23.2.2017

Kortinpeluusäännöt

Hieman pelottaa lausua sanaakaan Ranskan äärioikeiston presidenttiehdokkaan, Marine Le Penin huivitempusta. Kirjoittaisin mieluusti niin kuin Iltalehden kolumnisti Alan Salehzadeh: Feministit, ottakaa mallia Le Penistä! Mitä todennäköisimmin joku kaivaisi korttipakan taskustaan ja heittäisi Iineksen lounaspöytään äärioikeisto-,  persuus- tai rasismikortin.

Entä jos teenkin niin kuin Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Ville Similä tänäisessä kolumnissaan, jota valitettavasti ei löydy nettiversiosta, ja otsikoin juttuni Villen tapaan näin: Le Penin härski huivitemppu (HS 23.2.2017). Tuleeko sovinismikorttia? Vähän epäilen, niitä ei nykyään jaeta. Harmi, että HS on sulkenut juttunsa nettiversion ulkopuolelle, joten siitä ei pääse keskustelemaan.

Taustaksi uutisaiheesta mainittakoon sen verran, että Marine Le Pen vieraili alkuviikosta Libanonissa. Hänen oli määrä tavata sunnimuslimien suurmufti Abdel-Latif Derian, joka etukäteen edellytti naisen peittävän päänsä huivilla hänen edessään, oletettavasti suurmuftiuden vuoksi.

Tähänhän tämä naikkonen ei suostunut, vaan peruutti tapaamisen. Toimittaja Ville Similä kirjoittaa kolumnissaan nasevasti, että teko ei ollut ollenkaan naisten oikeuksien puolesta, vaan röyhkeä poliittinen temppu, koska Libanon on edistyksellinen ja vapaamielinen maa. Similä kirjoittaa myös, että huivipakko on harvinainen.

Niin tai näin. Jutun päätavoite ei ole suomia huivipakkoa tai Le Penin huivitemppua, vaan sitä, että sanoi tästä asiasta mitä tahansa, kortinläiskintä alkaa välittömästi. Jos Iines sanoo, että ihailee Le Penin huivitemppua, se tulkitaan aivan yleisesti Le Penin kaikinpuoliseksi ihailuksi. Iinekselle ehdotetaan Laura Huhtasaaren äänestämistä - eikös hän ole lisäksi teiltä päin?


Ihmisiä voi mielestäni mainiosti syyttää laiskasta ajattelusta. Kirjoituksen tyhjiä aukkoja - niitä jää aina välttämättä - täytetään oman mielen ennakkoluuloilla, peloilla ja uhkakuvilla olettaen ne muillekin tosiksi. Rakennetaan aukkoihin mahtavaa olkiukkoa, jonka varaan perustetaan koko oma jatkoviestintä. Pohdiskeleminen ei totisesti ole päivän sana.

Ilmiöistä ei voi kirjoittaa olematta itse ilmiö tai sen ilmiön suorittaja. Kummallista! Enemmän kuin pohdiskelemista harrastetaan jopa haban pumppausta, fitnessiä. Proteiinin liika syönti taitaa kutistaa sukupuolielinten lisäksi myös aivoja. Ei ihme, että masturbaatiokin on lisääntynyt merkittävästi yhteiskunnassa.

Minua on syytetty milloin homofoobikoksi, milloin rasistiksi, milloin Ilja Janitskinin ja MV-lehden seuraajaksi, rajakiksi. Koskaan en ole haukkunut seksuaalisuuden mitään suuntaa - tyttäreni kummi oli vanha ihana homo, paras ystäväni taloyhtiössä on maahanmuuttaja, iloitsin EU:n rajattomuudesta enkä halua rajoja kiinni edes susilta tai karhuilta. Olisin vain halunnut ne lapset ja naiset tänne ennen miestulvaa.

Miten kirjoittajan siis tulee olla ja elää, ettei saisi kortteja kasvoilleen? Eikö asioita pitäisi katsoa monesta näkökulmasta eikä kapean putken läpi, putken, johon mahtuu vain yksi näkökulma? Ja vielä: kaikkein ilkeimmät kortit minuun on lätkäisty sieltä tietynvärisestä kuplasta käsin. Ei se silti estä minua edelleenkään äänestämästä punaväriä. Suren vain ihmisten henkistä heikkoutta, mielen laiskuutta. Ajatelkaa, älkää lätkikö kortteja!

115 kommenttia:

 1. Kuinka niin Eu:ssa ei ole rajoja?
  Passi on oltava mukana , jos menee esim. Saksaan .
  Turvatarkastuksessa on näytettävä.
  Ei riitä henkilökortti tai auton-ajokortti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä, että itse olen kokenut kauhun hetkiä HKI-Vantaalla kun lento Brysseliin lähti 40min kuluttua ja ajokortti ei kelvannut. Siinä sitten paniiiiiiikissa hankkimaan pikapassia - joten hyvät ihmiset, käytännön kokemuksella, ajokortti ei siis riitä .

   Poista
  2. Ei EU:n rajattomuus voi tarkoittaa mielivaltaa, vaan yhteisiä sopimuksia ja oikeuksia ja velvollisuuksia. Rahakin on yhteinen. Eurooppalaisuus on nyt lähempänä kuin ennen EU:ta.

   Tällä en tarkoita, että EU on täydellinen. Epäkohtia varmasti on. Ajatus itsenäisten ja erillisten kansojen liitosta on kuitenkin oikeansuuntainen.

   Poista
  3. Minusta on aika selvää, että ajokortti ei riitä, eikä sen pidäkään riittää. Passi ei rajoita liikkumista mitenkään, sillä pitäähän henkilöys voida tarkistaa yhteismitallisella asiakirjalla.

   Poista
  4. EU-maista Schengenin sopimusalueeseen eivät kuulu Yhdistynyt kuningaskunta, Irlanti, Kypros, Romania ja Bulgaria.
   Se siitä rajattomasta euroopasta.
   Karhut ja sudet kyllä tietenkin on etuoikeuttuja.
   Sen huomasi 7-vuotias poika Ähtärissä.
   Olisko hän katsellut kuvia , kun sudet nuolevat ihmisten kasvoja.Lapsille on toitotettu, että sutta vihataan ilman syytä . On aivan edesvastuutonta opettaa lapsille, ettei susi olisi ihmiselle vaarallinen.

   Poista
  5. Eilen oli juttua IL:ssä tuupovaaralaista ”susikapinallisesta” Sulo Suhosesta.Jos huomasit?

   Suhonen tuli tunnetuksi viime marraskuun lopulla, kun Yle teki näyttävän jutun miehestä, joka kävi palkkaamassa itärajan takana venäläisiä ampumaan Suomesta tulevia susia.
   Tapporahaksi sovittiin 50 euroa, kunhan todisteeksi esitetään susivainaan häntä. Tuon jutun jälkeen Suhonen on saanut varsin värikästä palautetta.

   Suhonen kertoi: Yksi sanoi, että tule Helsingin rautatieasemalle, että tapan sinut siihen paikkaan. Yhteensä tuli 16 tappouhkausta.

   Semmosia ne helsingin kuplassa elävät. Jos et ole meidän puolella, olet meitä vastaa. Ja heillä on oikea tieto.He voivat myös päättää toisten ihmisten elämästä.

   Poista
  6. Veljmies, on olemassa myös 1) aikuisia, jotka eivät valvo lapsiaan, 2) lapsia, jotka tekevät mitä tahtovat. Nämäkin vaihtoehdot riittävät tähän tapaukseen. Harvoin tarhasudetkaan käyvät ihmisen kimppuun. Minulla on käsitys - voin olla väärässäkin, että sudet säikkyvät outoja tapahtumia ja äkkinäisiä liikkeitä.

   Summa summarum: kaksivuotiaan paikka eläintarhassa on käsi vanhemman kädessä tai jopa rattaisssa.

   Sulo Suhosesta en tiedä mitään, mutta ihanan Sulo Karjalaisen tiedän. Hän nukkuukin karhujen kanssa ja on Saulin ystävä.

   Poista
  7. (Summa summarum: kaksivuotiaan paikka eläintarhassa on käsi vanhemman kädessä tai jopa rattaisssa.)

   Poika oli 7-vuotias.
   No, luultavast ylivilkas. Vanhemmat olivat paikalla.
   Petoeläin ei säiky . Se tulee päälle.

   Poista
  8. Niinpäs olikin. Tuon ikäinen ymmärtää puhetta ja käskyjä, jos niitä annetaan ja jos osaa lukea kieltokyltit ja jos vanhemmat valvovat lastaan.

   Poista
  9. (Hän nukkuukin karhujen kanssa ja on Saulin ystävä.)
   Niin pantasusille on annettu nimet.Ne on mediassa tehty lemmikkieläimiksi.

   Lehdessä oli juttua susia pannoittamisesta. Aikaa meni kolme päivää. Helikopteri oli kaasuturbiinikäyttöinen, nelipaikkainen kopteri. Sen miehistö oli kolme- tai nelihenkinen.

   Myrkkynuolien ampuja oli Norjasta. Miehistössä oli eläinlääkäri.

   Helikopterin tuntihinta on vähintään 1 500 euroa, saattaa olla jopa 4 400 euroa,(vastaavan kokoisen rajavartiolaitoksen kopterin tuntihinta.)

   Pannan hinta on noin 3 500 euroa. Panta kestää vuoden.

   Miehistön päiväpalkka on vähintään noin 1120 euroa. Ilmailumääräyksen OPS M1-6 kohdan 2.1.1 mukaan ilma-aluksella saa laskeutua yleisilmailulentokentän tai vesialueen ulkopuolella vain maanomistajan luvalla. Tuskin heillä tällaiset luvat olleet?

   Siis minimissään yhden suden pannoitus maksaa 10 620 euroa ja mahdollisesti jopa 26 600 euroa. Tämä hinta on maksettava joka vuosi.

   Kuka näitä pantoja sitten tarvitsee? Ei ainakaan se pieni koulutyttö tai -poika, joka pimeänä syysaamuna pelosta sinisenä odottaa Nurmeksessa tai Lieksassa tiellä, kumpi tulee ensin, susi vaiko linja-auto.

   Vai onko tarvitsija se ”susibiologi”, joka ajelee susi-gps-harava autossaan, kuten kesämökki naapurini kertoi sellaisen viime kesänä hänenkin pihaansa porhaltaneen.

   Kuka sitten maksaa viulut? Ilmeisesti kansa, veronmaksajat.

   Poista
  10. Nurmeksessa ja Lieksassa mitä todennäköisimmin lapsilla on kodin portilta asti ilmaiset koulukyydit, koska matkat ovat pitkiä. Jos matka on lyhyt, ei varmaankaan asuta korvessa vaan kylätaajamassa, jossa matka taittuu talojen keskellä kävellen. En usko, että pieniä muutenkaan jätetään yksin pimeään odottelemaan.

   Tuo eläinten pannoitus on asia, josta en yhtään pidä. Jopa lintujen rengastus joskus kammottaa. Kahlehdittu eläin - ei kiva eläimelle. Toki eläinten liikkeistä näin saadaan tietoa, mutta silti..

   Susia meillä on kuitenkin vain parisensataa, joten kyllä minun verorahojani saa käyttää niiden hyväksi,

   Poista
  11. Kaupunkilaisille on tulossa uuteen eläinsuojelulakiin osaamis- ja pätevyysvaatimus . Tarkoittaa kissan-ajokorttia.
   Vaatimus koskee myös lemmikkien omistajia.
   Eli kyse olisi yleisvaatimuksesta osata perusasiat eläimen hyvinvoinnista huolehtimiseksi.

   Näin olemme jo kaukana tolkun eläintenhoidosta...kurssi pitää käydä. No, saahan siinä kurssin vetäjä rahaa..

   Poista
  12. Henkilöllisyystodistus riittää schengenmaissa. Montako kymmmentä niitä onkaan?

   Poista
  13. Kuulin uutisista, tai luin. Kenelle tahansa ei kissaakaan pidä antaa.

   Minusta kissalle tulisi asettaa alahintarajat, jolloin kissaa ei saisi antaa ilmaiseksi eikä myydä ainakaan alle 200 - 300 euron. Näin taattaisiin, että vain ne hankkivat eläimen, jolla on varaa eläinlääkärikuluihin. Kissanpito maksaa kuitenkin vuodessa vähintään tuon hinnan, eläinlääkärille.

   Poista
  14. Miten kissalla voi olla vuoden aikana asijaa eläinlääkärille 200-300€ edestä/vuosi???

   Jos se pentuna kastaroidaan .Madotuksen voi suorittaa omistaja. Yläkantissa on 200-300€ joka vuosi.Sehän on 10vuodesssa 3000€.

   Poista
  15. Rokotukset, mahdolliset sairaudet, lääkkeet, laboratoriokokeet Eläimet vanhenevat ja jos yksi käynti voi maksaa 400 euroa nykypäivänä, se ei ole edes paljon. Myös kissan tai koiran ruoka maksaa melkoisesti, samoin eläimen varusteet. Aivan pentuna riittää tietenkin rokotuskäynnit. Vaan eläimet elävät yhä vanhemmiksi.

   Poista
  16. Eläintä voi tietenkin ruokkia myös ruoantähteillä ja jättää lääkärilläkäynnit pois. Ja voi jättää yksin kun lähtee itse matkalle, kuten tänään lehdessä mainittu kissankasvattajatäti. Pakastin täynnä kissanraatoja.

   Poista
  17. Henkilötodistus tosiaankin riittää, on riitävä matkustusasiakirja Euroopan Unionin jäsenvaltioissa. Ajokortti ei ole matkustusasiakirja, henkilöllisyystodistus tai passi on.

   Me suomalaisethan olemme saaneet jo 1960-luvulta lähtien kulkea passittomasti, ilman varsinaisia rajamuodollisuuksia, pohjoismaissa. Joissa suomalaisen ei edes tarvitse erikseen anoa työlupaa vaan voi vapaasti hakea työpaikkaa ja vaan aloittaa työt.

   Poista
  18. Rokotus?Kissalle??
   Eihän ihmsisiäkään rokoteta joka vuosi, hei kamoon??

   En muista koska olisin käynyt "terkkarissa" rokotteen hakemassa (itselle).

   Poista
  19. On hyvä olla se 200 - 300 euroa plakkarissa, JOS eläin sairastuu, eli kyllä se pitää olla varalla.

   Ei se tarkoita, että joka vuosi menee sama summa. Joskus menee vain rokotus, joskus kastrointi, joskus särkevän ja roikkuvan korvan puhdistus.

   Minun kissallani oli kerran kesällä krakomiskohtaus. Niinpä vein sen kiireesti yksityiselle eläinlääkäriasemalle. 10 sentin pituinen vihreä ruoho nenässä - lääkäri poimi sen pitkillä pinseteillä. Sata euroa.

   Poista
  20. Veljmies/Oekeesti Kuopijosta.24 helmikuuta, 2017 15:24

   100€ ?
   Kai tuo olisi voinut tehdä itse myös pinseteillä?

   Suomessa kaikki hyvin ,lääkärii pääsee eläimet ja ihmset. Ei päivänselvää monessa muussa maassa.

   Poista
  21. Olisi varmaan, jos korsi olisi näkynyt edes millimetrin verran, ja jos olisi tiennyt, miksi kissa krakoo henkeään.

   Se ei näkynyt yhtään, vaan oli syvällä, osaksi ilmeisesti nielussa. Nenän kautta se kuitenkin tuli ulos. Se oli täysi yllätys, että nenässä oli korsi. Sadan euron korsi.

   Poista
  22. Tätä tarkoitan, kun sanon, että kissankin omistajalla on oltava aina varaa kissansa lääkärikuluihin. Mitä tahansa voi sattua yllättäen, eikä siinä jäädä ihmettelemään, miksi kunnaneläinlääkäriin ei pääse, kun se on maaseutukierroksella lehmän pyllyjä ronkkimassa tai maanantaivapaalla. On mentävä yksityiselle ehkä sadankin kilometrin päähän, ja alle satasen ei silloin selviä pienessäkään sairaudessa.

   Toinen kerta sattui saman kissan kanssa yllättäen, illalla. Se alkoi tuskissaan huutaa ja kieritellä matolla. Oli lähdettävä samantien lääkäriin, ja syyksi paljastuivat kivuliaat virtsakivet, joihin annettiin tyyriit sulatuslääkkeet ja kipurokotukset. Eläintä ei saa jättää kärsimään.

   Poista
  23. Veljmies/Kuopijon torilta24 helmikuuta, 2017 16:38

   Suomessa on kaikki hyvin. Olen toistanut tätä ennenkin.
   Siksi en ymmärrä huutoa leikkauksista ynnä muuta kiljuntaa.
   Jos meillä menisi heikosti,niin ei nyt saisi esim. eläinlääkäri tai muitakaan palveluja.
   Niin voitko sanoa mistä julkisesta-palvelusta olet jäänyt paitsi?

   Poista
  24. No, julkisia palveluja on joskus vaikea saada. Erikoislääkäreitä ei julkisella puolella täällä ole olenkaan, vaan pitää jonottaa julkisen lähetteellä isompiin kaupunkeihin, ellei ole varaa mennä yksityispuolelle, esimerkiksi silmälääkärille tai gynekologille tai korvalääkärille, jonne pääsee silloin, kun tarve on.

   Sieltähän se on leikattava, minne paljon annettu on. Kylmä totuus, eikä sille mitään voi. Minä en eläissäni ole muita kuin tavanomaisia tukia saanut (katuvalot jne.), ja olen näin vapauttanut paikkani muille, joten rutina on ikävää.

   Puhetta syrjäytymisestäkin on kurja kuunnella. Mistä esimerkiksi nuoret terveet miehet tai turvapaikanhakijat syrjäytyvät? Julkisesta terveydenhoidostako? Ruuasta? Koulutuksesta, jota taatusti on tarjolla niin paljon kuin perse kestää.

   Poista
 2. Myös arvostamaani Saska Saarikoskeen näkyy amerikassa tarttuneen Trunpilainen hutilointi. Tänään Helsingin Sanomissa pistää mutkat suoriksi, ja leimaa kategoristisesti ihmisiä ja puolueita putinisteiksi ja takinkääntäjiksi.
  Marine LePenin ja Saksan oikeistopopulistien Putinin myönteisyys on kyllä järkyttävää luokkaa. Mutta Perussuomalaisilla ei minusta ole mitään Kantaa Putiniin.

  VastaaPoista
 3. Olen aika pihalla näistä suunnista. Tiedän vain sen, etten pidä uhkailevasta ja Ukrainaan hyökänneestä vallahimoisesta Putinista. Muutoin olen auttamattoman tietämätön siitä asiasta, mikä yhdistää Putinia ja vaikkapa Trumpia tai muita äärioikeistolaisia. Marine LePenin nimenkin kirjoitin nähtävästi väärin, ei Le Pen, kuten kielitaju sanoo, vaan LePen. LePenin ajatusmaailmaan en ole syventynyt. 

  Vain tämä teko: huivipakosta kieltäytyminen saa minut ojentamaan hänelle kukkakimpun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan korjaukseni. Tarkistin. Kyllä nimi kirjoitetaan kuitenkin Le Pen eikä yhteen, niin kuin yllä oleva (Salehzadeh) lähteenikin kirjoittaa.

   Poista
 4. Jos vierailen Turun synagogassa, laitan päähäni kipan. Aivan samasta oli kyse Le Penin aiotussa moskeijavierailussa. Temppu.

  Muuten kyllä sopii ottaa mallia Hillary Clintonista, joka ei käyttänyt huivia Saudi-Arabiassa.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertaus on hyvä, mutta kipan käyttö rajoittuu vain juutalaisten rukoushetkiin, lähinnä miesten, eikä se ole ehdoton.

   Huivin käytöllä muslimeilla on sitä paitsi laajempi pohja ja ehdottomampi käskytys käyttää sitä useimmissa tilanteissa. Käyttämättömyydestä on sanktioita.

   Kipan käyttö ei ole miehillekään pakollista, ja kirkossa vierailevat voivat lainata kipaa, joita on tarjolla, pakkoa ei ole.

   Hillarylle hatun nosto!

   Poista
  2. Tarkoitan siis, että Le Penin teolla on laajempaa symboliikkaa. Kuten myös Hillaryn. Luimistelevat pohjoismaalaiset naiset hävettävät minua.

   Poista
  3. Länsimaisten naisten luimistelun selittää yksi asia: raha. Kauppa saa kotimaassa kiljuvana jalopeurana esiintyvän feministinkin vetämään huivin päähänsä.

   Poista
  4. Varmaan saakin.

   Lisäksi minusta kyseessä on kummallinen ilmiö: vieraan kulttuurin pyhittäminen loukkaamattomaksi erilliskulttuuriksi.

   Oikea tavoite olisi minusta integraatio, ei segregaatio.

   Poista
 5. Joo, on toi pohjoismaisten naispoliitikkojen käytös yksiselittteisesti hävettävää.

  Samuli

  VastaaPoista
 6. Milloinkas se harley parkkinsson kirjoitus sitten tulee? Meinaten sitä rollamaattorihommaa mitä piti olla. Vai eikö?

  Kaikki käy paitsi liian pienet saappaat. Oho, mun muuten vähän hajahtaa, pitääpä käydä uudet pikalipokkaat kaupoilta. Eivät tahdo olla enää puoltakaan vuotta kestävät, vaikka saisivat huiliakkin puolet ajasta. Mulla on yleisesti kaatumattomuustauti ja jos minä nyt vähän menen toisinaan mukkelis-makkelis niin se ei ainaskaan pelota ketään. Ei pidä olla niin kranttu kuulkaas ihmisenlapset, opetelkaa ukemi. Polkupyöräukemi, mitähän se on muuten japaniksi? Minä oon siinä jotenkin hassu että ei oo mitään arkuutta käydä ripustamassa pehvaa maahan ettei se vallan pääse putoomaan.

  Ja eikö sitä niin sanotakkn että joka itsensä alentaa sen naapurilla on hauskempaa. Eläpä Iines kuule sinä, kumminkaan. Tai voit sinä tieteskin jos mielesi tekee, mutta olis kyllä minun mielestä vähän hyvä esti kokeilla vaikka painimatolla. Ei, se ei ole mato, se on sellainen suuri lattiatason asia.

  Niiettä millonka meinaat! Piähän plokia, se on kyllä hyvä sulla tämä. Reipas olet sinä, vaikka rahtusen kummallinen. Se on se taide, minä voinki sen arvata kai?

  VastaaPoista
 7. Itse en koe eläväni missään kuplassa. Asun Turussa, jossa on paljon maahanmuuttajia. Lähimmät vuokrarivarit täynnä mamuja ovat noin 300m päässä, lähiöllinen reilun kilometrin päässä. Ikkunasta näen sadan metrin päässä afgaaniperheen ok-talon. Vaimoni on opettanut mamuja 20 vuotta. Minulla on työkavereina nigerialainen ja eritrealainen.
  Henkilökohtaisesti minulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia maahanmuuttajien kanssa.
  Olen silti tietoinen asiaan liittyvistä ongelmista vaimoni ja tiedotusvälineiden kautta. Osa mamuista on sopeutumiskyvyttömiä/haluttomia, ja Suomen viranomaisilla ei ole rohkeutta puuttua tuon porukan toimintaan. Turussa kurdit pyysivät pitkään erään kurdin karkoittamista ääri-islamilaisen värväystoiminnan vuoksi. Lopulta viranomaisten oli pakko karkottaa mies, mutta kauan se kesti.

  Omien työkaverien ja Facebookin kautta tunnen myös näitä rajat kiinni-ihmisiä, ja he ovat oikeasti kaameaa porukkaa, heitä voi täysin ansaitusti kutsua rasisteiksi ja fasisteiksi. Kyse ei tosiaankaan ole pelkästään ääri-islamin vastustamisesta, vaan samaan soppaan menevät neekerit, homot ja hurrit.

  Minulle on täysin selvää, ettei Afrikkaa ja Lähi-itää voi tyhjentää Eurooppaan.

  Samuli

  VastaaPoista
 8. Samuli, hyvä kirjoitus, josta aika moni varmaan tunnistaa itseään, minäkin. Minulla oli joka vuosi oppilaana maahantulleita nuoria, ja opetin joillekuille tuntiopetuksen lisäksi tukiopetuksena suomea maahanmuuttajille. Yhdestäkään ei ole mitään negatiivista sanottavaa, päinvastoin. He olivat kilteimpiä ja yritteliäimpiä kaikkien oppilaitteni joukosta. Myös romaneja oli joukossa, ja rohkaisin kaikkia heitä tulemaan myös luovan ilmaisun valinnaiskurssilleni. Ja varsinkin romanit tulivatkin. Yhdestä tuli automyyjä, ja olen asioinut hänen kanssaan vielä nytkin. Hän mm. vaihtoi auton avaimeeni patterin ilmaiseksi, vaikka menin ostamaan sitä.

  Seinänaapurini on maahantulija, ja hän on lainannut minulle kirjojaan, joista on pitänyt luentoja kansalaisopistossa.

  Täällä on joitain somaleja, mutta sanoisin, että korkeintaan kymmenkunta. Mitään ongelmua ei ole ilmennyt. Syksyllä olleiden turvapaikanhakijoiden kanssa ei tietääkseni myöskään ollut pientä levottomuutta suurempaa ongelmaa, paitsi että he valloittivat metelillään yhden puiston, jossa kävin tarkkailemassa harmaapäätikkaa.

  Tyttäreni opettaa helsinkiläiskoulussa, jossa oppilaista 40 prosenttia on maahanmuuttajalapsia. Osa tulee kouluun täysin suomen- ja englanninkielentaidottomina, joten kouluissa on suuria vaikeuksia taata kaikille oppilaille hyvä samanaikaisopetus. Opettajat ovat aika väsyneitä eivätkä kyllä toivo luokkiin lisää maahanmuuttajalapsia. Eivät he silti ole rasisteja, eivät kovin kriittisiäkään. Kokevat vain uupumista ja riittämättömyyden tunteita, etenkin kun yhteistyö vanhempien kanssa on joskus vaikeaa.

  VastaaPoista
 9. Sinipikalainen vikapäällikkö23 helmikuuta, 2017 23:35

  Mitäpä se atomikis puuhaa? Paaskin kirjuuttaen ny. Paa paa. Elä pihtaile, kuulekko.

  VastaaPoista
 10. Sinulle Tuhatnikki, murteita lahjakkaasti sekoitteleva ja kirjuuttava mualaismies, joka ehkä luulet vieväsi lukijoita kuin kuoriämpäriä, perustapa oma monologiblogi. Tämä ei ole se paikka, joka täytetään kymmenillä kommenteilla, jotka eivät millään tavoin liity mihinkään kenenkään sanomaan, ja kaikkein vähiten itse blogikirjoitukseen.

  VastaaPoista
 11. Aika harvat osaavat muuttaa persoonaansa kirjoituksiin riittävästi, että se olisi uskottavaa. Kuopiosta minä sujuvasti päättelen, että asuinpaikka on jossain ihan eri suunnalla Suomea.

  Olen junalukemistona pitänyt Arto Paasilinnan hienoa elämäkertaa, lopussa se ei vielä ole. Minä muistan, kuinka tykkäsin hänen dokumentaaristaan karhunkaataja ikä-Alpista. Elämäkerrassa luki, että Arto sävelsi sujuvasti omiaan joukkoon, keksi jopa taisteluja karhun kanssa parhaaseen villin lännen malliin. Arto oli, elää toki vielä, täysin rajoja tuntematon itsensäkehuja, saman vaikutelman kirjasta saa Ernosta. - Arto oli hieno kirjoittaja, hänellä ei ollut tosiasiaestoja ja mielikuvitus aivan uskomattoman vilkas ja hyvä. Arto ei koskaan kuitenkaan muutellut itseään, tosiasiat hänelle vain olivat suhteellisia. Tai suhteettomia.

  VastaaPoista
 12. Tämä on totta, aika harva pystyy "petkuttamaan" muita tällaisessa pitkän linjan blogissa. Jos asiaan ryhtyy, tekstistä voi päätellä monenlaisia asioita kirjoittajan taustasta.

  Ensimmäisenä huomaa tahalliset kirjoitus- ja lyöntivirheet, sitten tavan tuottaa tekstiä. Himmailu näkyy, ja aika yleistä onkin, että sujuva kirjoittaja tekeytyy yksinkertaisemmaksi mitä on. Syntymäyksinkertainen taas ei juurikaan muunnu.

  Kommentoijia ja minuakin on kuitenkin turha profiloida. Pitäisi olla myös hyviä ihmistuntemustaitoja. Roolitkin ovat tärkeitä ja kertovat lisää, joten voihan niistä myös nauttia, lukijakin, elleivät ne ryöpsähdä pilviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylhän sutkin tiedetään, oikealla nimellä. Face ja avoin netti on tietovarasto. Hämmästyttää, ettei edes pitkänlinjan pseudis sitä käsitä. Se ei ole profilointia vaan tietoa.

   Poista
  2. Niin, siis, kauan jo on tiedetty, arvoisa Anonyymi. Monta vuotta.

   Profilointi ei kuitenkaan tarkoita sellaista pinnallista tietoa kuin ristimänimi, vaan jotain syvempää ja tärkeämpää: henkilön sisintä, ajatus- ja kokemusmaailmaa.

   Poista
 13. Yksittäisiin kommenteihin olen useasti langennut ja erehtynyt, mutta toisaalta periaatteena olen pitänyt, että totaalianonyymeille, ilman mitään nimimerkkejä oleville, olen enimmäkseen kuin Mustanaamio nyrkkisormuksineen.

  VastaaPoista
 14. On hyvä, jos anonyymit käyttäisivät jotain nimimerkkiä, sillä se edistää keskustelua ja on hyväntahtoista osallistumista. Ei se merkitse sitä, että heti hyökätään kimppuun sinunkauppoja tekemään ja selkää taputtelemaan. Mutta tietää, kenelle sanansa kohdistaa.

  Muutoin pidän anonyymeista kommenteista. Ne kokee jotenkin itsenäisinä ajatuksina, ja sellaiset antavat usein lisää ajateltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä sen, että oikea nimi on myös taakka. Se yhdistää automaattisesti kommentin sisällön kirjoittajan persoonaan. Imago syö sanoja, ja tälle ei kukaan mitään voi. Imago on nimittäin sanoja voimakkaampi merkitystekijä, valitettavasti. Se kuka sanoo, painaa vaakakupissa. Tällöin nimen käyttäminen on myös viestintää haittaava tekijä.

   Poista
 15. Mitä kirjoituksesi kysymykseen tulee, sillä lailla ei kukaan voi elää, ettei "kortteja" saisi. Jos yrittää viisainta taktiikkaa ja vaikenee, silloin saa Mykkäpekan.

  Poliitikot ovat ne ihmiset, jotka valehtelevat silloinkin, kun sanovat päivää. - Ei niihin hommiin muuten pääsiskään.

  Marine Le Pen valehtelee silloinkin, kun on ihan hiljaa. Jos sillä saisi paljon ääniä, Marine kääntyisi vaikka muslimiksi.

  VastaaPoista
 16. Mies joka heitettiin niskaperse otteella, erittäin nopealla varoitusajalla, Yhdysvalloista, Toni Halme, oli perussuomalaisten ensimmäinen kansanedustaja, veti valtavalla Kontulan miesten äänimäärällään mukanaan myös Timo Soinin. Soini on ministerinä ollut lausunnoissaan uskomattoman hyvä. Hämmästelin, kun puhui radiossa minun mielestäni hyvin kriittisesti Trumpin populismista. Varmaankin sipilän heikkotasoisen ministeristön parhaita.

  Soini asuu edelleen tavallisen väen kaupunginosassa Espoossa. Halla-aho puolestaan stadilaisten miljonäärien asuinalueella Eirassa. Luulen, että laittaisi pyykkipojan nenäänsä, jos joskus kävisi Itä-Helsingissä, saati sitten landella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, onko kovin hyvä sekään, että kovatuloinen Paavo Arhinmäki asuu eläinlääkäripuolisonsa kanssa valtion korkotuella rahoitetussa osaomistusasunnossa, joka on tarkoitettu pieni- ja keskituloisille. Onhan näin kyllä lähempänä kansaa.

   Poista
  2. Arhinmäelle ja Soinille, poliitikkoveljeksille, kunnioitukseni.

   Poista
  3. Vaan mitä sanoo se pieni- tai keskituloinen, jolle ei riittänyt ARA-talosta asuntoa, kun Paavo vei sen hurjine tuloineen?

   Minä en kunnioita ketään, joka etuilee jonossa.

   Poista
 17. Kortteja tulee aina, mutta voisi lukija silti pyrkiä lukemaan vain kirjoitetut sanat, eikä tehdä päätelmiä, jotka pohjaavat omiin automaattioletuksiin. Että kun ihailee Le Penin rohkeaa huivitemppua, ihailee Le Penin politiikkaa. Aivan liikaa tällaista korttipeliä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta poliittista peliähän tuo on, luuleeko joku, ettei Le Pen etukäteen tietänyt huivin pakollisuudesta kyseisen hepun tapaamisessa?

   Poliittinrn korttipeli on sellaista, että pyritään saamaan mustapekka vastapuolelle ja oma käsi täyteen jokereita ja mitä lienee ässiä.

   Poista
  2. Kyllä Le Pen tiesi etukäteen suurmuftin käskystä, sillä hänhän peruutti tapaamisen, koska suurmufti ei sallinut paljaspäisen naikkosen häpäistä suurmuftiutta.

   Olen silti samaa mieltä, että se oli tietoista poliittista peliä, mutta sitä ei voi kieltää, että teko silti sisälsi symbolisen ihmisarvoviestin maailman naisille.

   Poista
  3. Urpo Lahtinen luki maailman lehdistä, että Maria Callas on aikeissa haastaa ison joukon lehtiä oikeuteen joistakin niiden väittämistä. Urpo lähetti oitis Callakselle viestin, jossa ihmetteli hänen aikeitaan haastaa Hymy-lehti oikeuteen ja pahoitteli mahdollisesti aiheutettua mielipahaa. Callas vastasi, ettei hänellä suinkaan ole sellaisia aikeita.

   Hymyyn siitä sai hienon otsikon, jotenkin että: Maria Callas ei haasta Hymyä oikeuteen!

   Sellaista on populismi, sellaista on Le Pen.

   Poista
  4. Heh, minulle tulee mieleeni se yksi surkeaksi osittautunut naisministeri, joka jäi pois, "koska haluaa olla lastensa kanssa".

   Poista
  5. Arvostan! Hieno teko, sillä on paljon tärkeämpää olla omien pikkuistensa kanssa kotona kuin eduskunnassa kuvittelemassa, että on korvaamaton.

   Poista
 18. Taidan pistäytyä tuolla parin sadan metrin päässä parilla kaljalla. Lupasin mennä huomenna ylitöihin vasta myöhään illalla, joten hyvin se käy.

  Olut on terveellistä (heh) ja hyvää. Huumeidenkäyttäjiä minä vieroksun ja kammoan, vaikka kuulemani mukaan joku äiti sanoikin: "sallin kyllä lapsilleni huumeiden kohtuullisen viihdekäytön, kunhan eivät hiihtäjiksi, keihäänheittäjiksi tai jääkiekkoilijoiksi ala!"

  VastaaPoista
 19. Tiedotus on eri asia kuin uutisointi. Tiedotus on sitä, että pohditaan ensin, minkälaisen reaktion tiedote saa aikaan lukijoissaan. Tiedotus on kaikkien maailman goebbelsien isä ja äiti.

  Uutinen on, kun sanotaan: "Lehmä kuoli". Tiedotusta on, kun kirjoitetaan: "Lehmä kuoli, koska bönde oli liian laiska sitä hoitaakseen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen pohdiskelu, joka kaiken lisäksi menee juuri noin. Uutinen on subjekti + predikaatti + objekti. Tiedotus on sama juttu sovitettuna (siloiteltuna) kohderyhmän mukaiseksi.

   Poista
 20. Tuossa taas katselin Trumpin puheita, ne ovat kuin joku alakoululainen puhuisi. Vaalitilaisuuksissa ajatus tuntui pätkivän ja harhailevan. Sanavarasto, jota käyttää, on hyvin suppea. Käyttää paljon samoja täyteilmaisuja täyttämään hiljaiset kohdat. Ronald Reaganilla ilmeni samaa kautensa lopulla ja hänellä todettiim dementia pian lopetettuaan presidenttinä.
  Trump nukkuu neljä tuntia yössä ja twiittaa öisin lapsellisia viestejä aiheista, joihin uudella presidentillä ei luulisi olevan aikaa ja kiinnostusta.
  Arnold Schwarzenneggerille lähetti pilkkaviestin, koska tämä juontaa nykyään Trumpin aikaisemmin juontamaa Diiliä ja nykyiset katsojaluvut ovat aikaisempaa alhaisemmat.
  Arnold vastasi viestiin valtiomiesmäisesti ja toivoi Trumpin olevan yhtä kiinnostunut kaikkien amerikkalaisten hyvinvoinnista kuin viihdeohjelman katsojaluvuista.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trumpin puheet ovat nonverbaalilta viestinnältään ja kieleleltään vaikuttamaan pyrkivän viestinnän oppikirjakaavojen mukaisia, ja nimenomaan amerikkalaisten asiantuntijaoppaiden.

   Suomessa puheen taukoa pidetään tehokeinona, Amerikassa ei. Tauko on siellä täytettävä sanoilla, ehkä toistolla, ja sanavaraston tulee olla yksinkertainen, selkeä, takova. Sisältö ei ole syvää eikä välttämättä kovin leveää, tietyissä teeseissä pysytään.

   Trump on mestari takomaan puheensa halutun kohderyhmän mukaiseksi sanastoltaan ja asialistaltaan. Hän osaa myydä, oletettavasti mitä tahansa, ei vain tuotetta nimeltä Trump.

   Poista
  2. Totta on että, Yhdysvallat on käynyt toisen maailmansodan jälkeen useampia sotia kuin yksikään muu länsivaltio ja sen kontolla oleva ruumispino alkaa voittaa kirkkaasti vuosisadan suurimmiksi hirviöiksi kutsutut diktaattorit.

   Yksin viimeisin Irakin sota on tuottanut reilut satatuhatta uhria. Mielenkiintoisesti sotia katsottaessa huomataan, ettei Yhdysvaltojen historiassa ole montaakaan rauhan vuotta, ja myös 1900-luku on ollut Yhdysvalloille käyntiä sodasta toiseen.


   Mutta Trump on sanonut; hän hoitaa nyt sisäpolitiikkaa. Jos ulkopolitiikka jäisi meidän onneksi vähämmälle.

   Median kohkaamisesta päätellen voisi tosiaan luulla, että suomalaisilla on Trump pressana.
   Meille tarjoillaan näytelmä, jossa pahiksen rooli on annettu Trumpille .

   Poista
  3. Veljmies/Kuopijon tori25 helmikuuta, 2017 10:45

   http://www.soininvaara.fi/2017/02/18/voisiko-trumpin-kaantaa-voitoksi/

   Islamin radikalisoitumisesta saamme suurelta osin kiittää Yhdysvaltoja – erityisesti George Bush nuoremman järjetöntä Irakin sotaretkeä.

   Poista
  4. Minusta Obama nimenomaan käytti harkittuja taukoja vaikutuskeinoina puheissaan.

   Poista
  5. Puhetta en nähnyt, mutta uskon, että olet nähnyt oikein - ei tuota oikein väärinkään voi nähdä.

   Amerikkalainen retoriikka yleensä kammoaa hiljaisuutta tehokeinona, mutta ei se tarkoita, ettei kukaan sitä käyttäisi. Minusta se on aina ollut paras keino suunnata yleisön huomio itseensä, etenkin jos tukee taukoa kädenliikkeellä, joka myös pysähtyy. Käytin sitä oppitunnillakin mieluummin kuin karjaisua.

   Monestikin suomalainen hiljaisuus koetaan painostavana tai epäystävällisyytenä, mutta tämä on kokonaan toinen asia, oman kirjoituksensa arvoinen. Minusta suomalainen hiljaisuus ei ole umpimielisyyttä.

   Poista
  6. Veljmies/Kuopijon torilta25 helmikuuta, 2017 16:30

   ”Ne, jotka tietävät, eivät puhu. Ne, jotka puhuvat, eivät tiedä.” Näin sanoo Daodejingin kirjoittaja yli kahdentuhannen vuoden takaa.

   Savolainen ja varsinais-suomalainen puhuvat eri Tavalla. Olen saanut huomata, myös olen joutunut siitä jäähylle esim. täällä.

   Joskus haluaisin välittää ymmärrykseni jostain hyvin hallitsemastani asiasta sanattomasti. En puhu, koska tiedän. En opeta, koska oppineita ovat vain itseoppineet. En sano mitään, koska pitäisihän muidenkin ymmärtää.

   Mutta kun huomaan, että puhumattomuuden, hiljaisuuden, kautta välittämäni sanoma ei mene perille, olen tyytymätön. Minut valtaa ärtymys. Hiljaisuus kaikkoaa sisältäni. Tekisi mieleni huutaa: ettekö ymmärrä!

   Poista
  7. Jokin muu syy poistoihin on ollut kuin "eri tavalla puhuminen".

   Sanominen on ainoa keino saada sanomansa perille, ja siltikin kukin ymmärtää asian tavallaan. Juuri siksi selkeä ja yksinkertainen sanominen kannattaa aina, ennen kaikkea täällä nettikeskusteluissa, joissa ei näe toisten kasvojen ilmeitä eikä eleitä.

   Puhumattomuus ei ole viestintää, vaan se on oman tilan ottamista, mikä ei ole millään tavoin huono asia. Mykkäkoulu ja umpimielisyys ovat eri asioita. Hiljaisuus on kuitenkin usein tyyneyttä, ajatuksiin uppoamista, rentoutta, nauttimista.

   Ei hiljaisuutta tarvitse kuormittaa puheella. Hyvä ystävä on minusta sellainen, jonka kanssa voi vaivautumatta olla myös hiljaa.

   Poista
  8. Veljmies/kauppahallin vierestä25 helmikuuta, 2017 21:39

   Tehdäänpä kultuuritesti.
   Tärkeä asia kulttuurieroissa on ymmärtää ajan käsitteet, kulttuurien väliset aikaerot.Kerromitä ilmaisu ”kohta” tarkoittaa ?

   Poista
  9. Teinille se merkitsee "joskus" tai "ei koskaan", jos pyydetään ripustamaan pyykit tai viemään roskat.

   Riippuu siis myös sanojasta. Samoin erikielisissä kulttuureissa on eroja. Eri alueilla on eroja, murteissa on eroja. Jne. 

   Sanojen merkitys on semantiikkaa, ja moni seikka vaikuttaa merkitysten ymmärtämiseen. Sanat aistitaan eri tavoin, kuten väritkin. Eivät kaikki näe värejä samoin.

   Poista
  10. Veljmies/Kuopijon torin laijalta26 helmikuuta, 2017 10:31

   En puhunut teineistä. Tarkoitin sanaa "kohta".Ehkä asetin kysymyksen huonosti.

   Ilmaisu ”kohta” tarkoittaa hämäläisille 15 minuuttia, varsinaissuomalaisille kahta minuuttia ja saamelaisille kahdesta tunnista puoleen päivään.Meille savolaisille se on " ei ihan minnuutilleen".

   Jos saamelaista ei kuulu eikä näy, vaikka on puheessaan käyttänyt sanaa ”kohta”, on hän ilmeisesti tarkoittanut paikkaa tai pistettä tai jotain kohtaa kartalla.

   Eli eripuolella suomea puhutaan eritavalla ja sanat merkitsevät joskus aivan eri asijaa.
   Siksi tuntuu oudolle suomalaisten arvostelu ulkomaalaisten puheen taukojen käytöstä.

   Poista
  11. Niin, siis noinhan minä vastasin: merkitykset ovat riippuvaisia monesta seikasta, alueesta, murteesta, kielestä, kontekstista siis.

   Teinin konteksti on teiniys, joka myös on tietynlainen varhaisnuoruuden alue, jolla liikkuvia yhdistävät tietyt seikat ja tapa toimia.

   Semantiikka toimii kaikilla alueilla, ei yksin konkreettisilla tai fyysisillä. Ymnmärtänet?

   Kontekstien, alueiden, rajat voivat myös sekoittua, olla limittäisiä. Näin liikutaan globaalilla alueeella, globaalissa kontekstissa.

   Puheviestinnän ja vaikuttamisen alue on tällainen yleismaailmallinen, rajat rikkova konteksti. Näin yhdessä lauseessa voidaan hyvinkin puhua puheviestinnän tehokeinojen sisäisistä eroista eri maissa, kuten sinä, arvoisa Veljmies, puhut maan eri murteista.

   Poista
  12. Jossain kohdassa kohtalo puuttuu tiedotuksen peliin. Kohdan kohtuus kohdusta hautaan on kohta, kaikki yli menevä aika on liikaa. Kohtaa kohtaa kyllä tässä elämässä aika paljon ja oikeasti pohdin, josko se Pian on? (Mennään Pian kotiin?) - Vai viidestoista päivä.

   Poista
  13. Innostuin sivistämään itseäni Wikpedialla ja toden totta, Beethovenin kohtalosinfoniasta, Ludde itse oli sanonut ystävälleen: "Näin kolkuttaa kohtalo jo ovelle." - Minä ajattelen, että miksi ei voinut sanoa "Näin kolkuttaa kohta jo ovelle." - Kohtalo on kohta ja kohta on kohtalo. "Hiljaa hyvä tulee", pohti Räikkönen, kun Formulakisoissa hännille jäi. Hiljan mielipidettä Formula-ajoista ei tiedetä.

   Poista
  14. Minua on toisinaan askarruttanut tuo, miten ihmiset älykkyyden tai viisauden oikeasti mieltävät. Aina hienosteluun taipuvaiset populistielitistit uskovat Trumpin viisauteen kuin Jeesuksen tulemiseen. - "Hänen täytyy olla viisas, koska on onnistunut tekemään niin paljon rahaa!"

   Trumpin kenkäpotkufuduja eivät tule aiheuttamaan demokraatit tai edes oikeuslaitoksen ihmiset. Republikaanit heittävät ilmikörnän mäkeen.

   Poista
  15. Levyraadiks meni. Yhtenä iltana kuoleman pyörteestä pois. Kohta. Kohta kuulostaa sanalta tsekkiläisenä, hyvin saatan kuvitella jääkiekkoilija Jiri Kohtan.

   Poista
  16. Luulisin, että on aika selvää, että älykkyys on jollakin tapaa mitattavissa oleva kyky, kun taas viisaus on laajempi paketti kokemusta, tietoa ja elämänymmärrystä.

   Viisas suojelee elämää viisautensa vuoksi, mutta älykäs voi myös tuhota elämää, joskaan hän yleensä ei kai sitä tee.

   Jos Trump on jotain, hän lienee jonkin verran älykäs, mutta ei viisas.

   Poista
  17. No juu, tuo jako on tuttu. Viisaus on tietysti pelattu pois, mutta heitämme toivomme siihen vähänpätöiseen oljenkorteen, että Dumpilla olisi todella myös jonkin verran älykkyyttä. Mistä sen tietää, isiltä perittyjä rahoja valtion kustannuksella nostattanneesta.

   Poista
  18. Iines, Heijaa heijaa hei, tuo huono ollut ei. "Mikäs mua tuolta kohta kohtaa, kullan silmät sieltä hohtaa!"

   Poista
  19. Trumpin lausunto kertoi, että tietoisuus ruotsalaisen yhteiskuntamallin karilleajosta yltää jo suurvallan johtotasolle. Tällaista ei pelkällä hiljaisuudella korjata.

   Poista
  20. Vaan eikös siinä haastattelussa ollut ruotsalainen, jota ei ollutkaan? Vai?

   Poista
  21. Ruotsista jenkkeihin muuttamut henkilö ainakin.

   Mutta Ruotsin politiikot eivät pysty enää kontrolloimaan maan julkisuuskuvaa kovasta yrityksistä huolimatta.

   Esim. Brittiläinen tabloid-lehdistö on jo parin vuoden ajan julkaissut säännöllisesti kauhuartikkeleita Ruotsin ongelma-alueilta ja erityisesti siitä, kuinka poliisiviranomaisten kyky selvittää rikoksia on romahtanut.

   Sitä ihmettelen , että suomen media on hiljaa ruotsin tapahtumista.

   Poista
  22. (Vaan eikös siinä haastattelussa ollut ruotsalainen, jota ei ollutkaan? Vai?)

   Lähde Hesari: Bildt myös sanoi olevansa sukua Ruotsin entiselle ulkoministerille Carl Bildtille. On kuitenkin epäselvää, onko hän sukua, Aftonbladet kertoo.

   Poista
  23. Typerää valheuutisen lietsontaa tämäkin kommentti. Äijähän ei syntyään ole edes mikään Bildt vaan on muuttanut myöhemmin nimensä siksi. ... Tämä koko keskustelu kerho on muuttunut tekosavolaisten Perussuomalaisten löpinänavetaksi.

   Poista
  24. Samaa mieltä, Anonyymi, typerää on. Myös sinun kommenttisi tyhmine oikeinkirjoitusvirheineen. Menkää huuthelvettiin täältä kaikki typerät anonyymit. Tulkaa takaisin, jos pystytte oppimaan kieliopin ja vähän sivistämään itseänne.

   Poista
  25. Kommenttien valvonta on niin kauan päällä kuin tarvitaan. Tuhatnikki - monin eri variaatioin, Veljmies Kuopiosta. Teillä ei ole tänne enää mitään asiaa, kommenttejanne ei julkaista.

   Poista
 21. Veljmies/Kuopijon torilta24 helmikuuta, 2017 20:58

  Uutinen se on tämäkin..Kaupunkilaiset ovat niin laiskoja etteivät saa hoidettua edes kissaa. Yhden tai kahden ihmisen takia kaikilta vaaditaan kisssan-ajokortti.
  Kissafarmari (sensuroitu nimi)sai eläinsuojelurikoksesta sakkoja ja eläintenpitokiellon.

  (sensuroitu nimi) elää kuitenkin lesbosuhteessa (sensuroitu nimi) kanssa, ja heidän yhteisessä kodissaan on eläintenpitokiellosta huolimatta (sensuroitu nimi)kissoja. Ostaisitko sinä kissan tältä pariskunnalta?

  Löytyy netistä kissafarmin sivut. Kissoja on kyllä enemmän kuin kolme.

  VastaaPoista
 22. Juuri tällaisen epävakaan persoonallisuuden ei pitäisi saada keneltäkään eläintä hoitoonsa. On pelkästään hyvä, jos ihmisiä jollakin tapaa testataan etukäteen. Persaukisille ja epävakaille tyypeille ei saa antaa eläintä. Ei koskaan. Jos ei pysty huolehtimaan itsestään, miten eläimestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iineksille ei olis lupia blogeihin, Rikuilla ei kaljoihin...

   Mulla vaan on näitä kavereita jotka kipasee kattomassa täällä tolla ja joka puolla. Niitä on monta ja ne on hyviä hyville mutta äärimmäisen pahoja pahoille. Niille ette kerro te kuka on hyvä ja kuka paha. Ei minunkaan ole tarpeen.

   Sävy sävyyn, älkää juosko auton alle tai päin punaisia. Muuten tulee mun lempiväriä, pelkurinverenpunaista.

   Värväsin hiton monta kuskia.

   Poista
  2. Perasmies, kommenttisi on melko mielenterveysongelmallinen.

   Poista
  3. Jätän tämän uhkauksen tähän näkyviin, niin erikoislaatuinen se on. Perälän kannattaa nyt vaan popsia ne pillerinsä ohjeen mukaan.

   Poista
 23. Armahani vierellä en elämääni saanut olla. Harmajat ovat minun hiukseni, se mitä niistä on jäljellä, hän värjää omiaan edelleen vaaleiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossapa runo. Mikä vastakkainasettelu. Miten paljon muutamiin sanoihin mahtuu.

   Poista
 24. Panen tänne loppuunkin ylempänä olevan kommenttini:


  Kommenttien valvonta on toistaiseksi päällä.

  Tuhatnikki - monin eri variaatioin, Veljmies Kuopiosta. Sinulla/ teillä ei ole tänne enää mitään asiaa, kommenttejanne ei julkaista, ei nyt eikä jatkossa. Tämä blogi ei ole henkilökohtaisen loputtoman negatiivisen monologiviestinnän ja murremuljauttelun sekä alkeellisten kielivirheitten kaatopaikka.

  VastaaPoista
 25. Innostuin, kun luin Arto Paasilinnan teoksia myydyn Ranskassa puolitoista miljoonaa, Saksassa ja Ruotsissa kummassakin yli miljoona. Miljoona on niin iso luku, että sitä ei voi ymmärtää. Ei voi kuitenkaan sanoa, että kukaan ei olisi profeetta omassa maassaan. Täällä niitä on nimittäin myyty yli kolme MILJOONAA.

  Repikää siitä Oksaset ja Tervot sun muut Lehtolaiset. Ette pysty, ette kuuna kullan valkeana.

  Ai niin, se mitä minun piti sanoa on, että Jouni K. Kemppaisen Paasilinna-elämäkerta "Onnellinen mies" kannattaa lukea. Tai en tiedä kannattaako, se riippuu siitä tykkääkö. Minä tykkäsin.

  Paasilinna-veljesten menestystä ihailen. Miten voi kovien olosuhteiden veljeksistä tulla kaikista niin menestyneitä.

  VastaaPoista
 26. Kyllä se Paasilinnan poikien pärjääminen ja lahjakkuus johtuu petsamolaisista juurista ja kymmenen vuoden evakkomatkasta halki poltetun Suomen. Isä oli jämpti mies ja kotona kannustettiin kaikenlaiseen lukemiseen, vaikka rahaa ei niinkään ollutkaan. Minusta sivistys on juuri tätä, henkisten arvojen valintaa ja sinnikkyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma suosikkini ja ihanteeni on veljeksistä Erno, ei vain siksi, että hän hylkäsi runokokoelmani, vaan purevan kirjoitustyylinsä ja ahavoituneen habituksensa vuoksi. Viimeksi luin hänen Petsamo-kirjansa, jonka sain muutamalla eurolla alesta.

   Poista
  2. Erno on minunkin suosikkini, Erno oli aikansa tuomiopäivän pasuuna. Artoa olen lukenut paljon, mutta minusta on aina tuntunut, että tarinointinsa karkaa käsistä. Kirjojen loppumetrit ovat olleet liian paksua tavaraa. Tuo elämäkerta oli minusta harvinaisen hyvä ja avasi kirjailijasta sellaisia puolia, joita en aiemmin ymmärtänyt.

   Poista
  3. Paasilinnojen isä oli kirjasta tekemäni tulkinnan mukaan kverulantti. Periaatteen mies, joka hyökkäsi kovaa, kun tunsi, ettei nyt ole tehty oikein. Niitä riitti. - Kukapa tässä elämässä silti aina oikein voisi tehdä, lukuunottamatta ehkä Jenni Haukiota ja miestään, mikäs sen nimi nyt oli.

   Poista
  4. Minä olen sulaa vahaa tällaisten Ernon lauseiden edessä:

   "Historiallinen henkilö, joka ensimmäisenä näki Petsamon jylhät rantatunturit, oli tietenkin veronkantaja, kaiken alku."
   "Ottar oli veronakantaja ja kauppias, hänessä yhdistyivät molemmat pääintressit."
   "Kukin maksaa varallisuutensa mukaan. Varakkain maksaa viisitoista näädännahkaa ja viisi poronnahkaa ja kymmenen säkkiä höyheniä, yhden karhun- tai saukonnahkapeskin ja kaksi laivaköyttä, kumpikin kuusikymmentä kyynärää, toinen valaananhasta tehty, toinen hylkeen."

   Minusta hirmuiset verot!

   Poista
  5. Noita lauseita minun täytyy kyllä miettiä hiljaa itsekseni. Arton ja Ernon välillä oli kova kilpailu, kumpikin ylvästeli erilaisilla paremmuuksillaan. Lukemani kirjan perusteella Arto oli ihan suunniltaan, kun Erno kuoli.

   Poista
  6. Mitä tarkoittaa tyylitaju, kuka piru sellaisen pystyisi ja osaisi oikeasti määritellä? - Artolla sitä ei kuitenkaan ole ollut, hän on ajanut satasta, tai ehkäpä vain neljääkymppiä, myös kahdeksankympin alueella ja pitänyt epäilemättä sekä henskeleitä että vyötä.

   Poista
  7. No eivät ne avaudu hetsiltään, ellei pitele kirjaa käsissään, luulen.

   Minua miellyttää noissa lauseissa satiiri, joka iskee takapotkun jälkilauseessa.

   Ja tuossa veroluettelossahan on progressiivisen verotuksen alku, mutta silti sen ankaruutta sikäläisissä oloissa sopii ihmetellä. - Karhunkaato ei liene helppoa eikä jokapäiväistä, esimerkiksi. Ja köysiä ei ostettu kaupan hyllyiltä, vaan tehtiin itse, jahka saatiin ensin saalis, josta se monen vaiheen jälkeen valmistettiin.

   Poista
  8. Karhunkaadosta Arto teki kirjan, josta tykkäsin paljon, karhunkaataja ikä-Alpista se kertoi. Elämäkerta puolestaan kertoi, että Arto sumeilematta keksi sen parhaat taistelukohdat.

   Suatan, ko kielen päällä pyörii yksi Ernon parhaista veeluista, mutta en muista sitä niin hyvin, että viitsisin ylöskirjoittaa. Sille äijälle ei sanoilla pärjännyt kukaan, kaikki me muut olisimme nytkin huokaillen myöntäneet: "Jees, Buana!" (Tarzanissa niin tehtiin)

   Poista
  9. Kemppisellä on mielestäni samantyyyppistä takapotkijan "vikaa", siis ansiota tarkoitan kuin Ernolla, mutta vain piilotetummassa muodossa. Kemppinen puraisee ansaan houkuteltua saalista takavasemmalta, ja Paasilinna taas iskee ilman houkutteluja. Jos nyt itsekään ymmärrän, mitä tarkoitan.

   Poista
  10. Yhä jaksaa toivoa, että sanoja käytettäisiin muuhun kuin nykyiseen tarkoitukseen. Siis turmelemaan sielun, tekemään naurunalaiseksi oikeudenmukaisuuden ja hävittämään todellisuudentajun.

   Häpeän problematiikkaa jouduin itsekin pohtimaan kun ainoa saavutukseni, tyttäreni , kiiruhti ala-asteikäisenä luokseni. Hän oli tuohtunut kuinka hävettää, etten ole opettanut hänellä oikeaa puhetta.

   Kaverit eivät ymmärrä semmoisia sanoja kuten päkistäminen, röplyyttäminen, sottaileminen, pönttö-örvelö, värnäke, uivelo.

   Minä siihen, että sinulla onkin oma käsiala. Sanojen rikas, aivojen aikidoa muistuttava käyttäminen on sivistynyt tapa näyttää moukille kieltä.

   Poista
  11. Sanat ovat syntyneet vuorovaikutuksessa, ihmisten väliseen viestintään. Eläimetkin viestivät toisilleen käyttäen samoja ilmaisuja kuin lajitoverit.

   Jos jokaisella olisi oma kielensä, vuorovaikutus vaikeutuisi eikä viesti menisi perille halutunlaisena. Tyttäresi vaikeudet ala-asteella kertovat tästä.

   On tarkoituksenmukaista viestiä yhteisiä käsitteitä käyttäen. Vain vähän aikaa sitten kirjallisuudessa korostettiin rikasta ja jopa omintakeista kieltä. Enää ei niinkään. Onomatopoeettiset sanat ovat muisto vain. On tärkeämpää viestiä niin, että muut ymmärtävät.

   Rönsyilevästä tekstistä on liikuttu minimalistiseen suuntaan, rönsyjä karsitaan mieluummin pois. Sanotaan, etteivät koululaiset erota kuusta ja koivuakaan toisistaan. Miten sitten jonkun vihervärnäkkeen tai suippelohakosen?

   Poista
  12. Niinku-kieli on jäänyt pysyväksi julkisuushakuisille tv-toimittajien suosikeille.
   Monet eivät, niinku, tiedä riittävästi asiasta jolla totisina harhauttavat.

   Finnengelska taas maistuu nuorisosta niin hyvälle, että se on viedä (äidin)kielen mennessään.

   Oppikoulussa sikäli kuin muistan, koulun opetus oli tiukkaa ja hyvin vanhanaikaista.
   Kerran opetettiin olla-verbin taivutusta. Kyllähän meistä suurin osa käytännössä sen osasi, mutta opettajan mielestä oli tähdellistä huomauttaa uudestaan ja uudestaan, että ("päinvastoin kuin ehkä voisi luulla") monikon 3. persoona ei taivu 'olevat', vaikka 1. ja 2. persoonassa sanavartalo olikin 'ole-'. Ja sitten minä jouduin yhtäkkiä latelemaan koko litanian. Ja tietysti sitten höpötin että "me olemme, te olette, he olevat"! Opettaja hirmustui, kirkui että "minähän monta kefrtaa sanoin että..", ja sitten minä jouduin vähäksi aikaa nurkkaan.

   Ehkä siinä ei syntynyt vuorovaikutusta.

   Poista
  13. Kieli muuttuu kaiken aikaa, ja niin kuuluu ollakin. Eivät kielenhuoltajat ja asiantuntijat kieltä määrää, vaan kyllä sen tekevät käyttäjät, myös finnengelskikot.

   Muistan, miten alkuun puhuttiin printteristä, nyt tulostin on yleisempi. Samoin copypastetettiin, nyt kopioidaan.

   Turha huolestua näistä, järkyttävimmät muodot jäävät itsestään pois ja tilalle otetaan kieleen sopivampi kotimainen versio.

   Poista
  14. Suomenkieli on aina ollut maailman kielien läpipieremää. (genomfart?)
   Huoli englannin vaikutuksesta on paljolti joutavanpäiväinen. Hyvä se on, että kieleemme saadaan vaikutteita muustakin kuin iänikuisista venäjästä, saksasta ja ruotsista. Sanat tapparasta rotuun, tuskaan ja värttinään, kaikki ne ovat venäjää. Wikistä luetteloa.

   Poista
  15. Harva tulee ajatelleeksi, että kieli on täynnä kotoutuneita lainasanoja, joita ei enää tunnisteta vieraiksi lainoiksi, vaan niistä on tullut yleislainoja, joiden äänneasu on suomalaistunut arkiseksi: kahvi (kaffe), neilikka (nejlika), luumu (plommon) jne.

   Poista
  16. Genomfart on oma henkilökohtainen vitsini. Aina kun näen liikennemerkin, jossa lukee genomfart förbjuden, alan nauramaan. Ruotsiksi meinaa tietysti läpiajoa, mutta fart on englanniksi piereminen.

   Poista
  17. Taas käytin väärää sanaa, kun tämä suomenkieli on minulle vaikeaa. Vitsi ei ole henkilökohtainen vaan yksityinen, oman pään sisäinen.

   Poista
 27. WSOY:n juhlissa Arto alkoi uuden johtajan edessä laulaa: Meitä keisarit ei enää hoivaa... - Eivätkä hoivanneetkaan, Arto viljeli ehdotusta: "Taidan siirtyä Otavalle!" - Silloin sai kaiken mitä halusi ja vielä enemmän.

  VastaaPoista