28.2.2007

Voiko matemaattista ajattelua opettaa kaikille?

Matemaattinen ajattelu yhdistyy mielestäni hyvään pelisilmään ja kykyyn ennakoida tulevaa. Se on eräänlaista laskelmointia ja operoimista abstraktioilla, jotka ovat päällekkäin, vierekkäin ja limittäin. Pitää osata keskittyä moneen tasoon yhtaikaa ja tehdä niistä päätelmiä pitämällä kaikkien tasojen langat koko prosessin ajan käsissään.

Olen huono käsittelemään tietoa, josta ei voi piirtää kuvaa, jota ei voi muistiinmerkitä sanallisesti. Tämän vuoksi minusta ei tullut filosofia, vaan pohdiskelija. Tämän vuoksi en osaa esimerkiksi kostaa mitään, koska en osaa laskea siitä koituvaa mahdollista hyötyä. Tämä matemaattisen ajattelun puute, kyvyttömyys operoida käsitteellistä tietoa toteutuu siis myös elämäni käytännön tasolla.

Koulussa olin matematiikan opettajan painajainen. Kävin varmaan myös hänen kunniansa päälle, sillä olin muissa aineissa hyvä, jopa kiitettävää tasoa, jos olin kiinnostunut aineesta. Jouduin hänen hampaisiinsa, ja hän höykytti minua kunnolla, ei tahtonut uskoa, etten yksinkertaisesti pysty ajattelemaan numeraalisesti. Hän yritti retuuttaa minua taululle laskemaan laskuja, mutta en mennyt, ja hän haukkui minua uppiniskaiseksi.

Takiani hupeni varmaan useampi punakynä, taisi jopa katketa joskus, sillä niin raivokkaasti sillä oli painettu paperiin. Sain ehtoja lähes joka luokalla, kerran jopa kahdet, algebrasta ja geometriasta. Sen ajan opetus oli mitä oli, kaikille samaa pajatusta vailla mitään havainnollistusta. Opettaja vain näytti ensin taululla, miten joku uusi asia tulee laskea, veteli numeroita ja janoja tauluun, höpötti selkä luokkaan päin. Antoi sitten laskut, joita kukin tuhersi vihkoonsa yksinään, ilman minkäänlaista opastusta. Jonkin ajan päästä sitten oppilaita pyydettiin taululle laskemaan, malliksi muille. Olin kaiken aivan kuutamolla, sillä en ollut ymmärtänyt yhtään mitään sen jälkeen, kun murtoluvut tulivat ja yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskut lakkasivat. Niissä olin hyvä!

Olen siinä vakaassa uskossa, että minulle ei pysty kukaan opettamaan matemaattista ajattelua, koska minulla ei ole resursseja siihen. Matematiikan taju on synnynnäinen taito, kuten musikaalisuuskin. Jonkinasteinen hiominen on mahdollista kovasti preppaamalla, mutta epämusikaalisesta ei tehdä millään opilla musikaalista, kuten ei matemaattisesti lahjattomasta voida tehdä matemaattisesti lahjakasta.

42 kommenttia:

 1. Klišee, mutta uskon vakaasti siihen: Kaikki voivat oppia matematiikan alkeet (Alkeilla tarkoitan jonnekin derivointiin saakka, ja derivaatta nyt oli - matriisilaskennan lisäksi - ensimmäinen pieneen mieleeni tullut asiaan liittyvä termi).

  Samoin kuin kaikki voivat oppia soittamaan jotain soitinta (itse soitan helpointa: sähköbassoa...Niin ja olen tätä nykyä blondi, olen siis blondi basisti...)

  Itse olen huono matematiikassa (pääsin vaadittavat kurssit lävitse ykkösellä ja joskus sain kovasti tavoittelemani kakkosen :), mutta toisaalta fysiikan puolella lasken pitkänkin kaavan mukaan ihan mielelläni, sillä tiedän että tuloksella on jokin merkitys, olkoonkin ettei, sen enempää fyysikon kuin maailmankaan, tuulta oteta huomioon ja näin ollen vastaus on teoreettinen totuus.

  VastaaPoista
 2. Mutta matemaattista ajattelua tuskin voi opettaa toiselle? Siis tapaa käsitellä mielessään abstraktioita ja tuottaa päätelmiä abstraktioista.

  Alkeiden oppimisen allekirjoitan, sillä minäkin opin peruslaskutoimitukset, joilla tarkoitan yhteen-, vähennys, kerto-, jako- ja prosenttilaskua. Matriisilaskennan kuulen tässä nyt ensi kerran ja derivaatta on täyttä hepreaa.

  Olennaisinta tässä kai on se, että taskulaskinkin, siis kone oppii nämä perusjutut, mutta koneella ei ole matemaattista ajattelutapaa, kuten ei ole matemaattisesti huonoilla ihmisillä.

  Soittamaankin voi oppia ja varmaan säveltämään biisejäkin, mutta kun mennään tästä soittamisen mekaanisuudesta taiteen ja luomisen puolelle, onkin jo esteitä edessä.

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä Johanneksen kanssa. Tärkeintä mielestäni kuitenkin sekä matikassa että musisoinnissa on (niin lahjakkaille kuin lahjattomille) että se on jossain määrin kivaa (musiikki) tai motivoivaa (matikka). Ja että opettaja kannustaisi oppilaita pääsemään omalle maksimitasolleen saakka. Kyllähän epämusikaalinenkin voi nauttia musiikin kuuntelusta ja laulaa mielelläänkin itsekseen suihkussa, ei idolsissa (jopa vaikka väärinlaulamisen häpeä olisi iskostettu päähän). Samoin epämatemaattinen voisi pärjätä kaupassa laskiessaan alennusprosentteja. Vertaus alkaa mennä poskelleen.

  Musikaalisena ja matemaattisesti ajattelevana on tietysti vaikea sanoa miten pitkälle epä-m&m voi näitä taitoja oppia. Toisaalta kenenkään on turha tulla sanomaan että voin oppia suunnistamaan/mieltämään suuntia ilman karttaa, kohta on harjoiteltu 30 vuotta ja uuden kävelyreitin oppimiseen menee edelleen viikkoja; vanhalta reitiltä ei voi ajautua korttelia kauemmaksi ennenkuin olen täysin hukassa että mihin suuntaan pitikään mennä. Autolla-ajamisen kauhistuksesta puhumattakaan, kun pitää vielä reagoida nopeasti.

  VastaaPoista
 4. No ei siinä kivuuskaan riitä, jos ei ole matematiikkapäätä. :) Kieliä sen sijaan voi oppia aina vaan paremmin, koska kielitaito rakentuu kumulatiivisesti, matematiikka ei, vaan se vaatii tietynlaista avaruudellista näkemistapaa, joka joko on tahi ei.

  VastaaPoista
 5. Se lienee juuri tuo matemaattinen ajattelu, joka saa mun järkeni jähmettymään ja hivuttautumaan takavasemmalle. Laskento menettelee, matikka ei onnistu. Ongelmia ratkoessa omien taipumusten raja tulee vastaan jotta kumahtaa.

  Joissain hommissa olen kuitenkin joutunut menemään hiukan matematiikan puolelle, ja sinnikkäällä harjoituksella ynnä ymmärtäväisen ihmisen opastuksella olen jotenkin selvinnyt siitä. Jos en käytä oppimiani taitoja, unohdan ne kahdessa viikossa.

  Uskon siis jonkinlaiseen oppimisen mahdollisuuteen. Tärkeintä on sellainen opastaja, joka osaa asettautua matikkasokean ihmisen asemaan. Heitä ei tunnu olevan kovin paljon.

  VastaaPoista
 6. Kiiruna,

  joskus minulla on tunne, että osaankin ajatella avaruudellisesti, mutta samaan aikaan on tunne, että nyt sovitut matemaattiset käsitteet voisi määritellä uudelleen. Ts. jospa minä näenkin enemmän kuin loogiset matemaatikot, mutta en vain pysty käyttämään heidän käsitteitään, koska ne ovat suppeasti tai väärin nimettyjä?

  Ymmärsiköhän kukaan, mitä tarkoitan? :) En osaa pukea nyt sanoiksi ajatustani, siitä että jospa ajattelenkin niin monella tasolla, ettei matematiikka pysty niitä laskemaan. ;) Jotakin tällasta..

  VastaaPoista
 7. Iines, kuvittelisin melkein ymmärtäväni :)

  VastaaPoista
 8. Hui hitto, näyttääpä ikävän tutulta tuo punakynällä vetäisty nelkkuplussa..! Ei tuollaisia kuvia saa laittaa esille, heräävät vanhat traumat jo muutenkin kevyestä unestaan!

  VastaaPoista
 9. Nooh Peggy, samassa vihossa oli tarjolla myös kolmosia ja yksi ykkönenkin. :D Vihon viimeisestä kokeesta sain 5 minen, mutta ehdot tuli niin että räpsähti.

  Minkähän vuoksi koulusuoritukset pitää aina arvioida matemaattisesti? Ketä se lopulta palvelee? Ihmiseen lyödään leima, joka sulkee häneltä elämäniäksi kiinnostuksen ja ehkä monta ovea.

  VastaaPoista
 10. Matematiikka on kieli, jolla voi kertoa abstrakteista käsitteistä tyhjentävästi ja esaktisti.
  EN tosin käsitä alkuunkaan, miten joku voi kyetä käsittämään vaikka donitsin matemaattisena kaavana. Hattua nostan sellaiselle.

  Arvostelusta tulee vain mieleen, että kun muinoin jaoin sanallisiin arvioihin perustuvia todistuksia, jotkut vanhemmat kysyivät: "tarkoittaako tämä ysiä vai kasia?"
  Jep.

  VastaaPoista
 11. Miten olisi sellainen systeemi, jossa oppilaita ei mitattaisi millään mittareilla kokoavasti, vaan palautteen saisi aina työ-, tehtävä- tai projektikohtaisesti?

  Näin ketään ei luokiteltaisi huonoksi tai hyväksi, vaan jokainen työ olisi uusi alku ja uusi mahdollisuus. Opsikelemaankin pääsisi minne vain, mutta siellä pitäisi edetä porras portaalta eteen- ja ylöspäin. Olisi myös sivuportaita, joille loikata ja joita pitkin edetä oikeaan suuntaan.

  Tällä systeemillä koulutus voisi olla monipuolista ja parempaa kuin kapea putkikoulutus. Tällainen on oma visioni koulutusportaista.

  VastaaPoista
 12. Myös täällä ilmoittautuu yksi, jolle matematiikan opiskelusta tulee mieleen oikeastaan vain huonoja muistoja...

  Usein huomaan, että jos minun pitää "julkisesti" laskea jotain, menen ikäänkuin lukkoon, eikä laskemisesta tule mitään. Yritin miettiä miksi matematiikka ja laskeminen on minulle niin hankalaa. Kai minullakaan ei ole sitä kykyä ajatella matemaattisesti. Ja vuosien tahkoaminen ja pettymykset ovat aiheuttaneet sen, että en edes haluaisi laskea mitään, enkä luota omiin kykyihini. Asia, jonka yritän poisoppia...

  VastaaPoista
 13. Kyllä sitä matematiikkaakin oppii. Tällä tavalla:

  1. Rauhoitu. Paniikissa älykkyystaso laskee rajusti. Et voita hermoilulla yhtään mitään.

  2. Keskity. Ota aivan rauhassa ja huolellisesti selvää mistä on kysymys.

  3. Sovella. Toista oppimaasi aivan koneellisesti kunnes se sujuu. Ala sitten vaihtaa arvoja (esimerkiksi suorita lasku vähän eri numeroilla) äläkä hoppuile liikaa vaan anna aivoillesi aikaa oppia algoritmi.

  4. Palaa. Aina jos et tajua, palaa siihen kohtaan, joka oli sinulle vielä ilmiselvä. Jatka siitä niin hitaasti kun on tarpeen. Hitaastikin pääsee eteenpäin. Harppominen kostautuu aina.

  Näillä opeilla kyllä pärjää. On hölmöä kieltää itseltään matemaattisen ajattelun ilot (joita on paljon jo pelkällä neljällä peruslaskutoimituksellakin kun niitä vain soveltaa kaikenlaiseen) jonkin aivan pipostavedetyn "lahjakkuusopin" takia.

  Tiedätkö muuten miksi matematiikkaa pidetään niin lahjakkuussidoinnaisena ja matemaatikkoja erityisinä?

  Se antaa sekä matikassa huonoille hyvän tekosyyn olla yrittämättä ja matematiikassa pärjääville (jotka valitettavasti ovat melko usein sosiaalisesti hieman avuttomia) hivelyä itsetunnolle. Siksi johonkin niin pöhköön uskotaan.

  VastaaPoista
 14. Matematiikan taju on synnynnäinen taito, kuten musikaalisuuskin.

  Minä olen tästä asiasta Iines-neidin kanssa eri mieltä. Ilmaisen näin röyhkeästi eriävän mielipiteeni siksi, ettei joku parka vain saisi vahvistusta sellaiselle harhakäistykselle, että hän ei voi matematiikkaa oppia. Minä olen ihan varma, että Iines-neiti oppisi matematiikkaa siinä missä muutkin.

  Mutta matemaattista ajattelua tuskin voi opettaa toiselle?

  Nyt ruvetaan menemään sellaisille alueille, missä tietoni ovat hyvin vähäiset, luuloni isot ja joistain asioista en ymmärrä yhtään mitään.

  Mitä ensinnäkin on matemaattinen ajattelu? Kuka tämän käsitteen on keksinyt? Yritetäänkö sillä vähätellä normaalia ajattelukykyä?

  Alkeiden oppimisen allekirjoitan, sillä minäkin opin peruslaskutoimitukset, joilla tarkoitan yhteen-, vähennys, kerto-, jako- ja prosenttilaskua.

  Voi rakas Iiines-neiti, sinua on opetettu todennäköisesti laskemaan. Matematiikkaa sinulle ei olla opetettu.

  Olennaisinta tässä kai on se, että taskulaskinkin, siis kone oppii nämä perusjutut, mutta koneella ei ole matemaattista ajattelutapaa, kuten ei ole matemaattisesti huonoilla ihmisillä.

  Erittäin hyvin kirjoitettu. Sinua on opetettu laskemaan kuin taskulaskin. Mutta tätä matemaattista ajattelutapaa, mistä kirjoitat jälleen, ei ole kenelläkään ennen kuin sitä opettelee - jos matemaattisella ajattelutavalla viitataan kykyyn ymmärtää ja soveltaa matematiikkaa.

  VastaaPoista
 15. Mikko,

  äläs nyt neidittele vanhaa rouvaa. Sano Iines vaan. :) Sinulla on muuten kiva logo. Barbie-Mikko?

  Mitä asiaan tulee, minulle ei kukaan voi opettaa matemaattista ajattelutapaa. Olen laaja-alainen humanisti. Muista en tiedä, mutta jonkin verran on vahvistustakin ajatukselleni tullut.

  VastaaPoista
 16. Se vielä unohtui sanoa, että siis laskennossa olenkin hyvä, mutta en matematiikassa, koska minulta puuttuu R-faktori.

  VastaaPoista
 17. olette matemaattinen nero

  VastaaPoista
 18. Äläs nyt, on siellä Pohjanmaallakin varmaan neroja. ;)

  VastaaPoista
 19. tuskin teidän vertaistanne matemaaattista laskelmoivaa neroa löytyy kuin te olette, rouva ikkunaiines!

  VastaaPoista
 20. Äläs nyt sisko hyvä, osaatkos sanoa, missä ja miten minä laskelmoin? Ellet osaa, heittelet puskanuolia vanhaan tapaasi summamutikassa.

  PS Joskus totisesti toivon, että osaisin laskelmoida!

  VastaaPoista
 21. provosointi = silkkaa laskelmointia, arvoisa rouva iinesankka

  VastaaPoista
 22. Komposti, reKomposti kultaseni, se että on osannut laatia hyviä keskustelunaloituksia, ei ole laskelmointia! Mene ja tee sama perässä.

  VastaaPoista
 23. Arvoisa akkuna-ankka, kyllä tapanne blogata on erittäin laskelmoivaa, oli se sitten kuinka "viatonta" keskusteluttamista tahi ei, laskelmointia se on kuitenkin!

  Toki voisin ruveta keskusteluttamaan ihmisiä jos minulla olisi siihen aikaa ja tarvetta. Ehkä ryhdyn kokopäiväiseksi "ammattibloggaajaksi sitten kun olen eläkkeellä kuten te ellen keksi parempaa tekemistä?

  "Niin on miltä näyttää"!

  Kiva, että mainostatte Kompostia ja ReKompostia, taidatte salaa tarkkailla sitä ja noukkia virikkeitä itsellenne!

  VastaaPoista
 24. PS aivan tietoisesti olen vähentänyt netissä oloani, jotta ehtisin tehdä muutakin.

  edellinen anonyymi

  VastaaPoista
 25. Komposti hyvä,

  ei se ole laskelmointia, jos osaan laatia puhuttelevia aloituksia (myös tylsiä tottakai).

  Käytän tosiaan aikaa päreisiini, ja ennen kaikkea aiheen mietintään ja kuvan valintaan.

  Komposti, tämä on minun tapani saada osallistua täysipainoisesti keskusteluun, puhevammainen kun olen. Mikä siinä sinun on vaikea hyväksyä?

  VastaaPoista
 26. Taidan pohtia asiaa ainakin yön yli ja siirrän ajatukseni mahdollisesti joskus omaan blogiini kunhan ehdin, koska en halua "keskustella" kanssanne teistä ainakaan enää tänä ehtoona, se olisi vain loputon suo.

  Olette kuitenkin laskelmoiva siihen ei auta mitkään puolustelut! Laskelmoiva mikä laskelmoiva!

  Hyvää yötä arvoisa rouva ikkuna-ankka!

  VastaaPoista
 27. Älä tee sitä. On kohtuutonta, että kalvat ja halvennat minua jatkuvasti, vuodesta toiseen kannoillani kulkien, ikään kuin olisin pakkomielteesi. Tämä lähenee jo henkilökohtaista vainoamista, koska persoonani on avoimen tunnistettava blogissani, ja osa blogiväestä tietää henkilötietojani. Harjoittamasi mustamaalaus ei ole enää tervettä.

  Olen koettanut olla kanssasi kärsivällinen, koska näen sinussa kuitenkin potentiaalin ystävän, naisen, kanssasiskon, ja uskon ihmisistä hyvää. Sinä vaan et kuitenkaan näy muuttuvan.

  VastaaPoista
 28. Aivan niin, mutta päinvastoin!

  VastaaPoista
 29. Komposti/reKomposti,

  minä en kulje perässäsi, en vainoa sinua edelleenkään, en edes lue blogiasi. En ole millään tavoin kommentoinut sinua tai nettiystäviäsi, joten jaksan vain hämmästellä sitä, että sinulla riittää virtaa halventamiseeni ja nimittelemiseen.

  Minulla ei ole mitään tekemistä entisten eikä nykyisten Nyt-palstalaisten kanssa. He eivät ole minusta kiinnostuneita enkä minä heistä. En tiedä mitä heille kuuluu, sillä en edes lue kyseistä palstaa. Haluan olla täysin irti siitä virtuaaliyhteisöstä, koska koen heidät kovin erilaisiksi kuin itse olen.

  Kummastelen siis, mikä edelleen mättää, miksi seuraat minua.

  En näe mitään esteitä sille, ettemme voisi olla oikeita ystäviä, mutta näillä näkymin se ei liene mahdollista.

  VastaaPoista
 30. Eikö edes "kampaajalla"?

  Oletteko koskaan miettinyt, miksi otatte noin suuren numeron Kompostista? Oletan, että "todelliset kalvajanne" hykertelevät tyytyväisinä ja teroittelevat jo peitsiään! Onhan olemassa Komposti, joka kantakoon syntipukin osaa tässä draamassa.

  Jokohan tuo Komposti on kyllin tapettu?

  Huumorinkukka se on maailman kaunehin kukka! Kuulemma!

  VastaaPoista
 31. Älä jaksa Komposti, tunnen sinut IP-osoitteesi perusteella, Pohjanmaan rannikkoseudun nainen. (Ainakin sellaista palvelinta käyttävä).

  Omalta osaltani lopetan keskustelun tähän, koska ei tästä tule edes tuluskukkaroa.

  VastaaPoista
 32. Deletoitte viiimeisen viestini! Olette todella raukka!

  VastaaPoista
 33. Jos sinä Komposti alat puhua jostain tappamisesta, tietenkin deletoin. Ja niin teen jatkossakin.

  Ja nyt, häivy!

  VastaaPoista
 34. Olette suuri kupla! POKS!

  VastaaPoista
 35. Väärinkäsitysten välttämiseksi lähetän vielä tämän viestin, vaikka todennäköisesti tämäkin deletoidaan.

  Deletoidussa viestissäni kirjoitin muunmuassa, että mielestäni ikkunaiines tietoisesti tappaa nimimerkki Kompostia, tietenkin tappaminen on kuvainnollista.

  VastaaPoista
 36. Herranjestas sun kanssasi Komposti!

  Sinähän minua seuraat, kuukaudesta toiseen vailla mitään syytä, haukkuen ja halventaen, ja kuljet jopa muissa blogeissa mustamaalaamassa minua aivan sairaasti!

  En todellakaan ihmettele muuta kuin sitä, miksi vainoat minua. En ole lukenut blogiasi, en ole millään tavoin lähestynyt sinua - sinä tulet aina omaan blogiinikin nimittelemään minua, et koskaan keskustelemaan asiasta.

  Minulla ei ole mitään sinua vastaan, jos käyttäydyt samoin kuin muutkin täällä ja keskustelet asiasta omalla nimelläsi, kun sinulla kerran blogikin on.

  VastaaPoista
 37. Aivan niin, mutta päinvastoin!

  VastaaPoista
 38. reKomposti, milloin ja missä olen seurannut sinua, puhunut sinusta, kommentoinut blogiasi, tullut reviirillesi?

  Nimeä aika ja paikka ja lakkaa jauhamasta tyhjää.

  VastaaPoista
 39. mm. Hurmaava itsemurha; tammikuun 21 2007 klo 11.38

  VastaaPoista
 40. ReKomposti,

  Tätäkö tarkoitat:

  "Komposti, sinulle toivon sisäistä sopusointua. Päästä jo minusta irti! Lakkaa mustamaalaamasta minua eri blogeissa, sillä siihen ei ole mitään syytä."

  Tämänhän kirjoitin minua mustamaalaavan kirjoituksesi perään, kun olit taas aktivoitunut kiusaamaan minua.

  Tässä alla vielä rankasti lyhennetty näyte sinun kirjoittamastasi tekstistä, jossa herjaat minua Panun palstalla:

  "Eikä ne (iinekset) ole kyenneet kuitenkaan kestävään parisuhteeseen, miksei ne löydä sitä oikeaa vaan etsivät sitä oikeaa vieläkin epätoivoisesti täältä netistä, vaikka muka ”viattoman” bloginsa kautta!? Vitun kummallista, onko ”iinekset” psykopaatteja, auervaaroja vai mitä vittuja ne on, ainakin saatanan kummia ämmiä?

  Vitun hulluilta vaikuttaa! - -

  Tätä mä en ymmärrä onko noi ”iinekset” oikeesti tuntevia ihmisiä vai vaan saatanan kylmiä nautoja jotka oikeesti vihaakin miehiä ja siksi sairastuu!?
  27.8.2006, ETJuu (vierailija)"


  Nyt vain yksi pyyntö! Jätä minut nyt rauhaan, vainosi on astunut tietyn rajan yli.

  VastaaPoista
 41. Olette suuri kupla! POKS!

  Jaa, täällä on käynyt anonyymi, joka ei uskalla kirjoittaa nimimerkkiään edes tultuaan tunnistetuksi.

  Iines ei todallakaan ole suuri kupla, vaan mitä ihanin nainen.

  VastaaPoista