4.11.2017

Köyhä ja rikas
4.11. Viikon ehdottomasti hauskin uutinen oli Etelä-Suomen vasemmistonuorten safarimatka rikkaiden asuma-alueille, Westendiin ja Kuusisaareen ja muuallekin katsomaan, miten porhot elävät. 

Tilaisuudella voi hyvinkin olla parodinen tarkoitus, etenkin kun ottaa sen suorittajaryhmän huomion. Nuorilla on tapana ikävystyä tekemisen puutteessa, ellei mitään kivaa pikku anarkiajuttua ole näköpiirissä. Sitä paitsi on aina kiva, kun dokaamiselle keksitään järkevä syy, etenkin näin kekrinä, jolloin entisaikaan istuttiin visusti kotona menneiden vainajien muistoksi tai pelossa. Vielä nytkin pyhäinpäivä on vähän ankea juhla. Myös nuorten kesäiset Kaljakelluntasessiot ovat kivoja, samoin itsenäisyyspäivän geimit linnan edustalla. 

Kunpa pääsisi seuraamaan tilannetta kärpäsenä katossa! Miten nuoret riistetyt  kömpivät nikottelevasta dösästään vaikkapa sen lehdessä olleen yksinhuoltajan pojasta lääkäriksi nousseen ahnukin aidan takana. 

Voi kuvitella, miten nuoret nälkäiset katselevat seinänkokoisten akkunoitten takaa räkä nenästä ryysyille valuen ja tyhjää nieleskellen, kun lahtari makoilee valkoisella nahkasoffallaan osakepapereitaan selaten ja puhuu paskaa. Nyrpeä ämmä selaa matkailuesitteitä ja naputtelee kukikkkailla rakennekynsillään kromattua marmoripöytää, ja  kakarat katselevat yläkerrassa jättiscreeniltä  musavideoita ja Amerikan kanavia.  Avonaisista autotallin ovista näkyy pari ferraria ja kakaroitten  porsset. Jokunen palvelija huristelee sähköpotkulaudalla pitkin talon lasitettuja käytäviä hopeatarjotin kädessään ja sillä teräskupu ja samppanjapullo  jäissä.

Toivottavasti saadaan jälkikäteen lukea vasemmistonuorten raportteja lehdistä. Kyllä eriarvoistumiselle on tehtävä jotakin! Kuilu syvenee! Loppuun keräsin teille sananlaskuja aiheesta Köyhät ja rikkaat. 

                  
* Pennisä on omasuutesi alaku. 


* Molemmat hyvä: veleka ja raha.

* Sen kunniaks' ku sisko pääsi sahalle töihin.

* Mitä enemmän rikkautta, sitä enemmän ahaneutta.

* Setelirahhaa nii palijo että seinät tapetois.

* On siinäki lehemän ostaja, ku ei oo köyttä eikä rahhaa.

* Rikkaat ne reellä rellestää.

* Soso Sovio rikas, porvarin poika minäki!

* Kauan on köyhä kallellaan ennenku kaatuu.

* Kurijuutta kurijuuven päälle, sano huutolainen, ku kerijalaisen päälle kaatu.


                    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti