28.2.2010

Suomalaisen kulttuurin päivänä

Räystäiltä tippuu näinä päivinä monenlaista tavaraa. Sulavien pisaroitten lisäksi katon reunan yli lentää vanhoja miehiä ja vähän nuorempiakin, lapio tai lumikola kädessä, kumisaappaat jalassa. Kun eihän mies turvaköyttä tarvitse, perkele. - Pudotan vaan nämä lumet täältä. Lumen sijasta tuleekin vainaja, selkärangan murtuma tai reisiluun katkeama. Ja vaimo saa juosta sairaalassa miestä katsomassa. Ja kun ne lumetkin jäivät katolle. Sulavat sieltä siksi kun mies palaa jalka kipsissä tai kunnes vainaja haudataan.

Räystäät tippuivat tänään jo kuuden aikoihin, ja kuului laahaavaa ääntä, ikään kuin lumimassa olisi vyörynyt alaspäin. Meidän katolta ei tullut kyllä isompaa tavaraa alas, vaikka siellä on puolimetrinen kinos taitekohdissa. Silloin kun Ruben vielä eli, se pelkäsi keväisiä katon kohinoita ja tuli vikisten vuoteeni viereen. Ne pari päivää, jolloin lumi tuli alas, olivat sille silkkaa kauhua, jota mikään rapsutus ja kuiske tai herkkupala ei poistanut. Pahinta oli se, kun massa vieri aina vähän kerrallaan eikä pötkähtänyt samantien alas.

Lukaisin johtavalta miesasiabloggaajalta hänen kirjoituksensa mahdollisesta väitöskirjanteosta entisen miesasiakirjan pohjalta ja tiimoilta. Hyvänen aika. Onnea työhön, vilpittömästi, mutta minusta tieteentekoa auttaisi parhaiten puolueeton mielenlaatu kautta linja. Kovin vahva asenteellisuus popularisoi tutkimuksen ja tekee siitä hyvää viihdettä. Tätä asenteellisuutta olen hengitellyt myrkytystilaan saakka blogin keskustelupuolella, en artikkelipuolella. Jokin blogissa ruokkii naisvihaa. Eikö sitä saa aisoihin puolueettoman kuivalla tieteenteolla? En ole havainnut feministien kirjoituksissa vastaavaa miesten nimittelyä kuin tämän blogin keskustelijoiden kielenkäytössä.

Ja mahtavatko miehet muuten huomata, että väkivaltatilanteen tilastotulkinnat ovatkin taas kääntyneet päälaelleen? Tämän todistavat uusimmat tulkitsijat sunnuntain Helsingin Sanomissa (HS D5 28.2.), jossa sanotaan, että Länsi-Euroopasta meidät erottavat lähinnä poikkeuksellisen väkivaltaiset keski-ikäiset örinäkuorolaismiehet.

Tätä edeltävä haloohan nousi tutkija Pertti Tötön tulkinnoista. Hän todisti kaikkia kohahduttavasti, että Suomi ei olekaan eurooppalaisittain kovinkaan väkivaltainen maa, koska vaikka täällä harjoitetaan länsieurooppalaisittain melko paljon törkeää väkivaltaa, sitä tehdään kuitenkin vähemmän kuin missään Itä-Euroopan maassa. Lisäksi väkivaltatilastoja olivat kohottaneet Tötön mukaan hysteerisluonteiset koulutetut naiset, jotka tuntevat herneenkin patjansa alla.

Rikosoikeuden professori Eero Bäckmannin mukaan taas Suomessa on perinteikäs väkivaltakulttuuri - miten tämä muuten eroaa Sofi Oksasen lausunnosta? - jossa tehdään rikoksia enemmän kuin muualla Länsi-Euroopan maissa ja jopa enemmän kuin joissain Itä-Euroopan maissa.

Kun tähän erilaisten tulkintojen väliin vedetään ratkaisijaksi Optulan tutkija Martti Lehti, hän sanoo, että Töttö lukee tilastoista epäolennaisia asioita. Suomea ei ole Lehden mukaan järkevää verrata johonkin Ukrainaan tai Bulgariaan, jotka ovat hyvin erilaisia yhteiskuntia kuin Suomi. Väkivaltarikollisuutta pitää verrata muihin Pohjoismaihin ja läntiseen Eurooppaan, samankaltaisiin yhteiskuntiin. Suomessa tehdäänkin neljä kertaa enemmän henkirikoksia kuin esimerkiksi Saksassa, mutta neljä kertaa vähemmän kuin Ukrainassa. Suomessa tehdään lisäksi törkeää väkivaltaa länsieurooppalaisittain paljon, mutta lievän väkivallan määrä on lähellä länsieurooppalaista keskitasoa.

Suomen työssäkäyvä väestö ei ole sen väkivaltaisempaa kuin Ruotsissa tai Norjassa, vaan väkivallan tekijöinä meillä ovat Lehden mukaan työttömät keski-ikäiset miesalkoholistit, jotka tekivät viime vuonna 140 tappoa tai murhaa. Tyypillisin rikoksen muoto on se, että väkivaltaan ryhtyvät miesalkoholistit tuntevat toisensa, ja teko suoritetaan asunnossa riidan päätteeksi.

Mainittakoon erikseen, että Suomen väkivalta on tutkijoiden mukaan hyvin yksityistä, ei avointa katuväkivaltaa, jota on vähemmän kuin muussa Euroopassa. Maahanmuuttajien suorittamia rikoksia on verraten vähän, samoin järjestäytynyttä rikollisuuutta. Miesten naisia kohtaan harjoittama väkivalta on tutkija Martti Lehden mukaan runsaampaa kuin muualla Länsi- Euroopassa. Tutkijat toteavat lopuksi, että eri maitten väkivaltatilastoja ei pitäisi vertailla keskenään, koska väkivalta määritellään maissa eri tavoin. - Juuri tätä seikkaa olen muuten itse korostanut. Suomi näyttää jossain vaiheessa määritelleen väkivallan käsitteen hyvin tarkasti ja modernisti, sisällyttäen siihen mm. henkisen väkivallan narsismeineen. Näistä ei kuitenkaan nyt ollut puhetta Helsingin Sanomien artikkelissa, johon tässä esitetty pohjaa.

Tänään odotan, että joku tulisi pudottamaan lumet katolta, turvaköysien kanssa. Naapuririvitalojen katoilla on jo käynyt lumimiehiä. Välillä kuuluu jopa nitinää ja natinaa, kun vähän tuuleekin. Jos minusta ei kuulu mitään aikoihin, talo on sitten sortunut kuormansa alle.

(Maalaus Marc Chagall)

138 kommenttia:

 1. "En ole havainnut feministien kirjoituksissa vastaavaa miesten nimittelyä kuin tämän blogin keskustelijoiden kielenkäytössä."

  Heh, etpä varmaan juu.

  Tosiasiassa kaikki femublogit, tämäkin, ovat miesvihan (tai oikeastaan ihmisvihan) läpikotaisin myrkyttämiä. En tajua, miten te femakot elätte itsenne kanssa - ehkä tässä auttaa teidän normaali-ihmistä paljon suurempi kyky itsepetokseen.

  VastaaPoista
 2. No Oles Jaaha hyvä osoita esimerkkejen kanssa tämä ilmeinen miesvihamielisyys sitten jos se on niin ilmeistä. Eli linkkejä kiitos ja kattavasti.

  VastaaPoista
 3. "Tosiasiassa kaikki femublogit, tämäkin, ovat miesvihan (tai oikeastaan ihmisvihan) läpikotaisin myrkyttämiä. "
  No ei tätä blogia nyt kyllä pahalla tahdollakaan voi "ihmisvihan
  läpitunkemaksi" sanoa.
  Ja tuossahan tuo tuli todistetuksi,
  että Iines on oikeassa.

  Ps. kyllä minäkin diggaan Laasasta

  Mies

  VastaaPoista
 4. PS

  Linkki ei ole oleellinen, vaan suora lainaus on tärkeä. Juuri se kohta, josta tulkinta syntyy.

  Osoite voi olla todisteena.

  VastaaPoista
 5. Mies (anonyymi)

  Minäkin diggaan Laasasta.

  Jos syntyy keskustelua, älkää valitko nimimerkiksi Anonyymiä, vaan muista erottuva. Hiljaisemmassa jutustelussa ihan sama, milä viestii.

  VastaaPoista
 6. No lukekaa nyt aluksi vaikka ne Anne Moilaset, Akuliina Saarikosket ja Kaarina Hazardit lävitse. Blogeista vaikka Myytinmurtaja ja Muskelotti ja mikä se Hapulin blogi nyt nimeltään onkaan. Puhdasta miesvihaa. Linkit saatte kaivaa itse, mikä perkeleen linkkikone minä olen.

  Samalla tavoin, mutta pehmeämmin itseään ilmaisten, vihaa ja halveksii Iineskin miehiä. Tämän luulisi olevan jokaiselle lukutaitoiselle selvää. Ei se nyt ole mitään sattumaa, että Iines elelee ilman miestä.

  VastaaPoista
 7. Jaaha,

  olet siis tyhjänpuhuja. Et löydä ainoatakaan virkettä minulta, joka ilmaisee miesvihaa.

  Miten olisi sitten vähän laajempi kokonaisuus: asia.

  Kerro, mikä asia tässä blogissa ilmaisee miesvihaa. Mainitse siis yksi asia, yksi esimerkki, joka voidaan konkreettisesti todeta kirjoittamakseni.

  Ellei tätäkään tule, sinun puheesi ei ole alkuunkaan uskottavaa.

  VastaaPoista
 8. Älä nyt Iines viitsi. Miesvihasi pursuaa jokaisesta tekstistäsi, ei siihen mitään yksittäisiä esimerkkejä tarvita. Mutta mainitaan nyt tästäkin päreestä kuvauksesi miehistä katoilla hölmöilemässä ja epäilyksesi Laasasen väitöskirjan puolueettomuudesta ("Voi nyyh kun ne on niin ASENTEELLISIA ne miesasiamiehet").

  Jatkuvasti myös komppaat Suomen suurimpia miesvihaajia kuten nyt näitä Saarikoskia ja Hazardeja. Vähemmilläkin meriiteille on päästy miesvihaajien seuran jäseneksi.

  VastaaPoista
 9. Tuota juuri tarkoitin, Jaaha: leimat ovat sinun päässäsi.

  Leimaat Akuliina Saarikosken, leimaat Kaarina Hazardin, leimaat samantien kaikki ne kirjoittajat, jotka ovat jostakin heidän kanssaan samaa mieltä. Leimaat väkivallasta puhumisen miesvihaksi, koska miehet harjoittavat tilastoväkivaltaa naisia enemmän.

  Minä olen tasan yhden kerran kirjoittanut Akuliina Saarikosken mainitsemasta asiasta, tietämättä sillä hetkellä, kuka Akuliina Saarikoski on. Minähän luulin häntä Pentti Saarikosken lapsenlapseksi. Miten minä siis voisin kompata ihmistä, josta en tiedä muuta kuin hyvin kirjoitetun yhden kolumnin - en edes lue Ilta-Lehteä?

  Sinulla ei ole yhtään konkreettista faktaa koskaan ennakkoluulojesi perusteeksi. Tämä taitaa olla hyvin tyypillistä lajemmaltikin noissa piireissä, joissa leimakirveitä heitellään?

  Ja miehiä minä rakastan, mutta lähinnä ujouttani ja saamattomuuttani olen yksin, kun en liiku missään.

  VastaaPoista
 10. Lopetan keskustelun alkuunsa natsikortilla. Jos oli samaa mieltä Adolf Hitlerin kanssa, oli natsi. Jos pitää Akuliina Saarikosken miesvihaisia tekstejä "hyvinä", on miesvihaaja.

  Asiassa ei ole mitään harmaan värisävyjä.

  VastaaPoista
 11. Jaaha,

  kirjoitin yhdestä Akuliina Saarikosken tekstistä.

  En tiedä siis, pidänkö muista hänen kirjoittamistaan teksteistä, koska en ollut koskaan ennen lukenut mitään muuta häneltä.

  Tämän jälkeen luin toisen kolumnin, mutta se ei koskettanut minua.

  VastaaPoista
 12. Väinämöinen ei ollut Herrasmies!

  "Alla päin, pahoilla mielin,
  kaiken kallella kypärin
  itse tuon sanoiksi virkki:
  'Ooh hullu hulluuttani
  vähämieli, miehuuttani!
  Olipa minulla mieltä,
  ajatusta annettuna,
  sydän suuri suvottuna"

  Vanha sankari kävi melko lapsekkaaksi kadotettuaan kalansa ja tulevan puolisonsa. Hän aikoi kutsua äitiään !! Niin tekevät pienet, hemmotellut lapset.

  (ote: Gerald V Kuss, Me kalamiehet (Kirjayhtymä 1965, suomentanut Raimo Seppälä, s. 37)

  VastaaPoista
 13. No ei tietenkään ollut Väinämöinen herrasmies, HG. Vanha mies vikitteli nuorta lihaa, vaikka itsellä oli vanha kurttu, kukaties lerppu:

  Aino kuitenkin kauhistuu kuullessaan joutuvansa vanhan miehen vaimoksi ja hukuttautuu neljännessä runossa. Viidennessä runossa Väinämöinen yrittää kalastaa Ainoa, mutta saa saaliikseen vain erikoisen kalan. Hän yrittää paloitella kalan ruoakseen, mutta se hyppää veteen ja kertoo olleensa Aino.

  VastaaPoista
 14. Vaikka Hesari ei vieläkään saanut kaikkea kohdalleen, on lupaavaa, että jopa feministi, on edes hiukan korjannut käsitystään oikeampaan suuntaan. Tietysti Iines on vieläkin ihan hukassa, mutta parempaan suuntaan ehkä mennään.

  En tosin jaksanut kirjoitusta loppuun lukea, kun rupesi noita väärinkäsityksiä tulemaan. Onhan se aika sietämätöntä, että näkemys on niin vahvasti ideologian määräämä, että Iines edelleen luulee perheväkivallan olevan Suomessa länsieurooppalaisittain yleistä.

  Sitäkään Iines ei tietnkään ymmärrä, että lause "tyypillinen neekeri ei kykene ilmaisemaan tuneeitaan ja siksi hakkaa lapsia" on on rasistinen. Backmanin hölinät suomalaisesta väkivallan perinteestä kouluammuskelujen selittäjinä taas ovat pelkästään typeriä väärinkäsityksiä.

  No, ennakkoluulojen ylittämien on vaikeaa itse kullekin. Ehkä Iines ei kuitenkaan ole ihan toivottomimmasta päästä -- siis feminsitiksi.

  Toi väite, että feministit eivät muka harrastaisi miesten vihaamista, häpäisyä ja mitätöintiä ei kyllä toisaalta lupaa hyvää.

  VastaaPoista
 15. Katselinpa pari peliä jääkiekkoa, kun oli melkein pakko. Tuli katsellessa mieleen, kuten on tullut ennenkin, että jääkiekko on varmaan alunperin kehitetty kanavoimaan miespuolisten henkilöiden väkivaltainen käytös "rauhanomaiseen" peliin sen sijaan, että tappelisivat muualla vielä kamalammin seurauksin. Ei tosiaankaan näytä mukavalta, kun ryskäytetään täydellä voimalla vastapelaaja päin kaukalon laitaa tai kumautetaan häntä mailalla päähän, pari esimerkkiä sanoakseni. Jäähyllä istuu hetken päästä urho,joka kiristelee hampaitaan ja jonka tekisi selvästi mieli mennä huitaisemaan vielä uudestaan. Katumus tulee, jos tulee, siinä vaiheessa kun vastapuoli saa maalin.

  Hurraa-huuto kuitenkin sekä Suomen naisille että miehille jääkiekon pronssimitalista!

  VastaaPoista
 16. Anonyymi,

  kirjoituksesi on niin täynnä virheitä ja valheita, että otan kantaa siihen, jos valiset itsellesi erottuvan nimimerkin ja miettimisen jälkeen kiteytät sanomasi.

  Jos esimerkiksi puhut väitteistä, niin pitäisitkö huolen, että väite löytyy tekstistä eikä ole oma oletuksesi tai ennakkoluulosi tai oikaisusi.

  Varo myös henkilökohtaisuuksiin menemistä. Ad hominem -tyylistä siis varoitus. Seuraava lentää bittiavaruuteen.

  VastaaPoista
 17. "Suomalaisen kulttuurin päivästä" sen verran, että minä olen päättänyt sanoutua voimieni mukaan irti suomalaisuudesta. En halua kuulua ihmisjoukkoon, josta liki puolet pitää tyypillistä suomalaismiestä tunneilmaisuun kykenemättömänä lastenhakkaajana.

  Lapsistani huolta kantavana perheenisänä yritän myös opettaa kahdelle pojalleni tätä irtisanoutumista suomalaisuudesta. Ei kannata muodostaa tunnesidettä maahan, jossa joutuu rasististen väitteiden kohteeksi ja jossa valtamedioissa tuota väitettä joukolla ylistetään. Tämä maa on haastattelututkimusten mukaan poikkeuksellisen väkivallaton, mutta haastatteluissa ei olekaan kysytty symbolisesta väkivallasta, jota erityisesti feministit, mutta toki monet muutkin, harrastavat poikiani kohtaan.

  Kun ei muodosta tunnesidettä tähän maahan, voi sitten helpommin muuttaa pois. Onhan vielä maita, jossa miehen ei tarvitse hävetä sukupuoltaan, maita, jossa mies uskaltaa lähestyä naista vailla häpäisyn pelkoa, onhan?

  VastaaPoista
 18. Naisten jääkiekko taas on kehitetty, jotta naiset eivät hakkaisi toisiaan ja miehiä vielä kauheammin seurauksin. Siinä mielessä kannattaa kyllä suosia naisten jääkiekkoa Suomessa. Onhan suomalainen nainen aivan käsittämättömän väkivaltainen muihin maihin verrattuna. Kun muualla naiset syyllistyvät esimerkiksi perheväkivaltaan tuskin koskaan, Suomessa naiset ovat jopa miehiä useammin väkivaltaisia lähisuhteissa ja tappavat erityisesti lapsia todella paljon.

  VastaaPoista
 19. Delilah,

  vierastan kyynärpäätaktiikkaa ja voimankäyttöä, ja siksi jääkiekko on jäänyt minulle etäiseksi.

  Silti minusta on hyvä, että naisetkin pelaavat ja jopa pärjäävät siinä. Arvelen, että peli voisi olla kiehtovampaa puhtaasti älyllisenä virityksenä, joka kieltää infantiilit fyysiset aggressiot.

  VastaaPoista
 20. Mullittelija,

  minun käy sinua surku, kun sinulla on niin synkkä elämänasenne. Eihän suomalainen mies ole mikään lapsen hakkaaja, vaan hellä isä. Ainakin minun isäni oli, vaikka oli alkoholisti.

  Samoin minun mieheni oli ja on edelleen lämmin ja hellä isä, on elämänsä ajan pitänyt huolta tyttärestään, kuin silmäterästään, antanut mm. asua asunnossaan Helsingissä ilmaiseksi, vaikka olisi voinut saada siitä vuokratuloina vissiin muutaman sata euroa kuussa (en tiedä Hgin vuokria.) Ei hän mikään porho ole, asuu Puolassa.

  Muutkin miehet ovat tällaisia rakastavia isiä. Ei se, että joku lyö vaimoaan tai miestään, tee koko ryhmästä väkivaltaista. Missä siis terve logiikka ja terve itsetunto, hyvä Mullittelija?

  VastaaPoista
 21. Helsinki - EU:n turvallisin pääkaupunki.
  Merkillinen ilmiö maassa, jossa on poikkeuksellinen perinteikäs väkivaltakulttuuri.

  Olen saattanut kertoa aikaisemminkin vaimoni työkaverin miehestä, brittiläisestä insinööristä, joka on asunut Suomessa yli 15 vuotta.
  Hänen mielestä Suomi on pehmeän kulttuurin maa.

  No, ehkä brittiläinen insinööri suomalaisessa yrityksessä katselee maailmaa ja suomalaisuutta erilaisin silmin kuin brittiläinen tutkija suomalaisessa humanistisessa tiedekunnassa.

  VastaaPoista
 22. Nyyti nyytiäinen28 helmikuuta, 2010 18:23

  Muutamia virheitä (suluissa korjaukset):

  -"väkivaltatilanteen tilastotulkinnat ovatkin taas kääntyneet päälaelleen" (eivät ole, artikkeli vain toistaa esimerkiksi Optulan sivuilta vuosikausia löytyneitä tietoja).

  -"Länsi-Euroopasta meidät erottavat lähinnä poikkeuksellisen väkivaltaiset keski-ikäiset örinäkuorolaismiehet" (Totuus: Suomen tiedetään eroavan Länsi-Euroopasta lähinnä Pohjois- ja Itä-Suomen känniporukoissa tapahtuvien kännimurhien takia, lisäksi Suomi on poikkeuksellisen turvallinen maa erityisesti katuväkivallan suhteen)

  -"Hän [Töttö] todisti kaikkia kohahduttavasti, että Suomi ei olekaan eurooppalaisittain kovinkaan väkivaltainen maa, koska vaikka täällä harjoitetaan länsieurooppalaisittain melko paljon törkeää väkivaltaa, sitä tehdään kuitenkin vähemmän kuin missään Itä-Euroopan maassa. (Oikeesti Töttö tarkasteli pelkästään henkirikostilastoja, joista asiantuntijat ovat tienneet vuosia.)

  -
  Rikosoikeuden professori Eero Bäckmannin mukaan taas Suomessa on perinteikäs väkivaltakulttuuri - miten tämä muuten eroaa Sofi Oksasen lausunnosta? - jossa tehdään rikoksia enemmän kuin muualla Länsi-Euroopan maissa ja jopa enemmän kuin joissain Itä-Euroopan maissa." (Oksasen rasistien möläytys väitti tyypillistä suomalaismiestä mykäksi mukiloijaksi klassisen rasistikaavan mukaan.)

  -"Miesten naisia kohtaan harjoittama väkivalta on Optulan tutkijan Martti Lehden mukaan runsaampaa kuin muualla Länsi- Euroopassa." (Ei ole, Lehti viittasi henkirikostilastoihin, joissa siis nämä -- myös naisten tekemät --kännitapot hallitsevat, lähisuhdeväkivallan yleisyydestä eri maissa kukaan ei tiedä mitään varmaa.)

  Lopuksi täytyy sanoa, että toimittaja oli sen verran itse hukassa ja lisäili ilmeisesti omiaan, että kyllä siitä huolimattomasti lukien saattoi saada väärän käsityksen paristakin asiasta. Toiseksi: Jos haluaa oikeasti tutustua väkivaltatutkimuksen prolematiikkaan, kannatta selvittää ensin kolme käsitettä ja niiden erot itselleen: henkirikostilastot, poliisitilastot ja uhritutkimukset.

  VastaaPoista
 23. Samuli,

  minä vain siteeraan lehtijuttua, jossa on haastateteltu professori- ja tutkijatasoa, korkeinta asiantuntemusta alalla.

  Esitin heidän lausumansa enkä näe mitään syytä pitää itseäni tai jotakuta brittituristia heitä parempina asiantuntijoina. Lehtijuttu ei lisäksi esitä toimittajan tulkintoja, vaan siis professori- ja tutkijatahon.

  Tuon artikkelin voi lukea siis tänäisestä Hesarista kokonaisuudessaan.

  VastaaPoista
 24. Nyyti nyytiäinen,

  et nyt ymmärtänyt - tulkinnat ovat kääntyneet päälaelleen, sanoin, ei tilastot. Senkin mainitsin, että avointa katuväkivaltaa ei juuri ole.

  Tuo toinen kohta - Pohjois-Suomen muita alueita suurempi väkivalta ei johdu tilastoluvuista, vaan suhteellisesta laskutavasta: luku on laskettu suhteessa asukaslukuun, ja pohjoisessahan on melko autiota ja pimeää..

  Niin, siis miesten väkivallasta naisia kohtaan Lehti sanoo näin:"Kun puhutaan henkirikoksista, se on runsaampaa kuin muualla Länsi-Euroopassa." Tähän viittasin.

  Lehtiartikkeli on tiukkaa tekstiä, siinä selostetaan kautta matkan professoreiden sanoja, tilaa ei ole toimittajien tulkinnalle.

  VastaaPoista
 25. Kun Oksanen oli oksentanut rasistisen möläytyksensä, Hesarissa oli lukijakysymys: "Mollataanko suomalaismiestä suotta?" 38 prosentia oli sitä mieltä, että ei mollata. Tämä tarkoittaa, että kyselyyn vastanneista lähes puolet pitää suomalaismiestä Oksasen oksennuksen mukaisena.

  Tämäntapaisissa asioissa, Iines hyvä, se logiikka on. En sii tietnkään väitä, että suomalaismiehet oikeasti olisivat tuon vihamielisen irvikuvan mukaisia.

  Se, että ei identifioidu suomalaisuuteen, ei ole surullista vaan vapauttavaa. Kannattaa kokeilla, feminsitinä pitäisi onnistu hyvin helposti. Ovathan nämä kaikkein törkeimmät suomalaismiehen häpäisijät olleet pääsääntöisesti heikäläisiä. Eihän tuollaisia valehtelisi, jos se ei tulisi helposti.

  Varoitan myös ad homineista. Kohta en enää lue blogiasi ;-)

  VastaaPoista
 26. Jos ei nyt miesvihaisia, niin kyllä tämä blogi on vähintäänkin asenteellinen, mutta saattaa olla, että Iines ei itse sitä välttämättä huomaa. Mutta kyllä sitä tässäkin pätkässä oli.

  Ensin "hupaisaan" sävyyn kerrotaan, miten miehet putoilevat katoilta ja kuolevat ja sitten: " vaimo saa juosta sairaalassa miestä katsomassa."

  Eli vaimoko tässä nyt uhri onkin, koska joutuu sairaalaan lähtemään. Entäpä vammautunut mies, ei liikene miehelle empatiaa Iinekseltä :-(

  Suomalainen väkivalta on musta selkeästi yhteydessä alkoholikulttuuriimme. Juodaan liikaa ja kontrolli pettää. Kliseet suomalaisen miehen puhumattomuudesta on vailla pohjaa. En ole alkoholiin koskenut, en koskaan ole joutunut todistamaan väkivaltaa. Suomi on turvallinen maa. Omista valinnoista kiinni.

  VastaaPoista
 27. Ikävää, että sinua Iines nimitellään femakoksi, vaikka olet sanoutunut irti kaikista ismeistä.

  Mitä tekemistä esim. Moilasen ja Akuliinan purkauksilla on meidän tavallisten naisten kanssa?

  Olet tavan takaa kertonut arvostavasi miehiä ja haluavasi yhden omaa elämääsi sulostuttamaan.

  Saanet odottaa kauan, että Jaaha löytää sinulta lausahduksen, joka kuvastaa miesvihaa.

  Laasasen blogin kommenttilootan miesaktivistit ovat marinoituneet katkeruudessä. He tärvelevät aggressiivisuudellaan hedelmällisen keskustelukulttuurin, mitä joku maltillisempi (esim. Laasanen) muuten voisi saada aikaan.

  Mutta mitäpäs me heistä! Sen kuin nautitaan elämästä ja mukavien miesten seurasta! :)

  VastaaPoista
 28. Oksanenhan sanoi saman kuin rikosoikeuden professori Eero Bäckmann: Suomella on pitkä väkivallan perinne kulttuurissaan. Tottahan tämä on, eikä kukaan sano, että Bäckmann oksentaa. Vain Oksanen oksentaa. Hassua.

  Ei se, että meillä on tämä perinne, merkitse sitä, että kaikki miehet ovat hakkaajia.

  Tiedätkö Nuuskamuikkunen, minua alkaa pikku hiljaa epäilyttää, että se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa - niin kauheasti jokuset miehet ovat nyt aggressoituneet. Hävetäänkö tässä omaa vai oman sukulaisen lyömistä, vai miksi moinen suuttuminen?

  Miksi naiset eivät raivostu, vaan myöntävät heti, että heidän sukupuolensa tappaa lapsia ja hakkaa miehiä? En minä sitä siis itseeni ota, kun en itse lyö, eikä meillä ole lyöty, enkä ole nähnyt tai kuullut tuttujenkaan lyöneen. Vain talonmiesnaisen miehellä oli kerran silmä mustana. ja olis sillä naisellakin kyllä.

  VastaaPoista
 29. Jääkiekosta tuli mieleen Suomen maalivahdin lausunto, jossa kertoi vastustajan numeron 15 tulevan joka pelissä häntä turpaan tööttäämään. Turha on siis selaisten puhua, jotka väittävät ettei lajissa olisi suoranaista väkivaltaa.

  Minkä hel...n takia ne äijät sinne katoille menee? Eikö se ole akkojen hommia?

  VastaaPoista
 30. Laasasen blogin kommenttilootan miesaktivistit ovat marinoituneet katkeruudessä.

  Taidankin nauttia iltapalaksi marnoituja sardiineja.

  Kuunkuiske, mukavia, ihania miehiä on tosiaan olemassa! Kyllä minäkin vielä yhden heistä otan tänne kainalooni, tilkkutäkilleni hellittäväksi. Alle tai päälle.

  VastaaPoista
 31. Totta Riemuli, ukko akan töihin ja akka ukon töihin, vaikka katolle! Ei menisi nainen katolle ilman savupiippuun kiinnitettävää turvaköyttä! Vaikka minä en kyllä menisi millään konstilla, kun poden korkean paikan kammoa ja parvekkeellakin jo pidän lujaa kaiteesta kiinni.

  VastaaPoista
 32. "et nyt ymmärtänyt - tulkinnat ovat kääntyneet päälaelleen, sanoin, ei tilastot."

  No joo, on tosiaan ollut tällainen propagandistinen, feminisminkin innoittama vihamielinen tulkinta, jota tuossa vähän kulmasta nakerrettiin. Asiaan hiukankin perehtyneiden tulkinta on vuosikausia ollut artikkelin suuntainen (vaikka vieläkin jäi vajaaksi). Esimerkiksi nämä miesaktivistit ovat ilmeisesti tienneet näistä valheista, koska ne koskevat miehiä.

  "Pohjois-Suomen muita alueita suurempi väkivalta ei johdu tilastoluvuista, vaan suhteellisesta laskutavasta: luku on laskettu suhteessa asukaslukuun"

  Voi olla, että jossain onkin, mutta nyt puhutaan tilastoista, joissa Pohjois- ja Itä-Suomi ovat mukana absoluuttisin luvuin.

  "Niin, siis miesten väkivallasta naisia kohtaan Lehti sanoo näin:"Kun puhutaan henkirikoksista, se on runsaampaa kuin muualla Länsi-Euroopassa." Tähän viittasin."

  No, hyvä, että (ilmeisesti) siis huomasit olleesi alunperin väärässä.

  En jaksa ryhtyä selostamaan, millä tavalla toimittaja sotkee asioita, mutta kyllä hän sotkee.

  VastaaPoista
 33. Minä voin kyllä suoraan sanoa, että Bäckman oksentaa. Typerä mielipide ennen aikojaan dementoituneelta proffalta.

  Oksennuksesta puheen ollen: Iineksen, Kuunkuiskeen ja muiden bloginaisten rutinoitunut uhriutuminen ja ylevöityminen aiheuttaa just näitä reaktioita alamahassa. "Onpa nuo miehet kauheita, ei me naiset koskaan, ehei, aina ollaan sillai rehellisiä ja avoimia." Vaikka kierompaa elukkaa kuin femublogaaja ei maan päältä löytyne. Valheiden ja vääristelyn ammattilaisia.

  VastaaPoista
 34. Jaaha,

  sanot minun sanoneenOnpa nuo miehet kauheita, ei me naiset koskaan,-"

  Keksit tuon kuitenkin itse, minä en kirjoittaisi koskaan noin.

  Blogissani ei ole koskaan haukuttu miehiä yleistävästi, ainuttakaan lausetta ei ole koskaan löydetty, kun olen pyytänyt näytille.

  On jokseenkin turha koettaa manipuloida blogiani sellaiseksi, jota tämä ei ole.

  VastaaPoista
 35. "Palokunta pelasti 400 räystäällä turvaköydessä roikkuvaa lumenluojaa.":):)

  VastaaPoista
 36. Anonyymeille tiedoksi

  Kun tuossa tyhjän kommenttilaatikon yläpuolella on kaunis pyyntö valita itselle muista erottuva nimimerkki, niin parhaiten viestinsä saa julki, kun noudattaa pyyntöä. Tässä blogissa ei harjoiteta sekavia anonyymikeskusteluja.

  Viesti myös pysyy keskustelussa, jos se ei keskity ad hominem -tyyliseen suomi24-viestintään.

  VastaaPoista
 37. Voi Riku, miten hauskalta tuntuu nähdä sinun kauniit silmäsi ja rehellinen katseesi tämän anonyymipommituksen keskellä.

  Juu, kyllä me naiset palomiehille järjestetään työtä..

  VastaaPoista
 38. Rehellisestä pankkirosvon katseesta huolimatta olen sitä mieltä, että Noora Räty olisi huoletta voinut töötätä takaisin!

  Eikä palokunnalle kannata mitään töitä järjestellä, kun ne nykyisin alkavat olla sellaisia rollattorimiehiä, kuten Suomen miesten jääkiekkomaajoukkuekin.

  VastaaPoista
 39. Taidan olla vähän pihalla tuosta Noora Rädyn tööttäyksestä, mutta jos niin sanot, niin tööttiä vaan, uskottava se on.

  Eikös se niin mennyt, että Suomen naiset voittivat, mutta Suomen miehet hävisivät?

  VastaaPoista
 40. Ei se ihan noin mennyt. Miehet saivat hienot ananasmitalit, kun Selänteenkin rollaattori oli ihmeen hyvin rasvattu.

  Kosteuden lisäännyttyä ainakin täällä eteläisessä Suomessa, saamme aamulla kuulla uutisista taas uusista romahtaneista katoista, niiden pudonneiden äijien lisäksi.

  VastaaPoista
 41. No juu, ajattelin niin, että meille naisille pronssi on iso asia, mutta miehille pronssi on pettymys.

  Minun ulko-oveni kohdalta muuten humahti jo iso leveä lumikasa katolta suoraan kulkuväylälleni. Ei tarvita vissiin kattomiehiä, luonto hoitaa.

  Ihanaa ajatella, että lumet sulavat ja pääsee kohta mökille tarkistamaan talven vauriot.

  VastaaPoista
 42. Minäkin ajattelin huomauttaa, että väkivaltaa Suomessa tekevät alkoholisoituneet rikollismiehet - peräti 55 % on Optulan tilaston mukaan rikoksenuusijoita! - mutta nyt kun huomaan, että täällähän on menossa sakinhivutus, niin sisäinen herrasmieheni heräsi.

  Pojat, kohtelette Iinestä liian ankarasti. Hän on terävä keskustelija ja osaa esittää asiansa sopivan kärjistetysti, intohimoja herättävästi, mutta taustalla on kuitenkin herkkä ihminen.

  Ei ole sopivaa haukkua häntä miehissä. Iines haluaa keskutella, ei julistaa. Ei hän vastaisi kaikille, jos hän haluaisi vain paasata omaa totuuttaan.

  Kyllä tämä väkivalta-asia on minun mielestäni jo aika selvä.

  VastaaPoista
 43. Ei miesten pronssi pettymys ollut, ainakaan meille asiantuntijoille. Mieluummin iloinen yllätys.

  VastaaPoista
 44. Vesi pudottaa lumen asuintalojen harjakatoilta, mutta 70-luvun arkkitehtuurin upeat tasakatot lienevät suuremmassa vaarassa, etenkin jos kattoveden syöksyputket ovat tukkeutuneet.

  Sitäpaitsi yksi Vapaavuori voi nyt olla itsestään ylpeä, kun patisti kaikki suomalaiset katoille lumitöihin.

  VastaaPoista
 45. Ah Tapani,

  sanot niin kauniisti, että ihan herkistyn. Ja tuosta sanomastasi tunnistan tarkoitusperäni ja motiivini, joten pidän sinua hirmuisen sensitiivisenä ja terävänä näkijänä. Ei minua kehua tarvitse, mutta tunnistaa kyllä, siis.

  Noh, tuosta pronssista se mitä ymmärsin, oli se, että Selänne ainakin oli tyytyväinen, kun tässä uran lopetusvaiheessa tuli mitali. Taisi olla hilkulla.

  VastaaPoista
 46. Kovalla metelillä tuli tänään lunta katolta, juu.

  Kun on kerran oikein suomalaisen kulttuurin päivä vielä jokusen tunnin, niin kuunnelkaapa poijaat (ja tytöt kans) Yonan biisit Pilvet liikkuu, minä en ja Syyssävelmä. Linkittäisin vaan kun en blondina osaa.

  VastaaPoista
 47. Siis Vapaavuorta meidän nimenomaan on kiittäminen sadoista katoilta pudonneista. Kun nyt ei kuitenkaan ole kattoja sortunut, vaikka suurin osa on kai putsaamatta.

  Tämäkin talo on 80-luvun tasakattorivitalo, mutta kymmenisen vuotta sitten katto muutettiin harjakatoksi, onneksi.

  VastaaPoista
 48. Täsmennyksenä äskeisiini, kun äsken uutisissa sanottiin, ettei kosteus paljoa lisää lumen painoa: ei kai se sitä teekään enempää, kuin lisääntyneen kosteuden verran.

  Tai näin olen sen ainakin ymmärtänyt.

  Kaikkinainen työturvallisuus on lisääntynyt kiitettävällä tavalla, mutta melkoista pölhöyttä osoittaa amatöörien patistaminen vaarallisiin, selkeästi ammattitaitoa vaativiin töihin.

  VastaaPoista
 49. Kaunista, Kuunkuiske, kuuntelin nyt vain pätkät, koska olen mokkulalla joka pätkii videot. Laulaja on minulle uusi.

  Jotenkin minulla on taas se kausi, että parhaalta maistuu klassinen, siis oikein ehta. Kevään merkki.

  VastaaPoista
 50. Tuossa taannoin mollasin Soneran mokkulaa, kun yhteys pätki. Kyseessä oli enemmän primitiivireaktiosta, kun harmitti. Tuntuisi, että säätilatkin näihin vaikuttavat, korkeapaineen aikana pelaa paremmin.

  Mutta ei näistä mokkuloista yleisesti ole oikean korvaajiksi, Youtubeja voi katsella yöllä, kun on vähemmän liikennettä.

  Hyvää kuvaani en viitsi silmistä puhumisien vuoksi vaihtaa, mutta laitoin katseen osoittamaan sivupalkkia.

  VastaaPoista
 51. Mokkula ei tosiaan vastaa kiinteää pöytäkoneyhteyttä, mutta on kelpoisa kakkoskoneessa, läppärissä, ja mökkikäytössä. Videoita ei voi juurikaan katsoa, ja joitkin muitakin hidasteita on, ainakin dna:lla.

  Se mistä olen yllättynyt, on puhelimeni netin nopeus ja käyttömukavuus (ja edullinen nettikaista).

  VastaaPoista
 52. Siis tuosta kuvasta piti sanomani, Riku, että siinähän sinä suoraan edelleen katsot rehellisillä rosmon silmilläsi. Älä vain vaihda kuvaa, tuo on hyvä.

  VastaaPoista
 53. Puhelimessa pelaa minullakin hyvin, mutta näyttö on siinä niin pieni, etten laajemmin viitsi surffailla.

  Dillingeriä en vaihda, mutta toisen lisäsin.

  VastaaPoista
 54. Suomalaista mieskulttuuria Suomalaisen kulttuurin päivänä Vammalan ja Huittisten välillä: "Useita peltipoliiseja tuhottiin 25 kilometrin matkalla" (Netti-IS tänään)

  Luultavasti Pyhän Sodan peltipoliiseja vastaan aloittaneet öiset kulkijat ovat olleet miehiä? Korkeintaan umpihumalaan juotettu teinityttönen on takapenkillä hesemakkaroiden puristuksessa yökkäillyt...

  VastaaPoista
 55. On se teinityttönen kuitenkin huudellut sieltä takapenkiltä: "mitäs toi nyt on, mut kaikkia ette kuitenkaan uskalla!"

  VastaaPoista
 56. Juu, Riku, mutta siitä ei tule kakkua, että vähän huutelee.

  Siis sitä on liikenteessä nuoria kaaharipässejä, jotka arvelevat, että liikennemerkit eivät koske heitä.

  Kun Pori - Rauma - Turku väliltä oli eräänä kesänä salaa peitelty näitä kameroita, pussitettu, sanoivat maalaiset mökillä päin, että huumemafia peitti kamerat salatakseen reittinsä. Mene tiedä.

  VastaaPoista
 57. "...umpihumalaan JUOTETTU teinityttönen..."

  Tuosta meidän paikallisesta Prismasta nippanappa täysi-ikäiset tytöt kyllä kantavat siideriä ja olutta aivan omin käsin ovesta ulos.

  VastaaPoista
 58. Senkin mainitsin, että avointa katuväkivaltaa ei juuri ole.

  Mainitsit? Mihin tuo väitteesi perustuu?

  Ihan sama miten kikkaillaan määriteillä. Mitä on avoin katuväkivalta? Entä "suljettu"?
  Jos joku tirvaisee miestä nakkikioskijonossa niin mitä väkivaltaa tuo on? Eikö ole avointa katuväkivaltaa? Missä on perustelusi väitteellesi, että avointa katuväkivaltaa ei juuri ole?

  Suuri osa väkivallasta on avointa ja yllättävää. Se tulee nimenomaan kaduilla ja yöllä, baarinen sulkemisajan jälkeen. Nakkikioskijonossa, taksijonossa, puistossa, muuten vaan. Mutta suurimmaksi osaksi se kohdistuu miehiin. Tämä on fakta. Tämä selviää oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen rikosuhritukimuksista selvästi.

  Henkirikokset kohdistuvat pääasiassa suomalaisiin miehiin ja tekijä ja uhri on usein samaa ryyppyporukkaa. Tuo ei ole ehkä avointa katuväkivaltaa, mutta mitä sitten? Se on väkivaltaa ja kohdistuu siis pääasiassa miehiin.

  VastaaPoista
 59. Tutkija Lehti mainitsi, ettei avointa katuväkivaltaa juuri ole, ja minä referoin häntä.

  Muutenkin esitän kirjoituksessani objektiivista referointia, joita ei pidä lukea minun mielipiteikseni.

  VastaaPoista
 60. Henkirikokset kohdistuvat pääasiassa suomalaisiin miehiin ja tekijä ja uhri on usein samaa ryyppyporukkaa. Tuo ei ole ehkä avointa katuväkivaltaa, mutta mitä sitten? Se on väkivaltaa ja kohdistuu siis pääasiassa miehiin.

  Niin, siis tottakai se kun miehet tappavat toisiaan, kohdistuu miehiin.

  VastaaPoista
 61. Samuli,

  en tiedä, mistä tuo sinun sitaattisi on, joten vaikea sanoa, kenen vastuu tytön tilasta on. Alaikäisellä kun on vastuuvajausta monessakin asiassa. Mutta tottahan se on, että alaikäiset osaavat kyllä ihan itse nostaa siiderit huulilleen. Se vaan, että kuka sitä heille ostaa?

  Kun kysyin tätä oppilailta, he sanoivat, että vanhemmat ja pari katsoi minua kysymyksineni kuin hölmöä. Enää en hämmästy, silloin en tiennyt.

  VastaaPoista
 62. Miehiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikos.

  VastaaPoista
 63. Ihmiseen kohdistuva rikos on ihmisoikeusrikos.

  Kunpa miehet siis lakkaisivat juomasta itseään örinätilaan ja tappamasta ja haavoittamasta toisiaan. Antautuisivat mieluummin naisen syliin.

  VastaaPoista
 64. Ihan helmi tuo "tottakai kun miehet tappavat toisiaan kohdistuu miehiin"!
  Ikävää tietenkin, että miehet ryyppäävät ja purkavat aggressionsa kännipäissään toisiinsa. (Niillä "sankareilla" ei - onneksi - luultavasti useinkaan ole naista johon nyrkkinsä tai leipäveitsensä upottaisi.)

  Juopottelusta tuli mieleeni ystäväni, joka sanoi tutustuneensa mukavaan mieheen. Mies on ollut sairauslomalla pari kuukautta (menee töihin ensi viikolla) ja on omien sanojensa mukaan kallistanut pulloa hiukan liikaa aikansa kuluksi.

  Ystäväni sanoi kertoneensa miehelle, ettei katsele juopottelua kuin hyvin harvakseltaan.

  Sanoin ystävälleni, että miehellä on nyt tilaisuus ottaa mittaa itsestään: nainen vai pullo.

  Mikäli hän valitsee jälkimmäisen, on aivan turha valittaa (fiksun) naisen puutetta.

  Sitä saa mitä tilaa :)

  VastaaPoista
 65. Muistelen dosentti Kosbäckin joskus maininneen, että avoin, miehiin kohdistuva, katuäkivalta on yleistä.
  Myös ylikomisario Rautakallio on maininnut asiasta.

  VastaaPoista
 66. Voi...Jape on ristitty Hemuliksi. Jotenkin se sopii hänelle.

  VastaaPoista
 67. Tilastojen mukaan leipäveitseen tarttuu useimmiten nainen.

  VastaaPoista
 68. Sitaatti oli Valton kommentista.

  VastaaPoista
 69. Kuunkuiske, tuosta on kyse. Useimmat suureen ääneen puuettaan valittavat käyttäytyvät usein niin, että fiksu nainen ei sitä jaksa katsella.

  Suomalainen nainen on sodista asti tottunut luottamaan omiin voimavaroihinsa ja osoittanut pärjäävänsä, ja on työntänyt lapsensakin vähistä varoista korkeankin koulutuksen tielle. Kaikki kunnia siis naiselle!

  Kyllä naisen lämmin syli avautuu miehelle joka osaa käyttäytyä ja joka näkee naisessa tasavertaisen ihmisen, ei alistettavaa ja vähempiarvoista typerystä. Moni mies myös myös osoittaa naiselle sen, miten helposti hän on joka naisen vietävissä. Tällaista miestä ei haluta omaksi kullaksi.

  VastaaPoista
 70. No niinpäs onkin sitaatti Valton kommentista, Samuli.

  Hyi, pahaa tekee: teinityttönen aikuisten miesten juottilaana autossa. Eivätkös miehet täysi-ikäisinä tunne tehneensä mitään väärää? Kyllähän ne teinitytöt autoon nousevat omin jaloin, mutta onko se kuva kireästä teinipillusta niin syöpynyt miesten mieleen, ettei mikään kello soita korvien välissä?

  VastaaPoista
 71. "Tilastojen mukaan leipäveitseen tarttuu useimmiten nainen."

  Niin, jonkunhan se keittiöissä leipä on leikattava, muuten miehille käy kuin "Mötyksen" poejille: Kuolivat nälkään valmiin leivän ääreen kun eivät osanneet leikata.

  Samuli, Prisman vika!

  VastaaPoista
 72. Hyvä Valto!

  Tunnen miehen, joka odottaa, että vaimo kaataa hänen kuppiinsa kahvin ja leikkaa leivän eteen. Istuu sen ajan pöydän vieressä. Ja odottaa.

  Minun tekisi mieleni huitaista miestä, joka odottaa lihavana ja terveenä passuuta.

  VastaaPoista
 73. Varmuudeksi: tämä ei sulje pois sitä, että rakastavana naisena voisin voidella leivänpalan miehelleni vaikka hunajalla ja syöttää sen hänelle hellästi sormillani, pienin paloin.

  Mutta että työkseni.

  VastaaPoista
 74. Minun tekisi mieleni huitaista miestä, joka odottaa lihavana ja terveenä passuutta.

  Hyvä hyvä, väkivaltainen luonteesi tulee esiin. Millaista "hoitoa" tarjoiasit laiskoille naisille, jotka odottavat, että miehet tekevät kaikki vaaralliset työt ja pudottelevat lumet katolta jne.?

  VastaaPoista
 75. Minä en odota enää ketään katolle, sillä lumet ovat pudonneet ulko-oveni eteen.

  Kun meillä oli viime vuonna kattoremontti, katolla näkyi rakennushenkilöiden joukossa kyllä kaksi haalaripukuista naistakin. Naisia onkin rakennusalan ammattikouluissa lisääntyvässä määrin.

  VastaaPoista
 76. Joudumme tarkistamaan kantojamme päivittäin, jos kuka meistä siihen kykenee.

  Myös väkivaltaan johtavien tapahtumien syistä.

  Mielipiteidensä hyvin perustelevista asiantuntijoista ei ole pulaa. Niitäkin on, jotka puhuvat kokemuksesta kuten myös niitä, joilla on laajat, tutkimukselliset tiedot aiheesta.

  Asiantuntijoiksi ei voine katsoa sokean pisteensä kanssa kamppailevia joilla neula on juuttunut "asia on niin kuin minä sanon"-raidalle jos tämä sokeanpisteen asiantuntija ei osaa edes itseltään kysyä, miksi putkeni päässä näkyy vain yksi piste.

  Asia ei ole koskaan niin kuin "minä sanon", vaikka sitä vahvistaisi millaisten ajattelijoiden argumentoinneilla.

  Tutkijatkin esittävät vain niitä sektoreidensa tuloksia, joihin ovat erikoistuneet, joihin heillä on aikaa paneutua. Usein he esittävät tilastoja, jotka koostuvat numeroista ja kaikille eivät numerotieteen avaudu.

  Ei koko maailmaa yhden elämän aikana ehdi käsitellä vaikka se jonkin kymmenen hehtaaria käsittävän keskustietokonehallin tiedostoihin olisi saatu ajetuksikin. Saatika miljardeja mielipiteitä joita sinkoilee katottomassa ja seinättömässä avaruudessamme rajoittamattomin määrin. Siihen ei kykene Kiinan Kommunistinen Tasavaltakaan, eikä Kim Il Jong.

  On keskityttävä vain siihen, mihin ehtii, minkä just nyt ymmärtää. Sokea piste on yksi semmoinen ihan pienimmille ajattelijoille.

  Tämän pv:n HS:n etusivun kolumnisti Pauliina Kainulaisen "Ympäristöongelmat vaativat uutta ajattelua" -kirjoitus sivuaa yhdessä lauseessa myös yhteiskunnassa väkivaltaan mahdollisesti johtavia syitä, vaikka otsikko ei sitä millään tavalla ennakoisikaan.

  Olen itsekin joskus ajatellut, varsinkin itsemurhaan päätyneiden kouluaikaisten kavereideni hautojen äärillä, että jos hekin olisivat saaneet pitää lapsuudenympäristönsä polut, vanhat puut ja tuulten huokauksen koivujen tuulenpesissä vanhuuteensa saakka, olisiko heidän ikävänsä, mielensä mustuus, perheidensä köyhyys ja isien juopottelut ja viikonloppupieksäjäisten muistot ollut helpompi kestää?

  Minunkin (tai Pentti Linkolan) olisi helpompi syyttää kaikesta luonnonriistosta Stora Ensoa, UPM:ää tai yksistään Jouko Karvista, mutta ongelman monitahoisuuden vuoksi sanallisen arvostelun kohteeksi on otettava koko ahne ihmislaji joka luulee, että vain syömällä enemmän kuin napa vetää, päin vastoin edesauttaa metsäsektorin taloudellisen riiston ja globaalin luonnonriiston.

  Sama väkivallan ilmenemisen syistä.

  Omat aivot ensin tarkkailuun, oma elämänkokemus keittiön pöydälle viipaleiksi ja joka kerta, kun väkivaltaiseen taipuvaisen yksilön tekee mieli lyödä, niin sen lyönninhalun lävitse itselle heitetty kysymys, miksi?

  Utopiaa? Tiedän.

  Mutta Iines, jatka tätä keskustelunherättelyä edelleen vaikka me kommentoijat emme kykenisikään joka hetki kantojamme esiin tuodessamme valmistautua siihen, että niitä täytyy osata myös muokata, että keskutelusta olisi jotain pikkiriikkistä hyötyäkin.

  VastaaPoista
 77. "Suomalainen nainen on sodista asti tottunut luottamaan omiin voimavaroihinsa ja osoittanut pärjäävänsä, ja on työntänyt lapsensakin vähistä varoista korkeankin koulutuksen tielle. Kaikki kunnia siis naiselle!"

  Kaikki kunnia naiselle juu. Entäs ne miehet, jotka sodassa uhrasivat oman elämänsä. Typeryyttään tietysti niin tekivät, typeryyttään myös putoilevat katoilta.

  VastaaPoista
 78. Kiertelevä vastauksesi ei vastannut olennaiseen: Millaista "hoitoa" tarjoaisit laiskoille naisille, jotka odottavat, että miehet tekevät kaikki vaaralliset työt ja pudottelevat lumet katolta jne.? Miehillehän tarjoaisit "moukarointia" hoidoksi.

  Tähän ei kelpaa vastaukseksi, että on nähnyt pari naista katolla ja että amiksessakin on muutama hassu nainen rakennuspuolella. Rakennushenkilöistä 99,6% on miehiä. Lumenpudottajista 99,96%.

  VastaaPoista
 79. Muumijape,

  ja johtajista naisia on edelleen alle 30 prosenttia, ja vielä niin hassusti että naisjohtajat ansaitsivat vuonna 1993 keskimäärin 66 prosenttia miesjohtajien palkasta.

  Ja vielä niinkin, että naisjohtaja on miesjohtajaa harvemmin naimisissa. Vuonna 1993 naisjohtajista 61 ja miesjohtajista 83 prosenttia oli naimisissa.

  Eli tahdon sanoa sen, että juuri noiden vääristyneiden prosenttilukujen vuoksi naiset tahtovat tasa-arvoa. Ei heidän työtään kannata mitätöidä nimittelemällä heitä femakoiksi tai femuiksi. Typerimmät miehistä ovat nimittelijöitä, jotka itkevät hysteerisesti pelätessään naisen saavan samat oikeudet kuin itsellä on.

  VastaaPoista
 80. Empaatti,

  minä olen aina arvostanut ja kunnioittanut sotaveteraaneja, ja pidän itseäni isänmaallisena kansalaisena. Juuri siksi näenkin asiat niin, että en sulkisi rajoja apua tarvitsevilta.

  On se eräänlaista typeryyttä, että mennään katolle lumia pudottamaan luottaen omiin miehisiin voimiin, ihan kuin sodassa.

  Kun mies myöntäisi sen, että on vain heikko ihminen, joka ottaisi rinnalleen tasa-arvoisen naisen, niin sinne katolle mentäisiin yhdessä naisen kanssa, turvaköydet mukana.

  VastaaPoista
 81. Valto,

  sulattelen kirjoitustasi, siellä on helmiä.

  Nyt pitää lähteä asioille ja ulkoilemaan!

  VastaaPoista
 82. Kunhan piruilen. Olisi kiva joskus lukea sulta tekstiä, jossa mieskin saisi vähän ymmärrystä, eikä olisi aina paheksuntaa herättävän roolissa tai koomisena sivuhahmona.
  Ja tämäntyyppinen kommentointi särähtää pahasti empaatin korvaani:

  "teinityttönen aikuisten miesten juottilaana autossa. Eivätkös miehet täysi-ikäisinä tunne tehneensä mitään väärää? ...mutta onko se kuva kireästä teinipillusta niin syöpynyt miesten mieleen, ettei mikään kello soita korvien välissä?"

  Yleistät yksittäisen tapaukseen koko miessukupolveen.

  On havaittavissa sun teksteissä aggressiota miessukupuolta kohtaan.

  VastaaPoista
 83. "Panemattomat" miehet ovat uhka y-kromosomin kehitykselle koska siitiöitä tuottava geeni uhkaa surkastua kokonaan. Peräkamarinpojat ja ATM (alemman tason miehet) pitäisi sitouttaa spermapankkien asiakkaiksi. Varusmiespalvelu voisi vaihtoehtoehtona sisältää astutusvelvollisuuden niille joiden Y-kromosomin siittiöitä tuottava geeni laskee alle 30%.

  Ns. "tumputtajille" pitäisi säätää sukupuolisuutta suosiva "raippamaksu". Peräkamaripoikia suosivaa nynnymies -mallia olisi ryhdistettävä ja vastuutettava sekä kilpailumetodein rinnastettava feministi-malliin. Homokammo olisi nähtävä voimavarana ja piilenevänä toiseutena. Käänteinen hedonismi saattaa myös olla yksi persoonallisuusoikku jaka näyttäytyy junttimaisuutena ja korostettuna tavallisuutena.

  On suoraa voimavarojen tuhlausta kilpailuttaa alemman tason miehiä telaketjufeministien kanssa. Alfaurosten ja -naaraiden pitäisi tyytyä pienenpiin reviireihin ja tukea enemmän kolmannen sektorin toimijoita. Kokemuksen jakaminen ja "mentoroiminen" olisi oiva tapa vertaistuen avulla vastuuttaa olemaan "oman onnensa seppä".

  Kaikki omaa "alasinta" takomaan ja "naulaa" karkaisemaan!

  ®Tuntema Ton

  VastaaPoista
 84. "Typerimmät miehistä ovat nimittelijöitä, jotka itkevät hysteerisesti pelätessään naisen saavan samat oikeudet kuin itsellä on."

  Tästä ei ole alkuunkaan kyse. Luuletko sinä, että nämä nimittelijämiehet pelkäisivät tuntemattomien johtajamiesten palkkojen puolesta. Ei ole olemassa mitään patriarkaattia, missä tavismiehetkin ovat samassa rintamassa puolustamssa johtajamiesten palkkoja. Naurettava ajatus.

  Tavismiehillä ei ole oikeuksia, joiden puolesta he pelkäisivät. Koita ymmärtää, että vain pienellä osalla miehistä on joitain erityisoikeuksia, ja monasti ne on kovalla työllä ansaittuja.

  Ja se että johtajissa on vähemmän naisia, ei ole vielä mikään tasa-arvo-ongelma tai merkki syrjinnästä. Ei se johtajana olo mitään herkkua ole, kuka siinä hommassa vapaaehtoisesti haluaisi olla.

  VastaaPoista
 85. Olen suomalaismies.

  Jos joku haluaa minua mollata, mollatkoon.

  Vittuako minun siitä pitää välittää?

  VastaaPoista
 86. Mikis laittoi helmen!

  Sitä mukaellen: olen suomalainen nainen.

  Jos joku haluaa minua mollata, mollatkoon.

  Vittuako minun siitä pitää välittää.

  Ja oma jatko: itse teen elämäni ja itseäni on kiittäminen tai syyttäminen siitä miten minulla menee.

  Epäkypsät ihmiset etsivät aina syitä itsensä ulkopuolelta. "Kyllä minä muuten, mutta kun hallitus / miehet / naiset / lounaasta puhaltava tuuli" sitä tai tätä - mitä milloinkin.

  Kumpi nauttii elämästä: ihminen, joka on itse elämänsä ohjaksissa vai sellainen, jonka elämästä päättävät kaikki muut?

  Äsken bussissa edessäni istui kaksi peräkammarinpoikaa.

  Kummallakin tuuheat poskiparrat, likaiset vaatteet, haiseva hengitys ja tylsät jutut.

  Saattaa olla, että heidän ovellaan ei ole naisia jonossa. Sehän on tietenkin naisten vika! :)

  VastaaPoista
 87. Yleisen pelon mukaisesti kaikki alfaurokset ovat kohta "napalankoja" keskenään. Voi vain kuvitella minkälaisen "hyväveli" -verkoston voi sen varaan rakentaa. Pahinpana uhkana on kartelli joka "painaa" hinnat todella alas, vaikkakin uhka näyttää aika teoreettiselta ja "löysäperäiseltä".

  Mulle, sulle, mulle sulle. . . ?

  2000-lukuakin pahempi työttömyysuhka painaa päälle joten ison "reviirin" omaavien donjuanien oli velvoitettava palkkaamaan oma "kiilapoika". Koska on vaadittu jokapojan kiintiöpanoa niin pieni lisäoptio samoille liukkaille pääsystä ei syyllistäisi ATM liian yltiöpäisestä ja itsekkäästä vaatimuksesta liikaa. Kompensaationa voisi olla kiilapojan itsenäinen ja toista osapuolta tyydyttämään tähtäävä vuorovaikutuksellisuus.

  ® Ton

  VastaaPoista
 88. Mikiksen ja Kuunkuiskeen kommentit ovat osuvat! Taannoin eräs herrahenkilö kulki töissä pukeutuneena T-paitaan, jonka teksti myös säväytti. Se kuului seuraavasti: Itseäni olen kiittänyt ja kiitosta on riittänyt. Sen verran pitäisi ihmisellä itseluottamusta olla, ettei kovin vakavasti ota satunnaista kritiikkiä. Tietenkään sille ei voi mitään, jos kalikka kalahtaa. Joskus kalahtaa.

  VastaaPoista
 89. Empaatti,

  sanot minun yleistävän koko miessukupuolen lauseessani:

  "teinityttönen aikuisten miesten juottilaana autossa. Eivätkös miehet täysi-ikäisinä tunne tehneensä mitään väärää?--

  Takaisin koulun penkille oppimaan luetun ymmärtämistä!

  Lauseessa puhutaan autossa olevasta miesjoukosta.

  VastaaPoista
 90. Yhdyn jossain määrin tuohon näkemykseen, että ihminen on oman onnensa seppä, eli vittuakos me mistään välitetään, itse teemme elämämme.

  On kuitenkin niin, että perintösohvalta on helpompi ponnnistaa onneen kuin puulaatikon päältä, joskin on niin, että molemmilta se käy.

  Asia ei siis ole yksiselitteinen, eikä helppokaan, vaan voisi olla jopa oman keskustelunsa arvoinen. Mutta olkoon, ei tuota kysymystä [onko ihminen oman onnensa seppä] ole kukaan viisaskaan osannut tähän päivään mennessä ratkaista.

  VastaaPoista
 91. Iines menee nyt kiltisti sinne koulun penkille opettelemaan kirjoittamista.

  Jos halusit puhua autoissa olevista miehistä, olisit käyttänyt imperfektiä. Elikäs näin:

  Eivätkös miehet täysi-ikäisinä _tunteneet_... mutta _oliko_ se kuva ... ettei mikään kello _soittanut_ korvien välissä?

  VastaaPoista
 92. Kun Iines monasti näytät puhuvan näistä miesten erioikeuksista. Voisitko avata hieman, mistä oikeuksista puhut, konkreettisesti. Ajatellaan ihan tavismiestä. Minä voin sen jälkeen listata tavisnaisen erioikeudet niin päästään vertailemaan, kumpi sukupuoli pääseekään helpommalla.

  Tässä sulle vaikka aihe erilliseksi blogipostaukseksi.

  VastaaPoista
 93. Anonyymi sanoi...

  Mihin täältä häviää viestit?

  1. maaliskuuta 2010 13.59  - - > "Tervetuloa keskustelemaan! Valitse muista erottuva nimimerkki kohdasta Nimi/Url-osoite, ellet ole kirjautunut. Näin jopa pitää tehdä pitkissä keskusteluissa kommenttiin viittaamisen helpottamiseksi. Ellei tätä noudateta, anonyymi viesti voidaan poistaa tai vaihtaa kirjoittajanimeksi jokin nimi muumimaailmasta."

  VastaaPoista
 94. En ole puhunut miesten erioikeuksista, joten en pysty listaamaan niitä, kun en sellaisia ole pohtinut. Minusta miehillä ei taida olla erioikeuksia.

  VastaaPoista
 95. "Ei toi ollus sillon paikan peällä, ku hyveä päiveä jaettii" (Padasjoki)


  Miesten uusi identiteetti on vielä pahasti kateissa. Etsintää ja täyttymystä on haettu paradoksaalisesti sosiaalisesta asemasta ja rahasta. Eli siitä minkä feministit ovat miesten mielestä ulkoistaneet, erottaneet tunteistaan. Seksuaalinen halu on kohdistettu fetisismeihin.

  Miesten halu on primäärimpää joten se kohdistuu "tisseihin" ja "revaan". Olisi tietysti katastrofaalista jos tuo altruistinen tunne alistettaisiin naisen hedonismille. Tasa-arvoisempaa olisi jos naiset altistettaisiin putoamisille kattojen lumenpudotustalkoissa.

  "Persjalkaisina", "riippirintaisina" ja taloudellisina riippakivinä nuo luontaiset ominaisuudet saattaisivat suojella heitä tavoitetta enemmän. Sitkeyttä ja pitkää ikää ilmentäen putoamisetkin tapahtuivat harvemmin ja aina "jaloilleen" kuin kissat.

  . . . ja nyt "mirriä" silittämään.

  ® Ton

  VastaaPoista
 96. Iines: "Tunnen miehen, joka odottaa, että vaimo..."

  Jaaa, mutta minäpä tunnen vaimon, joka odottaa että illalla mies tuo hänelle tyynyn selän taakse, keittää teetä ja tarjoilee sen voileivän kera vaimolle, antaa vaimolle lehden ja napsauttaa lampun päälle, tyhjentää tiskikoneen, viikkaa kuivamassa olevat pyykit pois, kysyy siinä touhutessaan mitä vaimo haluaisi kaupasta... ja joskus vaimo kysyy, eikö miestä kyllästytä koko ajan palvella häntä ja mies vakuuttaa että ei lainkaan.

  Tunnen aika läheisestikin.

  VastaaPoista
 97. Jape-empaatti,

  ensinnäkin pyydän sinua kirjoittamaan kirjautuneena, kun sinut kuitenkin tunnistaa. Annat itsestäsi oudon kuvan lymyillessäsi täysin tunnistettavana hahmona.

  Mikäli et halua kirjoittaa rehellisesti ja reilusti, pyydän sinua olemaan osallistumatta tähän keskusteluun. Tämä on samalla varoitus keskusteluilmapiirin huonontamisesta. Seuraavat empaatit ja anonyymit lentävät bittiavaruuteen.

  Tyylisi ja sävysi neuvoa äidinkielenopettajaa kieliasioissa on röyhkeä, etenkin kun osoitat jälleen vajaata kielentajuasi ja kieliopin tuntemustasi. En tarkoita sitä, etteikö kielenopettaja voi erehtyä, vaan asennettasi, josta toinen varoitus. Kolmannesta lennät leppäkeihäänä Laasasen blogiin postaamaan poistettuja viestejäsi.

  Tässä vielä asia, jossa erehdyt:

  Iines menee nyt kiltisti sinne koulun penkille opettelemaan kirjoittamista.

  Jos halusit puhua autoissa olevista miehistä, olisit käyttänyt imperfektiä. Elikäs näin:

  Eivätkös miehet täysi-ikäisinä _tunteneet_... mutta _oliko_ se kuva ... ettei mikään kello _soittanut_ korvien välissä?


  Et sitten huomannut, että koko kappaleen kerronta tapahtuu preesensissä:

  "Hyi, pahaa tekee: teinityttönen aikuisten miesten juottilaana autossa. Eivätkös miehet täysi-ikäisinä tunne tehneensä mitään väärää?--
  Kyllähän ne teinitytöt autoon nousevat omin jaloin, mutta onko se kuva kireästä teinipillusta niin syöpynyt miesten mieleen, ettei mikään kello soita korvien välissä?"


  Kyseessä on ns. eläytyvä kestopreesens, jolla kertoja tuo tapahtuman aivan lukijan lähelle. Imperfektin käyttö ei millään tavoin vaikuta siihen, kuka on lauseen tekijä.

  VastaaPoista
 98. Tapani,

  asenne ratkaisee:

  ja joskus vaimo kysyy, eikö miestä kyllästytä koko ajan palvella häntä ja mies vakuuttaa että ei lainkaan

  Tuo tuntemani lihava mies ei kysy koskaan, vaan odottaa mykkänä, kiittämättä.

  VastaaPoista
 99. Sinä olet muuten ihana mies, Tapani. Vaimosi on onnen tyttö. Tai nainen, toki.

  VastaaPoista
 100. John Steinbeckilla on kirja nimeltä "Helmi". Varmaan hyvä. (En ole lukenut kun en ole ehtinyt.) Mutta kaikki te, jotka keskitytte etsimään vikoja toisistanne (ja ränkytätte), lukekaa ko. kirjailijan "Ystävyyden talo". (Tortilla Flat.) Sen lisäksi että se on hauska, se opettaa sietämään Elämän... noh, eri variaatioita. Ja kavahtamaan pikkusieluisuutta, jota me... noh, olemme aika pullollaan.

  Ps. Toinen tänikin oli Helmi. Sen takia minä sanoin häntä Hemmiksi.

  VastaaPoista
 101. Anteeksi nyt, Iines, mutta se olit sinä, joka mainitsit ekaksi koulun penkistä, toiseksi en tiennyt, että olet äidinkielenopettaja...ja kolmanneksi, en ole se, joka luulet minun olevan. Olen joskus aikaisemmin osallistunut blogisi keskusteluihin, mutta siitä on aikaa, ja satuinpa eksymään jälleen tänne.
  Ja tuo eläytyvä kestopreesens ei yksinkertaisesti toimi esimerkissäsi, ja voisin huomauttaa monista muista yleistyksistä, joita ole tässäkin keskustelussa viljellyt, mutta annan olla.

  Olisit nyt voinut edes vastata kysymykseeni, että mitä nämä oikeudet, joita miehillä on, mitä naisille ei ole. Mitä asiatonta tuossa kysymyksessä muka on? Uskoisin, että täällä olisi muitakin, jotka haluaisivat tietää.

  VastaaPoista
 102. Ei Iines niin, että v-tuako kenestäkään muusta kun vaan itsellä leipää riittää ja asiat ovat hyvin. En pystyisi elämään itseni kanssa, jos hakisin syypäitä elämäni mahdollisiin "kuoppakohtiin" itseni ulkopuolelta.

  Kun katsoo peiliin, tietää missä mättää ja voi tehdä tarpeen vaatiessa korjausliikkeen. Ketään muuta ei tietenkään voikaan - eikä pidä - yrittää muuttaa.

  Tapanilla taitaa olla ihanainen vaimo, kun hän niin jaksaa passata!

  Sehän on parisuhteen parhaita iloja; puolin ja toisin keksiä tapoja toisen ilahduttamiseksi! Ja jos toiselle kelpaa aina ne samat, ei tarvitse liiaksi vaivata päätään uusien temppujen keksimiseen :)

  VastaaPoista
 103. Mikis,

  olen nuo Steinbeckit lukenut ja tenttinytkin, taitavat molemmat olla hyllyssäni. Olin teini, kun nuo olivat jo suosikkejani. Suosittelen niitä minäkin, kaikille!

  VastaaPoista
 104. Tapani,

  ja illemmalla alatte leikkiä päättymättömällä lankakerällä kuin kissat (kass, Katze, koshka, macska) konsanaan?

  Kauheen kotoista.

  VastaaPoista
 105. Mikis,

  kun olin naimisissa, mieheni piti minulle vyyhteä, kun kerin lankaa, omasta aloitteestaan. Tosin hän luki samalla eikä keskittynyt kyllin tehokkaasti käsien notkautukseen aina langan tullessa käden kohdalle. Muutoin hän kulutti aika hyvin sängyn takaista tapettia. Mutta oli hänellä usein lapsi siinä mukanaan ja hän luki tälle vaikka mitä.

  VastaaPoista
 106. Kuunkuiske,

  tiesin tuon, mutta siitä huolimatta vähän kärjistin, kun olen niin usein taittanut aiheesta peistä, aiemmin, ja sanallisesti eli puheessa.

  VastaaPoista
 107. Empaatti,

  mitä tarkoitat, että tuo preesens ei toimi virkkeessäni?

  Virke on ihan oikein muotoiltu, ja se kuvaa sitä autotilannetta jopa hyvin ja eläytyvästi, nostaa pienen hetken eläväksi silmien eteen. Siinä puhutaan vain sen auton aikuisista miehistä, jotka juottivat/antoivat alaikäisen teinitytön juoda keskellään. Tilanne on minusta karsea sen vuoksi, että teinityttö on lapsen kirjoissa lapsilisineen. Muutoinhan ei puhuttaisi "teinitytöstä".

  En ryhdy tuolle tasolle keskustelussa, että listaisin veri päässä tähän kaikkia tasa-arvon tiellä olevia seikkoja. Ellet muka tiedä, ota selvää!

  VastaaPoista
 108. ...
  "kauheen kotoisalla" tarkoitin "kadehdittavaa..." Mutta kun en osaa kadehtia.
  Lankakerällä taas tarkoitin erästä anatoomisesti mielenkiintoista ruumiinosaa... josta mieleeni tuli sanonta "pistää kissanlihaa piiloon".
  Sinun versiosi on tietysti paljon, paljon, ja vielä vähän, parempi.

  Ps. Onko Sulle macska tuttu sana? Opiskelin sen äsken.

  VastaaPoista
 109. Tapanin tuntema vaimo, joka saa tämän uskomattoman hellän ja huomaavaisen kohtelun, on luultavimmin vanhemman sukupolven edustaja, ei siis Tapanin omasta huushollista. Ja jos vielä saisin arvata, sanoisin, että hänellä on jonkin asteinen liikuntavamma, mikä haittaa siirtymistä paikasta toiseen.

  Näin en ajattele kateudesta. Itselleni riittää tyytyväisyyden tuojaksi perheessämme vallitseva tasa-arvo, tervejalkainen kun olen. Toinen keittää iltateen maanantaina, toinen tiistaina. Kaupassa poiketaan useimmiten yhdessä. Pyykit viikkaan minä, koska taidan homman mielestäni paremmin. Mies taas poraa seinään reiän taulua varten tai vaihtaa tarpeen tullen sulakkeen, koska se sujuu häneltä paremmin.

  En ymmärrä kommenttimiesten porua siitä, miksi naiset eivät ole heittelemässä lumia katolta, enkä usko että kukaan mies oikeasti haluaisikaan vaimonsa keikkuvan lapion kanssa katolla naapurien ihmeteltävänä. Johan siinä kärsisi miehen maine.

  VastaaPoista
 110. Jaa-a, mikis,

  mikä on koinie votska, matska tai kotska, kun sinä kysyt..

  Varmaan kaikki liittyy vyyhteen ja langan keritsemiseen, veikkaan.

  VastaaPoista
 111. Vaan tiedätkös, mikis,

  että minäpäs kirjoitin kerran eräälle suositulle palstalle REPUN HOITO-OHJEET, kymmenkohtaisen hjelpin kaikille repun omistajille.

  VastaaPoista
 112. Delilah,

  nyt on pakko merkitä hymiö tuosta:

  Ja jos vielä saisin arvata, sanoisin, että hänellä on jonkin asteinen liikuntavamma, mikä haittaa siirtymistä paikasta toiseen.

  Minä vaan sydämestäni toivon, ettei ole, sillä muutoin hymyni jähmettyy ja tunnen olleeni julma yhtyessäni ilonpitoon.

  VastaaPoista
 113. Empaatti, asia selvä. Sinä et ole Jape. Tässä näkyy nyt, mitä haittaa anonyymien pomppimisesta ja nikkileikkimisestä seuraa. Viaton joutuu kaltoin kohdelluksi. Olen pahoillani, mutta parhaani teen tämä anonyymispommituksen keskellä.

  VastaaPoista
 114. "Ellet muka tiedä, ota selvää!"

  Tarkoitukseni oli tietysti selvittää, mitä sinä tiedät. Jos ensin väittää jotain joistain oikeuksista, pitäisi tarvittaessa pystyä tarkentamaan, mitä näillä oikeuksilla on tarkoittanut.
  Tiedät varmaan, että kyvyttömyytesi vastata nakertaa sun uskottavuuttasi.

  VastaaPoista
 115. Empaatti,

  minusta hyvät keskustelut ovat mahdollisia totuusarvoja mielenkiintoisempia. En siis pidä veri päässä -todisteluja ollenkaan tärkeinä, etenkään, kun en esitä teesejä. Tässäkin referoin vain tämän muuntuneen väkivaltatilanteen tulkintakuvion.

  On olemassa myös asioita, joista on saatavilla runsaasti yleistä tietoa. Yksi sellainen aihe on sukupuolten tasa-arvo.

  En esitä teesejä siksikään, etten ole nisti enkä puhu minkään nismin nimissä. En edes tunne nistejä. Puhun asioista, ja se lienee voimani.

  VastaaPoista
 116. "minusta hyvät keskustelut ovat mahdollisia totuusarvoja mielenkiintoisempia."

  Hauskasti sanottu. Sinänsä totuusarvot pitäisi olla tärkeitä, jotta virheelliset meemit ei pääse leviämään, esimerkkinä feministien hokema naisen 80:sta sentistä. Pitäisi aina kyseenalaistaa ja kysyä perusteluja oudoille väitteille.

  VastaaPoista
 117. No jaa, minä en tiedä naisen euron todenperäisyyttä.

  Tiedän vain sen, että meidän opettajainhuoneessa mieslehtorit tienasivat aina enemmän kuin naislehtorit, koska he jostain syystä pystyivät haalimaan itselleen tunteja paljon enemmän kuin naislehtorit.

  Miehet eivät kuljetelleet lapsia päivähoitoon eivätkä olleet pois töistä, jos lapsi sairasti. Miehiä en myöskään koskaan nähnyt töitten jälkeen marketeissa ruokaostoksilla, vaan he menivät suoraan kotiin. Usealla oli kotirouva vaimona, vaikkei perheessä ollut enää lapsia. Kun mieslehtoreista sitten aika jättää, nämä kotirouvat elävät muhkealla leskeneläkkeellä.

  Että se naisen eurosta.

  VastaaPoista
 118. Oma vaimo se on, eikä ole liikuntavammaa, vaan ainoastaan töistä tulessa istahtaa hengähtämään.

  Tämä on tietysti vain yksi totuus suhteestamme, joka on ihan normaali tavallinen suhde, ei mikään ihanne sellainen. Olisin voinut yhtä hyvin kuvata jonkin muunkin tilanteen - vaikkapa sen kun yllymme tappelemaan jostakin joutavasta jutusta tai vaikka isommastakin.

  Me emme kumpikaan ole pitkävihaisia, se on eräs hyvän liiton salaisuuksia.

  Ja vaikka kertomani onkin totta, niin minulla on sitten muita huonoja puolia.

  VastaaPoista
 119. Selvähän se, että koko suhde tai siis liitto värittyy sen mukaan, minkä tilanteen kulloinkin kuvaa.

  Minusta on kuitenkin hauska lukea tällaisia positiivisia juttuja, kun nykyään on niin tavallista kuvata moni asia ankeasti ja kurjuutta korostaen. Kuvaamasi kodin passaushenki tuntuu jopa erikoisen viehkolta ja uudenlaiselta lukea. Vaikka sitten toisena hetkenä mökötettäisiinkin mykkänä, tai huutaen, mikä nyt kullakin tapana on. Minulla on mökötys, en huuda koskaan.

  Ja tuo pitkävihaisuuden puute on muuten minunkin ominaisuuteni. En osaa mennä vihaisena nukkumaan, vaan asiat tulee sopia samana päivänä, mieluiten heti.

  VastaaPoista
 120. Hienoa, että nuoremmatkin miehet osaavat olla huomaavaisia puolisolleen. Mitä satunnaiseen riitelyyn tulee, jokaisella on huonotkin puolensa ja hetkensä. Kai sitä kyllästyisi, jos aina aurinko paistaisi.

  VastaaPoista
 121. Huokaan helpotuksesta, kun näen sinun nimesi tuossa kommentin kirjoittajana, Delilah. Olet aina ystävällinen ja rakentava kommentoija. Siitä kiitos sinulle!

  Nytkin tässä on pyörinyt yötä myöten Anonyymi-häirikkö, joka postailee samoja poistettuja viestejään uudelleen ja uudelleen. Yhden poistin kello 5.30, kun kissa herätti minut, ja toisen juuri äsken. Eilen oli varsinainen anonyymihyökkäys.

  Nettipöljyys on siis totta, tuo asia, josta Tuulikki Ukkola kirjoitti. Myös Uuden Suomen kolumnisti kirjoittaa tänään nettimänteistä osuvan kolumnin.

  Minusta siis tuntuu, että blogiani kiusaa, suorastaan yrittää tuhota nettipöljä nettimäntti. Kunpa Bloggerista saisi teknisesti jonkinlaisen lähestymiskiellon yhdelle. Lähestymiskielto on käytössä Näkökulman keskustelufoorumilla nettipöljille nettimänteille!

  VastaaPoista
 122. Teinkin tuosta kolumnin innostamana uuden kirjoituksen.

  VastaaPoista
 123. Oletko Iines ajatellut tunnustaa syntisi?

  Syntien tunnustaminen ja nöyryys voivat olla väylä prosessille, joka johtaa tervehtymiseen ja eheytymiseen kaikilla tasoilla.

  Muutos lähtee sinusta itsestäsi jos vain haluat.

  Judas Priest

  VastaaPoista
 124. Jaa syntini? Mikähän synti nyt on kyseessä? Olisi helpompi orientoitua ajatukseen, kun tietäisi, mistä on kyse.

  Katsoin pari päivää sitten dokumentin ruotsalaisesta tytöstä, joka meni karmeliittaluostariin tullakseen täydellisen hyväksi ihmiseksi. Hän lupasi elämänsä pois, kun vaan olisi hyvä.

  Minä ajattelin, että tyttö oli perheen uhri taivaaseen pääsyn vuoksi. Koti oli uskovainen, pihalla oli jopa oma kappeli, ja äiti sanoi toivoneensa, että lapsista tulisi pappeja ja nunnia.

  Kun minä en siis edes tiedä, mitä synti on. Kertoisitko, Judas Priest.

  VastaaPoista
 125. Kiitos, Iines, ystävällisistä sanoistasi. Sanotaan, että niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa. Itse olet ystävällinen ja kiinnostava blogin pitäjä. Harmi, että joillakuilla on tarve oikeasti kiusata ja haastaa riitaa. Se lienee merkki omasta pahasta olosta.

  VastaaPoista
 126. Kiitos, Delilah,

  sinun kommenttisi tosiaan tasapainottavat kiivaankin keskustelun keskellä. Olet selvästi rauhanrakentaja ja sovittelijaluonne.

  Sinut pitäisi panna nyt sovittelemaan tuota auto- ja kuljetusalan lakkoa.

  VastaaPoista
 127. Olet kohdellut ihmisiä mitä ilmeisemmin kaltoin.

  Nöyrtyminen; sen tunnustaminen, että on ollut väärässä...
  Siitä voi tie parempaan eloon avautua syntisimmällekin, sinullekin!

  Kannattaa kokeilla. Et menetä mitään.

  Judas Priest

  VastaaPoista
 128. Kokeilen mielelläni, Judas Priest, mutta olen kohdannut paljon ihmisiä, sekä reaalissa että netissä, enkä tiedä, mitä tarkoitat.

  Reaalissa en usko kohdelleeni ihmisiä merkittävän huonosti, en ainakaan saamani palautteen perusteella. Oppilailla on minusta kuulemani mukaan lämpimiä muistoja, minua on kuulemma kaivattu - rohkenen sanoa tämän suoraan. Samoin ystäviäni en ole pettänyt koskaan.

  Tarkoitat siis varmaan nettiä. Keitä olen kohdellut netissä kaltoin, millä tavalla ja missä tilanteessa? En voi katua, ellen tiedä, missä se vääryys on. Olen ollut aina rehellinen viimeiseen saakka, ja jos se ei riitä, niin en sitten tiedä. Olen pärjännyt netissä hyvin, mutta olen ollut melko herkkä ja ilmaissut haavoitttuvuuteni, ja se on saanut muutaman häiriintyneen kimppuuni. Ethän sinä vain ole joku heistä?

  VastaaPoista
 129. Vaikuttaako siltä, että olen?

  Monet ihmiset (netissäkin) ovat pohjimmiltaan herkkiä ja haavoittuvaisia, mutta koittavat sen peittää, jotta siihen ei iskettäisi. Jos erehtyy kertomaan itsestään avoimesti ja rehellisesti, niin ennemmin tai myöhemmin joku sitä käyttää hyväkseen. Siihen isketään, toistuvasti, takaapäin. Olen kokenut tämän itse ihan lähiaikoinakin.

  Arvelen, että näet "häiriköiksi" kuvittelemasi nyt väärin. Oikeat demonisi eivät ole täällä. Tutki itseäsi rehellisesti; saatat tämän itsekin tunnistaa. Sitten hieman nöyryyttä ja tie iloisempaan, valoisamapaan arkeen, netissäkin, voi avautua.

  Judas Priest

  VastaaPoista
 130. Judas Priest,

  sanoisin kyllä rehellisesti, jos minulla olisi demoneja.

  En tunne, että olisi, sillä minulla ei ole paha olla, vaan hyvä. Olen jopa onnellinen, tyytyväinen elämääni. Rakastan läheisiäni ja muitakin, pidän ihmisistä ja tykkään netti-ihmisistäkin.

  Ainoa poikkeus ovat muutamat yhden käden sormilla luettavat nettihäiriköt, jotka puhuvat minusta sellaisia asioita, joista minulla ei ole tietoa, vaan ne ovat mitä ilmeisimmin heidän oman mielensä tuotosta. Annan sen heille anteeksi, jos he vain jättäisivät minut rauhaan.

  VastaaPoista
 131. Arvaakohan se kuka täällä näin asiallisesti kirjoittaa...

  Judas Priest

  VastaaPoista
 132. Minä voisin arvella, että olet kenties Komposti, koska kirjoitat kohtuullisen virheettömästi, ja halutessasi kohteliaasti, mutta kuitenkin minua oudosti syyllistävästi, ihan kuin minun pitäisi tietää, mistä puhut.

  Toisaalta et ole hän, eikä minulla ole aavistusta, kuka olet. Olet Judas Priest.

  VastaaPoista
 133. Ei, ei Komposti. Olen se, jota inhoat eniten.

  Judas Priest

  VastaaPoista
 134. Ohoh... olenko täällä todistamassa kohtausta, jossa vanha rakkaus ja uusi viha kamppailevat...?

  VastaaPoista
 135. "koska kirjoitat kohtuullisen virheettömästi, ja halutessasi kohteliaasti"

  Talletan tuon kohteliaisuuden aarteena koneelleni. Harvinaista herkkua!

  Yleensä tulee ihan pänvastaista palautetta.

  Judas Priest

  VastaaPoista
 136. Siis en minä tiedä, kuka on Judas Priest!

  VastaaPoista
 137. Tähdet kertovat, että on hyvä niin. Muuten alkaisit mököttämään, kuka tietää...
  Mahdollisesti jopa kiukustuisit.

  Annoit inhokille kehuja sentän.

  Judas Priest

  VastaaPoista
 138. En minä inhoa ketään ihmistä, vaan joitain asioita. Asia ja ihminen eivät ole sama asia. Mutta mukavaa päivää sinulle!

  VastaaPoista