24.6.2009

Opettaja kaipaa lomaa, palkallista lomaa



Kuuntelen taustalla kuuluvia radiouutisia, joissa sanotaan että opettajiien lomautukset uhkaavat koululaisten oikeuksia. Mikäs uutinen tuo nyt on. Tottakai uhkaavat, ja se pitäisi kuntapäättäjienkin tietää. On olemassa ammattiryhmiä, joiden lomautus ei ole yhtä helppoa kuin muiden ryhmien. Sairaanhoitajia, lääkäreitä ja vaikkapa palomiehiä on hankala lomauttaa. Jostain syystä kansan sympatiat ovat lakkojenkin aikana näiden ammttiryhmien puolella, päättäjiä vastaan. Poikkeuksen tekevät nähtävästi vain opettajat, joiden lakoista tai lomautuksista kieltäytymisestä syyllistetään itse ammattiryhmä.

Kansa tarjoaakin perässä seuraavassa radio-ohjelmassa lääkkeeksi opettajien kesäaikaisia lomautuksia, jolloin lasten ei tarvitsisi kärsiä. Samaa mieltä ovat juontajat, entinen missi, ja miestoimittaja, jotka eivät näe asiassa esteitä, vaan huhuilevat opettajia talkoisiin.

Tämä on ajatusmalli, joka on raakile. Ei lomalla voi ketään lomauttaa, sillä lomautushan tarkoittaa jaksoa, jolloin ei tehdä normaalia arkityötä. Ollaan palkatta, ja saadaan vastineeksi loma. Mitään ammattiryhmää ei tietääkseni olekaan koskaan lomautettu lomalla, ja moraalitontahan se olisikin. Miten joku voi edes harkita tällaista jollekin ammattiryhmälle, että luovuttaisiin palkasta ilman vastinetta?

Opettajan palkkaus on erikoista perua, ja tätä ei kansa taida tietää. Aikoinaan opettaja ei saanut kesältä palkkaa, ja yhdeksän kuukauden palkka tasattiin sittemmin koko 12 kuukaudelle syystä, ettei kukaan voinut olla kolmea kuukautta palkatta. Niin opettajan kuukausipalkkaa samalla myös pienennettiin, jotta tasaus voitiin tehdä. Opettajan vuosiloma alkaa 16.6. ja hän on siis velvollinen tulemaan kesäkuussa kouluun, jos kutsu käy, ja moni selvittelee edellisen vuoden projekteja kesäkuun alussa kouluilla pitkäänkin. Itselläni meni useita päiviä siivotessani esityskurssien tavaroita oikeille paikoilleen juhlasalin pukuhuoneissa.

Jos työntekijä lomautetaan, sen tulee siis tapahtua aikana, jolloin työntekijä on työpaikallaan. Tämän täytyy voida koskea myös opettajien ammattiryhmää. Lapsia eivät siis pane kärsimään lomautuksesta kieltäytyvät opettajat ammattiyhdistyksineen, vaan kuntapäättäjät, ne isännät, emännät ja edusmiehet, jotka olemme valtuustoihin itse valinneet, joten kritiikki kannattaa suunnata oikeaan osoitteeseen.

14 kommenttia:

  1. Kiitos Sinulle hyvistä kirjoituksista: blogipalkintoja noudettavissa blogistani.

    VastaaPoista
  2. On tulossa ajat jolloin saavutetuista eduista joudutaan luopumaan. Opettajien osalta hoito- ja vuorotteluvapaitten keskeyttäminen palkallisen loman ajaksi on ensimmäisenä listalla.

    Hyvää viimeistä varakasta kesää kaikille suomalaisille!

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä bujin kanssa. Jos opettajat voivat keskeyttää vapaan loman vuoksi, niin miksi ei opettajan lomaa voi keskeyttää vapaan takia?

    VastaaPoista
  4. Annalle kiitos! Perehdyn asiaan myöhemmin - nyt pitää lähteä rantaan hommiin, puskee kaislaa. Kahluusaapashousut jalkaan, hanskat käteen ja pöheikköön.

    VastaaPoista
  5. Buji, Jacques Maladroit

    käytitte sitten saavutettu etu -korttia. Se onkin yleinen kortti, jolla työntekijöitä pyritään pitämään ruodussa.

    Jos työntekijä lomautetaan säästösyistä lomallaan, ja työntekijä liittoineen ei sitä hyväksy, kyseessä on työntekijän perusoikeuksien puolustaminen ja kunnioittaminen. Palkkahan kuuluu työntekijälle, se ei ole erillinen saavutettu etu.

    Puhutte siis eri asiasta kuin päreeni. Mitä mieltä mahdatte olla siitä, että työntekijä lomautetaan lomallaan? Voiko lomalla olevan mielestänne lomauttaa?

    VastaaPoista
  6. Lisäkommentti:

    suurin osa opettajista pitää sijaisten ja vuodeksi kerrallaan valittavien tuntiopettajien kesäpalkatta jäämistä vääryytenä.

    Tämä asia ei ole kuitenkaan opettajista kiinni, sillä tällaisia asioita ei päätetä opettajainhuoneessa, kun he välitunnilla loisivat kahvia ryystäen - tämä tiedoksi arvon herroille. Kyseessä ovat ylemmät elimet. Opiskelkaapas pojat hieman päätöksentekojen rakennetta.

    VastaaPoista
  7. HG,

    kun siinä kerran olet, niin käypäs joutessasi katsomassa Kesäpäiväkirjan juhannussivun kommenteista (pari viimeistä), mitä lopulta tarkoitin sillä, että ajattelen ihan itse. Muistaakseni sinä hieman väheksyit ajatustani. Ehkä nyt osasin selventää paremmin, mitä tarkoitin. Tulit mieleeni (samoin Rauno), kun kirjoitin tuota kommenttia.

    VastaaPoista
  8. Kyllä lomia ja vapaa-aikaa tulee lähivuosina Suomessa riittämään, koska palkat eivät jousta alaspäin. Mutta valuutasta tulee pula metsäteollisuuden loppumisen myötä. Palkansaajilta loppuvat työt, omistajilta osingot, metsänomistajilta puukaupat ja julkiselta sektorilta verotulot. Kerrannaisvaikutukset perheenjäsenten ja palveluammattien kautta ovat melkoiset. Valtion ja kuntien velkaantuminen on saavuttamassa tappinsa.

    "You aint seen nothing yet."

    Näissä oloissa jokainen eturyhmä luonollisesti pyrkii parhaansa mukaan pitämään omista eduistaan kiinni. Lääkäreistä ja liikennelentäjistä alkaen eriasteisiin huonompiosaisiin asti. Mitä heikompi osa sitä huonommat näkymät.

    VastaaPoista
  9. Mikähän tässä blogissa nyt on, kun kommentit tulevat kahteen kertaan? Poistan toisen samanlaisen kommenttisi, buji! Samaa kommenttien moneen kertaan tuloa valitti Avatar alemmassa postauksessa tänään.

    Sinulla on hyvin pessimistinen käsitys Suomen taloudesta, buji. Vaikka eletään lamaa, niin pitää muistaa, että lama on aina notkahdus, ei pysyvä kuoppa. Itse olen aika tietämätön yhteiskunta- ja markkinatalouden hienosäädöistä, mutta eivät ne työt toki lopu kuin murto-osalta. valtaväestö tekee niska limassa edelleen töitä ja julkinen sektorikin kerää verotuloja. Työn määrä ei kai ole suorassa suhteessa työntekijöitten määrään?

    Toistan vielä buji, että opettajien lomanaikaisessa lomauttamisesa ei ole kyse saavutettujen etujen kiinnipitämisestä, vaan oikeus lakisääteiseen kuukausipalkkaan ja vuosilomaan. Jos työntekijä lomautetaan, sen tulee olla konkreettisesti työtunniton aika. Tämä on käsittääkseni lakisääteinen, ei sopimusvarainen asia. Jos olen väärässä tässä lakisääteisyydessä, saa mielellään oikaista.

    VastaaPoista
  10. Korjaan: lomautuksen pitää olla konkreettisesti työtunnillinen aika!

    (Olipas lipsahdus - ansaitsee hymiön peräänsä.)

    VastaaPoista
  11. No voi vietävä, onpas täällä hiljaista! keskustelu ei nyt käy, sillä kaikki taitavat olla vielä ulkona, minäkin tulin vasta hiljan rantsusta, ja nyt on rusketusta ja pisamia pinnassa ja olo vähän pölähtänyt.

    Koetan keksiä seuraavaksi vähän kepeämmän jutun, vaikka ihan kesäpäiväkirjaa vaan! Tämä taisi olla tylsä, ja tuo alla oleva rakkausjuttu liian hankala. Ok, koetan parantaa tapani!

    VastaaPoista
  12. joojoo, mee ulos vaan (mutta jätä nuo hyönteiset sikseen).

    Ps. olet oikeassa; joku evoluutio on sitä, ettei ole ainakaan niitä sosiaalisia malleja yhtä paljon tuijotettu, mutta onko se oikeastaan androgyyniutta vai pelkästään rohkeutta mennä sinne minne muut eivät mene. Sinä olet hyvä pohtija, sitä mieltä olen aina ollut.
    Iines, olet siis hyvä - tottakai olet - sen takia täälläkin viihtyy.

    Hyvää kesää. Gå ut siis. Soonsitsiin.

    VastaaPoista
  13. Oi kiitos HG,

    olet aina ollut minulle tärkeä.

    Kun mietin, kelle bloggaajanaisille tahtoisin antaa tunnustuksen, sinä olit yksi heistä, viidestä. Olet älykäs, leikkisä, kriittinen - jota naisen tulee olla, sillä ilman kriittisyyttä nainen on tympeä.

    Mukavaa kesää sinullekin! Minä vietän nyt kaiket päivät ulkona, satoi tai paistoi, käyn koneella vain hetken silloin, toisen tällöin.

    VastaaPoista