22.3.2019

Minna Canthilla ratsastajat


Joskus minua ihmetyttää se, miten kepeästi historian henkilöitä siirretään nykyaikaan ottamatta ollenkaan huomioon aikaperspektiiviä, ajan kontekstia. Ihan kuin puu siirrettäisiin ilman juuria uuteen multaan. Tai kuin istuttaisiin Atlaksen harteilla ajamassa omaa asiaa.

Itselläni on se käsitys, että ilmiöt eivät ole yks yhteen eri aikajanoilla, vaan niitä pitäisi tarkastella muuttujia vasten. Eihän 60-luvun neekeröintikään ole sama kuin nyt, jolloin se on pilkkaa. Eivätkä inkkarileikit ole enää poikien hauskoja leikkejä, vaan kulttuurin luvatonta omimista, varastamista. Ilmiö on tiukassa liitossa aikaansa, ja vain siihen.

Minna Canthin päivänä tällä viikolla väitettiin tosissaan, että jos Minna eläisi juuri nyt tätä aikaa, pramille nousisivat transihmiset, ruskeat tytöt, homot, #metoolaiset ja suvakkihuorat - näin twitteroitiin Kaarina Hazardin Canth-kommenttia Turun Sanomissa.

On toki paljon mahdollista, jopa todennäköistä, että Minna Canth olisi voinut puhua nykyisten Hazardin mainitsemien vähemmistöryhmien puolesta, mutta toisaalta ei se ole tähtiinkirjoitettua. 

Käsitykseni mukaan äänekkäimmät enemmistöt ja mediat ovat nyt melko laajalla rintamalla pienryhmien oikeuksien näkyvän ajamisen puolesta. Minna Canth puolestaan oli 1800-luvulla etenkin naisten parissa hyvinkin yksin käsityksineen naisten ja työväen oikeuksista. 

Täytyy ottaa huomioon myös se seikka, että naiset ja työväestö eivät olleet 1800-luvulla vähemmistö- vaan pikemminkin enemmistöryhmiä, mikä asettaa Canthin taistelut aivan uuteen valoon kuin tämän ajan eri ryhmien taistelut - usein mielestäni sinänsä oikeutetut ja kannattettavat. 

Kyse ei olekaan siitä, että vähemmistöryhmien taistelut olisivat vääriä. Kyse on siitä, voiko näitä eri aikajanojen taisteluja verrata toisiinsa samalla mitalla. Mielestäni ei voi. 

Täytyy muistaa myös se usein mainitsematta  jäänyt tosiseikka, että Canthilla oli syvästi konservatiivis-moraalinen puolensa. Hän oli raittiusaatteen väkevä kannattaja ja seksuaalisesti konservatiivi.  Canth ei hyväksynyt esimerkiksi ruotsalaisen Ellen Keyn, silloin ihaillun ja kiistellyn feministin edustamaa vapaata seksuaalisuutta.

Niin tai näin, Minna Canth ei lopulta tainnut olla niin rietas, tulisieluinen tai rääväsuinen uudistaja kuin hänessä halutaan nyt nähdä.  Pikemminkin hän oli rauhallinen ja mietiskelevä ajattelija, joka luki paljon ulkomaisia lehtiä ja kirjallisuutta ja sai tätä kautta tietoa suuren maailman uudistustuulista. Hänen viestinnälliset taistelunsa olivat yleisinhimillisiä taisteluja oikeuksista, jotka koskivat suurta osaa ihmiskunnasta ja valtion kansalaisista.


(Valokuva Daily Herald Archive/SSPL/Getty Images)

264 kommenttia:

 1. Kyllä Minnan Työmiehen vaimo romaani jätti pitkäksi aikaa nuoren tytön mielen murheelliseksi. Ankeista ja surullisista aiheista rouva kirjailija kirjoitti. En osaa hänelle ylimaallista suitsutusta antaa. Hän teki, minkä parhaaksi näki.
  Mitähän Minna olisi mieltä, jos olisi lukenut viikonlopun (jompi kumpi iltalehti). tarinan itselleen naisen värkit leikkauttaneelle miehelle? Olisko sanonut, että älä hyvä ihminen pilaa ittees??
  En ymmärrä mikä toimittajia kiehtoo näissä sukupuolensa muuttajissa jatkuvasti. Nyt oikein jutun tärkeä henkilö kehui jo saaneensa hyvät orgut tekovitullaan. Mitä hittoa se kenellekkään kuuluu? Ihme, ettei kertonut millä konsteilla sai? Mikä näitten ainaisten vain muka positiivisten leikkaustulosten uutisoinnin viesti on? Miksi ei tehdä juttuja pahoista epäonnistumisista? Onko toimittajien tehtävänä mainostaa näitä operaatioita? Ovatko rahan ahneet kirurgit taustalla kieli pitkällä?
  Leonoora

  VastaaPoista
 2. Aikansa epäkohdista kirjoitti.

  Työmiehen vaimo on moraaliteos, ja se ampuu miesten laatimia lakeja, viinanjuontia ja naisen onnetonta osaa sivusuhteita harrastavan alkoholistimiehen rinnalla.

  Sanoilla ampujaksi Canth tuo miehensä rakastajattaren mustalaistyttö Homsantuun, joka myös lopulta näkee miehessä petturin. Molemmille naisille käy huonosti. Alistunut kuolee, taisteleva vangitaan.

  Leonoora, eipä kai se ole keneltäkään pois, jos joku muuttaa sukupuoltaan, tai on jotakin sellaista, mitä en minä olen. Uskon, ettemme tiedä vielä kaikkea ihmisestä.

  Se vaan, että en minäkään halua saada kenenkään jalkoväliä kasvoilleni, haluan itse määrittää hetket, jolloin seksuaaliset elämykset kohtaavat minut. En siis halua, että televisiosta lävähtää yllättäen ruutuun paljaita touhuun valmiita paikkoja ja seksuaalisen elämyksen kuvaamista. Tai kirjoista. Enhän välitä nauttia kenenkään piereskelystä, nenänkaivelusta tai kainalon raapimisestakaan.

  VastaaPoista
 3. Sori, mutta inhoan tuota slougania: On se itseltäänkin pois, jos ajan kuluessa huomaa minkä virheen aivopestynä teki.
  Mitkään hormoonit eivät täysin pysty hävittämään syntymässä satua kehoa.
  Miehestä tulee miesnainen ja naisesta naismies. Valehdelkoot mitä vamehtelevat, mutta elämä ei muutu yhtään helpommaksi. Voi käydä päin vaastoin. Haluaako kukaan normaali ihminen valita seurakseen narsistisen sekasikiön?
  Leonoora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomassa ajattelussa on vaaransa.

   On nimittäin fakta se, että muunsukupuolisiksi tuntevien ihmisten aivot ovat erilaiset kuin tavallisten pulliaisten. Tämä on todettu kuvantamalla.

   Tämä on tiedettä, jota ei voi käsittääkseni kieltää. Siksipä muunsukupuolisuutta testataankin aivokuvauksilla ennen hoitojen aloittamista.

   Tällaiseen viittasin, kun sanoin, ettemme kenties tiedä vielä kaikkea.

   Siitä en kuitenkaan ole varma, pitääkö kaikkea muuttaa tällaisten poikkeamien vuoksi. Tarkoitan vaikka sitä, ettei saisi puhua tytöistä ja pojista, vaan tulisi luetella kaikki variaatiot miljoonasosapromillenkin edustuksella. Mitä pahaa siinä on, että pääsukupuolia olisi kaksi, ja tästä olisi sitten erilaisia poikkeamia, vaihteluja? Saako näin sanoa?

   Poista
  2. Olisi kiehtovaa, jos laittaisit vaikka linkin tutkimustietoon. Tärkeää olisi tietää kuka tutkija ja mikä lafka on ko.tutkimuksen takana.
   Leonoora

   Poista
  3. Ihan Wikipediasta:

   "Tutkimusten mukaan transsukupuolisuudelle on biologinen perusta. Transihmisten aivot eivät ole täysin naisen eivätkä miehen aivot, vaan erilaiset ja uniikit. Aivoista löytyneiden eroavaisuuksien vuoksi sukupuolidysforiasta kärsiville aletaan tarjoamaan aivokuvauksia."

   https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/22/transgender-brain-scans-promised-study-shows-structural-differences/

   Poista
  4. Täällä näitä vastakkaisia ajatuksia:
   https://www.seurakuntalainen.fi/blogit/translaki-ja-sukupuolihammennys/
   https://keskustelu.suomi24.fi/t/14933250/sukupuolen-quotkorjausquot-on-laaketieteen-valehtelua ym.ym.
   https://www.oikeamedia.com/o1-88009

   En jaksa keskittyä lukemaan linkin takaa ( olen vielä flun kourissa) Onko engl. Telegrap lehti luotettava vai hömpää?
   Nää järjestöt kuten Seta, Amnesty yms. eivät taida ymmärtää lainkaan miten suuria kärsimyksiä he väärällä myötätunnoillaan saavat aikaan. varsinkin kehittyvien nuorten manipuloinnissa.

   Poista
  5. En minäkään lähde linkkeihin, Leonoora, linkit eivät keskustele. Panin tuon yhden linkin vain, koska kysyit sitä.

   Se on siis Wikipedian käyttämä lähde, jonka luotettavuutta en takaa. Minusta kuitenkin tuo viittaus erilaiseen aivorakenteeseen - ei miehen eikä naisen - on järkeenkäyvä.

   Poista
  6. Poikkeavia aivorakenteita verraten ns. normaaliin näkyy myös sairauksissa. Eli aivorakenteen poikkeavuus saattaa liityä myös sairauteen.

   Poista
  7. Toki voi, eikä testiä leimaamismielessä tehty, vaan jotta päästäisiin perille transsukupuolisuuden syistä. Tämmöinen piirre yhdisti heitä.

   Poista
 4. Ajan kontekstia ei oteta lainkaan huomioon, saatana, että olen vihainen.

  Huckleberry Finniin masennuin, kun kirja nähtiin jonain neekeriylistyksenä. Mark Twain käsittelee mustia erittäin empaattisesti, mutta siinä ei ollut kirjan pääjuoni, tuski teokselle edes kovin tärkeä. Vittu, minä näiden kumipäiden kanssa ala kinastelemaan.

  Ja useiden arvostelijoiden Huckleberrystä luonnehtima eksistenstialismi sai spugeni lentämään. Eksistentialistit ovat skitsofreenikkoja, räkäklimpin syöjiä, ja syvän tuntijoita tavalla, josta Huckia ei voi, eikä pidä, syyttää.

  Syntyjä syviä olen muutenkin pohtinut ja ajatellut, olisiko minun syytä ryhdistäytyä ja ottaa itseäni niskasta kiinni. Viikon aikana olen nyt tehnyt yli kahdeksankymmentä tuntia pienillä unilla ja se on vakavasti haitannut oluenjuontiani. Tässä minun täytyy parantaa, muuten mut hukka perii.

  Huckleberry Finnin merkitys on iloisessa elämässä murheen laaksojen keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut kyllä eksistentialismi mieleenkään, kun kirjan luin. Minusta se oli rikas ja runsas ajan kuvaus, ei mikään neekeritendenssi. Ei tullut mieleenkään, että Twainia tulisi pitää yhteiskunnallisen ilosanoman levittäjänä, kun hän teki neekeristä ihmisen, kaltaisemme. Neekeri oli itsestäänselvästi ihminen, ihonväristä viis.

   Poista
  2. Hieno piirre nuoressa miehessä, että työteko maistuu. Kaljaa ehtii aina kittaamaan.
   Leonoora

   Poista
 5. On harmi, etteivät kallonkutistajat pysty parantamaan, saa hevillä pakkomiellesairaita toisiin ajatuksiin. Anorektia eräänä ruokaan liittyvistä ja eikös samaa sukupuolta himoitsevissakin liene kyse pakkomielteestä?
  Vapaa ja välinpitämätön kasvatus ja kadonnut vanhemmuus lienevät osasyinä näille oudoille omituisuuksille? Että mulla verenpaine nousee suvaitsevaisuuslässytyksiä kuunnellessa. Keppiä ja koivuniemen herraa olis oman sukupolveni vanhemmat
  näille kaikkitietäville digilapsille antaneet eikä todellakaan oöisi hyväksyneet moisia hallusinaatioita.
  Rakkautta ja todellista välittämistä pakkomiellesairaiden elämästä lienee puuttunut? Ovatko sukupuolensa vaihdattajat yleensä yksinhuoltajien lapsia? Onko tutkittu?
  Leonoora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huuu, vaara uhkaa sitten minunkin tyttöäni..

   Äläs nyt Leonoora. Yksinhuoltajien lapsista on tehty monenlaisia tutkimuksia. Heitä luultiin nimittäin syrjäytyjiksi, koulupudokkaiksi. Kävi ilmi, että tämä ei ollut totta. He pärjäsivät koulussakin hyvin, jopa paremmin kuin ns. ehjien perheiden kullanmurut.

   Poista
  2. No, totta, että ei pitäisi mitään yleistää. En ajatuksissani näekään sinun yhteiskuntaluokkaan kuuluvia yksinhuoltajia, vaan kiikun kaakun, katkerina ja masenntuneina sosiaalituilla eläviä yksinhuoltajia. Päihteet voi olla myös vakava ongelma näissä.

   Poista
 6. Canthilta tunnen ainostaan tuon Työmiehen vaimon. (1970 -luvulla sen nimi piti muuttaa "Työläisvaimoksi" ... koska elimme esikommunismin aikaa. Tiedostavaa aikaa.) Kaija ohjasi sen Tampereella, minä olin juoksupoikana siinä. Jouduin lukee tekstin moneen kertaan, se on hyvä käsis eli skenario, ei ole kulunut ajassa, kelpaa mihin tahansa teatteriin nytkin. Ei ole kulunut juttu. Mutta ohjaajahan siitä tekee minkä haluaa tehtäväksi. - Koko teksti muuten löytyy osoitteesta

  https://fi.wikisource.org/wiki/Ty%C3%B6miehen_vaimo

  Ps. Ohjaaja tekee näytelmästä eli käsikirjoituksesta sen minkä tekee. Tämä on aina totta. Kerran näin - harrastelijateatterissa - Tsehovin "Kolmesta sisaruksesta" sellaisen version että niitä sisaruksia olikin neljä. Hitsi, kun aluksi ihmettelin! Mutta koska "ihmettely on hukkaan heitettyä aikaa" - kuten mikis joskus sanoi, sopeuduin. Ja loppujen lopuksi se 'neljäs sisar' puhui kaikkein järkevimpiä juttuja. Mun mielestä. Joka sulavalla ja palavalla sydämellä rakastan Tsehovia.

  Ps. Minua ei kovin kauheasti viehätä tällaiset ideat että 'mitä Minna Canth tänä päivänä tekisi tai jättäisi tekemättä', se ei kovin hedelmällistä ajattelua ole. (Mitä Adolf Hitler tekisi nyt? Pyrkisikö EU-parlamenttiin? etc. tai Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, tuttavallisemmin Caligula... mitähän hän tänään tekisi, esim. Turussa?) Paavo Haavikolla on hyvä novelli, "Lumeton aika", siinä suomalainen upseeri elää Neuvosto-Suomessa 1950 -luvulla. (Siis silloin kun Suomi kuului Neuvostoliittoon siinä kuin Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik). Se on hyvin kirjoitettu novelli.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälkainen historian henkilön sijoittelu toiseen aikaan on tietysti leikillistä, kuten ehkä Hazardillakin. Ikäväksi sen tekee vain henkilön valjastaminen selkeästi oman politiikan ratsuksi.

   Poista
  2. Minusta viikolla näytetty elokuva Anna-Liisa kestää kyllä hyvin aikaa, siis nykyaikaakin.

   Myös Canthin naisten oikeuksien puolustaja ja tasa-arvon kannattaja ovat myös tätä päivää.

   Poista
  3. Muistan katsoneeni joskus sellaisen Anna-Liisan, jossa Anna-Liisaa esitti Anna-Leena Härkönen. Se oli minusta erinomaisen hyvä. Kertoi synnintuntoisesta lapsensurmaajasta. Voisi hyvin kuvata vaikka nykytyttöä, joka kokee valtavaa syyllisyyttä tappamastaan lapsesta, kenties jopa abortin jälkeen

   Poista
 7. Kiva muuten että laivastoalikersantti Rikukin tänne jouti tulla. Kun tekee niin p-leesti duunia että meille eläkeläisille riittäisi liksaa. - Kiitos siitä Sulle. (Sekä omasta että myös naisten puolesta. Joiden eläke on 80 senttiä/per Euro.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, mutta enhän minä niitä töitä niin paljoa tekisi, jos en ymmärtäisi Mikiksen, mutta ennenmuuta itseni, kaljakassien ostoa.


   Kahdeksankymmentä senttiä niin, akka meinaa satasen tarve- tai tarpeettomankalun maksavan oikeasti vain kahdeksankymmentä euroa, vaikka selvästi on satanen merkitty.

   Poista
  2. Niin, naisethan ryyppää niin paljon vähemmän. Mitä nyt silloin tällöin kulauttavat kurkuunsa fingerborgilaisen verran Vinettoa. Ja ne toiset naiset - hieman näitä edellisiä tuhmempia kun ovat - ryyppäävät herbaa (= väkevää värikästä likööriä), kunnes saavat turpaan ja sen jälkeen kyrpää. No jaa! (Älä Mikko puhu rivouksia. No en. Ole kunnolla, s-atana.) (muuttuu asialliseksi eli kunnollikseksi) Minusta naisille hyvin riittää 80 senttiä Eurosta. Kun he ovat niin siveitä eivätkä ryyppää kuin vaan vähän eivätkä kiroile ja muutenkin käyttäytyvät jokseenkin kunnollisesti... (kuiskaa hiljaa Hemmi-tädin korvaan) Hemmi, mitä muuta mun piti sanoa..?

   Poista
 8. Mutta kohta alkaa "Sohvaperuunat" teeveestä. Aion tshiikata sen. Olen jäänyt ko. ohjelmaan koukkuun. Kun siinä ne katsojaihmiset ovat aidosti omia itsiään, ei heitä voi ajatella kuin hellästi. - Muuten televisio ei minua kiinnosta - tuskin olisi kiinnostanut kiireistä Minna Canthiakaan. Joskus telkkarista tulee hyviä elokuvia mutta hirveen harvoin. (Ja minkä takia - voi jumalauta - Helsingin Sanomiin on palkattu elokuvakriitikoksi Martta Kaukonen!?! En käsitä. Hänen käsityksensä elokuvista on (piti sanoa: päin vittua - mutta enpäs sanokaan, koska olen sivistynyt ihminen) ihan päin helkkaria! Olen elokuvafriikki, ja suhtaudun kunnioituksella tuohon taidemuotoon, olen saanut useamman kerran Martan kiinni siitä että hän ei ole edes nähnyt leffaa mitä arvostelee. Sellaista en siedä. Ja sitäpaitsi moviet jotka hän on nähnyt, nekin kai hän on nähnyt väärin päin (= pää alaspäin). Siis varmasti suloinen ämmä muuten mutta en ymmärrä miksi hän arvostelee elokuvia, joita ei näemmä tunne, Suomen vaikutusvaltaisimmalla alttarilla, eli Hesarissa.


  Anteeksi, ei ollut tarkoitus ketään loukata, mutta olen vihainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sohvaperunat on hauska katsottavaa, ja nytkin huomaan nauravani ääneen noita aitoja reaktioita. Hyviä tyyppejä sohvilla.

   En muuten luota minäkään aina Martta Kaukosen elokuvakritiikkeihin. Ankeita, joskus ylimalkaisia.

   Poista
 9. Sohviksia tulee joskus katsottua. Toisaalta naurattaa välillä se, että sitä istuu ja katsoo kun muut ruudun takana istuvat ja katsovat kuvaruutua.

  Mikä lie, mutta etsinkö vääristä paikoista, sillä viime vuosikymmeninä en ole nähnyt yhtään hyvää, uutta elokuvaa. En kotimaista tai muutakaan, joka olisi jäänyt mieleen pysyvästi.Inhottaa kaikki amerikkal. muka osallistuvat tarinat tai perhetragediat. Toiminta yms. väkivaltaa sisältäviä en pysty katsomaan ollenkaan. Ovat anniltaan tyhjää höttöä. Televisio harvoin tarjoaa muuta kuin amerikl. paskaa ja maailmassa lienee muitakin maanosia ja mantereita olemassa.
  Tänään olen erityisen ärhäkäs, kun tää flu vaan jatkuu ja jatkuu. Suututtaa!

  VastaaPoista
 10. En tykkää nykyisistä suomal. naisnäyttelijöistäkään. Kuka ei osaa ilmehtiä, kuka ei osaa puhua selkeästi jne.
  Monilla naisilla sama rooli joka elokuvassa. Aiheet ei kiinnostavia jne. jne.
  No, en sitten katso elokuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä flunssafrouva (tai niiskuneiti?) Leonoora kulta hyviä näyttelijöitä Suomessa piisaa. Louhimiehen "Tuntemattomassa sotilaassa" niitä oli monta. Samoin tuossa "M/S (= Motor Ship) Romantica" teevee versiossa.

   Niin sanottuja klassikkoelokuvia - Elämää suurempia, kuten Petteri von Bagh sanoisi - ei totta tosiaan televisiossa ole esitetty, ei Herran Aikoihin. Sitä syvästi ihmettelen!?! Minullakin näkyy noin 24 kanavaa, elokuvia niiltä näkyy noin 24 potenssiin kaksi, siis tietyn ajan kuluessa... kaikki, melkein kaikki on amerikkalaista sekundatuotantoa. En käsitä tämmöistä. Aiemmin Ylen radioluvassa oli ehto että "kasvattavat ihmisten kulttuuritajuntaa", no nyt sitä eivät ainakaan tee.
   Se on aika masentavaa. Semmote meinki.

   Poista
  2. Näyttelijöistä puheenollen, kun näin Aku Hirviniemen Kansallisteatterin lavalla Nummisuutarien Eskona, käsitykseni hänestä muuttui. Ei hän mikään helppoheikki ole, päinvastoin. Suomessa on paljon huippuluokan näyttelijöitä. Enkä tarkoita nyt Jasper Pääkköstä.

   Amerikkalaista tuotantoa ei yksinkertaisesti jaksa, yleisellä tasolla. Pari vuotta sitten Teemalta tuli pienten maitten tai kulttuurien elokuvia. Niissä oli hehkua!

   Poista
  3. No perun sen verran, että Romantica- risteilysarjis oli yllättävän kekseliäästi kasattu. Harvinaista herkkua.
   Hannu-Pekka sai ansaitusti Jussin. Sielukas ukkeli kaikenkaikkiaan. Nais-Jussia en olis antanu nuorelle naiselle. On vielä raakile.
   Leonoora

   Poista
  4. Ehkä nyt ei ollut tarjolla kypsempää naisnäyttelijää. Ja ehkä Jusseilla halutaan palkita suoritus, ei suorittaja. Kenties tämä Oona oli vain paras tämän vuoden naissuoritus? Saihan Hannele Lauri, kypsä daami, elämäntyö-Jussin.

   Poista
 11. Se viehättää, että ihmiset Sohvaperunoissa eivät ole käsikirjoitettuja eivätkä ohjattuja. Reaktiot ovat heitä itseään, kohtalaisen vapaassa muodossa. Toki tietoisuus kuvaamisesta stilisoi jonkin verran, mutta lopputulos on jopa yllättävän aidon tuntuinen. Kamera selvästi unohtuu välillä.

  Sairastaminen on kurjaa, parane pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan sohviksissa hauskoja, yllättäviäkin hetkiä. Välillä katson, mitäs sohvikset tänään syövät ruutua tollottaessaan. Kotieläimiä taitaa olla lähes kaikilla. Lapsia ja vauvojakin on sohvaperunoina.

   Kiitos myötätunnostasi Iines!

   Poista
  2. Siitä selvimmin näkee että Sohvikset tiedostavat kameran kuvaavan heitä, kun vaihtavat niin tiheesti erilaisia rytkyjä päälleen. Joskus ihan huvittaa että mikäs mannekiininäytös nyt on meneillä. Kun pointti on ihan toisaalla. No jaa. Annetaan inhimillisten virheiden olla inhimillisiä virheitä, kaikkihan me niihin sorrutaan.

   Poista
  3. Jos Minna C eläisi nyt, hän olisi tietysti tv-puheohjelmien vakiokasvo, kuparisten, petterssonien, meriläisten ja rätyjen veroinen kokemusnaistutkija.

   Sohvaperunatkaan ei ole tietenkään aivan aito, vaan ihmiset katsovat siinä kerralla muutaman tunnin putkeen ohjelmia nauhalta. Mutta outoa imua siinä on.


   Poista
  4. Mutta juuri sehän on aitoa ihmisyyttä, että hiukset on tötteröllä ja päällä mielipusero. Käsikirjoituksessa laittautuminen olisi kiellettyä! Juuri tämä kombo on kivaa, että joku kähertää kutrinsa, joku ei.

   Poista
  5. Olen eri mieltä Tapsan kanssa. Minusta Minna C on niin paljon kovempi mimmi kuin kupariset pettersonit meriläiset ja rädyt. Uskon että toimisi toisella tasolla. tarjahalosen tasoisesti, luulisin. tai tämän ajan väinölinnana.

   Poista
  6. Kaksi on tapaa julkkiksella pilata kasvonsa kokonaan minun edessäni. Jos osallistuu "Vain elämää"-ohjelmaan tai puheohjelmien pölhöraateihin, kannattaa henkilö laittaa ajatusten ö-mappiin, sekajätteisiin.

   En pysty lainkaan pölhöraatien tyhjää toistensa kehuskelua katsomaan. Hotakaisen, Kyrön ja kumppaneiden vuoksi hävettää ja öklöttää. Rahaa me kaikki tarvitsemme, mutta että tuommoisella, hyi olkoon.

   Mikiksen kanssa samaa mieltä, Minna Canth ei olisi moisiin osallistunut. Olisi perustanut Lidl´n kanssa kilpailevan halpakauppaketjun ja ruvennut miljonääriksi.

   Poista
  7. Voisi Minna politiikkaankin osallistua. Olisi perussuomalaisissa edennyt ministeriksi ja puolueen puheenjohtajaksi. Edistykselliset pilkkaisivat alituiseen hänen "täysin tolloja" ehdotuksiaan. Hesarissa lukisi Minnan olevan rasisti ja taantumuksellinen.

   Poista
  8. Minäkään en näe Minnaa massojen joukossa huutokuorolaisena metoo-airuena tai mariapetterssonina.

   Minusta tuntuu, että hän näkisi nykyajassakin kokonaisvaltaisemmin kuin muut. Hän näkisi hiljennetyt naiset, kaapuihin vangitut vapaat sielut.

   Hänessä olisi munaa taistella etulinjassa näiden naisten ihmisoikeuksien puolesta, toisin kuin tarjahaloset ja emmakarit ja marjaanatoiviaiset.

   Tällaista toimintaahan nykyään paheksutaan ja pidetään sopimattomana leimaamalla se rasismiksi. Minna Canthilla olisi vaikeaa nyt.

   Poista
  9. Näennäistä valistuneisuutta ja osallistuvuutta, tyhjää leukojen louskutusta milloin minkäkin asian puolesta maailmaan mahtuu.
   On se mielenkiintoista, ettei naisten oikeudet vieläkään ole toteutuneet. Sen sijaan kaikkea epänormaalia päättäjämmekin edistävät niin helvatan suvaitsevina "muka" ihmisoikeuksina. Saatana, kun pääsis köyhäkin lääkäriin silloin kun sitä harvoin tarvitsee, mutta sehän ei ole ilmeisesti ihmisoikeuskysymys.
   Nää saman sukupuolen tekonussijat ja itsensä silpojat ovat pääättäjiemme erityisessä suojeluksessa. Vanhuksetkin ovat politikoille alinta kastia ja lumetus juhlapuheista huolimatta. Vangeilla vankiloissa on luksusluokan hotelliolot vanhusten oloihin palvelutaloissa verraten.
   Kyllä olisi ihmisyydelle töitä ja tekemistä todellisten elämän-arvojen palauttamiseksi yhteiskuntaamme. No, sanassa kyllä ennustettii : He söivät, joivat, naivat ja naittivat...
   Jos ev.lut. alkaa kirkossa vihkiä homopareja on papit antaneet silloin koko kätensä saatanalle, ei vain pikkurilliään.

   Poista
  10. Naisten oikeuksissa on kyse ihmisoikeuksista, ei kapeasti vain tasa-arvosta. Tämä on globaali häpeän paikka maapallolla.

   Koko maailman naisia emme voi Suomesta käsin pelastaa, mutta tänne tulevia voidaan auttaa, jos tahtotila löytyy - niin kuin on tapana sanoa.

   Kielen ja kulttuurin on tultava uusille tutuiksi vaikka pakkoruokinnalla. Täällä yksinkertaisesti eletään naisten ja lasten ihmisarvoa kunnioittaen, ja sen polkijat jääkööt ilman jatkoapua ja suoraan palautuskoneeseen ensiavun jälkeen. Ei ole mitään syytä kunnioittaa naisten pitämistä alempina olentoina. Valinta on tulijan. Jos sortokulttuuri on tärkeämpi kuin ihmisarvon kunnioitus, tänne ei ole asiaa.

   Poista
  11. Anonyymi, tieteen tuloksia ei voi kieltää. Menemättä tässä yksityiskohtiin tai viitteillä todisteluihin totean vain, että emme vieläkään tiedä kaikkea ihmisen sukupuolisuudesta. Jokin eläinlajikin voi vaihtaa sitä elonsa aikana. Seuraan uteliaana tieteen saavutuksia, mutta hitaana härkänä haraan minäkin joitain vaatimuksia vastaan. Paras olla kuitenkaan tuomitsematta sitä, mitä ei ymmärrä, ellei se ole paha asia toiselle ihmiselle.

   Poista
 12. Mikis on eri mieltä minun kanssani, mutta minäpä olen samaa mieltä Mikiksen kanssa!

  MInnahan piti Kuopion Kanttilassaan merkittävää kirjallista salonkia, keskustelukerhoa siis, jossa vakiovieraina oli sen ajan kulttuurikermamme Järnefelteistä ja Brofeldteista Erkkoihin ja Halosiin, Kauppis-Heikistä ja Kurikan Matista Sibeliukseen ja Gallen-Kallelaan,

  niin Minnalla olisi tietysti televisiossa oma puheohjelma. Mutta minkä niminen, kas siinä pulma?

  Minnan salonki on liian itsestään selvä, mutta miten olisi Kauppa-Lopon piinapenkki? Tai Kovan onnen julkkiksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homsantuun hollitupa tai pelkkä Hollitupa kävisi hyvin, sillä Minna olisi se, joka antaisi äänen kaikkein halveksituimmille poliitikoille ja julkkiksillekin. Kyllä, hän antaisi kaikkien tuksujen, hakkaraisten, hiljaisten musliminaisten, nykästen puhua keskeyttämättä ohjelmassaan.

   Poista
 13. Mutta mitä mieltä Minna on brexitistä? Tätä kirjoittaessa 4 200 000 brittiä on allekirjoittanut sikäläisen kansalaisaloitteen eroilmoituksen peruuttamiseksi ja tänään odotetaan satojen tuhansien osoittavan mieltään eroa vastaan Lontoossa.

  Vaikka säälin englantilaisia kusipäitä, niin toivon kovaa brexittiä. Se yhdistäisi Irlannin ja siittä seuraisi Skotlannin itsenäistyminen. Vapausliikkeet Walesissa ja Cornwallissakin saisivat puhtia.

  Alba gu bràth!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on vaikea kuvitella, sillä Canthilla sympatian kohteet lähtivät ihmisestä, kärsimyksestä ja persoonista, ei aatteista tai joukkoliikkeistä.

   Poista
  2. Skotlantilaiset nyt varsinkin ovat aate ja joukkoliike.

   Poista
  3. Irlantilaisista nyt puhumattakaan.

   Poista
  4. Mitäpä ne 4 200 000 urputtavaa brittiä voivat 17 400 000 britille, jotka äänestivät eron puolesta silloin, kun asiasta päätettiin?

   Muuten olen kyllä Mankemangin kanssa samoilla linjoilla eli eläköön yhdistyvä Irlanti, itsenäinen Skotlanti ja vapaa Wales! Cornwallista en ole ihan varma.

   Minnan mielipide brexitistä olisi tämä: "Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa?"

   Poista
  5. Eikös uusin monikulttuurinen trendimielipide ole se, että ei ole mitään erillisvaltioita, kaikki olemme yksi kulttuurien sulatto tällä Telluksella, eri puolilta vaeltaneita.

   Eli sellaista käsitettä kuin "valtio" ei olisi olemassakaan. Mitenkäs tämä istuu noihin em. alueitten itsenäisyyshaaveisiin?

   Poista
  6. Alueiden Eurooppa on vastaus! Skotlannin, Walesin, Cornwallin, Bretagnen, Elsassin, Korsikan, Sardinian, Katalonian, Galician, Baskimaan, Saamen, Andalusian, Molempain Sisiliain jne. joukossa Suomikin olisi Euroopan unionissa vahvempi ja Euroopan unioni olisi vahvempi.

   Poista
  7. Siinä sivussa saisivat itsenäisyyden myös Kastilia, Englanti, Padania jne.

   Poista
  8. Että nimenvaihto valtiosta ”alueeksi” pesee kasvot?

   Voi tätä älyllisen epärehellisyyden ja sumean retoriikan määrää...

   Eihän niistä valtioista ja rajoista tuolla itsepetoksella eroon pääse. Kansallisuus on merkittävä tekijä, vaikka siitä hakkelusta tehtäisiin.

   Poista
  9. Tulet näkemään hakkelukset, kun kansat vapautuvat!

   Poista
  10. Että rajat pystyyn ja itsenäisyys kansoille?

   Jee, minusta tuo on hienoa.

   Poista
  11. Eikö olekin? Viime keväänä osallistuin Glasgowssa itsenäisyysmarssiin ja oli hienoa kuulla, kun 100 000 skottia saltireitaan heiluttaen toivottivat mm. pakolaiset tervetulleiksi. Vapun jälkeen menen taas. Tilanne on taatusti mielenkiintoinen!

   Poista
  12. Niinpä, Britanniassa jyllää demokratia. Siellä on käytännössä voimassa mm. kaksi eri lakia, yleinen ja yhtäläinen tavallisille kansalaisille ja sen rinnalla useissa kaupungeissa sharia-tuomioistuin muslimeille. Sharia-oikeudet huolehtivat hienosti mm. poikien perimysetuoikeuksista ja perhekiistoita, kuten miesten etujen säilymisestä erotilanteissa.

   https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002926845.html

   Poista
  13. Uskonnollisissa yhteisöissä on tapansa Suomessakin.

   Poista
  14. Ei pidä paikkaansa Suomessa. Uskonnollisilla yhteisöillä ei ole omia lakeja, vaan esimerkiksi Jehovan todistajien asepalvelusta vapauttava laki uskon vuoksi on säädetty Suomen lakiin sisälle. Tosin sitä ollaan nyt poistamassa ihmisten tasavertaisen kohtelun vuoksi. Valtion sisällä tulee olla yksi yhteinen ja yleinen tasa-arvoinen laki kaikille kansalaisille. Tämän sanoo järkikin.

   Sharia-lakia ei voi säätää Suomen lain sisään. Se on mahdoton utopia.

   Poista
  15. Olet väärässä. Esimerkiksi: "Juutalainen avioliitto voi päättyä avioeroon. Erossa mies myöntää naiselle get-asiakirjan, joka takaa naiselle oikeuden mennä uudelleen naimisiin. Avioeron toimittaa beit din, eli juutalainen tuomaristo."

   Poista
  16. Shariaa ei tarvitsekaan säätää mihinkään sisään. Muslimi noudattaa sitä lakia seuraten, lakia, joka ei kristittyäkään kiellä kulkemasta kaitaa tietä.

   Poista
  17. Juutalaisten määrähän Suomessa on minimaalinen, hieman yli tuhat.

   Tuo mainitsemasi juutalainen avioerotapa on Suomessa modernissa perheessä lähinnä huvittava, koska nykyisin juutalaisten avioituminen keskenään on harvinaisuus. Avioliitot ovat seka-avioliittoja, joissa toinen osapuoli ei käänny juutalaiseksi, vaan jää omaan seurakuntaansa tai on uskonnoton. Näin ollen avioero myönnetään laillisessa Suomen oikeusistuimessa. Käsittääkseni Suomen harvoissa juutalaisissa on myös uskonnollisista tavoista vapaaehtoisesti luopuneita.

   Erään sukulaiseni lapsi meni juuri yhteen juutalaismiehen kanssa. Syntyneelle lapselle pidettiin perinteiset nimenantajaiset, ja pari elää kuin kuka tahansa nuori pari vapaassa hengessä ilman viitettäkään uskonnollisista menoista tai tavoista. Jos ero tulisi, tämä nainen ei ottaisi eropaperia keltään muulta kuin lailliselta tuomarilta.

   Poista
  18. Olen sharia-laista samaa mieltä kuin iranilaissyntyinen ihmisoikeusaktivisti Maryam Namazie: Järjestelmä sortaa naisia.

   Olet maininnut olevasi profeministi, ja minua kummastuttaakin älyllinen logiikkasi: Sorrosta huolimatta kannatat erillistä sharialakia Suomeen. Miten tämä on mahdollista? Järjestelmähän sortaa musliminaisia ja vahvistaa epätasa-arvoa.

   Islamiin nojaava sharia-lakihan suosii miestä myös todistajana ja lasten huoltajana ero-oikeudessa. Miehellä on myös oikeus ottaa useita vaimoja. Nainen perii puolet siitä mitä mies. Miehelle ero on ilmoitusasia, naiselle ei. Nainen voi jäädä puille paljaille ja ilman lapsiaan.

   Käsi sydämelle - miksi kannatat sharia-lakia Suomeen? Ja mikä nimenomainen seikka saa sinut sallimaan musliminaiselle sharia-lain mukaisen huonomman osan kuin miehelle?

   Poista
  19. Minä en kannata mitään erillistä lakia, koska meillä on jo laki uskonnon ja omantunnon vapaudesta. Ateistina puolustan sitä henkeen ja vereen.

   Poista
  20. Kaikkihan uskonnon ja omantunnon vapauden lakia puolustavat.

   Puolustaessakin voi kuitenkin tulla ruumiita, jos ei välitä uskonnon lain sisällöistä. Ja useimmiten ne ruumiit ovat naisten. Tai homojen.

   Poista
  21. Mellunmäen moskeijan seinään on viime yönä töhritty slogan "Remove Kebab". Sama teksti kuin Christchurchin lahtarin rynnäkkökiväärissä...

   Poista
  22. Aika mielenkiintoista, että Mankemangikin paljastuu nationalistiksi.

   Se minua vielä vain hieman ihmetyttää, että miten hän yhdistää pienet itsenäiset alueet ja monikulttuurisuuden?


   Poista
  23. Ei minun tarvitsekaan niitä yhdistää. Monikulttuurisuus on todellista esim. Glasgowssa ja Napolissa eikä se heidän nationalismiaan, joka perustuu kansalaisten jakamiin yhteisiin arvoihin eikä yhteiseen uskontoon tai etnisyyteen kuten etnonationalismissa, haittaa. Btw, Rojavakin on tästä esimerkki.

   Poista
  24. Käsityksestäsi paistaa sokea idealismi, Mankemang. Olet selvästi nähnyt valon.

   Poista
  25. https://yle.fi/uutiset/3-8983912

   Ihan kaikki ei oikeasti menekään hyvin:"Britanniassa ulkomaalaisia ja muslimeja kehotettu pakkaamaan laukkunsa – rasistisista hyökkäyksistä raportoitu."

   Poista
  26. Valitettavasti UKIPin vihapuhe tehoaa erityisesti tyhmiin englantilaisiin.

   Poista
  27. Nyt muuten allekirjoituksia on jo yli viisi miljoonaa seitsemänsataa tuhatta!

   Poista
 14. Aikamoista vingutusta tuo ylämaitten hengentuotos!
  Katsoin youtubesta ajankuluksi tamperelaisten 1968 tekemän Kauppa-Lopon. Lavasteet ja ajankuva toimii. Näyttelijät ok. Sylvi Salonen Lopona.
  Oöliko Kauppa-Lopo aito henkilö vaiko Minnan toinen persoona. Vapauden symboli?
  Leonoora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppa-Lopo on kirjassa kuvattu liioitellun vastenmieliseksi hahmoksi, jolla kuitenkin on hyvä sydän. Olen näytelmänkin nähnyt, mutta se ei ole ihan yhtä naturalistinen kuin kirja. Luulisin, että Canth ei kuvannut itseään, vaan halusi näyttää, että ihmisiä me kurjimmatkin teuvohakkaraiset ja muut inhottavuudet olemme.

   Poista
 15. Jos brexitistä kansalaiset saavat uudelleen äänestää, Britannia pysyy EU:n jäsenenä. Olisin kyllä mielelläni nähnyt sopimuksettoman eron. Siitä saisivat muutkin eroajatuksia potevat mallia.
  Leonoora

  VastaaPoista
 16. Heh, tämä on kiva, yli seitsemän miljoonaa katsojaa. Näin kieltämme oikeasti kirjoitetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio kipale muutenkin ja hauskasti sanoitettu. Vientitavaraa musiikin saralla. Suomi-etnoa.

   Poista
 17. En malta olla kommentoimatta sivupalkkiin sijoittamaani lainausta HS:ien kulttuuritoimittaja Jukka Petäjän laajasta artikkelista, joka koski irakinsuomalaisen Hassan Blasimin kirjoja ja elämää.

  Artikkeli on hyvä ja mielenkiintoinen, ja niin on varmaan Hassan Blasimkin. Ilman muuta aion lukea hänen kirjojaan jahka vaan ne kirjastosta saan. Vältän nykyään viimeiseen saakka kirjojen ostamista, sillä tilaa kirjoille ei yksinkertaisesti ole enää. Pitää alkaa poistaa niitä.

  Mutta siis tuo, että Blasim asuu Suomessa, ei tee hänestä automaattisesti "suomalaista" kirjailijaa. Kirjaimellisesti tietenkin, mutta älyllisesti ottaen ei. Jos kirjailija kirjoittaa arabiaksi, niin kuin Blasim koko tuotantonsa, ja vieläpä arabialaisista aiheista, hänet pitää määrittää siitä käsin, ei siitä, missä hän nyt asuu.

  Älyllisen rehellisesti ja informatiivisesti ilmaistuna korrekti ilmaisu on irakinsuomalainen. Hassan Blasim on irakinsuomalainen kirjailija. Miksi tällaisia ilmaisuja meillä vältetään? Ne ovat asiallisesti ja poliittisestikin täysin korrekteja.

  Blasim ei siis kirjoita suomalaista kirjallisuutta, vaan irakinsuomalaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irakilainen Blasim lienee Suomen kansalainen? Ruotsissa asuva Asko Sahlberg lienee yhä ainoastaan Suomen kansalainen, sillä muutenhan hän olisi ruotsalainen kirjailija.

   Petäjä kehui Blasimin kirjan niin maasta taivaaseen, että onhan se luettava. Tosin evankeliumitkin ovat vielä kesken...

   Poista
  2. Blasim on Suomen kansalainen, mutta kansallisuudeltaan siis irakilainen. Evankeliumit jäivät minultakin kesken, kun tuli niin paljon muuta luettavaa kirjastosta. Ostamani Simbergin elämäkertakin on vielä lukematta alkua lukuunottamatta.

   Poista
  3. Niin vieras on meille uusi testamentti.

   Poista
 18. Tässä keskustelussa on jo aika pitkälti käyty läpi mitä Minna Canth tekisi tai ei tekisi nykyään. Muistui siitä mieleen miten oppikoulun uskonnon kirjassa kysyttiin, mitä Jeesus tekisi kohdatessaan raskasta kassia kantavan mummon. Opettaja, joka oli pappi, asettui tukemaan näkemystäni, jonka mukaan on aika vaikea sanoa mitä Jeesus mummon suhteen tekisi. Tavallaan oli ihan kivakin, että opettaja tässä asiassa asettui samalle kannalle kanssani, sillä aikaisemmin hän oli torunut minua aika pahasti kun olin piirrellyt juovuksissaan torkuskelevia paimenia kedolle oppikirjani jouluyön kuvaukseen. Eilen katselin Citymarketin olutosastoa. Oli kyllä hienosti asetettu esille paljon eri merkkisiä oluita monelta maailman kolkalta. Ja viileitäkin olivat. Kävi mielessä, että pitäisi ihan ruveta olutta juomaan, mutta ajattelin kumminkin säästää pääsiäiseen. Sitten rävähtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeesus tietysti sanoisi raskasta kassia kantavalle mummolle näin:

   "Mummo, mummo, miksi sinä raahaat sitä raskasta kassia? Miksi sinä kokoat aarteita maan päälle, jossa niitä koit syövät ja ruoste raiskaa? Katso taivaan lintuja tai Rikua, Mikistä, Mankemangia ja Ketjukolaajaa tuolla kedolla Iineksen kera kuppelehtimassa, eivät he kylvä, korjaa tai raahaa kassia, ja siitä huolimatta taivaallinen sossutäti huolehtii heistä - joten sinä vähäuskoinen mummo, kai se sinustakin saatana huolehtii!"

   Ja niin mummo jätti kassinsa ja käveli.

   Poista
  2. Toisaalta Jeesus voisi sanoa mummolle näinkin:" Mummo mummo, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet. Kuule siis tämä Herran käsky: älkää ottako mukaanne rahakukkaroa, älkää laukkua, älkää kenkiä, älkää mitään tavaraa. Herra antaa teille, mitä elämässänne tarvitsette. Älkää siis kootko eväitä vastaisen varalle tai juomia ravinnoksenne. Olkaat iloisia Herran reissumiehiä ja reissunaisia. Laulain tietänne kulkekaat."

   Poista
  3. Jeesus toruisi mummoa kassissa olevista kaljoista. "Etkö sinä onneton tiedä, että vedenkin muutin viiniksi ja jopa Alkosta saa kolmellakympillä kolmen litran pänikän!"

   Poista
  4. Kyllä noista vastauksista Minna Canthkin tulisi hyvälle tuulelle. Uskonnonopesta en tiedä. Enkä oikeestaan tiedä siitä Minnastakaan.

   Poista
 19. Viimein löysin kauan etsimäni. Tätä soittivat radiossa, kun olin aivan pikkunappula. Minua hävetti kauheasti, kun aloin aina välittömästi itkemään tämän kuullessani, en voinut sitä estää, se oli minusta niin surullinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautavaaran laulut ovat usein surumielisiä. Kuten tämäkin: https://youtu.be/EdFFGiudH2k

   "Sinistä unta" isä lauloi minulle lapsena, kun kietoi minut nukkumaan "pussiin" eli taitteli peiton reunat patjan alle piukaksi turvalliseksi pussiksi. Pyysin aina, että laita pussiin.

   Poista
  2. Rautavaaraa minä ihailen ja kunnioitan. Kova oli lapsuutensa ja myöhemmin hätäaputöissä, pikku vasaralla kilkatteli isoja kiviä aivan pieniksi. Sotaveteraani, olympiavoittaja ja laulun mestari. Suurmies .

   Poista
  3. Lisäksi joukkuekilpailun maailmanmestari jousiammunnassa.

   Poista
  4. "Nuku Iines turvaisaa unta, ulkona vain on lunta. Kaikki on ihan hyvin, kohta tulee uni syvin. Tuutilullaa, tuutilullaa,"

   Poista
  5. Elämäni rakkaudella oli kaksi lasta, joihin menetin heihinkin yhteyden.kyyneleet minulle tulevat, kun muistelen pikku-Lauran heränneen painajaiseen ja takertuneen minuun kiinni kun ensin huusi äitiään.

   Poista
  6. Nyt minä otan unipillerin ja haistatan kaljat päässäni vitut koko maailmalle. Yhtään en mitään kaipaa. Yäk koko maailmalle, kuolkaa hiilidioksiinneinne.

   Poista
  7. "Toki yksi on lohtu mun haudallain, ei seisota silmät veessä"

   Poista
  8. Sven Dufva: "Viel uusi päivä kaikki muuttaa voi."

   Instagram:"Lopettakaa se vitun angstaaminen."

   Herran tarhuri:"Joka päivä on armo uus."

   Mummo:"Muruja on elon onni, suurin osa suruja."

   Runotar:"Kuin unta haihtuvaa on elo tää."

   Äiti:"Älä sorru elon tiellä."

   Poista
  9. "Hyv' on", hän huutaa, "kas niin sa poika urhoinen.
   Äl' yli päästä perhanaa, niin vielä hetkinen!
   Noin Suomalainen taistelee, se vasta soturi.
   Avuksi, pojat, rientäkää, tuo meidät pelasti!"

   Ja Ryssä huomas rynnäkön nyt tyhjään käynehen, vihollisjoukko kääntyi pois, hitaasti kulkien. Kun tyynt' on kaikki, ratsultaan käy Sandels rantahan ja kysyy miestä, sillalla min näki sotivan.

   Sven Dufvaa näytetään. Hän on jo loppuun taistellut ja taistellut kuin mies, ja nyt on taisto tauonnut; hän näyttää siihen nukkuneen lepäämään leikistään. Vakaampi ei, mut kalvaampi on paljon entistään.

   Ja Sandels silloin kumartuu kuollutta katsomaan ei tuntematon ole tuo, vaan tuttu vanhastaan; mut alla hänen rintansa punoittaa nurmi nyt, on luoti käynyt sydämeen; on veri ehtynyt.

   "Se luoti tiesi paikkansa, sit' eipä kieltää voi, enemmän tiesi se kuin me", näin kenraal' aprikoi, "ei kajonnut se heikkohon ja huonoon otsahan, parempahan se pyrki vaan, jalohon rintahan."

   Ne sanat sotajoukossa levisi yleiseen, ja kaikki myönsi Sandelsin totuuden lausuneen: "Älyä kyll' ei Dufvalla lie liiaks' ollutkaan, pää huono oli", arveltiin, "mut sydän paikallaan."

   Poista
 20. Haluatteko kuulla linnunlaulua suorana lähetyksenä taustalla, kun askaroitte tietokoneella?

  Kas näin. Avatkaa tästä osoitteesta virolainen Hirvekaamera ja suurentakaa koko ruudun näytöksi. Jatkakaa sitten työskentelyänne muilla selaimilla tai sivuilla.

  Minulla jäi tuo livekamera vahingossa taustalle auki, ja rupesin ihmettelemään taidokasta linnunlaulua. Kävin ikkunoista kuuntelemassa, mikä ihmeen satakieli pihapuissa jo luritteli.

  Eikä mitä. Äänihän kuului koneestani, täältä:

  https://www.looduskalender.ee/n/node/3070#cam

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Aina ei toki kuulu laulua, mutta nyt aamusella oli melkoinen konsertti.

   Poista
  2. No mutta, tässä vielä toinen suora livekaamera, linnunlauluraadio, tänään tullut, joten en huomannut sitä aiemmin.

   https://www.looduskalender.ee/n/node/3298#cam

   Poista
 21. Mitäs mieltä seurapiiri on tästä rohkeasta suomalaistytöstä? Saako koskaan palata Suomeen?

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006046977.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ei aukea, koska perässä tuleva lause syö sen merkityksen. Vihjaat siihen, että asiassa on esteitä.

   Viestisi on siis ristiriitainen, joten jos haluat keskustelua, sinun olisi viisasta avata tarkoitusperiäsi omalla esitykselläsi.

   Poista
  2. [ ] Saa
   [ ] Ei saa

   Rasti ruutuun!

   Poista
  3. Rastii itse vaan. Kun en kerran ymmärrä motiiviasi kysyä tällaista asiaa, jääköön minulta vastaamatta.

   Itseltäsi voit hiljaisuudessa kysyä, miksi kyselet tällaisia? Eikö tämä ole päivänselvä asia.

   Poista
  4. Saa.

   Ainakin sillä tiedolla, jonka luin tuosta IS:n jutusta. Tietysti viranomaiset tutkivat sitten, että onko hän mahdollisesti sotkeutunut sotarikoksiin yms, kuten kai muidenkin vapaaehtoisten ja/tai palkkasoturien suhteen tehdään.

   Mutta Mankemang - vastaapa puolestasi siihen, kannatatko kaikki kurdit kokoavaa ja käsittävää Kurdistanin valtiota?

   Poista
  5. Luulenpa, että useimmat kurdit haluavat itsenäisyyttä.

   Poista
  6. Tietysti toivon, että Rojavan kommareilla ja anarkisteilla olisi itsenäistymisprosesissa johtava rooli ja lahtelaistyttö Helly Luvilla tietenkin.

   Poista
  7. Miksi kaikki kurdit haluavat "itsenäisyyttä" - eli kansallisvaltiota?

   Eivätkö kaikki Irakissa, Turkissa jne asuvat olekaan "irakilaisia", "turkkilaisia" jne ihan etnisyydestä, uskonnosta, tavoista ja ihonväristä riippumatta?

   Eli eikö monikulttuurisuus toimikaan tosi paikan tullen?

   Poista
  8. Monikulttuurisuus ei ole kansojen alistamista, hyvä herra! (Sinun pitäisi perehtyä Etu-Aasian historiaan.)

   Poista
  9. Sinun puolestasi, kallis kansalainen, pitäisi perustua sosiaalisen konstruktion teoriaan. Sen mukaan sellaiset käsitteet kuin sukupuoli, rotu, kansallisuus etc ovat vain rajoittuneiden aivojemme luomia kuvitelmia.

   Toisaalta jos "kurdien kansa" on olemassa, niin onko olemassa myös "suomalaisten kansa"?

   Jos Suomeen vasta muuttanut arabiaksi kirjoittava Hassan on "suomalainen", niin miten ihmeessä Irakissa tai Turkissa koko ikänsä asuneet ihmiset eivät olisi "irakilaisia" tai "turkkilaisia"?

   Toisaalta jos hyväksymme kurdien oikeuden "kansallisvaltioon", niin miksi saman vaatiminen Suomen suhteen on tuomittavaa nationalismia?

   Poista
  10. Kurdeillako ei voi (saa) olla sosiaalisia konstruktioita?

   Poista
  11. Vähän ajatusapua Tapsalle: Ovatko käsitteet 'isänmaa' ja 'äidinkieli' sosiaalisia konstruktioita vai ei?

   Poista
  12. [ ] Ei
   [ ] En tiedä kuka perkele ne on keksiny.

   Poista
  13. Jäin nyt oikeasti odottamaan sinulta järkevää vastausta.

   Poista
 22. Että nää ykkösen vaalikeskustelut ( parhaillaan SDP) on yhtä tyhjän kanssa.
  Sannikka kimittää, Heikel inttää ja Seuri on suht. inhimillinen. Mitä v...a
  näitä samoja asioita jankataan sata kertaa. Suunnitelmathan voivat olla tulevaisuudessa täysin toteuttamattomia eri puolueilla. Leonoora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin tämän tarkoituksella katsomatta, kun huomasin, että haastateltavana Antti Rinne.

   Pidän tiukkuutta hyvänä, sillä muutoinhan ehdokkaat löperehtisivät kukin vaalisloganeitaan. En vain jaksa Rinteen populismia.

   Poista
 23. Tiesittekö muuten, että Minna tunsi englantilaisen filosofin John Stuart Millin ajatuksia? Siis tämän kaverin joka sanoi: ”On parempi olla tyytymätön ihminen kuin tyytyväinen sika, ja on parempi olla tyytymätön Sokrates kuin tyytyväinen typerys.”

  Mainitsen tämän siksi, että juuri JSM:n näkemys nationalismista on tänään eurooppalaisten perustuslakien elävää perintöä.

  VastaaPoista
 24. Mutta mitä sinä, Mankemang, itse ajattelet tästä kaikesta? Jätäpä nuo viitteet ja sitaatit hetkeksi sivuun ja puhu itse omalla äänelläsi omia ajatuksiasi. Se on kiinnostavaa, ei filosofeihin viittaukset ja heidän siteeraamisensa. Täällä ihmiset puhuvat toisilleen ihan itse.

  VastaaPoista
 25. Enpä viitsi sulle alkaa
  modernin Euroopan poliittista ja eettistä ajattelua opettamaan.

  VastaaPoista
 26. Juu, ei tarvitse.

  Katsos, Mankemang, en oikein usko opettajaan, joka sanoo: Katso, minä opetan sinulle eettisen ajattelun.

  Ajattelisin heti, että kas, miten sellainen ihminen voi opettaa eettistä ajattelua, joka ei sisäistä sitä, että eettisyys kasvaa ihmisessä kehdosta alkaen kaikkien kokemiemme ihmissuhteiden pohjalta. Sitä ei noudeta myöhemmin kirjoista eikä opettajilta tiedekunnista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. »Kieltäytyminen kuuntelemasta jotain mielipidettä sen tähden, että on vakuuttunut sen virheellisyydestä, on yhtä kuin otaksuminen, että oma varmuus on sama kuin ehdoton varmuus. Kaikki keskustelun vaientaminen on oman erehtymättömyyden otaksumista.»

   - John Stuart Mill

   Poista
  2. No, tämä sitaatti pätee vaikkapa Uuninpankkopojan sensuurisysteemissä. Hän ei salli erimielisiä hyvin perusteltujakaan mielipiteitä.

   Tässä blogissa sallin kaikki mielipiteet, kuten sinäkin huomaat. Jopa keskustelen niistä. Vain henkilöönmenevät ilkeydet ja jankkaukset poistetaan.

   Poista
  3. Onko tuo juukalainen juristi mielestäsi usein väärässä? Oliko oikein, että hänen iäkkäälle äidilleen postitetiin kuollut rotta?

   Poista
  4. Mankemang, minä en jaksa vääntää sinun kanssasi. Tyylisi ei oli hituistakaan rakentava, vaan jollain tavalla ikävä ja liukas.

   Väistät kysymykset tai vastaat kysymykseen kysymyksellä, sivuutat pääasian ja koetat asettaa syytöskulman toiseen keskustelijaan, kuten tuossa yllä minun käsitykseeni Uuninpankkopojan oikeudesta olla kuuntelematta muita - viittaan lähteeseesi J. S. Milliin.

   Kyse oli Uuninpankkopojan kuuntelemattomuudesta, jota nyt taas sitten puolustelet, vaikka hän on malliesimerkki sitaatistasi.

   Rakennat minusta syyllistä johonkin epämääräiseen, kun pitäisi puhua sitaattisi kelpoisuudesta.

   Poista
  5. Minä muuten uskon, että Minna hyvinkin tunsi sielunsukulaisuutta englantilaisen liberaalin kanssa. Utilitaristinen etiikka huokuu Canthin teosten ihmiskuvasta. Great minds think a like!

   Poista
  6. "...[MC] oli rauhallinen ja mietiskelevä ajattelija, joka luki paljon ulkomaisia lehtiä ja kirjallisuutta ja sai tätä kautta tietoa suuren maailman uudistustuulista. Hänen viestinnälliset taistelunsa olivat yleisinhimillisiä taisteluja oikeuksista, jotka koskivat suurta osaa ihmiskunnasta ja valtion kansalaisista."

   - Iines

   Poista
  7. Blogitekstin kysymykseen vastaisin nyt, että kyllä Minna Canthin kirjoituksilla saa ratsastaa. Naisten, lasten ja miesten nimissä.

   Poista
 27. Mutta ah, olkaamme onnellisia ja kiitollisia suurista suvaitsevaisista sydämistämme päättäjillämme. Saa pelata ja menettää jopa elämänsä pelihimossaan. Saa vippiä helposti, vaikkapa huumeisiin. On se suloosta. Kaikki mahdolliset vapaudet päättäjämme suovat meille yhä nautinnollisempaan elämään. Huumehörjöt täyttävät tiet vapaina ilman ajo-oikeuksia.
  Viinan kulutus on kasvussa.
  Seksitaudit lisääntyvät. Eikös ole ihanaa! Päättäjämme auliisti dallivat ja suvaitsevat kaikki nämä ihanuudet ja paljon, paljon kondomeja ja neuloja. Viralliset panohuoneet varsinkin homoille tietysti pitää piikityshuoneiden yhteyteen laittaa. Saa kaikki kyydit samalla kertaa ja samassa paikassa. On se ihanaa! Kulli ja persreikä aina nilellä ja iho täynmä neulojen jälkiä. Nannannaa!
  Leonoora


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan, Leonoora, onneksi nyt on vaalit edessä, ja jokainen voi äänestää haluamaansa ehdokasta. Mielenkiintoista olisi nähdä, millä tavalla nykyinen oppositio alkaisi hoitaa asioita kuntoon. On hyvä astua vastuunkantajaksi välillä.

   Poista
  2. Perkules kun kännyssä on pienet kirjaimet. Taas liikaa virheitä! Pardon. Avasimpa läppärin.
   Luettelin hurmiossa noita lähipäivien loistavia uutisia. Olemme me hieno kansa! Lähimmäisiämme rakastavia, kaikessa suvaitsevia ja pyyteettömästi auttavia kaikessa.
   Päättäjät pystyisivät kieltämään esim. kauppojen käytävillä olevat pelikoneet. Päättäjät pystyisivät lakkauttamaan pikavippifirmat, tai ainakin minimoimaan vippien korot. No eihän rahanahne kapitalisti pelejä voi eikä halua kieltää. Jokainenhan on rahajumalan mukaan oman onnensa seppä. Pankoon vippipennit pyörimään ja rikastukoon niillä, Yeah! Veikkauskin on laillista ryöväämistä, vaikka toisin väitetään, että niin ja niin paljon sitä ja tätä tuetaan. Vaan kuinka paljon veikkauksen lafka imee köyhien pelipennejä hallintoon yms.
   Pikavippejä ei kielletä sen takia, että samat vippaajat olisivat jatkuvasti mankumassa fyffee yhteiskunnan luukuilla. Tosin sinnehän he joutuvat joka tapauksessa vippi- ja velkakierteessään.

   Poista
  3. Iines, juu. Vaalit tulossa, hauskaa vaan, että kansan hyvinvoivin väestönosa äänestää ja he, jotka nimenomaan tarvitsisivat poliittisia muutoksia tullakseen paremmin toimeen, he eivät äänestä. No, kärsikööt sitten porvarien puristuksessa, saatana!
   Voi kun näkisi vielä ennen kuolemaansa oikeiden ja aitosydämisten vasemmistolaisten nousun puollustamaan orjakansalaisia. Mutta ennenmmin aito työmies ja -nainen äänestää äärioikeistolaisia perussuomalaisia kuin vasemmistoliiton tai demarien homo-ja lesbohörhöjä.

   Poista
 28. Mankemang, mistäs arvasit? Tulisi vaan nopeutetusti mieluummin, kuin hitaasti hivuttamalla.
  Kerropa, kun olet niin "highbrow", että miksi olet valinnut itsellesi ko. nimimerkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mankemangi (<ransk.), "paha mieli", epäsopu, loukkaantuminen.

   - Pieni tietosanakirja; Otava; 1959

   Poista
  2. Kiitos valaistuksesta!
   Ruotsiksi sana merkinnee vikaa, puutetta, laiminlyöntiä, epäkohtaa...? Hollanniksi liftaajaa?
   Siinäpä meille kamraateille pähkäilemistä, miten ko. sanat liittyvät sinun elämääsi?

   Poista
 29. Ja vielä: Olen erityisen huvittunut, kun koululaistemme hieno PISA menestys vertailuissa muihin maihin on kääntynyt laskuun.
  Olinko jostakin lukevinani, että joku ope sanoi pettyneensä siihen, etteivät läppärit ja pelit olekaan avittaneet kaikkia parempaan koulumenestykseen. Kuis se silleen kävi? Eikös tietokoneiden pitänyt tehdä lapsista huippumenestyjiä kaikilla alueilla? Ilman tietokoneitahan ei koulumaailmassakaan voisi oppia enää mitään.
  No, minä ainakin keräisin kännykät pois koulupäivän ajaksi. Voi olla, etten ostaisi lapselleni ollenkaan kännykkää, ennen kuin tienaa sellaisen itse.
  Juorutaan, että suurien tietoyritysten pomot eiät hanki lapsilleen kännyköitä? Miksi. Tietävätkö he säteilystä jotakin enemmän kuin me hölmöläiset?
  Koko kansa ( ja maailma) olemme jo nalkissa kännyköihin ja näihin helvetin rakkineisiin. On järkyttävää nähdä, miten ihmiset eivät ole yleisillä paikoillakaan hetkeäkään näpraamatta puhelimiaan.
  Ja mitähän sieltä löytyy jatkuvasti omaa elämää tärkeämpää? Isoveli joka valvoo kaikkea mitä teet. Heh, no on se hyvä, että joku välittää meistä kaikista valikoimatta. Pidetään vaan kännyt kuumina. Sähköyhtiöt tienaa, operaattorit tienaa, laitteidenvalmistajat tienaa...myhy..yhy.. ja maailmanpoliisille annamme pientä puuhaa ikävystymisen välttämiseksi.

  VastaaPoista
 30. Nyt meinaamme hukkua muoviin, niin ihana innovaatio kuin se oli, emme ajatelleen nokkaamme pitemmälle. Peltojamme lannoitetaan syöpää aiheuttavilla myrkyillä. Joku ukkeli sanoi uutislähetyksessä, että meillä Suomessa osataan annostella myrkyt oikein!?Wow! Voi herran pieksut sentään! Rahanahne maajussi pistäämyrkkyä vielä kerran kiellon päälle, kun muitten silmät eivät ole näkemässä.
  Aina se on raha, joka menee ihmisen terveyden edelle. Ihmiset pitäkööt itse huolta omasta terveydestään, jooko?
  Mielelläni näkisin sen päivän, ja ilmeisesti se tulee, että kännykät, palovaroittimet, sähkömittaritaulut yms. kielletään terveydelle vaarallisina. Aivosyövät lisääntyvät hurjaa vauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme maailman onnellisin kansa!? Ei kyllä uskoisi, vai uskoisiko sittenkin siksi että olemme ah, niin suvaitsevia ja liberaaleja.
   Olisi vaan ollut hauska tietää vastaajista enemmän.
   Vähään tyytyväisiähän vanhukset yleensä ovat. Puute ja sotavuodet ovat opettaneet vaatimattomiksi ja nöyriksi, jota uudet sukupolvet eivät totisesti ole. Narsismi jyllää!

   Poista
  2. Tutkija sanoi itsekin, että tarkkaan ilmaistuna tuo tutkimus kertoo vain sen, että Suomessa asiat ovat niin hyvin, että suomalaisilla on maailman parhaat mahdollisuudet olla onnellisia. Missään muualla ei ole näin hyvää koulua jatkokoulutuksineen, lähes ilmaisine lastenhoitoineen ja neuvoloineen, julkista terveydenhuoltoa, puhdasta ilmaa ja saasteetonta ympäristöä. Suomalaisilla on myös varallisuutta ja mittavat tukijärjestelmät syrjäytyneille ja muille tarvitseville. - Jotenkin näin se meni.

   Ja me kehtaamme valittaa ja syyllistää ihmisiä mm. ilmaston pilaamisesta, vaikka Suomi on pikkutekijä suureen maailmaan verrattuna. Suomessa ei ole pelkoakaan väestöräjähdyksestä, joka on suurin uhka ilmastolle.

   Poista
  3. Meillä on varaa olla vastuullisia, juuri mainitsemistasi syistä.

   Poista
 31. Minua kiinnostaa tällä hetkellä eniten työehtosopimusten yleissitovuus. Omalla työpaikalla on uhkana 30%:n palkanalennus, jos työnantajan tavoite sopimuksen vaihdosta onnistuu.
  Kolme vuotta sitten meillä alettiin käyttää vuokratyövoimaa perusteluna ruuhkahuiput. Mitään muuta ei kuulemma ollut suunnitelmissa, minkä arvasin jo silloin paskapuheeksi.
  Nyt vuokratyövoimalla voidaan korvata yt:n jälkeen poispotkitut vakituiset työntekijät. Vuokratyöntekijöihin aletaan soveltaa halvempaa sopimusta.
  Jos työnantajan temppu menee työoikeudessa läpi niin, sitä aletaan soveltaa koko firmaan
  Kyseessä on siis valtio-omisteinen Posti, jonka toimitusjohtajan palkka vuodessa on hiukan vaille miljoonan.

  Muutoksen Postin toiminnassa suhteessa työntekijöihin huomasi nykyisen toimarin ja lukuisten entisten nokialaisten aloittaessa johdossa.

  Samuli


  VastaaPoista
 32. Huomenta! Samulille huivinnosto aamutuimaan! Näin meitä pieniä työmuurahaisia petkutetaan. Nykyiset nuoret aikuiset ovat pääoman talutusnuorassa, sillä heillä ei ole mitään käsitystä, miten työntekijöitä vedätetään mennen tullen. Samaanhan pyritään paikallisilla sopimukssilla. Työnantaja pääsee siten työntekiän niskan päälle. Jos työnantajan ehdot ei käy
  työtekijälle, lähe kälkkimään. Uusia höynäytettäviä on jonossa tulossa.
  No eipä ole ihme, miksi Posti menee alaspäin kansalaisten palveluissa, kun katsoo postin Malisen ansioluetteloa. Oikein äärimmäinen kapitalisti. Rapakon takana käynyt oppimassa miten yrityksiä johdetaan. Nyt keksinyt viedä somalaisten työpaikkoja virolaisille. Uos moinen ukko kansalaisten rahoilla mässäilemästä!

  VastaaPoista
 33. Aamun ilo-uutinen! Hesari on teettänyt gallubin. Tuhat vastaajaa. Se julistaa, että Haavisto halutaan kaikista eniten pääministeriksi. Toimittaja lienee valinnut galluppiin osallistujat suoraan vihreiden ehdokaslistoilta vai onko hesari vihreiden salarakas.
  Ei ikinä ylioppilasta pääministeriksi jumankauta! Käsilläpuhuja vakuttaa tyhmimmät. Viisaiden silmät ja intuitio aistivat julkisivun takaa kylmän, vallanjanoisen laskelmoijan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää nykyvihreet on kansakunnan syövyttäjä ja ruostuttja. Veroja ja päästömaksuja vaan osaavat keksiä, yhteiskuntaa kehittävät vain nisteille (piikityshuoneet) ja trans- sekä homoväelle suotuisaksi. Kuinka normaali kansalainen voi kannattaa täysin vastakkaisia arvoja ajavia edustajia. Ei mene miun kaaliin, ei sitten millään.

   Poista
  2. Valitsemalla Haaviston valitset itsellesi trendi-imagon. Haavisto on miellyttävä, osastoa joka äidin toivevävy.

   Vaan riittääkö miellyttävyys ja hyväimagoisuus valtiolaivan hymyilevälle kapteenille?

   Miten ihmeessä noin lahjakas mies ei ole saanut aikaiseksi edes välitason tutkintoa? Ei ole pitänyt tärkeänä? Minusta tämä on aika käsittämätöntä. Miten hän ylipäänsä suhtautuu koulutuksen merkitykseen ihmiselle?

   Poista
  3. Oivia näkökohtia Iines!
   Se vaan on toivevävyssä erona, että äidillä pitää olla poikia morsiamiksi. :D

   Poista
  4. Äläs nyt vikuroi, Leonoora. Vävy kuin vävy.

   Elämme maailmassa, joka tahtoo häivyttää kaikki rajat. Ei ole tyttöjä, ei poikia, on henejä. Ei ole valtioita, ei ryhmiä, on vain yksi suuri monikulttuurinen Tellus, kansojen sulatto. Paitsi sorretut vähemmistökansat saavat haluta ne rajat ympärilleen. Muilla se on nationalismia, heitillä tervettä nurkkapatr... isänmaallisuutta.

   Leonoora, sinä annat palaa niin railakkaasti, että se tarttuu hillittyyn sanankäyttööni. Heh.

   Poista
 34. Jos vihreät myös maailmalla, olisi ollut järkipuolue, meillä ei olisi ilmastonmuutosta ja roskavuoria. Ei kasvavaa huumeidenkäyttöä, ei lisääntyvää aidsia. Että repikää siitä ihanaa vihreyttä maailmaan kun ette usko silmiänne ja sydäntänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä ei passaa antaa kyllä kunniaa yksin vihreille. Kiittäkäämme yleistä suvaitsevuutta. Eniten minua ymmärtämiskulttuurista riepoo rikollisten suojelu yli uhrin. Nytkin juuri muuan raiskaaja sai nelitoistavuotiaan tyttösen raiskuusta ja hyväksikäytöstä nimelliset pari vuotta vankeutta. Kun hän istuu tästä vuoden, onkin hän jo vapaana iloksemme. Tyttöselle jää elämämittainen pelko. Halpa on nainen ja lapsi edelleen Suomessa. Talosrikoksistakin tulee enemmän vankeutta kuin väkivallasta, joka kohdistetaan naisiin ja lapsiin.

   Mainittakoon, että pelkkä raiskausyritys on traumaattinen kokemus. Minä pelkään vieläkin takaani tulijoitten tarttuvan minuun kiinni. Kun kuljen paljon luonnossa, kohtaan usein miehiäkin. En voi sille mitään, että pelkään hieman jokaista kamera tai kiikari kaulassa kulkevaakin, jos hänkin on yksin. Ennen en pelännyt mitään. Se hyökkäys käy niin yllättäen, ettei sitä voi koskaan unohtaa.

   Poista
  2. "Minä pelkään vieläkin takaani tulijoitten tarttuvan minuun kiinni. Kun kuljen paljon luonnossa, kohtaan usein miehiäkin."

   Eikö feministit ole puhuneet tästä?

   Poista
 35. No nyt on saatu semtään kiinni lapsipornorinki! Videoilla muka surmataan lapsi ja kuvat ovat väkivaltaisia. Homoja vissiin rikoliset, koska uhrit ovat poikia.
  Eikö näille perkeleille löydy kunnollisia rankaisu- kurituskeinoja? Ulokkeet vaan harakoille, niin loppuu se saatananpalvonta. Hangatkoot baikka ikeniään puunrunkoihin. Miten sairas voi tämä maailma olla ja yhä sairaammaksi muuttuu jos mitään ei tehdä lasten suojelemiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Rikokset ovat osaksi salassapidettäviä. Mukana on hyvin pieniä paikkakuntia, minkä vuoksi paikkakunnatkin ovat salassapidettäviä.

   Poista
  2. Anonyymi, samoilla linjoilla, munat leikkuriin näiltä pedofiileiltä. Muutenkin kannatan kastrointia ja lobotomiaa kaikille, jotka kajoavat lapseen.

   Poista
 36. Asiasta toiseen esiintulleeseen: Emäntämme sanoo Uuninpankkopojasta, että se ei salli erimielisiä hyvin perusteltujakaan mielipiteitä.

  Meillä tavan lukijoilla kun ei ole pääsyä Timosen deletoimiin mielipiteisiin, niin olisi hyvä, jos emäntämme avaisi asiaa jollain tietämällään esimerkillä ja antaisi yleisönsä keskustella siitä.

  (En tiedä onko asia jo käsitelty tässä blogissa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timosella ei selvästikään ole Iineksen sietokykyä. Timonen itse näkee asian näin: "Siksi tiukennan jo valmiiksi tiukkaa moderointia entisestään. Poistan armotta kaikki vihamieliseltä ja alatyyliltä haiskahtavatkin kommentit. Jos tämä ei miellytä, niin valittaminen on turhaa. Jos haluatte purkaa turhautumianne tai muuten vain suoltaa hävyttömyyksiä, niin löydätte kyllä ihan sitä varten perustettuja `keskustelupalstoja´. Kanssani voi vapaasti olla eri mieltä, mutta perusteluksi ei riitä minun sanomiseni pää perseessä eläjäksi."

   Timosella on miehen kovaa luontoa, jota arvostan suuresti, vaikka mamut saavatkin laittomia ja ylisuuria korvauksia valtiolta. Lakimiehet eivät voi sellaista käsittää.

   Mamut tulevat pullamaahan, kolmanteen polveen asti heistä on kustannuksia ja harmia.

   Poista
  2. Epäilet että Iines on suoltanut hävyttömyyksiä? Kuulisin mielelläni lisää.

   Vitunnahkaviitta

   Poista
  3. Oli tämä Jari Sillanpään hovidiilerin eli Timo Kristian Rautiomäen metaporukka - en nyt pitäisi ihan hirveän luotettavina ja tavallisina suomalaismiehinä näitä, jotka miesporukalla raiskaavat pikkupoikia ja levittävät maailmanlaajuisesti satanismilla ja natsiviitteillä höystettynä. Aika poikkeavaa kuitenkin myös kantasuomalaisten harrastukseksi.

   Poista
  4. Maailmanlaajuinen rinki, ja mukana olevat suomalaiset tietysti yhtä alhaisia tyyppejä kuin muutkin. Eiköhän sieltä monia kansallisuuksia löydy. Huumeet taustalla taannevat kovat tuomiot.

   Poista
  5. Missään tapauksessa kysymys ei ole äidinkielestä tai isänmaasta.

   Poista
  6. Iinekselän mamufobinen rinki on hämmentynyt. Tavalliset työssäkäyvät suomimiehet ovatkin globaaleja pedofiilejä. Pahuus elääkin suomalaisen työssäkäyvän tavallisen suomalaisen keskiluokan sisällä. Eikä sen ulkopuolella, muissa ja toisissa. Nyt tuli mietittävää teille kaikille.

   Poista
  7. Juu, jestas! Hyvä, että sinä kerrot nyt kaikille sen yllärin, että suomimies se vasta paha onkin. Tällainen on viiltävän älykästä kommentointia!

   Haluat kai rohkaista meitä kaikkia shokin saaneita. Sanotaan siis kaikki yhdessä: Ei saa antaa pelolle valtaa! Ja vielä kerran: Ei saa antaa pelolle valtaa.

   Poista
  8. Antimamufobinen anonyymi, todentotta, kyseiset hintat ovat tavallisia suomalaisia miehiä. Aivan erityisen tavallisia.

   Poista
 37. Luin juuri lehdestä, että Merja Ylä-Anttila valitsee ensi vuoden Finlandia-palkinnon, kaunokirjallisuuden, ja Olavi Uusivirta lasten ja nuorten kirjallisuuden ja joku Sixten tietokirjallisuuden.

  Tavallaan on ihan hyvä, että valitsija vaihtelee, mutta jokin tässä yhden hengen raadissa panee miettimään. Se yksi henkilö on aina joku julkisuuden vaikuttaja, mikä panee miettimään tunnetun henkilön vaikuttimia.

  Olisipa se valitsija joskus tavallinen lukija, kuka tahansa kirjastossa kävijä, vaikka muuan Seija, nokialainen sosiaalisihteeri, ahkera lukija. Tämmöistä voisi sanoa demokraattiseksi valinnaksi, sillä esivalinnanhan ovat jo suorittaneet kirjallisuuden asiantuntijat.

  Vaan peukkua silti Olavi Uusivirralle, hän ei ole pintajulkkis, vaan monialainen taiteellinen tapaus. Merja Ylä-Anttilasta en tiedä, mutta en silti epäile hänen lukuharrastustaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman yllätyin, että kirjallisuuden Finlandia-palkinto yhä edelleen kiinnostaa ihmisiä. Keitä ne tähän astisten palkintojen saajat olivatkaan? - Ai niin, nyt muistan, se sai silloin ja se yks toinen taas vähän myöhemmin, sitten oli niitä, joita muistan heikommin. - Muuten olen sitä mieltä, että kirjat tulee ostajansa valita huolellisesti, pöydän lyhyintä jalkaa tukemaan pitää hankkia juuri oikean paksuinen ja paskapaeriksi ei tule ottaa karkea- tai kiiltosivuista.

   Finladia on kuin amerikkalainen Oscar-palkinto. Edellisessä suomalaiset kirjallisuuskustantamot palkitsevat itse itsensä, jälkimmäisessä amerikkalainen elokuvateollisuus tekee itselleen saman. Ja ne kirjailijat hymyilevät niin kaunisti kuin osaavat, ja käyttävät aikansa televiission pölhöraatien pölhöjuttujen kertojina. Paitsi Sofi, joka näyttää vain pöyristyttävältä, se ajaa saman asian.

   Poista
  2. Muistan kuinka Tellervo Koivisto valitsi voittajaksi jonkun homopornokirjan. Yritti selitellä valintaansa, että spuglutti ne pornokohtaukset, mutta muuten ihan kauheen hyvä ja ältsin magee.

   Poista
  3. Juha Hurmeen muistan parhaiten, ja sen yhden vaalean lyhyttukkaisen naisen huonoiten. Samoin sen yhden naisen, joka antoi kai köyhyydelle kasvot. Riikka Pelo?

   Eniten vierastan ajankohtaisteemojen laskelmallista hyödyntämistä romaaneissa. Nyt ovat edelleen pinnalla seksuaalisuudet ja köyhyys. Hohhoijaa.

   Poista
  4. Hmmm, minä kyllä tykkään ajankohtaisista aiheista ja menestyksestä tykkäisin myös. Jospa yrittäisin kirjoittaa kirjan, jossa homoseksuaali maahanmuuttaja, sorrettujen kosto ja väheksyttyjen vastaus, ainakin kolmesta mahdollisesta sukupuolesta nainen-yksilö tässä elämän monimuotoisuudessa, keksii uuden vallankumouksellisen tavan korvata maailman kaikki muovi, mutta hän kohtaa vain vastarintaa ja törkeää käytöstä, täydellistä ymmärtämättömyyttä.

   Poista
  5. Päähenkilöllisyys olisi nuori, ehkä jopa alle kaksikymppinen, tässä kovassa nykymaailmassa, mutta oli aiemmassa kotimaassaan joutunut itsensä Augusto Pinochetin kiduttamaksi. Siitä oli jäänyt lähtemättömät jäljet ja arvet, sekä sinnikäs tarve parantaa tätä maailmaa.

   Poista
  6. Kun kaikki on kuvattu jo. Vilja-Tuulia Huotarinekin tyhjensi pajatson nuorten sarjan Finlandia-palkintokirjassaan kuvaamalla alapäätä mikro-objektiivilla. Tämä symbolisesti ilmaistuna.

   Minusta ajankohtaisuus sopii media- ja someviestintään, päivittäiskeskusteluun. Fiktiota päivän termeistä en enää romaanitasoon ympättynä jaksa. Mieluummin vaikka kunnon dystopia. - No yksi poikkeus on: pakinat kirjoissa, vaikka sellaisia ei taideta enää julkaista niin kuin ennen. Ne ovat nettilehdissä.

   Poista
  7. Kauhudystopioita haluaisin tottakai kirjoittaa. Mieleeni tuli heti estatiikaan pohjautuva sirpalepalainen fragmenttikoonnos jokaisen tiedostavan pahimmasta mahdollisesti kuviteltavissa olevasta tilanteesta, kauhujen kauhusta, jossa kaikki on ihan hyvin, elämä sujuu niinkuin aina ennenkin, eikä edistystä tai takapakkia ole juuri tapahtunut.

   Poista
  8. Pakinapuolelta hyvä olisi sellainen, jossa maalaisliiton perijäkaksikko, poplaritakkinen typerys ja nahkatakkinen, vielä tyhmempi saapuu maalaistaloon perimään tukirahoja "meirän liikkeelle"

   "Herranjumala, elekee ny Herran nimessä kaikkea viäkö, ku lapsill ei jää mitään syätävää, jättäkää ees leipäkyrsä, tai ees pualikas siitä!"

   Poista
  9. Sirpalepalainen fragmenttikoonnos - nyt ollaan Finlandia-palkinnon äärellä. Kauhujen kauhua, ekstremeä kerrakseen. Näitä me halutaan.

   Tänään luki lehdessä, että Suomeen on tullut jättimäinen punkki, joka haistaa ihmisen yhdeksän metrin päästä. Ehkä otat tämän live-elementin huomioon dystopiassasi.

   Poista
  10. Tappajapunkin kyllä hylkäisin dystopiastani kokonaan. Edes hukuttajadelfiinistä, viiltäjämerikotkasta tai teurastajapandasta en välittäisi siitä kertoa, mielessäni on paljon pahempaa: "Ja eläimet olivat niinkuin aina ennenkin, sellaisia kuin ne ovat: tyhmiä kuin saappaan haisevat ja loppuun kuluneet pohjalliset, mutta parhaimmillaan miellyttäviä."

   Poista
  11. Ei käy kieltäminen, kepun hallinto on ajateltavissa olevista dystopioista pahin.

   Antti Kaikkonen hallitsee maata monen vuosikymmenen ajan. Koko kansa rakastaa häntä, kutsuu häntä Andyksi, ja tietää turmion olevan edessä, jos Antti luopuu virastaan. Kun ikinä kukaan ei oikein osaa mitään, Antti hoitaa homman kotiin. Antti on muuttanut sukunimensä Keikkoseksi. Andya hän ei ole viitsiniyt virallistaa.. Edes loppukymmenen vuoden vakava dementia ei haittaa loisteliasta presidenttyttä, joka saa kukat kukkimaan talvella ja kaiken hyväksi autiudeksi.

   Poista
  12. Keput on kivoja, ja niitä on runsaasti Satakunnan lakeuksilla. Samoin lounaisessa Suomessa. Mikään ei ole niin hauskaa kuin seurata kepulin elämää ihan vierestä. Se polttaa hulluna kaikki jätteensä saunan pesässä ja tuvan leivinuunissa eikä välitä mustasta savusta, joka täyttää naapurinkin pihan katkuisena. Vaan eipähän mene jätemaksuja! Uuteen autoon se ottaa rahat myymällä metsän pois Huvilatien varrelta. Kaikki erilliset joutomaansa se koettaa yhdistää yhdeksi ”metsätilaksi” ja manaa, kun ei mene läpi. Kepu on aina kepu.

   Poista
 38. Ajatelkaapa Jari Sillanpään ihailija-ladyt, jotka kiersitte hänen konserteissaan ympäri maata, millaisen ystäväpiirin kanssa sankarinne on harrastanut huumehuuruisia orgioita. Kenties pikkupoikia on niissäkin huumattu ja raiskattu. Hyi helvetti miten sinisilmäisiä nämä homojen ihailija ämmät - usein äitijä itsekin ovat! En ole koskaan ymmärtänyt Antti Tuiskunkaan jumalointia vanhojen akkojen taholta. Nuoret on tietenkin aivopesty, eivätkä näe millaisia ääri-ilmiöitä homojen kylkimyyryyn liittyy.
  Toivottavasti suomut putoavat tyhmien silmiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, sinulla on nyt väärä kohderyhmä kirjoituksellesi. Täältä et taida löytää mainitsemiesi laulajien kuuntelijoita ollenkaan. Olisiko suomi24-palsta oikea osoite?

   Poista
 39. Timo Kristian Rautiomäki tuomitaan oikeudessa poikkseuksellisen kovaan tuomioon, 6 vuotta ja kymmenen kuukautta. Ensikertalaisena istuisi siitä puolet, mutta koska vankeus aiheuttaa hänelle syvää ahdistusta ja hän sitoutuu päihdeohjelmaan, Timo Pippeli on vapaana kahdeksan kuukauden istumisen jälkeen. Niistä valtio suorittaa hänelle henkisen ja ruumiillisen kiusauksen vuoksi korvauksia ja julkisen anteeksipyynnon. Timo Pippeli muuttaa Brasiliaan, jossa oikeudenmukaisuus vallitsee, eikä rakkaudella ole teennäisiä rajoja. Timo kertoo jossain haastattelussaan Suomen rasismista ja homofobisesta yhteiskunnasta, joka hänestäkin pulmusesta teki rikollisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milloin meille on rantautunut tämä oikeuskulttuuri, jossa rikoksen tehnyt nähdään uhrina ja rikoksen uhri valitettavien sattumuksien kohteena, jonka juna meni jo?

   Ensin annetaan alin annettavissa oleva tuomio, mahdollisine paljousalennuksineen (!) ja sitten palkitaan kunnollisesta käytöksestä tai muista itsestäänselvyyksistä vähentämällä vankeutta loppupäästä. Harvoin kukaan taitaa istua tuomiostaan yli puolia. Tämä Lillo-tapaus oli irvikuva suomalaisesta oikeudenkäytöstä. Tyyppi taisi selvitä tytön murhasta käytännössä parin vuoden istumisella?

   Poista
  2. Nämä tuoreet pedofiiliraiskaajat eivät voi selvitä oikeudesta enää parin kolmen vuoden kakulla. Vai voivatko? Voiko jäseniä rangaista kollektiivisesti esimerkiksi siitä lapsen murhaamisesta? Osallisia tietenkin. Oikeudessa pitää olla konkreettisia näyttöjä, aihetodisteet eivät riitä. Näin ollen näyttää siltä, että alhaisilla tuomioilla mennään.
   Huumeidenkäytöstäkin pitää olla todisteet.

   Itse lobotoisin koko köörin.

   Poista
  3. Joel Lillo ei murhannut, hän tuotti kuolemaa hellän hyväellen, ja syvästi olevaisuutta tuntien, ainoastaan tapon. Joel lupasi, ettei mahdollisesti koskaan enää syyllisty vastaavaan. Tuomiolaitos kysyi häneltä: "Onks tosi kans?" - Lillokanvarsi vastasi kirkkain silmin, tuomaria silmiin katsoen: "On kai!" - Tuomari vaati heti vapautettavaksi suoraselkäisen ja rehellisen katuvan miehen, joka ansaitsee uuden mahdollisuuden. Ei mikään mätämuna, katokkaapas vaan, ettei ole NYT teidän ovenne takana. Luojan tähren, jos ovikello soi ja siellä on Lillo...

   Poista
  4. Rautiomäkeä ei toki saa syyllistää, hän on vain rikoksesta epäilty poikalapsien panija. Kauheaa puritanismia ja vanhoillisuutta olisi, jos joku vaatisi hänelle myllynkiven sitomista kaulaan ja upottamista paskaojan syvyyksiin.

   Poista
 40. Sotaan, eturintamalle kyseiset - en löydä nimitystä- moisille pedoille. Mitä tällaisten ihmisten päässä liikkuu? Saatanallista saastaa tietysti. Omaa sairasta narsistista nautintoa ja tietysti rahaakin tulee kuvista ja videoista, joilla hankkia huumeet perkeleellisiin sessioihin. Olis Isisin jätkille nyt hyvä kohderyhmä hieman kutitella ja huvitella näillä toisilla "sankareilla". Kymmenen vuoden kakku vähintään ilman lyhennyksiä, vaikka ei mikään vankilatuomio ei korvaa sitä pahuutta, mitä nää pedofiilihomot saa maailmalla aikaan. On tää netttikin yks perkeleen keksintö!

  VastaaPoista
 41. Ymmärrän, että olette tuohuksiksanne näistä (perin juurin) inhottavista tapahtumista. Totta kai niistä pitää rangaista! Mutta... mutta... mutta. Elämme demokratiassa - emme esim. 'kansandemokratiassa'. Jos ihmiset raivon kuola suupielissä lähtevät etsimään "oikeutettua kostoa" näille(kin) tekijöille, tästä seuraa aina paljon, paljon, paljon pahempia seuraamuksia. Kyllä!

  Lukekaa historiaa, vaikka huviksenne, tai joukkopsykoosista edes jotain. Ja miettikää!

  En puolusta lapsenraiskaajia, tietenkään, sen kummemmin kuin huumediilereitä jotka ovat murhaajia, tai keitä tahansa tappajia. Maailmassa tapahtuu joka sekuntti niin tavattomasti kuvottavia rikoksia, joista osan tekevät ns. viranomaiset itse; mitä me niille mahdamme? Emme oikeastaan kovin paljoa. Siksi puolustan sitä käsitystä että me Suomessa toimimme maamme - niille jotain mahdamme - rikollisia kohtaan lainmukaisesti. Kaikki muu vie meitä entistä enemmän kohti laittomuutta, kohti katastrofia. (Sekä moraalista että fyysistä katastrofia kohti.)


  Ps. Diggaan kyllä Leonooran runsasvärkkisestä suusta. Ihanaa tekstiä. Vaikka usein olen nimenomaan eri mieltä kuin hän itsensä kanssa ikinä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nyt kun tunnustuksien tielle lähdin, niin tunnustan myös sen että harvoin oon nauranut (kamaline kulmahampaineni) niin paljon kun hr. Rikun pohdinnoille "millä lailla voi voittaa Suomi-Finlandia kirjallisuuspalkinnon”... Hitsi, jollei näillä konstein niin tuskin sitten muuten kuin vain lahjakkuudella. (tai keskustapuolueen jäsenkirjalla. sillähän aina saa – paitsi turuus ei saa)

   Poista
  2. Eikun jossain viihdejutussa mattijateppo miettii missä he "ovat saaneet". (siis pillua, suom. huom.) Matti on saanut siellä ja täällä mutta Teppo kuulema ei missään. Jolloin Matti huomauttaa että "saithan sää Turuus..." Jolloin Teppo siihen "no niin, tietysti Turuus..."

   En tiedä pitääkö tätä sketsiä ymmärtää. Mutta jos joku niin haluaa, se siitä, antaa ollav vaa.

   Poista
  3. Kuulehan mikis, täällä ollaan huolissaan siitä, että valkoinen mies on osoittautunut lastenraiskaajaksi. Tämä on tullut Iineksen mabufoobiselle seurakunnalle jättiyllätyksenä. Mutta kiitos Anonyymille, joka tuli tämän tänne kertomaan. Että on mailmankirjat sekaisin! Pertti ja Simo asialla, kenties vielä Untokin!

   Tätä sulatellessa menee nyt tovi jos toinenkin. Että mailma vielä tällä iälllä tarjoaa tällaisia yllätyksiä. Hieman hämmennystämme lohduttaa se, että olivat sentään homoja.

   Poista
 42. Oletkos Mikis käynyt pitkäripasessa tänään, kun taas suurisuisuudesta huomautat? Heh! Sensuelliksi ja mielenkiintoiseksi on suuvästinkiäni sanottu jopa hymyäni ylistetty kauniiksi, silti sieltä ei-botoksattujen huulien välistä lipsahtelee milloin mitäkin eritettä. :D
  Nautin, kun voin tuuletaa kaunoista sieluani näillä hameenalus- ja sepaluksen takaisilla hävyttömyyksillä.
  Tosin olen aina inhonnut ja tuntenut vastenmielisyyttä päällekäyviä "sateenkaarilaisia" kohtaan. Tuo alapääorientuneiden heimonimekseen varastama taivaanilmiö ei sovi ollenkaan näille alapääorientuneille päsmäreille.
  Joku inhoaa minua, johon on oikeus, kuten myös minulla on oikeus tuntea vastenmielisyyttä näitä "kunnioitettuja runkkareita" kohtaan. Heissä on jokin hyvin vastenmielinen piirre olemuksessa. En ole varma onko se häpeää, syyllisyydentunnetta, pelkoa vai pelkkää ihmisvihaa? Peloissaanhan monet homot inisevät kuin naiset. Pelkäävät, että muuten tulee turpaan, jos ei esitä heikkoa ja naismaista.
  Minä kiltti runotyttö olen ilmeisesti aivan viime vuosina oppinut tädiltäni ( 93 v.) käyttmään riettaita ilmauksia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erityisesti olen äklönnyt Queenin laulusolistia jo silloinkin, kun hän oli vielä kaapissa. No aidsin sai palkaksi persereikä-seksihurjasteluistaan. "Partanainen" Conchita Wurst sairastaa myöskin hiviä. En ymmärrä mitä massat näkevät näissä syntisäkeissä. Michael Jacksonkin oli pedofiili. Nuorena sai kuolemantuomion hänkin. Silti miljoonat yhä jumaloivat näitä. Unbelievable!

   Poista
  2. Ja ei näitä hedonisisia hellantelttuja sosiaalitanttojenkaan mukaan saa syyllistää, ajatella jos tappavat vielä itsensä ja jäävät ilman ihania nautintojaan ja seksitautien levittämistä. Ajatelkaas mikä vahinko! Huh huh!

   Poista
  3. Nämä kaikki kolme mainitsemaasi, erityisesti Queen, ovat minun suosikkejani, Leonoora. Kaikki ovat loistavia laulajia ja tulkitsijoita, ja kaikilla on unohtumattomia kappaleita.

   Minusta taide menee ihmisen yli, on ihan sama, mitä ihminen on, jos hän pystyy sellaiseen lahjakkuuteen kuin nämä tyypit. Tämä ei tarkoita, että en välittäisi Michael Jacksonin teoista. Välitän tietenkin enkä osaa edes kuvitella, miten joku voi kajota lapseen seksuaalisesti.

   Poista