3.2.2021

Päivi Räsäsen tuhkat
Jos Päivi Räsänen kohtapuoliin tuomitaan kansankiihotuksesta ja vähemmistöryhmien sortamisesta, niin mihinkähän jokeen häneen tuhkansa sirotellaan? 

Jean d´Arcin tuhkat siroltiin Seineen 30. toukokuuta vuonna 1431 siksi, että hän tunnusti pitävänsä Jumalaa korkeimpana  auktoriteettina, eikä paavia. 

Näinhän Päivikin tekee, uskoo Raamattuun korkeimpana auktoriteettina elämän etiikoissa ja melskeissä, ei kulje maallisen esivallan säädösten mukaan, jos ne ovat hänestä Jumalan vastaisia. Tähän hänellä, herra paratkoon, on täysi oikeus, jos minulta kysytään. Uskoohan joku meillä Allahinkin määräävän naiset huntuun ja kaapuun, ja keittiön nurkkaan, eikä häntä siitä tuomita, vaikka hän ei uskostaan luovu ja perustelee sen Koraanin sitaateilla.

Tänäisen Ylen mukaan  Räsäsen vuoden 2004 kirjoituksesta oli tehty päätös, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Esitutkinta aloitettiin kuitenkin tämän jälkeen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen antamalla määräyksellä. Nyt esitutkinta on valmistunut, ja se on lähetetty syyteharkintaan. Hyvin suurella kiinnostuksella seuraamme tilannetta! Joko aletaan kerätä roviopuita?

Poliisilla on selvästi ollut selkeitä haluja lopetella Räsäseen kohdistuneita tutkintoja, joita on tehty nyt kolmesta tapauksesta: vuoden 2004 puheiden lisäksi Ruben Stillerin ohjelmassa esitetyistä mielipiteistä ja Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmasta. Kaikista näistä on poliisitutkinnassa tehty päätös, että ei ole syytä epäillä rikosta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on kuitenkin määrännyt kaikista näistä esitutkinnan suoritettavaksi vastoin poliisiharkinnan kantaa. Tämä Räsäs-jahti ansaitsee erityistä huomiota tapaus Hussein al-Taee-kirjoitusten valossa. al-Taee vapautettiin kaikista epäilyistä ja vastuusta,  koska mies heittäytyi sairauslomalle ja pyyteli anteeksi ajattelemattomuuttaan. al-Taee on nyt pelastettu demareihin, vaikka hänen solvauskirjoituksensa olivat monin verroin törkeämpiä ihmisoikeusloukkauksia kuin Räsäsen Raamattu-sitaatit, joiden takana hän seisoo pää pystyssä kuin Jean d´Arc keihäänsä kanssa. 

Päivän kysymys kuuluu: kumpi on rehellisempi ihminen, se, joka seisoo sanojensa takana kun myrsky nousee, vai se, joka syö sanansa ja taipuu myrskyssä ja menee ulvovan tuulen mukaan? Kumpaan luotat enemmän? 

Itse en jaa Räsäsen ajatuksia ollenkaan, mutta puolustan kuolemaani asti hänen oikeuttaan olla eri mieltä ja uskossaan, niin kauan kuin uskontoja sallitaan.

Syyttäjä Toiviainen tunnetaan käsittääkseni punaisesta aatteestaan, vaikkei sitä saisi ääneen sanoa. Onkin  koomisen  kuvaavaa, että Paul Delarochen maalauksessa Winchesterin kardinaali kuulustelee Orleansin neitsyttä tulipunaisessa sotisovassa. 

Päivi Räsänenhän voisi toki tehdä al-taeet, heittäytyä sairauslomalle, katua ja kääntyä demariksi. Tällä kaavalla valtakunnansyyttäjä olisi tyytyväinen ja maassa olisi rauha. Jokin tässä kaavassa masentaa, jokin mikä liittyy ihmisen moraaliin moralismin sijaan.

Jos joku sanoo, että Räsänen vihapuhuu, niin minä sanon hänelle: menkää lukemaan suvaitseviksi julistautuneiden ihmisten kirjoituksia blogeista, Facesta ja Twitteristä. Ilkeämpää ja ahdasmielisempää vihapuhetta kuin siellä on, ei näe muualla, vähiten Räsäsen suussa.


(Paul Delarochen maalaus vuodelta 1824. )

115 kommenttia:

 1. Risa skraitta on dementian merkki.

  VastaaPoista
 2. Niin on kuulemma kirjoitelmien yksivirkkeisyyskin.

  Vaan väliäkö hällä. Päivä on kaunis ja aurinkoinen. Ja se paistaa meille kaikille, ja risukasaankin.

  VastaaPoista
 3. Kuvassa keskellä on selvästi Sauli ja oikealla pyhä neitsyt Sanna - mutta kuka kehveli on vasemmalla?

  Mankku se ei ole (hän on luisevampi), joten sen täytyy olla Jari Tervo. Kädessään hänellä on raamattu, johon hän piirtelee kirkkoveneitä.

  Totisesti.

  VastaaPoista

 4. Vaan Jarskahan heitti Raamatun nurkkaan, joten olisikohan hänellä Koraani, johon hän piirtelee peukkuja? Mene tiedä, mutta Jarska se on.

  Ja luulen, että kuvassa hyvinkin voi olla Sauli ja Sanna. Vaan Sanna on kyllä tuo punapukuinen.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista olisi minusta saada tietää nämä Räsäsen haastajat. Kai he oikeudenkäyntiin ilmestyvät.Kas kun iltapäivälehdet eivät nosta näitä neljää oikeustaistelijaa lööppeihinsä. Luulisi näiden omia ihmisoikeuksiaan ajavan kiinnostavan mediaa. Neljättä ilmiantajaahan suojellaan, eikä tietoja saa ilmeisesti julkiseksi, kun Räsänenkään ei ko. henkilön nimeä ole saanut kirjallisesta pyynnöstä huolimatta. Erittäin mielenkiintoista! Eikö ko. henkilö ole oikeustoimikelpoinen vai missä mättää?

  VastaaPoista
 6. Kaipa näitä haastajia on enemmänkin, ryhmittäin. Niin paljon kirkosta erottiin Räsäsen vuoksi näinä aikoina, kun lausunnot olivat ajankohtaisia, siis kohta parikymmentä vuotta sitten vanhimmat.

  Itse lähden siitä, että ihmisen täytyy saada ajatella myös ns. vääriä ajatuksia ja hänellä täytyy olla oikeus sanoa niitä ääneen. Semmoinen yhteiskunta, joka kieltää ihmiseltä eri mieltä olon ja ns. väärät ajatukset sekä uskonnolliset puheet, on diktatuuri, jossa pitää koko ajan miettiä, mitä voi sanoa.

  Itseäni surettaa juuri tämä yhteiskunnan kokonaisilmapiirin kiristyminen, joka on selvästi havaittavissa. Ollaan yhä enemmän menossa säädeltyyn suuntaan, jossa sensorit ja puhekonsulit valvovat ja napauttavat väärinpuhujia päähän, kuin autoilla partioivat naisten kaapuvahdit joissain muslimimaissa. Me emme vain halua nähdä tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme selvästi menossa samaan meininkiin kuin suomettumisen aikoinakin - tiettyjä asioita ei vaan saanut sanoa tai leima läpsähti otsaan.

   Ei ollut mitään väliä sillä, oliko asia totta vai ei. Jos sanoit sen, seisoit väärissä joukoissa.

   Nyt vääristä mielipiteistä ei läpsähdä leima vaan pamahtaa tuomio.

   Suomettumisen aikana siihen oli hyvä tekosyy - fasistinen diktatuuri Neuvostoliitto – mutta nyt ei ole. Kyseessä on pelkkä ahdasmielisyys.

   Oikeastaan meillä ei ole minkäänlaista moraalista oikeutta parkua Venäjän oikeudenkäynneistä ja tuomioista, kun itse syyllistymme aivan samaan.

   PS. Muuten olen sitä mieltä, että kirjaus on hyvä, mutta se on väärässä paikassa.


   Poista
  2. Siis väärässäkö paikassa! Missäs sen pitäisi olla? Aihe pisti silmääni tänäisestä Ylen jutusta, linkki jutussa. En ole ennen tiennyt, että poliisit pitävät syytöksiä turhina, tai ei rikokseen viittaavina, mutta Toiviainen ei usko poliisien harkintaa.

   Tänään pisti silmääni myös iltapäivälehden juttu kokki Kape Aihisesta, joka sanoi, ettei nykyään enää tiedä, mitä on soveliasta sanoa. Hän oli jossain tv-ohjelmassa erehtynyt heittämään jonkin kommentin naisista ja lasten luonnollisesta kotihoidosta, ja tämä oli pöyristyttänyt valtavan määrän suuttuneita ihmisiä.

   Poista
  3. En viitannut sinuun, vaan halusin vain kätkeä kommenttiini hirveän rikollisen teon, joka pöyristytti kaikki hyveelliset mukaan lukien valtakunnansyyttäjän – mutta niin vain paheellinen sitaatti meni ohi kauhua herättämättä.

   Tuo on siis se persuedustajan viharikos. Tuo vaivainen lausuma. Kaikki muu rikollisuus vaatii päättelyä siitä, mitä lausuja ehkä tarkoitti ja mihin hän ilmeisesti viittasi... eli mitä hän ajatteli.

   Ajatusrikos parhaaseen orwellimaiseen tyyliin. Tällaisessa Suomessa elämme.

   Poista
  4. Aivan oikein, tuo oli se vanha tapaus, jossa vieraslajikommentti koettiin pöyristyttäväksi loukkaukseksi. Pöyristyvillä ihmisillä taitaa olla vähän likainen mielikuvitus. Jos muuttaisin elämään Pohjois-Koreaan, olisin tietenkin ensin vieraslaji, kunnes tutustuisin ihmisiin ja oloihin ja alkaisin ansaita elantoni. Ei siinä sen kummempaa.

   Poista
  5. Kyse on siitä miten ja mihin tarkoituksen "vieraslaji" termiä käyttää. Osa vieraslajeista ovat haitallisia alkuperäiselle ekosysteemille, levittävät tauteja tai loisia, johtavat jopa alkuperäisen eläimistön sukupuuttoon. Kun eräs perussuomalaisten kansanedustaja käytti tätä termiä, hän ei biologiasta sen kummemmin puhunut - ei varmasti! Vaan tarkoitti että

   tänne tulevat värilliset muukalaiset raiskaavat Elovena-tyttömme, varastavat ja tappavat ja vievät KELAn rahat, eivätkä muuta tee kuin JOIKUVAT joikujaan ja muuttavat koko Suomen islamilaiseksi... etc. Sitä hän tarkoitti, kyllä sinä sen ymmärrät, älä leiki tyhmää. (koska olet kovin kaukana tyhmästä)

   Ps. Äläkä kuule Pohjois-Koreaan mene. Tai jos sittenkin menet, et sinä "vieraslaji" siellä oliasi: ihan samanlainen ihminen olisit kuin täälläkin. Ymmärrätkö? vieras toki... mutta et vieraslaji.

   Poista
  6. No juu, mutta en silti jaksa koettaa ymmärtää näitä pöyristymisiä mihinkään suuntaan. Minusta se on aina sanojalta pois, jos sanoo tyhmästi. Thats it. Mutta että helvetillinen älämölö. Nyt tuon sanojan kannattaisi tietysti katua, perua puheensa ja vaihtaa demareihin.

   Poista
  7. Toisaalta,
   minä en kyllä hernettä nenääni kaikenmaailman nimityksistä omaan nenääni vetäisi. Huono vittuilu on huonoa vittuilua, ei se muuksi muutu tekee sen kuka tahansa. Ja kun Petelius housut täynnä velliä pyysi saamelaisilta anteeksi muinaisia Aken kanssa tekemiään sketsejä... voi perse, se kävi huonosta sketsistä, vielä huonommasta mitä alkuperäiset ikinä olivatkaan olleet. - Ihan ihme hyypiö hänestäkin tuli kun senaattoriksi valittiin! Oi, oi, sitä vihreänä olemisen vaikeutta! - Vihreä liitto r.p. (ruots. Gröna förbundet r.p., pohjoissaameksi Ruoná lihttu r.b.) tyhmistää ihmisen! Näemmä.

   Poista
  8. Hienoa, Iines. Taas (sic!) olimme samaa mieltä yhtä aikaa. Klo 19:15. Meillä on paljon yhteistä, onpas, vaikka eroittaviakin elementtejä löytyy. - Siis muitakin biologisia.

   Ps. Rakastan teitä kaikkia ihmisiä mitä täällä blogeissa tapaan. Ja aina ajattelen että olette oikeasti oikeita ihmisiä! ette vain pelkkiä nimimerkkejä. Siksi vähän surullinen olen Jukka Kemppisestä, tuo tauko ei tiedä hyvää. Sen aistii.

   Poista
  9. ... muitakin KUIN biologisia. Piti sanoman.

   No, ihan turhaa sanomista se. Itsestäänselvyys kun on.

   Poista
  10. Mikis - nyt jäitä kukkahattuun.

   Ainoa provosoiva kommentti, minkä se persuhylkiö sanoi, on tuossa yllä olevassa PS:ssäni.

   Sitä ennen hän luki vain virallista tekstiä.

   Ehkä hän tarkoitti kommentillaan kaikkea tuota mihin viittaat, mutta ei sanonut. Piste. Korkeintaan ajatteli.

   Myös navalnyit ja tuhannet ennen häntä on tuomittu siitä, mitä he toiminnallaan ja puheillaan valtaapitävien mielestä TARKOITTIVAT - vaikkeivat ketkuina sanoneetkaan.

   En puolusta persuja. Minulle tämä on periaatekysymys: lausumaton ajatus ei voi olla rikos.

   Poista
  11. Olen sitten saanut väärää informaatiota! Voi vitsi! Pitäisi tietysti AINA tarkistaa lähteensä kun niitä käyttää, ja etenkin kun käyttää niitä sanojaa vastaan. Mutta kun ei AINA viitti kaivaa alkuperäistä tekstiä.- Olen pahoillani tapahtuneesta, toivottavasti myös vastaisuudessa käyttäydyn samalla tavalla.

   Ps. Minulla ei ole, sorry siitä! kukkahattua. Minulla on Burton Menswear London FLAT - lippalakki.

   Poista
  12. Suhtaudun asioihin kriittisesti ja toivon myös samaa kriittisyyttä itseäni kohtaan. Totta kai olen väärässä kun tuomitsen ihmisen hänen (mahdollisten/todennäköisten) ajatustensa takia. - Ajatellaanpa vaikka pedofiliaa, joka mielestäni on varsin vakava rikos. Mutta se on myös sairaus, ja muistan jonkun alan lääkärin sanoneen että "on hyvä että pedofiliaan mieltynyt ihminen leikkii näillä mielikuvilla, se usein ehkäisee häntä t e k e m ä s t ä sitä käytännössä."

   Ei ihmistä tietenkään hänen ajatuksistaan saa rangaista. Ei, ei ainakaan maallisissa oikeuksissa.

   Ps. Sanon usein sanottavani - etenkin jos olen asioista eri mieltä - sangen ärhäkkäästi. En silti mikään provokaattori halua olla; minun luonteenpiirteeseeni kuuluu vain "lievä liioittelu", hyperbola. Juttujakin kun kertoo, niin niistä tulee hauskempia kuin jotain aina vähän suurentelee.

   Arvostelusta kiitollinen
   mikis mallikas, auringon kiertolainen

   Poista
 7. Minä erosin kolmisen vuotta sitten ev.lut. kirkosta, koska en voi olla tukemassa institutiota, jolla ei ole selkärankaa pysyä täysin oppiensa takana. Tai edes selkeästi ilmaista vakaumuksensa. Vaikka en itse pysty enää kannattamaan kirkon kaikkia näkemyksiä ja oppeja, se, että kirkkoon on sallittu pesiytyä hajoittajia, jotka tuhoavat kirkon moraalietiikkaa itsekkäistä syistään, sai minut lopullisesti suivaantumaan. En halua maksaa pennyäkään kirkollisveroa, varsinkaan samansukupuolisten vihkimistä vaativille papeille. Minusta on pyhäinhävästystä vihkiä kirkonalttarilla avioliittoon muita kuin mies ja nainen. Kuinka samansukupuoliset edes kehtaavat vaatia kirkollista vihkimistä. Häpeäisivät vaatimuksiaan alistaa pappeja tekemään puolestaan (evoluutiota) jumalaa vastaan väärin ns. "syntiä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoi todella ottaa pattiin eräiden nais-ja miespappien lässytys. Entäs tämä naispiispa "lapsihomoan" ihailijana.
   Voi sarvipää saatana, joka paikkaan sinä ihmisiä huijaat ja houkuttelet!

   Poista
  2. Olen kirkkorakennusten ja hautausmaiden ihailija, ja kaipaan elämään ”pyhän” aspektin, jonkin aineettoman ulottuvuuden ja tunnun. Tässä kohdin näen itseni istumassa tyhjässä kirkossa katselemassa värikkäiden mosaiikki-ikkunoiden läpi taivaalla vaeltavia pilvihattaroita. Parvella jossain on urkuri, joka soittaa vaikka Bachia.

   Kuljen mieluusti myös lukemassa hautakiviä ja varsinkin nimiä ja elinikiä. Lempihautausmaallani meten rannalla voi törmätä vaikka meriharakkapariskuntaan tai lepäilevään joutseneen.

   Tätä en tahtoisi menettää. Toisaalta olen kyllästynyt maksamaan kirkollisveroa useita satasia. Hautapaikkaakaan meille ei myyty etukäteen, kun siskon kanssa kysyttiin seurakunnan kansliasta. Joustamatonta toimintaa. Ehkä uurna-ajatus onkin kauniimpi ja helpompi.

   Poista
  3. Minä olen hautausmaiden harras ihailija myös. Siellä on useimmiten niin hiljaista, mitä nyt välillä puut humisevat, ja linnut puiden oksilla vaakkuvat. Sitä paitsi on mielenkiintoista lukea ihmisten nimiä niistä kivistä, niistä voi tehdä erilaisia johtopäätöksiä, esim. onko kovin sukurutsaista seutua tämä vai ei? Ja mitä vanhempien kaupunkien vanhoilla hautausmailla käy, sen enemmän ruotsinkielisiä nimiä on, se nyt on selvä (kuin pläkki).

   Karigasniemen syrjäinen hautuumaa jäi mieleen kun siellä ei savolaista aatelissukua ollut ollenkaan… eli näitä nen-päätteisiä sukunimiä. Etunimissäkin oli pureskelemista, näissä kaikissa ... Aile, Biellá, Duová, Gáren, Gealá, Kirste, Ovllá, Sámmol, Niillas, Nils, Nillá, Biera, Áslak, Lemet, Iisko, Jovnna. Jnpp.

   Mulle sopisi et mut haudattaisiin sinne. Olisin silloin Mihkku.

   Poista
  4. Miksi muuten ihmiset matkustavat aina ulkomaille? Olisi paljon mielenkiintoisempaa mennä vaikka Karigasniemen hautausmaalle, jos siellä on tuommoisia nimiä. Ajatella, mikä maailma niistä aukeaa! Paljon hienompi kuin jostain etelänmatkalta.

   Näin talvella haaveilen pääseväni kuvaamaan Lappiin. Voisin ottaa jopa muutaman postikorttikuvankin.

   Poista
  5. Puhun Lapista, en koko saamenkielisestä alueesta. Haaveilen siis Lappiin matkustamisesta, ja kannatan kotimaan matkailua. Vaikkei minulla olisi mitään Venäjän Lappiin matkustamistakaan vastaan. Petsamokin olisi kiinnostava kuvaajalle.

   Poista
  6. Karigasniemällä on myös helkkarin mukava kapakka. Olen kai siitä joskus tänne kirjoittanutkin...? luulen ma. Kansanvälistä meininkiä kun kielinä siellä narskuu norski ruotsi suomi ja kolme eri saamenmuretta. Pöperöinä saa kaltatuista etanoista tirisevään läskisoosiin, ja kaikkea siltä väliltä. Ja haitari soi, ja välillä flyykeli, kuin ennen muinoin Rovaniemen Pohjanhovissa (jolloin itse siellä vielä en ollut, mutta) kuulema!

   Poista
  7. Minä kannatan Saamenmaan itsenäisyyttä.

   Se on muuten kymmenen kertaa laajempi alue kuin Suomen Lappi - siihen kuuluu Norja ja Ruotsin keskiosia Tampereen korkeudelle asti plus Kuolan niemimaa.

   Minua sivumennen sanoen hieman häiritsee kun Suomessa saamelaisista puhuessa viitataan aina vain Suomessa asuviin saamelaisiin.

   No, mehän olemme täällä puhuneet saamelaisten historiasta ja "arvoituksesta" ennenkin, vuosia sitten.

   Nykyteorian (mm. Valter Lang) mukaan suomen ja saamen kielet saapuivat näillä nurkille vasta noin 3000 vuotta sitten.

   Poista
  8. Suomalaiset ovat ikään kuin omineet saamelaiset. Tämä saattaa johtua osittain ns. joulupukkikulttuurista, Joulupukin maasta, joka on kansainvälisesti sijoittunut Suomen Lappiin.

   Poista
 8. Onneksi on olemassa vielä kirkkokuntia, joissa eivät vääräuskoiset hypi vahvasti vakaumukseessaan pysyvien kirkonisien silmille ja niskan päälle.
  Jos vaikkapa helvettiin joutumisen pelko ilman papin siunausta hautaan yllättää kuoleman lähestyessä, on vielä mahdollisuus liittyä johonkin toiseen kirkkoon armoa hakemaan.

  VastaaPoista
 9. Noh, termi ”vääräuskoinen” on minusta oksymoron. Ei voi uskoa väärin, sillä usko sinänsä ei ole tosiasia, uskoja uskoo niin kuin toivoja toivoo.

  Mitä kirkkokuntiin ja uskontohin tulee, kyllä ne maailmaan mahtuvat. Kaikkien uskonoppien suurin vaara ovat ihmiset uskontulkintoineen. Ihminen voi pilata sinänsä vaikka rauhanuskonnon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä täsmennyksiä, Iines!

   Poista
  2. Jos osaisin ajatella yhtä vapaasti kuin Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n jäsenet ajattelevat, ajattelisin että Päivi Räsäsenen ansaitsisi ison ja kiiltävän mitallin... Sillä aina kun hän aukaisee suunsa, kirkosta pöllähtää sadoittain jäseniä pois. Aikaansaava tyttö vaikka onkin vain palvelijan palvelijan palvelija.

   Selitys tuolle viimeiselle käsitteelle:

   Jeesus on sanonut jotain sellaista (litterointi minun) että "Hän ihmisten palvelija" tms. Ja kun rouva Räsäsen aviopuoliso on pappi eli Jumalan/Jeesuksen/Pyhän Hengen palvelija, hän on silloin palvelijan palvelija. Ja koska Päivi on papin vaimo ja hänen ”pitää vaieta seurakunnassa ja olla kuuliainen päämiehelleen”, hän silloin on palvelijan palvelijan palvelija...
   m.o.t.

   Poista
  3. En ole ateisti, mutta uskonnoton ihminen olen; ateistihan on uskonnossa kiinni, kun kiihkeästi vastustaa sitä. Minä en. Minulle uskonnot ovat yhdentekeviä.

   Siksipä vaikka Päivi Räsästä vastaan minulla ole mitään, rehellinen ihminen on hän. Mutta muistatteko kuka häntä ennen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja oli? Ai ettekö..? No, oli Bjarne Kallis. Mutta en häntä tarkoita vaan sitä edellistä puheenjohtajaa (fanfaareja)... Toimi Kankaanniemeä. (lisää fanfaareja) Te ette häntä tunne ettekä tiedä, mutta minä tunnen: hän on minun Keski-Suomen vaalipiiristä kansanedustajana nykyisinkin. Ja niljakas ihminen kuin made kala. Kristillisdemokraateista hän vaihtoi lennossa perussuomalaisiin... ja miksikö? Koska hän tiesi että putoaisi eduskunnasta ellei vaihtaisi puoluetta. Se hänen aatteellisuudestaan, ja kristillisyydestä, saatana. Hänen moraalinsa on suoraan Belsebuubin perseestä kotoisin. (onpas!) Aikoinaan huvitti kun julkisuuteen livahti kun tuo Mikkelin Vahakabinetista lomalle päässyt Frankensteinin näköinen pöhkö tekstiviestitte usealle eri naiselle mm. että "Nussittuna nukkuisit sikeämmin..." yritti saada panokumppania itselleen. Toisaalta jos vaimo ei enää anna niin mikäs siinä sitten... en minä tästä häntä limanuljaskaksi syytä, ihan muista syystä vaan! Joopa joo.

   Poista
  4. Toimi Kankaanniemi näyttäytyy minullekin epämääräisenä, se mitä hänestä tiedän ja aistin. Hän on muistaakseni helluntailainen uskoltaan, tai johonkin ns. vapaaseen suuntaan kuuluva. Voisin kuvitella, miten hän kiehtoo joitain kokemattomia uskovia ei kovin tietäviä naisia seuroissa.

   Poista
  5. Vain omaa etuaan ajatteleva tekopyhä kakkakikikkare.

   Poista
  6. ... eli kakkakikkare. Tai kikkakakkare.

   Poista
  7. Miksi ei oo ateisti eikä Toimi aseksualisti.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 10. Kaikki uskonnothan ovat ihmisten keksimiä. Kuoleman jälkeen on pitänyt keksiä loduttavia tarinoita.
  Ihmisten porukoista nousee aika ajoin vallanhaluisia johtohahmoja joita me laumaeläimet haluamme seurata.
  Uskonnot ovat ikiaikaisia ja luoneet moni-ilmeistä ja rikasta kulttuuria niin hyvässä kuin pahassakin.

  Ennen tunsin omaa polttihautausta kohtaan vastenmielisyyttä, mutta mieli on muuttunut. Onhan tuhkana siistimpää maatua, kuin kaikkine mätänevine lihoineen matojen ruokana. Hautajaisistakin jää arkun kärräykset hautausmaalla pois. Epämieluisiakin kokemuksia on pitkistä kävelyistä talvipakkasilla arkun perässä hautapaikkaa kohti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät madot ihmisen ruumista syö. Lähinnä sitä syövät ihmisen omassa elimistössään lymyävät mikrobit, mm. bakteerit, homeet, muut käyteaineet ja sienet, ja vasta myöhemmin sitten - jos vielä syötävää riittää ja arkun sisälle pääsevät - lähinnä tiettyjen hyönteisten toukat. Joka minusta on ihan oikein, kuuluu ns. luonnon kiertokulkuun. Sillä onhan hyönteisilläkin oikeus elää, kasvaa, käydä kouluja ja huolehtia lapsistaan. Tuhkaaminen sitä paitsi lisää ilman hiilidioksiidipäästöjä ja pienhiukkasten määrää.


   Ps. Paitsi jos ruumis on huonosti peitelty (= "kevyet mullat haudallesi"!) sen syövät lähinnä shakaalit tai muut koiraeläimet. Tai korppikotkat.

   Poista
  2. Madoilla on hampaaton suu. Ne imeskelevät lähinnä kuolleita heiniä, tms.

   Poista
 11. Tuhkaus on varmaan helpompi ja suoraan sanottuna kätevämpi jälkeenjääville. Vähän vierastan arkkuseremonioita. Ja sanoja: maasta olet sinä tulut ja...

  Miten niin maasta? Yhtä hyvin ilmasta, hengestä, avaruudesta, tuulesta ja vedestä. Katsoisin tässä mieluummin korkealle kuin alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustaakohan uskonto tässä epäsuorasti, että sen luomisoppi on pötyä ja evoluutio-oppi oikea?

   Uskonnollisessa kielessä kyllä puhutaan, että ihminen luotiin maan tomusta, mutta en tähän hätään löydä sitä raamatusta.

   Poista
  2. Ihminen on tähtipölyä. Jokainen.

   Poista
  3. Minusta tuntuu, että tuossa uskonnollisessa ”maantomusta luomisessa” on kyse vain uskonnon jumalan eli Jumalan suuruuden ja mahdin korostamisesta. Niin taitava ja armollinen Jumala oli, että pystyi likaisesta pölystä luomaan kättensä ihmeteon - simsalabim ja siitä putkahti Adami.

   Poista
  4. Kyllä minun käsittääkseni - ellen käsitä asioita ihan hullusti - niin ihminen samoista alkuaineista koostuu mistä muukin maailmankaikkeus. Eli tähtipölystä... kyllä, heh.

   Ps. Tapsa voi tarketaan tuon termin "tähtipöly" kun asioista on paksuja mutta paljon monimutkaisia kaavoja sisältäviä kirjoja lukenut. Minä en. (mitä nyt vähän Valtaojaa ja Enqvistiä ja Hawkingia. mutta kun ei kaikkea meinaa millään ymmärtää vaikka kuinka yrittää ymmärtää, piru vie)

   Poista
  5. Maa on pimeä planeetta, ja tähdet ovat loistavia tähtiä, maa vain heijastaa tähtien valoa.

   Tiesitte varmaan, että kun katsoo tähteä, on mahdollista, että sitä ei enää ole.

   Poista
  6. Tiedämme. Tähtiä on niin lukematon määrä ja ihmisjärjelle niin käsittämättömän kaukana (tuhansien/miljoonien/miljardien valovuosien päässä; 4 valovuotta on 40 biljoonaa kilometriä), että osa näistä näkemistämme tähdistä on jo ajat sitten sammunut (= muuttunut supernovaksi tai luhistunut Valkoiseksi Kääpiöksi, tms.): näemme vain siitä tähdestä lähteneen valon joka vielä on matkalla meitä kohti...

   Melkoisen mielenkiintoista!

   Poista
 12. Viimeisin koiramme, tyttären vanhaenglanninlammaskoira lepää kauniissa tuhkauurnassa, jonka hautasimme mökin kauneimpaan kukkamaahan, von Kusti-kissan viereen. Jossain elokuvassa rouva ripusti miehensä tuhkat roikkumaan omenapuun oksalle. Mikäs siinä, kaunis muistopaikka.

  VastaaPoista
 13. Ystäväni kanssa olimme kahdestaan hautausmaalla vastaanottamassa, kun hautaustoimiston auto toi ystäväni avomiehen tuhkauurnan.
  Hautausmaan työntekijä oli kaivanut kuopan muistolehtoon uurnalle valmiiksi. Sinne ystäväni uurnan laski ja työntekijä peitti sen kaiamallaan mullalla. Taisimme laulaa yhden laulun, kun jäimme ystäväni kanssa kahdestaan. Muita seremonioita ei ollut. Muistotilaisuus oli toki järjestetty jo aiemmin.

  VastaaPoista
 14. Niin se käy. Kurt Vonnegutin mukaan.

  VastaaPoista
 15. Kerran kaks pojanviikaria halus pelotella suntiota ja pukeutuivat valkoisiin lakanoihin ja piiloutuivat avoimeen vastakaivettuun hautaan. Oli iltahämärä jo kun suntio tuli haudan kohdalle, ja silloin ne pomppas sieltä ylös ja huusi BÖÖÖÖ. Mutta kylmähermoinen suntio ehti napata niitä niskasta kiinni ennen kun ne ehti karkuun ja sanoi: "Jaloitella kyllä saatte mutta pois ette lähde.”

  VastaaPoista
 16. Ettei vaan olisi ollut pikku mikis äidin pitsilakana harteilla..

  Noh, olen minäkin tehnyt tuhmia. Kakattiin Mallun kanssa naapurin huussiin muinoin, siihen reiän viereen sievästi. Äitihän siinä siivoustouhuun joutui. Minulla on muistikuva, että sain vadelmapensaan oksista hieman pyllylle. Traumoja ei tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäni oli kansakoulun (johtaja)opettaja, ja me asuimme vanhassa koulurakennuksen päädyssä. Huoneet, myös luokkahuoneet, lämmitettiin puu-uuneilla, ja vesi haettiin kaivosta. Ja oli tietysti kylmää. Pihan perällä oli WC:t, eli korkeat kaksikerroksiset Puuceet, joissa opettajilla oli omat kahdenreiän eriönsä. Kun talvella oli -25 astetta, siellä oli kiva istuskella, vitsi, ei jumantsukka ollut! Ja kakat jäätyivät korkeiksi pinoiksi, ne oli kuin termiittipesiä, siellä kaukana alhaalla. (välimatkaa oli monta metriä) No, kerran - mutta se oli kesällä, minä sytyttelin vessaparien irtolehtiä ja pudottelin niitä alas; joku aina niistä sytytti niitä käytettyjä paskapapereita palamaan, ja tuli kauheen pahanhajuinen käry... Minä siinä vaan ääneen rallattelin "kakka kytee, kakka kytee". - Onneksi ei koko pömpeli syttynyt palamaan, voi hitsi, ei sitä pikkupoikana sillain asioita osannut ymmärtää.

   Poista
  2. Vihdoinkin täällä puhutaan asiaa joka osataan!

   Poista
  3. Se on kirjailija, joka kirjoittaa pökäleestäkin elävästi. Teepä sama perässä. Ilman sitaatteja, ihan itse.

   Poista
  4. Minulla on lämpimiä muistoja lapsuuteni huusseista, joita oli kaikilla maaseudulla.

   1. Olgan pikkula: tämä on vanhan Olgan torpan romanttinen ruutuikkunainen yksireikäinen eriö, jonne kahlattiin polviin ulottuvan timoteipöheikön halki. Ikkunasta näkyivät kukkivat kirsikka- ja omenapuut. Polulla piti kulkea varovasti, ettei tallaa siilinpoikasten tai kyitten päälle. Pikkulassa oli pino lehtiä, sanomalehtiä, koska Olga oli harras herännäiskristitty.

   2. Lapsuudenystäväni, sen joka karkasi raggareitten matkaan Ruotsiin, maalaistalokodin iso huussi, kolmireikäinen. Näistä rei`istä kurkisteltiin alas lantalaan, jonne lapioitiin myös lehmänpaskaa. Opin paljon elämästä tässä huussissa.

   (Jatkuu joskus, ehkä)

   Poista
  5. Noh, vielä yksi, ainakin, eli

   3. Lapsuuden puukerrostalon asukkaiden yhteinen puuhuussikombinaatio liiterirakennuksessa. Eli käytävän varrella oli koppeja toimituksen intimiteettisuojattua hetkeä varten. Minulla on muistikuva, että rakennuksen yläosa oli avoin ja pojat, mikiksenkaltaiset vallattomat pikkuvintiöt kiipeilivät salaa katonrajaan vaklaamaan tarpeella istuvia.

   Tämä on siitä merkittävä huussikombo, että se yhdisti pihan lapset salaisiin leikkeihin ja opetti sukupuolielämän salat, jopa itsesaastutuksen alkeet. Ne opetti muuan Marja-Liisa, seinää vasten hinkkailemalla, naama punaisena näytti mallia. Muistan että muutkin koettivat ähkiä ja saada kivaa, mutta ei se miltään tuntunut. Marja-Liisalla vain. Myös se ehkä kaikkein klassisin pylllylääkärileikki leikittiin täällä. Tohtori tutki tikulla jonossa seisovilta potilailta. Omaa vuoroa piti odottaa kiltisti.

   Poista
  6. Minäkin aikoinaan kun vielä toistaiseksi käyttämättömiä ”perhekalleuksiani" eriössäni itsekseni tutkin, ja tutkimuksissani kun taisin innostua liikaa, niin seinäntakaisesta eriöstä alkoi kuulua naapuriopettaja Grönholmin miehekkäät rykäykset "Gröhömn Gröhmn"... Kyllähän minua alkoi nolottaa, luulin olleeni siellä yksikseni. Vaan enpäs sitten ollutkaan.

   Poista
  7. Kulttuuria ne ovat huussimuistotkin, ettäs tiedätte arvoisat nirppanokat. Jos nämä jutut nyt joitain korkeakulttuurin ystäviä paheksuttavat. Voisin tietysti kirjoittaa viimeksi lukemastani kirjastakin, tai ylipäänsä viimeksi lukemastani aineistosta, mutta minusta huussimuistot ovat koskettavampia.

   Noh, voin kertoa, että olen viime päivinä syventynyt Kansalliskirjaston digitoituihin sanomalehtiin ja hakenut niistä tietoja perheestäni. Hupaisaa on ollut löytää paikkaseudun lehdistä isän laatimia mainostekstejä yrityksestään, asianajotoimistosta, jossa "hoidetaan kaikkia lakiasioita". Tämä yli kymmenen vuotta ennen minun syntymääni ja äidin ilmestymistä paikkakunnalle. Oli myös ilmoitus, jossa isä halusi ostaa talon ja maata, ehkä asiakkaalleen.

   Paikallislehdistä ennen sotia löytää seudun historiaa uskomattoman kiehtovalla tavalla. Ja löytää tietoa koko maailmasta, kuten uutinen siitä, että "tänään klo 10 alkaa Berliinissä juutalaisten liikeiden ankara boikottaus. Juutalaisten liiketoiminta tyrehdytetään kokonaan. Kovia rangaistuksia pettureille. Juutalaiseen rotuun kuuluva henkilökunta on erotettava ilman irtisanomista."

   Ajatelkaapa, että tämä uutinen oli jo vuonna 1933 huhtikuussa.

   Poista
  8. Minulla on paljon vanhoja lehtiä, vanhimmat 1870 -luvulta. Ja Suomen Kuvalehden ensinumeroita vuodelta 1916, ja vuosilta 1941-42. Kaivoin niitä esiin yhden kaukaisen sukulaisen vintitiltä; Osmo Korento oli sivistynyt ihminen. - Minulla on nuo lehdet säilötty kellariin, täytyypä joskus ottaa ne esille, luettavaksi.

   Yhdestä lehdestä - se on jostain 1880 -luvun sanomalehdestä, fraktuuralla painetusta, muistan otsikon jossa valitetaan että "Eiwät ole Kuopionkaan markkinat enää niinkuin ennen..." Ennen kun kuulema kaikki kortteerit olivat niin täynnä että markkinavieraat saivat nukkua hevosten kanssa talleissa, eivät mahtuneet muualle. Tai jos oli onnea niin sai nukkua jossain höyläpenkin päällä.

   Niinpä niin. Jos tuo silloinen lehden toimittaja nyt pääsisi Kuopion markkinoille... takuulla hämmästyisi. Luulen ettei kirjoittaisi mitään, menisi vain hiljaa pois... välillä taakseen epäluuloisena pälyillen?

   Vanhat sanomalehdet ovat kivoja! Mä muistan yhden semmosenkin jutun, fraktuurilla sekin kirjoitettu, joka alkoi että "Kuuluu kuulemma tuolla Krimin maalla raiwoawan kauhia sota..." Ja oli jo kuulema raiwonnut jo monta kuukautta. Heh, ei ollut internettiä siihen aikaa. (lennätin taidettiin juuri siihen aikaan keksiä? niin kai, mutta Suomen Suurruhtinaskunnassa semmoista ylellisyyttä ei siihenaikaan ainakaan sanomalehdillä ollut)

   Poista
  9. Ja aijai ai, jos saisin tehdä tietokilpailuun - esim. haluatko miljardööriksi, oikean vaikean kysymyksen, kysyisin että:

   "Millä junareitillä Suomessa oli ensimmäisen kerran ravintolavaunu käytössä?" - Muistan nimittäin kun yhden Suomen Kuvalehden kansikuvassa oli tämä juna, joka oli lähdössä asemalta X kohti asemaa X. Ja vuosi oli juuri muistaakseni tuo 1916.

   Tiedän, ettette tiedä mutta arvatkaa. Sanon kyllä oikean vastauksen. (en tiedä löytääkö tähän googlen kautta vastauksen, mutta älkää - ainakaan heti, guuglettako, rakkaat riihitontut)

   Poista
  10. Ketään ei näemmä kiinnosta miljardöörinä oleminen. Vai onko voittosumma liian pieni. No, ei sev väliä. Voin antaa teille 4 vihjettä joista Teidän pitää lukita yksi. a) helsinki-turku b) turku-pietari c) hyvinkää-ryttylä d) helsinki-pietari

   Ellette edelleenkään tiedä, Teillä on vielä kolme oljenkortta käytössänne, sillä voitte 1) kalauttaa kabverianne jos hän kilauttaa tänne 2) tietokoneemme poistaa noista neljästä kaksi aivan varmasti oikeaa vaihtoehtoa, tai 3) kysytte yleisöltä. - mutta nuo kolme ihmistä jotka tänne karanteenirajoitusten takia on Ypäjältä tänne haalittu, näyttävät luvalla sanoen niin mänteiltä että en usko että tietävät oikeaa vastausta.

   Mutta sehän ei Teidän ongelmanne ole. Vaan Te siis lukisette kohdan...

   Poista
  11. Haa, minä tiedän vastauksen paljon parempaan kysymykseen, "milloin ja missä perustettiin Suomen ensimmäinen asemaravintola?" - Hyvinkäällä v. 1862.

   Poista
  12. "Kuuluu kuulemma tuolla Krimin maalla raiwoawan kauhia sota..."

   Suomessa tätä vissiin sanottiin Oolannin sodaksi ja stadilaiset tsiigas sitä Kaivarin kaltseilta.

   Poista
  13. Vaan ajatekaapas sitä, kun 24.9.1912 Länsi-Suomessa kerrotaan uutisena, että Hannes Kolehmainen, kuuluisa Olympian voittaja, on noussut maihin Amerikassa. Amerikan lehdet hehkuttavat ja kertovat innoissaan Hanneksen uutteruudesta, kun tämä ensimmäiseksi työkseen maihin noustuaan on käynyt tarkastamassa urheilukenttää ja juossut jonkun aikaa harjoituksen vuoksi. Juoksutapa on ollut kevyttä ja joustavaa ja miellyttävää silmälle. Ettäs tämänkin tärkeän asian tiedätte.

   Poista
  14. Kuule Iines! - Hannes Kolehmaisen haudalla Kulosaaren Leposaaressa olen hiljentynyt. Hanneksen Tukholman olympialaisten ansioista Paavo Nurmi keskittyi juoksemiseen entistä paremmin, osti tennistossut, ja eteni voitosta voittoon. Hannes Kolehmainen on se alkuperäinen, jonka sanottiin juokseneen Suomen maailmankartalle.

   Poista
  15. Eikös häntä sanottukin ”lentäväksi suomalaiseksi”, ehkäpä kauniin juoksutyylinsä vuoksi?

   Poista
  16. Hanneksen lapsuus ja nuoruus eivät olleet helppoja, nälkä kävi tutuksi. Pääni painan edessään.

   Poista
  17. 1912 kisoissa hän voitti kolme kultaa ja yhden hopean, sekä rikkoi kolme maailmanennätystä. Voi jeesus sentään, nykyiset urheilijamme ovat sossupullaelättejä. Ja jääkiekkoilijat hormoonihiiriä, piikit suoraan suoneen.

   Poista
  18. Katselin joskus naishiihtäjien kisaamista joissain kisoissa, oli muistaakseni Pärmakoskea ja Niskasta, ja mitä näitä nyt on. Hämmästyin, kun naiset sanoivat haastattelijalle, että hiihto oli sujunut hienosti - he olivat tyytyväisiä. Vaikka siis mitaleja ei tullut.

   Jotenkin kilpahiihtäjän luulisi olevan tyytyväinen vain mitalisijoitukseen. Voitontahto puuttuu.

   Poista
  19. Oikea vastaus tietokilpailun "Haluatko munattomaksi miljardööriksi" kysymykseen on kohta b) turku-pietari. Eli se kannattaa lukita.

   Lisää kinkkisiä kysymyksiä. Mutta niistä ei palkintoja jaeta, saatte vain päänvaivaa kun vaivaatte päätänne.

   1) missä kuukaudessa on 28 päivää?
   2) missä käytetään 100%sta alkoholia?
   3) kuka söi kesävoin?
   4) jos pojalla/tytöllä/neutraalilla ihmisellä on kaksi rahaa joiden yhteissumma on 30 senttiä. Niin mitä nämä kolikot ovat kun otetaan huomioon että toinen niistä EI ole 20 senttinen?
   5) mitä sinulle kuuluu?


   VASTAUKSIA:

   1) Yleensä tähän vastataan että helmikuussa. Oikea vastaus on 'joka kuukaudessa'.
   2) 100%sta alkoholia ei ole edes olemassa. Mutta siitä huolimatta sitä käytetään... tilastoissa.
   3) Kissa kuulema pentele.
   4) Toinen niistä kolikoista on 20 senttineen.
   5) En tiedä.

   Poista
  20. Lisäys:

   4) Toinen niistä kolikoista on 20 senttineen. Ja se toinen, joka EI ole 20 senttinen, on tietysti 10 senttinen.

   Poista
  21. Jos hiihtokilpailussa on sata osanottajaa, niin montako prosenttia jää tyydyttämättömiksi?

   Poista
  22. Vaan minäpäs kerron teille näsäviisastelijoille nyt kaskun ja arvoituksen, jota ette kyllä tiedä, vaikka olisitte kirjallisuuden maistereita.

   KASKU

   Opettaja on pitkän aikaa tarkkaillut luokan perällä istuvaa Heimo Kukkolaista. Kun opettaja sitten tulee lähemmäksi, vetää Kukkolainen viivan piirustuspaperiin.
   Opettaja: Mitä tämä merkitsee?
   Kukkolainen: Se on talvinen tuntramaisema.

   ARVOITUS

   Opettaja: Mikä Tolstoin kuuluisa teos oli puheena viime tunnilla?
   Oppilas: Mirri-vainaa.

   Mistä teoksesta oli siis puhe?

   Poista
  23. Kyllä vaan, Sota ja rauha. Arvasin, että mikis tietää ilman Googleakin. Olen viimeksi lukenut Tolstoita opiskeluaikana, tentteihin. En kauheasti innostunut hänen tarinoistaan. Jotenkin jättimäinen kirjoittaja ja valtava tuotanto.

   Poista


 17. Olin jo oppikoululainen kun eräs luokkatoverini myi minulle 5llä vanhanajan markalla salpietarista sun muusta tehdyn pommin. Se oli kiväärin hylsyyn tehty ja siinä oli muutaman sentin tulilanka. Kotikouluni oppilaiden käymälässä - jossa muistaakseni oli 8 reikää, toki paljon pienempiä kuin opettajien kabineteissa - niin oli ovensuussa sellainen iso poikittain törröttävä lamppu. Yhtenä päivänä kun opettajia tai oppilaita ei näkynyt mailla eikä halmeilla, sytytin sen pommin tulilangan ja pistin sen lampun päälle, ja oven äkkiä kiinni. Kova pamaus vaan kuului. Ja kun avasin oven ja katsoin, käymälän lattia oli täynnä ihan pientä lasimurskaa. Meitsi häipyi viivana paikalta.

  Myöhemmin kun isäni ihmetteli, sodan käynyt ukko, että "mikä ihme oikosulku siihen lamppuun oikein tuli kun noin räjähti..." Ei siinä auttanut muuta kuin purra kieltä, ja ihmetellä myös, että "totta, eihän ne lamput yleensä tollain räjähtele..."

  VastaaPoista
 18. Oppikoulussa kemian luokaan ikkunasta välitunnilla ammuin isältä pöllimälläni Naganilla Vanha-Similän pellolla olevia puhelinpylväitä. En tietenkään niihin osunut vaikka yritin. Kun opettajamme Klenkka, sotaveteraani, tuli luokkaan hän niiskutti nenäänsä "Nuuh nuuh, täällä haisee ruuti", ja mulkaisi minua. Ei hän tiennyt mistä on kyse mutta arvasi tietysti että minä siihen syypää olen, on mitä on. Eikä siinä sen kummempia, alettiin oppitunti; minä keskityin lukemaan Jerry Cottoneita, hän opettamiseen, emmekä kumpikaan härinneet toisiamme.

  VastaaPoista
 19. Isis, Pekka Haavisto, Hitler, - mitä eroa niillä on, ei mitään.

  VastaaPoista
 20. Vaan pisti silmiin hupaisa väläys iltauutisissa, joissa oli puhetta ilmeisesti kuntavaalihommista: Vihreiden Ville Niinistö on värjännyt tukkansa mustaksi, siis oikein pikimustaksi, kun se ennen oli luontevasti ruskehtavan musta. Näin ainakin minusta näytti, kun vilkaisin tätä tuttua puhuvaa päätä, joka Sipilän kaudella esiintyi lähes päivittäin uutisissa opposition yleisäänitorvena,

  VastaaPoista
 21. Tolstoista puheenollen...

  G.H.von Wright, suurin suomalainen filosofi ikinä, kirjassaan "Ajatus ja julistus" käsittelee (kaiken muun ohella) myös Tolstoita ajattelijana. Enempää ei siitä; essee on niin syvällistä pohdintaa, etten edes yritä sitä referoida. Mutta mihin johtopäätöksiin hän tuon yli satasivuisen esseensä päättää, on koskettava. Hyvin monessa mielessä.

  "Tolstoin tapaus näyttää minusta erinomaisesti kuvaavan valistuneen ihmisen yksinäisyyttä itsensä seurassa. Hän seuraa valoa, mutta tämä valo ei lähde kiinteästä pisteestä, vaan hän kantaakin sitä itse edellään; ja mitä pitemmälle hän kulkee, sitä syvemmäksi ja yksinäisemmäksi muuttuu se pimeys, jossa hän harhailee. Jos sellaiselle ihmiselle on olemassa armo, täytyy se johtua siitä, että hän on etsinyt totuutta, ei siitä, että hän olisi sen löytänyt.”


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joistain syistä tolstoilaisuudella oli vetovoimaa. Esim. kuuluuisan kulttuurisuvun aatelinen ja kirjailija Arvid Järnefelt siihen kääntyi, Wikpedian mukaan sai aatteen äitinsä kautta. Minulla on joku kirjoittamansa kirjansa, täytyy kai lukea.

   Poista
  2. Minulla lienee vielä tallessa vanha Hesarissa ollut G.H. von Wrightin haastattelu. Siinä hän esitti mahdollisia tulevaisuuden skenarioita, joista osa on jo toteutunut.
   Mikiksen pramille laittama sitaatti on hieno!

   Poista
  3. Minulle Tolstoi on vieras, paljon vieraampi kuin Dostojevski. Ja suosikkini venäläisklassikoista on Gogol, ja Tsehov. - Mutta tuo Wrightin loppuluonnehdinta Tolstoista ihmisenä, on todella hieno. - Ps. lihavointi on Wrightin, ei minun korostusta.

   Poista
 22. Eihän totuutta voi kukaan löytää, koska kiinteää yhtä totuutta ei ole.

  Idea on matkassa, juuri siinä, että tärkeää on kulkea tietä ja matkata kohti valoa.

  Se joka sanoo löytäneensä valon, tai käyttäytyy kuin olisi löytänyt valon, on aina pysähtynyt kesken matkaa. Minusta tämä Tolstoinkin ajatus on arkkityyppinen ihmisen henkinen kokemus, se on ollut meillä aina, keskuudessamme, vaikka eivät sitä kaikki oivalla, koskaan. Itse kunkin, minun ja sinun, tulee kulkea valppaina.

  VastaaPoista
 23. Tolstoista Alviina Alametsään. Tämä vihreä europarlamentaarikkomme on herännyt toimimaan: Hän on nyt valittanut siitä, että häntä on seksuaalisesti häiritty, siis ehdotettu sopimattomia puhelimitse.

  Kyllä on hyvä, että poliitikot hoitavat suomalaisten ja koko Euroopan olennaisimpia asioita EU:ssa. Hienoa Alviina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alviina Alametsä – hänhän on ihan kuin roolihahmo Niskavuoren naisista, Hämeen hehkeä impi.

   Mutta eikö ne kiihkeät EU-kollit - (kai ne oli miehiä, kun kerran valitetaan?) - tiedä että tekstarilla ne ehdotukset meillä päin tehdään.

   Kai ne oli edes ulkomaalaisia?

   Poista
  2. Syvällä Euroopassa ollaan huomattavasti vanhoillisempia kuin täällä modernissa Pohjolassa. Kaikessa, ja myös viestintätekniikassa.

   Alviina on nuori ja kaunis vaaleaverikkö, joten ei ole ihme, jos tummempiverinen keski- tai eteläeurooppalainen parlamentaarikkomies kuumentuu hieman.

   Hohhoijaa, haarapotku ja sillä se hoituu. Pitääkö kaikesta mesota ja pöyristyä.

   Poista
  3. Ainakaan Hakkaraista ei tällä kertaa voi syyttää mistään, hänhän on Hondurasissa hoitamassa (= ryyppäämässä) EU:asioitamme. Sitä paitsi hänellä on kiikarissa nyt toinen ”tyttöystävä” kun ensimmäinen huora (Teuvon oma lakoninen toteamus) hänet jätti. Hyvä Teukka!

   Poista
  4. Teukka tuskin sortuu enää helposti kantasuomalaisiin vaaleaveriköihin Veera Ruohon niskanitkauksen jälkeen. Kyllä asialla on ollut eteläisempi tumma parlamentaarikko, ennustan minä. Eiköhän tähän vielä selvyys tule, jahka juttu eskaloituu.

   Poista
  5. Alviina Alametsällä on vielä paljon oppimista, nuori kun vielä on. Eikös ne vanhemmat, kokeneemmat naiset EU:ssa opasta nuorta tulijaa. En tiedä.

   Vanhojen kotimaisten elokuvien ystävänä muistelen, että Malviina-nimi sieltä on tuttu. Siitä kun karistaa tai varistaa ämmän (m) pois niin saadaan Alviina. Tiedä sitten tuosta nimestä.

   Poista
  6. T Hakkaraisen sanomaa olen joskus lukenut. On kuulemma vanhanajan mies, joka sanoo missä kaappi seisoo.

   Hyvä säkä tai osaaminen tuntuu Teukalla olevan näpeissä, kun nuoria naisia pörrää ympärillään. Tämä viimeisin nuorikkokokelas on kait hammaslääkäri. Että sillai ne vanhemmat "parrat" tuntuu käyvän "kaupaksi" naisten silmissä.

   Poista
  7. Teuvo on ollut menestynyt yrittäjä, sahakin palanut moneen kertaan, vakuutuksista tullut korvauksia, ja yhä parempi palkka kuin minulla.

   Poista
  8. Ja ne huorat rakastavat Teuvoa aidosti.

   Poista
  9. Ei pidä ihmetellä Teuskin vetovoimaa nuoriin huitsukoihin. Ilmiöhän on vallan tuttu vanhastaan. Rahaa vilautteleva julkisuudessa luisteleva miekkonen saa monenlaisia kaunottaria, joilla ei järki päätä pakota. Saihan sukellusvenemurhaaja Madsenkin nuoren nätin tytön rakastumaan itseensä dokumentin mukaan Ja mitä kummaa, lehdissä oli juuri mainintoja siitä, että ”suomalaisen vaimon kotiin tehtiin etsintä”.

   Poista
 24. Mutta muuten olen sitä mieltä, että Valtakunnansyyttäjän olisi nyt syytä viheltää peli poikki tämän afrikkalaisen ihmishirviön kohdalla.

  Sillä muuten ei riitä voimavarat saada tuomiolle Päiviä, jonka rikos on paljon raskaampi: tämä ihmishirviö siteerasi Raamattua!

  Ellemme pidä kiirettä, Päivi ehtii paeta piiloon pimeään Afrikkaan – muka lähetyssaarnaajaksi, hah – mutta todellisuudessa elelemään leveästi afrikkalaisten veronmaksajien kustannuksella!

  VastaaPoista

 25. Niin, miten käy nyt Päivin, jos ihmissyöjä-massamurhaaja katsotaan ”poissaolleeksi” kyseisenä murha- ja syöntiaikana? Ei syytä asettaa sierraleonelaista syytteeseen, sanoo valtakunnansyyttäjä. Katsotaan vaan, ettei kukaan nyt tee hänelle pahaa.

  Luulen kyllä, että Päivi sen sijaan saadaan syytteeseen, sillä onhan hän nyt selvästi kiusannut ihmisiä hirvittävillä raamattusitaateilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ei syytä asettaa sierraleonelaista syytteeseen, sanoo valtakunnansyyttäjä."

   Mitä tarkkaan ottaen tarkoitat tällä? Uutisten mukaan mies on jo syytteessä.

   Poista
  2. Tämä oli tietysti irvailevaa parodiaa - ei välttämättä hyvää - Toiviaisesta, jonka laiskuutta nostaa syytettä tai pyytää edes tutkimuksia maahanmuuttoon liittyvistä asioista on laajalti kritisoitu.

   Sen sijaan kannattaa lukea edellisen keskustelun vastaus siitä, miten asiaan tuli valtakunnansyyttäjäntoimistossa vipinää vasta, kun Genevessä pyydettiin Suomea tutkimaan miehen teot kymmenen vuoden rauhassaoleilun jälkeen.

   Poista
 26. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkit eivät keskustele, etenkään englanninkieliset linkit.

   Kerro asia itse, omin sanoin meille kaikille.

   Huomaa, että jos puhun Hesarin kuukausiliitteessä olevasta jutusta, kerron siitä itse enkä pane linkkiä. Halukkaat kyllä löytävät lähteen halutessaan.

   Poista
  2. Niin, Civitas Maxima ja liberialainen GJPR onnittelevat Suomen viranomaisia ripeästä ja paneutuvasta toiminnasta. Ymmärrän, jos sellainen tieto ei oman näkemyksesi vuoksi keskustele blogissasi.

   Poista
  3. Siis Civitas Maxina ja GJPR viittaavat alla olevaan ryhmään, poliisiviranomaisiin, joiden kanssa tekivät yhteistyötä, ei suinkaan valtakunnansyyttäjään, jonka kanssa eivät ole olleet missään tekemisissä.

   Erikoisesti rikosylikomisario Thomas Alfgren, joka uhrasi eläkkeellemenonsakin tämän jutun vuoksi, saa kiitosta periksiantamattomuudestaan ja paneutuvuudestaan. Poiminnat ovat lyhennellen HS:ien Kuukausiliitteestä:

   Rikosylikomisario Thomas Elfgren ja hänen työtoverinsa, rikoskomi­sario Mikko Salminen olivat käyneet Genevessä tapaamassa Civitasin juristeja. He olivat saaneet seitsemän ihmisen todistajakertomukset Liberiasta ja valtakunnansyyttäjä taipui pyyntöön sallia tutkimukset.

   Salmisella oli kokemusta myös kansainvälisestä poliisitoiminnasta. Hän oli matkustanut kymmenissä maissa. Hän ja Elfgren johtivat Liberia-tutkintaa yhdessä.

   Elfgren halusi ryhmään myös rikosylikonstaapelin Mikael Vairion. Vairio oli palkattu keskusrikospoliisiin Helsingin poliisin väkivaltarikosyksiköstä.

   Ryhmään tuli myös rikosylikonstaapeli Juha Lehto. Hän oli viimeksi tutkinut lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.


   Tuo ryhmä on siis se, jota kiitetään. Niin minäkin. Kunpa heidän työtään ei oikeudessa nyt vesitettäsi.

   Poista
  4. Haiskahtaa siltä, ettet luota suomalaiseen tuomariin.

   Poista
  5. Minä ainakaan en luota valtakunnansyyttäjään. Hän antaa oman poliittisen asenteensa vaikuttaa valintoihinsa.

   Meillä on varmasti kunnon tuomareitakin, mutta ihmisiä hekin ovat. Kun paine oikeaan tuomioon on kova, niin ei kaikilla ole ryhtiä panna uraansa peliin.

   Näin se on Venäjällä ja näin se on Suomessakin.

   Poista
  6. Ei mitään haiskahda, vaan selkeästi en luota Toiviaiseen, joka poikkeaa selkeästi siitä, mikä mielletään tasapuolisuuteen pyrkimiseksi. Näkeehän sokea reettakin, että hänellä on tietty poliittinen agenda, joka vaikuttaa hänen toimintaansa. Toiviaiseen kohdistunut kritiikki on aiheellista.

   Poista

  7. Suomalaiseen poliisiin sen sijaan luotan, niin kuin tässäkin tapauksessa nyt nähtiin. Se teki uhrautuvaa ja moitteetonta poliisintyötä ja sai siksi kiitokset Genevestä käsin. Miettiä voi vain, että olisiko mitään tapahtunut ilman geneveläisen järjestön pyyntöä. Meillä maahantulijoita ei tutkita. Erään ministerin mukaanhan jo iän kysyminen tulijalta loukkaa hänen ihmisoikeuksiaan. Voi pyhä yksinkertaisuus.

   Poista
  8. Mua alkaa jo tuo Genève naurattaa. Tavallisestihan et juuri ole ihmisoikeusjärjestöjä, esim. Amnesty International tai Demla, arvostanut. Siksikö pitää tätä Genèveä nyt rummuttaa? Irrelevanttia.

   Poista
  9. Totesin tapahtumain kulun faktuaalisesti, ja sinä taisit itse juuttua tuohon Geneveen, kun kysyit pilkallisesti, että kukas sieltä Genevestä jne. Taisit yllättyä, kun kyseessä olikin ihmisoikeusjärjestö eikä epämääräinen persulähde. Ja nyt et näytä pääsevän asiasta yli.

   Sääli. Minusta tämä on nyt taputeltu. Amen.

   Poista
  10. Et siis luovu väitteestäsi, että Tarja Halonen lennätti Gibrilin Suomeen?

   Poista
  11. Kuvakieltä, tietenkin. Ylen mukaan vuonna 2006 presidentti Tarja Halonen allekirjoitti lain, jonka nojalla Sierra Leonen erityistuomioistuimessa kuultavana olleita voitiin sijoittaa Suomeen. Massaquoi oli yksi sijoitetuista. Tämä oli ns. todistajansuojeluohjelma. (Kuitenkaan Massaquoi ei siis ollut todistajasuojeluohjelmassa, ja tässä on ristiriita.)

   Massaquoi lennätettiin perheineen Freetownista Helsinkiin elokuussa 2008. YK ehdotti tilataksin hankkimista ja 100 euron lainaamista kullekin. Tulijoilla ei ollut juurikaan rahaa.

   - Omalta osaltani tämä märehtiminen tästä hirviöstä riittää.

   Poista