17.9.2023

Uhkia päämme päällä

 


Jos luulitte, arvon ihmiset, että koronaa ei enää ole, niin erehdytte. Minun kolmesti rokotettu tyttäreni on juuri saanut hurjanpuoleisen koronan ja minä olen altistunut tartunnalle. 

Tytär on ollut koko korona-ajan pääkaupunkiseudun vilkkaan ja monenkirjavan ihmismassan keskellä, liikkunut estoitta ja ollut työssä jopa samassa ahtaassa työtilassa koronaa räkivän ihmisen kanssa, eikä ole tähän mennessä vielä sairastunut - kuten en minäkään, viidesti rokotettu, ihmisiä tavannut ja etäisyyttä pitämätön - lukuunottamatta alkuaikojen eristäytymistä.

Ilmeisesti meidän suvussamme tarvitaan vierasalkuinen virus, sillä tämä tyttären virus tarttui Brittein saarilta, teattereista, palatseista, museoista, kahviloista tai lentokoneen ahtaasta tilasta, niin kuin itse epäilen. Menomatkalla vieressä oli istunut isokokoinen uros, joka oli pitänyt reisiään auki ja jalkojaan levällään yli oman tilansa koko matkan. Mistä tulee tämä jokusten miesten jalat överisti harallaan istuminen? Kun isoilla miehillä tunnetusti on aika pieni värkkikin, kertovat tutkimukset naistenlehdissä, niin harallaan istuminen tuntuu turhalta uhoamiselta. Eivät naisetkaan tuuleta.

Mitä minun altistumiseeni tulee, se tapahtui Lihavaa, eli Lumo-kissaa noudettaessa, kun söimme yhdessä laittamani ruoan, aika lähekkäin keittiön pöydän vieressä. Seuraavana päivänä sain viestin, että koronatesti näytti positiivista ja keuhkot olivat täynnä räkää ja hevosyskä vaivasi. Kun tyttärellä on lisäksi homekoulusta saamansa astma, tilanne on kurja, mutta ei henkeä uhkaava rokotusten vuoksi. Itselläni on viisi rokotusta eikä ainakaan vielä oireita. Ei passaisi näinä soten aikoina sairastua. Terveyskeskukset ovat kaaostilassa ja hoitoa eivät saa edes kaikki sairaatkaan. 

Kun sotea ajettiin kuin käärmettä pyssyyn, kuvittelin, että se merkitsee potilaan parasta. Vaan ei se merkitse, sillä ei voi mitenkään olla potilaan etu, että terveysasemia lakkautetaan jopa pääkaupunkiseudulla. Tulee kafkamainen tunnelma: terveyskeskus on kuin linna, jonka tyhjillä käytävillä kulkee asiakas, maanmittari K. yrittäen saada yhteyttä kaupunkia hallitsevaan linnaan, mutta kohtaa vain outoja esteitä: varsinaisia asiasta päättäviä henkilöitä hän ei tapaa ollenkaan, ainoastaan alempia virkamiehiä, ja silloinkin kun hän tapaa jonkun ihmisen, kunnollista kohtaamista ei tapahdu vaan vuorovaikutus jää pinnalliselle tasolle. 

Sote ulkoistaa potilaat pois tai etäruutujen taakse, lääkärit ovat linnoittautuneet kauas asiakkaasta terveydenhoitajan  taakse, ja harvat ja valitut ovat ne, jotka pääsevät kaikkein pyhimpään: lääkärin kanssa elävään kontaktiin. 

Tämän masentavan blogipäreen lopuksi totean teille, arvoista ihmiset, että paljon on nyt uhkia päämme päällä. Voimistuvan koronan lisäksi meitä uhkaa vaarallinen intialainen Nipah-virusinfektio, joka  tappaa jopa 45–70 prosenttia kantajistaan. Viruksen luontaisia kantajia ovat hedelmälepakot, mutta sen voi saada myös saastuneesta ruoasta. Virus on lisääntynyt Intiassa huolestuttavasti, kertoo WHO. 

Eikä tässä vielä kaikki. Ihmispoloa uhkaa myös lintuinfluenssa, jopa Suomesta käsin, koska meillä halutaan pitää kiinni turkistarhauksesta. Myös afrikkalainen sikarutto uhkaa levitä Suomeen, koska sitä on jo Ruotsin Fagerstassa. Tosin tämä tauti ei uhkaa ihmistä, vaan ainoastaan joulupöytämme kunkkua, kinkkua. Vaan uhka sekin.

( Maalaus Franjo Klopotan)

63 kommenttia:

 1. Totta puhuen minäkään en aina tajua miesten käytöstä.

  Joskus pitää oikein miettiä onko kyse röyhkeydestä vai tyhmyydestä vai molemmista. Usein se silti lienee vain viatonta tolloutta eli ajattelemattomuutta.

  Onhan naisillakin omia omituisia tapojaan, mutta herrasmies ei valita. Riku ja Mikis saavat kertoa.

  VastaaPoista
 2. Minä epäilen, että tuohon överi-istumiseen, jokusilla myös överikävelyyn polvia sivulle lenksauttaen ei vaikuta ainakaan hyvänlainen mieshormoni, vaan olisiko vaan jonkinlainen tehoste, jolla pelotellaan muita uroksia pois läheltä niin kuin Avarassa luonnossa. Reviirin valtausta niin sanoakseni.

  Naaraillehan tämä tuottaa yleensä pientä hupia, paitsi ahtaissa lentokoneissa.

  VastaaPoista
 3. Röyhkeä tapa tuo haara-asennossa istuminen. Paitsi että se on tilaa vievää, on se myös rumaa. Telkassa näitä uroksia myös näkee. Onkin mielenkiintoista ajatella, ketkä miehet noin istuvat. Helppo ajatella heillä olevan heikko itsetunto, mutta mistä sen tietäisi. Livenä ei oikein viitsi kysyäkään. Mistähän sekin johtuu.
  Toivottavasti tyttäresi, Iines, saa otettua niskalenkin moisesta koronasta ja piakkoin. Nyt on sitten Lumo jo siellä. Niin, ja toivon, ettet sinä saa ko. tautia. Sydän täynnä toivoa, kulje aina huomiseen.

  VastaaPoista
 4. Mark Twainin kirjassa "Tom Sawyerin seikkailut" on tapahtuma, jossa Sawyer on naamioitunut tytöksi, hänellä on hame ja peruukki ja sen sellaista, kun hän menee erään leskirouvan luo... pyytämään häneltä ruokaa tms. apua - en muista miksi kaikki tämä vaivannäkö - mutta hänen tyttönä esiintymisensä sujuu aluksi oikein hyvin. Vaan sitten rouva alkoi epäilemään... ja otti lankakerän ja pyysi Tomia auttamaan sen setvimisessä: hän heitti kerän Tomin syliin, joka vaistomaisesti levitti jalkansa, ettei se putoaisi lattialle. Jolloin... leskirouva herahti nauramaan että "et sinä tyttö ole, poika sinä olet". Koska... tyttö olisi ottanut lankakerän vastaan pistämällä jalkansa yhteen, ei levittämällä niitä.

  Että kai tämä lähinnä joku kulttuurin luoma perusta on, että miehet istuvat jalat levällään ja naiset eivät, eivät vahingossakaan. (Toinen asia on se , aivan toinen, miten jalat kullakin makuuasennossa ovat mallillaan.)

  VastaaPoista
 5. Tästä tulee mieleen tositapaus. Mainitsin muinoin eräälle miespuoliselle ihmiselle huomioni jostakusta naisen kuvasta lehdessä: ”Onpas väärät sääret”. - Ei haittaa, sanoi tämä miekkonen, sivuun ne kuitenkin heitetään. Tämä oli ensimmäisiä oppitunteja miespuolisen ihmisen sielunelämän lainalaisuuksiin.

  Jos joku esittää naiskävelyä, niin sehän tapahtuu nimenomaan polvet yhdessä, niin että sääret ulkonevat ja muodostavat soman kaaren. Takapuoli heiluu tässä kävelyssä kutsuvasti.

  VastaaPoista
 6. Ripranie, toivotaan, että tauti menee pian ohi. Kyllähän ne rokotukset estävät pahimmat vaiheet. Toistaiseksi kuume on ollut maltillista, enintään noin 38. Pahinta on mahtava yskä ja tukkoinen olo, kuulemma. Avaavaa lääkettä tarvitaan. Itse aion mennä huomenna panemaan mökin talviteloille, tavarat sisään, vaikka olisi vähän köhää. Vielä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna jo? Minä jatkan mökillä käyntiä lumen tuloon saakka eli marraskuuhun. Kuun vaihteessa saankin taas pienen terrierin viikoksi hoitooni ja lähden sen kanssa mökille viettämään koiranelämää - jos ei tule liian kauheat koiranilmat.

   Poista
  2. Niin, siis tänään. Olen paraikaa mökillä, syön eväsleipiä raahattuani jätteenkeräysastian ja postilaatikon alhaalta tienvarresta ylös talolle.

   Ette kyllä arvaa, mitä löysin meidän mäestä mennessäni alas. Kyllä, silmänkantamattomiin kantarelleja! Keltaisena mattomerenä! Ja kun tulin ylös ja vilkaisin talon taakse, kompostorin eteen, sielläkin oli keltaisenaan kantarelleja! En ole koskaan ennen saanut näiltä paikoin näin paljon sieniä - ämpärillinen.

   Mietin mielessäni, että se on lahja juuri kuolleelta lähinaapuriltani, jolla oli tapana hieman seurailla elämääni ikkunoistaan, jotka antavat suoraan etupihallleni. Yksineläjä, kelpo mies, tunsimme vuosikymmenet.

   Poista
  3. Ilman muuta ne kantarellit olivat taivaan lahja naapurimökin komealta poikamieheltä!

   (Tosin kaltaiseni epäilijä aprikoitsee, että ehkäpä se naapurin ukko on aiempina vuosina itse salaa kerännyt kaikki kantarellisi…?)

   Poista
  4. Ei voi olla totta, Tapsa! Nimittäin se pikkupiru, joka asuu jokaisen meistä sisällä, kuiskasi minulle, että mitäpä, jos tämä kantarellisato onkin tässä sen vuoksi, että poikamies ei ole päässyt nyt sieltä jostakin poimimaan näitä….

   Toinenkin ennen tapahtumaton satoon liittyvä kummallisuus tapahtui. Eli viimeksi kun kävin mökillä, katsoin ihaillen omenapuuta, että kylläpä tulee runsas sato, puu on täynnä punaisia omenoita.

   No nyt siellä puussa oli seitsemän isoa punaposkista omppua, maassa ei ollut ainoatakaan. Eli oliko siellä käynyt omenavaras, jollaista ennen ei ole ollut mailla eikä halmeilla? Vai voivatko runsastuneet peurat syödä kaikki omenat, puustakin? Aina on ennen maassakin ollut omppuja, puolimätiä, haukattuja, ehjiä, nyt ei yhden yhtä mätääkään. Eli kun ennen olen saanut omppuja ämpärin tai pari, nyt sain seitsemän omenaa.

   Poista
  5. Yks haamu tuli Iineksen pihalle
   ja omenapuita se kolkutti.
   ”Sinä oletko se naapurin poikamies,
   joka puutarhassain kolkuttelet?”
   ”En ole se salskea naapuris,
   joka puitasi kolkuttelloopi,
   vaan olen ihailijasi Tapsukka,
   joka varkaisiin tullut on.”
   Mut Iinukka avasi ovensa
   ja pyysi haamun sisälle,
   ja kaljan kylmän hälle tarjosi
   - ja siihen haamukin heräsi.

   Poista
  6. Loistavaa Tapsa, saat ainoan Sandelsini jääkaapista haamunkarkotuksesta. Ja olivat kantarellit sitten maallista tai taivaallista alkuperää, niistä on nyt nesteet herutettu pannulla pois ja ne on pakattu annospusseihin pakkaseen odottamaan syöntiä. Kantarellikastike, nam. Tai kantarellipiiras, nam nam. Tai ihan vaan paistetut kantarellit.

   Poista
  7. Iineksen oveen kolkutetaan
   kas, kukapa siellä kolkuttaa.
   Oven avaa Iines kuin varoen
   kaks naista katsoo kuin anoen.

   No, mitäpä asiaa vierailla on
   kysyy Iines taas kuin varoen.
   Vieraat anteeksi pyytäen sanovat
   me veimme sun sienet ja omenat,
   miten voimme me tekomme hyvittää.

   Iines kysyi, oi miksi te teitte sen,
   tuli julki näin tarina surullinen.
   Ei voinut Iines kuin armahtaa
   näitä naisia surun murtamia.
   Naiset anteeksiannon saivat siis näin.

   Poista
  8. Ihanaa, Ripranie, ihanaa! Anteeksi etten huomannut tätä ennen kuin nyt! Tämä oli niin ylhäällä kommenteissa, etten katsonut.

   Kaunis ja syvällinen runo. Kiitos, olet aika mestari!

   Poista
  9. Kiitoksia paljon, kyllä lämmittää.

   Poista
 7. Toivotaan, sairaslomaa tuli tänään puhelimitse työterveyslääkäriltä kolme päivää. Kolme päivää astmaatikolle, jolla on kuumetta ja niin kova hevosenyskä, ettei voi kunnolla edes puhua.

  VastaaPoista
 8. Tämä terveyskeskusten tilanne onkin tässä huolestuttavinta. Lääkärit on piilotettu talon uumeniin heitä vahtivan sairaanhoitajarivin taakse. Ja sairaanhoitajaankin saa yhteyden vain puhelimitse jonottamalla ja odottamalla tuntikaupalla puhelua. Järkyttävää!

  Jos kymmenentuhannen asukkaan kunnastakin laukkautetaan toimiva terveyskeskus, jossain on vikaa. Etenkin kun naapurikunnastakin lakkautetaan ja iso keskussairaala sijaitsee sadan kilometrin päässä. Ihminen, potilas, on unohdettu tässä kommunistisessa systeemissä täysin.

  Ihmisillä on oikeasti hätä. Pitääkö tilata Kela-taksi, jotta pääsee sadan kilometrin päähän labraan viemään pissapurkkia tai ottamaan rokotusta? Siinä menee puoli päivää, kun ennen meni vartti tai puoli tuntia omassa kaupungissa. Kyllä minä menen vaikka viimeisillä rahoillani yksityislääkärille, jos sellainen kaupungissa on. Käynhän minä yksityisellä hammaslääkärilläkin, koska julkiselta ei saa aikoja. Maksan niin kauan kuin jaksan. Suomen terveydenhoito on luokattoman heikkoa. Osaamista olisi, hoitajat ovat mukavia, mutta kun se saatavuus ei riitä mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on, tilanne on ihmisarvon vastainen.

   Ja kun ajattelee, miten vielä huonommassa jamassa joku köyhä vanhus tai muuten heikko ihminen on, osaamatta pitää puoliaan tai osaamatta kuvata sairauttaan puhelimitse tai osaamatta mennä nettiin katsomaan Omakantaa, niin heitteillä olevia on oikeasti.

   Miten monessa EU-maassa kansalaisten yksilöllinen terveydenhoito on aivan päinvastainen kuin meillä: ihmisillä on omalääkäri, joka tuntee potilaan historian. Lääkäriin saa aina yhteyden, terveyskeskuksia ja -asemia on tiheästi, ihmisiä ei kyyditetä takseilla kuin karjaa - taksikyyti mennen tullen on ainakin 50 euroa. Päälle tulee poliklinikkamaksut. Siis puhun julkisesta.

   Poista
  2. Soten myötä palvelut huononee edelleen. Kiitän toki siitä, että pääsin verikokeisiin ja röntgeniin vielä.
   Yksityisellä maksu olisi aivan toista luokkaa.
   En kuitenkaan enää vastannut puhelimitse lähetettyyn soten kyselyyn: " Miten onnistuimme?"
   Yhdestä kymmeneen asteikolla
   piti arvioida ja kysyttiin myös suosittelisinko palvelua muille.
   Että kehtaavatkin kysellä moisia.
   A-studiossa on klo 21 aiheena terveydenhuoltomme.

   Poista
  3. Itselleni tulee mieleen tuosta kyselystä, että mahdetaanko sillä kartoittaa potilasasiakkaiden tyytyväisyyttä palveluun kenties terveyskeskuksen tarpeellisuusarvioinnissa. Eli lakkautetaanko tämä keskus, vai säilytetäänkö.

   Olisin valmis antamaan vaikka kiitettävän tämän vuoksi, jos palvelu ei nyt aivan kehno ollut. Eli jos tulee paljon huonoa palautetta tai ei palautetta ollenkaan, sillä voisi olla painoarvoa lakkautusuhan alla. Kiitettävät palautteet voisivat pelastaa keskuksen.

   Poista
  4. PS Jos tämä hallitus antaa lakkauttaa terveyskeskuksia eväänsä väräyttämättä, se menettää luottamukseni kättelyssä. Edellinen halitus ajoi epäonnistuneen soten voimaan, mutta ei tämäkään hallitus itseään pelasta, ellei se pelasta toimivia tervyskeskuksia jollain konstilla. Kansalaisten terveydenhoito on asia, jota ei voi ajaa alas.

   Poista
  5. Vaan eikö bulevardilehdistön Sanna-hurmos milloinkaan lakkaa. Avattuani juuri puhelimesta Ilta-Sanomat ylimmäisinä oli kaksi Sanna-uutista:

   1) Sanna Marin saa nyt etuoikeutetun elinikäisen diplomaattipassin. Hänen mahdollinen aviopuolisonsakin saa sellaisen.

   2) Sanna Marin ei saapunut Tampereen kaupunginvaltuuston kokoukseen, vaan jäi pois ilmoittamatta.

   Siis herramunjee, onko lehdillä nyt uutispula, kun rasismikohukaan ei enää myy? Miksi Sannan jokainen yskähdyskin uutisoidaan.

   Poista
  6. Samaa olen ihmetellyt jo varmaan viikon verran. Joka aamu kuin uutiset aukaisen, on Sanna sivuilla sen. Nyt on kyllä expuolisokin otettu ainakin vähäsen uutisiin. Tulee mieleen, että näinkö lehdistö yrittää expariskuntaa uudelleen yhteiseloon. Ihan kuin hallituksen toivottaisiin/haluttaisiin kaatuvan ja sos.dem. hallitukseen.

   Voi, voi, kun hallitus on menojen kanssa jo väärällään. Purra jo letkautti lapsilisien poistoa suurituloisilta. Eihän kokoomus moiseen suostu. Puolustusmenoja pitisi kasvattaa ja varmaan EU on jo kärkkymässä jotain uutta menopakettia. Etten sanoisi, ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Mahtaako yleisesti vanhuksista taas kukaan välittää mitään. Kun isoihin saappaisiin astuu/saa astua on asiat hyvin, hyvin monimutkaisia.

   Poista
  7. Toisaalta lapsilisät ovat lapsen rahaa, lapsen hyväksi, jokaisen lapsen. Mihin se raja vedettäisiin, että tuo lapsi ei saisikaan lisää, mutta tuo saisi?

   Monella "rikkaaksi" lasketulla on kova veroprosentti, iso asuntolaina ja opintolainaakin useilla. Kaikki tämä on pois "rikkaan" lapselta, joten minusta on eettisesti oikein, että on jokin etuus, joka on kaikilla lapsilla tulotasosta huolimatta. Se on tavallaan valtion kädenojennus uudesta kansalaisesta.

   Toisaalta ymmärrän senkin, että eivät kaikki niitä lisiä tarvitse, vaan niitä kerrytetään tilille. Itsekin tunnen läheisesti perheen, jossa jokaisen viiden lapsen lisät pantiin kunkin lapsen säästökirjalle, ja lapsi sai sen sitten lähtiessään opiskelemaan tai maailmalle. En osaa sanoa, onko tämäkään väärin. Lapsen hyväksihän se tuli.

   Taloudellinen eriarvoisuus on mielestäni asia, jonka eteen lähinnä kunkin tulee itse ponnistella. Ei yhteiskunnan tehtävä voi olla tasata joidenkuiden ansaitsemia varoja tasan tarkkaan kaikille muille. Osa tietenkin, mutta meillä on jo nyt maailman korkeimpiin kuuluva verotus.

   Poista
  8. Diplomaattipassi
   1 §

   Diplomaattipassi annetaan tasavallan presidentille, hänen puolisolleen sekä alaikäiselle lapselleen. Diplomaattipassi annetaan myös entiselle tasavallan presidentille, hänen puolisolleen sekä leskelleen.
   2 §

   Diplomaattipassi annetaan myös eduskunnan puhemiehelle ja varapuhemiehelle, valtioneuvoston jäsenelle ja oikeuskanslerille, korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto- oikeuden presidentille, evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkkokunnan arkkipiispalle, puolustusvoimain komentajalle ja entiselle pääministerille sekä entiselle ulkoasiainministerille.

   Diplomaattipassi voidaan antaa myös tasavallan presidentin kanslian, valtioneuvoston kanslian, ministeriön tai eduskunnan kanslian kirjallisesta esityksestä henkilölle, joka matkustaa virallisessa taikka muussa erityisen merkittävässä tehtävässä ja diplomaattipassin myöntäminen erityisen merkittävästi edistää matkan taikka tehtävän toteuttamista.

   Edellä 1 ja 2 momenteissa tarkoitetun henkilön aviopuolisolle voidaan antaa diplomaattipassi silloin, kun puolisot matkustavat yhdessä.
   3 §

   Diplomaattipassi voidaan antaa ulkoasiainhallinnon tilapäiselle avustajalle sekä häneen rinnastettavalle ja häntä virka-asemaltaan korkeammalle ulkoasiainhallinnon virkamiehelle ja, erityisestä syystä, muulle ulkomaanedustuksessa toimivalle henkilölle.,

   ym. Älä itke.

   Poista
  9. Anonyymi, et sitten havainnut, että kommenttini kritisoi iltapäivälehtien uutisointia, ei Marinia. En sanonut Marinista mitään, vaan lehtien tavasta uutisoida julkisuuden henkilöstä.

   Olen tässä Marinin puolella. Oletan nimittäin, että hän ei liiemmin välittäisi julkistettavan maailmalle, että hän ei ilmoittanut kokouksesta poissaolostaan etukäteen, eikä myöskään diplomaattipassista, jonkalaisia ihmisillä ja entisillä pääministereillä on aina ollut. Asia ei ole uutisen arvoinen kenenkään kohdalla.

   Tuo sitaattisi on, Anonyymi, tarpeeton. Uutisjutusta kyllä ilmenee, keille kaikille diplomaattipassi annetaan. Siinä ei ole mitään kummallista.

   Poista
  10. Sanna Marin antaa sulle syyn elää ♥️

   Poista
  11. Ei, vaan viestintä on intohimoni. Mediaviestintä.

   On kiinnostavaa tutkia, mistä media kirjoittaa, miten media kirjoittaa, mistä media vaikenee ja mitä tahoja käyttää asiantuntijoina. Viimeksi tänään ojensin Helsingin Sanomien toimitusta siitä, miten se julkaisi kansanedustaja Johannes Koskisen nälvivän ja falskin kommentin vastoin omia eettisiä sääntöjään, jotka ovat luettavissa keskustelijoille. Kommentti näyttää poistuneen. Viestintä on kiinnostavaa, ei Johannes Koskinen.

   Joskus sinä, Mankemangi, et osaa erottaa pointtia. Oikeastaan se on sinulta aika usein kateissa.

   Poista
 9. Kuvasit jetsulleen Suomen terveydenhoidon tilanteen, jota itsekin tuossa alimmassa kommentissa äsken kuvasin.

  Harmi, Noora, tuommoinen pitkittynyt covid. Se voi tulla kelle vaan. En tiedä, olenko itse saanut tartunnan. Minulla on lieviä kurkkuoireita ja vilunväreitä, mutta arvelen, että se voi voi olla psyykkistä oireistoa, koska pelkään ja odotan nyt tietenkin, iskeekö se minuunkin, tarkkailen oloani liikaakin. Tapasimme torstaina, ja nyt on sunnuntai. Itämisaika voi olla pitkäkin.

  VastaaPoista
 10. Yhteiskunnan tehtäviin voi kuulua sopimisen ja mallin asteesta riippuen mitä hyvänsä totalitaarisesta diktatuurista cargo-kulttiin eristyneellä saarella, tämä on selvää ja mutta väittää että korkeiden verojen kestämättömyydestä ei ole sopimusta on virheellinen.

  Suunnilleen samassa asemassa olevat ihmiset myöntävät etuuksia toisilleen, saadakseen niitä vaaditaan aktiivista passivoitumista. Tämä ei toteuta tuottavan mallin yhteiskuntaa.
  Ei sitä toteuta myöskään kaikkia veroin maksettuja palveluja käyttävien kverulanttien näppärien suunnitelmien puutteiden tarkastelu, se vasta ajanhukkaa onkin.

  Eräältä työväenliikkeen johtohahmolta joka oli tunnettu aatteensa roihusta kysyttiin kuinka hän mahdollisimman lyhyesti kertoisi mitä työväki haluaa. Hän vastasi: lisää.

  VastaaPoista
 11. Yhteiskunnan, yhteisön tehtäviin voi tietysti kuulua mitä vain, mutta puhun tietysti demokraattisesta yhteiskunnasta, jossa toimitaan sellaisen yhteisöllisen päätöksenteon pohjalta, johon jokainen jäsen on äänestämällä saanut osallistua.

  Tässä ajassa trendaavaa on se, että ne joiden ääni meni tällä kertaa häviäjien puolelle, haluavat rikkoa vastavalitun demokraattisen päätöselimen. He ovat kuin lyhytjännitteisiä uhmaikäisiä lapsia ja koettavat kävellä demokratian yli tajuamatta sitä, että demokratiassa vaikuttaminen käy laillista tietä. Ei hallituksia vaihdeta kaduilla eikä mediassa vaan parlamenteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opposition pitää siis nöyränä ja kiitollisena ottaa vastaan kaikki mitä hallitus tekee ja taputtaa vielä käsiä koska ovat vaalin voittajia. Orpon hallitus kun jatkaa ollaan kohta kun Pohjois-Koreassa.

   Poista
  2. Ei toki. Opposition perustehtävähän on kysyä ja kyseenalaistaa hallituksen päätöksiä, ja tarvittaessa pitää räksyttääkin. Se mahtuu ja oikeastaan kuuluukin demokratia-käsitteen alle. Tätähän demokratia juuri on, erilaisten näkemysten sallimista, huonojen ja tyhminä pidettyjenkin.

   Tänä kesänä ja syksynä kyse ei ole ollut siitä, että oppositiota (ja siihen yhtynyttä valtamediaa) yritettäisiin estää kritisoimisesta.

   Kyse on selkeistä ylilyönneistä, vastatoimien oikeellisuudesta, siitä mikä on nyt mennyt kohtuuden yli. Mauno Koiviston vertauskuvin: ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, niin se ei voi olla lakikaan”.

   Jos kansalainen on rehellinen ja asioita seuraava, hänen on pakko ollut nähdä opposition voimakas nousu hallitusta vastaan jo ennen kuin se julkisti ohjelmansa.

   Rasisteja etsittiin kymmenkin vuoden ikäisestä heinäsuovasta kissojen, koirien ja toimittajien koko volyymilla, raivoisalla vimmalla. Yksi vääräkravattinen saatiin eroamaan, toinen nuoruudessaan suljetulla foorumilla someälähdellyt oli lähellä eropakkoa. Kolmas nuoruudessaan natsikuvissa esiintynyt puoluejohtaja sen sijaan pääsi median hellään unohdukseen, koska pojat on poikia. Kissaperheen tappaja, homojen tappaja, no, olkoon, näitähän riittäisi oppositionkin puolella.

   Eniten surettaa laadukkaiden valtamedioiden, ennen kaikkea Helsingin Sanomien romahtaminen kohtuullisen puolueettomasta julkaisusta omaa agendaa ajavaksi voimakkaasti politisoituneeksi lehdeksi. Se näkyy mm. lehden keskustelujen tason laskuna ja ennen hyvien eettisten sääntöjen romahtamisena. Opposition harjoittama voimakas vihapuhe salllitaan kommenteissa.

   Poista
  3. Mene, mene tekel ufarsin..

   Tuo vanha ukkotuomarin ohje.

   Yhdellä äänellä ei shoppailla, ei varsinkaan mikäli sekin on lainaksi saatu.

   Poista
  4. Sinähän ihan vähän aikaa sitten pidit Hesarin lukijainkommentteja asiallisia ja päteviä argumenttina.

   Poista
  5. Blogiparlamentaarinen näkemys sisältää laatusanoja joiden merkitys on likimain yhtä liudentuva kuin eräiden käsitykset yksilötason oikeuksista yleiseen verrattuna.

   Tämä ei ole eduksi viestinnän tarkkuudelle.

   Koivisto totesi että mikäli politiikan kentällä saa menemään lävitse kaksi asiaa viidestä on onnistunut mainiosti. Hän ei sanonut että kolme - neljä muuta tulee luoda kuvitteellista tietoa käyttäen.

   Parlamentaarikkona hän myöndinetyei hän ollut tarkoittanut presidentin valtaoikeuksia karsittavan niin raskaalla kädellä kuin tapahtui mutta lisäsi että asia ei ole hänen vallassaan vaan että nämä asiat jokainen sukupolvi ratkaisee omasta kohdastaan.

   Uudempi puhe uudemmalta polvelta YKn yleiskokouksessa tulee aivan kohta tätä kirjoitettaessa. Katsokaaskin se.

   Arvellakseni se on realpolitik -sävytteinen.

   Poista
  6. Mene, mene tekel ufarsin = sinut on punnittu ja köykäiseksi havaittu.

   En tiedä, kehen tai mihin viittaat kryptisellä kommentillasi, Anonyymi, joten kukin valitkoon kohteeksi haluamansa.

   Minä voisin valita kohteeksi nyt kaikki ne ihmiset, jotka käyttävät trendaavassa retoriikassaan sanaparia ”väärä arvovalinta”. Kuulin tämän tänään kahden eri puoluejohtajan suusta, ja veikkaan kuulevani sen vielä monesti. Pankaa mieleenne: väärä arvovalinta. Se on nyt synneistä suurin.

   Poista
  7. Untolle sanoisin, että juuri siksihän olen huolissani Hesarin muuttuneesta viestintälinjasta, että se on joskus ollut kohtalaisen hyvä, tasapuolisuuteen pyrkivä.

   Nyt taso on romahtanut, ja lehden linja on selkeästi omaa agendaa ajava, selkeän yhdensuuntainen.

   Poista
  8. Mitä tulee jälkimmäisen Anonyymin mainitsemaan kuvitteelliseen tiedon käyttöön, niin olen Koiviston kanssa samaa mieltä. Sitä tulee asiapuheessa välttää kuin piru Raamattua. Muussa puheessa suosittelen kuvitteelista puhetta. Se on kivaa.

   Poista
  9. Mitä tulee Niinistön viimeiseen YK-puheeseen, se oli tietysti reaalipoliittinen puhe. Mielestäni odotetun kaltainen. Mieleen jäi erikoisesti lause: "Kenelläkään meistä ei ole oikeutta pakottaa muita omaksumaan ajatteluamme tai käsityksiämme". Amen. Minusta tämän voisi suunnata myös istuskeleville mielenosoittajille yliopistojen ja koulujen lattioilla. Suvaitkaamme, oikeasti.

   Poista
  10. Realpolitik -haku tuottaa yleissivistäviä tuloksia.

   Von Clausewitz -haku ei ehkä niinkään tuota.

   Macchiavellin Ruhtinas on verratonta luettavaa.

   Nollasummapeli on resurssien jakamisen ainoa matemaattinen periaate jota joudumme kunnioittamaan.

   Multilawyerism ei ole ratkaiseva eikä toteuta mitään. Tulos näyttää puhdasta nollaa eikä sillä voi jakaa.

   Poista
  11. Minä lähden näissä blogiparlamentaarisissa näkemyksissäni siitä, että sanojen merkitykset saavat olla yhtä liudentuvia kuin maailma ympärillämme. Käsitteet horjuvat kuten todellisuuskin horjuu. Nollasummapelin lisäksi varteenotettava kikka kolmonen on taatusti ei-nollasummapeli.

   Emmekä ole edes ainoita olentoja maailmankaikkeudessa. Meksikon juuri löydetyt alienitkin ovat yhtä luuta ja luurankoa, eivät manipuloituja. Mitäs tähän sanovat kaikki reaalipoliitikot ja machiavellit? Ei kaikkea pidä määritellä matemaattisesti. Ihminen ei kuitenkaan hallitse paljoakaan.

   Poista
  12. Ihminen on joko luomakunnan herra ja vastuunsa tunteva tai ei ole, pian olemassaolomme on uhattuna nisäkäslajina, eräät ovat sillä kannalla että se on jo nyt.

   Raadollinen totuus on ettei rajallisista luonnonvaroista voida milloinkaan ammentaa rajattomasti. Varsinkaan ei voida mikäli tämä tapahtuu kiihtyvällä nopeudella. Nollasummapeli on ilmeisimmin vieras käsite, ole hyvä ja tarkista. Ellet tahdo, ei ole tarpeen käydä keskusteua.

   Ei ole olemassa mitään kikkoja. Matematiikka on tosiasioiden todistusvoiman puntarointiin ainoa työkalu johon voimme luottaa.

   Maailman rajallisten luonnonvarojen oikeudenmukainen jakaminen kaatuu yhä pyrkyryyteen, ahneuteen, velttoon ja luotaantyöntävään merkkiuskolliseen kulutusyksilöllisyyteen jossa hedonismi rehottaa ja kehitys selvästi pysähtyy pelkurimaiseen, estyneeseen mielenlaatuun ja mukavuuden varjelemiseen.

   Tarvitsemme totuuden julistajia ja viisaita taiteilijoita joilla on kyky ja rohkeus valaista tietä tulevaan niukkuuden ja säästeliäisyyden aikaan jossa ilolla tehty työ yhteiseksi hyväksi ja ennen muuta sen arvostus syntyy uudelleen ja sitä ohjaamaan valistuneet edustajat joilla ei ole vallanhalua vaan vastuuntuntoa.

   Poista
  13. Esimerkin avulla esitetty: ottakaa sitten niin että kaikille riittää.
   Tämä voi toteutua vain kahdella tavalla, joko kukaan ei ota tai jaettavaa on oltava ääretön määrä.

   Poista
 12. Kesärantaan muuttanut Petteri Orpo nosti edustajan verotonta asumislisää vielä syyskuussa – Myöntää virheen Iltalehdelle

  Palautti toki rahat kun jäi housut kintuissa kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Röyhkeämpi huijaus yritys tämä oli kuin se kun ex pääministeri söi verovapaita aamiaisia. Siitä riitti paheksuntaa täällä monta viikkoa, mutta kun on oikeasta puolueesta niin sattuuhan sitä erehdyksiä. Voi kamalaa.

   Poista
  2. Orpo nosti koko kesän kansanedustajan asumislisää eli veronmaksajien rahoja vaikka asui Kesärannassa. Maksoi takaisin vasta kun jäi kiinni. Onko tämä oikestolainen varastaminen parempaa ja oikeutetumpaa kuin Marinin aamupalat, joka oli laillinen käytäntö? Viestinnällisesti kiinnostavaa.

   Poista
  3. Anonyymi lykkää nyt niin lyhkäistä, että luulisi itseäänkin hävettävän.

   Täällä ei totisesti ole ainoakaan kommentoija paheksunut sanallakaan Marinin ilmaisia aamiaisia vuoden 2021 keväällä eikä jälkeen sen. Täällä on fiksua väkeä.

   Vain minä olen irvaillut yhdessä blogitekstissäni lehdistöä, joka nosti mielestäni kohun mitättömästä asiasta. Tässä katkelma päreestäni (31.5.2021), jossa suomin keltaista lehdistöä mielestäni aika mainiosti:

   Julma bulevardilehti, joka ei voinut sietää urheaa soturia punamekossaan ja viherkilvessään, kultakruunu päässä ja valtikka kädessä, ilmiantoi soturin verottomat ruokalaskut.

   Oli nimittäin niin, että soturilla oli hyvän asemansa vuoksi pääsy palatsin ruokakaappiin, jonka ystävällinen virkakunta täytti hänen toiveittensa mukaisella sisällöllä. Puhuttiin, että kaappi pullisteli niin, ettei tahtonut kiinni pysyä.

   Ei siis aikaakaan, kun bulevardilehden lukijat pillaantuivat ja helvetti pääsi irti. Puhuttiin jopa saunasidukan tilaamisesta sekä pitojen järjestämisestä omalle suvulle. Kysyttiin, millä rahalla köyhä täyttää jääkaappinsa, kun leipärahaa ei ole, ja soturilla kaapit pullistelevat herkkuja. Urhean soturin kerrotaan kysyjille vastanneen, että köyhien kannattaa syödä leivoksia, kun leipää ei ole. Näin oli Marie Antoinettekin kuulemma sanonut köyhille.

   Turhaan sai soturi vakuutella viattomuuttaan, ja vaikka moni häneen uskoikin, niin nyt haluttiin soturin pää vadille ja uutta päätä maata johtamaan. Mielellään setämiehen.

   Poista
  4. Untolle tiedoksi, että median mukaan Orpo muutti vasta elokuussa Kesärantaan ja Orpolle maksettiin 15. elokuuta ja 15. syyskuuta puolet kulukorvauksesta, joka on tarkoitettu edustajan tehtävästä aiheutuvien kustannusten maksamiseen. Ne hän maksoi takaisin, kun virhe huomattiin. Mielestäni tämä on, samoin kuin Marinin aamiaiskohu, paljon melua tyhjästä. Molemmilla oli varmaan vähän muutakin mietittävää kuin se, onkohan palkka varmaan oikein laskettu.

   Poista
  5. Iineksestä tulisi hyvä uutisten lukija Pohjois-Korean televisioon. Kimittäisi siellä omaa virallista soopaa jossa totuus käännetään ylös alasin.

   Poista
 13. Unton kommentteja kun luen, niin ihan rehellisin mielin kysyn, että oletko se kuuluisa Unto Turhapuro?

  VastaaPoista
 14. Hienoa, kun en ole mikään hintahtava vasemmistoanarkisti ja kykenen edes vähäisiin suorituksiin. Juubbarista juuri vuokrasin Kellyn sankarit elokuvan. Ehkä olen sen joskus nähnyt, enkä vuokrannut sitä Clintin tai Tellyn takia, haluan nähdä Don Ricklesin suorituksen! - Rickles oli maailman parhaita humoristeja toiselta, elikkäs ensimmäiseltä, ammatiltaan.

  VastaaPoista
 15. Unto Hämäläinen se ei ainakaan ole, koska Unto hoksaa pointit. Itse kuuntelen toisella korvalla Eduskunnan kyselytuntia ja havaitsen, että oppositio on nyt tämän hallituksen aikana yhtäkkiä huolestunut velasta, siis luitte oikein, velasta.

  Paninkin taustalle soimaan tämän podcastin. Aika viihdyttävä, kun jaksaa katsoa ensin ne pari mainosta siitä alusta:

  https://youtu.be/YNT1QqTWnuE?si=DOKmBHcuEC9TSYCm

  VastaaPoista
 16. Kravattipersu piileskeli kolme kuukautta mediaa. MOT.

  VastaaPoista
 17. Niinkö? Onko hän siis ollut sairauslomalla tms.?

  Meinaat sitten ihan tosissasi, että kun kansanedustaja ei esiinny uutisissa, hän piileskelee?

  VastaaPoista
 18. Sinä, Unto-Mankemang, et varmaan unissasikaan myöntäisi, että harrastat vihapuhetta.

  VastaaPoista
 19. Niin tuota, nykyäänhän vihapuhetta on vain se mikä ei sovi vihervasemmistolaisten lahkolaisten agendaan. Näiden kanssa on oltava käytännössä sanasta sanaan samaa mieltä.
  Jos et tähän taivu, niin samantien heilahtaa rasisti, natsi tai vaikkapa putinistikortti.
  Ja tämähän johtuu usein siitä, että asia argumentein nämä eivät pysty kumoamaan kiusallisia faktoja.

  VastaaPoista
 20. Näin se menee. Jos kritisoi ”vääriä” asioita, leimakortit viuhuvat, mutta perusteluja ei osata esittää. Ja se leimaaminen ei ole koskaan vihapuhetta, vaikka sieltä tulisi kuinka rumaa puhetta tahansa.

  VastaaPoista
 21. Toisaalta tämä kaikki on tuttua niille, jotka muistavat suomettumisen synkät ajat. Silloin sama äärioikeistolaisen leima lyötiin jokaiseen, joka ei myöntänyt Neuvostoliiton olevan rauhan tae ja neuvostososialismin olevan kapitalismia kehittyneempi järjestelmä.

  Suurin osa muiden puolueen poliitikoistakaan ei lopulta uskaltanut julkisesti haastaa tätä näkemystä. Niinpä se edelleen on taustaoletuksena, kun puhumme esim. äärioikeiston pahuudesta. Onhan se pahaa, mutta ihan yhtä pahaa on äärivasemmisto.

  VastaaPoista
 22. Suosittelen lukemaan Liisa Väisäsen teoksen "Salaiset symbolit". Valaisee Wilhelm Junnilankin kravattia. Suosittelen lämpimästi tutustumaan kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan tämän suosituksen vasta nyt jälkikäteen.

   Tunnen SKS:n teoksen, ja myönnän, että useat tulkinnat ovat kiinnostavia ja tuttujakin, esimerkiksi hakaristin tausta eri uskonnoissa. Kuviohan on kaunis ja on harmi, että natsismi on ”ominut” tai ”syönyt” sen. Jugend-tyyli, joka on mielisuuntani erilaisissa taiteen muodoissa, ammentaa myös tästä kuviosta.

   Pesukarhun taustakin on tuttu, enkä käy näistä kiistelemään. Siinä vaihessa kun mennään Tarot-korteilla ennustamiseen, mennään minun käsitykseni mukaan jo viihteen puolelle. Harmitonta hauskaa.

   Uskon myös, että Väisäsellä on ”selkeä näkemys” mesimäyrän tai pesukarhun symboliikasta. Vaan hyvä tietää lasten vaatetustakin ajatellen, että kuvio on nyt meillä kielletty.

   Poista