15.6.2015

Kullattuja kupoleita

14.6. Satoi koko päivän. Munamarkkinat jäivät väliin, vaikka täälläpäin niissä pruukataan käydä. Maassa maan tavalla! Yksin mökillä, naapurini, ystäväni Martta ja Martti ovat palaamassa Laatokan - Äänisen-risteilyltä. Viimeksi he olivat Vietnamissa ja sitä ennen Malesiassa. Ja niiden välissä Kreikassa ja Italiassa. Minä kuljin mökin tiluksilla ja kuvasin kukkasia. Ja mietin, että olen aika yksin tässä isossa maailmassa. Säälin hieman itseäni, mutta en tuntenut myötätuntoa tällaista rajoittunutta persoonaa kohtaan. On aika kummallista, että tietää, mitä pitäisi tehdä ja millainen pitäisi olla, mutta ei vaan tee eikä ole. Mietin jopa autoa ajaessani, kun olin juuri ohittanut Laitilan Kukko -mainoksen - tiedättehän sen jumalattoman ison kultaisen tölkin, mainoksen joka rikkoo sääntöjä? Sen kyljestä on nyt poistettu markkinointinimi ja tilalle kirjoitettu Kippis - että mitä jos äiti tulee hakemaan minut jonnekin yläilmoihin kauniissa valkoisessa pilvessä. Arvatkaa mitä silloin tapahtui? Vannon, että tämä ei ole tarinaa. Musta naakka lensi kohti tuulilasia, väistämättä, niin että kauhistuin. Viime hetkellä se veti itsensä ylös kuin kauko-ohjattu ammus, ja välttyi osumasta autoon. Sen siitä saa, kun ajattelee hulluja. Minua näpäytetään yleensä aina, jos erehdyn johonkin rukouksen tapaiseen. Jos rukoilen hyvää kuvauskohdetta, vaikkapa kettua tai harvinaista eläintä, eteeni lähetetään lihava punainen maatiaiskissa - tästä olen kertonut ennenkin. Tai sitten enkelin sijaan musta naakka kuin Hitchcockin Linnuista. Pitäisiköhän erota kirkosta?

15.6. Naapurit ovat palanneet, eikä ole enää autio tunne yksin tällä metsäkulmalla. Kävin heidän luonaan juomassa hieman punaviiniä ja Valamon luostarissa valmistettua yrttilikööriä. Hytistiin terassilla, minulla paljaat nilkat puolisääreen, mutta villatakki kaulaan asti napitetttuna, naapurit verryttelypuvuissa. Venäläiset tarjoilijat eivät olleet osanneet sanaakaan suomea, mutta muuten matka menetteli, mitä nyt laiva keinui Äänisen aalloilla ja jopa Nevalla. Ruoka oli ollut hyvää, mutta aamiainen niukka. Kulttuuritarjonta oli ollut mahtavaa venäläisine musiikkeineen.

Muistan hyvin oman viimeisen Venäjän-matkani. Olin oman alani opettajien kanssa Pietarissa. On hassua, mutta parhaiten muistan Moskova-hotellin kylpyhuoneen tippuvan hanan ja kylmän veden, joka tuli lämpöputkesta. Ammeessa oli kolhuja, se oli niin kulunut, että esteettinen rappio oli lähellä. Muistan myös kilometriset käytävät punaisten seinien välissä ja pelottavat hissit. Ja me kävimme sentään Eremitaasissa ja näimme monia kullattuja kupoleita ja arvokkaita hautausmaita, joilla lepäsi sankareita, jonkinmaalaisia. Vieläkin voisin piirtää hotellin kuluneen kylpyammeen ja hanat, mutta en muista, montako kupolia Iisakin kirkossa oli, tai montako Tiepoloa Eremitaasissa. Eremitaasistakin parhaiten jäivät mieleen kullatut paksut kehykset ja kaikki se prameus.

(Valokuva Iines)

85 kommenttia:

 1. Tämä Suomen kesä on aina tällainen. Alkuun kylmiä riittää, joskus juhannuksen jälkeen lämpiää. Helteet tulevat meidät kaikki yllättämään, - jos ei ole ilmastointilaitetta, sellainen pyörivä ropeli kannattaa käydä ostamassa nyt, helteillä ne ovat kaupoista loppu.

  Suomen matkailu on kivaa. Kun yhdessä kaupungissa on käynyt, on nähnyt ne kaikki. S-market, isommat kauppakeskukset, rivitaloparakkeja ja omakotitaloja vähän taloa pienemmällä tontilla. Rumia tai vielä rumempia elementtikerrostaloja. Kaikkein rumpimpia ovat sellaiset uudemmat, joihin arkkitehti on luovuutta osoittaen laitattanut erivärisiä tiilipintoja. Kaupungit ovat siis se maamme kaunein osa. Maaseutumme koostuu risukosta, pellosta ja alle viikossa kootuista talopaketeista. Jokaisen maatalon pihassa on lantalan vireiseen nokkospuskaan ajettu 70-luvun Volvo tai Lada. Vauraimmilla on ne molemmat. Isännällä tulee kännissä kyynel silmään, kun muistelee, kuinka hyvä ajopeli se aikanaan oli.

  Grillaus kuuluu olevan kesän keskeinen asia, lehdet ovat täynnä kauniin kuvin koristettuja juttuja eksoottisia gourmet-herkkuja nauttivista grillijuhlien juhlapukuisista vieraista. Realismia on, kun Jutila ehti jo jossain lehdessä testata halvimmat hampparinkäyrät: "alle kaks euroo ja hintalaatusuhe on kohallaan!" - Lidlistä haettu Nobelaner-kaljaa tai kiireessä jopa S-marketin vähän kalliimpi Koff kruunaavat gourmet´n. Yleisesti ne juodaan juhlissa lämpiminä, mutta käsistään kätevimmät suomalaiset rakentajat ovat vetäneet jatkojohdon pihalle ja liiterikatoksessa nököttää anopilta peritty valtavakokoinen jääkaappi.

  "Eiks nää helteet ikinä lopu!" - Loppuu ne pikemmin kuin voisi kuvitella, ja sitten on taas kotoisen kylmä ja pimeää.

  Nuo Kukon ja Keravan Koffin isot kaljapurkit osoittivat sivistyksen olevan syvällä kansamme sisisimmässä. Kapitalistinen realismi on taidesuuntauksena erittäin hyvin sisäistetty, vaikka karskeimmat persut eivät kehtaa sanoa taidetta lainkaan seuraavansa. Ihan kamalaa on se virkamiesholhous, kun vaativat tekstit noista peitettävän.

  Matkailusta en ehdi sanoa tähän kommenttiin oikein mitään. Matkailu avartaa, voi jumpe, että se avartaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Laitilan Kukko on sinänsä lystikäs nimi ja paikkakuntaan hyvin istuva. Vaan mainontaahan se toki on, ja siten tulisi muukin mainonta päästää pannasta. Ylipäänsä tuotteiden mainossensuroinnit ovat hieman kyseenalaisia, kun mennään moraalin alueelle. Asemainonnan kielto on ymmärrettävää ja tarpeellista, koska ase sinänsä on tappamiseen tarkoitettu.

   Minua ei ole koskaan kiehtonut matkailu, koen sen vaivalloisena. Sen sijaan haluaisin kyllä istua junassa katselemassa maisemia ja olla perillä taas katselemassa, en niinkään menemässä. Siirtymät eivät ole minua varten. Luulen, että jos kokisin eri paikkojen antavan minulle jotakin tärkeää, menisin kyllä niihin paikkoihin. Pitääkö kaikki nähdä itse, ennen kuin uskoo?

   Poista
  2. Mitä rakentamiseen tulee, niin täällä mökkipaikkakunnalla on kaunis vanha kivikirkko, meren rannalla. Ennen kun meni kirkolle, näki jo kaukaa kimaltelevan meren selän. Kunnes joskus keksittiin rakentaa se kaunis luonnonmaisema umpeen ja purkaa ikivanhat pienet puutalot siitä polun varrelta. Yksikin oli pitkulainen vaaleansininen puuutalo, jossa oli iso lasiveranta ja siinä hurmaavat vinot ruutuikkunat.

   Mitä tilalle tuli? Neliskulmainen valtava moderni betonimöhkäle, joka peitti näkymän merelle ja "söi" jopa kirkon arkkitehtuurin, kyljessä kun oli. Seurakuntatalo. Niinpä niin, raha ei aina takaa hyvää makua eikä harmonista arkkitehtuuria.

   Poista
  3. Täytyy vielä kertoa, että äskeisen kirjoitettuani minulle tuli nälkä. Laitoin uuniin paketillisen parasta laatua olevaa Campingia ja syön niitä nyt. Sinappi on sellaista vahvempaa Kotisinappi-nimistä. Me tosisuomalaiset olemme tällaisia, perussuomalaiset ne on, jotka kiinalaisessa ravintolassa syömässä käyvät.

   Omakotitaloon meitä tosisuomalaisia ei saisi kirveelläkään asumaan.

   Poista
  4. Kotokylämmä kirkko, pyramidin mallinen ns. Ruusuvuoren kosto, on puiden ja viime vuosina myös kerrostalojen peittämä. Hyvä niin, sen pintapanelointi on aivan karmeassa kunnossa. En tiedä ovatko vain likaisia, mutta homeelta se aivan näyttää. Ja turha niitä on pestä tai vaihtaa, pian on taas samanlainen.

   Poista
  5. Minäpäs ostan huomenna uuden hiiligrillin, sillä kaasugrillattu ei ole mielestäni yhtä hyvää. Juhannuksena grillataan, satoi sitten lunta tai vettä.

   Eikös suurin osa suomalaisista asukaan omakotitaloissa? Ainakin kesällä, jos nämä mökkeröt lasketaan va. ok-taloiksi.

   Poista
  6. Pyramidin mallinen kirkko? Siinä on arkkitehti saanut ahaa-elämyksen. Näitä pyramidikappeleita olen nähnyt täällä Vakka-Suomessakin, jos oikein muistan. Karmeita rötisköitä. Niin kliseinen luovuuden osoitus.

   Poista
  7. Minä nyt siitä matkailusta sanon sen verran, että lähipiirini on käynyt varmaan kaikkialla, Ameriikoita ja Estroviaa myöten. Broidi opiskeli Englannissa ja asusteli varmaan vajaan vuoden "land of hope and gloryssä!" Minä olen matkustellut hyvin vähän ja viime vuosina en lainkaan. Olen ajatellut, että hyvin voin kotonakin olla väsynyt ja vatsa sekaisin.

   Poista
  8. Hmmm. Onhan siinä pyhän kolminaisuuden idea, ja ylöpäin kohoava linja. Mutta.

   Kun mikään luonnossa eikä elämässä ole suoraviivaista. Suora kulmakin luonnossa on poikkeus.

   Poista
  9. Hmmm...luomuarkkitehtuuri, minkähänlaista sellainen olisi. Varmaan Temppeliaukion kirkko Helsingissä. Minä muistan nauraneeni ja myötäilleeni mukana, kun yksi stadilainen sitä oikein mollasi. Samaa mieltä hänen kanssaan olen, suorastaan selkäpiitä karmiva. Helvetin kivikasa.

   Poista
  10. Hyvinkään kirkon pihalla polttelin ensimmäisen tupakkani, odoteltiin siinä jotakin rippikoulun esiohjausta. Hyvinkäällä kohtasin myös kaksi upeaa opettajaa, jotka kannustivat kaikessa. Ennen sitä ja sen jälkeen en ole tavannut kaltaisiaan opettajia.
   Iinekselle toivotan lämpeneviä saita ja hurmaavaa kesäseuraa. Eihän sitä tiedä, vaikka joku tulisi kysymään tietä ja ystävystyisi kanssasi. Mökillä on täälläkin värjötelty jo monta viikkoa. Koko ajan saa pitää hellassa tulta, että tarkenee.
   Seurasn Areenasta Mukkulan kirjailijakokouksen loppukeskustelua. Vähän pätki, mutta melko hyvin kuului silti repliikit.
   Mitäpä luulette Saulin tuovan tuliaisiksi? Etei vaan nuivana ja kuivakkana ukkona pahentais tilanteita. Ettei vaan luulis itsestään liikoja rauhankyyhkynä.

   Leonoora

   Poista
  11. Aurinkoisia, hyttysettömiä, leppoisia SÄITÄ!
   Kaikille muille myös!

   Leonoora

   Poista
  12. Joskus lapsuudessani, ehkäpä kaksitoistavuotisna ollessani kirkkoa korjattiin ja sen helmalevyjä oli otettu iriti. Huomasin sisäpuolella olevat tikkaat ja kiipesin ihan kärkeen asti. Siellä oli joku ritilä, josta näki ulos ja pitkälle.

   Poista
  13. Googlailin nyt tuota luomuarkkitehtuuri-sanaa ja huomasin, että sanaa on oikeasti käytetty jossain. Rudolf Steinerin hihhulikoulussa ainakin.

   Poista
  14. Temppelinaukion kirkko on ylhäältäpäin katsottuna hirvitys, sekasikiö, joka poikkeaa ympäristöstään rumasti - viittaan siihen pyöreään kalottikattoon ja sen väriin. Alaosa on kaunis, ja siihen olisi voinut yhdistää yläosaksi vain lasia tukipalkkeineen, tai panna mosaiikki-ikkunat. Myös ne kirkkosalin etuosan tuolit ovat kovat ja epämukavat

   Poista
  15. Leonoora, kiitos toivotuksista ja mukavia kelejä sinne kaakonkulmallekin!

   Ei tänne kukaan muuten juurikaan eksy, tämä on niin ovelassa paikassa, että tänne tulijat eivät tahdo löytää paikkaa. Navigaattorit osoittavat nimittäin vääriin koordinaatteihin, koska tässä on jotain virhekoordinointia kartassakin. Viimeksikin nuo sähköpylväsmiehet olivat menneet ensin ohi ja sitten yhteen naapureista. Puolalaiset taulukauppiaat ovat ainoita, jotka löytävät tämän heti.

   Kun ei Sauli ainakaan toisi tullessaan Loviisan uutta ydinvoimalasopimusta!

   Poista
  16. Mitäää, uusi mylly vaan Loviisaan. Vanhat vanhenee 2025 alkaen. Venäläisille hitsareille töitä. Vai tuleekohan ne halvemmasta maasta, Valkovenäjältä?

   Poista
  17. Ei ydinvoimaloita tai luontoa raiskaavia tuulivoimaloita pidä pykätä työllisyysnäkökulmasta. Työllisyys on tärkeä asia, mutta ei työllisyysperusteellakaan voi aiheuttaa ihmiskunnalle ja luonnolle uhkaa tai vaaraa.

   Poista
  18. Hyvinhän ne on tuossa sähkö tuottaneet, ne 70 luvun koneet. Että uutta putkeen vaan. Lauhdevedet lämmittäköön Helsingin kaukolämmön.

   Poista
  19. Leonooralle kauniita päiviä. Vanhan kirkon suntio oli meidän nassikoiden mielestä ihan pirun näköinen, piruksi me sitä sanoimme. Kessuttelijat se ajoi armotta kirkon liepeiltä matkoihinsa.

   Poista
 2. Briteille aina opetin, että muistat kippiksen siitä, kun vaan sanot Keep Pissed. Ai kun meillä oli mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vähän tuhmaa opettaa ulkomaan turistit puhumaan rumia, Samppa!

   Lapsena ystäväni Mallun kanssa opetimme opettajamme vauvelia, että sano pillu. LULLU! kiljaisi napero.

   Poista
 3. Samppa kirjoitti :"Mitäää, uusi mylly vaan Loviisaan. Vanhat vanhenee 2025 alkaen. Venäläisille hitsareille töitä. Vai tuleekohan ne halvemmasta maasta, Valkovenäjältä?"

  Sinä olet suomalaisen veronmaksajan rahoilla 100 % :sti koulutettu ammattikurssikeskus hitsari. Ammattimies osaa kai hitsata ydinvoima- työmaalla ? Vai osaakko ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuo rosteri puikolla sujuu jo, mutta tigillä pitäisi vielä opetella lisää.

   Mutta pitää olla realisti näiden kuka työllistyy juttujen kanssa. On se nähty, kun on takki auki julistettu, että nyt tulee töitä. Töitä on niille ketkä halvimmalla tekee.

   Poista
 4. Minä otin kaksi timpuria töihin omakotitalo työmaalle. Kysyin paljonko palkkaa pitää maksaa ?
  Vastaus oli xx- tunti hinta + verot +sosiaaliturvamaksut+lomaltapaluumaksu+työttömyysvakuutusmaksu+
  tapaturmavakuutusmaksu+eläkemaksu.

  Huh huh tulee siinä tunnille hintaa, mutta palkkasin pojat töihin.
  Se on neljä kuukautta ja talo on valmis. Näihin poikii voi luottaa tekevät sen mitä lupaavat. Tiedän , koska ovat olleet minulla ennekin töissä.

  Se on Samppa kuule silleen ,ammattimies osaa hinnoitella nahkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli siinä 44 euroa tunti.

   Ei kuule omakotitalotyömaat, ja teollisuus ole ihan sama juttu. Jos et sitä tajua, et paljoa snaijaa.

   Poista
  2. Minulle sähkömiesten esimies ilmoitti tulevan pääsulakekotelon + johtojen uusimisen hintaa kysyessäni, että se on 48 euroa tunti ja kaksi miestä tulee, puoli päivää + kotelon hinta + kaapelin hinta + matkakulut 20 km. Laskua ei ole vielä tullut. Jäin miettimään, että se on sitten varmaan 2× 48 e/t, molemmille miehille siis. Odotan jännityksellä laskua.

   Poista
 5. Risto Reipaskirjoitti"Omakotitaloon meitä tosisuomalaisia ei saisi kirveelläkään asumaan. "

  Suomalainen tosimies rakentaa itse talon. Jos ei osaa , niin tilaa timpurin tekemään .
  Sitten on nämä valittajat , jotka asuvat kerrostalossa ... ja valittavat ja kyttäävät naapuria...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua vähän harmittaa termi "kerrostalokyttääjä". Sillä kuitataan myös aiheelliset heippalaput ja huomautukset.

   Monen mielestä kaikki asumisen äänet tulisi naapurin sietää, ja samaten lasten metelöinnit ja piha-alueen turmelemiset, esimerkiksi kukkien katkomiset ja tallomiset.

   Minusta on vain hyvä, että joku puuttuu selkeisiin metelöinteihin ja alueen turmelemiseen. On paljon vanhempia, joiden mielestä heidän kullannuppunsa saavat vapaasti vaikka kaataa mattotelineen tai paukuttaa sitä jostakin kiskomillaan metalliputkilla. Nykylapsia ei saa vanhempien mukaan ollenkaan kieltää.

   Poista
 6. Ei, Ansu, nyt sinä olet väärässä. Saan kai sanoa sinua Ansuksi?

  Perussuomalainen rakentaa talon tai laittaa timpurin sen rakentamaan, ei tosisuomalainen.

  Voi olla, tai voi sit olla et ei, että perussuomalaisen katkeruuden yksi osatekijä on se omakotitalo. Jos on omatekemä, voi olla, että kauheasti hävettää se käsiensä jälki. Ja voi olla, että akka huutaa hulluuteen asti siihen parannuksia ja sitä sun tätä.

  Jos on timpurin tekemä, niin voi olla, että aivan kauheasti harmittaa se timpurin työnjälki. Ja ne mittavirheet, olohuoneen nariseva lattia ja oudot äänet yläpohjan ontelosta: "onkohan siellä rottia?" - Ja lattialämpö, joka on lämmin vain vähän mettän puoleiselta seinältä, aiheuttaa häpeää ja munien huurtumista talvisin. Saunassa sitävastoin hyvin jaksaa olla sen muutaman minuutin hengittämättä, kun siellä ei ilma kierrä lainkaan, eikä happea juuri ole.

  Oli sitten omatekemä tai timpurin timpuroima kolmen päivän talopaketti, niin voi olla, että perussuomalainen on siitä ahdistunut, koska sitä velkaa on niin kauheasti, ja akka uhkaa joka päivä lähteä niiden omistuisten kakaroiden kanssa: "ku tää taloki on niin saatanan kauhee ja täällä helevetin pellonreunassa!"

  Onnellinen tosisuomalainen on huoleton kerrostaloasuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevennetääs vähän
   https://youtu.be/7NWl5ny78R4

   Poista
  2. Gösta sen sanoi:

   "Likipitäen jo kolme vuotta tätä taloa nyt tehty on
   pelkkä ajatuskin tuskaa tuottaa
   jos tää rakentaminen ei tähän päätykään
   joskus tahtoo mennä sormi suuhun
   vaikka yritys on armoton
   läpi kiven perse edellä puuhun, kun
   yötä myöten kiivetään
   se ei oo mies eikä mikään,
   jos ei valmistu talo omin hartiavoimin
   voitan kaikki vaikeudet ja viivytykset
   ei sitä usko neekerikään, mikä
   helvetin haloo siitä syntyä voi kun
   hankkii väärät piirustukset ja tarvikkeet..."

   Poista
  3. Kaunosuomalaisen runoniekan talo on hieman erilainen:

   Nous taloni yhdessä yössä –
   kenen toimesta, Herra ties.
   – Se auttoiko salvutyössä,
   se Musta Kirvesmies? –

   On taloni kylmä talo,
   sen ikkunat yöhön päin.
   Epätoivon jäinen palo
   on tulena liedelläin.

   Ei ystävän, vieraan tulla
   ole ovea laisinkaan.
   Vain kaks on ovea mulla,
   kaks: uneen ja kuolemaan.

   Poista
  4. Vaikka on tuo ehkä liian sssynkeä sssuloiseen SSSuomeemme? Olisiko tämä alexauvoisempi, sulosoinisempi tahi söpösipiläisempi:

   Nytpä tahdon olla ma
   uuden kodin laittaja.
   Seinät kun saan valmihiksi
   toisen pään teen kammariksi.
   Päähän toiseen pirttisen
   sievän, hauskan, puhtoisen.

   Poista
  5. Impivaara takaisin!

   Vinassari tyrkkäsi riu´ulla sääreen:
   -.Painu jo, mylläri, myllysi ääreen!
   Muurari melttosi, repsikka hihkui:
   - Varkaat ja portot, tiiltä ja kuraa!
   Ämmät laastia kantoi,
   hikeä tihkui -
   elämä jatkui entistä uraa:
   työtä,, työtä se antoi.

   Olin ammattimies:
   ainein kolmiyhteisin
   loihdin lujan betonin;
   soran, veden, sementin
   sekoitin -
   niihin kuului hikikin.

   Mutta ei tule impivaara takaisin, vaan segumaister hoitaa. Uks kaks kol - valmis.

   Poista
  6. "Ah, niin suur´on mun unelmain ja realismin ero, siks nii katkera oon!" - Tuntematon ajattelija Kälviältä (kansanperinteen arkisto)

   Poista
  7. Ja sitten kun se itse pykätty talo on valmis, tulee eteen hauska puuha:

   Maalari maalasi taloa,
   sinistä ja punaista.
   Illan tullen sanoi hän:
   Nyt mä lähden tästä talosta pois!

   Tuli vaan mieleen, kun katselin tänään mökin punamullattua eteläseinää. Taas pitäisi maalata, aurinko ja merituuli kuluttaa maalipintaa. Muut seinät ovat maaliltaan kuin vastamaalattuja.

   Poista
  8. Ei se laulu noin todellisuudessa mene.

   Vaan näin:

   Maalari maalaa, liksaa saa
   viina juo ja oksentaa.

   Poista
 7. Mutta mitä luinkaan päivän lehdestä tänään: Mikiksen entinen työmaa, jossa on huseerasi jokapaikan höylänä ja lähes pääjohtajan sijaisena vuosikymmeniä, Kankaan Paapperitehdas, on myyty 2,2 miljoonalla eurolla!

  Halvalla meni, eikä ostajakaan, onneksi, ole venäläinen pulvaani, vaan joku yleishyödyllinen puliveivari.

  Kävin muuten Mäntässä ja vaikutuin Serlachiuksen Kustun pääkköydestä. Ja sitä ennen kävin Kansallismuseossa Finnskogar-näyttelyssä ja ostin peräti museokortin. Siinä saakin juosta monessa museossa ennen kuin se on kuitattu, maksoi yli viiskymppiä.

  No, aloitan Mannerheimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli mieleen, että uusi hallitus on ilmoittanut sijoittavansa Talvivaaraan taas rahaa.

   Eikö se saastekeidas pitänyt jo lopettaa?

   Poista
  2. 11 miljoonaa veronmaksajien rahaa maksetaan joka ikinen kuukausi. Kaikkea se porvari osaakin!

   Poista
  3. Se on tätä nykypäivän kapitalismia. Voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan. Ja porvari nukkuu todella hyvin.

   Poista
  4. Matti Linnanahde ‏@MattiLinnanahde

   Talvivaara on sylissä, mutta keiden on vastuu? Taannoinen Valco-irvailu on pientä näiden rahojen, vahinkojen ja riskien kanssa

   Poista
  5. Pitäsiköhän porvarin sosiaaliluukulla käymiseen viimeinkin asettaa joku raja? Meillä ei enää ole oikein varaa sellaiseen.

   Poista
  6. Onneksi porvari Sipilä on sitä mieltä, että hänen osakkeet kuuluu vaan hänelle eikä kenellekkään muulle

   http://seura.fi/isanpikajuna/2015/06/17/juha-sipila-pimittaa-tietoa/?shared=4157-66898b5a-999

   Että sellaista on se on eurososialismissa. Toinen on toista tasa-arvoisempi.

   Poista
 8. Minä kävin peräti kahtena peräkkäisenä kesänä Kansallismuseossa. Kiinostavin siellä oli 70-luvun elämää kuvaava näyttely, eipä sitä varmaan enää siellä ole. Retukengät, haisaappaat, pappatunturit, kuplavolkkarit, vanhat kaljapullot etiketteineen ja kahvipaketit sun muut siellä oli. Näyttelyä katsellesani huomasin tosisuomalaisena olevani jo museotavaraa. - Ikinä enää mee sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta Riku, sinäkö tosisuomalainen? Millä sen todistat?
   Moni sanoo itseään suomalaiseksi, mutta harvempi TOSIsuomalaiseksi. Mikä ero on suomalaisella ja tosisuomalaisella? Sitä jään miettimään.

   Hauska tuo kirjoituksesi loppu. Huomaat olevasi museotavaraa (siis jämähtänyt 70-lukuun?). Et halua olla jumiutunut, siis museotavaraa, joten et mee ikinä enää museoon. (Hymiö). Tulkitsinko oikein kirjoituksesi? Sait minut hyvin mietteliääksi.

   Poista
  2. Liisu, miksi ihmeessä se täytyisi todistaa?

   Tosissuomalaisuus on todellista suomalaisuutta, siinä kun perussuomalaisuus ei tarkoita muuta kuin yhden hyvinkin sekalaisen populistipuolueen kannattamista.

   Poista
 9. Museot ovat kivoja. Tuommoinen tietyn kymmenluvun näyttely on tosi nostalginen. Vaikka museoesineeksi itsensä kyllä tuntee, kun katsoo niitä näytteillepanoja. Ovat yllättävän kiinnostavia.

  Eniten inhoan nuoruuteni retroaikaa. Karmeaa sisustusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marimekko, samettihousut ja -takki, oli ihana seiskeetluvun fakki!

   Poista
 10. Auvo tää ihanuus! Yhtään kamalaa kersaa ei tässä pienessä kerrostalossa asu. Lähimmät naapurit läpi vuoden puolen viikkoa "kesämökillään". Katto korkealla, seinät paksut ja hyvä äänieristys. Naapurit paljon minua fiksumpia. Ja aivan kylän keskustassa. Semmosta se vaan on.

  VastaaPoista
 11. Riku Riemu moittii suomalaisen rakentamisen tasoa ja ihmetelleen rakentajien moraalittomuutta. Minun mielestä rakentamisen laatu on jo pelkästään maamme sääolosuhteisiin nähden harvinaisen hyvää. On helppoa väsätä mitä vain työpöydällä lämpöisessä hallissa, mutta teepäs sama ulkona tuulessa ja sateessa marraskuun pimeällä. On olemassa kaikenlaista sertifikaattia ja rakennusmiehillä on erilaisia kortteja taskut pullollaan, mutta uusia materiaaleja tulee koko ajan lisää enemmän kuin ehtii opetella. Lisäksi rakennuttajan ristiriitaiset toiveet ja häilyvät mielenliikkeet edellyttäisivät monesti jonkinlaista ajatustenlukijan sertifikaattia.

  Vaan eipä taida Riku Riemulla vasara pysyä kädessä ....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sertit otit puheeksi, niin nehän saa tuolta kun ne painetaan vaan. Kellään itämiehellä ei ole aito kortti taskussa. Ne on kaikki väärennettyjä.

   Poista
  2. Ansua ihailen psykologisesta osaamisesta. Kuinka hän niin hyvin tietääkään jokaisen aivoitukseni, jotka usein itsellenikin jäävät arvoituksiksi. Isäpapalleen hän varmaan jo aikoinaan kertoi, kuinka ei ole energiataloudellista kovin paljoa panemisen riemuun käyttää, tieteellisesti ajatellen lapset syntyvät paljon vähemmälläkin hosumisellA. - Ja siitä minä Ansua ihailen, että tietää, etten paskahommia ole koskaan painanut, enkä naamaani tuulessa ahavoittanut.

   Mutta ihan oikeesti, Ansu, häpeetkö sä ees yhtään sitä 2000-luvulla valmistunutta röttelötaloasi?

   Poista
  3. Ei ole häpee, rakentaa komeista uusista kokeilemattomista materiaaleista, 100% velkapääomalla, kunnon velkalinnaa. Ja jokaiseen liimaharkon sipaisuun on sertifikaatti. Koska serti takaa laadun.

   Poista
  4. "...ihmetelleen rakentajien moraalittomuutta"

   Noh, mutta hyvä ihminen! - Tuo taisi tulla sinun ns. omatunnostasi? Minä en kai tuollaisesta puhunut, vai kuinka?

   Poista
  5. Eikä kukaan järjissään oleva voi arvostella suomalaisten valmispakettitalojen tasoa, kun katsoo kuvia Honkarakenteen valmistamasta Ukrainan suurmiehen, Viktor Janykovitsin, palatsista. - Siellä sitä olisi porvarin ollut hyvä porskuttaa, ellei sairaan kansan vuoksi olisi joutunut pakenemaan Putinin äidilliseen turvaan.

   Poista
 12. Rikua ja Samppaa voi ymmärtää, vaikka heidän typeryyksiänsä ei tarvitsekaan hyväksyä; Katsokaas, kaikilla poliittisilla puolueilla on tarve tavallisen köyhän massan olemassaoloon yhteiskunnassa. Oikealla köyhälistöä tarvitaan polkemaan palkkoja ja siten elintasoa, sekä kasvattamaan tuloeroja. Mitä enemmän köyhiä on, sen helpompi on rikkaan kerätä omaisuutensa, koska rikkaitten rikastuminen perustuu köyhän työhön ja sen hintaan. Vasemmalla olevat tarvitsevat tyytymättömiä köyhiä äänestämään markkinoimiaan aatteita, jotka lupaavat pelastuksen niihin uskoville. Tästä samasta epätoivon kaivosta riittää myös kirkolle vetensä viiniksi muutettavaksi. Vihreät ovat ehkä kaikkien alhaisimpia, he tarvitsevat köyhiä osoittaakseen kaikille muille puolueille moraalisen ylemmyytensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka sitä kehutaan, kuinka ollaan porvaria ja rakennetaan 60k euron työllä velkahomepommi. Ja kuinka kallista se oli. Onhanse. 60m2 mökistä.

   Nyt sitten tarvitaankin köyhiä tekemään kapitalistille tiliä. No, sen verran kommari mä olen aina ollut, että kapitalistilta on kupattu viimeinen penni ulos, ennen kuin kädet on nälkäänsä työtä tehneet. Ja molemmat ollaan yleensä ollut tyytyväisiä.

   Poista
  2. Jumalauta, Ansu, sinä olet nero! -Opetat kai Harvardissa? Kiitos, että lähestyit meitä pieniä.

   Poista
  3. Ethän Ansu, kuitenkaan ole Marko Hamilo, pyssy tuntuu olevan samoilla rihloilla.

   Poista
  4. Ansu, viel yks asia. Kerro minullekin, mitä puoluetta edustan. Se olisi minulle ihan hyvä ja arvokas tieto, että osaisin jatkossa suunnata entistä terävämmin.

   Poista
 13. Voiko näitä kahta tyyppiä ymmärtää. Liijan helppo vetää nenästä. hehhe. Uskovat kaiken mitä anot sanovat täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, anona on hyvä huudella. Ja vedättää. Mutta mitähän se mahtaa kertoa sinusta? Pohdihan tuota vähän.

   Poista
  2. Heh, heh, hauskasti murjaistu, - minä uskon kaiken mitä anonyymit sanovat ja lisään niihin vielä omiani.

   Poista
 14. Koko ajan roikkuvat täällä , pieni on oma elämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni on elämäni. Pienet ovat ajatukseni. Pieni on osani täällä maailmassa. Suurta en oikein osaa käsittää - kiitos Ansu, että hetken suuressa valossasi saan viettää!

   Poista
  2. Vai roikkuvat. Vähän tietäen miten tämä alusta toimii. Niin kukakohan se joutuu roikkumaan, että tietää vastata?

   Poista
  3. Sitä minä olen aina ihaillut, kuinka persujen trollitehtaalta loppuvat eväät niin erinomaisen nopeasti. - Älä Ansu kuitenkaan välitä, tuu hakeen täältä voita leipäs päälle!

   Poista
  4. Huomenna tulee uusi hyökkäys. Kunhan vaan Työmies Putkonen on Mainosmaakari Jusulan kanssa tuumannut päivän uudet iskulauseet ja fraasit.

   Poista
  5. Älä Samppa liioittele. "Työmies" nukkuu huomenna, ehkä nukkui tänäänkin, kun on palkkansa ansainnut,- sitä palkanperkelettä kun tulee niistä jumalattoman suurista puoluetuista luultavasti itsestäänkin liian paljon.

   Poista
  6. Aina olen muuten Soinin vokabuläärin heikkoutta ja huonoutta ihmetellyt. Veikko Vennamo oli sentään toisinaan jopa virtuoosi. Mutta olihan hän, jonkinlaisesta hulluudestaan huolimatta, myös huomattavasti terävämpi kuin Timo Soini. Aivan toista tasoa.

   Poista
 15. Semmoinen ajatus, joka useimmista kai tuntuu aivan mahdottomalta, minulla on ollut. Semmoinen, että perussuomalaiset ovat suora jatke 70-luvun taistolaisille. Asiaa tai oikeaa substanssia heillä ei ole, eikä kai moraaliakaan, mutta aivan saatananmoinen katkeruus. - Mikseivät nuo pusipusikaverit, taistot ja timot koskaan löytäneet toisiaan? - Historia nyt menee sillai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän minä liitän perusteluksi sen, että itse tietämistäni 70-luvun paikallisista taistolaispaskoista kaikkein harmillisin oli viime kunnallisvaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana jossain Lapissa. - Minä nauroin ja itkin.

   Jumalauta, että se oli kauhee silloin aikanaan, me köyhät emme olisi varmaan saaneet hengittääkään samaa ilmaa, ja tappaa meidät olisi pitänyt, koska edistimme olemassaolollamme porvarien maailmaa.

   Poista
  2. Mutta sen pikubroidi tuli veljeni hautajaisiin ja tuntui olevan aivan tolkun mies nykyään. Kaikkea hyvää hänelle, hän on fiksu, vaikka silloin niitä taistolaisia tappamisia kovaan ääneen esitti. Kai se on sitä, että isoveljensä on siellä Lapissa. Ja nykyään persu. Ja yrittäjä.

   Poista
 16. Mun elämäin on valtatie, lauloi aikaanaan Steinerilainen itseään täynnä oleva höpöhöpöpappi, Jukka Kuoppamäki. Minä myöhäis- albert ammonsiilaisena sanoisin elämää boogiewoogieksi. Just niinku swanee river boogieksi.

  VastaaPoista
 17. Onko Riku humalassa ? Yksinään täällä kirjoittaa ja itselleen vastaan .
  Iines voisi sulkea pois tuomoset jorisijat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hus hus Anonyymi. Täällä voi olla raivoraittiina, tervettä tyyneyttä uhkuen, tai umpikännissä tai sievässä hiprakassa. Saarikoskikin kirjoitti mainioimmat juttunsa päihtymystilassa. Kunkin oma valinta. Minusta on vain hauskaa, että täällä käy väkeä minusta huolimatta. Toki tason säilyttämisestä pitää pitää kunkin kiinni, jotta lukijoille on annettavaa. Muutenkin tahtoo olla niin, että kovin pitkiä keskusteluja harva kai jaksaa lukea. Paitsi kirjoittajat itse, jotka saattavat palata unohtumattomiin riveihinsä. Tarkoitan nyt lähinnä itseäni.

   Poista
  2. Olin liian ylitsevuotava ja lupasin aiemmin pitää taukoa politiikan puhumisetsa. Selvin päin en perussuomalaisia olisi käsitellyt aivan samalla lailla silkkihansikkain. Minä tunnen syvää huolta siitä, että perussuomalaisten jotkut kansanedustajat toistuvasti poseeraavat samoissa kuvissa natsipuolueen edustajien kanssa. Sellaista ei tosisuomalainen tee vuonna 2015.

   Poista
 18. Iines, tämäpä tupsahti mieleeni kun luin naakan tapauksestasi ;D
  https://fi.wikisource.org/wiki/Korppi

  Juhannusterveisin,
  Helga

  VastaaPoista
 19. Helga! Hyvää juhannusta sinnekinpäin!

  Tuo Poen Korppi-runo on mainio. Muistanpa käyttäneeni itsekin sitä jossain valitusvirressäni muinoin.

  Mielenkiintoista on pohtia, mitä korppi Poelle tuossa markkeeraa, kun mahdollisuuksia on niin monia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota valitusvirttä ei kannata sen enempää makustella, mutta siinä on ne Korpista poimitut hienot säkeet!

   Poista
 20. Vittu, kun teillä on keskenänne ollut hauskaa! Upeita juttuja! Jokainen niissä on, ohoh, ollut toista parempi. (Paitsi Rikun tohkeissaan on kyllä itseäänkin parempi! - Tämä oli kehumista. Inhoan kehumista.)

  VastaaPoista
 21. Tapsa on Herrasmies, ollut aina, ja ehkä tulevaisuudessakin, sitä en tiedä. Kolehmaista minun on ikävä. Naiset ovat kivoja, miks heitä siks kehumaan, höh, on myös inhottavia naisia.

  Iines on kiva, ymmärrän häntä vähemmän kuin itseäni, mutta pidän hänestä enemmän - en enempää. (Onnekseni tai en? Ei sitä voi tietää.)
  VastaaPoista