27.1.2021

Romanssihuijausko elämän suola?Olipas kerran Anneli. Annelilla oli säästössä rahaa tulevaisuuden varalle kolmekymmentäneljätuhatta. Kaikki oli hyvin, olemassaolo oli turvattua, mutta Anneli kärsi yksinäisyydestä. Niinpä Anneli liittyi Tinderiin.

Sopivia deittikumppaneja, Tinder-matcheja alkoi tipahdella kiivaaseen tahtiin. Annelin rinta kohoili jännityksestä ja ilosta. Oli oikein ulkolaisia miehiä, ja komeita olivat tittelit. Oli Kabulissa asuva amerikkalainen liikemies, Dallasissa asuva islantilainen kirurgi, oli puolalaisella rahtilaivalla työskentelevä meri-insinööri sekä öljynporauslautalla työskentelevä öljynporausinsinööri.

- Humpuukia, puuskahti Anneli nenä nirpassa. Eihän tämmöisiä olekaan. Meri-insinöörikin kertoi pelkäävänsä merirosvoja ja halusi lähettää kaikki arvotavaransa turvaan Annelille Suomeen. Kissan villat mitään lähettäisi.

Vaan yksi profiili erottui Annelin silmissä selvästi humpuukimestareista: komea, kohta eläköityvä öljynporausinsinööri. Anneli ryhtyi viestimään öljyinsinöörin kanssa Hangouts- ja Whatsapp-viestimissä, ja insinööri alkoi hyvin nopeasti kiintyä Anneliin syvästi. Jo kuukauden kuluttua hän alkoi pyytää Annelilta Amazon-lahjakortteja. Ja Anneli lähetti, yhteensä peräti 70 sadan euron lahjakorttia.  Vaikeahan siellä öljynporauslautalla oli nostaa rahaa ja tarkastella tilejä,  kun yhteydetkin pätkivät.

Öljymies oli hyvin romanttinen ja hänellä oli, kuinka ollakaan sukujuuria Suomessa. Rahaakin oli, todisti mies ja lähetti kuvakaappauksen tilistään, kymmenestä miljoonasta dollarista. Anneli saisi kaikki rahansa takaisin, ja he voisivat ostaa Suomesta asunnon, jota Anneli voisi katsella jo valmiiksi, mielelllään uima-altaalla, ja voi maksaa miljoonankin. 

Kuvat ja viestit kulkivat nyt tiuhaan ja mies alkoi lähettää vauraudestaan huolimatta lisää rahanpyyntöjä Annelille. Ja Anneli maksoi, sillä öljylautalta suoraan oli hankalaa hoitaa asioita. Ja mies oli tulossa Suomeen ja yhteinen elämä alkaisi. 

Anneli oli lukenut ja kielitaitoinenen ihminen, ja toiminut yrityksessä ulkolaisten tuotteiden laaduntarkkailijana. Niinpä hän ymmärsi hyvin, että kun mies nyt halusi pois öljynporauslautalta, hänen oli tehtävä se turvallisesti omalla nopealla kyydillä eikä millään hitaalla katkuisella rahtilaivalla. 

Anneli maksoi siis miehelle kolmetuhatta euroa kuljetukseen mantereelle Puolaan, mutta miespä juuttui maissa tulliin ja joutui pidätetyksi ja tarvitsi takuusummaksi 1800 euroa. 

Tässä vaiheessa Anneli huomasi olevansa puilla paljailla, ja kun öljymies pyysi Annelia ottamaan lainaa ja pikavippejä, Anneli teki miehestä rikosilmoituksen poliisille, rakkaudestaan huolimatta. Vielä rikosilmoituksen jälkeenkin Anneli maksoi miehen tilille yhdeksäntuhatta euroa. 

Miten tarina päättyy? Se päättyy juuri niin kuin kaikki tällaiset huijaukset päättyvät. Miestä ei löydy ja rahoja ei saa takaisin. 

*

Turha tässä on kai päivitellä naista. Rakkaus on väkevä tunne, kun se roihahtaa. Ei mikään ole niin tärkeää maailmassa, kuin auvoinen hurma, joka naisia kantaa läpi nigerialaishuija usten joka päivä, tänäänkin. 

Samaa sukua ovat kaikki huijaukset, tilinkaappausyritykset, vanhusten vedätykset, puhelinvedätykset ja Kreivi Ylermit sun muut. Uhrit eivät Suomesta lopu. Kun rahalla ei taida olla väliä, jos saa rakkauden hurmaa.

Ihmettelen oikeastaan eniten yhtä asiaa. Sitä, että vielä rikosilmoituksen tekemisen jälkeenkin Anneli maksoi miehelle yhdeksäntuhatta euroa. En keksi tälle mitään selitystä. Se on enemmän kuin hullua. 

Toinen asia, mitä sopii ihmetellä, on kai huijarin mielenlaatu. Miten joku voi kylmin sydämin pettää toista ihmistä, viedä häneltä jopa kaiken irtoavan ja ylikin? Mitä tällainen ihminen ajattelee, millainen hän oikeasti on?

(Maalaus Lucas Cranach the Younger

(Tarina on tositarina, lähde täällä.)

164 kommenttia:

 1. Ihmettelet huijarien mielenlaatua?

  Hehän eivät ole niitä karismaattisia amerikkalaisia harmaaohimoisia öljyinsinöörejä ja merijalkaväen majureita – he ovat nuoria nigerialaispoikia, jotka tekevät seurustelutyötä ryhmätyönä ja urakalla.

  He elättävät perheensä palkallaan, mutta he eivät saa niitä miljoonia huijauseuroja. Ne menevät rikollispomoille, joilla ei ole omatuntoa.

  Ehkä pojat ajattelevat, aivan oikein, että uhrit ovat rikkaita länsimaisia vanhoja naisia, jotka eivät joudu perikatoon ja kuole nälkään tai pakkaseen, vaikka menettäisivätkin rahaa.

  Eurooppalainen hyvinvointiyhteiskunta kyllä huolehtii heistä. Niin kuin tekeekin.

  Mutta sitä minäkin ihmettelen, että miten naiset menevät niin helposti lankaan? Kaikki näkemäni viestinvaihto on lyhyttä ja kornia – olet niin kaunis, rakastan sinua yli kaiken, kaipaan sinua, lähetä rahaa...

  Ymmärtäisin paremmin, jos kirjeet olisivat oikeasti hyviä, pitkiä ja lumoavia. Miten sivistyneelle naiselle riittää tuollainen soopa?

  Pystyisin itsekin paljon parempaan, Mikiksestä puhumattakaan. Mankku sen sijaan lasauttelee enemmänkin nigerialaistyyliin...


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auervaarasta Wikipedia kertoo: "Parvilahti piti kirjelmän sisällön visusti omana tietonaan, mutta kertoo ällistelleensä, miten alkeellinen käsiala ja oikeinkirjoitustaito Auervaaralla oli, vaikka mies oli tehnyt valloituksensa kirjeenvaihdolla."

   Poista

  2. Entisajan luku- ja kirjoitustaito oli jokusilla hyvinkin vaihtelevaa. Miehet eivät aina tarvinneet töissään juurikaan kynää ja kirjoitustaitoa, ja ehkä naiset laskivat tämän tavanomaiseksi ”miehet on miehiä”-jutuksi, tai sitten vain Auervaaran lirputtelutyyli tehosi ikäneitoihin ja epävarmoihin naisiin.

   Poista
  3. Minua kiinnostaa myös näitten donjuanien rakastelutaito, siis petipuuhat. On muistikuva, että Don Juan -tarinan sankari olisi rikkinäinen persoona, joka viettelee naisia, mutta kärsii itse. Monta kirjaa on aiheesta kirjoitettu, joista uusimpia on kai Peter Handken Don Juan (hänen itsensä kertomana). Vuoden 2019 nobelisti. Täytyykin lainata jahka taas kirjastoon pääsee rauhassa katselemaan ihanuuksia.

   Poista
 2. Tiedän, että jos Tapsa tai mikis ryhtyisi moisiin puuhiin, jälki olisi karmeaa, naiset lakoaisivat pitkin maata ja tilit tyhjenisivät.

  Vaan luotan tässä itseenikin. Voisin kevyesti vedättää peräkammarin rikkaita poikamiespoikia kuusi nolla, jos sielu sietäisi. Tiedän jetsulleen, mikä puree aikapoikiin, kun ne ovat olleet yksin ja naisten hylkimiä kautta vuosien, vuosikymmenten.

  Täytyykin toivoa vienosti, että myös naiset kunnostautuisivat tällä saralla miesten malliin. Maaseudulla on uskomattomat aarrekammiot taitavalle naiselle. Kaupungeissa tuppaa olemaan köyhempää ainesta.

  VastaaPoista
 3. Se mikä myös kummastuttaa, ovat naisten viestintäkyvyt. Eikö muka osata lukea noita nigerialaisinsinöörejä, jotka kiintyvät hyvin nopeasti naiseen ja tarvitsevat välttämättä rahaa, jotta omat miljuunat vapautuisivat yhteiseen käyttöön.

  VastaaPoista
 4. Lipeväkielisiä saavutuksillaan työelämässä ja omaisuuksillaan kehuvia miehia ei montakaan ole vastaan elämäni aikana tullut. Ainoaankaan rahan kerjääjä- huijariin en ole "vielä" törmännyt. Ei tosin ole ollut tarvetta treffipalstoille kirjautua miehiä hakemaan.

  Ei mene minun kaaliini, kuinka voi olla mahdollista, että syytää rahaa täysin ventovieraille suuriakin summia.

  Tiedän kyllä, miten epätoivoisesti ja pakkomielteisesti jotkut naiset haluavat löytää kumppanin.

  Kenties on vielä olemassa niin puhdassydämisiä ja luottavaisia yksilöitä jotka eivät koskaan ole ihmissuhteissaan pettyneet katkerasti eivätkä siten voi uskoa mitään pahaa kenestäkään, varsinkaan kuun taivaalta lupaavista petkuttavista huijareista.
  Kuinka ylipäätään voi "rakastua" vain netin kautta tekstailemalla.

  Toki ihmisen mielikuvitus ja toiveet voivat loihtia epärealistisia "tunteita" tuntematonta kohtaan.

  Ei luulisi enää olevan nuin nenästävedettäviä ihmisiä.
  Naiset lukevat enemmän kuin miehet romanttisia rakkaustarinoita, olisiko niillä vaikutusta siihen, että haih

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jatkuu: että haihatellaan romanttisista rakkaustarinoista omalla kohdalla.

   Poista
  2. Onhan näitä huijaritarinoita ollut aina. Tämä Annelin tarina, tositarina siis, oli jotenkin syvälle menevä. Se kuvasi hyvin, miten ihminen voi mennä tunteensa sisälle niin, että toimii jopa itseään vastaan.

   Annelikin lähetti miehelle vielä rikosilmoituksensa jälkeen 9000 euroa. Miten tämä on mahdollista? Lähettää tieten tahtoen huijarille valtava rahasumma, ja samaan aikaan on tehnyt poliisille ilmoituksen? Mikä psykologia siinä toimii?

   Poista
  3. Mika Waltarin kirjan ja monien filmatisointien Gabriel paljastui siskoksille, joita oli pyörittänyt ja huijannut. Vielä sen jälkeen toinen sisaruksista huokaisee sydäntä särkevästi: "Gabriel, tule takaisin!"

   Gabrielin esikuva oli tietysti Ruben Oskar Auervaara. Olikohan se Lauerma, joka jossain paljon myöhemmin naurahti, Auervaaran ottaneen nimenvaihdossa nimen, jonka olisi pitänyt kertoa kaiken: auer oli vaarassa.

   Poista
  4. Wikipedia kertoo oikeuslääkärin diagnosoineen Auervaaran jo 40-luvulla psykopaatiksi. Kuulostaa uskottavalta, vaikka psykiatria tuohon aikaan olikin pitkälti aivan hulluja uskomushoitoja. - Yhden uhreista sanotaan tappaneen itsensä, ei se Auervaaraa hidastanut.

   Poista
  5. Uskon tuon psykopaattisuuden Auervaaran kohdalla. Eiväthän psykopaatit ole läheskään aina Hannibal Lecterin kaltaisia tappajia, vaikka siis myös tarujen Don Juan raiskasi ja tappoi.

   Ilmeisesti myös naiset suistuvat mielenterveytensä tuolle puolen, kun haluavat heitä petkuttaneen takaisin. Katselin hiljakkoin joltain kanavalta dokumentin Murhaajaan rakastunut. Se kertoi hyvin nuoresta tytöstä, joka rakastui vankilassa olevaan sukellusvenemurhaajaan Peter Madseniin. Tyttö oli aito, tapaus oli tosi. Tyttö oli oikeasti täysin vietävissä ja rakastunut murhaajaan, joka imarteli häntä kirjeissään.

   Poista
  6. PS Jos muistatte elokuvan Hannibal Lecter, jossa murhaajaa esitti Anthony Hopkins ja poliisitutkijaa Jodie Fosters, niin siinähän elokuvaa kantoi selvästi eroottinen jännite Lecterin ja poliisitutkijan välillä. Vaikka Lecter oli hirviö.

   Poista
  7. Onhan yleisesti tunnettua, että väkivaltarikolliset saavat vankilaan laatikoittain lemmenkirjeitä eri-ikäisiltä naisilta.

   Onko siis naisen geeneihin koodattu, että piittaamattomuus ja väkivaltaisuus on laumanjohtajan merkki?

   Jos murhamies vielä on rujon komea, niin... niin leidit, kertokaapa herääkö teissä tallaisia alkukantaisia vaistoja tappajan edessä?

   PS. Tietysti miehetkin saavat kertoa tunteistaan, näinä aikoinahan se on luonnollista.

   Poista
  8. Tietyssä naistyypissä varmaan herää alkukantaisia vaistoja ja viettejä, jos mies on voimakas ja rohkea rikkomaan rajoja jopa laittomuuksien puolelle. Valtaosa tavallisista terveistä naisista tyytyy kuitenkin ajatuksen tasolle. Ja jos tietää toisen murhaajaksi, niin kyllä semmoinen vain inhottaa ja puistattaa.

   Poista
 5. En ole lukenut tai perehtynyt Annelin tarinaan, mutta olisiko huijari osannut herättää Annelissa uinuvia, äidillisiä syyllisyyden tunteita, jotka saivat naisen myötäelämään ja äiti-Teresana auttamaan miestä "vaikeiden olosuhteiden aiheuttamissa" vastoinkäymisisssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisen tarina on jutun perässä olevassa linkissä, jos uteliaisuus heräsi.

   Varmaan tuo auttamishalu voi olla yksi motiivi, mutta toisaalta kun on tehnyt rikosilmoituksen ja haluaa miehen vastaamaan teostaan, niin missä tilassa ihminen on kun antaa vielä tämän jälkeen rikolliseksi nimeämälleen miehelle 9000 euroa?

   Poista
 6. Anneli mainitsee jossakin säälineensä miestä.
  Ok. Hän ei siis ollut täysin sinisilmäinen koska suhtautui kriittisesti moniin muihin tinderehdokkaisiin.
  Nuo ylenpalttiset rakkaudentäyteiset kirjoitukset, totta kai ne saavat kohteen tuntemaan itsensä ihmeelliseksi. Ne koukuttavat.
  Ehkä Anneli lähetti vielä viimeisen summan säälistä, tai raivoissaan, että hyvä esitys, siitä kannatti maksaa, tai...tai...Itsepähän tietää miksi.

  VastaaPoista
 7. Huijattu nainen oli kyllä kirjoituksen mukaan analysointikykyinen. Jospa hän kuitenkin ajatteli, että jos hän ei maksa rikosilmoituksen jälkeen miehelle mies pelästyy kun mitään ei enää kuulukaan ja näinollen nainen ajattelee, että hän itse aiheuttaa sen, että miestä ei saada kiinni. Nainen kun on kovin virkavaltaan uskovainen. Tuli mieleen, vaikka ei sillä tässä merkitystä ole, että juttu on sepustettu naisten sinisilmäisyyttä ajatellen. Sen verran omituinen juttu tämä on. En kiellä, etteikö tuollaisia miehiin uskovia naisia ole ja onhan näitä "tullut eslle" ennenkin.

  Jos itse olisin haksahtanut tuollaisiin miehiin niin en niistä rikosilmoitusta tekisi. Kyllä vanhempikin nainen itselleen varmaan kaverin saa helpomminkin vaikkapa Suomessa asuvasta ja suomalaisesta miehestä.

  VastaaPoista
 8. Tämä toimii myös toisin päin. Jos netti tuttava yrittää hyvää hyvyyttään korjata vääriä käsityksiä ja ohjata eksyneitä eteen päin, niin eipä "vastarakkautta" heru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väärät käsitykset korjataan faktoilla, ei herjoilla. Kannustan kokeilemaan.

   Poista
  2. Juuri tästä on kyse. Jos kieltäytyy keskustelemasta perustelluilla faktoilla, ei keskustelu etene eikä ole rakentavaa.

   Ei voi sanoa ”Asia on näin.” Tokaisu pitää perustella faktoilla, jotka avaavat väitteen, miksi on. Jos nämä faktaperusteet aina puuttuvat, ei voida puhua keskustelusta. Ja erityisen ikävää on, jos perustelut korvataan asiattomilla toisen nimittelyllä.

   Poista
 9. Voi pientä. Ihan ykkinäänkö pittää kaikkitietävän elämäänsä elellä?

  VastaaPoista
 10. Niin oli, Ripranie, nainen oli kaikin puolin tiedostava ja fiksu, ja sehän siinä kummallista onkin.

  Ehkä ihmisessä vaan on niin vietinomainen voima, kyky ja halua rakkauteen, että se murtaa joskus kaikki esteet. Kerron tuolla yllä sukellusvenemurhaajaan rakastuneesta nuoresta tytöstä, joten vilkaiskaapa sinne joutessanne. Tosi juttu.

  VastaaPoista
 11. Mankemangi, jospa se nettituttava vain luuleekin tietävänsä ainoan oikean totuuden, ja muut tietävätkin enemmän? Mietipä tätä, moninaisessa maailmassa ei ole ainoaa oikeaa totuutta.

  VastaaPoista
 12. Mutta jos valehtelee rakastavansa?

  VastaaPoista
 13. Kyse on siitä, että nettituttava oikaisee muita, koska uskoo yksin omaavansa oikean tiedon ja nimittelee tältä pohjalta muita vaikkapa rasisteiksi ja fasisteiksi.

  Kysymys kuului: entä jos nettituttava vain luulee yksin tietävänsä. Entä jos muut tietävätkin enemmän. Tämä on tässä nyt pointti.

  Mutta tähän ei kannata nyt takertua. Yllä on kiinnostavampia kysymyksiä jutun aiheen mukaisesta donjuanismista ja sen laadusta. Jos nyt jotakuta kiinnostaa sitä pohtia.

  VastaaPoista
 14. Jos joku sinisilmäisesti väittää, että esim. henkilön nimeltä Sandra Hagman vakuuttava ceevee on tekaistu, koska 'Sandra Hagman' voi olla romanin nimi, niin kyllä silloin puhumme rasismista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan tässä blogissa kukaan ei ole sellaista väittänyt.

   Sen sijaan Dimitri Hagertin CV oli tekaistu.

   Poista
  2. Ja kun joku sanoo, että Dimitri Hagertin CV oli tekaistu, hän on siis rasisti?

   Jari Sarasvuo on rasisti.

   Poista
  3. Sandra Hagman ei ole romaninimi.

   Mankemangi on mustan kissan nimi.

   PS. Minä olen ainoana täällä oikeutettu puhumaan romaneista, sillä veressäni virtaa 1/8-osa mustalaisverta. Te muut olette kulttuurisia omijoita.

   Poista
  4. Herra mun vereni. Jari on rasisti ja lisäksi hän omi romanikulttuuria esittämällä romania hakemuksessaan. Kaksinkertaisen pöyristyksen aihe nyt Mankemangille.

   Poista
 15. Mutta mutta... Nyt erehdyt taas, Mankemangi.

  Kukaan tässä blogissa ei ole sanonut, että Dimitri Hagertin CV oli tekaistu, koska Dimitri Hagert on romanin nimi.

  Härre guud, sinun kanssasi, Mankemangi. Et ymmärrä selkeästi kirjoitettua suomen kieltä.

  Mikä tässä on niin vaikea käsittää? On ihan sama, vaikka Dimitrin tilalla olisi lukenut Jani Vuoripuro. Kuka tuntee sennimisen tv-ohjelman vetäjän?

  Tästä on kyse: CV ei voi olla aito, jos se sisältää maineikkaita julkisuuden viestimistä tunnettuja tekoja, tv-ohjelmia ja julkaistuja tietokirjoja, ja silti henkilön nimi on ihan vieras. Ni-mi on vie-ras.

  Tästä on täällä ollut puhe. Ja ihan selkokielellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Jari Sarasvuo on julkaissut useita tietokirjoja omalta alaltaan. Jos tämä julkaisupuoli on ollut mukana Dimitrin tekaistussa CV:ssä, kirjojen nimet ovat tietenkin olleet muutetut.

   Vaan pointti on tässä: kukapa työnantaja ei tarkistaisi googlaten hakijoiden tietoja ja tarkistaisi ennen haastettelukutsua tietojen paikkansapitävyyttä? Ja kun sieltä ei löydy mitään, ei edes henkilöä -- arvaapas kaksi kertaa, saako Dimitri/ Jani kutsua haastatteluun.

   Että rasismiako se, jos olematonta romania ei kutsuta? haloo nyt.

   Vähän hipoo tyylisi nyt sitä pienen somalipojan yritystä taannoin helsinkiläiskoulussa: pudotti kynänsä tahallaan opettajan eteen lattialla ja sanoi käskevästi: nosta kynäni. Kun opettaja ei nostanut, poika huusi täyttä kurkkua: rasisti.

   Poista
  2. Herrajee... sen täytyi olla Mankemangin poika!

   Poista
  3. Kumpikaan teistä kaikista ei tiedä, mitä mainitussa Dimitri Sarasvuon työhakemuksessa luki. Fakta.

   Poista
  4. https://yle.fi/uutiset/3-10485225

   ”Neljä eri alojen yrittäjää, joilta ei monipuolista työhistoriaa ja osaamista puutu – Tuomas Enbuske, Anne Kukkohovi, Jari Sarasvuo ja Meri-Tuuli Väntsi – olivat tänä syksynä työnhaussa.

   He lähettivät yhteensä 54 työhakemusta oman alansa avoimiin työpaikkoihin, ja liittivät hakemuksiin aidot CV:nsä. Omien nimiensä tilalle he kuitenkin vaihtoivat romaneille tyypilliset nimet, kuten Rainer Lindströmin tai Rosita Lindemanin.”

   Poiminta Ylen tekstistä: ”— he liittivät hakemuksiinsa aidot CV:nsä:”

   Rautalankaa: aidot = totta, oikeat. Aidot ei voi tarkoittaa muunneltuja CV:itä.

   Poista
  5. Summa summarum: Voiko oikeasti odottaa kutsua työhaastatteluun, jos ensimmäiseksi valehtelee nimensä.

   Kaikilla hakijoilla oli maineikkaat julkisuudesta tunnetut näytöt aidoissa CV:ssään. Ettäkö työnantajien haastattelutiimi ei ensimmäiseksi googlaisi hakijoita.

   Jokin tuossa ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tutkimuksessa ei nyt täsmää. (Sinähän nimitit juuri hiljakkoin muuatta amk-tutkijaa täällä ”amistason tutkijaksi”. Mitenkäs nyt...)

   Poista
  6. Headhunterit eivät guuglaa.

   Poista
  7. Epäilen suorahaun käyttämistä tässä, koska kyseessä oli tutkimus, jossa hakijoiden taustat olivat tiedossa.

   Mitä headhuntereihin muuten tulee, niin löydettyjen henkilöiden taustat tarkistetaan kyllä neulansilmän läpi ennen kuin heille tarjotaan työtä tai hakumahdollisuutta. Google on hyvä työkalu kartoittaa henkilön näkyvyyttä millä tahansa tasolla.

   Mutta siis tämä tutkimuksen hakuprosessi on mitä todennäköisimmin ollut klassinen tapaus, jossa hakemukset ovat päätyneet suoraan tutkimusryhmän käsiin, headhuntereilla ei ole funktiota tässä kuviossa, jos tuntee headhunter- eli suorahakutoimintaa.

   Poista
 16. Toinen esimerkkini koskee fasistista kielitajua: 'Neekeri' on viaton ilmaisu, mutta 'lahtari' on paha.

  Huvittavaa triviaa: 'Lahtari' oli köyhän kansan ensimmäisen maailmansodan aikaisina pulavuosina varakkaille talollisille antama nimitys. Talonpojan pöydästä kun ei porsaankyljyksiä ja vasikanleikkeitä puuttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohhoijaa. Montako kertaa täälläkin on todettu, että ”neekeri” ei ole ollut Suomessa ”nigger”-sanan lailla halventava, kuten ei ole ”eskimokaan” eikä ”geisha”.

   Miksi tämä amerikkalainen paheksuntakulttuuri pitää tunkea Suomeen?

   ”Lahtari” on alun alkaenkin haukkumasana, niin kuin kaiki tiedämme.

   Poista
  2. Taaskaan en ihan ole kärryillä mitä Mankku haluaa sanoa... mutta "lahtari"-sanahan tarkoitti ennen vanhaan teurastajaa.

   Eikä se todellakaan ollut köyhien varakkaille talonpojille antama nimitys, vaan sisällissodan aikainen nimitys valkokaartien ja suojeluskuntien sotureille.

   Lahtarit vastaan punikit, lahtarikaartit vastaan punakaartit.

   Eikä punakapinan synty ole maaseudulla, vaan kaupungeissa ja tehtaissa. Pohjantähti on erinomainen kirja, mutta kapinan syy ei ollut torpparien hätä.

   Eivätkä torpparit suinkaan olleet maaseudun panhnanpohjimmaisia, vaan vuokraviljelijöitä.


   Poista
  3. Tämä on taivahan totta.

   Lahtari on Kielitoimiston sanakirjankin mukaan ”murt. teurastaja.
   Erik. Suomen kansalaissodassa ja sen jälkeen punaisten valkoisista (myös yl. suojeluskuntalaisista ja porvareista) käyttämä haukkumanimi.”

   Poista
 17. Kuunnelpaaka nyt illalla tätä:

  https://youtu.be/TJ7rHZ64fPI

  Huomenna kirjoitan teille donjuanismista.

  VastaaPoista
 18. Katotteko muuten Teemalta Bertoluccin Fasistia?

  VastaaPoista
 19. Joo. Just loppui. Elokuvan äänitys ja siten näyttelijöiden äänet ärsytti.
  Asetelmallisia, pinnallisia näyteikkunakohtauksia, ei luihin ja ytimiin käyvää kuten aihe antaisi odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Alberto Moravian ideaan perustuva, Bernardo Bertoluccin ohjaama ja Vittorio Storaron kuvaama 'Il Conformista' sai nyt ensimmäisen ikävän kritiikin arvostetuissa kulttuurijulkaisuissa viiteenkymmeneen vuoteen!

   Poista
  2. No, kehupa sinä Mankemangi nyt elokuvaa!

   Kerro analyysisi vaikka siitä, olisiko Marcello sopivassa tilaisuudessa mielestäsi voinut ajautua johonkin toiseen ääriaatteeseen, vaikkapa stalinismiin ja suorittaa sen vuoksi murhan. Eli onko elokuvan nimi mielestäsi tavoittanut Moravian tarinan olennaisen ytimen?

   Minusta tämä on kiinnostava näkökulma Fasistiin, jonka olen katsonut parikin kertaa. Näistä kerroista on kyllä aikaa.

   Odotan kiinnostuneena analyysiasi. Voit vetää vaikka pienen esseen.

   Poista
  3. Eikö käynyt ilmi, että elokuvan nimi ei ole 'Fasisti'?

   Poista
  4. Kirjoita nyt vain esseesi, Mankemangi. Voit käsitellä tuon nimien merkityksen eri yhteyksissä siinä.

   Poista
 20. Vaan tänä aamuna ihmettelen sitä, että samalla kun korona on koko maassa ankarassa nousu- ja leviämisvaiheessa, avataan pääkaupunkiseudulla - ja ehkä muuallakin - lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Kyseessä ovat siis ohjelmoidut joukkoharrastukset. Sanotaan että lapset kärsivät muuten, ja mielenterveys menee. Aluksi sanottiin, että etäkoulu syrjäyttää lapsia ja nyt sanotaan, että harrastustauko syrjäyttää.

  Kissan villat. Joukkoharrastustauko tekee hyvää koko perheelle. Monelle lapselle tulee ensi kertaa rajoituksia elämään, mikä on vain opiksi tulevaisuutta varten. Samalla tulee ehkä jälleen ensi kertaa ottaneeksi muita huomioon: elämä ei ole vain kivaa harrastusta ja omia etuja. Vanhemmillekin tekee oikein hyvää nostaa nenänsä mobiilista ja olla vaihteeksi totaalisesti läsnä lapsilleen ja nuorilleen, jutella heidän kanssaan, opettaa heitä, pelata ja tukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ykkösprioriteetti ei voi nyt olla oma etu ja oma kiva, vaan yhteisyys ja koko kansan paras: taudin nujertaminen voimakkain rajoituksin, jotka koskevat meitä kaikkia, täällä hyvinvointivaltiossa. Myös lapsia ja nuoria.

   Poista
  2. Olen samaa mieltä kuin Iines. Käsittämätöntä, että vanhemmat ovat valmiita lähettämään lapsensa ryhmään,jossa puuhataan muka määräysten mukaan, vaikka juuri lasten kanssa touhuaminen ja ohjeiden noudattaminen (esim . turvavälit) on melkein mahdotonta.
   On helppo sanoa: huomioidaan ohjeet. Se on vain kaunopuhetta.
   On todettu, että lapset ovat hyviä viirusten kantajia, vaikka eivät itse sairastuisi. Mulla on tietoa päiväkodista, joka on jo kaksi kertaa joutunut sulkemaan ovensa koronatartunnan takia.

   Poista
  3. Jetsulleen, vaara on juuri tuossa, että lapset kantavat ja levittävät virusta siinä missä kuka tahansa aikuinenkin. He vain sairastuvat lievemmin ja kestävät taudion aikuisia paremmin.

   Juuri luin lehdestä, että lajeissa, joissa joudutaan lähikontaktiin, kuten jääkiekossa ja futsalissa, salibandyssa ja vastaavissa ryhmäjutuissa virus lentää aerosoleina ilmaan, ja voi kantaa useita metrejä. Näin on kuntosaleissakin.

   Lapset voivat mennä pihalle leikkimään, luontoon kävelemään ja vaikka hiihtämään tai luistelemaan vanhempien kanssa, niin tuleepa liikunnantarve tyydytettyä ja kunto pysyy hyvänä. Vai eikä nykyajan lapsukainen osaa enää liikkua jonkun häntä liikuttamatta? Laatuaikaa vanhempien ja lasten yhdessäololle.

   Poista
  4. Sanonpa vielä sen, että lasten ja ylipäänsä ihmisten liikuntaharrastukset ovat saaneet liikaa merkitystä. Ikään kuin sana ”harrastaminen” ei voisi tarkoittaa mitään muuta kuin liikuntalajeja. Liikunta on yliarvostettua. Lopultahan siinä on kyse vain siitä, kuka hyppää korkeimmalle, pisimmälle, juoksee nopeimmin tai pumppaa pakaransa muhkeimmiksi.

   Eivätkö henkiset harrastukset avarra ihmistä enemmän, taiteet, tieteet, filosofia ja muut lajit?

   Ihminen kyllä liikkuu luonnostaan kohtuullisessa määrin, vaikkei häntä liikutettaisi ohjatusti.

   Poista
  5. PS Kun julkkiksilta tai misseiltä kysytään harrastuksista, niin alkaa puuduttavan samanlainen pinnallinen höpötys: kuntosali, lenkkeily jne. Kukaan ei sano: lukeminen, öljyvärimaalaus, kankaankutominen, kirjoittaminen, filosofia.

   Poista
 21. Voi miten hyvä aihe (ja kuva) Iineksellä. Siinähän puhutaan rakkaudesta.

  Rakastuminen sinänsä on ihmeellinen, tahdosta täysin riippumaton ilmiö, joka pysyttelee järjestä kaukana. Se voi iskeä silloin kun sitä vähiten odottaa, milloin tahansa. Tarkoitan tässä sitä lajia rakkautta, joka kohdistuu toiseen ihmiseen, joka saattaa olla melko tuntematon, jopa täysin vieras henkilö. On kokemusta varmaan meillä kaikilla. Rakkaus, joka yht'äkkiä riehahtaa tai hiipii salaa ihmismieleen.

  Siitäkin sellainen rakkaus on ihmeellinen, ettei se kysy kohteeltaan lupaa eikä mielipidettä, saako häneen rakastua. Se vaan tulee ja rellestää ja voi vaikuttaa hyvin voimakkaasti ihmiseen kuin ihmiseen, joka on suojaton ja täysin saamansa tunteen vankina. Vähän voisi verrata vaikka koronaan. Tai ei ihan sentään, sillä rakastuminen voi olla hauskaakin. Sillä voi olla myös positiivisia seurauksia.

  VastaaPoista
 22. Iines, samaa mieltä! Toki päättäjät ovat huolissaan siitä, kuinka paljon lapsiin ja nuoriin vaikuttaa negatiivisesti jos he eivät pääse inhottavien ja ilkeiden ja kenties päihderiippuvaisten vanhemmpien vaikutuspiiristä edes hetkeksi pois, harrastuksiin.
  Tuskin köyhyysrajan alapuolella ränsistyneissä lähiöissä monikaan nuori tai lapsi edes osallistuu yhdistysten tai yhteiskunnan tarjoamiin harrastuksiin.
  Osa vanhemmista tietysti haluaa työntää lapsensa kaikkiin mahdollisiin harrastuksiin, sillä työn raskauttamat vanhemmat eivät jaksa olla lastensa kanssa. Hermot ei kestä.
  Toki ns. "hyvät vanhemmat" kannustavat lapsiaan harrastuksiin kehittämään taitojaan ja samalla voi toteuttaa omiakin kunnianhimoja lastensa harrastusten kautta.

  VastaaPoista
 23. No juuri näin. Lasten kalenterit buukataan niin täyteen ”harrastuksia”, että yhteistä aikaa ei jää.

  Lapselle tekisi hyvää jopa joskus pitkästyä ja keksiä tekemistä ihan itse. Ei lapsi tarvitse ohjelmaa, vaan läsnäoloa yhdessä.

  VastaaPoista
 24. Liisu, rakastuminen on kummallinen ilmiö. Tutkimuksissa se osataan jo analysoida hyvin. Vetovoima joka kohdistuu jopa täysin tuntemattomaan ja ei aina siihen mielessä luotuun ihannekohteeseen on käsittämätöntä!😁
  Kummallista erityisesti on se, miksi ihmisen pitää ylipäätään tuntea ns. "rakkautta"?
  Rakkaalla tunnemyrskyllä on monta luonnehdintaa: se on vain pelkkää seksuaalista himoa, psykoosi, rakastumista rakkauteen, toistensa neuroosien balassointia, riippuvuutta- ja vallankäyttöä, ...yms.
  Oi, onhan se hurjaa ja huikeaa miten rakastuessa kohde on niin täydellinen: kaunis, komea, viisas ja mitä kaikkea. Kun huikein rakastumisvaihe ja kylki kyljessä kiehääminen (kun vielä vikoja ei huomaa tai niitä ei tuoda esille) on ohi, moni ihmettelee miten hän on tuohon haksahtanut.

  Elämän suola ja sokeri tuo hullaannuttava olotila on, mutta miksi?

  VastaaPoista
 25. Aamulla telkun Jälkiviisaissa Ruben Stiller mainitsi Tali-Ihantalan covidin rajoitusten yhteydessä.

  Nykysukupolvi ei ole "länsimaisissa" hyvinvointivaltioissa joutunut elämässään todellisten vaikeuksien kanssa kasvotusten. He eivät ole kokeneet sotaa, nälänhätää, tappavia kulkutauteja jne. Yksilökeskeisyys ja kaikkinainen suvaitsevaisuus yhteiskunnissa on edistänyt itsekkyyttä. Ollaan kuin hemmotellut kakarat, mitään ei saa kieltää tai vaatia.
  Kuinkahan kävisi todellisissa vaikeuksissa näille kermaperseille ja pullamössöille? Jos todella joutuisi taistelemaan henkiinjäämisestään. Siinä voisi masennukset ja itseensä käpertyminen joutaa romukoppaan.

  Kun näkee eri asioiden vuoksi järjestettyjä mielenosoituksia: poliittisia johtajia, aborttia, koronaviruksesta johtuvia rajoituksia...
  Nytkin Hollannissa nuoret jätkät rynnivät kaduilla vastustamassa pandemiarajoituksia.
  Onko nuorten miesten geeneissä muistijälkiä menneistä sodista, sotageenejä, ikään kuin he eivät pysty olemaan rauhan ollissakaan ilman väkivaltaa ja anarkisia tekoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... ja se, joka vaatii nuorilta tai ylipäänsä ihmiseltä jotain, on fasisti.

   Ihan oikeasti, yksilökeskeisyys näkyy kaikkialla, jopa tuossa ylempänä kuvaamassani harrastusasiassa. Harrrastuksena on tiivistettynä: minä. Ja mun body. Ja joka multa jotain vaatii, hashtag metoo tai jotain.

   Poista
 26. Voi hyvänen aika kun kamalaa tämä nykynuoriso! Ei meidän aikana eikä me.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Valtaosa nuorista on fiksuja ja omistautuneet opiskeluun ja koulutukseen. Sitten on jokusia harvoja ilman rajoja, rakkautta ja turvaa kasvaneita Vallilan itsenäisiä nelitoistavuotiaita, huumepuukottajia.

   Oman bodynsa ihailijat ovat hieman varttuneempaa sarjaa. Kolmikymppisiä ja siitä ylöspäin.

   Poista
  2. Nimetön, minä en ole kokenut sotaa, enkä evakkoutta ja hyvä niin. Toivottavasi uudet sukupolvet eivät tule sitä koskaan kokemaankaan.
   Kuitenkin sukupolvessani on meitä joille mikään ei ole ollut itsestään selvää. Vastoinkäymisten sieto- ja kestokykyä riittää ja kokemukset ovat opettaneet ettei kaikkea voi saada, mitä haluaa.
   Luulisi, että uusi sukupolvikin ymmärtää, että elämässä voi tulla ylivlimaisia esteitä, joiden edessä on nöyrryttävä ja ajateltava myös kanssaihmisiä. Aikamme ylikorostuneen yksilönvapauden ihanteen ymmärtää historiallisia tapahtumia vasten.
   Unohdetaanko, että olemme mm. suurten maailmanlaajuisten: (mikrosoftit, googlet yms.) yrityksten vapaaehtoisia orjia.

   Poista
  3. Näin se menee. Elämä ei lopultakaan silota kenenkään tietä, emmekä ole tarpeinemme aina saamapuolella. Sivistynyt ihminen antaa arvon toisellekin, eikä vaadi elämältä vain etuisuuksia.

   Poista
 27. Iines, totta, että nuorissa on paljon viisaita ja ajattelevia nuoria, heitä, joilla on kestäviä arvoja ja jotka haluavat luoda pallollemme paremmat olosuhteet ihmiskunnalle.
  Yhä enemmän on myös heitä, joille yksilönvapaus on suppeasti haban kasvatusta, botoksien ja muovitäytteiden lisäämistä nahkan alle. Kun esim. facebook tarjoaa kaveriehdotuksia, voi nähdä ja ihmetellä keikisteleviä, sotamaalaus- ja tatuointi selfieitä. On siellä kyllä joukossa otoksia, joita en itse ikuna ilkeäisi laittaa kanssaihmisten töllisteltäväksi someen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On on, näistä haban pumppaajistahan minäkin kirjoitan usein. Kulttuuri on jollakin tavalla kovin ohutta yläpilveä nykyään.

   Tämän myöntäminen on näkemistä eikä nuorison paheksumista sukupolvena. Jokaisella polvella on heikkoutensa. Nyt on pinnallisuus ja itsekkyys, jota ei edes osata hävetä. Häpeäminen on kyky, joka valitettavasti on katoava luonnonvara.

   Poista
 28. Iines ja Leonoora, ajatuksiinne tästä maailmanmyllerryksestä on helppo yhtyä. Niin perusteellisesti olette käsitelleet tämän ajan asukkaita. Ja kaikkea siihen liittyvää.
  Minä nyt sulattelen sitä.

  Kirjoitin äsken minäkin eräänlaisen epistolan, mutta se karkasi. En löydä sitä mistään.
  Kokeilen, muistanko siitä mitään. Ehkä jotain tulee mieleen. Kokeilen.

  VastaaPoista

 29. Satuitteko huomaamaan juttua, josta kerroin jo edellisessä Iineksen postauksessa. Se tuli laitettua jonnekin toisten kommenttien sekaan keskipaikkeille. Siinä isä haki 4 vuotiasta tytärtään päiväkodista ja sen portilla he näkivät pikku pojan, ehkä saman ikäisen, joka odotteli omaa hakijaansa. Lasten välillä käytiin tällainen lyhyt keskustelu:

  - Hei, Josse, kiva että olet siinä. Minä rakastan sinua!
  -Yääk! poika vastasi.

  Nauratti, kun luin viestin, joka tuli kännykkääni. Mutta tämä osoittaa, miten jo alle kouluikäisillä voi olla sana ’rakkaus’ tiedossa ja ajatuksissa.

  Itselläni oli myös jo alakouluikäisenä suuri rakkaus. Ainakin pitkäkestoinen. Siitä olen kertonut päiväkirjassa, jolle olin antanut nimen SÄRKYNYT SYDÄN. Se on minulla vielä tallella.

  Päiväkirja oli sydänystävä, jolle sai uskoa kaikki ilonsa ja murheensa.

  Rakkauden kohde, naapurin poika, oli todellisuudessa koko lapsuuden ajan minulle hyvin etäinen ja vain sattumalta joskus näimme vilaukselta toisemme. Ehkä siitä syystä, vaikka pelkäsin, kiipesin kerran kuin pakosta kotini katolle nähdäkseni leikkiikö hän pensasaidan takana omassa pihassaan. Ei leikkinyt. Olin pettynyt. Mutta rakkauden tunne eli vielä kuitenkin minussa, vaikka sitä itsekin ihmetelin.

  Olen myös kuullut juttuja vanhainkodista, jonne yksi entinen naapurintäti oli muuttanut. Se oli sitä aikaa, kun asuin vielä kotona.

  Tämä vanhus, nainen, kertoi miten kova kilpailu heillä, vanhoilla mummoilla oli talossa olevista vanhoista miehistä, joita oli vain muutama saatavilla. Joten. Ei voi kai muuta sanoa kuin että luonto on lujasti turvannut ja laajasti varustanut niin ihmiset kuin eläimetkin vaistolla, jota ei pysty vastustamaan. Ja se vaisto on sisään istutettu. Ja sen tarkoitus on varmaan varmistaa, että elämä jatkuisi kuoleman jälkeenkin. Mitä peliä lie tämä elämä onkin. Sitä ei voi muuta kuin ihmetellä.

  Kadonneessa kommentissa oli vielä paljon muutakin. Mutta tässä on jo tarpeeksi. Arvailua ja aavistelua. Ja mitähän SÄRKYNYT SYDÄN nyt mahtaa ajatella. Vuosikausia se on säilyttänyt salaisia asioita visusti kenellekään niistä puhumatta. Aivan sen alkulehdellä on vakava varoitus: HÄPEÄ SINä JOKA LUET TÄTÄ PÄIVÄKIRJAA LUPAA KYSYMÄTTÄ.

  En usko, että rakkaus olisi jo maailmasta kadonnut. Se on vähentynyt kyllä. Siltä tuntuu.
  Huijaus ja petollisuus. Ne ovat lisääntyneet siinä määrin, että alkaa jo epäillä kaikkea ympärillä olevaa. Kännykkään tulee huijaussoittoja. Ei tiedä aina uskaltaisiko vastata. Jopa uutisissa voidaan valehdella tietoisesti tai tietämättä. Mihin voi enää uskoa? Ei oikeastaan mihinkään. Kaikkea voi ja melkein pitää epäillä.

  Onpa tämä Iineksen postaus ajankohtainen. Mutta jollain ihmeellisellä tavalla se saa ainakin minut rakastamaan rakkautta. Vaikka se jäisi pelkäksi sanaksi, minä rakastan sitä. Kaikki ei ole petollista. Jos olisi, ketä voisi silloin enää huijata?


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aloitin päiväkirjan pidon vasta parikymppisenä kollina kesätöissä eteläisessä Ruotsissa.

   Se olikin eräs elämäni parhaista päätöksistä.
   Poista
  2. Mun isällä oli nuoruuden ajalta tallessa musta vahakantinen vihko johon hän oli merkinnyt muistiin tapahtumia. Hänellä oli matkatyö ja elämä oli hänellä arvatenkin silloin hyvin mielenkiintoista.

   Ennätin nähdä tämän vihkon mutta ennen kuin ennätin sitä lukea se katosi isän kuoleman jälkeen. Kun se löytyi myöhemmin, oli siinä pelkät kannet ja vain muutama sivu jäljellä. Siitä oli leikattu saksilla suurin osa sisältöä pois. Voi että minua harmitti.

   Poista
  3. Ymmärrän harmituksen, Liisu.

   Äidilläni oli kirstun pohjalla sota-ajan valokuva-albumi, jota "ei saanut katsoa". Katsoin tietysti. Ennen kuolemaansa hän oli irrottanut albumista kaikki kuvat ja tuhonnut ne. Kuvissa oli sodassa kaatunut sulhanen. Kirkko oli tilattu ja kuulutukset luettu, häät valmisteltu, kun sulhanen tulikin - arkussa.

   Itse mietin, miten paljon meistä kaikista jää muistijälkiä ja kuvia nettiin, sellaisia, joita kukaan ei löydä salasanojen takaa.

   Poista
  4. Äitisi on joutunut kokemaan tilanteen joka on ollut vaikea kestää. Hän on selviytynyt siitä, mutta varmaan se painoi hänen mieltään eikä hän halunnut hävittää kuvia, jotka kertoivat hyvistä hetkistä. Hän piti niitä piilossa, sillä ne olivat hänelle, vain hänelle itselleen tärkeitä ja merkityksellisiä. Kunnioitan äitiäsi.

   Poista
  5. Kyllä vaan, Liisu. Asia oli ollut hänelle vaikea, kuulin sukulaisilta, ja hän ei ollut kuulemma ollut toipua surusta ollenkaan. Hän ei myöhemminkään voinut katsoa mitään sotaelokuviakaan, mm. Tuntematonta sotilasta ollenkaan. En tiedä, lukiko hän Tuntematonta kirjana, kenties kuitenkin, sillä hän luki kyllä paljon.

   Poista
 30. Liisu, kadonneen tai siis julkaistessa pois heittyneen kommentin voi saada takaisin, kun

  1. päivittää sivun ympyränuolesta ja
  2. klikkaa <-painikkeesta.

  Näin minulla ainakin kirjoitettu kommentti palautuu kirjoituslaatikkoon, jolloin kopioin tekstin ”kopioi kaikki”- komennolla, ja avaan iPadiin asentamani Chrome-selaimen, jossa siirrän kopioidun kommentin paikalleen. Tämä häiriö on vain mobiiliyhteyksillä, ei pöytäkoneella eikä läppärillä. Kyseessä on Bloggerin yhteensopimattomuus mobiiliverkkoihin, eikä sille voi mitään.

  Jos kirjoittaa pitkän kommentin, kannattaisi kopioida se ennen julkaisunapin painamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvoista, Iines. Kopsaan ja tallennan tuon kommenttisi. Se on tarpeen.

   Minulle tuli muuten ilmoitus Firefox-selaimelta, että tietokoneelleni on tehty murto, ja kuvia ym materiaalia oli viety lupaa kysymättä. Varkaan netti-osoite illmoitettiin. Ja kun kävin katsomassa, se osoittautui amerikkalaiseksi taiteen kerääjäksi, "joka ostaa ja myy taidetta".
   Sekin sanottiin, että 36 kuvaa oli otettu.
   Harmitti, mutta kun kerroin miehelleni, hän vain nauroi ja sanoi että sehän on vain mainosta. Mitä ne pelkillä kuvilla tekee!

   Eipä silti, Googlen kuvakokoelmastakin löytyy löytyy tuttuja töitä, joita ei olla sinne lähetetty.

   Se pelottaa, jos varas pääsee pankki- tms. yksityisasioihin murtautumaan. Firefox sanoi että pitää vaihtaa kaikki salasanat ja olla tarkkana. Mutta että estäminen on vaikeaa. Se ilmoittaa, jos huomaavat jotain outoa.

   Poista
 31. Huijaaminenkin on taitolaji. Huijarilla on älyä ja luovimiskykyä, eli hän on tavallaan voimakas ja kiehtova persoona, joka saa otteen uhreistaan ehkä aika helpostikin. Moni meistä ei pystyisi huijaamaan.

  VastaaPoista
 32. Minulle soitti äsken joku kunnallisvaali-gallubinkerääjä Hesasta. Ensin meinasin heivata nimensä sanoneen miehen langalta oitis, mutta mielenkiintoni kuitenkin heräsi, mitä kysymyksiä haastattelija kysyisi.
  Asuinkaupunki, ammatti ja erilaisia hänen esittämiään vaihtoehtoja perheen koosta, mies halusi tietää. No ne tiedot saa monesta paikasta.
  Vaihtoehdoista piti valita mihin tuloluokkaankuuluin. Kieltäydyin vastaamasta.
  Kysyttiin äänestänkö tulevissa kuntavaaleissa ja mitä puoluetta. Ääni puhelimessa kysyi myös, ketä änestin viime vaaleissa. En halunnt vastata kumpaankaan uteluun. Mies halusi myös tietää, äänestänkö mieluummin ennakkon vai vaalipäivänä.
  No, laihaksi jäi kyselijän vastaussaldo osaltani. Vaikka ketoohan kiltäytymiset vastaamisistakin jotakin.
  Totta kai tuli ensimmäiseksi mieleeni, että mikähän huijari tämäkin on, ja kenelle hän tietoja kerää, kun en muistanut sitä vielä uudelleen kysyä. Kyllä hän sanoi mistä on ja nimensä ja miksi soittaa, mutta eipä ensi esittelyssä jäänyt mieleeni.
  Koskaan aiemmin en ole vaalikyselysoittoja saanut. Kertovatkohan ihmiset auliisti vaalisalaisuutta koskevia tietojaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai kertovat. Sano sinäkin suoraan että äänestät perasuja, mikään häpeä ole.

   Poista
  2. Tarkoitatko pieraisua/ perusasua/ Pera sua vai mitä?

   Poista
 33. Tärkeintä tuossa olisi tietysti tietää haastattelijan omat taustatiedot, jotka hän siinä alussa kertoikin. Mutta siis tutkimuksen tarkoitus ja tavoite ja suorittava taustayhteisö pitäisi ainakin minulle selvittää perusteellisesti. Minkä tyyppisiä kysymyksiä hänellä mahtoi olla? Eikö niistä olisi voinut tehdä tulkintaa sen sijaan, että kysytään suoraan, ketä on äänestänyt tai äänestää?

  Suhtaudun kyllä varauksella suoraan puoluekannan kyselyyn puhelimitse. En ole itsekään siitä varma. Kallistun nykyään paljon hyvän henkilöyden kannalle, tietyissä puoluerajoissa toki. Enkä kerro ajatuksiani suullisesti tuntemattomille utelijoille. Nimetön kirjallinen kysely käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miten yle hoitaa galluppinsa. Teettääkö ulkopuolisilla firmoilla?

   Poista
 34. Nimetön, äänestäisin heti "perasuja", jos he vaalit voittaessaan noudattaisivat kaikkia minun heille sanelemia ohjeita. Valitettavasti niin ei käy ainoankaan puolueen kohdalla. Pitty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieraisuja kun äänestää menee ääni kokomuspuolueelle.

   Poista
  2. Jos mahdollista, voisin hyvin äänestää Päivi Räsästä, koska hän on harvoja rehellisiä ja aitoja poliitikkoja. Tosin en kannata hänen ajatuksiaan.

   Mutta onko se lopulta tärkeää? Kaikkihan aina teeskentelevät, ajavat omia asioitaan, pettävät äänestäjiään muutenkin, kaikki ovat populisteja. Tärkeintä on siis henkilön aitous, luonne ja rehellisyys.

   Poista
 35. Kaikki edustajat osaa tuon mainitsemasi taidon.🤣 Nyt Räsösen haastatgelu Alfa-kanavalla. Alkoi klo 17. Just mainoksia.

  VastaaPoista
 36. 🤣🤣 Siis Päivi Räsäsen haastattelu Alfalla. Huomaan, että tökkäilen kirjaimia miten sattuu pitkillä kynsilläni.

  VastaaPoista
 37. Kiitos vinkistä, Leonoora. Tämä jäi nyt katsomatta, mutta toisaalta luulen tietäväni nuo Räsäsen ajatukset. Kunnioitan hänen rehellistä tinkimättömyyttään. Jean d`Arc! Mielenkiintoista on odottaa valtakunnansyyttäjän tuomiota.

  VastaaPoista
 38. Syyttäjät syyttävät, tuomarit tuomitsevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hullut horisevat.

   Poista
  2. Tietysti lopullisen tuomion tekee tuomari, jos syytteet nostetaan. Vaan Toiviaisen harteille asia kuitenkin lankeaa, hän on vaa`ankieliasemassa koko jutussa - kuten Hussein al-Taeen tapauksessa nähtiin. Hän päättää, ketä voidaan syyttää ja täten rangaista, ketä ei ainakaan. Tuomio on tässä Toiviaisen ns. isossa kuvassa, tietenkin.

   Poista
  3. Nimetön, ei Mankemangi hullu ole, vähän vaan luulevainen.

   Poista
  4. Poliisi, syyttäjä ja tuomari noudattavat lakia.

   Poista
  5. "Laki on niin kuin se luetaan."

   Syyttäjällä on avainrooli tämän ajan sananvapauskysymyksissä. Raija Toiviaisen syyteharkinnat eivät ole turhaan herättäneet eri tahojen ilmaisemaa voimakasta arvostelua.

   Kannattaa katsoa amerikkalaista Kova laki -rikos- ja oikeussarjaa. Siinä näkyy jopa dramaattisesti se, miten tärkeä rooli syyttäjällä on juttujen käsittelyyn ja tuomioon. Tapa "sopia" tuomiosta syyttäjän ja tuomarien kesken ihmetyttää meitä tavallisia pulliaisia.

   Poista
  6. Kuinka monta jaksoa pitää katsoa, että saa nettijuristin arvon?

   Poista
  7. "Poliisi, syyttäjä ja tuomari noudattavat lakia."

   Nimenomaan näin. Juuri näin vakuuttavat parasta aikaa myös Venäjän, Kiinan, Turkin, Valkovenäjän sekä kaikkien Arabian niemimaan ja melkein kaikkien Afrikan maiden rakastetut johtajat.

   Feministisen intersektionalismin pilkkaajat, ilmastonmuutoksen vastustajat ja vääräuskoiset kuriin. Näin on nännit.

   Poista
  8. Saapas nähdä, minkä maan etuja ja lakeja noudatetaan, kun tänään julki tullutta tamperelaismiestä syytetään kansanmurhasta, mm. ihmisten elävältä polttamisesta, ihmissyönnistä ja lukuisista raiskauksista?

   Itseäni mietityttää se, kuka hänet katsoi maahantulokelvolliseksi. Vai meneekö se vaan niin, kuten eräs ministeri sanoi, että iänkin kysyminen tulijoilta loukkaa ihmisoikeuksia? Kaikki ovat hädänalaisia, myös kansanmurhaajat.

   Tämä tamperelainen on asunut täällä jo kymmenisen vuotta hyvässä suojassa. Ja varmaan hyvän avun piirissä. Kiitos ja anteeksi.

   Poista
 39. Mielestäni Raamattuun ei tarvitse välttämättä vedota seksuaalieettisissä tai avioliittoon liittyvissä arvokysymyksissä. Nuo arvot ovat ikiaikaisia, eivätkä muuksi muutu.
  Edelleenkin tietääkeni on planeetalla arvoja: hyvä ja paha, oikea ja väärä vaikuttamassa ihmiskunnan etiikka- ja moraalikysymyksissä.

  Onkin äärimmäisen kiintoisaa, miten pieni, itsekäs ja fanaattinen ryhmä on päässyt niskan päälle niin eduskunnassa kuin evlut. kirkossakin.

  Edelleen meillä on miehiä ja naisia ja ilmeisesti joku vuosisata vielä jatkossakin.
  Edelleen kirkollinen avioliittoon vihkiminen on miehen ja naisen yhteiselämän sinetti, jonka tietyt ihmiset haluavat murskata.

  Miksi ihmeessä nämä samaa sukupuolta "rakastavat" eivät ilomielin perusta omaa kirkkoaan ja kirjoita omia vihkimiskaavojaan. Luulisi oman uskonnon ja kirkon perustaminen olevan suurempi vallankäytön näyttö, kuin yrittää saada ev.lut kirkko polvilleen edessään.
  Ihmiskunnassa on iät ja ajat harrastettu haureutta ja perverssiyttä, väärintekoja ja syntiä vahingoittamalla niin itseään kuin toisiaan. Kai sentään pitää olla jonkinlaisia sääntöjä, arvoja ja lakeja olemassa, joita ei ihmisoikeuksiin vetoaminen auta. Ei voi vaatia ihmisoikeuksiin vedoten, lupaa tappaa. Ei voi vaatia vaikeavammainen yhteiskunnalta parantamista ihmisoikeuksiinsa vedoten.
  On lapsenomaista kehitymättömyyttä pyrkiä rikkomaan hyväksi todetut toisten laatikolla leikkijöiden hiekkalinnat, sen sijaan että rakentaisi uuden, omanlaisensa omansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikuisia kysymyksiä, Leonoora. Mikä on oikein ja mikä väärin?

   Elämme aikaa, tai pikemmin: olemme eläneet muutaman vuosikymmenen, joiden aikana ns. yksilön vapaus ja yksilön oikeudet ovat nousseet ohi joukkojen, ohi yleisen. Tämä merkitsee samalla kaiken samanlaistumista, erilaistumisen kieltämistä, vaikkei sitä tässä ajassa huomata. Puhutaan, että polarisaatiota pitää vähentää, mutta kaiken aikaahan polaarisaatio jyrkkenee: se mikä on erilaista, ei saa olla erilaista ja erilaisena hyväksyttävää. Siitä harjataan samanlaista ikään kuin se olisi yleistä, vaikka se ei ole yleistä, vaan lajissaan poikkeus. Ikään kuin lajien kirjoa ei olisikaan. Darwin taisi olla hirveä natsi.

   Poista
  2. Hunninko alkoi, kun Juhana Maaton pakotettiin allekirjoittamaan Magna Carta 1215.

   Poista
  3. No juu, tämähän on nyt kovin trendikäs mantra, johon anarkomarkot mieluusti vetoavat taistelessaan julkista valtaa ja kuvittelemiaan vääryyksiä vastaan. Yhtä hyvin Päivi Räsänen voisi vedota tähän sananvapausasiassa. Tai Haaviston syrjäyttämä virkamies. Hunninkoa on kaikkialla.

   Poista
 40. On hämmästyttävää miksi äiti-
  evoluutio ei synnyttänyt meistä yksineuvoisia tai vain maskuliineja tai feminiinejä. Miksi samansukupuoliset eivät voi keskenään lisääntyä. Eikös ole outoa ja ihmisoikeuksia halventavaa ja loukkaavaa, perkele! Evoluutio pitää haastaa oikeuteen ja vaatia ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa heti!

  VastaaPoista
 41. Vaan eniten nyt sieppaa tahallaan huononnettu koronatilanne. Täällä pikkukaupungissakin on nyt yksi tartunnanlevittäjä muista piittaamatta istunut pubissa altistamassa väkeä ja mennyt sitten vielä parin päivän kuluttua sählyä pelaamaan altistaen lukuisan joukon muita. Ja missäkähän hän liehui välipäivien aikana?

  Nythän superlevittäjiä ovat nuoret bilettäjät, jotka harrastavat urheilun joukkuelajeja ja kuntosalia. Itsekästä sakkia, idioottimaista käytöstä.

  Tarja Halonen sanoi juuri, ettei hän ole vuoteen nähnyt tytärtään ja tämän pientä lasta. Ja nämä nuoret bilettäjät "eivät jaksa kun elämä on pilalla".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koronavirus on selvästikin jumalan lähettämä vitsaus ihmiskunnalle sen syntien tähden.

   Nyt pitäisi vain tietää kummasta teosta tämä rangaistus tuli - Mankemangin pilkkaamisesta vai persujen kannattamisesta?


   Poista

  2. Epäilen, että tämä koronavitsaus menee vielä Sipilän hallituksen piikkiin

   Poista
  3. Rakkaat lapset, minä sanon teille, että jos saatte koronan, myykää biljardipöytä pois. Mitä Sipilän syyllisyyksiin tulee,niin hän etenee talonpojan tappolinjalla toisella tavalla, ei koronan avulla. Eikä yksikään, joka agraaripolitiikaan uskoo, huku, vaan hänellä on iankaikkinen maalaisliiton jäsenyys vielä kuoltuaankin.

   Tuli syksy, tuli talvi ja tulee kevät ja kesä. Ja Helsingin keskusta on tyhjä, liikkeet ovat panneet lapun luukulle. Ja maalaisliitto aloittaa kohta jälleen kerran puhtaalta pöydältä.

   Poista
  4. Jospa kansa arvostaisi enemmän Marinin ja Halosen kaltaisia vastuunkantajia!

   Poista
  5. Haloselle tässä korona-asiassa täysi kymppi, mutta puuttuvista Navalnyi-kommenteista sapiskaa. Ei vastannut toimittajan kysymykseen Ylen haastattelussa. Vieläkin suomettunut.

   Marinin vastuunkannosta en osaa sanoa mitään, kun näen hänet muiden kirjoittamia lausuntoja toistavana papukaijana. En ole niin vakuuttunut kuin moni muu. Minun tulee kylmät väreet, kun katson häntä, enkä tiedä tarkkaan, mistä se johtuu. Jokin hänen olemuksessaan.

   Poista
  6. Nuoruus, kauneus, viisaus?

   Poista
  7. Onhan Li Anderssonkin nuori, kaunis ja viisas, ja hänestä pidän kovasti, samoin Annika Saarikosta, vaikken kannata kummankaan nätin likan kaikkia ajatuksia.

   Joskus toivon, että te vanhat setämiehet näkisitte nuorissakin naispoliitikoissa vähän syvemmälle, heidän ajatuksensa ja todelliset resurssinsa.

   Olen eri mieltä nykyhallituksen ministerien kanssa monesta asiasta, mutta arvostan heidän ahkeruuttaan ja paneutumista. Viisautta vielä puuttuu, ja jos sitä tulee, se tulee kokemuksen myötä, kuten huomataan vaikkapa Matti Vanhasesta, joka on parantanut huimasti poliittista juoksuaan.

   Poista
  8. Olisiko Halosen pitänyt astua Saulin varpaille ja hyppiä silmille?

   Poista
  9. Siis missä?

   Jos tarkoitit sitä, että Halonen ei ilmaissut kantaansa Navalnyi-asiassa, niin et taida olla tietoinen Halosen tv-haastattelusta?

   Se tuli nyt lauantaina Yleltä ja siinä toimittaja Seija Vaaherkumpu nimenomaisesti kysyi Haloselta Navalnyi-asiasta. Halonen kieltäytyi kertomasta kantaansa näin:”Ei, kantaa ei tule.” Tämä oli siis pari päivää sitten, ei ennen presidentin kantaa.

   Poista
  10. PS Entinen presidentti voi tietenkin ilmaista kantansa vapaasti, jos haluaa. Hän ei ole enää vallassa eikä voi vastata maan linjasta edes teoreettisesti.

   Poista
  11. PS2 Kehaisenpa tässä vielä Viron nuorta ja kaunista pääministeriä. Uutisissa hän puhui Suomen ja Viron välisestä liikenteestä, ja ei voinut kuin ihastella hänen lämpimästi tuikkivia eloisia silmiään ja luontevaa puhumistaan. Tuntuu tarmokkaalta poliitikolta.

   Poista
  12. Pirtsakan näköinen ja oloinen nainen on tämä Viron pääministeri, todellakin.

   Poista
  13. On ilahduttavaa, että naisia on nyt paljon päättäjien paikoilla. Amerikassakin voisi vaihteeksi olla presidenttinä nainen.

   Yleisesti kannatan kuitenkin sitä, että valitaan tehtävään kulloinkin pätevin henkilö, oli hän sitten mies tai nainen tai siltä väliltä.

   Poista
 42. Muistan kun työpaikalle saimme oitis uuden kahvinkeittimen ja ilmankostuttimen, taisivat sos. demit olla silloin suosittuja. Oli tunne, että nyt rivikansalaista tykätään ja heitä kuunnellaan. Eipä onnea kestänyt kauan kun alkoi 90-luvun lama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, me opet emme saaneet koskaan edes jouluna saati keväällä kaupungilta mitään, yhteistä kevätpäätöskahvitusta ja pientä kakkupalaa lukuunottamatta.

   Kun sitten yhtenä jouluna opehuoneeseen ilmestyi pahvilaatikko, ja siellä oli jokaiselle pieni joulukukkanen, ajattelimme, että ne ovat vahingossa tulleet meille. Itse keräsimme rahat kahviautomaattiin ja kuppeihin, ja kaikki tarjottavat ja ruuat tietysti maksoimme itse. Jos jotain lahjusta tuli, se oli oppilailta jotain pientä. Yksi aikuisopiskelija antoi kerran joululahjaksi itse leipomansa piparkakkutalon, ja se oli ehkä suurin lahjus ikinä.

   Poista
 43. Oli se jännää aikaa se ns. juppikulttuuri. Merkonomiksi ja merkantiksi kouluttautuminen kiinnosti nuorisoa. Miten lienee nyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän tuo toinen aste tulee maksuttomaksi, ja uskon, että opiskelijoita löytyy edelleen. En silti usko, että maksuttomuus vetään juurikaan heitä opintojen pariin. Käytännössä kaikki halukkaat ovat kyllä päässeet kouluun huonoillakin papereilla. Keskeyttämisprosentti on aina ollut jonkinlainen, ja keskeyttäminen ei riipu siitä, ovatko kirjat ilmaiset vai eivät. Syyt ovat syvemmällä.

   Esimerkiksi kun itse hain opiskelijoille esimerkiksi puheterapiatukea, sanottiin, että resurssit eivät riittäneet toiselle asteelle.

   PS Minusta tuntuu, että vaikka merkonomeja nauretaan yleisesti, on aina naurettu, niin pahempia juppeja ovat ammattikorkeakouluista valmistuneet. Kun opetin siellä, kundeilla oli kovat salkut ja herran elkeet ja he kävelivät korot kopisten.

   Poista
  2. Juppi-nimitys tulee Amerikasta ja tarkoittaa nuorta koulutettua kaupunkilaista (young,urban,professional).

   Poista
  3. 80-luvun juppikulttuuri istuu ns. merkonomiuteen mainiosti. Ja nimenomaan siis ammattikorkeakoulutason merkonomeihin, eli yo-merkonomeihin. Hehän ovat ammattikorkeakoulujen syntyvaiheessa lähtien halunneet itseään kutsuttavan tutkintonimikkeellä ”maisteri (amk)”.

   Totuus on kuitenkin se, että kolmen vuoden amk on kaukana yliopistotasosta. Vielä sittenkin, jos päälle tulee parin vuoden täydennysopintoja, ei olla oikeasti perinteisellä yliopistotasolla. Opinnot ovat luonteeltaan erilaisia kauttaaltaan.

   Mutta siis, mainio esimerkki juppikulttuurista. Pinnallista osaamista, millä en tarkoita väheksyä koulutusta vaan tittelihinkua.

   Poista
  4. Esimerkkejä juppiudesta kielenkäytössä löytyy tittelirintamalta runsaasti, ja nimenomaan ammattikorkeakoulututkinnoista.

   Entinen hyvä ”laborantti” on hienosti ”bioanalyytikko”, ja on ”restonomia”, ”iktyologia”, ”tradenomia”, ”artenomia”, ”vestionomia”, ”medianomia” jne. -nomeja riittää,

   Poista
 44. Vaan mielenkiintoinen on tämän tamperelaismiehen, julman massamurhaajan tulo Suomeen Sierra Leonesta: presidentti Tarja Halonenhan hänet lennätti.

  Siirron taustalla oli nimittäin Halosen vuonna 2006 allekirjoittama laki, jonka nojalla Suomi sijoittaa Sierra Leonen erityistuomioistuimen oikeudenkäyntien todistajia ja heidän omaisiaan. Sanon vaan että hah. Ja nyt Suomi maksaa huippukalliin oikeudenkäynnin lennättämällä tuomareita Sierra Leoneen tutkimaan asioita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erkki Tuomiojan puolesta jaan:

   "Perussuomalaiset levittävät somessa viestiä, jonka mukaan Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja olisivat avustaneet Suomeen nyt oikeuteen vakavista ihmisoikeusrikkomuksista joutuneen sierraleonelaisen miehen. Näin siksi, että nimemme on vuonna 2006 tehdyn Suomen ja Sierra Leonen erityistuomioistuimen välinen todistajien sijoittamista koskeva sopimuksen hyväksyvän lain alla.

   Kyseessä oli jo kolmas ns. todistajasuojaa koskeva Suomen tekemä sopimus, edellinen tehtiin kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa. Suomi on johdonmukaisesti tukenut kansainvälisen oikeusjärjestyksen vahvistamista niin, että kaikki ihmisoikeusrikkomuksiin tai sotarikoksiin syyllistyneet saataisiin oikeuteen ja vastuuseen teoistaan. Todistajansuojelu on tärkeä osa toimia joilla oikeuden toteutuminen voidaan varmistaa. Kaikki nämä sopimukset on eduskunnassa hyväksytty yksimielisesti, myös perussuomalaisten toimesta.

   Sopimusten mukaan Suomen viranomaiset päättävät tapauskohtaisesti todistajien vastaanottamisesta ja sijoittamisesta Suomeen. Todistajien sijoittamista koskeva pyyntö toimitetaan Suomen Haagin suurlähetystön välityksellä Suomen ulkoasiainministeriölle, joka välittää pyynnön välittömästi Maahanmuuttovirastolle ja ilmoittaa asiasta kaikille tarvittaville viranomaisille. Ehdotus todistajan ja hänen läheisensä sijoittamista koskevaksi valtioneuvoston päätökseksi valmistellaan yhteistyössä ulkoasiainministeriön, sisäministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kesken. Ehdotusta varten pyydetään suojelupoliisilta lausunto henkilöistä, joita sijoittamispyyntö koskee. Ministerit saatikka presidentti eivät näitä tapauksia käsittele eivätkä edes tiedä nimeltä keitä se koskee.

   Oikeus ei ole erehtymätön eikä suojelupoliisikaan. Siksi onkin rohkaisevaa, että epäilty mies on nyt saatettu oikeuteen vastaamaan teoistaan. Voi epäillä, olisiko näin vieläkään tapahtunut, ellei mies olisi tullut Suomeen jossa oikeusviranomaiset ryhtyivät asiaa tutkimaan.

   On surullista ja vastenmielistä seurata tapaa, jolla perussuomalaiset harjoittavat valheellista muihin henkilöihin perusteettomia syytteitä ja epäilyjä kohdistavaa ala-arvoista politikointiaan.

   Tätä päivitystä saa kernaasti levittää vastauksena somessa esitettyihin herjauksiin."

   Poista

  2. ... ja sitten kesti kymmenen vuotta tämän armeliaan kiikuttamisen jälkeen, ennen kuin Suomessa hokattiin, että ai niin, mieshän taitaa olla massamurhaaja..

   - Tekopyhää jeesustelua seniililtä Tuomiojalta, jälkijättöinen selitys. Sierraleonelaisen murhatekoja arvostellakseen ei tarvita persuutta, Mankemangi, eikä se ole herjaamista. Pane nyt se persukortti taskussasi olevaan leimakorttipakkaan.

   Poista
 45. Kuka sinua nyt persuksi syytti?

  VastaaPoista
 46. ”On surullista ja vastenmielistä seurata tapaa, jolla perussuomalaiset harjoittavat valheellista muihin henkilöihin perusteettomia syytteitä ja epäilyjä kohdistavaa ala-arvoista politikointiaan.

  Tätä päivitystä saa kernaasti levittää vastauksena somessa esitettyihin herjauksiin."

  VastaaPoista
 47. En koe.

  Ymmärrän sinun tuoneen tuon hömpänpömpän väärään paikkaan. Siksi oikaisen virheesi.

  VastaaPoista
 48. eikö sinun pitäisi oikaista Halosta ja Tuomiojaa?

  VastaaPoista
 49. Ei pidä. Suomessa saa sanoa ja ajatella väärinkin, myös poliitikko. He vastaavat puheittensa seurauksista koko kansalle.

  Tässä on kyse sinun virhearvioinnistasi. Tekisit jotain ennakkoluuloillesi, jotka upottavat sinut suohon

  Virhe on sinun

  VastaaPoista
 50. Minusta sinä loukkaat ja aliarvioit tätä blogia tuomalla tänne kirjoituksen, jonka sen kirjoittaja on osoittanut levitettäväksi herjoja kirjoittaneille tahoille. Tämä on sinun arviointivirheesi.

  VastaaPoista
 51. Täältä ei löydy ainoatakaan herjaa serbialaismiehen tapauksesta - eikä muustakaan.

  VastaaPoista
 52. Pantakoon tähän vielä lopullinen tieto siitä, että tämä Tuomiojan puhe on horinaa ja valhetta:"Suomi on johdonmukaisesti tukenut kansainvälisen oikeusjärjestyksen vahvistamista niin, että kaikki ihmisoikeusrikkomuksiin tai sotarikoksiin syyllistyneet saataisiin oikeuteen ja vastuuseen teoistaan. Todistajansuojelu on tärkeä osa toimia joilla oikeuden toteutuminen voidaan varmistaa. Kaikki nämä sopimukset on eduskunnassa hyväksytty yksimielisesti."

  Nimittäin, Helsingin sanomien kuukausiliitteessä on laajennettu tutkimusartikkeli tämän tamperelais-serbialaismiehen tapauksesta ja tutkinnan vaiheista. Jutussa todetaan näin: "Massaquoi ei ollut Suomessa todistajansuojeluohjelmassa." Häntä ei siis millään tavoin tutkittu, ennen kuin Genevestä tuli tutkimuspyyntö kymmenen vuoden Suomessa oleilun jälkeen.

  Koko jutun tämän kammottavan ihmishirviön jahtaamiseksi voi lukea siis täältä: https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000007784234.html

  Minusta Erkki Tuomioja saisi hävetä, kun kehtaa koettaa puolustaa ihmishirviötä, joka tappoi, katkoi raajoja ja söi todistetusti ihmislihaa. Ja vieläpä perusteilla, jotka eivät nähtävästi kestä totuutta. Tuomiojan vaihtoehtoinen totuus.

  VastaaPoista
 53. Ei Erkki syytettyä ole puolustellut.

  VastaaPoista
 54. Paljasti persujen propagandan.

  VastaaPoista
 55. Mutta miksi toit kirjoituksen tänne etkä vienyt persujen sivuille?

  Mitä asiaan tulee, niin Tuomiojahan paljasti vain oman tietämättömyytensä: hän vetosi sierraleonelaisen kohdalla Suomen "todistajansuojeluohjelmaan", joka huolehtii rikollisten kiinnisaannista - vaikka sierraleonelainen ei ollut koko ohjelman piirissä! Eli tuo pykälä ei ollutkaan syy, jonka vuoksi sierraleonelainen kiikutettiin maahamme. Tuomioja puhui lööperiä.

  VastaaPoista
 56. Koska sinä kirjoitit:

  "Vaan mielenkiintoinen on tämän tamperelaismiehen, julman massamurhaajan tulo Suomeen Sierra Leonesta: presidentti Tarja Halonenhan hänet lennätti."

  VastaaPoista
 57. Niin? Miksi se olisi syy ”jakaa” typeriin herjoihin tarkoitettua kommenttia tänne?

  Halonenhan allekirjoitti sierraleonelaisten ”todistajien” Suomeen lennätyspaperin. Sen turvin tämä massamurhaaja pääsi oleilemaan Suomeen, vapaasti, ilman mitään tutkimuksia. Ilmeisesti häntä suojeltiin pahalta, kun olisi pitänyt tutkia hänen pahuuttaan. Jokin mättää meillä ja pahasti.

  VastaaPoista
 58. Tässä on vähän sama meininki kuin taannoisessa Baltzarin Veijon typyteatterissa.

  Kun kaikki meni hyvin ja tuli julkisuutta, niin moni poliitikko oli mukana "tukemassa" tätä taiteen- ja hyväntekijää, patsastelemassa kuvissa – ja ennen kaikea jakamassa rahaa.

  Mutta kun karu totuus paljastui, niin poliitikot hävisivät Veijon ympäriltä kuin tuhka tuuleen. Yksi ja toinen ei ole enää tietääkseen koko asiasta.

  Kanervan Ikekin meni teatterin "ohjausryhmän" jäseneksi ja kirjoitti yhden esityksen nähtyään ylistävän arvostelun, jossa olevansa nöyrästi kiitollinen saamastaan elämyksestä.

  Mutta kun totuus paljastui muuttui ääni kellossa, eikä Kannerva itse asiassa edes tuntenut Veijoa "pätkän vertaa”.

  Varmastikin Ike-Ekit puhuvat totta, mutta tämä kertoo poliitikkojemme moraalista jotain sellaista mitä en haluaisi tietää. Käsiä pestään sellaisella kiihkolla, että roiskuu ihan tänne asti.

  Sanoisivat saatana, että mokattiin ja sössittiin typeryyksissämme koko juttu. Yritetään ottaa opiksemme, emmekä enää leiki maailmanparantajaa veronmaksajien rahoilla.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs tässä on muka sössitty? Mies on syytteessä.

   Poista
  2. Maahantulossa on tietenkin sössitty, jos ihmissyöjä-massamurhaaja lennätetään Suomen kustannuksella Suomeen elämään ilman taustatutkimusta peräti kymmeneen vuoteen.

   Poista
  3. Ilman Genevestä tullutta pyyntöä tutkimusta ei meillä olisi aloitettu.

   Poista
 59. Kukas siellä Genevessä epäilyistä Suomen viranomaisille kertoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihje massamurhaajasta tuli elokuussa 2018 Genevessä toimivalta kansalaisjärjestöltä Civitas Maximalta, jota johti kokenut sveitsiläisjuristi Alain Werner.

   He ottivat yhteyttä lakiasiaintoimisto Hannes Snellmaniin Helsingistä. Nämä ottivat yhteyttä suoraan valtakunnansyyttäjän toimistoon ja panivat asian alulle, Geneven pyynnöstä. Johan tuli asiaan vauhtia Suomessakin.

   Poista
  2. Kannattaa lukea viimeisin Helsingin Sanomien Kuukausiliite. Siinä on laaja tutkimusartikkeli tästä tamperelaismiehen tapauksesta.

   Poista
 60. "Johan tuli asiaan vauhtia Suomessakin."

  Tarkoitatko, että Gibrilin toimista tiedettiin Suomessa, mutta niitä ei viitsitty tutkia?

  (Tässä yhteydessä pitää myös mainita liberialainen GJRP.)

  VastaaPoista
 61. On kummallista, että kun mies tuotettiin "todistajansuojeluohjelman-nimikkeellä!" Suomeen, kuten Tuomioja esittää, niin hän ei HS:ien Kuukausiliitteen mukaan ollutkaan todistajansuojeluohjelmassa.

  Tässä on järkyttävä ristiriita, joka viittaa siihen, että miehen taustoja ei tulotilanteessa tutkittu.

  Kun kyseessä on sekä Sierra Leonessa että Liberiassa erittäin näkyvässä ja keskeisessä asemassa toiminut henkilö, ei yksikään oikeusvaltio voi katsoa tapausta sormien välistä.

  Jos tässä on syyttäjälaitokselle ja valtiolle jotain opittavaa, niin maahan pyrkivien ihmisten taustojen tarkempi tutkiminen. Eihän tällaisen tyypin kuulu kulkea vapaana tavallisten ihmisten keskuudessa Tampereella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomelle on ikävä kyllä, tyypillistä toimia aina, kun maine on uhattuna. Totuus on se, että vasta Geneven yhteydenotto sai asian Suomessa käsittelyyn ja kaikkialla kotimaassaan tunnetun hirviön kiikkiin.

   Ikävää on vain se, että kun täältä käsin tutkitaan asiaa, mies tullee Suomen muita maita löysempien lakien vuoksi pääsemään ehdonalaiseen ja hyvin pian vapauteen, josta voikin sitten iranilaiskaksosten lailla pyytää huippukorvauksia, useita satoja euroja per päivä. Oikeudenkäynti voi olla miljoonakuluistaan huolimatta farssi.

   Poista
 62. Genève ei ottanut yhteyttä kehenkään. Fakta.

  VastaaPoista
 63. Yhteydenotto Genevestä = Geneven yhteydenotto.

  Näin voi hyvin sanoa. Asioilla on teksteissä aina kontekstinsa. Tässä puhutaan koko ajan Genevessä sijaitsevan järjestön yhteydenotosta Suomeen, kuten tiedät. Lukijalla ei ole vaikeuksia.

  VastaaPoista
 64. Niin, propagandassasi Genève kuulostaa painavammalta (luulet), kuin 'kansalaisoikeusjärjestö'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä lukenut Hesarin kk-liitteen artikkelia, mutta sisältääkö se siis propagandaa?

   Tai niin se taitaa vaan olla, että Mankku on loukkaantunut Ekin ja Tartsan puolesta.

   No, politiikka on raadollista. Kyllähän lokaa heitetään vastapuolenkin päälle.

   Poista
  2. Hesarissa ei sanottu, että Halonen lennätti Gibrilin Suomeen eikä sitäkään, että Suomen viranomaiset olisivat kuhnustelleet tutkimuksissa.

   Poista
  3. Kyllä sinä olet nyt yksisilmäinen pänkkä, Mankemangi. Kysyn minäkin, että oletko lukenut ollenkaan Helsingin Sanomien tutkivaa hyvin laajaa artikkelia, jossa sen toimittaja Anu Nousiainen on ollut mukana Liberiassa alussta asti ryhmän kanssa?

   Tämä jos mikä on tutkivaa journalismia. Kehotan vaikka ostamaan lehden, jos et pääse Kuukausiliitettä lukemaan.

   Poista
  4. Vai niin! Ja ei muka tutkittu mitään?

   Poista
  5. Tämä pyyntö Genevestä tuli vuonna 2018, jolloin poliisit ryhtyivät työhön luvan saatuaan. En tiedä, mitä sitä ennen tehtiin, kun siitä ei ole missään mitään havaintoa. Mieheen kohdistui käsittääkseni vain tukitoimia ja apua, ei tutkintaa.

   Poista
  6. Ennen Liberiasta saatuja tietoja ei tehty mitään.

   Poista