4.8.2019

Poliittisen korrektiuden hautajaispuhe, pitkällä kaavallaLuin Helsingin Sanomien elokuun kuukausiliitteestä Saska Saarikosken kirjoittaman  jutun suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professorin Janne Saarikiven  mieliä kiihottavasta ajattelusta. Käsitykseni mukaan Saarikivi on nyt kuumaa kamaa ajatusmarkkinoilla. Minulle hän oli sitä jo ennen kevättä.

Olen nimittäin seurannut Saarikiven lausuntoja Ylen aamutelevision Jälkiviisaista. Pidin häntä kevääseen saakka punaviherkuplalaisena, ja siksipä huomiotani kiinnitti hänen kuplasta poikkeava mielipiteensä jostakin ajankohtaiskysymyksestä. Ajatus oli jopa vastakkainen kupla-ajattelun kanssa.

Saarikosken artikkeli tuo nyt vahvistuksen sille, että Saarikivellä oikeasti on omasta kuplastaan poikkeavia ajatuksia Pirkko Saision ja vaikkapa Leena Krohnin lailla. Molemmathan ovat joutuneet oman kuplansa julkisuusmöykän kohteeksi väärien mielipiteittensä vuoksi.

- Tässä Saarikivessäpä minulle nyt sielunveli! Miehenä hän ei joutune niin pahan älämölön kohteeksi kuin edellamainitut siskot. Sitä paitsi nykyään väärät mielipiteet ovat lisääntyneet siinä määrin, että älämölöjä hiukan varotaan. On huomattu, että erehtyneet saavat jo tukea älyllisiltäkin tahoilta.
"Jos haluaa elää kuplassa, ei voi olla liian terävä." 
Kielen ja viestinnän ammattilainen näkee terävästi myös terävyyden seuraukset, jotka jokainen poikkeavia ajatuksia esittänyt  tämän blogijutun kirjoittajaa myöten on saanut tuta:
”Kyllä minä koko ajan odotan, milloin tulee se someskandaali, jossa todetaan, että Saarikivi on rasisti, naisten vihaaja ja natsien sympatisoija, ja nyt me muuten aloitamme kamppiksen Helsingin yliopiston humanistista tiedekuntaa vastaan Saarikiven erottamiseksi.”
Jussi Halla-ahohan savustettiin Saarikiven mukaan ulos yliopistosta, koska hän herätti huomiota oikeistolaisilla mielipiteillään, jotka silloin olivat harvinaisia. "Tyhmää, ettei häntä tuettu", paukauttaa Saarikivi kuplan kauhistukseksi  ja kannattaa John Stuart Millin ajatusta, jonka mukaan vastakkaisiin mielipiteisiin tutustuminen auttaa perustelemaan omia kantoja. Edes natseja, naisten vihaajia, tai muita vastenmielisiä ei pidä sulkea pois keskusteluista. - Hallelujaa, hyrrään hiljaisesti, tämähän on blogini johtoajatuksia. Meillä Iinekselässä  ei plokata ajatusrikollisia pois, niin kuin yleinen tapa tuntuu vaativan.

Saarikivi arvostelee myös Timo Hännikäisen kustantamon sulkemista äärioikeistolaisten mielipiteitten vuoksi viime syksynä Helsingin kirjamessuilta sekä Aki Ruotsalan erottamista Pori Jazzin toimitusjohtajan tehtävistä vanhan homovastaisen eheytyskirjoituksen vuoksi. - Timo Hännikäinen on paljon kiinnostavampi kirjailija kuin Sofi Oksanen, koska hän on outo tyyppi, eikä mikään laskelmoija, sanoo Saarikivi.  Hänen teoksensa Ilman tulisi ottaa luettavaksi sukupuolentutkimuksen kursseille, lataa Saarikivi. 

- Kannatan! Muistan kirjoittaneeni Ilmanista  blogiini. Ihanaa Hännikäinen, ihanaa. Rakastan rohkeita ihmisiä. Vain kohtaamalla erimielisiä ajatuksia voimme kasvaa ihmisinä 
ja päästä lähemmäs totuuksia. Jos suljemme ne kuplamme ulkopuolelle, jäämme kuplamme vangeiksi ja olemme umpiossamme  vajaat niin kauan kunnes korkki poksahtaa.
"Itseään liberaaleiksi kutsuvissa on paljon niitä, jotka eivät kannata vapauksia. Pyrkimys eristää erimielisyyttä on kauhean antiliberaali juttu."
- Juuri näin, hyvä Saarikivi! Tätä minäkin olen tarkoittanut, kun mainitsen, etten pidä kirjallisuudesta, jossa laskelmoidaan nykytrendeillä, kuten vaikkapa erimuotoisilla seksuaalisuuksilla. Onneksi tänäinen HS:ien kirjallisuuskritiikkikin murskaa Anna-Leena Härkösen "ajan hermolla" operoivan monimuotoseksuaalisuuskuvauksen! Miten voi itseään kunnioittava kirjailija valita noin laskelmoidun ja kaupallisen aiheen romaaniinsa? 

En ole aikoihin jaksanut lukea Härkösiä enkä Hämeen-Anttiloita, en meetoo-vispauksia, en lesborakkauden palkittuja kuvauksia enkä köyhyys- ja työttömyyslauluja. Luen mieluummin Tolstoin Perheonnen tai Gustav Philip Creutzin Atis ja Camillan - kuten viimeksi tein. 

Kunpa Hännikäinen julkaisisi  uuden romaanin! Kunpa Pirkko Saisio ja Leena Krohn eivät olisi masentuneet ja ehtyneet julkisuusmöykästä! Teemu Selännehän sulki suunsa yhden väärän möläytyksen vuoksi ja hänellä menee taas hyvin. Vaimon viisikymppisilläkin oli kivaa. Mediakin unohti virheellisen mielipiteen.
"Ihmiset kulkevat paljon keskitietä, vaikka pitäisi mennä outoa kohti."

(Maalaus Karel Dujardin)
(Sitaatit Janne Saarikivi)

266 kommenttia:

 1. Saarikivi on yksi niistä, joiden takia uskoo Suomessa olevan vielä sellaisiakin älykköjä, jotka uskaltavat ajatella ihan itse. Liian moni julkisälykkkö ulvoo vaan sutena susien kuorossa.

  Itsehän menetin uskoni intelligentsiaamme jo taistolaisaikoina, kuten olen usein varmaan muistuttanutkin.

  VastaaPoista
 2. Ja liian moni tavallinenkin ihminen ulvoo tietämättömänä sutena susilaumassa, kun ei viitsi ajatella eikä lukea asioista. Pidetään tärkeänä sitä, kuka sanoo, kun ei osata tai viitsitä ajatella omilla aivoilla asioita syvemmin.

  Janne Saarikivi on ilahduttava poikkeus kuplaväen joukossa. Tai oikeastaan hän ei ole enää kuplan sisällä, vaan on astunut ulos kuplasta, kuplan päälle, kuten Pirkko Saisio ja Leena Krohnkin. Ihailen heidän itsenäistä rohkeuttaan katsoa asioita monesta vinkkelistä, myös vinoista kulmista.

  Uskon, että kuplien umpioista astutaan jatkossa yhä runsaammin ulos katsomaan todellisuutta silmiin.

  VastaaPoista
 3. Tottakai pitää saada demonisoida ihmisryhmiä. Ottakaa mallia ameriikoista, siellä ei presidenttikään välitä paskan vertaa mistään poliittisista korrektiuksista. Puhuu mitä sylki suuhun tuo ja haukkuu latinot raiskaajiksi ja murhaajiksi. No, tänä viikonloppuna nähtiin seuraukset.
  Iineksen suureksi riemuksi Trump on menossa seuraaviin vaaleihin samalla metodilla, möykän kohteena jälleen naiset ja etniset vähemmistöt.
  Mitäs pienistä, kunhan kekustelu pysyy raikkaan avoimena.
  Iineksen ihaileman Laura Huhtasaaren mielestä Trump on mies, eikä eunukki. Hyvässä seurassa olet.

  Leonooran suureksi riemuksi Puolasta kuuluu hyviä uutisia. Siellä eivät homot hillu, vaan natsit vetävät turpaan oikein kunnolla.
  Iineksen logiikalla tuossa ei ole edes mitään väärää. Hän vaatii ilmaisunvapautta myös natseille, joiden aatteen ja toiminnam ydin on väkivallan käyttö.
  Muistan, että Iines oli pahoillaan tavasta, jolla kirjoitettiin Jesse Torniaisen tekemästä taposta. Jotenkin syy oli uhrin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samuli, sait innostumaan! :)
   Homot ja lesbot ovat niin iiihania ja täydellisiä yli-ihmisiä. He ovat jumalien ja enkeleiden suosikkeja synnittöminä ja puhtoisina. Hehän eivät edes harrasta hedonista haureutta kuten mies ja nainen keskenään.
   Homot ja lesbothan harrastavat vain söpöä pettingiä ja suloista masturbaatiota siisteillä ruuansulatuselimillä ja vasta pestyillä käsillä keskenään. Vastakkaisen sukupuolen jäljitelemä muovileluillakin vaan leikitään kiltisti, kuten viattomat pikkuiset.
   Eihän samansukupuoliset tee syntiä kuten mies ja nainen, jotka herkuttelevat mehukkaasti keskenään. Huippuhetkistä voi saada peräti pikkuinen vauva, kokonainen ihmisen elämä alkunsa.
   (On se kyllä kumma, ettei miehen siittimestä sovi syntymään kokonaisia lapsia maailmaan, eikö vaikka? Miksiköhän?)
   Samaa sukupuolta runkkaavat ovat aina ja kaikessa oikeassa ja nautinnoissaan täydellisen synnittömiä. Siksi he myös haluavat kirkon syliin ja alttareille harrastamaan erilaisia hengellisiä rituaaleja, koska rakastavat Jumalaa yli kaiken. Enemmän kuin ketään toista. Pettingiä ja runkkaustahan ei lasketa synneiksi, ne ovat vain terveyttä edistäviä harrastajien onnellistuttajia.

   Poista
  2. Eipä missään hätiä mitiä, kohta mies synnyttää kakkureiän kautta. Kirurgit osaavat rakennella tulevaisuudessa kaikille semmoiset lisääntymiskalustot ja elimet joista siten voi valita vaikka yksi- tai monineuvoisuuden. Tulevaisuudessa voinee lisääntyä ihan issekseenkin tai vaikka seksinukenkin kanssa. Eikös olekin mahtavaa! Tulevaisuuden sukupolvilla on valinnanvaraa toteuttaa ihmisyyttään mitä mielikuvetuksellisin keinoin.
   Mitään rakkaustunteita ei tarvita, sillä seksi korvaa vanhanaikaisen tunne-elämän, kuten porno opettaa. On se ihanaa ja nautinnollista elämää!

   Poista
  3. Nyt on tehtävä poikkeus: hymiö :D

   Niin hauskasti kirjoitit että!

   Poista
 4. Siis kuka nyt demonisoi ja keitä? Ei minun mielestäni ihmisryhmiä ole tarpeen demonisoida.

  Samuli, tuotat nyt, anteeksi vaan, puhdasta roskaa kynästäsi, kun kirjoitat minun ihailevan Trumpia ja Laura Huhtasaarta. Tuo on oma päätelmäsi, en ole koskaan kehunut Trumpia enkä Huhtasaarta. Huomaatko, että toteutat nyt yhtä Saarikiven ajatelmaa yltä?

  Trumpista en ole kirjoittanut ikinä mitään, koska hän ei kiinnosta minua hitustakaan. Hänen persoonassaan ei ole mitään, mitä haluaisin pohtia. Hänen tekonsa ovat niin yliampuvia, että ne eivät kosketa tajuntaani millään tasolla. En ole koskaan yhtynyt haukkujien kuoroon missään asiassa - Trumpilla on jo halveksijansa. Minua ei kiinnosta yhtyä rummutukseen. Tässäkin toteutuu yksi Saarikiven yllä siteerattu ajatelma.

  Laura Huhtasaartakaan en ole koskaan kehunut lauseellakaan. Entisenä opinnäytetöiden tarkastajana olen heittänyt kylmää vettä mölyäjien kuoroon: se mitä Huhtasaari teki, ei ollut ennenkuulumatonta. Lähteiden merkintä on aina ollut opinnäytetöiden vaikeimpia asioita. Niistä huomautetaan yli puolia opiskelijoista. Toisilla on merkitsemättömiä lainauksia paljon, toisilla vähemmän, ja yleensä se johtuu taitamattomuudesta, ei plagiointihalusta. Se, että Huhtasaaren gradu on läpäissyt ohjaajan seulan, on myös ohjaajalta virhe, hän vastaa työn kelpoisuudesta, ei opiskelija. Jos syytetään opiskelijaa, myös työstä vastaava ohjaaja saa syytöksen.

  Samalla lailla puolustan kaikkia halveksittuja, joihin kohdistuu masssahysteria, esimerkiksi aikoinaan olin ainoa, joka puolusti Susan Ruususta, näki hänessäkin ihmisen. Ja monia muita raivottuja ihmisiä.

  Jesse Torniainen sai juuri sen tuomion, joka mielestäni hänelle kuului. Oikeus ei voinut todistaa Torniaisen hyppypotkua harkituksi tapoksi tai murhaksi, koska uhrilla oli pitkästä huumeidenkäytöstä johtunut sairaus ja hän poistui ilman lääkärin lupaa sairaalasta. Kävi niin kuin kävi. Mitä epäselvää tässä on?

  VastaaPoista
 5. Olen joskus pohtinut sitä kohtaa Uudesta Testamentista, että keitä Jeesus tarkoitti niillä ihmisillä, joita tulisi auttaa ja puolustaa ja tukea.

  Minun tulkintani on, että hän ei välttämättä tarkoittanut vain niitä, jotka ovat rahan puutteessa tai leivän tarpeessa tai muun hädän keskellä. Minun Jeesukseni tarkoitti myös kaikkia halveksittuja ja huonoina ja tyhminä pidettyjä teuvohakkaraisia, mäkysiä, räsäsiä, wahlrooseja, ruususia, karpeloita, kaikkia joita me katsomme nenänvarttamme pitkin alaspäin ja haukumme, koska me olemme oikeassa ja meillä on oikea mielipide.

  Luulen, että seuraavaksi rukoilen iltasiunauksessani: luoja, armahda kaikki ne, joilla on oikea mielipide! He eivät tiedä, mitä tekevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö sinä halveksi ja pidä huonona ja tyhmänä ketään? Etkö ikinä ivaa ja puhu paskaa?

   Poista
  2. Enemmän pidän tekoja tyhminä kuin ihmisiä. Jos sanon, etten luota Antti Rinteeseen, koska hän on laskelmoidusti kavaltanut toisten taskusta rahoja, se on totuus, ei iva eikä pilkka. Tuomitsen kavaluuden ja haluan ravistella kavaltajaa. Tai jos sanon, että en luota Hussein al-Taeehen, se ei tarkoita, että vihaisin Husseinia. Vihaan sitä, että hän valehteli ja oli kaksinaamainen, epärehellinen.

   Voipi olla, että tällaisten tekojen tekijöistä kynästäni tai huuliltani valahtaa pilkan sanoja. Mutta en minä heitä vihaa, enkä halua heille mitään varsinaista pahaa. Sitä vaan, että joutuvat kohtaamaan tekonsa seuraukset kasvoista kasvoihin.

   Poista
  3. Feministeistäkään sinulla ei ole hyvää sanottavaa eikä fasismin vastustajistakaan.

   Poista
  4. Fasismi ei ole yksiselitteinen käsite. Minä näen sitä paljon ns. suvaitsevaiston ahdasmielisyydessä ja halussa eristää ja vaientaa erimielinen puhe - viittaan Janne Saarikiveen. Minua pelottaa suvaitsevaiston raivo ja toisten tuomitseminen, massahysteria.

   Mitä tulee feminismiin, kannatan mieluummin samanlaisen ihmisarvon ajamista kaikille naisille ja miehille kuin naisen oikeuksien erillistä korostamista. Ei pitäisi ollenkaan puhua naisen oikeuksista vaan ihmisten ihmisarvosta. Kaikki muu tulee itsestään.

   Poista
  5. Ei ole sinulla ollut hyvää sanottavaa islamistakaan etkä ole kehunut yhtäkään somalia.

   Poista
  6. Mie en saa sannoo hyvvää sannaa katolisuudest enkä hindulaisuudest enkä myöskään neweidsistä enkä mie saa kehhuu eskimoi enkä inkoi enkä latinoi enkä ruattalaisii enkä kuninkaallisii enkä pakistanilaisii enkä saamelaisii enkä sukulaisii jatkuu......

   Poista
  7. Aika ilkeästi kirjoitat tuossa ylempänä teinityttöjen masennuksesta ja ahdistuksesta. Kiitä onneasi, että oma tyttäresi on aikuistunut onnellisesti.

   Poista
  8. Höpsistä, ei se ole ilkeällä mielellä, vaan sarkasmilla kirjoitettu tämän ajan ilmiöstä. Yksilöitä ei nimetty eikä haukuttu, vaan kerrottiin niin kuin he itse itseään kuvaavat julkisesti. Se, että kuvaus naurattaa, ei ole pahaa naurua. Nauraisit itsekin, jos olisit rehellinen. Kyllä minä oikeasti ahdistuneen ja masentuneen nuoren tunnistan kaikkeä märisevästä vuolaasta ja suulaasta tyypistä. Tämä on se ydin, jos pystyt tajuamaan.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toteamus: olen taas poistanut kommenttini. Miksi? Yritän selittää.

   Kirjoitukseni, joka myös, Iineksen tapaan, sai minut miettimään toisten ihmisten auttamista, oli hautajaispuhetta. Se synkisti myös omaa elämääni. Miten väärin voi ihminen käsittää yhteisiä asioitamme. Puhuinko omaan pussiini? Halusinko apua itselleni?

   Kunnioitukseni Iinestä kohtaan lisääntyi huimasti, kun luin nuo hänen kaksi kirjoitustaan. Että joku voi ja osaa käsitellä samoja asioita, joita työnsin maan alle, tulkita niitä itselleen ja meille muille taidolla, joka ylittää kaiken muun, niin syyttäjän kuin syytetynkin.

   Se, että hän tarvitsi taivaallista apua on osoitus siitä, miten me ihmiset itse olemme kykenemättömiä hoitamaan asioitamme. Jo asetelma ihminen contra muu maailma, me ja muut, on sula mahdottomuus.

   Oli itku tulla, kun luin Iineksen kannan oton niiden puolesta ja niitä vastaan, jotka käsittävät totuuden olevan juuri heidän hallinnassaan.

   Ja tuo iltasiunauksen ajatus: luoja, armahda kaikki ne, joilla on oikea mielipide! He eivät tiedä, mitä tekevät, kruunaa kaiken.

   Kiitos. Iines!

   Poista
  2. Liisu, kiitos kauniista sanoistasi.

   Koetin saada ilmaistuksi mahdollisimman syvästi motiiviani puolustaa näitä kaikkien halveksimia hakkaraisia ja huhtasaaria ja juudaksia ja wahlrooseja. Omaan moraalikoodistooni ei kuulu se, että ihminen voi lajitella kanssaolijoitaan niihin ryhmiin, joita saa polkea kantapäittensä alle niin, että se on hyväksyttyä, jopa toivottavaa. Ellet tee sitä, olet väärämielinen. Huhhuh.

   Poista
 7. Onnea valitsemallasi tiellä, koska sitä totisesti tarvitaan joukkosurmien ja vihatekojen maailmassa. Ekstremistinen, ideologisesti värittynyt väkivalta kohdistuu kehen hyvänsä, jotka ovat sattumalta jossain paikassa missä joukkosurma tehdään.

  VastaaPoista
 8. Tie valitsi minut, en minä tietä. Näin se menee minun maailmassani. Helpompaa olisi yhtyä susien kuoroon ulvomaan massan mukana kuono taivasta kohti.

  Onneksi meillä ekstremistinen väkivalta on vähäistä - Suomi on edelleen hyvä maa ihmisen asua. Äärioikeiston pahin teko lienee yllä mainittu Torniaisen hyppypotku ihmiseen, ja äärivasemmistolla hevosten pieksäminen ja anarkistiset haitanteot kuten tuhopoltot ja yritystoiminnan haittaamiset. Eli varsinaista ekstremististä väkivaltaa harjoittavat näillä leveleillä kait lähinnä uskonnollisesti orientoituneet äärimuslimit - viittaan Turun terroritekoon ja ehkä joihinkin vammaisten raiskauksiin.

  (Esimerkit Sisäministeriön tilannekatsaus 1/2017)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta olla tässä kohdin lisäämättä sitä asiaa, että yllätyin melkoisesti kun luin Ohion surmaajan olleen äärivasemmistolaishenkinen, sosialisti satanisti. Kun ensin joka paikassa luki, että ampuja oli äärioikeistolainen.

   Poista
  2. Oli kuulemma niin äärivasemmistolainen, että kannattaa presidenttiehdokas Elisabeth Warrenia.

   Poista
  3. Daytonin joukkoampuja tuki Ylen uutisen mukaan äärivasemmistoa, sosialismia, Antifa-liikettä ja satanismia ja teki lukiossa tappo- ja raiskauslistan opiskelijoista. Ehkä tuo Warrenin kannattaminen aiheutti ensin otsikot äärioikeiston terrorismista.

   https://yle.fi/uutiset/3-10910233

   Poista
  4. – Ymmärtääkseni Daytonin ampuja tuki Bernie Sandersia, Antifaa ja Elizabeth Warrenia, hänellä ei ollut mitään tekemistä presidentti Trumpin kanssa, Trump totesi.

   Ylen uutiset tänään.

   Poista
 9. Poliisin tilastot ekstremistisestä ideologisesta ihmisiin kohdistuneesta väkivallasta kertoo ihan muuta, mutta ehkäpä sinä tiedät parremmin tai, niin, tai et halua tietää. Veikkaan jälkimmäistä. Niin tai näin, onnekasta matkaa aatteiden parissa,joiden haittavakutukset tuntuvat myös kannattajakunnan elämässä.

  VastaaPoista
 10. En minä mitään tiedä tällaisista asioista. Uskon kyllä poliisin tilastoihin, joita en tunne, koska en ole tilastoista kiinnostunut. Ilmiöt kiinnostavat enemmän ja miksi-kysymykset.

  Etsin nyt ensin tietoa ekstremistisestä ideologiasta, kun en yhtään tiennyt, mitä se on. Se on yksinkertaisesti sanottuna ääriliikkeiden ideologiaa ja niiden harjoittamaa väkivaltaa.

  Törmäsin Sisäministeriön tilastoon, joka lienee osaltaan luotettava, kuten poliisinkin, heiltähän tiedot on saatu.

  Luulen, että sisäministeriö tarkastelee raportissaan toteutunutta väkivaltaa, ei sen uhkaa, joka näyttää olevan mukana poliisin tilastoluvuissa.

  VastaaPoista
 11. Iines!

  Ei voi sopivampaa kuvaa olla toivottamassa lukijoita tutustumaan tämän kertaiseen aiheeseesi kuin tämä valitsemasi raikas ja iloinen kuva nuoresta tytöstä joka seisoo yhden jalan varassa. Olen jo aikaisemmin huomioinut sen ja jotain kirjoittanutkin. Mutta sitä kommenttia ei täällä näy, joten uskaltauduin vetämään esille uudemman kerran kuvan tärkeyden.

  Kuva tasoittaa mielen ja pelkällä kuvan voimalla hyvä ja paha asettuvat rinnakkain. Voi valita kummalle ominaisuudelle haluaa antaa enemmän huomiota.

  VastaaPoista
 12. Liisu, kommentit eivät julkistu aina, jos kirjoittaa mobiiliyhteyksillä Bloggeriin, esimerkiksi kännykällä tai tabletilla, joskus läppärilläkin. Kyseessä on Bloggerin vika, mikä harmittaa minua itseäni varmaan eniten. Olen valittanut asiasta, mutta en ole saanut palautteeseeni vastausta. Bloggerin kommenttihässäkkä on myös englanninkielisissä maissa. Eivät korjaa, vaikka palautetta on sadellut.

  Kuva on minustakin hyvä tekstiin, jossa puhutaan kuplista. Väritkin rimmaavat.

  VastaaPoista
 13. Saarikiveä olen minäkin nähnyt TV:n jälkiviisaissa. Nykyään hän taitaa osallistua ohjelmaan harvoin. Jotenkin hänestä on jäänyt minulle etäinen ja epämääräinen "kuva". Voi olla, että hänen repliikkinsä ovat olleet niin viisaan filosofisia, että ne eivät ole tavoittaneet pienia aivosolujani. Jonkin positiivisen ja hykerryttävän hetken muistan, jolloin totesin, että ahaa..ok..., mutta en mistä asiasta!;)
  Eksyin tänään taas johonkin vanhaan uutiseen linkkejä selaillessani ja sain taas tuohtumukselleni vettä (kusta vai mitä lie lietettä) myllyyn vaatimuksista, että lapsella pitäisi laillistaa kaksi äitiä!
  Joko se laki on mennyt läpi? Voi sata kirosanaa sanon minä näitten höyrypäitten aivoituksia. Miksi ei yksintein sata tai tuhat? Eihän kaksi äitiä ole mitään verrattuna vaikka viiteensataan isään.
  Nämä ovat vihreän, myrkyllisen ajatusteni verisen sapen näkymätöntä virtaa.......................
  Eikö näille mielivaltaisesti muuttamattomia totuuksia ja arvoja koko ajan romuttaville siiliniskoille ja lain laatijain kiusankappaleille saada todellakaan jauhoja suihin! Kymmenenäitiä vähintään, vaadin minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarikivi on minusta ollut hyvä sanomaan, mutta ihan säntillinen ja ennalta arvattavissa olevia ajalle tyypillisiä lausuntoja hän on pitkään antanut, kuten kunnon kuplalainen antaa.

   Huomiotani kiinnitti ensin Saarikiven kaunis kieli. Nautin kun joku puhuu televisiossa täydellistä kirjakieltä pakottomasti ja luontevasti. Useimmat mielistelevät kuulijoita tarkoituksellisen tuttavallisella puhekielellä. Tavoitteena tietysti puhua kansalle kansan omalla kielellä.

   Saarikivi on vasta viime kuukausina näyttänyt todellisen karvansa julkisuudessa. Hänen ajattelunsa on omaperäistä ja hyvä nyt, kun hän rohkenee tuoda sen ulos. Edelleen hän on kuplalainen, mutta hänellä on ovet ja ikkunat auki, hän ei plokkaa erimielisiä ulos ja kuvittele, että kaikki on hyvin, kun erilaiset mielipiteet eristetään ja vaiennetaan.

   Poista
  2. En tiedä, onko laki kahdesta äidistä (tai isästä?) mennyt läpi, mutta eikös lapsella periaatteessa ole kaksi vanhempaa? Hyvähän se on, jos lapsella on yhden sijaan kaksi virallista emoa, huoltajaa.

   Juuri tänään muuan nuori lukiolaispoika valittaa lehdessä sitä, että sukupuoliin perustuva jako pitäisi poistaa kouluista. Hän poikana joutui aina meluisaan poikaryhmään ja kärsi siinä. Hän on nyt vasta ymmärtänyt itseensä kohdistuneen vääryyden. - Käsitykseni mukaan jako on jo paljolti poistunutkin, mutta kaipa se luonnostaan syntyy edelleen joihinkin ryhmiin.

   Poista
  3. Täälläkin "lukiolaiset" kirjoittelevat sukupuolisuuteen liittyvistä asioista. Tulee mieleen ovatko he näitä setan yms. valistussivujen aivopesemiä,identiteettinsä kadottaneita ressukoita, vai peräti setan puolesta agitoivia.

   Poista
  4. "Luokiolaiset" kirjoittavat täällä paikallisten sanomalehtien mielipidesivuilla.
   Täytyisi perustaa luotettava tukijärjestö nuorille, joiden normaalin seksuaalisen kehityksen setan yms. informaatio on tuhonnut manipuloinnillaan.

   Poista
  5. Minulla on muuan ystävä, joka on ottanut tavakseen lukea intersektionaalisten feministityttöjen kommentteja Twitterissä. Hän postailee niitä minulle ja anteeksi vaan kaikki erityissukupuoliset ahdistuneet nuoret tytöt - nauramme niille. Emme pahalla vaan siksi, että emme voi olla nauramatta.

   Voi sitä tuskaa, kun Kela ei anna rahaa, vaikka on mase ja ahde päällä ja kaikki on paskaa. Jos oikein tulkitsen, intersektionaaliset hyvin nuoret feministitytöt ovat lähes kaikki mielenterveyspotilaita, joille koko maailma vittuilee, kun ei anna rahaa vaikka ei jaksa edes nousta koneen ääreltä ylös eikä ulos. - Tämä on se tyyli eikä edes kärjistettynä. Tuosta saisi mainion parodian, mutta eihän se sovi. Pitää vakavoituia ja ymmärtää yli kaiken järjen.

   Poista
  6. Yllä olevaakaan ei näemmä saa arvostella. Vai olisiko pitänyt sanoa, että hyvin hauskasti pilkkaat nuoria naisia? Että oletpa terävä kuplanpuhkoja? Että nämä tytöt eivät tarvitse muuta kuin suonikasta siitintä?

   Poista
  7. Miksei saisi arvostella? Toki saa.

   Kyllä nuorille naisille nauraa saa. Kaikelle saa. Kuvaukseni oli tosi, siinä ei ollut liioittelua, vaan juuri noita valituksia löytyy Twitteristä.

   Poista
  8. Tämän allaolevan haluan lisätä, sillä kyse ei ole yksittäisten tyttöjen arvostelusta, vaan nykyaikaa leimaavasta laajasta ilmiöstä, josta kulttuuritoimittaja Tuija Siltamäkikin kirjoittaa tänäisessä Hesarissa, näin:

   "Kun ihminen nykyään kohtaa jotain, mitä hän ei ymmärrä, hän ei pidä sitä merkkinä oman ymmärryksensä puutteista ja ota asiasta selvää. Hän menee someen ylpeänä kertomaan kaltaisilleen, ettei tajua. Vinoilua pidetään vittuiluna, ja mielipahan ilmaisemisesta on tullut validi vasta-argumentti. Jos ihminen on surullinen ja järkyttynyt, vain hullu (ableismia!) kyseenalaistaa hänen tunteensa."

   Poista
  9. Iines10 elokuuta, 2019 09:46
   Miksei saisi arvostella?

   Tarkoitin että poistit aiemman kommenttini. Mitä Tuija siitä sanoisi?

   Poista
  10. Taas valehtelet poistamisesta. Tästäkään raosta ei ole poistettu kommenttiasi, kuten ei ollut edellisestä väittämästäsi.

   Kyseessä on todennäköisesti Bloggerin vika, joka heittää kirjoitetun kommentin bittiavaruuteen usein itseltänikin, etenkin mobiiliyhteyksillä.

   Poista
  11. Mulla on valokuitu. Pitääkö alkaa ottaan kuvakaappauksia?

   Poista

  12. Voihan kuvan kaapata vaikka kännykän kameralla, mikä on helpompaa ja nopeampaa. Kuvaa siis ihmeessä.

   Poista
 14. Iines: "Ja liian moni tavallinenkin ihminen ulvoo tietämättömänä sutena susilaumassa, kun ei viitsi ajatella eikä lukea asioista. Pidetään tärkeänä sitä, kuka sanoo, kun ei osata tai viitsitä ajatella omilla aivoilla asioita syvemmin."
  Jepulis, komppaan.
  On myös niin, että on helppoa osallistua johonkin julkisuushakuiseen porukkaan, sama se mitä ne syvemmin tarkastelematta ajavat. Imago, julkisuus ja median kiinnostus on tärkeintä ja "tulee kuin manulle illallinen" tekemättä itse mitään. (Ei kai tuossa vanhassa sanonnassa kuitenkaan tarkoiteta pressa Manua vaan oisko eläimestä kyse?)
  Välinpitämättömyys ja piittaamattomuus esi-isien ja äitien arvomaailmasta, nuo ihanat vapauden ja liberaalin ihmisen uudet synonyymit!

  Sokea kanakin aistii,että mehukas ja vihreä tuoksu joskus lehahtaa kanalan hetkittäin ulos vapauteen olevasta ovesta. Se elää suuressa vankilassa, miljoonien lajitoveriensa kanssa pääsemättä koskaan todelliseen vapauteen.
  Diktaattorit, ruokkijat kumisaappaat jalassa pitävät huolen, että lihominen, muniminen ja hautominen etenee voiton tavoittelun tavoitteiden mukaan ja että elinaika on rajattu ja laskettu tarkasti siihen asti, kunnes on aika katkaista kaula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihminen on laumaeläin ja seuraa helposti ihmisiä, joita ihaillaan tai hyväksytään yleisesti. Jos arvostaa fyysistä ulkomuotoa, seuraa ns. julkkiksia, jos arvostaa kultturelliutta, seuraa kulttuuripersoonien ajatuksia.

   Poista
 15. Pääministerin olisi tavannut tänään kaupunkimme torilla klo 15.30, (On jo myöhässä ) mutta koska en tiennyt vierailustaan, palasin kaupungilta liian aikaisin. Saapa nähdä auttaako Rinteen vierailu samalla matkalla käynnillään pelastamaan Kiteellä lakkautusuhan alla olevan sahan.

  VastaaPoista
 16. Kiteellähän ovat käynnissä sahan yt-neuvottelut, joissa on peräti 85 työpaikkaa irtisanomisuhan alla.

  Mietin vaan, voiko pääministeri tykönään maakuntamatkallaan luvata rahaa sahalle, mikä tietysti olisi toteutuessaan hieno asia.

  VastaaPoista
 17. Uutisissa korostettiin pääministerin lausahdusta uuden puolustusvoimien komentajalle, (milloin lie jo tapahtunut ?)eikä sitä miksi, mistä syystä hän tällä seudulla vieraili. Mielenkiintoista!
  Alueuutisissa asiasta oli jotain, mainintaa, mutta ihmeen vähän uutiset olivat kiinnnostuneet aiheesta. Ei minua haittaa. Kenties on parempi, ettei työntekijöille Kiteelläkään luvata liikoja työpaikan säilyttämisestä ja positiivisesta tulevaisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääministeri näytti uudelle puolustusvoimain komentajalle kaapin paikan. Käsitin niin, että komentajan tulee odotella käskyjä hallitukselta (pääministerilta ja tai presidentiltä) ennen kuin sotaharjoituksia äkseerataan. Nyt hän sitten selitteli Kiteellä, ettei tarkoittanut sitä vaan tätä.

   Poista
 18. Viehättävä maalaus tuo Karel Dujardinin. Tyttö ja saippuakuplat. Ekana minun tosin kuvasta tuli mieleen: Hallittu vaara, ja kun sitä sulattelin niin toisena: Trapetsilla. Pidin kuitenkin tuon ekana mieleeni tulleen nimen.
  Sitten googlasin myöhemmin kuvan ja sehän on poika. Eihän sillä tässä maalauksessa merkitystä ole kumpi on.
  Tuli jopa mieleeni sana: Muun sukupuolinen. Hassua, mutta ennen monesssa maalauksessa on aika vaikeasti havaittavissa onko tyttö vai poika.

  Tuosta Trumpin sanonnasta olen samaa mieltä kuin hän itse. Olen ennenkin maininnut, että minua lämmittää erityisesti se, Trumpin pariskunta pitää monessa kuvassa toisiaan kädestä.

  Vähän kyllä kyseenalaistan tuon Janne Saarikiven lausahduksen julkisuushakuisuudeksi. Eihän se aina noin mene, mutta joskus voi mennäkin. Siinä se ydin taisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojan ilme onkin jännittävä, samalla iloinen mutta ikään kuin vähän ilkikurinen. Miksi?

   Seuraan Twitterissä Ylen maanmainioita Äkkilähtö historiaan - tviittauksia, ja tuo on sieltä, napattu siis Samu Nyströmiltä. Ajattelin, että pitäähän minun jossain mainita Trump parodisessa valossa, kun muutoin lätkitään kohdallani pöytään niitä trumpistikortteja. Tuommoinen sitten osui haaviin.

   Poista
 19. Haluaisinpa nähdä ne pro gradut jotka emäntä on tarkastanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin! Olen pitänyt ammattikorkeakoulussa (liiketalouden) opiskelijoille opinnäytetyön kirjoittamiskursseja. Kurssit olivat pakollisia joka ryhmälle, ja ryhmiä oli useita vuositasolla. Olen myös tarkastanut opinnäytetöiden kieliasuja eli myös työn rakenteen ja nimenomaan lainaamistekniikat. Ainekohtaisesta sisällöstä vastasi ainekohtainen ohjaaja.

   Ohjeistus oli yleinen opinnäytetyön ohjeistus korkeakouluja varten. Gradut noudattavat samaa periaatetta, mutta ovat tietysti laajempia ja tiettyjen aiheiden ympärille suppeammin ja syvemmin suuntautuvia, eriytyneempiä. Ammattikorkeakoulu ei ole yliopisto, vaikka joku niin voi väittää. Näen eron selvästi. Toki ammattikorkeakouluissa oli myös sellaisia töitä, jotka olisivat saattaneet kelvata graduiksikin.

   Sivuhuomautus: Itse hämmästyin kun kuulin erään dipl.inssin lopputyön olleen vain muutama kymmenen sivua! Ymmärrän sen, jos työhön liittyy jokin valmistettava projekti, mutta kaikkiin ei käsittääkseni liity.

   Poista
  2. Muistan kun ystäväni isoveli väitteli ja valmistui fysiikan tohtoriksi. Väitöskirjansa oli ohut kuin mikä, sivuja ei paljoa ollut. Sisältö oli matemaattisia kiekuroita ja vänkyröitä, joista en ymmärtänyt mitään. - Sellaista se on, kun tieto toimii ja paskan puhuminen päättyy.

   Kaikella kunnoituksella humanisteja kohtaan, kyseeessä on kuitenkin paskanjauhanta, parhaimmillaan jopa erittäin hyvin perusteltua puheen pörinää.

   "...kuten Dickson ja Fittala teoksessaan, s. 455, sanovat, asia on konkurentti adheesion kubullaraation todetuissa mittauspisteissä, mutta toisaalta Jyrbätsen, Kuohio ja Arhinkäki, s. 339, pyrkivät kumoamaan otaksumaa, esitämällä "mitä kovempi vastatuuli sitä enemmän tuiverrusta ja räkää tulee nenästä. Tästä voitaneen ajatella, että naamalleni istui Godzilla ja tuuli mun huulia pärisyttää...."

   Poista
  3. Laadullinen, eli kvalitatiivinen tutkimus pohtii elämän suuria kysymyksiä, kuten miksi räkää ja tussilla piirrettyjä vitun kuvia ilmestyy arvotalon kauniille piinnoille. Tutkimuksen nimi voi olla esi. "Onks höböö, kun on stailin coolia, Vallilan puutaloalueen narkkareiden näkökulmasta".

   Kvantitatiivinen, määrällinen tutkimus, on sellaista, jossa "tutkija" joutuu apunaan käyttämään matematiikkoja, joiden puheista tai tilastoista eivät ymmärrä hölkäsen pölähtävää ja niistä saa harmittavan vähän sivuja. Jotain pitää kuitenkin itse sanoa:"Löllenböllel esitti tästä vakavan epäilyn jo vuonna 1947, kysymällä:`onks paperi loppu`? - Venäläisen perimätiedon (A. Gulag, 1950, s.112) mukaan ongelmaa ei olisi, koska aina voi pyyhkiä kolme viivaa seinään.

   Poista
  4. Niin tai näin, mutta huomasin sen, että dipl. inssi pääsee huomattavasti helpommin opinnäytetyöstään kuin vaikkapa maisteri. Insinööriopiskelijaa on muutenkin vaikea vakuuttaa äidinkielen taitojen osaamisen tärkeydestä. Yksi jopa esitti, että suomen kieli pitäisi vaihtaa englantiin.

   Poista
  5. Kyllä, kyllä, Iines, minä en ole haka matematiikassa. Suomen kielen vastaisia firmoja on mm. Helsingin Yliopisto (Oyj?), joka keplottelee jatkuvasti saadakseen kaiken englanniksi. Ovat palkanneet sinne organisaatioon sivistymättömiä ja persettään pidemmälle ymmärtämättömiä globaali-ihmisiä.

   Poista
  6. Luultavasti yliopisto vielä lähi vuosikymmeninä, jos ei aikaisemmin, todistaa Johan Vilhelm Snellmanin, Zacharias Topeliuksen, Yrjö-Sakari Yrjö-Koskisen ja monet muut aikansa surkeiksi lapsiksi, jotka omaa heikouttaan ajautuivat kurjiksi kansallismielisiksi. Albert Edelfeltin Topeliuksen muotokuva poistetaan yliopiston päärakennuksesta ja myydään hyväntekeväisyys huutokaupalle, tulot menevät Afrikan kärsivien kaksikymppisten miesten tukemiseen.

   Poista
  7. Olen kirjoittanut tänne Snellmanin kansallisuusmielisyydestä, mutta Iines poisti sen syystä tai toisesta.

   Poista
  8. En ole kyllä poistanut tästä mitään. Samaa kommenttien häviämistä on valittanut yllä Liisukin, ja viime ketjussa Leonoora, kun kommentit jäivät näkymättömiin siinä vaiheessä, kun määrä kipusi yli 200:n.

   Mutta varsinainen syy kommenttien häviämiseen ei ole siis Iineksen etusormi, vaan Bloggerin bugit, etenkin jos kirjoittaa kommentteja jollakin mobiiliyhteydellä. Itse en pysty kirjoittamaan omaan blogiini tabletin wifillä enkä aina kännykälläkään. En edes anonyymina, jota kokeilin.

   Jos haluat, voit koittaa postata Snellmanin uudelleen. Jos se on sitaatti, kertonet, miksi haluat puhua Snellmanista ja miten se istuu keskusteluun.

   Poista
  9. Näytti Riku tuossa maininneen Snellmanin ja kansallisuusmielisyyden. Miten se istuu keskusteluun?

   Poista
  10. Siis mitä halusit sanoa Snellmanista ja kansallismielisyydestä? Viittasin lähinnä siihen, ettå jos kyseessä on sitaatti, avaat sitä hieman, koska täällä ei taida olla kansallismielisyyden erikoisosaajia.

   Poista
  11. Sanoin sen aika päivää sitten muistaakseni eritoten Tapsalle ja sinulle, useampaankin kertaan, mutta Snellmanin sanat loukkasivat kansallistuntoasi vissiin.

   Poista
  12. Ahaa, nyt ymmärrän. Viittaat toiseen keskusteluun, jossa häiriköit keskustelua ilkeilemällä minun kommenttieni perässä.

   Katso siis peiliin. Tuosta keskusteluista poistin ehkä kymmenkunta, ylikin, sinun yksiselitteisen ilkeää ja pahantahtoista kommenttiasi. Lopulta poistin häntäpään kommenttisi juurikaan niitä lukematta saadakseni ilkeilyn loppumaan. Panin myös kommenttien valvonnan päälle seuraavaan päivään. Ehkä sieltä joukosta poistui Snellman-kommenttisi, jota en edes muista.

   Syyllinen siis löytyy omasta peilistäsi.

   Poista
  13. Erimielisyys ei ole ilkeyttä.

   Poista
  14. Erimielisyys on toivottavaa. Se on yksi demokratiankin kulmakivistä.

   Poista
  15. Toivottavasti tiedostat, että erimielisyyden ei tarvitse olla ilkeätä. Asiallinen ja perusteltu erimielisyys rakentaa maailmaa.

   Poista
  16. Kunhan ei ole erimieltä sinun kanssasi? En esimerkiksi ymmärrä sitä, että kun mollaat 'päivystäviä dosentteja', niin poistat kommenttini, jossa kerron persudosentista, jolla on oma tv-show. Oliko se ilkeää vai kalvavaa?

   Poista
  17. Nyt en kyllä muista keskustelleeni täällä Snellmanin kannasta kansallismielisyyteen? Kuulisin tietysti mielelläni mitä hätkähdyttävää Snellman on siitä sanonut?

   Snellmania kun on meillä kai aika yleisesti pidetty suomalaisuuden ja kansallisuusaatteen isänä.

   Poista
  18. Mitä tulee kommentointiin ylipäätään, niin minäkään en saa kommentteja julki ipadilla tai iphonella.

   Poista
  19. Lakkaa höpöttämästä "erimielisyydestä", Mankemang.

   Katso peiliin, jos sinulta poistetaan kommentteja. Kirjoitat ilkeästi ja kalvaen kaikkia, jotka ovat sinun kanssasi erimielisiä. Sinulle musta-valkomaailmassasi kaikki muut kuin kaltaisesi kommunistit - oletan - ovat persuja ja rasisteja.

   Sinulta ei ole koskaan poistettu kommenttiakaan erimielisyyden, vaan ilkeyden ja kalvamisen vuoksi. Tämä on se syy.

   Erimielisyyden ei tarvitse olla ilkeyttä. Kirjoita siis erimielisyytesi asiallisesti, äläkä näe joka puolella persuja kuin pikku-ukkoja. Katso siis peiliin, jos näet kommenttisi poistetun. Poiston syy on vain siellä.

   Poista
  20. Kyllä, Tapsa, juuri näillä iPadilla ja Iphonella en minäkään pääse kommentoimaan Bloggerin blogeihin. Joskus satunnaisesti kännykällä pääsee.

   Moni kirjoittaa mobiilisti ja ihmettelee sitten, minne hänen lähettämänsä kommentti hävisi. Näin huonoakin tietotekniikka vielä on. Blogger tietää asian, muttei ole vastannut eikä tee mitään.

   Poista
  21. ”Miten sama atomi kulkeutuu siemenenä tanssijattareen ja hänestä poikana lastenkotiin; miten tämä syntinen varastaa ja hirtetään ja teilataan, jälleen matojen ruuaksi. Ja siinä on vain yhden madon vatsan historia. Mutta entäs ne kaikki muut? Miten tuomiopäivän pasuunan törähdys kerää ne kaikki kokoon? Ja sitten vielä: kenelle mainittu atomi kuuluu? Minulle vaiko hirtetylle? Sillä madolle, emakolle ja porsaalle ihminen ei suo ylösnousemusta.” J.V.Snellman

   Poista
  22. "Sinulta ei ole koskaan poistettu kommenttiakaan erimielisyyden, vaan ilkeyden ja kalvamisen vuoksi."

   Tuonko vielä kykenisit todistamaan.

   Poista
  23. Minun mielestäni Snellman pohdiskelee tuossa uskonnollisia asioita, lähinnä ylösnousemuksen mielettömyyttä - ns. viimeisen päivän herätystä - eikä niinkään kansallismielisyyden mielettömyyttä.


   Poista
  24. Minustakin Snellman pohtii syvempiä jopa sielullisia asioita, ja itselleni mieleen tulee Frans Eemil Sillanpään ihmisbiologiset pohdinnat Siljan yskiessä yksinäisessä kammarissaan taudin kynsissä - tyyliin "mikä on ihminen tässä biosfäärissä ja mikä on hänen osansa".

   Kansallismielisyys ei ensimmäisenä tule mieleen.

   Poista
  25. Se todistustaakka on sinulla itselläsi, Mankemang, ei minulla. Juoksutat tänne persukamaa, kansallismieliskamaa, rasistikamaa, googletettuja linkkejä ja sitaatteja, ihan kuin tämä olisi PVR:n haarakonttori. Käyköhän sinun persututkasi vähän ylikierroksilla?

   Poista
  26. Vain sen takia, että näkyviin tulisi yks yhteen sopivuus. Ja mitä tulee Snellmanin kansallisuusmielisyyteen, hän halusi suomalaisten kehittyvän ihmisinä kansainvälisyyteen, henki kun ei pysähdy mökkirantaan.

   Poista
  27. Eihän isänmaallisuus millään tavoin sulje kansainvälisyyttä pois. Todella kansainvälinen ihminen se vasta omaa maataan arvostaakin.

   Poista
 20. Nyt on veikkausbisnes vastatuulessa!
  Vihdoinkin! Miten monen ihmisen vähät pennoset ovat koukuttavat rahapelit vieneet mukanaan. Aina on veikkausta perusteltu yleisellä hyvällä. Onko oikein, että köyhät suuren rahan toivossa ovat lahjoittaneet roposensa ja rahoittaneet monia yhteiskunnalle kuuluvia toimintoja: urheiluharratuksia, kulttuuria monipuolisesti jne.
  Voittaakseen veikkauksissa tms. rahapeleissä täytyisi käyttää suuria summia, että mahdollisuus voittaa lisääntyisi. Lienee harvinaista, että esim. köyhä eläkeläinen voittaa pääpotteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä viittaat varmaan uutisiin peliongelmaisten holhoamisesta, johon Rinnekin on nyt kiinnittänyt huomiota. No, voi olla oikeassakin.

   Kovasti on pääministerillä nyt holhottavia puolustuvoimien komentajasta lähtien. Toivottavasti energiaa riittää pääministerinkin tehtävien hoitoon.

   Poista
  2. Siitä olen tyytyväinen, että vaikka minulla luonneongelmia riittää ihan kotitarpeiksi, peliriippuvainen en ole. Nuorena oli lievä, saatoin satasen tai kaksi vanhaa rahaa pelikoneeseen työntää. Ei se sillä lailla ollut ongelma, ettei ruoka loppunut tai etten ajautunut muihin ongelmiin kuin vitutukseen pelaamisestani. Nykyään, jos on oikein tylsää, saatan baarissa vähän laittaa, mutta se tuntuu tylsältä. Lisäksi nykykoneiden grafiikat on tehty niin nopeiksi, että rahat menevät alle aikayksikön.

   Paranin pikkupienestä peliongelmastani, kun kuulin automaattien tuottojen menevän Antti Kaikkosen, Matti Vanhasen ja muiden maalaisliiton pahantekijöiden laariin. Tiettävästi joku höylä- tai kohopallon juniorijoukkuekin niistä saa jotain ihan näyttämisen vuoksi, samoin joku juopporäkäänsä kaikesta huolimatta kuoleva runoilija.

   Poista
  3. Minullakaan ei ole pelaamisen viettiä. Veikkaan tai lottoan kerran viidessä vuodessa. Juuri nyt on kyllä netissä 20 euron pelitili, jota en ole muistanut edes tarkistaa. Nyt kun tuli puheeksi, tarkistin ja huomaan olevani voittajien joukossa. 0,50 euroa Kenosta.

   Poista
  4. Pelaamisesta voin sanoa samaa entinen ukko juomisestaan: joka päivä olen ryypyn ottanut, eikä ole tavaksi tullut.

   Poista
 21. Veikkauksen mainoksista kai härdelli sai alkunsa. Oliko pelaamista verrattu harmittomaan kahvihetkeen?
  Nyt mainoksia on vedetty pois.
  Riku, kirjoitit hyvin ja hauskasti veikkauksen avustuksista.
  Lieneekö niin kuten muissa riippuvuuksissa, että mitä enemmän ko. lajeja harrastaa, sitä varmemmin jää koukkuun.
  Edes kortti- tms. pelit eivät ole kiinnostaneet minua koskaan. Liittyneekö jotenkin kilpailuhenkisyyteen, jota minulla ei ole. Rahapelit on keksitty tyhmien rahojen huijaamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nähnyt mainoksia, mutta olen nähnyt ja kuullut radiosta vippi.fi-pikaluottomainoksia. Niissä keskeisenä sanomana on vipin hakemisen helppous. "Täytät vain hakemuksen - helppoa vai mitä" tms. Uskon että moni ulosottokierteessä oleva lankeaa niihin, ja ahdinko vain syvenee. Holtitonta mainontaa.

   Ylipäänsä huomaan olevani kalkkis raha-asioissa. Ihmettelen sitä, että ihmiset eivät edes häpeä sitä, että elävät yli varojensa. Jos vilkaiseekin juorulehtiä tai tositeeveetä, niin joka toinen siellä kierrättää laskunsa ulosoton kautta.

   Poista
 22. Tai ei kai niinkään tyhmien, vaan herkästi pelien jännitykseen addiktoituvien "iloksi".

  VastaaPoista
 23. Addektioista.
  Minulla on seksi-, alkoholi-, pölinä- ja peliaddektio. (Tai voi niitä olla muitakin, ja varmaan onkin, mutta niitä en tunnista. Tai tunnusta.)

  Luonnottomuuksista. (omistettu Leonooralle)
  Ihan sama mitä ihmiset toiselleen tekevät kun eivät tee pahaa. Se on tosin yhtä lailla mahdottomuus kuin uskonnon poistuminen kiusaamasta meitä. – Voihan Belsebuubi.

  Saarikivestä.
  Fiksu ihminen, kenpä sitä kieltää vois. Mutta vähän hänessä ärsyttää se, että parhaiten hän tietää sen itse. Ja välillä (käytän hänen omaa sanastoaan) ”sillä vittu vie vielä diivailee”... – Kuukausilehden haastattelussaan aivan samaa mieltä olen siitä että oli väärin savustaa Halla-aho Yliopistolta pois. Koska tutkijana siellä ”hänestä olisi paljon vähemmän haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle…” etc.


  Antti Eskolaa arvostin aikoinaan paljon, ja Erik Allardtia, Claes Andersson oli hieno, monitaitoinen ihminen joka osasi auttaa muita (paitsi ei oikein aina itseään, harmi...). Kuolleissa on vaikka kuinka paljon hienoja persoonia, sekä feministejä että myös naisia, heidän luettelemisensa täyttäisi Iineksen blogin tästä päivästä marraskuun 7een päivään asti. Eikä mitään muuta mahtuisi. Olisi jäätävä pakko pullauttaa kaikki muut kommentit pois, myös sinun, sorry oi Mankemang.


  Elävistä on helpompi puhua. Etenkin kun itse vielä on elossa. (Joskus ei enää ole.)


  Viimeksi luin Teemu Keskisarjan ”Saapasnahka-torni”. Alaotsikkona se on ”Aleksis Kiven elämänkertomus”. Tunnen Keskisarjan aiemmasta – hän on hieman räväkkasanainen mutta tosisyvästi asioihin paneutuva historijoitsija. Mutta silti hieman ’pitkin hampain’ tuon kirjan kirjaston hyllyltä mukaani (eli messiin) nappasin... Onneksi kumminkin niin tein! – Minä kun luulin ettei niin kalutusta aiheesta kuin ”aleksis kivi” ei pysty mitään uutta/järkevää sanomaan – mutta siinäpähän erehdyin! Tuo tyyppi on kaivannut kaikki ’kivet ja kannot’, suhtautuu lähteisiin juuri niin ”ihanan” kriittisesti kuin historijoitsijan pitääkin suhtautua, mutta... sen lisäksi osaa myös päätellä. Kokoaa palapelin niistä paloista jotka hänellä on käytettävissä, ja katso: Elävä Aleksis siinä sinua katsoo takaisin. Ihan ällistyttävää! Eikä Keskisarja sorru kvasitieteellisiin tulkintoihin, no ei, hänen tehtävänä on löytää faktansiruja ja yhdistellä niitä, ottaa huomioon senaikainen yhteiskunta yms., tietysti, ja moni muu sellainen asia joka amatööritieteilijältä unohtuu, esim. että mitä suurimmassa määrin ”olosuhteet muovaavat ihmisen todellisuuden, ei hän itse”. Yms. hauskaa! – Tunnette kansalliskirjailijamme A.Kiven aivan uudella tavalla kun luette tuon kirjan. – (Ajattelin ensin että teen tästä esitelmän Iineksen Kirjallisuusbaariin. Mutta en ymmärrä minkä takia noin hölmö ajatus mieleeni tuli? Tuo Teemun kirjahan on jo esitys, mitä sitä meikäläinen pilaamaan, lukekaa!)

  Ps. Jostakin väitteestä (olisiko nyt ollut Aleksi-pojan syfilis-tartunnasta, en muista; luen tuon kirjan vielä monesti!) Keskisarja toteaa rauhalliseen (!) tyyliinsä että ”tästä puhutaan paljon mutta ei löydy minkään laista kirjallista faktaa (tms.), mutta eihän se tarkoita sitä etteikö asia silti olisi totta. Esimerkiksi yhtäkään kirjallista todistusta ei ole siitä että Aleksis Kivi olisi joskus käynyt kusella”. – No joo no joo. Mutta totta on että näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskisarjan kirja oli listallani, mutta kesän tohinoissa olen sen unohtanut. Hyvä kun muistutit, teos kiinnostaa suuresti ja tuntien Keskisarjan, odotan lukuelämystä. Keskisarja on persoonanakin mielenkiintoinen tyyppi. Oletteko nähneet hänen nauravan tai edes hymyilevän? En minäkään. Hän pysyy vakavailmeisenä, vaikka muut seurueessa nauraisivat.

   Poista
  2. Hänkö kirjoitti, ettei Kivi mihinkään kuppaan kuollut, vai kuka?

   Poista
  3. Hän nimenomaan ei diagnoosia siitä tehnyt mihin Kivi kuoli. Ei väittänyt. Mutta kuka voisi sulkea pois syfiliksenkään osuutta, enpä usko että kukaan.

   Ennenmuinoin ihmiset - ei niitä sen tarkemmin syynätty - kuolivat "vanhuuteen". Hyvä kuolinsyy se.

   Poista
  4. Toisaalta - siis täähän on ihan selvä asia - kupan kehittyminen III:nteen asteeseen kestää monta, monta vuotta. Kivi kuoli nuorempana.

   nimimerkki: "ihmettelenpä"

   Poista
 24. Toinen ukko jota olen (kateuttaniko?) pitänyt vähemmän älli-ihmisena mutta siitä huolimatta leuhkana tyyppinä, on Rauli Virtanen. Tämä reportteri. Hän on käynyt (= oleskellut) kaikissa maailman maissa, siis kaikissa, mikä välttämättä ei ole muuta kuin ehkä vain hämmästyttävää..! Mutta onpa samalla myös haastatellut ei nyt ihan kaikkia mutta melkein kaikkia ”tärkeitä ihmisiä”: pappeja, pippejä ja poliitikoita. Ja ollut kymmenien eri maailmankolkissa olevien sissipataljoonien kanssa ryömissä missä milloinkin. Aivan uskomattomia juttuja latelee hän. Koska hän nimenomaan yhteen aikaa oli aina ensimmäisenä ns. kriisialueilla. (Jonne vihon viimeksi kukaan sotiva osapuoli reporttereita kaipasi. Vitut, eivät kaivanneet!) Mutta se siitä. Ei hän niistä sen kummemmin ”ylpeile”, oikein harmittaa ettei sen pitempään kaikista keikoistaan kerro. - Mutta opinpa häneltä - harmi sekin että turhan myöhään - yhden filosofisen totuuden. Jonka mukaan hän uskalsi retkiään "tuntemattomaan" tehdä.

  "Maailmaa muusikkona paljon kierrellyt ja maanteillä liftannut Elijah Wald kiteyttämää: ”Jos luotat jokaiseen tapaamaasi ihmiseen, sinut ryöstetään silloin tällöin, mutta jos et luota kehenkään, vietät koko elämäsi varkaiden piirittämänä”. – Rauli Virtaselle oli helppo oppia uusia kieliä. Se tietysti on kaiken A ja O, että paikkakuntalaiset suhtautuvat suhun sympatialla. Onhan tämä nyt aivan päivänselvää että jos jossain Amazonian viidakon pikkukylässä sinne tupsahtaa joku ”valkoinen” ukko – totta kai kaikki normaali-ihoiset skandinaavit yms. ovat ”jauhetun maissin valkoisia”, niin... ja sitten tää ukko sanoo heille heidän omalla kielellään (kamalasti tietysti tangellellen ja väärällä intonaatiolla) että ’mitäs teille kuuluu, ystäväiseni’. Niin kyllä siinä kyläläiset sen verran säikähtävät, ja heidän sydämensä sulavat, etteivät ne enää mieti (äsken vielä kimpassa miettivät) että ’ryöstetään se. sillä on ainakin hyvät kengät. ja heitetään se la Amazon jokeen’.  Ps. Huvittavaa, että tämä pikkupoika Porista alkoi maailmaan tutustumisensa laivalla M/S Actinia. Se vei hänet Olkiluodon satamasta Rio de Janeiroon. Eräs toinen ihminen - sanottakoon häntä tässä vain 'mikikseksi', samalla laivalla seilasi niin sekä Rioon että Buenos Airesiin. Ja Santokseen, joka syntisempi paikka kuin kaikki muut paikat yhteensä. Ahteriin (= hänkin siellä yritti jäädä, mutta ei onnistunut, poika parka, hänet II:n perämies repi takaisin laivalle, ja Eurooppaan... Jäi Amazon kokematta. (heh, heh)


  Lähteet:
  HS Kuukausiliite 8/19
  Teemu Keskisarja: Saapasnahka-torni.
  Rauli Virtanen: Reissukirja
  Casillero del Diablo, pinot noir Chile 2018
  Ilmarinen (eläkevakuutuskeskus; maksaa viulut)

  VastaaPoista
 25. "Ahteriin" jääminen tarkoittaa että jää laivasta pois. Jos matkustajaristelijä ehtii lähteä ennen kuin turisti ehtii sinne tulla, se on ikävä asia sille turistille. Jos merimies jää (sanotaan nyt vaikkapa esim. Etelä-Amerikassa) laivastaan pois, niin oma asiansahan se hällekin on. Mutta monimutkaisempi. Kun hänellä ei ole lippua minnekkään muuallekaan, eikä rahaakaan kuin pariin cervezaan korkeintaan, niin... Siinäpän sitten saat seuraavana aamuna ihmetellä että mitä nyt?

  Ps. Mulle se toinen perämies, joka mut pelasti (kyllä mä sinne olisin menehtynyt, Brasiliaan, jos sinne olisin jäänyt) sanoi että "kyllä ne huorat sua pari kolme viikkoo olis elättäneet, nätti poju kun oot, mut sit ne olis suhun kyllästyneet..." - Ajattelin silloin että olet väärässä, koska olet niin vanha ukko jo, sä et tajuu meidän intersektionaalista meinikiä. Höh. - Nyt ajattelen - ja ajattelin jo paljon ennen kuin "nyt", että väärässä minä silloin olin. Tietä- ja kokemattomuuttani olin surullisen väärässä!

  VastaaPoista
 26. Muukalaiskammoiset... ja herra Hakkarainen. (Tai ei Hakkarainen, hän on huono vitsi. Äitinsä poika peräkammarista. Ei juntti, vaan juntimpi. Hän on Junttilan talon se "salamyhkäinen ruskjea viiru" joka heidän tuvansa seinää kerran ilmestyi. - Muistatteko, kerroin teille kerran mistä tässä sananlaskusta on kyse: siinä pysyy kun paska Junttilan tuvan seinällä? - Jos teistä 50,1 % haluaa kuulla kertomukseni uudestaan, kerron.


  ”Jos luotat jokaiseen tapaamaasi ihmiseen, sinut ryöstetään silloin tällöin, mutta jos et luota kehenkään, vietät koko elämäsi varkaiden piirittämänä”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kammoan muukalaiskammoisia, hyi olkoon. Yhtä paljon kammoan viisaita ja hyviä ihmisiä, jotka ovat huolissaan siitä, että maastamme loppuu työvoima ja kertovat sen paranevan afrikkalaisia tänne päästämällä. Tilanne ei kuitenkaan mitään osaamattomia laiskoja ihmisiä tänne raijjaamalla parane. Ihmisiä, jotka ovat ikuinen kuluerä kolmanteen polveen asti.

   "Joka ei työtä tee, sen ei syömänkän pidä", on talletettu syvälle sydämeeni, niin sen pitää olla. Keuhkoahtaumani on jo sellainen, että välillä se tekee tiukkaa, mutta loppuun asti saatana yritän.

   Poista
  2. Eläkkeeseen minulla on vielä vajaa kahdeksan vuotta, kun lahtarit nostivat eläke-ikiä. Jos siihen asti elän.

   Poista
  3. Minustakin Riku on ihan väärin että lapsilisän ja eläke-edun välillä on niin monta turhaa vuotta. (Oi miten monta turhauttavaa vuotta!) - Joka tietysti on somalien vika, kun tänne tulevat.

   Poista
 27. Santoksessa hörpin itsekseni olutta yhdessä satamaräkälässä. Siihen tuli minua vanhempi ukko jolla oli siilitukka ja paiseita naamassa, toiset puhkeamaisillaan. Puhuimme toisillemme espanjaa, jota osasimme jonkin verran, sitten englantia, jonka suhteen asia oli sama. Hän pummasi minulta olutta joka sopi minulle koska olut oli niin halpaa ja kaipasin juttuseuraa. Kun olimme jutelleet kaikilla eri kielillä mitä emme osanneet, sanoin jotain ruotsiksi… esim syys fittan ... niin johan tuli eloo tuohon jäbään. Hän osoittautui ex-ruotsalaiseksi seiloriksi joka jo vuosia sitten oli tänne jäänyt "ahteriin". Puhuimme kaikesta. Tai yhdessä vaiheessa - koska olin niin nuori, ja tavattoman inhottava vielä sen lisäksi silloin, väitin häntä vastaan. Hän sanoi että on lappalainen kun oli syntynyt Kiiirunavaarassa, , uisteli sitä ja alkoi itkeä, minä sanoin (pöyhkeä paskiainen!!!) ettei Ruotsissa Lappia ole. Norjassa ja Suomessa on. Hän väitti että kylläpäs on. Mutta kun olin edelleen eri mieltä, hän sai raivokohtauksen, kiipesi baaritiskin yli ja alkoi tuhota tiskin takana olevia pullorivistöjä. Kamalaa kilinää vaan kuului. Ja meidän lisäksi kun siellä baarissa ei ollut sillä hetkellä kuin Minä ja Hän, ja tiskin takana pavunpalvoon näköinen pieni baarimikko, varmaan vietgonfista, niin mitäs siinä si pystyt tekee? Ihmettelin vaan. Mutta en sen kauemmin: äkkiä kapakan eteen pysähtyi Volkswagenin kleinbussi, sieltä ryntäs 5-6 ukko ulos, naamiotkin niillä oli, ja pamput jolla ne alkoivat aivan, aivan käsittämättömän säälittömästi pamputtaa sitä ruotsalaista... Kuuli vaan kun sen pää rusahteli kun ne pamput siihen osui. - Ja entäs mitä minä siinä tilanteessa tein? No, olin hievahtamatta, tuijotin sen baaritiskin takana olevaa peiliä (= siitä näki mitä minun takanani ja sivulla tapahtui) ja siemailin oluttani. Niin rauhallisen näköisesti kun pystyin oleen. En halunnut että minua liitettäisiin tähän, mitä nyt tapahtuu...

  Kuka on veljensä vartija, kuka muukalaisen, ja kuka ei, emmä tiä.

  Ps. Tuli mieleen elokuva ”Sumujen laituri” (Le Quai des brumes). Se on hyvä elokuva. Ei saa sekoittaa elokuvaan ”Sumujen silta”. Joka on puuteroitua paskaa.

  VastaaPoista
 28. En tiedä miksi minun pitäisi puhua asioista joista en välitä, olenko liikaa kännissä?

  Rakastan elokuvia, etenkin ranskalaisia.

  Iines, kun muutut kaksinaamaiseksi, en pidä sinusta. Annat ymmärtää että "jokin asia on näin ja näin", ja siitä kun sua kritisoidaan, sanot että "en minä niin ole sanonut". No et, et. Mutta tajuatko?

  Mun mielestä ihminen saa olla konservatiivi - mitä konservatiivisempi sen luotettavampi - mutta ei saa juksata ihmisiä.

  Ja sanot että mitäs "sää entinen stalinisti mikään oot mitään sanomaan mistään mitään"... No minä sanoisin siihen että miksen muka olisi? Minä en "takkia käännä", käännän ajatuksiani, ja aina vain jos, ne mielestäni ovat relevanttejampeja kuin aikaisemmat käsitykseni.

  Mutta muuten tykkään olla olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, nyt en tiedä yhtään, mihin viittaat. Yhden vain tiedän - minä en kiellä sanomisiani. Se on saletti.

   Täällä jokunen anonyymi tai muu ilkeästi puhuva - etkö huomaa tätä? - panee joskus suuhuni omia ajatuksiaan ja tekee niistä olkiukon esittäen, että minä olen niin ajatellut.

   Ei semmoinen käy. Se on argumentaatiovirhe, josta tuloksena rakentuu puhalluksella kaatuva olkiukkko.

   Se mitä olen sanonut, näkyy täällä ja on edelleen luettavissa. Melkein pitäisin välttämättömänä, että osoittaisit jonkin esimerkin siitä, mitä tarkoitat.

   Olen ennenkin kirjoittanut tyhjien aukkojen täyttämisestä omilla ajatuksilla, ennakkoluuloilla; eli kommentoija panee sanoja kommentoimansa henkilön suuhun huomaamatta, että ne ovat hänen itsensä ajatusmaailmasta, eivät kommentoidun henkilön.

   Esimerkiksi jos joku puolustaa Teuvo Hakkaraista ihmisenä, anonyymi lukee sen niin, että puolustaja on persu. Tai jos joku ei hauku Trumpia, anonyymi leimaa kumileimasimella hänet trumpistiksi. - Tämmöinen lukutapa on löysä ja veltto. Luetun ymmärtäminen edellyttää aktiivista ja itsenäistä ajattelua. Rivin välejä ei pidä täyttää omilla luuloilla, pitää lukea vain rivit.

   Poista
  2. Kävelin äsken ulkona, tuuletin päätäni, ei se mitään auttanut, oli liian tyyni ilma. Pääni jäi samanlaiseksi kun tulin takaisin kotiini. K-kaupasta ostin muutaman kaljan ja hävisin RAY:lle 60;- €. Ei vituttanut sen enempää mitä nyt vähän. (Aika vähän.) - Iines, sinä valitat sitä että en osaa lukea sinua, kylläpäs osaan, olet melko konservatiivinen ihminen. Minusta ihminen saa olla konservatiivinen, ei se mikään puute ole, mutta todistelet totuuksia kyseenalaisesti... etsit kokonaisuudesta lauseita jotka sinulle on mieluisia, siteraat niitä, ja unohdat muun. Sellainen ei kilttiä ole! (Mankemang syyllistyy tähän samaan, se on totta. Mutta miksi häntä syyttelemään sinun asioistasi?) Näet asiat siitä sektorista, minkä haluat nähdä, ja olet tietysti oikeassa kaikessa missä olet oikeassa, mutta oletko koskaan miettinyt miten paljon se on, mikä minulle on kaikki. - Nuorenaolet niin tehnyt, se on itsestään selvää - niin kaikki identiteettiään etsivät ihmiset tekevät. - Mutta entä nyt, entä nyt?
   Ja ennen kun syytät minua siitä, että olen väärässä... sanon sinulle että olen aina ollut väärässä. Olin kiltti pyhäkoulupoika, keräsin kiiltokuvalampaita, sain niitä enemmän kuin kukaan muu, ja pyhäkoulun opettaja silitti kiharoitani... Sitten minusta tuli ateisti... tai ei siis ateisti, ei, mutta en usko enää "pyhäkoululampaisiin". Sain sisäsiistin pikkuporvarillisen kotikasvatuksen, ja kotona kun yksikseni leikin (usein halusin olla yksikseni) ammuin "tulitikkutykillä" (= pienellä peltisellä tykillä jolla ammutiin tulitikkuja) ryssiä. Olin kai "äärioikeistolainen" vaikka mielestäni olin korkeintaan n.s. normaali suomalainen. Pieni poika. Kun tulin vähän isommaksi, musta tuli kommunisti, o'h boys! Natsi en muista olleeni vaikka luin kaiken Hitleriä käsittelevän propakandan, johon eläydyin. Syndikkalistikin (= ammattiyhdistysjyyrä) olin välillä, ja Anarkisti - totta vitussa! Välillä olin luonnonsuojeliakin - mutta se taisi olla vain peitetarina jollekin muulle. (esim. msturboinnille?) Samoin kuin helvetin huonojen runojen kirjoittaminen... se vasta peitetarina oli.
   En tiedä vieläkään, mille?

   Olen rakastanut kaikenlaisia aatteita (en kaikkia, tietenkään, kaikista en edes tiedä), mutta myös niistä luopunut. En silti väitä että olisin "takkiani kääntänyt", kuin tuuliviiri, en! Luulen että uskon nuoruuteni idelismiin melkein yhtä samalla innolla kuin ennenkin... mutta en yhtä agressiivisesti kuin silloin. Enkä yhtä kritiikittömästi kuin silloin.

   Siitä osaan olla ylpeä!

   Kerro sinä Iines omasta "tiedostamisen" polustasi, kunpa kertoisitkin. Sanoit joskus että sinulla oli poikaystäviä jotka höpöttivät marxismista ja sinullakin oli che-chevara pinssi puserosi (= terhakkoiden rintojesi) päällä. Että oi Nuoruus... ja oi Hölmöys.
   Minusta fiksua on se että ihminen katsoo tosiasioita tosiasioina, ei ideologisoi niitä.
   Se on vaikeeta.

   Ps. Huomasit, että en vastannut kysymykseesi. Olen pahoillani. Vastaan heti, kun mietin, että mitä.

   Poista
  3. Tiedostamisen polustani? Mutta enhän minä mitään "tiedosta". Ei ole mitään polkua, en ole nähnyt valoa, en koe tiedostavani mitään, en kuulu mihinkään. Enkä tiedä yhtään mitään, en tunne ideologioita.

   Ainoa mitä teen, on tarkkailu. Tarkkailen luonnostani kaikkea ympärilläni, tämän ajan ilmiöitä, tapahtumia, henkilöitä ilmiöissä. Olen utelias ja kyselen ja kyseenalaistan, olen aina kysellyt. Arvioinut ihmisten käytöstä ja motiiveja - psykologia, se minua kiinnostaa esimerkiksi poliitikoissa ja ihmisjoukoissa, massoissa.

   Minua kiinostaa nyt se kaksinaismoralismi, jota näen. Ja sille en voi mitään, että sitä näkyy, on aina näkynyt ns. hyvien ihmisten käyttäytymisessä.

   Ketkä ovat tämän ajan hyviä? No, tietysti ns. suvaitsevat ihmiset, muut ovat pahoja. Minua kiinnostaa se, että pidetään itsestään selvänä, että suvaitsevaisten ihmisten harjoittama puhe ei ole vihapuhetta, vaikka se on niin aggressiivista ja halveksivaa, että minua pelottaa.

   Se mitä nyt kritisoin, tulee tästä ajasta. Toisena aikana on uudet kritisoitavat. Enkä minä opiskeluaikanakaan tiedostanut yhtään mitään, vaikka pinssejä oli kassi ja ja rintapielet täynnä. Tärkeämpää oli, että ne sopivat asustukseni väreihin. Samanlainen olen edelleen - vailla aatetta, vailla loistavaa polkua, puolustamassa massojen uhreja olivat keitä tahansa. Olen puolustanut jopa kunniamurhaajaa silloin, kun Ruotsissa semmoinen tapahtui.

   Nykypäivänä minun huomaamani uhrit ovat yksin, hätääkärsivillä on jo hyväntekijät ympärillään. Eivät he minun sanojani tarvitse. Minä tunnen lukkarinrakkautta nimenomaan halveksittuihin, joita kukaan ulkopuolinen ei puolusta. Se on sisäänrakennettua eikä sitä voi muuttaa. Tässä ei ole siis kyse ollenkaan poliitikasta, vaan syvemmistä asioista, ihmisyydestä, ihmisenäolosta.

   Poista
  4. Tuon halusinkin kuulla! Sun omasta suustasi!

   Hieno perustelu. Oikeastaan kaikki. Ja siinä mielessä myös uskottava, kun olet noin uhoa täynnä, ja vilpitön.

   Olet digattava ihminen, Iines.   Poista
 29. Mietin kumpaa olen enemmän:
  tyhmä, tai rasittavaa.
  Ikään kuin sillä mitään merkitystä olisi.
  Viinikin loppui. Voihan Pahus.
  Markku Lankinenkin, Lanksu, kuoli. Hän oli älyttömän älykäs. Muistan kun kerran Oulunkylän Taiteilijasunnoista - oltiin siellä tavattu Taiteilijoita ja tultiin ulos ja ventattiin bussia pysäkillä. Ei sitä kuulunut. Ja Markku siteerasi mulle Saarikoskea: "nyt olet kuollut, ja tiedät sen verran vähemmän. minä taisin seistä pysäkillä raha kädessä". Tai eihän se noin mene, menee sinne päin, minkä takia minun se pitäisi muistaa oikein? Lanksun kanssa ventattiin bussia jota ei kuulunut. Sanoin että tuo taiteilija (jonka luota tultiin, mutta jonka nimeä en tässä halua mainita) sanoi että "bussi tulee 19:15". Markku tuhahti, huitaisi kädellään, sanoi että "taiteilijoiden ajankäsitys on mitä milloinkin". Ja sitten hän sytytti Malboron... ja samalla bussi tuli. - Jäi köyhältä valtiotieteen opiskelijalta tupakka polttamatta! heh, heh. Mutta kerittiin keskustaan katsomaan Bernardo Bertoluccin elokuvaa "1900" (Novecento) joka mielestäni oli pitkästyttävä, mutta hyvä elokuva. Markku ei yhtä marxilainen ollut, hänestä koko sosialismin ylistys oli valtavaa harhaa, hän tykkäs eniten leffan alusta jossa pikkupoika huutaa "Verdi on kuollut, Verdi on kuollut!" Koska diggas klassista musiikkia.

  Mutta on se mielestäni edelleenkin hyvä elokuva. (Parempi ainakin kuin "Viimeinen tango Pariisissa.")

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kirjoitan, unohdan välillä sanoja, välillä kokonaisia sivulauseita. Eiköhän nyt Mikko olisi meille kaikille parasta että lopettaisit... No, joo. (kilistää kelloa) (lakeija, joka on aika pienikokoinen vaikka hänellä on isot tohvelit jalassa, hölkkää hänen luo) "Niin, monsieur?" "Veisitkö minut nukkumaan. Kun en jaksa tässä enää tämän enempää itsekseni jaaritella." "Kyllä monsieur." Sitten hän, kääpiö kooltaan, tarttuu minua kyynärpäästä. Ja me lähdemme heilumaan tupakkahuoneen, olohuoneen, kirjastohuoneen kautta kohti minun makuuhuonettani. Mutta matkalla muistan että... "hetkinen, herra hovimestariseni, pitäähän tässä saada sentään Yömyssy." Ja tämä palvelijani kysyy minulta "viskiä konjakkia tai vodkaako?" Minulle se on ihan sama. Pienillä mutta, mutta sitäkin vikkelimmillä jaloillaan hän kipittää... no jonnekin, mistäs minä sen aina tietäisin mihin nuo palvelijat luiskalhtelevat noine jalkoineen, ja tuo minulle tuplaviskin. Okey, ajattelen, okey. Ja sitten hän saattelee minut pehkuihin. (Kun hän ensin riisu päältäni sekä saappaat että myös muun minun vaatetukseni. Mutta ehdottomasti - ehdottomasti! - ilman mitään seksualista meininkiä! Peitonkin vain ovelan huolimattomasti viskaa alastoman kehoni päälle. Että että sinne peittyisin, bonne nuit monsieur, vaan virkkaa.


   Hyvää Yötä teillekin, rakkaat Murmelit!

   Poista
 30. Teemu Keskisarjasta puheenollen pääsen kuuntelemaan häntä syssymmällä pariinkin otteeseen livenä.
  Tv ykkösellä on menossa dokkari mm.ilmastonmuutoksen kieltäjistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmastomuutoksen kieltäjille tutti suuhun. (Tai jos tykkäävät tutista, niin sitten Kyrpä. Tai jos tykkäävät siitäkin, niin Tutti sittenkin.)

   Poista
  2. Tästä pääsee lukemaan Keskisarjan väitöskirjaa, joka hurmasi minut aikanaan täysin. Äijä ei kuluneita polkuja kulje.

   Poista
  3. Tämän sexoituksen eläinten kanssa olin unohtanut, vaikka aikoinaan huvituin suuresti siitä ja selailin kirjaa paljonkin.

   Vaan edelleen kysyn: miksi näin hurjan erikoinen tyyppi ei koskaan naura. Jokaisessa tv-ohjelmassa mies on vakava kuin entinen mummo kirkonpenkissä.

   Poista
  4. Minä panisin tutin mieluummin ilmastoanorektikko Leo Straniuksen suuhun. Mies on pelotellut pienet lapsensakin ahdistuksen partaalle ja puhuu että voi voi kun ilmastoahdistus ahdistaa jo lapsiakin. Lukekaa artikkeli tai vilkaiskaa edes ja ihmetelkää:
   https://www.hs.fi/elama/art-2000006198641.html

   Poista
 31. Kun en saa unta, herään. Tai enhän minä edes herää, kun valvon. Ajattelen Junttilan Taloa, joka on iso pohjanmaalainen talo, punainen väriltään ja siinä on pirun monta akkunaa. Eikun ikkunaa. Noh... kerran Junttilaan tuli vieras, hän oli kauppamatkustaja, ja pyysi yösijaa. Hurmaava kun oli (kuin Helge Herala) Junttilan emäntä petasi hänelle pedin tuvan puolelle. Noh... se siitä, eikä mennä yksityiskohtaisuuksiin. Mutta yöllä tälle kaupparatsulle tuli kaamee kakkahätä. Eikä hän tiennyt minne mennä, mutta nokkela kun oli - ja maailmoja kierrellyt - päätti paskantaa sukkaansa. Ja sinnehän se, solahti. Mutta sitten hän ajatteli, että mihin hävittää tämän pullean sukan? Noh... heitänpä sen ikkunasta ulos. Ja niinpä hän pyöritti sukkaa kuin moukarinheittäjä moukaria, monta kertaa ympäri, ja singautti sukan ikkunasta ulos. Kauas lensi. Ja Se siitä. - Mutta... sukassa oli pieni reikä, ja siitä joka pyörähdyksellä lensi viiru Junttilan talon seinään... että, se myös siitä.

  Aamulla kauppamatkustajan jo ollessa muualla, emäntä ihmetteli tapetin viiruja. Ja sitä että ne haisevat paskalle. Isäntä oli samaa mieltä, että paskalle haisevat, ja mustasukkainen kun oli, ihmetteli että "missä perkeleen asennossa toi kaupparatsu tonkin teki...?"

  Noh... se Junttilasta. Ja miksei myös Hakkaraisista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä pysyy kuin paska Junttilan tuvan seinässä! - Melkein kuin kahvitahra edellisen asuntoni katossa. Kahvikuppi lipesi käsistäni ja putosi kohtisuoraan lattiaan niin, että roiskeet lensivät ihmeellisesti kattoon asti. Ei sitä tahraa millään saanut pois.

   Poista
  2. Elämämme on tahra jota turha on yrittää millään hingata pois. Sanoi psykologi Siksmund Fairy.

   Poista
  3. Vielä kun näkisi ihania vanhan ajan tahraisia kattoja. Muistan maanneeni salin puusohvassa Olgan torpassa, kesäpaikassa, ja katselleeni katossa olevia ruskeareunaisia levinneitä kuvioita. Vesiläiskiä, sanottaisiin nykyään. Hometta eivät olleet, koska torppa oli hirsitorppa, ilmava ja taidolla paksuista hirsistä rakennettu niin kuin silloiset mökitkin tehtiin. Torpassa oli pärekatto ja se oli vuotanut. Muistan kun eräänä kesänä pärekatto uusittiin, pantiin uudet päreet, joita silloin jo oli vaikea saada, mutta jostain niitä saatiin. Isä putosi katolta ja mursi kylkiluunsa. Taisi olla kekkulissa tai muuuten heikkona. Mutta Olga sai uuden pärekaton eikä läiskiä tullut lisää salin kattoon.

   Poista
 32. Miksi Hakkaraista pitää puolustaa ja keneltä? Aurinko on tuolla ja taivaan isä, lausuu hän Brysselissä sormi pystyssä. Kaiken avun tuolla puolen.

  VastaaPoista
 33. Hakkaraisia ja Kekkaraisia on nähty, kyllä me kestetään. Hakkaraisen edustajuudet ovat demokratiaa, Kekkaraisen olivat umpihulluutta, joukkohypnosiaa.

  B.B. Kingiltä löysin myöhäistuotannostaan version tutusta kappaleesta. Olen soittanut sitä uudelleen ja uudelleen, se saa tunteet pintaan. "Aina mielessä mun".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahkera Riku, älä noin toivottomia bluuseja kuuntele. Vaikka kapitalistien Rottana palkkasi ansaitsetkin. Kuuntelisit innostavampaa musaa! Tämä laulu luo toivoa sinulle.

   https://www.youtube.com/watch?v=wTLScFjXZXE

   Poista
  2. "...niin monta, niin monta, on tielle uupunut..."

   Älä sinä.

   Poista
  3. Olenhan minä tuon monta kertaa kuullut. Ekoja kertoja, kun hyvin oikeistolainen duunarifaijani sitä kännissä hoilasi. Hieno ja hyvin tehty kappale, mutta mennee sinne komediaosastoon. - Ai saatana, että faijani ja isoisäni olisivat nähneet neuvostoliiton kaatumisen ja rähmällään olon.

   Poista
  4. Kaikki lopulta tielle uupuvat, toiset harmittavan aikaisin. Elämän laki.

   Poista
  5. Kävin muutama vuosi sitten Saarenmaalla. Neuvostoaikana sen hallinnollinen keskus oli nimeltään 'Kingissep' (nimi tulee ihmisestä jonka itse saatte ottaa selvää kenestä, minä en teille kaikkia selittele), nyt se oli takaisin muodossa 'Kuressaare'. Pieni, mutta sitäkin tylsempi kaupunki. Saaresmaa kapenee etelää kohti pieneksi niemeksi, siellä on Salme, Easte, Lõu, Jämaja, Mäebe ja Läbara. Jokseenkin tuntemattomia nimiä karttamaapallolla. Mutta tänne, tuonne niemenkärkeen, oli ahdettu iso osa saksalaisia sotilaita kun perääntyivät Virosta 1945. Aluetta on helppo puolustaa, kun se on kapea, ja meri ympärillä. Mutta neuvostojoukot tulivat hirvittävällä ylivoimalla kaikkien puolustuslinjojen läpi. Tuhansia ja taas tuhansia nuoria miehiä kuoli rintaman molemmin puolin... kuka niistä lukua edes otti. Ei kukaan. Minä kävelin niillä taisteluniityillä - tai mäntyjä ne hiekkarannat lähinnä kasvoivat, käkkyräisiä mäntyjä. Perhosia siellä paljon lenteli, osa niin etelämaisia etten osannut niitä määritellä. Eikä se minua harmittanut, että en osannut. Ihmisiä harhaili metsissä, poimivt sieniä tai marjoja, en tiedä kumpiako, oli loppukesä. Yhdellä aukiolla oli valtavan iso ja ruma betooninen muistomerkki jossa - menin lähemmäksi ja luin - luki että "Sankarillinen Neuvostoarmeija vapautti täällä Viron viimeisen kolkan natsismista" (huom! suomennos minun... koska ei siinä ihan noin lukenut. mutta melkein) Kaikki oli hirveen rumaa ja rapistunutta ja tylyä, paitsi ilma, jota hengitin. Ja perhoset, jotka lentelivät. Minua alkoi niin hirveesti itkettää, siis niin käsittämättömästi itkettää että en ymmärrä, miksi? Meni kauan, kamalan kauan, että uskalsin lähteä sieltä pois, mennä autooni (uskollinen Toyota Yaris) ja ajaa pois. Ajattelin niitä kaikkia tuhansia, kymmeniätuhansia nuoria miehiä jotka siellä surmansa saivat. Toiset puolustaessaan, toiset uskossa siihen että ovat oikeassa, vapauttajia... Ei näistä osaa ottaa selvää. (Ainakaan selvin päin.)

   Sodat tuovat/suovat meille Rauhan. Niinpä niin. Verduniin järjestetään turistimtkoja, ja Normandiaan. Itse en kyllä niille haluaisi mennä. (Auschwitzissa toki olen käynyt. Joka oli hyvä että kävin. Koska pääsin sieltä myös pois. Kaikki eivät.)

   Poista
 34. Viranomaiset ja "vapaa media" ovat käyttäneet marokkolaisesta lastenraiskaaja, Mohamed El Fatimista, uutisissa pelkkää hyväily- ja hellittelynimeä "Eno", - miksi, tekisi mieleni kysyä. Enosetä on toki elämässään tuonut paljon lisää vaurautta kotimaahamme, rämpyttämällä kitarasta epävireisiä nuotteja, mahdollisesti joskus jopa jossain räkäbaarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myllynkivi pitää sitoa "Enon" kaluun ja tuupata se krokodiilialtaseen. Silmä silmästä, käsi kädestä.

   Poista
  2. Ei, ei, anonyymi, Enoa on suojeltava nimensä paljastumiselta ja uransa alamäeltä. Eno kuuluu autettavien ja suojeltavien lahkoon.

   Poista
  3. Kyllä minusta on väärin, että puhumalla "Enosta" kaikkien enojen maine on tahrattu. Kuka "eno" enää uskaltaa viedä siskontyttöään kanssaan huvipuistoon tai elokuviin? Olisi vaan mieluummin kerrottu tämän homssuisen tyypin oikea nimi.

   Poista
 35. Kuis on muuten kesä mennyt? Minä poika piipahdin Napolissa. Saanko suositella?

  “Napule è mille culure, Napule è mille paure. Napule è nu sole amaro, Napule è addore e’ mare”.

  Eikä siellä, jumalauta, tykätä Salvinista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina saa suositella, ja Napoli on varmaan ok, mutta minä tyttö kierrän kaukaa turistikaupungit elokuussa, jolloin koko Eurooppa on lomalla. Etelä-Euroopassahan vasta kesälomat alkoivat ja ilmasto on kuumimmillaan. Kesäaikaan ei Suomesta kannata lähteä lentelemään.

   Poista
  2. Totta on, että turismi Napolissa on kasvanut viime vuosina. Suurin osa matkailijoista pyrkii kuitenkin Amalfin, Sorrenton, Caprin, Ischian jne. postikorttimaisemiin. Napolissa matkailija ei näy. Vastaantulijat puhuvat italiaa (usein napoletanaa), ovat iloisia, ylpeitä, rehellisiä ja siksi ystävällisiä.

   Massaturismia myös vastustetaan. Pelätään Venetsian ja Barcelonan kohtaloa, siksi moneenkin seinään on spreijattu: Turistit vittuun, tervetuloa pakolaiset!

   Poista
  3. Tietenkään Napolissa ei tykätä Salvinista, tästä pohjoisen liiton miehestä, joka haluaa lopettaa napolilaisten elämisen torinolaisten ja milanolaisten kustannuksella.

   Poista
  4. 1600-luvulta Suureen sotaan asti ainakin ja Amerikasta senkin jälkeen varakkaiden perheiden nuoret lähetettiin sivistymään grand tourille Eurooppaan. (Riku tietää Ford Capri GT:n.)

   1972 Interrail antoi alle 21-vuotiaalle köyhemmällekin nuorelle tehdä grand tourin. Ja kyllä sitä reppureilattiinkin ja sivistyttiin.

   Poista
  5. Tapsalle! Eikös sitten pohjoisen fasisteille sopisi, että Kumpikin Sisilia itsenäistyisi? Pääsisivät eroon meridionaaleista.

   Poista
  6. Suoraa kuvaa Salvinin kiertueelta:

   https://www.facebook.com/marisa.barillaro/videos/2946244355391312/

   Poista
  7. Annat Napolista aika romanttisen kuvan, vaikka sitä lukemani mukaan hallinnoi Camorra, eli paikallinen mafia. Eli rikollisuus rehottaa Napolissa, jos pittoreskia kiiltokuvaa raaputtaa. Voi hyvinkin olla, että maahanmuuttajilla on kysyntää harjoittamaan erilaisia "ammatteja" synnin pesään.

   On lisäksi paljon tilastollista työttömyyttä, laittomien maahanmuuttajien huumekauppoja ja rikoksia, asukkaiden sairausprosentit hipovat ennätyksiä johtuen valtaisista jätevuorista, joita näkee kaikkialla.

   Lisäksi Camorra on hävittänyt kymmenisen miljoonaa tonnia teollisuus- ja ydinjätettä Napoliin ja sen ympäristöön paikkoihin, jotka on tarkoitettu tavalliselle jätteelle. Nyt Napolin ympärille sijoittuvaa aluetta kutsutaankin nimellä Kuoleman Kolmio alueella lisääntyneen syöpäriskin vuoksi. Tutkijat ovat todenneet rintasyövän olevan 47 prosenttia korkeampi tällä alueella kuin muualla Italiassa ja lasten synnynnäisiä vikoja on todettu 80 prosenttia enemmän kuin muualla alueella.

   Kaupunki on täynnä graffitteja, ja etsivä löytää varmaan itseään miellyttävän pienellä vaivalla. Turistin silmään tämä kaikki on tietenkin syntisen maalauksellista ja kiehtovaa kuvattavaa. Pitää kuitenkin aina raaputtaa kauniin kuvan pintaa eikä tyytyä turistin pintakuviin tai poliittisiin ambitioihin.

   Poista
 36. Nähdä Napoli ja kuolla! En muista kuka tuon lausahti.
  Joo. Voin kuvitella, vaikka olenkin vain kuvia nähnyt. Ei kai eri kulttuureja ole tuhatpäin kuitenkaan, mutta pelkoa taskuvarkaista ja mafiosoista lienee. Meren, maisemien ja auringon suloisuuteen uskon kyllä.
  Poikani on loppulomastaan matkaamassa juuri Amalfin rannikolle ja mm. Napoliin ja Sorrentoon.
  Tulleeko uudet vaalit, sen verran riitaisaa näemmä saapasmaan politiikan huipulla on.
  Minä maakuntamatkailin Kesälahdella.
  Vierailuni isäntäpariskunta oli tehnyt oikein kiintoisan ohjelman. Tervetuliaismaljan jälkeen nautimme alkupaloina paikallista ruisleipää muikunmädillä. Pääruokana oli uuniankkaa, vihanneksia,salaattia ja uusia perunoita, punaviini kyytipoikana. Jälkiruokana tuoreita vadelmia vaniljakastikkeen kera.
  Sitten seurasi kultturillinen kierros. Nautittiin kahvit monitoimitalon Sovintolan (vanha puukoulu) puutarhassa ihanien leivosten kera. Tutustuimme sitten yllättävän mielenkiintoiseen (Puhakan) taidenäyttelyyn.
  Eikä siinä kaikki. Vierailimme vielä vanhassa kartanomiljöössä. Omistaja esitteli meille kiinnostavasti suvun aarteita ja historiaa.
  Kotomaassakin voi kokea ainutlaatuisia hetkiä, matkustamatta kauas.
  Kaupungissamme vierailee juuri ulkomaalaisia kauppiaita Kansainvälisillä suurmarkkinoilla.
  Iines, sinähän olit jo aikaisemmin käynyt ilmeisesti samojen kauppiaitten myyntikojuja katsastamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Raumalla oli Kansainväliset suurmarkkinat heinäkuun lopulla. Kävimme kojut läpi, vaikka rihkamaahan siellä enimmäkseen oli. Sieltä ostin lierillisen olkihatun, jossa on vaaleanpunaisia harsoruusuja niskassa ja edessä auringolta suojaava iso lieri. Otin myös komeista kauppiaista valokuvia, suostuivat mielellään kuvattaviksi. Ja käytiin syömässä kanadippiä kanaalin rannan ravintolassa.

   Poista
  2. “Von der Lage der Stadt und ihren Herrlichkeiten, die so oft beschrieben und belobt sind, kein Wort. »Vedi Napoli e poi muori!« sagen sie hier. »Siehe Neapel und stirb!«

   Johann Wolfgang von Goethe (1816); “Den 2. März”; Italienische Reise

   Elikkä kukaan ei tiedä!

   Poista
  3. Minä istahdin joenrannalla olevaan keinuun, johon tuttavapariskunta oli pysähtynyt ihmisvirtaa katselemaan. Keinuja on täällä sijoitettu rantabulevardille. Siinä jutustellessa meni aika hupaisasti. Myyjiä oli enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta ostin vain kaksi brezeliä. Saksal. "viipurinrinkeleitä".
   Kuman grillimakkaran nappasin vielä mukaani, sillä ei ollut tarkoituskaan jäädä syömään ajan kanssa. Hunajaa, kalasäilykkeitä ja mausteita olen joskus ostanut, mutta nyt ei ollut niistäkään puutosta kotona.Juustoja, makeisia, keramiikkaa, kukkia, mausteita, leivonnaisia eri maista, säilykkeitä, perulaisia tms. tekstiilejä, koruja, voiteita ym. ym. ja tietysti tuoksuvia ruokakojuja, joista sai ostaa eri maiden ruokia.

   Poista
  4. En nimittäisi Google-kaappauksia "tiedoksi". Tieto on sitä, kun tietää ilman Googlea.

   Poista
  5. Tänä vuonna hain markkinoilta kelttiläisiä koruja myyvää putiikkia. Olen ostanut sieltä hopeisia kelttikorvakoruja useana vuonna. Tänä vuonna ei löytynyt kivaa mallia. Korvissani roikkuu nytkin muuutama vuosi sitten ostetut hopeiset kelttilinnut.

   Poista
  6. Varmasti ovat viehättävät sinun söpöissä korvissasi, Iines!

   Poista
  7. Äläs nyt, Leonoora. Muistuupa mieleeni Komposti, joka nimitti tätä blogia korvarysäksi. Tuossa kuvassani on nimittäin turvonnut korva, kun sain antibiooteista punaisen nokkosrokon.

   Linnut ovat vaatimattomat ja pienet, eivät edes kalliit, en pysty pitämään isoja - häiritsevät. Ja muuta en pysty pitämään kuin hopeaa tai kultaa, muusta materiaalista tulee herkästi punoitusta korvaan.

   Poista
  8. Minä en ole puhkaisuttanut koskaan reikiä korvanlehtiini korvakoruja varten. Klipsikiinnitys koruja- vai miksi niitä nimitetään - on korvien koristukseksi kyllä moneen lähtöön, mutta en oikein osaa pitää niitäkään. Joskus käytän "rihkamakorujani" joissakin menoloissa, mutta tunnen epäviihtyisyyttä koristelustani.
   Kauhistun aina, kun bussissa matkustaa nuori tyttö, jolla on huulissa ja silmien uläpuolella useita lävistyksä ja korvalehdet
   niitattu täyteen metallia. Olettaakohan hän olevansa ruma ilman noita pääkopan ympäryksensä täynnä olevia rilluttimia.
   Yksinkertaisuus ja pienikokoisuus viehättää minuaakin koruissa. Tiedön lajitivereita,jotka tykkäävät rioustella kaulaansa ja sormiinsa kaikki hankkimansa ja lahjaksi saamansa kultaiset korut. Liekö viesti kanssakulkijoille, että ei tässä penneillä pelata.

   Poista
  9. Niin, harva meistä osaa saksaa ja vielä harvempi on lukenut Goetheä.

   Poista
  10. Sainpa taas naurun tyrskähdyksiä aikaan, kun lukaisin uudelleen tuon lopun korukirjoituksestani.
   Näköjään sormet haluaa minun kehittävän uuden kielen. :)
   Saksaa en osaa, mitä nyt telkkarista hömppäsarjaa : Sturm und liebe - Lemmen viemää - seuratessani joitakin sanoja ja sanontoja.
   Goethea on tietysti luettu, mutta vuosikymmeniä sitten. Nuoren Werherin kärsimykset nyt romantikkona ainakin.

   Poista
 37. Ostin kaukasiansiipipähkinän taimen maakuntareissullani. Sovintolan puutarhassa oli vanha kyseinen, suuri puu. Lehdet ovat siipimäiset, joten lajin nimi lienee siitä. Oksissa roikkuivat lukemattomat siemenkotia sisältävät pitkät "urvut". En keksi parempaakaan nimeä. Nappasin myös semmoisen puusta mukaani ostamani ruukussa olevan taimen lisäksi. Voi olla, ettei "puu" menesty täällä. Istutan sen kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö Leonoora, minullakin on pähkinäpuu, kaksikin, mökin alarinteessä. Tänä vuonna niihin on tulossa ensimmäiset pähkinät! Käyn katsomassa ensi viikolla, ovatko jo kypsiä. Totta puhuen vain muutaman pähkinän huomasin. Sisko toi taimet monta vuotta sitten Saksasta, toinen on punalehtinen, toinen vihreälehtinen. Viime kesien helteet ovat varmaan nyt innostaneet puuni kantamaan ensi satoa. Kastanjaakin haluaisin kokeilla, siskolla on joka vuosi mahtava viikunasato, Etelä-Saksassa, Baijerissa.

   Poista
  2. Jotain hyötyä ilmastonmuutoksesta! Pian saadaan kookospähkinöitä.

   Poista
  3. Mankemang, ehkä ei vielä tämä sukupolvi palmumetsiä täällä kasvata. Tai mistäpä tuon tietää.

   Poista
  4. Kookospähkinöistä viis, kunhan nyt ensin saataisiin tänne se Pohjois-Saksan ilmasto.

   Poista
  5. Hauskaa! Suomalaisista näemmä tulee pähkinöiden ja siementen syöjiä, vegaaniksi muuttuminen tapahtuu pähinäpuiden ja ilmastonmuutoksen seurauksena. Suomi, sijaintinsa vuoksi, muuttuu kuten muutkin pohjoismaat, ilmastoltaan eniten. Se on golf-virrastakin kiinni, että mihin suuntaan. Jos golf- virran toiminta muuttuu, sen vaikutukset ovat voimakkaat ja peruttamattomat. Tiedemiehet ja tutkijat ovat veikkailleet, että Suomen ilmasto olisi joskus lähellä Unkarin nykyistä ilmastoa. Ja se puolestaan olisi ihan muuta kuin mitä se on nyt. Euroopassa on jo saatu tuntumaa kuumaan, eikös siellä ollut tänä kesänäkin ++40 asteiden helteet.

   Poista
  6. Odotan innokkaana, koska merenpinta nousee minunkin rinteeni ylähuipulle, niin että pääsisi suoraan pihaltaan uimaan ja soutelemaan.

   Vaan sitä olen ihmetellyt, mistä se jääkausi tuli, kun ihminen ei ollut vielä maata pilaamassa?

   Poista
 38. Siellä sinulla on ravinteikkaampia kasvualustoja, oletan. Olisipa upeeta saada pähkinät omasta pihapiiristä. Kerran perennapenkkiin immestyi outo kasvi. En silloin muistanut, että olin tökännyt sinne joulusta jääneitä kuorellisia saksan päkinöitä. "Pehtoori" oli vetäissyt vieraan lehdykät rikkaruohona pois.
  Täytyisi kokeilla uudelleen, josko pähkinä yllättäisi.
  Harvinaisempien puiden ja pensaiden kasvua on jännittävää seurata.
  Muutaman tammen olen saanut kasvamaan terhoista. Ilmaston lämmetessä hyvässä lykyssä voimme kasvattaa uusia lajeja. Toisaalta ääri-ilmiöissä on myös kylmiä jaksoja.

  VastaaPoista
 39. "sukupuoliin perustuva jako pitäisi poistaa", sanottiin tuolla ylempänä.

  Kannatan. Ensi alkuun se pitäisi poistaa armeijasta. Seuraavaksi urheilusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein puheet naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta ovat olleet myönteisiä, jopa ylistäviä, mutta totuus on jotain muuta.

   Mun pitää tähän kirjoittaa jotain liibalaabaa, ettei vaan sanota, että 'linkit ja sitaatit' eivät keskustele ja sitten kommentti poistetaan, koska se loukkaa hovia.

   Poista
 40. Näkisinpä näitä sukupuolittumisen poistajia kasvoista kasvoihin. Mitä ihmeen traagisia traumoja näillä asiaa ajavilla lienee elämässään? Joskus tulee mieleen, että naisten ja miesten tasapäistämisvaatimukset ovat elämäänsä pettyneiden yksilöiiden kunnianhimon ja vallanhalun ilmenemismuotoja. Kostoksi ja kiusaamiseksikin kiihkoista tasapuolittamista voisivat nimittää he, jotka antavat piut paut äärifeministisille agitaatioille. Uskallanpa väittää, että enemmistö kansalaisista ei korviaan lotkauta moisten asioiden asianajajille. Mediat tietysti revittelee mieleellään ikään kuin normaalien ihmisten härnyyksi tasapäistämisvouhotuksia.
  Kaikille äärifemakoille pitää asettaa armeijapakko, niin saavat tuta millaisia sotilaita he ovat täydet varusteet kannettavanaan.
  En ymmärrä naisten hinkua ylipäätään armeijaan. Kenties taustalla on sotaa rakastava perhe tai sitten flikat lähtee armeijaan kenties aviomiehen kohtaamisen toivossa. On mistä valita.
  On järjenvastaista ja valheellista tasapäistää ihmiset, ikään kuin mitään eroavaisuuksia eri sukupuolen syntymässään saaneilla ei muka olisi. Haistakoot huilut ja viulut moiset paskanjauhajat.
  Kuinka täysjärkiset ihmiset (opetusministeriössä esim.) voi mennä mukaan näitten vouhkaajien vaatimuksiin. Missä todellisuudentaju päättäjissämmekin piillee, kun nää äärieunukistajat saa häärii mielinmäärin manipuloimassa suggestioalttiita keskenkasvuisia sinisilmiä.

  VastaaPoista
 41. En kunnioita tai ihaile armeijaan hinkuvia naisia. Tulevina äiteinä luulisi heidän kaikin keinoin toimivan pysyväm rauhan puolesta. Ai nii, joillekin on taikasana "isänmaan puolustaminen". Urhoollisesti armeijaan tunkevat naiset haluavat kenties kunnioittaa "taistelijaisiään" käymällä armeijan.

  VastaaPoista
 42. Tai käymällä armeijan ihaillessaan lotta-mummojaan.

  VastaaPoista
 43. Joo, hyvä Tapsa! Kaikki sukupuolenkorjauksella tai ilman samalle viivalle kaikki ronttoset ja kelluttimet, niin juoksu- kuin muissakin lajeissa.
  Tulisi urheilukisoista hetkeksi mielenkiintoista sirkusta seurata.

  VastaaPoista
 44. Nää tietyllä tapaa sukupuolisuutta tasapäistävät "ihmishygieenikot" ovat hekin eränlaisia rotukiihkoilijoita. Aivopeskööt uusien sukupolvien miehiä ja naisia arvostamaan ja kunnioittamaan toisiaan ja sitä ainutlaatuista lahjaa ja kiehtovaa erilaisuutta syntyä joko mieheksi tai naiseksi.
  Yksineuvoisia ja yhdenvertaisia kaikessa meistä ei näillä aivokapasiteeteilla voi koskaan tulla. Onneksi!
  Toki toinen vaihtoehto setalaisten mukaan lienee, että sukupuolten vaihtamisen uskonto kirurgisesti kiihtyy ja kohta uusi sukupolvi on monella tapaa vammaisia ja sairaita. Ihmissuku kuihtuu ja lopulta häviää syystä, että ihminen astui evoluutio-luojan tontille narsistisine mielihaluineen.
  Mielenkiintoista olisi nähdä, jos ihmissuku on elossa vielä muutaman sukupolven verran tulevaisuudessa, millaisen uuden uljaan human beeining -feministiset "rotuhygieenikot" ovat luoneet planeetalle.

  VastaaPoista
 45. Menköön armeijaan ken tahtoo, nainen tai mies, mutta naisille ei tarvita armeijapakkoa - älytön ajatus. Naisen biologia on erilainen, sanovat intersektionaaliset feministit mitä tahansa, naisen psyyke toimii ovulaation rytmissä epävakaammin kuin miesten. Lisäksi naiset tuppaavat synnyttelemään ja tuottamaan lapsia, jotka tarvitsevat äitiään taatusti enemmän kuin isää, sanovat feministit tähänkin mitä tahansa. Kyllä se synnytyspuoli vastaa miesten armeija- ja sotareissuja, jos havainnollistan hieman kärjistäen. Ei uutta elämää synnyttäneen tarvitse tarttua pyssyyn ja tuhota sitä vastapuolen ryssää/ vinosilmää/ kyborgia. (Sis sarkasm. + iron.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisitko avata vähän mitä tarkoitat intersektionaalisella feminismillä?

   Poista
  2. Mikä ettei. Moderni intersektionaalinen feminismi on uhriasemaan perustuva ideologia. Se ei puhu tasaisesta ihmisarvosta, vaan "manspreadingistä", "mansplainingistä" ja toksisesta maskuliinisuudesta. Tulokulma asioihin on se, että vainutaan seksismiä ja nähdään seksuaalivähemmistöjen oikeuksien sortamista sielläkin, missä jokin rajoitus koskee kaikkia ihmisiä.

   Jostain luin esimerkin yhdysvaltalaisesta opetussysteemistä, jossa opettaja antaa aina ensimmäisenä vastausvuoron luokan mustille naisoppilaille. Muut värilliset oppilaat pääsevät vastaamaan seuraavaksi. Sitten valkoiset naiset. Ja vasta viimeisenä valkoiset miehet. - Tätä rataa..   Poista
  3. Jos vastaat, omin sanoin kiitos, ei sitaatteja muuta kuin referoituina.

   Poista
  4. Käsityksesi on väärä.

   Poista
 46. Hyvä Iines! En minäkään kannata armeijapakkoa kenellekään, edes miehille, mutta ei ihmiskunta pysty lopettamaan riitoja ja agressiivista vihanpitoa niin kauan kuin ahneus, kilpailu ja itsekäs omistamisen himo
  on suuria arvojamme ja hyveitämme.
  Täytyisi olla suunnaton maapallon ulkopuolinen uhka, että kansat pystyisivät puhaltamaan samaan hiileen yhdessä. No ei liene pelkoa kummastakaan!

  VastaaPoista
 47. Pahuus kuuluu ihmisluontoon yhtä lailla kuin hyvä. Sehän tuli siinä vaiheessa, kun Eeva onneton syötti kavalasti Aatamilleen pahaa tietoa väärästä puusta. Syntiin langettiin niin että humpsista vaan. Täällä nyt kärvistellään ja odotellaan ilmastonpoksahdusta, kun suomalaiset onnettomat kuivattavat suonsa ja polttavat turpeensa ja panevat saunanpesään pökköä toisensa perään. Lapset ovat huolestuttavassa tilassa, ennen kaikkea Thunbergin Kreetta. Että pitäisi kai jotain tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään uutta auringon alla. Tuhannen vuotta sitten valistuksen airueena oli muuan Stephen de Cloyes, nyt Greta Thunberg.

   Poista
  2. Nyt en malta olla kopioimatta Wikipedian tietoja tuosta lasten ristiretkestä paremman huomisen toivossa:

   "--vuonna 1212 Stephen de Cloyes, paimenpoika Luoteis-Ranskan Vendômesta, onnistui innostamaan suuria joukkoja lapsia ja nuoria ristiretkelle. ”Jumalan luokse, meren tuolta puolen me tahdomme etsiä pyhää ristiä”. Monet aikuisetkin ajattelivat tässä innostuksessa olevan jumalallista johdatusta mukana ja liittyivät joukkoon.

   Paavi Innocentius III korosti lasten saattavan jo veltostuneet aikuiset häpeään esimerkillään. Lasten hanke sai eri tahoilta runsaasti almuja ja siunauksen toivotuksia. Myös kirkonmiehiä oli mukana retkellä.

   Näin noin 30 000 lasta marssi Marseilleen, jossa kaksi laivuria lupasi kuljettaa heidät pyhään maahan. Lapset päätyivät kuitenkin Afrikkaan ja heidät myytiin suurin joukoin orjiksi.[1] Näin tämä alun perinkin epärealistinen hanke päätyi tuhoon.
   "

   Poista
 48. Lähinnä ajattelen niin, etteivät nämä edistykselliset tahot, jotka vaativat sukupuoleen perustavan jaon totaalista poistamista ajattele asiaa ihan loppuun asti. Tasa-arvo on eri asia.

  Mitä tulee sotiin, niin olen nuoresta pitäen ihmetellyt sitä, että miten muuten fiksut ja rauhantahtoiset ihmiset valtion kokoisen ryhmittymän muodostaessaan taantuvat kivikauden tasolle.

  Valtioita on muutama sata, ja heimot päälle, ja jokainen niistä uskoo, että ellei varustaudu tuhoisilla aseilla ja julmistele muille hampaat irvessä, niin ne tulevat tappaen, raiskaten ja ryöstäen tai ainakin alistavat orjikseen.

  Kaikkein murheellisinta on, että niin siinä voisi käydäkin.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, on se mielenkiintoista, että on YK:n ihmisoikeusjulistukset ja kaiken maailman erilaiset rauhan- yhteistyön-kaupan- jne. sopimukset valtioiden kesken, mutta aina vaan eri puran aiheita löytyy sotimiseen asti.
   Jos netin valeuutiset sotkevat tavallisen tallaajan ajatuksia, saattavat ne sotkea myös päättäjien päitä.

   Poista
  2. Kiitetään evoluutiota. Kaikki kalisteluhan pohjaa ikiaikaiseen lajinsäilymisviettiin ja tätä kautta refleksinomaiseen vihollisen pelkoon. Ei siinä ole mitään hävettävää, niin vain on. Kenties joskus miljoonan vuoden kuluttua, ellei ilmasto poksauta meitä taivaan tuuliin, evoluoidutaan niin, että pelko häviää.

   Poista
  3. Aika uskaliasta epäillä, että ihmisen evoluutio koskee myös valtiota. Ajatellaanpa vaikka Uutta-Seelantia.

   Poista
 49. Tuomiojan Erkki on taas ehdottanut vasemmistoliiton yhdistymistä sos.demokraatteihin. Viimeksi mainittujen pitäisi ottaa aimo harppaus vasemmalle tai sitten ensiksi mainitun oikealle. Onnistuisiko yhdistyminen? Pitäisi varmaankin keksiä uusi nimi yhdistyneille puolueille, jos äänestäjiä mieli saada enemmistö. Mikä se yhdistävä nimi voisi olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomiojan väsynyttä unelmointia suuresta yhtenäisestä vasemmistorintamasta. Mahtaako kummallakaan puolueella puhti riittää kompromisseihin? Luulen, että vasemmistoliiton eli varsinaisen kommunismin juna kuitenkin meni jo huolimatta Li Anderssonin pirteydestä. Demareissa on nykyisellään käsittääkseni oikeistoon taipuvaisia liberaaleja. He saattaisivat erkaantua kyydistä itään.

   Poista
  2. Heh, Tuomiojalla harittaa, taitaa pian olla ikihipillä Kustaankartanon lukusussviitti edessään. Alsu kun vielä vähän etenee, ehdottaa mukaan vihreitä, kansallista kokoomusta ja rkp:tä.

   Poista
  3. Tutkimustiedon mukaan ympäristö ja ilmastokatastrofi olivat tärkeitä alle puolelle demarien äänestäjistä, mutta yli 70 prosentille vasemmistoliiton. Vähemmistöjen oikeuksia painotti vain neljäsosa demareista, 42 prosenttia vasemmistoliittolaisista.

   Poista
  4. Entäpä vähemmistöjen velvollisuudet? Onko niitä?

   Poista
 50. "Voi kauhee, nyt se Miina näki Koinisenvaaran huipulta, että maalaisliiton perijät, pelsepuubin pirut, Kenestäkään piittaamattomat, soutavat tänne päin, juaksi heti tänne kertomaan. Miina itki, että iso säkki pullollaan niillä näytti jo veneen kokassa olevan. Mukana taas ne armottomat ja mitään säälimättömät pitkä ja pätkä, laiha ja lihava - Herranjumala auta meitä, - voi kauhee, viimeks kun kävivät ei jäänyt lapsille mitään syötävää, kokopettua ja liotettuja lillukan varsia yritin niille syättää, mutta oksensivat ja tulivat kipeiksi."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhistuksen kanahäkki, minäkin pelkään noita Kenestäkään piittaamattomia, vievät puutkin metsästä. Kun kerran myin pihalta pimentäviä puita pystyyn, mitään ei tapahtunut. Kun annoin sanan kiertää: saa viedä puut, jos kaataa ne pois, Kenestäkään piittaamattomat tulivat alta sekunnin ja veivät puut pois traktorin kärryillä...

   Poista
 51. Li Andersson on jo tainnut jossakin suhtautua kielteisesti yhdistymiseen.
  E. Tuomioja mukamas on maininnut, että vasemmistoliitossa on sosiaalidemokraattisesti ajattelevia jäseniä. Liekö sitten myös demareissa vasemmistoliittolaisesti suuntautuneita?
  Demarithan pelkäävät kommunismia yhtä paljon kuin muut oikeistolaiset. Onko edelleen keskuudessamme suurta kauhua herättävää kommunismia missään päin maailmaa? Lie Pohjois-Korea enää ainut maanpäällinen suljetuin yhteiskunta.
  Saudi-Arabiassa yms. samanmielisissä valtioissa naiset taas ovat lähes aviomiestensä vankeja kodeissaan. Näin jossakin on uutisoitu. Öljyrahoilla eletään luksuselämää, mutta ilman oikeutta päättää muusta kuin kauneushoitoloissa istumisesta. Henkisen ja fyysisen väkivallan alla elää meilläkin paljon niin miehiä kuin naisiakin. Niin vaivainen mieleltään on mato matkamies maan joka paikassa. Ei auta uskonnot, ei sodat ei raha, että todellinen tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, ihmisoikeudet toteutuisivat jokaiselle kaikkialla. Eipä mikään ihme sinänsä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mitä kaikkea sisältyy, mistä kaikesta koostuu meidän nykyihmisten ihannoima kaikinpuolin vapaa demokratia?
   Missä se toteutuu nyt ja kaikille?

   Poista
  2. Täydellinen demokratia on mahdottomuus, mutta sitä kohti pitää pyrkiä, ennen kaikkea valtakunnallisessa päätöksenteossa, jossa kansan vapailla vaaleilla valitsemat edustajat säätävät lakeja ja säädöksiä, suosionsa mukaan.

   Poista
 52. Iinekselle: Kuka kirjoitti vanhan testamentin Gensiksen? Kuka keksi perisynnin? Mainittiinko Eevan "syntiinlankeemus" alkujaan vanhassa testamentissa perisyntinä?
  Kirjoitit aiemmassa kommentissasi Eevan kielletystä teosta. Minä kun tulkitsen raamattua oman aivorystinkini kautta, minulle on ollut itsestään selvää, että raamatun kertomus Edenin puutarhan tapahtumista on hyvin oivallettu vanha legenda ihmisapinoiden kehittymisestä homo sapiens-lajiksi.
  Uskon nimittäin vahvasti, että nimenomaan erilaiset ravintotottumukset ovat se tekijä, ja ilmeisesti myös elinolosuhteet muuttuivat aiemmille ihmisapinalajeille erilaisiksi jostakin syystä. Apinaihminen muuttui hitaasti mutta lähes varmasti uuden löytämänsä ravintokulttuurin myötä nykyihmisen kaltaiseksi. Opittiin puhumaan, keksimään eri kieliä ja uskontoja. Käytännöllisistä syistä kehityttiin kävelemään kahdella jalalla, koska ruuan perässä piti vaeltaa pitkiäkin matkoja (Omenoita ne Eevan puusta ottamat hedelmät eivät muka olleet jonkun tutkimuksenkaan mukaan.)
  Miten käynee nyt, kun meidät "pakotetaan" siirtymään uuteen ruokakulttuuriin. Taannummeko vihannes- ja hedelmäpöperöillä luolamiehiksi ja naisiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita kirjoittajia siellä lueteltuna Mooseksesta alkaen. Genesishän on luomismyytti, tarinaperinnettä ammentava siinä missä jokin kansaneeposkin. Toisaalta se on tarkoitettu opas- ja lakikirjaksi pimeydessä vaeltavalle kansalle. On selvää, että koko Raamatun yksityiskohdista on monia tulkintoja, kun ryhdytään tarkkalukuun ja analyysiin. Mielestäni on turha miettiä, mikä osa on totta, mikä kertojan ja muistiinmerkitsijän omaa fiktiota. Selkeät historialliset tapahtumat sieltä kyllä erottuvat. Mitään oikeasti jumalallista alkueperää teoksessa ei ole. Se on ihmisen luomus, monen ihmisen.

   Eli legendaa tietysti, fiktiota, upeaa kirjallisuutta, sisältää Israelin kansan historian. On sääli, jos kouluissa ei enää opeteta mitään tästä mahtavasta eepoksesta. Se on moukkamaista.

   Poista
  2. Kyllä jokaisen suomalaisen pitää tämä tietää:

   Jeesuksen Kristuksen, Daavidin pojan ja Abrahamin pojan, sukuluettelo:

   Abrahamille syntyi Iisak, Iisakille Jaakob, Jaakobille Juuda ja tämän veljet, Juudalle Peres ja Serah, joiden äiti oli Tamar, Peresille Hesron, Hesronille Ram, Ramille Amminadab, Amminadabille Nahson, Nahsonille Salma, Salmalle Boas, jonka äiti oli Rahab, Boasille Obed, jonka äiti oli Ruut, Obedille Iisai ja Iisaille Daavid, kuningas.

   Daavidille syntyi Salomo, jonka äiti oli Urian vaimo, Salomolle Rehabeam, Rehabeamille Abia, Abialle Asaf,
   Asafille Josafat, Josafatille Joram, Joramille Ussia, Ussialle Jotam, Jotamille Ahas, Ahasille Hiskia, Hiskialle Manasse, Manasselle Amos, Amosille Josia ja Josialle Jekonja ja tämän veljet Babylonian pakkosiirtolaisuuden aikoihin.

   Kansan pakkosiirron jälkeen Jekonjalle syntyi Sealtiel, Sealtielille Serubbabel, Serubbabelille Abihud, Abihudille Eljakim, Eljakimille Asur, Asurille Sadok, Sadokille Jakin, Jakinille Elihud, Elihudille Eleasar, Eleasarille Mattan, Mattanille Jaakob ja Jaakobille Joosef, Marian mies. Maria synnytti Jeesuksen, jota sanotaan Kristukseksi.

   Poista
  3. Herra Jumala meitä syntisiä armahtakoon.

   Poista
  4. Raamatun tiedoissa, mm. näissä sukupolvissa, minua on nuoresta pitäen kiinnostanut se, miten ne sopivat historiallisiin oletuksiin - sehän kertoo jotakin siitä, ovatko ne ihan hihasta temmattuja vai perustuvatko ehkä perimätietoon.

   Nykytiedon mukaan Abraham eli noin 2000 vuotta ennen Kristusta. Tuossa rimpsussa luetellaan noin 40 sukupolvea. Sukupolven pituus olisi siten 50 vuotta.

   Se on aika paljon, tuplasti enemmän kuin yleensä lasketaan. Ylipapit ovat vähän hutiloineet tai miespolvet lyhentyneet?

   Poista
 53. Entäpä jos se Israelin kansan historiakin on osin legendaa ja fiktiota?
  Jännä juttu, mutta tuskin nytkään digitaalisena aikana historiaa voidaan tallentaa täydellisenä jälkipolville.
  No joo, jotakin tosiasioihin perustuvaakin Raamatun "kirjastossa"
  lienee. Totta, että osa kirjoituksista on mm. kiinnostavaa filosofista kirjallisuutta, seikkailukeromuksia, historiallisia novelleja, jos ei romaanejakin. Rakkaustarinoita, runoutta, elämänkertoja, kirjekokoelmia, ennustuksia, skifiä ja fantasiaa. Eikös monet kirjoitukset Jeesuksen ihmeteoista ole fantasiatarina-genreen sopivia: Häissä vesi muuttuu viiniksi, järven pinnalla kävellään, kahdella kalalla ja muutamalla leivällä ruokitaan suuri ihmisjoukko, sairaat paranevat uskonsa voimalla jne. Taivaaseen astumista ja kuolleista heräämistä ei todellisuudessa taida kovi usein tapahtua.
  Nykyisinkin ihmisiä elvytetään kuoleman rajalta ja ovathan astronautit käyneet kaukana taivaassa. "Astuneet" jopa kuun pinnalle.
  Totta kai Raamattu on tärkeä kirja koululaisillekin jo yleissivistyksen vuoksi, Onhan se maailman laajimmalle levinnyt teos, ja painoksiakin huikea määrä aikojen saatossa.
  Ilman uskovaisuuden pakkosyöttöä uskontoihin on aiemmin osattu kouluissa tutustua, siksi onkin outoa, että kaikkien oppilaiden ei ole tarvinnut osallistua uskontotunneille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muinaiseen historiaan sisältyy aina toden epäily, sillä faktaa on pakko täydentää todennäköisyyksillä eli käytännössä fiktiolla, jotta saadaan kokonaiskuva.

   Kyllähän Jeesustakin pidetään historiallisena oikeana henkilönä, joka aatteensa palossa kulki opettamassa kansaa opetuslapsineen eli nykyään sanottaisiin seuraajineen, faneineen.

   Monin paikoin on kuvia parrakkaasta Jeesuksesta, ja ristiinnaulitseminen on käsittääkseni melko todellinen historiallinen totuus, sillä tuolloinhan rikollisia ja kansan villitsijöitä tavattiin ristiinnaulita. Se, miten tuo Golgatan tarina sitten on maalailtu Raamattuun halkeavine esirippuineen, on sitten taas uskonvarainen asia.

   Joka tapauksessa kannattaa muistaa, että kristinusko toi tullessaan kulttuurisen sivistyksen, kirjapainotaidon, lukutaidon ja koulunkäynnin ja kristillisen humaanin eetoksen ja - moraalin.

   En puhu nyt tässä yhteydessä siitä pahasta, jota uskonnot kaikkialla ovat aiheuttaneet, en edes moraalittomista kristityistä - heitäkin on toki. Uskonnot sinänsä ovat kelpo välineitä rauhaan ja tasapainoon, ellei ihminen valjastaisi niitä omiin tarkoituksiinsa. Ihminen on syypää, ei uskonto. Tämä pätee niin islamiin kuin kristinuskoonkin pari esimerkkiä mainitakseni.

   Poista
 54. Olisi kiehtovaa tietää enemmän "Jeesukse ajan" silmänkääntäjistä, taikureista ja ennustajista.
  Mielenkiintoksta, että monet lahkot tuomitsevat ennustajien tulevaisuuteen katsomisen, mutta hyväksyvät vanhan maailman profeettojen ennustukset.
  Kuinka moni Raamatun profeettojen ennustus on todistettavasti toteutunut? Useinhan Raamatun kirjoituksissa mainitaan joidenkin tapahtumien kohdalla, että niissä toteutetaan ennustuksia ja profetioita, ikään kuin käsikirjoituksia näyttämöllä.
  Kaiken kaikkiaan muutama Jeesukssen sanomaksi kirjoitettu lause on ikuisesti kestävää filosofista totta niin kauan kuin ihmiset pallolla hääräävät.
  Jaksan ihmetellä aina sitä, kuinka paljon ennen Jeesusta eläneet suuret filosofit eivät ole päässeet Raamatun kirjoituksiin.

  VastaaPoista
 55. Sormi on näköjään taas ollut väärän kirjasimen liipasimella useammassa kohtaa.

  VastaaPoista