2.9.2023

Tapettiin sun katit

 


Hätkähdyttävä kuva ja uutinen on mediasta  vuodelta 2019. Linkki kiertää nyt pitkin somea. Kyse on nimittäin tänäisestä sosiaalidemokraattien varapuheenjohtajan* valinnasta. Tehtävään valittiin Antti Lindtmanin toiveesta Mikkel Näkkäläjärvi. 

Uutinen vuodelta 2019 hätkähdyttää, itkettää ja raivostuttaa eläintenystävää ja varmasti jokaista henkisesti tervettä ihmistä, erikoisesti kissojen omistajia ja ystäviä. Saan itsekin ihanan Lumo-kissan hoitooni ensi viikolla, kun sen emäntä lähtee reissuun maailmalle. Meillä on aina ollut huushollissa kissa tai koira, ja minulle on ylipääsemätöntä ymmärtää, että joku voi kiduttaa eläimiä ja kenties samaan aikaan äimistellä maassa vallitsevaa "hirveää rasismia, josta on tehtävä loppu".

Tuo linkkaamani uutinen puhuu puolestaan. Tässä siitä pitkä katkelma. Varoitus herkille lukijoille. Teksti sisältää raakoja kohtia ja perimmäistä pahuutta. Nostan sen kuitenkin pramille, jotta tällaisesta päästäisiin:

Nyt 28-vuotiaan Näkkäläjärven tuomiot muun muassa eläinsuojelurikoksesta ja kotirauhan rikkomisesta nousivat julkisuuteen viikonvaihteessa  [2019]. Demarinuorten puheenjohtajana toimiva Näkkäläjärvi jätti kertomatta tuomioista asettuessaan SDP:n eurovaaliehdokkaaksi, mutta kertoi historiastaan Helsingin Sanomien uutisoitua ehdokkaiden tuomioista Näkkäläjärveä nimeltä mainitsematta.

Osa porukasta oli käynyt mökillä jo edellisenä yönä. Tuolloin pojat olivat tappaneet kahdeksan kissanpentua lyömällä niitä jääkiekkomailoilla. Poliisin kuulustelussa tuolloin 15–17-vuotiaat pojat kertoivat pentujen kuolleen helposti.

Perjantaina pojat, Näkkäläjärvi mukaan lukien, olivat viettämässä yhdessä iltaa, kun he päättivät lähteä mökille takaisin.

Pyöriensä satulaan hypänneet nuoret pysähtyivät matkalla Näkkäläjärven isän luona noutamassa mukaan spray-maaleja ja lumilapion.

Näkkäläjärvi kertoi kuulusteluissa poikien sytyttäneen nuotion mökin pihaan ja huomanneen sitten asunnon alla aikuisen kissan. Osa pojista taas muistaa kissan tappamisen alkaneen sisätiloissa, ennen kuin eläimen hakkaamista jatkettiin pihalla.

– Tätä kissaa piti lyödä varmaankin kymmenen lyöntiä, ennen kuin se kuoli, yksi pojista kertoi kuulustelussa.

Myös Näkkäläjärvi kertoi aikuisen kissan tappamisen kestäneen yhtä iskua pidempään.

– Hakkasimme kissaa niin pitkään, että se hiljeni ja todennäköisesti kuoli, Näkkäläjärvi kuvaili tapahtumia kuulusteluissa.

Edellisenä iltana pentuja mökillä tappaneet pojat olivat tuolloin polttaneet kuolleita kissoja pihalle sytytetyssä nuotiossa ja sama tehtiin perjantain ja lauantain välisenä yönä: kuolleeksi arvioitu kissa siirrettiin jääkiekkomailalla pihamaalle sytytettyyn nuotioon.

Kysyn vain kaksi kysymystä: 

1. Onko suurempi synti kirjoittaa mustista säkeistä  vai kiduttaa eläimiä  äärimmäisen julmasti ja  tuskaa tuottavasti, ja lopulta tappaa kissanpennut heittelemällä ne nuotioon räjähtelemään? Hakata lopuksi emokissa kuoliaaksi lapioilla ja kepeillä? Kirjoittaa vielä  viesti mummon oveen: TAPETTIIN SUN KATIT? 

2. Oliko Lindtman tietoinen Näkkäläjärven rikollisesta taustasta ja edustaako tällainen sairas eläinrääkkäys laajemminkin Lindtmanin ja  sosiaalidemokraattien  käsitystä siitä, miten eläimiä ja kaikkein puolustuskyvyttömimpiä  tulee kohdella? 

(Kuva ja lainaus Iltalehti 22.5.2019)


* = puoluesihteeri


132 kommenttia:

 1. Tällaisia nämä pohjoisen tannerilaiset demarit ovat!

  VastaaPoista
 2. Tässä ei varmaankaan ole kyse demariuden vivahteista, vaan ihmismielestä. Ei terve ihminen rääkkää kissoja, etenkään kenenkään kotikissoja ja avuttomia pentuja millään tavoin.

  Someälähdykset eivät ole mitään verrattuna tällaiseen toimintaan. Tämä on sysimustaa pahuutta ja olen hämmästynyt Lindtmanin välinpitämättömyydestä eläinrääkkäystä kohtaan.

  VastaaPoista
 3. Kissojen omistaja oli käsittääkseni mustalainen, mutta koska Näkkäläjärvi on saamelainen, kyseessä ei ollut rasistinen! viharikos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Jos näin on, niin voisi kuvitella, että kyseessä oli rasistinen viharikos. Tästä romaniudesta ei ole kirjoitettu, mikä on minusta outoa peittelyä, jos se on totta.

   Tällä taustalla ei taida ministerinpesti irrota myöhemmässä vaiheessakaan Mikkel Näkkäläjärvelle.

   Tällä hetkellähän Lindtman on ilmaissut puolueensa päätavoitteeksi hallituksen kaatamisen, ilmeisesti olettamansa rasismin vuoksi. Paraskin puhuja.

   Poista
  2. Kuhan nyt pärjäisi edes puoluesihteerinä ensin.

   Poista
  3. Korjaan sen verran, että kissojen omistaja ei tainnut olla romani, vaan nimeltään Ritva Hepo-oja, kauan Ruotsissa asunut ja täällä Suomessa kiusattu ja värikästä elämää viettänyt nainen, joka sanoo olevansa ajatuksiltaan sosiaalidemokraatti. Tapahtuma oli ollut hänelle hyvin raskas.

   Luin tämän mm. Elisa Aallon (vihreä), Mika Aaltolan siskon ja eläintensuojelijan tviitistä.

   Poista
 4. Juu, ei ollut varapuheenjohtaja vaan puoluesihteeri. Virheellinen tieto rapauttaa aina uutisointia.

  Vapaana liikkuvat kissat toki tulisi lopettaa armollisesti ja nopeasti. Ne ovat tuhoeläimiä Suomen luonnossa. Sinne kuulumattomia kuten supi ja minkkikin. On laskettu että nämä vapaana liikkuvat söpöt kisuliinit tappavat USAssa yli 3 miljardia lintua vuosittain. Kissat tulee pitää sisätiloissa. Puoluesihteerin eläinkidukset ovat kuitenkin äärimmäisen tuomittavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, puoluesihteeri on oikea termi. Omissa ajatuksissani varapuheenjohtajan tehtävänkuva on kuitenkin jokseenkin sellainen kuin puoluesihteerinkin - tarkistin asian googlaamalla. Mutta olen samaa mieltä, termien oikeellisuus ja täsmällisyys on tärkeää kaikessa viestinnässä.

   USAn tappolukuja ei kannata kai millään tavoin koettaa suhteuttaa Suomeen. Meillä ei ole samanlaista kujakissakulttuuria kuin esimerkiksi muualla Euroopassakin, saati Amerikoissa. Mutta silti, kissat on meilläkin pidettävä sisällä ja ulkoilutettava valjaissa. On surullista nähdä yhä edelleen autojen yliajamia kissoja.

   Jos ajatellan kissojen tappamia lintuja, niin mikä lie oravien tappamien linnunpoikasten lukumäärä? Tätä olen seuraillut kesäisin mökillä, kun siellä on paljon oravia.

   Poista
  2. Miksei voi vain sanoa, että luki väärin?

   Poista
  3. Luki väärin? - En minä, Tapio, lukenut väärin, vaan muistin väärin, koska en ole koskaan kiinnittänyt titteleihin ja ammattihierarkioihin sen kummempaa huomiota.

   Titteli ei ole olennaisin asia jutussani, vaan Lindtmanin kaksoisstandardi: tuomitsee kovaäänisesti pesukarhukravatit ja mustat säkit, mutta ei näe ongelmaa eläintenrääkkäjän ja -tappajan, rattijuopon ja pahoinpitelijärikollisen valinnassa omaksi puoluesihteerikseen. Tämä on olennaista.

   Poista
  4. Miksei voi vain sanoa, että muisti väärin?

   Poista
  5. Mitä sinä, Tapio, ajattelet itse asiasta? Lindtmanin valinnasta ja hänen junttaukseksi sanotusta toiminnastaan, joka pahoitti osan kokousväestäkin kyyneliin.

   Jos kärjistäisi nyt opposition nykytyylin mukaiseksi, niin demareilla on nyt kova kolmikko johtajistossaan: natsisymppaaja, eläintenrääkkäjä-rattijuoppo ja tyttösten massahurmaaja.

   Vaan en minä kärjistä, koska en harrasta perusteetonta viestintää. Näytän vain kaksoistandardin: sen miten oppositio on itse nyt mediassa viestinyt: mm. ”hallituksen rasistit” ja ”köyhien tappajat” on lehdissä nykyään käypää kieltä, joka menee toimittajien sensuurien läpi.

   Poista
  6. En ikinä hyväksyisi järjestöni johtoon ihmistä, joka paitsi on rääkännyt eläimiä, on myös yöllä hyökännyt yksinäisen ihmisen köyhään kotiin.

   Poista
  7. Ehkä tärkeä asia tässä tulevia hallituksia ja sisäpolitiikkaa ajatellen on se, että tämän Mikkel Näkkäläjärven taustat ovat nyt kansan tiedossa. Veikkaan, että miekkonen tipahtaa eduskunnasta seuraavissa vaaleissa.

   Olen nimittäin hämmästynyt siitä valtavasta suuttumuksesta, terveestä reaktiosta, jolla Näkkäläjärven valintaan on suhtauduttu. Kansa on suorastaan raivoissaan. Lemmikkikissat ovat Suomessa yleisiä ja erityisen rakastettuja perheenjäseniä.

   Toivottavasti puolue ymmärtää oman etunsa vuoksi pyytää anteeksi Suomen kansalta ja sanoutua jyrkästi irti eläinten rääkkäämisestä, vaikkei media käynnistäisikään aiheesta enempää keskustelua.

   Poista
 5. Kysymyksessäsi kiteytyy oleellinen: kumpi on suurempi synti ja rikos, nuoren naisen kiihtymys muslimimiesten harrastamasta naistensa sorrosta vai nuoren miehen raa’at teot?

  Mitä sanoo Suomen rikoslaki?

  Oma kantani on, ettei näitä tekoja voi edes verrata. Lindtmanin ja median sietäisi hävetä.

  Oma kantani on myös se, ettei tällaisten vanhojen töppäysten takia pitäisi lyödä ikuista poltinmerkkiä. Kukaan ei ole synnitön.

  PS. Palasin yöllä Lapista. Siellä oli niin seesteistä, etten ehtinyt kirjoitella. Silmä ja sielu lepäsivät tunturin rinteessä, mies autiotuvan laverilla.

  VastaaPoista
 6. Lakihan sanoo, että eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty. Samoin osa johonkin ihmiseen tai tai ihmisryhmään kohdistuvasta vihapuheesta on rangaistavaa, ja siitä on esitetty erilaisia määritelmiä, joista ei taida vanha kehnokaan ottaa selvää.

  Itse vertaan näitä kahta asiaa tietystä näkökulmasta, eli näen siinä kaksoistandardin, että persupoliitikon pesukarhukravattia tai vaatteista tuhahtelua pidetään syntinä, jota ei anneta anteeksi, mutta demaripoliitikon eläintenrääkäystä ja tappoa sekä rattijuoppoutta pidetään nuoruuden hölmöytenä, joka annetaan heti anteeksi ja - unohdetaan.

  Säkkipuhetta jauhetaan hysteriaan asti ja käynnistetään valtakunnalliset mielenosoitukset Suomen rasismitilanteesta, vaikka Suomi oikeasti ei kuuluu niihin maihin, jotka ovat rasistisimpia.

  Suomi on oikeasti kansainvälisissä tutkimuksissa maailman vähiten rasististen maiden joukossa joko sijalla 5. tai 6. Eri tutkimusten yhteenvetona voidaan todeta että Suomessa on rasismia viidenneksi vähiten maailmassa. Se tutkimus, jossa todettiin Suomi rasistisimmaksi maaksi, on todettu hatarasti tehdyksi ja huolimattomaksi. Näin kommentoitiin ja todistettiin tänään Helsingin Sanomien keskustelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessahan on, kuten meille on ennenkin kerrottu, myös maailman onnellisimmat maahanmuuttajatkin. Miksi tätä ei korosteta enemmän? Miksi oma kansa moittii Suomea rasistiseksi?

   Poista
  2. Koska Suomi on rasistinen maa.

   Poista
  3. Mihin tutkimukseen väitteesi perustuu?

   Oikeastihan rasistisia maita ovat Qatar orjakauppoineen ja Intia kastijärjestelmineen. Muita eri rasismitutkimuksissa ja -mittauksissa esiintyneitä kärkipään rasistimaita ovat Libanon, Libya, Palestiina, Kuwait, Egypti, Filippiinit, Etelä-Afrikka, Ecuador ja Etelä-Korea.

   HS:ien keskustelussa todettiin, että ihmisille ilkeinä valtioina ovat tutkimuksissa esiintyneet myös Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Sri Lanka, Myanmar, Israel ja Yhdysvallat. Euroopassa pahimpia paikkoja ovat tutkimusten mukaan mm. Serbia ja Slovakia.

   Suomi on samaisen keskustelun mukaan kaikissa tutkimuksissa maailman vähiten rasististen maiden joukossa joko sijalla 5. tai 6. - Samaan sijalukuun olen törmännyt useissa yhteyksissä.

   Esimerkkinä alaarvoisesti toteutetusta rasismikyselystä on vaikkapa Being Black in EU -kysely. Suomi on sen perusteella leimattu EU:n ja jopa koko Euroopan rasistisimmaksi maaksi, vaikka kyselyssä oli mukana vain neljäsosa Euroopan maista ja alle puolet EU-maista.

   Kyselyssä lisäksi rasismia ei määritelty mitenkään, joten esim. suomalainen jurous voitiin tulkita rasismiksi. Samoin ns. mikroaggressiot ovat mitä todennäköisimmin vaikuttaneet lopputulokseen. Mikroaggressiota on vaikkapa se, kun suomalainen kysyy hyväntahtoisesti tummaihoiselta suomalaiselta ”Mistäs kaukaa sitä ollaan”-lämmittelykysymyksen. Tämä tulkitaan rasismiksi, vaikka se on päinvastoin - lähentymisyritys.

   Muitakin heikkouksia tässä kyselyssä oli, joten sen tulos ei ole tieteellisesti relevantti. Toinen ala-arvoisesti toteutettu rasismikysely on THL: n kysely, jossa maahanmuuttajataustainen voi mm. ilmoittaa kokeneensa syrjintää, koska ei päässyt työhaastatteluun, vaikka suomalaisellakin nimellä vain harva pääsee haastatteluun.

   Vajavaisuuksista huolimatta jopa laatumediat ovat näiden kyselyiden perusteella kertoneet yleisölle, että Suomi on EU:n, ellei koko Euroopan rasistisin maa. - Näin todisteltiin siis HS:ien mielestäni laadukkaassa keskustelussa.

   Poista
  4. Miten Suomen rasistisuus ilmenee konkreettisesti?

   PS. Tapion heitto on toki totta samalla tasolla kuin että kaikki ihmiset ovat rasistisia.

   Poista
  5. PS. Iineksen vastaus (x 2), josta olen samaa mieltä, ei näkynyt minulle äsken. Kysymykseni oli siis Tapiolle.

   Poista
  6. Eilinen mielenosoitus olikin sirppi ja vasara -punalippuineen vasemmiston poliittinen suurmarssi hallituksen kaatamiseksi, jossa ratsastettiin muka rasismiteemalla, eli käytettiin maahanmuuttajia oman aatteen hyväksi.

   Ylipäänsä suomalaisen rasismin lietsominen on vastenmielisen teennäistä hengennostatusta, johon temmataan asioista oikeasti tietämättömät ihmiset mukaan lyömään rasismirumpua. Suomalainen rasismi on oikeasti kupla. Suomi kuuluu niihin maihin, jossa on maailman onnellisimmat maahanmuuttajat. Tämä totuus koetetaan heiltä salata. Hävetkää, rasismilla ratsastajat!

   Poista
  7. Eilen kaksikymmentätuhatta mielenosoittajaa oli erimieltä, mukana tuhansia rasismia kokeneita. Get ovet it.

   Poista
  8. Ylen ja HS:ien mukaan mielenosoitus keräsi 10 000 - 11 000 mielenosoittajaa rasismia ja fasismia vastaan. Jos ajatellaan, että Helsingin seudulla asuu puolitoista miljoonaa (1 569 300) asukasta, niin mielenosoitukseen rasismia ja fasismia vastaan ei osallistunut yli puolitoista miljoonaa asukasta.

   Sekin minua kiinnostaa, että keitä ovat hallituksen rasistit ja fasistit. Saisiko tästä joltakulta vaikka listan?

   Minusta on muuten itsestäänselvää, että ihmiset ovat kokonaisvaltaisesti rasismia ja fasismia vastaan. Ei tällaisten ismien vastustamista voi yksikään poliittinen suunta omia itselleen ikään kuin muut olisivat fasisteja ja rasisteja. En menisi periaatteessa hyvesignaloimaan yhteenkään marssiin, ja juuri siksi, että asia on minulle kristalinkirkas.

   Poista
  9. Eikö se eilinen mielenosoitus oikeasti ollut kuitenkin suunnattu lähinnä hallitusta ja etenkin persuja vastaan?

   Tässä uskossa olen ollut. Mikä taho toimi järjestäjänä?

   PS. Minäkin ilmoittaudun rasismin ja muun syrjinnän vastustajaksi. Samoin vastustan mitä tahansa väkivaltaa, katujengejä ja hulinointia.

   Poista
  10. Kyllä se oli nimetty ja lupa saatu nimikkeellä rasismia vastaan, rasismimarssi. Tosin se huomattiin heti marssin rekvisiitasta, että rasismi oli vain ulkokohtainen teema, ja kyse oli hallitusta vastaan suunnatusta mielenosoituksesta.

   Rasismia ja fasismia vastaan me olemme kaikki. Tämä on tosiaan itrsestäänselvyys. Kun ei kenellekään ole nyt oikein selvää, että mitä rasismia nyt on sitten ilmennyt, kun asiaa pidetään juuri nyt yllä. Eihän hallituksen ministerien vanhat someälähdykset voi ketään siivittää näin huikeaan rasismijahtiin.

   Missä se rasismi luuraa? Näyttäkää ne teot ja tekijät. Ei maahanmuuton perusteiden arvosteleminen ole missään yhteiskunnassa rasismia vaan politiikkaa. Eikä minua oikein vakuuta pesukarhukravattikaan rasismina saati mustista säkeistä puhuminen naisen asuna. Sehän on musta säkki: https://www.amazon.in/Panache-Abaya-Couture-Womens-Butterfly/dp/B08QSLDKFJ

   Poista
  11. Kannattaa muuten huomata noiden säkkivaatteiden hinta, joka alkaa yli tuhannesta eurosta ja menee aivan tavallisen näköisestä pukineesta neljäänkin tuhanteen euroon.

   Poista
 7. Sirppi ja vasara tunnuksen kieltämisestä puhuminen ei tunnu ajankohtaiselta , koska Suomessa ei mikään puolue tai taho ole sitä käyttänyt ainakaan 60-luvun jälkeen. Maailmalla jotkut esim. Kurdien Pesmera liike sitä muistaakseni lipussaan käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kyllä äärivasemmiston sirppi ja vasara -lippuja on näkynyt mm. itsenäisyyspäivän mekkaloissa Suomessa aivan 2000-luvullakin. Googlesta löytyy kuvia.

   Myös eilisessä mielenosoituksessa näkyi kylttejä, joissa vaadittiin ”fasistisen hallituksen kaatamista ” sekä sirppi ja vasara -lippujen heiluttajia.

   Poista
  2. Olen sitä mieltä, ettei vapaassa yhteiskunnassa voi olla kiellettyjä sanoja tai merkkejä.

   Yleensäkin on niin, että kun joku sana tai symboli kielletään, se kokee ansiottoman arvonnousun ja siitä tulee tehokkaampi väline käyttäjänsä käsissä.

   Tämähän ei tietenkään tarkoita sitä, että toista saa esim. solvata miten huvittaa. Mutta rangaistus tulee vasta teon jälkeen.

   Mitä sirppiin ja vasaraa tulee, niin niissä merkeissä tapettiin ja orjuutettiin ihmisiä moninverroin enemmän kuin hakaristin alla. Se unohtuu ihmisiltä.

   Poista
  3. Vaan nyt on Suomen maine mennyt. Mainehaitasta taisi Lindtmankin eilen puheessaan mainita suomiessaan huonoa hallitusta, vaan ei hän tiennyt, että olisi seuraavana päivänä Saksan surimman lehden - Bild - uutisessa kauhupuolueen uutena ”natsijohtajana”. Myös muiden maiden lehdissä käsiteltiin Lindtmanin ja Näkkälänjärven natsimenneisyyttä ja rikoksia.

   Miten nyt se Suomen vienti, josta Lindtmankin oli niin huolissaan? Olisiko vaikka eron paikka näille herroille? Ja anteeksipyynnön? Ei eduskuntaan kansan rahoilla tällaisia machiavelleja ja sosiopaatteja.

   Toivottavasti A-Talk ottaa aiheen hyppysiinsä ja Yle ja HS:ien Saarikosket pyörittävät sitä asiantuntijoita - kenties joku muu kuin Martin Scheinin ja Tampereen dosentit - kuulemalla koko syksyn. Muu ei nyt taida riittää.

   Poista
  4. Turha pelko, Iinukka, eihän meillä omat koirat pure. Nämähän ovat sitä paitsi vanhoja asioita ja pojat ovat poikia ja humalassa tulee örväiltyä.

   Mikkelkin pyysi heti anteeksi, kun asiasta tuli julkinen.

   Poista
  5. Näin se tulee menemään.

   Kun lukee nyt ihmisten reaktioita Lindtmaniin ja Näkkäläjärveen, niin uutena elementtinä mihinkään aiempaan on nyt ihmisten silmitön suuttuminen ja vihastuminen kissaperheen kiduttamalla tappamisesta.

   Varsin moni on sitä mieltä, että se kertoo hyvin ikäviä asioita lapsena ja nuorena eläimiä rääkänneiden psyykkisestä tilasta.

   Ja se, että Lindtman ajatteli sivuuttaa tämän, kertoo arvostelukyvyttömyydestä ja kehnosta atviointikyvystä sekä itsekkyydestä.

   Poista
  6. Lukiessa kuvauksia psykopaatti murhaajista ,mainitaan usein lapsuus ajan kiinnostus eläinten piinaamiseen.
   Tuota en tiennytkään ,että sirppi ja vasara tunnus elää edelleen , en ole ollut paikalla näkemässä enkä tv ruudussakaan huomannut.

   Poista
  7. Kyllä, juuri näin. Varmaan on niin, että kaikki psykopaatit eivät kiduta eläimiä, mutta lapsen taipumus kiduttaa eläintä tai olla piittaamatta eläimen kärsimyksestä voi antaa viitteen psykopatiasta.

   Tällä ei nyt tietenkään täällä väitetän näin olevan Näkkäläjärven kohdalla, mutta kyllä tuo kuvattu tapaus kertoo, että joku siitä porukasta ei ollut henkisesti terveen ihmisen kirjoissa. Tuon ikäinen ymmärtää hyvin, mistä on kyse, joten nuoruuden hairahdus ei ole ostettavissa oleva selitys. Se on enemmän. Ja jos uskoo kaiken, mitä tuosta tapauksesta on kirjoitettu, niin niitä kyseisen naisen kissoja oli tapettu ennenkin siinä pihapiirissä.

   Poista
  8. MEG– Olivat kultaisia ja upouusia. Naurahdin Iinekselle ja Tapsalle ne nähdessäni.

   Poista
  9. Mikähän kytky minulla on sirppiin ja vasaraan? Tai Tapsalla?

   Tai no, tiedän, mikä on sirppi ja olen kyydinnyt kesänaapurini, joka veti sirpillä ammottavan haavan käteensä, kiireesti terveyskeskukseen. Ja on minulla vasara, montakin, mutta eivät ne ole kultaisia, vaan rautaa ja kaikissa on puuvarsi, isän tekemä vasaranvarsi on jopa lakattu.

   Poista
  10. Odotan kovasti, että joku tietävä oppositiota kannattava listaisi tänne nyt niitä hallituksen rasisteja ja fasisteja, kun niitä miekkarin julisteiden mukaan niin kovasti on. Siellähän katkottiin joissain banderolleissa jo Purran ja Orpon kaulat, päät uhattiin pudottaa. Ja erotakin hallituksen pitäisi.

   Mitähän siihen tilalle sitten haluttaisiin? Lindtman ja Näkkäläjärvikö?

   Poista
  11. Sirppi ja vasara ovat kommunismin tunnuksia.

   Mielenosoittajat uhkasivat leikata Orpon ja Purran päät. Tässä uuspuritanismin hurmoksessa se on aika raju teko. Muutenhan se on yhtä tyhjän kanssa, mutta näinä aikoina sekin on tasapuolisuuden nimissä otettava vakavasti.

   Toivottavasti valtakunnansyyttäjä on hereillä.

   Poista
  12. Tuo oli minulta.

   Poista
  13. Tuo päiden leikkaushan on kuin isisläisten kulttuurista.

   Kummaa, että poliisi on käynyt niin hampaattomaksi näiden mellastajien kanssa. Poliisi sanoi, ettei muuta voi tehdä kuin puhua. Tuo leikkausbanderolli siis kiellettiin, mutta paras A-ryhmä kieltäytyi, samaten sirpit ja vasarat oli kielletty, mutta niitäkin siellä esiintyi. Poliisi katseli vierestä, ettei vain mellastajille olisi tullut paha mieli.

   Poista
  14. Se on suomalaista kulttuuria kolmenkymmenen vuoden takaa.

   https://youtu.be/bIj-CQZ49sI?si=CJ1rH_x8ut6khQY_

   Poista
  15. Laulussa Iiron pään leikkaus on harmiton vitsi, jota lallatetaan iloisesti, lyhyesti.

   Banderollissa se on uhkaus, etenkin kun se pannaan kontekstiin mielenosoituksen muiden ilkeiden rasisti-fasisti-banderollien joukkoon.

   Iiro Viinanen ja Esko Ahohan eivät vain leikanneet, vaan korottivat mm. meikäläisen, vaatimattoman ja opintovelkaisen opettajan palkkaveron 41 prosenttiin. Mahtaako Riikka Purra pystyä yhtä huimaan keskiluokan - opettaja- ja hoitajatason palkkaveron nostoon 40 prosenttiin? Epäilen.

   Poista
  16. Totta tosiaan, mikään ei ole 30 vuodessa muuttunut. Porvarihallitus yrittää pelastaa maata ja äärivasemmisto hekumoi väkivallalla.

   Aamu-tv:ssä toimittaja päästi Ison-Antin liian helpolla. Tuli mielikuva, että asia oli pakko mainita, mutta hiillostaa ei saanut.

   Poista

  17. Siis aamu-tv:ssä oli Lindtmanin puheesta leikattu joka uutislähetykseen vakuuttavat uhot siitä, miten sosdem äänestää epäluottamusta. Toimittaja ei mitenkään kyseenalaistanut Lindtmanin selityksiä Näkkäläjärvestä ja omasta natsikuvastaan. Yle ei petä koskaan.

   Toki minäkään en usko Lindtmanin ”natsiuteen”, mutta en usko Purrankaan. Ja edelleen sitä odottaa toimittajan kysymystä siitä, missä ne hallituksen fasistit ja rasistit nyt sitten luuraavat.

   Poista
  18. Torstaisella eduskunnan kyselytunnilla Antti varmaan panee parastaan.

   Ja saa näin tehdä, kyselytunti on nimenomaan sitä varten. Niin se oli viime kaudellakin, jolloin hallitusta pantiin ahtaalle ja Sannakin joutui polkemaan jalkaa ja huutamaan että eikö teitä hävetä. Saapas nähdä, pystyykö Petteri samanlaiseen läksyttämiseen. Purra saattaa pystyä, jos oikein innostuu.

   Poista
  19. Nimim. Tapio (Ei Tapsa!) on raskautettu, vaikka väitetyt uhrit eivät olisikaan. Liekö niin, että Anter Yasaa pitää fasistina, rasistina ja sadistina. Sadistina siksi, ettei Anter halua mahdollistaa mielestään hyveellisten vasemmistolaisten yhteisorgasmia omista erinomaisuuksistaan.

   Poista
  20. Anter Yasan nimi on tuttu. Muistan, että hän on kurditaustainen ja kyseenalaistanut voimakkaasti musliminaisten kaavuttamista, kuten minäkin. Muuta en hänestä taida tietää. Kansanedustaja hän ei taida olla.

   Itse muistelin äsken kaikkien näiden eduskuntakohujen aikana Hussein al-Taeeta, joka julisti somessa tappotuomioita homoille, juutalaisille ja somaleille. Hänhän taisi nyt viimeksi tipahtaa eduskunnasta. Jos hän olisi päässyt sisälle eduskuntaan, olisikohan lehdistö puuttunut hänen rasismilausuntoihinsa yhtä voimakkaasti kuin nyt on ollut tapana puuttua? Hieman epäilen, että demarit olisivat hyväksyneet hänet, ”koska hän pyysi anteeksi ja katui oikeasti”.

   Poista
 8. Ville Ranta on kehittynyt huimasti. Alkuun tuli pilapiirroksia vain yhtä suuntaa pilkaten. Nykyään aina välillä tulee ilahduttavia välähdyksiä myös toista laitaa irvaillen:

  https://www.iltalehti.fi/villeranta/a/812b2ae3-f00f-4d6b-8046-2fc047577658#gallery

  Toivottavasti muu valtamedia ei unohda tutkivaa journalismia tämänkään aiheiston suhteen. On vielä mm. asiantuntijakierros käymättä. Mitä sanovat alan psykologit ja professorit natsikuvissa esiintymisestä ja kissaperheen murhasta?

  VastaaPoista
 9. Mitäs mykkäkoulua täällä pidetään? Vai meneekö kaikkien koko tarmo rasismin vastaiseen taisteluun? Tai oikeastaanhan se on valtakunnallinen rasistijahti - vähän niin kuin rottasota ennen vanhaan - sillä ei niitä rasisteja millään tahdo mistään löytyä ankarasti vastustettavaksi ja tuomittavaksi.

  Mutta muutama sentään aina löytyy: luin roskamediasta, että se kauhea kansankiihottaja - Keskisarja - on julkisesti lausunut n-sanan!

  Ajatelkaa, siis sen nee… ai kauheaa! Ja tehnyt tämän rivon teon vielä Eduskunnassa, jossa ei rumia puhuta!

  Ei tästä nyt kyllä suun pesemisellä saippualla selvitä. Kyllä kunniallisten kansanedustajien on nyt vedettävä ylleen puhtaan valkoiset huppuviittansa, otettava soihdut kauniisiin käsiinsä ja ripustettava tämä tunnoton väärintekijä lähimpään lyhtypylvääseen.

  VastaaPoista
 10. Mieluustihan minä täällä juttelisin teidän kanssanne, mutta tyhjille seinille en viitsi huudella. Kun en ole täällä räjäyttelemässä pajatsoa, vaan katsomassa, miten te räjäytätte sen.

  Tuo termi "Pohjolan neekerit" on peräisin Arthur de Gobineaun teoksesta Essai sur l'inégalité des races humaines (1853).

  Eli kansalaiset eivät tunne historiaa, kun luulevat termiä Keskisarjan itse keksimäksi ja käyttämäksi raivorasistiseksi ilmaukseksi.

  de Gobineauhan oli ranskalainen diplomaatti, kirjailija ja filosofi, joka piti muita pohjoiseurooppalaisia puhtaampina valkoisina, mutta suomalaisia taas alempaan rotuun kuuluvana sekoittumiskansana, joka kului keltaiseen rotuun, ”pohjoisen neekereinä”. Tämä kaikki syrjiminen johtui siitä, että suomen kieli kuului uralilaiseen kieliperheeseen – ei indoeurooppalaiseen eli hän sekoitti kielitieteen ja antropologian.

  Kun Keskisarja käyttää ilmaisua, se toki vaatii kuulijakunnalta jonkinlaista sivistystasoa, mitä Keskisarja ei ottanut huomioon tai oletti väärin. Pöyristys versoaa usein tietämättömyydestä,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ne de Gobineaun antikvaariset tekstit nimenomaan todista, että n-sana on AINA ollut rasistinen?

   Poista
  2. Niin, siis Keskisarjahan puhui suomalaisten historian saatossa kohtaamasta syrjinnästä, missä yhteydessä hän puhui esivanhempiemme olevan Pohjolan neekereitä.

   Termi ”pohjolan neekerithän” juontuu siitä, että de Gobineaun mukaan Euroopan väestö oli syntynyt sekoittumalla etelässä ”neekereihin” ja pohjoisessa ”suomalaisiin”. Muut eurooppalaiset olivat valkoista rotua, mutta suomalaiset keltaista, ja lisäksi rumia ja laiskoja.

   Tietenkin de Gobineaun termi on halventava ja syrjivä, rasistinen, ja juuri siksihän Keskisarja sen esitti, valottaakseen historiaa. Ei se ollut siis hänen mielipiteensä suomalaisista, vaan esimerkki siitä, miten meitäkin on rotuna tai kansanryhmänä syrjitty.

   Kirjoittihan jo Tacitus meistä ”fenneistä” Germaniassaan vuonna 98 jKr. näin: Fennit ovat ihmeen villejä, viheliäisen köyhiä. Ei heillä ole aseita, ei hevosia, ei asuntoja. Ravintona ovat kasvit, vaatteina nahat, makuusijana maa. Ainoa varallisuus on nuolissa, joita he raudan puutteessa terästävät luilla.

   Poista
  3. 50-luvulla ja varmaan vielä 60-luvulle tultaessa mustista tai ruskeista puhuttiin ”neekereinä”, eikä se ollut meille rasistinen sana, niin kuin Amerikassa, jossa se on aina ollut halventava.

   Meille on vasta myöhemmin tultu kertomaan, että se on Amerikassa halventava eli rasistinen nimitys. Nyt se on rasismia tietenkin, ihmiseen viitatattaessa.

   Mutta ei siis elokuvassa Pekka ja Pätkä neekereinä. On erittäin sääli, jos ajan kuvaa ruvetaan kieltämään ja muuttamaan jälkikäteen. Sehän ei ole totta. Annetaan historian olla taiteessakin koskemattomana.

   Poista
  4. Keskisarjan ei mitään muuta halunnut, kuin sanoa n-sanan isossa salissa. Ja öyhöt hurraa juuri sille eikä de Gobineaulle.

   Poista
  5. Tapion kommentissa on järkeä siinä mielessä, että niitä afrikkalaisia, joilla oli tumma iho, kutsuttiin jo silloin neekereiksi.

   Se ei kuitenkaan todista, että nimitys itsessään oli rasistinen. Sehän perustui ulkonäköä kuvaavaan latinan musta-sanaan. Eli se oli neutraali siinä mielessä kuin sanat ”valkoinen” ja ”keltainen”.

   Myöhemmin sanaan tarttui rasistista leimaa. Meillä aika myöhään, sillä minunkaan nuoruuteni Kainuussa siinä ei sitä ollut.

   Nyt se tuntuu ihmeelliseltä, sillä niin leimaava se nykyisin on. Siitä huolimatta vastustan sanojen kieltämistä. Sellainen ei kuulu vapaaseen yhteiskuntaan, vaan diktatuureihin.

   Meillä täytyy kunniaansa loukatun edelleen kääntyä oikeuslaitoksen puoleen.

   Poista
  6. Miksi siis se Gobineau käytti sitä suomalaisista? Olimmeko mustia? Haloo!

   Poista
  7. Minun mielestäni Keskisarjan tarkoitus oli vastustaa pillupoliiseja eli siveyden ja ”hyvän” käytöksen vartijoita. Siis sensuuria.

   Kun sensuuripirulle antaa pikkusormen, se vie Venäjän tielle.

   Poista
  8. Todennäköisesti savupirttien asukeille oli niin musta naama ja luisu kallo, että tiedemieskin erehtyi. Rotutiede on vaikeaa. Lisäksi hän viittasi kansan kehitystasoon.

   Poista
  9. Muistanet, että Ebrahimi järkyttyi Esko Valtaojan käytettyä neekeri-sanaa, kun tämä havainnollisti esimerkkiään sanojen kontekstin merkityksestä.

   Minusta tässä on kyse samanlaisesta hysteriasta. Keskisarjan Pohjolan neekerit on omassa kontekstissaan tieteellinen fakta. Se on kirjoissa ja kansissa. Ei historiasta voi puhua, jos sanoja raakataan sievistelevien hupsujen kulloisenkin trendin mukaan. Woke-höpsötys alkaa jo vedellä viimeisiään.

   Poista
  10. Siitä olen toki samaa mieltä, että Keskisarjan teko oli provokaatio. Porvaria pitää ärsyttää, sanoin minäkin ennen.

   Poista
  11. Yhdyn Iineksen tulkintaan.

   Poista
  12. Edellinen on nimimerkille Tapio.

   Voi olla, että Keskisarja halusi näpäyttää sievisteleviä sananvartijoita ja kaiken maailman pillupoliiseja - vrt. muslimien hunnunvartijat kaduilla, mutta sanalla oli se historiallinen ulottuvuutensa, mikä teki ilmaisusta johonkin kiinnittyvän.

   Poista
  13. Siis käsittääkseni Gobineau käytti Pohjolan neekereitä vertauskuvallisesti, koska piti suomalaisia alempana rotuna, jolla oli kellertävä ihonväri verrattuna muihin pohjoismaisiin.

   Tätä keltaisuutta ja rumuuttamme olen miettinyt. Viitataanko sillä kentien saamelaisten kellanruskeaan ihoon ja hivenen vinoihin silmiin?

   Poista
  14. Ranskassa on hunnuvartijoita kouluissa.

   Poista
  15. Enemmän niitä on alkuperäisissä muslimimaissa, joissa vartijalaumat partioivat kaduilla ja syöksyvät niiden naisten kimppuun, joista näkyy pala lihaa tai pala hiuksia tai jolla on vääränvärinen vaate. Tällä vartijalla oli jokin ammattinimike, arabiankielinen, jonka olen tavannut muutamista kirjoista.

   Ranskassa käännytetäään kaavutetut tytöt valtion koulujen ovilta pois hakemaan kotoaan uskonnoton asu.

   Eikö tämä uskonnottomuus nyt olekaan oikein?

   Poista
  16. Tarkoitat kai uskonvapautta? (Toivon.)

   Poista
  17. Ei, kyllä minä viittaan koulujen uskonnottomuuteen, siihen että uskonnolliset symbolit riisutaan koulumaailmasta pois. Virret, rukoukset, tunnustukselliset uskonopetukset, hunnut, säkkimekot, isot ristit, kipat jne. Kaikki, kaikki, koskee myös muslimeja. Tietenkin.

   Poista
  18. Onkin jo aika päästä hoosiannasta ja kevätvirrestä!

   Poista
  19. Mutta ei keskiaikaisesta naisen alistamisesta, joka ilmenee monin tavoin, mm. säkkipukeutumisena ja hunnuttautumisena?

   Jokuset naiset ovat kasvaneet näihin alistustapoihin yhtä kiinni kuin suomalaiset suvivirteensä ja hoosiannaansa.

   Poista
 11. Tervemenoa, kohti uutta medianäkyvyyttä!

  Tätähän se paljas olkapää tiesi: viimeinen haistatus suomalaisille, jota eivät ymmärtäneet arvostaa hänen majestettiaan kylliksi, kun nostivat hänet porstuan puolelle istumaan.

  VastaaPoista
 12. Minua ei häirinnyt Sanna Marinin paljas olkapää, vaan se silmien kylmyys ja ilmeettömyys sen paljaan olkapään yläpuolella. Katsoin kauan lehtikuvaa ja mietin, mikä on vialla.

  VastaaPoista
 13. Auli Mantila tai jotakin… Kovasti hänellä tuntuu sisua olevan ja vankkumaton käsitys Päivi Räsäsen kiihottavuudesta. Onneksi kuitenkin jutun alkuunpanija Raija Toiviainen on jo eläkkeellä.

  VastaaPoista
 14. On se vaan rohkea nainen, tuo S Marin. Rohkea rokan syö ja silleen niin. Eikös sen säätiön piiriin kuulu n. 30 maata. Näkee maailmaa, mikäs sen hienompaa. Toki myös varmaan erilaisia ihmistyyppejä. Ei jää ikävä, tosin joillekin toisille saattaapi jäädä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marinilla on kiihkeä idolikunta, suorastaan fanaattinen. Monen idolin mielestä tärkeintä on medianäkyvyys ja maailmanmaine, joka perustuu medianäkyvyyteen. Tätähän Marinilla on. Tässä hän on hyvä.

   Poista
  2. Tere, Noora!
   Tuota päivällä lukiessani välähti mieleeni sama ajatus, että minkämoisia neuvoja neuvonantaja antanee. En tiedä sen kummemmin, mutta jospa se vielä välähdyksiä leiskuttelee minullekin. Jotenkin mieleeni pikaluvusta jäi, että sitoutumaton säätiö olisi kyseessä. Eikös ne ko. maat avustuksiaan vastaan saane niitä neuvoja. En kyllä tiedä, kun en moisesta säätiöstä ole kuullutkaan.

   Kaipa tuo Marin jonkinlainen kultti on joillekin. Ilman rohkeutta ei kuitenkaan medianäkyvyys ja maailmanmaine ole mahdollinen. Toistan tuon vielä, että mistäköhän kapasta ko. kuuluisuus on rohkeutensa imenyt ja saanut. Kyllä rohkeus on suuri avu/apu.

   Poista
  3. Rohkeutta olisi mielestäni kysynnyt enemmän kansanedustajan ja oppositiojohtajan roolissa toimiminen seuraaviin vaaleihin asti. Tämä luiskahdus Lontooseen kaikille tuntemattomaan säätiöön on mielestäni helppo ratkaisu. Medianäkyviä persoonia tarvitaan bisneksessä.

   Poista
  4. Niin, mistä kunkin ihmisen rohkeus kumpuaa on kai rohkeuden avain. Saa sitten nähdä, jos saa, pitemmässä tähtäimessä kuinka käy. Jos emme tiedä kuinka käy, niin toivokaamme että hyvin käy, sanoi kai joku, en muista, kuka. Usko, toivo, onnikin, myös rakkaus ihmistä kantavat.

   Poista
  5. Valtakunnassa kaikki hyvin, hallitukseenkin luotetaan riittävästi, oikeastaan enemmän kuin arvelinkaan. Niin paljon on vilauteltu hallituksen kaatumista.

   Ehkä nyt on sitten laskun maksamisen aika. Näinhän se aina menee. Yksi kausi annetaan kaksin käsin tukia sinne ja tänne ja seuraava hallitus joutuu sitten korjaamaan vinoumat ja saa vihat pälleen, ja sitten taas on seuraavan vuoro jakaa vappusatasia ja korotettuja asumistukia ja seuraavan kuristaa otetta jne.

   Poista
  6. Sain tänne viikoksi hoitokissan. Se on hyvin erikoisluonteinen ja arka ragdoll. Tällä hetkellä se piileskelee vaatehuoneen perimmäisessä nurkassa eikä suostu tulemaan ulos, ei edes syömään. Sillä on ruokakuppi alhaalla keittiössä ja kissanvessa asettettuna saunan lauteen alla. Mietin parhaillaan keinoja saada kissa liikkeelle, kun en haluaisi säikäyttää arkaa kissaa. Täytyyhän sen syödä ja juoda ettei kuivu ja näänny. Aikamoinen stressin aihe ja ongelma. Voiko kissa kuivua viikossa? Tai nääntyä?

   Poista
  7. Sinun pitäisi saada kissa syliisi jollain konstilla ja juottaa sille jollain tuttipullon kaltaisella nestettä. Onko se jostain syystä vieraantunut sinusta. Vie kissa huoneeseen, jossa itse olet eniten ja koeta pitää se siellä. Käyttäisin hiljaista rauhallisuutta ja liikettä konstina. Jos saat luottamuksen siihen pitäisin kissan välineet ja tarvikkeet samassa huoneessa. Jotkut pehmeät toppakäsineet käsissä pyydystämisessä ja tai jokin pehmeä viltti, johon saisit kissan syliisi. Jotain sen herkkuja houkutukseen mukaan. Ehkä olisi hyvä tiivistää kissan reviiri yhteen huoneeseen.

   Poista

  8. Juuri luin tuon tiivistämisohjeen netistä. Eli annan sen olla siellä vaatehuoneen nurkassa enkä aja sitä sieltä pois, niin kuin eilen, jolloin kissa pelästyi ja alkoi sähistä. Vien vaikka ruokakupin sinne vaatehuoneen lattialle, ja annan sen tulla ulos omia aikojaan. Puhelen sille mutta en ota syliin, koska se selvästi kammoaa vieraan kosketusta eikä ole muutenkaan sylikissa. Se ei ole koskaan olut kauan vieraan sylissä, vaan valahtaa lattialle samantien vetelänä räsynukkena - tämä on kuulemma rotuominaisuus. Hyvä vinkki tuo tiivistys, kiitos Ripranie, vahvistaa omiakin ajatuksiani.

   Poista
  9. Ei se ihan tuntematon toimija tämä Tony Blairin säätiö ole, kun kerran minäkin olen siitä kuullut jo vuosia sitten.

   Maailman johtajia se neuvoo ja opastaa, mutta missä asioissa, miten ja miksi, se on jäänyt vähän hämäräksi. Kaipa sille tarvetta on, kun kerran toimii yhä - henkilökuntaakin lähes tuhat.

   Sanna voi hukkua joukkoon ja unohtua. Minäkin oletin, että hän tehtäisi johonkin virkaan EUssa tai YKssa tai vaikkapa Natossa, jossa pääsihteerin paikka kohta vapautuu.

   Poista
  10. No lehdistössä käytettiin tätä määritettä - tuntematon säätiö, joten valtaosa kansalaisista ei siitä tiedä ennen kuin nyt. Mielestäni Sanna Marinin mainittiin saavan kontolleen ilmasto- ja teknologiasioissa neuvomisen ja jokin kolmaskin lohko oli. Tämä ilmasto-osaamisen katsotaan juontuvan siitä, että Suomella on maailman kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet. Teknologiaosaamista itse mietin Marinin kohdalla, mutta voi olla. Kenties työ tekijäänsä neuvoo.

   Poista
  11. Se vielä tuosta Tony Blair -säätiöstä, että sen mainitaan olevan voittoa tavoittelematon säätiö. Ilmeistä on, että voittoa tulee, vaikkei sitä tavoitellakaan?

   Millainen mahtaa olla lontoolainen verotus?

   Poista
  12. Kas kun ei Sanna ottanut töitä Ahtisaaren säätiöstä.

   Poista
  13. Tämä on hyvä kysymys. Vaan vastauksen tiedämme kaikki, jos olemme rehellisiä: tämän säätiön työstä puuttuu henkilökohtainen loistokkuus ja näkyvä maailmanmaine, gloria ja varmaan kova henkilökohtainen ansiotaso. Se on puhtaasti rauhantyötä, sotakonfliktien estämistä ja sadan miljoonan maailmanpakolaisen auttamiseen tähtäävää työtä, jota tehdään valtioiden lahjoituksilla.

   Poista
 15. Jospa Sanna ei vain päässyt töihin Ahtisaaren säätiöön?

  Toistan ennustukseni: Sanna katoaa mediasta, suomalaisesta ja kansainvälisestä, eikä häntä 10 vuoden kuluttua muista kukaan.

  Toivottavasti niin ei kuitenkaan käy. Sannassa on potentiaalia. Hän on vain niin nuori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, Tapsa, potentiaalia kyllä on, mutta nuoruuden piikkiin enää ei kyllä mikään mene. 37 on kultaista keski-ikää, tahdoimme tai emme. Ja tiktok-nuorten mielestä tuo on jo vanhuuden kynnys. Kauneus on tässä tapauksessa katsojan silmässä.

   Kiinnitän huomiota siihen, miten poliitikko ilmehtii, elehtii, viestii, mitä sanoja hän käyttää, tukeeko ilme viestin sisältöä - ammatin peruja. Marin oli selkeän voitonriemuinen kuvatessaan tulevan työnsä sisältöä: tehtäväni on neuvoa hallituksia ja poliittisia johtajia strategisissa politiikka­linjauksissa ja politiikan toimeenpanossa. Eli kun te ette valinneet minua jatkamaan pääministerinä, saan alkaa neuvomaan koko maailman hallituksia ja johtajia.

   Tämä voitonriemu on tietysti perin inhimillistä ja normaalia käyttäytymistä tilanteessa, jossa on koettu häviö ja jouduttu porstuan puolelle. Sen sijaan Marinin käytös ennen tätä ilmoitushuipentumaa ei ole ollut normaalia tehtävienkuvan mukaista käyttäytymistä, vaan kaukana siitä. Itse luin sekä Marinin vetäytymisen vastuista, paljastelupukeutumisen eduskunnan täysistuntoon että viimeisen tiedotustilaisuuden hähättelyksi suomalaisille. Siitä saitte, menetitte Minut.

   Poista
  2. Kas, Sannahan on jo keski-ikäinen, tuossa iässä Aleksis Kivellä oli enää vuosi elinaikaa. Toisaalta Kekkonen oli vasta uransa alussa.

   Onhan Sanna paljon saavuttanutkin. Muun muassa sellaista kansainvälistä mainetta, josta moni muu meillä vain unelmoi.

   Vanhana demarina ja mainosmiehenä en jaa hieman kielteistä käsitystäsi Sannasta, vaikka en tietenkään hänen intohimoisin faninsa olekaan. Fanitus on vaarallista.

   Sanna on pärjännyt tehtävissään ulkopuolisen silmin aika hyvin, yllättävän hyvin jopa, ja kansainvälinen maine on sellainen saavutus, jota ei niin vain saakaan.

   Tuli mieleen Stubb, tuleva presidenttimme. Eikö hänessä ja Sannassa ole jotain yhteistä, jotain suomalaisin silmin kansainvälistä glooriaa? Sulavaa hannuhanhi-maista jaloilleen putoamista?

   Kävisikö niin, että kuuden vuoden jälkeen hymyilevän presidentin haastaa säihkysilmäinen maailmanmaija?

   PS. Tämä on ennustus.

   Poista
  3. Vaan mihin perustuu tuo kansainvälinen maine? Mitkä ovat oikeasti sisällöltään nuo Sanna Marinin poliittiset meriitit, päätökset, asiat, jotka ovat edistäneet ihmisten ja valtion yhteistä hyvää ja samalla vieneet asioita eteenpäin?

   Tätä on usein kysytty erilaisissa keskusteluissa Marinista, ja vielä kertaakaan siihen ei ole kukaan osannut vasta mitään.

   Joitain heittoja tuohon on tullut, kuten se Tony Blairinkin lausuma, että Marin vei Suomen ennätysajassa Natoon. Tai että Marin hoiteli koronan mailman parhaiten.

   Me tiedämme, että se oli presidentti Niinistö, joka pani Natoon liittymiseen vauhtia jo siinä vaiheessa, kun Marin vielä empi. Ja me tiedämme senkin, että Suomi oli koronan hoidossa koko ajan muuta Eurooppaa jäljessä.

   Stubbissa ja Marinissa on samaa ehkä se, että kumpikaan ei halunnut pönöttää. Eroa on taas siinä, että Stubbia pilkattiin jopa hampaistaan ja ilman varsinaisia kohuja, kun taas Marin aiheutti kohunsa aivan itse. Erona on myös se, että siinä kun Marin loukkaantui ja uhriutui Stubb ei tätä tehnyt. Eli Stubbin luonteessa löytyy joustavuutta ja tilannetajun kykyä.

   Mikäli Marin pystyy hoitamaan työnsä ilman skandaaleja ja ajamatta itseään piippuun - Eurooppa ja muu maailma on kuitenkin tavoiltaan vanhoillisempi kuin Suomi ja Pohjola - hän voi hyvinkin olla demarien presidenttiehdokas.

   Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka kaunista pohjoismaista poliitikkonaista on ihailtu kaukaa ja pidetty virkistävänä, niin paikan päällä Lontoossa esimerkiksi pääministeri Boris Johnson sai kenkää juhlimisestaan korona-aikana.

   Poista
  4. Marinista on monesti ja monella taholla poliittisesta suunnasta riippumatta esitetty käsitys "narsisti".

   Se, että narsisti on nykyään trendaava sana kaikista hankalista ja jopa mulkkumaisista ihmisistä, ei saa sulkea pois sitä tosiota, että näitä narsistisia persoonallisuuksia oikeasti on ja nimenomaan johtavilla paikoilla.

   Minullakin oli työtoveri, joka yleni nopeasti koko työyhteisön pomottajaksi, jopa rehtorin. Hänellä oli tapana kulkea koulun käytävillä ketään väistämättä, levein hartein keskellä käytävää. Vielä uransa loppumetreillä hän ei tyytynyt astumaan sivuun, vaan valitutti itsensä yhdelle kaupungin johtopaikalle. Hän oli ehdottomasti paras opettaja ja paras johtaja ikinä, uskollisine alamaisineen.

   Poista
  5. Eihän kansainvälisen maineen tarvitse mihinkään kovin kummaan perustua. Jotkuthan ovat kuuluisia siksi, että he ovat kuuluisia.

   Marinin brändäys (harkittu tai luultavammin sattuma) - nuori, tiukka, kaunis johtaja, joka puhuu suoraan eikä pelkää mitään - onnistui niin hyvin, että se istuu tiukassa.

   Yhtä hyvin voisi kysyä mihin perustui John F. Kennedyn maine. Samoihin ominaisuuksiin, lisänä vielä kaunis vaimo ja rikkaan hurmurin status.

   Poista
  6. Näinhän se meni tosiaan Kennedyllä, jolla valtavasta suosiosta huolimatta oli myös vastustajansa. Ja värikäs yksityiselämänsä.

   En osaa sanoa, oliko Kuuban ohjuskriisin hoitaminen yksin Kennedyn ansio, mutta joka tapauksessa ydinsodalta vältyttiin ja maailma huokaisi helpotuksesta. Salamurha jollakin kierolla tavalla kirkasti Kennedyn glorian.

   Poista
 16. Niin millä eväillä sanna pääsi pääministeriksi.
  No, koska hän oli sattumalta ja onnenkantamoisena Antin tyrittyä demarien puh.johtaja.
  Ja ainut valintakriteeri oli, että on nuori nainen.
  Koska näiden kaupunkilaisten mailmanhalaaja naisten ääniä kaikki puolueet nyt saalistavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä analyysista unohtui, että Sanna kilpaili ensin Ison-Antin kanssa SDPn puheenjohtajuudesta ja voitti täpärästi.

   Sitä ennen hän johti Tampereen valtuustoa kymmenen vuotta. Missähän välissä hän ehti elää nuoren naisen elämää?

   Ehkä nyt?

   Poista
  2. Tämä on tietysti totta. Ja kun ajattelee, että hänellä oli sama poikaystävä oliko se nyt 16-vuotiaasta asti, niin ei ole ihme, että nyt kävi niin kuin kävi myös yksityiselämässä. Lyhyellä aikavälillä kesähäät ja kesäero Kesärannassa.

   Poista
 17. Toivoisin, ettei Sanna Marinin kritisoijia niin helposti leimattaisi erilaisilla vakioleimoilla, joita nyt viuhuu kaikkialla.

  Kun ennen Marinin epäilijät leimattiin naisvihamielisiksi setämiehiksi tai ikäkatkeriksi vanhoiksi naisiksi, niin nyt käytetään kateuskorttia. Se on kateus, joka aikaansaa kritiikin.

  Vannoutuneet ihailijat eivät tule edes ajatelleeksi sitä mahdollisuutta, että kaunista kyvykästä naistakin voi kritisoida samoin argumentein kuin miestä. Eli kuka oikeasti on naisvihamielinen?

  VastaaPoista
 18. Minkäs virheen se Sanna nyt teki?

  VastaaPoista
 19. On meillä varastossa Riikka Purra. Veljeni Saksassa kertoi eilen että hänet on moneen kansainväliseen tehtävään pyydetty. Tarvitaan jämäkkää otetta kun ihmisiä valuu Europaan naamio päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpöttelet. Enpä usko, että Riikka Purralle on tärkeää hurmata ihmisiä maailmalla. Tuskin hän heittelee täkyjä minnekään suuntaan. Eivät kaikki ihmiset halua medianäkyvyyttä. En usko, että esimerkiksi Li Anderssonkaan kalastelee muualla kuin Suomessa,

   Poista
  2. Joko siskosi Saksassa on liittynyt AFD natseihin?

   Poista
  3. Täytyypä kysäistä.

   Viimeksi kun puhuimme politiikasta, hän oli juuri tulossa jemeniläisen muslimiprinssin nurmikon leikkuusta. Prinssi asuu heillä naapurissa ja oli perheystävä, kuolemaansa saakka. Minäkin tapasin prinssin muinoin, oikein mukava mies, katsoi minua sillä silmällä.

   Kuvaavaa on, että prinssin vaimot eivät koskaan saaneet osallistua tapaamisiin, vain tämä maasta karkotettu prinssi itse. Siskoni leikkasi viikoittain prinssin nurmikot, hyvän hyvyyttään, sillä vaimot eivät saaneet ulkoilla.

   Eli summa summarum: emme puhu edelleenkään politiikkaa, siskoni on täysin epäpoliittinen henkilö, joka tykkää kaikista ihmisistä.

   Poista
  4. Meillä elää näköjään yhä sitkeä harhaluulo (viittaan saksalaisen veljeen), että muualla Euroopassa ihmiset ovat hyvin valveutuneita ja vapaamielisiä ja edistyksellisiä, eikä siellä riikkapurrat puheineen pitkälle pötki.

   Poista
  5. Siis lukemani mukaan tällaista tapahtuu kaikkialla Euroopassa. Ei Suomen "rasismi" poikkea millään tavoin vaikkapa saksalaisesta rasismista. Erona on vain ehkä se, että meillä rasistijahti on voimakkain.

   Meillä taitaa olla myös voimakkaimmin polarisoitunut yhteiskunta, mikä johtuu trumpilaisen voima- ja kauhuretoriikan käyttöönotosta opposition puolella.

   Olen puhunut jo vaalien yhteydessä Sanna Marinin trumpilaisesta retoriikasta, ja nyt siitä on puhunut lehdissä ns. asiantuntijatahokin: voimakas leireihin jako ja kauhukuvien maalailu vastapuolen toimista. Meillähän nyt "kansa kurjistuu ja köyhät tapetaan"..

   Poista


  6. Lisään edelliseen vielä tämän sanotun: ”kansa kurjistuu ja köyhät tapetaan, koska meillä on historian oikeistolaisin sysimusta hallitus, joka ottaa köyhiltä ja antaa sen rikkaille”.

   Samanlaista manipulaatiota minä harrastin pienelle tytölleni Harri Holkerin aikoihin, paitsi etten puhunut sysimustasta oikeistolaisuudesta enkä köyhien tappamisesta.

   Poista
  7. Olen joskus esittänyt vertauksen, että meitä suomalaisia vaivaa ”kirkonkylä-syndrooma” - keksin termin muistaakseni itse.

   Siinä syrjäisen kirkonkylän kerma yrittää epätoivoisesti matkia pääkaupungin - eli suuren maailman - tapoja ja virtauksia ja ampuu kaikessa lapsellisesti yli.

   Niin kuin nyt esim. tässä rasistijahdissa. Jos olisin rokkari, perustaisin bändin nimeltään Mustat säkit.

   Poista
  8. Ai että kun vielä nähtäisiin se aika, jolloin meillä saa rienata runolla ja Mustat säkit -laululla, Manne menuetin esittämänä solistinaan Remu Aaltonen.

   https://youtu.be/nBeEyCC9NNg?si=p_oHtu2WRzku8J5S

   Poista
  9. Pikkulapset sanoo kakka ja pieru ja nauraa räkättävät päälle.

   Poista
  10. Kyllä se pitää nyt kieltää. Pierijöissä voi olla vähemmistöryhmäläisiä. Samoin kakkaajissa.

   Poista
  11. Kyllä, kieltää pitää. Kun tyttäreni oli pieni, hän minulle suuttuessaan tuhahti ”isi on tattapötäle”.

   Ihan kauhistuttaa ajatella, että olisinkin ollut ns. ruskea poika. Minunhan olisi pitänyt ilmiantaa hänet!

   Poista
  12. Paska, pieru, vittu, tapetaan Marin.

   Poista
  13. Sanna Marinille toivotan kaikkea hyvää! - Ylimystöön kuuluvana, vihansa duunareita kohtaan on hyvin ymmärrettävää. Nyt pääsi meistä rupisista persuista ja muusta paskasakista ja saa käydä vuorovaikutusta arvoistensa lordien, kreivien ja muun paremman väen kanssa. - Jatka loistavilla periaatteillasi Sanna, sinä et kuole köyhänä, jos kuolet lainkaan.

   Poista
  14. Sannalle hyvää, tietenkin. Hänellä on oikeasti kovat ajat, suuria elämänmuutoksia, pettymyksiä sekä työelämässä että yksityispuolella. En osaa kuitenkaan uhriuttaa häntä. Hän putoaa varmaan jaloilleen, kuin kissa.

   Vaan kymmenen pistettä niille turkulaisvanhemmille, jotka eivät päästä nyt lapsiaan kouluun, koska luokalla on väkivaltainen häirikkö, jota kaikki pelkäävät ja joka on oikeasti vaarallinen. Rehtorin mukaan mitään huolestuttavaa ei nyt ole sattunut, joskin vähän haasteita on jossain.

   Tuommoisia ne rehtorit ovat, ajatttelevat enemmän omaa persettään kuin lapsia. Ettei vaan koulun maine mene. Eiköhän se maine ole jo mennyt.

   Poista
  15. Törkeää olisi ilkeästi väittää, että Marinilla ja Olavi Uusivirralla on rakkaussuhde. - Näkyvä kiehnääminen on tietysti vain eläimellistä seksiä.

   Poista
  16. En lakkaa ihmettelemästä tätä Olavi Uusivirtaa.

   Onko se oikea nimi? Missä viipyy Esa Uusipakarinen, Masa Uusiniemi, Georg Nymalmsten, Henry Neutheel tai kaiken huippuna Riku Newriemu!?

   Poista
  17. Lukemani mukaan Olavi Uusivirta on oikea nimi. Siinä on vanhemmilla ollut jonkinlaista säkenöintiä johonkin suuntaan.

   Monestihan vanhemmat ovat aika luovia nimetessään lapsosiaan jonkin idean tai teeman mukaan. Ja nythän on jopa trendinä naimisiin mentäessä ottaa uusi yhteinen sukunimi, joka ei ole kummankaan entinen sukunimi, vaan keksitty, kenties yhdistelmä entisistä nimistä.

   Poista
  18. Nämä keksityt yhteisnimet aiheuttavat joskus myötähäpeää.

   Minkähän nimen me Iineksen kanssa valitsisimme, jos meitä uhkaisi pakkonainti - Ankkavaara?

   Minkähän nimen Riku ja Mikis valitsisivat, jos tulisivat kaapista? Tai Noora ja Tapio?

   Poista
 20. En osaa sanoa, minun mielestäni ei mitään. Tällainen valinta sopii mielestäni hyvin Marinille ja istuu kuin nenä päähän.

  Et suinkaan sinä, tälläkertaatapio, nyt luule, että kirjoitan omista tuntemuksistani. Enemmänhän minua kiinnostaa suuren yleisön (viestintä)käyttäytyminen eri tilanteissa, esimerkiksi nyt idoliensa suhteen. Marinilla on kiihkeä idolikunta, jota on antavaa huomioida.

  VastaaPoista
 21. Mikä on 'idolikunta'?

  VastaaPoista
 22. Sehän on idolin ympärille syntynyt idolikultti.

  VastaaPoista
 23. Muistanpa lapsuudesta näitä kissahullumummuja. Yhelläkin oli hurja määrä kissoja, talonsa täynnä. Ihan hulluahan se oli ja on mielestäni edelleenkin, jos sellaisia on. No ei me niitä lapsina menty tappaan, mitenhän aikuiset tämän ongelman hoiti? Kuoliko mummo ja kisut listittiin hänen jälkeensä? Lapissa on ihan eri laki kuin etelän vetelilä! En tuomitse näitä lappilaisia lapsia, he ovat tottuneet todelliseen elämään, kuten porojen teurastukseen!

  VastaaPoista
 24. Kisulit on siinä pientä näillä tuntureilla! Melkein välttämätön teko!

  VastaaPoista
 25. Ellei Kissahullumummu ite ymmärrä!

  VastaaPoista
 26. Niin sen katit tapetaan, se on elämän laki!

  VastaaPoista
 27. Oishan tuo Mummu voinu steriloida niitä kattejaan, varmaan tuosta mummusta kylillä puhuttiin, sekopäänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummu oli käsittääkseni hieman laitapuolen ihmisiä, monien kommenttien mukaan romaninainen, joten tuskin hänellä oli rahaa tai ehkä tietoakaan asiasta. Silti hänellä on oikeus pitää ja rakastaa kissojaan, kun ei niitä nyt mitään yhdyskuntaa ollut.

   Eli poikein julmaa tekoa ei voi millään perustella.

   Poista
  2. Jos persupojat olisivat tehneet tämän, rasismihuuto olisi hirveä ja lehdet pullistelisivat. Nyt kun kyseessä oli demari - viittaan myös Lindtmanin natsi- ja seksikuviin, niin hiljaisuus vallitsee, asia painetaan villaisella kuten aina demarien rikokset ja mokat.

   Poista
 28. No ja höh höh, sie persumummu oot ihan pöhkö!

  VastaaPoista
 29. Poijat sun ikäsinä teki vaikka mitä, Katko naapurin kanan kaulan tietääkseen josko se kana senkin jälkeen lentäis. Ja lentihän se, päättömänäkin!

  VastaaPoista
 30. Oot ihan pöljä persumuija!

  VastaaPoista