5.11.2010

Hejsan alla vänner!

Det är en blogtraditon här i mitt fönster att skriva en liten artikel till svenska dagens ärän, 6.11. Jag nämligen älskar svenska språket och min gamla svensklärärinna Minna, som lever ännu här i Lillastan, åker med sin cykel och aldrig bemärker ingendera.

Jag skriver utan ordbok och grammatik, och så önskar jag, att också ni skall skriva, om ni vill säga något. Det är inte tvång att säga på svenska och det är inte tvång att säga överhuvudtaget någonting, men roligt är det, om ni ska försöka säga något. Och det är mycket spännande titta på, vart denna konversation ändas till. Den bästä var den debatten, som började med emansipation
, och ändades till kainalokarvojens betydelse i svettprocess.

Det är inte viktigt att skriva rätt, utan det är viktigt att öppna sin mun och ge brinna, säger lektorerna i yrkesskolorna (amk på finska). Samma är det här. Whatever, jag önskar alla mina vänner ha rolig räsa till svenska (eller norska) språket!


Och hur utomordentligt aktuellt
är Sverige i dag! Vi hade just Viktuuria med sin Daniel-make med sina stiliga glasögon här i Finland. Och då vi har kungen, som så fint språkade igår i television efter älgjakten. Vilken charmant äldre gentleman! Inte ens stör man, att han har dyslexi och Viktuuria har ansikteblindhet. Dessa människor kan bete.

Vi skall också minnas alla våra kära döda släktingarna i morgon, på alla helgons dag. Jag ämnar stända ljus åt min mor. Fars bild är också på biirongen, men bakom mors bild. Kan inte titta på min far hela tiden, fastän han var en mycket vacker människa.

(Målning Per Krafft den äldre, Gustav IV Adolf)


277 kommenttia:

 1. Ruotsinkielestä ei ole minulle ollut ikinä mitään hyötyä. Vastustan koulujen pakkoruotsia, koska se vie ihmiseltä oman valinnanmahdollisuuden pois. Uskon, että kieliopinnot menestyvät paremmin, kun henkilö, on motivoitunut opiskelemaan sitä. Tämä on mahdollista vapaaehtoisuudella ja valinnaisuudella, ei pakolla.

  Suomalaisille on paljon hyödyllsiempiäkin kieliä, kuin Ruotsi, tarjolla. Ne pitää saada valikoimaan mukaan.

  No, täytyy sanoa, että kerran pääsin kaukalopalloturnaus matkalla käyttämään pakkoRuotsinkieltä. Sanoin ruotsalaisvastustajan partasuiselle sikalijakoukkijalle, että "Din mamma heter Lennart". Siitä hän ei pitänyt. En ymmärrä miksi. Lause oli mielestäni aivan oikein kaikin puolin.

  VastaaPoista
 2. Olin aikoinaan siirtotyöläisenä Ruotsissa, Boråsissa (tai oikeastaan Skenessä). Duuniin kuului pakolliset ruotsinkielen oppitunnit, se oli huvittaa. Äijät tava-si-vat siellä "jaak ääär een", ei kun... "tykker tuu haar min... opettaja, emmie saa selvää tästä."

  Mutta trikoota tehtiin urakkatahdilla. Voi, voi. Kai nekin tehtaat on nykyisin Kiinassa, siis se tuotanto. Meille tänne jää vain tiiliseiniä, kuten Tampereella. Tiili on kaunis materiaali.

  VastaaPoista
 3. Hej,
  Jag är egentligen tvungen att arbeta som läraren på svenska just nu, fast kan jag knappast skriva enkla utryck.
  Jag måste säga att det känns ganska påfrestande.

  Jag använder boken "Lycka till!". Lämpligt, eller hur.

  VastaaPoista
 4. Nåja, nu ser det ut, att vi har en gäst från kungariket i vårt strorbrorhus.

  Vi ska försöka berätta henne några lögn som sanningar...

  VastaaPoista
 5. Tämä nykyinen Ruotsin kunkku on siinä mielessä fiksumpi kuin erräät edeltänsä, oliko se Kristian Kakkonen tai Joku... jolle Tallimestarin piti näyttää miten prinssejä/prinsessoja tehdään. Kyllä, hän höyläsi Herra Majesteetin aviopuolisoa, titta ny, ja sitten kunkkukin uskalsi pukille... siten säilyi sukudynastia. (Sen pituinen se.)

  Tämäkin muuten on faktaa. @

  VastaaPoista
 6. Hymiö, minun tyttäreni taas toivoo, että vanhemmat eivät pakottaisia lapsukaisiaan hänen tunneilleen, valinnaisen ruotsin opiskeluun, sillä nämä pakkokoulutettavat ovat aika perässävedettäviä. Hämmästyttävän usein ruotsi valinnaisena onkin vanhempien valinta ja kersa raahautuu vailla motiivia häiriköimään. Hän toivoo myös, että ns. pakkoruotsista luovuttaisiin, kuten valtaosa ruotsinopettajista toivoo. Oppilaita piisaa liiaksikin asti valinnaisillakin kursseilla. Englantia taas opiskellaan motivoituneesti, koska se on rockin kieli ja tietysti maailman hienoin kieli. Oma kieli on junttikieli.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi,

  opiskelevat vanhemmat äijät on kivoja. Minäkin opetin opiskeluaikoinani varttuneita insinöörejä ja teknikoita eräässä iltakoulussa. Miehet olivat kauhean kilttejä ja kuuliaisia ja ahkeria, ja tekivät sumeilematta, mitä käskin. Minä höpsö vaan luetutin heillä mm. sijamuotoja ja verbinmuotoja, siis peruskielioppia, kun en tajunnut vielä siitä mitä, millaista äidinkieltä kukin ryhmä työssään tarvitsee.

  Sari, Lycka till för lärbokens namn är kul och sarkastisk!

  Ja, Kariav, jag hoppas, att ni ska tala lögner som sanningar här! Var så god.

  VastaaPoista
 8. Hienoa kuulla, että jollain on viisas tytär, joka ruotsin opettajana(kin) vastustaa hölmöä pakkoruotsia. Oikein mieltäsykähdyttävän mukavaa kuulla järjen ääntä.

  Se, mitä ei ole mukava kuulla, on se, että vastenhakoiset opiskelijat menevät opiskelemaan valinnaista (ja pakollista myös) ruotsia pakotettuna. Ihan varmasti ovat perässävedettäviä, mutta kenen vika se on? Kenen maailmaan he oikein valmistautuvat? Vanhempien jotka on jo etsikkoaikansa käyttäneet, vai omaan tulevaisuuden maailmaansa, jossa heidän toiveet ja fokus on muualla kuin ruotsinkielessä?

  Uskon, että saamme laadukkaampia opiskelijoita koulutusputken päästä, mikäli mm. kieliopinnot ovat valinnaisia. Tietysti on hyvä, että on Suomen lisäksi pakollisena joku vieras kieli, mutta tämän valinta pitäisi olla vapaasti tehtävissä.

  VastaaPoista
 9. Nykyinen kunkku vaan tekee vissiin virheen, kun ei vastaa median huutoon. Eihän kuningashuone voi olla mikään lasipalatsi, jos sitä kustantava kansa ei kerran hyväksy palatsilaisten tekemisiä.

  Sitä vaan miettii, että onko tuo kuninkaan toiminta millään lailla erikoista. Eivätkö ihmiset toimi juuri noin tavallisissa liitoissakin?

  VastaaPoista
 10. Hymiö, juuri puoli tuntia sitten tytär puuskahteli puhelimessa yhtä tyttöoppilasta, joka on oikea bitch (minun nimitykseni). Valittaa tunnille tuloa etukäteen ja katselee kelloa ja huokaillee suureen ääneen, että vielä 32 minsaa, vielä 30 minsaa. Tytär ehdotti, että tyttö miettisi, tarvitseeko hän todella ruotsia elämässään, ja tyttö sanoi, että kun äiti tahtoo, hän ei tahdo.

  VastaaPoista
 11. Purjehtimisessa ruotsia tarvitaan. On se kivaa, kun ne menevät zik zak vaan niillä sillitroolipaateilla pitkin mm. Pellingin tai Airiston saaristoa. Ja grammarissa soi "varför du inte älskär mej"... Eihän siitä puutu kuin ilta-aurinko, joka plumpsahtaa - kokonaisena kuin luumu - mereen. (Sinne därför.)

  VastaaPoista
 12. Man kan ju inte vänta mycket av människä som har aldrig läst även en bok.

  Jag vill inte vara elak, men det är säkert att kungliga släkter i Europe har nån svårigheter grundad på för mycket äktenskap med varandra.

  Som skolkille lärt jag bara att "på hemma" menar "kotonassa" på finska.

  VastaaPoista
 13. "för många"

  En ole käyttänyt ruotsia moneen vuoteen ja sen huomaan, saan sen ihan hyvälle tasolle, kun viitsin jonkin aikaa seurata vaikka Höbeliä. Se on vain mahottoman tylsä lehti.

  Olen viime aikoina kallistunut minäkin hieman ruotsinkielen vastaiseksi, kouluaikoina olin sitä ehdottomasti. Kylmästi ajatellen se on täysin hyödytön kieli, lukuunottamatta laeissa muinaisjäänteinä olevia pakotuksia.

  Junassa jokin aika sitten kuuntelin koko matkan puhelimessa puhunutta tyttöä. Puhui sellaista ruotsin ja suomen sekoitusta, että suljin silmäni ja ajattelin: Luoja, päästä minut äkkiä pois täältä!

  VastaaPoista
 14. Minun ruotsin tekstini taatusti vilisee virheitä, ja tuon vedin lonkalta olematta ollenkaan itsekriittinen.

  Jollain tapaa nuo ruotsin tekeleenne, arvoisat kommentoijat, ovat hellyttävän käännösmäisiä, ja niistä kuultaa takaa "pakkoruotsin" opiskelu. Ihan kuin minunkin, paitsi että pyrin iloittelemaan tuolla kielellä vähän niin kuin tahallani.

  Minusta voisi olla yhtä hyvin viron opiskelua kuin ruotsinkin, sillä porukka matkustaa Tallinnaan hirveästi nykyään, ainakin viikonloppuisin. Ja takana ovat ne ajat, jolloin Viro oli alapuolellamme ja me ikään kuin parempia. Nyt on päinvastoin, Viro on Suomea trendikkäämpi monin tavoin. Minäkin olen alkanut uneksia talosta Viron maaseudulla, haikaranpesä katolla.

  VastaaPoista
 15. Jo vuosia sitten, ostin kirpputorilta markan maksaneen unkarinkielen kirjan.

  Kassalla tyttö kysyi oudoksuen: meinaatko unkaria opiskella?

  Vastasin: Joo, markalla.

  Vaan hukkaan meni investointi, maassa en ole käynyt, enkä kirjaa koskaan lueskellut.

  VastaaPoista
 16. Ei kirjoja aina tarvitse lukea, vaikka niitä ostelee. Kirja on myös esine, jonka kansi voi olla kaunis. Olen ostanut monta vanhaa pehmeäkantista kirjaa niiden tuntuman vuoksi. Kyllä minä niitä sen puoleen saatan silmäillä ja lukea pätkän sieltä, toisen täältä.

  Ja kirjan osto on elämys, joka kerta. Tuntuu, että ostaa kokonaisen pienen maailman.

  Pidän muuten tyhjistäkin kirjoista, muistikirjoista.

  VastaaPoista
 17. Ruotsin kuningas piti äskettäin tiedotustilaisuuden ennen vuosittaista metsästysretkeä.

  Siihen sopivana Z. Topelius, pätkä teoksesta Dramatiska dikter: Kung Carls Jagt. (1852)

  Hallå, i den villande gröna mark,
  hallå, i den doftande sköna park
  som en monark
  går jägarn stark
  sin raska gång
  med klang och sång
  och fruktar för ingen fara!
  Hallå, öfver gungande tufvans bädd,
  hallå, öfver ljungen i mossa klädd
  vid källans brädd
  flyr elgen rädd
  och snabb och vig
  att dölja sig
  för ilande ryttarskara.
  I spetsen för oss rider Sveriges kung;
  kung Carl är tapper, kung Carl är ung.
  Så sjung!
  Så sjung under himlens fria blå
  till kungens ära ett gladt hallå!
  Hallå!


  Vaikka ei ymmärtäisikään kaikkea, runo soi hienosti vanhoine ruotsinkielineen.

  VastaaPoista
 18. I februari, såsom vi alla vet, firas det J.L. Runebergs födelsedag. Han har skrivit m.m. "Älgskyttarna", som ser just nu vara mycket aktuell. Här kan du finna en fin översättning på finska av Google-översättningsbyrå om den. Månne det vara sammanslags sysslande också i dag, särskilt i kungliga cirklar?

  VastaaPoista
 19. Om man läser tidigare Toppelius som en satir, är översättningsbyrås Runeberg även bättre som Rumppe kunde göra själv.

  Hej hej hej!

  VastaaPoista
 20. Rikun lainaama Topeliuksen runo on ihanainen ja tyyppiesimerkki siitä, miten kauniilta ruotsin kieli kuulostaa vanhoissa tunnelmarunoissa.

  Itse tykkään kovasti Elmer Diktoniuksesta ruotsinkin kielellä, ja panenkin tähän pätkän Jaguar-runosta. Alla on Kariavin linkin innoittamana konekielinen käännös runosta:

  Vi vill döda de känslolösas skri
  de hjärtlösas medlidande
  de vantrognas religiositet
  det starkas maktlöshet
  det godas onda svaghet;
  vi vill föda med att döda
  vi vill bereda plats
  vi vill engång se
  solfläckar dansa.  Haluamme tappaa affektiivinen ratkaistu tulostimen
  sydän ratkaistu myötätunto
  vantrognas uskonnollisuuden
  vahvin voimattomuus
  hyvä paha heikkous;
  Haluamme kasvattaa kuolleiden kanssa
  haluamme tehdä tilaa
  Haluamme kerran
  auringonpilkkuja tanssia.

  VastaaPoista
 21. Jag har glömt nästan alla det svenska språket, men jag minns en sak: Jag är en åsna och jag har långa öron. Ruotsin opettajamme naurun muistan myös, kun tuota lausetta opettelimme. Joskus tulee vertailtua silloista kielten opiskelua nykyiseen. Näillä opiskelun työkaluilla ja mahdollisuuksilla pitäisi kielestä kuin kielestä melko pienellä vaivalla saada hienoja numeroita. Paitsi tuosta Tapsan mainitsemasta unkarinkielestä, olkoonkin sukulaiskieli. Sen suorittaminen hyväksytysti vastaa mielestäni muiden kielten kiitettävää ja venäjäkin on sen rinnalla helppoa.

  VastaaPoista
 22. Miksi kirjoitin som kun tarkoitin än?

  Aion taas alkaa lukemaan ruotsinkielisiä tekstejä kun ruostuu näköjään nopeammin kuin minä.

  VastaaPoista
 23. Hej, kära vänner,

  isäni oli suomenruotsalainen, äitini suomalainen - paljon epäilystä ja paheksuntaa molemmilta puolilta, kun liitto solmittiin.

  Isäni jaksoi puhua kanssani ruotsia siihen asti kun olin 3 v: silloin Famu kuoli, ja isän säännölliset siteet sukuunsa katkesivat. Famu oli ollut se yhdistävä tekijä.

  Ja kun kaikki muut perheessäni puhuivat suomea, isäni väsyi minun kanssani (joka olin kyllä juuri sillä hilkulla, että olisin ymmärtämisen lisäksi alkanut puhuakin), ja siirtyi suomeen. - Tosi charmanttiin, ruotsinvoittoiseeen suomeen.

  Ekaa kertaa muuten hoksaan, että ruotsinkielen puhuminen liittyikin ehkä Famun kuolemaan, ja kielen "tarpeettomuuteen"; olen vain olettanut, että Pappa vain väsyi siihen yksin-yrittämiseen, silloin kun olin taapero. Ja että jos olisin ollut aktiivisempi taapero, puhuisin nyt molempia kotimaisia hienosti...

  - Blogikirjoitukset ja niihin osallistuminen voi siis olla jopa hyödyllistä! :)

  Re: pakko-mikään on aina huono. - Minulle pakkoruotsi oli hieno keino päästä opettelemaan toista äidinkieltäni (murrosikäisenä sitä ei nyt heti heittäydy kielitaidottomana umpelona toisen vanhemman nilkkoihin; kyllähän sitä pitää tietty status säilyttää :D).

  Mutta noppana opiskelin, niinkuin kaikkea muutakin, ja isäni auttoi.

  Pärjäsin hyvin esim. myyjänä, mutta en pystynyt sen monimutkaisempaan keskusteluun.

  Nyt taas venyy, eli jatkan seuraavassa. :)

  VastaaPoista
 24. Olin Ruotsissa duunissa 15 vanhana, tekstiilitehtaassa, lähellä Kinna nimistä kauppalaa, Skeenessä. Joka oli kanss kauppala. Oli joulukuuta, satoi suuria lumihiutaleita, minulla oli vapaapäivä ja kävelin kauppalan katuja. (Joita ei montaa ollut.) Minua ihmetytti se kun kaikkien kauppojen ikkunoissa paloi kynttilöitä; ihmettelin, että miksi? (Oli muistaakseni keskiviikko.) Tietysti, jos olisin luonteenlaadultani enemmän filosofinen ihminen kuin mitä olen, seisoisin siellä varmaan vieläkin ja ihmettelisin, että miksi? Olin kasvuikäinen siihen aikaan, eli venyin pituutta, sen takia mulla oli aina nälkä. Tallustelin kantaGrillilleni. Sitä piti yksi Tommy - joka puhui (tahallaan) niin nopeaa ja skånelaista ruotsia, etten siitä ymmärtänyt mitään. Hän oli silti ystäväni; eihän mulla siellä muitakaan ollut. (Ja se, että hän aina pölli vaihtorahoista 50-75 äyriä itselleen, ei minun mielestä ystävyyttämme haitannut. Otin sen "mongooliverona", ja ajattelin, että hänellä on yhtä huono palkka kuin minulla.) Tänäkin kummallisena päivä olin siis hänen kioskillaan ja sanoi "hej Tommy, jättehampurger ok sinap ok ketsschup, juu knouw, mykket taks". Hän virnisti, kääri hihansa ja alkoi hommiin. Minä yritin ottaa lumihiutaleita kielelläni kiinni. Samassa siihen grillin pihalle paukahti duunattu jenkkirauta, 8-myllynen, ja auton takapenkillä pullahti ulos hirveen nuori (vähän minua vanhempi) tyttö jolla oli sähkökynttiläkehys päässään. Hän tuli suoraan minua kohti, pussas päin läsiä, otti minua kainalosta ja sanoi "kom". Minähän olin suurin piirtein halvaantunut paikalleni, en minä... änkytin jotain että "jag måste kostar jättehampurger, jag måste go, jag förstår ingenting, you know..." Hän hymyili, puisteli päätään, pyyhkäisi pari lumihiutaletta poskeltani, ja hymyili ja hymyili ja sanoi sitten "sorry".

  Välihuomautus: Olen lukenut vastaavan kokemuksen (siinä kai nainen olisi halunnut tämän kokija-minän samaan taksiin, ja kun mies kömpelösti sanoi että hän ei nyt... ehdi, tms., tämä nainen huikkaa - samalla kun sulkee taksin oven - että "et koskaan tule tietämään mitä menetit!"). Minusta se, tai siis tuommoinen, on sentimentaalista roskaa!

  Mutta kun mulle just tapahtu tolla tavalla! Siihen minä jäin. Ja kotonani (mikä koti se oli, ei mikään, omakotitalon vinttihuone; siellä oli 1 tuoli ja 1 sänky), istuin vähän aikaa tuolillani ja ajattelin. Sitten riisuiduin ja menin sänkyyn, ajattelin silti edelleen, sillä vähän ennen kuin lumpsautin silmäni kiinni, ajattelin että "olipas kummallinen vuorokausi".

  Ps. Kyllä minä nykyisin nämä Lucia-karkelot tiedän. Hmn. Vaan enpä tiennyt silloin.

  VastaaPoista
 25. Minä muistan, Delilah, ruotsin alkeisopetuksesta vain sen, että Tre små troll, de heter Tripp, Trapp, Troll. Ja tietenkin Ebba bakar bullar små..

  Minäkin olen muuten Tapsan lailla lukenut unkaria, tai siis suorittanut suomen kielen laudatur-opinnoissa vaadittavat unkarin kielen opinnot. Unkarin kielihän on sukulaiskieli, mutta ei siitä mielestäni kielen opiskelussa apua ollut, niin erilainen on mm. sanasto ja ehkä rakenteetkin - vai muistanko väärin? Unkarin rytmi jäi kyllä veriin.

  VastaaPoista
 26. Kun aikoinaan nuorena likkana olin yhtenä Suomen edustajana skandinaaviseesa työsuojeluvaltuutettujen konferensissa, sinne oli suomalaisten osallistujien kielitaidottomuuden vuoksi palkattu kaksi simultaanitulkkia.

  Eikä siinä mitään.

  - Mieleeni kyllä tuli, että jos me kaikki skandinaavit osaisimme edes yhtä samaa kieltä kunnolla, ruotsi voisi olla hyvä. Muut skandinaavit eivät tulkkeja tarvinneet

  Tulkit toimivat vain työtilaisuuksissa; kaikki vapaa-aika oli omalla vastuullamme.

  Yleensä silloin toimittiin aluksi niin, että minä sanoin suom. kommentin englanniksi, joku ruotsalainen käänsi sen ruotsiksi, ja loput ymmärsivät. Sama kääntäen: Joku skandinaavi sanoi jotain omalla kielellään, ruotsalainen sanoi sen ruotsiksi, ja minä suomeksi. Ja taas homma toimi.

  Kyllä viimeistään silloin ymmärsin, mikä järki ja toimivuus olisi siinä, että edes ruotsia täällä osattaisiin. - Se englannin osuus olisi ainakin jäänyt monipolveisessa keskustelussamme pois. - Tanskaa piti muidenkin mielestä välillä sanoa ruotsiksi tai norjaksi. :)

  Ja kun viikko eteni, omat estoni hupenivat: ihmiset tulivat tutuiksi, eikä ollut tarvetta stressata mistään. Aloin itsekin puhua ruotsia - välillä englannilla höystäen- ja muut olivat noppana mukana. :)

  Itse toivoin kaiken aikaa, että a) isäni olisi jaksanut minun kanssani, silloin kun olin taapero, ja olisin oppinut toisen kielen luonnostaan.

  Ja b) että olisin itse ollut aktiivinen murkku, joka vaatii ruotsia meidän kahden puhekieleksemme.

  Molempia vaihtoehtoja olisin toivonut tapahtuvaksi. Uusi kieli on aina rikkaus!

  Palaan vielä, mutta välillä pitää ripustaa pyykit.

  VastaaPoista
 27. Missä vaiheessa te, hyvät ystävät, kyllästytte minuun ja arkipäiväisyyteeni?!

  Että pyykkiä touhutaan silloin kun puhutaan kansaa jakavista mielipiteistä?! :D

  VastaaPoista
 28. Char,

  vallan viehättävä kuvaus oli tuo jättehamburgare-ostoreissusi. Ja että halusit maksaa (kosta:) ostoksesi.

  Minäkin olin Ruotsissa opiskelukesinäni tienaamassa ja enpä tiedä, missä määrin kieleni kehittyi, kun puhuin siellä vain maahanmuuttajien kanssa huonoa ruotsia, eivät ne englantia osanneet niin kuin nyt. Oikeat ruotsalaiset olivat aina omissa piireissään.

  VastaaPoista
 29. Voi anteeksi,

  nyt tuli moka. Tuo viehättävä kuvaus olikin mikiksen! No, en ota pois, nauroin kun luin sitä.

  Char, ethän sinä ole arkipäiväinen. Sinä olet eläväinen persoona. Joskus tuot mieleeni BB:n viehättävän Marikan, keijukaisen.

  VastaaPoista
 30. Rouva sekoilee vaan rauhassa! Se oli Riku joka kirjoitti Tapsana, ja minä todistin että Char onkin Mikis! (Senhän me, opettaja pomena pom, tiedämme, että ihqi oiqeesti oletkin Jape.)

  VastaaPoista
 31. "Missä vaiheessa te, hyvät ystävät, kyllästytte minuun ja arkipäiväisyyteeni?!"

  No on kyllästytty jo, mutta ei olla siitä vielä huudeltu eetteriin.

  "Että pyykkiä touhutaan silloin kun puhutaan kansaa jakavista mielipiteistä?! :D"

  Tämä ja tästä tiedottaminen on yhtä rasittavaa, kuin niiden henkilöiden, jotka kuuluttavat Facebook statuksessaan paskalla käyntinsäkkin.

  Statuspäivitys 1: "Menin paskalle"

  Statuspäivitys 2: "Tulin juuri paskalta"

  Mieleen tulee touhotustauti, kun puuhataan sitä-sun-tätä muualla ja tehdään pistohyökkäys keskusteluun ja jutellaan ihan jotain muuta kun mistä oli puhe. Ja taas mennään pyykkäämään tai tiskaamaan tai mitä nyt vaan.

  VastaaPoista
 32. I morgon ska ja gå till Sandudd och stända en ljus för Bruno, Taimi och Aino.

  VastaaPoista
 33. Iines,

  itse tykkään lukea mikistä, ja tulla sotketuksi häneen on jopa kunnia. :)

  Mutta omista, tanskalaisista kokemuksistani siis kerron: Silloin todella toivoin, että olisin osannut ruotsia vähän paremmin, tai paremminkin ollut reippaampi; kympin likkahan minä olin.

  Ja kuten kerroin: sen viikon aikana "opin", ts. totuin, puhumaankin ruotsia niin hyvin, että ihan todella harmitti, kun kurssi päättyi.

  Sain myös kurssilla kaksi hyvää ystävää: molemmat simultaanitulkit, joilla molemmilla oli tavallaan vaikutusta myöhempiin elämänvaiheisiini.

  Sirpan kanssa yhtenä iltana juteltiin kääntäjäntyöstä raflassa, ja kun meno äityi reippaamaksi, sanoin, että menen nukkumaan, kun haluan olla aamulla taas virkeä ja kirkassilmäinen.

  Kysyin, että haluaisiko Sirpa tulla juomaan drinkin taxfree-scotchia huoneeseeni. Ja hänhän tietty halusi.

  Juteltiin vielä vähän aikaa, juotiin yömyssyt, ja mentiin ajoissa nukkumaan. Vaihdettiin osotteita, ja kirjoiteltiinkin siihen asti kun muutin Wieniin.

  Eräänä toisena iltana sama juttu miestulkkimme Tapsan kanssa - jota nyt selvyyden vuoksi nimitän jatkossa Tapaniksi.

  Tapani nimittäin jossain illanvietossa kuuli, kun sanoin, etten osaa tanssia, enkä siis lähde lattialle(juteltiin hakijan kanssa vähän aikaa pöydässäni, johon hänet kutsuin keskustelemaan; tarkoitus ei ollut siis nolata ketään).

  En vain tanssi.

  No Tapanihan tästä innostui, ja ehdotti YYA-sopimusta: hänkään ei tanssi, mutta ei halua loukata leidejä; entäpä jos hän istuisi selkäni takana, ja juteltaisiin jostain kivasta.

  Harvinaisen hyvä idea, ja näin toimittiin! :)

  Tapani kielimiehenä oli harvinaisen hauskaa seuraa; ei siinä mitään tarvinnut teetellä, kummankaan.

  Pölötettiin sekä asiasta että asian vierestä; keskustelu kävi niin vilkkaana, että kurjia torjumistilanteita kummallekaan ei edes tullut, ja illan lopuksi Tapani oli saanut iskostettua päähäni sen, että jatkaisin kieliopintoja.

  Pari vuotta meni, ennenkuin oikeasti ryhdyin toimeen, mutta vaihdeltiin sekä Tapanin että Sirpan kanssa postikortteja, kunnes muutin pois Suomesta.

  Molemmille kirjoitin uudesta hankkeestani, ja molemmilta sain ihanat vastaukset.

  Kaikki tieto, ja kielitaito kannattaa aina!

  Avoin mieli ja osaamattomuuskin voi johtaa yllättäviin, ja upeisiin tilanteisiin!

  VastaaPoista
 34. Bruno är en vacker namn. Om jag hade en liten svensk pojke, skulle han vara kanske Bruno eller Hjalmar.

  Char, taidat olla renesanssi-ihmisiä! Kuulen taustallasi täyteläistä oopperamusiikkia.

  VastaaPoista
 35. Bruno sai Suomen kansalaisuuden tammikuussa 1918 ja ammatiksi merkittiin valokuvaaja. Bruno ja veljensä Leonard (nativoitu samana vuonna samalla päivämäärällä samalla ammatilla) kiersivät maata ja markkinoita potretteja näpsäten ja elokuvia näyttäen. Kainuussa kerran suosittua 'Jeesuksen ylösnousemus' - elokuvaa teltassa esitettäessä sähkögeneraattori meni jumiin. "Älkkä ny hyvä ylleisö hättäänkönä! Jeesus piäsöö taevaaseen heti kohta ku me velipojan kans saahaan remmi päälle!"

  VastaaPoista
 36. Iines,

  olet oikeassa. :)

  Kyllähän täällä ooppera soi, ja olen muutenkin dramaattinen, omien asioideni/tunteiden suhteen.

  Tosca täälläkin soi; oma lempioopperani.

  Jonka näin usein, mutta en tarpeeksi usein, Wienissä.

  Lähden taas reissuun,

  eli palataan maanantaina.

  Char.

  VastaaPoista
 37. Jack,

  minua kiinnostaa tuo Uuden Suomen Puheenvuoro-systeemi, jonka linkistäsi huomasin.

  Kyseessä on ilmeisesti blogi, mutta se on minulle epävarmaa, voiko kuka tahansa perustaa sinne oman blogin, vai pitääkö olla Uuden Suomen kutsuma? Siellä on mielenkiintoisia kirjoittajia, mutta ehtona lienee se, että siellä kirjoitetaan omalla nimellä.


  Char, ooppera soi täälläkin, aina kun kaipaan tiettyä tunnelmaa. Usein se on raukea sunnuntaiaamu. (Vaikka kaikki aamuni ovat nykyään raukeita.)

  VastaaPoista
 38. Omalla nimellä siellä kirjoitellaan ja omalla vastuulla niin pitkälle kun ei solvaa ketään, josta tietysti US joutuu viimekädessä vastuuseen. Näyttää kyllä siltä, että isänmaalliset voimat hyökkäävät heti anonyyminä kimppuun, jos epäilee, että Mannerheimilla, päinvastoin kuin Ruotsin kuninkaalla, ei ollut naisseikkailuja (helvetin iso hymiö).

  VastaaPoista
 39. Hejsan Iines!
  Herr eller fru Anonyymi sade i går: "Missä vaari? Siellä missä Tapsakin."
  Det är sant att jag ofta sjunger "Jag tycker om Tapsa, han tycker om mig", men det är allt. Sanningen är, att jag har inte sett Tapsa på många timmar. Vad tycker "Anonyymi" om det? Vi är inte på samma ställe just nu, tro eller icke.
  Javisst, jag har varit lite utomlands och lite inomlands och läst då och då, vad händer på FönsterInes. Diskurssionera här har gått på så hög nivå, att jag vågade inte komma med.
  Ett par monad sen hände det nånting som var inte kul. En för mig ukänt man ringde mig och sade: "jag vet att du är van V. Jag tycker inte om vad du skriver och det skulle vara bäst att sluta."
  Då hängde han luren. Jag frågade min nörttivän, är det möjligt att identifiera någon nimimerkki från nätet. "Visst, svarade han, det är inte ens så svår. Man måste bara känna rätta människor, eller en människa. Det finns många vägar att finna människan bakom nimimerkki."
  Men det var ju svenska språket vi skulle jubilera! Jag tycker om svenska språket just som Iines. Tvångsvenskan är en annan sak, jag tycker att alla skulle ha fri val med språket.
  Jag gjorde ett kort visit till Sverige några veckor sen ovh försökte tala svenska hela tiden. Men, men... Unga svenskar talar inte det språket vi lärde oss med Ines i skolan. Dom talar för snabbt och det finns mycket nya ord i talet. Så slutligen måste man lita då på engelska. Svenskarna talar engelska bra, mycket bättre än vi. Men huvudsaken är att förstå vad man talar.

  VastaaPoista
 40. Tuo Uuden Suomen Puheenvuoro ei tullut bloggaajan huomiokenttään, kun linkkasi itse Helena Erosen Puheenvuoro blogiin?

  Se on sama palvelu kuin ennenkin, mutta uudessa paketissa.

  Ennen osoitteet oli muotoa
  henrylaasanen.blogit.uusisuomi.fi
  ja nyt ne on
  henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi

  Kommentointi systeemi muuttui...huonommaksi. Siinä "uudistukset" pähkinänkuoressa.

  Tuonne tosiaan kirjoitetaan Puheenvuoro bloggaukset reilusti omalla nimellä, koska kyllähän bloggaajan, jos haluaa olla vakavasti tai muuten varteenotettava, tulee kirjoittaa kirjoituksensa omalla nimellään. Siinä tuon Usarin filosofia lyhyesti.

  VastaaPoista
 41. Kiitos Jack tiedoista.

  Minähän luulin, että se Puheenvuoron Helena Eronen on joku Uuden Suomen toimittaja, en arvannut, että sinne voi itse perustaa blogin. Missään ei sanota, että sinne voi alkaa kirjoittaa blogia, eli informaatio uusille on nolla prosenttia. Luulin, että Henry Laasanenkin on Uuden Suomen kutsuma (ja palkkaama) kirjoittaja.

  Tuohan on hieno alusta, saa hyvässä lykyssä paljon lukijoita. Itse en kaipaa yhtään vilkkaampia keskusteluja kuin tässä on. Näissäkin on seuraamista joskus liiankin kanssa. Vaan hauskaa tämä on. Nyt on perehdyttävä tuohon ruotsinkieliseen kommenttiin. Minulla on siitä jotakin sanottavaa, jahka ehdin!

  VastaaPoista
 42. Siis se Puheenvuoro on jokaiselle avoin blogipalvelu, perusehto on omalla nimellä kirjoittaminen.

  Eihän siellä nimenomaisesti sanota, että sinne saa kirjoittaa kuka vaan, mutta sinne voi kuitenkin rekisteröityä kuka vaan ja alkaa bloggaamaan, omalla nimellään. Suosittelen kuitenkin lukemaan "Uuden Suomen käyttöehdot", siellä on monta "mielenkiintoista" kohtaa, jolla Uusi Suomi voi omia tai käyttää SINUN teksiäsi ja julkaista sitä muualla(kin) korvauksetta.

  Eivät nuo bloggaajat, kuten Eronen tai Laasanen, kirjoituksistaan mitään korvausta saa, mutta he ovat eräitä palvelun suosituimpia kirjoittajia. Henry Laasanen mielenkiintoisine, ja usein tieteeseen pohjautuvine, kirjoituksineen keikkuu kokoajan kärjen tuntumassa suositummuudessa ja Helena Erosen blogit on myös suosittuja ja runsasti kommentoituja.

  VastaaPoista
 43. Lehdestä muuten juuri luin erään ex-opettajan väitteen: "Kiusatut on tosikoita".

  Lisäksi ko. kirjailijaksi ryhtynyt ex-ope neuvoo, että erilaisuudestaan kannattaa pyrkiä eroon. Lisäksi eräänä syynä kiusaamiseen tuo ilmeisen loistava ope pitää kiusatun huumorintajuttomuutta.

  Mistä näitä opettajia sikiää?

  VastaaPoista
 44. Hymiö,

  yhdyn täysin käsitykseesi klo 22.35. Minusta opettajan lausunto on kamala, ihan kuin tosikkoa saisi kiusata. Toki huumori voisi kuitata monta asiaa, mutta ei huumorintajua voi vaatia vaikkapa aralta ja kotivaikeuksista kärsivältä lapselta. Ei kaikkia naurata jonkun itsekkään oppilaan käytös.

  VastaaPoista
 45. Hejsan Anonym kl 21.47!

  Jag bemärkte, att någon anonym sade i går "Var Farfar, där Stefan". Jag tycker också om Stefan såsom on Farfar, och undrar inte, om dom älskar varandra. Whatever!

  Det är tråkigt att hörä, om du tycker, att diskussionerna här har gått för hög nivå. Hoppas inte!

  Det var hemskt, om någon okänd har ringat dig och har hotat din virtualperson. Det är kriminalt! Jag tor nog, att virtulaskrivarens person kan man finnas, on någon vill. Skrivaren berättar många intima saker om sig. En person har här också fått mitt namn klart på grund av mina texter

  VastaaPoista
 46. Ei kai voida enään puhuha "vain" virtuaalihahmon uhkaamista, jos joku soittaa sille virtuaalihahmolle kotiin. Silloinhan tämän virtuaalihahmon henkilöllisyys on jo selvillä. Rikollistahan tuollainen uhkaaminen on.

  VastaaPoista
 47. Itse en kaipaa yhtään vilkkaampia keskusteluja kuin tässä on.

  Varmaan siellä Uudessa Suomessa delilahit, tapsat, japet, mikikset, kuunkuiskeet, charit,delilahit,väinöt, kuunkuiskeet, charit, rikut, rikut, kuunkuiskeet, charit, delilahit, tapsat, japet ja anonyymit sekä minä jne. vallan vyöryisivät ja tukkisivat koko saitin!

  VastaaPoista
 48. Anonyymi,

  samaa mieltä, ja kyllä minä sanoinkin, että se on rikollista: "Det är kriminalt!"

  Minusta pitkän linjan virtuaalipersoonanimimerkinkin uhkaaminen on rikollista. En ymmärrä, miksi virtuaali olisi viidakko, jossa yhteiskunnan lait eivät päde. On äärimmäisen naiivia ja epäfilosofista väittää, että pitkän linjan virtuiaalipersoonanimimerkkiä blogimaailmassa ei olisi olemassa.

  Se on yhtä typerää kuin väittää, että uskonnot tulee todistaa tieteellisesti. Uskontohan on mielen asia, kuten sanoin jokin aika sitten ja kuten huomasin eilisessä HS:ssa tutkija Ilkka Pyysiäisenkin toistavan ihan kuin sanojani lainaten. - Ja joku nauraa sille, että filosofisen totuuden voi myös itse keksiä eikä siteerata sitä muilta.

  VastaaPoista
 49. Unohdit jokusia, Jack.

  Noh, kieltämättä mieleen tulee, että jos täällä vaikeasti löydettävissä olevassa blogimaailmassa listaamattomassa blogissani on näin vilkasta, niin millaista mahtaisi olla julkisella näkyvällä foorumilla?

  Voin sanoa, että tämä täällä on kyllin ja enemmänkin, mitä kaipaan. Olen kiitollinen ja iloinen ja aina yhtä hämmästynyt siitä, että keskustelu pyörähtää käyntiin. Täällä on vapaampi kirjoittaa, koska tykkään myös hieman hassutella ja jutella kainalokarvoista kesken kiivaan keskustelun. Alapään karvoituskin on vielä käsittelemättä.

  VastaaPoista
 50. Iines, muistat varmasti unkarin kielen erot muihin kieliin ihan oikein. On ihan uusi tieto minulle, että unkarin kielen joutuu tenttimään, kun opiskelee äidinkielen opettajaksi. Hattua nostan sitkeydellesi! Itse opettelin unkarin kielen alkeita työväenopiston ryhmässä vain syksystä kevääseen monta vuotta sitten. Tarkoitus oli oppia kielestä raapaisu, eli kohteliaisuusfraasit ja välttämättömät sanat tulevaa matkaa varten. Nippa nappa tavoite toteutui, mutta helppoa se ei ollut. Yhdestäkään lukemastani kielestä ei ollut tukea sanaston oppimiseen. On sentään yksi ilmaisu jäänyt mieleen. Csokolom! Pienet lapset huutelivat hiekkakasasta sitä meille ohi kulkiessamme.

  VastaaPoista
 51. Ei siinä arkikieltä oppinut puhumaan, Delilah, se oli silkkaa unkarin kielen äänne- ja muotorakenteeseen tutustumista. Tässä vaiheessa vaihdoinkin pääaineeni kirjallisuudeksi ja tein siitä graduni. Eivät kiinnostaneet tutkimusmielessä puhtaat rakenteet ja silkka kielitiede niin paljon.

  Enemmän suomen kielen opinnoissa opiskeltiin tietenkin viroa, ja siitä käännettiin kokonaisia kaunokirjallisia tekstejä. Nyt kun mietin, olisi saanut olla viron kielen puhekurssitusta.

  VastaaPoista
 52. Minulla vaihtui hammaslääkäri. Olin vaihdosta vastaan alunperin, koska tuntui kummalta ja jopa väärältä joutua vaihtamaan siltä hammasläkäriltä, jonka asiakas oli jo pitkän ollut, toiselle. Lisäksi olin epäileväinen, koska kuulin että uusi hammaslääkärini on virolainen.

  No, tuossa hiljan oli ensimmäinen käynti ja heti aluksi tuli jo hermopainetta lisää, kun jouduin odottamaan vuoroani 40 min yli varatun ajan...
  Lepyin sitten, tapani mukaan, kun pääsin sisään. En tiedä auttoiko siinä yhtään se, että uusi hammalääkärini oli varsin viehättävä, noin kolmekymppinen, nainen. Hänen virolaisittain murten puhumaansa suomea oli hauska kuunnella operaation aikana.

  VastaaPoista
 53. Vai jouduit sinä, Hymiö, avaamaan suusi maahanmuuttajalle. Jostain syystä asia huvittaa minua vähintään lievästi.

  Minulla oli kerran venäläinen lääkäri, terveyskeskuksen päivystyksessä. En pitänyt yhtään hänen tylyttävästä puhetyylistään, jolla hän kohteli potilasta, jolta odotti vain varmoja kyllä- tai ei-vastauksia. Kun epäröin jotain oiretta, hän tiukkasi kysymyksen samassa muodossa uudelleen ja sanoi, että kyllä vai ei, jos kyllä, niin teidät viedään samantien ambulanssilla jatkotutkimuksiin. Sanoin siis ei. (Kyseessä oli antibioottikuurista tullut ihoreaktio.)

  VastaaPoista
 54. En ymmärrä miksi asia huvittaa jotakuta...
  Kysehän on siis vierastyöläisestä, ammattilaisesta, ei maahan sossun tuilla ja suomalaisten veronaksajien varoilla loisimaan tullut vieras afrikasta.

  Noita terveydenhuollon ammattityöläisiä me täällä tarvitsemmekin, koska suomalaiset virkasisaret ja veljet on hinnoitelleet itsensä pian ulos ja tyly asenteensakaan ei tee heillä vierailusta kokemusta jota odottaa. Olenkin joskus jossain ehdotanut, että otetaan sairaanhoitajia thaimaasta ja filippiineiltä. Siellä heillä on hymyilevä ja palvelualtis asenne, suomalaisen, sitruunan nielleen, vastineensa sijaan.

  Tuo viehättävä virolaishammaslääkäri oli miellyttävä kokemus ja ihan eri sarjaa, kuin se kokemus, kun jouduin päivystykseen hammassäryn takia. Siellä oli vastassa hammaslääkäri, joka oli pukeutunut BURKHAAN! Hemmetti, että pelästyin ja rystyset oli valkeena kun oli asetuttava operaation kohteksi. Puhui tuo sentään suomea, hän kun oli suomalainen alkujaan.
  Pitää vain ihmetellä tuon naisen "viisautta", että mentyään afrikan ihmeen kanssa naimisiin, kääntyy muslimiksi ja vetää burkhan päälle ja ryhty terveyskeskushammalääkäriksi. Tuollaisiin en luota.

  VastaaPoista
 55. No ei ihme, että burkhanaiset mieluusti työskentelevät meillä, kun monet eivät saa tehdä työtä kotimaassaan.

  Juuri luin uudesta Saudi-Arabiassa laaditusta fatvasta:

  "”Musliminaisten ei sallita työskennellä paikoissa joissa on miehiä ja jotka eivät ole heidän sukulaisiaan. Naisten tulisi etsiä työtä jossa ei olla tekemisissä miesten kanssa joka mahdollisesti johtaisi molempien sukupuolten keskinäisille viehätyksille.
  (http://suomenkuvalehti.fi/blogit/mustakaapu/naisen-tyo)

  Islamilaisissa maissahan naiset ovat saaneet tehdä työtä vain rajoitetusti lastenhoidon, opettamisen ja lääketieteen alalla, aina ei näilläkään. Lisäksi joitain naisia on toiminut ns. "perhekassoilla" myyjän työssä. Nyt tämäkin on kielletty. Nainen ei saa tehdä töitä, ettei viehättäisi ja viettelisi miehiä.

  Kammottavaa, kauheaa, hirvittävää ihmisen riistoa ja alistusta. Tällaista asennetta ei saa hyväksyä oman suvaitsevaisuuden nimissä täällä länsimaissa. Ihminen joka sulkee silmänsä tällaiselta, on kapeakatseinen ja ahdasmielinen omiin kuolleisiin ajatuksiinsa kangistunut jäärä.

  VastaaPoista
 56. Kas, olenkin ollut Charin kanssa samalla kurssilla... nyt vaan täytyy yrittää muistella milloin ja missä, sillä tuollaisia tapauksiahan minulla on pilvin pimein muistojeni piirongin laatikoissa.

  Tjänare, van Farfar,,, outo tapaus, jos on totta. En ihan pystynyt ruotsinkielisestä viestistä "kuulemaan" oliko ääni van Vaarin vai Ismaelin, mutta uskotaan nyt (toistaiseksi).

  Mutta miksi uskoit uhkailijaa ja tottelit? Olisit vain ladannut parabellumisi ja laittanut sen tyynyn alle. Niin minä teen.

  Kivoja sekaannuksia täällä on ollut, telepaattisia jopa, sillä olenhan minä tietysti Unkarin ja unkarin suuri ystävä, samoin kuin tuon lähemmänkin veljesmaamme.

  Minulla oli nuorena unkarilainen "tyttöystäväkin", Eva, jonka tapasin Pecsissä. Asuin silloin Tukholmassa ja kirjoittelimme sitten hirmu pitkään, syksystä kevääseen. Kirjoitimme saksaksi, koska se oli ainoa yhteinen kielemme, jota osasimme riittävästi.

  Minullakin on muuten tuollainen mikismäinen nakkikioskikokemus: olin ensi kertaa ruotsalaiselle nakkikioskilla ja tarkoitukseni oli tilata "korv med mus", mutta hätäännyin kun myyjänä olikin nuori nätti tyttö - nikottelin hetken, osoitin sormella korvaani ja jatkoin "meet muus". Tyttö ymmärsi.

  Silloin uskoin, että kielitaidosta on hyötyä.

  VastaaPoista
 57. Tämä "minun" burkhahammaslääkäri teki töitä kotimaassaan. Se mikä ihmettytti, on se, kuinka joku voi olla niin pöllö, että vetää burhan päälle, ja vielä palveluammatissa, suomessa.

  Sen sijaan, että joku luennoi mitä islamilaisessa maailmassa tapahtuu, voi tämä samainen joku pohtia, miksi on itse niin innoissaan siitä että maahan tulee muslimeita somaliasta, irakista, kosovosta jne. rikastuttamaan tavoillaan maatamme.

  Iltalehden netti sivulla oli ihan pari päivää sitten uutinen (nyt poistettu, miksiköhän?) vuoden 2009 pakolaisnaisen Fatbardhe Hetemajin kirjasta, jossa Fatbardhen veljet Perparim ja Mehmet kertoivat kauhuhetkistään ympärileikkauksessa, jonka isukki oli järjestänyt heille ennen Suomen matkaa. Molemmat pojat pakenivat lääkäriä ja luulivat kuolevansa operaatioon.
  Lopulta pojat kuitenkin saatiin kiinni ja esinahat poistettua. Tämän jälkeen pojat kävelivät hameissa viikon, kertoo aina iloinen vuoden pakolaisnainen Fatbardhe. Että sellaista kulttuuria...

  VastaaPoista
 58. Sillä kaukalopalloturnausmatkalla Tukholmassa, jolla siis tervehdin sikalijakoukkailija vastustajaa toteamalla "Din mamma heter Lennart", niin kävimme turnauksen lounastauolla syömässä ruokalassa.

  Siellä eräs kielitaitoinen joukkuekaverini tilasi "köttbullar and the muus" ja saikin sitä mitä tilasi.

  VastaaPoista
 59. Burkankäytöstä olen sanonut jo edelleen voimassaolevan ajatukseni - en kutsu sitä mielipiteeksi, koska vaihdan sen mielelläni toiseen, jos eteentuleva uusi tieto niin vaatii.

  Minusta burka on piilo enkä näe tarpeellisena kenenkään piilottamista. On jopa hassua antaa ihmisten piiloutua huppuun oikeudessa, mutta toki sen ymmärtää ja hyväksyykin päälletunkevan median vuoksi.

  Ei kukaan nyt innoissaan ole, että maahan tulee pakolaisia eri maista. Ihmisen hädästä sen sijaan kai automaattisesti välittää ja tahtoo auttaa. - En ryhdy nyt kiistelemään maahanmuutosta tässä, joten turha heittää taas kysymyksellä. Se, että välittää ihmisten hädästä ei sulje pois sitä, että miettii lieveilmiöitä, joita pakolaiset väistämättä nostavat pintaan kulttuurien törmätessä. Tottakai konflikteja tulee ja niistä on voitava saada puhua ilman rasismisyytöksiä, joille nauravat jo naurismaan aidatkin.

  Kerron tähän vielä sen klassisen pienen mutta kuvaavan esimerkin: minun tyttärenihän ei voi sanoa maahanmuuttajaoppilaalle, että annapa Habsu se kynä takaisin Nellalle saamatta rasismisyytöstä tältä kynän anastajalta. Poika kiihtyy tavattomasti, ei pelleile.

  VastaaPoista
 60. Minun täytyy kai sitten kerrata oma ostokokemukseni eräässä etelän kohteessa, kun pojatkin muistelevat noita öisiä makkaran ostojaan.

  Olen ehkä ennenkin kertonut, että nostin baarissa kaksi sormea pystyyn V-kirjaimen malliin (voitonmerkki?) ja sanoin että two coffee, please, niin eikös tämä tarjoilija tarttunut käteeni ja sahannut paksulla etusormelllaan sormieni välistä virnistäen rasvaisesti.

  Kyllä kieltenopiskelu on hauskaa.

  VastaaPoista
 61. Minun esimerkkinin ei ollut mikään öinen makkaran osto, vaan lihapullia ja muusia päivällä työmaaruokalassa, joka oli avattu kaukalopalloturnauksen ajaksi. Ymmärrän, tavallaan, jos jollakin on irstailu esimerkit omassa vastineessaan heti.

  En koskaan lakkaa ihmettelemästä niitä, jotka puhuvat tekoempaattisesti ihmisen hädästä ja automaattisesta välittämisestä ja tahdosta auttaa, kun kokoajan on silmien alla 8000 asunnotonta suomalaista. Siis suomalaisia ihmisiä ympäri talven asumassa roskaaatikossa ja veneenalla. Ei ulotu "hätä" -määre heihin, eikä automaattinen välittäminen ja tahto auttaa. Se on kait sitä valikoivaa empatiaa, kun se kohdistuu henkilöihin jotka tulee toiselta puolelta maapalloa...

  VastaaPoista
 62. Jos 8 000 suomalaista asuu veneen alla, niin montako osatonta reppanaa lie autettuna majoitussuojissa sosiaalisen avun turvin? Eiköhän monin verroin enemmän kuin 8 000?

  Lehdissä lukee, että pakkoauttaa ei voi, jos henkilö ei tahdo tai hänelle ei kelpaa kunnan tarjoama apu ja tuki. Ketään ei ole unohdettu, kaikki ovat avun piirissä - elleivät sitten juokse karkuun. Nämä onnettomimmat eivät voi useinkaan elää ilman huumepiikkiään tai alkoholia. Tai sitten täysi vapaus on oma valinta.

  VastaaPoista
 63. Hieman Hymiön aihetta sivuten kerron, että kävin juuri katsomassa kehutun ja palkitun Miesten vuoron.

  Se oli aivan sairaan hyvä. Kuin kaurismäkistä suomikuvaa, mutta aitoa. Jokohan Suomi-brändin työryhmä on sen havainnut?

  VastaaPoista
 64. Suomi-brändääjät listaavat varmaan edelleen saunaa, sisua ja Sibeliusta sekä suomalaista koulua ja Nokiaa.

  Mitä tekisin, jotta uskaltaisin mennä eläviin kuviin, teatteriin? Nimittäin täälläpäin on elokuvateatterin äänentoisto jotain infernaalista desibeliluokkaa. Sattuu fyysisesti se karmiva ääni, kun neljännes siitä volyymista riittäisi kuulemiseen. Miesten vuoroa ovat kaikki kehuneet, joten uskoa täytyyy, että siinä on jotain erityistä.

  VastaaPoista
 65. Kun päihteet ottavat ihmisestä kunnon otteen, ei hänellä itsellään ole enää ratkaisuvaltaa, viina vie.

  Miesten vuoro on varmaankin hyvä, mutta itse katsoisin mielummin Naisten vuoron.

  VastaaPoista
 66. Noita naisten saunomisia ja muita sielun tilityksiä on vissiin jo nähtykin, ja pidän tuota Miesten vuoroa homonyyminä - miesten vuoro avautua ja nakuilla sekä fyysisesti että sielullisesti.

  Siis tuo käsitys lie turkasen totta, että ne 8 000 saisivat kyllä halutessaan apua, joskaan eivät välttämättä toiveittensa mukaista asuntoa päänsä päälle.

  VastaaPoista
 67. Tervehdys, Tapsa!
  Suosittelit Parabellumia tyynyn alle. Minulla oli pitkään Smith&Wesson, mutta huomasin oloni turvallisemmaksi vietyäni sen vallesmannille.
  Mitä outoon soittelijaan tulee, älä sääli minua vaan häntä. Olen opiskellut hartaasti nettivakoilua.
  Koska tällä(kin) kertaa keskustelu sivuaa mamuilua suosittelen kaikille luettavaksi Ari Turusen uutta tietokirjaa, jolla on hauska nimi "Ettekö tiedä, kuka minä olen." Kyseessä on kirjoittajan mukaan "ylimielisyyden historia."
  Vallan nautittavaa luettavaa!
  Turunen vyöryttää lukijan silmiin pitkän jonon entisiä suurvaltoja, jotka ovat kadonneet ajettuaan yritteliäimmät ihmisensä pois maasta tai ovat kieltäytyneet ottamasta heitä vastaan muista maista. Omat esi-isäni olivat hollantilaisia hugenotteja, taitavia käsityöläisiä, jotka Ranskan Ludvig XIV ajoi pois maasta 1680-luvulla. Tulos: Ranska köyhtyi, naapurimaat rikastuivat.

  Suomessa on kaksi mainiota esimerkkiä. Lahden kaupunki nousi hämäläissestä tahmaudersta kukoistukseen sinne virranneiden Karjalan evakkojen voimin.
  Länsirannikon pikkukaupunki Närpiö ylpeilee maan alhaisimmalla työttömyysprosentilla (1,4) ja maan neljänneksi suurimmalla yritystiheydellä. Kaupungin asukkaista kuutisen prosenttia on mamuja. heitä on tullut sinne 35:stä maasta.
  Moni tietää, että 60 prosenttia Suomen tomaateista tulee Närpiöstä ja kolmasosa kaikista kurkuista.
  Kaikkein erikoisinta on se, että Närpiössä suomenkielisiä on vain viitisen prosenttia.
  Tietääkö kukaan. onko Närpiöstä hiljattain tehty TV-ohjelmaa tai isoa artikkelia. Lukisin ja katselisin mielelläni lisää.

  Vanhana mamuna esittelen lopuksi oman nakkikokemukseni. Olin tullut Malmöstä Tukholmaan ja menin halpaan itsepalvelupaikkaan ja tilasin nakit muusilla. Tyttö kassalla otti mikrofonin ja sanoi suomeksi: "Kalle hei, täällä joku saatanan skoonelainen haluu nakkeja ja muusia."
  Oli minulla hauskaa.
  V.

  VastaaPoista
 68. Till dagens ära.

  En viss Bobi Sivén (18 år) och en viss Katarina Sibelius (14 år) traffades på en skolkonvent 1917.
  Mellan dem utspann sig en diskussion:

  Sibelius: En tiedä, minä en lue ryssää.
  (Hetken hiljaisuus)
  Sivén: Minä kunnioitan Teitä. Miksi ette lue?
  Sibelius: En voi sietää sitä.
  Sivén: En minäkään. Minulla on siinä aina prinsiipistä 4.
  Sibelius: Minä saisin siinä vaikka ehdot – prinsiipistä.

  (Enligt Katarina S:s dagbok)

  Förhållandet ledde inte till förlovning - av förekommen anledning – men det är sedan en annan historia, kanske.

  VastaaPoista
 69. Gradun äidinkielestä, aiheena kirjallisuus, tehnyt henkilö ei osaa lukea?

  Kuka sanoi että Suomessa 8000 asuu veneenalla?

  Tuleeko liikaa kysymyksiä?

  Jääkö nämäkin jälleen vaille vastausta?

  Tietopohjana "Eiköhän" -sanalla alkava lause ,joka on hämäävästi verhottu kysymykseksi on nollan arvoinen. Onko tarkoitus kysyä, vai todeta? Sinulta kysyttiin!

  Onko "osattomien reppanoiden" osa siellä majoituskojuissa sitä tasoa auttamisessa joka on sinusta tyydyttävää? Melkoinen kontrasti henkilöllä auttamisentasossa kun haluat tarjota tuota kantasuomalaiselle ja siinä samalla somaleille 10 hengen perheasuntoa Helsingin ydinkeskustasta? Miksi haluat pakkoauttaa somaleita?

  Toisin kun väität ei lehdissä lue noin kun kerrot. Se mitä lehdissä lukee on fakta, että 8000 suomalaista on asunnottomana. Miksi? Missä se kunnan tarjoama apu on? Ei missään! Ne kenellä on ystäviä punkkaavat tilapäisesti toisten "nurkissa" monta vuotta. Sitä on olla siellä kuuluisassa "yhteiskunnan avun piirissä". Heidät on kaikki unohdettu samoin kuin ne veneiden alla ja roskiksessa asujat, jotka on tuohon 8000 hengen päälle. Apua ei ole annettu. Se on varma, kun tuo 8000 asunnottoan kantasuomalaisen joukko on ollut tosiasia jo vuosikausia. Muuta on turha väittää.

  VastaaPoista
 70. Tuo Miesten vuoro -elokuva pitää mennä itesenikin katsomaan. Nähtyjen trailereiden ja otteiden perustella se vaikuttaa hyvältä ja kantaa ottavalta elokuvalta. Johan sitä onkin kaikenlaista puudelileffaa ja bridgetjoneseja elokuvamaailma täynnä. Hienoa saada dokumentaarista, tosiasioihin perustuvaa ja pureutuavaa elokuvaa nykyisten höpöleffojen tarjontaa korvaamaan.

  VastaaPoista
 71. Dagbok av Katarina Sibelius har jag inte läst, och om Bobi Sivén vet jag ingenting utan historiaböcker eller Wikipedia. Martyr, som gjorde självmord för fosterland etc. Intressant!

  Oj, V., det är roligt att läsa dina kommenter igen. Om Närpes vet jag bara, att i Närpes fick hon herpes. Noh, förlöt, vet inte det, vad du vill veta om Närpes!

  VastaaPoista
 72. Ohoh, kirjoitin V:llekin hajamielisyyksissäni på svenska. Olkoon.

  VastaaPoista
 73. Olen tehnyt gradun kirjallisuudesta, erään kirjailijan tuotannon problematiikasta, en suomen kielestä, sillä vaihdoin opintojen loppuvaiheessa pääaineeni suomen kielen kirjallisuuteen. Suomen kielestäkin on silti syventävät opinnot melkein kokonaan, vaikkei kahta laudaturia tarvita loppututkintoon. Kröhöm.

  Apua annetaan tiettyjen kriteerien mukaan tietenkin. Korjaahan poliisi sammuneetkin yöksi lämpimän katon alle. Suuri syy asunnottomuuteen on se, ettei henkilö pysty tulemaan raittiina majoituspaikkaan. Ilmaista lodjua ei tietenkään sossun edes tarvitse järjestää terveille työkykyisille ihmisille. Eivät ne riitä kaikille yksinäisillekään tietenkään, mutta kadulle ei ketään jätetä kuolemaan.

  En nyt jaksa tästä vääntää yhtään enempää.

  VastaaPoista
 74. Ingenting det gör, kära Ines! Vi twåsprokiga gör ofta så, när vi är hajamielisiä eller nånting. Jag såg nyligen en fin översättning i en bok. Originaltexten hette: ei saa laskea leikkiä. Och översättaren hade skrivit: man får inte räkna lek.
  Smör, smör, lilla barn sade också en piga när barnen hade loukannut himsjelf.
  Vi alla vet att i Närpes får alla herpes, men vet du, varifrån kommer mamuna till trädgårdarna i Närpes? Och säj inte att från 35 länder.
  Det skulle vara skojigt att veta, vilka nationaliteter mår bra, arbetar hårt och är nöjda med svenska befolkningen där. Jag tror dom har mycket människor fron Asien där, och kanske från ryssland och Viro också. Men vet inte. kanske du kan ge ljus i min problem?
  Min doktor är nyförtiden en ryss och tandläkare kommer från Tallinn. Det finns också ett par filippinoflickor i sjukhuset. Nättejä som fan!

  V.

  VastaaPoista
 75. Jätit sitten jälleen kysymyksiin vastaamatta. Kuinka tyypillistä!

  Miksi kantasuomalaisia autetaan "tiettyjen kriteertien mukaan" ja muita ihan kritiikittä ja kriteerittömästi?

  Kertoo paljon ihmisestä, jos hän puhuu ihmisten vienistä putkaan jonain asuntopalveluna. Eikä se poliisi suinkaan kaikkia korjaa, todellakaan.

  Ne 8000 asunnotonta ei ole mitään alkoholisteja lähtökohtaisesti. On kummaa, että joku ottaa lähtökohdaksi asunnottomuuteen alkoholismin. Tiedontaso on järkyttävän heikko.
  Ei kai kukaan tule sinullekaan sanomaan, saatko olla asunnossai kännissä vai et? Miksi sitten muiden kantasuomalaisten ihmisten vapautta pitää sinusta rajoittaa.

  Ja toisin kuin sinä väität, on asunto perusoikeus ja se on (olisi) järjestettävä henkilölle sossun tai jonkun muun tahon toimesta vaikka henkilö olisi työkykyinen. Hänhän voi olla työtön ja varaton. Metsäänkö hänet pitää jättää? Ilmeisesti sinun logiikalla, eli työkykyinen, mutta varaton, työtön ja rahton siis metsään majoitukseen. Mielenkiintoista!

  Jos asunnot ei riitä kaikille yksinäisille (miten niin tietenkään?) niin kysymys kuuluu, että miksi ei riitä? Siksihän sitä asunnottomuuta on kun kunnat ei tee asuntoja. Kunnan eräs tärkeimmistä palveluista on jätetty retuperälle.

  VastaaPoista
 76. Hör du, V., här i Lillastan var en ryss läkare, men han var inte snäll, han var arg och hörde inte på människornas bekymmer (?). Jag har Ludmila i naapuri, och hon är söt och vacker, och jag tycker mycket om henne. Alla inländarna är naturligtvis inte trevliga, såsom alla finska är inte kula.

  Men i Närpes har jag varit ändast en gång, och vet ingenting on Närpes situation, tyvärr. Varför är du så intressad oM den lilla platsen där somewhere?

  VastaaPoista
 77. Voi armahin H., mä en nyt jaksa sun kanssa, sull on veri pääss.

  VastaaPoista
 78. Eli siis, perinteisesti, kysymykset jäivät vastausta vaille? Ei yllätystä siis launatai ehtoon ratoksi.

  Veri on jollakin päässä, mutta ei yläpäässä. En puhu itsestäni siis, tietenkään.

  VastaaPoista
 79. Minä en puhunut ihmisten putkaan viemisestä toki asuntopalveluna, vaan elämänpelastuspalveluna.

  Tottakai olen sitä mieltä, että tulisi olla tarjolla halpoja asuntoja erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa oleville ihmisille. Miksi niitä ei sitten ole - tämän tahtoisin minäkin tietää.

  En näe kuitenkaan tätä asiaa esteenä globaalille pakolaisten auttamiselle. Ei hätä katso kotimaata, vaan ihmistä ja sydäntä.

  VastaaPoista
 80. Miesten vuoro oli taidolla tehty ja koskettava. Se ei ole pelkkää miesten saunomista, vaan läpileikkaus suomalaiseen sieluun ja maisemaan - sielunmaisemaan.

  Naisten vuorosta minäkin vitsailin filmin alussa ja vilahtivat siinä nainenkin eevan asussa, ei sen puoleen.

  Visst, Vee, tervetuloa tillbaka, ja silmäilin minäkin kirjamessuilla tuota Turusen kirjaa. Måste läsa se jossakin välissä.

  Tunnetaanko nykyään Suomen lähihistoriaakaan niin hyvin, että kadunmies, tai katutyttö näin tasa-arvon aikaan, tietäisi kuka oli Bobi Siven ja miksi hän päätyi marttyyrikuolemaan? Suomettumisen käsi on pitkä.

  Sivenin veli oli muuten Paavo Susitaival, eräs niitä harvoja kansanedustajia, jotka lähtivät sodassa rintamalle. Talvisodan ensimmäisiä sankareita. Tiedetäänköhän hänestäkään nykyään mitään?

  Miesten vuorossa oli muuten pari koditontakin - tai ainakin toinen oli. Molemmat olivat näöltään tuttuja Sörkan sällejä.

  VastaaPoista
 81. Pärkkele Tapsa! Jag var också på bokmässan och köpte boken från Atenas ständi. Jummekikka, vi har varit kanske där yhtaikaa. Världen är så jävla liten, vet du.
  Om Bobi Siven kan jag säga att jag känner herren bra. Vet inte om jag skulle vilja vetää brenkkua med honom. Var lite för isänmaallinen för min smak.
  Ines: Jag vill alltid veta om olika saker. När jag såg i boken att Närpes har blivit rik med hjälp av mamuna vill jag förstås veta mera. Nån dag kör jag dit med min fin bil och ser allt med egna ögon. Men titta! Så korta ord hela tiden i min skrivelse. Kanske därför att jag inte minns långa ord på svenska.
  Ps. Är herr Hymiö polis? Han sätter så många frågor. Jag tycker det är inte Ines` fel om någon moste bo på vänners nurkissa.
  V.

  VastaaPoista
 82. Jävla, nu jag tror att du visst är den gamla (gamala också) gubben, herr ryttarmästere själv. Harmi att vi inte träffas där i bokmessan. Jag var där hela perjantai,

  Mutta nythän on myös ex. pyhäin miesten päivä, joten pyhistä miehistä pitää myös puhua. Bobi, miestenvuorolaiset ja kodittomat miehet ovat pyhiä.

  Asiasta toiseen, niin kyllä se Raunon sisko, se Päivi tempun teki, kun karkotti homot kirkosta. Nyt ne ovat vallanneet Yrjönkadun uimahallin ja pelehtivät höyrysaunassa.

  VastaaPoista
 83. Jostain luin, että kirjallisuusmessuilla oli runsaasti mm. Cabernet Savignonin teoksia ja jopa Chardonnayn harvinaisia alkupään painoksia; lukeminen kannattaa aina.

  Minä tyydyin lukemaan kotona.

  VastaaPoista
 84. Sama iineksen solvaaminen jatkuu hymiöllä kuin aikaisemmalla nimimerkillään jape. veripäinen pilkunnussija . huokaus.

  VastaaPoista
 85. Tuo Miesten vuoro sisältää paljon vertauskuvia ja lähes sanojen homonyymittelyä. On miesten saunavuoro ja on miesten vuoro puhua. Ollaan alasti konkreettisesti ja kuvallisesti, riisuttuina, paidatta, aseettomina. Tuostapa nimenomaan syntyy se monikerroksellisuus ja syvyys maisemiin, jotka ovat samalla mielenmaisemia ja koko suomalaisuuden maisemaa.

  Mitähän selkämyksiä Riku lie tavaillut? Vaikuttaa klassikkokirjastolta. Ja hyvä ettei aina sitä kotimaista proosaa.

  VastaaPoista
 86. Hymiö, jos ja kun yhteiskunnan puolesta rakennetaan asuntoja alkoholisteille ja mielenterveysongelmaisille, kukaan ei halua heitä naapureikseen. Tiedän esimerkin, jossa huolestuneet ihmiset keräsivät nimilistaa, jotta rakennussuunnitelmat olisivat jääneet vain suunnitelmiksi. (En laittanut nimeäni listaan.) Vanhemmat olivat huolissaan lapsistaan, jotka mahdollisesti joutuisivat noiden ressukoiden kanssa tekemisiin. Jotkut olivat myös huolissaan asuntojensa / talojensa arvon laskusta. Alkoholistit pitäisi "kunnon" ihmisten mielestä karkottaa korpeen, missä olisivat poissa silmistä ja poissa mielestä. Samaa ajattelua huomaa myös toisinaan vanhainkotien ja palvelutalojen sijoittelusta.

  VastaaPoista
 87. Sanon vielä sen verran, luettuani tuota Delilahin puheenvuoroa, että miksi kummassa yritetäänkään rakentaa mitään halpoja parakkirivejä asunnottomille.

  Tällaiset kunnan tarjoamat asunnot pitää hajasijoittaa mihin tahansa taloihin ja alueille, ei keskitetysti, jotta asukkaat eivät eriydy omaksi luuseriryhmäkseen tai jotteivat lähiseudun ihmiset nyrpistele heille tai pelkää heitä - pelostahan usein on kyse.

  Kysehän on nimenomaan kuntien harjoittamasta sosiaalipolitiikasta, ei valtion kaikenkattavasta suunnittelusta.

  VastaaPoista
 88. Vielä yksi kommentti - en malta olla nyt hiljaa kun tein blogikierrosta tässä aamukahvin kanssa ja etenkin kun Hesarikaan ei tänään ilmesty, vaikka eräs oli paitasillaan sitä hakemassa pihalaatikosta.

  Nimittäin Henry Laasanen itkee uusimmassa Puheenvuoro-bloginsa kirjoituksessa sitä, että hänen kirjoitustaan ei koskaan nosteta Uuden Suomen etusivulle ingressiin, vaikka hänen bloginsa on luetuimpia koko lehdessä.

  Noh, luetuimpia ja luetuimpia, vaan millä mielellä blogia luetaan - kas siinäpä Henrylle pohtimista.

  Ja ihan lopuksi, tämä nauratti tuosta ylempää, Tapsalta, ja on AAMUN HELMI:

  Asiasta toiseen, niin kyllä se Raunon sisko, se Päivi tempun teki, kun karkotti homot kirkosta. Nyt ne ovat vallanneet Yrjönkadun uimahallin ja pelehtivät höyrysaunassa.

  VastaaPoista
 89. Halpojen parakkitalojen rakentaminen mahdollistaa useamman asukkaan asuttamisen. Siinä yksi syy, miksi niin tehdään. Raha maailmaa pyörittää, vai miten laulussa sanotaankaan.

  VastaaPoista
 90. Näinhän asia on. Keskittäminen on edullista ja usein ainoa vaihtoehto.

  Puolet asunnottomista asuu pääkaupunkiseudulla, joka lie jo täyteen rakennettu, joten siellä ongelmat ovatkin pahimmat. Maalaiskunnissa on kyllä rakentamattomia alueita. On jotenkin perin kornia, että muut ihmiset saavat mielipiteillään vaikuttaa tavallisten talojen rakentamiseen - sen ymmärrän, jos viereen ollaan rakentamassa meluisaa tehdaslaitosta tai suursikalaa.

  VastaaPoista
 91. Richard den Roliga: De är sant att folket läste mycket Cardonnay på bokmässan. Jag tycker om inhemska böcker och köpte därför bara herr Altias produkter.
  Tapsa: Den heliga mennens dag passar bra för oss. Visst minns du våra äventyrer upp på himlens port?
  Ines: Har du någonsin asunut i samma hus med någon alkkariporukka? Jag hade den äran. Skulle flytta bort. Jag förstår väl att deras liv är inte bra, men ja behöver sov på natten för att på dagen tjäna pengar för deras hyra.
  Richard den Roliga: Vad du sade om brännvins makt är jävla totta.

  V.

  VastaaPoista
 92. Nimby-ilmiö on totista totta ja siinähän se suvaitsevais-fariseusten veri ja usko usein punnitaan ja köykäiseksi havaitaan.

  Nimby eli Not In My Back Yard eller på finska "Kannatan ehdottomasti köyhien, syrjäytyneiden, mamujen ja muslimien auttamista verovaroin, mutta minun naapuristooni sellaisia saastaisia asuntoloita saastaisine asukkeineen ei perkele pystytetä!"

  Viimeksi asia oli tapetilla, kun töölööläisrouvat itkivät alkkariasuntolan häiritsevän heidän hillittyä elämäänsä.

  Eräs tuomittu jumalanpilkkaaja (ei Hannu S eikä Harro K, vaan se kolmas kauhea Hoo) onkin ehdottanut, että kaikki asuntolat ja vastaanottokeskukset sijoitettaisiin paremman väen alueille - eteläiseen Helsinkiin ja Töölööseen ja Espoon kultahammasrannikolle.

  Tätä ehdotusta kannatan täydestä sydämestäni.

  VastaaPoista
 93. Aamukonj... kahvini meni väärään kurkkuun, kun huomasin Iineksen kirjoittaneen naisten työnteosta muslimimaissa mm. näin kauheita:

  "Nainen ei saa tehdä töitä, ettei viehättäisi ja viettelisi miehiä.
  Kammottavaa, kauheaa, hirvittävää ihmisen riistoa ja alistusta."

  Nyt sinä olet pahasti erehtynyt, Iines.

  Minä olen omin korvin kuullut ja omin silmin nähnyt, kuinka fiksut muslimi- ja muut naiset ovat vakuuttaneet, että islam on uskonto, joka ei alista naista, vaan päin vastoin kunnioittaa naisen oikeutta hyvään elämään.

  Islamissa nainen on hunnutettunakin, joka on lisäksi naisen oma valinta, oikeus ja vapaus, ei pakko, paljon vapaampi ja onnellisempi kuin länsimaissa, jossa nainen on seksuaalisesti orjuutettu ja hyväksikäytetty, kuten olet itsekin usein, ehkä tahtomattasi, mutta naurusuin, todistanut (viimeksi vaikkapa Helena Erosen kirjoituksen yhteydessä).

  Islam ei alista naista. Islam vapauttaa naisen. Jopa työnteosta. Ja ajattelusta, joka onkin naisen hennoille aivoille vahingollista.

  Epäiletkö profeetan ja imaamien opetusta?

  VastaaPoista
 94. Edellisen päreen alla Jape (anteeksi, siis Hymiö) sanoi, että hänen tietääkseen Helena Eronen ei ole puutteessa minkään asian suhteen joten Jape (anteeksi, siis Hymiö) ihmettelee mikä on tämän motiivi miesten arvostelemiseen.

  Jape (anteeksi, siis Hymiö) tuli sanoillaan lipsauttaneeksi julkisen salaisuuden, jonka harva on valmis myöntämään: naisia kammoavat miehet tekevät sen juuri naisenpuutteesta!

  Tapsa, eikö se olekaan suuri siunaus kun saa laittaa sulonsa kaavun alle piiloon ahnailta katseilta?!

  Kun keskivertoihminen näkee hunnutetun suomalaisnaisen (viittaan suomalaisella tässä kohdassa ihmiseen, jonka sukuperimä on Suomesta), hän ei voi välttyä tuntemasta tuplaempatiaa naista kohtaan: 1) naisen mies on halunnut hunnuttaa tämän 2) nainen saattaa kuvitella olevansa vapautunut kun hänet on pelastettu miesten katseilta.

  Mahtaa olla todella vapauttavaa olla "kaikkien" suomalaisten huomion kohde kadulla kulkiessaan - kuin huutomerkki ihmisestä, joka on naiiviuttaan luopunut vapaudestaan.

  Tunnen kaksi suomalaisnaista, jotka ovat muslimeja (toinen avioliiton myötä, toinen oman uskonnollisen etsintänsä tuloksena) ja jotka eivät ulkoisesti eroa normisuomalaisnaisesta.

  Heille islaminusko antaa jotakin sellaista mitä he eivät kristinuskosta saaneet. Hyvä niin ja siihen ei tarvita ulkoisia tunnusmerkkejä, esim. huntua.

  VastaaPoista
 95. Äläs nyt Tapsa, näkyy läpi.

  Siis minun monivuotinen burkasta uhoamisenihan pohjaa siihen, että nainen on islamilaisuudessa niin manipuloitu pitkien kulttuuriperinteiden prosessissa, että ihme, jos sieltä murtuu esiin ihminen, kuten nyt vaikkapa afganistanissyntyinen tanssiva Nasima.

  Toki manipuloitu nainen on kasvanut kautta esiäitiensä röijynhelmojen kiinni burkiin ja nijabeihin ja oppinut ottamaan niistäkin ilon irti ja koristelemaan ainutta paikkaa joka näkyy: silmiään. Istuuhan ihminen vaikka tikun nokassa, jos niikseen tulee - lempisanontojani - joten miksei vaikka piilossa burkan sisällä ja työtätekemätönnä kotona lieden äärellä perhettä passaamassa.

  Ja kuules nyt, armas Tapsa. Kun minä en ole koskaan sanonut, että suomalainen nainen on seksuaalisesti orjuutettu, vaan minä olen se, joka syytän jos jotain syytän NAISTA (anteeksi, kiihdyn jonkin verran) itseään välistävedoista ja helposta saalistamisesta. Tämä koskee valistuneita länsimaisia naisia, islamilaisilla naisilla on niin paksusti allahilaisia miesten polkuanturoita päällään, että heitä en osaa syyttää.

  VastaaPoista
 96. V. den Vandrare,

  Smör helkkari, men det är sannt, A. Altia kan skriva hemskt kivasti, men sådäna alkkis, som du talade om, måste har nån kunglig dyslexi(lunttasin från ordbok).

  Jättekiva att du har kommit tillbaka bakom Iines fönstret!

  VastaaPoista
 97. Skylla mig, Kekkonen(!), sade presidenten ibland, men kvinnor vågar vi ju inte skylla!

  Jag stöder burkas för oss männen, därför att vi är fulare! (mindre vacker) - Men jag tror ärligt, att arabkvinnor har sån burka därfor, att de vill dölja sina skäggor, islam skulle inte skyllas av det.

  VastaaPoista
 98. Ännu bara en. Reklampaus, om du vill.

  Om trettiominuter, klockan aderton, kommer W.C.Fields komedi från Teema, som jag minns att jag har inte sett tidigare.

  Fields kannattaa alltid!

  VastaaPoista
 99. Smör, att jag älskar alla mykkä filmer! Buster Keaton är min idol, men Chaplin och alla andra är också goda!

  Klockan 18.15 kommer också en god dokument om en sjuk lahko, kartanolaisuus i TV1. Oj hur vi blir ny bortskämda av television!

  VastaaPoista
 100. Näinhän se on, kuten sanot Delilah. Kysymys vain kuuluu, että mitä väliä jos joku kerää adressia? Ei sen pidä antaa vaikuttaa kunnan tai kaupungin VELVOLLISUUTEEN järjestää kuntalaiselleen asiallinen asunto. Enkä tässä hyväksy mitään kommuunia tai parakkia asian mukaiseksi asunnoksi. Minulla olisi esittää esimerkki esim. miehestä, joka on asutettu alkoholistiasuntolaan (mies on raitis), miehellä on työ mutta asuntoa ei saa, kun somalit menee kaupungin asuntojonossa ohi. Miehellä on jopa perhe ja lapsia, mutta hän on eronnut, eli siis heittiö, jolla ei ole mitään väliä.

  Palaan vielä hetkeksi noihin addressinkirjoittajiin, että he ovat itse ensimmäisenä huutamassa kunnallisia palveluita ja rutisevat epäkohdista, mutta kun jotain toista pitäisi auttaa, niin heti valitetaan.
  Onhan täälläkin ollut se esimerkki eräästä maailmaa syleilevästä ihmisestä, joka haluaisi (suomen)maan täyteen neekereitä, mutta joka itse ei avannut ovea neekerille, joka tuli pyytämään apua. Sellaista se on, kaksinaismoralismi.
  Lisään vielä, että ne asunnottomat ei ole, ainakaan kaikki, lähtökohtaisesti alkoholiongelmaisia, mutta en ihmettele jos heistä pikku hiljaa sellaisia tulisi, kun ei tilannetta saada normaaliksi erään elämisen perusedellytyksen, asiallisen asunnon, osalta.

  VastaaPoista
 101. Henry Laasasen menestys ja suosio blogimaailmassa on kiistaton. Hänen kirjoitukset perustuvat faktaan ja on kirjoitettu kiinnostavista näkökulmista, siis niistä jotka yleensä on unohdettu tai akiivisesti haluttu vaientaa. Laasasen oma analyysi syistä miksi hänen kirjoituksiaan ei nosteta Puheenvuoron poiminnaksi on niin hyvä ja naseva, että en sitä tähän toista.

  Aina on niitä kateellisia, jotka joka kerta katsovat kieroon sitä että mies menestyy. Laasanenhan on ollut jo vuosia sitten blogilistan kymmenen suosituimman blogin listalla ja nyt hän on kiistatta eräs Puheenvuorojen suosituimmista, ellei suosituin, kirjoittaja.
  Onhan se täälläkin nähty, että kommentoijaa, joka perustaa kirjoituksensa vastaanpanemattomaan faktaan, aletaan kohdella väkivaltaisesti, eristäen ja vähätellen.

  VastaaPoista
 102. Islam ei puolusta kaipaa, ainakaan kaltaiseltani pakanalta, joten olkoon puolustuspuheeni sitä kuuluisaa verkaismiksi... vai oliko se niittuismia... no, olkoon kaistaismia, pakkoruotsiksi tygismia.

  En ole paljoakaan lukenut Henry Laasasta, mutta aina kun olen lukenut, hän on mielestäni puhunut asiaa. Voi olla, että olen vain valikoinut ne jutut, joista kohun tai otsikon perusteella olen ollut samaa mieltä. Ainakin suunnilleen.

  En ole siksi lukenut Laasasta, kun ei minua ihan oikeasti niin kauheasti tämä sukupuolten sota kiinnosta. Siis sanasota. Naiset kuitenkin voittavat.

  VastaaPoista
 103. Pitäisi oikolukea: puolustusta

  VastaaPoista
 104. US -blogien Puheenvuoro-palvelussa on itsessään suosituimpien puheenvuorojen lista, joka toimii automaattisesti. Se muodostuu matemaattisella kaavalla juttujen lukijoiden määrän, kommenttien ja tuoreuden pohjalta.

  Laasanen ei siis ansaitse tulla nostetuksi esiin em. seikkojen pohjalta.

  VastaaPoista
 105. Herr Hymiö skulle nu minnas, att motto över kommentlådan heter: "Goda diskussioner är mera intressanta än möjliga sannighetstransaktionerna (eller ditåt).
  Därför tycker jag mycket om Richard den Roligas komment om burkhas. Stackars kvinnor i mellanöstern, jag menar i arabländer har värkligen ful skägg. Hän uppe har vi skäggiga flickor bara på cirkus. Tänk om alla våra kvinnor skulle också ha det! Jag tror att även Lenina Aavisto med burkha skulle vara mycket vackrare än utan det.
  Vi alla vet ju, att Lenina har gjort tio facelift och det räcker nu. Doktor sade, att om han gör ännu en lift, har Lenina en svart skägg. Tror inte? Läs hennes memoarer.

  V.

  VastaaPoista
 106. Malmön ulkomaalaisten ampujaksi on paljastumassa ruotsalainen 38-vuotias yksinäiseksi sudeksi kuvattu mies.

  Onhan se Suomessakin nähty, että omaan maailmaansa - ja tietokonemaailmaan - vetäytyminen voi tehdä pahaa jälkeä; kouluampujat ja Myyrmannin tapaus.

  Tiedä sitten että minkä verran tuollaisissa tapauksissa tekijää olisi voitu "sosiaalistaa" että tuollaisia hirmutekoja ei olisi tapahtunut.

  Tuon tason päänsisäisiä ongelmia ei ratkaisisi edes joidenkin ehdottama naisten pakollinen seksipalvelus miehille, jotka eivät omilla avuillaan saa :(

  VastaaPoista
 107. Jag har inte läst Lenitas memoarer, men damen var i TV1 några dagar sedan, och hon var som en gammal dam över 70 år. Hur gammal är hon?

  Jatkan suomeksi: vaikka Lenitalla lie monta kauneusleikkausta takanaan, ja hän on tyylikkään kaunis, niin havaitsin hidastuneen puhetuotannon. Hän haki sanoja ja takelteli jonkin verrran, mikä ei johtunut pelkästään tekohampaista. Henkisiä toimintoja ei voi leikata suurella rahallakaan virkeämmiksi.

  VastaaPoista
 108. Karmea tuo Malmön tapaus. Että joku kehtaa ampuaa toisia ihmisiä sarjassa, jonkin alhaisen ja olemattoman syyn takia, ja pitää itseään parempana kuin nuo ammutut. Tunnen raivoa tuota miestä kohtaan!

  VastaaPoista
 109. Myyrmannin pojan ja koulusurmaajien teot eivät olleet seurausta mistään myyttisestä vetäytymisestä tietokonemaailmaan.

  Kouluajoilta, muistan ylemmillä luokilla olleet Piipposen veljekset. Kullan duudeli-koulukaverit kutsuivat heitä piipponiakeiksi kun vahvasti alkoholisoituneet vanhemmat eivät huolehtineet hygienioistaan tai mistään.

  Molemmat rakensivat menestyksekkään uran tinneristeinä. Toinen putosi alttarille ollessaan menossa kirkkoon varkaisiin, toinen löydettiin aikojen päästä kuolemasta, hylätystä purkutalosta mädäntyneenä.

  Edellä mainituilla murhaajasankareilla oli toki hyvät kotiolosuhteet, yhteinen tekijä on kiusaaminen, sellainen oikea eikä mikään entisen pankinjohtajan harhainen todellisuuskuva.

  VastaaPoista
 110. Fallet Malmö är värkligen kamala. Men vi måste också minnas, att han (skjutare) hör till en mycket liten minoritet. Det finns inte många människor i Norden som vill gå ut varje kväll, i vind och regn, och skjuta andra människor med någon kämänen pistol.
  Minoritet är alltid någonting som skall skyddas, inte doma. Fråga vilken som helst finlandsvensk och du ska höra, att dom behöver stöd och skydd. Kanske behöver vår Malmö-man också kärlek och omsorg mera än dom och hat. After all, han är vår co-människa, just som vi alla andra, men kanske en ruuvi lite mera lös i huvuden. Måste vi nu säga, att löysäruuvi-minoriteten är sämre än tiukkapipo-majoritet? Det liippar nu nära rasismen, tror jag.

  V.

  VastaaPoista
 111. Hymiö, kuten totesit, asunto on ihmisen perustarpeita, jotta elämä voi onnistua.

  VastaaPoista
 112. V, dina ord är verkligen söta! Speciellt kämänen.

  VastaaPoista
 113. Herra V, tunnen tuon blogiemännän kommenttilootan yllä olevan lauseen. En vain ole sen sen kanssa samaa mieltä. Syitä on monia. Eräs niistä on se, että tosiasiat ovat kiinnostavampia ja vakuuttavampia kuin tyhjäpäinen hölinä. Sitähän saa lukea (jos haluaa) riittävästi mm. Pravdasta (Hesari).

  Riku Riemun kevytkommentoinnit on kylläkin usein viihdyttävää vaihtelua, niitä voi kyllä lukea.

  VastaaPoista
 114. Hyvin huomaa naisten rasistiset ja väkivaltaa tihkuvat kommentit tuota Malmön henkilöä kohtaan, joka on siis vasta epäilty. Eräs näyttää olevan niin kiimassa, että taitaa jakaa jo tuomioita, ihan kuin KK:lla ampuisi jo.

  VastaaPoista
 115. Onhan se Suomessakin nähty, että omaan maailmaansa - ja kulttuuriinsa - vetäytyminen voi tehdä pahaa jälkeä; Sellon tapaus.

  Tiedä sitten että minkä verran tuollaisissa tapauksissa tekijää olisi voitu "kotouttaa" - maassa maan tavalla - että tuollaista hirmutekoa ei olisi tapahtunut.

  Tuon tason päänsisäisiä ongelmia ei ratkaise edes joidenkin naisten sokea empatia "tyhmyys" ja "rakastan sut terveeksi" -filosofia ja pidäkkeetön muslimikulttuurin edustajien raijaaminen ja hyysääminen täysin vieraaseen ympäristöön Suomessa. Voidaan kysyä, missä on noiden mamuintoilijoiden vastuu mm. kosovonalbaani Ibrahim Shkupollin tempaukseen Sellossa viime uutena vuotena. Taitaa vastuunkantajat olla vähissä?

  VastaaPoista
 116. Herra Hymiölle: Jos et ole samaa mieltä blogin perusperiaatteen kanssa, miksi et vaihda kirjoitusalustaa? Tai sitten voi aina tehdä niin, että kirjoittelee tosiasioista muualla ja irroittelee täällä.
  Jos tämä blogi vastaisi arvoltaan ja vaikutusmahdollisuuksiltaan hallituksen iltakoulua olisi varmaan oikein ja paikallaan puhua asunnottomuusongelmasta tutkituin ja punnituin faktoin, joita poliittiset avustajamme meille juoksuttaisivat.
  Mutta näinhän ei ole asian laita täällä. Olimmepa me kuinka vakavia ja asiallisia tahansa, ei siitä synny ainuttakaan kämppää kovaosaiselle veljellemme.
  Siinä olet oikeassa, että tosiasiat ovat usein tyhjäpäistä hölinää kiinnostavampia. Totuus on jotain niin ihmeellistä, ettei mielikuvitus yllä siihen koskaan. Totuus voi jopa olla sinulle tai minulle liikaa. Minä ainakaan en halua kuulla tiettyjä totuuksia itsestäni.
  Abnonyymi: Tack för dina varma ord. De värmar min rikkiraastettu själ här i nord emellan snö och kall vind. Kämänen är nånting jag har lärt mig från mina barn. "Kämänen kämppä", sade min dotter när vi besökte en kunglig slott i England. Och min dotter var rätt. Vem ville egentligen leva där?

  V.

  VastaaPoista
 117. Olette te aika älyniekka-humoristeja kaikki, kiimoinenne ja kämäisine pistooleinenne ja Piipposen veljeksinenne. Olen huvitettu.

  Tuo tunnuslause tuossa päällä on tosi hyvä, ja pöllitty luvalla eräältä teistä. Kertoo vain sen, että veri päässä ei tarvitse vakavistakaaan aiheista keskustella. Leikillä on aina sijansa.

  VastaaPoista
 118. Jape Hymiön kanta paistaa lävitse kuin kusipuro hangen alla. Jos hän uskaltaisi sen julkaista, olisi hän ilmiselvästi Malmön ampujan puolella, olipa tämä nyt kiinni saatu henkilö tai ei.

  Mutta tämä rasistipelle kuluttaa joutavaa aikaansa (yrittäjä -muka) kulkemalla virtuaalissa louskuttamassa vain erilaisuuden pelkojaan niin, että haisee tänne perkeleen pitkälle saakka.

  Siinä tämä salaa kaukaa kauniita naisia fotaava pelkuri on likimain jäljillä, että naiset helposti "ymmärtävät" kaltaisiaankin taulapäitä eivätkä anna täydellistä porttikieltoa esim. blogiinsa paskantamiselle vaikka tämä kuinka selvästi loukkaisi muiden tunteita.

  Olisivat edes vahinkoja nuo loukkaukset, mutta koska hän niin harkitusti niitä viljelee ja vaikka niistä hänelle mainitaankin, ei hän sitä ymmärrä lopettaa saatika, että nöyrtyisi pyytämään anteeksi.

  Siis pahimmanlaatuinen narsisti ja psykopaatti koko henkilö.

  Doftar som en rasist!

  RiiL

  VastaaPoista
 119. Kuunkuiske tuossa epäili, että "Tuon tason päänsisäisiä ongelmia ei ratkaisisi edes joidenkin ehdottama naisten pakollinen seksipalvelus miehille, jotka eivät omilla avuillaan saa :("
  No ei varmaan. Mutta jos Malmön-miehelläme olisi ollut oikea nymfomaani-peto kämpässään, olisiko hän ammuskellut iltaisin kadulla? Suvaitsen epäillä. Aina kun hän olisi yrittänyt ulos, olisi Nymfo-Bettina nykäissyt hänet kikkelistä takaisin petiin ja aloittanut aikuisviihteen.
  Muistan nuoruudestani emännän, jonka tytärtä vedettiin rusettiin yläkerrassa sulhasen toimesta niin, että hetekan parkuminen otti jo korviin. Naapurin emäntä siinä päivitteli, että eikös tuo ole syntiä, johon tytön äiti, että on se paree että ne nussii vintissä eikä tuhlaa maitotiliä tuolla kylillä.

  Niin, Bettina olisi ehkä ehkäissyt ampumiset. Tuntemani emäntä ainakin esti asenteellaan maitotilin katoamisen kahvilan munkkeihin ja pilsneriin. Samma sak?
  Tunnuslauseeni on: enemmän seksiä, vähemmän väkivaltaa.

  Kerron joskus myöhemmin, kuinka olin vähällä ampua erään vääpelin, kun olin ollut kuukauden ilman. Se on kuulkaa liipasinsormi herkässä, jos otsaan nousee kupla.

  V.

  VastaaPoista
 120. RiiL sade: Doftar som en rasist!
  Oioi! De va inte snäll de. Varför får en rasist inte dofta? Va??? Jag är rasist och doftar bra (Hugo Boss från flygstationens taxfree). Men många ej-rasister använder Hugo Boss också. Dom doftar som jag.
  Jag tror här är ny diskriminerings lukt i luften.

  V.

  VastaaPoista
 121. Herra V,

  Jos olet samaa mieltä blogin perusperiaatteen kanssa ja samalla siis myös myötäilet blogiemäntää, niin miksi ette perustaa saman tien keskinäistä selkääntaputtelu kerhoa ja laula Kymbayaa leirinuotiolla niin maan perusteellisen yksimielisenä?

  Yes-miehet ja naiset on tuota sakkia, kaikki käy.

  VastaaPoista
 122. Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että taputtelisin blogiemäntää laulaen samalla Jambalayaa. Mutta ei leirinuotiolla, herra nähköön, ei tähän aikaan vuodesta! Siinä on romantiikka kaukana, kun myötäilee emännän muotoja kaksisenttisessä märässä lumessa. Kaksi kystaattista eläkeläistä siitä lähtee kotiin kuivumaan, sano minun sanoneen.
  Mitä yes-miehuuteen tulee pyydän huomauttaa, että olin Malmö-miehestä tasan eri mieltä kuin emäntämme. Hänhän olisi kiskonut miespolon pelkän epäilyn perusteella munista hirteen, kun minä taas olisin laittanut hänet Bettinalle vierihoitoon. Myöskään alkkari-asunnoista olimme aivan eri mieltä. Emäntä haluaisi meluavan ja väkivaltaisen, myös pillerikauppoja harrastavan tenuremmin omaan rivitaloonsa, minä taas en.

  V.

  VastaaPoista
 123. Tuosta RiiL:stä tulee mieleen tämän päiväinen psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman ohjelma "Pimeän puolella", joka tuli tänään TV:stä. Siinä käsiteltiin lahkolaisuutta ja lahkojen uhriksi joutuneita, jollainen RiiL selvästi on.

  Kaukaa ei hae myöskään ne kuvaukset henkilöstä, joista Lauerma kertoo kirjassaan "Pahuuden anatomia. Pahuus, hulluus, poikkeavuus".

  RiiL on malliesimerkki uskonnollisen, pienen lahkon, ns. kartanolaisuuden, sadistisen väkivallan ja alistamisen käytäntöjen harjoittajasta.

  VastaaPoista
 124. Vaikka aihe onkin vakava, niin minua hieman huvittaa tämä kiemurointi näiden korrektien nimitysten kanssa.

  Malmön ampujaksi epäilty on siis "taustaltaan ruotsalainen". Ei siis pelkkä "ruotsalainen".

  Onko hän siis ulkomailla asuva ja jonkin ulkomaan kansalaisuuden ottanut "entinen ruotsalainen"?

  Yleensä rikokset tekee "tuntematon mies", mutta tässä tapauksessako se kuuluisia "entinen mies" - siis samassa mielessä kuin Marja-Sisko?

  Epäilty on siis ulkomaan kansalaisuuden saanut ruotsalaissyntyinen sukupuolineutraalikotar.

  (Muistakaamme, että henkilötär on vasta epäilytär, joten älkäämme vielä hirttäkö häntä entisistä munistaan lähimpään lyhtypylvääseen.)

  VastaaPoista
 125. När jag var ung, frågade någon varför måste jag dofta nån deodorant eller skäggvesi så mycket.

  Jag svarade att man måste även dofta bra om han är inte miellyttävä muuten

  VastaaPoista
 126. Arvon kansalaiset: Olisiko aika päästää eduskuntaan elävää huumoria jäykkäniskaisten sijaan?

  Nyt on aika poliittisen kulttuurin muutokselle jottemme joudu turvautumaan keskiaikaisiin tapoihin saadaksemme äänemme kuuluviin. Toimi ja vaikuta poliittisen vaientamiskulttimme saamiseksi avoimempaan suuntaan

  Suomi suomalaisille olkoon iskulauseemme - Joka siitä kiihottuu menköön runkulle Tampereen poliisilaitoksen Anssi Köykkä, Aamulehden Kristiina Tolvanen ja valtionsyyttäjä Mika Ilman-nimisten farisealaisten kanssa

  Ensimmäinen lakialoite "Jumalanpilkkalain" eli uskonrauhapykälän poisto, sekä kansankiihotuslainsäädännön rajaus selkeästi henki pois tilanteisiin, sekä muutenkin suomenkieltä kunnioittavampaan suuntaan

  Juice Leskinen lauloi aikoinaan, että "Elämässä pitää olla runkkua tai ainakin punkkua" no miten olisi "Naurakaamme eduskunnan runkkarijeesustelijoille-käsitervehdyksin?"

  Suomalaisille vaatimus tiedoksi samalla lehtineekereiden nenännirpistelyistä huolimatta. Teille Pahkasiasta tunnetun "Peräsmiehen" terveiset suoraan perseestä.

  Kiitos etukäteen - ajattelunvapaus ja kirjoittamisen vapaus on mielestäni tärkeämpää kuin farisealaisten oikeudet toimia syyttäjinä ja tuomareina

  Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä saakoot syntinsä anteeksi

  Jumalanpilkka- ja kansankiihotustuomiot, sekä ylimitoitetut kunniat nykyajassa ovat mielestäni joka tapauksessa merkki jostain syvän pahuuden olemuksesta keskuudessamme missä toiset ovat poliittisesti tasa-arvoisempia kuin toiset.

  VastaaPoista
 127. Minusta muuten miehen hyvä tuoksu on jokseenkin lumoavaa, sen huomaa, ja miestä katsoo. Tällä en tarkoita, että pitää tuoksua ja paljon.

  On ihan kuin tuoksu olisi signaali ja jonkinasteinen lupa katsoa sillä silmällä; mies on ikään kuin avoin naiselle, sillä naista vartenhan mies tuoksuu. Ei nainen nimittäin ajattele, että mies on muutenkin avoin, aina valmis eikä sellainen edes houkuttele. Mutta tuoksun kera asia muuttuu, tuoksu on lahja naiselle. Muistan vieläkin Old Spicen tuoksun, jolta ensimmäinen varsinainen rakkauteni tuoksui.

  Tuo on vaan helkkarin vaikea kysymys, että miksi Malmön ampujakaan ei ehkä saanut omaa naista. Kun siihen naisen saantiin ei niin erikoisia tarvita.

  VastaaPoista
 128. Anonyymi,

  nyt ei oikein nappaa tuo vaalipuheesi. Ei yhteiskunnassa voi olla muuta vapautta kuin mielen vapaus. Kaikesta muusta tulee riitaa ja vapaus on määriteltynä aina enemmistöryhmän vapautta, jonka pohjana ovat lait ja moraalisäännöt.

  VastaaPoista
 129. Oikeusoppinut: Vähemmistöjen rankkakin kritiikki sallittua

  Helsingin yliopiston tutkijatohtorin Päivi Tiilikan mukaan oikeuden päätös tulkita somalien arvostelu satiiriksi kertoo siitä, että vähemmistöihin kohdistuva laajakin kritiikki on sallittua.

  Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Jussi Halla-ahoa vastaan nostetun syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

  Halla-aho kirjoitti blogissaan muun muassa, että ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen ovat ehkä somalien kansallinen tai geneettinen erityispiirre. Oikeuden päätöksen mukaan Halla-ahon tarkoituksena ei ole ollut panetella tai solvata somalialaisia.

  - Somaleita koskevan väitteen pitäminen satiirina menee mielestäni aika pitkälle. Eli se näyttäisi sallivan aika pitkälle menevän rodullisten tai etnisten ryhmien kategorisionnin negatiivisilla ilmauksilla, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Päivi Tiilikka sanoo.

  Jussi Halla-ahon saamaa 30 päiväsakkoa Päivi Tiilikka pitää yleisen rangaistuskäytännön mukaisena.

  Millainen ennakkopäätös Halla-ahon tuomio on sananvapauden rajoista?

  - En pidä käräjäoikeuden päätöstä minään ennakkopäätöksenä. Jos käräjäoikeuden kanta jää voimaan, saalii se mielestäni melko laajan etnisiin ja rodullisiin vähemmistöihin kohdistuvan arvostelun.

  Muuttuuko blogikirjoittelu tulevaisuudessa?

  - Kyllä varmasti siinä mielessä, että nyt ihmiset todella ymmärtävät sen, että myös nettikirjoittelu on Suomen lakien alaista ja siinä saattaa joutua vastuuseen. Joka tapauksessa kannattaa kuitenkin odottaa lainvoimaista tuomiota ennen kuin tästä asiasta tekee mitään johtopäätöksiä.


  YLE Uutiset

  VastaaPoista
 130. Onko tämä katsaus Ylen uutisiin tulkittava varoitukseksi vai yllytykseksi?

  Meihin mielipideneutraaleihein aitoiinesläisiin ei tehoa kumpikaan.

  VastaaPoista
 131. malmön tappajaepäillyllä on suomalaiset juuret. heja finland!

  VastaaPoista
 132. No nyt on ruåttalaisilla kerrankin ongelma: kuinka nimittää Malmön ampujaa niin, ettei kävisi ilmi, että hän on suomalainen ja entinen RKP:n äänestäjä. Tai että ainakin hänen isänsä äänesti puoluetta.
  Oli se paljon raikkaampaa siihen aikaan kun itse Malmössä asuin. Kun jälleen kerran suomalaiset olivat keskenään puukkohippasilla ja kaksi kuoli, paikallinen lehti otsikoi: "En finne igen + 3". Siitä jokainen ymmärsi, että niin tappajia kuin uhrejakin oli kaksi ja kaikki suomalaisia. En Finne igen oli ns. seisova otsikko, joka näkyi viikottain lehdessä.
  Oikein naurattaa etukäteen ajatella sitä päivää, kun tämän palstan kirjoittajia ruvetaan haastamaan oikeuteen. "Taas uusi aitoiinesläinen syytteeseen Hymiönpilkasta", otsikoi Pravda.

  V.

  VastaaPoista
 133. Kriisipsykologi Salli Saaren mukaan entisen kumppaninsa lisäksi neljä Espoon Sellon kauppakeskuksen Prisman työntekijää ampunut Ibrahim Shkupollin teko on erityisen tyypillinen suomalaisille. Toisaalta se myös kuvastaan suomalaisen yhteiskunnan pahoinvointia ja on Myyrmannin, Jokelan ja Kauhajoen tapauksista opittu malli.

  Malmön tapauksetkin ovat johdettavissa suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen pahoinvointiin. Suomalaisten vika tuokin.

  Satutäti Salli Saari

  VastaaPoista
 134. Vika ja apu täällä

  http://www.youtube.com/watch?v=EtQ7OwrJRtE&feature=related

  VastaaPoista
 135. "malmön tappajaepäillyllä on suomalaiset juuret."

  Eikä ole, vaan suomenruotsalaiset. Pieni, mutta tärkeä nyanssiero!

  Sinänsä on huvittavaa, että uutisissa kerrotaan henkilön olevan ruotsalaista syntyperää ja nyt kaivetaan juuria esiin.

  Tätä voitaisin hyvin soveltaa vaikkapa somaleihin, jotka ovat saneet suomen kansalaisuuden ja näin muuttunet suomalaisiksi. Pitää aina muistaa, kun tämä uussuomalainen syyllistyy hänelle tyypillisiin rikoksiin, mainita hänen juurensa olevan afrikassa, jotta voidaan asettaa henkilön toiminta oikeaan kulttuuriseen kontekstiin.

  VastaaPoista
 136. Kävin viime torstaina oman kuntani terveyskeskuksessa luuntiheysmittauksessa. Onnekseni murtuma ei ole geneettistä eikä degeneraatiota vaan ihan vain ohiastuttua hotjaa pimeällä ja möykkyisellä taloyhtiömme sisäpihalla.

  Kaikki, mikä vaikuttaa yli kuusikymppisellä työkykyyn, pistää arveluttamaan; kuten nyt vaikkapa H1N1-rokote, johon onnekseni olen erityisoikeutettu siksi, että olen työssäni tekemisissä erityisryhmien kanssa.

  No, se siitä. Mutta ne kolme lemuavaa (jotain eaudetoilettea) somalia, jotka äänekkäästi ja iloisina odottelivat vastaanottoaikaansa terkkarisamme, eivät näemmä tunteneet huolta huomisesta. Niin sitä Suomen tasavalta antaa ymmärtää, ettei työtä tarvitse tehdä, senkuin loikkaa vain tänne.

  Tosi pahalla mielellä ja kahdeksan viikon Kela-päivärahalla sinnitelleenä takaisin korkeaan veronmaksuun palanneena ihmettelen,

  MIHIN VERORAHANI MENEE? Miksi ei meille, miksi työtävieroksuville somaleille ja muille ns. PAKOLAISILLE.

  VastaaPoista
 137. Tosiaan pakko todeta, että joskus oksettaa ja kuvottaa olla Suomalainen. Maatamme, ja siten myös meitä, käytetään törkeästi hyväksi joka ainut päivä, mutta rasisteiksi mamut haukkuu kun uskallaudumme puolustautumaan edes sanoin. Eipä haukunnalla suoranaista väliä niinkään ehkä - kunhan ei joudu oikeuteen "rasismista", sillä kyllähän senkin tietää, kumpi osapuoli siitä maksaa saisi. Silti suurin vääryys tulee maassamme siitä, että osa Suomalaisista puolustaa sokeasti esim. Afrikan mamuja, pitämällä heitä maamme voimavaroina työelämässä, mitä he eivät koskaan tule olemaan sen enempää kuin Romanian romanialaisetkaan. Kaiken huipuksi kansamme ei järjestä näistäkään asioista mielenosoituksia Arkadianmäelle koska oikeudentajumme ei ole kansakuntana yhtenäinen vaikka sen tulisi sitä olla.

  VastaaPoista
 138. Mikäs hartauskokous täällä nyt on meneillään? Aiotaanko aitoiinesläiset epäiljät savustaa ikkunan kautta ulos?

  Ei onnistu. Mottomme on, että pilkkaamme tasapuolisesti kaikkia ihmisiä, etenkin olevinaan olevia, sekä kaikki pyhiä arvoja, etenkin niitä, joita on ehdottomasti rangaistuksen uhalla kielletty pilkkaamasta.

  "Ruotsalaista syntyperää", "taustaltaan ruotsalainen" - yrittivätkö tiedotusvälineet sumuttaa meitä? Tosin tuo jälkimmäinen, jota jo pohdiskelinkin, on sinänsä totta, mutta kierommin sanottu kuin kieroutuneet aivoni kykenivät kieroilemaankaan.

  Suomalainen se oli. Talvisota, kossu ja miesten vuoro. Koti, uskonto, Ibrahim. Suo, kuokka ja Toffe.

  VastaaPoista
 139. Tulipahan tämäkin mieleen...

  Että kun mietitään neljää ryhmää - Mannet, Romanian romanit, Somalit ja Suomalaiset juopot. Mikä "porukka" ei kuulu joukkoon ja miksi ei? Vastaus on Suomalaiset juopot. He sentään todennäköisimmin ovat jossain vaiheessa edes tehneet töitä maassamme ja maksaneet siten myöskin maahamme veroja omalla työllään.

  VastaaPoista
 140. "malmön tappajaepäillyllä on suomalaiset juuret." Anonyymi 1

  Eikä ole, vaan suomenruotsalaiset. Pieni, mutta tärkeä nyanssiero! Anonyymi 2

  - -> Suomenruotsalaiset ovat Suomessa asuva, ruotsin kieltä äidinkielenään puhuva väestöryhmä.

  Epäillyn juuret ovat suomalais-ruotsalaiset. Pieni mutta tärkeä semantiikkaero.

  VastaaPoista
 141. Oikein naurattaa etukäteen ajatella sitä päivää, kun tämän palstan kirjoittajia ruvetaan haastamaan oikeuteen. "Taas uusi aitoiinesläinen syytteeseen Hymiönpilkasta", otsikoi Pravda.

  Ohoh, sattuipas. Näetkös V. sähköpostiini?

  Käännytin muuten juuri hoonoa suomea puhuvan keittiöesittelijän oveltani. Vastapainoksi kerrottakoon, että eilen avustin kahta ovikelloa rimputtanutta kirkassinisilmää heidän leirikouluhankkeessaan tilaamalla heiltä suklaakarkkirasian.

  VastaaPoista
 142. Malmön ammuskeluista epäilty mies on syntynyt Ruotsissa, mutta hänellä on suomenruotsalaiset juuret, kertoo sanomalehti Hufvudstadsbladet.

  Lehden mukaan epäilty kertoi netissä kotisivuillaan, että hän on taustaltaan suomenruotsalainen. Miehen kotisivut on sittemmin suljettu.

  TV-uutiset kertoi puolestaan, että mies on ruotsalaistaustainen.

  VastaaPoista
 143. Anonyymi, vakavasti:

  ei viitsi enää kuunnella tuommoista sanojan omaa tyhmyyttä heijastavaa sontaa, että maahanmuuttajat ei viitsi tehdä työtä.

  Kun ei heitä kukaan tahdo töihin, ei naapuriinsa asumaan, ei viereensä bussiin istumaan. Milläs teet mitään?

  Aika hassua muuten on se, että juuri samoin sanottiin suomalaisista työttömistä Kekkosen valtakaudella: työttömät on laiskoja, ei ne viitsi tehdä työtä.

  Nyt on samat puheet, mutta kohde vaihtunut.

  VastaaPoista
 144. Uusimpien tietojen mukaan epäillyn isä on suomalainen, äiti ruotsalainen. Mies on syntynyt Ruotsissa, asuu Ruotsissa perheineen. Hän on siis ruotsalainen, mutta hänen lapsuudenperheensä on suomalais-ruotsalainen. Suomenruotsalainen asuu Suomessa.

  VastaaPoista
 145. Iines: Totta kai näen sähköpostiisi. Etkös muista kun aiemmin kerroin opiskelleeni nettivakoilua? Nyt maailma on eräällä tavalla tarjottimella edessäni. Tiedän jopa laasaslaisten päämajan osoitteen.
  Anonyymin suuttumus ja ärtyily on tarttuvaa. Nykyisin on jopa vitsit väännettävä niin, ettei tule syytettä. Hyvin vanhan vitsin oikeussuojattu versio kuuluu:
  Viisi aitoiinesläistä meni vanhalla mersulla rajan yli sunnuntaiaamuna viikon lomalle Neuvostoliittoon. Kun he palasivat jo samana iltana oli suku ihmeissään: Hai, ettekö viihtyneet?
  -Miten siinä viihtyis kun oli työkalujen kuvia joka paikassa, aitoiinesläiset vastasivat.

  V.

  VastaaPoista
 146. Jos minä tästä vaikenen kohtapuoliin, niin Korson poliisi on napannut minut kiinni ja sulkenut blogini. Sanon tämän vielä näin hyvän sään aikana kun siis voin, sillä ensimmäinen uhkaviesti on jo sähköpostissani.

  On minua ennenkin poliisilla uhattu, sillä persut eikun narsut eikun virsut ovat herkkiä kunniastaan, joka heille automaattisesti kuuluu, vaikka he itse tekisivät mitä.

  Mutta jos Halla-ahokaan ei joutunut tiilenpäitä lukemaan pedofiilisyytöksistä, niin tuskin minäkään, kun en poista aina räksyttäviä tai parodioivia kommentteja.

  VastaaPoista
 147. Jos maahanmuuttajat viitsivät tehdä töitä, niin miksi eivät tee? Ei kai sitä työtä kotiin tuoda. Pitää aktivoitua ja työllistä itse itsensä ja mielellään vaikkapa 10 kantasuomalaista noin aluksi niin voi alkaa saada rispektiä.

  VastaaPoista
 148. Jos on selvä signaali, että olet ei-toivottu maassa, niin silloin pitää ymmärtää lähteä pois.

  Päättäjiltä ja lainsäätäjiltä on tainnut unohtua sen arviointi mikä tulee maahanmuutajien kotoutuskustannusten kokonaishinnaksi. Jos se on yhtä tahmeata kuin romaniväestön "kotoutus" niin huh..huh sentään. Jälkimmäiset kun ovat asuneet suomessa jo 500 vuotta eikä valtaosan kotouttamiselle näy vieläkään loppua. En ole valmis kustantamaan kenenkään muun maahanmuuttajan oleskelua kuin sellaisten Geneven sopimuksen mukaisen pakolaisstatuksen omaavien henkilöiden, jotka todellakin ovat hengenvaarassa. Toki heidät on autettava alkuun. Mikäli mahdollista, niin sekin auttaminen on järkevämpää järjestää lähempänä henkilön juuria olevissa maissa.

  VastaaPoista
 149. Anonyymi, olet sydämetön.

  Ei maahanmuuttajan pidä työllistää itseään, uusissa oudoissa oloissa, joissa kaikki on vierasta ja uutta. Pakolaisilla on takanaan rankkoja aikoja, useilla järkyttäviä kokemuksia ja menetyksiä; eivät he ole nousseet turvallisen kodin runsaasta ruokapöydästä eivätkä nukkuneet mukavilla bonnelpatjoilla tai ajelleet japanilaisilla autoilla.

  Heillä on lupa totuttautua asioihin ja saada kieli- ja tietopuolista koulutusta, jotta heistä kasvaa itsensä elättäviä omassa valitsemassaan kodissa asuvia veronmaksajia, mikä on taatusti heidän omakin toiveensa.

  Heillä on myös lupa olla hylkäämättä omaa kulttuuriaan, mutta se osa, mikä heidän tavoistaan on ristiriidassa suomalaisen lainsäädännön ja yleisinhimillisten ihmisen tasa-arvoon pyrkivien säädösten kanssa, ansaitsee kyllä tulla keskustelluksi.

  VastaaPoista
 150. Ikävää, että anonyymi kaatuili pihallaan ja mursi jonkin luunsa.

  Äänekkäät ja iloiset vastaanottoaikaansa odottavat somalit terveysasemalla eivät sinänsä kuuluneet asiaan. Mistä anonyymi edes tietää, että he eivät ole veronmaksajia? Terveysasemalla oli myös monta suomalaista juoppoa, oletettavasti? Juuri tänään Aamulehti tiesi kertoa, että heidän bakteeritulehduksensa ym. tulevat todella kalliiksi (yksi tapaus jopa kymmeniä tuhansia euroja pois veronmaksajien kukkarosta) koska heidän perusterveytensä on ymmärrettävästi heikko.

  Monella aina naama norsunv:lla kulkevalla suomalaisella voisi olla opittavaa iloisilta ja puheliailta uussuomalaisilta!

  Eipä tarvitsisi jurottaa yksinäisenä ja puutteessa kun opettelisi edes alkeellisen tason kanssakäymisen.

  Iines, Japeko sinua uhittelee ihan sähköpostitse? Aiemminhan hän yritti keskustella sähköpostitse kanssasi mutta et ymmärrettävästi lämmennyt asialle.

  VastaaPoista
 151. Nyt on pakko mainita: Kuunkuiske, kirjoitin äsken vastinetta samaiselle Anonyymille ja käytin siinä suomalaisista ilmaisua: naama norsunvitulla, kun vertasin heitä iloisiin somaliaisiin - jotka ovat siis luonnostaan iloisempia kuin me. Jätin sen sitten julkaisematta, kun puhelin soi, ja pyyhin sitten pois.

  VastaaPoista
 152. En viitsi sanoa nimiä, mutta eihän minulla ole pelättävää. Luulen, että jos Korson poliisi ovikelloani soittaa, sitä voisi kiinnostaa enemmän tuon henkilön oma viestintä.

  VastaaPoista
 153. Kop kop.

  Kuka siellä?

  Korson poliisi.

  Tervetuloa, käykää peremmälle! (Hymyilee ja näyttää kädellä tietä kohti olohuonetta.) Mitäs asia koskee?

  Niin rouva, kun meille on kerrottu, että teillä on netissä soljuva kynä ja terävä kieli. Pitääkö se paikkaansa?

  No, kyllähän minä tykkään sanaista arkkuani aukaista ja iloitella kielellä (vinkkaa silmää komealle konstaapelille) mutta mikäs ongelma se sitten on?

  Niin rouva, kun eräät herkkähipiäiset kansalaiset, jotka maksavat veronsa Suomeen eivätkä loisi keskuudessamme niin kuin jotkut muut, ovat ottaneet nokkiinsa tiedän kirjoituksistanne.

  No voi hellanlettas, pahaahan minä en tarkoita kenellekään, kunhan hiukan iloittelen (uusi "wink wink" konstaapelin suuntaan) kun kieli on ollut minulle aina se väline, jolla kommunikoin.

  No rouva hyvä (konstaapeli, saamastaan huomiosta iloisen punehtuneena) eiköhän tämä ollut tässä - väärinkäsitystä!

  Keitetään nyt vielä kahvit, ei kai teillä niin kiire ole!

  Hyvä rouva, valitettavasti meidän täytyy nyt mennä kun on monta asiaa listalla odottamassa. Pahoittelemme häiriötä ja toivomme, että toiste ei enää tarvitse käyttää veronmaksajien rahoja tällaisiin käynteihin, jotka vievät kallista aikaa ihan oikeilta asioilta.

  Hyvää joulunaikaa, rouva!

  VastaaPoista
 154. Kuten jo totesin, on meillä eräs ryhmä, romanit, joiden kotouttamista on harjoiteltu jo 500 vuotta, eikä sille kotoutumiselle näy loppua. Moniko romai teee työtä? Alle 1%.
  Emme todellakaan kaipaa uusia työtävieroksuvia ryhmiä veronmaksajien tuella makoilemaan.

  Ainoa keino maahanmuuttajalle osoittaa yhteiskuntakelpoisuus on ryhtyä työhön mukisematta. Ne maahanmuuttajat vain eivät halua siivota, niitä paikkoja on paljon haussa. Ne haluaa mukaviin töihin. Mieluummin löhöilevät kotisohvilla jotka sossu on kustantanut.

  VastaaPoista
 155. Olet käsittänyt kotouttamisenkin väärin - kuten ruotsinsuomalaisen tuolla ylempänä, Anonyymi.

  Nyt näyttää siltä, että anonyymin pitäisi mennä uudelleen koulunpenkille, kun suomen kielen sanatkin tuottavat ylipääsemättömiä vaikeuksia, huolimatta ainakin kahdeksan vuoden kotouttamisesta koulunpenkillä. Että mukisematta siitä vain oppimaan asioita, reippaasti työhön käsiksi. Ehkä se yleinen ymmärryskin siitä sitten kirkastuisi.

  VastaaPoista
 156. Iloittelen vielä toisen skenaarion verran, kirjoittakaa muutkin oma versionne!

  ---

  Kop kop.

  Huhuu, kuka siellä?

  Korson poliisista päivää.

  Vaalea nainen avaa oven, silmät ymmyrkäisinä.

  Keitin kyllä juuri hyvät kahvit, mutta ette te kai sitä sinne asemalle asti haistaneet? Mitä siis asianne koskee?

  Rouva hyvä, nythän on niin, että olemme saaneet teistä ilmoituksen. Kuulemma kirjoitatte sellaista blo..bloggia (blogia, yhdellä g:llä, kuiskaa toinen konstaapeli, nuorempi) ja siitä ovat eräät suomalaiset kunnon kansalaiset ottaneet nokkiinsa.

  Ymmärrettehän rouva, että kun meillä on herkkähipiäisiä ihmisiä, joille sossun rahoilla makaavat somalit ovat kuin punainen vaate ja te kuulemma aina puollatte että Suomeen saisi tulla lisääkin ulkomaalaisia.

  Ymmärrättekö rouva, että se käy lauantaimakkaraa pureskelevan sohvallamakoilijan ylpeyden päälle, että joutuu elättämään rankalla työnteollaan sellaisia kiiltävähampaisia, liukaslanteisia ulkomaan miehiä?

  No voi konstaapeli hyvä, mitään pahaahan minä en ole tarkoittanut! Tiedättekö konstaapeli, kun minut on kasvatettu sellaiseksi, että ihmisiä pitää kohdella samanarvoisesti ja yhtä lailla kunnioittaen, on sitten kyseessä herra tai narri tai suomalainen tai ulkomaalainen. En voi sulkea sydäntäni muiden ihmisten kärsimykseltä.

  Konstaapeli pyyhkii silmiään ja luo katseensa naiseen: Rouva, te olette palauttanut uskoni ihmiseen! Tämä oli nyt tässä - ei aihetta enempiin toimenpiteisiin!

  Rouva, poikkeamme kahvilla mielellämme toiste, paremmalla aikaa kun on vähemmän roistoja kiinnijuostavaksi!

  Rouva, oikein mukavaa päivänjatkoa! (Kumartaa ja ottaa naisen käden käteensä ja suikkasee pienen suudelman hennolle kädelle.)

  VastaaPoista
 157. Mainio parodia, Kuunkuiske. Minun pahin vikani taitaa vaan nyt olla sensuurin puute, jota syytös koskee.

  Voi taivas.

  VastaaPoista
 158. Tuo edellinen kommenttini oli parodian ykkösosan perusteella, ja kakkososankin kuittaan kiittäen ja nauraen. Noin se voisi mennä, oikeassa elämässä.

  Olisiko se myös niin, että ne jotka uhkaavat, ovat itse juuri niitä, joiden teot tai joiden viestintä ei ole puhtoista, siis toisia loukkaamatonta ja rehellisyyteen pyrkivää?

  VastaaPoista
 159. Meillähän on kokemusta somalienkin kotouttamisesta yli 20 vuoden ajalta, ja hyvin he ovatkin kotoutuneet, paitsi eivät tee töitä, eivätkä osaa kieltä. Yli 90% somaleista on tekemättä töitä, muutama hassu on bussikuskeina ja loput tuosta noin 10 prosentista on erilaisissa monikulttuurisuusprojekteissa eli käytännössä eivät tee mitään töitä vaan juovat teetä ja vetävät Khatia päivät pitkät.

  Malliesimerkkinä huonosti sopeutuneesta maahanmuuttajasta on Umayya Abu-Hanna. Asuttuaan yli 30 vuotta suomessa, ko. toimittajaksi ja kirjailijaksi itseään tituleerava ei osaa kovinkaan hyvin suomea. Hänhän on tällä hetkellä suojatyössä jossain taidemuseossa monikulttuurisuusasiantuntijana (titteli, jonka hän on itse itselleen keksinyt)!

  Äskettäin hän vaati maahanmuuttajille kiintiöitä julkisen sektorin virkoihin. Tämän arabinaisen mielestä siis julkisen sektorin virkoja pitäisi antaa epäpäteville ulkomaalaisille mieluummin kuin päteville suomalaisille. On todella sikamaista, että joku ulkomaalaistaustainen ihminen esittää tuollaisia röyhkeitä vaatimuksia suomalaisille.

  Myös Facebook-postauksessaan Umayya Abu-Hanna sanoo olevansa sitä mieltä, että maahanmuuttajien kohdalla työnantajien pitäisi joustaa pätevyysvaatimuksista. "Siirtolaisten suhteen tätä pitää harrastaa koko ajan" eli maahanmuuttajia pitäisi jatkuvasti suosia rekrytoinnissa eli pitäisi palkata mieluummin epäpäteviä maahanmuuttajia kuin päteviä suomalaisia.

  Tästä on sitten seurauksena se, että peruskouluihin tulee epäpäteviä, huonosti suomea puhuvia opettajia (epäpätevien suomalaisopettajien jatkoksi), vanhainkoteihin ja sairaaloihin tulee suomea osaamattomia hoitajia, terveyskeskuksiin tulee suomea osaamattomia lääkäreitä jne.

  Umayya Abu-Hanna haluaa tuhota hyvinvointivaltion antamalla julkiset palvelut epäpätevien, suomea osaamattomien ulkomaalaisten hoidettaviksi. Umayya Abu-Hannan mielestä suomalaisten veronmaksajien velvollisuutena on maksaa veroja näiden ulkomaalaisille annettujen suojatyöpaikkojen kustantamiseksi. Tällöin julkisen sektorin työpaikat tietysti lakkaavat olemasta todellisia työpaikkoja ja muuttuvat ulkomaalaisille annettaviksi sosiaalietuuksiksi.

  VastaaPoista
 160. Sanotaan niinkin, että sellainen, joka epäilee kumppaninsa rehellisyyttä, on itse altis muille houkutuksille.

  Niin se taitaa olla.

  VastaaPoista
 161. Kun tämä Suomi on "anonyymi" mennyt tällaiseksi, kannattaa varmaan muuttaa muualle!

  Bye bye! :)

  VastaaPoista
 162. Umayya Abu-Hanna on
  maisteri, hyvä asiantuntematon Anonyymi, taiteiden maisteri ja opiskellut sen lisäksi Haifan yliopistossa kolme vuotta ja vielä Helsingin yliopistossa.

  Olisikohan sinullakin oltava yliopistollinen maisterikoulutus ja vastaavanlaisia luottamustehtäviä, ennen kuin alat vähätellä tämän henkilön pätevyyttä tehtäväänsä?

  VastaaPoista
 163. Iines, kerta vielä! :)

  ----

  Kop kop.

  No kuka se siellä ovella kolkuttaa tähän aikaan aamusta, minulla on vielä paplarit päässä. (Harmistunut ääni.)

  Korson poliisi kansalaisten palveluksessa, rouva.

  Nainen katsoo poliisia hämmästyneenä - niin, millä asialla olette?

  Se on rouva sellainen juttu, että teistä on tehty valitus.

  Jaa valitus? Niin kuin mistä?

  No kun te kirjoitatte siellä netissä kaikenlaisia juttuja. Se on rouva sellainen juttu, on tässä tilanteessa, kun tasa-arvo on toteutunut vasta 82,jotain prosenttisesti, ei ole syytä ilakoida.

  No voi jessus sentään, mitä minä olen ilakoinut?

  No kuulkaa rouva, juttuhan on niin, että suomalaisella, ujolla miehellä ei ole kovin hyvä huumorintaju.

  No kai minä nyt sen tiedän, sen verran on minullakin kokemusta miehistä.

  Juu rouva, ei siinä keski-ikäistä miestä paljon naurata, kun eliniänodote on kovasti paljon alhaisempi kuin naisilla. Ja vielä kun niitä ulkomaalaisia miehiä tulee maahan, niistäkin olette kuulemma kirjoittanut. (Konstaapelin ääni särkyy ja hän painaa päänsä alas.)

  Nainen ottaa konstaapelia leuasta kiinni, nostaa tämän päätä ja kysyy: Mikä sinun nimesi on?

  Mies vastaa: Pentiksihän ne on minua kutsuneet.

  Kuule Pentti, se on sellainen juttu, että lähdet terveyskeskukseen ja vaadit otattamaan eturauhaskokeen ja muutaman muun testin. Onko selvä? Kuule Pentti, sinun pitää pitää itsestäsi huolta.

  Niin, vaikeaahan tämä on...(Konstaapelin ääni särkyy taas.) Nähkääs juttu on niin, että Railin kanssa saimme elää kolmattakymmentä vuotta yhdessä, hyvää, tavallista elämää. Kunnes...(Ääni särkyy.) Sieltä jostakin Afrikan sarvesta tuli pakolaismies, jota Raili tapasi aina kauppareissullaan, mies kun oli töissä kaupan kassalla.

  Ilmankos Raili oli aina niin hyvällä tuulella kaupasta tullessaan, olisi se pitänyt heti arvata. Niin, siis niinhän siinä sitten kävi, että eräänä päivänä Raili sanoi, että se on kuule Pentti sellainen juttu, että tämä taru on nyt loppu ja lähden Muhammadin matkaan.

  Juuri olimme ostaneet toisen kiikkustuolinkin, piti siinä Railin kanssa yhdessä kiikutella hamaan hautaan saakka rinnatusten. Ja nyt kävi sitten näin. (Alkaa itkeä.)

  Voi konstaapeli, käyhän istumaan pöytään, keitän meille hyvät kahvit ja jutellaan vielä hiukan lisää niin eiköhän tämä tästä vielä iloksi muutu! Avaa Pentti sydämesi mulle, tahdon pelkkää hyvää sulle!

  VastaaPoista
 164. Nyt vihreät ovat tehneet aloitteen, jolla haluavat maahanmuuttajakotiäidit suomen kielen kursseille. Hienoa, vihdoinkin heille aletaan tarjota sitä kaikkein tärkeintä ruuan ja asunnon jälkeen: kieltä yhteiskunnassa pärjäämiseen. Minua hävettää suomalaisten puolesta, että kielikoulutus ei ala heti tänne tultua voimalla ja volyymilla.

  VastaaPoista
 165. Kuukauden ensimmäisenä lauantaina helsinkiläisessä ravintolalaivassa kaikaa eksoottinen musiikki. African Night -bileissä kohtaavat Suomi ja Afrikka, naiset ja miehet. Naisia vetää paikalle, se että tummat miehet saavat heidät tuntemaan itsensä naisiksi - ulkonäöstä, koosta ja iästä riippumatta.

  "Missä kerroksessa on eniten niitä mustia miehiä?" Keski-ikäinen nainen, Iines, kysyy ja kuoriutuu märästä takistaan ja ojentaa sen ovimiehelle. Portsari vie takin naulaan ja näyttää peukalollaan ylöspäin.

  Hakaniemen rannassa kelluvassa ravintolalaivassa, lauantai ilta on vasta käynnistymässä. Ulkona puhaltava syysmyrsky lyö vaahtopäitä mereen, mutta laiva seisoo vakaasti paikallaan. Kuutisensataa juhlijaa vetävässä laivassa järjestetään juhlia kolmessa kerroksessa. Kerran kuussa järjestettävissä bileissä kohtaavat toisensa afrikkalaiset miehet ja suomalaiset naiset. Mitä laivan kolmannessa kerroksessa tarkkaan ottaen tapahtuu? Iines, 56, on kaikille tuttu kasvo juhlissa. Hän on työkyvyttömyyseläkeläinen ja tuntee paljon Suomessa asuvia ulkomaalaisia.

  "- Ystävättäreni sanoi osuvasti muutama päivä sitten: jos ei ole varaa lähteä ulkomaille, voi yhtä hyvin tulla tänne. Alkuillasta sisäänpääsy on ilmainen, tuoppi maksaa kaksi euroa, ja seuransa puolesta ei uskoisi olevan Suomessa", Iines kertoo.

  Yhden lapsen yksinhuoltajaäiti erakoitui lapsensa kanssa kotiin avioeronsa jälkeen, mutta on taas intoutunut käymään ulkona. "Suomessa on yllättävän paljon minun ikäisiäni eronneita naisia, jotka haluaisivat uuden seurustelusuhteen. Afrikkalaismiehet suhtautuvat sallivasti naisen ikään, kauneusihannekin on vähemmän rajoittava. Niin, eivätkä he kavahda myöskään naista, jolla on lapsia", Iines kertoo.

  Hänen koulutetussa ystäväpiirissään on ollut lukuisia samanlaisia liittoja, jotka ovat kaikki päättyneet eroon. Iineksen mielestä tarina menee usein näin: nainen, joka on suomalaisesta miehestä hakenut sivistynyttä seuraa, muuttaa täysin ihanteitaan tavatessaan tumman miehen. Hän luo itselleen kuvaa mystisestä tummasta miehestä. Ihastuu mieheen tämän miehisyyden takia, sillä hänen rinnallaan naisen ei tarvitse olla muuta kuin nainen.

  Iineksen mielestä tummia miehiä on helppo lähestyä. Suomalaiselle miehelle pitää aluksi vetää roolia, vaikuttaa mahdollisimman fiksulta. Eri kulttuurista tullutta miestä yrittää vaan ymmärtää kaikilla aisteillaan, ja se lähentää nopeasti, mutta kommunikointi saattaa Iineksen mielestä olla puutteellista. Jos yhteistä kieltä ei ole, viestinnästä vain murto-osa on puhetta. Loppu on tulkintaa. Hänestä suomalainen nainen ei koskaan pysty täysin ymmärtämään afrikkalaista miestä. Kun pahin hullaantumisvaihe on ohi nainen havahtuu ja tajuaa eläneensä valemaailmassa.

  VastaaPoista
 166. Taustaltaan Umayya Abu-Hanna on palestiinalainen ateisti. Itkien hän julkaisi tiedotteen, kun vaalilautakunta ei hyväksynyt hänen ammattinimikkeekseen "monikulttuurisuusasiantuntijaa", joka olisikin ollut väärin. Ei sellaista titteliä ole eikä Abu-Hanna ole mitenkään osoittanut omaavansa asiantuntemusta aihepiiristä. Ei se riitä asiantuntemukseksi, että on palestiinalainen ateisti. Pitäisi olla sentään hiukan lihaa luiden ympärillä.

  Maisterin papereita saa netistä tilaamalla, btw, joten se ei ole mikään meriitti.

  VastaaPoista
 167. Eivät jonkun netistä tilaamat maisterinpaperit vie oikeiden maisterien arvoa.

  VastaaPoista
 168. Maisterin arvo on tottakai meriitti, melkoinen meriitti onkin, se on mittari jonkin alan osaamisen tai hallinnan korkeista taidoista. Tämä ei tarkoita, että kaikilla maistereilla on samanlaiset ja yhtä hyvät taidot, koska oppiaineyhdistelmät ja henkilöiden oma-aloitteinen asiaanperehtyminen on erilaista. Umayya Abu-Hannalla on paperit, jotka on ansaittu opiskelelmalla Taideteollisessa korkeakoulussa ja kahdessa muussa yliopistossa.

  Netistä tilatuista papereista puhuminen on mautonta, enkä toivo että tämän blogin keskustelujen tietotasoa alennetaan suomi24-tasoksi - vienet loput kommenteistasi sinne.

  VastaaPoista
 169. Pring, präng!
  -Korson nettipoliisista, iltaa.
  -No hyvää iltaa, mitähän asianne koskee?
  -Teistä on tehty ilmoitus. Pidätte blogia, mutta ette vastaa lukijoidenne asiallisiin ja aihellisiin kysymyksiin.
  -Kukahan sen kantelun on mahtanut tehdä?
  -Ei kuulu teille. Nyt tuohon sohvaan istumaan ja vastaatte täsmällisesti ja lyhyesti kun minä kysyn. Ja pyyhkikää tuo ylimielinen ilme naamaltanne!
  -Hihih. Anteeksi, mutta kun teillä on tuo virkalakki väärin päin päässä niin tuli mieleen eräs...
  -Kita kiinni! Lakit eivät kuulu tähän mitenkään. Aloitetaan:
  -Miksi Suomeen saa tuoda neekereitä vaikka ne ei tee mitään?
  -En minä ole mikään viranomainen. Mistäs minä tietäisin..
  -Sanokaa vain mielipiteenne1
  -No, kai niidenkin on jossain asuttava, jos kotimaassa uhataan tappaa.
  -Niitä mikään uhkaa. Onko oikein vai väärin hyysätä niitä työnvieroksujia?
  -On.
  -Häh, siis mitä?
  -No minähän vastasin!
  -Yrittää olla niin fiksua maisteria että! No, seuraava kysymys:
  -Onko oikein, että neekerien asunnot maksetaan, mutta rehellinen suomalainen alkkari jää veneen alle paleltumaan?
  -Ei ole. Siis minusta kummallekin pitää kustantaa...
  -Suu kiinni! Eikun auki. Siis kyllä vai ei?
  -No siis, kun min....
  -Eipäs nonotella. Kyllä vai ei?
  -No kai sitten kyllä.
  -Niin että mitä kyllä?
  -Anteeksi vaan, mutta menin hiukan sekaisin, kun...
  -Just niin. Ämmä puhuu lööperiä eikä osaa vastata selviin kysymyksiin. Juuri kuten ilmiantaja kertoikin. Nyt takkia päälle ja vikkelään Mustaan Maijaan.
  -Mutta miksi ihmeessä...
  -Tässä jaksa vastailla. Liikettä ja äkkiä, meillä on muitakin hommia tänään.
  -Mihin te minua sitten viette?
  -No asemalla se sitten selviää. Meillä on kuulkaa keinomme saada teidät vastaamaan. Kaipa tiedätte, että laki on laki myös netissä. Halla-Aho pääsi sakoilla, mutta teille taitaa tulla kakkua oikein kunnolla.
  -Olen valmis.
  -Hyvä. Kunhan tarkastaja Ano Nyymi saa teidät kuulusteltua, saattaa olla jo aamuaurinko korkealla. Tästä tulee hauskaa!
  (koleaa naurua, kuuluu sulkeutuvan oven ääni, auto käynnistyy ja ajaa pois. Naapurin ikkunaverhot heilahtavat merkitsevästi)

  V.

  VastaaPoista
 170. Missä se maisterin paperin arvo on kun he ovat työttömänä? Onko tuo se meriitti?

  Jo aikaa sitten lehdessä luki, että jopa 80% vastavalmistuneista kauppatieteidenmaistereista joutuut heti työttömyyskassan asiakkaiksi ja puolen vuoden jälkeen jopa 35% ovat vieläkin työttömiä. Suurin osa niistä, jotka olivat päässeet töihin, olivat ottaneet vastaan työtä joka ei vastaa koulutusta. Suurin osa viime vuoden vastavalimistuneista maistereista työnskentelee nyt myyjinä ja Mcdonalds ja Hesburger on heille suurimpia työantajia.

  Monet uskoo että tämä on liiottelua, mutta valitettavasti ei ole, ja tilanne voi olla vieläkin huonompi kuin media antaa ymmärtää!

  VastaaPoista
 171. Voi elämä, tämä V:n tarina nauratti kybällä, lainatakseni kulunutta kliseetä. Noin pitää kirjoittaa, Anonyymi siellä ylempänä, joka kirjoitit kyllä hyvin, oikein mallikelpoisesti mutta vähän kylmän steriilisti, hyvää tarinaa. Iines oli siinä niin elämälle vieras, etten tuntenut häntä. Vähän kuin olisivat kirjoittajan omat ennakkoasenteet kuultaneet läpi. V:n tarinassa ihmisissä oli lihaa ja verta.

  PS Minä tahdon mieluummin tuon laihan Korson poliisin kuin kolme mustaa isoa.

  VastaaPoista
 172. Hyvä Iines opettaja, minä en osaa luotsia, mutta saan kaiten tällä vajjaalla aksentillani jotain lohkaista?

  Minusta maailman kaikki ihmiset ovat yhtä hyviä, tai yhtä pahoja. Tai sitten ne kaikki voivat mennä meleen. Minäkin sitten kun ensin muut, mutta lasistit voisivat jäädä tänne kakkimaan keskenään. Valmaan ne elilaisuutta löytäsivät toisistaankin kun niillä on semmonen mieli kelta.

  Sitten olisi koko maailma heidän. Kuin iso, autio saali jossa ei eli tansseja tanssittaisi eikä eli lauluja laulettaisi. Naulukin olisi samaa pelottavaa hohotusta kuin sillä yhellä siinä yhessä elokuvassa jota sohvan selustan takaa katsoin kun iskä ei huomannut. (Menin sitten äkkiä peiton alle pelkäämään)

  Niin, jos lasistit olisivat keskenään niin maailma olisi sitten hyvä paikka. Mutta en minä tänne ainakaan yksin haluaisi takaisin sieltä melestä nousta niihen lasistien seulaksi. Vaikka ei ne kai yhtä elimielistä ehkä huomaisikaan. Mutta pelottaisi minua silti jos ei olisi yhtään neekelikavelia enää tuvan lattialla leikkimässä niin kuin nyt toisinaan on.

  Se on hyvä, kun ne saivat sen sala-ampujan siellä naapulimaassa Luotsissa kiinni. Se olisi pitänyt kyllä saada jo aiemmin, mutta nyt on viime hetki. Minun ystävät jo pelkäsivät, että se tulee tänne kun Luotsissa kohteet loppuvat, mutta aika paljon sen olisi pitänyt vielä ampua ja sitten se ainaskin olisi jäänyt kiinni.

  Senkin mulhaajan tausta on minulle ihan sama, kuka ja minkämaalainen se on. Niitä kun on kaikkialla. Iskä sannoo, että joka maassa ympäli maapallon. Ja Leppävirrallakin saattaa olla. Tai Mikkelissä. Pyhtäällä ja vaikka Tollonsuolla. Yksi setä ammuskeli meijän vieleisessä kellostalossa kellan, mutta ampu ohi ja se sattu ikkunaan. Se kuula. Naapulin lasten äiti pelastu sitten kun hyppäsi palvekkeelta ja jalaka vain multui. Iskä sitten aamulla keltoi, että se oli ylittänyt ampua ittensä. Se setä. Mutta oli vain kolvanlehti kälventynyt ja kuulo mennyt. Sillonkin pelättiin kun polliisit tulivat ja kovaääniset huusi ja siniset valot loisku yössä.

  Mutta maailma olisi valmaan mukavampia talinoita täynnä jos lasistit vain täällä eläisivät eikä meitä muita olisi kun oltaisiin siellä melenpohjassa. Olisiko se niin Iines ope?

  VastaaPoista
 173. Kop, kop.

  - Kuka siellä?
  - Korson poliisi.

  - Iltaa...
  - Oletteko te Iines?

  - Ky... kyllä...
  - No niin, lähdetäänpäs sitten kamarille.

  - Mitä... miksi...
  - Vihakirjoittelu netissä on raskas rikos.

  - Enhän minä... päinvastoin olen yrittänyt sensuroidakin, kun Ja...
  - Vai sensuroida... Säästäkää selitykset tuomari Kemppiselle.

  - Tämän täytyy olla erehdys...
  - Korson poliisi ei erehdy. Varokaa sanojanne.

  - Mutta minähän puolustan aina mamuja...
  - Niinköhän? Myös miehiä?

  - Miehiä myös... mamumiehiä ainakin?
  - Näinköhän on? Muistatteko mitä tapahtui pimeänä lokakuun iltana torstaina klo 21.42 viisi vuotta sitten?

  - E... en...
  - Ettepä tietenkään. Minäpä verestän muistianne. Silloin ovikellonne soi.

  - Ovi... kello... Ai niin, se oli se...
  - Aivan. Synkkä musta mies.

  - Mu... mutta enhän minä...
  - Ette. Te ette päästänyt häntä sisään, vaikka hän oli selvästi musta mies ja värjötteli kylmissään lokakuisessa räntäsateessa pimeällä pihalla. Mitä peliä se sellainen on?

  - Mi... minä en uskaltanut...
  - Siis pelkuri rasisti. Paha juttu. Paha, paha juttu.

  - Mutta mistä te tiesitte sen...
  - Meillä on keinomme. Näin meidän kesken, kun te nyt kuitenkin olette hento viehko nainen, voin paljastaa kuka teidät narautti: erikoisagenttimme Dzei Dzei Hymiökoski. Tunnetaan myös nimellä J. Ape.

  - Jii Ape... mutta sehän kirjoittelee palturia, älkää uskoko...
  - Palturia? Mitä te puhutte. Siinä on mies, jolla on faktat hallussa.

  - Eikä ole...
  - Älkää vänkyttäkö. Tyhjien aukkojen täyttö loppui nyt. Tiedättekö te, kuka se synkkä musta mies oli?

  - Ee... en...
  - Se oli itse erikoisagenttimme Räsänen valepuvussa. No niin, ulsteria niskaan ja menoksi. Jumalauta, näillä lakeuksilla ei vihakirjoitusta harrasteta. Komissario van Vaari... ajakaa se maija lähemmäksi... Ja pyytäkää konstaapeli Tapsaa avuksi... tämä täti vikuroi... ai... sillä on luiset nyrkit... ai... apua... Roisto-Riku, tuo pakkopaita... ai...

  VastaaPoista
 174. Arvoisa herra, Mr Gee,

  sinähän räjäytit pajatson ja täten sanon, ettet tarvitse minkään valtakunnan kouluja enää. Kun katsos koulujenkin tärkein tehtävä on opettaa, että kaikki ihmiset ovat yhtä tärkeitä ja samanlaisia siellä nahkansa alla. Mihin sinä muka koulua enää tarvitset?

  Mutta mene nyt kuitenkin, sillä luulen, että pystyt opettamaan paljon siellä opettajia ja muitakin, sillä kouluissa on aina myös muutama pikkuinen hmmm rasistinpoikanen. Lykkyä tykö ja tulehan taas kysymään jotain! Tai siis vastaamaan.

  VastaaPoista
 175. ..Tyhjien aukkojen täyttö loppui nyt. ..

  Nyt meni kalj.. kahvit väärään kulkkuun. Kyllä sinä Tapsa osaat. Kiitos ja kumarrus. Sulkakynäsi on hervoton.

  Tuossa ylempänä on muutenkin sellaista tarinaniskentää, että naurua piisaa, ainakin minulla, tarinan kohteella. Oma kynäni jäykistyy silkasta hyvien kirjoitusten ihailusta.

  VastaaPoista
 176. Härremunjee,

  olen pari päivää poissa, ja sillä välin onkin jo myös laajoille kansanjoukoille selvinnyt että Tapsa ja minä tunnetaankin vuosikymmenten takaa!!! ;):D

  Ei nym mennä yksityiskohtiin, Tapsa! ;) :D

  - Ynnä etttä naiset ovat vapaampia burkhassa, ja että Laasasen blogi ei ansaitsemaansa tunnustusta julkisemmallakaan areenalla saa!!!

  I am shocked! :D:D:D

  Good Grief! Pitäisi se vaan Charinkin pysytellä kotonansa, ja pyykinripustelun lomassa, kuiva pyhje pään päällänsä, paremman burkhan puutteessa, olla kommentoimassa lukemaansa, että pysyisi kuri ja järjestys... :D

  "Miesten Saunavuoro": oikeasti odotan, että saan nähdä sen! Useimmat ihmiset kuulemma poistuivat leffateattereista itkien; niin koskettava se olisi.

  - Paremmassa taloudellisessa tilanteessa ostaisin sen heti, mutta nyt täytyy vähän laskea senttejä; kuten joku Iineksen nokkelista kirjoittajista huomasikin, minulla menee neljännesvuosittain jopa lähes 40 egeä puhelinlaskuun!!! Kyä sillä perusmaksulla (8,90e/kk) pitäisi pärjätä, ja muu (max 3,50 e/kk) on turhaa löpinää. Olkootten sitten virastoasiaa eli ei ;): - Että ei tällä tuhlurimeiningillä paljon laatuleffoja ostella ja kattella... ;)

  Iines, jos viikonloppuna katselit BB-tä, niin kuulitkin jo kuinka Niko lyhyesti kommentoi miesten ja naisten välejä Slovenian BB-talossa: siellä lienee oikeasti aika lailla tilanne päällä. Nikon tulkinta oli se, että slovenialaiset miehet (siis ne asukkaat, ei kansa; siitä Niko tuskin viikon kokemuksella pystyy päättelemään yhtään mitään, varsinkaan kun asukkaat olivat "julkkiksia") eivät arvosta naisia samalla tavoin kuin suomalaiset miehet.

  - Kirjoitan tätä osia luettuani, ja nyt pääsin tähän poliisi-juttuun-asti.

  Hyvät hyttyset!

  Sanat ovat hukassa.

  - Onkohan meillä kaikilla kuulkaa liikaa aikaa?! Tai ehkä sellaista energiaa, jonka voisi kanavoida paremmin? - Vaikka ikävöinkin viime päivinä nettiä :)

  VastaaPoista
 177. Raadoin kuin majava äitini luona koko viikonlopun; siivosin kotia, ravasin kaupoissa ja apteekissa ja luontaistuoteliikkeessä, ja heräsin aina tuntia aiemmin, että ehdin edes vähän toeta oman aamukaffen myötä sellaiseksi, joka on jotenkin, edes etäisesti, sosiaalinen. - En ole ns. aamu-ihmisiä.

  Tänään oli äidillä Tärkeä Vitamiini-Piikki-Päivä.

  Noh, sain sitten patistella äitiä vuoteesta ylös, valmiin, vuoteeseen tuodun aamiaisen (kahvia iso muki; paahdettu leipä, ynnä kinkkua, juustoa ja kurkkua. Sekä kunnon viipale pullapitkoa) ääreen.

  - Sittenkin se lähtö oli äidille vaikeaa: uuvutti, vatsaan koski, ja jännitti. B-bitamiini-piikki, joka pitäisi ottaa 3 kkn välein, oli nyt 2 kk myöhässä - piikin puute voi johtaa perniöösiin anemiaan, mikä ei ole toivottavaa. - Ja joka vitamiini-puutos aina, vääjäämättä, johtaa uupumukseen. - Joka viikko, viimeiset pari kuukautta, äiti on ollut menossa piikille, ja minä uskonut. Kunnes siis nyt iskin tänään kantapäät maahan.

  Minun on nyt, siis juuri nyt, ja konkreettisesti tänään, vaikea opetella hyväksymään se, että äitini tarvitsee samanlaista hoivaa kuin ne minun muutamat mummu-ystäväni täällä. - Tänään äidin kotona tilasin ekaa kertaa henkilöauton (pakuun on vaikea kiivetä) taksiksi äidille... Näiden mun "vara-isoäitien" kanssa se on ollut ihan rutiinia.

  On ollut helppoa olla hellä ja kannustava heille; äitiä tekisi vähän mieli kovistella: että hyvä nainen: fiksu, reipas, ja viisas, Minun Äitini: älä nyt anna asioiden mennä näin!!!

  Älä väsy, älä vanhene, älä muutu, ja ole reipas!!! Tarvitsen sinua koko ajan, enkä halua jaksaa puolestasi!!!

  - Olen Kauhujen Tytär, tiedän.

  Mutta en siis ravistellut, nielin ensin surun ja itkun, ymmärsin myötäillen ja välillä kovistellen (ettei siis kähinän vuoksi kotiin jäätäisi) aamu-kiukun, ja hommasin äidin hellästi taksiin; sain hänet tällä kertaa kivalle uudelle hoitajalle.

  Omahoitajan kanssa ei kemiat synkkaa; järkevää olisi pyytää uusi omahoitaja, jonka luo olisi helppo mennä, eikä vitkuttaa käyntejä.

  Tätä olen ehdottanut viiden vuoden ajan; että saataisiin kiva omahoitaja; mutta kun minä olen se ainoa meistä likoista ainoa joka hoidan asioita, olen myös se, johon puretaan turhautuminen, väsy, ja paha mieli.. Ehdotukseni eivät siis juurikaan mene läpi.

  Eilen siivosin, ja kokkasin meille (ihanat tarpeet äiti oli varannut; laitoin kalkkunarullaa, kreikkalaisia uuniperunoita, salaattia ja juustokakkua). Tänään leivoin porkkanaleivän ennen terkkarikäyntiä, illaksi. Reissun jälkeen äiti otti konjamiinihuikan ja kävi pitkäkseen täkin alle, BBtä katsomaan, ja minä ravasin kaupan, luontaistuoteputiikin (kalaöljy) ja apteekin (verenpainelääke).

  Itselläkin alkaa polvet vähän lyödä setsuuria.

  - Ja tuntuu siltä, että olen ainoana meistä lapsista ihan pihalla; muille äidin vanhuus tuntuu olevan selvempää kuin minulle, joka kuitenkin olen käytännössä yksin vastuussa äidin arkipäivän sujuvuudesta.

  VastaaPoista
 178. Char,

  heheee, tämä on jo liian hyvää. sinähän se kaikkein hervottomin ja burleskein olet! Taustallasi soi yhä riemukkaampi uupperamusiikki ja kaikkein rehevin valkyyria. Olen vaikutettu.

  Tänään minua on hemmoteltu blogissani. Olen saanut lukea muikeita kirjoituksia - koko ajan vain tahti kiihtyy.. Eipä ole paljon tarvinnut miettiä omaa kirjoittamistaan, kun saa nauttia näistä hillittömistä teksteistä. Tattista vaan, kamut, uudet ja vanhat.

  VastaaPoista
 179. Kun tietää, miten vaikea Taik:uun on päästä, ei voi kuin nostaa hattua U A-H:lle sieltä valmistumisesta!

  Joskus olen lukenut hänen haastattelujaan lehdistä ja joka kerta olen ollut vaikuttunut hänen viisaudestaan, lempeydestään ja monipuolisuudestaan.

  Juuri tuollaisia ihmisiä Suomi tarvitsee!

  VastaaPoista
 180. Nimenomaan, Kuunkuiske, useimpiin yliopiston tiedekuntiinkin on helpompi päästä, käsittääkseni oikeustieteitäkin lukemaan. Vain teatterikorkeaan lie vaikeampi päästä kuin taideteolliseen? Tilastoja ei nyt ole, puhun muistinvaraisesti.

  Muutoinkin Umayya on fiksu ihminen. Ei tarvitse edes ajatella, mistä hän on ponnistanut tähän, mitä nyt on. Siinä jää moni rutisija toiseksi.

  VastaaPoista
 181. Oikeasti, emme me Iinestä sinne vankilaan voida päästää, vaikka vankilakokemusten status nousseekin tulevaisuudessa huomattavasti, kun sinne yhä useampi poliitikko lähtee "löytääkseen itsensä".

  Tulevien eduskuntavaalien vaalivalvojaiset pidetään tiettävästi sattuneista syistä Sukevalla, ns. Sukevan isossa verstaassa.

  Vaari ajaa amerikkalaisen avolavan renkaat kirskuen Iineksen oven eteen juuri kun poliisit ovat hänet viemäisillään. (Mikis istuu pelkääjän paikalla)

  Dillingeri tempaisee Iineksen kädestä lavalle, jossa on tunnelma ylimmillään - suurimmat lukutoukat ovat lukeneet kirjaa koko matkan Iineksen talolle.

  Lavalla hullunkurinen perhe: Tapsa, Valto, Jape, Kuunkuiske, Delilah ja muut, Valtoa lukuunottamatta kaikki naamioituneena. (Char ei päässyt, kun sillä oli viestinsä yhdeksäs jatko-osa vielä kesken ja Wagner grammarissa vasta puolessa välissä)

  Japen naamiointi muistuttaa Pekkaa elokuvassa Pekka ja Pätkä neekereinä, kun sitä vähän hävettää osallistumisensa pelastusoperaatioon, josta ei toisaalta voinut poiskaan jäädä.

  Naureskelee vain salaa itsekseen, kun ajattelee tämänkin menevän Kongon vapaustaistelijoiden piikkiin. - Toki hän on varautunut matkaan myös kassillisella muita valepukuja, ettei kovan paikan eteen ihan neekerinä joutuisi.

  Metsän laidassa vilahtaa tumma varjo, josta Tapsa ennättää todeta: Katsokaa, onko tuo se Päivin veli, ennenkuin vauhti ja liika lukeminen lennättää hänet istualleen avolavan pohjalle.

  Renkaat vinkuen ajamme lähimpään vastaanottokeskukseen, josta anomme poliittista turvapaikkaa Kööppenhaminasta, koska osaamme kaikki niin hyvin ruåtsia.

  Tapaus aiheuttaa kovasti kohua ja kriisin valtionhallintoon, oikeusministeri Brax asettaa ennätykselliset kahdeksan komiteaa tutkimaan asian ulottuvuuksia.

  Sitten heräsin.

  VastaaPoista
 182. Iines: "Muutoinkin Umayya on fiksu ihminen. Ei tarvitse edes ajatella, mistä hän on ponnistanut tähän, mitä nyt on. Siinä jää moni rutisija toiseksi."

  Umayan koulutuksessa ei varmasti ole mitään vikaa, mutta rutisija hän on kyllä itsekin ja ne hänen ja tyttärensä kokemat arkipäivän rasismikokemukset, joku kävelee päiväkotimatkalla väärällä etäisyydellä heistä, koska on rasisti.

  Toisekseen Umaya Abu-Hanna ajaa Suomen sellaista positiivista syrjintää, jota ei voi kuin vastustaa.

  VastaaPoista
 183. Hei Iines,

  olen tosissani.

  Mitään hassunhauskaa ei viestissäni ollut; äitini on oikeasti ollut todella vahva nainen. Niin henkisesti kuin fyysisestikin.

  Nähdä hänet nyt niin vapisevana ja miettimässä sitä, että pääseekö koskaan vaikka luokseni kylään, tunnin junamatkan päähän, ja sitä ennen purkamassa turhautumistaan siihen, etten ollut osannut ottaa hänen mielestään oikeaa voiveistä käteen - kun minuakin itketti ja väsytti; vaikea meidän kahden ihmisen siinä oli kurjassa tilanteessa puljata.

  Parhaamme tehtiin tänään molemmat, ja jos se on sinusta ja muista lukijoista sirkushuvia ja burleskia, niin ei se minua loukkaa.

  Leipää ja sirkushuveja kansalle, niinkö? :)

  - Minä oikeasti luulin, että me voitaisiin täällä kirjoittaa todellisista asioista, silloin kun ei selvästi vitsailla.

  Minulle tämä päivä oli ensimmäinen pakollinen alku omasta äidistä luopumiseen, eikä yhtään hauska.

  Äiti todella koetti parhaansa, ja minä myös.

  Näitä vitsailuja äitini kustannuksella en juuri nyt jaksa; olen jaksanut olla reipas, kannustava ja iloinen kolme päivää, oman huolen ja surun ohella.

  Ihan näin uupunut äitini ei ennen ole ollut.

  Jos tämä äiti-lapsi-suhteen lopullinen loppu (koska näin nyt kävi), ja hoivasuhteen muuttuminen toisenlaiseksi on teistä burleskia ja hauskaa, en voi olla muuta kuin surullinen puolestanne.

  Minä näen siinä ensin surun ja luopumisen tuskan. Ja pelon. Ja ikävän.

  Myös äidin puolelta.

  VastaaPoista
 184. Kop, kop.

  - Kuka siellä?
  - Korson poliisi. Lain nimessä avatkaa ovi.

  - Mitä asianne koskee?
  - Oletteko te Iines?

  - Totta kai olen!
  - Hyvä, että vihdoin tavoitimme teidät. Ette ole tavannut avata ovea kun olemme käyneet ovellanne. Teillä lieneekin paljon salattavaa? No, se selviää kyllä kuulusteluissamme, lähdetäänpäs asemalle.

  - En minä noin vain voi läht...
  - Kyllä voitte, nyt emme päästä teitä käsistämme. Syytä epäillä -kynnys on ylittynyt kirkkaasti.

  - Enhän minä ole tehnyt mitään...
  - Aivan, ette ole tehnyt mitään, vaikka olisi pitänyt. Palstan päätoimittajana Te vastaatte siitä, että asiattomuuksia ei julkaista. Toimimattomuudellanne olette saattanut syyllistyä mm. avunantoon törkeässä herjauksessa, mutta tämä täsmentyy kuulusteluiden ja tutkimusten edetessä.

  - Mutta eihän oikeusvaltiossa...
  - Oikeutta ja laillisuutta sekä vastuukysymyksiä tässä juuri tutkitaan. Olemme tarkkaileet palstaanne pitkään ja kuten sanoin Syytä epäillä -kynnys on ylittynyt railakkaasti. Tietojemme mukaan teille on asiasta aiheellisesti huomautettu, mutta olette näistä viisveisannut.

  - Tämähän on ennen kuulumatonta, että nainen...
  - Väitättekö, että naiset ovat syyntakeettomia?

  - Mutta...
  - Ei mutteja. Olette epäillysti, rikollisella tavalla, jättänyt lähimmäisen huolen huomioimatta ja omalla tuottamuksellisella toiminnallanne pahentaneet tilannetta, antaen lisäpontta epäiltyyn rikolliseen toimintaan.

  - Mutta kun MINÄHÄN olen se herjan kohde, oikeasti...
  - Onko teillä muuta näyttöä kuin oma puhe? Jos jotain näyttöä on, olkaa hyvä ja esittäkää se. Muutoin häitsette tutkintaa ja estätte oikeuden toteutumista.

  - Mutta kun minua solvataan ja nälvitään koko ajan...
  - Tuosta ei ole näyttöä ja vaikka olisikin, ei se vähennä Teidän vastuutanne.

  - Mutta kun niin metsä vastaa kuin sinne huutaa...
  - Hyvänen aika nainen! Ettehän te voi ryhtyä tuomariksi ja kostonenkeliksi. Konstaapeli Putkonen, tuokaapas nippusiteitä, tämä lintu taitaa käydä hankalaksi. Ja ota se nokialainen nuoriso-ohjaaja myös mukaan, eiköhän sillä saada tällekin uppiniskaiselle asiakkaalle kuri.

  - Ette voi! Minä olen ollut luottamusmies ja tiedän oik...
  - Putkonen, tuo äkkiä myös suukapula, nyt tämä menee jo rivon hervottomaksi.

  - Mutta entä se kun Hesarissa luki floorapurkista, niin...
  - No niin, sieltä se tuli. Isänpäivä juuri tulossa ja tämä on jo täydessä iskussa. Aina näitä pahimpia saa traijata sivummalle että eivät pilaa tärkeää päivää herjakirjoituksillaan. Olipa hyvä, että yhytettiin tämä jo nyt, niin säästytään monelta riesalta sitten loppuviikkoa kohden mennessä. Putkonen, maija käyntiin ja asemalle....mutta käydän huoltsikan kautta, ostan hiukan donitseja. Tulee pahat kuulustelut.

  VastaaPoista
 185. Voin valottaa sen verran, että Iines vaipuu mieluusti ja melkoisen hereästi Dillingerin syliin, tai kuka siinä nyt sattuukin olemaankin, huokaa voipuneesti mutta tyydytettynä kaikesta huomiosta ja etenkin kahdeksan komitean pystyttämisestä tapauksensa kunniaksi. Kaikki nauravat lopuksi helpottuneesti, kun turvapaikka myönnetään porukan mahtavan ruåtsinkielentaidon vuoksi. Anonyymia jää vähän harmittamaan, ettei koskaan viitsinyt lukea pakkoruåtsia.

  VastaaPoista
 186. Hymiö, ai hurja,

  nyt irtosi loputkin. :) Pakko piirtää hymiö, sanat loppuvat tämän räiskyvän ilotulituksen keskellä. Ja pakko pyyhkiä poskia kuiviksi.

  Mahtavaa!

  VastaaPoista
 187. Char,

  koin tekstisi aika voimakkaasti, enkä suinkaan kevyesti. Tässä on nyt kuitenkin ollut sellaista tekstien räiskettä, että luin tekstisi ensin taiteellisena kokonaisuutena ja olen pahoillani, jos suhtautumiseni tekstiisi loukkasi sinua.

  Tiedän kyllä, mitä lähiomaisesta luopuminen merkitsee, kun elää sen prosessin keskellä. Minä elin tämän prosessin jokunen vuosi sitten, kun äitini sairastui syöpään kesken kauneimman kesän. Puhuttiin kultaisesta karsinoomasta ja minun tajuntani kieltäytyi rekisteröimästä sanaa karsinooma, koska sen edessä oli kultainen. Muistan, miten ajoin äidin Porista kotiin mökille, kun lääkäri oli sanonut, että voi se syöpääkin olla. Äidillä oli päässään vihreä lippalakki, joka nyt roikkuu vanhan salin peilin kulmassa, tyhjänä.

  Kuitenkin muistan tuon ajan voimakkaana aikana, joka surun ohella sisälsi paljon iloa: samalla kun suru vahvistui, vahvistui minussa ilokin. Koin iloa työstäni, oppilaista, joille annoin varmaan parastani samalla kun itkin autoa ajaessani päivittäisillä Porin-reissuillani, kun äiti oli sädehoidossa ja pyysi minua tuomaan lihapullia ja paistamaan pihvejä, joita ei sitten pystynytkään syömään. Hän oli vaikea potilas, vaati alituista läsnäoloa.

  Char, jaksamista ja voimia sinulle. Kaikki tämä kuuluu elämään. Ja kaikessa surussa on lohdullista se, että ei ole surua ilman iloa.

  VastaaPoista
 188. Samulin kanssa jokseenkin samoilla linjoilla.

  Uumaija oli aikoinaan sangen mielenkiintoinen ja pätevä toimittaja.

  Nykyisin profiloituu ilkeänä Asian ajajana.

  VastaaPoista
 189. Kop, kop.

  - Vem där?
  - Ko... Kor... Voi perseen suti, mikä on Korso ruåttiksi...

  - Onko där Korsås poliissi?
  - On... Avatkaa ovi, vassakuu.

  - Ja visst, härr poliissi... nuin...
  - Oletteko te Iines?

  - Jag...? Nej, jag är van Vaari.
  - Mitä per... No, sinä siellä takana, oletko sinä Iines?

  - En. Minä olen Richard den Roligen.
  - Onko siellä muita... sinä siellä, oletko Iines?

  - Kuunkuiske minä olen, oi komea poika.
  - Äh... tuota... entä sinä?

  - Delilah on nimeni ja salaisuus on ikäni.
  - Häh... onko muita, kukas koltiainen siellä luuraa oven takana?

  - Minä olen Jape ja minä olen teidän puolellanne!
  - Älkääpäs pelleilkö! Muuten saatte tutustua Nokian nuoriso-ohjaajaan, se on fakta!

  - Fa... fatwa...?
  - Eipä uhkailla, paksu imaami! Hei, sinä isotis... hmmm... bursleskikaunotar siellä, oletko Iines?

  - En... hih hih... minä olen Char.
  - Mitä te täällä teette?

  - Hoidan sairasta tätiäni.
  - Iines-tätiäkö?

  - En suinkaan, vaan hauskaa tätiäni, hih hih.
  - Monikaa?

  - Hih hih, kun te olette vitsikäs...
  - Kutsukaa se täti tänne!

  - Tätiii... tule tänne, poliisisetä käski!
  - No niin täti... mikäs teidän nimenne on?

  - Mikis.
  - Voi per... nyt riitti... kele. Minä otan lopputilin. Se on nyt toisten miesten vuoro.

  VastaaPoista
 190. No, Riku, minä en tunne noita asioita, joista Samuli puhuu, enkä Umayyan asiaa koskevia lausuntoja.

  Kommenttini koski lähinnä niitä seikkoja, jotka esitettiin Umayyasta väärin. Voi olla, että hän on herkistynyt noissa rasismiasioissa, mutta varmaan voi kysyä: mistähän se johtuu.

  VastaaPoista
 191. Vaihteeksi totista asiaa Korson poliisista:

  - Kuinka monta Korson poliisia tarvitaan vaihtamaan palanut lamppu?
  - 11. Yksi vaihtaa lampun ja 10 on valmiina pamputtamaan, jos lamppu vastustaa viranomaisia.

  - Kuka on Iineksen paras ystävä?
  - Korson poliisi. Se osaa pidättää.

  Miksi Korson poliisilla on pamppu vasemmassa kädessään?
  - Koska asiakas on aina oikeassa.

  VastaaPoista
 192. Myös blogi(kin)auktoriteetti(kin) Kemppainen(kin) kommentoi(nee) Iineksen asiaa.

  "Nythän en sano, enkä väitä - kuten en yleensäkään, mutta Dutshenburgerin Hollannin levytyksien kuunteleminen kaksinkertaisella nopeudella aiheuttaa maanjäristyksiä mielessä. Tässä en näe suurta eroa gramofonin ja Ipodin, tai edes Nokian N8:n välillä. - Bloggaajien täytyy kunnioittaa esivaltaa ja ylempiään, mutta silti sanon, että jeesusperkele, se Iines on oikeassa!"

  VastaaPoista
 193. Kop, kop.

  - Kuka siellä pimeessä kolkuttaa?
  - Polisen från Korså...

  - Onko joku kuollut?
  - Ja ja, on... Avatkaa ovi, vassakuu.

  - Hirveetä, kuka vainaja on?
  - Oletteko te Iines?

  - Jag...? Nej, jag är Stefan den Helige von Reklambyrå.
  - Mitä per... No, sinä siellä takana, oletko sinä Iines?

  - En. Minä olen Richard den Roligen von Dillinger ja olen täällä ryöstämässä Iinestä.
  - Jaa, emme tutki nyt ryöstöjä. Onko siellä muita... sinä siellä, oletko Iines?

  - Kuunkuiske minä olen, oi komea poika ja olen täällä nostattamassa henkeä.
  - Äh... tuota... entä sinä?

  - Delilah on nimeni ja olen täällä sovittelemassa tulehtunutta tilannetta.
  - Häh... onko muita, kukas koltiainen siellä luuraa oven takana?

  - Minä olen Jape ja minä olen täällä neuvonantajan ominaisuudessa ja korjaamassa Iineksen koneita! Tietokone on ylikuumentunut ja räjähtämistilassa.
  - Älkääpäs pelleilkö! Muuten saatte kaikki kutsun kamarille!

  Hei, sinä isotis... hmmm... bursleskikaunotar siellä, oletko Iines?

  - En... hih hih... Olen Char, ja päälläni on vain paita. Meillä on nimittäin remontti ja unohtui kun ikkunamiehet kurkisteli.. Olen kyllä tosissani.
  - Mitä te täällä teette?

  - Konsultoin Iinestä seksologian kysymyksissä..
  - Iines-tätiäkö?

  - Hih hih, kun te olette vitsikäs...
  - Kutsukaa se täti tänne!

  - Tätiii... tule tänne, poliisisetä käski!
  - No niin täti... mikäs teidän nimenne on?

  - Mikis.
  - Voi per... nyt riitti... kele. Minä otan lopputilin ja lähden Korsåån.

  VastaaPoista
 194. Niin, se vielä, että en malttanut olla istuttamatta omaa versiotani Tapsan version päälle, en siksi, että siinä oli korjaamista, vaan ihan vaan, koska se innosti.

  VastaaPoista
 195. Iltalehti: "Ryöstömurhaaja vei bloginpitäjän, korson poliisi ei kommentoi."

  Holmlund: Olen asettanut komitean tutkimaan mahdollisuutta siirtää jutun tutkinta Kilon poliisin puolen kilon erikoisryhmälle, myös turvallisuus- ja vastuuvahinkosuunnitelmat ovat vireillä. - Kameravalvontaa ja peltipoliiseja tultaneen lisäämään.

  Paatero: Holmlund puhui just ku mun suustani!

  VastaaPoista
 196. Yksimielinen, yksimiehinen rikuriemuraati on valinnut Tapsan klo 21:45 kommentin parhaaksi laajempien kuvaelmien sarjassa.

  Palkinto, Floora-paketti, luovutetaan asianomaiselle tämän toivomusten mukaan.

  VastaaPoista
 197. Emme valita, ainakaan hirveästi, rikuriemuraadin palkinnosta, vaan taputamme pikku kätösiämme ja korostamme, että lähestyvän iskänpäivän kunniaksi, liitämme rasvapurkin kylkeen pullon Altian tuotteita, voittajan valinnan mukaan.

  VastaaPoista
 198. Nå, kaikki oli hyviä versioita ja jokaisessa oli hauskoja nyansseja, "eleitä" ja persoonalisia maneereita jotka on jääneet takaraivoon, jostain syystä.

  Tuostahan saisi jo pikkukirjasen isänpäivän ratoksi.

  VastaaPoista
 199. (Kirjanen voittaisi suosiossa suomalaisen runokirjan, ainakin kaiken Oksasen tuotannon tuolta saralta, luulen)

  VastaaPoista
 200. (Tietty olisi pitänyt huomata kirjoitta versio jossa on "kaikki" mukana. No ehkä joskus sitten...)

  VastaaPoista