28.6.2016

Kesäpäiväkirja, sivu 8


27.6. Rautaesineet on kaivettu juhannuksena pihalta, ylärinteestä, kivien alta. Aikoinaan rinnetontin alareunoja on todennäköisesti huuhtonut meri, nyt rannan ja rinteen väliin mahtuu maantie ja sen toiselle puolelle vielä pelto, minun kukkaniittyni. Niin kauas on meri  karannut. 

Tuo esine voisi olla katkennut viikate- tai sirppipuukko. Yläreunan selkeästi erottuva olas viittaa työperäiseen käyttöön. Viikatepuukkoja käytettiin jo rauta-ajalla. Esine voi olla myös uudemmasta viikatteesta valmistettu kuorimarauta tms., sillä terän hamarapuolella näkyvä vahvistusolas viittaa tähänkin. Olaan  käytön on meillä Suomessa muuten ehkä virheellisesti oletettu yleistyneen vasta keskiajalla. Teoriaa lienee aika tarkentaa, sillä useiden lähteiden mukaan 2000-luvulla on olakkeellisia viikatesirppejä löydetty myös roomalaisen rautakauden lopulta.

Naapuritontilla sijaitsee vanha maalaistalo, josta kuvan esine voi olla peräisin. Ellei se sitten ole rautakautisen asukkaan löytöpaikalle jostain syystä jättämä. Tällaisia aarteita on kuitenkin maaperä täynnään, ja etsivä niitä löytää, punnitsee kädessään ja arvuuttelee käyttötapaa, käyttäjää, elämänkohtaloaan. Rahallista arvoa löydöistä ei haeta. Pikemminkin arvoitusta ihmisen elämästä, alkuajoista, alkuperästä. Ja tällä mäellä tulee aina ottaa huomioon myös se, mitä meri on kuljettanut näille rannoille. Tämä on merenlahden pohjois-itäreunaa, jonne lännen virrat ovat tuoneet tavaraa ja ihmisiä ennenkin. 

28.6. Nyt kun brexitpöly alkaa laskeutua ja median povaama maailmanloppu näyttääkin tulevan viipeellä, pistää silmään Helsingin Sanomien lööppi. Etelä-Afrikasta Suomeen adoptoitu Valtteri on jälleen jätetty bussipysäkille rasismin vuoksi, kertoo Helsingin Sanomat. Mehän tutustuimme Valtteriin presidenttiä myöten jo edellisellä jättökerralla,  jolloin osoittautui, että Pohjola - Pukinmäki - Malmi-linjan kuskit ovat rasisteja. Vaan onneksi Valtterilla on huolehtivainen äiti, joka on opettanut poikansa hyvin. Nyt Valtteri osasi soittaa heti jättöpaikalta äidille, että taas rasisti ajoi ohi. Äiti vei uutisen nopeasti mediaan, ammattilainen kun on, Salla Saarinen. Suomalaisessa naisessa on totisesti naarasleijonan sisua! Luultavasti näemme äidin kohtapuoliin jälleen Ylen aamutelevisiossa haastateltavana Valtterin kanssa. Valtteria tuodaan päivittämään suomalaisen rasismin kasvoja. Voi poikaparkaa!

Mietin, lähdenkö leikkaamaan saunan nurmikkoa vai lähdenkö kaupunkiin ostamaan pitkävartisia ruohosaksia ja pitkävartisia oksasaksia ja mansikoita ja herneitä. Päätän lähteä ostoksille. Mukaan otan kameran. Nurmikko ehtii kuivua voimakkaasta kasteesta iltapäiväksi, jolloin leikkaan sen. Ellei esteitä tule. 

Illalla täytyy muistaa täyttää jäteastia. Tyhjennysauto tulee aamuvarhaisella hakemaan jätteeni.  Jos polttaisin kaikki pahvitötsät ja muut, joutuisin elämään savupirtissä, sillä pesä savuttaa nuohouksen jälkeen aina ensimmäisen puoli tuntia. En jaksa tapella sen kanssa. Ymmärrän hyvin, että vanhalla kansalla ei ollut vapaa-aikaa. Kaiken ajan täytti työnteko, taistelu tulenteon kanssa, noen pyyhkiminen naamalta, pyykki- ja tiskivesien kuumentaminen, aterioitten hauduttamninen piisillä. Luojan kiitos täällä on sähköt, elektroniikka ja järjestetty jätehuolto.

(Valokuva Iines)

151 kommenttia:

 1. Kuinka korkealla tonttisi sijaitsee? Melkeinpä väittäisin lonkalta, että pari tuhatta vuotta sitten silläkin kohtaa vyöryi meri kauas sisämaahan.

  Valtterin tapauksesta huomioni kiinnitti tämä lause: ”On ajettu ohi ja ilkkuakseen vilkutettu bussista..."

  Kuskiko siellä on vilkuttanut vai ovatko tässä niljakkaassa ilkiteossa siis mukana myös matkustajat?

  Onneksi tilanne korjautuu ajan myötä: mediamme mukaanhan pääkaupunkialueen bussit eivät enää edes kulkisi ilman maahanmuuttajia. Näköjään siellä on vielä joku kiero savolainen pottunokkakin kuskina.

  No, onhan se ikävää Valtterin kannalta - sekä syrjintä että todennäköisesti myös mannekiiniksi joutuminen, kuten Iines toteaakin. Koska bussi ja aika on tiedossa, niin ehkäpä Hesari kertoo meille kohta myös bussikuskin kannan asiaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis toki tämäkin alue on Litorinameren aikana ollut merta, kuten on koko lounainen alue ollut muinoin. Vaan jossain vaiheessa maata on paljastunut vähitellen lisää, ja entiset saaret ovat sittemmin mäkiä ja rinnerantoja.

   No, ei tämä nyt niin kauhean korkea mäki ole, mutta kyllä meidän pirtin ikkunasta katsoessa esimerkiksi katulamput ovat silmän ja talon alapuolella paljonkin. Samaten merilinnut saattavat lentää alapuolellamme. Nyt on vain puita rehevöitynyt tuohon väliin näköesteeksi, kun ei ole kaadettu tarpeeksi.

   Valtterissa eniten surettaa hänen uhriuttamisensa

   Poista
 2. Valtterin tapausta minäkin vähän ihmettelen. Puolet Helsingin bussikuskeista on vissiin maahanmuuttajia ja loppujen luulisi olevan tottuneita. Jospa se ohiajava on tosi ilkeä musta mies?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, minun pienessä kotikaupungissanikin somalimiehet ovat paikallisliikenteen bussikuskeina.

   Ja kuinka monen valkoihoisen mummelin ohi nämäkin kuskit ovat täällä ajaneet!

   Yleisönosastokirjoituksen mukaan bussit eivät edes aina tule, vaikka vuoro on aikatauluun präntätty. Hirveää vanhusten syrjimistä. Ikärasismia. Yle paikalle!

   Poista
 3. Sekin seikka, että Valtterin mukaan bussi kyllä aina pysähtyy, kun pysäkillä on muitakin, johtaa ajatukseni hieman eri suuntaan kuin äidin ja toimittajan ilmiselvä tarkoitus on ollut: ei siis rasismiin, vaan siihen, ettei kuski vaan jostakin syystä huomannut pikkupoikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tietenkin mahdollista sekin, että kuski näki lapsen, eikä viitsinyt pysähtyä. On silti yksinkertaista ajattelua tuomita teko samantien rasismiksi. Harvoinkos sitä on yksi kakara jätetty tienposkeen.

   Poista
  2. Minun on kyllä aika vaikea uskoa, ettei kuski ottaisi lasta kyytiin? Ja vielä niin, että matkustajat tapauksen huomattuaan nauraisivat...

   Melkeinpä veikkaisin, tapahtuma kun sattui täällä pääkaupunkiseudulla, että kyydissä olisi aika monta, jotka nostaisivat asiasta jupinan tai laittaisivat siitä tuohtuneen kommentin someen. Rohkeimmat menisivät huomauttamaan asiasta kuskille ja kysymään nimeä.

   Poista
  3. No minunkin pääoletukseni on se, että kuski ei huomannut pojan merkkiä. Kenties merkki tuli vasta sen jälkeen, kun kuskin huomio oli jo edessäpäin. Lapsi on saattanut varmistella melko kauan, että bussi on varmaan oikea.

   Tuo on kyllä mitä todennäköisintä, että muut matkustajat olisivat huomanneet, jos jotain tahallista sivuuttamista olisi tapahtunut. Ikkunastahan väkisinkin katsoo ulos, vaikka olisi kännykkäkin kädessä.

   Poista
 4. Kylläpä hiljeni nopeasti, Hiljainen on kylätie. Ihmiset ovat ilmeisesti sellaisia juhannuksen myöhäisherääjiä, tahi -nukkujia. Minun pitäisi alkaa suunnittella lomalta paluuta. Täytyy myöntää, että pää tärisee työhön pääsyn odottelusta ja innokkudesta, olenhan hyvin levännyt ja täysipainoisen loman viettänyt.

  Muuten olen sitä mieltä, että Åbo Akademin biologin esittämä ehdotus metsä- ja valkohäntäpeurojen lopettamisesta pitäisi toteuttaa, hirvet siihen samaan läjään. Kuten tiedämme, nuo ovat ne borrelioosin levittäjät. Kovaa hintaa maksamme porhojen ja muiden kepulaisten metsästysharrastuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kaipa juttu on yksinkertaisesti antamaton. Ketäpä kiinnostaa vanhojen rautojen kaivaminen maasta ja niiden alkuperän arvuuttelu, kun kuvasta näkyy selvästi, että romu mikä romu. Minulla on aina ollut oikeastaan aivan hirmuinen kiinnostus arkeologiaan ja muinaishistoriaan. Oikeastaan siksi valitsin uskontotieteenkin yhdeksi opiskeluaineekseni, että minua kiinnosti ihmisen varhainen elämä ja oleminen, varhaiskulttuurit. - Vaan jätän ne pois tämän blogin aihepiiristä. Luullakseni.

   Niin, punkki on vaarallisin eläimemme ja suuri tappaja. Minullakin on epäilty punkin puremaa ja mahdollista borrelioosia tämän puhesairauden aiheuttajana. Testeista se ei kuitenkaan varmistunut. Peurojen tappamisesta en tiedä. Näin juuri saunallamme puitten siimeksessä bambin.

   Poista
  2. Näin maallikkona tuollaisista teristä on vaikeaa sanoa mitään. Tai ainkaaan enempää, mitä niistä itse kirjoitit. En tunne metallinpaljastimia, pystyykö niillä havaitsemaan esineen useamman metrin syvyydessä maan pinnan alla? Merihän karkaa ja möhnä lisääntyy, saattaa olettaa, että syvällä niitä mielenkiintoisia olisi.

   Poista
  3. Meillä on kaksi metallianpaljastinta, toinen laatuvehje, johon voi ohjelmoida juttuja. Vaikkapa jalokivet, korut, jos tahtoo etsiä tuommoisia eikä kaivaa vanhaa rautaa tai metallisia pullonkorkkeja tai foliopaperia. Laite ilmaisee myös löydön syvyyden. Tarkoitus on etsiä vielä rannoilta.

   Poista
  4. Kyllä tuollainen aarteenetsintä on minusta mielenkiintoista ja meren rannan ikiaikaisilta asuinpaikoilta saattaa hyvinkin löytyä merkittäviä esineitä.

   Poista
  5. No juuri se, että monenlaisia esineitä täältä meidänkin rantapellolta on löytynyt, mm. vanha raha, josta oli lehtiuutinen ja kuva rahasta minun kädelläni.

   Poista
  6. Riku Riehu:
   Muuten olen sitä mieltä, että Åbo Akademin biologin esittämä ehdotus metsä- ja valkohäntäpeurojen lopettamisesta pitäisi toteuttaa, hirvet siihen samaan läjään. Kuten tiedämme, nuo ovat ne borrelioosin levittäjät. Kovaa hintaa maksamme porhojen ja muiden kepulaisten metsästysharrastuksesta.#

   Turvallista on joka iikan kaivon pohjalla tuppisuuna yksin istuskella.
   Ei ole kyytä povella, ei hämähäkkiä katon nirkassa.
   Ja raikasta kaivovettä siemaillessa ei yrjöilystä ole vaaraa.
   Hammaslääkärit, natottajat ja telttailijat ne ei arvaa kaivon pohjalle kurkistaa.

   Poista
  7. Oksennatko sinä, anonyymi, myös juodessasi? - Minä en koskaan.

   Poista
 5. Sekin minun täytyy vielä sanoa, uutisia lukeneena, että: Ennen oli pitkää valmistumisaikaa kuvaamaan sanonta "rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa". Pietarin kirkko kuitenkin valmistui neljässäkymmenessä vuodessa. Selvää tietoa sen sijaan ei ole, saadaanko Olkiluoto 3 tai Länsimetro valmiiksi tuossa ajassa. Pääkaupunkiseudun ihmisten on kuitenkin syytä uskoa ja odottaa, että jonain päivänä Länsimetron suurenmoisesti organisoitu hanke mahdollisesti valmistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä yksi mies laittaa taloaan kuin Iisakin kirkkoa, remontoi jo ainakin kymmenettä vuotta. Talon seinustalla seisovat edelleen rakennustelineet, ja portaat puuttuvat, ikkunat on uusittu. Talo on pieni puutalo, tavallinen ns. vanha asevelitalo. Joka kevät tullessani tänne ensi kerran katson, että remontti senkun jatkuu. - Ja mikä uutta nyt: pihalle on ilmaantunut myös telineitten päälle vanha kunnostettava vene, isohko ruumallinen puulaiva oikeastaan. Samaten miehellä on kesken mahtavan kiviaidan teko...

   Poista
 6. Kyllä minua kiinnostaisi keskustella ihmisen kehityksestä ja varhaisista kulttuureista, historiasta ylipäätään.

  Voihan olla, että tämä keskikesä hiljentää ihmisiä, ei niinkään aihe. Yleensähän keskustelu rönsyilee outoja teitä. Toisaalta jos on mökillä, kuten minä nyt, niin vehkeetkin voivat reistailla - en äsken päässyt kommentoimaan, vaikka yritin.

  Mutta aivan uskomattomia ovat nämä Rikun mainitsemat ydinvoimalat ja länsimetrot. Onko annettu mitään järkevää selitystä esim. Olkiluodon katastrofiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljentää toki, ja sehän on hyvä. Kaikille tekee hyvää irrottaa silmät ruudusta, eritoten minulle. Tiedän ja huomaan selvästi, että jatkuvasta ruudun tuijottelusta on jopa fyysistä haittaa.

   Aivot käyvät ylikierroksilla, kun koko ajan aivoradalla tapahtuu, ja tuloksena voi olla silmämigreeni eli migreenin kaltainen fyysinen tila, jossa ei ole päänsärkyä, vaan näkökentässä on sateenkaaren värinen spektri, joka laajenee, kunnes haihtuu näkökentän ulkopuolelle. Minulla on ollut kaksi kertaa, kun olen oikein tihrustanut ruutua. Lääkäri sanoi, että sinänsä vaaraton tila, jossa aivoradalla on liikaa liikennettä katsomiskentälllä. Junavaunut ikään kuin törmäävät toisiinsa. Ruudun välke pelkästään voi saada silmämigreenin aikaiseksi,

   Poista
  2. Olkiluoto 3:ssa on kaikki ollut pielessä, alimitoitettu yltiöpositiiviset rahoitussuunnitelmat, joita on nosteltu jatkuvasti, laaduttomat materiaalit ja muut suunnitelmat, ja ylipäänsä vanhanaikainen energiantuottamismuoto.

   Hyvä vaan, että Greenpeace ja ympäristöjärjestöt ovat hananneet vastaan. Muualla maailmassa ei rakenneta enää ydinvoimaa.

   Poista
  3. Mainosyhtiö Greenpeacella ei kai kuitenkaan ole viivästymisen kanssa ollut mitään tekemistä. "Ite tässä täytyy kaikki tyriä, kun muut eivät pysty", ovat Areva ja TVO tiettävästi tuumanneet.

   Poista
  4. En tällaisia isoja sopimuksia tunne, mutta hieman tuo urakointi ihmetyttää. Varmaan lukemattomien lakimiesten tekemissä sopimuksissa määräävin on lause: "Kahtotaan ny, josko valamista tulloo, tahi ei."

   Poista
  5. Ympäristöjärjestöjen haitanteko on ollut kai parhaillaan sanailun tasolla, ja ne viivästymät todellisista ongelmista johtuvia. 

   Yleensä minua ärsyttävät kaikenlaisten järjestöjen haitanteot työn kulkuun, sillä vika on vallan muualla kuin työntekopaikoilla. Se on sama kuin haukkuisi kaupan kassahenkilön huonosta tuotteesta.

   Suomessa tuntuu monenlainen työn ja asioiden suunnittelu hätäiseltä. Esimerkiksi rantamökkien jätevesilaki on täysi susi. Alkuun sanottiin, että kaikkien mökkiläisten tulee heti hankkia 20 000 euron jätesysteemit takapihalleen. En tunne täällä yhtään mökkiläistä, joka olisi hankkinut itselleen uuden säiliön. Samaan aikaan maanviljelijä saa täysin vapaasti laskea myrkkyjä hehtaariselle rantapellolleen joka kesä pariinkin otteeseen. Pelto ulottuu mereen asti. Mitä siinä rinnalla on yhden mökin vessa- ja tiskivedet, jotka menevät hyvään sakokaivoon?

   Poista
  6. Lait ovat usein puutteellisesti valmisteltuja. Joku virkamies lain toimeksiannosta tekee ja eduskunta antaa oman panoksensa, kiistelemällä siitä, laskeeko aurinko itään vai länteen.

   Sote on myös yksi hieman käsittämätön asia. Useean kertaan se on ilmoitettu valmiiksi, mutta tarkempaa selostusta ei ole pystytty antamaan. Kansalaisille jää vain ihmettely siitä, kuinka paljon tulevaisuudessa palvelut kallistuvat ja kuinka paljon palvelu heikkenee.

   Poista
  7. Mitä noihin urakointisopimuksiin tulee, Olkiluotoa ja Länsimetroa on täysin mahdotonta ymmärtää. Yleensä uhkana viivästymistä ovat jättimäisen myöhästymissakot, jotka laittavat suunnittelemaan riittävästi, että homma valmistuu just eikä melkein, eikä ainakaan neljänkymmenen vuoden päästä.

   Poista
 7. Valtterin tapaus sitä vastoin on Hesarin mukaan ratkaistu, koska liikennöitsijä esitti hänelle anteeksipyynnön. Syitä ohiajamisiin Hesari ei kertonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo anteeksipyyntö Valtterillehan luvattiin esittää jo siinä vaiheessa, kun Salla Saarinen ilmoitti asiasta medialle ja reklamoi liikennoijää. Se on automaattivastaus reklamoijalle. Ihan paikallaan myös muille ohitetuille, jos nämä ymmärtävät valittaa.

   Minä valitan nyt sitä, että 40-vuotias Olgan torpasta peräisin ollut Bauknecht hajosi, laski alleen ja korisi koettaen jaksaa palvella vielä edes tämän kesän. Vaan ei, se on loppu nyt. Haikeaa kärrätä se tienposkeen odottamaan jätekuljetusautoa. Jääkaappi, joka on palvellut kolmea polvea.

   Poista
  2. Bauknechtia en sukupolvista huolimatta jaksa omasta puolestani surra. Rahan menoa se tosin tietää. Se tuli mieleeni, että ihan pienenä lapsena ollessna, meillä ei mukavuuksia ollut, ei edes jääkaappia. Ruoka säilytettiin ruokakomerossa, mikä oli nimensä mukaisesti vain komero. Vanhempi veljeni hiljattain nauroi, kun meillä oli vuokranantajan, suurviljelijän, vuokranantoilmoituksen perusteella puolimukavuudet. Puolimukavuudet tarkoittivat keittiön seinässä ollut kahvaa, jota pumppaamalla tuli kylmää vettä. Sen pumpun minä muistan. Senkin, että kauhean kylmä oli aina aamulla herätessä, ennenkuin äitini sai uunin lämpeämään taas. Ja sen, kuinka se vesipumppu lakkasi talvella toimimasta, kun putket menivät jäähän. Ja sen, kuinka sen pumpun alapuolella oli luukku kellariin. Siellä oli kevällä vettä varmaan pari metriä, vesi loiski heti luukun alapuolella.

   Poista
  3. Senkin vanhempi veljeni muistutti mieleeni, että sillä suurviljelijällä, vanhalla miehellä, oli 50-vuotias poika. Kerran se vanha mies kauhuissaan huusi, kun poika oli ajanut traktoria: "Meidän Väinö ei traktoria saa ajaa!" - Ei yleensä saanut, mutta mikälie vallattomuus oli nuoren miehen pään sekoittanut.

   Poista
  4. Noh, meillä on ollut täällä kaksi jääkaappia, ja tämä vanha on ollut käytössä juomakaappina, baarina. Se on hyvin varusteltu, sisältää myös piimän ja satunnaiset saunamakkarat. Nyt mietin, mihin juomat sijoitan, kun uudempi jääkaappi on aika pieni, ja alalokero on pyhitetty perunoille ja juureksille, ei viinille ja muulle kesäjuomalle, niin kuin Bauknechtin alaosasto oli. Voisikohan juurekset sijoittaa tavalliseen komeroon?

   Poista
  5. Voi voi, Riku, nykyajan hyvinvointikermapyllykakarat eivät voi edes käsittää, miten vanhemmat polvet ovat oikeasti käyneet kylmässä hyyskässä ja asuneet talossa, johon kannettiin vesi ämpärillä sisälle, eikä ollut vessaa vaan yöllä laskettiin pottuun tai ämpäriin. Ja vessapaperi oli kovaa ja rapisevaa. Ja nuo huvittavat lehdet pikkulassa, vanhat Seurat ja Avut. Ei niitä vain lukemisen takia hyyskään kannettu. Vaan niistä repäistiin sivuja pyyhkimiseen..

   Poista
  6. Meidän äidille se vanha mies oli kerran saanut hepulin, kun oli jostain huomannut hänen keränneen metsästään käpyjä lämmittämistä varten. En tiedä, miten sellaisen huomasi, varmaan oli jokaikisen laskenut. Sieltä Kuuselasta me sitten muutimme toiseen paikkaan Nurmijärvellä. Perttulassa meillä ei ollut puolimukavuuksia, kylmän veden käsipumppua seinässä, vaan kaivosta piti vesi noutaa. Eivät nuo silloin kamalilta tuntuneet, mutta nyt ajatellen kauhistuttavat. Sen olen jo aika sitten päättänyt, että kahta asiaa en tee ikinä elämässäni. Toinen on isompi asiointi ulkovessassa ja toinen se, etten teltassa yövy koskaan, mutta se ei liity tähän.

   Poista
  7. Sitten kun asuimme myöhemmin Mouhijärvellä, siellä meillä oli lapsien asuttamassa ylähuoneessa kusikiulu, johon lorottelimme. Kerran siellä ylähuoneessa syttyivät itsestään yöllä valot palamaan, eikä niitä saanut millään pois. Silloin suostuivat vaihtamaan sähköjohtoja, kun tulipaloriski oli ilmeinen. Samassa talossa asui Hellä, jonka miesystävää, Raimoa, kerran katselimme ikkunasta. Lähti jonnekin ja konttasi autoonsa, kun oli niin humalassa. Käsillä veti itsensä autoon sisään ja hetken istuttuaan lähti matkohinsa. Sellainen oli silloin 70-luvun alussa vielä täysin normaalia, eikä kukaan kai ajatellut, että nyt pitäisi poliisit soittaa. Kyllähän sitä autoon konttaamista katseli koko naapurusto.

   Poista
  8. Kotokylään takaisin muutettuamme olin onnellinen. Minusta tuntui ihmeelliseltä, kun yölläkin sisälle näkyi, kuinka ulkona oli valoisaa, katuvalot paloivat. Sisävessakin oli. Vastapäätä asuntoamme oli kauppa, posti ja R-kioski. Vähemmästäkin olisin silloin, hieman päälle kymmenvuotiaana, itseni porvariksi tuntenut. Noh, myöhemmin 70-luvulla asuimme vielä kahdessa heikommassa asunnossa, toisessa oli ulkovessa. Kun muutimme kotokylämme keskustaan, kuudenteen kerrokseen, mistä näkyi koko kylän ylitse ja oli kaikki mukavuudet, olin onneni huipulla.

   Poista
  9. Mitä nykylapset menettävät, kun kaikki on valmiina? - Elämyksiä, spontaania ilon ja riemun tunnetta, joka syntyy itsestään, kun yhtäkkiä saakin jotain mukavaa perusjuttua.

   Nyt tarvitaan rahaa ja vehkeitä, vientiä sinne ja tänne ja ekstremeä, eikä sekään taida synnyttää samanlaisia onnentunteita kuin entislapselle perushyödykkeiden saamisessa.

   Ja sitten tulee joku kermapyllykasvatettu Osku Pajamäki tai muu märkäkorva, joka sanoo edelliselle polvelle, että ahneet paskiaiset, söitte meidän tulevaisuuden.

   Poista
  10. Minä asuin alle kouluikäisenä puisessa kerrostalossa, jossa oli ulkovessat ja uunilämmitys. Jokaisella asukkaalla oli oma puuliiteri. Maaseudulla valtaosa taloista oli vailla puolimukavuuksiakaan, vesi tuotiin kaivolta sisään. Kun saimme sitten veden sisälle ja sisävessan, se oli juhlaa

   Poista
 8. Riku Riemu01 heinäkuuta, 2016 21:28

  Oksennatko sinä, anonyymi, myös juodessasi? - Minä en koskaan.


  Tuosta tulee mieleeni vanha armeijavitsi, ei tosin omalle kohdalle sattunut:
  No ! Alokas nauraatirskuu juuri kun alikessu kävelee ohitse.

  Alikersantti: Alokas, nauratteko minulle ?
  Alokas: Herra alikersantti, en naura teille !
  Alikersantti: Mitä muuta nauramista täällä sitten olisi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että palasit tähän turkulaisen biologin ajatukseen. Kaikki me tiedämme, että hirvieläinkantoja pidetään liian korkeina metsästäjiä leikkiviä ihmisiä varten. Tuo harrastus aiheuttaa vuosittain 1500 hirvikolaria ja joka vuosi ihmisiä niissä myös kuolee.

   Tämä hirvieläinten hälyttävän suuri taipumus borrelioosin levittämiseen tulee monelle vähän uutena.

   Poista
  2. Vitsejä en tässä kohden kerro. Ensin kyllä meinasin kertoa sen jutun metsänomistajasta, jonka talo palo poroks, mutta maattiin vain. Jätän kuitenkin kertomatta liian karseena.

   Poista
  3. Kyllä minä tuon uutisen hirvi- ja peuraeläinten kantamista punkeista luin. En ole silti valmis kannattamaan noiden komeiden ja kauniiden eläinten tappojahteja, kuten en susi- enkä karhujahtejakaan.

   Punkkirokotus ilmaiseen jakoon halukkaille ja toivottavasti keksitään vielä se borrelioosinkin estävä rokote!

   Poista
  4. PS Minä kahlailen joka päivä täällä lounaisrannikon rantapusikoissa ja pelloilla, eikä minuun ole tietääkseni punkki tarttunut koskaan. Siskon selästä poistin punkkipihdeillä toissa kesänä kyllä punkin lapaluun päältä. Samaten kaikissa koirissamme on ollut ja on joka kesä punkkeja milloin silmän päällä, milloin mahanahassa, milloin kainalossa. Olemme tottuneet irrottelemaan niitä hysteriatta. Niks naks, kiertoliike ja irti. Siinä se on.

   Poista
  5. PS2 Naapurin Martti oli poiminut kainalostaan punkin ja pelästynyt niin, että hukkasi siinä hötäkässä kuulokojeensa, joka oli irronnut korvasta ja pudonnut kivikon uumeniin. Kivikko on tunnettu käärmeenpesimäpaikka, joten sinne jäi arvokas kuulokoje, ryteikköiseen kivikkoon. Eipä tarvinnut kuulla Martan työkomennuksia muutamaan päivään.

   Poista
  6. Biologi ei ymmärtääkseni tarkoittanut hirvieläinten täydellistä hävittämistä kaikkialta. Minun on mahdotonta ymmärtää, miksi esimerkiksi Vantaalla on niin paljon hirviä ja etenkin peuroja. Peuroja, yleensä niitä valkohäntäisiä, näkee Vantaalla ihan jatkuvasti.

   Tässä säästyivät hirveä lukuunottamatta muut aika vähällä.

   Poista
  7. Voi hirviparka! Ihmiset tuppaavat kaikki samaan kasaan päästäkseen rahan ja passausten ääreen, peittävät käyttämänsä maanpinnan kovalla betonikuorella, varastavat vuosisataisia alueita metsän elämiltä ja syyttävät sitten näitä, kun eläin kulkee esi-isiensä polkuja! Paha paha ihminen. Intiaaneja tarvittaisiin ja heidän luonnonviisauttaan.

   Poista
  8. Ei ole kovin paljoa liioiteltua, jos sanoo, että juuri tuon kolarin tapahtumapaikka on ainoa Suomessa, jossa on autoliikennettä. Kolmostiellä kulkee tuossa kohtaa 70 000 ajoneuvoa vuorokaudessa, kehäkolmosella määrä on samaa luokkaa ja kehäkolmosella vissiin 90 000.

   Poista
  9. Intiaanit perustaisivat viisaudellaan tuohon kohtaan pelikasinon ja myisivät Keimolassa kovaa viinaa.

   Poista
  10. Geronimo oli apassi, joka usein mainitaan päälliköksi. Hän ei kuitenkaan ollut sitä, johti vain sotatoimia. Intiaaneja pelotti hänen julmuutensa, eivätkä arvanneet antaa hänelle jatkuvaa päällikön arvoa. Geronimo oli aito demokraatti, hän ei jättänyt yhtäkään naista, lasta tai miestä tappamatta, kun hyökkäsi vihaamiaan meksikolaisia vastaan.

   Poista
  11. Geronimo taisi olla myytti, poikien suuri intiaani-ihanne. Inkkari oli julma apashi tai sioux, joka oli ennen kaikkea rosmo ja vihollinen.

   Vaan toisenlaistakin intiaanifilosofiaa on siellä, missä intiaaneja ei ole pilattu länsimaisella hapatuksella.

   "Valkoisen miehen merkki on neliö. Hänen talonsa on neliskulmainen, samoin hänen toimistonsa. Ovi joka sulkee ystävän ulkopuolelle, on neliskulmainen. Neliskulmainen on seteli ja määräajat, pirstottu aika ja ruuhka-ajat - minä näen kaikkialla kulmia ja reunoja." (Rampa Kaunis)

   Ja sitten vielä vaikkapa tämä intiaanifilosofiaotos:

   "Veljet ja sisaret, haluamme muistuttaa teille, että oikeamielinen ihminen pyrkii ennen muuta vaalimaan elämää. Tähdennämme erityisesti, ettei rauha merkitse pelkästään olotilaa vailla sotaa vaan jatkuvaa pyrkimystä säilyttää tasapainoinen yhteiselo kaikkien kansojen välillä, ihmisyksilöiden välillä sekä ihmisten ja planeettamme muiden elämänmuotojen välillä. Korostamme, että ilman henkistä ja hengellistä tietoisuutta ihmiskunta ei tule säilymään." - (Haudenosaunee-heimon julistus, 1979)

   Poista
  12. Minulla on broidilta perimänäni jonkin verran intiaanikirjallisuutta, sellaista jossa selostetaan heidän tapojaan ja elämäänsä.

   Mutta filosofia ei poista sitä tosi asiaa, että Yhdysvalloissa intiaaneilla on 460 kasinoa ja niiden liikevaihto on 27 miljardia vuodessa.

   Poista
  13. Toki toki, uskon ja tiedänkin. Eiväthän alkuperäiskulttuurit ole säilyneet missään paria aivan marginaalista tapausta lukuunottamatta. Täytyyhän intiaanien perillistenkin elää ja muuttua yhteiskunnan mukana.

   Tuossa on 1:50 minuutin kohdalla minun lempi-inkkarityttöni:

   https://www.youtube.com/watch?v=VGWsGyNsw00

   Poista
  14. Buffy Sainte-Marie on aina hieno. Sydäntäni sykäyttää myös Sacheen Littlefeather, joka kävi ilmoittamassa, ettei Marlon Brando voi vastaanottaa Oscaria Kummisedästä, koska amerikkalainen elokuvateollisuus on aina kohdellut intiaaneja niin sikamaisesti. Tämä on pätkä, jonka silloin tällöin katselen.

   Poista
  15. Sacheen ei uskaltanut eikä voinut lukea tilaisuudessa Marlon Brandon kirjoittamaa puhetta, koska hänelle sanottiin aikaa olevan tasan 60 sekuntia. Muussa tapauksessa hänet olisi raahattu pois lavalta. John Wayne oli valmiina osallistumaan siihen kuuden turvallisuusmiehen kanssa.

   Poista
  16. Buffy Sainte-Marie teki myös elokuvan Upseeri ja herrasmies tunnusmusiikin ja sai siitä Oscarin. Elokuvan muistan siitä, kun se tuli juuri varusmiesaikanani. "Upseeri ja herrasmies, aliupseeri ja sika", tapasimme me alikersantit silloin sanoa.

   Poista
  17. Buffy teki myös laulun Until It's Time For You To Go, minkä tässä esittää Tupelon mies.

   Poista
  18. Kuten muistamme, Hector "suomensi" Universal soldierin. Liian suomettunutta minulle, hän poisti tuon pasifistisen kappaleen sanoituksen sotaisista pyrkijöistä neuvostoliiton, alkuperäisessä kappaleessa "russians". - Surkea esitys.

   Poista
  19. Näin siinä kävi. Muistan olleeni hamassa nuoruudessani Lallintalolla katsomassa, kun hän lauloi tuon laulun. Istui korkealla pallilla ja säesti itseään kitaralla. Olihan se hieno.

   Vaan tuosta Buffyn kipaleesta on Youtubessa parempikin versio kuin tuo linkkaamani taltiointi. Siinä kitara kuuluu paremmin, samaten laulu soi vielä hienommin.

   Poista
  20. Sait minut taas Buffysta innostumaan ja olen kuunnellut häneltä nyt paljon. Voi olla useampi vuosi edellisestä kerrasta.

   Poista
  21. Tämmöisen hienon tallenteen löysin, kuvan laatu tosin on aika heikko. Buffy laulaa ja lopuksi yhdessä yhden amerikkalaisuuden ikonin, Johnny Cashin, kanssa: "Kenraali Custer ei ratsasta enää!" (alkaa siinä viiden minuutin jälkeen).

   Poista
  22. Custer oli mätämuna, huono sotilas ja intiaanien lahtari. Little Bighornin kuuluisassa taistelussa hän siirtyi ajasta iättömyyteen.

   Poista
 9. Toi sun musa on lällärikamaa.
  Kuuntele tätä.
  https://www.youtube.com/watch?v=QjiIvRs9EII

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kuuntelin, enkä tiedä miten nämä tuntemukseni ilmaista. Kitaristi ainakin oli aivan surkea. Käytettyä kieltä en tunnistanut, oliko se hollantia? - Hyvä, että kannustajia yleisössä riittää, muutenhan soittajapolot masentuisivat.

   Poista
  2. Tämän kappaleen tuo bändi soittaa tässä paljon paremmin. Liekö räpppiversio.

   Poista
  3. Sinä ei, anonyymi, olla varmaan suomalainen, koska meillä natsisuuntautuneita ei olla.

   Poista
  4. Junteista junteinta on just tämmöinen " mä tiedän kuinka asiat on" -asenne.

   Poista
  5. sä tukkäät varmaan jenkki musasta.
   https://www.youtube.com/watch?v=A52iwlQUlOU

   Poista
  6. Ja junteista juntein on opettaja, joka sinulle sanoi, että näin se on?

   Törkeä en halua olla, ja väittää, että tuo olisi huonointa, mitä koskaan olen kuullut. Kuuntelinhan minä tuon anonyymin linkkaaman villin ryppyreiänkin.

   Poista
 10. Sanat googlen käänöksenä02 heinäkuuta, 2016 21:17

  Joku on syrjään l

  Innokkaasti yrittää pelastaa unelmiesi,
  Mutta jotenkin kaikki meni pieleen.

  Mistään ei tule tyhjästä, unelmia hyvin, mutta hieno,
  ei kipua, ei hinta, koska hinta on liian kuuma,
  kukaan antaa sinulle jotain,
  tuntuu aivan yksin,
  kysy itseltäsi: tämä hyppy yksin, koska mahdollista?

  Jossain ympärilläsi,
  Käänny ympäri kertaa ympäri, ja näet sen,
  joku te seisoo syrjään
  ja kuljettaa mukanasi ristisi eteenpäin.
  ei epätoivoa, avaa silmäsi,
  avaa sydämesi, itkeä sitä pois, tämä kipu.
  Joskus kyllä, et tule yksin ei,
  me pidämme yhtä - mies ihmiselle!

  Verkackte tutkimus,
  aarre vietellyt,
  aina yrittää tehdä tehdä kaiken oikein
  mutta silti kaikki meni pieleen.

  Tästä lähtien, ei, et ajatella mitään muuta,
  Your F Latin, luultavasti makasi kuumeessa kotona,
  kukaan antaa sinulle jotain, tuntuu aivan yksin,
  kysy itseltäsi: Onko tämä hypätä yksin, koska mahdollista?

  Jossain ympärilläsi,
  Käänny ympäri kertaa ympäri, ja näet sen,
  joku te seisoo syrjään
  ja kuljettaa mukanasi ristisi eteenpäin.
  ei epätoivoa, avaa silmäsi,
  avaa sydämesi, itkeä sitä pois, tämä kipu.
  Joskus kyllä, et tule yksin ei,
  me pidämme yhtä - mies ihmiselle!

  Jossain ympärilläsi,
  Käänny ympäri kertaa ympäri, ja näet sen,
  joku te seisoo syrjään
  ja kuljettaa mukanasi ristisi eteenpäin.
  ei epätoivoa, avaa silmäsi,
  avaa sydämesi, itkeä sitä pois, tämä kipu.
  Joskus kyllä, et tule yksin ei,
  me pidämme yhtä!

  Jossain ympärilläsi,
  Käänny ympäri kertaa ympäri, ja näet sen,
  joku te seisoo syrjään
  ja kuljettaa mukanasi ristisi eteenpäin.
  ei epätoivoa, avaa silmäsi,
  avaa sydämesi, itkeä sitä pois, tämä kipu.
  Joskus kyllä, et tule yksin ei,
  me pidämme yhtä - mies ihmiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "mies ihmiselle"-käännös viittaa englannin kieleen, man to man, ihminen ihmiselle. Samoin muukin.

   Vaan mikä tämä taidehelmi on alkujaan?

   Poista
 11. Tuo saattoi hyvinkin olla belgiaa, mutta kiinostaisi kovasti, mitä bändi ja asuomentajat, anonyymi ja google, tuolla tarkoittivat. Tarkoitan, että kuulosti ihan siansaksalta, vaikka belgiaa olisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://de.wikipedia.org/wiki/Frei.Wild

   Eihän juntti tiedä mitää.
   Katso wikibpediasta.

   Poista
  2. Ai, onks se joku bändi vai? Miksi ne sitten soittavat noin huonosti? Ja miksi sanat ovat siansaksaa?

   Poista
  3. Johnny Cash muka laulaja. Se puhuu , ei laula.

   Poista
  4. Juu, juu, mutta sinä höökäät, etkä puhu.

   Poista
  5. Tässä on Johnnyn sanoma juuri sinulle, anonyymi,... Vähän tylyä, mutta menköön.

   Poista
  6. Vapaiden Villien nahkajutut eivät minua vain henkilökohtaisesti kiinnosta.

   Poista
  7. Voit vielä, pikkuputinisti, sanoa jotain pahaa tästäkin. Siinä on neljä suurmiestä Amerikan Yhdysvalloista.

   Poista
  8. Amerikan yhdysvalloista??

   Voittajat kirjoittavat historijan.

   Koska atomipommin pudotuskäskyn antaja tuomitaan?

   Tai miksi he laittoivat inkkarit rerervaattii??

   Miksi sä ihanoit valloitajia ja maanryöstäjiä??

   Poista
  9. Vapaus on amerikkalaisten perustuslaissa säädetty oikeus.
   Aina maan kansallisen öljyvarannon vähentyessä rientävät Amerikkalaiset sankoin joukoin vapauttamaan alempia rotujaan. Yleensä vapautusmatkat suuntautuvat sellaisiin maihin missä on runsaasti öljyvaroja vapautettavaksi kaiken maailman diktaattoreiden kynsistä. Jos esim. Suomella olisi öljyvaroja, olisivat amerikkalaiset vapauttaneet meidät jo aikaa sitten öljystä.

   Poista
  10. Ehkä siksi, että ovat niin hyviä kaikessa. Johnny Cashia en laskisi valloittajiin kuuluvan, hän sanoo tuossa yhdessä linkkaamassani Buffy-videossa, että hänen suonissaan virtaa hieman myös Cherokee-verta. Waylon Jennigsiä tai Kris Kristoferssonia on myöskin kyseenalaista tuolla tavoin syyttää, saati Willie Nelsonia. Kotiläksyksi annan perehtymisen siihen, mitä outlaw-country tarkoittaa.

   Poista
  11. Rammstein on saksalainen industrial metal -yhtye, joka yhdistelee perinteistä raskasta metallia elektronisen musiikin aineksiin. Rammstein esittää useimmat kappaleensa saksan kielellä.

   https://www.youtube.com/watch?v=Rr8ljRgcJNM

   Poista
  12. Wikipedian artikkeli outlaw-countrysta on huono.

   Poista
  13. Kun Rammstein laulaa tuossa meidän kaikkien asuvan Amerikassa ja tarkoittaa sillä sikäläisen kulttuurin tavatonta suosiota ympäri maailman, niin oikea kysymys olisi: "Miksi amerikkalainen kulttuuri on niin suosittua?" - Tähän eivät vastauksiksi kelpaa mitkään ydinaseet tai sotamahti, kun niiden kanssa asialla ei ole tekemistä. Ei kelpaa suosiolle vastaukseksi rahakaan.

   Poista
  14. Mitä Rammsteinin kappaleen ns. kriittisyyteen tulee, niin täytyy todeta, että me pienet teemme kiltisti, kuten isot käskevät. Meillä isot on tarkoittanut, tai tarkoittaa, Saksaa, Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa. Mistäs maasta tuo Rammstein olikaan?

   Poista
  15. En saata mieltäni malttaa ja linkkaan tähän Amerikan Yhdysvalloista olleen, ja sitä edustaneen, Huddie Leadbetterin hienon kappaleen.

   Poista
 12. Heinäkuun lopulla minulla on taas lääkärintarkastus sairaalassa, mahdollisesta dementiasta, ja tai muusta sellaisesta, kun olin syksyllä tapaturmassa, mistä aiheutui diffuusi aivovamma. Aion tiukasti sanoa ja väittää, että mitään ei aiheutunut, vaikken anonyymin loistavasta suomennoksesta mitään ymmärtänyt. Saas nähä, meneeks läpi. Jos ei tunnu menevän, vakuutan vielä, että muuten olisin ymmärtänyt, mutta kun ne lauseet olivat niin vaikeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sinulla mitään dementiaan viittaavaa ole. Jos olisi, se näkyisi kirjoituksessa, aivotuotoksessa. Vaan erinomainen asia, kun seuraavat.

   Sen sijaan olen huomannut, että hyvä ystäväni osoittaa kummia tylsämielisyyden oireita. Hän on korkeakoulututkinnon suorittanut eikä muistanut mm. sitä oman alansa spesiaalitietoa, mikä on eläketulon taitettu indeksi. Väitti, ettei se koske minua, vaan nuoria palkansaajia. - Minusta tällainen uustyhmyys johtuu liian tiiviistä muutama vuosi sitten solmitusta symbioosista, jossa kuunnellaan kun mies puhuu ja ollaan itse hiljaa.

   Poista
  2. Ei onneksi ole. Seuraavat tarkasti päähän osuneen kovan tällin seurauksia ja arvostan sitä kyllä, vaikka vähän ärsyttääkin mennä taas päiväksi testeihin. Pyskologi sanoi jo edellisen kerran lausnnossa, että "selvää kärsimättömyyttä, ei jaksa kuunnella loppuun asti".

   Poista
  3. Taidat olla, Riku, syntymävilkas ja kärsimätön.

   Meikäläinen taas on syntymärauhallinen ja hidas, tai ehkä vakaa on sopiva sana. Ehkä tyypillisintä, mitä minusta on sanottu, on tämä kätilön toteamus: Olipas siinä hiljainen synnyttäjä.

   Vaan asiasta toiseen. Luin tänään Sanoma Oy:n nettilehtiä paperisten puutteessa. Voitteko uskoa, miten kummallinen paikka muslimien asuttama maailma on?

   Ensin kuvittelin lukevani Mitä Vee -lehteä, mutta ei, Sanoma Oy:n aviisit olivat kyseessä: Niitten mukaan muslimit ovat pelsepuuppeja. Ihmisiä on tapettu, pommeja on heitetty Bangladeshissa ja Bangkokissa, Briteissä on lentokentillä terroriuhka, Eurooppaa uhkaa 10 järjestäytynyttä terroristisolua, Fatima värvää Isisin morsiamia lehdessä, Ruotsissa on juuri kaksilla festareilla ahdisteltu ja raiskattu pikkuisia tyttöjä, alk. 12-v., 16 ahdisteluilmoitusta massatapahtumista poliisin mukaan, ja Helsingin Rautatientorillakin on kuuma veri kuohahtanut joukkotappeluksi.

   Poista
  4. Höh. Methän vain tämän ossaama. Positiivisella kieroilulla maallistama porukat. Juotama kaljaa...
   Kaljapa on meilä se salainen ase!

   Ja kumipatukka. Se pitää uskoa kun sanotaan. Kokheeksi Malmille semmonen harjoitusleiri...

   Helssinki on Sallan suurin lähiö!

   Poista
  5. Islamilaisista en osaa mitään sanoa, kun en tole teologi.

   Näkisitpä vain minut, Iines, luonnossa. En juuri puhu enkä pukahda, naaman ilmeenikin on yleensä kuin Niilo Tarvajärvellä kakalla käydessään.

   Poista
  6. Ei siinä teologian opintoja tarvita, että haukkuu nuo julmuudet pystyyn. Vääräuskoisiahan niissä tapetaan ja raiskataan, joten minulle on turha tulla hurskastelemaan, että teoilla ei ole mitään tekemistä islamin rauhanuskonnon kanssa. 

   Fundamentalismin lisäksi teothan ovat syvästi rasistisia, joten on se nyt kumma, että tonttuväki jaksaa nukkua ja harjoittaa älyllistä epärehellisyyttä ja jeesustelua.

   Poista
  7. Teeppä Iines lista uskonnon/uskonnollisen taustan perusteella kaikista seksuaalirikoksien tekijöistä Suomessa. Sit sen jälkeen koko maailmassa. Tai massamurhista, joihin liittyy uskonnollinen tausta, kuten Orlandon massamurhaaja, joka huuteli olevansa muka ääri-islamilaisen Isiksen sotilas. Kaikkea muuta: isä oli fundamentalistisen kristillisen järjestön pappi joka massamurhan jälkeen julisti, että Jumala rankaisee kaikkia homoja.

   Kaikki muslimit eivät pääasiassa raiskaa, edes Suomessa. Meillä seksuaalirikoksia tehdään eniten itä-suomessa, rikostilastojen mukaan. Enemmistönä eivät ole muslimit vaan Jarmo peräkylältä.

   Poista
  8. Sanotaanko niissä Sanoman nettilehdissä, että festariraiskaajat olivat muslimeja? Painetussa ei ainakaan sanottu, joitakin tuntemattomia miehiä kuuluivat olevan.

   Poista
  9. No tuossa on yksi linkki uutiseen, joka on alun perin Aftonbladetista ja jota IS lainaa:

   http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001212380.html

   Ainahan ahdistelijat ovat tuntemattomia miehiä.

   Poista
  10. Anonyymi, Orlandon murhaajan isällä ei ole väliä, isähän ei murhia tehnyt. Pojalla oli tunnetusti useita kytkyjä muslimeihin, ja hän suoritti mm. muslimien pyhiinvaellusmatkan Mekkaan. Tasapainoton hörhöhän hän oli, mutta minua kiinnostaakin tässä kysymys: miksi nämä muslimimurhaajat aina ammentavat joukkomurhamotiivinsa ja rasisminsa/homofobiansa islamista ja muslimiaatteesta. Tuo on ydinkysymys. Eikä tämä kysymys tietenkään liity valtaosaan muslimeista, jotka ovat tavallisia rauhantahtoisia ihmisiä.

   Poista
  11. Fundamentalistikristillisessä perheessä kasvanut tasapainoton hörhö. Joukkomurhaaja. Miksi hänestä tuli joukkomurhaaja? Ei hän ollut islamilaisen kulttuurin kasvattama. Se oli hänelle ihan vieras kulttuuri ja vieras uskonto.

   Homofobia ja rasismi ei ole uskonnossa vaan uskonnon harjoittajassa. Nämä asenteet ovat olemassa myös Suomessa, ja etupäässä fundiskristittyjen piirissä. Mistä he ammentavat voimaa vihaansa?

   Poista
  12. Muun muassa lukemalla iinesmäisiä blogeja.

   Poista
  13. Millaisia joukkomurhia fundiskristityt ovat viimeksi tehneet huutaen murhatessaan Jumalan kunniaa?

   Poista
  14. Anonyymi klo 00.33, nyt et ole lukenut tai ymmärtänyt kommenttiani yllä klo 23.58.

   Pointti ei ole siinä, kuka kasvattaa hörhön, vaan siinä, että hörhö itse tukeutuu uskontoonsa, selittää sen itse motiivikseen, joka on samalla usein rasistinen - se kohdistuu valittuun kansanosaan ja tekee murhaajan selityksen mukaan kunniaa Allahille tuhoten vääräuskoiset.

   On siis turhaa meidän länsimaisten älykköjen määritellä, mikä kuuluu islamiin ja mikä ei, kun muslimi itse määrittelee sen omalla tavallaan sisällyttäen siihen arkiset tavat.

   Orlandon murhaaja oli valinnut islamin aseekseen ja tuekseen. Hän kantaa itse valinnan teostaan, ei isä.

   Poista
  15. Vielä - kukaan ei ole väittänyt siis niin, että rasismi ja homofobia ovat valmiina uskonnossa. Unohtaa ei kuitenkaan kannata, että uskonnot ovat aina ihmisen käsikirjoittamia ideologioita, joissa on ainekset kaikkeen jopa vastakkaiseen, pahaankin. Ihminen valitsee itse motiivit, myös uskonnosta, omalla tulkinnallaan.

   Kyse on myös siitä, että esimerkiksi kristinusko on pystynyt muuttumaan ja kehittymään ihmisen mukana, kun taas islam ei. Tämä näkyy vaikkapa kirkon suhtautumisessa homoihin.

   On aivan turha väittää, että käytännössä islamtaustaisten ihmisten ihmisarvo ja ihmisoikeudet olisivat kehittyneet samalla tavalla suvaitseviksi ja armahtaviksi uskonjärjestelmän sisällä. 

   Homon asema näissä uskonnoissa on hyvin erilainen, samoin kuin naisen. Molempien kohdalla syyt syrjintään noudetaan itse uskonnosta, sanomme me mitä tahansa. 

   Tämä ei siis ole ihmisessä, vaan kaikessa kulttuurissa, myös uskonnollisessa, joka - tahdoimme tai emme - on ollut koko kulttuurikentän suurimpia mullistajia ja ihmisen kehitykseen vaikuttajia.

   Poista
  16. Oikeusvaltio on hyvä asia. Se ei tuomitse minkään uskonnollisen eepoksen mukaan vaan lakien mukaan.

   Poista
  17. Juu, eikä kansa ota oikeudenjakoa omiin käsiinsä.

   Poista
  18. Uskonnonvapauslaki on myös hyvä asia. Rikoksista rangaistaan teon mukaan, ei rikoksentekijän uskonnollisen vakaumuksen mukaan.

   Poista
  19. Eikö tämä ole kaiken lainkäytös perusasia? Siitä kaikki lähtee, teosta. Edes tarkoitus ei pyhitä rikosta.

   Poista
  20. Ei. Siksi rikoksia ei pidä selittää uskonnollisen taustan mukaan, vaikka tekijä itsekin mahdollisesti selittäisi tekoaan sen kautta.

   Oikeusvaltiossa ei myöskään laadita lakeja uskonnollisilla perusteilla, tätä eivät ymmärrä fundamentalistiset kristilliset ryhmät jotka haluavat meillä esim. purkaa taannoin hyväksytyn tasa-arvoisen avioliittolain.

   Poista
  21. Meinaat, että kun tekijä on Allahin nimeen vannova muslimi, uskontoideologiaan ei voi viitata? Entä kun tekijänä on vaikkapa natsitervehdyksiä tekevä Hitlerin nimeen vannova Breivik, tai Ku Klux -pukuun sonnustautunut reppana, rikosta ei saa selittää aateideologialla?

   Kaiken aikaahan olemattomiamiakin rikoksia selitellään äärioikeistoideologialla, jota harrastavat lukutaidottomat idiootit. Mikä ero? Milloin ideologialla saa selittää, milloin ei?

   Poista
  22. Ystävä hyvä, hae nyt nuo homoesimerkkisi mieluummin sen kirkon piiristä, joka tuomitsee homot totaalisesti. Meillä sentään suvaitseva siipi on voimakas ihan siellä kirkon johtotasollakin.

   Poista
  23. Breivik tuomittiin jokaisesta tappamastaan ihmisestä, hänen aatemailmaansa ei käsitelty oikeudenistunnoissa. Häntä kiellettiin puhumasta siitä. Ideologiastaan hän kyllä ammensi voimaa tekoihinsa. Luin hänen puolustusasianajajansa kirjoittaman kirjan, jossa todettiin että Breivik ei toiminut yksin. Mutta vastasi yksin teostaan.

   Jos on kyse rasistisesta viharikoksesta tai kuulumisesta terrorijärjestöön, ne selvitetään aina. Terrorijärjestö on myös valtiollinen uhka. Ne seikat vaikuttavat rangaistukseen.

   Homoseksuaalien vainoamista on musliminmaissa, mutta myös muissa maissa kuten Venäjällä (ortodoksinen maa?). Paljon riittää maailmassa vielä tehtävää tämänkin asian tiimoilta.

   Poista
  24. Anonyymi, minä en puhunut juridisesta tuomiosta alkujaankaan - en hae tuomioita, rangaistuksia enkä oikeastaan sanktioitakaan.

   Minua kiinnostaa ihmisen käyttäytyminen ja hänen moraalinsa. Pohdintani ovat miltei poikkeuksetta moraalipohdintoja.

   Samat ihmiset, jotka kieltävät yleisessä ja jokapäiväisessä kansalaiskeskustelussa islamin vaikutuksen joukkomurhiin, käyttävät kevyesti Breivikin ideologisia vaikuttimia selitykseksi joukkomurhaan.

   Poista
 13. Se on se poliittinen korrektius, itselleen valehteluahan se. Millainen kieli, sellainen mieli. Neurolingvistiseen ohjelmointiinhan on jo totutettu lähes koko peruskoulun käynyt popula. Simmotviisii. Tästä on verratton vitsi kulttuurijulkaisu Pahkasiasta lainattava.

  Pahkeinen.

  - Englannin kielessä on sitten mainioita sanontoja kuten, se on, se onko eikö.

  Päähenkilö vastaa:

  - Niinettä mitä että, ottiatuota?

  VastaaPoista
 14. Nytpä vain osui Riku minun makuuni valitsemaan tuon Ison Jussin kipaleen!

  Rick Rubinin tuottamia American Recordingseja kuunneltiin hartaina silmät ristissä ja korvat tötteröllä...
  Se taitava särö! Ja tämä on juuri se levysarjan järkyin kappale. Niin se käy se kuolemattomuus, taiteilijoilta. Käyks kateeks'. Olis syytä.

  Silläänhän sillä ei oikein ilkeäisi ketään ottaan lojjauttaa mutta jos jollain vähän mieli tekee niin kylläpä se on tämä sieltä jalojen aseiden varastosta. Eikö ookkin?

  VastaaPoista
 15. Ultrajuntti mopomiäs04 heinäkuuta, 2016 07:22

  Rii Villiöt kävis peltoautolla revittelyyn.

  Muuten kävis mäkkiduunimusaks mutku...

  Pelaruksen skobet sai vähän kipeetä ku tuli raekuuro ja kolkytkuustuumaset servinveegat kastu. Kartiot pehmeni ja saundit pyöristy. Nyt ottaa pattiin!

  VastaaPoista
 16. "Kaikki muslimit eivät pääasiassa raiskaa, edes Suomessa. Meillä seksuaalirikoksia tehdään eniten itä-suomessa, rikostilastojen mukaan. Enemmistönä eivät ole muslimit vaan Jarmo peräkylältä. (Anonyymi klo 23.22)

  Suomeen on tullut viimeksi noin 34 000 turvapaikanhakijaa, ja ennestäänkään heidän kokonaismääränsä on pieni verrattuna kanta-asujien miljooniin yltävään määrään. Eikö ole selvää, että raiskaajien määrä on pienempi kymmenien tuhannen otoksessa kuin miljoonaotoksessa? Sen sijaan suhteutettuna kansallisuuksiin tuo suhdeluku keikahtaakin nurin narin.

  Kai tiesit, Anonyymi klo 23.22, että lähes kaikki maahan tulleet musliminaiset ovat kokeneet perheväkivaltaa sisäministeriön teettämän tutkimuksen mukaan? Suomalaisten luvut eivät ole noin hurjia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi elämän kevät! Parisuhdeväkivallan uhreilla, uskontokunnasta riippumatta, on omat tukipalvelunsa ja väkivaltateot ovat rikoksia, rikoslain alaisia tekoja. Väkivallan tekijä saa rangaistuksensa ja uhrit tukea sekä tarvittaessa hoitoa. Jatkuva väkivaltateoilla mässäily ei auta ketään. Tilastojen oikeintulkinta on vaikeata, monille aivan ylivoimaista.

   Poista
  2. Mikä mässäily, Anonyymi? Sinä mässäilet itse peräkylän Jarmon väkivallalla ja sinulle osoitettiin, missä se väkivalta oikeasti luuraa. Niin että se oli siinä, piste ja lukko ja avaimet kaivoon.

   Poista
 17. Minäkin panen yhden kipaleen tähän. Suuntaan sen kaikille homofoobikoille, oli tausta sitten muslimius tai fundiskristillisyys. Älkää heittäkö homojanne tornista alas!

  https://youtu.be/ZFqE7zFDxtI

  VastaaPoista
 18. Suosittu laulaja, ja vielä sitäkin suositumpi ihminen - FREDERIK, väittää tämän päivän lehtihaastattelussa ettei tiedä kuinka paljon lehtolapsia hällä on. Nii-in. "Minulla on ollut rakkaita, eroottisia suhteita viehättävien naisten kanssa. Ei voi tietää, jos on käynyt joidenkin kanssa vahinko. Minulle ei ole kerrottu kaikkea." Joo-o. Tästä syntyy erilaisia assosiaatioita. Jos itse olisin nainen, kuten mielelläni ehkä olisin, niin viimeksi minä medialle toitottaisin että "ohoh, kävipä vahinko Frederikin kanssa". Toisaalta kun en ole nainen, ei sev väliä, niin en itsekään tiedä mahdollisista "lehtolapsistani". Minusta se on silti väärin ettei heistä mitään tiedä vaikkei heitä olisi, mutta noin periaatteessa. - Vai pitäisikö tähän liittää joku rasistinen kommentti että tällä foorumilla esiintyä kehtaisi? En ymmärrä.

  VastaaPoista
 19. Liittää rasistinen kommentti? Miksi ihmeessä, mikis?

  VastaaPoista
 20. Vaan nuori Patrik Laine antaa hymyilevää lausuntoa. Hänen vuositulonsa tulevat olemaan yli kolme miljoonaa dollaria. Mahtaako mies Suomen kansalaisena saada miljoonansa ilman Suomeen verotusta?

  Luin jo, että suomalainen juristi neuvoi häntä sijoittamaan varojaan niin, ettei verokarhu nappaa veroja hänen lahjoituksistaan vanhemmille. Minä luulin, että veronkierto ulkomailla asuvilla on moraalitonta ja ahnetta. Lätkänpelaajat ovat varmaan poikkeus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Media kertoo hieman väärin Patrikin tienestit: varmaa on vain 70 000 taalaa kaudessa. Se tulee, jos hän joutuu pelaamaan farmiin.

   Jos hän pääsee pelaamaan koko kauden NHL:ssä, hän tienaa 925 000 dollaria. Jos hän ja joukkue onnistuvat kaikessa erittäin hyvin, hän voi saada palkkiona bonuksia lähes kolme milliä. Mutta siinä on monta jossia.

   Tällainen on käytäntö nykyään rapakon takana. Hyvät mahikset hänellä on silti onnistua ja kolmen vuoden päästä rahahanat vasta kunnolla avautuvat.

   Poista
  2. Veronsa Patrik maksaa tietenkin Kanadaan. Veroprosentti on lähes Suomen luokkaa, ainakin yli 40 %.

   Poista
  3. Luin kyllä nuo Kanadan veroprosentit. Suon mielihyvin Patrikille hyvän palkan. Olen sitä mieltä, että lahjakkaan pitää saada kykyjensä mukainen korvaus lahjojensa käyttämisestä muiden iloksi ja hyödyksi.

   Tämäkin kysymys on kohdallani moraalinen, ei käytännöllinen. Ihmisillä on kaksoisstandardeja. Samat ihmiset hyväksyvät mieleisessään yhteydessä käytännön, jota toisaalla paheksuvat. Portugalin eläkeläisten verosuunnittelua paheksutaan, jonkun taas sitten ei.

   Poista
  4. Patrikin ja Portugalin tapauksissa on vissi ero: Patrikin palkan maksavat kanadalaiset, Portugalin suomalaisten eläkkeet suomalaiset.

   Mutta muuten tietysti allekirjoitan tuon väittämäsi kaksoisstandardeista. Niitä on aivan helkutusti ja parhaiten ne huomaa, jos sattuu katsomaan asioita eri kantilta kuin valtavirta.

   Poista
 21. Tottakai jääkiekkoilijoiden veronkierto on ihan yhtä tuomittavaa kuin muidenkin. Jääkiekoilijat ovat hyviä maksajia. Lehtitietojen mukaan Suomessa pelaava jääkiekkoilija Juhamatti Aaltonen maksoi vuonna 2014 maamme urheilijoista eninten veroja, 240 000 euroa. Selänne ehti varmasti tännekin maksaa huomattavat tuloverot, mutta ymmärrettävänä pidän sitä, jos ei Amerikasta tienaamistaan niin tee. 22-vuotiaana muutti Amerikoihin eikä eläköidyttyään muuttanut takaisin Suomeen. Lapset on koulutettu Yhdysvalloissa, eikä kai kohtuttomasti muutenkaan ole nauttinut Suomen veronmaksajien kustannuksella. Epäilemättä maksaa muita veroja tänne niistä toiminnoista, joita hänellä täällä on ja niistä ostoksista, mitä täällä tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se ole veronkiertoa, jos minimoi veronsa laillisin keinoin – siihenhän kehottaa veroviranomainenkin. Esim. myynnissä ohjataan valitsemaan hankintahinnaksi joko oikeasti toteutunut hinta tai sitten hankintameno-olettama.

   Poista
  2. Tunsin muuten verosuunnittelijan, joka minimoi omatkin kulunsa. Hän vei jätteensä illan hämärissä naapurin jäteastioihin.

   Poista
 22. Kiittäkäämme siis Juhamatti Aaltosta, joka maksoi 240 000 euroa veroja v. 2014.

  Lähetän myös hiljaisen kiitokseni herroille Aatos Erkko, joka HS:ien laskelman mukaan maksoi 309 miljoonan tuloistaan veroja 14 vuodessa 39 miljoonaa euroa, Jorma Ollilalle, jonka verosumma samalta ajalta oli 76 miljoonaa euroa, Björn Wahlroos 52 miljoonaa euroa. Kyllä niillä muutaman lapsen kouluttaa ja sairaan hoitaa. Katuvalotkin!

  VastaaPoista
 23. Kiitos! Vallu, Kulli ja Elkko.

  VastaaPoista
 24. Minun käy sääli oikein rikkaita. Kaikki ovat heille ilkeitä ja melkein sylkevät päälle. Sen sijaan kukaan ei kyseenalaista sitä, että oikein professori neuvoo lehdessä nuorta kiekkopoikaa siitä, ettei kannata lahjoittaa rahaa vanhemmille, koska lahjasta menee kova vero.

  Jos vaihdetaan Patrik Laineen tilalle vaika joku noista minun nimeämistäni rikkaista miehistä, heidät olisi jo monessa kirjoituksessa revitty kappaleiksi, jos professori olisi neuvonut heitä lehdessä välttämään veroja.

  En nimittäin jaksa uskoa, että raha tuo rikkaalle onnea. Minusta juuri tuo usko on uskoa materiaan eli henkilökohtaista rahanhimoa. Minä en himoitse rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko niin, että professori halusi vain julkisuutta ja viisaan maineen? Eihän se lahjavero olisi muistaakseni kuin jotain 10 % - näin vähällä verolla ei pääse missään, ei ainakaan moraalisesti kestävällä tavalla.

   Poista
  2. Se Laineen vero olisi noin 8 500 euroa vuoden bonuksesta ja kolmen vuoden bonuksesta lahjavero hyppäisi 35 000 euroon, luki lehdessä.

   Poista
 25. Lisään vielä sen, että säälin myös köyhiä, sillä sääli on semmoinen juttu, että koko kiintiö ei ammennu yhteen kohteeseen, vaan se lie pohjaton kaivo. Sitä joko on tai ei ole.

  VastaaPoista
 26. Miksi se on niin vaikeaa ymmärtää, että leskelle ropo oli isompaa kuin miljonäärille miljoona? Björn Wahlroos on oligarki, jolle yksityistettiin Postipankki. Jotkut sanovat sitä hyväksi asiaksi, mutta minä sanon, että Brorin pierut! Jorma Ollilalle kiitos siitä, että aikansa pystyi Kari Kairamon perintöä kasvattamaan, sittemmin putosi omaan itseensä ja niin putosi kännykkäteollisuuskin. Aatos Erkko halusi virallisen tiedon mukaan laivuriksi, mutta ei siihen päässyt, kun joutui satojen miljoonien loukkuun. Uskomattoman monet tuon uskovat, - Erkkohan oli oikeasti tahtoihiminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea ymmärtää Nainin lesken ropo? En mielestäni niin sanonut. Tietenkin ymmärrän sen.

   Kyse on siitä, että kaikki kiittävät Nainin leskeä ja rakastavat häntä, vielä senkin jälkeen, kun kukaan ei enää usko Raamatun tarinoihin, Nainin leskestä lauletaan kommenteissa.

   Kukaan ei koskaan kiitä rikasta, joka on enemmistön mielestä sika ja riistäjä, hänen rikkautensa tulee aina Nainin lesken selkänahasta.

   Minusta nyt vaan rikas ei ole oletusarvoisesti paha, vaan ihminen hänkin. Rikas on vähän sama kuin lahjakas koulussa. Lahjakas saa pärjätä omine nokkineen, kun kukaan ei opeta hänelle lisää asioita tai työnnä häntä vaikka ylemmille kursseille. Opettajan aika menee tavaajien kanssa. Jonkun on puolustettava myös pärjäävää. Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Myös Iso Paha Rikas.

   Minä olen hieman kyllästynyt siihen, että Suomessa pitää aina olla sosiaalidemokraatti/vihreä tai ylipäänsä köyhä tai ainakin taloudellisesti uhanalainen. Kaikenlainen loistaminen aiheuttaa Suomessa tavatonta katkeruutta.

   Poista
  2. Vähän erikoisena pidän tuollaista ajattelua. Kukin meistä toimii sillä kapasiteetilla, sillä kyvyllä ja sillä ymmärryksellä, minkä on saanut.

   Voi tietysti olla, etä ajattelit erityisesti Casimir Ehnroothia, joka ilmeisesti ajatteli, että "vitut siitä Suomesta enää, rahat piiloon ja vähän äkkisnopeaan!"

   Poista
  3. Ei mitään uutta auringon alla. Jo sata vuotta sitten Punakaartin marssissa kaikki sanottiin jo niin kuin se on, ihan Sipilä-Soinin hallitusta myöten:

   Pieni Suomen kansa
   katkoo kahleitansa
   kärsimysten malja se jo kukkuroillaan on.
   Raakaa sortovaltaa vastaan
   nostaa maasta armeijastaan
   jalon kansan parhaat pojat taistohon.

   Hallitus on vankka
   kätyrlauma sankka
   se kauhuntuskaa levittää yli onnettoman maan.
   Urhojansa kansanvalta
   työntää esiin kaikkialta
   elämästä, kuolemasta kamppaillaan.

   Virkavallan huolena
   vankilat ja tuonela
   tutkimatta hirttäminen, mestaus.
   Kumouksen sankari
   sydänveren antavi
   kallis ompi vapauden lunastus.

   Kiihtyy yhä taisto
   vapauden vaisto
   köyhälistön keskuudessa kasvaa vaan.
   Eipä auta hallitusta
   piinat kidutus ja tuska
   urhot kaatuu vapauden laulu huulillaan.

   Kuinka kauan siellä
   teurastusta viellä
   kestää kunnes kansalla on vapaus.
   Ei nyt taiston tuoksinassa
   tiedä kumpi voittamassa
   vallankumous vaiko taantumus

   Kumouksen myrskyt
   kapinat ja tyrskyt
   riehuu valtakunnan äärest äärehen.
   Siellä hirmuhenget saavat
   sydänverta janoavat
   särpiellä hurmejuomat kanssa korppien.

   Kylvömme kun tehdään
   kasvaa kerran tähkään
   sadoin kerroin kirkkahampi onnen aika uus.
   Silloin Suomen kansanvalta
   kiittää sankarpoikiansa
   ilonkyyneleitä palkaks’ saapi sankaruus.

   Poista
 27. Jääkiekkoilijat ovat joko huonoja tai hyviä jääkiekkoilijoita, mutta ei kai kukaan heiltä mitään muuta odota kuin maaleja, ja sopivaa miss missiä kainaloon.

  VastaaPoista
 28. Tahtotilaa mittaamaan laitan vielä Raamatun kauniin kohdan: Jeesus istuutui vastapäätä uhriarkkua ja katseli, kuinka ihmiset panivat siihen rahaa. Monet rikkaat antoivat paljon. Sitten tuli köyhä leskivaimo ja pani arkkuun kaksi pientä lanttia, yhteensä kuparikolikon verran. Jeesus kutsui opetuslapset luokseen ja sanoi heille: "Totisesti: tämä köyhä leski pani uhriarkkuun enemmän kuin yksikään toinen. Kaikki muut antoivat liiastaan, mutta hän antoi vähästään, kaiken mitä hänellä oli, kaiken mitä hän elääkseen tarvitsi."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja pannaan tähän vielä se, että helpompi on kamelin mennä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä taivasten valtakuntaan.

   Menkää vaan sinne kaikki köyhät ja sosiaalidemokraatit, minä annan mieluusti taivastpaikkani teille. En pidä erityisemmin harpunsoitosta.

   Poista
  2. Kyyniset eivät pääse taivaaseen ja täällä maallisessakin heidän osuutensa on pilkka ja väheksyntä. Harpunsoitto on minusta erittäin hienoa, mutta kunnon Marshallin vahvistimet se vaatii.

   Poista
  3. Ilmaisen itseäni paremmin: Nainin lesken ropoa pidän suurimpana koskaan kirjoitettuna tekstinä, siinä on kaikki mitä tarvitsee.

   Eikä Paavo pääse taivaaseen, hän menee yhdessä paavien kanssa Danten helvettiin. - Tai en minä siitäkään tiedä, kunhan vain lähtisi helvettiin haastatteluja antamasta,

   Poista
  4. Oikeastaan Punakaartin marssi olisikin sopinut paremmin tähän jatkoksi. No katso, osallistun yhteiskunnalliseen depattiin Raamatun (luettu on) lauseella minäkin: Sakkeus, tule alas puusta!

   Poista
  5. Onkohan Jeesus tarkoittanut Nainin lesken tarinaa konkreettiseksi? Jeesushan puhui enimmäkseen vertauskuvin ja tahtoi tässä ehkä vain sanoa ihmiselle yleisen elämänohjeen.

   Lisäänkin tähän raamatulliseen teemaan vielä otteen Matteuksen evankeliumista. Mielestäni tämä koskee sopivasti sekä rikkaita että köyhiä:

   Sen tähden minä sanon teille: älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? 

   Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut!
    

   Poista
 29. Paskan marjat mikään Taivaan Isä lintuja ruoki! Itse saavat eväänsä luonnosta irti repiä. Eikä se aina onnistu, silloin osa populaatiosta kuolee nälkään. Ja jonain pahoina pakkastalvina, kun Jumala on lämmittänyt tän Pohjoisen pallonpuoliskon saatanan kylmäksi, Suomen pikkulintukannasta heittää veivinsä jopa noin 90%.

  Se siitä Hänen huolehtimisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Vaikka Jeesuksen moraalisaarnat ovat aikakauteen nähden hyvinkin moderneja (meidän mielestämme), niin eivät hänen kaikki vertauksensa ja ohjeensa aina ihan briljantteja ole.

   Koko kristinoppi on aika omituinen, jos sitä katsoo vieraan silmin: palvomme teloitettua miestä syömällä hänen ruumiinsa ja juomalla hänen verensä.

   Älkääkä sanoko, että se on vain vertauskuva, sillä silloin ette ole oikeaoppisia luterilaisia, vaan viheliäisiä kerettiläisiä.

   Poista
 30. Iines se perhana poisti taas alustuksensa. Olisin kyllä kommentoinut sitä, mutta tuli muita kiireitä.

  Se käsitteli moraalipohdintoja.

  VastaaPoista
 31. Tuonne Ksanulaan on muuten tullut lisää pari kommenttia.

  VastaaPoista
 32. On huomattu ja hyvä kommentti onkin, ja vastaus perässä. Kovin työlääksi vain tulee lukijan urakka, jos vasta viimeinen osa kokoaa palaset yhteen ja heittää vielä vähän ajankohtaistakin keitokseen. En osaa sanoa, onko kirjallisuuden perimmäinen tehtävä olla työlästä. Haltioituuko lukija siitä? Tykkään ja en tykkää.

  Pst kyllä minä vielä kirjoitan, mutta odottelen inspistä.

  VastaaPoista