16.11.2007

Ikävä vaiva

Virtsakivet ovat erittäin kivuliaat, ainakin eläimellä. Minulla oli tyttären kissa von Kusti hoidossa, kun lensin ilmaan kauheasta tuskanhuudosta, joka kiiri korviini alakerrasta. Kuin sikaa olisi elävältä tapettu, niin ytimiin se tuskanhuuto meni.

Kissa makasi alakerran punaisella käytävämatolla kyljellään reporankana, ja sen pepusta oli valunut tummaa nestettä matolle. Kun kumarruin hädissäni tutkimaan von Kustia, huomasin tummassa nesteessä kellertävää, visvan väristä sakkaa, pieniä kiviä, jotka olivat kovia ja teräväreunaisia sormiini. Soitin tyttärelle ja eläinlääkäriin, ja puolitiedotonta eläintä vietiin vauhdilla päivystykseen. Kissa sai kipupiikin, ja jotain muutakin piikkiä, jonka laatua en muista enää. Ruokavalioon tuli täydellinen muutos, ja nykyään katti elää erikoispöperöllä, joka maksaa enemmän kuin köyhän mummon ateria päivässä. Virtsakivillä kun on taipumus uusia.

Tiedän siis, miltä pääministeristä tuntuu, kun hän kärsii virtsakivistä, jotka tukkivat virtsaputken niin, että koko mies menee umpeen, selkä kipeytyy ja virtsa karkaa sitten rakon täytyttyä erittäin kivuliaasti kivien kera ulos. Tuskan täytyy olla hirvittävä, sillä kissa ainakin oli puolitiedoton maatessaan vetelänä matolla. Onneksi Vanhanen on nyt hyvässä hoidossa taitavien suomalaisten sairaanhoitajien käsissä. Liotushoito on varmaan tehokasta.

(Osa Michelangelon maalauksesta Adam and Eve)

12 kommenttia:

 1. Kuinkas tuo kuva (hieno!) liittyy Matin virtsakiviin?

  VastaaPoista
 2. Tiedän omasta kokemuksesta vuoden takaa kuinka kipeää se teki.
  Virtsatiekivet liittyvät liikaan valkuaisen saamiseen. Minulle ne tulivat ihan heti ison liha-aterian jälkeen, mutta ei kai se niin toimi.Maalainen

  VastaaPoista
 3. Ainakin munuaiskivet (Jotka ovat virstakivien kanssa samaa sarjaa) saattavat aiheuttaa sen verran kovaa kipua että taju lähtee. Nimim. "kokemusta on"

  VastaaPoista
 4. Kuinkas tuo kuva (hieno!) liittyy Matin virtsakiviin?

  No siinä on se virtsaputki ja hoidon symboli. Minusta kuva toimii tässä yhteydessä hienotunteisen ja ajattoman vertauskuvallisesti, onhan kyseessä sentään Prime Minister.

  Kyllä tila siis on äärimmäisen kivulias ja siinä ei varmaan tule pohtineeksi, lähteäkö hoitoon vai ei. Nähdäkseni ruokavalion tulee jatkossa muuntua pysyvästi, ja ehkä tärkkelystä (mm. perunaa) tulee syödä vähemmän.

  Mitä, jos olisi ollut lakko päällä ja tuskissa kärvistelevä Vanhanen ei olisikaan saanut välitöntä apua heti, vaan olisi joutunut päivystysjonon päähän istuksimaan ja odottelemaan?

  VastaaPoista
 5. No niinpä näkyy olevan. Virtsakiviä voi tulla päähänkin.

  VastaaPoista
 6. Ei voi muuta sanoa kuin että kyllä tuo armastus Aimo Kalevi on sitten
  pattinero!

  VastaaPoista
 7. No jaa, Leonoora. :)

  Saapas nähdä, kaatuuko Vanhanen nyt, vaikka taisi alapään kivestä päästä kunnialla. Tämä porilaisnainen puskee kuin höyryjyrä eikä taida väistää tuumaakaan.

  VastaaPoista
 8. Iineksen hymyssä värähtää epäilyksen häivä. Minä kyllä kestän, mutta mitä tekee Satakunnan kansa muuta kuin tyynnä kyntää aurallansa.

  VastaaPoista
 9. Näyttää siltä, että kaikki tahot hyväksyvät sopimuksen. Se merkitsee sitä, että hoitajat saavat roimat korotukset, mutta ei aivan niin roimat kuin määrä oli. Hyvä niin.

  Jäämme odottamaan, miten nyt syntyvä sopimus tulee vaikuttamaan pätkätöihin ja sairaanhoitajien työn kiireellisyyteen, josta esimerkkinä vaipoissa makaavat taantuneet vanhuspotilaat. Jäämme odottamaan myös sitä, miten nopeasti muut korkeakoulutasoiset matalapalkka-alat pääsevät samanlaisiin korotuksiin.

  VastaaPoista
 10. Mutta se todettiin, että yhtenäisessä joukossa on voimaa.

  VastaaPoista
 11. Leonoora, otin vähän laajemmin kantaa yllä tähän "joukkovoimaan". :)

  VastaaPoista