1.1.2021

Sokeiden valtakunnassa yksisilmäinen on kuningas

 


Jotta kenkään tai mikään tärkeä ryhmä ei pahastuisi, tai mikä onnettominta, pöyristyisi, sanottakoon heti alkuun, että tänään, uudenvuodenpäivänä anno domini 2021, kun kadut ovat hiljaiset ja merkittävä osa kansasta herää pikku pohmelossa,  on ortodokseilla Herran  ympärileikkauksen ja nimenannon päivä, juutalaisilla tevétkuun 17. päivä vuonna 5781 ja muslimeilla Džumade-l-ula-kuun 17. päivä vuonna 1442.  Tietäkäät syntiset, että päivä on siis pyhän Jeesus-nimen päivä, joten kalenterissa ei ole kenenkään nimipäivää tällä kohdalla. 

Lapsena meillä sulatettiin uudenvuodenaattona tinaa kauhassa, kumottiin se vesiämpäriin niin että tina sihahti ja muodosti jonkin möykyn. Jos tina hajosi hitusiksi, sanottiin, että se tiesi rahaa.  Muut kuviot piti katsoa niiden varjokuvista seinässä. Leikittiin myös ennustusleikkiä. Otettiin kymmenkunta kahvikuppia, käännettiin ne nurin  ja kätkettiin niiden alle erilaisia pikku esineitä. Jos nosti kupin punaisen langanpätkän päältä, se  tiesi iloa, musta surua, ja muita juttuja keksittiin itse tilanteen mukaan. Yleensä meillä uudenvuodenaaton vietto oli hauskempaa kuin joulu. Tämä johtui siitä, että isä ei ollut enää humalassa, kun jouluviinat oli juotu. Lapsilla  oli jopa rattoisaa, ja kehtasi käskeä kavereitakin kylään.

Mennyt vuosi 2020 oli hullu vuosi. Itselleni se on merkinnyt aikamoista eristäytymistä, kun olen ottanut koronan tosissani kaiken tiedon pohjalta, jota olen mediasta, myös kansainvälisestä imenyt. Jos olisin uskonut vain hallitusta ja sitä myötäillyttä valtamediaa, en olisi niin välittänyt maskeistakaan, vaan olisin vain pessyt käteni verille ja koettanut välttää turhia spektaakkeleita. Ja ajatellut, että minulla on oikeus elää vapaana rajoituksista, sillä eihän korona meille nyt tule. Nyt täällä maaseudullakin lähes kaikilla on maskit kaupoissa käydessään, sillä juntturaisimmalla papallakin. Kansalaiset ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä, kuten sodan aikanakin. Jos olisin poliitikko, kirjoittaisin kyllä jo tässä vaiheessa ylistyspuheen Suomen kansan yhteishengelle koronataistelussa, joka on tämän ajan Talvisota.

Se mitä toivon uudelta vuodelta, on moniarvoisuuden lisääntyminen, oikeasti. Ettei oltaisi yksisilmäisiä, ettei tuomittaisi toisinajattelevia, ettei nimiteltäisi ketään tyhmäksi eikä lukutaidottomaksi eikä mutakuonoksi eikä rasistiksi. Suomessa on äärimmäisen vähän oikeita rasisteja, enemmän on rasistiksi leimaamista, jos on hiukankin kriittinen.

Toivon tulevalta vuodelta vielä, ettei puhuttaisi toisen vihapuheesta huomaamatta omaa vihapuhetta. Erityisesti minua huolestuttaa se vihapuhe, jota ns. suvaitsevaisto harjoittaa ikään kuin oikeutetusti niitä kohtaan, jotka kyseenalaistavat esimerkiksi maahanmuuttoa tai vaikkapa Greta Thunbergin merkitystä maailmantaloudessa. En ole lukenut julmempia haukkuvia ilmaisuja toisinajattelijoita kohtaan kuin niitä, joita harjoitetaan siellä, missä eniten suvaitaan. 

(Maalaus Vincent van Gogh, Yksisilmäinen)

241 kommenttia:

 1. Iloista uutta vuotta kaikille!

  En taaskaan kuunnellut presidenttimme puhetta, mutta lehdestä luin hänen sanoneen mm. näin: "...kysymys on siitä, miten annetaan turvaa ihmisille, joiden varalta joudutaan sitten turvaamaan muita..."

  Arvelivat siinä viitatun alholilaisämmiin, mutta näen sen laajempanakin viittauksena erilaisen kulttuurin tuomiin uhkiin, joista meilläkin on aika paljon jo kokemusta – etten sanoisi että ihan liikaa.

  PS. Tuo Iineksen otsikon sanomahan ajatellaan usein vain niin, että yksi silmä on parempi kuin ei yhtään – vaikka oikeasti se tarkoittaa, kuten tarinasta selviääkin, että tietämättömät ovat alttiita yksipuoliselle kiihotukselle eli propagandalle.

  Ääripäissä yksisilmäisyys kukoistaa.

  VastaaPoista
 2. Kuulin vain puheen lopun eli ruotsinkielisen osuuden, jonka huomasin yhä ymmärtäväni, kouluruotsillani. Kiitos Minna, maailman paras ruotsin maikka! Luin sitten kuitenkin vielä sanatarkan puheen lehdestä ja juuri äsken katselin tutkijoiden tulkintoja puheesta.

  Kyllä tuon mainitsemasi sitaatin pari tutkijaakin tulkitsi viittaukseksi Al-holin naisiin, ja itsekin ajattelin sen liittyvän laajemmin myös yleiseen maahanmuuttokeskusteluun. Olihan se selvä viittaus.

  Hyvä, että näin korkealta pallilta sanotaan asioita hallitusta kumartelematta. Näinhän se on kuin puheessa luki. Täytyyhän Suomessa voida kritisoida maahanmuuttoasioita ilman että saa heti rasistin leiman.

  VastaaPoista
 3. Kaikkea pahaa pitäis saada tehdä ilman paheksuntaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä pahaa sinusta on esimerkiksi siinä, että maahanmuuttoasioista keskustellaan arvioiden vaikkapa maahanmuuttajien kotouttamistoimien riittämättömyyttä? Onko sinusta kaikki arviointi asian tiimoilta ”pahaa puhetta”?

   Ja ajatteletko oikeasti niin, että al-Holin naisten tapauksesta ei saisi keskustella muuta kuin suvaitsevaan sävyyn?

   Poista
  2. Mankku: "Kaikkea pahaa pitäis saada tehdä ilman paheksuntaa?"

   Nytpä uskonveli puhuu asiaa, vahingossa toki.

   Sillä tuskin Mankku ihan oikeasti tarkoitti, että maahanmuuttajien rankkaa yliedustusta esim. seksuaalirikoksissa saisi paheksua? Tai mamunuorison ryöstelyvimmaa?

   Jeesustelua ei pidä tuhlata! Se pitää säästää Oikean Asian puolesta käytettäväksi. Siellä tarvetta riittää.

   Poista
  3. Pahasta en tiedä, mutta Mankemangin kannattaisi ehkä vilkaista linkin antia.

   Edellisen jutun keskustelussa kun kehdattiin käyttää lentävää mattoa ja luulla kansalaisen rahallisesta turvasta vaikka mitä. Kyllä raha näyttää kuitenkin riittävän lähes kahden tonnin nuorisotakkiin. Vaan mistäs sen tietää, mistä raha on tullut?

   Poista
  4. Tätä linkkiä:

   https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007715567.html?share=4c1dbfe2913c7fd9f30bfcdcf0e1bed1

   Poista
  5. Linkit ei keskustele, sanoi muuan liikaa viisas.

   Poista
  6. Riittää kun katsot linkin kuvan ja sen 1.700 Valentinon takin, joka on isänmaan toivon yllä edustamassa hänen arvomaailmaansa.

   Linkki on hyvä viitteenä, niin kuin tässä, ei korvaamassa sinun panostasi keskusteluun.

   Poista
  7. Katsoit kuitenkin ja menit mykäksi.

   Poista
  8. En katsonut. En lukenut. Eikö takki sitten ollut oma? Eikö isänmaan toivot saa pitää takkia? Pitäisikö lukea linkin takainen tieto? Onko sinulla takkia?

   Poista
  9. Ei minulla ole 1.700 euron takkia, enkä tiedä nyt ketään muuta kuin tämän nuoren pojan, jolla sellainen on. En lisäksi usko, että ainutkaan sielu tuntemistani ihmisistä edes suostuisi ostamaan ja pitämään tuollaista parin tonnin takkia, joka kaiken lisäksi on hirvittävän ruma karmeine teksteineen.

   Minua surettaa tuo nuorten arvomaailma, jossa mitä ilmeisimmin aikaa ei käytetä opiskeluun vaan käydään nopeissa pätkätöissä tai hankitaan rahat kotoa tai epämääräisin keinoin ja näin saadut tulot siirretään suoraan näihin rumiin merkkituotteisiin. Vuittonin laukku! haloo, vain tyhmä ja kouluttamaton nuori haluaa sellaista.

   Miten minusta tuntuu, että tämä osa nuorisoa on kuitenkin poikkeuksellista; suurin osa opiskelee tuossa iässä ja pukeutuu vastuullisesti ja järkevästi jopa kierrättäen ja ilmastoystävällisesti, vaikkakin toki muodikkaasti. Surullista kulttuuria tuo lehtijutun kuvaama nuorten maailma.

   Poista
  10. Ruskeitten ihmisten pitää pukeutua säkkiin ja ripotella tuhkaa päälleen, että jeesustelijoille kelpaisi.

   Poista
  11. Ruskeitten? Eikös tämä Valentinoon pukeutunut Abra Bakkali ollut ihan vaaleaihoinen? Minusta hänen kasvonsa hohtavat minunkin ihoani vaaleammilta.

   Abra voi pukeutua minun puolestani vaikka kahteen Valentinoon päällekkäin ja kantaa kädessään kolmea Vuittonin laukkua, jos hän haluaa.

   Kunhan mietin, mistä nämä nuoret saavat noin paljon rahaa ökyostoksiinsa ja Helsingissä elämiseen. Toimittaja olisi voinut tehdä juttunsa kunnolla asiapohjalta. Nyt koko artikkeli on hyvin kyseenalainen.

   Poista
  12. Mankemangi - tunnistatko ajattelusi onttouden: jos ei Valentinoa, niin sä haluut säkin ja tuhkaa, koska mun maailmaan ei mahdu kuin ääripäät.

   Poista
  13. En tunnista. Huomasin vain sen, ettet tykkää siitä, että olettamillasi on kalliita tavaroita. Vanha kunnon "ei pakollisella voi olla iphonea, sen pitää läpsytellä jäistä raittia rantasandaaleissa" -argumentti.

   Poista

  14. Kuvaat vain omaa korvienvälistä pääomaasi, ennakkoluulojasi muista. Olet noutanut nuo käyttämäsi kliseet nettipalstoilta, joilta tietosi noudat.

   Poista
  15. Toivon, että jonain päivänä huomaisit, että sinä taidat olla ainoa, joka täällä käyttää noita rumia kuvia maahanmuuttajista, olet ainoa, joka koettaa tuoda ne tänne, jonne ne eivät istu. Sitten syytät muita. Olet kyllä nyt ihan tyhjä tynnyri.

   Poista
  16. Tämä on yks nettipalsta 🥳

   Poista
  17. Mutta täältä et ole oppinut noita ”läpsytellä rantasandaaleilla jäistä raittia” -idiotismejasi. Olet tuonut ne tänne, sinä juuri, eikä kukaan muu niitä käytä. Vain sinä käytät maahanmuuttajia halventavia ilmaisuja, eli olet sydämessäsi oikeasti rasisti.

   Poista
  18. Muistatko kuka on sanonut täällä "Vika on aina suomalaisissa, ei koskaan maansa jättäneissä tai tänne tulleissa."

   Poista
  19. Miten tämä liittyy edellä sanottuun? Poimimasi virke kaipaa tietenkin kontekstin. Mistä kokonaisuudesta olet poiminut sen? Nyt ei selkiä esimerkiksi se, mihin vikaan kirjoittaja viittaa.

   Poista
  20. Tästä kokonaisuudesta. Tästä sinun tarinastasi. Tästä sinun tarinasi diskurssista.

   Poista
  21. Ei näin, Mankemang, et selviä kieroudella asiakeskustelussa. Pane tähän se kokonaisuus, josta olet sitaatin poiminut. On nähtävä konteksti, sanamuoto ja se, miten lause kytkeytyy kappaleeseen ja kyseiseen tekstiin.

   Lisäksi sinun pitää kertoa, millä tavalla poimimasi virke liittyy sitä edeltävään kommenttiin.

   Poista
  22. Sinä et asiakeskustele koskaan. Esität jatkuvalla syötöllä, että kaikesta syytetään "suomalaista", että kaikki vika on "suomalaisessa", että Amanda Harkimoakaan et uskalla arvostella.

   Poista
  23. Siis nyt en tunnista, mistä puhut. Miksi ja mistä minun Amanda Harkimoa tulisi arvostella, kun en tiedä mitään hänen ajatuksistaan tai työstään? Mitä hän nyt sitten on tehnyt? En tiedä edes, millä alalla hän toimii. Kunhan on ollut julkkis.

   Pane nyt hyvä ihminen tänne jokin viite tekstiini, missä haukun suomalaisia, eli mikä tekstikappale? Olen ihan pihalla, koska en tunnista, mistä puhut tai mihin sanomiseeni viittaat. Mikset voi poimia sitaatiksi sitä tekstikappaletta tai koko tekstiviitettä, johon haluat viitata? Eikö sellaista olekaan?

   Poista
  24. "Ei Amandaa saa haukkua. Hän on niin tumma, että hänellä täytyy olla vähemmistöjuuria. Ollaan hiljaa ja annetaan Amandan puhua. Hänellä on Oikeus."

   Poista
  25. Niin? Mistä tämä on todiste?

   Sanoja, sanoja, hyvä ihminen, perustele nyt jollain tavalla. Puhu, mitä haluat tällä sitaatilla sanoa. Millä tavalla tämä todistaa

   1) että haukun aina suomalaisia

   2) että en uskalla haukkua Amanda Harkimoa?

   Minulla ei ole pienintäkään käsitystä siitä, mitä haluat sanoa. Tämä keskustelu on niin absurdin epäloogista, että paras lopettaa tämä haara tähän. Kun ei asiantyngästäkään saa kiinni.

   Poista
  26. #Kuvaat vain omaa korvienvälistä pääomaasi, ennakkoluulojasi muista.# Sanoo Iines. Kun olen lukenut hänen blogia ei hän itse muuta ole kuin jaellut omia ennakkoluulojaan tänne. Varsin usein vielä pilkallisin ja eri mieltä olevia väheksyvin sanoin.

   Taitaa mennä tämä mielipide poistoon luultavasti?

   Poista
  27. Älä yritä, Mankemangi. Tiedät hyvin, että erimilisyys ei ole tässä blogissa - useissa muissa kyllä - syy kommentin poistoon, vaan selkeä pahantahtoisuus ja henkilöönmenevä ilkeys tai trollaus.

   Tämä blogi on täynnä erilaisia mielipiteitä, ja se juuri on näiden keskusteluiden rikkaus. Täällä ei pyritä samanmielisten hyminään tai klikkiytymiseen..

   Tahallinen ilkeys ja pahansuopainen kalvaminen on ikävää ja siksi karsin kommentteja. Onneksi ilkeys on hyvin harvinaista. Nytkään ei ole viikkoihin tai kuukausiin tarvinnut poistaa yhtään kommenttia.

   Poista
  28. Minä olen Nimetön ei minulla ole mitään tekemistä Mankemankin kanssa.

   Poista
  29. Nimetön on Mankeliinin sivupersoona - ne ei ole tietoisia toisistaan.

   Poista
 4. Tuntui taas hyvältä lukea tuota pääkirjoitusta, joka tarkasteli asioita monipuolisesti ja liitti ne yhteen kokonaisuudeksi vaikka ne olivat eri ajalta ja eri näkökannalta katsottuja. Hyvä startti uuden vuoden ensimmäisen päivän tasanteelta kohtaamaan erilaisia ajatuksia kommenttiosuudessa vuoden mittaan.

  Toivottavasti aika menee kuin jyrä eteenpäin eikä mitään suurempia vastoinkäymisiä ole tulossa. Ja että meillä kaikilla olisi hyvä mieli erilaisuudesta huolimatta. Että emme "jeesustelisi" muuta kuin huutomerkiksi koettaessamme keksiä jotain erilaista sanottavaa.

  Olen huomannut, että omien ajatusten johtaminen eteenpäin vievällä tasolla ei ole helppoa, ainakaan minulla. Sitä niin helposi tulee jeesustelleeksi, kun ei tiedä tarpeeksi hyvin asioita joista puhuu. Ehkäpä Mankemangin sanat on tarkoitettu meille kaikille ja hänelle itselleenkin ohjenuoraksi. Tosiasiat ovat tosiasioita, niitä ei kannata kierrellä.

  Tapsa vetoaa presidenttimme, joka toimii eräänlaisena tuulimoottorina kansalaisille uudenvuodenpuheessaan, puheen laatuun ja sisältöön.
  Kuuntelin ja olen samaa mieltä, että pressamme kulkee totuuden tietä ja uskaltaa sanoa ääneen sen mitä asioista ajattelee. Ei hän höpise turhia.

  Ja vaikka Suomessa esiintyy niin kuin kaikkialla muuallakin kaikenlaista petkuttamista ja väärintoimimista Suomi on kuitenkin hyvä maa. Ja kyllä me suomalaiset olemme kilttejä ja hyviä kansalaisia, kun tarpeen vaatiessa osaamme myös totella. En vaihtaisia maata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, Iines. Kunnioitan ihmisiä, jotka osaavat ajatella puolueettomasti ja tuoda ajatuksensa esille niin kuin ne ovat. Ne tuntuvat jotenkin puhtailta ja arvokkailta. Kunnioitan myös ihmisiä, jotka näkevät toisen ihmisen oikeamieliset ajatukset, vaikka ne olisivat vähän piilomuodossakin, osaavat mostaa ne eslle ja kannattaa niitä, ymmärtävät niiden tärkeyden. Harmi, että Suomessa on presidentillä niin vähän valtaa. Jos presidentti olisi ajatuksiltaan matalaa ainesta, vallan puute kääntyisi onneksi.

   On tosi vaikea käsittää, miten esim. Amerikan Yhdysvalloissa, jota on aina pidetty edistyksellisenä valtiona, joku itsepintainen omanedun tavoittelija pystyy heiluttelemaan olosuhteita ja valtion asioita ilman että asiaan puututaan, ja että melkein puoli kansaa kannattaa tällaista haajuilijaa. Kävisiköhän Suomessa tällainen päinsä? Ehkä kävisi, jos osa kansaa ajattelisi vain omaa etuaan, josta vallassa olija pitäisi huolta.

   Poista
  2. Varmaan on niinkin, että vaalissa valittu presidentti kertoo jotakin kansan laadusta tai jopa sen henkisestä tasosta?

   Meillä on nyt hyvin.

   Poista
 5. Minulla on monenlaisia helmasyntejä, mutta jeesustelu ei kuulu niihin, pikemminkin sen vastakohta, asian esittäminen realistisempana kuin se onkaan.

  Yllä huomaa, miten vaikea maahanmuuttokeskustelussa on saada rehellisiä ja älyllisiä vastauksia, jos vaatii perusteluja jollekin käytännölle. Usein vastaaja iskee leimakortilla tai tukkii kysyjän suun jollakin töykeydellä tai olkiukolla välttyäkseen vastaamasta asialinjalla. Näin pyritään estämään keskustelu.

  Sääli. Näin hyvän presidentinpuheen jälkeen olisi ollut syytä avata aihetta.

  VastaaPoista
 6. Presidentti on onnistunut parhaiten mielestäni eräänlaisena kansakunnan arvojohtajana. Hän on nytkin selvästi lukenut ja tulkinnut kansan tunnot Haaviston ja al-Holin tapauksista. On myös hyvä, ettei hän ole selkeästi puolueuskollinen, sillä hänen tulee olla koko kansan presidentti. On hienoa, että puhe ei ollut ympäripyöreä hymistely, vaan siinä oli osuvia näpsyjä sinne tänne, yhteisen hyvän nimissä, jota korostettiin - yhteisyyttä. Oikeastihan totuus on se, että poliittiseen ilmastoon on repeytynyt syviä jakolinjoja.

  VastaaPoista
 7. Tulevasta presidentistämme, Pekka Haavistosta sen verran, ettemme tulevaa presidentin puolisoa vielä tiedä. Arskaa veikkaan. - Heh, minä luin Facebookista olikohansenyt Seiskan kirjoituksen, jossa kerrottiin Pekka Haaviston kehitysmaasta ostaman pojan, nyttemmin skulahtaneen, Antonion muuttaneen pois Suomesta. Poliisi voi nostaa häntäänsä vaikka kuinka ja kehua nettisuitsimisellaan, mutta sellainen on heiltä aina kuin salamaniskut, mielivallan ylistystä, osuu minne osuu. Jutun kommentit olivat riemullista luettavaa, ne olivat ihan kauheita, analyyttisesti ajatellen törkeitä. Syytekohta poikineen ylittyi, rotuja, sukupuolivähemmistöjä ja mitä vielä, pilkattiin ja halvennettiin antaumuksella, vähäpäisestä kouluttamattomasta ja valehtelemaan tottuneesta ministeristä sanottiin asioita, jotka ilman muuta menisivät kunnianloukkauksina läpi. Minunkin kirjoituksestani voisi tarttua tuohon "kouluttamattomaan", koska Pekka on kansakoulun käynyt ja on peräti stuidu, ylioppilas, kuten minäkin. Yhtään opintopistettä ei kirjoittautumastaan Helsingin Yliopistosta jaksanut kerätä.

  Mutta summa summarum: kun kunniaa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haavisto olisi voinut pelastaa kunniansa nöyrtymällä, tunnustamalla tekonsa rehellisesti ja pyytämällä anteeksi. Moni poliitikko on tällä konstilla pystynyt jatkamaan, mm. al-Taee. Poliitikon ei tarvitse olla täydellinen, mutta rehellinen tulee olla, jotta uskottavuus säilyisi.

   Haaviston aika on selvästi ohi, vaikka hän pitää hillotolpastaan kiinni varmaan niin kauan kuin virkakausi kestää.

   Poista
 8. Kulttuuripiireissä kun visiteeraan internetissä tai muualla, alitajuinen, päälletietoinenkin, minäni pyrkii sovittamaan puheitaan stalinistien mukaan, tai ainakin kunnon erkki tuomiojaa tulee, töihin kykenemätöntä. Opettelemista minulla on siinä ollut, että nykyään kuldyyrit ovat pahimmat porvarit. Kirjailijat, muusikot, teatraaliset teatterintekijät ja muut pitsinvirkkaajat ovat tänä päivänä oikeistolaisimmat porvarit, riistokapitalismin lauhkeimmat ihailijat. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Taidemaalareiden täytyy olla tinneristejä, koska vanhentunutta kuvanteko tapaa kukaan ei enää tarvitse tai kaipaa.

  VastaaPoista
 9. Näinköhän on? Miten minusta tuntuu - tuntuu, en tiedä kun en tunne kulttuuripiirejä - että taiteilijat ovat edelleen mieluusti edistyksellistä ja hyvin suvaitsevaista punaviherväkeä? Eihän taidetta voi syntyä porvarispiireissä, ja jos syntyy, se on vain pikkuporvarillista hapatusta. Tai äärioikeistolaista populismia. Vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikäkö, kuten aina, haistelevat tuulta, mistä päin saattaisi mannaa suuhun tipahtaa. Muodin ja ajan kärjessä täytyy aina mennä. Puheet voivat olla mitä ovat, mutta taitelija on taitelija ja jeesus on jeesus, - eivät sentään pyhällä hengellä elä, vaan erittäin tuntuvilla korvauksilla töistään.

   Poista
  2. Suomalainen ns. kevyt musiikki on niin pohjilla, että jopa Frederik ja Paula Kuivaniemi establiseeraavat suurinta huippua. Jenni Vartiainen otetaan muunakin kuin huonona vitsinä musiikista. Onpa on, on tämä nykyaika, on. Nuoriso kuuntelee myös räppiä, josta musiikki on eliminoitu kokonaan, liian vaikeana, pois.

   Poista
  3. Heh, Amanda Harkimo on tämän päivän kulttuuripiirejä. Hänen osaamisalueensa ja erikoistumisensa on narsujulkkistelussa. Amanada on harvinaislaatuisen ruma nuoreksi ihmiseksi, että vähän ihmetytti, kun ilmoitti, ettei bussikuski kelpaa, mutta bussifirman omistaja kyllä. Miksi sellainen omistaja tollasen hirviön ottaisi, kysyn vaan.

   Poista
  4. Heh, Amanda on ihan setänsä, Hjalliksen, näköinen.

   Poista
  5. Rapista minulla on vain yksi mielipide: kakkaa, sontaa, ei musiikkia. En tykkää, enkä voi sille mitään. Minusta on typerää, että Suomessa matkitaan Amerikan kouluakäymättömän takapihajengin huonoa ääntämystä. Ettäs tämänkin tiedätte.

   Poista
  6. Ei Amandaa saa haukkua. Hän on niin tumma, että hänellä täytyy olla vähemmistöjuuria. Ollaan hiljaa ja annetaan Amandan puhua. Hänellä on Oikeus.

   Poista
  7. Taide on.

   Sen minä muistin, että Outi Mäenpää kihahti näyttelyttärijen huipulle, pyllistämällä jokaisessa mahdollisessa ja mahdottomassa kohtauksessa. Sittemmin on korottautunut ammattinsa aateliin, eikä vilauta enää maksusta.

   Sitä en aiemmin muistanut, että Marja Packalén nousi näyttelijäksi pyllistelemällä Jörtsu Donnerin elokuvissa. Kiitos Marja ihanista kuvakulmista ja siitä, ettei enää.

   Poista
  8. Tuo Donnerin aika oli vilauttelujen ja vapaan seksin kulta-aikaa. Naisen kuului näyttää ja antaa, muu oli porvarillista pihtaamista. Olikin kummallista, että Kristiina Halkola, tuo kaikkien stalinistien kuningatar, ei suostunut esiintymään alastomana Donnerin elokuvassa ja elokuvasta nousi kova kohukin.

   Poista
  9. DEVA-Kristiina haastoi Jörkan oikeuteen, kun jossain kohtauksessa oli lisätty väärää alastonta lihaa, ei aitoa Halkolaa, vähän niinku särkeä.

   Poista
  10. Niin se menikin. Taisi sijaisnäyttelijällä olla selluliitit väärässä pakarassa.

   Poista
 10. Kyllä ihmisestä itsestään riippuu miten hän suhtautuu taiteisiin (varokaa, tää on minulle vaarallinen aihe) jos hän pitää jostakin, hän hyväksyy sen, jos ei pidä, on valmis tuomitsemaan sen hevonkukkuun. Itselleen sopivaa taidetta voi olla vain se, jota taiteena pitää. Väkisin ei voi kenellekään mitään asiaa taiteena syöttää.

  Mikä sitten on taidetta? (ikuinen kysymys). Itse asiassa melkein kaikki, mitä joku osaa tehdä vaistomaisesti ja panemalla itsensä likoon. Esim. kun Iines tekee hyvän ja mielenkiintoisen kirjoituksen, joka vaikuttaa lukijaan, hän on jo taiteilija.

  On suuri ero kirjoituksella ja kirjoituksella. Jos Iines antautuisi täysillä kirjoitttamaan juttuja itsestään tai toisista tai yleensä asioista, joita maailmassa on tai voisi olla, sijoittaa niihin oman käsityksensä, oman taitonsa ja mielikuvituksensa, paljon aikaansa ja tuntee itsessään syntyneen kipinän, joka leviää koko ajatusmaailmaan ja saa aikaan myllerrystä mielessä ja tunteen joka pakottaa häntä ottamaan tyhjää paperia pakan eteensä käden ulottuville ja välineen, jolla voi kirjoittaa. Ja hän tuijottaa tyhjää paperia epätoivoisena kun ei tiedä miten ja mistä aloittaisi, huokaisee, ei, ei tule mitään, mutta ei saa rauhaa mieleensä, kunnes yhäkkiä joku aalto pyyhkäisee hänen ylitseen, hän tarttuu kynään tai alkaa naputtaa, kirjoittaa ensimmäisen sanan, sitten toisen jne, kunnes käsi alkaa täristä ja mieli väristä ja hänen kätensä alkaa kiitää pitkin papariarkkia tai naputella tietsikan kirjaimia, ja sanoja alkaa tippua paperille kiihtyvää tahtia...
  Se voisi olla yhdenlainen tapa päästä alkuun.
  Ja tapoja on monia, hitaita tai nopeita.

  Ja kun tällaisia kohtauksia akaa tulla toistuen, on jo vaarana, että Iineksestä tulee ensin kirjoittaja, sitten kun tämä henkinen tauti pahenee hän huomaa olevansa joittekin töyssyjen jälkeen kirjailija, muutaman teoksen maailmaan synnytettyään. Kirjallisuus on taidetta. Se voi olla proosaa tai runoutta tai asiatietoutta. Melkein mitä tahansa missä tarvitaan sanoja. Kirjailija on täysverinen taiteilija. Vai mitä? Voi olla huono tai hyvä kirjailija. Iines kirjoittaa hauskasti, vilkkaasti ja viisaasti. Hänen aivoistaan tippuu kouliintuneita sanoja ja sanontoja tuosta vaan. Hän nauttii kirjoittamisesta, kun sanat tulevat kuin itsestään ja helpon tuntuisesti. Ja me, hänen lukijansa ja kuulijansa nautimme, ja innostumme kommentoimaan hänen ajatuksiaan ja myös omia ajatuksiamme. Joku meistä voi ärsyttää kommentillaan toisia. Mikä on hänen tarkoituksensa? Saisi itse selittää, se kun on vaikea arvata. Pelkän keljuilun ei uskoisi tyytyttävän kommentoimista. Sehän on ala-arvoista. Kukapa meistä haluaisi pahoittaa toisen mieltä vain olemalla ilkeä. Joskus, kun on aivan eri mieltä, eikä ole varuillaan, voi vahingossa tehdä tämän vältettävissä olevan virheen. Asialliset erimielisyydet tarvitsevat vain vähän enemmän harkintaa, kun ja jos ei osaa muuta, voi ainakin selittää miksi on eri mieltä. Mutta se voi olla vaikka vika luonteessa. Ei osaa muuten itseään ilmaista. Jos niin on. Ainoa mitä voi tehdä on pyytää ymmärrystä toisilta.

  Mutta uskon, olen oikeastaan sitä mieltä, että kysymys voi olla vaikka siitä, että haluaa virkistää toisten mieltä olemalla eri mieltä. Onkohan tämä jeesustelua? En hallitse lähestulkoonkaan kaikkia termejä. Eikä sekään ole uskottavaa, jos kaikki ovat aina samaa mieltä. Se vasta tyhmää olisi. Ja ikävää. Siihenkin voi vedota. (Anteeksi, ei tarvitse lukea, en itsekään jaksa tarkistaa edes onko kirjoitusvirheitä.) Liian pitkä kirjoitus taas. Saa haukkua. Hau, hau. Haukun itse taas itseäni. Luonnevika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kamala, taas. Nyrjähdys.

   Poista
  2. Ristiriitaista, sanon: Iines on taiteilija. Myöhemmin selitän miten sellaiseksi voi tulla. Iines on jo kirjoituksissaan sillä tasolla, vaikka emme tiedä hänen kehitysvaiheitaan. Jotkut jopa syntyy taiteilijaksi luonteeltaan ja osaamiseltaan.

   Poista
  3. Liisu, hieno kirjoitus. Olet tarkka havainnoija ja hyvä lukemaan ihmistä. Ihmistuntija. Se on kyky ja se on omissa novelleissasi kaiken pohjavire, ihmisen tunteminen tai tietäminen - vaikket ehkä itse aina tiedä tietäväsi. Kyllä sinä tiedät.

   Elämäntaiteilijaksi mielletään kai helposti sellainen, joka lyö päätään seinään ja oppii ja elää sitä kautta. Itse taidan olla tähän liian laiska, mukavuuden- ja nautinnonhaluinen. Mutta jonkinlaisia elämäntaiteilijoita kai me olemme kaikki.

   Poista
  4. Siinäpä onkin osuva nimi tulevalle kirjallesi, Liisukka: Nyrjähdyksiä ja muita novelleja.

   Poista
  5. Liisu: "Mikä sitten on taidetta?"

   Taisin vähän aikaa sitten mainitakin, että kun asuin parikymppisenä Kuopiossa Suokadulla, olin kesätöissä Savo Oy:lla ja odottelin Kajaanissa opiskelevaa tyttöystävääni sinne tulevaksi - niin joutessani luin Shakespearen kaikki näytelmät, Yrjö Jylhän hienoja suomennoksia, ja pohdiskelin sitten pitkän illan mitä on taide.

   Kirjoitin pohdiskeluni tulokset päiväkirjaani ja olin hyvin tyytyväinen. Asia oli selvitetty.

   Sen koommin en ole tuntenut tarvetta lukea pohdintojeni tuloksia, mutta ehkäpä nyt vuosikymmenien perästä olisi aika palata asiaan.

   Ihan vaan siksi, ettei teidän muiden tarvitse sitä turhaan pähkäillä, kun minä sen olen jo pohtinut!

   Hmmmm... missähän pirussa vanhat päiväkirjani ovatkaan... hetkinen.

   Poista
  6. Olisi kyllä hyvinkin hauskaa lukea jonkun nuorukaisen vakavia pohdintoja taiteen olemuksesta. Täällä niitä ymmärrettäisiin, jos löydät niitä ja haluat kertoa meille parhaat palat. Lupaan osaltani suhtautua mietintöihisi asiaankuuluvalla hartaudella.

   Poista
  7. Katsokaa TV areenasta LADY MACBETH Venäläinen mukaelma Shakespearea. https://areena.yle.fi/1-3859671

   Poista
  8. MEG, katsoin tuon juuri tuoreeltaan, kun se tuli muutama päivä sitten joltain Ylen kanavalta. Oli kyllä hieno versio kirjailija Nikolai Leskovin tarinasta! Suosittelen minäkin.

   Poista
 11. –Tein DNA-testin, jotta saisin tietää mistä tummat piirteeni tulevat. 71,9 % olen suomalainen ja yllätykseksi tuli kovana kakkosena 15,7 % irlantilainen, skotti ja walesilainen, nainen kirjoittaa ja kertoo juhlistavansa asiaa viettämällä Pyhän Patrickin päivää.

  Amanda Harkimo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ruma mutta tyhmä, hieno yhtälö. Pyhä Patrick ei tosin tässä auta.

   Poista
  2. Mielenkiintoista tuo irlantilaisuus näissä testeissä. Minullekin on tehty dna-testit, ja silloinen tulos osoitti juuria olevan Irlannissa ja Keski-Euroopassa Puolaa myöten. Itselläni Suomen osuus on noin 90 prosenttia, joten tuo Amandan 70 prosenttia kyllä kertoo mielestäni vahvoista ei-perisuomalaisista juurista. Kenties Amandassa on suomalaisromanien verta?

   Itselläni on myös hyvin tumma ystävätär, lapsuudesta lähtien. Hänen ihonsa on selvästi tummempi kuin keskivertosuomalaisen, silmät tummanruskeat ja luonne räiskyvä ja omaperäinen. Mustalaiseksihan häntä lapsena nimiteltiin. Teini-iässä koulunkäynti ei maittanut ja niinpä hän karkasi kotoaan Ruotsiin "raggareitten" kanssa kiertelemään. Nykyään hän elelee Turussa ja viettää seesteistä elämää vaihdellen enää vain miestä.

   Nämä dna-tuloksethan muuntuvat kaiken aikaa, kun tietous karttuu. Itsellänikin on nyt lisätty yksi prosentti aasialaisia juuria karttaan.

   Poista
  3. En ole tehnyt vielä dna-testiä, kun en ole uskaltanut.

   Olen kai kertonut joskus, että äidinpuoleisen isoisäni isän huhutaan olleen mustalainen? Hän olikin hieman tumma- ja kuumaverinen - minä olen perinyt ainostaan tuon jälkimmäisen.

   Poista
  4. Kannattaa tehdä nyt, sillä tuloksen saaminen kestää kuukausia.

   Minä odotin jännittäviä paljastuksia ja vähän petyin kun juureni osoittavat melko tavallisiksi.

   Poista
  5. Remu puhui hauskasti rasismista, vaimitäseon, jossain haastattelussa. Kertoi romskujen olevan maahanmuuttajille vihaisia, koska saavat erivärisä rahoja sossusta kuin he. Itse henkjilökohtaisesti antaisin kotiromaaneille parhaan värisiä, tuoreille maahanmuuttajille vain monopolirahoja. Elantonsahan niiden pitää itse tienata, eikö niin, Li Andersson ei voi kaikkia niitä elättää.

   Poista
  6. Monet kauan maassa olleet maahanmuuttajatkin suhtautuvat realistisemmin uusiin tulleisiin kuin SPR:n naimattomat tädit.

   Poista
 12. Keskustelimme toveripiirissä, täytyykö Mohammedin saada uusi Ipad kuinka usein ja kuinka monta tonnia on vaatetuksen hinnan yläraja. Hyi hyi, ylärajaa ei ole, nuorison täytyy saada päteä. Täytyypi ylityö vuoroja ahkeraan katsoa, että homma lutvutuu. Sitä paitsi inhoan rasismia, afrikkalainen neekeri pystyy usein samaan kuin ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisäänpä tähän, että parhaansa se arabikin yrittää.

   Poista
  2. Uskon ihmiseen, myös maahanmuuttaneeseen arabiin. Siksipä toivonkin, että heiltä vaadittaisiin enemmän vastuuta työnteosta ja kielen ja kulttuurin oppimisesta ennen kuin hövelisti myönnetään kaikki mahdolliset tuet - jopa laittomasti maahan jääneille, mikä on kummallista. Jos ei lupaa saa, maasta pois seuraavalla lennolla. Ja oleskeluluvan nimi pitää muuttaa työluvaksi.

   Poista
  3. Nimitys ”paperiton” on naurettavaa teeskentelyä. Miksi kiertää selvä asia eufemismilla: laiton maahan jäänti.

   Poista
 13. Tämä ylempänä linkkaamani HS:ien juttu luksusmerkkejä ostelevista nuorista on poikkeuksellinen ja mietin jopa, miksi se on julkaistu. Se ei nimittäin ole valtamedian linjan mukainen.

  Artikkeli ikään kuin ruokkii kansalaisten ennakko-oletuksia siitä, että ainakin osa meille tulleista maahanmuuttajista on kovasti merkkituotteiden ja hienojen tavaroiden perään. Se saattaa herättää jopa epäilyjä siitä, että tänne tullaan helpon tai yltäkylläisen elämän vuoksi.

  Oikeastihan valtaosa nuorista on vastuuntuntoisia ja eettisesti järkeviä kuluttajia, koulutusta arvostetaan ja halutaan hyvä ammatti ja siinä sivussa pelastaa ilmasto ja hoitaa maapalloa hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtamedia, hah ha, lukekaa Suomen Uutisia jos haluatte tietää Totuuden ja saatte valon.

   Poista
  2. Nimetön, sopii sitäkin lukea, jos etsii totuutta. Totuutta ei voi, vaan sitä pitää etsiä myös siltä tieltä, joka ei ole valmiiksi valaistu. Äänet pimeästä!

   Poista
  3. Kannattaa lukea myös Tiedonantajaa, Vihreää Lankaa, Suomen Sosialidemokraatin IloSanomia, Maaseudun Tulevaisuutta ja Herättäjää sekä Filatelistia.

   Poista
 14. Laajaan koronarokotukseen ilmoitetaan päästävän vasta kesällä.
  Koskahan karkaa rokote pimeille markkinoille .Tai sitten kasvaa paine saada ostaa rokote rahan voimalla yksityiseltä terveysmarkkinoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan liian hidasta on suomalaisten rokottaminen. Tosin sain siskolta Saksasta eilen viestin, että sielläkin rokottaminen on hidasta, koska rokotteita oli tilattu liian vähän.

   Olen valmis ostamaan rokotteen yksityiseltä, jos sen sieltä nopeammin saa. Tämä eristäytyminen käy jo voimille. Maaliskuusta asti. Herran pieksut, eihän yksi rokote voi maksaa paria kossupulloa enempää, ja suomalaiset rutisevat kun jostain pitää itse maksaa.

   Poista
  2. Toivotaan joka tapauksessa, että rokotteet ovat tehokkaita. Kaikissa tapauksissa kohta alkaa rytinä, kun yrityksiä kaatuu, siltä emme voi välttyä. Yrittäjiä kohtaan surku. Jumalauta, jo nyt Stadin keskustassa on tyhjiä liiketiloja itkettävän paljon.

   Poista
  3. Uskon että ovat, ovathan ne muutkin influenssarokotteet olleet hyviä ja turvallisia. Se yksi onneton narkolepsiaa joillekin äärimmäisen harvoille aiheuttanut rokote oli kai poikkeus, ja näillä sairastuneilla oli lukemani mukaan jokin altistava harvinainen tekijä elimistössään.

   Poista
  4. Sapiskaa nyt EU:lle, joka hidastelee aivan luokattomasti rokotteiden jakelussa verrattuna suurempiin maihin. Tätä menoa virus ehtii muuntautua jälleen kerran, asiantuntijoiden mukaan, jos rokotuksia ei saada käyntiin. Nytkin varastossa on 50 000 rokotetta, mutta Suomi seisoo, Suomessa on rokotettu vasta 2 000 ihmistä. Jossain on nyt vikaa.

   Poista
 15. Pfizer.fi sivulla (vanhentunuttako?) törmäsin
  tietoon, että rokotteen kehittämiseen voi mennä jopa 10-15 vuotta! Onkin ihme, että covid- rokotteita on tehtailtu vuodessa jo useita ja koko ajan usia versioita on kehitteillä.

  Auttanevatko jo samantyyppisten rokotteiden aiemmat kehittelyt asiaa, kun kehitys on ollut näin nopeaa. Onko voitu käydä läpi kaikkia eri tutkimusvaiheita turvallisuuden takaamiseksi?
  RNA on uutta teknologiaa rokotteen kehittämisessä ja sillä selitetään nopeampi kehitystyö.

  Täytynee lähteä karanteeniin mökille, jos uudet virusmuunnokset villiintyvät kaikialla. Hommata sen verran perusevästä varastoon: leipomiseen tarvittavia sekä purkkisäilykkeitä ja pakasteita jne.
  Ja jos on pakko mennä kauppaan, vuoraa itsensä vaikka sadetakilla, kumihanskoilla, maskeilla ja muovisäkeistähän voi ommella vaikka haalarin kauppareissuille, jos kaupat silloin on enää vapaasti ovet auki viruksen riehuessa valtoimenaan. Ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja yksilön oikeuksia ei silloin enää pystyttäisi takaamaan.
  Mielikuvituksissaan voi nähdä mihin pahimmillaan pandemia voisi johtaa. Toivottavasti niin ei tule käymään, että yhteiskunnat pysähtyvät täysin.
  Kun ruoka alkaisi vähetä osin loppua, koska rajoja suljettaisiin, eikä sairastuneillekaan riittäisi sairaalapaikkoja tai hoitajia. Kun yhteiskunnan toiminnot alkaisivat takkuilla: sähkö, vesi, polttoaineet...

  Eläimiä syytetään ensisijaisiksi virusten kantajiksi ja levittäjiksi. Ihminenhän ei puhtoisena pulmusena tiettävästi kehitä uusia viruksia elintavoillaan.
  Kuinka sataprosenttisen varmasti
  on voitu todistaa eri taudinaiheuttajien kantajat ja levittäjät ja kuinka paljon on jäljellä epätotuuksia ja ounasteluja.

  En ole rokotevastainen, mutta pistää kyllä miettimään ottaisinko vai en heti, jos sen nyt pian saisi.
  Vielä kun ei ilmeisesti tiedetä kuin kauan rokote edes suojaa, jos kaikkia ei piikin ottaminenkaan ehkä pelasta virukselta.

  VastaaPoista
 16. Leonoora, totaalisen pandemian aiheuttaman tuhon kaltaista yhteiskuntaa on Margaret Atwood kuvannut teoksessaan Herran tarhurit. Kiehtova dystopia, imaisee lukijan täysin mukaansa. Kannattaa lukea, jos dystooppinen mutta nykyoloissa mahdollinen aihe kiinnostaa.

  Kun ennen uhkana oli Neuvostoliitto ja atomipommit, ja avaruusoliot lentävine lautasineen, nyt ovat uhkana pandemiat. Jokainen uhka tuntuu aina todelliselta.

  Ihmisen kannattaa pitää kotonaan aina ns. kotivaraa, ruoka- ja tarvikevarastoa, jolla pärjää tarvittaessa kaksi viikkoa omassa loukossaan. Tästä on ohjeita lehdissä. Itselläni on aina varalla iso vesikanisteri, säilykepurkkeja ja kuivamuonaa kaapissa.

  Mutta siis rokotuksen otan heti ja lennosta, kun saan. Rokotuksiin liittyy aina riski. Epävarmuustekijöitä on tietysti, koska testaukset olivat lyhyitä, mutta ehkäpä nykylääketiede pystyy ne arvioimaan paremmin vuosi vuodelta, nopeammin. Rokotuksen jälkeenkin pitää maskia käyttää ja etäisyyttä, kunnes saadaan varmuus siitä, että rokotettu ei enää levitä virusta - oman itsensähän sillä voi suojata.

  VastaaPoista
 17. Vaan käsittämätöntä on Suomen vetkuttelu rokotuksissa. Vaikka maassa on kymmenituhansia rokotteita, luukut ovat kiinni ja mitään ei tapahdu, kun on pyhät. Koko kansan rokotusohjelmat ovat tekemättä, kaikki seisoo.

  Eikö ollut koko syksy aikaa tehdä suunnitelmia ja valmistautua? Joissain maissa kyetään rokottamaan samalla rokotteella 100 000 ihmistä vuorokaudessa. Helsingissä on viime viikolla onnistuttu rokottamaan vasta 1000.

  VastaaPoista
 18. Hoitohenkilökuntaa on ilmeisesti joululomilla, ja lomia hoitajat tarvitsevat. Ne suotakoon.
  Tuskin hidastelu johtunee viranomaisten jarruttelusta tai peräti epävarmuudesta rokotteen turvallisuuden suhteen. Että ikään kuin olisi jääty odottamaan mitä muissa maissa rokotetuille tapahtuu. No ilmeisesti noin ei ole, vaan rokottajia pitää olla todella lukuisa määrä. Heitähän on "kiinni" mm. virusnäytteiden otossa.

  VastaaPoista
 19. Mielestäni silloin ei pidetä lomaa, kun kansakunnan katastrofista on kyse, Leonoora. Lomista voidaan hyvin joustaa, onhan moni kansalainenkin luopunut joulunviettotavoistaan nyt pandemian aikana kautta maailman. Moni on viettänyt joulun jopa yksin. Moni on jättänyt joulun lähes viettämättä.

  Tottakai hoitajat ansaitsevat sympatiaa, mutta kannattaa muistaa, että työ on kuitenkin heidän normaalia palkkatyötään, ja joka työssä on tehtävä joustoja. Vapaata saa vaikka kaksin verroin sitten, kun tilanne ei ole enää päällä.

  Ei muissakaan maissa pyhiä lomailtu, vaan ryhdyttiin ripeästi töihin jopa joulupäivänä, joka on suuri pyhä esimerkiksi katolisissa keski-Euroopan maissa. Joissain maissa kansalaisia rokotetaan nyt myös apteekeissa, jotta touhuun saadaan vauhtia. Meiltä puuttuu nyt rokotussuunnittelu, johon kuulemma "ryhdytään alkavalla viikolla". Kaipa tästäkin teetetään ensin tutkimus, että rokotetaanko vaiko eikö rokoteta.

  Rokotuksiahan tarvitaan kaksi per ihminen, joten kyllä meilläkin pitäisi saada vauhtia työhön. Joku laski, että tällä vauhdilla Suomessa rokotusurakka kestää viisi vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyisen hallituksen vika aivan selvästi

   Poista
  2. Ei toki, eihän asia mitenkään hallitukselle kuulu. Eikä ainakaan sosiaali- ja terveysministeriölle.

   Kyllä hidastelu on persujen vika. Hehän vastustavat rokotuksia ja maskeja. Ugh.

   Poista
  3. Tai jos tarkkoja ollaan, se on kyllä pohjimmiltaan Sipilän hallituksen vika. Hänen olisi kuulunut varautua rokotusohjelmaan.

   Poista
  4. Mikäli nyt oikein ymmärsin, ja yleensähän ymmärrän, niin joku sosiaalitäti selitti tämän rokottamattomuuden syyksi sen, ettei kaikkia 1. luokan roketettavia ole tavoitettu, koska he ovat lomailemassa jossakin hevon vitussa.

   Tiivistän ällistykseni kolmeen pointtiin:

   1) eikö hoitohenkilöstö painakaan töitä meidän puolestamme yötä päivää, kuten he ovat uhriutuen antaneet tähän asti ymmärtää?

   2) ovatko hoitopäättäjät oikeasti niin torveloita, että odottavat kaikkien ykkösryhmäläisten saavan rokotteen ja vasta sitten alkavat rokottaa kakkosryhmäläisiä?

   3)...

   Poista
  5. Minusta rokotuspisteitä tulisi olla eri paikoissa koko ajan auki niin kauan kuin rokotteita riittää. Rokotus on kuitenkin ainoa tietämämme melko varma keino selättää tämä pandemia.

   Eli nyt pitäisi panostaa nimenomaan rokotuksiin, kun kansalaisilla näyttää olevan suuri valmius ottaa tuo piikki riskienkin uhalla. Näin päästäisiin nopeammin eteenpäin ja yrityselämäkin voisi notkahtaa paremmin käyntiin.

   Poista
 20. Osa pallomme kansalaisista on nöyriä ja kiltteja, ymmärtäväisen sopeutuvaisia poikkeustilanteissa. Meilläkin on iäkkäitä, elämänsä vaatimattomissa oloissa kasvaneita ja sota-ajan kokeneita, jotka tyytyvät kapinoimatta tilanteeseen.
  Vaan onko nykynuorilla ja aikuisillakaan sopeutumiskykyä kestää todelliset elämää rajoittavat ja monella tapaa turvallisuutta ja hengissäpysymistä vaikeuttavat olosuhteet? Marssitaan ja järjestetään mielenosoituksia yksilön vapauden puolesta rajoituksia vastaan. Ikään kuin ei olisi totta, että virus voi tappaa.
  Nytkin monet vähät välittävät ohjeistuksista, eläen entiseen malliin kuin mitään pandemiaa ei olisikaan. Täällä kauppakeskuksissa on edelleen porukkaa kuten ennen koronaakin. Maskit naamalla vain erona entiseen.
  Miten nykyihmiset kestävät, jos todella rankat ajat koittavat, kun itsekkäästi ei voikaan tehdä niin kuin haluaa?
  Nythän, vähettelemättä vakavadti sairadtuneita ja kuolemantapauksia, olemme päässeet vielä todella helpolla viruksen kanssa.

  VastaaPoista
 21. Täällä maaseutukaupungissa näkee kiitettävän paljon maskeja varttuneella väellä, jopa yksinäisillä vanhoilla miehillä, joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Eniten ruuhkissa liikkuu nuoria parikymppisiä ja hieman nuorempia ihmisiä, joilla ei ole maskeja. Tänäänkin yksi nuori tyttö hönkäili surutta muita päin naama paljaana mistään turvaväleistä välittämättä. Kauppojen väelle tunnustus: kaikilla on aina maskit.

  Uusi muuntunut virushan tarttuu hyvin helposti ja nyt nimenomaan nuoriin. Ehkä ne maskitkin löytyvät sitten käyttöön, kun tauti leviää yhä enemmän.

  Itse huomasin tänään uutisista, että lentoasemalla ei ole vieläkään pakollisia testejä. Mistä tahansa tautipesäkkeestä voi vapaasti tulla Suomeen ja kulkea testipisteen ohi.

  VastaaPoista
 22. Käsittämätöntä.
  No, ihminen ei usko vähällä. Tosi paska juttu on, että virus muuntuu. Miksiköhän ja mikä vaikuttaa sen muuntumiseen? Tiedetäänkö siitäkään mitään varmaa?
  Niin kuin ensimmäisessä versiossa ei olisi ihmiskunnalle jo tarpeeksi vastusta.
  Pelottelevat, että näitä pandemioita tulee jatkossa yhä vaan lisää ihmiskunnan riesaksi.
  Ei ole helppoa sopeutua ja hyväksyä tosiasiat joita ihminen ei voi muuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virushan on viaton luontokappale, joka yrittää vain tulla toimeen vihamielisessä maailmassa.

   Eikä se ilkeyttään muutu, vaan luonnostaan kuten mikä tahansa eliö, mekin.

   Eli kyse on evoluutiosta: elinkelpoisimmat lisääntyvät.

   Poista
  2. Tapsa on oikeassa. Meidän pitää oppia hyväksymään erilaiset elämänmuodot. Ajatelkaa: luin jostain, lieneekö totta, että Koronavirus ei ole elävä otus. Vasta sitten kun se pääsee ihmisen iholle ja pystyy vaikkapa nenän kautta tunkeutumaan sisälle ihmiseen tai johonkin muuhun eläimeen, se löytää itselleenkin elämän ja lämpimän kodin, johon se asettuu asumaan. Keuhkot on sille paras paikka. Siellä sillä on lysti asua. Miks' me ihmiset olemme niin itsekkäitä, että haluamme pitää keuhkomme vain itsellämme, samanaikaisesti kun Korona sokeana ja näkymättömänä etsii elämää ja kotia.

   Kun olen katsellut luonto-ohjelmia olen oppinut huomaamaan, mitkä ovat luonnonlait. Pitää yrittää pysyä hengissä, mutta jos joku isompi eläin ajaa sínua takaa, sinun on paras tyytyä uhrin asemaan, sillä muutoin tuon isomman eläimen poikasraukat jäävät ilman ravintoa, ja ovat vaarassa kuolla nälkään. Ja ajattele, miten nololta tuosta saalistavasta emosta tuntuu palata lastensa luo, kun ei ole mitään syötävää annettavana nälkiintyneille poikasilleen.

   Eiköhän meidänkin ole syytä olla taistelematta luonnon vaatimuksia vastaan. Kun minusta tuntuu, että luontoemo on saanut tarpeekseen elukasta, joka sanotaan ihmiseksi. Miksi muuten se järjestää maan äkillisiä vajoamisia jalkojen alla, tulivuorenpurkauksia, maanjäristyksiä, sotia tms. joukkosurmatilanteita, joille ihmispedot eivät voi mitään, vaan kuolevat. Vai eikö me olla petoja? Tänään viimeksi minäkin, maanmatonen, söin maiskutellen joulueläimen, sian, tai taisi olla peräti sen lapsukaisen, possu, sen lihaa. Eikä se riittänyt, piti juoda janoon lehmän poikaselle tarkoitettua maitoa.

   Ja sitten pelkään kuitenkin hirmuisesti näkymättömiä koronaviruksia, jotka vaeltavat sokeina ilman asuntoa ja omaa elämää.
   Kuka väittää, ettei ihminen ole vain yksi laji eläimiä, joka eroaa ehkä muista kaltaisistaan tappamalla välillä vaikka lajitoverinsa tarpeen vaatiessa. Tai niin. Kai eläinurokset iskevät välillä yhteen tappavalla voimalla, kun taistelevat naaraasta.

   Millä oikeudella ihmiset ylentävät itsensä? Maanmatosia olemme. Hienon, upean maapallon pilaamme.
   Voiko se olla totta? Onko ihmisen elämä satua? Ehkä se on vain unta.

   Poista
 23. Nyt täytyy käynnistää aivan uudenlaisia toimintastrategioita ja toimikuntia suunnittelu- ja varautumistyöhön. On laadittava kokonaiset organisaatiot toimimaan katastrofitilanteissa.

  Suomen on oltava mielestäni valmis auttamaan myös oman maan tavallisia lainkuuliaisia kansalaisia, ei yksin maasta lähteneitä pulaan joutuneita terroristeja, jotka otti ohranen siellä määränpäässä.

  VastaaPoista
 24. PS Toimintavastuuta ei mielestäni saisi eriyttää eri aluevirastoille, koska näin käytännöt ovat erilaisia ja ohjeet sekavia. Pitää olla vastuullisia katto-organisaatioita, jotka jakavat toiminnot tarvittaessa viipymättä kohteisiin. Näin hallitus voisi aina keskittyä varsinaiseen työhönsä, maan johtamiseen.

  Pidän kyllä erikoisena, jos toimeen ei ryhdytä suurin piirtein heti tai pahimman koronapölyn laskeuduttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa jaa, vahvaa keskusvaltaa...

   Poista
  2. Poikkeusoloissa on toimittava, ei kuunneltava herkällä korvalla tai tutkimuksia odotellen. Sama pätee nyt rokotuksiin. Piikkiä lihaan ja homma pyörimään.

   Poista
  3. Tässähän kävi niin, että valta haluttiin pitää omassa kädessä, mutta nyt vastuuta lykätään muille tahoille ja kehotetaan luottamaan siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaiset osaavat hoitaa rokotukset.

   Yhdyn oppositon Elina Lepomäkeen, jonka mukaan pääministeri Marinilla on perustuslain mukaan valtioneuvoston johtajana täysi toimeenpanovalta ja on syytä olettaa, että hän myös kantaa täyden vastuun. Ranskassa ja Saksassa presidentti Macron ja Merkel ovat raivoissaan rokotusten takkuamisesta ja meillä pääministeri tyytyy toivomaan, että kaikki sujuu hyvin. Kuinkahan kauan kansa jaksaa luottaa sokeasti Mariniin?

   Poista
  4. Auttaako raivoissaan oleminen ketään?

   Poista
  5. Kyllä se panee vipinää punttiin. Saksakin on jo ostanut rokotteita ohi EU:n.

   Poista
  6. Jospa Saksa osti juuri ne rokotteet jotka piti tulla Suomeen? Ei oikein solidaarista sekään.

   Poista
  7. Nimenomaan! Suomi istuu hiljaa sivussa ja antaa kaikkensa.

   Poista
 25. Sodissa ja vaikkapa avaruusohjelmissa on päämajansa ja komentokeskuksensa, miksi ei myös tappavien tauteja vastaan voisi olla keskitetty ja ammattitaitoinen "päällystö", jonka henkilökunnalla olisi tarvittava monipuolinen koulutus kokemus ja tieto, jonka pohjalta tekisivät esityksiä, jopa päätöksiäkin menettelytavoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan näin. Poliitikkojen resurssit säästyisivät heidän varsinaiseen työhönsä, johon heillä on osaamista. Nytkin on nähty, että asioita keskittämällä todellisille koronanyrkeille olisi säästytty monelta virheeltä.

   Edelleen meillä ovat asiat hajallaan, ja mm. rakennusalalla kaivataan kipeästi kunnon ohjeistusta, samaten matkustus- ja erikoisesti lentoliikenteessä. Kukaan ei tiedä, kenen kuuluu käskeä, ja kukaan ei käske. Omaehtoiset suositukset ovat yhtä tyhjän kanssa, toteaa mm. Rakennusliiton luottamusmies tänäisessä HS:ssa. Baltian maista tullaan ilman karanteenia suoraan työmaille, vaikka Baltian koronatilanne on räjähtänyt käsiin.

   Poista
  2. Kaikki valta Saulin, Leonooran ja Iineksen triumviraatille! Päästään viruksesta...

   Poista
  3. En minä vallasta välitä. Riittää kun sitä käytetään laillisesti ja tehokkaasti, jos sitä on. Kriisitilanteissa mieluummin överit kuin vajarit -periaatteella.

   Poista
  4. Eikö ole kummallista, ettei yhdessäkään ns. länsimaisessa demokratiassa ole kansanvaltaa luovutettu "nyrkeille"?

   Epäilen että pöyristyisit, jos joku ehdottaisi, että rasismia ja vihapuhetta juurimaan perustettaisiin komitea avoimella valtakirjalla.

   Poista
  5. Manke, kyllä sinunkin pitää joitakin lakeja ja sääntöjä kunnioittaa tällä pallolla tepastellessasi. Minkälaisen ihanteellisen hälläväliä ellunkanat-yhteiskunnassa oikein ihannoit yhä eläväsi vielä joskus?
   Tai vai eihän anarkistit piittaa yhteiskuntamuodoista. Parasta heille lienee se, kun voi kritisoida ja tuomita kaikkea mahdollista. Purkaa pahaa oloaan yhteiskuntaa haukkumalla.

   Poista
  6. Höh. Eihän tässä ole vallasta kyse, ellei nyt joka paikassa joku halua nähdä valtaa. Tässä on kyse kansalaisten henkiinjäännistä.

   Tietysti perustuslaillinen valta on aina maan hallituksella ja pääministerillä, joka valtuuttaa väliaikaiset asiantijat toimimaan organisaationa, jolla on taitoa, aikaa ja resursseja juuri tähän työhön.

   Poista
  7. Kyllä se tasavallassa on eduskunnalla!

   Poista
  8. Mutta hallitus ja pääministerihän ovat osa eduskuntaa, he kuuluvat siihen osana.

   Poista
  9. Voi hitsi kun jankkaatte! Älkää viitsikö. Suomi on demokraattinen valtio ja täällä toimitaan sen mukaan. Ja on toimittu.

   Ps. ns. koronataistelussa Suomi on maailman paras (poisluettuna jokuset saarivaltiot). MIHIN ENEMPÄÄN MEIDÄN VIELÄ OLISI PITÄNYT PYSTYYTYÄ?!!

   Poista
  10. Kiitos maantieteellisen sijainnin ja eristyvän, itsenäisen kansanluonteen Suomi on pärjännyt hyvin, huolimatta hallituksen jahkailuista ja suoranaisista maskivalheista. Olemme ottaneet pärjäämisemme omiin käsiimme, ihan itse.

   Poista
 26. Olen ihmetellyt ja kauan sitä, miten halpatyövoimaa rahdataan tänne, kun nuoria maahanmuuttajamiehiä ja naisia olisi joutavana kurssittaa ja kouluttaa rakennushommiin. Myös omat pullamössö-sohvailijat eikun
  raksalle vaikka tavaroita kantamaan ja siirtelemään, jos eivät muuhun opi. Siivoushommiakin riittää työmailla niin miehille kuin naisillekin.
  Vaikeus on se, miten saada motivoitua merkkikuteisetkin kermaperseet raakaan duuniin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysy tätä Leonoora työnantajilta, älä meiltä. Jos minä olisin älykäs työnantaja (onneksi en ole, kumpaakaan), niin palkkaisin työmailleni ahkeria ja ammattitaitoisia ja halpoja balttialaisia rakennustyöläisiä. - ENKÄ palkkaisi suomalaisia yksinhuoltajaäidin koulunsa keskenjättäneitä ammattitaidottomia narkomaanimukuloita rakennustyömaalleni "kantelemaan ja siirtelemään tavaroita"... ev varmaan palkkaisi! E!

   Poista
 27. Itsekin ihmettelin, miten Baltian maista tulevat rakennusmiehet "eivät ole korvattavissa suomalaisilla", kuten tuo Rakennusliiton luottamusmies sanoi. Meillähän on pilvin pimein työttömiä maahanmuuttajia ja työttömiä perisuomalaisia työvoimareservissä odottelemassa duunia. Eihän se niinkään mene, että Baltian poikia on palkattu alipalkalla? Muita ei voi, kun työttömyyskorvaukset voivat olla suurempia? Vai miten? Kysyn kun en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ei tiedä, on fiksua kysyä. Kysytään Tapsalta, hän on kai ainoa täällä olevista jolla on kokemusta omasta firmasta.


   Hei Tapsa, kuuluuko?! No, totanoin, Mikko täällä, terve. Mä kysyisin sulta vaan semmosta asiaa että millä perusteella sä palkkaat sun puljuus porukkaa tekee sulle duunia... että mitkä ne riteerit on? --- Ai jaa, vai niin. Ei mulla muuta. Moro. (eli kuulemiin)

   Poista
 28. Eilen alkoi minisarja Sisäilmaa. (löytyy myös Areenasta)
  Sarjassa työvoimatoimiston henkilökunta yrittää hoitaa hommansa mallikaasti yrittämällä työllistää vaikeasti työllistettäviä yrittäen noudattaa ylhäältä annettuja hienoja ohjeistuksia. Tragikoomiikka toimii. Suosittelen.

  VastaaPoista
 29. Katsoin tuon sarjan aloitusosan, sillä kotimainen teatteri on parhaimmillaan nautittavaa. Tässä oli lisäksi upeita näyttelijöitä, Hannu-Pekka Björkman ja Elina Knihtilä. Käsikirjoitus oli mainio kliseisine byrokratiailmaisuineen. Tykkään tällaisesta, että samaan aikaan naurattaa ja itkettää - niin lähellä nauru on itkua, usein.

  VastaaPoista
 30. PS Korjaan sen verran, että edellä parissa kommentissani puhun Rakennusliiton luottamusmiehestä. Tarkistin, ja kyseessä on siis Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, ei luottamusmies, kuten muistinvaraisesti esitin.

  VastaaPoista
 31. Eräs syy rakentajien kyysäämiseen lienee se, että siellä on vielä halukkaita töihin, niin ammatti- kuin apumiehinäkin.
  Olemmeko me jo niin hienoja, hyvinvointiyhteiskunnan herroja, että rakennusalan koulutus tai työ ei nuorisoa kiinnosta.

  Ollaanko kohta kuin Länsi-naapurilaiset, että maahanmuuttajat tekevät työt, jotka eivät härrekansalle kelpaa?

  Talojen yms. rakentaminen pitäisi olla ammattiasteikossa korkealla.
  Emme pärjää täällä ilman lämmintä suojaa. Rakentaminen vaatii hyvää koulutusta ja on vaativa ammattina.
  Arvostus ja koulutus pikaisesti ajantasalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi myös olla niin, että tarjouskilpailut voittaa aina maame ulkopuolinen firma, joka tekee hommat halvemmalla.

   Poista
  2. Uskon, että koulutus on ajantasaista. Kyse on varmasti palkoista, eli rahasta. Ulkomaisen työvoiman käyttö on halvempaa kuin suomalainen, ay-liikkeen ehdoista riippuvainen kotimainen työvoima. Oikea demari tai vasemmistoliittolainen sanoo varmaan tässä kohden, että kyseessä on alipalkkaus. Voi toki ollakin.

   Poista
  3. Voi myös olla, että ulkomainen, kilpailuun tottunut yrittäjä tyytyy pienempään katteeseen.

   Poista
  4. Niin, ehkä hänellä on enemmän varaa siihen kuin huippuverotetulla suomalaisyrittäjällä.

   Poista
  5. Tästä pääset laskemaan. Sinullahan on kuuluisat matemaattiset aivot!

   https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Tuloverot/Yhteisoverotus/#35adf4e5

   Poista
  6. En laske enkä mene linkkiin. Olepas hyvä ja puhu. Mitä haluat siis sanoa?

   Poista
  7. Että olet taas väärässä, mielipiteittesi kahlitsema. Ai niin mutta mielipiteethän ovat nykyään todempia kuin totuus!

   Poista

  8. Höpsistä, ei minulla ole mielipidettä, kunhan kyselin perusteita ulkomaisen työvoiman käytön edullisuudelle.

   Jos puhutaan veroista, ei saa tietenkään unohtaa, että moni muukin asia vaikuttaa yrittäjään. Myös erilaiset yrittäjien helpotukset ja tuet, muutkin kuin julkiset tuet.

   Yksi merkittävä tekijä Baltian maissa, samaten useissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa on aivan yleinen veronkierto ja pimeän työn tekeminen.

   Poista
  9. Yrittäjät on roistoja! Varsinkin ulkomaalaiset.

   Poista
  10. Yrittäjät ovat hyväntekijöitä. He työllistävät muita ja maksavat veronsa. Tottakai yrittäjän kuuluu saada voittoa työstään, sillä eihän hän muuten voisi antaa toisille työtä ja elää itsekin.

   Poista
  11. Yrittäjä saa yrityksestä toimeentulonsa. N'est-ce pas?

   Poista
  12. Pysytään suomen kielessä eikä briljeerata kielellä, jota ei itsekään osata.

   Nimenomaan saa, sitähän tässä sanon. Yrittäjän tulee saada voittoa, jotta hän pystyy maksamaan yritysveronsa ja yrityskulunsa ja elantonsa.

   Ei tämä ole riistokapitalismia, vaan sitä samaa yrittämistä, jota maahanmuuttajat pitserioineen harjoittavat. Tai suutarit tai vaatturit, jos sellaisia nyt vielä on tänä kerskakulutuksen aikana, jolloin risainen kenkä tai takki heitetään kaatopaikalle ja ostetaan uudet valentinot tai merkkikengät.

   Poista
  13. Milloin viimeksi korjautit ulsterisi vaatturilla, saati teetit jakkupuvun räätälillä?

   Poista
  14. Tai kävit kirjoituttamassa ceeveen kylän juopolla juristilla, jolla oli kirjoituskone?

   Poista
  15. No, minä voisin kirjoittaa koko kaupungin hakemuskirjeet. Jos olisi käden taidon ammattilaisia, käyttäisin heitä. Olen onneton ompelija. Äidin jälkeen kukaan ei ole ommellut verhojani eikä lyhentänyt helmojani. Parit kengätkin kaipaavat suutaria.

   Poista
  16. PS Jakkupukuja en käytä enkä ”ulsteria”. Minulla on maihari ja toppatakki, ja hmmm, farkut. Ostan vaatteeni sen mukaan, miten niissä voi hääriä luonnossa ja maalla.

   Poista
  17. Minä höyrypääpä ostin tekoturkin alesta. Sain halavalla.
   Tarkoitus on sitten joskus, kun olen "vanha mummeli" käyskellä, briljeerata minkkiturkkia matkivalla päällysvaatteella ja näytellä rikasta vanhaa ladyä.
   Muistuu mieleeni, kun Mannerheimintiellä olin nuorna likkana baariapulaisena, ja siellä kävi originaaleja asiakkaita. Mm. minkkiturkkinen pikkuruinen, ryppyinen mummo, linnunsulkahattu oli tyylikkäästi kallellaan. Hän tilasi aina letut mansikkahillolla.
   Punaiselle matolle poseeraamaan tai muihin palkintogaaloihin ei enää paukut riitä.🤣

   Poista
  18. Oisko originelli ollut tarkoitus kirjoittaa!

   Poista
  19. Leonoora, sinussa murisee ja jyllää alkuperäinen naarasleijona kehosi uumenissa. Ihanaa!

   Poista
  20. Noh, pistän paremmaksi, Leonoora. Minulla on edelleen tallella tummanruskea oikein kaunis lammasturkki, ostettu P. Virtasen romu- ja räminäliikkeestä Uudestakaupungista joskus 80-luvulla. Se olisi ihana pakkasella, mutta eihän nykyään aitoa turkista voi ylleen pukea tai joku pöyristyy. On kai eettisempää pitää kemiallisesti prosessoitua tekoturkista, vai onko lopulta?

   Mitä, jos minun turkkini lampaat kuolivatkin luonnollisen kuoleman? Eikö tällöin aito lammasturkki olisi lopulta ekologisempi? Toisaalta, onhan muovikassikin lukemani mukaan ekologisempi kuin mukana kuljetettava kangaskassi.

   Poista
  21. Iines, sinä olet susi lampaiden vaatteissa! Ja huom! tämä on kehu!

   En kehu ketään syyttä. En ainakaan muista.

   Ps. Kerran sanoin yhdelle työkaverilleni, kun vittuunnuin sen uhoamiseen, että "sä oot lammas suden vaatteissa". Eikä se... hah... heti sitä ymmärtänyt. Mutta sitten kun ymmärsi, loukkaantui.

   Oikeasti tykkään susta, Iines. Mutta kanssasi on kiva myös kiistellä! (oot niin avoin, avonainen)

   Poista
  22. No jaa, en minä ketään raatelisi sutenakaan. Edes kanaa en tappaisi, vaan korkeintaan varastaisin K-marketin varastoista. Ja ulvoisin kuuta hyvin hiljaa ja melodisesti.

   Poista
 32. ” Eläimiä syytetään ensisijaisiksi virusten kantajiksi ja levittäjiksi." (Leonoora)
  ” Kun ennen uhkana oli Neuvostoliitto ja atomipommit, ja avaruusoliot lentävine lautasineen, nyt ovat uhkana pandemiat.” (Iines)
  ” Virushan on viaton luontokappale, joka yrittää vain tulla toimeen vihamielisessä maailmassa.” (Tapsa)

  Virus vaatii aina oman isäntäeläimen (oli se sitten bakteeri tai ihminen tai mikä tahansa siltä väliltä) pysyäkseen itse elossa. Koska… viruksella ei EI OLE OMAA AINEENVAIHDUNTAA. Ja siksi sitä ei luokitellakaan ”eläväksi organismiksi”. (Leonooralle)

  Pandemiat Telluksellamme ovat aina jyllänneet – ja nimenomaan muiden eläinten kuin ihmisten kiusoina. Ihmisten kiusoiksi ne ovat tulleet sitä mukaan mitä tiiviimmin ihminen elinympäristöään on asuttanut. – Keräilijä-ihmiset eivät pandemioista kärsineet. (Iinekselle)

  Virukset ovat olleet täällä satoja (ehkä miljardeja?) vuosia ennen ihmisiä (Homo sapies). Että ovat siinä mielessä ”viattomampia” oliota kun me. (Tapsalle)

  Minulla olisi paljon kerrottavana teille viruksista! Varmasti säikähtäisitte! Mutta jätänpä sen ensi kertaan. Toivotaan vain ja uskotaan - ja uskovaiset voivat sen lisäksi myös RUKOILLA – että rokotteista saisimme avun.

  (pyyhkii nenäänsä)

  Rokottamalla virukset pystytään tekemään ei-toimiviksi, se rokotusten ideana on. Eliminoimaan ei virusta pysty millään konstilla, OBS! paitsi sillä että tappaa sen isäntäeläimet, sillä silloin se ei pysty enää koodaamaan perintöinformaatiotaan eteenpäin, ja menehtyy... Koska viruksella ei ole OMAA aineenvaihduntaa. Tämä on tärkeää, ja siksi virusta ei edes luokitella ”eläväksi organismiksi”. Toisin sanoen: jos viruksen isäntäeläin kuolee, kuolee viruskin; tai; jos virukselta ehkäistää (esim. rokotuksin) sen "hyppääminen" (luonnontieteissä käytetään myös termiä loikkaaminen) toiseen isäntäeliöön, virus silloinkin menehtyy. Koska… se luulee että sen tulevakin isäntäeäin on kuollut. Eli the Dead.

  (kaivaa korvaansa)

  Esim. bakteerit ovat aivan normaaleja eläimiä (yhtä normaaleja ainakin kuin ihmiset), heitä vastaan voidaan kehitellä tehokkaita lääkkeitä. Viruksia vastaan lääkkeitä ei ole, koska… no jaa, miten voit nitistää jonkun ’olion’ joka ei ole ’olio’? (selaa luentolehtiötään joka on mennyt ihan sekaisin, on tainnut tippua liuskojakin välistä, no mitäs sev väliä, pyyhkii silmälasejaan, mistäs ne näin likaisiks on menneet, no jaa jostain varmaan, ja jatkaa luentoaan kun on ensin ”karauttanut” kurkkuaan) … ”Niin, ainoa tapa saada sisälläsi mellastava virus hengiltä, on kuolla itse. Koska… silloin tämä viruskin kuolee. Koska… sillä ei ole omaa aineevaihduntaa.” (tai tämän minä taisin jo sanoakin? …)

  Kerää luentomonisteensa katederilta ja kumartaa jäykästi mutta arvokkaasti ja poistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on vaan yksi tieteellinen mielipide!

   Poista
  2. Tämä tosiaan on vain tieteellistä otaksuntaa. Kuka tahansa voi perustella suomalaisen paikkaansapitävämmän mielipiteen tämän tilalle.

   Poista
  3. Näin nämä asiat koetaan, sanoi puoluesihteeri.

   Poista
  4. Niin tai näin, aina on väärinpäin.

   Poista
  5. En ole tullut ajatelleeksi, millainen kuhina Telluksella ja avaruudessa (?) vallitsee. Joka puolella kuhisee silmännäkemätöntä elämää. Kunpa joku tekisi elokuvan viruksista ja bakteereista, jotka koettavat vain selvitä hengissä, eli ovat oman olemisensa suorittajia, ja oikeassaolijoita. Ihminen tai eläin olisi sekä ystävä että pahin vihollinen. Cinemascope technicolor.

   Poista
  6. Tai veripisarassa. Siitä on mielipiteet tehty!

   Poista
  7. Maailmankaikkeus suorastaan kihisee elämää. Kyllä, vaikka "elämä" määriteltäisiin miten ahtaasti tahansa. Ihminen tässä mylläkässä on vain nanomillinen pölyhiukkanen. Oi, miten mitätön! - Ps. Paitsi jos sitten mennään n.s.:tuun TAIVAASEEN: siellä ihmiset ovat enemmistönä - ehkäpä jopa ainoina? (en tiedä, mutta luulen) Siellä he - nuo ihmiset siis - päivästä toiseen laulavat Hallelujajiaan harppujen säestäminä - ikään kuin aikoinaan siellä Jakomäen lähipubissa laulettiin karaoketa... äsch

   Poista
  8. No totta vitussa me tiedämme, että virukset ei pääse taivaaseen! Yks huutolaistyttö kysy kansankoulun opettajalta, että pääseeks hänkin taivaaseen ja opettaja sanoi, että totta kai ja se tyttö meni kaivolle ja hyppäs sinne.

   Poista
  9. Hyi, mitä kielenkäyttöä. Tympeää! Ei saa tuolla lailla sanoa että 'huutolaistyttö'... pitää sanoa 'tyttö jota ei kuultu'. - Ps. Ja vitunkin sijaan käyttäisin mieluummin sanaa 'höpötinhärpätin'.

   Poista
  10. Telkasta tuli eilen ohjelma: Huutolaiset. Suomessa huutokaupattiin ihmisiä vielä 1930-luvulla. Ohjelmassa joku nainen kertoi jollekin miehelle, että hän oli kysynyt opettajalta pääseekö hänkin taivaaseen. Opettaja vastasi, että kyllä pääsee ja ao. nainen ajatteli hypätä kaivoon, mutta sisu petti.

   Poista
 33. Mikis tiedemies kiitos luennostasi, pistää kuitenkin miettimään missäs isäntäeläimissä pöpöt elivät, ennen eläin- ja ihmiskuntaa? Millaisia isäntiä niillä ennen meitä oli? Avaruudessa, "kuolleilla" taivaankappaleillakin kun on oletettu olevan tautien aiheuttajia?
  Ai nyt mä hokasin, virukset muuttuvat vaarallisiksi vasta isäntäeläimen soluissa? Vai miten puupää perehtymätön asiaan, voi muuten asian ymmärtää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edes länsimaalaiset tiedemiehet eivät ole saaneet selville virusten syntysyytä. Mutta koska mun ei tartte vastata sanomisistani kellekään, mä luulen että ne (siis virukset) jossain arkkieläimien ja/tai yksisoluisten aitotumaisten eliöiden keskuudessa ovat keksineet syntyä. - Mutta tiedä häntä.

   Virukset eivät tule toimeen ilman isäineläintään, sen soluja. Viruksen ideana EI OLE vahingoittaa isäntäeläintään (= koska silloin hän itsekin tuhotuisi). Sisällämme elää erilaisia viruksia ja bakteerikantoja täysin rauhanomaisesti, joku on laskenut että n. 2 kg. (Joka ei missään nimessä pidä paikkaansa: tuo kaksi kiloa tarkoittaa KAIKKIA mikrobeja. Joita ovat myös mm. homeet ja hiivat...) Uskokaa tai älkää! Minä en tiedä miksi jotkut virukset leviävät näin agressiivisesti ja oman isäntänsä tuhoten kuin tämä covid19. Ja siksi pyydänkin: Älkää minulta tämmöisiä kysykö!

   Poista
  2. Nyt Tapsa suuttuu kun nojaat Lahtiseen.

   Poista
  3. Lahti-Saloranta M/26, siinä on hyvä piippu.

   Lahtinen, Lehto, Hietanen, Määttä... emmä usko että Tapsa mulle suuttuu? Mikse.

   Poista
  4. Sitkeä Määttä ei pelkää eikä vihaa, ei pelleile eikä valita: "Vaan hyvin on korkea tuo pilvi, jonka pommi tekköö".

   Poista
 34. Täytyy muistaa, että kaikki virukset, bakteerit ja sienet, eivät ole haitallisia. Esim. ihmisen suussa mikrobifloora on huikea. Osa näkymättömistä pörrääjistä pitää haitallisempia kurissa. Mutta ällistyttävän käsittämätön määrä elämää ihmisen suussakin adustelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota edellä tarkoitankin. Mutta kirjoitan hitaammin kuin sinä, lakas Leonoola.

   Ps. Jostain luin - en minä aina uskoa mitä luen - että "ihmisen peukalonkynnen alla on yhtä paljon bakteereja kuin Euroopassa asukkaita". - No, onhan perkeleesti! - Ja kuutiometrissä maata on miljardeittain erilaisia eliöitä...
   että kyllä meitä riittää. Olioita.

   Poista
  2. Kansanvallan ohittavat "komiteat" ovat ribonukleiinihappoja vaarallisempia ihmiselle.

   Poista
  3. Naisen alapäässäkin on hyödyllisiä bakteereja. Ettäs tämänkin tiedätte. Eli liikaa ei saa siellä lotrata.

   Poista
  4. Leonoora käyttää kaunista sanaa: mikrobifloora. Siitä saisi runon.

   Mikis sai minut näkemään kaikki eloa kihisevät näkymättömät bakteerit ja virukset viriileinä piirrettyinä hahmoina, joiden elämä on silkkaa henkiinjäämistaistelua. Jos sen kuvaisi, se muotojen synty ja kuolema olisi kaunista katsottavaa. Jopa huikeaa.

   Poista
  5. Millähän tekniikalla virukset saisi kuvattua? Siis oikeasti.

   Poista
  6. Hyi hitto kun ajattelin vanhaa pesemätöntä pillua.

   Poista
  7. Niin, tai nahistunutta nakkia.

   Poista
  8. Mikrokosmos on yhtä huikeaa kuin Makrokosmos! Se, mitä ihminen näkee, on 1 miljardisosa kaikesta siitä mikä olisi nähtävissä! (ja sen sermin takana on toinen maailmankaikkeus, jossa meidän maailmamme on on 1 miljardisosa muista miljardisosista... etc.

   Ps. Siis viruksista on valokuvia otettu pyyhkäisy-läpivalaisuelektronimikroskoopeilla, siksi niistä on tehty semmosia piirroksia jossa on iso punainen pallo ja siitä antenneja. - Joka siis ei ihan niin ole.

   Mutta kuten kaikki sanatkin - eihän ne mitään "an sich" tarkoita - ovat abstraktioita, niin myös nämä piirrokset.

   Poista
  9. On toki koronaviruksesta piirroksia julkaistu, piikkipalloja. Kaipa ne näköisiä ovat.

   Poista
  10. Ei voi olla! Koska niitä ei voi nähdä. Niin kuin et näe rasismiakaan.

   Poista
 35. Mutta nyt on Australiassakin suvakit voittaneet! Vuoden alusta lähtien ei enää saa laulaa "for we are young and free", koska se loukkaa alkuperäisiä austraalilaisia.

  VastaaPoista
 36. ”Ja Mikko lopettaa nyt ilkeilynsä. Ja heti! eikä viidestoista päivä tätä kuuta. Joka on tammikuu… ja näemmä perjantai. Yhnmhy."
  "Kyllä, rouva Hitleri. Ei kun anteeksi, herra Omatunto."
  ”Äläpäs vittuile.”
  ”No en. Ei tulisi mieleenikään.”
  ”Sinä ja sinun mieleesi. Kuka niistä on kiinnostunut.”
  ”En osaa sanoa. Tai en usko että kukaan.”
  "Hyvä. Muistapa van Vaaria.”
  ”Muistan. Hyvin.”
  ”Hän ei kirjoituksillaan koskaan loukannut ketään." (alkaa haaveilemaan)
  "van Vaari oli suuremmoinen ihminen." (jatkaa haaveilua)

  En haluaisi ilkeillä. Mutta tykkään niin hel-ve-tis-ti satiirista/ironiasta/parodiasta... niinsilloin, täysin tahattomasti, saattaa tulla ilkeilleeksi. Ei sille mittään maha.

  Ps. Muistan kun van Vaari (vähän ennen kuolemaansa) kirjoitti että "kun lääkäri kieltää juomasta paljon niin pitää juoda sitten vähän, mutta hyvää..."

  Samaa teemaa noudattaen ostin tänää itselleni helvetin kallista konjakkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun tähän saisi huumoria.

   Poista
  2. Minäpäs sain joululahjaksi kaksi konjakkipulloa ja pikkupulloja erilaisia snapseja, Saksan-paketista. Panin ne keittiön alakaappiin. Siellä on varmaan 30 vuotta vanhaa vodkaakin. Hennessy-pullokin on vielä yli puolillaan, viime joululta. Pullo on kyllä iso.

   Poista
  3. Lisää sitä, Mankemangi, ole niin kiltti! Sulta kun se sujuu itsestään kuin... no, emmä ny muista mikä. Mutta joku kumminkin.

   Poista
  4. äsch... nyt mä muistan: stigma

   Poista
  5. Iinekselle: voi Harmi kun niin harvoin tavataan!

   Poista
  6. Mangemanki, jos sä oikeesti haluat vittuilla mun kanssa, sopii se kyllä. (katsoo almanakkaansa) Sopii.

   Poista
  7. Katsoo almanakkaansa... on siellä aukkoja. Niin katsoi kerran Juuttaalla von Döbel rivistöjään

   ”Vahvistuneita rivejänsä pitkin/nyt rauhallisna Döbeln ratsastaa/jokaisen parven, kaikki soturitkin/terävin silmäyksin katsastaa.”

   Ei, aukkoja hän ei katsellut, ne on lisätty myöhemmin. Ja Tuntemattoman Hietanen ne tunnetuksi teki.

   Ps. Kenraali Georg Carl von Döbeln kuoli Tukholmassa 16.2.1820. Koulussa hänet tunnettiin suomalaisittain Yrjö Kaarle von Döbeln. – Alikersantti Hietasen etunimi oli muuten Yrjö.

   Poista
  8. Niin kai si. Koska en ole mikään "köyhän miehen Kemppinen", ei minulta voi vaatia että kaiken muistaisin oikein. Kun en kertakaikkiaan muista! - Pardon.

   Poista
  9. Ei detaljien muistaminen ole tärkeää. Se on pikkusielujen työtä. Suuret sielut vaeltavat vapaina ja muistavat mitä muistavat. Muistelu on tärkeää, ei muistaminen. Toivoo Iines, aamuterävänä

   Poista
  10. Iines, ihanainen, ma tahaksin sind armastada. (Mutta koska me molemmat osaamme eestiä - sinä äidinkielen kurssiesi kautta, minä kantapäitteni kauttaa - antaapa praeguseks olla. Nüüd.)

   Poista
  11. Puhuinko nyt kieltä, joita en osaa? No tottakai. Mutta olen vaellellut - sekä pitkin että poikin tätä planeettaamme ummikkona. Ja muut ovat aina saaneet keskustella kanssani millä kielellä tahansa mitä osaavat, en minä, ja hyvin ollaan silti tultu toimeen toistemme kanssa. (milloin kenenkin kanssa, tarkoitan)

   Poista
 37. Onnekasta Loppiaista per tutti!
  Ihanaa, että arki ja härkäviikot alkavat. Eipä oikein hiljaiset juhlapyhät innosta karnevaalimoodiin, kun remuajaisia ei voi jakaa isomman porukan kaveriporukan kanssa.😆
  Vähät muusta, muusta kunhan korona pirulainen ei löydä solustooni. Aurinkoisia ulkoilu- ja metsäretkikelejä on sentään tulossa.

  VastaaPoista
 38. Nukahdin, heräsin, nukahdin uudestaan. Sitten heräsin. olen unessa useasti, sinun kadullais koulutie... Enkä ole. Öisin teen töitä paperitehtaalla jossa kaikki koneet on kolossaalisen kokoisia ja ihan rämiä, ja KAIKKI epäonnistuu, ja sitä jatkuu ja jatkuu… siihen asti kun työvuoro päättyy ja yrittää lähteä sieltä pois, eksyy... joutuu kapungin kaduille jotka vaan kapanee ja kapenee ja sitten ikkunoista näkyy nauravia äijänpäitä, ja mitä pitemmälle kävelee, sen enemmän niitä on, noita äijiä, ja sit ne ne... emmä mä pääse mihinkään.

  Ei aamut mua sillä lailla pelota kuin mitä yät.

  VastaaPoista
 39. Joensuu on kiva kaupunki. Ensimmäisen kerran kun siellä olin, yövyin yhdessä KansalaisOpistossa, sen hetekassa. Oli jossain kulttuuriseminaarissa. Kämppäkavereinani oli torvisoittajia - ihan totta, heilläkin oli siellä seminaarinsa, ja suurin osa heistä oli Turusta. Eli osasin jutella heidän kanssa koska osasin turunmurretta. Mutta eniten heistä mieleeni jäi että olivat kovia piereskelijöitä... ehkä siksi olivatkin valinneet instrumentikseen trumpetin tai tuuban, en tiedä?

  Ilosaaren uimarannalla tapasin Kirstin... no jaa. Kaupunki kävi tutuksi. Samoin Kirsti. (joka oli pianisti) Tutuksi kävi myös Vanha Jokela - voi että kävi. Pielisjoki... aina teki mieli hypätä siihen. Pardon, sanoin kun en hypännyt. Kirsti osasi hyvin ranskaa, puhui sitä minullekin, kun katsottiin elokuvaa "Kuka pelkää Virginia Woolfia", hän veti leffan aikana minut 1-2 kertaa kuiviin. (jos niin saa sanoa) Muistan etten sitä sen enempää ihmetellyt, koska olin niin nuori silloin, mutta ei minulla mitään sitä vastaankaan ollut. - Ps. Sitä paitsi tuo Burtonin ja Elizabeth Taylorin näyttelemä elokuva on erinomaisen hyvä. Suosittelen vilpittömästi!

  VastaaPoista
 40. "Uneton Seattlessa", sellainenkin elokuva on, en ole nähnyt. Hyvä nimi. Ainakin parempi kuin "Huonouninen Forssassa". Tai mistä sen tietää.

  Nyt en rupee kuuntelee musiikkia You Tubesta. Enkä siis anna mitään 'vinkkejä' teille. Jos itse haluatte kuunnella... niin Herran Jumala, kuunnelkaa toki. (siitä vaan sanoi zaikovskikin) Minä haluan olla hiljaa ja kuunnella hiljaisuutta.

  (kuuntelee)  niin,

  VastaaPoista
 41. Voisi ajatella järkeviäkin ajatuksia mutta kun on juonut näin paljon konjakkia, ei jaksa. Miksi puhua "päivänpolttavista" asioista... kun ne ylihuomenna ovat pelkkää tuhkaa? (vai muistatteko mistä poliittisista kähinöistä 1.4 - 17.5.1999 riitelimme? Ai ette, en minäkään.)

  Kirjallisuus – runous - ei koskaan kuole, rakastan sitä. Olen saanut lukemisen kautta paljon ihmisiä sisälleni. Olen onnellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistanhan minä sen erittäin elävästi, melkein kuin silmieni edessä olisi. Väitin Leninin kuolleen aivokuppaan ja sinä väitit, ettei se todistetusti olisi vielä aivoihin levinnyt, nuhaan ja päänsärkyyn kuoli.

   Poista
  2. Totta helkkarissa muistetaan! Meillähän oli kova kähinä siitä, että nytpä Jeltsin teki pahan mokan kun hän 12.5. syrjäytti vanhan kunnon toveri Jevgeni Primakovin ja nimitti Venäjän uudeksi pääministeriksi Sergei Stepasinin!

   Yksi ja toinen povasi ihan oikein, että kenraali Stepasin nappaa nyt vallan känsäisiin kouriinsa ja palauttaa vapaaseen Venäjän maahan yksinvallan ja diktatuurin vanhaan neukkutyyliin!

   Luojan kiitos tämä dystopia ei toteutunut. Yrmyn Stepasinin syrjäytti jo elokuussa muuan nuori kirkasotsainen demokratian ystävä ja kansanvallan airut... nimi ei nyt tule mieleen.

   Poista
 42. Poliittisista mielipiteistäni selvin on viha sinnemäkeläistä vihreyttä vastaan. Karkottivat asema-aukiolta nakkarikioskit. Monia vuosia paikalla ollut Black Burger oli suosikkini, sieltä ostin kympin maksaneita Black Burgereita, ne olivat herkkujen herkkua ja minun ravintoani. Sinnemäki haistakoon pesemättömän vittunsa. Oliks tää ny vähän rumasti sanottu? - Sori, Anni, sori, hyppää kaivoon!

  VastaaPoista