20.11.2007

Sisar hellä valkoinen

Katselin lihasoppaa syödessäni iltapäivälehden tilastoa, jossa oli selvitelty kunta-alan tulevia kokonaisansioita (IS 20.11.). Kun sairaanhoitajan keskiansio ennen oli 2 482 euroa kuukaudessa (Tilastokeskus 2006), tulee kuukausiansio korotusten jälkeen olemaan 3 103 euroa. Perus- ja lähihoitajan palkka tulee olemaan 2 709 euroa kuukaudessa.

Vertailun vuoksi mainittakoon muitakin kuin tehyläisiä. Esimerkiksi lastentarhaopettajan kokonaisansio tulee kunta-alan yhteissopimuksen jälkeen olemaan
2 329, kirjastonhoitajien 2 521 ja palomiesten n. 2 700 euroa kuukaudessa. Sairaanhoitajat limbosivat siis rytinällä itsensä palkkakuopasta ja näyttivät todellisen luontonsa.

Minusta tuntuu, että antaessaan tukensa hoitajien työtaistelutoimille ihmiset kuvittelivat sairaanhoidon laadun näin paranevan, potilasturvan ja ihmisarvon nousevan ja hoitotyön kiireen vähenevän. Itse kysyin jo varhaisessa vaiheessa, millä tavoin muita paljon suurempi palkankorotus voi parantaa terveydenhuollon laatua, sillä eihän henkilökohtainen palkannousu - olkoon vaikka ansaittukin - heijastu millään tavoin siihen, mikä on kokonaishoidon taso Suomen sairaaloissa. Vai meneekö se vaan niin, että kun tienaa paremmin, jaksaa paremmin, eli hoitajan raha voitelee potilaankin haavat? Voi varmaan pohtia, mistä se raha otetaan - onko se pois terveydenhuoltosektorin kokonaismäärärahoista? Jos on, niin se puolestaan merkitsee uusien virkojen entistä kitsaampaa perustamista, pätkätöiden ennallaan pysymistä, mahdollisia lomautuksia jopa terveydenhuollon alalla, terveyskeskusmaksujen nousuja ja veroprosentin nostoa joka neljännessä kunnassa.

Ikävä maku jäi tästä työtaistelukabareesta. Ehkä eniten harasi vastaan hoitajien epäeettinen vetoaminen ihmishenkiin ja vastuu-sanan väärinkäyttö. Ei hoitaja - kolmivuotisen keskiasteen tutkinnon suorittanut - ole vastuussa potilaan hengestä, vaan lääkäri ja sairaalan johto-organisaatio. Hoitaja vastaa potilaan kuolemasta vain selvissä murhatapauksissa. Missä tahansa potilasta koskevassa asiassa päätökset tekee lääkäri, ei hoitaja. Jos siis jotain sattuu, tutkinnassa vastuullinen on hoitotoimenpiteen määrääjä, ei antaja. Tämän vuoksi tuntui falskilta nähdä hoitajien kantavan kylttejä, joissa luki: Vastuusta ON maksettava!

Hoitajien tulinen kabaree antaa kyllä oivan mallin mm. vässykkämäisille opettajille tulevaa neuvottelupöytäkierrosta varten. Opettajathan pääsevät siihen seuraavaksi, ennen hoitajien toista kierrosta. Nyt vaan ensin OAJ:n lällykkäpuheenjohtaja vaihtoon, ja sitten kovat piippuun. Lakkoon voisi mennä ylioppilaskirjoitusten aattona, jotta nuoret eivät saisi tutkintoaan suoritetuksi. Tähän mennessä kirjoitukset ovat olleet pyhät, ja niiden vuoksi on kieltäydytty yhdestä jos toisestakin lakosta. Palomiehet voisivat mennä lakkoon juuri ennen vappua, jolloin prekariaatti tapaa heitellä polttopullojaan ja mellakoida, lastentarhaopettajat voisivat panna lafkan kiinni milloin tahansa ja käännyttää lapsukaiset vanhempineen takaisin kotiin leikkimään kerrankin yhdessä.

Tie on nyt siis auki, ja kiristämällä ja vastuuseen vetoamalla saa satojen eurojen korotukset, joiden maksut hoituvat luonnollisesti muita toimintoja supistamalla ja veroäyriä korottamalla - oma kuntani ilmoitti jo korottavansa nyt 18,5 prosentissa olevan veroäyrin ylöspäin hoitajien palkankorotusten vuoksi. Terveyskeskuksessa on lakkautettu palveluja, ja viikonloppuöisin täällä ei ole ollenkaan päivystystä. Ehkäpä se siirtyy nyt kokonaan täältä pois, toimintoja kun tulee jatkossa kuulemma karsia.

*

Muutenkin menee kurjasti - pudotin uudehkon kännykkäni kuumaan teemukiin. Laite hiljeni pihahtaen. Olin juuri irtisanonut kaksi muuta puhelinliittymääni parantaakseni elintasoani. Sekin harmittaa, että tk-eläkeläisellä ei nouse muu kuin veroprosentti. Kauhean kiva olisi entisen kuntatyöntekijänkin saada 270 euron kinkkuraha. Tai edes kerrankin jokin korotus kuukausituloon. Miten eläkeläinen voisi mennä lakkoon?

56 kommenttia:

  1. Ay-liikettä tuntevana en tuijottaisi taulukkopalkkoihin. Kas kun et pudottanut kännykkääsi lihasoppaan. Jos näppäimistösi takkuilee, imuroi vienerinmurut pois. Kestää tiskipesunkin, jos olet tullut kumonneeksi sen päälle mukillisen kahvia, siis näppäimistön.

    VastaaPoista
  2. Eläkeläisillä olisi syytäkin mennä lakkoon, sillä moni saa järkyttävän pientä eläkettä. Mutta se ei kannata, kuten ei esimerkiksi kirjastonhoitajien tai museoamanuenssienkaan lakko, sillä ketäpä päättäjää se huolestuttaisi vaikka kirjastot ja museot olisivat kuukausia kiinni.

    VastaaPoista
  3. Kun tuossa nimenomaan ei tuijotettu taulukkopalkkoihin, vaan kokonaisansioihin, a-k.h.

    Kannoin muuten kännykkää samassa kädessä kuin teemukia, ja laskiessani kuppia pöydälle kännykkä luiskahti vihreän hunajateen joukkoon. Mutta riemu-uutinen: se toimii taas kuivateltuani sitä kuuman patterin päällä. Tosin sen näytössä sisäpuolella näkyy tummia kosteita roiskeita edelleen.


    Iines J; oma työkyvyttömyyseläkkeeni on noin kaksi kolmasosaa entisestä palkasta, ja uskon että tuommoinen suhde se on lähes kaikilla tavallisilla työtätekevillä vanhuuseläkkeessäkin. Kun tänne asti pääsee, eläke ei enää koskaan nouse joitain pikkiriikkisiä indeksikorotuksia lukuunottamatta, mitään lisiä ei tipu, vaan ainoastaan veroprosentti elää, yleensä osoittaen pyrkimystä ylöspäin.. Itselläni se nousi viimeksi kuusi prosenttiyksikköä. Mätkyjäkin pääsen makselemaan, joten kinkkuraha olisi ollut tosi kiva.

    Mitä tulee muuten museoväen kokonaisansioihin, ne ovat todella surkeat, aivan alapäässä taulukoissa, lähellä siivoojien ansiotasoa. Minulla on käsitys, että museoihminen on korkeakoulututkinnon suorittanut, ja hänellä on syvä tietämys kulttuurihistoriasta. Tulisimmeko toimeen ilman kulttuurin säilyttäjiä ja tutkijoita?

    VastaaPoista
  4. Luin jostain, että tuntuvan palkankorotuksen positiivinen vaikutus työtehoon ja työn innostavuuteen on vain kolme kuukautta. Sen jälkeen ihminen palaa entisiin rutiineihinsa.

    Opettajien palkoissa on myös huomattavia eroja. Ammatillisten ja ammattikorkeakoulujen lehtorien ei soisi valittaa palkoistaan. Ovat ne sen verran hurjat verrattuna luokanopettajien ja vapaan sivistystyön opettajien palkkoihin.

    Terveisin "entinen aikuisope"

    VastaaPoista
  5. Uskottava ajatus, raha ei riitä motiiviksi työntekoon pitkäksi aikaa. Työn laadun parantaa nähdäkseni vain työn organisointi ja siihen korvamerkityt varat.

    Opettajissa on myös hyvintienaavia, totta. Minulla on tästä omakohtainen havainto, sillä olin melkein koko työurani ammatillisella ja myös ammattikorkeakoulupuolella vakituisessa virassa. Palkka oli todella hyvä, eräillä opettajilla opetettavasta aineesta riippuen (äidinkieli oli ykkönen alhaisesta opetusvelvollisuuspakosta johtuen:) yli kaksinkertainen luokanopettajan palkkaukseen verrattuna.

    Kun paasaan opettajien paremman palkkauksen puolesta, tarkoitankin silloin luokanopettajia ja peruskoulun ja lukion opettajia. Ja on ammatillisellakin puolella porsaanreikiä.

    VastaaPoista
  6. Eläkeläisten pitäisi mennä nälkälakkoon.
    Ei ne muuten mitään korotuksia saa.

    Ai jaa - mutta sitten Vanhasen hallitus sorvaa taas jonkun pakkolain ja määrää letkuruokintaan, koska ruumiita ei saa tulla.

    Tai miksei saisi? Nälkälakkohan on yksilön vapaaehtoinen valinta eikä uhkaa kenekään muun henkeä.

    Eikä asiaa taida auttaa, vaikka joku Eläkeläisten puolue päättäisi, että mahdollisimman suuri osa sen jäsenistä ryhtyy nälkälakkoon.

    Tekeehän tässä maassa nytkin yksi vanhus tai vanha ihminen (mitä tällä nyt tarkoitettaneenkin) itsemurhan joka toinen päivä.
    Eikä valtio juuri puhua pukahda asiasta.

    Mutta nälkälakko olisi tehokas laihdutuskuuri meikäläisellekin. Toivoa vain sopii, että lakko kestää pitkään...

    Kirjoitti Pelleilijä

    VastaaPoista
  7. Tehyläiset riemuitsivat siitä, että korotus tulee vain heille, ei samaa työtä tekeville muiden liittojen jäsenille.
    Tuollainen on omiaan tulehduttamaan työilmapiiriä.
    Terveydenhoitoala on jo ennestään tunnettu huonosta työilmapiiristä, mikä selittää huono viihtyvyyden ja loppuunpalamiset.

    Sama palkka samasta työstä periaate joutuu myös romukoppaan tämän sopimuksen myötä. Toivottavasti muut liitot riitauttavat tämän asian.

    Huvittavaa, että naisvaltainen liitto on romuttamassa samapalkkaisuutta. Oikeastaan tätä nautinnolista seurata sivusta.

    VastaaPoista
  8. Tekeehän tässä maassa nytkin yksi vanhus tai vanha ihminen (mitä tällä nyt tarkoitettaneenkin) itsemurhan joka toinen päivä.
    Eikä valtio juuri puhua pukahda asiasta.


    Minä puhuin tästä vuosi sitten päreessäni, kun olin lukenut tuon piilossa pidetyn ja vaietun tiedon - tai tiedon, josta ei välitetä, sillä tämä yhteiskunta on nuorten ja terveiden ihmisten yhteiskunta enemmän kuin koskaan ennen ja tulee olemaan vielä enemmän, jos kovien ja pinnallisten arvojen trendi jatkuu. Vanhusten hoitoa sairaalassa pitkään seuranneena en siis voi uskoa palkankorotusten millään tavoin auttavan asioiden kauhistuttavaa nykytilaa. Vanhukset pyritään taatusti laitostamaan ja saattamaan yhtä nopeasti pois päiviltä kuin nykyäänkin. Ylilääkintä ja vaipoitus jatkunee tehostetusti.

    Itse käännyn vaivoineni yksityisen terveydenhoidon puoleen aina kun mahdollista ja säästän jossain muussa.

    Entisenä luottamusmiehenä ja ammattiliittoaktiivina en kuitenkaan ymmärrä sitä, että korotukset tulisivat vain tehyläisille. Ymmärrän liittoon kuulumisen merkityksen - tässä se nyt näytti voimansa - mutta on joitain asioita, jotka ovat liittoja suurempia. Tällaisia asioita ovat ihmisten välinen tasa-arvo ja samapalkkaisuuden periaate.

    VastaaPoista
  9. "Sekin harmittaa, että tk-eläkeläisellä ei nouse muu kuin veroprosentti."

    Minulle ei vieläkään mene jakeluun miksi äitini joutuu pienestä eläkkeestään maksamaan tasan samaa veroa kuin minä huomattavasti suuremmasta palkastani? (Kokonaisvähennykset palkastani ovat suuremmat, mutta perusveroprosentti äidilläni on sama)

    VastaaPoista
  10. Totta, Johannes! Aikanaan ihmettelin samaa, kun äiti jäi eläkkeelle ja hänen veroprosenttinsa oli sama kuin minun, eli 34. Hän oli tavallinen pienipalkkainen kuntatyöntekijä, minä parempipalkkainen.

    Tätäkin taustaa vasten tuntuvat oudolta ne eläkepommipuheet, ikään kuin ajateltaisiin eläkkeiden olevan verotonta ruokkoa ikääntyneille ihmisille.

    VastaaPoista
  11. Minulle muotoutui käsitys, jonka mukaan ilmaisia lounaita ei ole. Tehty sopimus on kallis. Korotus on ensimmäiseksi kahdeksi vuodeksi sama kuin muillakin aloilla. Seuraavat kaksi vuotta ovat ehdollisia. Korotukset tulevat, mikäli tehokkuutta lisätään mikä toisin sanoen tarkoittaa henkilöstön saneerausta, palvelujen ulkoistamista ja yksityistämistä. Lisäksi muut liitot neuvottelevat parin vuoden päästä itselleen saman sopimuksen, minkä seurauksena saneeraus tehdään kaikille aloille. Työ on nyt kuulemma kiireistä ja hiostavaa. Sopimuksen tulos on se, että se on tulevaisuudessa vieläkin kiireisempää ja hiostavampaa eli toisin sanoen tehdään vähemmällä väellä. Kiitos tämän ryntäyksen ilmiö leviää kaikkiin töihin. Palkkaa saadaan enemmän kuin ennen, mutta yhä vähempi määrä ihmisiä saa palkkaa. Ei siinä minusta mitään tuulettamista ole, emähäviössä.

    VastaaPoista
  12. Oliko se pikaisesti säädetty pakkolaki voimassa vain tietyn ajan? Voihan olla niinkin, että sitä vielä tulevaisuudessa tarvitaankin.

    Eläkeläisten verotus varsinkin pienistä eläkkeistä pitäisi poistaa kokonaan. Eikös eläkerahoista ole maksettu verot jo moneeen kertaan muutenkin?

    VastaaPoista
  13. Korotukset tulevat, mikäli tehokkuutta lisätään mikä toisin sanoen tarkoittaa henkilöstön saneerausta, palvelujen ulkoistamista ja yksityistämistä. Lisäksi muut liitot neuvottelevat parin vuoden päästä itselleen saman sopimuksen, minkä seurauksena saneeraus tehdään kaikille aloille.

    Tämä on juuri se ydin, näin itsekin ajattelen. Ajattelen jopa, että tämä on vuosisadan kusetus tai narutus tai ainakin kupla. Ihmiset eivät kerta kaikkiaan tajua, että tässä ei sairaanhoidon taso nouse, vaan vääjäämättä laskee. Juuri luin lehdestä, että eräskin ihminen tuki Tehyä ja veroprosentin nostoa, koska "saan tarvittaessa hoitoa" (IS 21.11.).

    Tunnen voimatonta väsymystä lukiessani tällaisia tyhmyyksiä. Ihmiset osaavat ola todella simppelin tietämättömiä!

    On päivänselvää, että opetusväki tulee perästä. Tilanne tulee kuitenkin olemaan erilainen, koska opettajia tunnetusti vihataan silloin, kun he vaativat oikeuksiaan. On jo vilahtanut kommentteja siitä, että menkää lakkoon 1.6. Minä ainakin sanon tuohon, että haistakaa huilu, lakko alkaa 1.4. ylioppilaskirjoitusten alla!

    VastaaPoista
  14. Leonoora, kannatan tuota, että pienistä eläkkeistä poistettaisiin vero kokonaan, ja keskisuurissa olisi kohtuullinen verotus nykyisen huippukorkean verotuksen sijaan. Ja kyllä, eläkeläiset ovat veronsa maksaneet moneen kertaan, jokaisesta kuukausipalkastaan. En nyt viitsi kaivaa vanhoja palkkanauhoja esille tarkistaakseni summaa omalla kohdallani, mutta kyllä sillä kehuskella kelpaisi.

    VastaaPoista
  15. Todennäköistä tietysti on, että eläke-iässä ihmiset tarvitsevat sairaanhoito-ym. terveyspalveluita enemmän, mutta eivät niinkään käytä teitä, koulutusta, maatalous-ym. yhteiskunnan yrittäjille antamia tukia.
    Monen eläkeläisen terveys on mennyt raskaissa hommissa tätä "hyvinvointia" rakentaessa, joten he ansaitsevat tulla myös kipuineen ja sairauksineen hyvin hoidetuksi.
    Ja sitä vartenhan peritään sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksua. Paljonkohan niitä muuten kertyy, ja lienevätkö korvamerkkittyjä, en tiedä, koskapa en ole perehtynyt asiaan.

    VastaaPoista
  16. Minunkin mielestäni tämä on kusetusta. Tehyä vietiin kuin pässiä narusta. Tottakai siinä tanner tömäjää ja rytinä on suuri, niin että kaikkien huomio kiinnittyy pässin rimpuiluun. Mutta oleellista on katsoa, missä päin on narunpää ja mikä voima sitä liekaa heiluttaa. Rumasti sanoen ahneella on paskanen loppu, ja on uskomaton suoritus, kun allekirjoittaa sopimuksen, jonka sisältö on se, että tämä pätee allekirjoittajaan itseensä.

    VastaaPoista
  17. Olen eri mieltä tuosta hoitajien vastuusta. Todennäköisesti lääkäri joutuu lähes kaikissa tapauksissa kantamaan vastuun, mikäli jotain menee pieleen, mutta siitä huolimatta myös hoitajan toimista riippuu paljon, ehkä koko elämä. Miksi ei sitten sitä, että osaa suorittaa oikeat toimenpiteet ja valinnat, arvostettaisi, myös rahallisesti?

    Poltin kerran jalkani, ja menin päivystykseen. Siellä minut otti vastaan sairaanhoitaja, joka puhui rauhoittavasti ja hoiti jalkaani hyvin, mm. teki itse päätöksen, puhkaistaanko iso rakkula vai jätetäänkö se siteiden alle. Vasta, kun jalka oli lähes täysin hoidettu, lääkäri ilmestyi paikalle, vilkaisi sitä, nyökkäsi ja häipyi taas. Tuli tunne, että ilman lääkäriäkin tilanteesta olisi selvitty, mutta ilman ammattitaitoista hoitajaa jalkani olisi voinut käydä huonomminkin.

    VastaaPoista
  18. "...Entisenä luottamusmiehenä ja ammattiliittoaktiivina en kuitenkaan ymmärrä sitä, että korotukset tulisivat vain tehyläisille..."

    En ole ollut ammattiaktiivi. Mutta tarpeeksi paljon, siis liikaa, olen nähnyt heitä jotka liittoon kuulumattomina jeesaavat muita. Eli odottavat että muut neuvottelevat heille hyvät edut, ja lakkoilevat heidän puolestaan; vasta kun sopimus on selvä, he ojentavat riisikuppinsa. Kivaa solidaarisuutta?
    No, mikäs siinä.

    VastaaPoista
  19. Miksi ei sitten sitä, että osaa suorittaa oikeat toimenpiteet ja valinnat, arvostettaisi, myös rahallisesti?

    Anonyymi, ydin on juuri siinä, että sairaanhoitaja ei tee valintoja eikä päätä muista kuin selkeistä rutiinitapauksista. Kaikki hiukankin vastuullisemmat toimeenpiteet ja valinnat tekee lääkäri, joka delegoi hoitajaa, joka tekee tismalleen niin kuin käsketty on.

    Ja se mitä sairaanhoitaja tekee, juontuu koulutuksesta, se ei ole mikään erityinen potilaalle osoitettu armo tai hyvä teko.

    Koulutuksen mukaista palkkaratkaisua tässä olisikin pitänyt mielestäni hakea. Kolme vuotta keskiasteen opintoja, joita ammattikorkeaopinnoiksi nimitetään. Vastuu se on muissakin tehtävissä, ja on kyllä kaukaa haettua sanoa, että hoitaja on vastuussa ihmishengestä. Hoitaja on vastuussa vain siitä, että toteuttaa lain kirjainta eli toimeenpanee lääkärin määräämän toimenpiteen. Annetaan nyt kunnia lääkäreille, kirurgeille ja todellisille pelastajille, joille se kiitos kuuluu.

    VastaaPoista
  20. Tapani I (vai L?), ymmärrän kantasi, ja ammattiliittonäkökulmasta katsottuna olet tietenkin oikeassa. Itsekin ajattelin näin liitossa ollessani, vaikka sielläkin oli tilanteita, joissa tunsin huonoa omaatuntoa sitoutuessani ryhmäpäätöksiin, vaikka olin asioiden etiikasta ja jopa moraalista henkilökohtaisesti eri mieltä.

    Nyt olen ulkopuolella ja vapaa sidoksista, luojan kiitos!

    Ymmärrän hyvin, että siinä ei ole juridisesti mitään väärää, että vain tehyläiset saisivat korotukset. Se on virkaehtosopimuspykälien kirjainten mukaista toimintaa. Eettisesti se on kuitenkin perseestä ja sotii humaania samanarvoisuuden, tasa-arvoisuuden periaatetta vastaan, jonka mukaan pitää tietenkin katsoa työn laatua eikä taustajärjestöä, sitoumuksia ja kytkyjä.

    Tuntuu kauhean falskilta kuulla nyt jokaisen lainoppineen ja virkaehtosopimusgurun toistavan mantraa siitä, että tasa-arvo tarkoittaakin sukupuolten välistä tasa-arvoa, ei ihmisten välistä. Pyhä Pietari, mitä hurskastelua!

    VastaaPoista
  21. Edelleen olen hengessä mukana siinä että muut ihmiset järjestävät minulle etuja. Ai, että mitä minä teen?

    Mitäs se teille kuuluu.

    VastaaPoista
  22. Hierarkia eri työpaikoilla on kimuranttinen juttu.
    Itse en ymmärrä alkuunkaan sitä, miten hanakasti naisvaltaisilla aloilla vähemmän koulutusta saaneet hinkuvat tekemään koulutetumpien töitä, varsinkin siis, jos eivät saa samaa palkkaa tämän koulutetumman kanssa.
    Ymmärrän kyllä sen tietyntyyppisen ihmisen itsetunnon kohennuksena, tai perinteisesti naisen uhrautuvuutena, ei osata tai uskalleta sanoa :ei.
    Minusta se on törkeää ihmisten hyväksikäyttöä, ja sitähän tapahtuu aloilla kuin aloilla.
    Parempi olisi, kun esim. uusi työntekijä osaisi vähän jokaisen hommia, ainakin hänelle usein delegoidaan ylimääräisiäkin tehtäviä, tai hän saattaa tehdä niitä tietämättään.
    Nyt Miikkulaan Tv2.

    VastaaPoista
  23. Niin se vaan useinkin menee, että ihminen tekee asioita muidenkin puolesta.

    Itse käsitän ammattiliitot niin, että ne ajavat edustamansa ammattialan asioita. On jokaisen työntekijän oma asia, kuuluuko liittoon. Itse kannatan liittoon kuulumista ja jäsenmaksujen maksamista, koska näin liitto voi parhaiten ajaa ammattikunnan asioita.

    En kuitenkaan pitäisi liittoa ihmisten erottelijana, vaan ajattelen vain niin, että jos joku on niin tyhmä ja sivistymätön, ettei kannata oman ammattinsa hyvinvointia, niin se on hänen häpeänsä, ei sillä saa rangaista ja huonontaa silti ammatissa toimijoita ja sitä kautta itse ammattia. Tällainen työntekijöitten erottelu vaikuttaa mielestäni totalitarismilta, ja siinä yritetään sanella työnantajalle jopa ehdot palkanmaksun määräytymisestä. Se ei ole moraalisesti oikein, joskin liittoon kuulumattomuuskin voi olla moraalisesti väärä valinta.

    Itse en ymmärrä palkanmaksun määräytymisen perusteeksi muita seikkoja kuin tehdyn työn, sen laadun ja siihen vaadittavan koulutuksen. Kyllä palkan siis täytyy olla samasta työstä sama, jos on kyseessä koulutuksellisesti samanlaiset opinnot ja virka/tehtävä on samanlainen.

    VastaaPoista
  24. järveläinen, iines

    Kirjoitin oman kommenttini päreeksi blogiini.

    VastaaPoista
  25. järveläinen eihän yhdestä vetäjästä ole kyse kun ollaan valmiitta joukoirtisanomiseen

    VastaaPoista
  26. Olen se anonyymi, joka peräsi arvostusta sairaanhoitajille.

    "Annetaan nyt kunnia lääkäreille, kirurgeille ja todellisille pelastajille, joille se kiitos kuuluu."

    Karua. Itse lääkärien sukulaisena ja sekä lääkärien että hoitajien potilaana en voi allekirjoittaa sitä, että arvostus kuuluisi teoreettiselle hoitotyölle enemmän kuin käytännölliselle. Myös 'rutiineissa' voi tehdä virheitä. Se ettei tee, on ammattitaitoa, ja se että se on 'vain' kolmen vuoden koulutuksella hankittu, ei tee siitä minun naiivissa mielessäni sen vähempiarvoista. Kyllä mielestäni monesta esim. ensiapuun liittyvässä 'rutiinitoimenpiteestä' voi olla ihmisen henki kiinni.

    VastaaPoista
  27. Anonyymi, olet oikeassa siinä, että sairaanhoitajat ansaitsevat arvostusta siinä missä kuka tahansa ammattinsa hallitseva pienipalkkainen ihminen. Ja arvostusta pitää näyttää minunkin mielestäni asiallisella palkalla.

    Käydyn kampanjan keinot vaan taisivat tässä tapauksessa paljastaa hoitoväen puutteellisen koulutuksen: koulutukseen lisää siis eettisyyden ja filosofian opintoja, niin ehkä sitten voidaan puhua maisteritason palkoista.

    VastaaPoista
  28. Iines

    Miks otit pois uusimman juttusi? Ehdin sen jo lukaista.

    VastaaPoista
  29. Siksi kun se ei kiinnostanut ketään. Olen usein sanonut, että olen siitä harvinainen tapaus, että en todellakaan kirjoita itselleni, vaan ollakseni vuorovaikutuksessa muiden, mahdollisesti netti- ja blogiystävieni kanssa.

    Tuosta jutusta tein päätelmän, että minulla ei ole yhtään todellista nettiystävää, enkä pysty kirjoittamaan niin, että se innostaisi satunnaisia lukijoita puhumaan kanssani.

    VastaaPoista
  30. Hei! Pakko laittaa tähän kommenttia noista "rutiini hommista". Hoitoalalla työskentelevänä törmään aina silloin tällöin tilanteeseen jolloin on tehtävä ihan omiakin päätöksiä. Hoitaja joutuu esim pytämään että lääkäri muuttaisi määräämään lääkettä, sillä se jota hän määräsi ei sovi yhteen potilaan jonkun toisen lääkkeen kanssa. Asia, joka olisi pitänyt olla selvillä kyllä lääkärilläkin. Tai esim magneettitutkimukseen lähetytty potilas palautettiin osastolle tutkimusta tekemättä, sillä tutkimuksen tekevä hoitaja oli potilaan papereihin perehtyessään (joka kuuluisi myös lähettävän lääkärin tehdä) huomannut, että potilaalla on kehossaan metallisiruja. Vastaavaa tapahtuu jatkuvasti. Siis ei se voi olla niin, että kun kerran lääkäri on pyynnöistään ja määräyksistään vastuussa, niin hommat sitten vaan tehdään niin kun pyydetty on. Hoitajan on siis se suodatin siinä välissä. Mutta leppoista hommaahan tämä muuten on, tehdään vaan se mitä käsketään tai minkä näkee ns otsallaankin;) Mutta joskus on ihan mukava käyttää aivojaankin ja varsinkin sitä tietoa mikä niissä on, pääsee potilaskin joskus helpommalla sen vuoksi.

    VastaaPoista
  31. iines

    'Tuosta jutusta tein päätelmän, että minulla ei ole yhtään todellista nettiystävää, enkä pysty kirjoittamaan niin, että se innostaisi satunnaisia lukijoita puhumaan kanssani.'

    Höpöpö. Ei pidä paikkaansa. Sysisyksyn inha hämäryys saa sinut säälittelemään itseäsi.

    VastaaPoista
  32. RR

    Päreeni oli hyvässä hengessä kirjoitettu, ja se kertoi siitä, mikä tuotti minulle eilen iloa.

    En säälinyt itseäni lainaamassasi kommentissani, vaan olin surullinen, ettei kukaan puhunut kanssani, sanaakaan, koko päivänä ja iltana. Ei se ole itsesääliä, totesin vaan asiantilan. Jos minulla olisi oikeita nettiystäviä, joku olisi kyllä sanonut jotain, koska niin moni kävi lukemassa juttuni. Minä olisin kyllä itse sanonut, jos olisin lukenut ystäväni jutun.

    Mutta se siitä. Tämä on Virtulandia ja täällähän ei ole tuntevia ihmisiä, vaan pelkkiä luotuja skribenttejä, jotka kisailevat kirjallisella skarppiudellaan.

    VastaaPoista
  33. Anonyymille vielä:

    Esität hyviä esimerkkejä hoitajan vastuusta. Käsittääkseni kuitenkin juridisesti vastuullinen noissa tapauksissa olisi lääkäri, jos jotain olisi sattunut, ei hoitaja.
    Ja toki - tekeehän lääkärikin virheitä, kuten kuka tahansa voi työssään tehdä.

    Tämä vastuulla ratsastaminen ei kuitenkaan ole mielestäni palkanmaksun peruste, sillä monissa töissä on erilaisia, yhtä koviakin vastuita. Voidaan varmaan sanoa, että elintarviketeollisuudessakin on vastuu ihmishengistä....

    Summa summarum: hyvä että hoitajat saavat palkankorotuksen, koska hoitaja on palkkansa ansainnut. Minusta tässä oli kyse kuitenkin välistävedosta, kampanjasta, joka ei ollut eettisesti arvioituna kunnossa. En välttämättä usko siihen, että muut ns. koulutetut matalapalkka-alat tulevat peesissä.

    VastaaPoista
  34. iines

    Jaa-a. Minä jo ehdin kirjoittaa muutaman rivin kommenttia, mutta ajattelin sitten palata vähän myöhemmin tulille.

    Asia jäi hieman kaivelemaan mieltäni, mutta kun palasin tänne, arvon blogihenkilö olikin jo siirtänyt kakun ruokakomeroon.

    Enhän minä osannut arvata, että sulle pitää just heti antaa palaute, vaikka olet ennenkin maininnut, että kirjoitat nimenomaan kommenttien takia.

    Juttu kuvasi aika uskottavasti ja elävästi päiväsi kulkua, ja siihen oli kyllä tavallaan - ikäänkuin rivien väliin - kirjoitettu 'kommenttitoive'.

    Mutta kuten sanottu - tämä on Virtulandia.
    Jokainen elää omaa elämäänsä ja taaplaa tyylillään - niinkuin tietysti omassa reaalielämässäänkin.

    Eikä kukaan voi oikeastaan vaatia toisilta lojaalisuutta sen enempää kuin heillä sitä omasta takaa sattuu olemaan.

    Loppukaneetiksi pläjäytän joskus hieman satiirisessakin mielessä siteeratun, Eino Grönin usein käyttämän Junnu Vainon lauluklisheen: sellaista (se) elämä on.

    Tiedän, ettei tämä klishee lohduta tippaakaan; - toteaahan vain yleisesti miten asiat ihmisten välillä ovat.

    VastaaPoista
  35. Johan se kakku ehti pöydässä hapantua koko päivän ja illan aina klo 24 asti, jolloin sen poistin. :)

    Mutta siis, enhän minä ketään syytä, sillä vapaaehtoistahan tämä bloggaaminen on. Lisäksi pelkästään Blogistanissa on tarjolla luettavaksi päivittäin 12 345 blogia. Kun muutama vuosi sitten aloitin kirjoittelun, blogeja oli vain 4 000. Ei ihme, että jaot menevät uusiksi ja lukijat vaihtuvat ja suosikkilistojen sijoitukset vaihtelevat itse kullakin. Nöyränähän bloggaaja saa olla, jos yleensä joku blogia viitsii lukea.

    On vähän kärjistettyä sanoa, että kirjoitan vain kommenttien toivossa. Kirjoitan saadakseni olla vuorovaikutuksessa ja saadakseni keskustella ihmisten kanssa.

    En vaadi muilta lojaalisuutta! Minähän sanoin heti, että vika on omani, ei lukijoiden, jos vuorovaikutusta ei tapahdu.

    Mutta, kiitos RR, että vastailit jotakin, sillä sain näin purkaa hieman ajatuksiani, jotka painoivat mieltäni tässä bloggaamisessa.

    VastaaPoista
  36. Iines, on kyllä melkoisen julmaa kuvitella, ettei kukaan muu olisi täällä tunteva ihminen kuin sinä, jos sinulle ei kommentoida. Ethän sinä itsekään kommentoi juurikaan muiden blogeissa. Aivan samalla tavalla voisin ajatella sinusta.

    Joka tapauksessa ehdin minäkin sen lukea, mutten ehtinyt kommentoida enkä luultavasti olisi ehtinyt myöhemminkään. Silti en menisi ihan tylysti tuomitsemaan koko Virtulandiaa sen vuoksi, ettei juuri sinulle kommentoida silloin kun se sinulle sopii.

    Sori, olen tänään muutenkin aika känkkä. Toisinaan jättäisin sanomatta tämänkin, mikä olisikin paljon parempi vaihtoehto.

    VastaaPoista
  37. Saara, en minä kyllä kuvitellut muista mitään, vaan eniten itsestäni. Se että ilmaisee murheen tai surun, on omakohtainen tunne, ja tässä tapauksessa kohdistin syytöksen mielestäni itseeni, koska näin yleensä toimin.

    Minun on yleensäkin pakko sanoa asiat ääneen, koska en osaa pitää painetta sisälläni, vaan minun on pakko puhua, jos jokin painaa mieltäni tai aiheuttaa surullista oloa.

    Näen nimenomaan siis itseni vikapäänä, ja mietin mikä päreessä oli vikana. Ja koska yhdistän päreen omaan itseeni, mietin tietenkin, mikä minussa on vikana, jos en kelpaa. Olen herkkä tällaisissa asioissa, mutta se herkkyys ei ole vihamielistä eikä aggressiivista, ei julmaakaan, koska näen siis vian omissa tekemisissäni.

    Tiedän kyllä senkin, että en osaa jutella blogimaailman naisten kanssa niin hyvin kuin miesten. Mistä se johtuu, se on minulle arvoitus. En osaa naisten perinteistä koodikieltä, koodikäytöstä ollenkaan. Se on osasyy siihen, että monet naiset eivät juurikaan uskaltaudu blogiini.

    VastaaPoista
  38. Iines, älä ny viitti. Ihan hyvin se sulta sujuu siinä missä meiltä muiltakin. Miksi jaotella edes miehiin ja naisiin. Siinä vaiheessa kun on sama onko keskustelukumpppani mies vai nainen, ei ongelmaa ole. Ihmisiä siellä on. Persoonia.

    No enivei, piti sanoa, ettei mielestäni suruun ole syytä. Ehkä ennemminkin sen takia, ettei ihmisillä ole aikaa. Se on tässä kaikkein surullisinta. Ihmisten elämät, arjet, räntäsade, masennus, ylipaino, kipeät hartiat... toivottavasti syynä on joskus jotakin mukavaakin. Ihan niin kuin sinulla eilen.

    VastaaPoista
  39. Siinäpäs se Saara, tajusin tuosta kommentoimattomuudesta juuri sen, että ihmisillä on omat merkitykselliset elämänsä toisaalla, ja että tällaiset virtuaalikeskustelut ovat merkityksettömiä oikeasti. Kukin tulee sivulle, viivähtää hetken ja menee pois. - Ja muualla tuuli soi - niin se menee. Moni ei tajua tätä totuutta, vaan tuhertaa sivujensa kanssa ja uskoo koko maailman lukevan, mitä kirjoittaa. Useimmat lukevat vain otsikon ja aloituslauseen. Luulen, että bloggaaminen on lopulta yhtä tyhjän kanssa.

    VastaaPoista
  40. Ei merkityksellinen "oikea elämä" vie merkitystä virtuaalikeskusteluista.
    Itselleni vaikkapa sinun lastusi ovat erittäin tosia ja merkityksellisiä. Ne ovat sisäisiä tapahtumia, joilta ulkoiset tapahtumat eivät voi viedä arvoa.

    Sanoo eräs, jolla on mielestään "oikeaa" elämää enemmän kuin joskus tarvitsisikaan.

    VastaaPoista
  41. En minäkään kyllä allekirjoittaisi tuota, etteikö blogikirjoituksilla olisi mitään merkitystä. Sisäisiä tapahtumia, tosiaan, niin kuin Sari sanoi.

    VastaaPoista
  42. Hyvin sanottu: blogitekstit ovat sisäisiä tapahtumia, toisin sanoen niillä on suurin merkitys kirjoittajalle itselleen, lopulta.

    Tämä on se minun kompastuskiveni, kun yritän blogata ikään kuin muille. Pitäisi vaan tunnustaa, että ei kannata nähdä vaivaa ja edes miettiä, mitä muut arvelevat tästä ja tästä neronleimauksestani. Voisi oikeastaan parhaiten toteuttaa itseään pieraisemalla vastatuuleen, niin se menee.

    VastaaPoista
  43. Iines, siis blogitekstit ovat sisäisiä tapahtumia myös lukijalle. Joskus se suuntautuu ulospäin, joskus taas ei. Mutta yhtä kaikki, jotakin usein tapahtuu, olkoonkin se pienen aivosolun yksinäinen tanssahdus tai koko joukon kimppakiva.

    VastaaPoista
  44. Anna mun nyt rypeä hetki vielä synkkyydessä Saara, kunnes kohenen.

    Siis suurin osa tänne kirjoitetusta hajoaa kuin tuhka tuuleen tai se pieru Saharaan. Vaatii hirveästi paneutumista saada porukat lukemaan omia tuotoksiaan - tämä on totuus ja yhä vaikeammaksi se käy, kun Blogistan on nyt jo hallitsematon massa kirjaimia ja kuvia ja linkkejä, ortografiaa joka hajoaa merkityksettömiksi kuvioiksi.

    Sama pätee keskustelufoorumeihin. Kuka niitä enää jaksaa! Aiheet kalutaan lehtien reaaliaikaisilla palstoilla päivässä loppuun, ja kukaan ei pysty enää sanomaan mitään uutta, kun se on jo sanottu. Ja kuka lukee näiltä keskustelupalstoilta toisten viestejä - kunhan suoltaa oman pieraisunsa eetteriin toisten lukemattomien joukkoon.

    Eihän tämä virtuaaliviestintä pysy enää koossa. Se on täysin hallitsematon ameeba tai alien.

    VastaaPoista
  45. Juu, Iines, olet oikeassa. Hallitsematonta on touhu ja sekavammaksi käy.

    Mutta älä nyt enää kovin kauan kuitenkaan ryve. Onhan sulla lukijoita vaikka kuinka ja hyvä sijoitus listallakin. Ei muuta kuin hommiin vain.

    VastaaPoista
  46. Tulee kyllä enempi lihasoppa kuin maito mieleeni tuosta kuvasta.

    VastaaPoista
  47. Kirjoitussormea kutkuttaa jo, mutta rohkeus puuttuu vielä. Minulla on ilmeisesti jokin hyljätyksi tulemisen pelko, jonka kommenttiosaston nollarivi taikoo esiin.

    Voi kuitenkin olla, että nostan pöydälle seuraavaksi ikiaikaisen teeman, joka virittäytyy tällä hetkellä Vesa Keskisen lapsityttörakkautena, mieshän on itse jo lievästi sanottuna elähtänyt. Tähän ajatukseen tulin katseltuani toisella silmällä, miten Anthony Hopkins Viagran avittamana ihastuu nuoreen tyttöön eli Nicole Kidmaniin illan tv-elokuvassa. Tekee pahaa katsoa, miten hehkeä sulotar muka tahtoo kokeilla vanhaa miestä. En oikein usko tähän miesten keksimään ikiteemaan.

    - Toisaalta voi olla, että tyhjensin tuossa jo akkuni. Tai ettei asiasta ole enempää sanottavaa. Silti tuo kuvio kiihottaa mielikuvitustani. Ja onhan tuo asetelma historiastakin perin tuttu.

    VastaaPoista
  48. iines

    Minä - johon ilmeisesti myös viittasit tuolla: jotkut bloggaavat vain osoittaakseen kirjallisen skarppiutensa - tosiaankin kirjoitan oikeastaan vain itselleni.
    (Toisaalta minä myös kommentoin paljon muidenkin blogeissa.)

    Se riittää, vaikka toki ilman muuta odotankin (mieluummin) asiallisia ja/tai hauskoja kommentteja.

    Mutta tärkeintä on oma tyytyväisyys omaan tekstiinsä (yhä vähemmän välitän lukijamääristä) tai mikä päretys sieltä nyt sattuu tulemaankin.

    VastaaPoista
  49. "Tähän ajatukseen tulin katseltuani toisella silmällä, miten Anthony Hopkins Viagran avittamana ihastuu nuoreen tyttöön eli Nicole Kidmaniin illan tv-elokuvassa. Tekee pahaa katsoa, miten hehkeä sulotar muka tahtoo kokeilla vanhaa miestä. En oikein usko tähän miesten keksimään ikiteemaan."


    Olipas surkea analyysi ja yksipuolisen ankea näkemys ko. elokuvasta!

    Eikös elokuvassa kohdannut kaksi syvältä haavoitettua ihmistä, jotka löysivät toisensa ja myös rakkauden..kivun kautta.

    Ikäerot ja viagra helvettiin. Man is a man, never mind the color...and the age...

    Hopkins=Colemanin sielu hajosi kun hänen ihana ensirakkautensa kielsi ja hylkäsi hänet nähtyään hänen "mustan" taustansa. Eli Ceen neekeriäidin.

    Herra Cee etsi nicolessa vain menetettyä nuoruudenrakkauttaan ja samalla myös omaa, oikeaa itseänsä rakastellessaan ihanan nicolen (lurps ja lääh!!!) kanssa...


    Toivottavasti kirjoituksesi oli heitto ja kärjistys ja en jaksa enempää luennoida, vaan korkkaanpas tässä illan viimeisen kaljan ja painun pehkuihin.

    P.S. Iines-armas! Varo itsesäälin syvää ojaa. Se on näkymätön, huomaamaton ja äärimmäisen upottava...

    t. alati, iäti ja yhä edelleen ikuisesti uskollinen lukijasi

    VastaaPoista
  50. catuluxella on kaljamaha!

    VastaaPoista
  51. Catulux, olet oikeassa. Ei olisi pitänyt sanoa arviota elokuvasta, jota ei katsonut kuin mainitsemaansa kohtaan asti. Huolimatta siitä että arvostan kakkosen lauantaidraamoja ja kyseisen elokuvan näyttelijöitä, etenkin Hopkinsia, en jaksanut ärsytykseltäni katsoa elokuvaa, koska minua tympäisi tuo alkuasetelma, joka oli todellisuudenvastainen - jokaisen vanhenevan miehen toiveuni.

    Pidin kyllä todennäköisenä sitä, että nuoremman naisenkin luonteesta paljastuu syvällisempiä piirteitä, mutta en nyt vaan jaksanut katsoa Kidmanin horahtavaa kepsuttelua ja savukkeen imemistä. Tietenkin se miehiä viehättää.

    En siis kiistä elokuvan ansioita, joita varmaan oli, mutta tuo testosteroninen käsikirjoitus löi nyt yli heti alkuunsa.

    En ymmärrä muuten viittauksia itsesääliin. Eikö ihminen saa tuntea surua tai murhetta jostain asiasta? Onko se auttamatta itsesääliä? En nyt vaan pysty kovettamaan itseäni yhtään tällaisissa asioissa.

    VastaaPoista
  52. Iines, katsoin myös sen leffan. Miesten ikiaikainen unelma se on, että nuoret naiset kuolaavat heidän peräänsä iästä riippumatta. Miesten on paljon vaikeampi päästä sen asian yli, etteivät ne vanhempana kiinnosta nuoria naisia. Naiset on ajettu vanhenemisen häpeään jo kauan sitten.

    Nainenhan on vanhana tosi vanha ja rupsahtanut, ei kiinnostava millään tavalla. Itse asiassa nainen saa olla tosi kiitollinen, jos mies ylipäätään pysyy hänen rinnallaan loppuun asti. Vanhojen naisten vartaloista puhutaan yleisesti inhoten; tissit roikkuvat, nahka roikkuu, naama on ryppyinen ja sitä rataa, mutta miehet vanhenevat vain charmantisti ja hajuttomasti.

    Jos nainen on kuusikymppisenä hehkeä kaunotar, kuten Paula Koivuniemi on, kuvatekstissä sanotaan, että "juuri näin säteilevä kuuluukin 60-vuotiaan naisen olla. Respect." Metro 23.11.2007, s.38
    (http://www.metrolehti.fi/content/
    acrobat/helsinki/FIHEL_20071123_A_metro.pdf)

    Todellako? Kuuluuko naisen tosiaan näyttää vielä kuusikymppisenäkin posliininukelta? Ei helvetti!

    Toisaalta siinä elokuvassa oli kohtaus, jossa se nuori nainen saa hirveät kilarit ja Hopkins painaa päänsä alas niin nolona, niin arkana ja niin tietoisena omasta vähäpätöisyydestään, että ihan riipaisee. Sellaiseen vanhenevaan mieheen voisi hyvinkin rakastua, mutta aika vanhahan tässä jo olen muutenkin.

    VastaaPoista
  53. saara, iines

    saara kirjoitti

    'Miesten ikiaikainen unelma se on, että nuoret naiset kuolaavat heidän peräänsä iästä riippumatta. Miesten on paljon vaikeampi päästä sen asian yli, etteivät ne vanhempana kiinnosta nuoria naisia.'

    Kuten kaikki tietävät - minä olen suuri evoluutiobiologian ja ylipäätään luonnontieteellisen maailmakatsomuksen ystävä (jos sille päälle satun).

    Niinpä totean, että saaran väite miesten 'unelmista' voidaan perustella täysin biologisesti - kuten melkein kaikki muukin tässä maailmassa (jos oikein yksisilmäisiksi ruvetaan).

    Miehet nimittäin pystyvät siittämään lapsia vanhanakin (jos vain temppu 'teknisesti' onnistuu), mutta naiset eivät tule raskaaksi enää about 45-50ikävuoden jälkeen.

    Joten miehillä säilyy aina tuo 'avatistinen' tarve nuorempiin naisiin.

    Tämä pakonomainen halu on tietysti yhtä 'helvettiä' ;), mutta näin meitä biologia vie kuin pässiä narussa.

    Ei siinä järjellä ole paljon sanomista.

    VastaaPoista
  54. No jaa, Rauno. En tiedä onko tuota evoluutiobiologisesti ja lajin säilymisen kannalta kuitenkaan mahdollista perustella noin, sillä laumassa on tarvittu kuitenkin miestä, jotta jälkeläiset ovat säilyneet hengissä, eikä vanhasta miehestä kuitenkaan ole enää ollut metsälle. Sitä paitsi kuukahtaakin pian,jos kasikymppisenä lykkää vielä siemenensä alulle.

    Toisekseen naisen kiinnostus suvunjatkamiseen on samalla biologisella perustelulla ihan toisenlainen. Nainenhan on evoluution aikana valinnut uroonsa sen mukaan, kenellä on parhaimmat edellytykset säilyä hengissä pisimpään lauman johtajana ja kenellä näyttäisi ulkoisten ominaisuuksien perusteella olevan parhaimmat suvunjatkamisgeenit. Vanhat äijät eivät näin ollen voisi missään tapauksessa kiinnostaa nuoria naisia ja se tieto on taatusti kulkenut ihmismielen mukana aikojen alusta asti tähän päivään.

    Nykyään lauman johtajan ominaisuuksiin on tullut mukaan raha, joka on sekoittanut niin pakan kuin ihmisten päätkin ja sitä myöten koko evoluutiobiologian.

    VastaaPoista
  55. Hei, tein tästä päreen! Toivottavasti aihetta voisi jatkaa siellä.

    VastaaPoista
  56. En malta olla lisäämättä tähän loppuun, että tämän päreen hoitajankuvalla ei ole mitään tekemistä Jäniksenselkäläisen Pasin (löytyy blogilistalta tämän kirjailijan ansiokas blogi) julkaiseman saman kuvan kanssa. Pasinkin juttu käsiteli sairaanhoitajien palkkausta. Jutussa teilataan myös hieman äidinkielenopettajan työtä suhteessa hoitajan työhön. Sama kuva on puhdas ja hämmästyttävä sattuma, enkä halua, että joku hyvämuistinen arvelee minun ratsastaneen jo käytetyllä idealla. Sellaista en koskaan sortuisi tekemään! (Eksyin juttuun googletuksen kautta)

    VastaaPoista