22.11.2010

Tarina vegaanilapsesta

Olipas kerran pikkuinen Vegaanilapsi. Tarina ei kerro hänen sukupuoltaan, sillä hän tuli tähän tarinaan lehtiartikkelista, jossa kolme vegaanilapsen äitiä valittivat siitä, että Kaupunki ei anna heidän lapsilleen vegaanin ruokaa päiväkodissa, vaikka he ovat vegaanilapsia.

Kaupunki oli sanonut, että vegaaniruoasta ei tule tarpeellisia vitamiineja ja hivenaineita. Kolme äitiä sanoivat lehdessä, että he antavat vegaanilapsille kyllä tarvittavat vitamiinit, B12 ja D, ostavat oikein pilleripurkit, kun vain Kaupunki nyt vaan antaa vegaaniruoan.

Eräänä marraskuisena maanantaiaamuna Vegaanilasta sitten vietiin päiväkotiin. - Hei täällä tulee Vegaanilapsi, huusi äiti päiväkodin ovelta.
- Muistakaa, ettei hänelle saa antaa muuta kuin maasta tullutta ruokaa. Ei eläimen lihaa, ei munia, ei mitään kemiallista lisäainetta.
- Muistetaan muistetaan, meillä on hänelle porkkana-ruusukaalilaatikkoa ja veteen tehtyjä pinaattilettuja, huusi kokkerska veivaten lihapullataikinaa, kunnes muisti ja kiljahti: - Herra siunaa, unohdin pyörykkätaikinasta sipulit! Samalla tuli Muslimilapsi siihen katselemaan siunaamista ja kokkerska imaisi huulensa sisäänpäin. - Sussiunaa, korjasi hän sitten sanomistaan. Ovatkohan sudet jollekulle kiellettyjä, mietti hän sitten hieman kurillaan, lihava ja hyväntuulinen kun oli. Lapsia hän rakasti yli kaiken, ja jokainen sai, mitä vanhemmat pyysivät.

Lihapullat paistuivat ja niistä levisi taivaallinen tuoksu yli päiväkodin leikkisalin. Vegaanilapsi seisoi sormi suussa katselemassa. Kun lihapullakulho kannettiin pöytään, hän ei voinut vastustaa tuoksua, ihmetteli vain, kun vesi tuli kielelle. Hän nappasi salaa pullan suuhunsa, imeskeli outoa makua. -Oi että se oli hyvää! Paljon parempaa kuin porkkanalaatikko. Vegaanilapsi nappasi toisenkin lihapullan ja nakersi sitä, kun Kasvisyöjälapsi ja Lakto-Ovolapsi tulivat paikalle. - Hyi, syöt kuolleen eläimen lihaa, verisuonesi tukkeutuvat ja maksasi mustuu, huusi Kasvissyöjälapsi ja otti lihapullan kätöseensä. Työnsi sen suuhunsa ja imeskeli. Hyvää, nam. Lakto-Ovolapsikin otti pullan. Ai että osaa olla namia.

Kävi sitten niin, että Vegaanilapsi, Kasvissyöjälapsi ja Lakto-Ovolapsi söivät kulhon tyhjäksi. Kun Muslimipoika tuli paikalle, sikanautapullat olivat loppu, ja Muslimipoika sai vain nuolla kulhon.
Ateistilapsikin tuli paikalle, mutta hän vain katseli. Samoin Sukupuolineutraalilapsi katseli kauempaa, mutta ei lähestynyt muita.

Kun kokkerska tuli sitten tuomaan perunamuusia, porkkana-ruusukaalilaatikkoa ja vesitaikinaan vaivattuja pinaattilettuja, nuolivat Vega, Kasvi, Lakto-Ovo, Ate , Muslu ja Suneu - lempinimiä, joita kokkerska heille oli antanut - vielä huuliaan tai muuten vain tuijottivat keskittyneesti pöytää. Lempinimettömätkin lapset tulivat pöytään ja huusivat, jee, pinaattilettuja, nam. Sitten he söivät ja pienet vatsat inisivät tyytyväisyydestä. Lopuksi lapset ristivät yhdessä hoitajien kanssa kätensä kiittääkseen taivaisia ruuasta. Ateistilapsi poistettiin siksi aikaa nurkkaan katsomaan eettistä satukirjaa ja Muslimipoika toiseen nurkkaan kuuntelemaan kuulokkeista koraanilaulua.

Lähdeviite: Helsingin Sanomat, Mielipidekirjoitus vegaanilasten vegaaniruoasta päiväkodissa, C9, 21.11.

294 kommenttia:

 1. Jee, pääsen kommentoimaan ekana!

  Kiva tarina, mutta mikä on sen opetus? Tai onhan se siinä. Noin se menee, maailmassa.

  VastaaPoista
 2. Kyllä tällä opetus on, ihan oikein kysyt, Tapsa. Paljastan heti, että tämä on moraliteetti, ankara sellainen.

  Lähdetään vaikka siitä, että lapset syntyvät aika paljaspeppuisina ja samanlaisina nassikoina ympäri maailmaa, ja ainakin yhden valtakunnan sisällä.

  VastaaPoista
 3. PS Lähden siitä, että moraliteetti toimii vain, jos se syntyy lukijan mielessä - ei kirjoittajan alleviivaamana. Siksi avoin tarinanpätkä.

  VastaaPoista
 4. Hymyilevä eläkeläinen22 marraskuuta, 2010 23:11

  Se on justiinsa noin, että nykyään joudutaan melkoisen koivlle, jos ruvetaaan jokaisen mieltymyksiä toetuttamaan kaikessa kuten nyt vaikka tuossa ruokailussa niin tarhoissa kuin kouluissa. Lapset kyllä tyytyisivät yhteen ja samaan ruokaan. Mutta kun on ne äidit...

  Naurattaa nuo kaikki vegaanit ja muslimit ym. ruuan kanssa pelleilevät. Sama omista tavoista ja tottumuksista ehdottomasti kiinni pitäminen ja joustamattomuus näkyy muillakin elämän aloilla. Vanhemmat opettavat tämän joustamttomuuden lapsilleen.

  VastaaPoista
 5. Minua onkin kauan askarruttanut ajatus siitä, mitä me aikuiset teemme lapsille, ja lähinnä se, mitä me vanhemmat teemme omille lapsillemme.

  Manipuloimme heitä kirkkain otsin milloin uskontoon, milloin uskonnottomuuteen, milloin vegetarismiin, milloin sukupuolineutraaliin elämään. Minusta tämä on ankarasti ottaen väkivaltaa lapsen oikeuksia ja vapautta kohtaan silloin, kun alamme ohjeistaa muuta yhteiskuntaa noudattamaan yleisestä käytännöstä poikkeavaa omaa suuntaamme.

  Minusta lasten tulee antaa kasvaa vapaina vallitsevaan yhteiskuntaan. Tätä taustaa vasten näen systemaattisen uskonnottomuudenkin valintana lapsen puolesta, samoin korosteisesti sukupuolineutraalin kasvatuksen.

  VastaaPoista
 6. Aika hyvä ja viisas ratkaisu olisi linjata esimerkiksi kaksi vaihtoehtoa: nämä ovat tarjolla, muuta kaipaaville ei ole edes lohdun sanoja.

  Kunnan puolesta sitten vaikka potkittaisiin syömättomät turvoksiin, etteivät näyttäisi liian nälkiintyneiltä.

  VastaaPoista
 7. Iines lapset eivät tietäisi jumalista ja uskonnoista tuon taivaallista, jos aikuiset eivät niistä heille hölisisi.

  Joten lapset syntyvät ateisteina.

  VastaaPoista
 8. Niin, siis minusta lapselle mikään ei ole kyllin hyvää - lapsi saakoon sen mitä tarvitsee ja mistä hänelle on iloa. En tarkoita kuitenkaan tällä varsinaisesti mitään materian ylenpalttista hankkimista.

  Se vaan, että tässä sadussahan ei noudateta lapsen tahtoa, halua tai parasta, vaan vanhempien. Sehän juuri niin koomisen kamalaa onkin. Lapsi mitä luultavimmin tahtoo samaa kuin kaverinsakin, mutta sehän ei kaikille vanhemmille käy.

  VastaaPoista
 9. Eivät tiedäkään, Tomi. Ajattelemme tässä samoin.

  Meillä on kuitenkin yhteiskunnassamme muitakin vallitsevia käytäntöjä, joista lapset eivät tietäisi, ellemme niistä hölisisi, kuten vaikka juuri vegaanius tai vegetarismi. Lapset syntyvät siis ei-vegaaneina tai ei-kasvissyöjinä.

  No ei, en tätä tarkoita - halusin vaan näyttää sinulle kehäpäätelmäsi.

  Eikä siis se, että Jumalaa ei ole, tarkoita sitä, että uskontoa ei ole. Uskonto on mielen asia, ja se on olemassa. Matematiikkakin on olemassa, vaikkeivat luvut ole konkreettisia.

  VastaaPoista
 10. Tarina pisti miettimään, että eikö jokainen vanhempi kuitenkin tahdo lapsilleen parasta mahdollista, mitä oman ymmärryksensä mukaan tietää. Ulkopuolisesta lopputulos saattaa näyttää surkuhupaisalta.

  VastaaPoista
 11. Delilah, uskon minäkin, että vanhemmat tahtovat lapselle hyvää, parasta mahdollista.

  En tahdo syyllistää vanhempia, mutta ei mielestäni vaadi kuitenkaan aikuiselta hirveästi ajatella maailmaa lapsen silmin. Tässä tarinassa maailmaa katsotaan lattiatasolta, tai sanotaanko niin, että se on osatavoite. Maailma näyttäytyy aika hulluna näin.

  Minusta on aina jossain määärin surullista, kun vanhempien ideologia ajaa lapsen yli, olkoon se ideologia sitten vaikka maailman tai eläinkunnan pelastaminen suurelta tuholta.

  Lapselle on mielestäni luontaista saada kasvaa vapaasti tähän maailmaan ja tehdä itse omat valintansa, kun aika on kypsä. Maailma on se mikä on, siellä on vallitsevat yhteiskunnalliset tavat ja opit ja käytänteet. Jos me teemme lapsista pikku sotureita omalle suuresta valtavirrasta poikkeavalle ideologiallemme varmoina sen oikeutuksesta, mielestäni harhaudumme lapsen puolesta ajatteluun. Tämä on tietenkin perin inhimillistä, mutta ei välttämätöntä.

  VastaaPoista
 12. Nyt kyllä täytyy kysyä Iinekseltä, että miten sijoitat opettajan ammattisi tähän ajatuksenjuoksutteluusi lasten omasta tahdosta ja vapaudesta valita itse "kun aika on kypsä" hänelle itselleen?

  Opettajahan kuitenkin opettaa niin omien kuin hänelle opetettujenkin "arvojen" ja/tai vakaumusten mukaisesti? Ei kai opettaja mikään tuuliviiri saa olla?

  Me vanhemmatkin olemme opettajia jos ei muuten, niin esimerkillämme.

  Siis "huonoja" tai "hyviä".

  Me siirrämme parhaimmassa tapauksessa, mutta silti suurimmaksi osaksi vain sattumalta hyviksi osoittautuvia arvoja ja oppeja lapsillemme. Vasta jälkipolvet, ehkä kaukanakin tulevaisuudessa, pystyvät sanomaan, mikä meni oikein, mikä väärin sillä kohtaa sukupolvien ketjua.

  "Elä tie niin kun minä tien, tie niin kun minä sanon..."

  VastaaPoista
 13. Valto,

  kyllä minun katsantoni mukaan opettajan ammattitaidon ja luontaisen pedagogin kyvyn näkeekin juuri siinä, miten puolueettomasti hän pystyy tietoon suhtautumaan. Tämä on tietenkin vaikeaa etenkin opettajalle, jolla on voimakkaita mielipiteitä.

  Sama pätee vanhempiin, ja vielä ankarammin. Vanhempien kyky nähdä lapsessa ihminen, joka ei ole hänen jatkeensa, on suuri tehtävä ja valtava asia.

  Aikuinen ei omista lapsiaan eikä voi panna edes toivoaan heihin, sillä heillä on oikeus omaan elämäänsä, johon kuuluu oikeus kannattaa jopa itsellesi vastakkaisia aatteita:

  "He tulevat sinun kauttasi
  ja vaikka he ovat
  sinun luonasi,
  he eivät kuulu sinulle.

  Voit antaa heille rakkautesi,
  mutta et ajatuksiasi,
  sillä heillä on heidän
  omat ajatuksensa."

  Voisikohan ajatella niin, että avainsanoja ovat vaihteeksi (niiden ikuisten tukemisten ja rakkauksien rinnalla) sellaiset kuin luopuminen, luovuttaminen, salliminen, avaaminen, antaminen.

  VastaaPoista
 14. Gibranin runo jatkuu:
  Voit pyrkiä olemaan
  heidän kaltaisensa,
  mutta älä yritä heistä tehdä
  itsesi kaltaista,
  sillä elämä ei kulje
  taaksepäin eikä
  takerru eiliseen.

  Emme saa aivopestä lapsiamme, mutta heidän ollessaan pieniä ja vailla elämänkokemusta, saamme toki ohjata heitä rakastaen ja parhaan kykymme mkaan. Turvaton on lapsi, jolle kaikki on sallittua. Kun lapsemme varttuvat, silloin on aika päästää irti ja antaa heidän löytää oma tiensä. Silloinkaan emme saa jättää heitä oman onnensa huomaan, vaan meidän pitää olla olemassa heitä varten, jos he tukeamme tarvitsevat.

  VastaaPoista
 15. Eikö ruokaan voisi suhtautua samoin kuin muihin kodin arvoihin? Siis tolkullisesti niin, että kotona meillä on näin, mutta kun olemme kylässä tai muualla, siellä missä on muitakin ihmisiä, siellä toimitaan ja eletään näin. Ja on asioita joista aikuinen päättää. Ei lapselta joka asiasta tarvitse kysyä, minusta siinä mennään metsikköön.

  Nykylapsille annetaan liikaakin tuota valitsemisen ”vapautta”, sillä se mikä on aikuiselle valinnanvapautta voi olla lapselle ahdistava asia, hän joutuu ratkaisemaan ikä- ja kehitystasolleen täysin ylimitoitettuja asioita.

  Aikuisena saat sitten valita, voi lapselle sanoa, siihen asti joistain asioista päättävät vanhemmat. Se on lapsen oikeus ja vanhemman velvollisuus. Eikä se tarkoita etteikö lapsen kanssa vois neuvotella, ja keskustella asioista, sen kautta hän hankkii tietoa, ja kehittää kykyään tehdä sellaisia valintoja jotka hän voi perustella itselleen ja muille.

  VastaaPoista
 16. Miten kaukana, kamalan kaukana Oikeat Ongelmat ovat meistä? (Jos tässä on kyse ongelman Ytimestä.) Holocaustista on aikaa, ei siitä muuta, luin juuri äsken jostain (Hesarista?) että joku huippukokki kyllästyi tekemään safkaa nyyjookkilaiselle miljardöörille "kun aamuisin piti heittää 1/2 kiloa kaviaaria vessanpönttöön"... Ettekö Te tajua, rakkaat idiootit, että tulee vielä pahemmat ajat kuin 1917-8 tai 1943-4? Ja sitä sotaa te siviilit ette rottia tai perunankuoria (jotka sinällään pitävät sisällään uskomattomia määriä vitamiineja) syömällä voi voittaa.

  VastaaPoista
 17. Tarkoitin, että niitä perunankuoria kun ei enää ole. Eikä muutakaan mussutettavaa (oi beibikäiseni).

  VastaaPoista
 18. Lapselle on mielestäni luontaista saada kasvaa vapaasti tähän maailmaan ja tehdä itse omat valintansa, kun aika on kypsä.

  Iineksen mielestä siis pitäisi tarhassa lapsille lapsuuden vuoksi syöttää esimerkiksi koiranlihaa maukkaiden toukkien kanssa.

  VastaaPoista
 19. Tarkoitan, että Elämää pitää rakastaa. Siis, ensimmäiseksi pitää syödä. (Koska muuten kuolee.) Jos joku esimerkiksi kysyy sinulta "haluaisitko panna?", niin totta kai haluaisin. (Panen vain ensin tämän sandwichin pois kädestäni.) Myös nälkäistä antimaahanmuutokiriittistä ihmistä kiinnostaa ihmissuhteet enemmän kuin mämmi. Siis mikä meitä erottaa toisistamme - paitsi ihon väri tai rastatukka, laulutaito, kyky kokea surua, ystävyys, peniksen pituus per vaginan väljyys, kouluruokailu tai joku muu, höh? Kysyn minä.

  VastaaPoista
 20. Delilah,

  rakkauden ja turvan ja tuen ja ohjaamisen jätin nyt pois - kuten tuolla ylempänä mainitsen, kun niistä puhutaan muutoin ja ollaan kai aika samansuuntaisssa ajatuksissa siitä, että lapsi tarvitsee turvalliset rajat, jotta hänen minuutensa voi kehittyä ja itseluottamuksensa kasvaa.

  Sallimisella ajattelen siis tässä sellaista, että sallitaan lapselle yhteiskunta sellaisena kuin se on, tekemättä hänen puolestaan arvovalintoja sellaisissa asioissa, joissa aktiivinen valinta tuottaa erilaisen ratkaisun hänen elämäänsä suuresti vaikuttavissa asioissa, aatteissa ja elintavoissa.

  Moraalisessa kehityksessä lapsi tietenkin tarvitsee vanhempien ohjausta, koska lapsi ei kehity automaattisesti yhteisöllisiä humaaneja hyviä arvoja valitsevaksi ihmiseksi, vaan hän valitsee ilman aikuista tukea tutkimusten mukaan aggressiivisen ja itsekkään käyttäytymismallin, koska aggressio on tehokkain tapa saada tahtonsa perille.

  VastaaPoista
 21. Huomaan, että kun olen tässä puhunut valitsemisen vapaudesta ja sallimisesta ja antamisesta, niin se käsitetäänkin nyt - tietenkin - kokonaisvaltaisesti ns. vapaaksi ja rajattomaksi kasvatukseksi.

  Sen puolesta en puhu, sillä en kannata rajatonta kasvatusta, koska se tuottaa rajattomia ja onnettomia lapsia, jotka eivät tiedä persoonansa ja sinuutensa rajoja - ne ovat kaikilla.

  Puhun tässä vain lapsen vapaudesta saada olla samassa vallitsevassa yhteiskunnassa kuin toisetkin, yhdessä muitten kanssa. Se on lapselle tärkeämpää kuin se, onko jumalaa vaiko eikö ole, ja jos ei ole niin saako uskonto silti olla ynnä muuta hölynpölyä.

  Vapaa ei ole se, jolle osoitetaan paikka jo kotona, olkoon se mikä tahansa ideologia, vaan se, jolla on vapaus löytää itse ideologiansa monien joukosta.

  VastaaPoista
 22. Mikis, kannattaa lukea Herran tarhurit! Siinä tuo kamaluus toteutuu vedettömän tulvan vuonna ja vain Toby jää eloon ja elää raunioituneen kaupungin katolla odottaen jotakuta tulevaksi. Mutta ei hätää, Tobylla on hiiriä ja rottia ravinnoksi.

  Mopsi, tarkoitan tässä valinnoilla lapsen arvovalintoja - kun hän on kypsä - sellaisissa asioissa, joissa aktiivinen valinta tuottaa erilaisen ratkaisun hänen elämäänsä suuresti vaikuttavissa asioissa, aatteissa ja elintavoissa. - Nuo mainitsemasi ravintoaineet ovat muuten hyvin proteiinipitoista ruokaa vaikkapa ekokatastrofin jälkeisessä elämässä henkiinjääneille.

  VastaaPoista
 23. Omat lapseni ovat jo aikuisia ja ovat arvovalintansa tehneet. Puhun siis teoriatasolla.

  Kun lapsi aikuistuu, eikä tarvitse enää pelätä, että ,joukossa tyhmyys tiivistyy', vanhempien merkitys arvomaailman ja muiden valintojen suhteen vähenee. Normaali nuori ei varmaan alistukaan vanhempiensa antamaan ohjeistukseen, jos se sotisi hänen omia ajatuksiaan vastaan. Sanon normaali nuori, koska ikävuodet eivät takaa kypsyyttä ja viisautta.

  Tarpeen mukaan yrittäisin ohjeistaa ja siten estää aikuistuvaa lasta esim.liittymistä väkivallan avulla tavoitteitaan ajaviin liikkeisiin (esim. eläinsuojelu/kettutytöt), muistuttaisin muistuttamasta päästyänikin alkoholin, tupakanpolton, irtoseksin vaaroista jne.

  VastaaPoista
 24. Asiaa sivuten, Delilah, tuo kettutyttö-eläinsuojeluliike haluaa vapauttaa eläimet sinne, minne ne kuuluvat, luontoon.

  Olen koettanut löytää ristiriitaa tämän liikkeen ajatuksista, mutta en juurikaan löydä, sillä en hyväksy villieläinten tarhausta alkuunkaan. Voisin kuvitella, että jos jossain anarkistisessa järjestössä olisin, niin tässä.

  Tämä ei tarkoita sitä, että kannatan kettutyttöjen keinoja päästää eläimiä takaisin luontoon, joka on niille jo vieras. En kannata, mutta olen kuitenkin sitä enemmän hengessä mukana, mitä vanhemmaksi tulen. Kuolemahan niitä kettuja ja minkkejä joka tapauksessa odottaa.

  On kokonaan kettutyttöjen ansiota, että Sirkka-Liisa Anttilan suojelemat sikatilatkin ovat joutuneet tarkkaan syyniin. Kuvitella, että joku nuori välittää enemmän tällaisesta toiminnasta kuin biletyksestä.

  VastaaPoista
 25. Jalostetut minkit ovat luonnossa SS-fasisteja. En käsitä näiden ns. "luonnonsuojelijoiden" ideaa päästää ne riehumaan meidän Fenna et Flora et Faunamme keskuuteen?

  En käsitä, vaikka päätäni pommitettaisiin vähän käytetyillä kondomeilla, että miksi?

  Ihmiset, jos tahdotte hyvää, älkää tehkö pahaa.

  VastaaPoista
 26. Juuri sitä minkkien vapauttamista luontoon monikaan ei käsitä, luulen. Näyttää siltä, että aktivistit ovatkin vaihtaneet toimintaansa rakentavammaksi. On kuitenkin ilmeisesti koettu, että normaali vaikuttaminen ei riitä, kaikenlainen eläintalous on maatalousmarkkinaväen ja voimien alla niin tiukasti, joten toiminta on edelleen ollut kohtalaisen räväkkää.

  Nämä salakuvaamiset navetoissa ja tarhoilla ovat olleet tuloksekkaimmat, maatalousministerin helma on tutissut, kun omakin sikala on ollut häpeävaarassa. Muutoksia eläinten oloihin on tullut yhdessä hujauksessa, joskaan tuskin riittävästi.

  VastaaPoista
 27. "Asiaa sivuten, Delilah, tuo kettutyttö-eläinsuojeluliike haluaa vapauttaa eläimet sinne, minne ne kuuluvat, luontoon.

  Olen koettanut löytää ristiriitaa tämän liikkeen ajatuksista, mutta en juurikaan löydä, sillä en hyväksy villieläinten tarhausta alkuunkaan."

  Tässäpä taas oikein "viisas" lausunto ja huomaa että ei ole ajatusta mukana, kuten ei ole niillä kettutytöilläkään jotka laskee minkejä suomen luonton, jonne ne ei todellakaan kuulu. Siellä nämä minkit saavat tuhoa aikaan mm. lintujen pesillä.

  "Hauska" kuulla että et ole löytänyt mitään ristiriitaa tämän terrosristiliikkeen ajatuksista ja toimista. Toinen hämmästyttävä ristiriita on sinä, että et näe mitään ongelmaa laillisen elinkeinotoiminnan terrorisoinnissa.

  VastaaPoista
 28. Vanhemmat tarjoavat aina maailmankatsomuksensa jälkikasvulleen ja he imaisevat sen kuin pesusieni.On se sitten tarkkaan punnittu ja harkittu tai lahjaksi omilta vanhemmilta saatu ja jäsentämätön.

  Omaksutun maailmankatsomuksen tarkkaa syyniä kutsutaan itsenäistymiseksi ja aikuistumiseksi.

  Mitä enemmän jokin asia kiinnostaa ja siihen on perehtynyt, sitä paremmin sen voi perustella.

  Jos minulla olisi lapsia, en missään olosuhteissa voisi syöttää heille(kään) liharuokaa.

  Ottamatta kantaa siihen että miten esim. päivähoidon pitäisi vastata kaikkiin erilaisiin odotuksiin esim. ruuan suhteen.

  VastaaPoista
 29. Jape, en sanonut kannattavani tarhaeläinten laskemista luontoon. En kannata. Kannatan tällaista salavideointien tapaista toimintaa, jossa nähdään, mitä tarhoissa ja navetoissa tapahtuu.

  On eri asia sanoa, ettei löydä filosofista ristiriitaa jostakin kuin kannattaa jotain asiaa. Ristiriidan puuttuminen ei mitenkään voi tarkoittaa kannattamista.

  Tarhaeläinten elämä on käsittääkseni helvettiä, jonka päässä odottaa ennenaikainen kuolema. En siis tiedä, kumpi minusta on pahempi eläimen kannalta, luontoon pääseminen kuoleman uhalla tai kuolema tarhassa ihmisen katsomana aikana.

  Eikös luonnossa ole sellainen laki, että vahvempi syö heikompaa? Ei luonto ole paratiisi. Kyllä villiminkitkin syövät linnnunpesiä ja lisäksi hajottavat kalanpyydyksiä. Samoin hylkeet, mutta ei niitä sen vuoksi tapeta.

  VastaaPoista
 30. En ajatellutkaan niin, Kuunkuiske, että pitää tehdä väkisin vastoin itseään jotakin, kuten kasvissyöjän syöttää lapselleen liharuokaa.

  Ajattelen niin, että kuin lapsi liikkuu maailmassa, hän törmää liharuokaan kuitenkin. En kieltäisi häntä mitenkään maistamasta vaikka makkaraa, jos hän tahtoo. Jos hän kysyy, kertoisin hänelle, miksi minä en syö makkaraa, mutta sanoisin, että moni, tai enemmistö, syö ja pitää sitä hyvänä.

  Samoin, jos olisin absolutisti, en edellyttäisi absolutismia jälkikasvultani. En kuitenkaan olisi absolutisti kiihkosta raittiutta kohtaan, vaan luultavasti siitä syystä, etten joko pitäisi alkoholin mausta tai siitä vaikutuksesta, jonka se minuun tekee.

  VastaaPoista
 31. Ei sillä että tietäisin, mistä kertomuksen sukupuolineutraalin lapsen tapauksessa on kyse, mutta tosielämässä asia ei aina ole vanhempien keksimä ja lapsensa päälle pakottama, vaan voi olla lähtöisin lapsen itsensä kokemasta hämmennyksestä. Jos lapsella esimerkiksi on leimallisen maskuliininen nimi, mutta hän ei halua tulla kohdelluksi poikana, on mielestäni inhimillistä sallia hänelle sukupuolineutraali lempinimi ja kohtelu.

  Vastoin monien ihmisten luuloa kun transsukupuolisuus ei olekaan tila joka keksaistaan päälle vasta neljänkympin paremmalla puolella.

  VastaaPoista
 32. Anonyymi,

  kannatan itsekin sitä, että sukupuolta ei korosteta ihmiseksi kasvamisessa mitenkään erikoisesti, erikoisesti vauvoilla ja pikkulapsilla, jolloin identiteetti alkaa muotoutua.

  Olen lukenut artikkeleita ja joitain blogikirjoituksia muutamista sukupuolineutraaleista perheistä. Näistä sain aika ikävän käsityksen.

  Sukupuolettomuus nousi minusta näissä perheissä korosteiseksi, itsetarkoitukseksi. Vanhemmat eivät koskaan nimenneet lapselleen tämän sukupuolta, lapsi ei tiennyt yksivuotiaana, onko hän tyttö vai poika, tai että on olemassa eri sukupuolia. Lapsen nimestä ei voinut päätellä mitään - enkä sano että se tarpeen on, mutta tietoisuus ihmisestä jäänee vajaaksi, jos asia salataan. Kaikki tähtäsi täysin sukupuolettoman ihmisen kasvattamiseen, ikään kuin tämä lapsi olisi ollut uuden uljaan maailman koekaniini.

  Kun mennään niin pitkälle, että vanhemmat tietoisesti peittävät ja salaavat lapseltaan tätä itseä koskevia olennaisia asioita, ollaan minusta pidemmällä kuin manipulaatiossa. Voisin kutsua tätä jonkinasteiseksi väkivallaksi lasta kohtaan tai ainakin suunnattomaksi sokeudeksi nähdä lapsessa vanhemmistaan erillinen ihminen.

  VastaaPoista
 33. Kaikki mikä on tiukasti kiellettyä on sitäkin houkuttelevampaa, totta.

  Siis lapsille ja nuorille.

  Tuo sukupuolineutraalius on kyseenalaista jos sillä pyritään kieltämään se, että ihminen on aina jotakin sukupuolta.

  Ei sukupuolen tarvitse eikä pidä olla rajoite mihinkään mutta sukupuolen olemassaoloa ei voi kieltää.

  Julkisuudessa oli vuosi, pari sitten esillä pariskunta, joka toteutti fanaattisesti ko. kasvatusmenetelmää. Edes sukulaisille ei haluttu kertoa kumpaa sukupuolta lapsi on.

  Muistan yhden haastattelun, jossa oli pariskunnan kuva. Mies näytti hyvin feminiiniseltä ja nainen maskuliiniselta. Sukupuoli-identiteetti näytti olevan kummallakin hiukan hakusessa.

  Mikäs siinä. Soisi tietenkin lasten saavan syntyä vasta sitten kun vanhempien isommat traumat ovat taaksejäänyttä elämää.

  Kaikkea ei tarvitsisi siirtää eteen päin seuraavalle polvelle.

  VastaaPoista
 34. Luulen, että puhumme samasta pariskunnasta, Kuunkuiske, koska minäkin muista fanaattisuuden leiman, joka jutusta jäi mieleeni.

  Säälin lasta ja mietin, ovatko he ihan terveitä vai vaan itsekkäitä tai muuten suppeasti ajattelevia. En edes muista heidän motiiviaan, miten he perustelivat sen, että salasivat tosiasioita.

  Kaikenlainen hurahtaminen ideologioihin on minulle vaikeaa, sillä jollakin omituisella tavalla koen, että aatteet samalla kun avaavat yhden oven sulkevat muut.

  VastaaPoista
 35. "Kannatan tällaista salavideointien tapaista toimintaa, jossa nähdään, mitä tarhoissa ja navetoissa tapahtuu."

  No niissäkin tunkeudutaan toisten tiloihin luvatta. Laitonta touhua siis, jossa kaiken lisäksi vaarannetaan se eläinten turvallisuus ja mahdollisesti levitetään eläintauteja tilalta toiselle. Vastuutonta touhua.

  "On eri asia sanoa, ettei löydä filosofista ristiriitaa jostakin kuin kannattaa jotain asiaa. Ristiriidan puuttuminen ei mitenkään voi tarkoittaa kannattamista."

  Et siis löydä mitään ristiriitaa väitetyn elänsuojelujärjestön ajatuksissa ja toiminnassa jonka seurauksena luonnossa olevia eläimiä kuolee? Myöskin, ne "eläintensuojelijoiden" vapaaksi laskemat eläimet kuolevat yleensä vielä aikaisemmin apaaksi päästyään, kun ne normaalisti kuolisivat. Melko erikoista eläintensuojelua. Lisäksi mikä oikeuttaa näitä "eläinsuojelijoita" tärvelemään esim. turkisliikkeen ikkunat, omistajien autot ja talon seinät ja turkikset maalilla jne? Millä oikeudella he huutavat mölyapinana mainittujen turkisliikkeiden omistajien kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella mm. kotipihoilla? Ei löydy ristiriitaa vai?

  "Tarhaeläinten elämä on käsittääkseni helvettiä, jonka päässä odottaa ennenaikainen kuolema."

  Kaikkien maatalouseläinten kohtalona on ennenaikainen kuolema. Syötkö sianlihaa Iines? Entä Lehmän lihaa? Jauhelihaa, mitä vaan lihaa? Kanaa? Juotko maitoa? Miksi? Kuinka voit tehdä niin koska niiden elämä on yhtä helvettiä?

  "Kyllä villiminkitkin syövät linnnunpesiä ja lisäksi hajottavat kalanpyydyksiä."

  Minkkihän ei kuulu alunperin ollenkaan suomen luontoon. Pitääkö niitä laskea sinne lisää tuolla sinun esittämällä perusteellasi?

  VastaaPoista
 36. Jos vaihtoehtoina ovat salavideointi tai tarhaeläinten luontoon päästäminen, kannatan salavideointia. En oikein usko, että on olemassa tehokkaampaakaan keinoa eläinten kiusaamisen äkkiparannuksiin. Nyt videoinneista nousi iso kohu ja navettoja ja tarhoja alettiin parantaa ja siivota.

  En tosiaan näe ristiriitaa siinä, että vapautettu eläin kuolee luonnossa, kun ei pärjää - en tietenkään toivo sitä - kun se tapetaan kuitenkin melko pian turkkinsa tähden. Luonto on siis julma paikka kaikille eläimille, siellä on eri lait kuin ihmisten kesken.

  Suomessa on villiminkkejä ihan luonnostaankin. Pari vuotta sitten sain jopa valokuvattua laiturini nokassa majailevan villiminkkiperheen. Tarhoja ei ole sillä seutukunnalla eikä kauempanakaan.

  PS Syön aika vähän punaista lihaa, eniten valkoista: kalaa ja kanaa. Veristä pihviä en pysty syömään, ja medium-pihvin olen joutunut jättämään ravintolan lautaselle parikin kertaa.

  VastaaPoista
 37. Ehdottomat totuudet...

  Ennen ymmärsin monia asioita erittäin hyvin, omia mielipiteitäni en salannut, vaan annoin ympäristön niistä nauttia kylläkseen.

  Ajan mittaan on alkanut tuntua, että ymmärrän ja tiedän asioista ja asioita yhä vähemmän ja vähemmän.

  Slti olo ei lankaan tunnu Sokratesmaiselta.

  Ravintoloissa tilaan yleensä aina pihviä, aina kypsäksi valmistettuna. Ravintola-annokset vain ovat usein pieniä ja suunniteltu ihmisille: "mä otan yhden kevytsalaatin puolikkaan, eihän siinä vaan oo purjoo, palsternakkaa tai porkkanaa"

  VastaaPoista
 38. Iines, en minäkään pidä turkieläinten tarhauksesta. Kettutyttöjen keinot eivät silti ole hyväksyttäviä. Mikis ja Jape ovat maininneet parikin pätevää syytä, miksi.

  VastaaPoista
 39. Keinot eivät olekaan hyväksyttäviä, Delilah, minunkaan mielestäni. Silti en lähtisi tussauttamaan kettutyttöjä haulipyssyllä perään. Jos mikään muu ei auta, anarkia on ainoa vaihtoehto saada aikaan muutosta asiaan, jossa jonkin elollisryhmän oikeuksia poljetaan. Joksus siinä sitten taas poljetaan jonkun elinkeino tms., mikä on tietenkin surullista.

  Riku, minäkin tunnen itseni sitä tietämättömämmäksi, mitä enemmän luen, kuulen tai mitä enemmän vuosia kertyy päälleni.

  Tieto on kuin sieni, se imee ja vaatii lisää tietoa tullakseen ymmärretyksi.

  Jos puhutaan punaisesta lihasta, vaadin sen kuivana.

  VastaaPoista
 40. Vaikka anarkia tuntuisi ainoalta keinolta jonkin asian ajamiseen, ei yhteiskunnassamme kellään ole oikeutta asettua lain yläpuolelle.

  VastaaPoista
 41. Jeesus, Martti Luther, Jaakko Ilkka, Risto Ryti, Volvo-Markkanen mitä yhteistä herroilla?

  Asettuivat kaikki lain yläpuolelle.

  VastaaPoista
 42. No, ymmärrän mitä tarkoitat, Delilah, ja olen samaa mieltä yhteiskuntarauhan kannalta. En kannata anarkiaa, enkä ole anarkistihenkinen. Korkeintaan olen sunnuntaianarkisti.

  Siis vakavasti puhuen: Ei ihmisillä ole oikeutta yli eläinten noin laajamittaisesti kuin turkistarhauksessa tapahtuu. Eläin on tunteva ja aistiva luojanluoma tai evoluution tulos, ja ihminen tekee väärin, jos riistää lajilta elämisen mahdollisuudet.

  Jos joku ilkeää repiä tästä vääryydestä itselleen rahaa, elinkeinon, se on hänen häpeänsä. Uskon kyllä, että turkistarhaaja voi olla ihan hyvä ihminen, enkä halua hänelle pahaa, mutta olisi hän voinut hankkia elantonsa toisellakin tavalla.

  VastaaPoista
 43. "Suomessa on villiminkkejä ihan luonnostaankin."

  No ei nyt sentään "luonnostaankin", vaan nuo ovat tarhoista karanneiden / kettutyttöjen vapauttamien jälkeläisiä. Kuten jo aiemmin totesin, minkki ei kuulu suomeen luontoon "luonnollisesti".

  "Pari vuotta sitten sain jopa valokuvattua laiturini nokassa majailevan villiminkkiperheen."

  Minä onnistuin kuvaamaan tänä kesänä yhden nuoren yksilön PK-seudulla. Kuva on blogissa.

  "Veristä pihviä en pysty syömään, ja medium-pihvin olen joutunut jättämään ravintolan lautaselle parikin kertaa."

  Kannattaa aina tilata "well done". Kuka nyt raakaa lihaa söisi? Ei ainakaan VHM.

  "anarkia on ainoa vaihtoehto saada aikaan muutosta asiaan, jossa jonkin elollisryhmän oikeuksia poljetaan."

  No jos elollisryhmän (turkistarhaajan) oikeuksia poljetaan, ei kai ole niin paha jos he hiukan anarkisoituvat ja laskevat hiukan suolahauleilla oikeuksien polkijan PERÄÄN?

  Voisi kai olla hyvä, että se kettutyttö/prekariaatti porukka ei hetkeen voisi odotella kotona istuskelemassa ja odottelemassa sitä että hyvinvointiyhteiskunta tuo heille kokista ja vegepizzaa suoraan kotiin?

  VastaaPoista
 44. Tuossa olikin hyviä esimerkkejä anarkisteista, jotka unohtivat itsensä - Volvo-Markkasesta en ole varma - asiansa puolesta.

  Sanottaisiinko jonkinlaista kompromissia tavoitellen näin, että lakikin on ihmisen kirjoitttama sääntö. Yleensä hyvä, epäkohtia ja porsaanreikiä löytyy ja tarkoitus pyhittää keinot.

  VastaaPoista
 45. Tuossa se kai on: Volvon perusteet toiminnalleen eivät kai olleet hyväksyttäviä kuin hänen oman taloutensa kannalta.

  VastaaPoista
 46. En nyt yhdistäisi kettutyttöjä ja prekariaattia toisiinsa - kettutyttöjä kohtaan olen alkanut tuntea yhteenkuuluvuutta, mutta prekariaattia ja Paavo Arhinmäkeä en niin diggaa.

  Olen tainnut kirjoittaa ankaria prekariaatin vastaisia kirjoituksia mm. Euro Maydayn aikoihin. Se harjoittaa anarkiaa, joka tuntuu hyvinvoivien teinixien suolihuuhtelulta kansan ylle.

  VastaaPoista
 47. "Eläin on tunteva ja aistiva luojanluoma tai evoluution tulos, ja ihminen tekee väärin, jos riistää lajilta elämisen mahdollisuudet."

  Ja se navetassa oleva Mansikki, sikalassa oleva Putte ja kanalassa oleva kotkotin ei ole tunteva ja aistiva luojanluoma? Niinkö?

  Juuri sanoit että tykkäät syödä kanaa. Sinähän, jestas, riistät tuota lajia rankasti.

  "mutta olisi hän voinut hankkia elantonsa toisellakin tavalla."

  Niin kuin kaikki muutkin, vai mitä Iines? Onko tässä joku hyveellisempi ja moraalisempi?

  VastaaPoista
 48. Volvo-Markkasesta oli hiljan ohjelma TV:ssä. Nykyisin herttainen, harmaapartainen pappa.

  Muistelen aikaa nuoruudessa, kun Volvo-Markkanen piileskeli pakokaverinsa Salmisen kanssa asuinpaikkakuntani metsikössä. Jännää aikaa!

  VastaaPoista
 49. Syön vain luomumunia tai onnellisen, vapaan kanan munia.

  Kanaa syön, ja tässä tunnustan syntini, en kuvittele olevani hyveellinen tai erityisen moraalinen. Tosin olen alkanut kyllästyä ja vähentää mauttoman broilerin syöntiä. Täysikasvuinen kana olisi hyvää rautapadassa keitettynä hyvässä mausteliemessä, mutta kanaa ei saa enää mistään.

  Kettutyttörakkauteni juontaa eläin- ja luontorakkaudesta, ei varsinaisesti siis moraalista.

  VastaaPoista
 50. Voi, mikä ihana aihe, ja juuri minun mieleeni, Iines! :)

  Vaikea ja ristiriitainen myöskin; hienoa, että otit sen puheeksi.

  Aluksi: minusta jonkin tiukan ruokavalion kannattajat lähtökohtaisesti toimittavat omat eväänsä lapsen/nuoren ololaitokseen.

  Toiseksi: minusta esim. ortodoksijuutalaiset, joilla on omat keitin- ja tarjoomusvälineet eri ruokalajeille, ovat ihan yhtä oikeutettuja omaan uskoonsa kuin vegaanit.

  Kolmenneksi: jos joku haluaa uskoa, että naudanliha on Buddhasta niin kiellettyä, että haluaa itse leikata kielensä poikki, jos on vahingossa nautaa syöty: otan asian vakavasti. - Hyvä ystäväni ja ex-kollegani Karuna uskoi tähän. - Keittoihin ym. ei sen jälkeen lisäilty lihaliemikuutioita.

  Jos on allerginen kalalle, saa sitä legitiimisti olla syömättä. - Jos ei halua syödä kalaa, mikään ei käsittääkseni hellalla muutu, paitsi mahdollisuus kontrollointiin.

  Jos minua halutaan mukaan kirkkoihin ja temppeleihin, milloin minkäkin suuntauksen mukaan, työtehtävissä, tai ystävänä, olen valmiina.

  Polvistun, nousen, sytyttelen kynttilöitä, ja yritän muutenkin toimia kunnioittavasti.

  Milloin pitää olla pää peitettynä, milloin seuhdotaan huiveilla...

  Minulle ratkaisevat ne ihmiset, joiden takia opettelen uusia asioita.

  Omiin uskomuksiini he eivät vaikuta, mutta osallistun mielelläni näihin perinteisiin rituaaleihin.

  Ne ovat heille ehkä tosi tärkeitä; minä voin osallistua milloin mihinkin uskoon hetken. - Aina olen kokenut hyviä ja kirkkaita tuntemuksia; muita, uskovia, ihmisiä on niin paljon, että lämmin tunne välittyy.

  Siis minulle: yhteisöllisyys välittyy. :)

  VastaaPoista
 51. Volvossa oli vanhaa rosvoromantiikkaa. Kuten Dillinger, muisti aina kiittää pankkivrkailijatarta koteliaasti. Lähetteli myös terveisiä poliisipäällikölle.

  Kerran jätti pankkiryöstön pakoauton piruuttaan Tanskan poliisin hänen kiinniottamisekseen perustaman erikoisryhmän majapaikan viereen.

  VastaaPoista
 52. Aina puhutaan, jos puhutaan jostain, niin puhutaan "kettutytöistä". Miksei kukaan puhu "hirvipojista"? Nimittäin, kun ajaa autoa, niin tien vierellä on kamalia aitoja: hirvet eivät pääse jaloittelemaan niin kuin niiden - noiden luontokappaleiden - pitäisi. Minusta tämä on jyrisevä vääryys!

  Sekin minusta on kmmallista (enten tentten teelikkamentten) että Suomessa on neekereitä. Eihän ne tänne kuulu. Eikä niistä edes tiedä mistä ne on tänne tulleet? (Jostain savannilta?) Mun mielestä niitä pitäisi tarkkailla kiikareilla, ettei ne levittäisi tauteja. (Etenkään ihmisiin.)

  VastaaPoista
 53. Puuttumatta nyt kenekään kirjoittajan käsityksiin "sukupuolineutraalista" käsitteistä, totean, että minä näin säärikarvojeni ja öljyttyine telaketjuineni, ts. feministinä, ymmärrän, että minusta po. käsite antaa ihmisille tilaa - myös aikuisille.

  Että se olisi heteronormatiivisuuden kyseenalaistava ajattelutapa.

  Lapsista ei tule silti Maija-Pettereitä; ei se lapsiin vaikuttaisi varmaan mitenkään. Kenenkään ei tarvitse mennä nurkkaan miettimään kuulokkeet korvillaan mitään.


  Aikuiset ehkä joutuisivat miettimään uudestaan sen, mikä on sopivaa kullekin säädylle.

  Mitä ajatusta lämpimästi kannatan! :)

  Yksikään piltti ei silti joutuisi nurkkaan opettelemaan nukkeja tai autoja; minun maailmassani ne lelut ja leikit ovat jo olemassa. :)

  VastaaPoista
 54. Yhdyn käsitykseen kauheista hirvipojista, jotka skalpeeraavat hirviparkoja. Lapsena jouduin aina kepusukulaisissa katsomaan salin seinälle ripustettua hirvensarvipäätä, jolla oli surulliset silmät.

  Vielä kauniimmat silmät oli kuitenkin lehmillä, mutta ne saivat elää påitkän elämän, vielä vanhoinakin niiden kuihtuneista nisistä kiskottiin maitoa, niin että nahistunut nakki vain venyi emännän sormissa.

  (Anteeksi höpö puoliuninen kommentti, menen nukkumaan.)

  VastaaPoista
 55. Kerrankin mikis on oikeassa: Neekerit ei kuulu suomen luontoon!

  PS. jos joku on niin pöllö, että muuttaa ruokailutapojaan jonkin vieraan takia, niin jotain on pahasti pielessä. Vieraan tulee sopeutua - maassa maan tavalla - tapoihimme, eikä päinvastoin.
  Lihaliemellä saa maukkautta moneen ruokaan. Ja kanaan makua tulee oikeilla mausteilla: Chilillä, Inkiväärillä, Garam masalalla, Jeeralla, Galangalilla, Korianterilla jne.

  VastaaPoista
 56. Hyllystäni löytyy garam masala, korianteri ja tuore inkiväärinjuuri sekä chili, noita muita ei. Pitänee tutustua. Intialainen maustamistapa on mieleen, ja wokkaaminen. Ja valkosipulia aina melkein kaikkeen.

  VastaaPoista
 57. Lastenkasvatuksesta en tiedä juuri muuta kuin, ettei niitä saa hylätä luontoon, kuten ei lemmikkikanejakaan- vaikka kuinka tekisi mieli.

  Syövät kasvustot ja kaivavat kuoppia maahan.

  VastaaPoista
 58. Jos omistaa - tämä on teoreettinen esimerkki - kaksi Riku Riemua. Niin saako niistä toisen jättää, jos olosuhteet käyvät ylivoimaiseksi? Esimerkiksi, että äkkiä selviää?

  VastaaPoista
 59. Jeera on suomalaiselta nimeltään Juustokumina . Löytyy monista kaupoista jommalla kummalla nimellä. Galangal on inkiväärintapainen juurikasvi ja maultaan varsin samanlainen, kuin inkivääri. Löytyy mm. tahnana purkista. Lisäksi voisin suositella tamarinditahnaa.

  Intialais-tyyppisesti maustettu ruoka on hyvää ja Thai-tyyppisesti myös....
  Valkosipulia tosiaan voi laittaa mukaan lähes kaikkiin ruokiin.

  VastaaPoista
 60. Varmaa vastausta en tiedä, mutta kyllä varmaan. Vaihtaa sen toisen vaikka yhteen Mikikseen ja yrittää kerätä koko sarjan.

  Jos saa kaikki kokoon, pitää huutaa bingo!

  VastaaPoista
 61. Minä olen kerännyt koko keskitysleirin. Paitsi Göppels multa puuttuu. Mutta esimerkiksi näitä Himmlereitä mulla on 3 kpl. Voisin vaihtaa niistä about esmiks kaks. Yst. vast. tän. leh. kontt. nim. yks. hom. bi. sex. hitler fan. hal. tut. su. 110 % vait. vel. (Paitsi kuva olisi kiva.)

  VastaaPoista
 62. Tänä iltana, tämän sametin sisällä jota tähdet puhkovat, kaikki on KikkelisKukkelis. Peter von Pan tulee ja vie meidät... (Sulje simmusi. Sinun on nyt hyvä, hyvin hyvä olla, vielä ja vielä hyvempi...)

  Iines on kiinnostavan kummallinen.

  VastaaPoista
 63. Kappasta vain, kirjoitin rakkausrunon. (Miettii, ei kauaa.) Mutta nyt täytyy mennä maate. Koska huomenna on päivä uus, eli ylihuomenna on vielä uudempi päivä. Ps. Mitä järkeä on herätä, ja miksi?

  VastaaPoista
 64. En tarkoittanut heittää koko aihetta lekkeriksi.

  Jos oikeasti haluaa lapsensa syövän vege-super-ruokaa, minä ainakin toimittaisin pirtelöt sun muut piltille päivittäin itse.

  Olen aika monta vuotta työskennellyt kouluissa, päiväkodeissa ja perheissä, lasten ja nuorten hoitajana. Useimmiten vanhemmilla on jokin ideaali, jonka mukaan lapsia hoidetaan. - Siihen sitten hoitaja ryhtyy - tai ei.

  Kun olin about 10 v, meille oli tulossa hoitolapsi, jolta oli kielletty Kolme Asiaa: Sakset, Veitset, ja Kuuma Hella. Muuten po. piltti olisi siis saanut rauhassa hääriä kodissamme, ilman rajoja tai kieltoja. - En nyt liioittele tai väritä juttuani.

  Vanhempani kertoivat kauniisti po. perheelle, että me emme ole se yhteisö jota he lapselleen hakevat; meillä on paljon enemmän kieltoja ja sääntöjä, ja osa niistä liittyy ihan koriste-esineisiinkin, ei vain ihmisten koskemattomuuteen.

  Minä opin vanhemmiltani sen, että joko toimin abauttista vanhempien tahdon mukaan, tai haen uuden työpaikan. - Olen siis hoitanut ns, villavauvoja, hellästi ja mielelläni; he käyttävät sideharsovaippoja, ynnä päällä lampaanvillahousuja. Työläämpää tuo on kuin normivaipat, mutta siinähän sitä pestään ja vaihdellaan.

  Kun työskentelin päiväkodissa, minua ohjeistettiin, että "me aikuiset täällä opetamme lapsille moraalista selkärankaa sillä, että saamme heidät pelkäämään aikuisen rakkauden menetystä". - Aika sanatarkka lainaus esimieheltäni.

  Po. kurintoimipiteen uhriksi joutuneen lapsen iskä oli punkkari (juu, siitä on siis pitkä aika). Ja Vanhemmat Olivat Eronneet!!! Po. piltti juoksi syliini eräänä aamuna kun tulin töihin. Ohjesäännön mukaan minun olisi pitänyt hätistää hänet tiehensä, kuulemma. Koska jokin kolttonen oli tehty. Ja minä ruoja sylittelin syyllistä lasta, enkä häätänyt häntä pois. My bad.

  Kuuntelin selitykset kaikista erheistäni, ja erosin sitten seuraavalla viikolla. Minä en tuollaiseen pysty.

  VastaaPoista
 65. Toimin taas ei-Suomen-ajassa...

  Viralliset työsuhteeni eri perheisiin ovat olleet osittain Alice-Miller-painajaisia.

  - Itse olen toisaalta valinnut myös perheitä, joita en ymmärrä, mutta joiden kanssa voin toimia. - Villapöksyt, mutta ei henkistä kuritusta; pärjään sen ideologian kanssa.

  Normivaipat ovat kuitenkin helpommat. - Been there, done that..

  Siskonpoikani syö kalaa, mutta ei lihaa. Kun heittien ensimmäinen vauva syntyi, puhuimme jossain kohtaa ruuasta pitkään: siskonpoika pohti, että pitäisikö esimerkin vuoksi siirtyä sekaravintoon. - Hän oikein kokeili jotain liharuokaa, mutta ei maistunut.

  Sanoin hänelle, että ihmisillä on Suomessa allergioita, ja yleensä ties sun mitä ongelmia ruuan suhteen. Jos hän vieläkin kokee, että se oma versio (lakto-ovo-vege-kala) sopii parhaiten, eikun menoksi.

  Kyllä se lapsi ymmärtää ruokarajoitukset - pakko olisikin ymmärtää, jos iskällä oilisi vaikka kala-allergia.

  Perheen äiskä on karnivoori, kuten minä; nykyään kokkaan kaikkea - pinaattilasagnea, ja paistettua kanaa, ja unniperunoita, ynnä tilpehöörejä, kun perhe tulee kylään. :)

  Jokainen syö mitä haluaa. :)

  VastaaPoista
 66. Olen kans vaihdellut vaippoja omalle mukulalleni, en muille. En osaa tehdä siitä mitään numeroa. Minä rakastin häntä ja hän rakasti minua; metsässä opetin hänelle erilaisia eläimiä. Ensimmäiset kerrat kun käveltiin metsässä hän kompastui siellä puiden juurakoihin. Eli oli vähän väliä nenällään. No, minä nostelin häntä pystyyn... enkä käsittänyt minkä takia hän tuhisi. (Hän oli noin kolmen vanha.) Sitten hän sanoi: "Ei mua tartte koko aikaa nostella." Ymmärsin. Sitten me käveltiin - no hän meni aina välillä POKS ja kömpi pystyyn, käveltiin ja katseltiin sieniä ja POKS, minä näytin että tossa menee muurahainen POSs ja katso POKS itse... Hirveen sitkee tyttö se oli, jo kolmenvanhana. Myöhemminkin hän halusi itse seistä omille jaloilleen. Kun minä näytin lepänlehdellä jotain ötökkää, sanoin että tuo on satyrus semele, hän katsoi sitä tutkivasti ja sanoi "hmhy".

  VastaaPoista
 67. Minä syön shushia. Etenkin vallaskalanpalasia.

  VastaaPoista
 68. Mikis,

  kulta-mukulasi kuulostaa ihanalta! :)

  Minä nyt tässä kelailen suhteita hoitoapsiin, joiden vanhempien kanssa ehkä ei olla oltu aivan samaa mieltä kaikesta, vaikka olenkin yrittänyt parhaani.

  Vaipat ovat olleet se pienin ongelma. :)

  VastaaPoista
 69. P.S. Iines, ihan pakko sanoa: minä en näe mitään ihailtavaa joukkorukouksessa. - Jos lapsi, aikuinen tai monikin ihminen haluaa hiljentyä aterian ääreellä, by all means.

  Ateriasta voi, saa, ja on hyväkin kiittää; globaalin rukouksen aihetta en näe.

  Se, että päikkärissä ne kaikki mukelot söisivät suunnilleen silleen kuin monet aikuiset eri tavoilla toivovat, eikä kukaan tappelisi - se olisi minusta hyvä juttu. :)

  Kokeillaan tätä ensin, ja puhutaan lisää myöhemmin! :)

  VastaaPoista
 70. Char, ihailtavaa joukkorukouksessa?

  Mahdoitko nyt tulkita tarinaa niin, että kirjoittaja paheksuu sitä, että ihmiset, uskonnot ja kulttuurit ovat erilaisia?

  Lukemani mukaan päiväkodeissa on vielä tänäkin päivänä ruokarukouksia, ja otin tämän tiedon elementiksi tarinaan kuvaamaan lapsen tasolta sitä, miten hassuksi aikuiset maailman ovat tehneet.

  Itse olen nimittäin sitä mieltä, että ruuasta lasten on kiittäminen lähinnä kokkerskaa.

  VastaaPoista
 71. Anonyymi sanoo syövänsä sushia, siis raakaa kalaa. Se onkin monen herkkua.

  En voi syödä edes graavia kalaa, koska koen sen raakana ja se muistuttaa liikaa lihakimpaleen alkuperää. Tämä ei ole tietenkään kovinkaan fiksu tieteellispohjainen argumentti, vaan puhtaasti tunnepohjalta lähtevä. Sielultani taidan siis olla kasvissyöjä.

  Mikis, minun kultamukulaanikin vietiin metsään pienenä aarteita keräämään. Mukulalla oli pussi kädessä, ja sinne sujahti metsän materiaaleja, kaarnaa, jäkälää ja vaikka mitä. En muista mukulan kaatuneen juurakoihin, vaikka taapersi kankeana haalarissaan, mutta sen muistan, että suu kävi koko ajan kuin urheiluselostajalla, kun reitin antimet selostettiin minulle.

  Tämä mukula kaivoi pihan kivetkin ylös ja kun vihainen täti sanoi, ettei pihakiviä saa kaivaa, mukula sanoi, että hän vain katsoo, mitä niiden alla on.

  VastaaPoista
 72. Kivien alla on yleensä muurahaisia, keltiäisiä (Lasius flavus). Jos on kyse betoniharkosta joka on unohtunut maahan, sen alla on yleensä siiroja (Isopoda). Ne ovat pirun vikkeliä. Jos esimerkiksi - en tosin tiedä että miksi? - pistää toisen silmän kiinni, ja sitten katselee niitä, ne menee 1/2 lujempaa.

  VastaaPoista
 73. Tässä olivat kyseessä sadevesikourun syöksytorven alapuolelle upotetetut pyörökivet.

  Ja jos oikein nyt muistan yksityiskohdat, lapsi sanoi, että hän katsoo vain, millainen kuoppa kiven alla on. Kyseessä ei tainnut olla mikään hyönteistutkimus, vaan ns. klassisesta pahanteosta tavattu pikku ihminen.

  VastaaPoista
 74. Minà syòn hevosen lihaa vaikka en kykenisi itse tappamaan edes hiirtà. Ehkà joskus tulevaisuuden ekokatastrofin iskiessà kuolen aliravitsemukseen, mutta en eettisyyteni vuoksi vaan kykenemàttòmyyttàni.

  Eettistà krapulaa tunnen kuitenkin, olen nimittàin
  Iineksen kannalla minkkien suhteen: jotain on tehtàvà. Filmaamista, julkisuutta asioille, ei typerià "vapauttamisia".
  Kuten jotain olisi tehtàvà vaikkapa kanojen suurtuotannolle tai naudan lihan suosimiselle , kulutetaan juomavettà kasvattamalla rehua kun voisi kasvattaa viljaa ihmisille.

  Ja elàinkokeet voisi myòs lopettaa.

  Ja pihvi on paras mediumina. Ainakin se hevosenpihvi.

  VastaaPoista
 75. Ihmiset kohtelevat eläimiä julmasti, se on fakta. Minun mielestä pihvin kilohinta pitäisi olla (oli se sitten seepraa, bampia tai lehmää) noin 168,95;- euroa. Tiu kananmunia pitäisi maksaa (tarjouksessa) noin 99,99;- euroa. Tulisi joku tolkku tähän meininkiin.

  VastaaPoista
 76. Hevosenliha on kai Suomessa jollakin tapaa harvinaista, vähän naurettuakin, pollenmakkaraa. Olisiko hampparinmakkara hevosenmakkaraa?

  Ihmetelen, onko jossain niin paljon hevosia, että niitä riittää makkaraksi asti?

  Toinen varmaan vähän naiivi ihmettelyn aihe: Mistä se Suomen naudanliha tulee? Tuleeko se siis omia aikojaan kuolleista vanhoista naudoista, vai kasvatetaanko jossain nautojakin suoraan teuraaksi? Meillähän on mielettömät määrät sikanautaa lihatiskeissä, ja kuitenkin, kauniita lehmiä (lempieläimeni) näkee niin harvoin enää.

  Minäkin toivon eläinkokeitten poistamista. Ei rottaakaan saa kiusata lääketeollisuuden nimissä. Ei ihminen kuitenkaan saavuta ikinä ikuista elämää. Kannatan myös pihvihinnannousuja, ja bampin lihan hinta ehdottomasti 200 e/100 g.

  VastaaPoista
 77. Delilah,

  ilahdun joka kerta kun luen juttujasi.

  Kirjoitat kauniisti, ja tuntuu, että oikeasti välität.

  VastaaPoista
 78. Iines,

  eilen oli rankka päivä, enkä tänään näköjään ole terävillimmäni.

  Kuten jo sanoinkin, en varmaan ymmärtänyt satiiria.

  Sen kivan köksän kyllä käsitin, mutta aikuisten kouhotus/onko siihen aihetta/mitä me sitten tehdään jäi puuttumaan.

  Jatketaam huomenna, kun jaksan taas olla virkeä.

  Aihe on tärkeä!

  VastaaPoista
 79. Iines: "Toinen varmaan vähän naiivi ihmettelyn aihe: Mistä se Suomen naudanliha tulee? Tuleeko se siis omia aikojaan kuolleista vanhoista naudoista, vai kasvatetaanko jossain nautojakin suoraan teuraaksi? "

  Voi hyvänen aika sentään. Sinun pitäisi mennä BB:hen (ja koulutukseen). Ainakin ihmettelysi ja tietosi on samaa tasoa BB-Ksenian kanssa:
  "- Ja jos ampuu lehmän, saa maitoa, Ksenia pohti.

  - Syödäänkö lehmän lihaa? hän ihmetteli.

  - Nautaa, kyllä! Ville kommentoi.

  - No, niinpäs syödäänkin, Ksenia tajusi.

  Sen jälkeen Ksenia ihmetteli, miten lehmää voidaan syödä, jos siitä otetaan myös maitoa.

  - Onko olemassa erikseen lihalehmiä ja maitolehmiä, hän kysyi."

  VastaaPoista
 80. Niin varmaan pitäisi, Jape, mennä BB:hen.

  Olen äärettömän tyhmä ja vilpitön kysymyksissäni ja minusta on mielenkiintoista nähdä ihan sekin, miten minulle vastataaan. Olen lapsesta lähtien tarkkaillut enemmän ihmisten ilmeitä ja reagointeja kuin heidän sanojaan.

  Oikeasti, minähän en juonut lapsena lehmänmaitoa, vain kaupan maitoa. Kerran aikuiset panivat lasiini vastalypsettyä enolan lehmän maitoa ja sanoivat että se on kaupan maitoa. Join sen pokkana ja petettynä. Aikuiset siitä nauramaan, nauroivat monta vuotta tyhmää lasta.

  Minusta vain lehmiä on vähemmän kuin lihatiskillä nautaa. En edelleenkään tiedä, kasvatetaanko nautoja myös suoraan lihatiskiin. Ellei, syömämme nauta on aikas vanhaa. Onhan sitä paitsi vasikanlihaakin myynnissä. Onko teurasvasikka siis ollut jotenkin sairas, kun on päässyt ravintola-asiakkaan lautaselle?

  VastaaPoista
 81. Char,

  et ehkä vielä ole huomannut, että harvoin kirjoitan tarinani valmiiksi, vastauksia myöten. Tarinani ovat useimmiten luonnostelmia, hajareunaisia nopeita piirtoja ilmaan.

  Tämäntyyppinen parodioivan satiirisehko tarina syntyy siis osittain lukijan päässä niistä tyhjistä aukoista, joita kirjoittaja tarinaan jättää.

  En tahdo alleviivata, enkä antaa vastauksia, haluan vain kysyä. Toisin sanoen, Char, jokainen käsittää tekstin tavallaan, täyttäen tyhjät aukot omilla ajatuksillaan, mikä on ok.

  VastaaPoista
 82. Riku, ei se, että kiveen hakattuja totuuksia ei ole olemassakaan, ole ristiriidassa sen kanssa että on mahdollista ja jopa suotavaa, että ihmisellä on joitakin arvoja joista hän ei tingi. (Vaikka hän tunteekin vain pisaran valtamerestä.)

  Jos ihmisiltä kysytään, että mitä asioita he arvostavat, niin varmaan lähes kaikki arvostavat sanojensa mukaan rehellisyyttä.

  Ja kuitenkaan läheskään jokainen ei ole pohjiaan myöten edes miettinyt että mitä kaikkea rehellisyys merkitsee.

  Arvoista puhuminen on sanahelinää mutta
  niiden mukaan elämisellä on väliä.

  Mitä ne kenenkin perimmäiset arvot sitten ovat.

  VastaaPoista
 83. Herran pieksut,

  ensimmäistä kertaa blogiurallani huomaan, että olen jättänyt lukematta kymmenkunta kommenttia tuolta eilisillalta. Anteeksi vaan, jos joku kokee, ettei blogiemäntä ole huomannut hänen leiskautustaan. Nyt on kuitenkin vähän myöhäistä palata niihin, kunhan vain vähän hymyilin joillekuille, hauskoille.

  Minulla on arvoja. Jopa pyhiä, loukkaamattomia, mutta niistä olette varmaan saaneet jo lukea kyllästymiseen asti. (Noh, kun kerran kysyitte, sanon että yksi niistä on lapsen oikeus omaan ihmisyyteensä - toteutuu äärimmäisen harvoin, jos koskaan.)

  VastaaPoista
 84. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 85. Poistin tästä yhden kirotusvirehekiraimen:

  Kuunkuiske,

  Sokrates sanoi: Tiedän vain sen, etten tiedä mitään.

  Jokaisella on arvonsa, ilman muuta.

  Toisaalta on hyvä läpi käydä itsensä kanssa asioista, onko kysymyksessä arvo vai yksinkertaisesti päähänpinttymä ja lievää pahempi fossiloituminen.

  Silloin poistan varmistimen kun julkisuuden henkilöt, muusikot tai poliitikot, alkavat julkisesti puhumaan arvoista. Tottakai kunnioitamme sotaveteraaneja, mutta aasin ei sovi ratsastaa Jeesuksella.

  VastaaPoista
 86. Riku, nimenomaan.

  Arvot eivät ole puhumista vaan elämää vasten.

  Minustakin on vastenmielistä esim. että puolue haluaa profiloitua sellaiseksi, joka arvostaa veteraaneja.

  Toisten ansioilla ratsastamista.

  VastaaPoista
 87. Vasten = varten.

  En muista koskaan puhuneeni kenenkään läheiseni kanssa keskustelua että "no niin, nämä ovat arvoni".

  Eikä varmasti ole ollut epäilystäkään siitä etteivätkö osapuolet olisi syvästi tietoisia toistensa arvoista.

  VastaaPoista
 88. Tottakai niistä saa puhua, mutta tarkoitushakuisuus sellaisessa puheessa on tiurismia.
  ---
  Olisi kyllä kiva hakea tuonne bb-taloon ensi kaudelle, mutta kun ne eivät saa nukkua ja löhäillä silloin kun haluavat (koko ajan), niin jätän väliin.

  Minusta olisi kiva vastailla kysymyksiin: "Ai jaa, en oo ikinä kuullukka!"

  VastaaPoista
 89. Tiurismia? En o ikinä kuullukka.

  Marja Tiura?

  VastaaPoista
 90. Tuossa:

  http://www.youtube.com/watch?v=l9g5PeufQ1I

  VastaaPoista
 91. Poika sanoi niin toisissaan: "Joo on", ikäänkuin kysymys olisi ollut ihan jokapäiväinen!

  Voi helvetti, minä luin kaikkea ja poliittista historiaa kymmenvuotiaana, ja joku noista saa viiskyttonnia vai mitä lienee.

  Tieto lisää tuskaa.

  VastaaPoista
 92. Onhan siinä hyvänlainen rahasumma palkintona, mutta jotenkin uskon nuoria, kun he sanovat, etteivät ole rahasumman takia kilpailemassa, vaan kokemuksen, ekstreme-elämyksen. En tosiaan usko, että raha ja tavara merkitsisi nuorille enemmän kuin kiihkeä jännityksen tunne ja kaikki se julkisuus ja itsensä esilletuominen, narsistinen elämä, mikä BB:stä väistämättä seuraa.

  VastaaPoista
 93. "Tässä mä istun nyt p..kalla, näkyykö sinne valvomoon hyvin ja pistättekö levitykseen? -Nyt mä sitten oon julkkis ja mun menestystä ei voi mikään estää"!

  Asiaa: Cäheen koolia!

  VastaaPoista
 94. Kuunkuiskeelle (hiljaa)


  Minulla on periaate etten pidä periaatteita. Muistaakseni Haavikko jo sanoi jossain (varmaan runossaan) että "kiveen hakattu teksti on järjetöntä". (Tai ei se ihan tollain tainnut olla. Mutta kumminkin.) "Porvarit, pankaa sokeria punaviininne, ettei se maistu niin katkeralle." En minä muista. No, onneksi Veijo Meri (eikä Lennart) sanoi että "ihminen on vasta sitten sivistynyt, kun hän siteeraa väärin". (Tai ainakin jotain sinne päin. Hän sanoi.)

  VastaaPoista
 95. Haavikon muistan sanoneen yhden Suomen historiasta kertovan kirjansa esipuheessa: Toivon että esitykseni sisältää virheitä!

  VastaaPoista
 96. "Tässä mä istun nyt p..kalla, näkyykö sinne valvomoon hyvin ja pistättekö levitykseen? -Nyt mä sitten oon julkkis ja mun menestystä ei voi mikään estää"!

  Juuri tuo, Riku. En suoraan sanottuna voi ymmärtää, että jonkun mielestä Kauniit ja rikkaat tai joku Biisikärpänen on parempaa viihdettä. Tuohan on satiirisen parodian huippu, ja vielä ilman kirjoittajaa ja rooleja. Satiiria, joka kirjoittaa itse itsensä, meidän ajastamme - aikamme irvikuva.

  Minusta tässä on itse Dostojevski hyvin lähellä, kirveineen. Jos nyt ymmärrätte, mitä haluan sanoa. Luultavasti ette, en ehkä minäkään (mikistä mukaillen).

  VastaaPoista
 97. Saatat Iines hyvinkin olla oikeaasa. Itse tein päätöksen pari vuotta sitten, että olen aktiivisesti katsomatta kaikkia tosi-tv-ohjelmia, kun ne eivät edistä hyvinvointiani ja iloista mieltäni.

  Tuo linkkaamasi on tänä vuonna ainoa katsomani.

  VastaaPoista
 98. " ... ensimmäistä kertaa blogiurallani huomaan, että olen jättänyt lukematta kymmenkunta kommenttia tuolta eilisillalta." ...

  No minä jo ihmettelin kun vastannut kun minä kysyin, tosin toisella nimimerkillä (kun mua ujostutti), että "käytätkö sinä talvisin, oi Liinuliinini, pörhöisiä sukkahousuja?

  Vai onko kysymys liikaintiimi?

  VastaaPoista
 99. Ohoh, ooks mää oppinut makeilemaan? Se on varmaan Japen vaikutusta... Yleensä töksäyttelen täysin sopimattomia. Se johtuu siitä, kun harmaat aivosoluni paniikinomaisesti yrittävät väistellä kamalankokoisia alkoholimolekyylejä. Ps. Eivät ne siinä onnistu, piruparat.

  VastaaPoista
 100. On se kyllä kieltämättä jonkin sortin järkytys, että joku oikeasti lukee nämä minunkin möläytykseni.

  VastaaPoista
 101. Pörhöiset punttivillahousut minulla on, mikis, jos kiinnostaa.

  Kuulun sukkahousunvihaajiin, ja inhoan noita tekokuituisia ikäviä vaatekappaleita, joiden äänikin saa kylmät väreet selkääni. Vähän sama kuin kynsi raapaisee liitutaulua.

  Mutta jotkut porsaanpunaiset hupiangorahousut voisivat olla kivat kotihousut.

  VastaaPoista
 102. Luulen, Riku, että sinun kommenttisi tasapainottavat hyvin näitä mm. minunkin usein turhan pitkiä vuodatuksiani. Taidat kerjätä kehuja? Siis, sinähän olet hauska riemuli. Ja niin kaunis mies.

  VastaaPoista
 103. Niistä olen aina vaivaantunut.

  Kostoksi laitan suurmiehen musiikkiesityksen, valitettavasti tallenne on huono. (Tämän voi lukea suorana tekstinä)

  http://www.youtube.com/watch?v=VPzhNnVJ2a0

  Kun Tolonen soittaa virsiä, saatan minäkin kääntyä uskovaiseksi. Kuunnelkaa esityksen rytmiikkaa.

  (JT sanoi, etteivät nivelensä enää oikein kestä kitaraa)

  VastaaPoista
 104. Tästähän eilen oli kyse

  http://www.youtube.com/watch?v=W4HSfuBscmo&feature=related

  kuten huomennakin.

  VastaaPoista
 105. Kyllä Mikis, mutta maanantai oli silkkaa boogieta:

  http://www.youtube.com/watch?v=zheMMubD3KY&feature=related

  VastaaPoista
 106. Minä en tiedä muita tosi-tv-ohjelmia kuin BB:n, jota siis seurailen silloin tällöin mutta en säntillisesti enkä ensisijaisesti. On minulla tähän ihan kelpoisa selityskin, mutta luulen, ettei tällaisia kannata selittää sen enmpää kuin sitäkään, että lukee Dostojevskia ja vaikka nyt Herran tarhureita (olen juuri sivulla 441, palautan kirjan huomenna).

  VastaaPoista
 107. Ei bb:n seuraamista pidä selitellä, kuten ei melkein mitään. En usko ohjelman olevan Dostojevskia huonompaa, kyse on vain siitä mitä mistäkin omaksuu ja mitä niistä kukin irti ottaa ja saa.

  Rasilan tanssi on monista mielenkiintoista, mutta itselläni se ei sijoitu neljän miljoonan mielenkiintoisimman asian joukkoon.

  VastaaPoista
 108. Iines: "Olen äärettömän tyhmä ja vilpitön kysymyksissäni ja minusta on mielenkiintoista nähdä ihan sekin, miten minulle vastataaan. "

  Teet aika rohkean itseanalyysin, en tiedä vielä olenko samaa mieltä kanssasi.
  Mietin vain miten on mahdollista päästä opettajaksi asti, jos ei nyt puheena olevaa asiaa tiedä?

  Syöminen ja ruuanlähteet on eloon jäännin kannalta tärkempää tietoa kuin possessiivisuffiksit. Niitä ei voi syödä. No, voi kai sitä ajatella noikin, että miksi lehmiä pitää teurastaa? Että ostetaan vaan kaupasta valmista jauhelihaa, niin ei tavitse teurastaa ketään/mitään. Tämähän on samaa tasoa sen Pihtiputaan mummon viisauden kansa että: "Jyrkkä ei ydinvoimalle, otetaan vain sähköä seinästä pistorasiasta. Mihin sitä nyt ydinvoimaa tarvittaisiin?".

  "Olen lapsesta lähtien tarkkaillut enemmän ihmisten ilmeitä"

  Jaaha, no millaisia ilmeitä nyt olet nähnyt tämän "voiko lehmää syödä" asian tiimoilta täällä?

  "Minusta vain lehmiä on vähemmän kuin lihatiskillä nautaa. En edelleenkään tiedä, kasvatetaanko nautoja myös suoraan lihatiskiin"

  No voi hyvänen aika sentään...

  On lihakarjaa ja maitokarjaa. Kun lehmä poikii, se saattaa saada sekä tyttö- että poikavasikoita. Poijista tulee lihakarjaa, ne kun ei tapaa tuottaa maitoa. Pojat viedään yleensä erilliselle lihakarjatilalle. Tytöt tapaa jäädä maitotilalle, jotta tuottavat sitten aikanaan maitoa.
  Kun maidontuottajalehmä tulee tiettyn ikään, niin siitäkin tulee, viimeisenä tekonaan, liharuokaa.
  Toivottavasti tämä hiukan avasi aihetta. En väitä olevani (enkä ole) kepulainen aiheen asiantuntija, mutta näin olen käsittänyt kuvion suurin piirtein menevän.
  Tuohon oheenhan kuuluu kamalasti erilaista tukikuviota, hässäkkää ja muuta rutinaa myös.

  VastaaPoista
 109. Tuo lehmänlihan reitti lihatiskille ihan siitä, mistä se alkaa, ei tosiaankaan ole mikään yksiselitteinen juttu. Siis täydellinen tieto siitä.

  Lypsämättömät ja mahot lehmät joutuvat oitis teuraaksi, ei niitä navetoissa turhanpantteina säilötä. Sitten jo lypsynsä lypsäneet kantturat, vanhukset joilla ei sairauksia ole pannaan myös lihoiksi ja eikun kuluttajalle.

  Lihakarjarodut ovat asia erikseen. Ne koostuvat enimmäkseen lehmistä, joten sieltä saadaan mm. tervettä maksaa joka ei ole ehtinyt "nuoruutensa" vuoksi kerryttää itseensä esim. ympäristömyrkkyjä.

  Luulen, en siis ole 100% varma, että vanhan lypsykarjan sisäelimiä ei saa laittaa myyntiin ollenkaan vaan ne toimitetaan turkistarhoille.

  Kaupassa myytävänä oleva naudanliha on siis periaatteessa nuoresta karjasta peräisin, ja se voi olla myös muuta, kuin lehmänlihaa.

  Nautakarjasta puhuttaessa ei välttämättä tarkoiteta sukupuolen mukaan jaottelua. Mutta me, kuluttajat emme sitä yleensä saada tietää.

  Parasta panna silmänsä vain kiinni kun lihakönttösen kärryynsä Kitumarketissa nostaa.

  Mutta maito, ainakin toistaiseksi, lypsetään lehmästä. Niistä valtavista utareista joiden maitohanoina roikkuvat tinkeät lehmäntissit.

  Ja vasta purkitettuna se muuttu punaiseksi ja siniseksi maidoksi ja taas kun sen kaataa lasiin, se on alkuperäisen valkoista.

  Eiköstä olekin merkillistä?

  VastaaPoista
 110. Buukiebuukea on (toiseksi) parasta musiikkia mitä tiedän. (Parasta on Bach.)

  Katsoin kerran, voi olla että vahingossa, BigBrotherseja. Luulin että kyse on jostain vitsistä. Ei se ollutkaan. Suutuin. (Ja kun mikis suuttu, Mustanaamiokin vaikenee, ja viidakko vetää henkeä.) Vittu, ajattelin että tolta teevee-kanavalta en kahtele enää mitään ohjelmaa. Minä tosissani sen verran kyrpiinnyin siihen pljäytykseen. (Mulla taitaa sittenkin olla periaatteita? Aika kummallista.)

  VastaaPoista
 111. " ... Syöminen ja ruuanlähteet on eloon jäännin kannalta tärkempää tietoa kuin possessiivisuffiksit. Niitä ei voi syödä." ...

  Kerrankin olen Japen kanssa samaa mieltä. Eikä "palopuheet auta meitä pakkasella".

  Jippii, Jape!

  VastaaPoista
 112. Valtolle pitää sanoa, jollei kukaan ehdi ennen mua, että olipa informaatinen pläjäytys. Kiitos.

  VastaaPoista
 113. Tulihan se sieltä! Kiitos Valto ja kiitos Jape!

  Tiesin, että naudan kulku lihatiskin neonvalaistukseen ei ole yksiselitteinen. Kiitos vaan hienoista selityksistä, tämä selvitti asiaa hyvin.

  Minun puutteeni oli se, etten miettinyt sitä, että noin puolet naudoista on varmaan sonnimullikoita, joista on siitoshyöty, mutta ei sitä varsinaista maito-margariinihyötyä. Sonnit joutuvat siis nuorinakin jo lautasillemme. Samahan se on ihmismaailmassa; naiset elävät pitempään.

  VastaaPoista
 114. Minä olen kyllä eri mieltä kuin mikiksen nuol.. kannattama Jape: possessiivisuffiksit kertovat jopa yhteiskunnan henkisen tilan, niiden puute kertoo alkavasta kielen ja jopa valtion rapautumisesta.

  Minun mielestä siis on aika outoa, jos sinun mielestä suffiksiivit eivät ole kielenkäytön kivijalka. Nautaa sen sijaan voi hyvin syödä tietämättä sen tietä lihatiskille.

  VastaaPoista
 115. " ... Samahan se on ihmismaailmassa; naiset elävät pitempään..."

  Taas tuli sitä IHTEÄÄN, eli täysi tassillinen feminismiä! Ei tästä puutu enää kuin 80 senttiä! Nyt täytyy lähettää faksi Phantomille, että se tulee sieltä viitakosta tänne. Nimittäin tämä ei saa jäädä tähän!

  VastaaPoista
 116. Mikäs tämä sijamuoto taas on, siis... "skulle vaara"? Se mitä ei tee mutta tekisi... no nyt minä muistan, anteeksi, kyse on konditionaalista. (Ei sitä näemmä kaikkea unohda vaikka joskus luulee että unohtaa enemmän mitä on ikinä oppinut.)

  Konditshionaali. (Espanjankielessä verbien taivutus on muuten niin monimutkaista etten viitsi siitä edes tämän enempää mainita. Ps. Tai sen verran mun pitää sanoa - koska olen periaateeton ihminen - että siinä kielessä futuurillakin on imperfekti. Joka äkkiseltää kuulostaa kummalliselta???)

  Osaan sanoa sujuvasti - koska rakastuin Marqísia Luzia Petraan (eräänä synkkänä elokuunyönä - Argentiinassa on muuten silloin talvi - kun la Plata joelta tuli kamalasti sumua. Se kääri meidät ikään kuin yhteen.)... osaan siis sanoa "no se puedo vivir sin amar". (Ja sen saatte itse suomentaa.)

  VastaaPoista
 117. Salud y pesetas. Y tiempo paras gastarlas.

  Kyllä siellä oli kylmä, muchas frio, kun asteita oli +9. Päiväntasajalla oli +45, se oli kuumaa. Ei meinannut saada unta.

  VastaaPoista
 118. Konditsionaali on kuuules mikis modus eikä mikään sijamuoto, ja tämä on hyvin tärkeää maailmankaikkeudessa, etenkin Argentiinan tähtitaivaan alla.

  Muista: modus, aina kun rakastut eksoottisiin kaunottariin. Moduksen pitää olla oikea, mieluiten indikatiivi, tositapa, eikä mikään epävarma jossitteleva konditsionaali.

  VastaaPoista
 119. Vilpittömiä kysymyksiä, juu-u. Ei ainakaan tiedon kartuttamiseksi.

  Kysymyksesi, Iines, ovat usein jonkin sortin katalysaattoreita keskustelun aikaan saamiseksi. Ei kukaan voi kuvitella, vaikka ei olisi lehmää nähnytkään, että ihmisille syötettäisiin itsestään kuolleen lehmän (tai muunkaan eläimen) lihaa.

  Jape, älä aliarvioi Iinestä. Hän mitä toden näköisemmin on tässä blogissa kaikkein fiksuin, vaikka nainen onkin. (Anteeksi vain, jos joku on muuta kuvitellut.)

  Ei ole mukavaa lukea epäystävällisiä, eikä edes piiloilkeitä kommentteja kenestäkään. Tämä pätee myös naispuolisten kommentoijien tuotoksiin.

  VastaaPoista
 120. "Nyt täytyy lähettää faksi Phantomille, että se tulee sieltä viitakosta tänne"

  Faksin joudutkin lähettämään, sillä Mustanaamion julkaiseminen lopetettiin juuri Suomessa. Jumalauta sentään!

  Mistä saamme kuulia miten vuoristosusi Devilillä menee?
  Entä ihailla aina niin viehättävää Diana Palmer-Walkeria?

  VastaaPoista
 121. Hmm, Delilah, en minä kysymyksilläni vedätä, eli kyllä kysyn vilpittömän lapsekkaita kysymyksiäkin. Oikeastaan ajattelen niin, että lapselliset kysymykset ovat kaikkein kiinnostavimpia.

  Tuosta itsestään kupsahtaneen lehmän lihasta en ollut kyllä satavarma, mutta epäilin, etteivät itsestään äkkikuolleet kantturat aina lihatiskiin päädy, joskus ehkä. Mutta yksityiskohtaista tietoa harvalla tästä asiastakaan kai oli. Valtolla oli hieno selvitys asiasta. Tuli mieleen, että tuommoinen olisi ollut hieno esitelmän aihe koulussa.

  VastaaPoista
 122. Delilah: "Jape, älä aliarvioi Iinestä."

  Hmmm...mikähän kommenttini kirvoitti sinut sanomaan tämän?

  "Hän mitä toden näköisemmin on tässä blogissa kaikkein fiksuin, vaikka nainen onkin."

  Pyydän sinua, Delilah, hiukan tarkentamaan: Millä todennäköisyydellä?

  Kun katsoo muutamia esimerkkejä, joita Iines on tässä bloggauksessa, siis kommenttiosisossa esittänyt, niin täytyy todeta, että hän on todellisen fiksuutensa ovelasti peittänyt. Hämännyt on meitä onnettomia - ainakin minua.

  VastaaPoista
 123. Muuten, luin nyt (vasta) sinulta kommentin " ...Suomessa on villiminkkejä ihan luonnostaankin."

  Ei ole.

  Meidän euroopanmajavat ovat käyneet hyvin harvinaisiksi, niiden reviirin on vieneet nämä Kanadasta peräisin olevat talttahampaat. Naali, eli napakettu on myös sukupuuttoon kuoleva laji, koska se ei pärjää sitä isommalle ruskealle ketulle. (Ei ne toistensa kanssa tappele. Mutta kettu vie naalilta sen pesäpaikat.) Nuo "lentävät rukkaset", eli siipioravat, eivät ole niin harvinaisia kun kuvitellaan. (Ne on vaan kytiksessä päivisin. Koska ne on fiksuja.) Ahvenia sanotaan "raitapaidoiksi", he ovat herkullisia. Pohjanmaalla lehmiä sanotaan "Itikoiksi"; minusta muutenkin pohjanmaalaiset ovat perin juurin kummallisia. Kissa on katti. Ja Hottentotti on Hottentotti. Ps. Koirista en sano mitään pahaa sanaa, koska en tykkää niistä. (Kissat ovat kamalia, etenkin eräs. Aikoinaan joutui nukkumaan lapaset kädessä kun se raapi mua yällä.)

  VastaaPoista
 124. Muodollisesti ruoasta puhuttiin - siihen kommentoin.

  Delilah, minä pidän tavastasi kirjoittaa. :)

  Iines, en kuvitellutkaan sinun kannattavan pakollisia pöytärukouksia. :)

  - Ja jos taas ilmaisin itseäni huonosti, pahoittelelen jo valmiiksi. Usein kirjoitan ennenkuin puhun. :)

  VastaaPoista
 125. Tsot tsot, mikis armas hyönteisprofessoribiologi, nyt väitän vastaan.

  Suomessa on luonnonvarainen villiminkkikanta, joka tietenkin on peräisin muualta Euroopasta ja Amerikoista, aikojen takaa. Mutta luonnonvarainen se on, eli minkkejä on luonnostaan, täällä syntyneitä, olen omin silmin nähnyt m.o.t.

  VastaaPoista
 126. Char, Delilah on ihanainen, en osaa paremmin sanoa. En muista hänen koskaan repineen tai pilkanneen mitään tai ketään, hän on aina rakennuspuuhissa.

  Kunpa välttyisimme kaikki tekstien ylitulkinnoilta täällä blogeissa liikkuessamme - tarkoitan tällä itseäni lähinnä. Olen herkkä ottamaan tekstin tarkoitteen itseeni, vaikkei toinen tarkoita sitä mitä ajattelen. Tämä lienee aika tavallista muillakin.

  VastaaPoista
 127. "Suomessa on luonnonvarainen villiminkkikanta, joka tietenkin on peräisin muualta Euroopasta ja Amerikoista, aikojen takaa. Mutta luonnonvarainen se on, eli minkkejä on luonnostaan"

  Delilah, huhuu! Onko tuossa yllä se millä Iines osoittaa fiksuutensa?

  Kun fakta on, että suomessa EI OLE minkkejä luonnostaan, tämä todennäköisesti fiksu Iines väittää vastaan. Herran jestas sentään!

  VastaaPoista
 128. Jape-kulta, tämä on semantiikkaa.

  Minkkejä on nyt, luonnostaan, luonnonvaraisena, Suomessa syntyneitä minkkejä.

  Ne eivät enää ole maahanmuuttajaminkkejä. Niiden esi-isät olivat.

  VastaaPoista
 129. Hmh, kaikkihan me siirtolaisia ollaan. Tämän planeetan nimi on Tellus. Ja me kierrämme Aurinkoa. (Joka on tähti.) Kyllä minä tiedän että täällä luonnossa minkkejä on, ne ovat tulleet Venäjältä. Ilman viisumia, sitä paitsi. Ilman passia ja viisumeja tänne yritti tulla nisäkkäitä Venäjältä vuonna 1939. Ps. Supikoira on kans sieltä tullu.

  Pss. En ole vielä professori. En edes tohtori. (Väittelen vasta, lähinnä itseni kanssa.)

  VastaaPoista
 130. Jottette masentuisi, mikis ja Jape, niin ymmärrän täysin, että te olette oikeassa tuossa luonnostaan-jutussa. Sulka siis hattuunne.

  Minusta vaan sanat eivät ole tarkkoja eivätkä aikarajat, ja siksi vein teitä kuin naru pässiä. Aina voidaan kysyä, mistä minkit muuhun Eurooppaan ja Amerikkaan tulivat, alun perin. Ja milloin.

  Milloin ihminen tai eläin on muualta tullut, milloin alkuperäinen?

  VastaaPoista
 131. Itse asiassa - kysymys on hyvä? - siihen on vain vaikea vastata. Lue Darwinia. Ripaus ydinfysikkaakin tekisi sulle hyvää (kuten meille kaikille). Sitten voisi lukea venäläiset klassikot, ne kaikki. Ja sen jälkeen voisi ahmia (noin muuten vaan) ranskalaisetkin klassikot. Sen jälkeen voisi opetella antiikkikreikan kielen. Ja sitten voisi katsoa (nauhalta) mitä BB:ssä ihmiset fundeeravat.

  VastaaPoista
 132. Hellyytävin juttu - tai en tiedä olenko tämän jo kertonut? ei sen väliä - oli kun eräs vanha kirjallisuusprofessori toi Uuden Suomen toimitukseen (ylpeänä, tietysti) käsikirjoitustaan F.E. Sillanpäästä. Hän oli painiskellut sen parissa vuosikausia. Toimitussihteeri katsoi sitä nivaskaa - joka olisi täyttänyt Uuden Suomen sivuista noin 14 - ja sanoi (hyvin hapuillen, koska ko. professori kuului sukuun joka omisti ko. lehdestä noin 35 %) että... "Tätä ei nyt voida ihan tämmöisenä julkaista. Lehdessä ei ole tilaa. Kun on nämä Olymppialaisetkin..." Proffa ymmärsi sen, "ai Olympiaadilaiset urheilukisat, hnmh. Missä ne muuten vietetään?".

  Olikesäkuun alkua, vuonna 1952.

  Ps. Minusta tuo professori oli fiksu. Hän ei ollut kiinnostunut päivänkohtaisista asioista.

  VastaaPoista
 133. Jape ei juuri muuta teekään kuin solvaa Iinestä. Tässä ketjussa esim. vertaa BB -Kseniaan.

  Hänen lainauksestaan "Olen lapsesta lähtien tarkkaillut enemmän ihmisten ilmeitä" oli "jäänyt" pois seuraavat sanat JA REAGOINTEJA.

  Ilmeitä ei tietokoneen ruudulta näe mutta reagoinnin näkee.

  Japen halveeraamisen ja Valton asiallisen vastauksen kysymykseen miten liha päätyy tiskille. Sehän oli kyseessä.

  VastaaPoista
 134. Anonyymi, kyllä minäkin sen noin koen. Tunnen itseni kovin mitättömäksi, tyhmäksi ja osaamattomaksi mainitsemasi rinnalla.

  VastaaPoista
 135. Noh, mikis, Darwinia en muista lukeneeni, mutta venäläisklassikot on luettu jo nuoruudessa - minullahan on tutkinto kirjallisuudesta, ei suomen kielestä.

  Silti en ole saanut vastausta siihen, missä määritysten rajat kulkevat, milloin tulokkuus muuntuu kansallisuudeksi tai kotimaaksi, josta on peräisin, luonnostaan.

  Oikeastaan, mitä enemmän lukee, sitä enemmän oppii kysymään myös tyhmiä kysymyksiä. Kammoankin vähän ihmisiä, jotka kysyvät vain älykkäitä kysymyksiä ja jotka ovat intellektuellisesti suuntatuneita. Viluttaa heidän lähellään, hampaat kalisevat.

  Siispä minusta villiminkin alkuperä - onko sellaista - on iso kysymys maailmankaikkeudessa, samoin nautasuikaleiden tie neonvalojen loisteeseen on kiinnostava. Luulen, että pitää ajatella vaihteeksi ihan itse.

  VastaaPoista
 136. Hame päälle Anonyymeille räksyttäjille. Ovat itse olevinaan hyveellisiä, mutta ovat kutenkin itse pahimpia ja raukkamaisimpia solvaajia.

  Minun ja Valton vastauksissa ei ollut muuta eroa, kuin että olin nopeapi vastauksessani. Mielestäni se, että opettja henkilö ei tiedä että on poikalehmiä ja tyttölehmiä ja mistä tulee maitoa ja mistä lihaa on häkellyttävää.

  No onhan se tietty silmiinpistävää, että Iines vuolaasti kiittelee Valtoa mutta ignoroi muut, jotka valoa hänen päähänä kaataa. Kyllähän se jotain kertoo, esim. siitä kuinka kiittämätön "todenäköisesti fiksu" ihminen on.

  Pistää miettimään millaisia opettajia BB-ksenioilla on kun tiedon taso on tuo mikä se on. Ei anna kovin mairittelevaa kuvaa opettajakunnasta jos ei kylläkään nykyajan opiskelijamateriaalista.

  VastaaPoista
 137. "Minusta vaan sanat eivät ole tarkkoja eivätkä aikarajat, ja siksi vein teitä kuin naru pässiä."

  Et sinä mitään vienyt, mutta en viitsi vastargumentoida, niin jää sinullekin hyvä mieli vaikka olet väärässä.

  Sanat ja aikarajat on tarkkoja, tietenkin, ei niitä voi käyttää miten sattuu. Jos sinun kevyttä logiikkaasi seurailee, niin 1990-luvun alussa maahan tulleet somalit ovat osa suomen yhteiskuntaa, luonnollisesti, vaikka eivät käy töissä, eivät osaa kieltä eikä mitään muuta. Sanalle "kotoutuminen" tulee mielenkiintoinen merkitys ja integroutuminen yhteiskuntaan, luonnollisesti, jää veronmaksajien varoilla loisimiseen.

  Jään mielenkiinolla odottamaan Delilahin kommenttia "todennäköisesti fiksuimmasta" henkilöstä tässä blogissa ja miten se näkyy konkreetisesti.

  Kysymys Iinekselle: Mistä jugurtti tulee?

  VastaaPoista
 138. opettja henkilö ei tiedä että on poikalehmiä ja tyttölehmiä ja mistä tulee maitoa ja mistä lihaa on häkellyttävää

  Jape-hyvä, en usko, että olen noin kirjoittanut. Tuo kaikki on sinun hyvin omaperäistä tulkintaasi asiasta.

  Jos minä kerroin, etten lapsena tahtonut juoda lehmänmaitoa, se ei tarkoita, etten tiennyt, mistä maito tulee. En vain tahtonut juoda maalla väkevää rasvaisenlämmintä maitoa suoraan lypsyltä, vaan kaupan kautta pakattua ja jäähdytettyä.

  Et taida lopultakaan siis ymmärtää tekstiä, jossa on tarinaa tai leikinlaskua? Lue nyt hyvä mies kommenttini ajatuksella ja koettamalla ymmärtää, että tekstissä on aina erilaisia tasoja aina huumoriin asti. Vastuu teksteistä on toki kirjoittajan, mutta ei lukijakaan syyntakeeton ole jokaiseen väärinymmärrykseensä.

  VastaaPoista
 139. On myös niin, että kaikki ihmiset eivät ole tällaisia hitaita pohdiskelijoita kuin minä, joka märehdin asioita.

  Totuus lie se, että ihmiset eivät välitä asioista, monelle riittää, kun tiskissä on niitä naudansuikaleita ja Wikissä lukee, että villiminkki on kotoisin Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Thats it ja muuta ei. Eteenpäin ja menox.

  En usko silti, että se että kysyy tyhmiä kysymyksiä, on tyhmän merkki. Minä ainakin tykkäsin oppilaista, joilla oli tyhmiä kysymyksiä. Niistä päästiin yleensä laajemmille vesille kuin älypäiden terävistä mutta ah niin tutuista kysymyksistä, joihin on valmis vastaus jossain.

  VastaaPoista
 140. Valto vain vastasi lihakysymykseen, Jape vastasi ihmeteltyään kärkeen Iineksen tyhmyyttä. Vissi ero.

  VastaaPoista
 141. Heh heh hee - anonyymi satutäti puhuu paskaa, kuten aina. Eihän hänellä ole mitään näyttöä mistään. Puhuu mitä sylki suuhun tuo, tunkion lemu ympärillään.

  VastaaPoista
 142. Waltari kertoi, ettei halunnut Nasserin kutsusta huolimatta mennä Egyptiin, kun nykyinen kansa siellä on eri, kuin se, josta hän kirjoitti.

  Kuuleman mukaan saamelaiset ovat aloittaneet voimakkaan kampanjan maahanmuuttajia vastaan.

  "Menkää takaisin sinne Volgan mutkaan, puoliryssät ugrilaiset!"

  VastaaPoista
 143. Näyttöä.

  "Mietin vain miten on mahdollista päästä opettajaksi asti jos ei nyt puheena olevaa asiaa tiedä."

  "No voi hyvänen aika sentään. Sinun pitäisi mennä BB:hen (ja koulutukseen).

  En lainaa tähän halveeraamista minkkien suhteen.

  Jokainen osaa kyllä lukea itse.

  VastaaPoista
 144. "Jape-hyvä, en usko, että olen noin kirjoittanut. Tuo kaikki on sinun hyvin omaperäistä tulkintaasi asiasta. "

  Ei sentään omaa tulkintaani. Kirjoitit Iines näin: "Mistä se Suomen naudanliha tulee? Tuleeko se siis omia aikojaan kuolleista vanhoista naudoista, vai kasvatetaanko jossain nautojakin suoraan teuraaksi?"

  Sitten kun asia sinulle selostettiin, niin myönsit näin: "Minun puutteeni oli se, etten miettinyt sitä, että noin puolet naudoista on varmaan sonnimullikoita".

  Ns. tyhmiä kysymyksiä saa toki esittää, ja kukaan ei ole sinua tyhmäksi väittänyt, vaikka anonilli niin valheellisesti väittääkin.

  VastaaPoista
 145. Jep, kuten arvelinkin anonyymi satutäti puhuu paskaa. Eihän noissa kopioiduissa jutuissa ole mitään.

  Se että joku ei tiedä mistä minkki tulee, luonnollisesti, ja tämän tiedon puutteen oikaisu, on ihan OK.

  VastaaPoista
 146. Jape, en oikeasti näe tarpeelliseksi perustella mielipidettäni, mutta tiedän, että sitkeästi sitä kyselet, ellen kysymykseesi vastaa.

  Jos luet Iineksen päreet ja kommentit ilman ennakkoasenteita, huomaat rivien väliin kätkeytyneen huumorin, hienotunteisuuden ja monipuolisen tietämyksen. Huolimatta ylimielisistä ja negatiivisista huomautuksista hän jaksaa pyörittää blogia ystävällisenä, eikä ryhdy vastahyökkäyksiin nolatakseen toista. Olen vakuuttunut siitä, että joskus näennäisen hupsut kysymykset kätkevät taakseen kyvyn viedä keskustelua eteenpäin, eivätkä tarkoita tietämättömyyttä.

  Joskus mietin, kun hyökkäät Iineksen mielipiteiden kimppuun, että taidat pitää blogiemännästämme aika paljon. Ennen vanhaan tyttöjä lohduteltiin poikien heitä kiusatessa:" Älä välitä. Kiusaaminen on sen merkki, että poika pitää sinusta." Väite pitänee paikkansa nytkin.

  VastaaPoista
 147. "Jokainen osaa kyllä lukea itse."

  Sinä et. Tarvitsisit varmaankin ns. ällätikun. Tiedätkö mikä se on? Ai etkö? Oletpas pöllö.

  VastaaPoista
 148. "Opettajahenkilö ei tiedä että on poikalehmiä" jne oli lainaus jonka Iines kielsi sanoneensa.

  Jape kommentoi toiseen asiaan, ei siihen, että Iines ei tosiaan ollut sanonut niin. Japen olisi syytä pysyä asiassa.

  VastaaPoista
 149. Sairasta on meininki jos vanhapoika fanittaa ja näkee märkiä unia ihmisestä jota ei ole edes tavannut.

  VastaaPoista
 150. Antakaatten vanhanpojan fanittaa.

  Tuo Nasser-juttu tuolla ylempänä on kuin raikas tuulahdus turkoosin meren yltä. Tekee taas mieli Egyptiin.

  Minulla on muuten Mika Waltarin toimittama Muinaisajan ihmeet, jossa on paljon Epypti-juttuja, pyramideja ja sfinksejä ja muuta aarteistoa sekä Persepoliin ihmeelliset palatsit. Sitä on kiva lueskella talven viimoissa.

  VastaaPoista
 151. "Jape, en oikeasti näe tarpeelliseksi perustella mielipidettäni"

  Jaa, no miksi koet aiheelliseksi huomautella, jos et pysty/halua perustella huomautteluasi ja sen oikeutusta?

  Voisiko olla niin, että sinä et ole ymmärtänyt jotain, esim. minun kommenteistani, vaan olet automaattisesti katsonut niitä asenteellisien lasien läpi?

  "huomaat rivien väliin kätkeytyneen huumorin, hienotunteisuuden ja monipuolisen tietämyksen."

  Hänelläkö tätä taitoa vain on?

  "Huolimatta ylimielisistä ja negatiivisista huomautuksista"

  Meinaatko että nämä kohdistuvat vain häneen?
  Miten näet oman toimintasi tässä suhteessa, kun viisaana opastat esim. minua?

  "eikä ryhdy vastahyökkäyksiin nolatakseen toista."

  Sinä et taida tätä blogia kovinkaan tarkasti seurailla?

  "Joskus mietin, kun hyökkäät Iineksen mielipiteiden kimppuun, että taidat pitää blogiemännästämme aika paljon."

  No jaa, ei hänen mielipiteidensä kimppuun pääse, kun ne vastamielipiteet sensuroidaan. Tätähän sinä et tietenkään näe. Iines on yleisesti mukava ja kiinnostava persoona, mutta kaikki hänen tietämättömyytensä ei ole teeskentelyä ja tarkoitettu keskustelun eteenpäin viejäksi.

  Se miten sinä tulkitset jotain pitämisasiaa, on toki oma näkemyksesi. Voi vain kysyä, että onko suuren viisuden lähteellä itsellään sitä "asennevikaa" josta muita ojentaa?

  VastaaPoista
 152. ""Opettajahenkilö ei tiedä että on poikalehmiä" jne oli lainaus jonka Iines kielsi sanoneensa."

  Ei Iines tuota lausetta ole sanonutkaan. Kuka niin väittää? Älä sekoile anonilli. Kysehän oli toteamuksesta, että Iines ei tiennyt että on olemassa poikalehmiä. Tämä käy hänen kommenteistaan selväksi.
  Pidetään faktat selvinä.

  VastaaPoista
 153. Once more, dear Jape,

  vastamielipiteet sensuroidaan vain joskus hermon pettäessä, ei läheskään aina, JOS niihin on kääritty hlökoht herja, solvuu, ilkeys tahikka muu ilman pilaus - ts. ne muistuttavat kiinalaista kevätkäärylettä.

  Vastamielipiteet sinänsä ovat toivottuja, ne ovat keskustelujen suola, vastavoima, liikuttaja.

  VastaaPoista
 154. "vastamielipiteet sensuroidaan vain joskus hermon pettäessä"

  Hienoa, että vihdoin myönnät tämän.

  "JOS niihin on kääritty hlökoht herja, solvuu, ilkeys tahikka muu ilman pilaus"

  Niin, tämä koskee siis vain sinuun kohdistuvia asioita. Ei muita. Tämä on syytä terottaa kaikkien tietoon.

  "Vastamielipiteet sinänsä ovat toivottuja, ne ovat keskustelujen suola, vastavoima, liikuttaja."

  Ei siltä tunnu, kun katsoo millaista huomauttelua tästä keskustelujen suolan tuottamisesta tulee.

  VastaaPoista
 155. Jape, pyysit perustelua ja kun ajatuksiani kerroin, loukkaannuit. Sitä en tahtonut.

  Jos kestät, voin kertoa mitä mieltä olen kommentoinnistasi. Koska olen jo kertonut, miltä epäystävälliset huomautukset Iinestä kohtaan tuntuvat, keskityn muuhun. Voit lukea tai olla lukematta.

  Kun joku totesi, että Japen kommentointia ei kaivattaisi, epäilin muuta. Osaat halutessasi olla hauska ja nasevasanainen myös ilman kenkkuilua. Kommenteistasi huomaa myös, että tiedät paljon. Joissakin kommenteissa on ollut huomattavissa myös lämminsydämisyyttä. (Esim. kun rakas koiraystäväni kuoli, otit osaa suruuni. Tunsin, että sanasi eivät olleet kohtelias fraasi.) Luulen, että piikikkäiden lauseiden takana on mukava mies, joka tussahtaa nopeasti ja päästelee höyryn ulos laskematta ensin kymmeneen.

  Olet oikeassa, että minussa on paljon vikoja itsessäni, eikä pitäisi arvostella muita. Siltikin sanon, että tuntuu ikävältä lukea, kun joku hyökkää toista vastaan. Myös anonyymin ilkeilyjä Sinua vastaan.

  VastaaPoista
 156. Jape, en nyt jaksa jankkuuta kanssasi. Viimeksi olen poistanut kolme sinuun kohdistunutta anonyymin kommenttia.

  Olet kuin höyrykattila, poksahdus uhkaa. Se ei ole terveellistä. Minä menen nyt aamusuihkuun pesemään pörröni ja sen jälkeen lähden ulos kuvailemaan jotakin, vaika kiteitä, sekä laitan sitten hieman eilistä kananpoikaa (lue häkkibroileria) kera valkosipulitetun balsamicosalaatin.

  VastaaPoista
 157. Deilah: "Jos kestät, voin kertoa mitä mieltä olen kommentoinnistasi."

  Kiitos mielipiteestäsi. Luin sen kyllä kokonaan. Asiallisia sanoja, joita en omalta osaltani kommentoi tämän enempää nyt. Poimin vain yhden asian...

  "(Esim. kun rakas koiraystäväni kuoli, otit osaa suruuni. Tunsin, että sanasi eivät olleet kohtelias fraasi.)"

  Eivät ne olleetkaan pelkkä kohtelias fraasi. Minulla on henk.koht. kokemus kolmesta perheen koirasta ja yhdestä kissasta, sekä niiden menettämisestä. Osa on menehtynyt vanhuuttaan, mutta jokin tapaturmaisesti ja eräs tramaattisesti joulun viettoon valmistautuessa, koko perheen ollessa paikalla ja voimatta auttaa koiraa, joka kamppaili hengestään ilmeisesti sydämmen pettäessä...
  Ei tullut mukava joulu.

  VastaaPoista
 158. "Viimeksi olen poistanut kolme sinuun kohdistunutta anonyymin kommenttia."

  Mutta et sitä mitä pyysin ja joka oli se todellinen herjaus ja solvaus kohtaani.

  Kuten jo aiemmin totesin, nuo mainitsemasi kolem anonyymin kommentia olivat kuin räkä pikkupojan poskella: ikävää, mutta harmitonta.

  VastaaPoista
 159. Ajatelkaapas sitä aivan ensimmäistä, aitoa ja oikeaa MAAHANmuuttajabakteeria (ehkä useitakin?) joskus 2,1 - 4,4 miljardia vuotta sitten, josta kaikki elämä EHKÄ alkoi.

  Lehmänkantturoidenkin alkukoti on jossakin meriemme liejussa jonneka muinainen alkuaurinkotuulen pyörre nuo avaruudenradoilta eksyneet bakteerinpoikaset hännänpäästään lirautti.

  "Jape" voi tosin olla vaikka myöhemmin Marsista irtaantuneiden bakteerihiukkasten jälkeläinen.

  Ja miksenpä minäkin kun peiliin katson. Kuvittelisin marsilaisten olevan juuri tällaisia, migreenien ja ankaran flunssan runtelemia sirrisilimiä.

  Tarkennan satiiritta vielä tätä maatalouspoliittista alkutuotantoketjun selvitystäni.

  Nykyisellään kaikki EU:n alueella oleva karjanpito on luvanvaraista ja täten tarkkaan rekisteröityä toimintaa.

  Jokaikinen maatilojen eläin on korvamerkitty, niiden sukupuut ovat rekisterissä ja päivitykset hoituvat automaattisesti karjantarkkalijoiden alituisesti valvovan silmän alla.

  Yhtään "valmiiksi kuollutta" eläintä ei teurastamoille päädy edes vahingossa. Saatika että sen ketjun ohitse kaupanhyllyihin.

  Eläinlääkärin lopettamat eläimet haudataan maalaisjärkeä käyttäen (jos on kyse yksittäistapauksista) maatilan toimesta paikkaan, jonka viranomaisetkin hyväksyvät. Hautapaikka merkitään tilakarttaan silloin, kun asia oikein menee. Jopa kuolleina syntyneistä vasikoistakin tehdään merkinnät rekistereihin.

  Tarttuvien tautien ja muiden joukkokuolemien "eläinuhrit" viedään poltettavaksi Riihimäen ongelmajätelaitokseen. Maatila, jossa tautiepäily on, laitetaan välittömästi karanteeniin ja asia tutkitaan juurtajaksain. Varsinkin Suomessa nämä asiat ovat viranomaisten tiukassa syynissä.

  Joitakin harvinaisia, rekisteröintitoimenpiteiden ulkopuolelle jääneitä eläimiä voi tietenkin jossain syrjemmässä olla, mutta viimeistään teuraaksi jos niitä aletaan kaupitella, on ostajan pakko tehdä asiasta raportti ja näin sekin nauta saa tarkastuksen jälkeen joko hylkäävän tai puoltavan leiman kankkuunsa.

  Brasiliasta ja USA:sta (esim.) tuodut, hormoneilla kasvatetut lihaköntit eivät ole samojen lakien alaisia, mutta niidenkin kohdalla EVIRA tekee säännöllisiä pistokokeita.

  Olen lukenut Maaseudun Tulevaisuutta ja muita julkaisuja aiheesta Maatalous ja karjanpito. Näistä olen edellä kirjoittamani tietouden hankkinut säilöen ne jonnekin pääkoppani laajaan aivomassaan, ehkä sinne takapihan puolelle.

  Surulliset tapaukset, joita silloin tällöin eläinten kohtelusta, nälkäkuolemista jne, uutisoidaan, ovat käyneet yhä harvemmiksi valvonnan laajuuuden ja ilmoituspakon vuoksi. Useimmiten niidenkin taustalta löytyy inhimilliset syyt, isäntäväen sairastumiset ja kuolemantapaukset.

  Kun olen vielä EU:n liittymisemme jälkeen ollut rakentamassa muutamia karjasuojia, on sitä kauttakin tullut maatilojen nykytouhu joltisenkin selville. Lisäksi suku harrastaa edelleen maataloutta.

  Lukijoissa varmaan löytyy oikeitakin maatalouden asiantuntijoita, joten varmemmaksi vakuudeksi tähdennän, että tomissa tiedoissani voi toki olla virheitä tai epämääräisyyksiä.

  Mutta en katso tarpeelliseksi tässä yhteydessä lähteä näitä tarkistelemaan sen enempää kuin kyseenalaisena besserwisserinä esiintyvä "Japekaan" esim. maahanmuuttajiin kohdistuvien arvosteluidensa faktapohjista puhuttaessa.

  VastaaPoista
 160. Ohhoh, Iines. Kerran minä vain klikkasin, mutta virtuaalinen monistuskone lähti päälle ja teki tehtävänsä. Eli poistaisitko liiat. Kiitos ja anteeksi.

  VastaaPoista
 161. Ja "Valto" spämmää sen minkä herjaukseltaan ehtii. Kova bakteeri jakautumaan tuo "Valto".

  VastaaPoista
 162. En ole - myönnän auliisti - mikään näätäeläinten asiantuntija. Tunnen niitä yhtä vähän kuin lintuja; esimerkiksi punatulkun erotan variksesta siitä että toinen niistä on musta. Mutta koska sanoin, valtavalla volyymilla sitä paitsi, ettei Suomessa ole villiminkkejä, niin kaippa niin olen jostain lukenut? Sillä: tarhasta karannut jalostettu minkki ei sillä muutu villiminkiksi että se hätistellään luontoon. Se on VILLIINTYNYT minkki sen jälkeen. Ja kun sillä ei juurikaan ole luontaisia vihollisia (paitsi pakkanen) täällä, niin siitä tulee röyhkimys. (Vertaukseni SS-mieheen on asiallinen.)

  Mikä on alkuperäistä eläimistöä, mikä ei? Loppujen lopuksi ei mikään. Täytyy muistaa että ei siitä kauaa aikaa ole, noin biologisen kellon mukaan, kun Suomen peitti muutaman metrin jääkerros. Silloin täällä ei orgaanista elämää käsittääkseni ollut? (Tai en tiedä noista mikrobeista... viruksia ei silti lasketa eläimiksi, kun niillä ei ole omaa aineenvaihduntaa.) Ja, todennäköisesti, muutaman kymmenentuhannen (tai sadantuhannen?) vuoden päästä jää peittää jälleen Fennoskandian. Viimeistään silloin vompatitkin häviävät Suomesta.

  Ps. Merenpohja on täynnä tulivuoria. Silloin tällöin ne purkautuvat, ja joskus syntyy uusia saaria. Ne ovat tavallaan neitseellisessä tilassa olevia palaneettoja (tai tämä on huono metafora) mutta; on pilkuntarkasti seurattu miten elämä niihin rantautuu - eli saa jalansijan, niin sanoakseni. (Ensimmäiseksi tietysti tulevat linnut, kakkivat aikansa, sitten ne huomaa että "eihän täällä ole mitään", ja lentävät pois. Vasta kun kasvinsiemeniä ajelehtii aaltojen mukana maihin, ja seutu alkaa vehreytyä, voivat ns. elintasopakolaiset kotiutua ko. ympäristöön.

  VastaaPoista
 163. Kerran eräs asiantuntija eräässä seminaarissa esitti miten paljon lehmät lypsävät maitoa per a... minä purskahdin kamalaan nauruun. (Helvetti, että hävetti.) Mutta en ole koskaan nähnyt yhdenkään lehmän lypsävän. (Ainakaan toista lehmää.)

  VastaaPoista
 164. En tiedä miten vaikea sukkahousuja on pujotella jalkoihinsa, en ole kokeillut. Mutta jonkin verran olen niitä pujotellut pois. Se on kohtuu hankalaa, etenkin jos/eli kun on vähän tohkeissaan. (Ikään kuin kermakannun nokka vähän valskaisi. Heh, he.)

  No, voi herran jestas! mistäs minulle tämmöinen ajatus päähän putkahti? (Varmaan avaruudesta.)

  VastaaPoista
 165. Mikis, minulla ongelma ei ole sukkahousujen pujotus, vaikka koen senkin inhaksi, koska tekevän naisen kädet harvoin ovat silkinsileät. Vaikeus on sen materiaalin, kovan tekokuidun tunne iholla. Paksut sukkahousut ovat pehmeämpiä.

  Olen kai enemmän pitkähousutyyppiä, en sukkisnaisia, koska liikun luonnossa ja lenkkeilen.

  "Lehmät lypsävät" on kai eräänlainen kielikuva, samoin kuin "maa antaa" satoa tai "meri ottaa" uhrinsa.

  VastaaPoista
 166. Valto, mainio selvitys ja aivan esitelmän veroinen aihe ennen kaikkea nautojen osalta. Kiitos ja kumarrus.

  Juuri tämmöisiä katsauksia minusta kouluissa tarvittaisiin ikuisten kirjallisuusesitelmien sijasta. Nuoret eivät tiedä näitä asioita eivätkä läheskään kaikki aikuisetkaan. Harvempi on näistä edes kiinnostunut. Eikä se ole tyhmyyttä, ettei tiedä tarkkaan ottaen naudan tietä sinne lihatiskille asti.

  VastaaPoista
 167. "Valtossa" on samaa vikaa kuin Päivi Lipposessa (sd) ja Kimmo Kiljusessa (sd). Kaikki puhuvat rasismista vaahtosuussa ja vailla tietopohjaa, ainoastaan omat pelot tukenaan. Eivät vain tiedä missä sitä rasismia on, mutta kerkeästi syyttävät suomalaista kokolihaa syövää VHM:ää. Eivät huomaa kuinka ovat ITSE rasisteja pelkoineen ja vihapuheineen - tekojeesukset.

  VastaaPoista
 168. Lähdetietoa:
  Tampereen palo: Kansa, johon ei voi luottaa?

  Tuskin Tampereen suurpalon liekit oli sammutettu, kun kansanedustajat Päivi Lipponen (sd) ja Kimmo Kiljunen (sd) julistivat sen rasistiseksi viharikokseksi.

  Syytösten laukominen ilman minkäänlaista tietoa on jo sinänsä aika outoa käytöstä eduskuntatasolta.

  Kyse on kuitenkin jostakin paljon vakavammasta: siitä, etteivät nämä kansanedustajat luota omaan kansaansa.

  Lipponen ja Kiljunen [ja "Valto"] pitävät suomalaisia lähtökohtaisesti niin rasistisina, aggressiivina ja rikollisina, että kun jossain tapahtuu maahanmuuttajia välillisestikin koskettava rikos, se on automaattisesti vihaisten kantasuomalaisten syytä.

  Toisin kuin Lipponen ja Kiljunen [ja "Valto"] luulevat, Tampereella ei ole poliisin mukaan näyttöä minkäänlaisista rasistisista motiiveista.

  Suomalaiset eivät olekaan niin pahoja, kuin tämä kansanedustajakaksikko [ja "Valto"] uskoo. Se on hyvä.

  Mutta millä lailla maata johtavat ihmiset, joiden toimintaa leimaa syvä epäluulo kansan käytöstä kohtaan?

  VastaaPoista
 169. Päivi Lipponen kieltämättä oli varsin kerkeä kannanotossaan, jonka tekopyhyysaste oli ilmeinen. Tuollaista retoriikkaa ei kai kukaan tarvitse, edes vaalien edellä. Tämä taisi sataa suoraan persujen laariin.

  VastaaPoista
 170. Lisään sen verran tuohon "tekopyhyys"-lausahdukseeni, että tarkoitin sillä sitä kohtaa puheessa, jossa Päivi Lipponen puhuu jotain "meidän isänmaastamme", että kummoinen se ei saa olla ja kummoinen sen tulee olla. Tämän koin tekopyhäksi ja paatokselliseksi.

  Nythän tuo Lipposen kirjoitus on poistunut Uudesta Suomesta. Jäljellä on vain anteeksipyyntö.

  VastaaPoista
 171. Se, jos ei tiedä että minkä värisestä lehmästä tulee mitäkin maitoa (vitsi) on paljon vähäisempi haitta ihmiselle itselleen - ja hänen tielleen osuville - kuin se, että on jatkuvasti tukkanuottasilla jonkun kanssa.

  Tärkeää ja vähemmän tärkeää tietoa on saatavilla muutamalla tietsikan napinpainalluksella; puutteelliset ihmissuhdetaidot (jotka ilmenevät esim. ristiriitoina ja vaikeuksina luoda ihmissuhteita oikeassa elämässä) eivät korjaudu yhtä helposti.

  Kuulin jo maanantai-iltana huhuja vakuutuspetoksesta Treen palon suhteen. Tulipalo on paljon "parempi" vaihtoehto yrittäjälle kuin konkurssi.

  VastaaPoista
 172. Pitsaa saa vääntää ansiokkaasti jos aikoo sillä maksaa Hämeenkadun vuokria.

  Tämä viimeinen oli jo kolmas pitsayrittäjä vuoden sisään samassa liiketilassa.

  VastaaPoista
 173. Kuunkuiske sanoi: "Tulipalo on paljon "parempi" vaihtoehto yrittäjälle kuin konkurssi."

  Jo yli sadan vuoden ajan Suomessa sahat ovat palaneet, kun sahatavaran hinta maailmalla on laskenut. Vakuutusrahoilla on sitten rakennettu entistä pienemmillä kustannuksilla toimiva uusi saha.

  Hämeenkadun pizzamiesten mahdollinen vakuutuspetos-yritys sopii siis aivan hyvin meikäläiseen yritysmaailmaan. Petos on rikos vain silloin, kun siitä joutuu kiinni, sanoo ikivanha yrittäjän ohje.

  Kamalaa vain oli se, että palossa kuoli ihmisiä. En haluaisi olla syyllisten housuissa nyt. Eivät he varmaan ruumiita kaivanneet, vakuutusrahoja vain.

  Kamalaa on myös Lipposten ja kumppaneiden ärhäkkyys syyttää valkoihoisia suomea puhuvia heteromiehiä palosta, ennen kuin asiaa on edes tutkittu.
  En haluaisi olla myöskään Päivi L:n housuissa. Häntä lyödään nyt kohtuuttomasti. Hyväähän hän varmaan perimmältään tarkoitti.

  Kamalaa on kansan ärtymyskin Lipposkaa ja hänen hengenheimolaisiaan kohtaan. Tällaisessa henkisessä ilmapiirissä kasvaa koko ajan vaara uusista polttopulloista.

  Nyt meillä olisi tarvetta presidentille, joka sanoisi jykevän ja rauhoittavan sanan.

  V.

  VastaaPoista
 174. Minulle soitti äsken tyttö taloustutkimuksesta, halusi tietää kaiken, minä kerroin. Myös politiikasta.

  Lupasin myös vastaanottaa sähköpostitse kyselyjä jatkossa.

  Vähän kyllä kävi mukava ja fiksu tyttö sääliksi, varmaan sanoi puhelun päätyttyä naama punaisena: "taas siellä oli joku ihan hullu!"

  Erilaiset kyselytutkimukset yleensäkin saavat minusta esiin piirteitä joita en ole aiemmin tiennyt olevan.

  Mutta hauskaa minulla on ja aika kuluu rattoisasti kun taloustutkimuksen kyselyihin kehitän "mielenkiintoisia" vastauksia.
  ---
  Kiljukoon nyt kaikkein kaula,
  koska kiljuu Kimmon Kaula
  voimalla eduskunnan, voimalla eduskunnan!

  Päivi myöskin läpi pääsee,
  koska puuttu järjen hiven,
  voimalla Lipposen Paavon, voimalla Lipposen Paavon!

  VastaaPoista
 175. "Tulipalo on paljon "parempi" vaihtoehto yrittäjälle kuin konkurssi."

  Niinkö? Entä mitä sanot niiden kolman kuolleen ja viiden loukkantuneen vaihtoehdosta? Onko hyvä vaihtoehto?

  "Pitsaa saa vääntää ansiokkaasti jos aikoo sillä maksaa Hämeenkadun vuokria. "

  Kun maksaisi myös verot ja alvitkin, ne vain jäävät maksamatta.

  "Tämä viimeinen oli jo kolmas pitsayrittäjä vuoden sisään samassa liiketilassa."

  Kaikki nuo perustaa pizzerian starttirahojen turvin. Kun starttirahat on käytetty, lopetetaan firma ja kaikki verot sun muut jää maksamatta. Seuraavaksi ko. pizzeriaa alkaa pyörittää edellisen pitäjän kaveri, starttirahan turvin tietenkin ja sama kuvio toistuu. Vakuutusrahat on väylä isompaan pottin, onhan noita pizzerioita sun muita etnisiä "ravintoloita" ennenkin palanut...

  Pitäisi viranomaistenkin hälytyskellojen soida, kun myydään 4,5 euron pizzoja kaupungin kalleimmalla liikepaikalla eikä kassakone kilahada asiakkaan käytyä (milloin olette saaneet kuitin etnisestä pizzeriasta ilman erillistä pyyntöä?) vaan se 4,5 euroa menee suoraan myyjän taskuun.

  VastaaPoista
 176. "En haluaisi olla myöskään Päivi L:n housuissa. Häntä lyödään nyt kohtuuttomasti. Hyväähän hän varmaan perimmältään tarkoitti."

  Päivi L (eikä Kimmo K) ei ymmärrä mitään. Ei hän siis voi mitään tarkoittaakkaan, kun ei ymmärrä. Kaikkein kamalinta on että ko. tyypit on kansanedustajia. Kumpikaan noista ei kyllä edusta minua.

  VastaaPoista
 177. "Nyt meillä olisi tarvetta presidentille, joka sanoisi jykevän ja rauhoittavan sanan."

  Meillä ei ole sellaista presidenttiä, valitettavasti.

  Tuo nykyinenkään ei ehdi, kun hänellä on perinteinen jeesustelu puheenvuoro menossa DEMLAN palaverissa, tod.näk.

  VastaaPoista
 178. Iltalehti tänään: "Suomessa sytytetään tahallaan joka päivä kuusi tulipaloa. Finanssialan keskusliiton mukaan tulipaloista yksi kohdistuu joka päivä asuttuun rakennukseen. Suomessa kuolee vuosittain muutamia ihmisiä tuhopolttojen seurauksena."

  Että näin.

  Japen huomautus pizzeria-alan käytännöistä lienee lähellä oikeaa. Pizzerioita ja kebabeja on yksinkertaisesti liikaa. Ne eivät voi kilpailla kuin hinnalla ja siitähän se sotku syntyy.
  Asiaa pahentavat vielä Lipposen tapaiset tädit, jotka ovat pelotelleet virkavallan ja verotarkastajat rasismipuheillaan. Verotarkastus koetaan herkästi rasismina, joten paras jättää se tekemättä.
  Japen väite kuitittomuudesta ei kyllä pidä paikkaansa. Olen saanut aina kuitin pyytämättä. Mutta takuulla kuitittomiakin paikkoja on. Itsekin huollatan autoni korjaamolla, joka ei omista kassakonetta. Ja asentajien naamat ovat (saunan jälkeen) aivan valkoiset. Myöskään toriostoksista en saa kuittia. Ja valkonaamoja ovat nekin siellä tiskin takana.

  Arvatkaapa minkä puolueen laariin satelee taas lisää ääniä?


  V.

  VastaaPoista
 179. Jape: "milloin olette saaneet kuitin etnisestä pizzeriasta ilman erillistä pyyntöä?"

  Meidän paikallisesta kebupaikasta saa aina kuitin. Omistaja on ollut ravintoloitsija jo Turkissa, mistä hänen vaimonsa hänet haki.
  Myynyt ruokaa samalla toiminimellä Suomessa yli kymmenen vuotta.
  Ei ole Turun halvimpia kebupaikkoja, vaikka sijaitsee edullisella paikalla laitakaupungilla.

  Noita Japen kuvaamia 4 euron kebab/pizzerioita löytyy Kebabstreetiltä(Humalistonk.) ja muualtakin.

  Muistatteko parin vuoden takaisen tuhopolton Turussa, jossa sytytettiin vanhan asuinkerrostalon alakerrassa sijaitseva turkisliike?
  Talossa on puiset välipohjat ja oli tosi lähellä, etteivät makkaratukat grillanneet talon asukkaita. Uudet palohälyttimet ja palokunnan läheisyys pelastivat ihmishenget.

  Kumma kyllä Turun tuhopolttajat saivat osakseen myös jonkinlaista sympatiaa. Näin tuntuu käyvän tässä Tampereen tapauksessakin, eller hur?

  VastaaPoista
 180. Jos leikkii isojen poikien tulitikkuleikkejä, pitäisi edes tietää mitä tekee.

  Ettei palo leviäisi ja sekä surmaisi ulkopuolisia tahoja & aiheuttaisi miljoonavahinkoja koko kiinteistölle. Ja monenlaista harmia myös heille, jotka menettivät väliaikaisesti kotinsa tai työpaikkansa.

  VastaaPoista
 181. Tuhopoltoista toki suurimman osan tekevät ns. densa-tanelit, motiivina kosto jollekin epämääräiselle autoritäärille.

  Kohteena useimmiten roskakatokset ja muu ihmisille vähemmän vaarallinen.

  Porraskäytävässä säilytettäviä lastenvaunuja on sytytetty usein.

  Avioliiton hyökkäysvaunun palaessa ei portaikosta selviydy kukaan läpi, savunmuodostus on niin suurta.

  Asuintalot palo-osastoidaan niin, että jokainen asunto muodostaa oman osastonsa, sieltä ei ole syytä poistua mihinkään. Sisään mahdollisesti tunkevaa savua voi estää märillä räteillä oven alla ja ilmastointikanavissa.Pakosuunta on parveke, palokunta sieltä kyllä pelastaa.

  Mielen maltilla Tampereella ei olisi kuollut kukaan.

  Turkkusessa, muissakin kaupungeissa on oudon usein vuosien varrella palanut suojeltaviksi määrättyjä rakennuksia.

  "Sen kunniaks, kun sisko pääsi sahalle töihin, sanoi mies, kun bensakanisteria tankkasi."

  VastaaPoista
 182. V: "Japen väite kuitittomuudesta ei kyllä pidä paikkaansa."

  Mikä väite? En minä väittänyt mitään, vaan kysyin.

  "Olen saanut aina kuitin pyytämättä."

  Onneksi olkoon. Oman kokemukseni mukaan paikallisista etnisistä kebab-pizzerioista ei sa kuittia, muutamasta ei saa edes pyytämllä. Valkonaaman pitämästä "brändätystä" Kotipizzasta kuittia oikein tyrkytetään. Jos hän ei huomaa tyrkyttää, niin asiakas saa pizzan ilmaiseksi. Tuo on se tapa, jolla rehelliset suomalaiset pizzerian pitäjät koittavat taistella epärehellisiä, yleensä ulkomaalaistaustaisten pitämiä pizzerioita vastaan. Kotipizzan pizza maksaa sitten kylläkin 9,5 euroa. Se kun sisältää alvit, TELlit ja LELlit, vuokrat ja palkat.

  Samuli: "Myynyt ruokaa samalla toiminimellä Suomessa yli kymmenen vuotta."

  Hän onkin selvästi pitkänlinjan rehellinen yrittäjä. Ihan eri sarjaa kuin nuo alle vuoden kestävät epärehelliset pizza"yrittäjät".

  VastaaPoista
 183. Meilläpä oli koulussa oma palokohde, opiskelijoitten tupakkapönttö ulko-oven vieressä. Se roihusi säännöllisesti metrisin liekein, kunnes se siirrettiin kullannuppujen harmiksi kauas seinästä, keskelle pihaa, jossa ei voinut nojailla seinään ja puhallella savurenkaita ohikulkevien opettajien sieraimiin.

  Minusta Lipponen kyllä sai nyt mitä ansaitsi, sillä en siedä leimaamisia mihinkään suuntaan. Uskallan sanoa tämän, vaikka useimmiten olen äänestänyt demareita. Ehdin lukea Lipposen nyt poistaman kirjoituksen, ja siinä kyllä ratsastettiin Pyhänä Johannana ääniä kalastellen, suvaitsevaisuuden papittarena.

  VastaaPoista
 184. Palossa sai surmansa kaksi miestä ja yksi nainen.

  Ihmettelin sitä, että edes miehet eivät tienneet että asunnosta ei pidä lähteä pois.

  Tuollaisen peruspalotietämyksen luulisi kuuluvan miehiseen tietämykseen samaan tapaan kuin jo pikkunöösit osaavat korjata polkupyöränkumin.

  VastaaPoista
 185. Mitä kuitteihin tulee, Alkosta ei ainakaan minulle tarjota kuittia.

  Kaikkialta muualta kyllä, paitsi tietenkin torilta. Miten se on muuten mahdollista, ettei koko vuoden torilla myyvä kalakauppias anna kuittia?

  VastaaPoista
 186. Jape sanoi: ...kun myydään 4,5 euron pizzoja kaupungin kalleimmalla liikepaikalla eikä kassakone kilahada asiakkaan käytyä...

  Kyllä tämä on minusta enemmän väite kun kysymys. Sanokaa, jos olen väärässä.

  Iines sanoi: ... sillä en siedä leimaamisia mihinkään suuntaan...

  Kaikella rakkaudella ja kunnioituksella: heh, heh, erittäin hauska kuulla.

  V.

  VastaaPoista
 187. V.,

  en siedä leimaamista.

  Toivoisin, että V. miettisit, mikä on todella minun sanomaani, mikä jonkun muun tulkintaa. En ole koskaan esimerkiksi sanonut, että vanha mies on irstas, jos hänellä on nuori thaivaimo.

  Nyt joku käsittelee minua sen kaavan mukaan, että olisin sanonut. Se on surullista. Ymmärrän hyvin, että kaikki kaipaavat rakkautta, ja senkin olen sanonut.

  VastaaPoista
 188. V: "Kyllä tämä on minusta enemmän väite kun kysymys."

  Tuohan on omaan haviantoon perustuva faktapohjainen toteamus.

  Minä kysyin että kenelle anntaan kuitti pyytämättä.

  Toisaalta sinä totesit, että väitteeni kuitittomuudesta ei pidä paikaansa. Heti perään totesit, että kyllä niitä kuitittomia paikkoja varmaan on. Olet hiukan ristiriitainen, ikään kuin riitelet itsesi kanssa.

  VastaaPoista
 189. "En ole koskaan esimerkiksi sanonut, että vanha mies on irstas, jos hänellä on nuori thaivaimo."

  Ihmisen muisti on valikoiva ja lyhyt. Taisi olla vuosi sitten tähän samaan aikaan, kun juttelit mielipiteitäsi perämetsien maanviljelijä ressukoista, joilla on thaivaimo. Nuo thaivaimot sinun mukaasi ei pääse mihinkään muualle kuin kauppaan ja sinnekin valvonnassa. Lopun ajan raatavat tilalla, sinun mukaasi.

  Siten kerroit stooreja miehistä, jotka riistävät thainaisia kun menevät etsimään sitä rakkautta thaimaasta ja riistävät poloiset thaityttöt pois kotoaan tänne kylmään pohjolaan. Kerroit vielä, että nuo tytöt ei ole liikeellä vapaaehtoisesti vaan pakotettuna ja lisäksi puhuit irstaista miehistä, kun halajavat nuoria naisia vaimokseen.
  Nämä faktat voi kukin tsekata blogistasi, jollet niitä siivoa sitä ennen pois.

  VastaaPoista
 190. Sorry, Iines, minulta taisi päästä sellainen tahaton naurunpyrskähdys. Sellaista voi sattua kenelle tahansa.

  En kai minä mitään väittänyt? Sanoin vain, että on hauska kuulla, ettet siedä leimaamisia. Siinä olemme samanlaisia. Minäkään en pidä leimakirveen jäljistä otsassani.

  Ja mistä se irstas vanha mies thai-vaimoineen tähän tupsahti? Tässähän tulee mieleen Gogolin kirjat. Niissä väkeä tulee ja menee aivan hallitsemattomasti. Sivupersoonat sanovat ja tekevät kaikenlaista, joka ei ei mitenkään vaikuta juonen kulkuun. Oma suosikkini on se kirkon katon korjaaja, joka tulla tupsahti ketoon, jolloin Mihei-setä kietoi köyden ympärilleen ja kiipesi ylös.

  No, mitä minä niistä sinulle luennoin, olethan tenttinyt kirjallisuutta ja tunnet Venäjän klassikot.

  Jos taas epäilet minun irstaavan nuoren thai-vaimon kanssa olet väärässä. Sellaista minulla ei todellakaan ole eikä todennäköisesti koskaan tulekaan.

  V.

  VastaaPoista
 191. "Kaikella rakkaudella ja kunnioituksella: heh heh, erittäin hauska kuulla."

  Jos tuo lause ei ole vinoilua niin ei sitten mikään ja V tietää sen itse vallan hyvin.

  VastaaPoista
 192. Kyse on sanonnasta "vanha irstas mies", jota en ole koskaan kirjoittanut, vaikka täällä joku kovasti haluaakin minun sanoneen sen.

  Ehkä jäämme odottamaan näyttöä asiasta emmekä avaa vanhaa keskustelua muilta osin.

  VastaaPoista
 193. Heh, heh, sinullekin Jape.
  Ei viitsitä nyt nyppiä lillukanvarsia. Vai oliko se niin, että lillukanvarsiin sekaannutaan? Ei hitto, sehän on ties mitä zoofiliaa tai... no, antaa olla.

  Jos kohdalleni ei ole sattunut kuitittomia pizzantekijöitä sanon, että olen aina saanut kuitin. Kun sanon, että jossain ei ehkä kuittia anneta, perustan sen sekä sinun että muutaman muunkin tuttavani todistukseen.
  Johtopäätös: Pizzan ostaja ei ehkä joka kerta saa kuittia ostoksestaan. Sataprosenttisen varma en voi olla ennen kuin itse törmään samaan ilmiöön. Näissä asioissa luotan vain omiin kokemuksiini.

  En näe, että tässä pizza-asiassa riitelisin itseni kanssa.

  Tosin joskus kyllä riitelen. Tänäänkin mietin pitkään, avaanko viski- vai konjakkipullon. Kuten ehkä arvaat viski voitti, mutta kyllä siinä sai pitkään riidellä itsensä kanssa. Riidan ratkaisi se, että jääkaapissani oli vissyä, mutta espressopannuni oli rikki. Alan miehenä arvaat loput.

  Sinun kanssasi en halua joutua riitoihin. Olet minulle, irstaalle ja yksinkertaiselle alkoholistille aivan liian kova luu. Sovitaanko niin, että jos huomaat tekstissäni virheitä, väärinymmärryksiä tai oman käsityksesi mukaan suoranaista vittuilua ajattelet, että siinä on vain vaille rakkautta jäänyt peräkammarin poika, johon ei kannata tuhlata ruutia.

  V.

  VastaaPoista
 194. Ei se sanonnasta miksikään muutu, kun sanoman "henki" on selvillä. Äidinkielen opettajat ja muut pikkunäppärät henkilöt on kovin taitavia kiertämään tarkoittamansa "vanha irstas mies" -sanontaa saman henkisillä viesteillä Ja niistähän on blogissa vaikka kuinka näyttöä. Niihinhän suorastaan törmää suitsait.
  Näyttö on blogissa, katsoo sieltä vaan.

  "Kaikella rakkaudella ja kunnioituksella: heh heh, erittäin hauska kuulla."

  Varo, nyt olet jo solvuun tiellä, erään tulkinnan mukaan.

  VastaaPoista
 195. "Vanha irstas mies" on sen mielessä, joka sen sanoo, tietenkin. Minä en ole koskaan sanonut niin.

  Tuollaiset sanonnat eivät ole minua, koska en ajattele niin. Siksi olen niin varma, vaikka paljon olen kirjoittanut sellaistakin, mitä en mitenkään voi muistaa. En kuitenkaan kirjoita vastoin sisintäni

  Tuokaan ei ole minun sanomani, vaan V:n: "Kaikella rakkaudella ja kunnioituksella: heh heh, erittäin hauska kuulla." En osaa hehetellä toisille ihmisille, koska arvostan jokaista kirjoittajaa.

  VastaaPoista
 196. "Sinun kanssasi en halua joutua riitoihin."

  No olet vaan aina sitten myötäsukaan, niin meillä menee hyvin. Myötäilet ja tuet loistavia ajatuksiani ja napakoita aloitteitani.

  "Olet minulle, irstaalle ja yksinkertaiselle alkoholistille aivan liian kova luu."

  Minä en ole ollenkaan fyysinen, että tod.näk. voitat minut yhdellä kädellä ja kokemuksella. Minun vahvuus on faktoissa, mutta se hukkuu yleensä taustakohinaan ja väärämielisten mölinään.

  "Sovitaanko niin, että jos huomaat tekstissäni virheitä, väärinymmärryksiä tai oman käsityksesi mukaan suoranaista vittuilua ajattelet, että siinä on vain vaille rakkautta jäänyt peräkammarin poika, johon ei kannata tuhlata ruutia."

  Ei pysty sopimaan. Huomasin heti tekstissäsi virheitä ja suoranaista vittuilua. Huono pohja sopimiselle. Ei onnistu Eino!

  VastaaPoista
 197. Irstailu on kyllä mukavaa ja vanha äijä olen, vaikka minua(kin) joistain säällisyyssyistä sanotaan keski-ikäiseksi.

  Sellainen irstas thaikku olisi kovasti mieleen, saakohan niitä halvalla ja meneekö kuljetuskustannuksista eri maksu? - Niissä kuuluu kyllä olevan sellainen huono piirre, että ovat kovasti palvelunhaluisia ja onnellisia siitä.

  Kaipaisin sellaista särmää täynnä olevaa, jonka kanssa ei olisi ollenkaan varma huomisesta.

  Sellaistakaan en kyllä enää uskalla ottaa, kun niitä jo tähän ikään on ollut joitain.

  Kaikki maailman nuoresta ikääntyneet - yhteyttäkää!

  VastaaPoista
 198. Ja yks vaan lukee jotain tylsiä kirjoja, kun me käsittelemme täällä tärkeitä asioita ja syränvertamme vuodatamme.

  VastaaPoista