11.3.2023

Katselen Putinin pään yli ulos

 


Ajattelin ruveta pilapiirtäjäksi, kuten Ville Ranta. Mutta vaan ihan tässä blogissa, joskus, kun tuntuu, että sanat ovat turhaa höpinää. Minulla on jopa ensimmäinen aihio valmiina mielessäni. Piirustuslehtiökin on vanhastaan, samoin musta ohut tussi, ja vähän paksumpikin. 

Uusimmassa aihiossani piirtäisin Putinin pitkän pöydän toiseen päähän istumaan, vaikka Macronin kanssa, tai Lavrovin. Tekstiviitteeksi tulisi: Ruotsalainen lääkäri uskoo keksineensä diagnoosin Putinin vaivoihin: eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu

Pöydän reuna peittäisi hyvän matkaa liikakasvusta, eikä kukaan arvaisi mitään, vaikka jalka vispaisi kuvassa vimmatusti. Ja tilaa olisi yhä lisääntyvälle hyvälaatuiselle liikakasvulle yllin kyllin, eikä neuvotteluille olisi täten esteitä.

Siispä harjoittelemaan Putinin hahmoa. Mitä arvelette luonnoksista yllä? Onko yhdessäkään päässä Putinin näköä? Ja onko aihe ihan pöljä? Tai liian rivo, kun en halua leimautua karkeana pilapiirtäjänä? Toisaalta en halua olla liian kilttikään, sillä eikö pilapiirroksen tule aina myös purra niin kuin Diktoniuksen jaguaari: 

On pakko purra/ niin kauan kuin purema antaa elämän on repiminen pyhää/ niin kauan kuin mätä löyhkää on raadeltava hajalle elämän rumuus/ kunnes kauneus voi täytenä sen mullasta itää/ Näin olemme yhdessä runoni ja minä: kynsi.


Sitten tulee pääministerimme, ihanainen Sanna Marin, jota bilekohun jälkeen ei ole enää voitu parodioida, koska ulkomaan lehdet ihmettelevät kauniin naisen haukkumista. 

Minä uskallan ja voin, koska tuskin ulkomaan lehdet joitain itäisen naapurimaan botteja lukuunottamatta tähän blogiin eksyvät. 

Alla on pari koronakriisin aikana suivaannuksissa piirrettyä vaihtoehtoista Marin-hahmotelmaa. Suivaannuksissa, koska kansalla hätä oli käsissä ja pääministeri harasi vastaan. Marin on helppo piirrettävä, toisin kuin Putin. Katse taivaisiin, enkelimäinen madonnan  olemus. Toinen vaihtoehto: suu mutruun ja marttyyrin viitta harteille. Ei kuitenkaan kyyneliä.

Siunatuksi lopuksi alla on  luomani hahmo, Yhdenvertaisuusvaltuutettu, työnimellä Impi Umpilampi. Uskon, että hänelle on käyttöä. 
Eli tähän mennessä alkaisi kasassa olla Putin, Marin ja Yhdenvertaisuusvaltuutettu. 

Onko mielessänne muita varteenotettavia persoonia tai instituutioita, joista voisi laatia hahmon, jota pilkata kiltisti mutta terävästi? Mitä mieltä olette, voisiko minulla olla suurempikin tulevaisuus pilapiirtäjänä, vai pitäydynkö enemmän sanassa? Huomautan vielä, että luomani hamot ovat mitä karkeimpia luonnoksia, niitä mukiloidaan vielä monin viivoin ja oivalluksin.

(Kuvat Iines. Kuvat kannattaa klikata suuriksi!)

95 kommenttia:

 1. Näköä on, on sinua selvästi siunattu piirtäjänlahjalla. Etenkin isommat putinit ja alempi sanna ovat näköisiä. Olitko kympin vai ysin tyttö?

  Minulla oli vain ysi, vaikka olin muuten ainakin tuota tasoa. En vain ikinä onnistunut tekemään ihmisistä noin näköisiä.

  Syynä näköiskykyyn voi olla seikka, johon kiinnitin heti huomioni: etenkin yläreunan "Putin?" -teksti paljastaa ilmiselviä taiteellisia lahjoja.

  Yhdenvertaisuusvaltuutettutar Umpilampi Impin kuvittelin erinäköiseksi, ei noin hemaisevaksi tipuksi, vaan enemmän kiuruksi.

  Mutta mitä yhdenvertaisuusvaltuutettutar sanoisi? Motto voisi olla: Yhdet olkoot enemmän vertaisia kuin toiset!

  VastaaPoista
 2. Noh, kyllä se kuvaamataito oli täysi kymppi ja kuvaamataidon opettaja Heli ajoi minua pyrkimään silloiseen Ateneumiin. En kuitenkaan pyrkinyt, vaan menin tuttuun Turkuun opiskelemaan. Siellä olivat kaikki kaverit ja sisko ja serkku, Helsingistä en olisi tuntenyt ketään.

  Impi Umpilampi olikin ensin alakoulun opettajani, jolla oli isot rinnat ja jakkupuvun keskimmäinen nappi auki. Ensimmäinen piirros kyseisestä opettajahahmosta löytyy täältä. Koska opettajahahmolla ei oikein ole käyttöä, hänestä tupsahti nyt sitten yhdenvertaisuusvaltuutettu.

  Yhdenvertaisuusvaltuutettu - vai onko se nyt sitten tasa-arvovaltuutettu - voisi sanoa vaikka että: Koulussa ei oppilas saa kirjoittaa, että sukupuolia on vain kaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin näkevinäni mediassa juttua jostakin tentistä, jossa rasti ruutuun vaihtoehdolle "Sukupuolia on 2" katsottiin vääräksi vastaukseksi?

   Varmaan biologiakin on jo tuomittu vihaopiksi ja lopetettu?

   Poista
  2. Tämä koulun ehdoton kielto kirjoittaa tuota biologian faktaa ja tasa-arvovaltuutetun hätiin kutsuminen kuvastaa hyvin aikamme sievistelevyyttä.

   Sikäli mikäli minä mitään ymmärrän tieteestä (biologia), sukupuolia on kaksi ja sitten on lukuisia kromosomipoikkeamia, jotka ilmenevät niin kuin olemme jo tottuneet näkemään.

   Ei siinä mitään, minusta jokainen ihminen on yhtä hyvä ja laulun arvoinen, oli hänellä sitten munat taikka makkarat taikka molemmat ja sen lisäksi riisipiirakka pöksyissään. Ihan sama kunhan on kiltti ihminen. Kiltti symbolisesti, ei kirjaimellisesti.

   En oikein ymmärrä, miksi jotkut halveksivat niin paljon erilaisia variaatioita, että haluavat heille erilaista hellempää kohtelua kuin ihmiselle noin ylipäänsä. Eivät he ole holhottavia hyvesignalointimme kohteita vaan tasavertaisia ihmisiä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mitä ”ei”?

   Tarkoitatko, Riku, että ei hienoja piirroksiani? Jos ei, niin miksi ei?

   Poista
  2. Piirroksesi ovat tietenkin hienoja. Ei on hyvä vastaus moneen paikkaan, vaikkapa Impi Umpilammelle tai Kalevi Sorsajärvelle.

   Poista
  3. Impille minäkin sanon ”ein”. Tällainen yhdenvertaisuusvaltuutetun työ nimenomaan jakaa ihmisiä eri ryhmiin, jotka eivät ymmärrä toisiaan.

   Piirroksiani ei tarvitse kehua, siksi en niitä täällä itse kehuskele, kunhan harrastan aina niin tervettä itseironiaa. Sutaisujahan ne ovat ja oikeasti vaatisivat vielä hienosäädön. Ehkä tuo ylempänä, Tapsalle suunnatun kommenttini linkissä oleva piirrosarja on ihan ok meikäläisen tekemäksi.

   Poista
  4. No kun näin paljon on kehuttu, niin katsotaan, mitä blogitulevaisuus tuo tullessaan. Ihailen kyllä Ville Rantaa, vaikka voisin vähän kritisoidakin häntä. Mutta antaa olla, mies on palkintonsa ansainnut ja aivan liian harvoja pilapiirtäjiä Suomessa.

   Poista
  5. Luin illalla ne kymmenen vuoden takaiset jutut ja huomasin olevani periaatteen mies, sillä lähes samoin sanoin kehuin sinua viimeksikin.

   No, mitäpä sitä hyviä mielipiteitään muuttamaan.

   Tuo tumman marinin voisi panna tuollaisenaan johonkin nykytaidenäyttelyyn. Raamit vain ja se on siinä.

   Poista
  6. Muistin kyllä ne vanhat kehut, jäivät mieleen. Ihan kiva kun välillä kehutaankin. Nettilaineilla kun väistämättä saa sekä risuja että ruusuja.

   No niin, nyt vain kehittelemään lisää hahmoja ja harjoittelemaan viivankäyttöä.

   PS Marinin SDP-mainos pyörii kolmosen aamuteeveessä taustalla ärsyttävästi. Marin kehuu siinä suomalaista peruskoulua. Herra mun vereni! Piirroksen paikka!

   Poista
  7. Upeeta Iines! Ville Rantakin halusi haastattelussaan, että lehtiin pitäisi saada lisää
   pilapiirtäjiä.
   Olisihan se ylellistä, jos sinä Iines piirtäisit vaikka bogiisi viikon piirroksen iloksemme. Siitä voisi uusi ura urjeta laajemminkin.
   Putinin kasvonpiirteitä on tunnistettavasti. Marin ja Umpilampi pärjäävät karikatyyreinä. Yks yhteen näköisyys ei pilapiirroksissa liene se tärkein pointti, vaan kokonaisuus ajankohtaisen aiheen oivaltamisesta ja esille piirtämisessä.

   Poista
  8. Totta, juuri noin. Ei liian näköinen, vaan jostain lievästä vihjeestä tunnistettava. Ville Rannalla on aika hyvä ilmeiden ja eleiden ujuttaminen vaivihkaa hahmoon.

   Ja se on hyvää Rannassa, että hän on alkanut irvailla selkeästi laajemmalla repertuaarilla. Omakin ideologia, kun sellaista aluksi oli aistivinaan ja se aluksi löi vähän ylikin, on nyt otettu myös irvailun kohteeksi, ja se lisää piirtäjän uskottavuutta. En pitäisi ihmeenä, vaikka hän jossakin piirroksessa lisäisi itsensä johonkin sopivaan kuvaan ja irvailisi sitäkin.

   Poista
  9. PS Yhden virheen suomalainen pilapiirtäjä voi tehdä. Se on sellaisten hahmojen irvailu, jotka jo on irvailtu ja poljettu maahan yleisen paheksunnan ja halveksunnan suuressa aallossa. Viittaan jatkuvaan persumölinään, jota jokuset harrastajapiirtäjät suosivat. Persut on jo painettu maanrakoon, joten heidän irvailussaan ei ole enää pointtia.

   Kari Suomalainen oli aikansa nero. Hän uskalsi irvailla valtaapitäviä eikä pieniä ihmisiä, ja sai kyllä maksaa siitä, vaikka oli kansalaisten rakastama ja ihailema piirtäjä ja vaikuttaja.

   Poista
  10. Miten niin sai maksaa? Karihan oli elävä legenda, jota ihailtiin, kunnioitettiin ja ehkä hieman pelättiinkin? Karin piirrokseen pääsy oli suuri kunnia.

   Karilla oli vapaat kädet, eikä häntä sensuroitu, vaan hän oli mielipidejohtaja, huutava ääni ja totuuden torvi suurimman osan ajastaan.

   Vasta ihan lopussa hänen piirroksensa sensuroitiin - syystä, että Kari piirtää töksäytti taas "kaikkien" tietämän totuuden.

   Olisi aika kiva tietää, miten Kari nyt irvailisi esim. tälle sukupuolisirkukselle. (Sirkuksissahan oli ennen parrakkaita naisia.)

   ("Kommentin julkaisussa tapahtui virhe" julistaa tämä ikäloppu ipädini... Epäilen kyllä oikeauskoisten nettisensuuria.)

   Poista
  11. Viittaan ”maksamisella” juuri tuohon uran loppuun. Ilman sensurointia hän olisi jatkanut vielä työtään.

   Nythän Karilla olisi värikäs työmaa edessään, ja voi silmissään nähdä, miten hän iloittelisi woke- ja cancel- ja metoo-diskursseissa. Esko Valtaoja - Ibrahimi-tapauksesta olisi taatusti saatu unohtumaton kuva, samoin Marinin monista lausunnoista.

   Kaikissa Karin hahmoissahan, myös niissä irvailluissa oli annos rakastettavuutta ja lämpöä, jotka kumpikin ovat aidon huumorin kulmakiviä. Huumori ei oikeasti ole koskaan pelkästään ilkeää ketään kohtaan. Se on silloin jotain muuta, yleensä vain ilkeyttä, opetti ihana Urho Verhokin.

   Poista
  12. Ai niin, tuo ”Kommentin julkaisussa tapahtui virhe” tulee minullekin aina väliin tällä iPadilla.

   En tiedä mistä johtuu, mutta kannattaa nopeasti kopioida se kommentti talteen ja päivittää sivu ja liittää se uuteen kommenttikenttään.

   Poista
 4. Tätä blogia kun lukee niin tuntuu että 'On se ihan kamalaa kun on syntynyt näin kamalaan maahan kuin Suomi'. Täällä mikään ei toimi ja kaikki on ihan p-seestä, eikä naisista ole politiikan tekijöiksi, oi, oi, oi. Nähty on. Se että on syntynyt Suomeen on kuin Lotossa olisi 1 oikein, saakeli, miksen syntynyt vaikka Afrikkaan? siellä kukoistaa oikea tasa-arvo, v-ttu, jossa miehet hoitavat asiat ja naiset survovat kotona pipo päässä jyviä. Ja iltaisin avautuvat miehisille toiveille kuin papupurkit. Se on rikasta ja konservatiivista perhe-elämää se, donnerwetter!

  Ps. Huomenna ostan mopedin ja muutan papinkirjani Pohjois-Karjalaan, p-le.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä perkele muuta sano. Haukutaan naisia suupielet vaahdossa, vaikka naisia ei kyllä saisi haukkua, heikompia astioita, ovat syntyjään turvatussa tilassa ja Iines kehtaa haukkua heitä. Pthyi!

   Ja Suomi, perkele, ikinä ei Iines puolusta Suomea eikä edes suomen kieltä, nih! Kyllä nyt on Mikis oikeassa. Ja Mankemangi hymyilee taustalla tyytyväisenä. Näkee nyt se Mikiskin, millainen Iines oikeasti on. Putinisti, fasisti, rasisti, homofoobikko, marinfoobikko, patamusta porvari, perkele.

   Poista
  2. Ai niin, persu unohtui listalta. Lisätään se porvarin ja perkeleen väliin.

   Poista
  3. Noh, noh ei nyt kannata noin suivaantua. Kohta on kevät ja meillä vaalit ja Suomeen saadaan hallitus johon kaikki ovat tyytyväisiä. (Tai en Mangemankista tiedä? Mutta me muut.) Ja elämämme, joka tähän asti on tyrskyjä ja tärskyjä täynnä, kulkee sen jälkeen "rauhaisesti puolipäivän korkeudelle ylös ja kallistuu rauhaisasti alas illan lepoon monen tuhannen, kultaisen auringon kiertoessa." Kyllä!

   Poista
  4. Ymmärrän kritiikin silloin kun se kohdentuu oikein.

   Vaan kun tässä blogissa ei koskaan ole haukuttu naisia, ei kuuna kullan valkeana.

   Päinvastoin, olen niitä harvoja ihmisiä Suomenmaassa, joka uskaltaa puolustaa kaikkein alistetuimpiakin naisia kulttuurissa, josta meillä ei saa puhua - muslimikulttuurissa.

   Kun kritisoin Suomen pääministeriä ei kritiikki johdu pääministerin sukupuolesta vaan teoista. Minä kun uskon siihen, että nainen on täysivertainen miehen kanssa.

   Poista

  5. No, jos kaipaat kritiikkiä, hyvä on. Toivon vaan ettet loukkaannu.

   Väität, että olet ’heidän puolella, joita enemmistö sortaa', jnpp. Se on puppua. Olet enemmistön puolella ja vähättelet vähemmistöä - olkoot he sitten mitä tahansa (= elokapinalaiset, anarkistit, vihreät ja muut värilliset, ”cancel-kulttuuria”, ja mitä kaikkea nykypaskaa sitä onkin... en tiedä?), mutta kyse kumminkin on siitä, että nämä lahkolaiset ovat vähemmistöjä. Kovaäänisiä sellaisia, se on totta, samoin kuin stalinistit aikanaan: pieni touhukas vähemmistö. Enemmistö Suomessa aina on ollut konservatiiveja, ns. ’perinteisiä arvoja’ kunnioittavia, ja heidän puolellahan sinä olet. Miksi sitä kiellät? Koska ei se ole kiellettyä. Olla. Et sinä ole dissidentti, etkä marttyyri, se kaapu ei pue ollenkaan sinua! Ei.

   Hieman minua huvitti sekin kun Ihmettelit miksi nuoret gallupin mukaan tulevat äänestämään eniten perussuomalaisia? Ikään kuin se olisi yllätys. Se ei mikään yllätys ole. Nuorethan ovat konservatiivisia, tämä on itsestään selvä tosiasia, sosiologinen totuus. Kautta aikain.

   Ps. Äläkä suutu minuun.

   Poista
  6. Naisia et koskaan ole halveksinut. En minäkään. Se ei kommenttini tarkoitus ollut. Ihmetyttää vaan tuo jatkuva näviminen miten Suomessa asiat on huonosti... kun eivät ole! Maailmassa on 197 valtioita, joissa hyvin harvassa (ehkä 6-7) asiat ovat paremmin kuin täällä. Hyvin monessa hirvittävän paljon huonommin kuin täällä... mutta mitäs heistä? Ei mitään. Suomi ensin, ja sen jälkeen takaisin!

   Poista
  7. Mikis, kritiikkisi on hyvin perusteltua ja sinun vasemmistolaisesta näkökulmastasi taatusti oikeutettua ja oikeastaan yllätyksetöntä. Unohdat kritiikistäsi kuitenkin jotakin, jota olen aina korostanut, ja se muuttaa kritiikkisi luonteen hieman vajaaksi.

   Oikein on se, että sanot minun sanoneen puolustavani sorrettuja. Näin olen tehnyt, ja se on totta. En hyväksy sortoa enkä sortajia, tietenkään.

   Se ei kritiikissäsi sen sijaan ole oikein, että sanoisin puolustavani vain "enemmistön" sortamia ihmisiä. Se ei riitä yksin, vaan tarvitaan toinenkin yhtaikainen ehto: olen aina sanonut puolustavani niitä massojen/ enemmistön haukkumia ihmisiä, joita kukaan muu ei puolusta, jotka jäävät yksin.

   Tämä ehto on se tärkein, tässä on pointti.Ja tämä on se kohta, jossa usein olen sanonut, että jos kristinusko olisi totta, niin nämä ovat niitä ihmisiä, jotka Jeesuskin valitsisi, joiden rinnalla hän kulkisi. Ne joilla ei ole yhtään puolustajaa - vaikka sitten murhamies, joka on hänkin jonkun äidin poika.

   Suomen vähemmistöryhmillä on jo puolustajansa, yleinen ja lähes yksimielinen konsensus vallitse asiassa. Suuret ihmisjoukot voimaantuvat toisistaan ja hurmaantuvat omista huudoistaan. Minun tukeani tarvitaan siellä, missä ei ole suuria ihmisjoukkoja ja missä ei otetan selfieitä Zelenskyin kaulassa.

   Poista
  8. Se, että tuen mieluummin yksin jääneitä surkimuksia kuin yleisesti tuettuja vähemmistöryhmiä, ei tietenkään tarkoita sitä, että olisin näitä vähemmistöryhmiä vastaan. Ei kai kukaan voi asiaa noin tulkita?

   Minä vain uskallan kritisoida kaikkia ihmisiä, koska en ajattele ketään avuttomana holhokkina jota ei voi arvostella. Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita.

   Poista
  9. Minäkin pistän haarukkani soppaan... vai oliko se haarukka lusikassa... hmmm... Lusikassa on kai työtä vieroksuvien hanttapulien vankila-ajan korvauksen maksaja?

   Niin, nyt minä kritisoin Mikistä:

   Mikko, oi Mikko, oi voi Mikko, mikset sinä koskaan puolusta persuja, Mikko, vaan kritisoit heitä ikään ja säätyyn katsomatta (sukupuolta en mainitse, mutta niitä on biologisesti kaksi, eikö olekin Mikko?).

   Niin, kele. Kele, niin. Eikö maailmasta löydy kunnollista persua, sellaista jota ei tarvitse syytellä ja halveksia?

   (Vastaukseksi ei sitten riitä "Ei". Sanoja on oltava vähintään 21 eli ventti.)

   Poista
  10. Vielä se, että hallituksen kritisointi voi näyttää naisten haukkumiselta siitä yksinkertaisesta syystä, että johdossa on naisviisikko. Pakkohan näitä rautaisia ja päteviä naisia, joiden toimintatarmoa ihailen, on kritisoida, koska he ne päätökset tekevät. Minulla on paljon sanottavaa koronan hoidosta ja velkaantumisesta sekä yli varojen elämisestä, ja totisesti kritisoitavaa löytyy.

   En ollenkaan ymmärrä sellaista ajatusta, että naisministereitä ei saisi arvostella sukupuolen takia. Minusta se on naisiin kohdistuvaa rasismia.

   Se, että Mikis hyökkää meikäläistä vastaan, tuntuu pahalta siksi, että arvostan Mikistä niin kovasti. Rakastan hänen sanojaan, ihmisyyttään ja humanismiaan. Siksi arvostelu satutttaa, vaikken oikein ymmärrä sitä, että hän ei ymmärrä minun ajatuksiani. Anteeksi, Mikis, että puhun sinulle kolmannessa persoonassa.

   Poista
 5. Milloinkas muutat Mikis? :))))
  Minä olen oppinut vanhoilla päivilläni haukkumaan ja arvostelemaan asioita ja ihmisiäkin. Ennen hymyilin, nyökyttelin ja sanoin daa daa, vaikka mielessäni saatoin ajatella muuta, esim. että "on se tuokii" !
  Toki pitää yrittää olla rikkomatta "lakeja" sanomisillaan. Ei pidä herjata tai sanoa väärää todistusta lähimmäisestä, vaikka toisinaan se dattuu lipsahtamaankin.
  Onneksi vielä ajatella saa mitä lystää.

  VastaaPoista
 6. Meikäläinen on aina ollut tarkkailijaluonne, sivustahavainnoija. En mene mielelläni tapahtumien keskiöön, vaan pienen etäisyyden päähän, mieluiten jonkinlaiseen lintuperspektiiviin, josta näkee enemmän. Mukana kuitenkin haluan olla, en poissa tapahtumista.

  Ja nyt kun pidempi puhe ei luista sujuvasti, niin pakkohan näitä havaintoja on kirjoittaa virkkeiksi tänne blogiin. Joten täällä tulee kerrottua teille, rakkaat kanssakulkijat, miten asiat todella ovat. Tämän puhesairauden myötä reaalinen elinpiiri on väkisinkin kaventunut, joten sekin selittää kiinnostustani niihin asioihin, jotka mediassa vilkkaasti tapahtuvat. Voi olla mukana tapahtumissa ja vaikuttaa kirjoittaen ajatuksillaan.

  VastaaPoista
 7. Ja sitten tulee katkelma Saarikosken teoksesta Katselen Stalinin pään yli ulos:

  En pelkää ketään. Rakastan maailman ihmisiä,
  Haluan kaikille hyvää,
  se on minun politiikkani, että me rakastaisimme toinen toistamme,
  ei väitellen vaan keskustellen sovussa.
  Menisimme ikään kuin mustikkaan yhdessä.
  Lämmittäisimme saunan.
  Istuisimme laiturilla huohottamassa.
  Olisimme ihmisiksi.


  Tosin, jos totta puhutaan, kyllä Saarikoskikin rusikoi kovastikin poliittisia hahmoja tässä kirjassaan. Ettäs tämänkin tiedätte.

  VastaaPoista
 8. Noh, kun minulta on pyydetty kritiikkiä, niin annanhan minä sitä, miksen antaisi? Sama jos joku teistä rouvista pyytäisi minua vällyn alle..."tule nyt Mikko lämmittelemään tänne", niin totta kai minä tulisin. Niin.

  En minä ehdoin tahdoin teille suloiset blogikerholaiset sen kummemmin ilkeille. Ja kaikkein viimeksi väitän, että ollisin aina oikeassa. En takuulla ole! (Takuulla! sanoi Tampereen tyttö, mutta en koskaan oppinut ymmärtämään mistä hän takuuseen meni. Vaikka Tampereella asuinkin.) - Itseironia minusta on huvittavin huumorin muoto, sitä yritän harrastaa, jopa sillain, ettei kukaan sitä huomaisi. Joo.

  Ps. Piirustuksissasi Iines mielestäni on omaperäisyyttä: herkkä, hento viiva pelkistää oleellisen. Bueno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassoo, nyt tuli kehuja. Nam. Kiitoksia, vaikka en minä niitä jahtaa. Kyllä se tiedetään, ettet sinä, Mikis, koskaan tahallasi ilkeile. Joskus puuskahtelet vain, ja se sallittakoon ihmiselle.

   Itseironiaa minäkin koetan kovasti harjoitella, se on huumorin parhaimpia muotoja, ellei peräti paras. Opettelemista on vielä.

   Poista
 9. "Löytyykö maailmasta asiallista persua?", kysyy insinööri Heimo, Fingerporista, ja jatkaa, "sanoja pitää sitten olla väh. 21".

  Vastaus tähän on helppo: kyllä löytyy. "Löytyy, löytyy, löytyy, löytyy, löytyy, löytyy, ei-löydy, löytyy, löytyy, löytyy, täälläkin on yks, löytyy, löytyy, löytyy, löytyy... yks vielä, löytyi! "

  Ja sanoja on vähintäin 21 kpl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmannen asteen kuulustelusta ensimmäinen osa läpäisty, toki rimaa hiplaten.

   Nyt toisen asteen yhtälö: nimet esiin, intimiteetti huomioiden etunimet takaperin riittää.

   Kolmas aste on sitten kolmosoluen juonti Toverissa.

   PS. Mikähän olisi sopiva kuppilan nim persuille? Teuvon Rivakka?

   Poista
  2. Pub Astrakhan

   https://youtu.be/t6Z_DiGE_k0

   Poista
 10. Sivistyneissä piireissä, joissa itse koskaan en ole liikkunut, niin kuulemani mukaan ei kahdesta aiheesta koskaan keskustella: uskonnosta ja politiikasta. Tämä on sanaton sääntö, mutta hän ken sitä rikkoo, paljastuu moukaksi, ja se siitä. - Ymmärrän, mitä järkeä on väitellä subjektiivisista arvoista, kun maailmankaikkeudessa on oikeasti mielenkiintoisia asioita, joista keskustella. Esim. kulttuurista. Joo. Mitä mieltä oot Goethen väriopista tai sanopas mitä Kafkan ’Hiilihangolla ratsastaja’ sulle merkitsee tai Bachin preluudit... ei kun preludit... tai mitä ne on, olkoon mitä ovat, mutta kumminkin... Ymmärrätkö? Ja voittaako Tepsi tänä iltana Tapsan ja saammeko edelleen nauttia miten Kainalniemen Hiki juhlii yleisurheilussa?

  Tulkaa lähemmäksi toisianne, ihmiset.
  !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Goethen värioppi on Wenströmin napeissa. Puhdasta pääväriä 🔵🔴🟡ei maailmassa luokanvalvojani Annikki Arola-Anttilan päähäni karttakepillä takoman teorian mukaan ole olemassakaan.

   Poista
 11. No nyt on ihan pakko, kun Goethe ja ratsastajat mainittiin:

  Ken käy läpi yön sekä myrskyjen?
  Isä ratsastaa kera lapsosen.
  Isän kainalossa on poika tuo,
  hän turvaa lasta, hän lämpöä suo. –

  Miks, poikani, noin olet allapäin? –
  Isä, keijujen kuninkaan tuolla näin,
  joka kantaa kruunua, viittaakin? –
  On, poika, se vain sumu haihtuvin. –

  "Rakas lapsi, käy, tule kanssani mun!
  Minä leikkiä tahdon vain kera sun.
  Monet rannan on kirjavat kukkaset,
  ovat äitini vaatteet kultaiset."

  Isä, oi isä, etkö sä kuulekaan,
  mitä korviini haltia kuiskuttaa? –
  Nyt, lapseni, malta ja rauhoitu oi!
  Vain tuuli kuivissa lehdissä soi.

  "Tule pois, soma poika, jo luokseni vain!
  Ovat kauniit tyttäret luonani ain,
  läpi yön tytöt tanssien tanhuavat,
  sinut unten maille he tuudittavat."

  Isä, oi isä, etkö sä huomaakaan:
  tytöt haltian käyvät jo tanssimaan! –
  Oi poikani, kaikki ne nähdä voin:
  pajut vanhat ja harmaat hohtavat noin. –

  "Rakas, kauneudellasi hurmasit mun,
  jos et tule nyt, vien väkisin sun." –
  Isä, oi isä, nyt hän käsiksi käy!
  Mua loukkasi hän: ei apua näy! –

  Pelon vallassa ratsua kannustaa
  isä, hoivaa lastansa voihkivaa.
  Kun saavuttaa isä kartanon,
  jo lapsi sylissä kuollut on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt harmittaa, etten löydä varmaa tietoa, onko suomentaja Teivas Oksala vai Otto Manninen. Joka tapauksessa runo on jännittävän kaunis, ja se on nähty jopa pedofiilitarinana.

   Poista
  2. Otto Mannisen suomennoksen löydät täältä

   https://fi.wikisource.org/wiki/Keijujen_kuningas


   Täältä löytyy Schubert: Winterreise laulujen sanat

   https://naantalinmusiikkijuhlat.fi/schubert-winterreise-laulujen-sanat/

   Schubert laulujen säveltäjänä on kuin Tsehov novellistina. (Se on minun mielipiteeni.)

   Poista
  3. Jos tämä runo käsittelee pedofiliaa, niin minä olen Paavi Piius Nejästoista. Vertaisin runoa mieluummin tähän:

   https://fi.wikisource.org/wiki/Ballaadi

   Poista
  4. En minä usko, että se varsinaisesti käsittelee pedofiliaa.

   Tiedän vain, että tätä tulkintaa on esitetty yhtenä mahdollisuutena, ja minua se ajatus kiinnostaa ja panee miettimään lisää. Ei kai tulkinnoista voi edes kiistellä? Runohan on myös lukija-kokijan, ei yksin runoilijan, vai mitä?

   Edustan sitä koulukuntaa, jonka mielestä millään taideteoksella ei ole ”oikeaa” tulkintaa. Ajattelen jopa niin, että teoksen luoja ei aina ole itse oikeassa mahdollisine tarkoitteineen.

   Poista
  5. Samaa mieltä, Pomo.

   Eikun ihan totta. Kaikki tulkinnat ovat minunkin mielestä oikein. Ja sinua...
   .... Ps. Iines arvostan (äläkä nyt kiemurtele) enemmän kuin luuletkaan. Tai ainakin enemmän kun olen antanut ymmärtää. Olen ujo kehumaan ketään. (punastuu nytkin)

   Poista
  6. Pelkään hieman kirjoittaa kirjallisuudesta, kun tiedän, että todelliset kulttuuripersoonat, kuten vaikka Kemppinen, tietävät niin hirmu paljon ja syvältä ja leveältä. Enkä osaa nykyisen kirjallisuustieteen jyrkkiä kaanoneita.

   Sitä paitsi joskus minusta tavallisten ihmisten havainnot teksteistä ovat jopa kiinnostavampia kuin kulttuuripersoonien hienot diskurssit.

   Tai, siis, luen mieluummin niitä tavallisia sydänverihavaintoja kuin liian hienoja asiantuntija-analyyseja, jotka ovat tietysti oikeassa ja joissa analysoidaan liikaa jokaista solmua auki.

   Esimerkiksi Paavo Haavikon runouden analyyseja en oikein voi lukea ilman että minulle tulee muurahaisia housuihin, epämukava olo, tunnen epämukavuutta ja joskus myötähäpeää. En tiedä miksi.

   Poista
  7. Minulle tulee sama tunne Paavo Haavikon runoista.

   Poista
 12. Tässä sivistysblogissa on nimittäin ennenkin keskusteltu Goethesta ja suomennettu itse hänen Vaeltajan yölauluaan:

  Über allen Gipfeln ist Ruh; in allen Wipfeln spürest du, kaum einen Hauch. Die Vöglein schweigen im Walde. Warte nur, balde ruhest du auch.

  Vuorten yllä rauha on sees; ei liiku lauha henkäys ees, ei riemukkaat soi laulelot latvojen alta. Kohta jo, malta, myös levon saat. (suom. Otto Manninen)

  Runoista kauneimpia. Ja on täällä jaettu väärääkin tietoa. Väitin nimittäin, että Goethe piti kirjoituspöytänsä laatikossa mätiä omenoita, koska sain iistä kirjoituskiksejä.

  Ei se niin ollut. Se oli Schiller, joka ne kiksit sai. Muuten meni nappiin.

  VastaaPoista
 13. Schubert on säveltänyt runosta hienon liedin:

  hädin tuskin saavutti kartanon, käsivarrella lapsi jo vainaa on

  lied, liedin... tästä on monta suomennosta, Otto Mannisen loppuu noin. Ja alkaa

  Kuka ratsain yössä ulkona lie?
  Läpi viiman ja yön isä lastaan vie;
  isä piltin on kietonut kainalohon,
  syli suojan suo, syli lämmin on.

  Runot ovat merkityksellä ladattua kieltä, se on totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastus on monimielinen elementti runossa. Minua kiehtoo nyt tässä se kaikkein rohkein ja rujoin tulkinta, pedofiilikuvaus. Isä, isä, ja pieni poika henkihieverissä.

   Hyvänen aika, onhan näitä tapauksia etenkin katolisisissa maissa ollut maailmansivu, kaikkina maailman aikoina. Taatusti aihe kiehtoi Goetheakin, syvissä alhoissa liikkujaa.

   Poista
  2. Vastasin mutta se meni tonne ylle.
   Jos tämän runon lukee kirjaimellisesti, niin siinähän isä vie vakavasti sairastunutta, kuumeharhaista lastaan terveyskeskukseen. Mutta ei ehdi. Jäljelle jää vain tuskainen suru.

   Katoliset papit ja pojat ovat mielestäni eri asia.

   Poista
  3. On on, eri asia. Kunhan mietin saksalaista tai keskieurooppalaista ilmastoa, kultttuuria, tämän runon taustaksi.

   Erlkönigistä on paljon kirjoituksia ja tutkimuksia enkä ihmettele tätä. Runo on rytmiltään kiihkeän nopea, kauhea ja kaunis ja ylitöromanttinenkin. Se kiehtoo ihmisiä ja tutkijoita vieläkin. Siitä on vaikea sanoa täältä käsin mitään, kun ei tasan tarkkaan tunne runon synty-ympäristöä. Se vaatii pohjatietoja ja laajaa perehtymistä koko silloiseen ilmapiiriin.

   Poista
  4. Ja jos jotain pedofiliaa runossa aistii, niin sehän oli ehkä kuitenkin se keijujen kuningatar, joka pojan mukaan ”loukkasi häntä”. Asia on tietysti puettu kuumehoureeksi.

   Poista
  5. Miten se loukkaus-kohta kuuluu saksaksi?

   Milloin me tuota runoa suomennettiin? Osallistuinko minä, pitkän saksan lukija?

   Poista
  6. Runoa on käsitelty parikin kertaa, ja ensimmäinen oli jo ykkösblogissani Ikkunaiines I vuonna 2006.

   Kas tässä jotakin räpellystä: http://ikkuna.blogspot.com/2006/03/historiallisten-henkilitten-oudot.html

   Toista kertaa en nyt yhtäkkiä löydä tästä tabletilta. Muistaakseni Tapsa et ollut vielä kummassakaan.

   Se loukkauskohta saksaksi menee näin:

   Ich liebe dich, mich reizt deine schöne Gestalt;
   Und bist du nicht willig, so brauch ich Gewalt.“
   „Mein Vater, mein Vater, jetzt fasst er mich an!
   Erlkönig hat mir ein Leids getan!“

   Poista
  7. Tästä linkistä löytyy koko runo saksan kielellä ja englanninnos:

   https://www.oxfordlieder.co.uk/song/1420

   Poista
  8. Keijujen kuninkaasta piti puhumani yllä —> ei kuningattaresta. König = kuningas, Königin = kuningatar. Ja kyllä, pitkä saksa on luettu. Vanhuus ei tule yksin.

   Poista
 14. Ruotsidemokraattien johtaja puhuu Helsingissä Persujen vaalikokouksessa,
  Onkohan Marin pyytänyt Zelenskyn jo omalle vaalitorilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaapa jaa, kuka tietää, vaikka olisi pyytänyt. Kauniit selfietkin otti hymyillen Zelenskyin kaulassa.

   Vaan hupaisaa oli, että Marin kunnioitti läsnäolollaan "Da Vincin", Oikea sektori -ryhmän nationalistisotilaan hautajaisia. Hupaisaa, vaikka toki traagista, oikeasti.

   Poista
  2. Juuri mietin, rohkenisiko katsoa illalla MTV3:n puheenjohtajavaalitentin, jossa ovat käsittääkseni kaikki puolueiden puheenjohtajat. Jotenkin ei oikein sielu siedä katsoa sitä, kun jokuset huutavat röyhkeästi toisten puheen päälle. Ja muutenkin. Katsotaan nyt, katsotaanko.

   Poista
  3. Puolueisiin en liity, mutta perussuomalaisia äänestän, koska se näen ainoaksi vaihtoehdoksi. Tekevät mitä pystyvät. Zelenskyä minäkin kannatan. Oman tekstini ostin kahdellasadalla 155 mm tykinjöötiin, omalla tekstilläni ja omalla nimelläni ammuksen kyljessä. Se ammutaan putinin porukaan päälle, ry...ää lentää kappaleiksi sinne sun tänne. Jöötin valokuvaa en ole vielä saanut, mutta ammustenkauppaaja lähetti eilen viestin, jossa kehotti rauhallisuuteen, palvelu on kovasti ruuhkautunut, mutta ketään ei jätetä välistä. N. 1,5 milj. euroa ovat nyt koonneet. 155 mm on melkoinen paukku, Hämiksellä me ammuimme varusmiesaikanani 100 mm ja nekin olivat melkoisia jytkyjä.

   Poista
  4. Hyvä Riku. Saataisiin viimeinkin kunnon oikeisto hallitus. Katsotaan sitten kun saavat päsmäröidä ihan issekseen, niin millä tolalla valtiomme asiat heidän jäljiltään tulevat olemaan..

   Poista
  5. Eivät persut pysty tätä maata pelastamaan, mikään ei pysty. Vihervasemmisto on jyrännyt kaiken yli.

   Poista
  6. Vaan tiukka taisto vaaleissa käydään, niin tasoissa kolme suosituinta on. Mikä tahansa puolueista voi viedä voiton ja todennäköisen pääministerin paikan.

   Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että hallitusvastuu menisi vaihteeksi oikeistolle. Nyt on heidän vuoronsa, ja vasemmisto vihreineen saisi puolestaan maistaa oppositiossa olemista. Ei tämä nykymeno hyvältä tunnu.

   Hieman kauhistuttaa tämä uusi EU-direktiivikin talojen remonteista, jonka Suomen vihreät ja vasemmistolaiset äänestivät voimaan. Juuri luin jostain, että Suomi kuuluu niihin viiteen maahan, jossa on maailman raikkain ilma. Miksi meidän aina pitää pyrkiä siis kärkeen kaikissa ilmastojutuissa?

   Poista
 15. Iines, pitää se puheenjohtajien keskustelu katsoa, vaikka repliikit tietää jo etukäteen, elleivät hauskuuta katsojia ja äidy tosi äänekkäisiin puheenvuoroihin.
  Minä jään suosiolla menemättä äänestyskoppiin, ellen sitten innostu menemään tyhjää lappua pudottamaan.
  Nykyporukka eduskunnassa on laatinut semmoisia lakeja, eikä kehitystä parempaan esim. terveydenhoitoon ole saatu, joten äänestäkööt he, jotka ovat tyytyväisiä eduskuntamme asioiden hoitoon. Minä en ole, joten en anna ainokaista ääntäni millekään puolueelle.
  On taas uutisten mukaan eeuunkin peukalonpyörittäjät keksineet vaatia taloihin ties mitä korjauksia köyhien riesaksi.

  VastaaPoista
 16. Saapas nähdä, pystyykö katsomaan ainakaan loppuun saakka. Kakofoniaa ja päällehuutoa ei yksinkertaisesti jaksa seurata.

  Ja toivoa sopii, että puheenjohtajilta kysyttäisiin tiukkoja kysymyksiä, myös Marinilta voisi kysäistä Horneteista. Nythän Ukrainakin on kirjoittanut lehdessä, että Marin käänsi takkinsa eli petti heidät. Olivat tajunneet puheen lupaukseksi.

  VastaaPoista
 17. Vaaleja tulee ja vaaleja menee, puolueet ja poliitikot vaihtuvat, vanha meno jatkuu - mutta Natoon mennään vain kerran ja nyt on lähtö lähellä.

  Sale lentää Turkkiin lyömään kättä päälle Natosta nykysulttaanin kanssa. Toivottavasti kentällä veisataan Suomen Kaartin lähtölaulu "Tuhannenpa verran poikia lähti...".

  Pustan/Ruotsin poikia harmittaa, kun jäivät viimeiseksi. (Tämähän sopisi siihen lauluun loppusäkeistöksi. Pitäisiköhän vääntää siitä nykyversio?).

  VastaaPoista
 18. Katsoin ensimmäisen puolikkaan MTV3:n keskustelusta. Minusta parhaat keskustelijat olivat Essayah, Saarikko, Purra, Andersson. Heikoimmat esitykset tulivat Orpolta - mitäänsanomaton ja vaisu, sekä Ohisalolta ja Marinilta, Marinilta päällehuutamisen ja ulkoa opeteltujen tönkkövirkkeiden vuoksi, Ohisalolta päällehuutamisen ja sfääreissä leijuvan puheen vuoksi. Kukaan ei ollut kiitettävä, parhaat olivat seiskan kahdeksikon tasoa, muut siitä alaspäin. Yhtään en ihmettele, että Harkimo lähti kesken pois, hän ei saanut puheenvuoroja ja tuntui flunssaiselta. Puheenjohtajilta olisi toivonut napakampaa huutajien kurissapitoa. Nyt jäi yritykseksi liiallisen kohteliaisuuden vuoksi.

  Vaan nyt näyttää Salella ja Suomella hyvältä. Työtä on tehty ja Naton ovet tuntuvat avautuneen. Hyvä Sale!

  VastaaPoista
 19. Iltasanomien vihervasemmistolaiset kommunistit arvioivat Riikka Purran esityksen kuutosen arvoiseksi. - Tämmöisiä ohjelmia en tapaa katsella, enkä tätäkään nähnyt, mutta kommunistit saavat tottakai minulta hylätyn, 4-.

  "Rupea sinäkin toimittajaksi, kun totuus pidättelee saarnoja yhtä vähän kuin Donald Trumpia tai Joseph Goebbelsia."

  VastaaPoista
 20. Luin IS:ien kritiikin, jota vaivasi melkoinen tasaisuus. Keskustelijoissa oli kyllä selkeitä eroja, jos arvioi nimenomaan viestintätaitoja, niin kuin meikäläinen koetti tehdä. Puoluekanta ei näy meikäläisen arviossa, koska minulla ei ole puoluekantaa.

  Ja selkeä virhe IS:lta oli tuomio: Purra oli illan huonotapaisin. Tämä on kummallinen havainto, kun ottaa huomioon Marinin ja Ohisalon huutelut ja päsmäröinnit. Esimerkiksi Marin pääministerinä sai toki huutamattakin puheaikaa, joka Purralla oli tiukemmassa. Siitä olen samaa mieltä, että Saarikko oli kärjessä, koska hän puhui selkeästi, ei vissiin kertaakaan muiden päälle, oli muille ystävällinen ja puhui kyllä asiaa, silloin kun oli äänessä.

  Näin siis vain ensimmäisen tunnin, joten arvioni voi olla sikäli puutteellinen.

  VastaaPoista
 21. En nähnyt ohjelmaa kun katsoin toiselllakanavalla Koti koiralle mutta paras oli Purra ja toiseksiparas Harkimo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en sitä nähnyt, kun luin samaan aikaan Pythagoraan pohdiskeluja alkukielellä, mutta kyllä kaunein oli Maria, söpöin Sanna ja karheankomein Harry.

   Poista
  2. Laisi: Purran leikkauslista on yhdistelmä vanhaa kunnon maahanmuuttohumppaa ja hallinnosta höpöttelyä. Toisaalta valitti, että lääkärit joutuvat käyttämään aikaansa hallinnollisiin töihin. Hohhoijaa. Purra antoi ymmärtää ympäristöministeriön olevan miljardiluokan Molokin kita. Ministeriön budjetti on runsaat 300 miljoonaa euroa. Purra oli illan huonokäytöksisin.

   Iltasanomat.

   Poista
  3. Πυθαγόρας ὁ Σάμιος, Magna Graecian merkittävin filosofi!

   Poista
  4. Älä nyt Mankemangi jaksa propagoida aina samaa virttä.

   Vaalitentin jälkikritiikissä, Pöllöraati-lähetyksessä, raatilaiset arvioivat paremmmusjärjestyksen toisenlaiseksi: Saarikko kirkas ykkönen, Purra selkeä kakkonen, jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät Orpo ja Andersson. Olen paljolti samaa mieltä, mutta Orpon sijoittaisin alemmas, ensimmäisen tunnin perusteella. Toista en nähnyt.

   Pöllöraadin voi halutessaan lukaista täältä: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tentin-kirkas-ykkonen-oli-nain-puheenjohtajat-onnistuivat-mtv-n-vaalitentissa/8655212#gs.spa8oo

   Poista
  5. Tapsa luki tentin aikaan Pythagorasta alkukielellä, minä sen toisen tunnin aikana Vesa Haapalan Alexista. Ei hassumpi opus.

   Poista
  6. Kerrohan Mankemangi, ilman sitaatteja ja lähdeviitteitä ja matematiikan termejä, miksi Pythagoras on mielestäsi mainitsemasi alueen merkittävin filosofi. Mikä oli hänen ajattelunsa merkittävin ydin juuri sinulle.

   Poista
  7. Ἀρχιμήδης ὁ Συρακόσιος oli tietenkin parempi matemaatikko ja tiedemies!

   Poista
  8. Täytyy tässä sanoa, että Arkhimedes oli sentään syntyjään nykyisen Sisilian Syrakusasta, kun taas samoslainen Pythagoras päätyi Babylonian ja Egyptin retkiltään nykyisen Calabrian Crotoneen perustamaan filosofisen koulunsa. Tapsa tietää!

   Poista
  9. Kuule Iines, tentin nää jutut Simo Knuuttilalle Helsingin yliopiston filosofian laitoksella enkä totta tosiaan joutunut lukemaan alkukielisiä fragmentteja. Simosta kyllä jäi mieleen se, kun ei viitsinyt piirtää liitutaululle ihmisen ideaa.

   Poista
 22. Tänään saamme nähdä ja kuulla pienpuolueiden mielipiteitä Ylellä klo 21. Oletettavasti vereksempiä, luovempia näkökohtia asioihin toivon ma! Saattaisiko joku kenties sivuta kultturiasioita sekä ihmisen henkisyyteen liittyvistä jutskista.
  Valtapuolueethan puhuu yksinomaan rahasta, säästämisestä, veroista, taloudesta, menoista, leikkauksista...

  VastaaPoista
 23. "Nimetön" Noora yläkerroksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin minä arvelinkin, kun mietin tarkemmin kommentin reipasta tyyliä. Sotkin sen ensin jonkun toisen kommenttiin. Kommentti olikin omaperäinen, kuten sinulla usein on.

   Pienpuolueet ovat minulle nyt tuntemattomia. Ehdokkaita taitaa olla enemmän isoissa kaupungeissa. Pitänee vilkaista tuotakin keskustelua.

   Poista
 24. Harmi että ykkösellä klo 21 on yhtä aikaa pienpuoluetenttien kanssa nobelisti Annie Ernaux'sta dokumentti teemalla. Surfaillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin. Yleensä nauhoitan päällekkäisen hyvän ohjelman, mutta televisioni vetelee viimeisiään ja dnan hubi-nauhoitus ei toimi. Uusi televisio ostoslistalla.

   Poista
  2. No nyt huomaan, että tämä pienpuolueiden keskusteluhan jäi minulta katsomatta. Harmi, sillä lukemani lehtijutun perusteella se vaikutta aika värikkäältä. Aika marginaalityypiltä tuntuu tämä Petrus Pennanen, joka puhui 1 500 euron perustulosta kaikille, jos säilötään uraania ulkomailtakin meidän kallioperäämme - siis sillä tuotollasaadaan perustulo. Mieshän on ollut aiemman lehtitiedon mukaan syytteessä väkivaltaisesta käyttäytymisestä. Kannabiksen laillistaminenkin on Pennasen listalla.Silläkin saataisiin voittoja.

   Vaan sitä feministisen puolueen ihmistä olisin halunnut kuulla. Minussa on kumma viehtymys tarkkailla kiihkeitä aatteen ihmisiä, jotka blokkaavat toisinajattelijoita. Kenties juttu löytyy Areenasta.

   Poista
  3. Täällä viehtymisesi on pistää kiihkeät ihmiset poikottiin.

   Poista
  4. No jaa, viimeisen 17 vuoden aikana boikottiin asetettuja on ollut tasan yksi, Mankemangi, niin kuin kaikki täällä tietävät. Ja hänhän porskuttaa täällä kyllä edelleen alati vaihtuvien nikkien alla.

   Boikottikaan ei johtunut henkilön kiihkeydestä, vaan tarkoituksellisesta kalvamisesta ja ilkeilyistä, suunnitelmallisesta alasajokampanjasta. Eli ei nyt marttyyriuduta, kun se vika on ihan siellä omassa asenteessa.

   Poista
  5. Minäkin olen joskus pohdiskellut perustulon etuja. Siinä olisi ideaa vain silloin, kun se raivaisi nykyisen allahittoman (= jumalattoman) tukiviidakon rönsyineen, hakuineen, anomuksineen ja puliveivauksineen.

   Perustulon päälle saa sitten tienata mitä haluaa, eikä perustuloa lasketa progressioon. Valtaosa nykyisistä tuista ja byrokratioista poistuisi. Onhan siinä ideaa.

   Poista
  6. No kyllä vaan, olisihan siinä ideaa, että saisin eläkkeeni päälle vielä 1 500 euroa kuukaudessa evääni väräyttämättä. Muutoin en allekirjoita. Kaikille tai ei kenellekään.

   Perustulossa on jokin sellainen viba, että kansalaiset mieltävät sen joutilaisuuden tukemiseksi, mitä sen ei tietenkään tarvitse olla. Voi olla, että jos kaikki nykyiset tuet laskee yhteen, niin perustulo tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi.

   Vaan kun on aina ollut itse siellä maksumiesten puolella, jonka taskuihin valtion karvainen käsi on mennyt ottamaan ihan omia tienattuja seteleitä, eikä tilalle ole tullut mitään paitsi katuvalot, niin enpä tiedä.

   Poista
  7. PS Demareiden vaalimainonnassa on perustavanlaatuinen virhe: ”pidetään toisistamme huolta”.

   Tämähän lauselmahan edellyttää molemminpuolista vastuuta. Ellei sitä ole, vaalislogan pitäisi muuttaa. Onko ehdotuksia?

   Poista
  8. Siitä saa kaksi: "Pidetään toisista" ja "Pidätetään toisia".

   Poista
  9. "Valtio pitää teistä huolen". Näin se oikeasti on.

   Tämä kuulostaa kamalalta ja julmalta, mutta toki kaikkein heikoimmista tuleekin pitää hyvä huoli.

   Se minua vaan kummastuttaa, että valtio lähestyy kärsiviä seteleillä, ihan kuin kaikki syrjäytyneisyys johtuisi köyhyydestä ja korvautuisi rahalla.

   Mahtaako se ihan niinkään mennä? Missä on kannustava politiikka? Ja ne iskulauseet? Ilman että tuomitaan riistäjiksi.

   Poista
  10. Ruonansuun Jopen iskulause olisi hyvä: "Aattelepa ite."

   Poista