8.10.2007

Äitejä höykytettiin

Kymmenen pistettä television neloskanavan Talent-kykyjenetsintäohjelman tuomareille, jotka komensivat vähäpukeisten kolmetoistavuotiaitten tanssijatyttöjen äidit takahuoneesta lavalle.

Esityksen arvioinnin sijaan äidit saivat katsojien edessä tuomareilta yllättävää palautetta tyttöjensä seksikkäistä asuista.

Osoite oli kerrankin oikea! Tytöt ovat yksin viattomia ja voimattomia media- ja markkinointitulvan keskellä. Elleivät äidit muuten tajua, missä mennään, on jonkun syytä kertoa se heille vaikka suorassa televisiolähetyksessä. Miksi tulisi olla hienotunteinen, koska kyseessä on hyvän asian - lapsuuden ja ihmisyyden - puolesta taistelu?

Missään ei ole todistettu, että jos on vielä uinuvan viaton tyttö, muut eivät voi tehdä mitään pahaa, vaikka kulkisi uuma paljaana ja stringit peppuvaossa vilkkuen. Uinuvaa viatonta voi evästää laistamaan markkinateollisuuden seksistisiä asenteita, jotka ulottavat lonkeronsa jo bratz-tyttöjen lelulaatikkoon, josta on lyhyt matka tyttöjen meikkipöydille ja vaatekaappiin muokkaamaan maailmankuvaa epäitsenäisen seksityrkkynaisen suuntaan. Äideillä on tärkeä rooli naisen mallin antamisessa.

9 kommenttia:

 1. Olen muuten samaa mieltä, mutta minusta tapa, jolla asia esitettiin, oli jotenkin vastenmielinen. Oikea tapa olisi ollut antaa palaute ennen esitystä, vaikka sitten niin, että klippi esiintymisasuista "ennen" ja "jälkeen" sekä mahdollisesti tuomarien kommentit, olisi lyhyesti näytetty ohjelmassa.

  Minulle jää tällaisesta hurskastelun maku, vaikka asia on sinänsä oikea. En myöskään pitänyt siitä, että koreografia haukuttiin "viikossa harjoitelluksi". Olivatpa tyttöjen asut miten epäsopivat tahansa, he olivat TYTTÖJÄ. Aikuinen tuomari voisi ajatella miten sanansa asettaa.

  VastaaPoista
 2. Varmaan niinkin, Laura. Minusta kuitenkin vielä vastenmielisempää on se todellisuudelle vieras ja vääristynyt seksuaalisuuden kuva, joka jyllää viihdeteollisuudessa. Lapset muodostavat seksistä juuri sellaisen kuvan, jota heille kritiikittä tarjotaan.

  Olen sitä mieltä, että aikuisten ihmisten teoilla on merkitystä, sanat eivät riitä. Vastuu on ihan hyvä sana. Ja jos idolin asemassa olevat viihdetuotannon edustajat itse räväyttävät pitkän tai edes oikean mittaisen lapsuuden puolesta vaikka sitten äitejä vastaan, onko se muuta kuin lapsen etu pitkällä tähtäimellä? Ymmärrän hyvin, että tanssinopettaja tai tuottaja ei jaksa katsella seksikkäissä asuissa yrittäviä pikkutyttöjä, sillä asuvalinta jo paljastaa, että talenttia ei taida löytyä.

  VastaaPoista
 3. Katsoin uteliaisuuttani videon.
  Palaute oli minusta asiallista.
  Katjaa lainatakseni: MTV:stä lainatut tanssiliikkeet yhdistettynä voimisteluun eivät olleet merkki onnistuneesta koreografiasta, joten tyttöjen taidot eivät kyllä päässeet oikeuksiinsa.
  Asut eivät olleet erityisen provosoivia, mutta eivät myöskään sopivia. En ymmärrä, miksi äidit sopersivat tyttöjen itse valinneen asunsa, hehän asiasta vastuussa ovat!

  Kuka tahansa 13-vuotias tyttö joka haaveilee kuuluisuudesta, esiintyisi vaikka miten seksikkäissä asuissa ja koreografioissa.(Tuo kyseinen oli aika kömpelö, onneksi) Vanhempien arvostelukyvystä (tai sen puutteesta) riippuu, millaisille areenoille 13-vuotiaat pääsevät esiintymään ja millaisin eväin.
  Ilkeä näpäys tuomareilta, mutta oikeaan osui.

  VastaaPoista
 4. Ilkeä näpäys, mutta ansaittu. Saivat samalla kotisohvalla istuvat miettimisen aihetta.

  Minusta tuo kaikkialle räjähtänyt äitien (= naispuolisten kasvattajien) kritiikitön asenne seksiä tihkuvia musiikkivideoita, bratznukkeja ja lasten stringejä ja napapaitoja kohtaan on käsittämättöämän lepsua ja henkisesti laiskaa. Jotenkin tuntuu, että naisten itsenäistyminen ottaa nyt takapakkia.

  Miksiköhän muuten bratznukeilla on maalatut überpaksut silikonihuulet?

  VastaaPoista
 5. Tuomarit toimivat aivan oikein. Itse asiassa he toimivat upean vastuullisesti. Tulipahan kerrankin esimerkkiä muillekin. Tälläisessä ohjelma formaatissa voi muuten tulla vastaan lähes mitä vain.

  Hyvä Tuomarit!!!

  VastaaPoista
 6. Hurskastelulla tarkoitin sitä, että tuomareiden ja ohjelman tekijöiden toiminta näytti vastuulliselta, mutta toisaalta esitys lähetettiin kuitenkin ja se on nyt käsittääkseni nähtävänä netissä ym. Minusta tuomareiden ja ohjelman tekijöiden todella vastuullinen toiminta olisi edellyttänyt sitä, että tyttöjä olisi kehotettu pukeutumaan toisin jo ennen ohjelmaa. (Tällä en tarkoita ottaa mitenkään kantaa vanhempien vastuuseen, josta olen kanssanne samaa mieltä.)

  Voi kylläkin olla, että toisinaan töksäytetty viesti menee paremmin perille kuin harkitusti esitetty.

  VastaaPoista
 7. Laura, jostakin olin lukevinani, että tytöt vaihtoivat asua viime hetkellä, eli heillä on ilmeisesti ollut harjoituksissa ja mahdollisessa tuomareiden ennakkokatselussa toinen asu.

  Fiksuin tapa tietenkin olisi ollut tuo mainitsemasi, jos asu oli etukäteen tuomareiden tiedossa.

  Toisaalta, tarvitseeko kaiken tapahtua aina niin fiksusti ja ikään kuin siloitellen, ettei kukaan vaan loukkaannu aiheellisestakaan huomautuksesta? Shokkivaikutus voi olla hyväkin, sillä viihdeteollisuus on kuin alien, kiinni nuorissa ja yhtä lailla heidän nuorissa kaverivanhemmissaan, joilla on vanhemmuus kateissa.

  VastaaPoista
 8. Hei Pliis! Ei taas unohdeta meidän isien merkitystä, joilla on myöskin merkitystä tyttöjen kasvamisessa nuoriksi ja naisiksi. Tuomarien kommentit olivat muuten ihan ok, mutta kaikki ei ole ihan aina äidin vastuulla ja syytä ;))

  VastaaPoista
 9. Jussi, tytöt ottavat mallia naiseksi kasvamisessa äidiltään, hänen käyttäytymisestään ja puheistaan. Siksi äidin suhtautuminen esim. viihdeteollisuuden virheelliseen kuvaan seksuaalisuudesta on tytöille merkittävämpää kuin isän asenne seksiin. Äidit myös olivat läsnä tuossa tilaisuudessa, takahuoneissa, eivät isät. Niin, missä isät oikein olivat? ;)

  VastaaPoista