26.2.2007

Kaurapuurolapset

Blogistanissa on käyty keskustelua sinkuista ja lapsiperheistä. Osuin kiinnostavaan ehdotukseen siitä, kuka on sopivin maksumies jollekin, mikä ei oikein selvinnyt kursorisen lukemiseni myötä.

Ehkä pitää kustantaa tukia ja helpotuksia lapsiperheille, jotka repivät kahdesta palkasta elantoa usealle hengelle tai sitten hätää kärsiville sinkuille, jotka joutuvat revittelemään elämishässäkkänsä vain yhdestä palkasta.

Keskustelussa näyttää olleen vastakkainasetteluja ja kiistaa siitä, kenellä on kaikkein kurjinta ja kuka joutaisi antamaan ja kuka saamaan lisää valtion rahaa. En ole lukenut tätä keskustelua kuin niiltä osin, joihin Sun äitis viittasi blogissaan.

Äiti esitti riemastuneena nerokasta ratkaisua, jonka mukaan50 - 65-vuotiaat ovat sellainen ikäryhmä, jolla ei ole enää pulaa rahasta ja voi jopa valita, meneekö kiinnostaviin tehtäviin 500 euroa halvemmalla vai pysyykö tylsemmissä töissä pienemmällä euromäärällä. Näin he voisivat osaltaan olla lievittämässä nuorten lapsiperheiden ja sinkkujen hätää. Toteutuisiko tämä ikäryhmäveronkorotuksella - sitä äiti ei kertonut, mutta näin arvelen.

Tässä on nyt nähdäkseni kyse samasta suurten ikäluokkien kaurapuuroryhmästä, jota Osku Pajamäkikin tykittää väistymään takavasemmalle nuorempien pätkätyöläisten tieltä. Eläkepommikin on räjähtämässä ja leviämässä nuorempien päälle.

Me kaurapuurolapset taidamme tosiaan olla liikaa tälle yhteiskunnalle. Ei vissiin riitä se, että kärvistelemme tätä nykyä vaivojemme kanssa melko hissukseen, suuri osa vielä viimeisiä lainoja poismaksellen, oli jonkinlaisella eläkkeellä tahi ei. Ensimmäinen lainammehan oli opintolaina, koska suuri osa lapsista työnnettiin oppikouluun opin ja sivistyksen ja paremman elämän tielle itsestäänselvästi. Se opintolaina maksettiin sitten takaisin valtiolle korkojen kera, opintotukia kun ei vielä ollut tai ne tulivat juuri minimaalisina parina satalappusena mummonmarkkaa.

Itse valmistuin aivan seitsemänkymmentäluvun lopulla ja muistan, miten ensimmäiset palkat olivat ns. kireitä nostoja - laina ja laskut nollasivat tilin joskus jo palkanmaksupäivänä. Omasta asunnosta uskalsi haaveilla vasta 80-luvun loppupuolella, joten tuosta voi laskea, miten kauan on eletty asuntovelattomana, kun lainat otettiin yleensä kymmeneksi vuodeksi.

Passaa myös laskea, miten paljon on maksettu veroja ja eläkemaksuja, kun on saatu tehdä säännöllistä työtä koko elinikä. Mutta siis, ei siinä mitään. Ei muuta kun vaaleissa äänestämään nuorempaa ikäpolvea, niin saadaan edelleen osallistua iloisesti yhteiskunnan hyvinvoinnin ylläpitoon. Onhan minunkin eläkeverossani toki kiristämisen varaa, kun prosenttini on vain 30 ja jotakin. Eihän se asuntoremontti ole pakollinen, aina voi myydä koko höskän ja muuttaa yksiöön tai hellahuoneeseen. Oma on kuitenkin aina oma ja loppuviimeksi senkin voi myydä ja maksaa kunniallisena kansalaisena vielä viimeiset hoitonsa ja arkun.

Sen vaan olen havainnut, että nuoremmilla on idealistisen materialistinen maailmankuva ns. kolmannen iän kansalaisista. Että kaikilla on talous tasapainossa, tavarat hankittuna, asunnot odottamassa perijöitä, mökit vanhoilla kotitanhuvilla ja etelänmatka aina varattuna. Ikään kuin ihmiselämässä joskus vanhempana saavutettaisiin taloudellinen tasapaino ja jopa mahdollinen vauraus. Se on kukkua suurimmalla osalla vanhuksia ja varttuneita. Erikseen ovat tietenkin liitossa elävät rikkaat akateemiset tai muuten vauraat parit, joilla on kahden tulot niin kauan kuin liittoa piisaa. Miten se menikään Suomessa, että joka toinen talous on yksinäistalous? Muistanko väärin?

(Maalaus Bernardo Strozzi)

13 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Mielestäni on aina vastenmielistä, kun jotkut aloittavat sen "mulle mulle" -rääkymisen. Sen sijaan, huutoon vastaaminen ei ole vastenmielistä, vaan jopa suotavaa.

    Odottelen innolla, että pääsen lataamaan poliittisesti epäkorrekteja mielipiteitä. Sanoisivat nyt vain muut jotain ensin, jotta ääneni ei yks'kaks alusta ast kajahaisi korkehimpana.

    VastaaPoista
  2. Nooh Mikko, tämä on niin vanhoja ihmisiä koskeva kirjoitus, että tuskin jaksaa kiinnostaa. Kunhan sain purskautettua osan ajatuksistani ulos, parilla kirjoitusvirheellä höystettynä. Korjaan ne, kun päivitän Kommenttipoiminnat kohtapuoliin.

    VastaaPoista
  3. Puhut asiaa, Iines!

    Voin vielä lisätä sen, että sangen monet kaurapuurolapset tukevat omia aikuisia lapsiaan jo nyt suoraan omasta eläkkeestään tai työttömyysrahastaan. Näet, moni meistä on myös työttömänä, koska työnantajat siivosivat nurkkiaan ikääntyvistä (vai oliko se ikääntyneistä).

    Eivätkä kaikki kaurapuurolapset peri asuntoja ja osakkeita. Meissä on paljon köyhien kotikotien lapsia, sen vuoksi velaksi opiskelleita ja velaksi asuntonsa ja kaiken muunkin hankkineita.

    VastaaPoista
  4. Niinpä, Outolintu. Silloinhan alkoi buumi, jolloin oppikouluun pantiin kaikki kynnelle kykenevät, niin rikkaitten kuin köyhien lapset tulevia korkeampia opintoja varten.

    Köyhien lapset olivat juuri niitä, jotka joutuivat ottamaan suurimmat määrät opintolainoja, kun lapsilisiä ei oltukaan kyetty panemaan lapsen tilille opintorahoiksi korkoa kasvamaan, kuten varakkaammisssa perheissä oli sen ajaan mukaan tapana. Ja he ovat kait juuri niitä, jotka eivät ennättäneet asuntolainoineen inflaatiobuumiin mukaan, vaan hankkivat asuntonsa hieman myöhemmin, kun opintolainat oli maksettu pois. Ja heillä saattaa edellen olla asunto- ja autovelkoja, vastoin yleistä luuloa, että viisikymppiset ovat jo velattomia.

    VastaaPoista
  5. Vaikka olenkin vähän sua nuorempi, niin juttusi kolahti. Minut laitettiin oppikouluun 60-luvun lopulla ja taisin olla sekä äidin että isän sukujen ensimmäinen ylioppilas. Myöhemmin opiskelin lainarahalla maisteriksi ja nyt teen huonopalkkaista työtä ja maksan asuntolainaa eläkkeellepääsyyn saakka. Ei paljon huvittaisi maksaa veroja tämän enempää, kun omakaan elämä ei kovin leveää ole. Odotettavissa ei ole edes isoa perintöä...

    VastaaPoista
  6. Äitini kuuluu suuriin ikäluokkiin. Elämä hänellä näyttää vihdoin olevan kääntymässä talouden osalta tasapainoon. Koko sen ajan kun muistan, on äitini elänyt enemmän tai vähemmän kädestä suuhun. Eipä ole tullut itselle mieleen kadehtia hänen asemaansa. Yksinhuoltajana suuren osan elämästään ja neljä lasta saattanut aikuiseksi.

    Nuorimmainen meistä kyllä edelleen tuntuu elävän jonkinlaisessa harhassa, että raha tulee äidiltä (silloin kun se ei tule sossulta). Äidin rahattomuus oikeuttaa tälle aina itkuraivarin. Käsittämätöntä on se.

    Toisaalta, turha on suurten ikäluokkien syyttää lapsiaan liian suurista luuloista. Itse se harha on vapaalla kasvatuksella ruokittu. Käskikö joku muka mielistelemään lapsia.

    VastaaPoista
  7. Iines Jalokivi,

    kuvaat hyvin tietyn ikäluokan maisemaa. Jotenkin tulee surulliseksi sitä lukiessa ja kysyy: tässäkö tämä elämä on? Lainanmaksua eläkkeelle asti ja ylikin. Milloin se perhekohtainen taloudellinen hyvinvointi Suomessa oikein alkaa? Se, että kun ottaa laarista, sinne jää vielä muutakin kuin ruumenet?

    Tony,

    ei se vissiin niin mennyt, että suuret ikäluokat (jos nyt näin isosta ryhmästä voi ollenkaan puhua yleistävästi) ovat syyttämässä nuorempaa polvea. Itse en ainakaan halua lietsoa mitään ikäryhmätaisteluja.

    Sitä vaan tuntee tarvetta vastata kun huudetaan. Pallosta voi ottaa kopin ja heittää takaisin.

    On niin monia idealistisia kuvitelmia suurten ikäluokkien ryhmästä homogeenisena massana. Monenlaisia elämäntarinoita mahtuu tähän ikähaitariin, katkeriakin kun isien ja äitien sotavuosien traumat ja menetykset kaatuivat lasten niskaan; mutta myös niitä menestystarinoita, joista vaurain aines on päässyt osalliseksi. Suurin osa lienee kuitenkin melko vaatimattomista oloista ja jonkinasteisesta puutteesta siinneitä isänmaantoivoja.

    Tony, noinhan se menee, että ruokkivaa kättä purraan. Eikä siitä voi syyttää kuin itseään ja sitä, millaisen maailman on luonut jälkikasvulleen. Omia heijasteitammehan nyt katsotaan peilistä.

    VastaaPoista
  8. Antaisit nyt minulle
    Kolikon jos toisenkin
    Jothei tärähäisi
    Mäkäräinen märkimähän
    Kaulalleni kalpehalle
    Iholleni aralle
    Katalasti kalvamahan
    Katkerasti raapimahan
    Päätäni pakottamahan

    Anno Domini "Sun Äidilles"

    VastaaPoista
  9. "Sun Äidilläs" on ennakkosensuuri päällä. Tosin ei tullut yllätyksenä.

    Sen nimimerkki on erittäin loukkaava. Se ei koskaan edusta minulle millään tavoin omaa äitiäni. Toivottavasti ei muillekaan heidän omaa äitiänsä.

    VastaaPoista
  10. Ennakkosensuuri meidän äidillä! Äidin pitää olla aina saatavilla ja hyväksyä lapsiensa kaikki itkut ja väännöt. :)

    Totta puhuen, ennakkosensuuri on minusta outoa, kun kerran bloggaa julkisesti.

    VastaaPoista
  11. Kerta "Sun Äitisi" harrastaa ennakkosensuuria, niin julkaisen kommenttini hänen kirjoitukseensa täällä. Lainaukset "Sun Äitis" kirjoittamia.

    Meillä on siksi hiukan takamatkaa verrattuna sellaiseen sakkiin, jossa lapsia on vain kaksi

    Miten teillä on takamatkaa sellaisiin, joilla on vähemmän lapsia? Mielestäni teillä on etumatkaa. Tietysti sitten, jos arvioitte kulutushyödykkeet ja ostovoiman lapsia arvokkaammaksi asiaksi, niin teillä voi olla "takamatkaa". Sen sijaan jos lapsillenne ja niiden kanssa viettämällenne ajalle lasketaan arvoa, niin takamatka jää lyhyeksi. Jos katsotaan, että mitä iloa lapsistanne voi olla tulevaisuudessa, niin "sijoituksenne" arvo sen kun kasvaa.

    Kymmenisen vuotta meni niin, että palkastani jäi verojen, matkakulujen ja lastenhoidon jälkeen käteen noin 2000 markkaa.

    Maksoitko tällöin "samaa palkkaa" lastenhoitajalle kuin mitä hän olisi saanut kunnalliselta työnantajalta, kuten kerroit tekeväsi? Jos maksoit, niin sinulle jäi erittäin hyvin rahaa käteen lastenhoidon ja matkakulujen jälkeen, varsinkin jos auto ja asunto olivat hienot. Ei hullumpaa. Harvalla on varaa lastenhoitajaan.

    Aikuinen ihminen selviää vaikka vedellä ja supermarkettien maistiaisilla viikon, jos tarve vaatii,

    Mutta sinun mielestä 2000 mk kädessä kaiken muun luksuksen jälkeen oli liian vähän? Miten hyvin kuvittelet aikuisen ihmisen selviävän vedellä ja supermarkettien maistiaisilla viikon kuukaudessa? Onko se mielestäsi ihmisarvoista elämää rikkaissa länsimaissa?

    Köyhänapuna ystävä laittoi tytölle nastahampaan ja paikkasi ne kymmenen muuta reikää. Hyviä ihmisiä on aina ollut.

    Ja aina tulee olemaan? Onneksi valtion avulla nämä hyvät ja vähemmän hyvät ihmiset voivat ulkoistaa hyvinvointipalvelunsa.

    Lupasin Vt:llä, että tiedän ratkaisun ongelmaan. Ratkaisu on viisikymppiset.

    No ohhoh, mikä ratkaisu! Taloustieteen Nobelin arvoinen neronleimaus.

    Mutta hyvinkin voisi olla niin, että 50 - 65 -vuotiaat julistettaisiin kunniakansalaisiksi, joilla on kunnia kantaa tavallista enemmän taloudellista vastuuta nuorten (niin lapsettomien kuin lapsellisten) ja vanhojen tukemisesta.

    Mitä jos kuitenkaan ei sidottaisi asiaa ikään, vaan maksukykyyn. Vai olisiko mielestäsi järkevämpää tehdä niin, että antaa joidenkin kelluttaa massia vedessä samaan aikaan kun toiset "pärjäävät vaikka vedellä ja supermarkettien maistiaisilla".

    VastaaPoista
  12. Haastan "Sun Äitis" näyttämään mallia ja raportoimaan blogiinsa siitä, että miten hän pärjää viikon vedellä ja supermarkettien maistiaisilla.

    Sivistyneenä ihmisenä "Sun Äitis" tietänee, että "asiantuntijoiden kanta vesipaastoon on selvä – ehdoton ei"." Joten hän osaa varmasti sen mukaisesti suunnitella päivittäisen kauppakierroksensa.

    "Sun Äitissäs" on hyvää poliitikkoaineista. Hän tietää jo nyt, mitä kansalaiset voisivat tehdä, mutta mitä ei itse tekisi.

    "Äiti", miksi lyöt tuttia suuhun ennen kuin on edes kerennyt huutaa?

    VastaaPoista
  13. Mikko, äiti ei taida nyt haastettasi huomata, juttunsa mukaan on lomalla ulkomailla....

    VastaaPoista