Jokainen meistä lienee saanut elämänsä varrella kirjoja lahjaksi. Lahjateokset puhuvat omaa tarinaansa, ja usein ne kertovat enemmän lahjan antajasta kuin saajasta. Tässä alla on joitain minulle osuneita makupaloja.
1. Oikukas tuuli, Tuomas Anhava
Tämän kirjan sain suurelta rakkaudeltani, jonka mentyä näin maailman hetken aikaa ruskeana, kuin vanhoisssa valokuvissa. Värit olivat kerta kaikkiaan kaikonneet, ja piristin itseäni käärmenäyttelyllä, joka saapui talvihämärään Turkuun. Käärmeetkin olivat kaikki ruskeita, mikä voi tietenkin olla tottakin. Kirja on edelleen lukukelpoinen, joskin osaan kyllästyttävästi nämä tankarunot ulkoa. Sitä olen aina ihmetellyt, että Tuomas Anhava on merkitty kirjan tekijän paikalle, vaikka runot ovat hänen suomentamiaan. Jokaisessa runossa on alkuperäinen japanilaisen runoilijan nimi. Kuriositeettina tulkoon vielä mainituksi, että kirja on hävettävän ohut, ja minua harmitti rakkaani nuukuus, sillä olisin halunnut paksun kirjan johon uppoutua.
2. Kukkivat roudan maat osa I, Eino Säisä
Tämän kirjan sain toiselta pitkäaikaiselta poikaystävältäni, joka oli harvinaisen pieni- mutta puhdasmunainen ja erittäin vaivaantunut, kun halusin kokeilla hänen kanssaan suihinottoa, ja kokeilinkin sitten. Hän on myös se poikaystävä, joka sai minun vuokseni häädön kämpästään, joka sijaitsi Helsinki - Turku-junaradan varressa, niin lähellä, että talo heilui kun juna kulki ohi. Ja se meni usein. Häätö tuli vappuna, kun soitin radiosta työväen lauluja nupit kaakkoon -asennossa. Minäkin sain häädön poikaystävän elämästä, ja kävelin jonkinlaisessa pöpperössä junaradan yli omalle kämpilleni. Kukkivat roudan maat osaa II ei sitten koskaan tullut. Mainittakoon, että en kyllä lukenut tuota ykkösosaakaan ja olin oikeastaan helpottunut, kun tämä kepulaisaikakausi elämässäni päättyi.
3. Rakkaus yllätti minut, Välähdyksiä karismaattisesta liikkeestä, Olli Valtonen
Tämä kirja oli anopin joululahja minulle avioliiton jo rakoillessa. Anoppi oli harras kristitty, perinteinen kansankynttilä ja rovastin tytär, ja uskoi vakaasti että Jumala voi pelastaa avioliittomme, joka oli perustettu epävarmalle esiaviolliselle syntipohjalle. Kirjasta oli korvamerkitty luku Miten voin oppia rakastamaan. Tätäkään lahjateosta en ole lukenut. Mainittakoon, että anoppi muisti vielä eronkin jälkeen kokoomuslaisilla lehdillä ja kristillisellä lahjakirjallisuudella, mm. Bruce Larsonin Elämä on haaste koristaa hyllyäni. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. Hänen poikansa olin vietellyt taistolaiseksi, vaikken kyllä tiennyt, millainen taistolainen oikein on. Minulla kun oli nahkalaukussani Maon pinssi.
4. Aino Kassinen kertoo, toim. Kaarina Laine
Tämän lahjan sain Pikku-Lolitan äidiltä, joka omaa näkemisen kyvyn, kuten hänen edesmennyt Tyyne-tätinsäkin, jonka pienen kyläkirjakaupan jäämistön Pikku-Lolitan äiti peri. Tyyne-täti oli paitsi kirjakauppias, myös kätilö, jolla oli parantavat kädet. Tämän kirjan luin innostuneesti, sillä Aino Kassinen oli selvännäkijä, jolta valtion päämiehetkin kävivät kyselemässä hallitus- ja muita ratkaisuja. Mm. presidentti Risto Ryti oli innostunut spiritualismista ja henkitieteistä. Harmi vaan, että Aino Kassisen kaikki ennustukset näyttävät nyt katsottuna menneen pieleen. Itämeri ei ole pelastunut ja maailmankin meriä uhkaa saastuminen eikä puhdistuminen, niin kuin Aino lupaa.
Tätä listaa voin ehkä jatkaa toisessa osassa toiste. Olisi hauskaa lukea muiden bloggaajien lahjakirjatarinoita, joten idea on vapaasti kopioitavissa.
(Kuvan veistoksen lähde)
Eivät nämä kirjallisesti mitään kovin ihmeellisiä makupaloja ole. - - Mutta tarkoittanet makupalalla nyt jotain muuta...
VastaaPoistaMiksi pieni- MUTTA puhasmunainen, miksi ei pieni JA puhdasmunainen? Onko koolla väliä kun sanotaan ettei ole?
VastaaPoistaRauno,
VastaaPoistaei lahjahevosen suuhun tai vatsaan saa katsoa, vaikka se olisi troijalainenkin.
Lahja on aina makupala saajalleen, varsinkin tällaiselle satiirikko-ironikko-kyynikole kuin minä. Eikös paras satiiri olekin sellaista, josta ei edes huomaa,että se on satiiria?
Ja kyllä, makupala on siis tässä muuta kuin suklaavanukasta.
Täytyy myöntää, että lahjamakupalojeni joukossa on myös todellisia makupaloja, eli tuon Anhavan lisäksi vaikkapa Anita Konkan Hullun taivaassa, jonka sain ystävältä, joka tiesi, mistä pidän.
1. Polkupyörän korjausopas
VastaaPoistaItseostamani vihkonen. Tarve ostoon tuli kun silloinen naisystäväni tuskaili kipeytyvien kasivarsiensa kanssa. Hyödyllisyys paljastui ajosennon määrittelyssä. Vaikka ihailinkin ystävättäreni tapaa 'ottaa satula' oli sen asennossa toki säädettävää. Kauhistutti ajatus satulattomasta pyörästä.
2. Hengitystekniikka – fyysisen suorituksen vaikutus hengitykseen.
Ystävättäreni hankinta. Ydessä tarkoin luettu ja testattu ns. harjoittelu- ja tekniikkaoppaaksi osoittautunut kirja. Osittainen omakohtainen tarpeeni oli sen hankinnan pohjalla. Ongelmana oli anoppilassa käydessä; Miten suorittaa 'sillai olo' ettei anopin koiranuni tarkkaantunut. Kirnuaminen oli suoritettava luonnollisen hengityksen tahdissa ja rauhallisesti. Todella intensiivinen ja syvällinen luotaus kehonhallintaan. Voin suositella.
3. Kama Sutra
Anopin Minulle ostama. Ymmärsin kyllä anopin katkeruuden 'piikin'. Enpä ole tarvinnut saati toista kertaa lukenut. Epäilin sen latistavan jo kukoistukseen päässyttä, intuitioon pohjaavaa ja nautinto -keskeistä miehistymistä. Taidan heittää vesilintua koko kirjalla – en suosittele – esnikertalaisille korkeintaan.
... no olis ollu vielä monta mutta jääköön tällä kertaa tähän.
Lukemisiin!
Utelias,
VastaaPoistakohtuullisen vähäkokemuksisena en osaa vastata kysymykseesi, mutta arvelisin, että on sillä vaikutusta. Tottakai se tuntuu, jos.
Samoin naisen alapääkolon koollakin on todettu olevan suuri merkitys miehen nautinnolle. Pieni ja piukka.
Kovin paradoksaalista, miehellä tulisi olla iso, ja naisella pieni. ?.
Anonyymi,
VastaaPoistahauska lista, kiitos!
Tuo Kama Sutra löytyy minunkin hyllystäni, mutta itse ostamanani. Eipä siinä minullekaan uutta löytynyt. Tai oli siinä se, kun joku maharadja kutitteli ukkovarpaallaan yhtä naista, toisella toista, ja etusormellaan taas yhtä, toisella toista.
Ja olihan siinä vielä sellainenkin naivi ihmetys, että oli ihonväri ja aika mikä tahansa, aina se on hekumallista, nähtävästi. Olen nimittäin jotenkin miettinyt, että ei entisaikaan pimeässä ja likaisessa miljöössä seksikään ollut yhtä nautittavaa kuin nykyään.
Iines kirjoitti:
VastaaPoista'naisen alapääkolo[n]'
Huomataan jälleen, että suomen kieli on semanttisesti rikas viestintä- ja ilmaisuväline. Siitä kiitos Iines-opelle. - - Kiitos myös kysymysmerkistä.
*
Kama Sutra on korkeampaa erotiikkaa, jossa tolkuton ähellys säästetään vasta (pitkää) loppukiriä varten.
Spastiset pikapanot hississä, vaatekomerossa tai nurkan takana ovat tietysti asia erikseen. Näissä paikoissa ei ehdi 'kamasutrailla', koska orkun jälkeen pitää mitä pikimmiten kiirehtiä täyttämään realiteettiperiaatteen vaatimuksia (esim. työtä ja muuta sen kaltaista).
*
Mutta eikös meidän pitänyt puhua kirjallisuudesta?
Kokenut kalamies Eino Säisä hukkui heikkoihin jäihin. Kokenut kalamies Pentti Haanpää hukkui pudottuaan soutuveneestä kalareissullaan (tosin silminnäkijöitä ei ollut).
Proosallisia kuolemia proosan mestareille.
Minusta kolo on lämmin sana, parempi kuin vako, jota kynnetään. Toisaalta vako on kyllä aika hekumallinen ilmaisuna eroottisessa merkityksessään.
VastaaPoistaMitä tulee kirjailijoiden tapaturmaisiin kuolemiin, niin esimerkiksi Lauri Viitakin kuoli ennen aikojaan taksikolarissa, rattijuopon törmättyä taksiin. Tämä vasta proosallista olikin.
Entäpä Tulenkantajien sukupolvi, joita kuoli keuhkotautiin kuin kärpäsiä - Kailas, Sarkia, Vala, Vaaskivi.
VastaaPoistaTai Vaaskivi taisikin kuolla pervetiinin yliannostukseen.
Vihjaatko Rauno, että Haanpää hukuttautui? Voi se ollakin mahdollista. Tosin se tapahtui syysmyrskyn aikaan, joten voi se olla onnettomuuskin. Tuskinpa hän oli ihan selväkään?
Minua miellyttää vako enemmän kuin kolo. Luin kerran erään vankilakundin kirjan, jossa hän hekumoi sen olevan kuin tuore ja lämmin pikkupulla, johon sormella on vedetty vako. Puutteessa sitä keksii kaikenlaista.
Ilmoittaudun palkituksi haiku-mieheksi. Sain kesällä haikuillani nimittäin kunniamaininnan mökkijärveni vesiensuojeluyhdistyksen runokilpailussa!
Älkää kysykö montako osanottajaa kisassa oli. No, miehiä ei ainakaan ollut muita.
Taisi olla puhe vähän sellaisista proosallisemmanpuoleisista runoilijankuolemista - tai kirjalijan. Keuhkotautihan oli nimenomaan runoiljantauti ja kuolemansyy edellisen vuosituhannen alukymmenillä, ja ennenkin.
VastaaPoistaViinaan lie usea myös hukkunut, Saarikosken lisäksi. Salama taisi raitistua jossain vaiheessa, kun oli jo kuoleman kielissä. Ja itsemurhatapaukset ovat sormin laskemattomat.
Mutta siis proosallinen kuolema tai onnettomuus lie harvinaisempi tässä ammattiryhmässä.
Toisella perään, huomasin vasta tuon menestyksesi paikallisessa runokisassa, Tapsa.
VastaaPoistaSiis niissähän on ainakin meilläpäin vilkas osanotto ja runoa ja haikua pukkaa joka toisen emännän plakkarista. Muuan Markit on täällä runojen kurnaamaton kuningatar, mutta tekijänoikeuksien vuoksi en nyt siteeraa hänen haikujaan tänne. Mieli kyllä tekisi.
2.9.1990(/2009): "Ei meitä voi vanhempina panna arvojärjestykseen sen mukaan, miten lapsemme ovat ulkonaisesti onnistuneet tai epäonnistuneet. Lapset eivät ole kilpailun vaan kiitoksen aihe." Martti Linqvist
VastaaPoistaSain "Saaralta" aikoinaan "Päivän miete"-kirjasen. Evästykseksi etusivulle oli laitettu: V:lle. 1.1.90 "Minä voin antaa sinulle enemmän kuin sinä minulle."
Muitakin kirjoja ja muistoesineitä löysin tänään kätköistäni laittaessani seinän kokoiseksi laajentamaani kirjahyllyyn laatikoissa pakattuina olleita kirjojani.
Hauskin, halvin ja jonkun muun mielestä typerin (muovi/pakeliitti-)esine on Hessu Hopo sinisen auton ratissa viilettämässä pitkät korvat läpsyen jonnekin. Sillä on niin hessumaisen tyhmä ilmekin...
Tämän Disney-kapineen sain 1983 sairaanhoitajalta ollessani KYKS:ssa (Kuopio) umpilisäkkeenpoistoreissulla.
Esine tuo mieleeni kipua, naurua ja itkua joka kaikki ei suinkaan liity leikkaushaavan särkyihin.
Tuota esinettä katsellessani nyt jo karhentunut mieleni muistaa vieläkin E:n kädet, jotka silittivät kuumeista otsaani ja kun pois pääsin, tavattiin vielä muutaman kerran muissakin merkeissä...
Ne olivat niitä isäni kuoleman jälkeisiä aikoja jolloin olin hyvin hyvin surullinen ja jossa tilassa olisi pikkupoikien saatava olla äitinsä sylissä siliteltävänä...
Rane: En löytänyt kirjaa, jossa kerrottiin Haanpään hukkumiskuolema tarkemmin, mutta muistelen, että hänellä oli joku sukulaismies mukana myrskyävällä Lamulla ja tämä pelastui. Oli siis olemassa "silminnäkijä", mutta mitä pimenevillä vaahtolaineilla omassa hädässään teutaroiva ympäristöstään havannoi...
Erno Paasilinnaa epäilin kirjoittajaksi, mutta ei tärpännyt kun katsastin hänen tuotantonsa niitä suuntia.
Sitten haluan muistuttaa, että Timo K. Mukka herkkänä yksilönä mielestäni "hukkui" Hymy-lehden sekä muiden vastaavien törkeisiin otsikoihin ja julkisuuden meren aallokoihin.
Timo K. Mukka kuoli sydänkohtaukseen vain 28-vuotiaana, mikä antaa mielestäni osviittaa siihen, että miehellä olisi ollut fyysistä sairauspohjaa, vaikkakin julkisuus riepotti häntä pahasti. Mutta siis, noin nuorena sydän ei kai petä pelkästään sielullisista syistä?
VastaaPoistaMutta vielä noista proosallisista kirjailijakuolemista unohtui Raija Siekkinen, joka kuoli tulipalossa. Siekkinen oli omia mielinovellistejani.
Ja se kaikkein dramaattisin suomalainen kirjailijakuolema on ehkä Harri Sirolan itsemurhahyppy metron eteen Kampin asemalla.
Saarikosken kuolema viinan aiheuttamaan verensyöksyyn oli sitten taas jokseenkin proosallinen, eli hänelle itselleen arkipäiväinen. Viimeiset sanat olivat: "Kiinalaiset tulevat".
Ikävä kyllä, Iines, Mukan kuolema oli kaikenkaikkiaan hyvin pitkä prosessi eikä hän kuollut äkkinäiseen sydänkohtaukseen vaan sydän yksinkertaisesti pysähtyi pitkään kestäneen henkisen sekä fyysisen rasittumisen vuoksi johon suurelta osalta vaikutti huuri sen aikaisen sensaatiolehdistön raukkamaisuus.
VastaaPoistaMelkein väittäisin, että tässä tapauksessa sydän petti, nuoruudesta huolimatta, ihmismielen herkkyyden vuoksi. Sielun olemassoloon kun en usko, niin en sano "sielullisiin", en nyt edes metaforana.
T.K.Mukan koko lyhyt, mutta kirjallisesti runsas elämä on hyvin kuvattu hänen elämänkerrassaan sarjassa "Legenda jo eläessään", Erno Paasilinna, Timo. K. Mukka, WSOY 1988.
Valto,
VastaaPoistasiis olen vain lukenut tuosta sydänkohtauksesta ja kun tarkistin hänen nuoren ikänsä, esitin ihan mutu-arvelua. Omassa kokemuspiirissäni kun on parikin nuorena kuollutta miestä, ja myöhemmin on paljastunut, että sydänkuolemien takana olikin jokin synnynnäinen sydämessä oleva vika.
Mukan aikaan sensaatiolehdistön merkitys yksityiselle ihmiselle oli vielä suurempi kuin nykyään, jolloin negatiivinen maine koetaan jopa eräänlaiseksi ansioksi, ja sen avulla tahkotaan rahaa. Silloin Hymy-lehti merkitsi poltinmerkillä taiteilijat tai poliitikot loppuiäksi. Tyypillisenä esimerkkinä vaikka joku Olavi Virran tai Laila Kinnusen repiminen lehtiin vielä kurjuudenkin keskeltä.
Luettu on nuo Legenda jo eläessään -sarjan opukset, vissiin kaikki, ja Maa on syntinen laulu oli kirjallisuuden opinnoissani minulla erikoistutkielman aiheena. Ja kyllä minä sitä opusta lehteilen vieläkin. Kirjallisuus menetti merkittävän henkilön Mukassa.
'Puhtaitten munien' kunniaksi.
VastaaPoistaSuomalainen rukous
Siunaa ja varjele meitä,
Korkein, kädelläs!
Kaitse kansamme teitä
vyöttäen voimalla meitä,
heikkoja edessäs!
Sulta on kaikki suuruus,
henki sun hengestäs.
Herra, valista meihin
kasvosi laupiaat,
kunnes armosi alla
* kukkivat roudan maat!
Vaivassa vaeltaneihin, Herra, valista meihin
kasvosi laupiaat!
Tutkien sydämemme
silmäsi meihin luo!
Ettemme harhaan kääntyis,
ettei kansamme nääntyis,
silmäsi meihin luo!
Alati synnyinmaalle
siipies suoja suo!
http://www.youtube.com/watch?v=oGND0foIWTo
Tuo YouTube kuuntelu viimeistään luo sielunmaiseman lukemattoman kirjan sisältöön.
"Eino Säisä hukkui 1988 heikkoihin jäihin ollessaan matkalla loma-asunnolleen."
Kulman takaa
No olihan se paatokselllista, ja minä pidän paatoksesta ja eritoten virsilaulusta, se on mageeta. Paljon mielenkiintoisempaa kuin riiviömäinen rokkikähinä ja repiminen, jonka koen helpoksi nakiksi.
VastaaPoistaTässä Ryhäsen versiossa on myös jylyä tunnelmaa, mistä pidän erikoisesti:
http://www.youtube.com/watch?v=CKgCzf852yA
Timo K. Mukka kuoli hiukan samaan tapaan kuin'Syntisen laulun' ihmisetkin: osaksi muiden rääkkäämänä ja uhkaamana, osittain oman yliherkkyyden ja itsetuhoisuuden kautta.
VastaaPoistaMukan maailma on minulle lähinnä himon alastonta tuskaa ja euforiaa sekä inhorealistista kurjuutta. - - Hätkähdyttävää, raadollista ja illuusiot riisuvaa.
Mukan käsitys rakkaudesta on kuitenkin (jopa!) minulle liian 'likainen' ja ahdistava - olkoonkin, että rakkaus toki aina ilmenee sekoituksena vastustamatonta huumausta keskellä verta ja suolenpätkiä.
Mutta tämä idealismin puute tai pikemminkin sen kieroutuneisuus menee Mukalla joskus niin pitkälle, että hänen äärimmäinen naturalisminsa - 'henkistettynäkin' - ajoittain syö tekstin kirjallista vaikuttavuutta/kestävyyttä.
Kirjallinen ilmaisu nimittäin vaatii ja tarvitsee aina tietyn fiktionaalisen etäännyttämisprosessin tuekseen, jotta siitä 'tulisi' (hyvää) kirjallisuutta.
Pelkkä illuusioton kuvaus, vaikka se yhä säilyisi pateettisena, on vaarassa muuttua joko (sosiaali-)pornoksi tai neutraaliksi dokumentiksi, jolloin se väistämättä menettää runollista ja/tai eeppistä vakuuttavuuttaan.
Mukka kirjoitti omaa sairaskertomustaan, mutta koska hän ihan oikeasti oli lahjakas (verrattuna esim. Hans Seloon), hän kykeni tekemään raportoinneistaan ja 'epikriiseistään' kirjallisuutta.
Rauno,
VastaaPoistaosut ytimeen Mukka-analyysissasi tuon etäännyttämisen suhteen. Mukka on kiinni tekstissään ja maailmassaan kuin täi tervassa, ja lukijakin jää lillumaan siihen äijän ja nuoren Martan (oliko Martta, en jaksa tarkistaa) käsittämättömään seksiin ja käkättelyyn. Jotenkin kuvaavaa, että parhaiten näisthä Mukhan maailmoista on jäänyt mieleen se Mollbergin elokuvasovitus.
Ajattelen kuitenkin niin, että kielen rehevyys ja sen vaakatason syvyys antoi viitteitä suuresta tulevasta, joka jäi toteutumatta.
Mukka oli hieman hermoheikko ja Erno P:n mukaan huolehti itsestään ja ravinnostaan huonosti. Hän kuulemma eli viikkokausia pelkällä pullamössöllä.
VastaaPoistaHänessä oli jotain samaa itsetuhoisuutta kuin Kalervo Palsassa. Tinkimättömyyttä taiteen ja elämän edessä.
Kumma että tällainen luonteenjyrkkyys esiintyy näissä länspohjalaisissa, mutta ei lainkaan samanlaisena idässä asuvilla, esim. Päätalolla. Hän pysyi kasassa ankaralla työnteolla, ei viinalla.
Selosta olen samaa mieltä Ranen kanssa. Rauha hänen muistolleen.
Mukan taiteilijaperheessä taidettiin elää pelkästään kahvilla ja pullamössöllä, sillä minäkin muistan Mukan haastatteluja, joissa tämä jatkuva kahvittelu mainittiin.
VastaaPoistaJa muistan Mukan vanhuksen kasvot. Mies oli sentään alle kolmenkymmenen ja jo kuin vanha ukko. Tämä ei johtunut karvoista naamassa vaan kasvojen uurteista.
Yhdeltä veljeltäni sain aina jouluksi M-M-M kirjan. Tykkäsin. Paras saamani lahjakirja on "Tractatus Logico-Philosophicus". Ostin sen itse itselleni.
VastaaPoistaKerran jouluna ostin ex-vaimolleni Sinkkosen "Solveigin laulun". Luin sen siltä istumalta - tai sängyssähän me maattiin, vieretysten kuin pullapitkot. Oli joulu. Kirja säväytti.
Ps. L.S. ampui myös itsensä, ja amatööri kun oli, kehnosti. Eli joutui pitkän matkaa konttaamaan lumihangessa ja värjäämään sitä... punaiseksi.
Mitä Missä Milloin oli tyypillinen miesten ja poikien lahjakirja. Tosin meillä niitä ei ostettu, vaan ainoat, jotka muistan isän ostaneen itselleen, olivat Karin pilapiirroskirja ja toinen oli nimeltään Punainen rubiini (Mycklen?). Äidille isä osti kirjoja, mm. Helvi Hämäläistä ja Mika Waltaria.
VastaaPoistaLassi Sinkkonenkin tosiaan teki itsarin. Herkät menevät itse, ensin.
Niin, minulla on (perintönä) hyllyt täynnä omistuskirjoituksin kirjoitettuja kirjoja ("Poika eli elämänsä" ... 'ja sen se poika vakuuttaa! F.S.Sillanpää'). Äiti osti isälle ja isä äidille ja sukulaiset toisilleen. 50-luvulla oli puutetta kaikesta muusta mutta ei kirjoista.
VastaaPoistaViimeisin saamani lahjakirja on muuten tältä kesältä, pehmeäkantinen pokkari: Alice Munron Kerjäläistyttö. Tästä tykkään. Sitä edellinen oli Suuri Ötökkäkirja (en muista nimeä, on mökillä). Se vasta kiva oli.
VastaaPoistaVielä on hyllyssä hauska sarja lahjakirjoja, anopilta saatuja: Valittujen Palojen Kirjavalioita, pitkä rivi. Niissä on siis lyhennelmiä romaaneista. Lumen vangit -tarinan olen lukenut kaksi kertaa ja muitakin jänniä kertomuksia, ja ne ovat kerrottuna niin kuin vain Valituissa Paloissa osataan.
lapset ovat kiiitoksen aihe..hei martti siella taivaasa. ja pentti: kiinalaiset tulevat. oot oikeassa
VastaaPoistaKyllä, taputan ihmisille jotka tulevat. Ja aploodeeraan heille jotka lähtevät.
VastaaPoista