11.8.2020

Tanssi yli hautojen?
Edellisessä keskustelussa puhuttiin kirkosta eroamisesta. Olen itse pohtinut vakavasti kirkosta eroamista silloin, kun piispa Irja Askola valitsi lapsen Vuoden Homoksi. En kuitenkaan eronnut, sillä pidän kirkosta, pidän hautausmaista ja vakavasta virsilaulannasta.  

Minusta kirkko uskontoineen kuuluu maailmaan, se on historiaa, se on kulttuuria, sillä on merkitystä. Se on symboli koko menneelle maailmalle. En ole sitä mieltä, että sen voi noin vaan napata pois merkityksistään ja sijoittaa tasavertaiseksi minkä tahansa aatteen kanssa.

En silti puolusta kirkon verotusoikeutta, se ei ole olennaista tässä, ja olen jopa laskenut, paljonko maksan kirkollisveroa vuosittain.  En ole sitäkään mieltä, että kirkolla on tulevaisuudessa uudenlaisia tehtäviä kuin nyt.  

Puolustan kirkon uniikkia erityisasemaa mahtavan kulttuuriperinnön luojana ja siksi oikeutta hallita oppiaan ja oppinsa julistamista halukkaille, puolustan sen oikeutta hallita rakennuksiaan, kirkonmenojaan ja maita, joissa vainajain luut lepäävät. Samalla lailla puolustan kaikkien uskontojen jäsenten oikeutta omiin temppeleihinsä. 

 Jos hengellä ja henkisyydellä ei ole temppeliä, miten hengen lennon käy? Jos uskonnolla ja sen historialla ei ole merkitystä, millaiseksi tulee ihminen kaikkivoipuudessaan ilman kulttuuriperintöä? Paremmaksiko? Lähteekö luovuus lentoon kuntosaleissa ja laitteiden äärellä?

Jos uskonto alistetaan yhdeksi aaterakennelmaksi vaikkapa poliittisten tai filosofisten aatteiden rinnalle, se häviää  kättelyssä kovalle politiikalle, sillä järki voittaa aina hengen ja sielun, koska hengellä ei ole rationaalia logiikkaa. 

Millainen on maailma ilman henkeä, johon uskonnot ovat tuoneet tärkeänä elementtinä nöyryyden korkeampien voimien edessä, tunteen siitä, että minä en olekaan se maailman napa vaan että maailmassa on jotain minua suurempaa ja kauniimpaa, ja paljon lähimmäisiä, jotka tulee ottaa huomioon? Miten käy kunnioituksen, miten käy hiljaisen sivistyksen ja viisauden?  Olisiko vain ruumiin nautintoja? Tanssia yli hautojen?

Pahalta näyttää?  Vai mitä?

232 kommenttia:

 1. Irja Askola ja Kari Mäkinen ryyppää sun rahas, eikai siitä enää pelkoa ole, kun molemmmat ovat emeroituneet. Julkisuuteen pursunneiden tietojen mukaan olivat kuitenkin aika happoja kirkon laskuun. Toivottavasti kirkko ei myönnä pultsaritukia.

  Uskontojen ykseydet ovat silkkaa paskaa, pakanat on erikseen. Pakanat mölöttävät jollotuksiaan nuotion ääressä, olivat sitten muhamettilaisia tai böddhäläisiä. Intiassa jumaluuden suurin ilmentymä on, kun ihmemiehellä varpaan välit ovat viisi senttiä.

  VastaaPoista
 2. Kysymyksiä:

  1. Onko alla olevassa mielestäsi oikeanlainen kuin-rakenne?

  "En ole sitäkään mieltä, että kirkolla on tulevaisuudessa uudenlaisia tehtäviä kuin nyt."

  2. Mitä konkreettisesti tarkoitat tällä:
  "Jos hengellä ja henkisyydellä ei ole temppeliä, miten hengen lennon käy?"

  Tempaudutko innoissasi kielikuvien valtaan niin, että ajatus jää epämääräiseksi? En ymmärrä, miten "hengen lentoon" tarvitaan kirkkoa. Selittäisitkö? Luovuusko olisi jotenkin kirkosta riippuvainen? Kuntosali ja laitteet ovat minusta aika erikoisesti valittuja kirkon korvaajia.

  Minäkin pidän hautausmaista, kirkoista ja vakavasta virsilaulannasta.

  Minna

  VastaaPoista
 3. En minä niin uskontojen ykseyksistä tai mahdollisesta ekumenioista tiedä, mutta jumal` a vita, älköön koskaan mentäkö siihen hegemoniaan, jossa oikeus uskonnonharjoitukseen kielletään. Toki edellytyksellä että harjoitus tapahtuu ilman kidutusta ja kaulankatkaisua. Noh, kanan kaulan katkaisu olkoon poikkeus, jos se kuuluu hugenottien trad. menoihin.

  Mutta siis, vakavasti, uskonnot ovat kulttuurikerrostumaa, ja niiden kieltäminen on syvemmän sivistyspuutteen oire. Saliittakoon siis minareettien kellojen soida halki Kallion aamusumun, ja Tuomiokirkon kellojen muistuttavan piinaviikon tapahtumista.

  VastaaPoista
 4. Jos minareetit soivat Kalliossa, kaikki on menetetty ja pakanuuden hallinta alkanut. Ei käy, minareetit kaadetaan.

  VastaaPoista
 5. Jumala ei rakasta ketään. - Spinoza

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiuskaan ei putoa päästäsi tietämättäni.

   - Jumala

   Poista
  2. Baruch Spinoza sentään on ollut olemassa.

   Poista
  3. Tuon Spinozan ajatuksen hyväksyn minäkin. Ei suunnaton maailmankaikkeutta ylläpitävä energia toimi kuten ihminen.
   Jos Jumalan valtakunta on sisäisesti meissä, me itse omilla teoillamme ja valinnoillamme rakennamme tuon sisäisen valtakuntamme.

   Poista
  4. Mitä väliä sillä on, onko Jumalaa. En usko ollenkaan ihmisiä niin idiooteiksi, että he tosissaan uskovat Jumalan olemassaoloon.

   Tärkeää on usko, se että saa uskoa. Saahan filosofioistakin voimaa, monet meditaatiot ja mantrat auttavat ihmistä, vaikka ihminen reaalisesti tietää, että aaterakennelma on vain mielen järjestelmä.

   Poista
  5. Toki osin perimällä, kulttuurilla ja ihmis- ja olosuhteilla joissa kasvamme ja kehitymme on suuri vaikutus millaisia rakennusaineita valitsemme tietoisuutemme näkymättömään valtakuntaamme.

   Poista
  6. On, ilman muuta, kaikki yhdessä muokkaa ihmisestä yksilön. Perimä ja ympäristö. Ja siellä kaiken alla oma minuus ottaa molemmista aineksensa. Tulos on aina kutkuttava.

   Poista
  7. Totta kai kristinuskon jumala rakastaa ihmisiä, sillä hänhän loi ihmisen omaksi kuvakseen - toiset kiiltokuviksi, toiset irvikuviksi.

   Oikeasti emme tiedä onko "kaiken luojaa" olemassa, mutta näitä ihmisen luomia niuhottajajumalia ei taatusti ole.

   Poista
 6. Minna, ei ole välttämättä oikeanlainen kuin-rakenne, jos viittaat kielioppiin. Sokea Reettakin näkee, että punakynä heiluisi, jos äidinkielen opettaja sattuisi laineille. Paha rakennevirhe.

  Toinenkin kysymys on oiva, ja odotinkin sitä. Kiva kun saan selittää.

  Eihän hengen lentoon temppeliä tarvita. Se ei ole hengen lentämisen elinehto.

  Vaan on kuitenkin niin, että temppelissä on muotoja ja tilaa hengen lentää. Tämäkin on kuitenkin vielä toisarvoista, tämä tilankäyttö hengen tarpeisiin.

  Ajattelen niin, että uskonnollisuus on hengen ja mielen tila, abstrakti olomuoto, joka on kuitenkin kokonaisuudessaan kaikkien aikojen ihmisiä yhdistävä myyttinen kokemus, kulttuurinen sanasto-kuvasto-musiikki-tanssikoreografia, huikea hengen luomus, jolla ei oikeasti ole aikaa eikä paikkaa, mutta joka on aina tuottanut eri taiteenlajien luomuksia. Uskonnot ovat konkretisoituneet eri uskontojen keskuksiin, temppeleihin, joissa niitä harjoitetaan ja jaetaan eteenpäin. On peräti vaikea kuvitella uskontoja ilman konkreettisia paikkoja.

  Olenkin sitä mieltä, että uskontoja ei pystytä poistamaan, vaikka niitä vähätellään. Minusta pyrkimys vähätellä toisten uskonnollisuutta on henkisyyden puutetta, hengettömyyttä, historian tajun puutetta. Olen huolestunut nykyisestä yksilön uskonnollisen kokemuksen mitätöinnistä. Pelkään, että se korostaa henkisyyden yleistä vähättelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkuksessa vasta ollaankin haltioituneita kun trapetsilla lennetään!

   Poista
  2. No jaa. Sirkusjutut ovat kyllä juttuni aiheeseen verrattuna lähinnä ruumiinkulttuuria, etupäässä käsittääkseni kehon äärirajoille venymisen taitoa.

   Sirkuksessa on aina ollut myös hyväksikäyttöä. Villieläimiä on pidetty häkeissä ja näytetty pällistelevälle pohjolan kansalle, samaten muistaakseni ensimmäinen neekeri kiersi Suomen saloja muinoin sirkuksen näyttiläänä. Yleisöä on nauratettu karvaisilla naisilla ja muunsukupuolisilla kikkelinaisilla ja muilla "kummajaisilla" kautta maailman.

   Poista
  3. Muistelen nähneeni lapsena yhteiskoulun pihaan tuodun leijonan pienessä rautahäkissä. Karvaisen naisen olen nähnyt sirkuskuvissa. Kääpiöitäkin olen nähnyt sirkuspelleinä, kuvissa.

   Poista
  4. https://www.maailmankuvalehti.fi/2010/1/pitkat/mustan-suomen-historia

   "Ambomaalta kotoisin oleva Rosa Emilia Clay tulee suomalaisen lähetyssaarnaajaperheen mukana Suomeen 1880-luvulla. Hän on tiettävästi ensimmäinen Suomen kansalaisuuden saanut afrikkalainen. Talvisodassa Kannaksen hiihtopartion johtajana taistelee ja kaatuu Rudolf Prüss, jonka juuret ovat Afrikassa."

   Poista
  5. Rosa Émilia Clay

   https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/9823

   Poista
  6. Mankemangi, miksi sinä puhut vain toisten keksimin tiedoin ja lausein? Sitaatein ja viittein? Onko sinun sisimpäsi ihan tyhjä omista ajatuksista?

   Ei täällä ole edes tavoitteena olla oikeassa ja briljeerata tiedoilla ja totuuksilla, vaan paljon kivempaa on kunkin oma ajatus jostakin, muistelo reissusta tai huima ajatus pakanantaposta. Se on elämää ja se on hauskaa, se on taidetta.

   Minua ei kiinnosta pätkääkään, kuka oli ihka ensimmäinen neekeri Suomessa, se ei ole se pointti. Se on, kuulepas faktantarkistaja se pointti, että kun takametsien pappa näki elämänsä ensimmäisen neekerin jossain Längelmäveen tuolla puolen, niin se oli maailmaa mullistavaa historiaa.

   Poista
  7. Mielellänihän minä keksisin vaikka koronavirustaudilta suojaavan rokotteen. Mutta kun sisimpäni jne.

   Poista
  8. Aloita nyt vain niillä omilla lauseilla. Niillä pääsee pitkälle. Oma on aina kiinnostavampaa kuin neroikkainkaan sitaatti.

   Poista
  9. Mutta kun olen tyhjentänyt sisimpäni kirjastoissa, museoissa, gallerioissa, oopperoissa, teattereissa,.. En osaa suoltaa skeidaa!

   Poista
  10. Jaa. No mutta eihän kirjojen reunoihin saa kirjoittaa. Ainakin ennen se kiellettiin mainioilla ohjeistoilla kirjojen käsittelysttä. Ja eikös museoissakin pidä olla aikas hiljaista poikaa?

   Koetan sanoa, että kyllä noista paikoista kai mieluummin ammennetaan ja otetaan itselle kuin tyhjennetään omaa sisintä yhtään minnekään. Vai?

   Poista
  11. Niin. Voi tutustua vaikka Spinozan omiin ajatuksiin.

   Poista
  12. Onpas tämä nyt vaikeaa. Tämä on selvää, tietysti, että kirjastossa tutustutaan muiden hengentuotteisiin, mutta kun nyt oli kyse omista ajatuksista, sinun omista ajatuksistasi. Ne ovat sinun sisälläsi, muodostuvat korviesi välissä, tuotetaan ilman muita apuneuvoja kuin kynä tai näppäimistö. Mitä jää jäljelle, kun lainat ja viitteet kielletään? Se on omaa, ja sitä lukija toivoo, ei sitaatteja, jotka jokainen osaa halutessaan hakea itse.

   Poista
  13. Et siis halua nähdä Berninin veistoksiakaan?

   Poista
  14. Minulla on Berninistä ihan oma ajatus: Hän oli hyvä kuvanveistäjä. Aivan mainio. Kävin Roomassa Galleria Borghesessa varta vasten katsomassa hänen Prosepinan ryöstöään.

   Poista
  15. http://blogs.cuit.columbia.edu/deb2170/files/2014/12/The-Rape-of-Proserpina-Leg-Indention.jpg

   Poista
  16. 50 prosenttia sinun kommenteistasi on pelkkiä sitaatteja lähdeviittauksin.

   Tämän blogin tavoitteena on perskohtainen dialogi, joten tulen jatkossa poistamaan muilta varastetut ajatukset.

   Poista
  17. "... miten käy hiljaisen sivistyksen ja viisauden?"

   Poista
 7. Ajatelkaa työ mitä tahdotte mie halluun pakanat tappaa porteille. Potslojo ja aamen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt et Riku ollenkaan ymmärrä toiseutta ja sitä, että suurena etuoikeutettuna valkoisena hallitsevan rotuluokan edustajana sinun tulisi tukkia turpasi ja ojentaa tulijoille seurakunnan tervetulopaketti ja dna:n Rajaton-liittymä 5g-kuitukaistalla.

   Poista
  2. Piästäpä vake uamusella assiikkaat markettii.

   Poista
  3. Kyllähän sitä toiseutta ymmärretään, mutta entäpä kun tulee se kolmeus?

   Tai se taisi jo tullakin... moneuskohan nyt on jo menossa?

   Poista
  4. Oliko semmoinenkin jo kuin monisukupuolisuus, joka olisi kombo useista yksilössä pulpahtelevista suunnista? Moneus?

   Poista
  5. Kolmeus on tullut jo: Isä, Poika ja Pyhä Henki.

   Poista
  6. Totisesti. Olisiko jo myös neljäys, viisiys, kuusius, seitsemyys, kahdeksuus, yhdeksyys ja kymmenyys... ai niin, kymmenykset vei jo kirkko.

   Mitenköhän punattu suu sitten pannaan (anteeksi), kun tulee yhdestoistaisuus!?

   Poista
  7. Muutetaan kirjailija Linnan lausetta vähän:

   "Suamalainen sotilas vastaa vähintään kahtatoista enkulia."

   Niin niin mutta entäs sitten kun tulee se 13stoista...

   En tiijä. Mutta ei niitä yleensä niin paljoo kerralla tule. Yleensä ne lentelee kahen viiva neljän parvisa.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Burt Lancaster & Gina Lollobrigida ♥️

   https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51Hdmiimy8L._AC_SL1500_.jpg

   Poista
 9. Osui nauruhermoon sienten säilönnän yhteydessä.

  Mutta.
  Ihmeellinen ominaisuus ihmisessä on, että hän osaa haltioitua.
  Olen kokenut syvää iloa arkisen turrtumuksen keskellä. Se hämmästyttää miten kirkasta ja kaiken valaisevaa sisäinen syvä ilo parhaimmillaan on. Kuin auringossa pakkaspäivänä häikäisevä lumi. Useimmiten koen sitä lasten ja luonnonihmeiden seurassa.
  Rakkauteen liittyvien tuntemusten kokemisessa on mukana huikeita haltioitumisen hetkiä.
  Kreikkalaiskatolisissa kirkonmenoissa, jossa lauletaan tietyllä tapaa suggestiivisesti voi saavuttaa myös haltioitumista: Rituaali nostaa esiin joitakin tasoja tiedostamattomasta. Ympärillä ikäänkuin leijailee näkymätöntä pyhää energiaa. Toki kultareunuksiset kuvat ja kynttilöiden liekit sekä suitsukkeiden savut lisäävät alttiutta kokea arkisen aherruksen tuolla puolen olevia tuntemuksia.

  Myös puhdas ja vahva vihan tunne, kun se iskee kuin salama ukkostaivaalta on jälkeenpäin tiedostettuna, jos ei haltioitumistta, niin ihmetystä aiheuttavaa: Että minä voin ja osaan vielä kokea noin vahvasti ja tunnistaa ne oikeutetut tunteeni.

  VastaaPoista
 10. Minulla tuo ilmeisesti flow-tilaksikin kutsuttava tunne voi tulla valokuvaamisen aikana, jos löydän jonkin huiman uuden kuvauskohteen. Siinä unohtuu kipu ja vaiva, nälkäkään ei tunnu, ja kroppa taipuu sellaisille mutkille, ettei muulloin voi uneksiaan moisesta joustavuudesta. Olen jopa niksauttani kylkiluuni ruston kuvatessani keväistä kukkasta maanrajassa, tietyssä valossa pimeähkössä metsänrajassa, omituisessa kiemurassa asennossa. Rustokipu oli vaivoinani usean viikon. Ehkä ei olisi kannattanut lumoutua, kun kuvakaan ei oikein onnistunut.

  VastaaPoista
 11. Kyllä. Kaikki taiteeseen liittyvä työ ja myös harrastukset parhaimmillaan tuottavat mielihyvää ja vievät ajatukset pois jopa kivuista.
  Myös sivustakatsojille.
  Entäpä musiikki? Outoa että unohdin musiikin. Se jos mikä saa pienen ihmisen haltioitumaan ja herkistyneempään mielentilaan ja muuttamaan tajunnantiloja.
  Ei tietenkään aivan kaikki kulttuurilliset ilmiöt nosta "sielua" korkeampiin svääreihin.
  Mikä sitten lienee se suurin ja huikein haltioitumisen tila, joka on yhteistä kaikille, ilman nautittuja kemikaaleja?
  Voiko orgasmia verrata uskonnollisen heräämisen kaltaiseksi haltioitumiseksi?

  VastaaPoista
 12. Jaa että olisiko orgasmi haltioitumista? Vähäisen mutta laadukkaan (sis. huum.) kokemukseni perusteella uskallan sanoa, että ei ole, ei siinä mitään haltioiduta, vaan kai se on ihan vaan vääjäämätön kouristustila, joka seuraa tietyistä jutuista. Voisihan tuohon lisätä tietysti muutaman adjektiivin, tuohon kouristuksen eteen, mutta jätän sen lukijan tehtäväksi. Kukin täyttäköön aukon mieleisellään laatusanalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bernini; Pyhän Teresan hurmio

   https://images.app.goo.gl/XkvKyutVXS23oP337

   Poista
  2. Enhän minäkään mikään asiantuntija tässä asiassa ole, muunmaalaiset ovat ilman muuta paljon parempia, mutta olen vakaasti sitä mieltä, että se haltioituminen tapahtuu ennen orkkua.

   Jos siis yleensä tapahtuu.

   Poista
 13. Jaa, jokaisella tässäkin asiassa on tämänsä. Voi olla, että mies kokee olevansa taivaassa, juuri ennen arvokkaan lahjansa luovuttamista naiselle; palkkio olisi siten ohjelmoitu hermoverkkoihin ja välittäjäaineisiin jo ennakkoon.Täten varmistetaan, että evoluution suunnittelema viedään loppuun asti.😄
  Mutta kyllä kai jonkinlainen "nirvana", jatkuu pienen kuoleman jälkeenkin jossakin muodossa?
  Miten hyvin lienee tutkittu naisen ja miehen seksuaalisen kliimaksin kokemisen eroja. Eroja tuntemuksissa olettaisi olevan jonkin verran, mutta voiko kokemusta sanoilla välttämättä tyhjentävästi edes kuvailla?

  Kaiken kaikkiaan uskonnollisella herätyksellä ja seksuaalisella haltioitumiselle lienee yhteistä vain se, että molemmat tapahtuvat jokaisen omassa hermoston ja erilaisten soluvirtojen, yhteyksien
  sähköisissä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa edelliseen: ...kosmoksissa, aivojen maailmankaikkeuksissa. Eikö molemmissa "pyhissä kokemuksissa" pohjimmiltaan ja perimmiltään ole kysymys egoistisista, itsekkäistä pyrkimyksistä mutta siten, ettemme itse pysty kovinkaan paljon vaikuttamaan mitä aivoihimme evoluutio on kehittänyt ja ohjelmoinut.

   Poista
  2. Evoluution suunnitelma on ihailtava -jos ei se ole aivan huikeaa neroutta, niin pirun viekkaasti kehitys on lajiamme naruttanut, että "lisääntyisimme ja täyttäisimme" maan.
   Ohjetta ei taida olla annettu kuitenkaan siitä, mitäs teemme sitten kun maanpinta on taaplaajia täynnä.
   Jospa se siementen kylvö nykyään enenevässä määrin ruuansulatussuoleen onkin evoluution loistava suunnitelma ylikansoituspulmaan. Palkkio sallitaan edelleen, mutta tulosta ei tarvitse enää tehdä entiseen malliin.

   Poista
  3. Mitä seksiin tulee, ja jos olen ymmärtänyt lukemani tietouden oikein, valtaosa naisista ei koe nirvanaa eikä muitakaan hurmioita ikinä petipuuhissa. Tämä on kyllä aika uskomatonta, kun ajattelee, miten merkittävä asia kuitenkin on jo lajinsäilymisenkin kannalta. Ja miten luonnollista toimitus kuitenkin on.


   Poista
  4. Lisäänpä sen, että ehkä asian ympärillä käytävä puhe ja koohaus saavat aikaan sen, että naiset tiedostamattaan eivät uskalla tai pysty vapautumaan touhulle. Heillä on pidikkeitä tai lukkoja mielessään.

   Tähän olen viitannut, kun olen sanonut, että seksi on ylimainostettu asia. Ja ylivenytetty. Ennen kaikkea se on kai vain luonnollinen osa elämää kuten nenän niistokin. Ajatelkaa, jos niistämisestäkin tehtäisiin numero: näin niistät oikein, näin pitkität ja syvennät niistoa. Nenäkuulilla pidät väylät auki.

   Poista
  5. Onnistuminen on ilmeisesti kiinni suurelta osin luottamuksesta toiseen osapuoleen ja kyvystä sammuttaa mielestään kaikki arkihuolet ja muut jännitystä aiheuttavat pelot ja "antautua leikkiin" kaikkine raadollisuuksineen haavoittuvuuksineen ja puutteineen. Väkisin vääntämällä, ilman vetovoimaa "ei tule lasta eikä paskaa", - vanha kansansutkaus sopinee tähän.😁
   Pitänee olla sinut seksuaalisuutensa kanssa, että pystyy hyväksymään sen ominaisuuden itsessään.
   Hyvässä parisuhteessa seksistä ei tarvitse tehdä suurta numeroa. Toisiinsa vetoa tuntevien pää ja keho toimii seksissäkin ilman suurempia kommervenkkejä, vaatimuksia tai käskyjä. Kehotkin osaavat hienovaraisesti lukea toistensa sanattomia viestejä.
   Toki jokin ominaisuus tai tapa toisessa voi olla niin ylivoimaisen vastenmielinen, että se häiritsee joka asiassa.
   Ja besserwisser julistaa lopuksi: Peloissaan, epävarmoja ne ovat monet miehetkin, että hellyyttä ja ymmärrystä molemmin puolin tarvitaan.

   Poista
  6. Vielä tämä: Mistä lienee tullut käsitys, että mitä enemmän (avoimemmin)ihmisille kailotetaan joka mediassa seksistä ja seksikkyydestä ja mitä karmivampia pornosessioita, paksuja makkaroita ja retusoituja räppänöitä kuvissa näytetään, se lisää ihmisten nautinnollista arkielämää.
   Eikö päin vastoin moni koe esim. ulkonäköpaineita ja riittämättömyyttä seksipommien kuvia nähdessään. Eikö ihmiset mene enemmän lukkoon.
   Oi niitä aikoja, kun kaikki oli ihanan salaperäistä. Jos naisen nilkka vilahti pitkän hameen alta, sai se miehen mielikuvituksen liikkeelle.
   Tulipa mieleeni kymysys: Ajattelevatkohan naiset miehiä arkielämässä kohdatessaan, millainenkohan panomies tuo on?
   Niin uskomattomalta kuin se saattaa kuullostaa, minä en koskaan ole älynnyt moisia kysymyksiä mielessäni itselleni edes esittää. Nyt muutaman kerran on tuokin kysymys ilmestynyt päänuppiin.🤔

   Poista
  7. Juuri vilkaisin HS:ien isoa artikkelia Ina Mikkolasta, joka näkee itsetunnonkin kypsyvän seksin löytämisestä, ja oiva apukeino löytöretkiin hänen mielestään on porno.

   Minusta Mikkola ei ole kiinnostava toimittaja, vaan pitkästyttävän kapea-alainen. Muistan hänet eräästä vuosien takaisesta Ajankohtaisesta kakkosesta, jossa hän huusi kuin palotorvi muiden puhujien päälle kunnioittamatta toistenkin oikeutta saada puhua. Vain sitä ihmettelen, että hän on saanut tilaa Ylen kanavilla.

   Poista
  8. Voi hellanlettas! Kaikenlaiset gurut ne kelpaavatkin nykyisin ennen jopa arvostettujen sanomalehtien ja medioitten kilpailussa ja kansalaisten huomion kärttämisessä. Julkisuushakuinen Lässy mikä lässy tämäkin ko. tytteli.
   En tilaa enää alueemme kunniakkaan menneisyyden omaavaa sanomalehteä. Palstoja kun täyttävät harva se numero kaikenlaiset "sateenkaari-kansan" yms. poikkeavuuksien puolustus- ja myötätunnon kerjäämisjutut.
   Kyllä on uuden sukupolven henkinen sivistystaso täysin olematonta, niin voi todeta toimittajien kirjoittamista aiheistakin. Juorulehtitasoa! Kansahan syö mitä sille syötetään muka tärkeänä ja totena.
   On coronalla töitä muuttaa maailmaa!

   Poista
  9. Linssilude pornoevankelista on keksinyt oivan keinon paistatella ja ratsastaa julkisuudessa härskeillä ja perverseillä aiheella. Moni ei kehtaisi noin kuluneella ja käytetyllä aiheella patsastella julkisuudessa. Pornoilisi yksinään ja nauttisi, kun on niin mageeta muka katella, kun rahanhimoisia naisia ja miehiä käytetään kuin sirkuseläimmiä ihmisten töllisteltävänä. Luulisi hävettävän, ai niin, ennen maa repeää kuin huora, sielunsa ja ruumiinsa rahasta myynyt häpeää.

   Poista
  10. Jos toimittajalla on vain yksi kapea sektori, jolla hän operoi, tulee ennen pitkää pää vetävän käteen.

   En ollenkaan epäile Mikkolan lahjakkuutta alalle, vaan oikeastaan täytyy vain toivoa, että ihmisen pää kestää tuon pornotoimittajan imagon, kunnes hän pystyy näyttämään todelliset kyntensä.

   Vaikka nykyäänhän riittää, vaikkei somevaikuttajallakaan ole antaa yleisölle muuta sisältöä kuin omat tuunatut pakarat ja niiden ympärille keskitetty pöhinä.

   Poista
 14. Noita ilonhetkiä, joita Leonoora tuolla ylempänä kuvaa, tapahtuu minullekin aina joskus. Ovatko ne niitä "valaistumisen hetkiä", joista kuulee puhuttavan.

  Näin se tapahtuu: Kun katsoo ikkunasta mitään ajattelematta leimahtaa ympärillä yhtäkkiä kevyt, kirkas valo ja hyvä olo täyttää mielen niin täydellisenä, että kaikki muu katoaa hetkeksi mielestä pois.

  Mistä se olo tulee ja minne se menee, ei tiedä, mutta vähän aikaa tuntuu kuin se olisi pyyhkäissyt kaiken pahan pois koko maailmasta.

  Samankaltaista iloa olosta voi tuntea jonkun tapahtuman jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi mu kommentti sattui tulemaan hiukan väärään paikkaan, mutta ei se haittaa.

   (tarkoitin Leonooran aikaisempaa kommenttia, jossa hän kuvasi ilon tuntua)

   Poista
  2. Tulee mieleen pienen runotytön, Emilia Byrd Starrin kokema tila, jota hän kutsuu ”leimahdukseksi”. Se tulee hänellekin kuin valon leimahdus. Riemukas korkea hetki.

   Hurmaannuin tästä lapsena ja koetin kovasti, tulisiko minullekin ”leimahdus”. Keskityin ja suljin silmäni, odotin. Ei tullut, vaikka ravistin itseäni.

   Poista
 15. Liisu, totta, että arkisten touhujen keskellä voi kokea pysäyttäviä tunne-elämyksiä.
  Jo se, että joku ystävä paranee vakavasta sairaudesta, tai itse paranee, tai perheenjäsen menestyy työssään ja voi hyvin jne. voivat koskettaa ilon kautta syvältä kyyneliin asti.

  VastaaPoista
 16. Vaan sananen koronatoimista tähän asian väliin. Hallitus on edelleen kuutamolla koronatoimiensa kanssa. Yksi sanoo sitä ja toinen tätä, ja eilinen A-studio osoitti Marininkin olevan ihan pihalla estotoimista. Hallitus lomailee, korona ei, kuten eräskin lehti otsikoi. Valitettavasti. Toivottavasti saadaan edes maskipakko kaupunkien ruuhkapaikoille ja suositus koko maan julkisiin tiloihin. Lennot ne vaan jatkuvat kontrollitta... Only in Finland.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri Manninen ei edes tiennyt, että poikkeusolot olivat määräaikaiset.

   Poista
 17. Radiossa olivat taas pääministeriä myöten selittämässä ja tentattavana. Alkaa samojen asioiden edestakaisin vatvominen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Ihme, jos osa kansalaisista alkaa toimia välinpitämättömästi oman päänsä mukaan. Nyt pysyn poissa täältä vähän aikaa.

  VastaaPoista
 18. Katsoin lähetyksen. Marin luki suoraan paperista muiden kirjoittamaa ympäripyöreää tekstiä, joka oli tähänastisista tiedotteista mitäänsanomattomin. Ei oikein tolkkua tullut. Maskisuositus - mielellään bussiliikenteeseen - tällainen linja jäi mieleen. Ei mitään napakkaa, mitä kansa selvästi odotti.

  Eikö sitä nyt voi selvästi sanoa, että naamarit naamaan prkl ja sitten vasta ulos siellä kaupungeissa. Näin suojataan toisemme, kun kaikilla on maski roiskeläppänä. - Sain sen kuvan, että kaikki on vapaaehtoista, karanteenikin oikeastaan, kun oikein silmiin katsotaan. Marinille ei nyt hyvä heilu. Muijasta puuttuu tällä erää puhti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottaako kansa fasismia? Autoritaarinen persoona ei tykkää pelkästään kiusata muita, vaan nauttii siitä kun kansaa (muita, toisia) kuritetaan ja pannaan tottelemaan. Narsisti nauttii sanelemisesta.

   Poista
  2. Narsisti nauttii omasta sanelustaan. Muiden sanelua hän ei siedä!

   Poista
  3. Eihän maskinkäyttö sitä paitsi ole kurittamista, vaan ihmisten suojelemista. Pitää nähdä metsä puilta.

   Suurin osa Suomen kansasta haluaa selkeän ja laajan maskinkäyttökehotuksen, mielellään pakon tiettyihin paikkoihin. Seuraapas keskusteluja mediassa.

   Poista
  4. Missä mediassa? Facebookissa, Twitterissä ja Tik-Tokissa? Mieluummin koen, että ihmisoikeudet takaava perustuslaki on kansan tahto.

   Poista
  5. Vaan kun kansan tahto on täysin perustuslain mukainen.

   Missä kohdin perustuslaki kieltää kansan suojaamisen vaikkapa julkisten tilojen maskipakolla vaarallisen kulkutaudin uhan aikana?

   Mitä muihin lakeihin tulee - niitä olisi ollut koko kesä aikaa sorvata, jotta pakkokaranteenit ulkomailta onnistuisivat ja itsekkäät huvimatkailijat eivät saisi päivärahaa pakkokaranteeniajaltaan.

   Poista
  6. Uhmaan sensorinluonnettasi ja kehottan tutustumaan vaikka Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran ajankohtaispalstaan PERUSTUSLAKIBLOGI.

   Poista
 19. Ei ole maskeja minulla, saa nähdä pitääkö niitä hankkia.

  Mutta se täytyy sanoa, että tämänkertainen Iineksen anti kaikille tarjottuna lukuelämyksenä ravisteli minua tavallista kovemmin.

  Kun eka kerran kävin katsomassa täällä missä nyt mennään, jo pelkkä kuva valloitti ja tempasi mukaan. Voi, miten vauhdikasta menoa! Iloinen ja hellyttävä kuva. Mistähän se olikin löytynyt.

  Nimi "Tanssi yli hautojen" ja kysymysmerkki herätti uteliaisuutta. Mitähän täällä on nyt tarjolla.

  Ei olisi uskonut, että tarjolla oli KIRKKO, ja kastikkeeksi siihen USKONTO. Luin vauhdilla koko kirjoituksen, joka vei mukanaan, ja oli sitä parasta tuotosta, mihin kunnioitettava emäntämme, Iines (Ikkunasta katsoja) niin halutessaan pystyyy tuottamaan.

  En ole elämässäni ikinä kuullut niin pontevaa ja uskottavaa puolustuspuhetta kirkon ja siihen liittyvän uskonnon ansioista ja olemassaolosta, kuin mitä nyt luin. Siltä lukemalta olin valmis liittymään kirkkoon, jos en sen jäsen jo olisi.

  Kuulun siis kirkkoon, vaikka en koskaan siellä käy papin saarnoja ja virsilaulua kuuntelemassa. Se, etten ole millään lailla toimiva jäsen, vaan näkymätön, huoleton ohikulkija, johtuu varmaan lapsuuden tuskaisasta kokemuksesta. Kun pääsin äidin mukana ensimmäistä kertaa käymään jumalanpalveluksessa, se pelästytti minut, niin. etten koskaan kävisi ilman pakkoa edes tutustumiskäynnillä missään kirkossa. Sillä reissulla nimittäin menetin äidin. .Kirkko imaisi äidin suuhunsa. Minun pieni, kärsivä sydämeni seurasi vierestä kun äiti antautui kirkolle. Hän nousi ja laski itsensä muitten ihmisten mukana, Avasi suunsa ja alkoi veisata pelottavan synkkää virttä, irroitti kätensä kädestäni eikä ollut huomaavinaan pelkoani, joka oli suurimmillaan, kun koko kansa kirkossa nousi pystyyn ja alkoi yhteen ääneen uhkaavana äänivyörynä julistamaan omaa uskoaan johonkin, jota en ymmärtänyt. (Sikisi, Pyhästä Hengestä, vaivaa minua vielä.)

  Voi olla, että se että kuulun edelleen kirkkoon johtuukin siitä, etten ole saanut aikaan siitä eroamista. Ihmettelen kuitenkin, en voi sille mitään, että miksi Jumalalla on niin paljon asuntoja ympäri maata, jotka suurimman osan ajasta ovat tyhjinä. Ja miksi hän ei voisi oleilla vaatimattomammissa majoissa. Tai ehkäpä kirkon komeus ja joskus jopa ylellisyys on vain merkki siitä, miten paljon ihmiset tykkäävät uskonnosta ja Jumalasta?

  Komea, ja vastaanpanematon kirjoitus joka tapauksessa Iinekseltä! Mutta kyllä minä kuitenkin vieläkin vähän vierastan kirkonmenoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, vastaanpanematon oli sinun kirjoituksesi! Kirkosta on vaikea erota, niin suuri instituutio se minun kulttuurihistoriahierarkiassani on. Kuitenkaan en ole siis uskovainen, ehkä mieluummin jopa jumalan olemassaolon kieltäjä. En vaan pysty uskomaan, että mitään on, koska minua ei siellä yläilmaisissa ollenkaan kuunnella.

   Näen kuitenkin uskontojen merkityksen yhtenä suurimmista vaikuttajista ihmiselle. Mietin jopa, olisimmeko villejä barbaareja ilman uskontojen ja moraalietiikan vaikutusta ihmisyyden kehittymiseen.

   Poista
  2. Tätä sopiikin miettiä. Antiikin jumalat olivat teatraalisia tyyppejä ja heidän ongelmansa kuulemma johtuivat 90% siitä, ettei Zeuksen vetskari pysynyt kiinni ja loput sitten ihmissankareiden hybriksistä.

   Viis- kuussataa vuotta ihmiset saivat rauhassa kehittää tiedettä, mutta kansainvaellukset ja kristinusko tuhosivat saavutukset. Pimeään keskiaikaan valon toi arabi-islamistien säilyttämät fragmentit filosofien oppilaiden muistiinpanoista. Skolastikot perehtyivät niihin innolla ja moni poltettiin roviolla. Mutta sitten koitti renesanssi (uudelleen syntyminen) taiteessa ja tieteessä. Bacon kirjoitti Novum Organumin ja alkoi viimein uusi aika, jota vieläkin elämme.

   Poista
 20. Sanonpa tähän pienen kiitoksen sanan hallitukselle ja THL:lle, kun aina moitin niitä. Luen sitten vasta tuon Liisun ihanan pitkän kirjoituksen.

  Nimittäin kiitoksen sana maskisuosituksesta! Se tuli lähes koko maahan, joukkoliikenteeseen ja muualle, missä etäisyyden pitäminen ei onnistu. Siis kauppoihin, takseihin, virastoihin. Toivottavasti kaikki, myös virkailijat noudattavat suositusta. Myös esim. lääkäriltä voi nyt jokainen edellyttää maskia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan oli vain suositus vanhan suosituksen päälle.

   Poista
 21. Terveisiä Kokkolasta! --- ”…ja pelko oli suuri vielä Kokkolassakin..” Mistä laulusta, rakkaat kanarialintuseni, tuo säe on kotoisin? (Tiedän, että tiedätte. Sillä kukapa meistä ei...)

  Tutustuin myös (jälleen uudestaan) Jakobstadiin ja Nykarlebyhyn. Ja mitä minun vanhat silmäni näkivät: vieläkään nuo pirun rantaruotsalaiset eivät ole purkaneet kaupunkiensa keskustan pieniksi käyneitä törö-törö tyylisiä rakennuksiaan, vaan jopa kunnostaneet niitä. Höh? Hukkaan heitettyä meininkiä. Kunnon suomalainen mutta järkevä arkkitehti (gryndereiden avulla) olisi jo ajat sitten lanannut nuo 1700-1800 luvun muumitönöt nurin ja rakennuttanut tilalle moderneja 3-4 kerroksia 1970-luvun elementtitaloja. Tietysti harmaita. (NO totta kai harmaita! JumaTSUKKA!) -


  Ohtokarilla ennen en ollut käynyt ja oli elämys se. Kalamajoja, dyynejä, meri oli sileä kuin hyvin nukutun yön jälkeinen sängynlakana, linnut ilmassa kalat vedessä kasvit maassa, ja vastarannalta minua katselivat ruotsalaiset. (Mutta olivat niin kaukana ettei heitä nähnyt.) Minä söin punaisia viinimarjoja yhdestä pensaasta. (En tiedä olisi koko saanut ottaa, mutta söin.)


  Ps. Mutta asiaa minulla oli että Kokkolassa eräässä mökissä luin Isaac Bashevis Singerin romaanin ”Shosha”. Muistin lukeneeni Singeriltä lähes kaiken hältä suomennetun, hän on minulle hyvin rakas kirjailija, mutta muistin siis väärin, juuri en tätä ollut aiemmin lukenut. Vähättelisin jos sanoisin että kirja teki minuun vaikutuksen! Siksipä niin en sano. En pysty sanoo siitä vielä paljoa, ajatukseni ovat niin kuohuksissa, mutta mun on pakko palata tähän vielä! Ja miksikö? No siksi kun tässä romskussa käsitellään uskon aiheita niin mielenkiintoisella ja yllättävällä tavalla, äärimmäisen älykkäällä mutta sillä tavalla että filosofiset kohdat pystyy silti ymmärtää helposti. Singerin kieli ei koukertele. Ja mikä kivinta, hällä on ovela huumorintaju… ja mikä toiseksikivinta: suomeksi kirjan on suomentanut Jukka Kemppinen. Ja hyvin! Oikein hyvin! Hällä kun on vähän samanlaista huumoria kuin Singerillä, mutta toki tökömpää, mutta yleissivistys riittää, sitä tarvitaan Singerin suhteen. (Kemppisen kaikki suomennokset eivät yhtä onnistuneita ole, esim. Apollinaire, se hänellä vähän narisee.)


  Kiinostaisi palata asiaan jos jotakuta toista kiinnostaisi. (Tai osaan minä puhua itsekseni. Sitä teen koko ajan.)

  VastaaPoista
 22. Siis kaikki nää pohdinna Jumalasta ja maailmankaikkeudesta yms:sta ja filosofien iänikuiset väittelyt... voi vee, Singerin "Sosha" romaanin henkilöhahmot päästelevat - olivat intellektuelleja tai infanteeleja, samma se - päästelevät suustaan niin TAVATTOMAN mielenkiintoisia päätelmiä ko. asioista. Tai mistä tahansa. Niitä sinkoilee heiltä kuin vanhanaikaisesta poljettavasta ompelukoneesta! - Oon aivan varma että Singerillä on ollut hauskoja hetkiä kun on tuon kirjansa kirjoittanut! Eikä ihme että nobel-palkinnolla sitten myöhemmin palkittiin, hänet.

  Ps. Sillä suura merkitystä lukijalle tuskin on, ei mulle ainakaan, että tässä polttolinssissä on juutalaisuus... Minun mielestäni kun kaikki uskonnot ovat yhtä... no, miten sen korrektisti sanoisi... yhtä eriskummallisia... (äsch, se ei ollut osuvasti sanottu. noi vääerä venäjä sitten) Eikun ihan oikeasti: oppii paljon juutalaisuudesta kun tämän kirjan lukee. Enkä minä tätä "ideaa" sinällään pilkkaa, mitä järkeä siinä olisi, no ei mitään. Roth, Bellow, Docktorew, Ginsberg... hitsi, niitä on enemmän kuin muistan, olen juutalaisista lukenut enemmän kuin kristillisistä, eikä kaduta. Ei yhtään! Sitä paitsi - kumma sattumaa? - nämä kirjailijat itse ovat e-rit-täin terävästi itse kritisoineet uskoaan (= siis niitä järjettömyyksiä mitä se sisällään pitää). Eli se siitä. (ja pylly pois pyynyltä, pakanat!)

  VastaaPoista
 23. Ensin rakastuin Axel Sandemooseen, joka on tanskalainen vaikka kirjoitti norjaksai, sitten pariin muuhun norjalaiseen. August Strindberg oli siinä välissä. Sitten tulivat saksalaiset, yli muiden Gûnter Grassa. Ja lopuksi lätkähdin amerikanjuutalaisiin...

  Se siitä.

  Ai niin, muutama ranskalainen kans ja Tsehov ja Gogol ja Dostojevski. Espanjalaisia myös. Ja mitä millonkin. Mutta täytyy tunnustaa että 2000-luvun kirjallisuudesta en tiedä paljoakaan. Varmaan huono juttu, etenkin mun kannaltani, mutta ei sev väliä.

  VastaaPoista
 24. ... "huono juttu" ... Tarkoitan että tulen tämän asian kanssa toimeen. (Miksen tulisi?)

  "Tunne itsesi" (kreikakasi "Gnōthi seauton"), liikaa vaadittu. Mulle riittää "Tule toimeen itsesi kanssa" (rantaruotsiksi "komma överens med dig själv")

  VastaaPoista
 25. Tulkoot uskollaan (olkoon mitä tahansa) autuaaksi hän, joka sillä autuaaksi tulee. Maailmassahan on vain n. 10 000 eri uskontoa, jotka sinällään saattavat olla hyvinkin erilaisia mutta yksi yhteinen piirre niillä on: tämä on AINOA ja OIKEA uskonto! Mikäs siinä. Onhan moottoripyörägangstereillakin omat kerhonsa jotka vain vittuilevat "vääränlaisille" kerholaisaille.


  Ps. Gûnter Grassista sellainen anekdootti, että... kun häneltä ihmetellen kysyttiin sitä miksi hän antoi - uskontoo kriitisesti kun suhtautui, kastaa lapsensa katolilaisuuteen, niin Grass vastasi että näin he itse pienestä pitäen näkevät miten järjetön tuo oppi on. - (muistini varaisesti noin. mutta uskon tuohon. kuulin tämän kun olin Wuppertalissa vuonna 1972... grass esiintyi silloin eräässä sosialidemokraattien tilaisuudessa. häikäisevän karismaattinen ihminen puhujana oli. minä en saksaa niin hyvin osannut että olisin pysynyt mukana kaikesta mitä puhui, oli semmoista sanaleikkiä se... mutta yleisö pauhasi kuin jossain rock-konsertissa. joka oli kummallista)

  VastaaPoista
 26. Tähän lopukai конец.

  Ps. Venäläisissä elokuvissa - niitäkin aikanaan tuli kateltua, jopa hyviä - niin elokuvan lopussa oli aina tuo sana, конец. Ymmärsin että se tarkoittaa samaa kuin The End. En tosin tiennyt miten se lausutaan... mutta väliäkös sillä. Tai oli! Oli, oli! Kun myöhemmin myin naylonpaitoja Leningraadissa ja ne loppu, kun ei mulla ollut niitä kuin yksi ja ne olisi halunneet ostaa niitä enemmän, levittelin käsiäni ja sanoi kovalla äänellä KOHELI... KOHELI.
  Mutta ei ne ymmärtäneet.

  VastaaPoista
 27. Ko-he-li vain teillekin! Rakkaat syntiset pulmuseni! Jeesus on pessyt verestänne erytrosyytit pois. Nahkurin orsilla tavataan. Teeaa-ta-veeaa-va-ta-taan-ta... äsch

  VastaaPoista
 28. Ymmärrän hyvin tuon grassilaisen ajatuksen lasten kasvamisesta, jos ja kun hän on sanonut, että kun lapsi kastetaan katoliseksi, tai liitetään johonkin uskontoon, lapsi kasvaa siihen sisään ja saa itse tehdä päätelmänsä uskonnosta.

  Olen puhunut juuri samaa täällä, mutta enhän minä ole mikään kuuluisa ihminen, joten ei minun ajatustani ole noteerattu. Lapsen tulee minusta antaa kasvaa uskonnon, yleensä valtauskonnon piiriin, koska se on hänelle armollisinta - valtaosan joukkoon kasvaminen, sisälle, ihan itse. Pidän jopa vääränä henkisenä väkivaltana sitä, että ateisti ohjaa lapsensa aggressiiviseen uskonnottomuuteen. Se on lapsen puolesta ajattelua, jolloin lapsi ei opi itse ajattelemaan. Valtaryhmän sisällä hänellä on kavereita ja hän saa itse tehdä valintansa. Se on luottamusta ihmiseen. Hyvä Grass, hyvä minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mikis oli hävytön, kun referoi Günter Grassia eikä noteerannut sinua!

   Poista
  2. Näinhän naisille usein käy: kun joku mies sanoo heidän ajatuksensa, mies on nero, naisen esitystä ei kukaan huomaa.

   Totta puhuen, eihän mikis ole hävytön, sillä hän tuskin on kaikkia vuodatuksiani edes lukenut.

   Itseäni vain katkeransuloisesti huvittaa, kun löydän omia ajatuksiani paremmista piireistä. Toisaalta, eiköhän meistä kaikille käy näin, että törmäämme omiin ajatuksiimme jossain muussa paremmassa yhteydessä.

   Poista
  3. Mä oon kuvitellut että sivistys on sitä että löytää toisilta ihmisiltä fiksuja ajatuksia ja sitten omii ne itselleen. Emmä ymmärrä minkä takia siitä pitäisi olla kateellinen että luulee että on itse keksinyt ne? - Ja nyt siis koko ajan puhun itsestäni!

   nimim. "ei mikään ole uutta auringon alla"

   Poista
  4. Kaikilla meillä on tämämme.

   Poista
  5. "Tästä lähtien täällä on jokaisella
   tämänsä josta hän pitää kiinni."

   Pena

   Poista
  6. Emäntä uhkasi poistaa tuommoiset kommentit! Sitaatti ja lähde, ei mitään omaa ajatusta.

   Poista
  7. On eri asia lainata runoa tai linkkiä sopivaan saumaan kuin heittää niitä jatkuvalla syötöllä korvaamaan omaa kommentointia.

   Poista
 29. Kaikki nuo Mikiksen esittelemät kirjailijat kuuluivat minullakin lukemistooni aikoinaan. Singer puhutteli erityisesti minuakin.
  Shosa kolahti, Grassin Peltirumpu, Sanemose: Pakolainen ylittää jälkensä jne. jne.
  Kemalin Haukkani Memedistäkin jäi jälki mielen sopukkaan.
  August Strindbergin naisnäkemyksiä on mollattu, mutta minä olen monissa asioissa femaleista hänen kirjoitustensa kanssa yhtä mieltä ja ymmärrän erittäin hyvin hänen näkökantojaan.

  Uskontojen ja kirkkojen (luostareiden) tärkeää vaikutusta ja työtä kielemme ja kirjallisuutemme hyväksi ei voi vähätellä. Piispa Mikael Agricola teki paljon töitä kielellisen kulttuurimme kehittämiselle. Ja kaikki tiennevät, millaisa kirjoja maassamme julkaistiin ensimmäisinä. Luostareissa tehtiin myös ympäri maailmaa töitä mm. kielien ja kirjallisuuden kääntämisen hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä paitsi luostareissa tehtiin/tehdään helvetin hyviä munkkiliköörejä. Nunnista en niin tiedä mitä hyö siellä itsekseen tekevät, paitsi valavat meille kynttilöitä..?

   kirj. nimim. "pappiskokelas mikis misogynismis"


   Poista
  2. Yleensä ottaen meidän on kiittäminen ei vain luostareita pyhine sisarineen ja munkkeineen vaan yleensäkin kristinuskoa lukutaidosta, koulusta ja sen pohjalta versoneesta laajasta sivistyksestä. Niin se vain menee.

   Poista
  3. Sama koskee muita uskontoja koko maailmassa. Uskontojen järjestäytyminen laitoksiksi on organisoinut kaikkialle kirjoitus- ja lukutaidon ja nykyisen sivistyksen. Että semmoinen kulttuurioperintö.

   Poista
  4. Anonyymille ja Mankemangille, ettei tarvitse ryhtyä googlailemaan: en väitä tässä, että kirjoitustaito keksittiin pappien ja pippien toimesta - viittaan arabialaiseen suuntaan, vaan että se edisti ja vähitellen jakoi taidon laajalle ympäristöönsä.

   Poista
  5. Mikähän oli foinikialaisten uskonto? Kysyn vaan!

   Poista
  6. Miksi kysyt? Onkohan joku väittänyt nyt jotain, mitä tässä ei ole kirjoitettuna?

   Poista
  7. Uskonnot ihmiskunnan kehitykselle ovat olleet aivan välttämätön ja tärkeä välivaihe. Eihän sitä kukaan kiellä. Tai jos kieltää, ei ymmärrä mitään. Mutta kysymys onkin siitä, että näistä tai'anomaisista käsityksistä meidän nyt on korkea aika jo päästä eroon. Jos siis uskomme siihen - jota itse kovasti epäilen - että ihmiskunta tästä vielä paremmaksi kehittyisi, niin ei, en ymmärrä miksi moraalimme yms. pitäisi perustua paimentolaisten tai aasilla ratsastavia kauppamatkustajien keksimiin senaikaisiin ideotismeihin? Tai kameleilla aavikolla ratsastavin hasshis-hihhuleiden käsityksiin? - Ei, älkää viittikö, uskon että pystymme hieman parempaan!!!?

   Poista
  8. Mitä enemmän uskotaan yliluonnoliseen, sen vähemmän uskotaan vähemmän ihmiseen. Minusta se on ihan hullua. Ellemme luota toisiimme, ei meille jää mitään mihin luottaa. Yksin me tällä planeetalla olemme, siis ihmisinä, ei muista eläimistä meille sielunkumppaneita löydy. - Jos jollekin muurahaiselle (Formicidae) alat ongelmiasi selittää... arvaa mitä? Se kuule sulle rupee vaan vinosti hymyilee kuin huono psykiatri. Ja menee jalat rapisten muualle.

   Poista
  9. Kuten aiemmin sanoin, minäkään en usko, että uskonnoilla olisi tulevaisuudessa mitään uudenlaista tehtävää. Eli mietin itsekin uskontojen tulevaisuutta.

   Valtaosa maailman ihmisistä on silti jostain syystä -syistä joihin heillä on täysi oikeus - sitoutunut uskontoonsa ja ilmeisesti saa siitä jotakin. Itselläni ei ole tarvetta kyseenalaistaa heidän maailmankuvaansa, vaikka ajattelenkin toisin omassa elämässäni.

   Ehkä uskonnot edustavat ihmisille aineellisen puolen, materialismin vastakohtaa ja tuovat elämään henkisiä arvoja. Onhan uskonnoissa oma eettinen hyvyyteen ja armeliaisuuteen pyrkivä puolensakin hyvin vahvana.

   Poista
  10. Sanot, mikis, että uskonnot ovat "välivaihe". Välivaihe mihin? Menepäs kertomaan tuo muhamettilaisille tai katolilaisille.

   Maailmassa on noin 7,6 miljardia ihmistä. Heistä suuriin maailmanuskontoihin kuuluu 6,3 miljardia ihmistä. Kun katsoo tätä lukua, eivät uskonnot tunnu välivaiheelta.

   (Luvut pikagooglettamalla Wikipediasta)

   Poista
  11. Yleensä ottaen meidän on kiittäminen yleisestä lukutaidosta uskonpuhdistusta.

   Poista
  12. Mitä tulee arvoihin, niin on naivia kuvitella, että ne juontuisivat uskonnosta. Asia on päinvastoin. Eettinen naturalismi on tietenkin kaiken lähtökohta. Taivaan, maan ja elämän kunnioitus johtaa lajityypilliseen sopeutumiseen ja uusintamiseen. Rosvoaminen vasta vaati uskontoa tuekseen, valta turmeli yhdyskuntia jo varhain.

   Poista
  13. Välivaiheella tarkoitan sitä että ihmiset voisivat olla ja käyttäytyä järjellisemmin mitä nyt ovat ja käyttäytyvät. Toivottavasti joskus niin myös on. Minulle miehenä sopii – mikä ettei? - että nainen katolilaisessa (ja lestaadiolaisessa ja sen semmosessa) yhteisössä on pelkkä pano- ja synnytyskone. Mutta sopiiko se myös sulle? Islamilaisessa maailmassa naisen arvo on hieman parempi kuin vuohen mutta ei nyt sentään yhtä arvokas kuin kamelin, jolla on jäntevät pohkeet. Tämäkin sopii minulle jos tarvis on. Joka ikiselle uskovalle olen silti valmis sanomaa, olkoon sitten jutsku tai islamisti tai kotoisammin meidän tekopyhä kristitytty, että ”kyllä oot pöljä… voi vittu kun oot pöljä. Mutta ole vaan jos ehdontahdoin haluat olla.”

   Poista

  14. Käytän tässä kuuluisaa Simon Skyliitta -vertaustani. Eli jos on tottunut istumaan tikun nokassa, ei lopulta haluakaan pois tikun nokasta.

   Näin on musliminaistenkin kanssa. Huntuihin kiinni kasvaneet selittävät kirkkain otsin, että juu, kyllä tämä musta huivi on kiva helteilläkin, ja eevabiaudetit uskovat. Huivi on Allahin tahto, sanoo muslimimies tulkitessaan lukutaidottomana Koraaniaan.

   Poista
  15. Nyt meilläkin on maskisuositus! Kuukauden päästä jo nähdään oliko se uskonasia.

   Poista
  16. Ihmisellä on kai synnynnäinen taipumus hakea elämäänsä merkitystä jollakin korkeammalla ja salatulla - hyvänä esimerkkinä se, että samalla kun meilläkin kirkon merkitys vähenee, niin hömppähengellisyys kasvaa.

   Naiset kulkevat ainakin tässä eturintamassa.

   Poista
  17. Aamulla pelotti, että olenkohan vihattava ja kammottava poikkeus. Ei syytä huoleen, Pasilan asemalla ja junassa suurin osa oli meitä uppiniskaisia ja fiksuja suomalaisia, joilla ei maskeja ollut. Maskit olivat toki lisääntyneet, itse veikkaisin enemmän kuin joka kymmenennellä olleen sellaisen. Joku lehti kertoi viidennellä ja muuta hatusta vedettyä paskaa. Äsken katselin Ääshimarketissa maskeja, mutta hinta, neljänkympin luokkaa, kauhistutti niin, että jätin vielä ostamati. Ostin sillä rahalla Karhu-olutta, aina hintansa väärtiä.

   Sitä paetten verokarhu lähetti minulle kirjeen, jossa kertoi lähettävänsä rahaa, jos lähetän heille tilinumeroni. - Heh, alan päästä niskan päälle.

   Poista
  18. Eihän taipumus uskoon - magiaan - olisi muutoin säilynyt tänne asti, ellei taipumus henkisyyteen tai hengellisyyteen olisi ihmiselle syvästi ominaista. Alkukantainen, ns. varhaiskulttuurin ihminen jo solmi yhteyksiä ulkopuolelle olevaisen maailman. Se on aivan sama asia kuin nykyihmisen taipumus tai tarve kääntyä ei-olevan puoleen.

   Joku kääntyy kristinuskon jumalan puoleen, joku selvänäkijän. Joku povaa pelikorteista. Joku katsoo jumalaansa pullon suusta, vaikka yleensä sieltä kai nähdään pikkupiruja.

   Poista
  19. Kun aloi ryyppäämisen, pullon kyljessä luki ALKO. Kun lopetin, pullon kyljessä luki LAKKAA.

   Poista
  20. Ei se koskaan sakkaa, tai mieltä hivelemästä lakkaa, kun Karhun sihauttaa ja pierun pihauttaa.

   Poista
  21. Johan tuo verokarhu aikaa sitten huuteli, että raha tulee tilille 4.8. vain jos tilinumero on ilmoitettu. Minullekin tuli pitkästä aikaa enemmän kuin satanen. Yleensä olen saanut enintään 40 euroa eli plus miinus nolla.

   Poista
  22. ”Yleensä ottaen meidän on kiittäminen yleisestä lukutaidosta uskonpuhdistusta”

   Kirjoitustaidon historia kyllä alkaa Suomessa jo noin 1100-luvulta, jolloin katolinen kirkko ja sen mukana Ruotsin kuninkaan valta laajenivat Suomen alueelle. Kirjoitetut kielet meillä olivat tuolloin latina, alasaksa ja ruotsi, ei suomen kieli. Ja oli myös niin, että vain hallinnon ja kirkon työntekijät oppivat luku- ja kirjoitustaidon. Mutta tästä se alkoi.

   Poista
  23. Olennaista siis on, että kyllä ne olivat uskonnot, jotka toivat opillisen sivistyksen niin meille Suomeen kuin muuallekin. Tästä ei pääse yli eikä ympäri. Kirkoilla on oikeasti mittaamattoman arvokas kulttuuriperintö.

   Poista
  24. Etkö ymmärrä mitä 'yleinen lukutaito' tarkoittaa?

   Poista
  25. Sinun tehtävänäsi on ymmärtää, että jo varhaiskansojen ”Taivaan, maan ja elämän kunnioitus” oli heidän uskontoaan ihmistä suurempiin voimiin, ja se ilmeni moninaisin maagisin menoin. Mm. uskontotieteen professori Lauri Honko mainitsee nämä menot kulttuuriantropologian tutkimuksissaan. Ne puumerkit ja kuvat, joita varhaiskantaiset kulttuurit piirsivät, olivat heidän uskonnollista merkkikieltään, kirjoitustaan. Ts. uskonto synnytti jo täältä tutkijoiden mukaan ensimmäiset symbolikirjoitteet.

   Minä en muuta ole tässä esittänytkään: kristillinen uskonto toi tullessaan meille sivistyksen kulmakiven, luku- ja kirjoitustaidon. On selvää, että ensin taito oli virkamiehillä ja sitten kansalla.

   Se, että kirjoitus- ja lukutaito tulivat Suomeen uskontojen levittämänä, alkaen jo 1000-luvulta, on yleinen historiallinen totuus. Se ei ole siis mitenkään erikoinen väite, joka vaatisi todistelua.

   Poista
  26. Taivas, mää ja elämä ovat ihmistä suurempia. Käsittääkseni sen ymmärsivät sinunkin esiäitisi, he kunnioittivat karhuakin niin paljon, etteivät käyneet sen kimppuun paljain käsin.

   Poista
  27. No näinhän minä juuri sanoin. Ja sanoin ylempänäkin. Varhaiskansojen luonnon kunnioitus nimenomaan oli heidän uskontoaan. Puilla oli sielu ja henki, kasveilla samaten ja eläimissäkin oli maagista voimaa. Kaiken yllä oli taivas, yläilmaiset jumalineen ja henkineen, ja maan alla maanalaiset, manalat, myös henkineen ja shamaaneineen, joillain kansoilla vainajineen. Erilaisia variaatioita.

   Nykyinen uskontiede sisällyttää nämä uskontoihin eikä sulje pois pakanuuksina.

   Alkuperäinen näkökulmani on siis se, että lukutaito ja kirjoitustaito ovat jo alun alkaenkin siinneet uskontoyhteyksistä, ja kehittyneet kirkkolaitoksen myötä - ei yksinomaan, mutta merkittävästi. Lukutaito on meillä selkeästi kristinuskon hedelmä, ja kirjoitustaito on saanut suuria virikkeitä myös kaupan ja hallinnon piiristä.

   Poista
  28. Ei se mitään vitun uskontoa ollut vaan järkeä. Älä jää kaatuvan puun alle!

   Poista
  29. Olet väärässä, ja huomaa, että et tunne ollenkaan uskontotieteen perusteita:

   Luonnonuskonnoille on ominaista, että niillä on läheinen suhde ympäröivään luontoon. Niille ei yleensä voida osoittaa historiallista perustajaa, ja ne ovatkin vanhimpia uskontoja. Esimerkiksi pohjoista Euraasiaa on leimannut monien kansojen jakama animistinen maailmankuva, ja šamanismi on ollut käytännön pohja uskonnon harjoittamiselle.

   Uskontotiede ei puhu pakanuudesta, vaan näkee - on nähnyt jo vuosikymmeniä - varhaiskansojen magiat ja menot uskontoina, koska niissä on aina suhde jumaluuksiksi koettuihin hahmoihin.

   Poista

  30. Suosittelen lukemaan Lauri Hongon Kulttuuriantropologian. Sen tiukempaa teosta alalta ei ole millään kielellä.

   Poista
  31. Puuttuuko sulta nyt oma mielipide?

   Poista
  32. Ihmiset muinoin pitivät mm. karhua kaltaisenaan nuuhkivana, näkevänä, kuulevana, liikkuvana, tuntevana oliona. Tästä antropomorfisesta ajattelusta aikanaan seurasivat (loogisesti ja genealogisesti) animistiset päätelmät.

   Poista
 30. Totta puhut. Olen samaa mieltä. Vaikka vielä parempi olisi että antaisi lasten olla lapsia, ja vasta täysi-ikäisinä itse päättäisivät mihin jengiin haluavat kuulua. Myös politiikan saralla.

  Tuohon en ole törmännyt että "ateisti ohjaa lapsensa agressiiviseen uskottomuuten..." Itse olen elämäni poluilla tavannut sillä lailla vinksahtaneita ihmisiä, sekä setiä että tätiä, jotka luisevia (etten sanoisi sannamarin -maisia) nyrkkejä heristellen ovat uhanneet minua Ikuisella Kadotuksella jollen tee parannusta... Mutta mistä parannuksen tekisin? Ja auttaako mukamas rukoilu sepelvaltimotautiin paremmin kuin reippaat aamulenkit, joita teen iltaisin, en usko?

  Rauha kanssasi, Iines.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ps. edellinen kommenttini oli tarkoitettu iinekselle, mon bien-aimé, mutta kommentit täällä näemmä sinkoilevat sikin sokin kuin öylätinmuruset suusta, kun alkaa yskittää

   Poista
  2. "ateisti ohjaa lapsensa agressiiviseen uskottomuuten..."(Iines)

   Tätä lausahdustani pitää tarkastella varoen, sillä se kuuluu sarjaan Iineksen kärjistykset. Tunnistan tässä oman taipumukseni sanoa voimalla, kun vähempikin volyymi riittäisi.

   Kun otetaan ylikierrokset pois, saadaan tulokseksi se, että kritisoin tuossa ateistivanhempien tapaa automaattisesti kieltää lapseltaan koulun uskonnonopetus, koska he itse ovat ateisteja. Näin saattaa olla, vaikka heidän lapsensa olisi ainoa "ateisti" omalla luokallaan. Lapsi haluaa kuulua ryhmäänsä, ei erottua siitä vanhempiensa kannan vuoksi.

   Poista
  3. Grass ei siis tehnyt niin kuin nuo kuvaamani vanhemmat, vaan luotti lapsen kykyyn nähdä ja tehdä omia valintojaan. Sulka Grassin hattuun!

   Poista
  4. Ateistit eivät tee automaagisesti mitään!

   Poista
  5. Varsin moni vanhempi tietää jo lasta kouluun tuodessaan, että hänen lapsensa on uskonnoton.

   Poista
  6. No mutta! Monet vanhemmathan sanovat, ettei lapsi usko mitään.

   Poista
  7. Nuorena ajattelin liittyä Vapaa-ajattelijoihin. Mutta sitten en viitsinytkään, kun totesin että heidän "vapaa-ajattelunsa" tarkoittaa lähinnä sitä, että todistetaan Jumala olemattomaksi.

   Pitäisi myöntää, ettei sitä voi todistaa.

   PS. Kristinuskohan on oikeastaan juutalaisuuden lahko. Jeesus oli juutalainen.

   Poista
  8. Tuollainen muistikuva minullakin on. Vapaa-ajattelijat käsittivät vapauden vain jumalattomaksi maailmaksi.

   Poista
  9. Vapaa-ajattelijat Ry:n edustajat ovat uskonnollisia fundamentalisteja. Takavuosien tempauksensa, jossa vaihtoivat Raamattuja pornolehtiin oli sitä ihteään, ajattelupornoa.

   Poista
  10. No jo on jumalatonta touhua!

   Poista
 31. Minulla on muuten hyllyssäni tuossa antikvariaattipinossa, jota en ole vielä järjestellyt, Singerin Moskatin suku, jonka on suomentanut kukas muu kuin Jukka Kemppinen. Samassa pinossa on Grassin Kampela, eli olen ostanut nämä kirjat, koska en ole lukenut niitä ja tiedän, että ne ovat huimia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan mikä lienee nyt Juha Hurmeen uusin teos Suomi? Koetin varata sen kirjastosta, mutta se ilmestyykin vasta 2.9.

   Poista
  2. Moskatin suku on hieno, Kampela mielestäni ei ole hyvä. Siis siinä mittakaavassa kun Grassilta on lupa odottaa. Muuten...

   kirjat ovaT KIVOJA!

   Poista
  3. Kampela on ihan kiva kirja, kun käsissään pitelee. Tuntee itsensä jo aika kulturelliksi. Ja onhan hyllykin ihan kiva, kun Kampela loistaa sieltä kauas.

   Yhteen aika Blogistaniassa otettiin kuvia oman kirjahyllyn hyllystä ja näytettiin muille. Nykyään tämä ei ole enää hienoa. Nyt otetaan kuvia omasta perseestä. Hienoa!

   Poista
  4. Ihminenhän on aina halunnut näyttää itsestään paremman puolensa. Ja mielummin vastavaloon. Jos siis jonkun mielestä perse hänessä on parasta niin siitä vaan selfieitä ottamaan. - Ps. Olen minäkin tavannut ihmisiä, etenkin tyttöjä, joilla peppu on ollut parasta. (siis noin symboolisesti sanottuna. eikun konkreettisesti)

   Poista
  5. Hurmeen Suomi on varmasti hyvä kirja, vaikka linkin alla oleva esittely edustaakin juuri sitä asenteellisuutta, joka ottaa minua päähän.   Poista
  6. Tarkoittanet mm. tätä lukijan puolesta ajateltua kuvausta:”Mieletön kimara aatteiden virtailuja, historiallisia hulivilejä ja kaanoniin sopimattomia ääniä sekoilee suuriruhtinaskunnassa, jossa metsät ryskyvät ja muutamalla ukolla on hillitön hinku olla itsenäinen ja rikas kansakunta.”

   Poista
  7. Meni lukuhalut. Harmi, Hurme.

   Poista
  8. Pojat kansan urhokkaan,
   mi Puolan, Lützin, Leipzigin
   ja Narvan mailla vertaan vuoti,
   viel’ on Suomi voimissaan,
   voi vainolaisen Hurmehella peittää maan.

   Poista
  9. Jassoo. Täällä mentiin jo Hurmeen tappoon..

   Poista
 32. Suurin toiveeni on, että vihdoinkin tulisi vieraita vierailta muilta planeetoilta tai ite löytäisimme pitäviä todisteita muista sivilisaatioista maailmankaikkeudessa.
  Menisivät muutamat totuudet täällä meillä uusiksi.
  Voisihan tietysti olla niin, että uskonnot saisivat uutta vettä myllyynsä. Että Jumaala tosiaan asuu taivaassa ja Jeesus ei kuollut syntiemme tähden, vaan toteutti vain evankelistojen ennustukset ja hurautti takaisin omalle kotiplaneetalleen takaisin. Lienee sinne erityisen pitkä matka, koskapa ei ole vielä tullut takaisin, vaikka jotkut niin vahvasti uskovat ja odottavat.
  Joku ilta tuli dokkari primitiivisistä toteemipatsaista, joita on löydetty monesta paikasta maailmalla. Kädet olivat kaikissa vatsan päällä.
  Ja monien muinaisjäännösten tutkinta ohjelmassa oletti, että planeetallamme virailijat olivat tulleet tänne Joutsenten tähdistöstä.
  Olivatko ne vielä jättiläisiä ja yhteivät ihmisten kanssa.
  No uskokoon ken tahtoo, mutta niin kauan kuin todellisia todisteita ei ole, saahan sitä "hoviittoo huastoo", mutta minä en usko huuhaahan ennen kuin näen itse oliot🤣.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai tulen mielelläni teille kylään kun noin kohteliaasti minut sinne kutsut!
   (tähän keltainen NAURAVA naama)

   Poista
  2. Tähtipölyä me olemme kaikki. Teologiset pulmat eivät sillä ratkea, että siirrämme ne avaruuden kulkureihin. JONKUN on nekin pitänyt luoda.

   Poista
  3. Aikoinaan Erich von Däniken kirjoitteli näistä asioista ja todisteli ulkoavaruuden olioiden vierailleen maassa monesti.

   Luin varmaan kaikki hänen kirjansa. Ne ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta ovatko päätelmät totta... Ehkäpä eivät.

   Vai Joutsenen tähdistöstä... nämä tähtikuviothan ovat kuvioita vain täältä katsottuna, oikeasti ne voivat olla tuhansien valovuosien päässä toisistaan.

   Moni kuvion tähti on lähempänä meitä kuin viereistä tähteään.

   PS. Manstein on oikeassa päättelyssään. Oikeastihan tiedemiehetkään - eivät edes Valtaoja, Enqvist, Syksy R ja J.Hurme - tiedä miten maailmankaikkeus on syntynyt ja mikä sen olemus on.

   Virallinen kanta on se, ettei se ole syntynyt mistään ja siinä ei ole mitään pysyvää. Uskokaa tai älkää.

   Poista
  4. Minä muistelen, että jossain todisteltiin Dänikenin Erkin kirjan kuvien olevan väärennöksiä. Kuva ufojen lentokentästä oli oikeasti jostain muutaman kymmenen sentin läntistä.

   Juhan af Grann sitä vastoin on aina asiassa kiinni. En muistanut nimeä, niin googletin "ohjaaja von ufo" - Heti pätkähti näytölle ensimmäisenä Juhan af.

   Huuaa huuhaa, on siinä puuhaa.

   Heh, kokeilin Rauni-Leena Tellervo Luukanen-Kildeä googlen haulla "lääkäri ufo". Kyllä google tietää, koko näyttö tuli akkaa täyteen.

   Poista
  5. Niin, tällä rovaniemiläiselle lääkärirouvalle ufoihmiset teki Ufossaan "lääketieteellisiä kokeita". Minäkin muistan että minulle Forssan lastentarhassa tytöt myös kanssani leikkivät lääkäriä, eli riisuivat housuni ja pistivät minua tikulla pyllyyn. Ja sitten alkoivat kikattaa kammottavasti kuin kalkkarokäärmeet... Se oli aivan kamalaa! Mutta kun olin niin ujo ja niitä oli niin monta, ei niille mitään mahtanut.

   Poista
  6. Tuo tikku-pyllyjuttu on ollut kovin suosittu lastenleikki lapsuudessani. Meillä olivat kaikki talon lapset mukana herttaisessa leikissä, jossa yksi oli lääkäri, tutkimusvälineenä pitkä puutikku. Seistiin kaikki tutkimusjonossa, ja lääkäri tutki vuorollaan jokaisen potilaan. Uhri laski housunsa ja pylly katsottiin tikulla, myös etupylly. Diagnoosia tuli, mutten muista niitä sairauksien nimiä enää. Lääkkeitäkin annettiin, kasveista kerättyjä kukkia ja varrenpalasia. Niitä pantiin housuihin. Ah kultaista lapsuutta!

   Poista
 33. Terveystarkastuksessa reputin, vaikka päätä eivät onneksi korvia enempää tutkineet. Lääkityksestä huolimatta verenpaineet huitelevat korkealla. Syytän siitä ministereitä Ohisalo ja Kiuru. Noh, nyt mittaan kahdesti päivässä ja ensi viikolla lääkäriin saamaan paremmat lääkkeet. Pyydän siltä sellaisia Ohisalon kestäviä.

  Me porvarit emme hikisissä sotu-terveyskeskuksissa jonota, tilaamme ajan Terveysladosta, kun sitä tuntuu ja vaikkei tuntuisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverini kertoi, että Matti Vanhanen istuitui pari päivää sitten samaan pöytään syömään jätskiä, olikohan se Senaatintorin terasseilla. Sellaista verenpaineeni eivät kestäisi, välitön sydäri ja hokit ojoon. Vuosia sitten duuniin mennessäni sen Stadissa näin ja oli huono olo koko vuoron.

   Poista
  2. Riku kun mittaat painetta, malta pysyä jonkin aikaa rentona paikallasi. Minä ajattelen aina ennen mittaamista kaunista maisemaa ja laineen liplatusta. Alentaa kummasti mittaustulosta.
   No ei aina ja kaikilla tietenkään.
   Jos on sukurasitusta ( ja sitä lienee lähes kaikilla) ei taida suolan vähentäminen ja murheiden ja suututtavien asioiden unohtaminenkaan silloin auttaa.
   Minä olisin saanut lääkäriltä verenpainelääkeraseptin kaksi vuotta sitten. En ole vielä ottanut.
   Aivoverenvuoto ja sydäninfarkti eivät vielä ole kaataneet ketoon, toisaalta painearvot eivät olleet vielä hirmuisen korkeita.

   Poista
  3. Leonoora, olen saanut hyvän opastuksen paineiden mittaamiseen. Toisaalta aika tärkeää on tietää juuri se, minkälaisia arvot ovat silloin, kun ei voi ajatella kaunista maisemaa tai laineiden liplatusta. Kun verenpainetautini havaittiin yläpaine oli yli kahdensadan, alapaine sekin jotain hirveitä. Lääkäri pohti, pakottaako minut heti osastolle. Sain hänet siitä luopumaan, kun ei huvittanut sellainen. Juu, perinnöllistä tämä kaiketi on.

   Poista
  4. Minulla paineet nousevat heti, kun näen verenpainemittarin. Olenkin työntänyt sen sellaiseen paikkaan, jonne ei aurinko paista. Eli en mittaa. Paineet mitataan omahoitajalla pari kertaa vuodessa ja aina, jos käyn sattumoisin lääkärissä. Se riittää. Onneksi lääkitys on kuta kuinkin kohdillaan.

   Poista
  5. On perinnöllistä, meillä on äidin puolelta kaikilla lääkkeet. Riku, kun saat oikean lääketasapainon, paineet voi jopa unohtaa pitkiksi ajoiksi. Malta vähentää suolan käyttöä eli kurkista hieman suolaprosentteja tuotteira ostaessasi. Se kannattaa, vähäsuolaisuus laskee paineita.

   Poista
  6. Suolasta viis, olen päättänyt lopettaa maukkaan täyteläisen ja coolin Westin polttamisen huomattavan halpaan hintaan. - Coolien nuorten ei kannata tätä huomioida, vanha äijä tässä höperehtii. Pyydän lääkäriltä sitä reseptimyrkkyä, jolla mieliteko ja kyky tupakointiin katoaa, toimii kuulemma kuten antabus.

   Poista
  7. Onnea yritykselle! Itse lopetin kessuttelun laakista, ja annoin itselleni luvan syödä karkkia aina kun tulee kessunhimo. Noh, arvaatte, että karkkia kului ja tissikoko suureni. Hm.

   Tuon jälkeen seurasikin sitten laihdutuskuuri.

   Elämä on siis, Riku, nousuja ja laskuja. Voin luvata.

   Poista
  8. Kovat ovat paineet sinulla Riku, kyllä on syytä kuunnella lääkärin neuvoja. Ja välillä myös noudattaa niitä.

   Minulla taas - jos vaihteeksi puhun itsestäni - on ihan optimaaliset paineet. Mutta joskus ovat ihan päin helvettiä, alipaineisia. Tilastoja minulla on ainakin kymmeneltä viime vuodelta. Tämän vuoden recordi (katsoo tilastoja ettei liioittelisi) 3.4.2020 yläpaine 79 alapaine 55. Jos olisin omalääkärini, hieman hermostuisin. Mutta mitä se auttaisi? - Äsken kun mittasin oli (katsoo uudestaan tilastojaan) yläpaine 123 alapaine 84 pulssi 60.

   Kun sä tupakoit, sulla on kauheesti häkää sun verenkiertojärjestelmässäsi. Se vaikuttaa kaikkeen. Lopeta tupakointi, hyvä mies, se on helppoa kuin kanan kaulan katkaiseminen: kerrasta poikki. Niin minä tein. Enkä alkanut pelleillä että vähennetään, ja vähennetään, ja vähennetään... Semmosesta ei tuu mitää. Ikinä.

   Poista
  9. Ei tämä sitä ole, Iines, kiitos Mikis. Pakko lopettaa. Olen tullut tilanteeseen, että jompikumpi lopettaa jommankumman. Henki ei oikein kulje. Meinaan dallailla vielä hetken aikaa...

   Poista
  10. Minullakin oli alapaine 55, sairaalassa, kun lensin pyllylleni housut kintuissa, kuten teille ystävällisesti kerroin muutama juttu sitten kesäkuun alussa. Tuolloinhan minut heivattiin korkealaitaiseen sänkyyn happiviikset nenään ja käskettiin levätä. Koin kauhunhetkiä kahlehdittuna ja vaipoitettuna eli vapaus riistettynä. Yhden pienen alapaineen vuoksi.

   Poista
 34. Mankemangi, uskotko tosiaankin persoonalliseen Jumalaan. Toki saat uskoa, ei siinä mitään.
  Mikis, syssymmällä on enemmän aikaa tutustua taivaanrannan tallustajiin.😆

  VastaaPoista
 35. Terskius! Meinasin kirjoittaa tänne kommenttia, mutta olisi tullut jälleen kerran liian pitkä, joten postasin sen blogiini.
  Saa nähdä millaiset bileeet on toisen, äsken eronneen nuoren miehen luona tänä iltana. Upean uuden talon pihalle oli koottu valtava teltta ja se tuoleja täyteen. Liekö esiintymislavakin. Eilen poikaporukka kulki ohi ja sain kerrottua toiselle poikamies-naapurille kissan omistajan löytymisestä. Juhlateltan isäntä kysyi, häiritseekö jos heiltä kuuluu juhlinnan ääniä. Vastasin, että antaa palaa vaan! Ei häiritse.Kysyin sitten juhlan aihetta. Elämää juhlitaan sanoi hän.
  Eräs, jo joku kesä paikallisessa ulkomuotoani arvioinut ja mminua tanssittanut poikuli sano minulle, että lähe sidukan juontiin heidän kanssaa teltalle. Hän mukaamas voi tanssittaakin minua.🤣 Mieli teki lähteä, sillä pojilla on hulvaton huumorintaju. Naurua piisaisi,mutta järki kielsi. Möykkäsivät sitten illalla myöhään. Tänään on ne varsinaiset "juhlat", saa nähdä millainen meteli kylälle asti raikaa. Nyt jo puhutaan huutamalla.🤣

  VastaaPoista
 36. Tämän olen linkittänyt aiemmin, Kolehmainenkin sen teki. Filmiä vapauden maasta. Länkkäriäijät olivat suuria, aikana, jolloin Suomi röhnötti kekkosneuvostoliittoilussa. YÄK, 70-luvun muistoni, kauheaa aikaa. Erityismanininta Walter Brennanille, vanhalle jermulle, joka soittelee huuliharppua ja myhäilee. Walter oli muuten Oscar-voittaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme sivuosa-oscaria Walterilla, hattu pois päästä.

   Poista
  2. Tuo Bravo elokuva tehtiin toki jo 1959.
   Dino, Frank Sinatra ja kumpp. Avittivat suuren presidentin, Ronald Reaganin, tietä presidenttiyteen. Täällä ajattelu oli tunkkaista neuvostoliittoa.

   Poista
  3. ...ja neuvostoliitto putosi polvilleen, kiitos siitä Rakas Herra Jumala! - Venäjän pahuus saatiin hetkeksi aisoihin.

   Poista
  4. Minua ajatteluttaa tällä hetkellä eniten, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu.

   Poista
  5. Vilpilliset vaalit ja mielenosoituksia. Otsikot olen silmäillyt, mutta muutoin en tunne asiaa ollenkaan. Joka tapauksessa kuulostaa äärimmäisen kauhealta. Vaalien rehellisyyteen tulee voida luottaa! Jos ei voi, maassa on mätää. Pelottavaa.

   Noh, Venäjään en ole luottanut koskaan, ja Valko-Venäjällä on ehkä sama meininki.

   Poista
 37. Minä en täysin luota kuin kahteen ihmiseen maailmassa.
  Vähiin on mennyt luottamus, mutta eipä haittaa, mielenkiintoistahan elo on kaikkinensa silti.
  Vihatakaan en voi ketään täysin palkein. Vain siloin tällöin vihastun asioista ja ihmisten toilailuista, mutta pitkävihainen en mielestäni ole. Epätäydellisyyttä ja puutteita löytyy ihan omasta takaa.

  VastaaPoista
 38. Onko Valko-Venäjältä tehty uskottavia dokumentteja? Uskaltavatko esim. maaseudulla asuvat kansalaiset puhua miten asiat maassa ovat. Mikä on totta ja mikä toimittajien ja opposition mustamaalausta.
  Jos minä olisin jonkin maan pressa, niin taatusti olisin yksinvaltias.😋
  Kadulla hulinoitsijat, jotka rikkovat kaikki tielleen osuvan, pidätyttäisin ilman muuta. Laitkin sen vahingontekijöistä sallivat.
  Pakkityöleireille panisin kaikki ne, joiden kroppa kaipaa äksöniä. Jokin roti valtakunnassani pitäisi vallita.
  Pojanralikat ja muut rähisijät saisivat tuta kuka sanoo valtakunnassa ensimmäisenn ja viimeisen sanan, lakien puitteissa.
  No, kaikkien onneksi minusta ei koskaan voi tulla diktaattoria mihinkään valtioon. Herran kiitos!

  Aikuinen nainen alkoi soida naapurin juhlateltassa. Ja äkkiä koko sonnikarja alkoi mylviä mikrofoniin biisin mukana. Toisistaan huolehtien kestämne kaiken...Joku vielä huutaa yli muiden huutajien. Teatteria koko yö jälleen kerran.
  Heillä oli kokki valmistamassa aterioita. Onneksi syövät välillä. Taitaa paikallisen terassillakin puheensorina yltyä. Ettäkö maalla olisi rauhallista? Koirat haukkuu ja ilta ehtii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leonoora, eihän tuo melu maallakaan kivaa ole, mutta mielestäni ei samassa määrin ärsyttävää kuin tiiviin rivitalopihan naapurin sauhuttelu ja alituinen kälätyksen kalke aivan korvasi juuresta, aitasi takaa.

   Ei täällä kaupungissa ärsyynnyn, mutta mökillä en, koska siellä etäisyydet melun lähteeseen ovat suuremmat. Pari vuotta sitten mökkinaapurini, Poikamies talostaan, kertoi lähettäneensä valituskirjeen juhannusaaton mökästä yhdelle rajanaapurille. Minäkin kuulin sen mökän, mutta pidin sitä juhannusaaton iloitteluna, joka ei ollut edes kovaa.

   Poista
  2. Korjaus: Eli täällä - -

   Poista
 39. Minä sytyttelin kaikki puiden oksille ja oman juhlakatoksetani roikkuvat kynttilät. Pöydälläkin oli eläviä liekkejä. Istuin pihakiikussa ja kuuntelin naapurin karaoke-esityksiä ja hauskaa oli. He eivät nähneet minun pihalleni.
  Joku tähti näkyi, mutta ei tähdenlentoja.

  VastaaPoista
 40. Neekeri Wolt, Hesari tyytyväinen on. Pizzat tulee ja orjat toimii. Kaunista.

  VastaaPoista
 41. Tämä nykyaika on paluu orjuuden aikaan. Neekeri tekemään töitä, jotka muille ei kelpaa kammottavien työehtojen vuoksi. Hyvät ja humaanit ihmiset, vihrut sunmuut, haluavat orjia Suomeen, koska muuten joutuu lakkaamaan itse varpaidensa kynnet.

  VastaaPoista
 42. Näinhän Ruotsissakin on käynyt. Jo muinoin hippiaikoina, kun olin opiskelukesinä Ruotsissa tienaamassa talven rahoja, tehtaat, varastot ja ravintoloiden ja hotellien fyysisen työn puoli oli varustettu tummilla ihmisillä. Oli jugoslaaveja, arabeja, afrikkalaisia, pakistanilaisia palvelemassa valkoista ruotsalaista herrasväkeä, joka hymyili aamusta iltaan. Passasin yhtenä kesänä huonetarjoilijana Grand Hotel Saltasjöbadenissa, ja muistan, miten tympeästi ruotsalaiset hotelliasiakkaat kohtelivat suomalaista opiskelijatyttöä, joka teki mitättömän laskutusvirheen viina-annoksen paperilaskussa.

  VastaaPoista
 43. Päästäänköhän huonopalkkaisten pakolaisten "orjuuttamisesta" missään päin maailmaa koskaan eroon. Tuskin ainakaan tulevien vuosikymmenten aikana.
  Robotteihin satsataan paskaduunien tekijöinä, mutta pystynevätkö ne nöyrinä herrakansoja tottelemaan kaikissa tehtävissä.
  Robottinaisetkaan eivät korvanne lähitulevaisuudessa kaduilla likaisen työn tekijöitä. Nuket ovat ilmeisen kalliita vielä bordellien käyttöön ja voivat mennä peräti epäkuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei päästä, Leonoora, niin kauan kuin tänne tulevat ovat potria poikia, jotka mieluummin pitävät naisia aamutohvelia huonompina eivätkä päästä heitä kouluttautumaan. Opiskelu tekisi pulskille pojillekin eetvarttia. Enkä tarkoita nyt SPR:n koulutuksia, vaan oikeita koulutuksia.

   Poista
  2. Ja niin kauan kuin me sallimme lammasmaisesti tämän ihmissorron tapahtua emmekä vaadi naisen aseman muuttamista täyteen ihmisarvoon maahanjäännin ehtona.

   Poista
  3. Menevät kotirouvat myös välillä epäkuntoon kun heillä alkaa päänsärky Leonoora.

   Poista
  4. Höh! Minä olen lemmekäs rouva! Päänsärkyhän paranee liikuntaa harrastettaessa.😋

   Poista
 44. Jumalauta, tämä on maaliman paras esitys. Merle ja Willie.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taas ei ole. Ja kuka semmoista väittäisikään. Mutta on tässä himppusen verran Rikun rakastamaa Kaj Chydeniusta. Kaikuja hänestä... kalliolle ja kukkulalle! Sanat eivät tosin yhtä hyvät ja iskevät ole kuin ihanalla Matti Rossilla, mutta aika ihania silti. Ja loppusointuvat vallan ihanasti!


   siekin Joensuun likka tuu Turkkuun. ja snää kans Mansesa, älä miäti. ja kaik laphalaiset ja stadilaiset ja mitä teittiä muit onkka, tulkka Turkku!

   Poista
  2. Kyllä minä tykkäsin! Olipas ihana ja nostaginen esitys, ja oikein itsekin mietin, että jospa siirtäisi paperinsa Turkuun. Pansiokin mainittiin, ja se jos mikä, on turkulaista. Ikinä siellä käynyt, mutta joka viitassa luki aina että PANSIO. Harmi, että Jope siirtyi paremmille laulumaille.

   Poista
  3. Puhun siis Jopen esityksestä, ja tuo Rikun linkkaama on ihan eri sarjassa, oikeasti hieno.

   Poista
  4. Rikun linkkaama on OIKEASTI hyvä. Arvostan hänen musiikkivihjeitään paljon. Ruonansuu oli toisella tavalla musikillisesti lahjakas, ja imitaattorin ehdoton ykkönen, ja ehti tehdä paljon hyviä juttuja. Mutta teki myös paljon huonoja juttuja, harmi, kun teki liian nopeasti kaikkea. - Varmaan ihmisenäkin oli sympaattinen, en tiedä, kovasti ainakin vaikutti semmoiselta.

   Poista
  5. Rikulla on varma maku, arvostan, vaikka olenkin vinkkaillut neekerjatsista. Kaikella rakkaudella vain. Ja huomaan, että musiikki on Rikulle tärkeä asia. ( Ei Riku varmaan huomaa, että hänestä puhutaan. Toivon, että tupakki ei enää pala huulessansa.)

   Poista
  6. Niin, ja Varissuo, Iines! Ja Kakola ja Aurajoki jonka siliätä pintaa purjelaivat auringon laskiessa lipluttelivat merta kohden... Ei, ei ole Turku enää niin kuin ennen!!!

   mutta eipä ole Köpiskään

   Mistähän tämäkin johtuu?

   Poista
  7. ”Kanootista ahteriin mä jäin” ... Siis nyt katkesi hetkeksi nostalgiat kun jäin maistelemaan tuota Juha Vainion säettä.

   - Eikö sen pitäisi kuulua, että ahterista kanoottiin mä jäin? Vai mitä? Että tyyppi on lihonut niin paljon, ettei pääse kanootista ylös?

   Muuten ihanan itkettävän nostalginen tämäkin laulu.

   Poista