22.9.2023

Vääriä arvovalintoja

 Mitä, eikö väärä kravattivalinta estänytkään Vilhelm Junnilan                    eduskuntauraa? Sanomalehti kertoo nimittäin, että Junnila valittiin tiedusteluvaliokuntaan, ja hän on saanut puhtaat paperit suojelupoliisilta.

Miten tämä on mahdollista, kun lehtiä lukemalla on kansalainen saanut vaikutelman, että Junnila on Viiltäjä-Jackin veroinen  murhamies. Vaan onneksi edes Naantalissa on perustettu komitea puntaroimaan, voiko tämän vääräkravattisen valita valtuuston puheenjohtajana pallille. Kahvia ja kampaviinereitä kuluu.

Oletteko, arvoisat lukijat, huomanneet, mikä on tällä hetkellä trendaavin sanapari ja lyömäase poliittisella kentällä? Minäpä kerron. Se on väärä arvovalinta

Hallituksen koko ohjelmapaketti lepää nyt väärillä arvovalinnoilla, sanotaan. Voisi jopa sanoa, että kaikkia nyt listalla olevia leikkauksia on nimetty tällä musertavalla termillä. 

Kun Sofia Virta sanoo, että opiskelijoiden tukien supistukset ovat vääriä arvovalintoja, niin Tytti Tuppurainen sanoo, että vammaisten tukien supistukset ovat väärä arvovalinta, ja Antti Lindtman että työttömyystukien supistukset ovat väärä arvovalinta. Ja kaikki lausuvat kuorossa, että köyhän yksinhuoltajan tukien supistaminen se vasta väärä arvovalinta onkin.

On pakko kertoa tähän tapaus menneiltä ajoilta. Kun olin juuri opintolainani takaisin maksanut asuntovelkainen yksinhuoltaja, Iiro Viinanen nosti veroprosenttini 40:een. Kyllä, luitte oikein. Olin tavallinen keskituloinen opettaja, ahkeranpuoleinen, mutta vapaa taloudellisesta rikkaudesta. Jouduin lainaamaan  äidiltäni loppukuun ruokarahat. Mitään tukia en ole koskaan saanut. Haluan sanoa vain sen, että verojen korotus Suomessa repäisee jo keskituloisen ihmisen talouden velan puolelle. Se ei ole oikea tie. 

Tästä herää tietenkin kysymys,  mikä leikkaus voi olla oikea arvovalinta tilanteessa, jossa on pakko säästää ja leikata. Onko teillä ehdotuksia? Kun leikata voi käsittääkseni vain sieltä, minne on annettu, ei sieltä, minne ei ole annettu. Vai voisiko oikein hyvin ansaitsevien veroprosentin nostaa sinne kuuteen- ja seitsemäänkymmeneen?  Mitä mieltä olette? 

Mikä on teidän arvovalintanne, arvon lukijat?

(Valokuva Iines 09/2023)

148 kommenttia:

 1. Valtioneuvoston kanslia* tiedotti tänään: Kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on laskenut syyskuun Kansalaispulssi-kyselyssä selvästi alimmilleen sitten kevään 2020.

  https://vnk.fi/-/kansalaispulssi-kokemus-yhteiskunnan-oikeudenmukaisuudesta-ja-luottamus-useisiin-instituutioihin-heikentynyt?s=04&fbclid=IwAR0ICXbXV900rK9ow3Hm2r57ix3pI5ph-m4YeuBRsyZEjycorXPP9972MpE

  *Valtioneuvoston kanslia on yksi Suomen 12 ministeriöstä. Se vastaa pääministerin johdolla hallitusohjelman toimeenpanon valvonnasta ja avustaa pääministeriä valtioneuvoston johtamisessa.

  VastaaPoista
 2. Näitä Kansalaispulssi-kyselyjä tehdään kuukausittain, ja niistä voi kukin varmaan poimia omaan katsantokantaansa sopivat kohdat. Minäkin kävin poimimassa jotakin vuoden 2022 Kansalaispulssin tuloksista edellisen Marinin hallituksen ajalta. Kas tässä tunnelmia hieman lyhentäen tuloksista:

  ”Valtioneuvoston teettämän Kansalaispulssi-kyselyssä nuorten kokema stressi on kohonnut ylimmilleen. 15–29-vuotiaista 49 prosenttia kertoo kokevansa melko tai erittäin paljon stressiä. Paljon stressiä kokevien nuorten osuus on noin kaksinkertaistunut alkusyksyyn 2020 verrattuna.

  Luottamus poliittisiin puolueisiin on vähentynyt viime kyselykierroksesta ollen nyt 34 prosenttia. Luottamus yhteiskunnallisiin instituutioihin laski syksyllä ja on nyt pysynyt vastaavalla tasolla. Luottamus puolustusvoimiin ja poliisiin on pysytellyt korkealla tasolla.”

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai viimeistä ei saa katsoa?

   Poista
  2. Tietysti saa, niitä kaikkia. Asetin tuomasi linkin vain kontekstiinsa.

   Asiaa olisi ehkä auttanut, jos olisit jotenkin kommentoinut linkkiäsi. Mitä siis haluat linkilläsi sanoa? Emme ole täällä ajatustenlukijoita. Linkit eivät keskustele.

   Poista
  3. Samaa mieltä että pitää puhua mikä on oikea arvovalinta, sellainen on rikkaiden verohelpotukset koska rikkaat tarvitsevat enemmän rahaa kuin köyhät.

   Poista
  4. Kyllä Suomen maailman kireimpiin kuuluvaa veroprogressiota saa ja pitääkin hieman laskea. Esimerkiksi Ruotsissa keskituloinen maksaa selvästi Suomea vähemmän veroja. Samoin muissa EU-maissa. Verojen laskeminen nostaa kulutusta, josta yhteiskunta hyötyy.

   Kenenkään on turha surra rikkaiden ”ahneutta”: he maksavat joka kuukausi jo veroissaan osansa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpidosta.

   Minua hirvittää tämä trumpmainen viime vaaleista alkanut kauhukuvakielenkäyttö, joka on vallannut yhteiskunnallisen retoriikan. Se on paitsi rumaa myös valheellista ja härskiä.

   Poista
  5. "Mitä siis haluat linkilläsi sanoa?"
   Eikö se siis sano sinulle mitään!

   Poista
  6. Sitaatti ei keskustele. Mikä tässä on vaikea ymmärtää?

   Minua kiinnostaa se, miksi sinä sitatoit juuri tämän, eli mitä SINÄ ajattelet lainaamastasi. Kai sinulla on omia ajatuksia? Vai pelkäätkö vastuuta omista ajatuksistasi ja ratsastat siksi jättiläisen harteilla?

   Poista
  7. Kansalaispulssi ei siis merkitse sinulle mitään. Tämän arvasinkin.

   Poista
  8. Äläpäs nyt jaksa pyöriä tyhjää. Vaikka kuluuhan se aika noinkin.

   Poista
 3. Arvovalinta on komean korskea sana ja kivasti ympäripyöreä termi, jolla voi hutkia surutta vastustajaa ja vaikuttaa fiksulta.

  Muodikas tapa on jakaa ihmiset arvoliberaaleihin ja arvokonservatiiveihin eli ihan raamatullisesti ”rikkaisiin” ja ”köyhiin” eli pahoihin ja hyviin. (Tässä on palattu takavuosien taistolaisten poliittiseen hurmahenkisyyteen, kuten sisar Iines voi todistaa.)

  Propagandakin on uskonnollisen yksinkertaista: nykyhallitus ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille.

  Olen hieman huvittuneena ihmetellyt, että tätä raamatullista väitettä käyttää nimenomaan vasemmisto eli perinteiset jumalankieltäjät ja ”monen kirkon polttajat”.

  Sana ”arvo” on alunperin tarkoittanut hintaa, joten termi ”arvovalinta” on osuva - sieltä sitä on säästettävä missä eniten tuhlataan. Tuhlaajapojat on patisteltava töihin tienaamaan oma elantonsa.

  Arvovalinta on sekin, että näkee rikan vain vastapuolen silmissä, muttei malkaa omassaan. Ja arvovalinta on myös elää yli varojensa, velaksi, jonka maksavat lapsemme. Arvon hekin ansaitsevat Suomen maassa suuressa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelussa ei tule esiintymään ainakaan sanoja köyhyys, perustulo, tulontasaus ja kristillisyys se on varma se.

   Poista
  2. No nytkös, Anonyymi, se kristillisyyskin tähän hätään kelpaisi työkaluksi? Kun muutoin se tuntuu olevan kirosana.

   Mikä tässä hallitusohjelmassa ei ole kristillistä? Tulevien polvien ajatteleminenko?

   Meikäläisellä keskituloisella eläkeläiselläkin menee joka kuukausi kristillistä tulontasausta valtiolle ja köyhille kolmannes tulosta. Puoletko on annettava? Vai kaksi kolmasosaa?

   Poista
  3. On hyväksi tietää että Osmo Soininvaara oli voimakkaasti ajamassa kansalaispalkan toteutumista jo 90-luvulla kun hänen silloinen merkittävä puolisonsa oli ensin tehnyt laskelmat joiden perusteella sen kannattavuus voitiin todistaa.

   Elätämme 39 000 henkilön virkakuntaa joka ei tee työtä joka olisi välttämätöntä asioiden hoitamisen kannalta tarkasteltuna. Yksin tämän henkilöstön perustulolle siirtäminen olisi merkittävästi kansantuotetta nostava. Se ei olisi kenenkään eduista pois, päinvastoin. Tämän kertominen on toki parlamentaarisessa demokratiassa poliittinen itsemurha. Se ei muuta tosiasiaa miksikään.

   Byrokratian tarkoitus on luoda byrokratiaa. Ei ole haitaksi että sen tietää.

   Poista
  4. Muuallakin leikkaa kuin kysymystenasettelun puolella, ei ole vihjailevien ja pikkusievien porvarisarvojen aika kuolla, yhtäpitävästi meitä rehelliseen ja rohkeaan sosiaaliseen kommunismiin ja perustarpeiden taattuun ja helppoon järjestelmälliseen turvaamiseen uskovia on yhä elossa ja vaikka meidän kiihkeimpien ortodoksikommunistien ja selkäänkiipeäjien hyljeksijöiden määrämme on vähenevä on silti sanan säilä ruostumaton ja harjoitukset jatkuvat.

   Olen siis yhteisöllinen kerettiläinen utopistisella lisäarvolla höystettynä.

   Poista
  5. Kommentit yllä jäävät nyt hämäriksi, koska niitä ei avata. Mikä se semmoinen 39 000 henkilön virkakunta on, mitä työtä se tekee ja missä? Miksi se tekee työtä, jos se ei ole välttämätöntä? Millainen työ ei ole välttämätöntä? Miksi tällaisen työn tekijät tulisi siirtää perustulolle? Mitä he itse haluavat? Eivät ihmiset ole karjaa, jota noin vain siirrellään.

   Byrokratiasta sen sijaan olen samaa mieltä. Se kasvattaa itseään. Esimerkiksi sote on vaikeuksissa valtavan byrokratian vuoksi. Lääkärit ovat etääntyneet hallintorakennuksiin piiloon potilasasiakkailta - viittaan Kafkan Linnaan.

   Poista
  6. Kysyt ja vastaat itse mutta vastausta jossa tosiasiat ovat hylätyt tai väheksytyt kutsut myötääväksi mielipiteeksi, aivan kuin tosiasiat kaipaisivat hyväksyntääsi.

   Paitsi puutteita ja tahallisia virheitä keskustelutekniikassasi, tiedäthän miksi tuota kutsutaan?

   Onko provosointi tehonnut? Ajanhukka riittää, kiitos.

   Tämän kirjoittajan keveys on pitkään ollut selvää, raskaasti erehtyen myötäileviä mielipiteitään vertailevaa ja mukamas yleisön kosiskelusta vapaata henkiseen masturbointiin verrattavaa itsekästä ja lapsellista tahmeaa tuhinaa, kuin siili kevätyössä.

   Poista
  7. Niin, siis tämä blogi ei edes pyri olemaan tieteellisen tarkka asiablogi, vaan vapaasti rönsyilevä mieluusti kirjallishenkinen keskustelublogi, yhteisöblogi, jossa saa ilmaista turhiakin ajatushairahduksia.

   Olen antanut tilaa ennen kaikkea kommentoijille, jotka saavat mieluusti räjäyttää pajatson minun sijastani. En ole kuin Kemppinen, joka räjäyttää itse pajatson kumartavien kommentoijien poimittaviksi.

   Iloitsen joka kerta, kun joku poikkeaa asiasta sivuraiteelle ja alkaa pohtia vaikka junassa istumisen perimmäistä tarkoitusta maailmankirjallisuudessa tai savupiipun peltisuojan parhaita ominaisuuksia.

   Poista
  8. Iines, Iines… Luukas 18:12

   Poista
  9. Luukkaan evankeliumi luku 18 jae 12 sisältää otteen fariseuksen puheesta, jossa fariseus kertoo paastoavansa kahdesti viikossa ja antavansa kymmennykset kaikista tuloistaan.

   Jos tällä fariseus - publikaani-vertauksella nyt tahdotaan viitata rikkaaseen ja kameliin ja neulansilmään, niin kaunishan tuo vertaus on, mutta ehkä nykykontekstiin hieman ontuva.

   Sanoisin niin, että se ontuu ennen kaikkea publikaanin osalta, joka Raamatun tarinassa häpeää huonouttaan ja vetäytyy synnintunnossaan taka-alalle. En sano, että niin tulisi olla, kunhan asettelen tarinaa kontekstiinsa.

   Meillä nykypublikaanit marssivat kaduilla, vaativat osinkoa ja pysäyttävät koko yhteiskunnan ja kiroavat ne fasistit, jotka maksavat koko lystin. Niin se oikeasti nyt menee. Tarina ei ole enää kaunis.

   Poista
  10. PS Saivarteluosuus: Fariseuksen kymmennys tuloista on aika vähän. Kun suomalainen nykyfariseus antaa siis tuloistaan puolet, ylikin ja ainakin kolmasosan, ei mitään kymmenesosaa.

   Poista
  11. Entä nykypublikaani?

   Luepa toki koko luku. Markus on suosikkini vaikka.. no. Oliko Luukas lääkintäpuolen ukkeleita?

   Niin tai näin, olen Paavalini lukenut

   Asian parista: Yhä mietin mihin kummaan Jeesus viittaa kun hän sanoo "..sillä minulla on muitakin paimennettavia."

   Poista
  12. Kas, erehdyin jakeesta, tätäpä ei olekaan tapahtunut sitten pyhäkoulun. Viittasin tietysti asayhteyden mukaan edelliseen eli jakeeseen 11.

   ”Fariseus seisoi ja rukoili itsekseen näin:…”

   Poista
  13. No minä luin kyllä senkin säkeistön automaattisesti. Tarinahan on vanha tuttu, jo kouluajoilta, sen verran tiukkaa meillä uskonnon opetus oli. Fariseukset ja publikaanit on jäänyt mieleen, elävästikin.

   Pidän kyllä puutteena sitä, että nyt kun uskontoja ei opeteta käsittääkseni ollenkaan, eikä oikein historiaakaan, niin lapsille ja nuorille jää valtavia aukkoja sivistykseen ja tämänkin kulttuuriteoksen rikkaaseen antiin. Enkä tarkoita nyt mitään uskomiseen liittyvää, vaan mieluummin juuri kulttuurituotteen eli kirjan ja historiatiedon antiin. Sääli lapsia, joille tarjotaan vaan kivaa höttöä. Me aliarvioimme heitä.

   Poista
  14. Ei sunkka! Kyl maar ja sitt viel vähä.

   Johannes siis. Kuinka suden tullen toimiikaan palkkapaimen? Olen pässinpää tässä asiassa, en ymmärrä onko pakanuus, nyttemmin lähetystyö viittauksen syy, vai onko mahdollista että Jeesus oli jonkin verran kaksoisagentti? Muhamettilaisia ei ollut. Ortodoksijuutalaisia ei ollut (ha-ha!). Aramealaisista ja kaikista pirkstetin beduiineista ei ota itse vanha kehnokaan selvää mutta onpas, on kuin onkin eräs pikantti nyanssi, tuo kaivovertaus jossa ruukku käy kaivolla. Sen tiedetään olevan eräs osa kaivonmyrkyttäjän kohtaloa koskevaa perimätietoa joka kerrotaan tarinan, kuvitteellisen, siis mielikuvituksen tuotteen tapaan. Karmea, vertahyytävä tarina joka ei ole vähääkään terveellinen kellekään. Tämä on askarruttanut pitkään. Syyn kerroin, olen pässinpäinen kerettiläinen vahvahkolla utooppisvivahteella höystettynä mutta sosiaalinen kuin mummo kirkkokahvin ja herkullisen juorun äärellä.

   Communion on muuten ehtoollinen, se siitä kommunismista.

   Poista
  15. Vertahyytäviä tarinoita ei kannata pelätä, niitä ovat nettipelitkin pullollaan ja monen lapsen kotiolot. Että se siitä pyhän kirjan ja uskontojen historian pelosta lapsukaisten viattomuuden maailmassa.

   Sopinee muistaa sekin tosio, että mikä se olikaan, joka toi lukutaidon ja opillisen sivistyksen meille - äläpäs nikottele . Ai niin, se oli kristinuskon vyöryminen pakanuuden yli, niin hauskaa kuin pakanuus Suomessa olikin. Liiat lapsetkin voi kätevästi nakata metsään susien syötäväksi.

   Poista
  16. Hyvä Paimen panee henkensä lampaiden edestä, Paha Paimen panee lampaita henkensä edestä.

   Poista
 4. Kaupungilla näkyi kivasti sanailtuja tarroja jakamolaatikoissa:

  Rikkaiden
  aika
  maksaa

  Sas muuta. Oikeistosoikeisto on kohtapuoliin tenän tekevän aidon kansalaislaiskuuden vuoksi hanskakasan tiskille kippaavien duunareiden kanssa ihmeissään, eihän se voi ymmärtää että kapitalismin kuolevaa lypsylehmää väkipakolla ajavat mutta ensi vaalikaudelle suunnitellut vaikutukset tuntuvat jo tällävaalikaudella. Oikeisto ei osaa investoida kansaan. Se menettää luottamuksen ja saa mennä sinne missä raha on ainoa mittari, helvettiin. Kyyti on jo maksettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on niin trumpimaista kauhukabinettipuhetta ettei paremmasta väliä. Annan tälle peräti kahdeksan ja puoli pistettä. Se puolikas tulee kivahkoista kliseistä - raha on rikkaan ainoa mittari, kapitalismin kuoleva lypsylehmä ja tielle helvettiin kyyti maksettu. No jaa. Vähän vielä kun petraat omaperäisyyteen ja hypähdät pois Trumpin selästä, niin saat ysin.

   Poista
  2. Sanonpa vielä asiasta ”Rikkaiden on aika maksaa”, että hohhoijaa.

   Vieläkö Suomessa on Anonyymin kaltaisia asioista tietämättömiä luulijoita, jotka eivät tajua, mitä on veroprogressio ja hyvin ansaitsevien tai rikkaiksi mainittujen osallistuminen niiden tukienkin maksupuoleen.

   Rautalangasta siis vääntö, koska asiaa ei nähtävästi ymmärretä: Jos palkka on 10 000 e/kk, niin maksettava vero siitä on luokkaa 5 000 e/kk. Jos palkka on 2 000 e/kk, niin siitä maksettava vero on vain 500 e/kk. Tuo 5 000 euroa veroa joka kuukausi valtion kassaan on todella paljon, veroprosentti on 50, kun pienempituloisella se on 25 %.

   Raja tulee vastaan veron maksussakin, koska ns. rikkaat maksavat jo paljon enemmän kuin muut, ja useimmiten niin, että eivät itse saa tukia. No, katuvalot loistavat kaikille.

   Poista
  3. Melko lapsellinen ja tahallinen erehdys tuo asian ja anonyymin oman näkemyksen väittäminen samaksi. Kuten jo sanoin olen kylläinen epäselvyyksien tahallisuuteen ja tuohon pätemiseen asian selvyyden kustannuksella, tosiasioiden piilottelu, väheksyntä ja väittäminen mielipiteiksi on lukiolaistyttöjen tason lapsus.
   Ehkäpä vetäydyn herraseuraan jossa asiat riitelevät, eivätkä naiset päde väittämällä keskustelevia herroja sateen ja paisteen syyksi ja synnyksi.

   Oletko viime aikoina saanut, onko tullut kalaa? Ilmat ovat olleet mainiot kalastukseen. Käymättä en ole vielä saanut pyydystetyksi, eivät pahukset ui ovelle vaikka kuinka pitkään tänne kirjoittelisin. Auttaisikohan jos hyppisin kiukkuisena tasajalkaa, mitä arvelette?

   Ei pidä provosoitua, hyppynaru sotkeentuu.

   Poista
  4. Anonyymi, ei tahallisen hämärästi ja käsitteellisesti kirjoittava voi vaatia itsensä kirkasta ymmärtämistä. Ihmiset eivät ole ajatustenlukijoita, eikä kryptisen viestin avaaminen ole elämän tarkoitus. Jos viestin sanoma ei mene perille, kannattaa tarkistaa oman viestin sisältö. Vika ei ole välttämättä viestin vastaanottajan sukupuolessa tai edes ymmärryksessä saati taidoissa.

   Poista
  5. Ei olekaan vaan pahkuran kömpelöissä sormissa joilta ei suju juuri mikään. Asenna siinä sitten sähköjä nukkekotiin, taukoja pitämättä ja henkistä rentoutta tavoitellen kun joku vahtii vieressä kuin pöllö hiirenvirtsan kimmellystä hallaisella niityllä. Ei suositella heikkohermoisille.

   Lisäksi ja lopuksi tekee niin saatanan tavalla mieli juoda kahvia ja polttaa sikari. Tilanne on kauhea, se on kuulkaa aivan kauhea. En ole edes saanut syödyksi. No illallistin kuusi viljapossun palasta pötköleivän välissä mutristellen ja korviani heilutellen enkä edes valehtele sillä täällä ei ole ilmanvaihtoa. Ymmärtänette etten voisi ruokailla ja valehdella samalla suulla?
   Siihen sopii kahvi ja sikari.

   Poista
 5. Näin on. Rikkaat tarvitsevat rahaa, muuten heistä tulee köyhiä. Köyhät eivät rahaa tarvitse kun vaan tuhlaavat sen kaikkeen turhaan.

  VastaaPoista
 6. Tuo on sinun luulosi, Anonyymi, eikä se ole totuus.

  VastaaPoista
 7. Noora, minäkin olen tympääntynyt politiikkaan. Se mikä minua nykyisin kiinnostaa, on poliittinen viestintä, yhteiskunnallinen retoriikka.

  Sanankäytöstä on tullut Helsingin Sanomia myöten röyhkeää, hurjaa, trumpmaisen liioittelevaa ja valehtelevaa, kauhukuvia maalaavaa.

  Tässä olisi nyt erinomainen gradun tai jopa väitöskirjan aihe kielen ja viestinnän tai yhteiskuntatieteiden tutkijalle. Trump toi sen Amerikkaan, Sanna Marin maalasi sen vaalipuheisiin ja oppositio mediaa myöten otti sen kritiikittä omakseen. Meillä ei ole milloinkaan ennen ollut näin amerikkalaista ja trumpmaista kansan kahtiajakoa ja härskiyttä politiikassa.

  VastaaPoista
 8. Porvari nukkuu huonosti...

  VastaaPoista
 9. Iinekselä vertautuu semanttiseen miinakenttään. Voi menettää mitä hyvänsä pelkästään ryhtyessään ajattelemaan miten määrittää kverulantin paapomisentarpeen määrä, enkä edes yritä.

  Palvontaa, ihailua, kunnioitusta. Ole hyvä. Yritä edes. Kuitenkaan et uskalla uskoa että kenen tahansa on helppo nähdä että sievää ja herttaista pintaa peittää outo himmerrys jolla voi uskoa olevan syy josta ei liene tänne syytä saati kohteliasta kirjoittaa. Eihän?

  Ei ne sanat vaan se soundi.

  Kykynsä kullakin sanoi apina kun persettään häpesi ja puun latvaan kiipesi. Perse tietenkin näkyi kauemmaksi mutta ei se apinaa häirinnyt. Kiva perse on kiva perse ja omansa saa pitää omanaan kun aivan todella tahtoo ja kyllä siihen keinot keksii, väistämättä. On silti syytä ottaa huomioon että muut apinat ruokailivat paremmin eivätkä pitäneet ruoan tarjoamista latva-apinalle tarpeellisena sillä paskaahan sieltä niskaan olisi tullut. Persehäpeää ne eivät ymmärtäneet, siksi tämä onkin surullinen tarina vaikka se ei sisälläkään mielipiteitä eikä ole edes totta. Miksi se on niin tutun tuntuinen, merkillistä? Pitänee kirjoittaa jostain aivan muusta toisella kertaa.

  Ehkä en tee sitä. Se on aivan omassa harkinnassani. Jännä tunne, oletko kokeillut?

  VastaaPoista
 10. - Voiko siihen ryssään koskaan todella luottaa?

  - Voi ja ei voi. Venäläinen luottaa meikäläisiin mutta se ei luota toiseen ryssään.

  Vastauksen antoi neljäkymmentä vuotta idänkaupan parissa töitään tehnyt liikemies. Huumorintaju aivan omanlaisensa.

  VastaaPoista
 11. Anonyymi klo 5.23, ostan tämän semanttisen miinakentän. Se sopii vallan mainiosti blogin määritteeksi. Siitä hetkestä, kun tämä lakkaa olemasta yleensäkin miinakenttä, saa blogi mennä tuulen teitä ulkoavaruuteen. Luoja varjele minua kirjoitusalustalta, jossa asioilla on valmiit merkitykset, joista ei passaa poiketa, tai on kverulantti määkijä.

  Apinan persetarinaa oli varmaan kiva ja mieltä puhdistavaa kirjoittaa? Jaksan vain kiittää siitä, miten paljon tähän blogiin ja minuun jaksetaan liittää erilaisia määreitä ja tulkintoja. Mahtuuhan niitä maailmaan.

  VastaaPoista
 12. Tarkoitin politiikan kentän korostunutta tunneryöhän myöhäsyntyisyyttä maassamme.

  En ole ajatteleva että mikään täällä olisi yksinomaan kohdistettu täällä kirjoittaville. Kuten tiedät, tätä blogia lukee joukko joka ei kommentoi. Ei varsin suuri mutta melko säännöllisesti ja eräällä pieteetillä lukeva joukko jonka kotimaa on mikä milloinkin. Tämäkin on osoitteistolistauksesta selviävä. Kurkista toki, ainakin ajoittain.

  Enhän pahoittanut tahtomattani mieltäsi? Mikäli niin kävi olen anteeksipyytävä.

  VastaaPoista
 13. ”Vahtii hiirenvirtsan kimmellystä hallaisella niityllä” - jessus, tämä aleksiskivinen kielikuvaelma pöllöstä on niin huikea, että sain melkein orkut.

  Kivi olisi tosin käyttänyt muotoa ”niitulla”. Runollisen kriittishimoinen anonyymi saisi kyllä valita nimimerkin. Eiköhän joukkoisteta voimamme ja keksitä se saman tien:

  Pöllö.

  Komea nimi, vieläpä supisuomalainen, ja komea otus - ja kuvaa anon kirjoitustyyliä. Hänhän vahtii korkeuksistaan kirjainkusetuksen koukeroita Iinekselän kulottuneilla kedoilla aamuauringon kimmellyksessä.

  Jatkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan Pöllöä, tai Ukulia, ihan siksikin, että pöllö on viisas ja lempeä petolintu.

   Elättelen unelmaa saada jokin iso pöllö kuvatuksi, sillä toistaiseksi minulla on pitkän kuvausurani ajalta vain yksi varpuspöllön kuva. Oli minulla aitohöyheninen täytetty pöllökin, mutta se hajosi muutossa höyhenkasaksi. Nyt on vain kipsinen pöllöpatsas.

   https://i-kuvat.blogspot.com/2016/11/no-mika-se-tama-on.html

   Poista
  2. Oli tosin tiedossa että haukka kykenee näkemään spektrin ultravioletille alueelle mutta en pidä varpus- ja rastasruokavalioon suuntautuneista lento-olennoista. Valitsin pöllön sillä katsannolla jota määrittää melko hyvin kuvallisessa tajunnassani
   Enki Bilal. Pidän hänen teoksistaan. Ne ovat sekä järkyttäviä että lohdullisia vaikka ne kuvaavat rujoja kohtaloita ja dystooppisia sielunmaailmoja.

   Pidän rotista. Oikeammin, en pidä ihmisistä jotka eivät pidä rotista vaan ruokkivat sitä harhakäsitystä että kieltämällä pesivän sorsan ruokkimisen pääsee eroon rotista. Ei kyllä pääse. Sorsa ei pesi viemärissä juuri koskaan. No okei, ihan vähän viemärissä voi pesiä, joskus. Ihminen pesii kerrostaloissa, ainakin luulisin että on kyseessä ihminen. Sen voisi kieltää. Ainakin ihan vähän voisi kieltää, joskus. Piru vieköön kun tekisi mieli kieltää ihminen ihan kokonaan!

   ..ja kirjoittelevat vielä lehtiin että kiva mutta (!) kun tulee rottia että ei nyt kyllä vaan käy tämmöinen täällä meillä, ja kuvan kera. Eikä siinä voi kuin ihmetellä miksi Tellervo Koivisto söi rottaa kun tarjottiin. Paheksun syvästi sellaista asioihin puuttumista, että se korpeaa kuulkaa. Ulkomailla siis, ei kehunut makua. En sitten lähettänyt kuvaa kun sitä ei ole. Pesiköön kerrotalossaan, perkeleen perkele mikä uudistomppeli.

   Tämä lienee selvää😋
   jotain rotia...

   Poista
  3. Vaan tiesittekö, että navetan ovien yläpuolelle ripustettu haukka, siivet levällään, suojasi karjaa noitien vierailulta? Varsinkin hiirihaukan sanottiin sopivan vallan mainiosti tähän tarkoitukseen.

   Meidän taloyhtiössä on muuten lintujen ruokinta kielletty, koska rouvasväki pelkää rottia ja linnunkakkoja sievillä terasseillaan. Olen antanut itseni ymmärtää Birdlifen toimesta, että ei se pidä paikkaansa.

   Lintujen ruokinta ei lisää rottia, sillä rottia on jo talojenkin liepeillä. Ne eivät siitä lisäänny, vaikka me lintujen ystävät saisimme ruokkia pulumme ja kerttusemme. Mitään en niin kaipaa kuin harmaata sepelkyyhkyä ikkunan räystäspellille tuijottamaan huoneisiini.

   Myönnän, että olen salaa ripustanut takapihan omenapuuhuni muutaman talipallukan...

   Poista
  4. Kaupungeissa katsotaan yleensä rottien määrän suhtautuvan asukkaiden lukumäärään 1:1. Ainakin Helsingin viemärit ovat poikkeus, ne ovat varsin rottaystävälliset. Kun ilmasto lämpenee, tämä asia tietenkin muuttuu rottapositiivisempaan suuntaan.

   Niitä on sellaisia päteviä koiria, karjatiloilla ja hevostalleilla tuotanoin ja kaikkea sellaista mutta kokonaisuus on kuitenkin kuvailtavissa vaikka näin: cityketut + citykanit = city nyt on city.

   Poista
 14. Olen jo tottunut siihen, että meikäläistä hutkitaan aina välillä. Tämä vakuuttaa minut yhdestä asiasta: sanomallani on merkitystä, se koskettaa, vaikka sitä yritetään mitätöidä erilaisilla määrittelyillä.

  Jos sanani olisi mitätöntä, ei sitä tultaisi tänne sanomaan. Se sivuutettaisiin olankohautuksella.

  Kyllä täällä lukijoita riittää, ihmeekseni. Huomasin poliittisten blogien listalta, että blogini on viety sinne, vaikken tätä poliittisena blogina pidä. Joinain hetkinä tämä oli siellä listalla kuudenneksi luetuin blogi, paljon yläpuolella esimerkiksi Kemppisen ja myös vaikkapa Timo Soinin blogin. Tälle minä en mitään voi. En tiedä miten tähän pitäisi suhtautua, kun en halua olla keskipisteessä enkä katseiden ristitulessa. Vaivaannun.

  VastaaPoista
 15. Pöllöhän oli ja on edelleenkin lasten kielessä haukkumasana: senkin pöllö. Johtuisikohan tämä sanan öllömäisestä äänneasusta? Eli sanalla olisi onomatopoeettista kaikupohjaa.

  Mikroilmeet, mikroaggressiot - kyllä näitä tarkkailla kannattaa, eivät ne ole huuhaata. Korkeintaan jokuset tulkinnat voivat toki mennä metsään. Uskon, että ihmistä voi petkuttaa monin tavoin. Uskottavan tuntuinen esiintyminen voi vakuuttaa äänestäjän, vaikka hänelle syötettäisiin palturia parhaasta päästä.

  VastaaPoista
 16. Olette arvattavasti nähneet YOLO vaikutteisia esineitä, vaatteita ja muita? You Only Live Once on tuon lapsekkaan lyhenteen synnyn selitys. En pidä siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että nyt tuli aivan uusi käsite. Muistelen kuulleeni sanan joskus, mutta ei se ole tullut missään laajemmassa jutussa eteeni. Kuulostaa mulle kaikki heti koska mä haluan -ideologialta.

   Poista
  2. Ainakin kireiseltä. Olisiko kireisesti keksaistu?

   Pakanuutta sanoi pappi panemista.

   Poista
 17. Mitä sulla on Halla-ahoa vastaan? Jyrki Kataisella nokitan. Voiko pöllö nokittaa? Tätä harkitaan. Ehdotan että ei, siis harkita.
  Voi. Nokitan siis. Ellei tepsi niin sipaisen väyrysjokan liitingistä.

  Ei ole radio niin kuin oli ennen. Silloin kun oli Paasikivi niin säätiedotuksetkin tottelivat ja jos luvattiin niin kyllä tuli, ei tosin sitä pyydettyä kyllä mutta tuli ainakin jotakin. Nyt ei tule. Kaikki oli niin paljon paremmin kun oli reipas inflaatio ja maitopusseista virkattu kylppärinmatto jotenka kaikilla oli töitä mutta ei stereoita.

  Mikseivät pankit voi tulla toimeen otto- ja antolainauskorkojen erotuksella, onko syy markkinavoimien vai onko syy syvemmällä?

  Miksei Hurriganes - eiku joo, sehän on joo, ei mtn sittenkään - mutta miksei Sorbus ole jo takaisin Alkoissa! Täyttä keplottelua ja spekulaatiota tämä nykyaika ja työelämästä en edes kehtaa sanoa kun ette kumminkaan ole siitä samaa mieltä ja ilman vertsitukea ja kokemusasiantuntijoita ei saa enää edes käydä sotia.

  Tahdon sotia! Isoja, ja monta. Mielellään sisällä ja lämpimässä, melko kuivassa ja jos passaa niin etänä. Tosin se appsi on jossain ihme paikassa joka aina herjaa että kerro kuka olet niin neuvotellaan ja yhdistää jonnekin ihmesauna osastolle, kerrankin järkevä applikaatio, oikea killer application - ihan kun mun huumorintajua olis käytetty mallintamiseen, nyt mietin että kuka sen maksaa ja kauan kestää koska tässä alkaa kohta olla sikapikahoppu kun meinaan Istuva Hallitus on esittänyt toiveenaan jotensakin isänmaallisesti ja tyrmäävän rehellisesti että tekisimmekö kiltit kansalaiset ja instantkansalaiset pikkuisen töitä, välillä, niin ei tule aika pitkäksi vaan kuluu nopeammin kuin velkataakka mutta eriperin.

  Ei uskoisi että on Intiaani Hallitus. Melko outo reservaatti, sen nyt voi uskoa vaikka ei olisi intiaanikaan. Vaikka se ei tulekaan sieltä radiosta. Voisi tulla! Aamulla tuli telkkarista mutta kun ei ole radiota niin ei tule.

  Parhaat kuvat on siellä silti, radiossa. Uskottavimmat naamanilmeet ja muut mikrofonit. Että ei meitä helpolla jymäytetä. Paasikivi siihen tarvitaan, perkele niin, ja paremmat ilmat.

  Tämä on sponsoroitu mielipide. Maksoin sen itse, tusinoittain tilitän sitten.

  Huuhaahan ei ole vaarallista. Varovasti kuitenkin.

  VastaaPoista
 18. Älä helkatissa.

  Fennomaanit: millainen kieli, sellainen mieli. K

  Nämä uudemmat kuullostavat intiaaneilta, pitäisikö ottaa ne tosissaan huomioon?

  Kokeillaanko: uusintiaanit? Virkaintiaanit, konemusintiaanit, oletusintiaanit, avustajaintiaanit, saattohoito- eiku ei. No, vaihtointiaanit, paluuintiaanit, insinööri-intiaanit, ydinosaamisintiaanit, hätäintiaanit, avustajaintiaanit, peli-intiaanit, alkuperäis- eiku ei, no, entäs

  VastaaPoista
 19. Ratsuväki! Vihdoinkin...

  VastaaPoista
 20. Arvellakseni on kyse - tai voisi ainakin olla ellei ole - yksityisyyden suojasta. Uudempi seikka epäsosiaaliseen kanssakäymiseen kiinteästi liittyen on pitää kohtelias ja jääkylmä katsanto jossa sisältö on likipitäen sama, tähän tapaan: Anteeksi, en ymmärtänyt. Oletko varma että olet tavoittanut oikean henkilön? Viestisi oli mielenkiintoinen. Kaikkea hyvää, parhain kiitoksin Impi Uolevi Umpiperä, tykkitieteen lis. @kukkuupiilo.chinland

  Käännös: Ei huvita, lähe jätkä lätkiin, mä oon vaihtanu naisiin jo kuus vuotta sitten ja nyt on DTMssä mummolaakson bileet, etsä tiedä mitään! Kato kuule tinderistä vaan.

  VastaaPoista
 21. Piti olla joko konemusiikki-intiaanit tai kokemusintiaanit, en osaa sanoa kumpi. Sellaista se on, onneksi olkoon vaan valintanne johdosta.

  VastaaPoista
 22. Kenelle tuo Halla-aho-kysymys lie suunnattu? Oli niin tai näin, niin minulla ei ole mitään Halla-ahoa vastaan. En usko olevani kenenkään suhteen ennakkoluuloinen. Tämä kuulostaa pröystäilyltä, mutta en pyri itsekehuun, kunhan totean.

  En ole seurannut Halla-ahon menneitä kirjoituksia, mutta toki tiedän niiden huonon maineen. En ota kantaa niihin, koska en tunne niiden tarkkaa sisältöä ja lauseiden kontekstia. En halua yhtyä huutokuoroon lukematta ensin itse tekstejä.

  Mutta siis, jos ajattelen kaikkia viime vaalikeskusteluissa ja television ajankohtaisohjelmissa puhuneita poliitikkoja, niin Halla-aho on yksi älykkäimmistä poliitikoista. Hän ei sorru kliseihin, ei mantroihin, ei kumarra ketään eikä toisaalta väitä eikä jankkaa, kunhan esittää ajatuksensa selkeästi, rauhallisesti ja sivistyneesti. En yhdy hänen ajatuksiinsa aina, joskus kyllä, mutta kuuntelen aina mielelläni, kun hän puhuu. Hänen kultivoitunut puhetapansa nousee korkealle, kun rinnalle pannaan Sofia Virta, Li Andersson, Sanna Marin, huutavat naiset, jotka vievät röyhkeästi toisille myönnetyt puheenvuorot eivätkä edes kuuntele muiden puhetta. Kontrasti on vahva ja ehkä siksikin Halla-ahon puheosakkkeet nousevat yli naisten.

  VastaaPoista
 23. Sanojen ”cancelointi” ei ole kovinkaan uutta. Johan esi-isämme keksivät eläimille uusia sanoja, jottei mene metsästysonni. Karhua ei saanut kutsua karhuksi, vaan korvikkeeksi keksittiin otsoa ja mesikämmentä ja kontiota ja nallea jne.

  (Epäilen tosin, en nyt muista olenko lukenut asiasta, että otso on ehkä jopa vanhempi nimitys kuin karhu?)

  Eli kaikkien näiden sanojen kieltämisen - niin nyt kuin aiemminkin - takana myhäilee vanha kunnon taikausko.

  VastaaPoista
 24. No nythän mä vasta hokaan, että kyseessä on nuorisokieli, joka on saanut vaikutteita maahanmuuttajien kielestä. Oikeastaan olin lukenut siitä jo aiemmin, mutta en muistanut nimeä Yolo, jota ei jutussa korostettu. Ruotsissahan käytetään vastaavasta kielestä nimitystä Rinkebyn ruotsi.

  Eli vallah bro! Eihän tällaista kieltä täällä kuule, koska meillä ei ole maahanmuuttajataustaisia oppilaita juuri ollenkaan. Jos yhtään?

  VastaaPoista
 25. Sellaista asiaa en ole niin syvällisesti ymmärtänyt että osaisin sen selittää kellekään saatika tyhjentävästi kuvailla tässäkään että kun meillä on selvä usko työn tekemiseen perustuvaan palkkiojärjestelmään, miksi? Mikä ihme meidät on typerryttänyt? Eihän voi olla totta että emme huomaisi kuinka on käynyt? Palkkatyön arvo on romahtanut.

  Jokainen työllään elävä, sitä elatuksekseen tarvitseva kantaa, vetää, jopa raahaa perässään heitä joille ei tule edes huonoa omaatuntoa elää toisten kustannuksella.
  Milloin tästä päätettiin ja miksei sitä pureta? Aivan selvästi tämä mekanismi on ratkaisevasti epäkunnossa. On ollut puhe huoltosuhteesta. Se on kestämätön, se ei voi jatkaa kehittymistään sille valittuun suuntaan. Väestöpyramidi näyttää sen, varsinkin vertailu muihin maihin on edullista ja valaissee asian.

  Tottakai: joopajoo poikani, jospa tietäisit kuinka vähällä järjellä tätä maailmaasi hallitaan mutta kuule, pysy valveilla. Älä osallistu politiikan tekemiseen, seuraa sitä etäältä. Ota vain tämä neuvo vastaan: nytkö se saksmanni luulee kynällä saavansa sen mikä silloin torrakoilla tienattiin. Älä usko! Tee työsi ja muista olla ja elää ihmisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaat juuri tuossa yllä erään unelmani kaltaista elämää. Maalla, perusasioitten juurella, ympärillä rakkaita ihmisiä ja vähän vieraitakin.

   Yksi irtonainen unelmani on edelleen junamatka halki laajan Venäjänmaan, Siperian-matka. Juna kolkkaa radallaan, sellainen vanhan ajan juna, ei mikään nopea sähkis, kaiken yllä musta tähtikirkas Siperian yö. Ja jossain soi shirmakka ja kuuluu kaihoisaa laulua.

   Putin vaan on pilannut tätä unelmaa. Vaan jos Putinista päästäisiin ja Venäjä palautuisi järkiinsä.

   Poista
  2. ”…saunan jälkeen, sateen ropistessa ulkona, tein vodkapaukun…” - tähän Nooran kuvaamaan tunnelmaan osaan samastua täysin, sillä se kuvaa syksyistä mökkielämääni täysin.

   Tosin en tee vodkapaukkua, vaan otan pienen kupposellisen viskiä, konjakkia, brandya, rommia tms muuta tummempaa miesten juomaa.

   Aiemmin saatoin sytyttää sikaarinkin, mutta ne loppuivat, enkä viitsi enää ostaa. Piipustakin luovuin jo miehuuteni päivinä.

   Nautin todella syksyisestä mökkielämästä. Päätaloa isännöivät tukholmalaiset ovat lähteneet, isäntärenkinä laitan senkin talvikuntoon, kuljeskelen metsässä, kaadan, pätkin ja pilkon puita, kärrään ne liitereihin, yms. Kun ilta tummuu, vastarannalla pilkottaa valo tai pari, alan lämmittää saunaa ja istahdan sohvalle. Vaimo ei enää tule, mutta joskus seuranani on pieni terrieri, kuten nyt vaikkapa viikon päästä.

   Poista
  3. Tiedän tarkalleen. Vapauden kokemus ja syksyinen luonto. Ylellisyyttä jos mikä!

   Poista
  4. Ymmärrän hyvin nämä tunnelmallisesti ja kutsuvasti koetut yksinäisen vapauden ja syksyisen luonnon nautinnot. Vaan kun mennään astetta syvemmälle - jos se yksinäisyys jatkuu tämänkin kokemuksen jälkeen ja yli, nautinnolta saattaa kadota reunat, ja se tuntuukin ahdistavalta. Kun sitä vapautta ei voi valita vaan se onkin jatkuvaa, niin mitä se silloin on? Vankila?

   Tällä en halua latistaa näitä tuntoja, joita ymmärrän täysin ja koen kyllä itsekin. Introverttina persoonallisuutena tykkään olla itsekseni, mutta syksyllä ja pimeässä istuessani alan katsoa mustaan ikkunaan tai tummaan metsään ja kuvitella sieltä hiipiviä murhaajia ja karhuja…

   Poista
  5. Samaistun Iines sinunkin ajatuksiisi. Nyt kun on tuo pehtoori olemassa voi jakaa tehtäviä, enkä kaikkia maalaishommia yksin pystyisi tekemäänkään. Tuli äsken metsästä kantaen kantarelleja ja mustatorvisieniä sekä rouskuja.
   Sienten putsausta siis tiedossa.
   Muut taloushommat sainkin jo tehtyä.
   Vaikka nuoruuden "romantiikka" on vanhassa parisuhteessa kauas jäänyttä: " kaksi vanhaa puuta seisoo erillään, vaan kaiken aikaa alla maan yhteen punoneet on juuriaan".
   Suklaalevyjä ja mieluisia herkkuja saan vielä hänen ruokaostoksilta tuomisiksi. :)
   Varmasti olisi ja on opettelemista elämään täysin yksin. Kumpi sen tulee kokemaan, ei voi mitenkään tietää, mutta kaikkeen sanotaan ihmisen tottuvan.
   Uutta kumppania leskeksi jäävä ikääntynyt ei useinkaan enää löydä.   Poista
  6. On sinulla aikamoinen pehtoori, oikea helmi. Saapuu kotiin sienisaaliin kanssa. Minä poimin kantarellini itse. Viikko sitten, kuten kerroin aiemmin, sain mahtavan saaliin, mökin pihapoluilla oli keltaisenaan kantarellimattoja. Nyt ne ovat pakkasessa, annospusseissa. Ja osa tietysti heti maisteltuna.

   Minusta tuntuu, että on tietty ihmislaji, jolle kumppanin valitseminen on vaikeampaa kuin toisille. Toisille asia on melko mutkatonta.

   Poista
  7. Joku peräkylän persu voi olla susta kiinnostunut älä vielä lannistu.

   Poista
  8. Voi olla kohtaanto-ongelma, että oikeaa kumppania ei ole helppo löytää. Vaikka tuota kohtaantoa käytetään nykyään kai muuhun ongelmaan, niin miksi sana ei kävisi myös elämänkuppanin etsintään. Monesti sanotaan, että olet liian kranttu, jos sanot, että vaikeaa on löytää sitä omaa sopivaa kaveria. Tekee mieleni sanoa, että tarvitaan myös hyvää tuuria sopivan löytymiseen. Voi olla myös niin, että ihan oikeasti ei etsi, eikä myöskään toivo löytävänsä. Taustalla voi olla myös pettymyspelko. Helposti sanotaan, että ei se oikea etsimällä löydykään ja että sen voi löytää vaikka kassajonosta. Tässäkin asiassa monta on tarinaa, syytä ja mieltä. Laiskuuskin voi olla syy.

   Olen ihaillut tuota hienoa heijastuskuvaa. Myös värit siinä sointuvat toisiinsa kovin hyvin. Harmoniaa silmille ja mielelle.

   Poista
  9. Ooh, panenkin toivoni sitten häneen. Vaan mistäs sen persun mahtaisi löytää?

   Kun täällä peräkylillä on enimmäkseen kepuvetoisia sika- ja munatilallisia. Omat traktorit on ja jollakulla puimurikin, että ei sen puoleen.

   Poista
  10. Tuo yllä oli Anonyymille.

   Kohtaanto-ongelma on, Ripranie. Ja sitten se, että tulee jos on tullakseen, maailma pyörii, tuli tahikka ei tullut. On paljon muuta kiinnostavaa elämässä kuin symbioottinen suhde, jollaisessa on oma ongelmatiikkansa. Hinkua ei ole. Mutta ei varsinaista kitkaakaan.

   Poista
  11. Totta puhut Iines. Yksin oleminen on luksusta silloin, kun ei elä yksin. Nooran kanssa olen romantiikasta hieman eri mieltä. Sehän on sitäkin, että aina vaimon ohittaessani taputtelen häntä tavalla, josta julkisella paikalla tehtynä voisi saada syytteen.

   Kohtaanto-ongelma on todellakin kimurantti. Silloin joskus kun oli haku päällä, tuntui ettei sopivia ole olemassakaan. Sitten myöhemmin, kun ei ollut, niitä tuntui tulevan vastaan joka kulmassa.

   Vieläköhän ihmiset kirjoittelevat kirjeitä? Tindereihin en usko.

   Poista
  12. Uuni on oikean kokoinen kun jokaista huoneen neliömetriä kohden pesään sopii uunisepän nyrkki. Tällöin huoneen ilma vaihtuu 2,5 kertaa/h.
   Leivinuuniin ei päde tämä nyrkkisääntö. Niiden suhteen on vaihtelu suurempaa ja vaatisi lisää tietoa että voisi sanoa varmaksi mitään muuta kuin että korvausilman saanti on olennaista molemmille. Mikäli piippu on puolen kiven l. puolikkaan tiiliskiven kokoinen poikkileikkaukseltaan kuten ennen lähes aina pruukattiin on asia helppo mikäli sen päähän sopii jatke, se lisää vetoa. Voi myös olla että hormiin sopii uudemman sorttinen sisäpiippu mutta ne eivät ole kovin pitkäikäisiä eivätkä mikään autuaaksitekevä yleisratkaisu. Onko talo alavalla paikalla? Mistä suunnasta tuulee useimmiten, paljonko?
   Piipunhatuksi on keksitty Jonna, vedontehostin. Vanha keksintö, etevää peltisepäntyötä, kääntyy tuulen alle päin. Parhautta moneen paikkaan, uudemmat eivät pääse lähellekään samaan tehoon. Saatavuus voi teettää vaivaa mutta sen osaa tehdä ammattikoulun ekaluokkalainen kunhan ei ole sähkömies, jos saa nähdäkseen kuvan.

   Poista
  13. Jestas, Jonna! Tästä kuulen ensi kertaa. Pannaan korvan taakse ensi kesää varten.

   Kun meillä hellanpesä on vähän ahdas, niin sinne ei mahdu kovin isoa halkoa eikä juurikaan lastukiehkuroita, niin tästä johtuen tyynellä säällä tahtoo ilma seisahtua ja veto tyssähtää alkuunsa. Sateella lykkää jopa savut pesän sytyttäjän silmille niin että näköä ja hengityselimiä haittaa.

   Tämä kaikki vaiva alkoi edellisen nuohoojan rassattua piiput ja pesät. On työnnetty etikka-astioita hormiin hajuhaitan poistamiseksi, ja se kyllä auttoi. Mutta melkein menee lieden vaihtamiseen takaksi, kun saisi jostain vihiä kunnon muurarista. Ei juoposta.

   Poista
  14. Ei kai mitään kirjeitä enää kirjoitella, Tapsa, vaan korkeintaan tsättäillään. Ei nykyihminen jaksa enää odottaa kirjettä, joka ei tule heti.

   Kuvaavaa on, että tämä oli ensimmäinen kesä, kun en kääntänyt henkilökohtaista postiani kesäksi mökille. Kaikki laskut tulevat suoraan pankkiin ja tiedonannot ja muut sähköpostiin tai muuhun nettipohjaan.

   Poista
  15. Jossain on nokea joka on imuroitava veks. Omanlaisiaan imureita on mutta kotitarvekäyttöön on lisäpönttöjä jotka eivät ole kalliitakaan, lähes kaikista nk. rautakaupoista löytyy noki- tai tuhkaimuripönttö. Se liitetään tavalliseen imuriin ja sillä sutjakkaasti saadaan peräkulmiin ja muihin hankaliin paikkoihin kertynyt noki ja tuhka pois. Viijenkympin pieti, enintään.

   On hyväksi tehdä työ kun on poltettu pesässä tulta, sen sammuttua, siis tunnin päästä tulen varmasti sammuttua. Veto vie lentotuhkan piipun kautta ulos eikä tule niin paljoa siivottavaa.

   ..ja jättää tuhkalaatikko jäähtymään vaikkapa kirjahyllyyn lamppuöljyputelin tai/ja isoisän mustaruutisarven lähelle. Tarkista vielä että siellä on riittävästi ruutia, ei se ole niin tarkkaa, ei se paukahda. Se vain sillälailla suhahtaa kivasti.

   Ei ku ei ole, ei siis kirjahyllyn lukulamppuöljypullon-, vaan autotalliinhan se kuuluu trasselin, öljyisten rättien ja varabensakannun lähelle.

   Varmuuden vuoksi on syytä varautua parilla konjakkipullolla. Polttokunta pelastaa kyllä kellon viisarit kun talo on kunnolla hiiltynyt ja tuhka tupruaa seuraavana iltapäivänä siinä kolmen kieppeissä.

   Ei se voi olla kovin konstikasta! Miehetkin sen osaa. Makkaraa on hyvä myös olla, eikä kaikkein halvinta kiitos, sitä saa kotonakin.

   Aina hauskaa ja kiva jutella pitkästä aikaa raikkaassa ilmassa vaikka naapureiden kanssa, paitsi jos ne on ujoja. Siihen on se konjakki.

   Piipunhatun piirustukset näin Energiatalon vitriinissä, Helsingissä. Vedontehostin. Nytkin niitä näkyy olevan Suomenlinnan taloissa ja muissa museoissa.

   Poista
  16. Hassua asiassa on se, että pesän savuttaminen alkoi heti nuohouksen jälkeen, siis kun meillä kävi virallinen nuohoojafirma, joka nimenomaan rassasi noet ja muut pois. Siihen asti pesä veti hyvin. Ensi kesänä pitää tilata taas nuohous, koska ne eivät enää tule itsestään joka kolmas vuosi niin kuin ennen.

   Poista
  17. Iines joutuu sitten jännän ääreen jos ei talvella teetätä mitään. Kesällä saa uuniseppää hakea koirien ja kissojen kanssa, eikä löydä. Kesäloma on se juttu.
   Onkin ihan lapsellista laiskuruutta se.

   Eipä hätää. Tiedän yhden. Kaiket kesät hommissa, oikein! Oikkuilee joskus, voi olla hiukan hutikassa mutta työnsä tekee ja saapuu vaikka taksilla paikalle jämptisti: 'Missä sitä muuraamista tarvitaan! Minä oon Ruottis vankilassa oppinu miten päin muuraa pirellään.

   Poista
  18. Talvella mökki seisoo koskemattomana hankien keskellä. Siitä on vedet laskettu putkista pois, katkaistu, sähköt pois, piippu suojattu ilmanvaihtoa tukkimatta, pellit auki. Pihalla näkyy vain eläinten jättämiä polkuja. Riistakamera on hankintalistalla. Siitäpä näkyisi, mikä tai kuka omenapuun sadonkin tyhjensi. Kun vihjeenä on se, ettei maassa ollut yhden yhtä muumioitunuttakaan omenaa, lienee vastaus selvä, että peuralauma siellä on mällänyt. Ihminen jättäisi mädät maahan.

   Siis minulla on vanha perhetuttu putkimies, joka huoltaa keväisin ja syksyisin putkeni ja piippuni, puhdistaa kattoni ja korjaa vessani lirinät, vaihtaa varaosat kaikkeen mikä käy, puolesta sanasta. Teki jopa piipunsuojan itse omin kätösin. Ja piippu on siis noeton. Silti savuttaa tyynellä ja sateella.

   Poista
  19. Pohjoisten havumetsien poikana pidän surkeana suhmurointina sitä, jos en saa kiuasta, vesipataa, takkaa, kamiinaa tai porinmattia syttymään yhdellä tulitikulla.

   Se tietysti vaatii sopivat puut aloitukseen ja niiden latomisen oikeaoppisesti tulipesään sytykkeineen, mielellään tuohta. Se on taidetta. Silloin tulipesä ei savuta eikä kituuta.

   Nämä vedontehostajat ovat ihan hyviä, mutten ole vielä tarvinnut. On sellaisiakin vehkeitä, jotka laitetaan esim. kamiinan päälle levittämään lämpöä tasaisesti.

   Poista
  20. Epäilen savuttamisesta nyt jälkikäteen puiden laatua. Nimittäin kun savustus oli pahinta, käytin puita, jotka olivat päässeet kostumaan ja oli ollut pakko pinota ne märkinä tiiviiseen pinoon, jolloin niihin oli päässyt muodostumaan talven aikana jotain homeen kaltaista töhnää. Ne paloivat kituuttaen.

   Tänä kesänä pesä veti paremmin, kun valikoin paremmat klapit, mutta en edelleenkään uskalla sytyttää pesää sateella tai ihan tyynellä.

   Poista
  21. Ei jaksa räplätä tulia millään kikkailulla, biodieseliä pruits ja kaasutohosytkärillä psiuuh.

   Kyllä siellä Iineksen luona lämmitykseen käytettävän lieden perukoilla tai hormin alapäässä jotain on joka kuristaa poikkipinta-alan liian pieneksi. Paljosta vetoa?
   Voikin olla että eipä näykään vaan on rykäistävä liettä ulos ennen kuin se selviää. Saahan sen takaisin paikoilleen? Onko muurattu liesi paikoilleen, siis onko rakenne kuten on uunin?Jos, niin sitten se on tehtävä katolta! Kysyy vaan pidempää letkua hän sielda kaubamajasta, ettäs kehtaakin😏

   Poista
  22. Missä ihmeessä Tapsa oikein on ja mitkä 'nämä' vedontehostajat!

   Eräs tietty ja kuuluisa suomalaisen peltisepän neronleimaus jolla on jopa oma nimi ja jonka teho on tutkitusti aivan omassa sarjassaan ja joku jätkänjässikkä jostain kehtaa aukoa nenänsä alla olevaa tuhkaluukkua että enpä se minä, minä se ossaan, puukotki terotan puremalla enkä kivääriä tartte vaikka sotaa käytäsiin....

   Nyt kuule älä luule että täällä pätee joku korpilaki. Tai sinä.

   Poista
  23. Liesi on sellainen perinteinen valkoinen Leino-liesi, joka on yhdistetty isoon valkoiseen takkahormiin. Hormissa pelli, savupiippu siis nuohottu ja putkimiehen ylhäältä tarkistama - ei ole haikaranpesää päällä.

   Onneksi on myös sähkölämmitys ja tarvittaessa siirrettävä irtosähköpatteri. Pörrsisähkösopimus.

   Vaan äidin aikana pesä veti päivittäin, oli sää mikä tahansa. Liekö vika sytyttäjän taidoissa nyt? Toisaalta saan saunanpesän syttymään kertaraapaisulla. Samoin saunan takkahuoneen takan. Jotta en tiedä. Vikaa on jossain.

   Poista
  24. Makservari, jäitä piipunhattuun. Olen pohjalaista seppäsukua seitsemännessä polvessa ja jo poikana isän mukana muuraamassa uunia mökille. Konepajoissa ja sahoilla pyörin kolmekymppiseksi asti.

   Mutta en minä näistä muuten niin paljon tiedä, kun on myöhemmin tullut puuhailtua sisätöissä ihan muita asioita. Tarvittaessa teen kyllä tiluksillani kaiken itse, neuvoa voin joskus kysyä naapuritalon isännältä, pakon edessä.

   Googlasin tätä Jonnaa, enkä löytänyt. Tavallisia vedontehostajia kyllä.

   Poista
  25. En luota muurareihin. Meillä oli kaksi sellaista muuraamassa uuden saunamökin takkaa ja piippua. Piipusta tuli vino…. Lähtiessään muurarit olivat nakanneet suutuksissaan lapiomme ojaan, sillä jouduimme keskellä päivää hakemaan heidät kylän ainoasta kaljabaarista takaisin töihin..

   Poista
  26. PS Vino piippu vetää kyllä erinomaisesti, mutta nyt siellä on jokin tiili ilmeisesti liikkunut, koska pelli ei mene kokonaan kiinni vaan jokin ottaa vastaan..

   Poista
  27. Onkos tämä ”pelli” lounaismurretta vai vahinko? Oikeastihan se on ihan vaan pelti. Uuninpelti.

   Siitähän se tulee muuten osuva sanontakin, olla ”pelti kiinni”.

   Poista
  28. Pelli-muoto on pelti-sanan rinnalla aivan yleisessä käytössä, ja se esiintyy itsenäisenä sanana myös kielitoimiston sivuilla ja vaikkapa Ylen asia-artikkeleissa.

   Pelti on tietysti se varsinainen muoto, ja pellillä taas on murrepohjaa lounaassa ja hämäläisessä puheessa. Murteista pelli on levinnyt koko Suomeen, vaihtelevasti. Esimerkiksi isäni on Hämeestä ja käytti pelli-muotoa, samoin lounaissuomalainen äitini. Itse käytän vaihtelevasti kumpaakin.

   Poista
 26. Lähes oikein, kuitenkin tarkentaisin että on kyse hipstereiksi meillä kutsuttujen pikkuporvarien - onko tosiaan niin pikkuisia että tulisi sanoa mikroporvarien? - hedonimivivahteisesta irtiotosta jonka takana on hienokseltaan pieni pelko mukavuusalueelta poistumisesta ja potkuista pitkinpötkinpätkityistä töistä. Ei näytä kelvolliselta sellainen CV jossa on vaikka mitä mutta koska lähes kaikilla kavereillakin on sellainen niin ei auta mutta mentäiskö baariin vaan, onks kellään pilvee - ai kiva, mitä maksoit, onks hyvää?

  Tätä ei verrata ammattisotilaan CVhen.
  - Noh, millasta on ollu?
  - Mähän oon tässä.
  Joka yrittää, pettyy. Joka onnistuu...

  VastaaPoista
 27. Taigauskoista viis'.

  Oletteko lukeneet Husaarinne? Tiedesivut siis, tulisiko nolot lajien luokitukseen perustuvat nimet muuttaa? Aivan totisesti hilpeä ja iloinen juttu. Okei, on hitlerii ja on jos vaikka mitä hurumykky mutta trumpii on eräs erityisen pörröpäinen ja kuvitelkaa jos uskallatte, blondi ötökkä. Huikean hauska ja sangen viihdyttävä artikkeli. Vaikea niellä mutta mikä jälkimaku, oh-la-laa!

  Etten itse katsoisi olen varautunut vaahtosammuttimin ja metsurinsaappain. Tuntuisi sujuvan.

  VastaaPoista
 28. "Uskottavan tuntuinen esiintyminen voi vakuuttaa äänestäjän (--)"
  M. O. T. ? 😏

  VastaaPoista
 29. Karhullahan oli suomen kielessä arviolta kolmisensataa kiertoilmausta, jolla sitä nimitettiin kunnioitus- ja pelkosyistä. Otso/ ohto tulee käsittääkseni kansanrunoudesta, ja on yksi näistä karhun kiertoilmauksista. Metsän kultainen omena, jumalanvilja, mies (eihän mies miestä syö, sanottiin karhulle), isäntä, vieras, metsän kuningas - nimi usein tilanteen mukaan.

  VastaaPoista
 30. Kurkista toki Noora vaikka miltä Puna-armeijan uudempi kuoro kuullostaa nyt. Ei ole poissuljettua että vaikka naapurin tsaari vakuutti että syylliset puolen kuoron lento-onnettomuuteen ja menetykseen tullaan etsimään ja löytämään on jätettykin salaperäisistä syistä rangaistus täytäntöönpanematta.

  Erikseen, ei ole ollut uutista tästä. Sen voin kertoa etttä eräs nuoriherra jonka voin uskoa olevan nomenklatuuran suojeluksessa on tehnyt mittavan työn katuhaastattelujen muodossa. Se on youTubessa. Haepa vaikka 1402, konekäännöskin on kelvollinen. Toiveikkuutta herättävä ja reipas toimi, mainio heppu. Vaikk'et saisikaan selvää mitä puhutaan voit lukea viisaana sieltä täältä kehonkielisiä viestejä ja päätellä missä suunnilleen mennään. Itsekin teen vilkkaana ja ylieloisana henkilöratkaisuna niin silkkaa laiskuuttani, Mikko Vilkastuksen tyyppinen kun olen.

  VastaaPoista
 31. Minä kuulun niihin kääkkäjääriin, jotka pillastuvat jo siitä, että ravintolassa ei palvella suomeksi vaan solkataan englishittiä. Äänestän mieluusti jaloillani.

  Saati että joku alkaisi yolololottaa minulle. Ärsyynnyn jo siitä, kun ihanteeksi on nostettu huonolla englannilla räppääminen. Ettäs tämänkin tiedätte. Minusta kaikki tuommoinen ei edusta mitään hienoa ja avaraa monikulttuurisuutta, vaan hengen köyhyyttä,

  VastaaPoista
 32. Ei se ääneen riitä. Sitä on vaan vaivatonta seurata, kun ei tarvitse hikeentyä.

  VastaaPoista
 33. Ah!
  Pikkupoika seisoi kadunkulmassa purkkaa jauhaen kädet taskuissa ja keikkui päkiöillään. Passipoliisia asia ei häirinnyt mutta virka on virka joten hän kysäisi:
  - Mitäs puuhailet?
  - Enpä mitään.
  - No. Menes nyt matkoihisi.
  - Ai miks?
  - Kun minä sanon niin se on mentävä.
  - Ai miks?
  - Noh! Ajattele nyt itse, mitä siitäkin tulisi jos kaikki tekisivät noin, miten ihmiset silloin pääsisivät kulkemaan!

  VastaaPoista
 34. Onhan toki. Reservaatti vääryyttä liiaksi kokeneille ja epäoikeudenmukaisen kohtelun uhreille, alkoholistiparantola ja leposija, varakoti huumausaineongelmien kanssa kamppaileville stackars knarkeille, myös henkilökunnan koulutus- ja sivistysosaamiseen ja sydämelliseen yhteisymmärrykseen perustuva syvähyväntekoalue jolla on oma rauhanturvalaitos, pelastuslaitos ja orkesteri, unohtamatta julkisuuteen vaivihkaa tihkuvia tietoja kotieläinten hoidosta ja kasvatuksesta mehiläisestä hevoseen. Koti heille joilla ei ole ja jotka valtiolaivojen liiankin pätevät förstit ovat ilman kipparien lupaa heittäneet yli laidan, heistä tahdon ottaa kopin. Kaikki on mahdollista paitsi potkupallon pelaaminen lasikengät jalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja unohtui: rakennusalan erikoisosaamiskeskus joka paitsi purkaa myös rakentaa kaiken silloista ennallistettuihin niittyihin ja kannattaa aivan perkeleen komeasti.

   Poista
  2. Lisätään tuohon unelmien listaan näinä ankeina ja ihmispoloa puristavina aikoina vielä se kuuluisa taikaseinä jokaiseen kaupunkiin ja kylään, jokaisen kukkulan taakse ja alavimpaan laaksoon, Hangosta Utsjoelle. Ja lisäksi joka kuntaan oma pikkuinen paavoarhinmäki ämyrin kera kertomaan, ettei mitään tarvitse maksaa takaisin, velka kattaa itsensä ja graffitit päälle.

   Ja siunatuksi lopuksi toivokaamme medialle mehustavia aikoja, arkeologien sitkeyttä. Vauhtia lapioihin!

   Poista
  3. Mjoop. Skootteri- ja vesijettivuokraamokin kelpaa, kunhan se on joko Malediiveillä, Barbadoksella tai molemmille puolisissilikoille omat. Meinaan ryhtyä petturiksi. Parempi siellä päin kuin vaatturiksi. Puoli sissi likoille, luitte väärin. Esti mietin puoli sisi liskoja mutta. Siis ne irtohännät, juuei.

   Poista
  4. Sandra Mason & Mia Motley.

   Paremmaksi hallinnoksi pressa ja pääministeri, paappa valtionpappa pikkupersuilla vaikka sisällissota aikaseks jos et mistään huonompaa seuraa löydä. Tötteröturpa. Tomppeli. Tollikko. Tolvana. Tupakanpolttaja. Turhimus. Tri-idiootti. Oliko seittemän, hyvä. Saa olla tasan.

   Parempi olla reservi-idiootti kuin aktiiviääliöpalveluksessa.

   ..turpajouhet joutaville. Jotenka tukkapöllyä!

   Poista
 35. Virka on virka - tämä on hieno kohta, koko jutun painopiste. Virkamies on niin turha monin paikoin. On hienoa, että hän ymmärtää itse sen.

  VastaaPoista
 36. Enpä jaksa vaivautua, kiitos!
  Toinen ihminen on intohimoisille ja periksiantamattomille oman edun ajajille aina ns. väärinajattelija. Meillä jokaisella on tämänsä, oikeinajattelussaan.

  VastaaPoista
 37. Miksi et lue Halla-ahon vanhoja tekstejä? Ne vastaavat täysin omia ajatuksiasi, ei tarvitse pelätä.

  VastaaPoista
 38. Kerro ihmeessä, mitkä ajatukset meillä yhtenevät, jos mielestäsi näin on. Odotan kiinnostuneena. Ellet kerro, näemme, että huutelet jälleen vailla perusteita..

  En jaksa kiinnostua poliitikkojen vanhoista somekirjoituksista. Jätän sen medialle ja sinulle.

  VastaaPoista
 39. Minä olen lukenut Halla-ahon vanhat blogitekstit jo silloin aika tuoreeltaan. Virkistävän suoraa puhetta, sellainen ajatus niistä jäi.

  Edelleen olen sitä mieltä, että hänen saamansa kiihotustuomio on oikeusmurha.

  VastaaPoista
 40. Venttas holl.
  Juolavehnä?
  Millä, miten, kuka, kuinka?
  Essunkas sä vaan Rounduppia sinne antanu spruutata? Ommeinaan niin vihoviimetteinen se siemenpankki sillon.
  Varjostamalla katteellako sä sen, vai auringonkukkasilla, hampulla, millä-millä-millä!
  Hetioitis kerro, ole hyvänen aika edes inhimillinen ja tunnusta...
  Apila? Sinimailanen? Nurminata? Naapurin isäntä ja kuusi lietelantaa tuottavaa sikalaa? Ammoniakkia? Neutroonipommi? Annoit peittää koko viljelykerroksen lentokentän vähänkäytettyyn asvalttiin ja porasit miljoonapiljoona reikää muovikukille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan se myrkky on joskus ainoa keino saada luonto kuriin. Maapohjaan en myrkkyä laittaisi, mutta sisälle tunkeviin muurahaisiin oli pakko suihkuttaa muurahaismyrkky Raidia. Ne eivät lähteneet millään kanelilla, suolalla tai muulla luonnonmukaisella konstilla meidän saunamökin asuinhuoneesta, jonka nurkkaan ne olivat yllättäen tehneet valtaisan keon, kyllä, meillä oli muurahaiskeko sisällä.

   Kannoin sen ensin lapiolla ja ämpärissä ulos, kauas, mutta ne palasivat kerta toisensa jälkeen. Vasta kunnollinen Raid-suihkutus ajoi ne käpälämäkeen.

   Poista
  2. Eiku noora. Kasvimaa. Kui!?

   Iines, glyfosaatti joutuu joka paikkaan jos sitä ei käytetä taiten. Ei se mitään luontaistuotetta tai monivitamiinia ole. Sitä ollaan ahkerasti vainoamassa.

   Suihkepullo-Raid on pyretriiniä ja jotain herttaista mitälie, menettelee dödönä. Muurahais-Raid on kiteistä ja sitä ripotellaan seinänvierille.
   Neocid on DDTtä, sen tepsivyys on taattu, saiskin sitä lisää.
   Booraksilla homma hoituu halvimmalla, vahvahkoa vesiliuosta ruiskutetaan ja sillä selvä.
   Permetriini pitää kaikki öttiäiset loitolla, Bayer. Saa kaikkialta paitsi silloin kun tarvitsee tai on telttaillen liikkeellä.

   Poista
  3. Eipä ole käytetty myrkkyjä viljelyksillä. Ei omena- tai kirsikkapuissa eikä marjapensaissakaan, vaikka piihlajanmarjakoi ja kirvat ovat joissakin puissa tehneet tuhojaan.
   Iines, meilläkin muurahaiset häippäsivät ensimmäisen kevään jälkeen. Yksittäisiä on vielä eksynyt sisätiloihin keväällä, mutta olen pyydystänyt ne kertakäyttömukiin ja kuskannut metsään. En tiedä pitäneekö paikkansa, että estävät käärmeiden tulon pihapiiriin. Toiminevatko siilit myös käärmevartijoina?
   Vaikka louhikkoinen jääkauden kasaama vaara on lähellä, ei käärmeitä ole pihassa nähty.

   Poista
  4. Maxerva, joko tekoäly on käytössä?
   Näistä kommenteistasi voisi jopa niin olettaa.
   Tai sitten fokuksesi ei olekaan linssin ta pallopelin polttopiste?

   Poista
  5. Olen kuullut tuon, Noora, että käärmeet karttavat muurahaisten valtaamia alueita. Siilitkin syövät käärmeitä, joten kyllä niillä vihollisia on luonnossa.

   Hankin eräänä kesänä patterivetoisen käärmeenkarkottimen mökille, kun siellä on kyykäärmeitä joka puolella tonttia ja jopa rannassakin. Laite upotetaan maahan ja se piippaa säännöllisin väliajoin. Se tehosi sillä tavalla, että kyyt vaihtoivat reitin ylemmäs, lähemmäs taloamme. Vein karkottimen aina sinne, missä kyy oli viimeksi nähty. - Enää en jaksa vehdata laitteen kanssa. Katson minne astun ja käytän saappaita.

   Poista
  6. Tuon että käärmeet karttavat muurahaisia minäkin olen oppinut jo lapsena. Meilläkin on mökin ympäristössä muurahaisia, muttei käärmeitä.

   Ainoastaan ihan pihapiiristä poistan pesänalut, muualla saavat olla rauhassa. Kannan pesät lapiolla kauemmaksi. En koe muurahaisia vihollisiksi tai edes vihamielisiksi häiriköiksi, vaan naapureiksi.

   Poista
  7. Minäkään en puutu muurahaiskekoihin, vaan mieluusti seuraan murkkujen hyörinää. Raja kulkee tietysti siinä, että jos ne rakentavat kekonsa taloon sisälle, se kannetaan ulos ja jos eivät hyvällä usko, kuolema korjaa kusiaiset.

   Poista
  8. ”Kuolema korjaa kusiaiset” kuulostaa Mauri Sariolan dekkarilta.

   Poista
  9. Mauri Sariola oli tuottelias kirjailija ja kirjoittaja, hyvin luettu ja tuotantonsa laadulta hieman epätasainen. Vilkaisin äsken kirjablogeja huvikseni, ja niin kuin arvasin, ei hänen kirjoistaan ole kritiikkejä tai esittelyjä.

   Itse muistan mökin puusohvassa lukeneeni jonain kesänä joitain hänen myöhempiä muistelmiaan ja nauttineeni niistä. Dekkareita en ole häneltä lukenut.

   Poista
  10. Sariola loi erinomaisen ja tunnetun poliisihahmon - Susikosken.

   Aiemmin se oli yhtä tunnettu kuin Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki.

   Poista
  11. Hahmot ovat kyllä tuttuja elokuvista ja olisiko joku juttu ollut sarjakuvinakin. Pekka Lipponen ja Kalle Kustaa Korkki?

   Poista
 41. No juuri siksi en osaa enkä halua tuomita Halla-ahonkaan vanhoja tekstejä, koska tänä kesänä näin, miten suuri yleisö mylvi median poimimille katkelmille kiihottuen toistensa huudoista. Kuitenkaan he eivät tunteneet irrotettujen lauseiden kontekstia ja tilannetta, josta kommentti oli kirjoitettu. Silti he huusivat verenhimoisina kuin kansa Raamatun tarinassa: ristiinnaulitse!

  VastaaPoista
 42. Taloa juu ja tuloa jaa on jaloa on-on. Kuka sen palkan maksaa? Ei paljonko, milloin, miten, mitä sillä saa vaan kuka.

  Nyt vaiks se laki. Poliisin tehtävä on ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta ja niin edelleen, finlex.fi. Miten? Ei mennä siihen. Mennään suoraan syvään päähän. Työhypoteesi: edellyttäen että poliisitoimi tekee työnsä täydelleen ei sen työtä tarvita.Tää on moniaat kerrat ilvehditty juttu: Anarkiaa kehiin!

  Joka yrittää saada aikaan järjestystä kaaokseen on varmaankin mieleltään järkkynyt, toisinaan juuri silloin järkkyneessä tilassa tai suorastaan typerä.

  Miksi suorastasta syrjitään, minä en tiedä? Luulis ny että se sais olla omissa oloissansa. Onhan meillä soita. Kummallista touhua. Pitääpä saattaa tämä epäkohta Luken tietoon. Pelastakaa suorastaan typeryys!

  Niin tai näin on. Kulkeminen ja purukumin jauhaminen ei suju kaikilta yhtä aikaa. Syitä:
  a) purkka ei riitä
  b) älli ei riitä
  c) koulutus puuttuu
  d) poliisi puuttuu tai puuttuu liiaksi asti
  e) käytettyjen purukumien kauppa ei luonnistu vaikka säädettäisiin laki
  f) ei olla Singaporessa
  g) ei olla pikkupoikia
  h) kädet pois taskuista!
  i) Luke ei tiedä hittojakaan vaan kieltelee koirasusia ja kurttulehtiruusuja
  j) tänne kirjoittamiseen menee niin pirusti aikaa ettei ehdi vaikka olisi purkkaakin, eikä ole

  VastaaPoista
 43. Fokus? Mihinä sitä tarttee? Minä käyn raikkaalla aamuisella merituulella ja lukuisilla olutlaaduilla. Viimeksi hoksin märzen-oluet, Hailuodossa pannaan maailman parasta, tulee apteekkipullossa ja on ostettavissa Alkoista, ei kaikista.
  Ei perkele tietenkään, miksi nej, tahdon palvelua ja pirusti lisää parempia oluita kaikille, koko populalle! Petyn heti jos en saa kaikkea tahtomaani, ja juottaa väkisin ihmisiä joita ilskottaa ja irvistelyttää. Ahdistun ja painelen lääkäriin, saan pillereitä atteekin sedältä ja joskus jos huvittaa tai sataa tai muuten vaan syön niitä jonkin verran kouran silmästä ennen töihin lähtöä ja päälle juon tärpättiä niin että helisen kuin marakassi. Punainen valo vaan tulee silmistä, kätevää. Näkee kartan lukea.

  Pyretriini on täsmälleen sitä samaa jolla päivänkakkaran kukinto ja saunakukka torjuvat hyönteisiä. Siitä ei luomummaksi enää mennä.

  Kaivovesiä lailleen laskeskelleena olen saanut ymmärtää että vanhojen talouskeskusten kaivot ovat menossa huonoon suuntaan. Ensin, talouskeskus on taloryhmittymä sellaisella paikalla johon saa kaivon josta saa tarpeellista vettä kotitalouteen. Elukoille, itselle ja viinanpolttoon. Tämä ei ole vitsikkyyttä vaan vaativuutta. Mikä hyvänsä vesi ei kelpaa ja varsinkin viinankeittämiseen on veden oltava hyvälaatuista. Se ei saa sisältää klooria. Tämä on skottiviskien laadun peruste. Kaivonen ei pysy kunnossa ellei sitä käytetä. Tähän tulee saanto, paljonko kaivo tuottaa. Ellei tuottoa ajoittain sievästi sekä ylitetä että aliteta ei voida tietää tuoton vaihtelua, sitä tulee seurata. Porakaivoihin pätee sama mutta vielä tarkemmin, täpärämmin sillä niiden tuotto - yhden porareiän kaivon tuotto - vaihtelee vähemmän.
  Keväisin on terveellisintä tyhjentää mökkikaivo kokonaan. Porakaivo on pakko tyhjentää kokonaan jos se on saanut olla puolen vuotta itsekseen tai siitä ei ole otettu vettä pitkään aikaan, radon on vaarallinen aine jonka nauttimisen jälkiseuraukset ovat pitkällisen jakson tuloksena hengenviepiä.
  Tätä voi olla vaikea ottaa totena mutta kyllä yrityksissä on tieto ja ohjeet ovat pakollisesti annettavat.

  Nyt se perkuleksen glyfosaatti on jo pohjavesissä. Erittäin ei-hyvä. Sitä käytän kantoihin, paikallisesti, merkkivärin kera. Raivaussahassa on siihen säiliö. Se estää ojien pientareilla kasvavien leppien, tuomien ja pajujen ryöhäämisen kannoista vielä tuuheammiksi puskiksi joita ei saisi enää pois ilman kaivinkonetta.

  Keinoäly? Älykeino? Kylläpä se on tuo työvoitto. Tieto ei ole tuskan takana.

  Miksi muuten miehet eivät saisi olla keittiössä tekemässä mitään? Heti hätistetään.
  Parhaat kokitkin ovat järjestään miehiä. Millä valtuuksilla akakkeet siellä komentelevat?
  Pitäähän niitä pienkoneita jossain tiskata.

  Puhtain asein puhtaan asian puolesta. Kuukeloikaas, perkele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin sitten pyttipannupositiivinen keittiö. Ei kuullosta yhtä hyvältä kuin ranskaksi sama. Kaikki mikä kuulostaa ranskaksi - tai äh, antaaskin olla - mehän ollaan EU -maa. Etanapyttipannu?

   Poista
  2. Puhe oli vääristä arvovalinnoista siis.

   Poista
  3. Tuolla yllä puhutaan kaivosta, joka herättää minussa kaihoisia muistoja. Elämäni kaivot - näitä on ollut jokunen. Traagisin kaivotarina on se, kun Laukolan Taimi putosi kaivoon ja hukkui, siellä mökkiseudulla. Oli liukastunut jäisellä kaivokumpareella ja syöksynyt kaivoon talvipakkasessa. Taimi oli vähämielinen vanha neiti. Kuulin tapauksesta lapsena ja se järkytti minua suuresti.

   Hauskempi muisto on Olgan kaivo, joka on edelleen paikallaan mökkipolun varressa. Siinä oli puukansi, jossa oli oksankiemura kahvana ja kaivonkannen päällä oli Vaiton tekemä pitkä puukoukku, johon pantiin ämpäri vedennostamista varten. Meitä lapsia varotettiin kurkistamasta kaivoon ettemme putoaisi sinne. Ja mehän kurkistimme aina ohi kulkiessamme ja katsoimme kuvajaistamme veden pinnassa. Joskus kuvajaisen rikkoi sammakko, ja pomppasi sieltä vedestä jostakin korkealle. Sammakko pitää veden puhtaana, sanoi Vaito.

   Kaivossa on vieläkin vettä, mutta nyt siitä kulkee läheltä maantie, joten kaivo on saanut lahota paikoilleen.

   Poista
  4. Ja muistatteko ne ihanat pumpattavat kaivot? Kauniit takorautaiset (?) härvelit, joita pumppaamalla vesi alkoi suihkuta truutista ämpäriin. Haluaisin sellaisen taideteoksen pihalleni!

   Poista
  5. Elämäni kaivot - olisikohan se novelli- vai runokokoelman nimi? Sarkialla on Unen kaivo, ulkomuistista näin - elämäni kaiken yllä päilyt unen kaivo syvä, pohjastas en ylös yllä, sielulleni tuutu hyvä…

   Mutta ettäkö Hailuodossa, lapsuuteni unelmien utuisessa saaressa, pannaan olutta!? Nytpä marssin heti aamutuimaan Alkoon ostamaan aitoa luotolaista!

   Poista
  6. Elämäni kaivot, elämäni ullakot, elämäni kodit, elämäni autot, elämäni kojeet ja koneet - ah, sarja on loputon ja kiehtova. Tuommoisten avulla voi kuvata elämän koko kirjon ja nähdä itsensä osana jotain suurempaa kontekstia. Yksityinen on mitä suurimmassa määrin yleistä.

   Poista

  7. Puiden kaadossa kannattaa tehdä naapurin kanssa diili. Viimeisessä suuressa puusavotassa pihaltamme kaadettiin pitkällisten sukuneuvottelujen jälkeen ikikoivuja ja ikikuusia, jotka pimensivät ja kasvoivat liian lähellä rakenuksia. Naapuri myi samaan aikaan tonttinsa rinteet lähes tyhjiksi puista, kutsui metsäyhdistyksen miehet, minä annoin puuni naapurille ilmaiseksi kaatopalkkaa. Kertoi jääneensä ”melkein” tappiolle.

   Kyllä kunnan vesiliittymä kannattaa ottaa. Siinä vaan pitää olla yhteydet putkialaa tuntevaan, jos katkaisee veden aina talveksi, etteivät putket jäädy. Joku ehkä osaa itse tyhjentää putket ja säiliöt, minä en.

   Poista
  8. Ennen oli jenkki pragmaattinen vaikka olisi ollut villi länsi kyseessä. Laitteli talon kaivon päälle, aivan kuin joka puolella Kuuluisaa ja Hienoa Eurooppaa.

   Poista
 44. En syö etanoita, en syö sammakon reisiä, en syö käärmeen lihaa, en syö ostereita, en syö edes veristä mediumpihviä.

  VastaaPoista
 45. Enkä minä. En syö rapujakaan, vaikka olen niitä lapsena Siikajoesta elokuun öinä pyytänyt. Muistan vieläkin ravuista lähtevän kitisevän äänen.

  VastaaPoista
 46. No minäkään en syö rapuja, kun näin kerran, miten ne heitettiin elävänä kiehuvaan pataan. Olen kyllä maistanut, mutta en pidä edes siitä mausta. Simpukastakaan en pidä. Meille tuotiin kerran taloyhtiön syystalkoisiin lähipitseriasta simpukkapitsaa. Taiteilin klöntit sivuun lautasliinan alle.

  Minähän en syönyt nakkejakaan lapsena, koska ne olivat sormia. En osta niitä nytkään koskaan, mutta toki mustaksi kärtsätyn grillimakkaran syön.

  VastaaPoista
 47. Ekokatastrofin tullessa voisin hyvinkin syödä kuivattuja heinäsirkkoja tai muita rapsakoita ötököitä, mutta niljakkeissa kulkee raja, ja tämä koskee myös niljaista punaiseksi jätettyä lihaa, jota hienot ihmiset kutsuvat mehukkaaksi. Mehukasta lihaa, barbaarista! Jos syön pihvin, sen on oltava ohut ja läpeensä kuiva.

  VastaaPoista
 48. Yksi myös, jota en lapsesta asti ole suostunut hyvillä mielin syömään, on lehmänmaito. Kaupanmaito kävi lapsena, lehmänmaitoa en suostunut syömään, ja nyt en ole maitolasillista suuhuni pistänyt sitten köyhien opiskeluaikojen, jonka jälkeen siirryin muihin maitotuotteisiin. Ei maito edes ole ruokajuomaa, vaan ruokaa aikuiselle.

  VastaaPoista
 49. Vanhat sosialistiset SEV-maat (deekumaat)ovat aatteesta luopuneet jo aikaa sitten, mutta Suomi yhä kipuilee sosialismista luopumisesta.

  Heh, minä heittäydyin lattialle selälleni makaamaan ja hohottamaan, kun tiktokin sosialistiakka oikein powerpointien, tai jonkun, avulla todisteli, että "uusi hallitus on tehnyt kahden tonnin tulonsiirron köyhiltä rikkaille!"

  Hetkinen - siis köyhät tienaavat niin paljon, että kaksi tonnia pystyttiin "tuloista" vähentämään ja rikkaat perkeleet saavat peräti kaksi tonnia enemmän ansioistaan kouriinsa. Jotain tässä on, jota en saa sopimaan kohdalleen.

  Heh, näin surkeaa vallitappion hyväksymistä ei ole koskaan nähty. Vihervasemmisto ja muut kepulaiset purkavat katkeruuttaan ennen näkemättömästi ja -kuulumattomasti. "Pulinat pois, ei valta teille kuulu, vaikka vaalit voititte!", nämä annikasaarikot ja muut vassarit toistelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä aiheesta on hyvin looginen esitys Ivan Puopololta podcastissa, jonne on linkki jossain täällä aiemmin. Panen sen vielä tähän. Huomatkaa, että siinä on ensiksi muutama ärsyttävä mainos ennen varsinaista puhetta.

   https://youtu.be/YNT1QqTWnuE?si=nD-rrtpiW0MOou8F

   Poista
  2. Tottakai, kuuntelen Puopolot aina. Ärsyttävät mainokset ovat sitä saatanallista kapitalismia, tilatkaa Patreon, niin näette ilman niitä. - Vähän se tietysti maksaa, eikä fasistihallituksemme kuulemma sellaisiakaan pikkujuttuja maksa!

   Poista
  3. Entisenä pitkäaikaisena yliopisto-opiskelijana minua hieman huvittavat nämä parhaillaan käynnissä olevat opiskelijoiden ja lukiolaisten talojen "valtaukset".

   Eräskin tyttö sanoi portailla istuen, että on kurjaa, jos joutuu miettimään, voiko ostaa sitä tai tätä, ja laskemaan tarkoin riittääkö rahat.

   Herra mun vereni, kun niin tekee moni maisterikin alipalkatussa virassaan. Muistan itsekin, miten aikoinani nälissäni varastin kämppikseni jääkaappihyllyltä muutaman siivun kinkkuleikettä, kun rahat oli loppu ja patteri jäässä. Kämppis oli lahkouskovainen lääkäriopiskelija ja pani minut kanssaan polvistumaan Herran eteen ja rukoilemaan anteeksiantoa. synnistäni.

   Poista
  4. Vaan siis ne mainokset alussa ovat Puopolon itsensä puhumia. Ne näkyvät siis joka tapauksessa.

   Poista
 50. Mielenkiintoinen kysymys nyt on, että mikä on Sanna Marinin uusi status. Sanasta "työväenpuolue" huolimatta, hän tekee nyt töitä erittäin rikkaille, vaikutusvaltaisille ja ylhäisille ihmisille. Sanna Marin on tämän päivän Marie Antoinette, rouva, jolla päivän popparin lisäksi, on suussaan runsaasti kermaleivosta. Näitä arvostellessni ymmärrän kyllä, ettei ällini aivan riitä jetsetin elämän tarkempaan tarkasteluun. Kaikkea hyvää Sanna, älä kokkelia ryystä liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjollahan on vaikka vaikuttaja, konsulentti, yrittäjä. Vaan Marinin ollessa kyseessä riittänee pelkkä nimi.

   Poista
  2. Saapas nähdä kuinka pian Sanna pääsee brittiläisen iltapäivälehdistön lööppeihin? Kuuma romanssi jonkun julkkiksen kanssa voisi uutiskynnykset ylittää.
   Kannattaisi vapaa-ajat opiskella ja monipuolisesti sivistää itseään. Maailman parantaminen valtaa pitäviä neuvomalla ei todennäköisesti ole lopulta mikään iisi unelmatyömaa.

   Poista
  3. Epäilen hieman sikäläisen yleisön kiinnostusta Mariniin. Ja mediankin. Meillä Suomessa luullaan nyt, että koko maailma on hänestä yhtä innoissaan kuin oma mediamme. Unohdus tapahtuu hyvin nopeasti, tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä jollain muulla.

   Poista
  4. Nytpä Noora iski asian ytimeen. Sannan kannattaa tähdätä nyt mahdollisimman korkealle - ja kukapa muu siellä tulee vastaan kuin prinssi Harry!

   Siinä iskettäisiin kolme kirppua kerralla - prinssi pelastuisi siltä kauhealta amerikkalaiselta akalta, palaisi äitiensä synnyinmaahan ja prinsessaksi nousisi Pohjan Akka, joka hurmaisi britit pohjolan thatcherina!

   Ellei Harryn valloitus millään onnistuisi, niin onhan siellä kellarissa kuopimassa prinssi Andrew, tuo kiimaisen komea kosmopoliitti!

   Viimeisenä mahdollisuutena on sitten prinssessa Anne.

   Poista
 51. En niinkään juo maitoa ruuan kanssa, mutta kahvissa käytän. Ja kun juon liikaa kahvia, juon myös liikaa maitoa sen kanssa.
  Tosin jo muutaman vuoden olen oppinut käyttämään rasvatonta mjölkkiä ja sen myötä muutamia kiloja on kropasta häippässyt senkin ansiosta. Ooja! Jos oppisin juomaan kahvin kahvina, kiloja tippuisi huomaamatta lisää. Viikko taitaa olla pisin aika
  jolloin olen juonut kaffen mustana. Yritän sitä maitolakkoa jatkossakin silloin tällöin.

  VastaaPoista
 52. Musta kahvi on minulle se ainoa vaihtoehto. Juon aamulla monta kupillista, sellaista isompaa. Iltapäiväkahvin olen jättänyt pois, juon vain kun on joku kahvinjuoja käymässä.

  VastaaPoista
 53. Seittemänkilonen valkohäntäpeuris. Kuoli kylmään, pihalle. En ollu syöny viikkoon. Paras peura tätä kirjoitettaessa, voi olla että varis tyrmää ittens' hengiltä ikkunaan niin että enpäs kehu. Suolaa olis kyllä saanu olla enemmän mutta menihän se merivedessä keitellen ja sopan siitä sai.

  VastaaPoista