30.9.2009

Syyspäiväkirja 1. sivu


Ihmisistä on yhtäkkiä tullut kauhean moraalisia - tarkoitan siis korkeamoraalisia - vaikka useilla on oma lehmä ojassa. Aika monella on nyt siis kukkahattu päässä.

Närkästytään Vanhaselle, kun hänen arvellaan käyttäneen talonsa rakennusprojektissa hyväkseen asemansa mukanaan tuomia mahdollisuuksia saada jotain hyvän miehen lisänä, tutunkauppaa, tiskin alta. Kyseessähän on sitä paitsi vain tuppeen sahattu lautakasa, josta piti tulla kirjahylly, mutta taitavan ammattimiehen käsissä siitä nousikin talo. Kateus pois ja kaikki kunnia suomalaiselle ammattimiehelle.

Tällainen vastikkeeton antaminen tai puolihintaan saaminenhan on ihan tavallista kaikkialla. Menkää mihin tahansa maailmaan, kylille ja toreille, niin joka paikassa toistuu sama kuvio: tavara vaihtuu tutunkauppaa tai hyvälle miehelle eri hintaan kuin tiskin päältä.

Minulla esimerkiksi on muuan hyväkin tuttava, erään kuntayhtymän oppilaitoksen rehtori. Laitoksessa koulutetaan ja kurssitetaan uudelleenkoulutettavia eri ammatteihin - kaiken aikaan visioidaan ja missioidaan uusia koulutusmuotoja propellit vinkuen, ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista, siis valtiolta ja kunnilta. Jos on meneillään vaikka muurarikurssi, saa rehtori tai tiiminjohtaja samalla muurautettua saunalleen takan, tai jos on menossa vaikka pellittäjä- tai takojakurssi, saa joku johtajista kivasti piipunpellitykset katolleen ja kaupanpäällisiksi ilmaisen mattotelineen kesämökkinsä pihalle. Lukuisat ovat myös matkat, joita eri koulujen ja yritysten johtoryhmät ja tiimit tekevät lounas- ja illalliseduin vaikkapa Tanskanmaalle, ilmaiseksi.

Sitten on kylillä joku tuttava, joka käyttää suhteitaan hyväksi ja korjauttaa katkenneen lapionsa varren toisella tutullaan, maksutta tietenkin, tai kaadattaa hehtaarisen peltonsa heinät puolitutulla maanviljelijällä, kahvikuppospalkalla. Tai leikkauttaa hiuksensa kumminkaimanserkulla puolihintaan, jos siihenkään.

Toisin sanoen ilmaiseksi teettäminen ja vastikkeeton edun nauttiminenhan on perisuomalaista talkoohenkeä. Mitäs sitä kadehtimaan. Rikkailla ja valtaapitävillä on aina ollut myötäsyntyinen kyky lypsää köyhemmät kuiviin, ja köyhät suostuvat tähän useimmiten hyvästä sydämestään ja kiittäen siitä, että köyhän anti kelpaa paremmalle ihmiselle.

(Maalaus Hieronymus Bosch, osa maalauksesta)

48 kommenttia:

 1. Jos herra X on firman A johtaja (mutta ei omistaja) ja firma A teettää firmalla B firma A:lle hommia ja jos firman A johtaja saa itselleen firma B:ltä "ilmaisen henkilökohtaisen lahjan", jonka hinta kuitenkin laskutetaan ohimennen firmalta A , jota herra X ei siis omista, eikö kyseessä voisi olla asia, jota suomeksi voisi kutsua varkaudeksi. Mitä epäselvää tässä muka on? Delilah

  VastaaPoista
 2. Olipas tuossa matematiikkaa kerrakseen - liikaa minulle, jolta puuttuu R-faktori ja joka sain ehdot matematiikasta joka herran vuonna. Kerran jopa yhtaikaa algebrasta ja geometriasta.

  Piti oikein piirtää ruutupaperille kuva, mutta se muistutti liikaa kauhuelämyksiäni matematiikan tunneilla.

  Siis "laskutetaan ohimennen" ja "henkilökohtainen lahja" samassa lauseessa ei mahdu aivoihini, koska nehän kumoavat toisensa eivätkä voi molemmat olla siis totta.

  Voisiko Delilah sanoa saman ihan yksinkertaisin sanoin, sillä tahtoisin kyllä pohtia tuota asiaa.

  VastaaPoista
 3. Korruptio on kyllä valtavan yleistä, mutta ei se ole okei siks kun muutkin...
  Minun mielestäni sillä ei ole kukkahatun kanssa mitään tekemistä, jos kansalainen haluaa olettaa asioistaan päätettävän ilman ministerin henkilökohtaista agendaa. Tietysti sellaista tapahtuu vain täydellisessä maailmassa, mutta ihan hyvä että puolueiden luurankoja tuuletellaan välillä. Keskustan jälkeen voitaisiin syynätä Kokoomus ja Demarit.
  Vanhanen on yksi vastenmielisimpiä hahmoja kotimaan politiikassa. Ottaisi edes vastuun jostain tekemisistään.

  VastaaPoista
 4. Tiina, minua kiinnostaakin tässä asiassa eniten tuo kukkahatuntekijän rooli.

  Että milloin se oikein kuuluu asetella jonkun kutreille, ja missä sitten kulkee se raja, että hatun asetus on paikallaan?

  Kun eikös tässäkin nyt puututa moraaliin, ollaan siis moraalinvartijoita - teko josta meikäläistä vaatimatonta bloggaajaa usein on syytetty jopa luonnehdinnalla "sairaalloisen oikeamielinen"?

  Ja kun minä näen näissä kaikissa moraalikysymyksissä ihmisen samalla viivalla, oli hän vähäinen tai parempi ihminen, niin nyt ihmetyttää suuresti, että mistä tämä äkkiäherännyt moraali kertoo? Minäpä arvaan. Kun on kyseessä Raha, passaa närkästyä, mutta kun on kyseessä Ihmisyys, vaikkapa vanhusten pahoinpitely hoitolaitoksissa, ihmisten älämölö on desibelin pienempi.

  Ja miksi moraalia vaaditaan vain vallanpitäjiltä kun itse otetaan samaan aikaan ilmaista tai puolihintaista niin paljon kuin kauhaan mahtuu? Ei se niinpäin mene, että kansa tekee niin kuin vallanpitäjä, vaan niinpäin, että vallanpitäjä tekee kuin kansa, mutta isommilla pelipanoksilla.

  VastaaPoista
 5. Nyt kyllä juksaat! Sitäpaitsi se kirjahylly on vanhentunut...

  VastaaPoista
 6. Parahdin jo tuolla muualla, että iloitkaa vanhat taistolaiset - Suomi on vihdoinkin siirtynyt sosialismiin!

  Sosialismissahan syytetyn pitää todistaa syyttömyytensä.

  Media ampuu nyt kovilla, mutta valitettavasti puskasta.

  VastaaPoista
 7. Riku Riemu! Pois minusta juksaus! Tuota tuppeen sahattujen lautojen kuntoastetta minäkin kyllä mietin.

  VastaaPoista
 8. Blogin kuva avasi Peircen semioottisen triangeli jaon;

  Hieronymus Bosch - Garden of Earthly Delights

  . . .

  Saalis "nyljetään tuppeen aloittaen takajaloista, tekemällä viilto takajalasta toiseen peräaukon kautta. Peräaukko jätetään nahkaan ja siitä hännän suuntaan tehdään viiltoa sen verran, että häntäruoto saadaan vedettyä pois. Takatassujen kynnet jätetään nahkaan. Takajaloista roikuttamalla eläin voidaan nylkeä nahkaa varoen tuppeen. Nahkaan jätetään myöskin korvat, huulet ja silmäluomet." (rovapystis.net)

  . . .

  Ajojahdin kohteeksi 'ajautunut', talonrakennusasioissa kunnostautunut pääministeri melodraamallisine toteamuksineen: "Tuppeensahattu"?.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 9. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/72770-yllatysnousija-ja-laskija

  VastaaPoista
 10. Pyysit selvennystä, Iines: Jos olen johtajana ja rakennan omaa taloani työnantajani laskuun siten, että saamani tavara laskutetaankin työnantajani laskutuksen yhteydessä siltä eikä minulta, olen kai toiminut väärin. Ei minunkaan päähäni mahdu lahja ja laskutus ohimennen, mutta tiedotusvälineistä seuratessa ne on sisällytetty päivän polttavaan puheenaiheeseen. Tai ehkä minulla on piilevä lukihäiriö. Silloin, kun olin lapsi, koulussa opetettiin sananparsia. Yksi tärkeimmistä oli "Rehellisyys maan perii." Toivottavasti se edelleen pitää paikkansa. Delilah

  VastaaPoista
 11. Anonyymi,

  juuri noinhan päreessäni kuvaamani rehtorikin toimii: saa palveluja ja tavaraa niin, että kuntayhtymä ja valtio maksavat suurimman osan laskusta tai koko laskun. Eikös tämä ole siis sama asia kuin tuossa kuvaamassasi tapauksessa, jota äsken vielä selvensit?

  Toisin sanoen: tämä kuvaamani keskiluokkaisen pomotason harrastama välistäveto ja lahjusten ja etuuksien otto on niin tavallista, ettei sitä enää nähdä. Pidetään ikään kuin johtotason normaalietuna ja hyvänmiehenlisänä.

  Nähdään vain tunnettujen henkilöitten synnit. (Siis minähän en ole koskaan ymmärtänyt sitä raukkamaista valehtelijaketkua, joka jättää naisen tekstiviestillä.)

  VastaaPoista
 12. Tapsa P, media ampuu nyt kovilla, ja asia onkin tuuliajolla niin kauan, että juttu viedään oikeuteen. Muulloinhan varman tiedon antajaa ei kuulla julkisuudessa, ts. todisteita ei ole.

  Mutta - juttu on yli 10 vuotta vanha...

  VastaaPoista
 13. Kulman takaa,

  olipas mielenkiintoinen selvitys tuppeennylkemisestä. Kiitos!

  Samalla saan tilaisuuden korjata omaa kielivirhettäni: se on nimittäin tuppeensahattu eikä tuppeen sahattu. Yhdyssanahan merkitsee symbolista asiaa, ja sanaliitto erilleen merkitsisi konkreettista hamaan tuppeen asti sahaamista. - En siis tiennyt, että puussa ei ole tuppea.

  VastaaPoista
 14. En malta olla linkkaamatta tähän Prosperon uusinta pärettä, koska siinä on todellista sisimpääni tässä Vanhas-asiassa valottava linkki. Taisi Prospero lukea tämän juttuni ja palauttaa lukijat maan pinnalle. Juu. Kiitos!

  Ydin siis tässä päreessä ei olekaan itse Vanhanen, vaan korruption syvyys ja laajuus..

  VastaaPoista
 15. Iinekseltä taas tervejärkinen kommentti. Bloggaajat eivät ole sopuleita, vaan tasapainottava tekijä mediailmastossa.

  Itse luulen että toimittajat saavat ja jopa vaativat ilmaisia tavaroita ja palveluita enemmän kuin virkamiehet ja/tai poliitikot.

  Muistutan samalla että Matti Vanhanen rakensi omakotitalonsa, kun maata hallitsi Paavo Lipposen sinipunahallitus. Vanhanen eikä kukaan muukaan keskustalainen ollut silloin ministerinä.

  Miten kauas menneisyyteen vaalirahojen palautuksissa olisi mentävä? Pitäisikö Vasemmistoliiton eräiden kansanedustajien palauttaa rahaa Neuvostoliiton konkurssipesälle? Ja oikeistodemarit ja CIA:lle?

  VastaaPoista
 16. Iines! Tosi tylsä tyyppi tuo kuvailemasi. Toivottavasti "Sen edestään löytää, minkä taakseen jättää". Delilah

  VastaaPoista
 17. Anonyymi, alin,

  samaa mieltä täysin. En naisena söisi hänen uuniperunoitaan enkä välittäisi kuunnella hänen kuivaa ilmaisuaan, mutta minä olen painanut Matti Vanhasta niin monessa päreessäni, että tälla kertaa koetan katsoa asiaa henkilön sijaan.

  VastaaPoista
 18. Samulille vielä kiitos aika yllättävän tiedon sisältävästä linkistä, jonka mukaan "Vaalirahahöykytyksen keskiössä olevan keskustan kannatus on viime viikkojen aikana hieman noussut ja kokoomuksen ja perussuomalaisten suosio on vähän laskenut."

  Bu Jinrui, tässä asiassa unohdan Vanhasen muut synnit. Asia on siis miestä tärkeämpi, ja ydintä on tässä juuri tuo, että kaikenlaiset hyvänmiehenlisät ja aseman mukanaan tuomat etuudet koskevat yhä laajempia kansalaispiirejä. Näihin on totuttu ja osaa ilmaistyöstä ja muista anneista pidetään vain talkoohenkenä ja hyvänmiehenlisänä.

  Miten tämä laajalle levinnyt korruption syöpä muuten muka sillä korjaantuisi, että vaihdetaan pääministeriä? Uusi pääministeri on taatusti myös persläpi kukitettuna hetken kuluttua.

  VastaaPoista
 19. Iines on - ikävä kyllä - jälleen oikeassa. Lahjat ja vastalahjat sekä erilaiset "talkoot" ovat maan tapa. Mitä enemmän jämiä kauluksessa sitä suuremmat korrupttioedut.

  Joku mainitsi toimittajat. Kyllä, he ottavat hymyhuulin vastaan tuhansien eurojen lahjoja, joiden perään ei koira hauku. Yleisin lahja on matka. Mennään koejamaan autoja jonnekin tosi eksoottiseen paikkaan tai tehdään juttu matkasivuille kun on nautittu matkakohteen vieraanvaraisuudesta. Objektiivisuudesta on turha puhua, kun jutun kohde maksaa kulut. Ja lehtimieskortilla pääsee tosi moneen paikkaan ilmaiseksi, voi ajaa junilla ja autoilla puoleen hintaan.

  Nämä ilmaismatkojen nauttijat huutavat sitten mikrofonit suorina jonkun lautakasan perään.

  Iines mainitsi koulutuskuntainliiton. Tunnen asiaa jonkin verran ja voin vakuuttaa, että aikuiskoulutuksessa pyörii suuria summia vääriin taskuihin. Monet noista "opinahjoista" ovat puoluiden, lähinä sosdemien suojatyöpaikkoja. Lehdet eivät tuota kasa viitsi tonkia, koska nuo "opinahjot" ovat hyviä mainostajia.

  Uskonnollisissa yhteiskunnissa (tarkoitan erilaisia kaupallisia lahkoja) tehdään talkoilla hengellisille johtajille loistokämppiä, liikutellaan tavaraa ilman ALVia, järjestetään suuria keräyksiä ilman mitäään valvontaa jne.

  Mitä vaihtavat keskenään vapaamuurarit, leijonat, zontat? Jotenkin he saavat ensimmäisinä parhaat sijoitusvinkit, laadukkaan sairaanhoidon ja oudot alennukset.

  Sitten ovat ne kymmenet tuhannet, jotka varastavat työpaikoiltaan. Printtereiden mustepatruunat lähtevät liukkaasti, raaka-aineet, puolivalmisteet, joskus valmiit totteetkin. Turha tästäkään on hurskastella. Eräänlaista korruptiota tämäkin on. Ihmiset korruptoivat siinä itseään.

  Itse olen juonut ja tarjonnut ilmaista viinaa hirvittävän suuren sammiollisen ja nauttinut sekä tarjonnut niin monta ilmaista lounasta, että sillä ruokkisi pienen kehitysmaan köyhät viikon ajan. Ja kyllä: oli niistä tarjouksista etua edustamilleni yhteisöille.
  Nämä rikokset ovat jo vanhentuneet, mutta uudet polvet tekevät samaa kolmessa vuorossa. Vain viinan tarjoilu on vähentynyt, muu jatkuu ennallaan.

  VastaaPoista
 20. Mikä tuoksu...ah

  mutta anna olla Iines - nimittäin on niin, että ajattelu levittää haarojaan (hyvässä tarkoituksessa) kun on kukkia hatussa - perspektiivi avautuu eli kyse on enemmän uuden tason hakemisesta kuin varsinaisesti moraali itsessään.

  Rönnedal valsar med ett skratt ur sin säng..
  solen står på Orrberget, sunnanvind su-u-sar
  jne
  ilo tulee keskikesällä - nyt on syksy - let it be

  VastaaPoista
 21. Juuri noin, Vaari, juuri tuollaiseksi muotoutunutta maailmaa tarkoitan ihan sinne työpaikoilta varasteluun asti.

  Esimerkiksi opettajat ottavat työpaikoiltaan riiseittäin A4-paperipakkauksia, tusseja, tietokonetarvikkeita, kyniä, teippejä, liimatarralappuja, kirjoja, vihkoja ja muita. En tiedä onko tämä varkautta, mutta ei sen perään kukaan huutelekaan. Kai se sitten on porukalla äänettömästi hyväksytty tapa ottaa tavaraa valtion pussista. Meillä on teetetty koulun logolla varustettuja reppuja, pipoja ja pusakoita, ja niitä on näkynyt myös perheenjäsenten yllä. Eikö tämä ole samanlaista korruptiota kuin mikä tahansa muukin, sillä kaikki on aina suhteessa henkilön asemaan ja statuksen korkeusasteeseen?

  HG, jos tämän myötä avautuu uusia perspektiivejä, niin hyvä niin, en minä sitä vastaan ole. Asioita on vain hyvä suhteuttaa myös omaan nilkkaan.

  VastaaPoista
 22. Mulla taitaa sitten olla erittäin korkeamoraalinen opettajavaimo.
  Se kun ostaa omilla rahoillaan materiaaleja kouluun. Ei mitään suuria määriä, mutta kuitenkin.
  Se, mikä tulee koulusta kotiin, on sitten aivan virallisesti saatuja vuosilahjoja, sun muuta.

  Vaimoni on myös ns. kansalaisaktivisti ja siinäkin hommassa kuluu rahaa ja ensimmäisenä kukkaroaan on raottamassa hän itse.

  Kansalaisaktivismista tulivat mieleen erilaiset lupa-asioita hoitavat ja valvontaa suorittavat viranomaiset, joista voisi kirjoittaa pitkän jutun.
  Monilla on työmoraalissa ja ahkeruudessa roimasti parannettavaa. Lisäksi joistain valvovista viranomaisista on tullut liian läheisiä valvottavien kanssa.

  Monet virkamiehet tuntuvat pitävän virkaansa aatelisarvona, jonka saatuaan ei tarvitse enää ponnistella.
  "Ettekö voisi olla tekemättä valitusta. Minulla on enää kaksi vuotta eläkkeeseen". Siinähän menisi viikkorytmi sekaisin,jos joutuisi tekemään työtä, josta palkka maksetaan. Pitäisi päivittää tietonsa oman alan lainsäädännöstä ja olemaan ilkeä yhteistyökumppaneille(valvottavat tahot).
  No, tässä tapauksessa aktiiviset kansalaiset tekivät tuon työn. Se vaati työtä "parin väitöskirjan verran", kuten eräs ryhmän jäsen sanoi.

  Tämä meni vähän ohi aiheen, mutta välillä on hyvä päästellä höyryjä.

  VastaaPoista
 23. Samuli,

  minä sain kouluaikanani mm. kaikki tietokoneohjelmat ilmaiseksi koululta. Atk-opettajat tulivat kotiin asentamaan levykkeet mukanaan minulle Excelit ja Wordit ja korjasivatkin koneeni suitsait, jos oli häikkää. Tässä nyt on tietenkin sellainen, että kun opettaja saa verovähennykseen ns. työhuonevähennyksen, niin kai siellä työhuoneessa nyt tietokonekin saa olla, koulun avustamana. Siis koneen toki ostin itse.

  Mutta sitten oli myös opettajia, johtoporrasta, jolla oli koulun läppärit kotona, samoin koulun kännykät, ja oli nähdäkseni opettajan moraalista kiinni, mitä puhelimella soitettiin.

  Tuolla rehtorilla, josta ylempänä puhuin, on koko ikänsä ollut työpaikalta saatu kännykkä, ja hän on aina soittanut sillä kaikki yksityispuhelunsakin. Samoin tietokoneet ovat talosta. Kyseessä on juuri tuollainen Vaarin mainitsema aikuiskoulutusoppilaitos, jonka johtoryhmä tekee myös ulkomaanmatkoja, joilla juodaan ja syödään hyvin. Mainittakoon, että matkoja tehdään siis ainakin nimellisesti talon laskuun, sen tuottamalla voitolla, sillä liikelaitoksiahan nämä puljut kai nykyään ovat. Samaan aikaan kuitenkin myös valtiolta tulee rahaa runsain mitoin.

  Samuli, kouluissa on varmaan eroja. Esimerkiksi peruskouluissa ollaan varmaan tarkempia kuin muissa koulumuodoissa. Ja mainittakoon, että toisaalta moni opettaja käyttää myös omaa rahaansa koulutarvikkeisiin, kirjoihin ja muihin. Minä esimerkiksi ostin useana vuonna oppilaille teatteriasuja ja näyttämötarvikkeita ihan omilla seteleillä.

  VastaaPoista
 24. On meilläkin ollut tietokoneessa vaimon työantajalta saatu virustorjuntaohjelma. Siis aivan luvallisesti. Oppilaitos on tehnyt ohjelman toimittajan kanssa sopimuksen, joka sallii sen asentamisen työntekijöiden kotikoneisiin.

  VastaaPoista
 25. Luvallisesti ja laillisesti minäkin tilasin koulun lisenssillä omaan koneeseeni uuden Wordin. Laskun liitin veroilmoituksesni, kun vähensin tietokoneen hankintahinnan, samoin voi vähentää koneen vaatimat oheiset, esim. musteen.

  Siinä ei ole kyse varastamisesta. En ole varastanut koululta. Kotiini en kanna koulun paperia, ostan sen itse ja vähennän verotuksessa. En ota koulun kyniä muuhun tarkoitukseen kuin kokeiden ja aineiden korjaukseen, sitä teen toki kotona. Koulussa käytän oman kotikirjastoni kirjoja. Niitä on siellä jopa pysyväiskäytössä, yksi kirjallisuushistoria on ollut 15 vuotta, kun sitä ei mistään saa. Loppuunmyyty. Ja oppilaat ovat käyttäneet sen aika risaan kuntoon. Mutta ilo se vain on, on ollut kirjalla käyttöä, joka vuosi jokaisella kirjallisuuskurssilla.
  Runokirjoja kannan kouluun kassillisen, kun runoja käsittelemme, ja oppilaat lukevat niitä. Mistään en saisi samanlaista materiaalia heille yhtä vaivattomasti. Kirjasto on liian kaukana, jotta sinne oppitunnin aikana ehtisimme.

  En oikein käsitä pointtiasi, Iines. Oikean ja väärän välisestä erosta on kyse. Moraali on sitä. Hallituksessa on ilmiselvästi jotakin, mistä ei tahdota puhua. Se näkyi tänään tiedonantokeskustelussa hyvin selvästi. Jotkin opposition kysymykset kierrettiin, niihin ei vastattu.

  VastaaPoista
 26. Enköhän minä osaa lukea. Vai onko tämä sinun postauksesi aivan ympäriämpärisen sarkastinen. En jaksa nyt alkaa sitä tikulla kaivaen analysoimaan. Mutta kesäkuussa kirjoitit näin:

  http://i-iines.blogspot.com/2009/06/vanhasen-valehtelusta-ja.html

  VastaaPoista
 27. Jos tässä vielä syvemmälle sukelletaan yhteiskuntaan, jossa kaikki käyttävät kaikkia, ja kaikkea, säälittä hyväksi, niin ollaan siinä pisteessä, että toimimme "maan tavan" mukaan totaalisesti: Kehässä pyöritään tarpeinemme.

  Valtio veronkerääjänä vahvistaa tätä hyväksi havaittua "totalitarismia":

  Kun rakennan taloa, ostan lautataapelin poikineen, jota kannolta (metsästä) lähtien on jokaisessa käsittelyportaassa useaan kertaan ehditty verottaa, (ennen sitäkin metsänomistajia maapohjastaan), ja ennen kuin laudat ovat seinissä, katoissa ja kirjahyllyissä paikoillaan, on sen varjolla valtio jälleen lautaan koskeneita verottanut joka nykäisyllä jne.

  Kun raskailla kustannuksilla rakennettu tönö on vihdoin valmis, alkaa valtio ja kunnat jälleen syödä talonomistajan kuormasta kiinteistö-ym verotuksen muodossa ikään kuin koti, jonka ihmispoloinen tarvitsee, olisi jotain ylimääräistä luksusta, hupikalu jonka ympärysmitta määrää sen verotettavan arvon...

  En tiedä, osasinko selittää, millaisessa hyväksikäytön myllyssä mielestäni keskenämme pyörimme ja mitä tarkoitin...

  VastaaPoista
 28. Hilma,

  sitä oikean ja väärän eroa juuri yritän tuoda esiin, mutta en yksistään Matti Vanhasen väärää.

  Mietin vain sitä, mikä karhunpalvelus korruptiolle on se, että pääministeri vaihdetaan uuteen, tai eduskunta, sillä en usko tämän ilmiön poistuvan tekijöitä vaihtamalla.

  Koetan siis parhaani mukaan katsoa tämänkin taakse ja tarkastella tätä asiaa ilman sen henkilöitymistä yhteen ihmiseen. Ei mätä hänestä johdu. Hän on vain käyttäjä, välikäsi. Me sallimme tämän ilmiön, jos emme puutu peliin vaan nappuloihin.

  Jossain on siis haiseva raato - tästä olen toki samaa mieltä.

  Mitä noihin opettajiin tulee, heidänkin moraalissaan on eroja, kuten siis talon ja koulumuodon tavoissa. Samaan aikaan kun opettaja vie saksia lapsilleen kotiinsa - meiltä lähti aina sakset monistushuoneesta jonkun kotiin, vaikka ne oli lopulta kiinni, narulla sidottuna. Eräänä päivänä vain naru oli poikki. Eikä meilläkään kukaan siis varastanut.

  *

  Hilma, vielä lyhyempään kommenttiisi,

  jo ylempänä kommentissani linkkasin tuon linkkaamasi linkin (!), sillä Prosperokin oli ilmeisesti huomannut saman "ristiriidan" ja linkkasi sinne.

  Ja kyllä, Irma, tietenkin tämä koko juttu on sarkasmia, sillä minulla on taipumus ajatella päivänpoliittista asioista hyvin sarkastisesti. Kukaan vaan ei koskaan huomaa sitä, vaan minun oletetaan paasaavan vähintään jumalisesti. Hyvä kun edes epäilys heräsi sinulla. Ja Riku Riemulla.

  VastaaPoista
 29. Ei Matti Vanhasen valehtelu yhtään pienene eikä vähene, vaikka joku opettajakin on valehdellut. On otettava huomioon Matti Vanhasen asema. Se on mitä suurimmassa määrin koko tämän hallituskriisin ydin. Hän koko ajan - kuin pikkupoika - hokee, ettei hän ole yksin tehnyt mitään väärää, eikä hän tahdo ottaa vastuuta siitä mitä ei ole yksin tehnyt. Mutta hän on tämän hallituksen pääministeri, hän on tehnyt väärin. Hänen on otettava vastuu. Hänen on myönnettävä tekonsa. Hänen asemansa velvoittaa hänet siihen. Siihen hänestä ei vain näytä olevan. Ilmeisesti hän tosiaan tahtoo, että tulee ilmi jotakin vielä tätäkin pahempaa - esimerkiksi sen lautakasan koko totuus.

  VastaaPoista
 30. Ehkä sinun täytyisi sarkastiseen juttuusi sentään kirjoittaa jokin käänne, josta lukija voi sarkasmin lukea. Paasaaminen ei ole sarkasmia, sillä siltä tämä tekstisi kyllä tuntuu. Sen sävy on vähän ikävä: et tee eroa kynän varastamisen ja lahjuksen välille.

  VastaaPoista
 31. Niin, tuota, siis juuri näin, Hilma.

  Tuolta ylempää haluan korjata vielä lauseen, että mitä se korruptiota poistaa, että pääministeri vaihdetaan. Siinä oli jotain muuta hölmöä.

  Siis vaihtopenkille vain Vanhanen, tekstiviestillä jättäjä, valehtelijaketku, mutta samat virheet tulee seuraavakin valtakuntamme johtajisto tekemään, ellei vaivauduta edes nyt uuteen arvokeskusteluun, jota olen perännyt blogissani vuosia.

  VastaaPoista
 32. Hilma,

  en väitä alkuunkaan juttuani hyväksi, mutta ei kai kukaan oleta kenenkään kirjoittavan tosissaan köyhistä kiitollisista ihmisistä ja paremmista ihmisistä? Eikö edes tässä kellot soineet?

  VastaaPoista
 33. Noinhan se menee, kuten kerrottekin.

  Suhteillahan tässä maassa kaikki asiat järjestyy, vaikka toisaalta virkamieskuntamme on mielestäni virkatoimissaan hyvinkin rehellinen. Ehkä niiden on vain pakko olla?

  Vanha sanonta, että Eduskunta on kansa pienoiskoossa, saa nyt uutta merkitystä: Eduskunta on myös suomalainen yritys/yhteisö pienoiskoossa.

  Eihän missään eletä niin pellossa kuin siellä. Työt ei rasita, liksa on kohtuullinen, julkisuus palvoo, lomat on mahtavia, kaikki on ilmaista ja siitä huolimatta osa palkasta pitää saada verottomana. Mikäs on ottaessa, kun itse laatii lait. Ottaisin minäkin. Selityskin olisi vakuuttava.

  Kahtasataa syöttöporsasta hoitamassa on tuhat virkamiestä ja avustajaa. Taksi tuo ja taksi vie, eikä maksa mitään. Suomi on totta tosiaan hyvä maa. Ja kansa hyväuskoista.

  Entäpä kansanedustajien matkat! Ainahan he ovat jonnekin menossa tai jostakin tulossa, elleivät parasta aikaa ole siellä jossakin. Työ- ja opintomatkalla, totta kai, ilman muuta... Tutustumassa Australian lumitilanteeseen ja Alaskan kuumuusongelmaan.

  Kimmo Kiljunen nosti metelin, kun sai Intiassa hotellissa kirppuja - mutta kukaan ei kysynyt, mitä tähdellistä hän siellä Intiassa teki? Turhaahan se olisi ollutkin, sillä kyllä maailmalla kissanristiäisiä riittää... kaikki tuiki tärkeitä, totta kai.

  Entäpä eläke-edut... ehkä on parempi, etten muistuta niistä, ettei tule paha mieli. Onhan esim. valtiopäivämies Halme eläkkeensä ansainnut, uhrasihan hän terveytensäkin kansan eteen.

  Ja olkaa ihan huoletta - kyllä kansanedustajat saavat hyvää hoitoa vanhanakin. Se on ihan varma.

  VastaaPoista
 34. Valto, hyvin selitit ja luulen ymmärtäneeni rinnastuksesi. Kun joku maksaa tavallaan jopa veroa laudoistaan, joku saa ne ilman mitään.

  Näinhän se on, ja juuri siksi tämän juttuni kirjoitin.

  Samalla haluan kyllä katsoa syvemmälle kuin poliitikon syntiin - se on niin normaalia ja tavallista että haukotuttaa. Mikä on tämä yhteiskunta, jossa vahva ottaa heikommalta, ja heikompi vielä kiittää siitä että anti kelpaa - kuten siis päreessäni kysyin?

  En näe siis syytä vain Vanhasessa, vaan kansassa, joka sallii tämmöisen. Merkit olivat ilmassa jo Kuros-Ruusus-tapauksen aikaan, mutta kukaan ei välittänyt Vanhasen valeista, kuten minä. Kyllä, nostan nyt kissan häntää!

  Nyt kun valheeseen liitty RAHA, kaikki repivät paitojaan ja rintaliivejään ja vaativat Vanhasen eroa. Voi jessus mitä tekopyhyyttä! Sitä olisi pitänyt vaatia jo Ruusus-valheiden kohdalla!

  VastaaPoista
 35. Enpä usko, että kansanedustajan työ tuollaista on kuin kuvaat, Tapsa P. Vai sarkasmiako sinäkin harrastat, ja minä en vain osaa lukea.

  Moni kansanedustaja on sairastunut vakavasti, kuollut kesken hyvän iän. Veikkaanpa, että jos tilastoitaisiin, huomattaisiin, että heillä on enemmän stressitauteja kuin meillä muilla. En kadehdi heitä. En tosin kadehdi ketään muutakaan, se ei kuulu minun tapoihini. Ei ole minulta pois, jos kansanedustaja saa työstään kohtuullista palkkaa. Moni rehellinen kansanedustaja on omilla varoillaan edustajanpaikkansa saanut. Heitäkin eduskunnassa on, vaikka he eivät yleensä ole esillä.

  Aivan toiset tässä maassa kuppaavat yhteiskuntaa - he ovat osanneet myös palkkansa järjestää aivan toisenlaisiin numeroihin. Kateutta ei ole se, että sitä ihmettelee. Niistä summista kun puuttuu kaikki kohtuullisuus.

  VastaaPoista
 36. Minullakin on kansanedustajien työnteosta aika korkeamoraalinen käsitys: he tekevät tosissaan työtään, koska mandaatti pitää ansaita äänestäjien kautta ja koska monella myös on hengen palo hoitaa asioita oman maailmankatsomuksensa mukaisesti. Kunnioitan kyllä tätä paneutumista.

  Uskon myös, että tuossa asemassa on saatava perspektiiviä asioihin, ja sen vuoksi kaukomatkat ovat perusteltuja, koska eihän sinne voi pitkäksi aikaa jäädä, omilla varoillaan.

  En silti olisi kovin hyväuskoinenkaan, sillä valta tekee ihmiselle nähtävästi pahaa, madaltaa moraalia. Pidän tätä jopa selviönä ja siksi minusta korruptioon ja muihin selkeisiin moraalikömmähdyksiin tulisi puuttua kauempaa kuin sohaisemalla tikulla kulloistakin pulpahduskohtaa. Kyseessä on aina isompi asia, laajemmat ympyrät.

  VastaaPoista
 37. Mitä suuremmassa määrin nykyisessä 'demokratiahässäkässä' on kyse moraalista ja etikasta. Suurten ikäluokkien edustajana ei tullut 70-luvulla mieleenikään että ajautuisimme yhden ideologian, vaihtoehdottoman kasvun ja kilpailun kurimukseen. Solidaarisuus, nykyinen kirosana, sisälsi vielä silloin humaanin pyrkimyksen tasa-arvoiseen ja kaikkia kunnioittavaan elämänmuodon rakentamiseen. Yksilöllisyyden kaikkivoipaisuus on hämärtänyt ja polkenut alleen yhteisöllisyyden.

  Ylikorostuneelle yksilökeskeisyydelle on alistunut työyhteisö, perheyhteisö, kyläyhteisö ja yhtäkaikki, asunalueisiin liittyvät sosiaaliset siteet.

  Ideologisen 'kamppailun' tueksi äänestyksellä haettu legimiteetti on saanut kansalaisia kummastuttavia piirteitä politiikkaan. Osa poliitikoista toimii 'yleisen ideologiansa' mandaatilla äänestäjiään vastaan. Hämärtyneet ideologiset tarkoitusperät ja korostunut poliitikon henkilökohtainen 'ego' hämäävät äänestäjää. Julkisuuden hallintataidot ovat 'höynäyttämisessä' tärkeässä osassa.

  Ideassa, kaikki kivet on käännettävä jotta totuus saadaan esiin, piilee sudenkuoppa. Jos kaikki asiat ratkaistaan 'katsotaan tappiin asti'' olemme eettisesti kapealla tiellä. – Pitkään jatkunut panttivankitraama 'sulaa' ymmärtämiseen, yhteiseen etuun. – tässä tarkoitan 'ylivoimaa' – en kusetusta. Se on vielä hankalammin havaittavissa.


  Ei ihme että nuoriso on ihmeissään nykyisestä 'härdellistä', ei tyhmyyttään vaan 'kokemattomuuttaan'.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 38. Aluksi ärsytti katsoa jatkuvaa vaalirahasotkua.
  Nyt seuraamme sitä kuin hupiohjelmaa. Se on ylittänyt kipukynnyksen.

  Kuka antoi kenelle ja laskuttiko joku jotain toista ja mistä rahat minnekin on kuin Molièren näytelmän suomalainen versio. Kuvaa ihmisten itsekkyyttä,tekopyhyyttä, kaksinaismoralismia, vallanhalua, luuloja, keplottelua ja naiivia asennevammaisuutta. Jännä seurata, miten näytelmä päättyy.

  VastaaPoista
 39. Sorry, kehoitan käymään vieraissa.

  http://yle.fi/alueet/lahti/2009/09/erkki_toivanen_kupla_poliitikkojen_puhtaudesta_puhkesi_vihdoinkin_1043112.html?origin=rss

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 40. Tein aiheesta uuden päreen, joten olisi mukavaa, jos kirjoittaisitte jatkokommentit sinne!

  Avatar, jännitysnäytelmähän tämä on. Minä odotan!

  Kiitos linkistä, Kulman takaa, kuuntelenkin sen nyt, jos vaan laitteet sallivat.

  VastaaPoista
 41. Eipä päässyt palveluun enää, sivuja on uudistettu, luki siellä!

  VastaaPoista
 42. Olen tulossa kahville Iines. - - Sopiiko?

  RR

  VastaaPoista
 43. Heh, jos arvelet löytäväsi minun oveni, niin kai sinut pitää vetää sisään palelemasta. Punssikahvit. Minulla on miljuuna pulloa siskoni lahjoittamia korkkaamattomia konjakkeja ja punsseja keittiökaappini alahyllyllä. Kolisevat jo toisiaan vasten.

  VastaaPoista
 44. Konjakkia ja punssia - me tullaankin sitten kaikki.

  VastaaPoista
 45. Tulkaapa vaan, vaikka kaikki tämän lukevat, konjamiinit ja punssit riittävät isollekin porukalle. Musiikiksi tilaisuuteen valitsen alkuperäistä venäläismusiikkia. Minulla on kirpparilta ostettu muhkea yhdeksän LP-levyn levykansio, mutta ei levysoitinta, joten joku tuokoon sen mukanaan!

  VastaaPoista
 46. "Toisin sanoen ilmaiseksi teettäminen ja vastikkeeton edun nauttiminenhan on perisuomalaista talkoohenkeä."

  Olen kuullut että joku teetti, naiseuttaan hyväksikäyttäen, tutulla kylän putkimiehellä itselleen piipunhatun.

  Nimellinen korvaus toki muodon vuoksi suoritettiin rahalla. Putkimiehen ujo pyyntö oli 50 euroa sisältäen työt ja materiaalit. Tuo on noin 1/4 käyvästä hinnasta. Putkimies sai kait kympin hyvän miehen lisää tuohon päälle. En tiedä pitääkö paikkansa?

  VastaaPoista
 47. Anonyymi,

  en ole vielä edes nähnyt tuota piipunhattua. Tiedän vain, että se on amatööritekele, pellinpaloista koottu, eikä putkimiehelläni ollut käsitystä siitä, miten hän saa sen kiinnitettyksi.

  On siis myös mahdollista, että maksoin liikaa. Ja kun tuosta ei mene veroa..

  VastaaPoista
 48. Iines: "Ja kun tuosta ei mene veroa.."

  Hmmm...mutta mutta, hetkinen, eikös tämä rapauta yhteiskunnan (siis meidän yhteisiä) kassaavaroja? Jos näin toimitaan, niin mistä saamme rahat jolla mamuille annetaan asunnot, toiminta rahaa, vaatteet, halal-liha jne.?

  Metsien mies ostaa sentään juomisekseen kotimaista Lasolia, mamu lähettää rahoista suuren osan kotimaahansa sukulaisille... Näin ollen katsoisin, että metsien mies omilla valinnoillaan "pyörittää" tätä yhteiskuntaa enemmän kuin mies afrikasta.

  VastaaPoista