin naisia. Taisin olla liian nuori...? Yhden Ellin luona kävin lukemassa lehtiä, sille kun niitä Suomesta tuli. (Oli kai tilannut?) Perjantai-lehteä se aina eniten odotti... kieli pitkänä ja huohottaen. (Vaikka se tuli aina vasta seuraavan viikon tiistaina.) Minäkin luin aina ne novellit mitä Perjantailehdessä oli, oli ne aika kummallisia, mutta kaipuuni suomenkieltä kohtaan oli niin kova. - Ps. Kinnan kirjakaupasta ostin - oli joulukuu ja satoi kämmenenkokoisia lumihiutaleita - Christer Khilmanin "Se upp, salige". Mutta en minä sen kanssa oikein päässyt sinuiksi, siinä oli niin outoja sanoja, ei niitä aina ymmärtänyt. - Ei kyllä siihen aikaan ymmärtänyt omaa elämäänsäkään. Ei! (Tosin ei sitä silloin kauheesti edes ajatellut, elämää... Sitä vaan oli. Ja alle kaksikymppisenähän ihminen on kuolematon.Ikään kuin Kokonaan.)

  VastaaPoista
 25. Yhden kesän olin Ruotsissa silloisen poikaystäväni kanssa. Se oli aika kauheaa aikaa. Nimittäin muuan ruotsalaistyttö, vaalea blondi alkoi jahdata häntä ja minä olin hirveän mustasukkainen. Tyttö kulki samalla bussilla kuin me, ja tuli aina vieruspenkille tai johonkin lähelle istumaan ja seisomaan ja tuijotteli hurmoksissa poikaystävääni, joka kieltämättä oli kauniskasvoinen ja parrakas, pitkä ja komea ilmestys, varmaan vähän eksoottinen ruotsalaistipun mielestä. Minä tartuin poikaystävääni tiukasti kädestä ja poikaystävä taisi olla mielissään, naureskeli ainakin meikäläisen tuskalle. Olin vähän kuin Jussi Valtosen Alina - lukekaa kirja, ette kadu.

  VastaaPoista
 26. Kävin äsken kirjastossa, eli eilen, ja se oli mielestäni onnistunut keikka, lainasin viis kirjaa. Nämä. "Suomen höyryveturit", Kari Siimes; "Jyväskylä. Kaupunkikuvakirja, Jussi Jäppinen; "Sotapäiväkirja vuodelta 1944", Waldemar Erfurth; "Muistan - elämän oppivuodet", Hannu Mäkelä; "Merenkulun vuorovedet", Olli Blomberg. - Suorastaan läähätän kiimasta että pääsisin tutustumaan näihin teoksiin, eli opuksiin. Käyn kuumana kuin Kimalainen.

  VastaaPoista
 27. Samalla matkalla, tosin vasta tänään, ostin pullon Kenguruviiniä "yellow tail", shirazia. Voi olla että se panee minut vielä tänä iltana loikkimaan... loikkimaan?! (sisäpiirivitsi!) ... No, jos niin käy, olen sitten Mikko Kenkuru. (Tai liudennettuna Mikko Kenkurinen. Koska... eihän Virtanenkaan kovin vuolas virta ole. Eikä Kovanen kovin kova.) - Ps. Viipurin suomenkielisessä kartassa on minun sukunimeni niminen katu, iso katu sitä paitsi; Tapsa minut sen nimen perästä jäljitti. (Aika ovela ukko!) No, ei sitä katua mun takia oo nimetty, ja vaikka olisikin, niin nyt se on venäjäksi Nhj... eikun kun mulla ei ole kyrillisiä kirjaimia niin en osaa kirjoittaa. (Täytyisi pyytää Johan Bäckmania avuksi. Hän on hyvin avulias ihminen.)

  VastaaPoista
 28. Mistä noista kadunnimistä kaikkea tietää?
  Olen elänyt elämää jossa vähemmän kaduttaa se että "tuo tai tämä jäi tekemättä". Enempi joskus harmittaa että "se ja sekin tuli tehtyä". Ei sev väliä. Jo 14 -v. kirjoitin Raf. Haarlan siniruutiseen vihkooni: "En mieti menneitä enkä murehdi tulevia." Olin silloin fiksumpi kuin nyt koska nyt niin teen. Äh!

  Kahta asiaa kadun... mitä en tehnyt. Vaikka olisi voinut tehdä. Ensimmäinen oli tämä Lucia-tyttö jonka tapasin Kinnan kioskilla kun hän tuli sinne pää täynnä palavia kynttilöitä - kamalan kaunis akka, melkein yhtä kaunis kuin Saaga - joka nousi Ison Mersuun takapenkiltä ja sanoi minulle, samalla kun otti minua kädestä, että "kom till mej"... En uskaltanut lähteä hänen mukaan kun mulla oli seuraavana päivänä aamuvuoro siinä saatanan pumpulitehtaassa... sanoinkin sen hälle. Hän sanoi minulle "oh, skam", sipaisi poskeani ja häipyi. Häipyi koko minun elämästäni, sen sileän tien.

  Toinen kerta oli tuota noin kun tulin Tallinnasta. Olin "irstaillut" (eli pitänyt Liliania kädestä Kohvikissa ja oltiin syöty pullia) niin... tota noin... olin hyvin uupunut kun tulin Georg Otsille takaisin ja kohti Helsinskiä. Juuri ja juuri jaksoin syödä pari kaviaarivoileipää ja ottaa niiden kyytipojaksi - Приветствия и глоток - pari vodkagrogia... niin siihen minun viereeni istahti nuorehko nainen. Hänen nimensä oli Anu. Hän kysyi mitä kirjoittelen. (Koska kirjoitin muistivihkooni asioita muistiin.) Juteltiin sitten muutakin. Ja yhdessä vaiheessa hän hirveästi halusi että olisin lähtenyt hänen luokseen... mihin se nyt olikaan... jonnekin Kainuuseen. Posiolle... joo, Posiolle. Ajattelin että se on jossain kamalan kaukana, en minä sinne jaksa, olin menossa Tampereelle. No, kaukana Tamperikin tavallaan on. Tämä Anu vaan intti että tuu vaan, tuu vaan mun mukaani, mennään vaikka taksilla, kyllä minä sen maksan. En... huokaus... vaikka ei minulla aamuvuoroa seuraavana päivänä ollutkaan, niin hänen mukaansa lähtenyt. (Eikä minusta, voi vittu vieköön, minkään Keramiikkatehtaan vt. tomitusjohtajaksi kyllä olisi ollutkaan. Ainakin, kun ajattelee asioita jälkeen päin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä olet vissiin katunut, tuhannesti. Olisit nyt leskiherra Anu Pentikki. Vaan jos näin olisi, ne kipot ja kapot olisivat varmaan olleet vähän toisenlaisia. Nythän ne ovat paksuja ja kömpelöitä rustiikkikippoja, joista ainakaan minulle ei maistu. Ainuttakaan pentikkiä ei ole huushollissa eikä tule.

   Poista
 29. Paperimaailmassa ihmiset menevät kuin partiopojat/tytöt telttoihin yöksi. Kuuset humisevat, taivaalla naureskelee täysikuu, eivätkä nuo partiolaiset saa unta. Joku järsii näkkileipää (naarkkssk nrks), joku nieleskelee (klunks), joku juo vettä ja kuiskaa hiljaa 'mama, mama, mia'. Muuten yö on sulkenut heidät sisäänsä kuin säkki. Juuttisäkki. Jossain parahtaa yölintu laulamaan PARAH, PARAHK. Muuten hiljaista on kuin haudassa - vain madot kiemurtelevat vähän hämmentyneinä. Kuu loistaa taivaalta, kuu. (Kuu on kuin Olli Virran suu kun se laulaa.) Mitään muuta sinä yönä ei vähään aikaan tapahdu. Eikä kyllä myöhemminkään. Tulee vaan aamu. Joka nousee metsän takaa, venyttelee ja haukottelee kuin kaskelotti.
  Leveästi virnistelee meille Hän!


  Kirjoitin tämän sinulle, Liisu kiltti, mutta copytreeraan tämän tännekin. Koska juuri tällaisia kirjeitä Jari "Pervo" Tervo minun unissani ihmisille jouluna kirjoitteli.

  Ps. Rakastan kaikkia Teitä, myös maanteitä.

  VastaaPoista
 30. Ja koska yleisö - käsittämättömästi - on kilahtanut tähän (melko tavanomaiseen) iskelmään... niin. Pannaanpa se soimaan sitten neljännen kerran (4!).

  https://www.youtube.com/watch?v=d_innog7nvI

  (Minusta on käsittämätöntä - suorastaan holismia - että näin kiintyneitä ootte tähän lauluun? Teidän kannattaisi, samalla kun käytte hammaslääkärillä, käydä ottamassa aika myös psykiatrille. - En usko että se Teitä, sen kummemmin, rakkaat pyöriäiseni, enää vahingoittaisi?)

  VastaaPoista
 31. Aikoinaan, kun muuten vaan huviksemme ajeltiin autolla pitkin (ja poikin) Suomea, niin tultiin Mäntyharjulle. (Jossa on muuten kunnostettu juoksuhauta/pesäke Salpalinnaa. Ja on Mäntyhrajalla myös kaunis ja iso puukirrko. Kamalan iso. Ja sitten tämä Salmelan kuvataidekartano: suosittelen.) Mutta kun me ensikerran tultiin Mäntyharjalle niin Tarja alkoi laulaa ..."Kun Mäntyharjun pojat lähti reissulle niin" ... ja lopetti sitten äkkiä. Muuttui kummallisen hämilliseksi... ja sanoi sitten, "mää en muuten muista miten tuo laulu jatkuu?" Minä - inhottavalla tavalla opettajan poika - pääsin brassaaman että "kuule, ei sitä muutkaan muista. koska se laulu jatkuu "niin mäntyharjun pojat lähti reissulle. ja kun mäntyharjun pojat lähti reissulle, niin..." Etc. Tarja katsoi minua silmät pyöreinä, "ai, jahaa". Ja taas sain yhden uuden Fiskuuspinnat. - Ps. Eilen multa niitä kyllä 2 tai 3 lähti pois. (Toisaalta, eikös aika useat miehet - jossain vaiheessa iltaa - erehdy menee naistenvessaan. Ja säti niitä naisiajotka siellä tapaa että minkä takia te tänne miestenvessaan ootte tulleeet? No, minulle näin kieltämättä joskus on käynyt. Ja joskus oon jopa kussut naisten käsilaukkuun... tämä tapahtui autolautalla joka meni Helsingistä Gnaskiin. (Mutta nolotti se silti.)

  Hmnh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen löytänyt itseni miestenvessasta ja ihmetellyt pissalaareja. Joku tarttui sitten minua hartioista, käänsi ympäri ja kävelytti ulos. Ja miesopettajien vessaa käytin säännöllisesti, koska naisten vessa oli aina varattu. Miesopettajia oli vain muutamia, naisia kymmeniä.

   Poista
 32. Saagan kanssa oli kiva kävellä. Vaikka sillä oli - tottakai - lyhyemmät jalat kuin minulla niin se meni mina lujemmin, pomppi. (Kuin pingviini.) Metsässä me aina käveltiin. Kerran käveltiin niin kaus metsään että eksyimme. (Olen sanonut että minulla on linnun aivot, osaan suunnistaa vaikka mihin... pitää paikkansa. Mutta metsässä en osaa suunnistaa. (Enkä pimeässä.) No, nälkäkin siinä tuli - oltiin tosiaan kävelty tiettämättömiin. Löysin sitten kumpareen jossa kasvoi Ketunleipiä; sanoin Saagalle että syödään näitä. Maistuivat meille kummallekin. Sitten taas käveltiin pitkin metsiä... vähän minuakin huolestutti kun rupes väsyttää. Saaga oli - koska sillä oli lyhyemmät jalat - vielä väsyneempi kuin minä. Mutta se näytteli urheaa. Erään kuusipuun alla, jossa muutenkin oli kiva olla, niin nukuttiin. Kun herätin Saagan - se hätkähti ja kun heräsi se katsoi minua vähän aikaa kummallisesti. Sitten se sanoi että "isä, jos mee ei vielä heti löydetä kotiin niin etsitään lisää ketunleipiä".

  Kyllä mee kotiamme päästiin.

  VastaaPoista
 33. Hm hmnhh hmhnn, hym hnhmmnhy, hyhy hyhyyyhmn... Ai mitä mitä minä teen. Sävellä, tietysti. Aion nimittäin voittaa Euroviisut vuonna 2017. Tsyyt sy tytyy tshty ty. Ja hyvältä näyttää, oi Baby, oh ah Baby. Tsukuti tshukuti tshukuti tshuu. Ah baby, baby blue. Menee lujaa... lentää leppikset vek ku verhokoukut. jstubatsuba tshuu, baby! Vähän vielä piriä kaaliin niin... voi eljet! Tässä mennään aamuun asti. (Vaikka tuo toinen kenkä tarvitsisi vähän suutarin avustusta. Häntänikin on sitä paitsi ihan vinossa.

  voihan nenä
  Husputi humilui hei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baghi muistelodokumenttissaan jotain puhui tuosta ainoasta musiikkisanoituksestaan. Unohtumaton: "ei tumma ja tulinen, vaan pieni ja hikinen".

   Poista
 34. Rakkaat ystävän... kumartuu ja lukee lunttilappuaan. mutta siinä lukee "leipää, hedelmiä, tom. + kurkku, jauhelihaa 400 g, pähkinöitä" ... Niin, rakkaat ystäväni, joku meistä sielunveljistä on niin heikko että on valmis vaihtamaan osansa iankaikkisuudessa - HALLELUJAA HERRA - pussilliseen pähkinöitä. Tai jopa muutamaan sataan grammaan jauhelihaa! (HALLELUJAA TAAS HERRA) Ymmärrän heitä, miksi en heitä ymmärtäisi, koska Liha on heikko, pähkinät kovia, ja meidän jonomme Sinun luoksesi, oi Herra Sebaot, on mutkitteleva ja pitkä. Kuin Anakonda. Mutta mehän teemme oi Herra HALLELUJAA, HALLELUJAA VAAN mitä Sinä meiltä tahdot. Totta kai. (Äläkä ny ole noin hämmästyneen näköinen.) Ttapamme muslimeita ja heidän kirottuja huoriaan ja heidän äpärämukuloitaan, jos niin tahdot, oi JAHVE. (Ja heti kun annat merkin niin pannaan paska vaan pyörimään.)

  VastaaPoista