1.12.2009

Odottamisen taito

Tämä käytöstä poistettu koulutaulu on ollut kuva-arkistossani jonkin aikaa odottamassa asiaa tai ajankohtaistapahtumaa, josta voisi kirjoittaa ja kytkeä kuvan siihen jollakin säikeellä. Ei semmoista tapahtumaa ole tullut, eikä odotusta ole siis palkittu verevällä aiheella, joten puhutaan sitten vaikka odottamisen taidosta, ellei joku keksi kuvasta oivaa kytkyä johonkin nykytapahtumaan, mikä on ei vain sallittua, vaan myös toivottavaa.

Minusta tämä erästä ihmiskunnan historian pohjakosketusta kuvaava taulu on nimittäin vanhoista koulun opetustauluista parhaimpia. Ja mikä on kaikkein parasta kuvassa, on se, ettei kuva pyörähdäkään käyntiin ja näytä itse aktia. Tämä panee lapsen keksimään itse jatkon. Ja alun.

Hirveästi ei tarvittaisi sanoja kun kuvaa katsoisi, ja kysymykset olisivat kai tärkeämpiä kuin vastaukset. Kannatankin hiljaisuuden ja äänettömien kuvien tuomista opetukseen, ja kaikenlaisen sälän kuten liikkuvan kuvan ja äänen ja valmiiden oppikirjojen minimoimista oppilaiden elämästä. Muistiinmerkintäkään ei ole tärkeää. Olisi hyvä saada unohtaa, mitä ei tarvitse. Tyhjyys on monesti hyvä opetusmateriaali.

Sitäkin vielä kuvasta mietin, mitä ihmisen mielessä liikkuu, kun väistämätön on edessä eikä ole ovea ulos, ovet ovat sulkeutuneet, on vain odotus. Hetki ennen suden hetkeä. Ja että onko joku oikeasti joutunut tämän kokemaan, ja joutuuko vieläkin? Ja mitä väliä sillä sittten on?

(Kuvassa vanha opetustaulu, joka kannattaa klikata suureksi.)

124 kommenttia:

 1. Mykkänä tuota kuvaa katson.

  Minulla itselläni on samanlainen olo nyt kuin opetustaulusi pysähtyneessä, ennen kuolemaa -tunteessa. Johtuu "Hitleristä" jota luen ja kokemastani tilanteesta yhteiskunnassa, ja ehkä koko maailmassa

  Yritin juuri kirjoittaa sitä pois, mutta en tiedä, onnistuinko tuomaan yhteiskunnaliset ajatukseni esille.

  VastaaPoista
 2. Tiedätkö Valto,

  juttuni otsikko oli ensin Ennen kuolemaa varmaan. Piti kaivaa tuo G. Boulangerin klassikko esiin ja panna soimaan unkarilaisen viulistin soittamana. On se kaunis.

  VastaaPoista
 3. Loistava keskustelunaloitus.

  Jos en kovin paljon pidäkään harjoittamastasi populismista, niin tämä kuva ja sen 'selitys' palautti minut taas kerran todellisuuteen eli nosti sinut merkittävien naisbloggareitten (sukupuolieron korostaminen on väistämätöntä) harvapäis - - eh harvalukuiseen joukkoon.

  Valto Ension tavoin mykistyin aloituksesi jälkeen.

  Nyt voisin olla vain hiljaa - loputtomiin. Emme enää tästä keskustele. (;\.

  PS.
  Tuttu taulu, mutta en muista, kenen kuolemasta oli kyse?

  VastaaPoista
 4. Rauno,

  kuvan henkilöistä ei minullakaan ole tietoa, ja siinä kai lukee vain jotakin kristittyjen vainoista. Uskon kyllä, että henkilöt voitaisiin nimetä, ja tuo tarina olisikin huippujuttu, jos sen joku osaisi kertoa.

  Populismista en tiedä, mutta lähes puhekyvytön kun olen, minun on pakko saada keskustella maailman tapahtumista, yhteisistä asioista ihmisten kanssa edes kirjallisesti, jotten ole vain ajatusteni kanssa kaksin täällä. Voisi sitä kai hyvällä tahdolla kutsua myös keskustelutaidoksi, ettei aina mollattaisi toista hänen keskustelusuosiostaan. Ei kai pelkällä populismilla näin pitkään keskustella samoista aihepiireistä. Miksei joskus voisi antaa kiitosta, etenkin kun keskusteluissa ei kosiskella eikä houkutella lööpein? Kyllä ihmiset nähdäkseni ovat hyviä sanomaan ja heillä on ajatuksia.

  Kiitos kuitenkin että vähän kehaisit.

  VastaaPoista
 5. Quo vadis?

  Minulla tulee aina alkukristittyjen vainoista mieleen tämä Sienkiewiczin klassikkoteos.

  Muistan tämän(kin) kuvan kouluajoilta, mutta en muista henkilöitä, jos heitä sitten siinä sen kummemmin yksilöitiinkään. Tunnetuin marttyyrihan on kaimani Stefanus.

  Rauno-ruojani - eihän Iinukka ole populisti, vaan me äijät, jotka intämme täällä niin, ettei mitään äärtä ja rajaa. Onneksi myös leegio fiksuja leidejä sulostuttaa välillä mittelöämme sofistikoiduilla aatoksillaan.

  Tuossa kuvassahan voisi nähdä vaikka pienen monikulttuurisen Suomen odottamassa kiljuvien markkinatalouden leijonien saapumista...

  VastaaPoista
 6. Elokuvan olen varmaan nähnyt, mutten muista siitä mitään, kuten en myöskään muista kirjailijan muista teoksista.

  Tiesitkös sinä Tapsa, että Sienkiewicz kasvatti parran peitelläkseen sitä tosiseikkaa, ettei hänellä ollut lainkaan suuta? Vähän sama ilmiö kuin kaljujen henkilöitten sivutukan nosto kiertäen päälaelle.

  Jos olisin mies, luulen, että minulla olisi tuuhean tukan lisäksi partaa, ei mitään teräviä imurikauppiaan viiksiä, vaan jotain pehmeää karvastoa. En tahdo oikein ymmärtää naisia, jotka pyytävät miehensä ajamaan parran millintarkasti pois.

  VastaaPoista
 7. Muistan kansakoulusta erityisesti nuo taulut, ja kuinka ne olivat vaikuttavia!
  Tuosta taulusta olisin vilkkaalla mielikuvituksellani saanut ihan varmasti kamalat painajaiset ja juurikin siittä syystä, että omasin todella vilkkaan mielikuvituksen!

  Minusta olis peräti sadistista näyttää kuvaa ja kysyä, jotta mitähän tässä lapsukaiset seuraavaksi mahtaakaan tapahtua?

  Minä oisin miettinyt yksityiskohtia...kuinka leijona ottaa kiinni isän mahasta ja repii...raapii pieneltä pojalta silmät ja ....äääh!

  VastaaPoista
 8. Tulipa kaukaisia muistoja mieleen kuvaasi katsellessa. Siellä ne olivat, alakoulussa luokan perällä höyläpenkin takana kuvapuoli seinään päin. Suurella mielenkiinnolla seurattiin, kun opettaja joskus ripusti oppiainettaan havainnollistaakseen taulun karttatelineelle. Siihen aikaan ainakin maaseudulla oli kotien seinillä köyhänlaisesti tauluja. Oman kotini seinällä oli jäljennös Millet:n Iltakelloista ja äidin kirjailema huoneentaulu "Oma koti kullan kallis." Kirpputoreilta saattaa nykyään saada vanhoja koulujen kuvatauluja. Hinnasta huomaa, että ovat arvostettua tavaraa. Delilah

  VastaaPoista
 9. Minä odotan parempaa avausta / alustusta. Kuva ei puhuttele minua ollenkaan eikä siitä saa mitään irti.
  Vaikea ymmärtää edes tuon käyttämistä opetustilanteessa. Mitä tuo kuva "opettaa"?

  VastaaPoista
 10. PS. Tapsan kommentti oli (keskivaiheiltaan) ällöttävän siirappinen ja lipevä, oikein puistattaa.

  VastaaPoista
 11. Arjaanneli,

  samaa mieltä, tuo kysymys "mitähän kuvassa seuraavaksi tapahtuu" on tarpeeton. Lapsi tulee siihen, kun on ensin hahmottanut kokonaisuuden, katsonut ihmisiä ja asentoja, ilmeitä ja kaltereiden takana odottavia leijonia.

  Tuo on sitten mielenkiintoinen kysymys, mitä vastata lapsen kysymyksiin leijonista, kun siis en näe tätä kuvaa nyt uskontotunnilla, vaan millä tahansa tunnilla, vaikka äidinkielen, joka on filosofian avain.

  *

  Delilah, Milletin iltakellot on minulla värjättynä kipsitauluna kesäpaikan lasiverrannan katonrajassa, ja tuo mustalle pohjalle kirjottu Oma koti kullan kallis kirjontatyö valkean takkamuurin naulassa. Molemmat huutokauppalöytöjä.

  Ja noita koulun opetustauluja minulla on neljä kaunista saksalaista lintutaulua, joista on kuvakin kuvablogissani. Tämäkin taulu on muuten saksalainen.

  VastaaPoista
 12. Jape,

  odottele rauhassa parempaa aihetta. Minulla ei nyt ole kiire minnekään, mutta toki teen uuden aloituksen heti kun innoitun jostakin. Välillä on ehkä hyvä vähän hengähtääkin ja miettiä muitakin asioita.

  Tämä opetustaulu on ilmeisesti sekä uskonnon että historian opetukseen. Niistä pitäisi insinöörinkin jotakin tietää.

  Osaatko Jape sanoa, mistä johtuu se, että insinööreillä on huono maine huonoina keskustelijoina naisten parissa? Sinulla nyt on sana hallussa, kaksikin, joten älä ota tätä nyt itseesi. Tunnen nimittäin muutamia naisia, joista insinöörit ovat vähän kuivia.

  VastaaPoista
 13. "Kristittyjen vainot" on taulun nimi

  http://www.keuruu.fi/pihlajavesi/20062007/kesa2007/koulunkuvataulut/uskonto/kristittyjenvainot.jpg

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 14. Ankeaa odottaa kun tietää mitä on tulossa.

  Elämässä harvoin noin lopullisia hetkiä. Ne vähemmän lopulliset miinusmerkillä varustetut, mitä odottaa sydän syrjällään, tuottavat monesti kestettävämmän määrän tuskaa kuin mitä oli odotus.

  Siinäkin mielessä etukäteismurehtiminen on turhaa. Vaan perin inhimillistä.

  VastaaPoista
 15. Jape kysyi, mitä taulu opettaa. Näytettiinköhän tuo taulu historian tunnilla, jolloin opetus ehkä liittyi keisari Neron julmuuteen ja hulluuteen. Kyseessä saattoi olla myös uskontotunti, jolloin taulu tuotiin esille havainnolistamaan sitä, miten ihminen voi mennä jopa kuolemaan mieluummin, kuin kieltää sen, mihin uskoo. Muistaako joku, saiko Sienckewitz peräti Nobelin-kirjallisuuspalkinnon Quo Vadiksestaan? Delilah

  VastaaPoista
 16. Iines: "odottele rauhassa parempaa aihetta."

  Toivottavasti et loukkantunut Iines. Viestiini liittyi omalaatuista, huumorin tapaista, verhottua symboliikkaa liittyen tämän kertaisen päreesi otsikkoon :)

  Iines: "Välillä on ehkä hyvä vähän hengähtääkin ja miettiä muitakin asioita."

  No näin se on, kieltämättä.

  Iines: "Tämä opetustaulu on ilmeisesti sekä uskonnon että historian opetukseen. Niistä pitäisi insinöörinkin jotakin tietää."

  No historia oli lempiaineeni yläasteella ja lukiossa. Harkitsin vakavasti että olisin pyrkinyt lukion jälkeen yliopistoon lukemaan historiaa, mutta mitkä on työmahdollisuudet sitä kautta? Opettaja? Ei ole minun alaani opettaminen. Lisäksi petyin YO-kirjoituksissa historian kysymyksiin, joihin olin panostanut eniten: huonot kysymykset. Läskiksi meni ja vastasin uskonnonkysymykseen silleen "jeesus tyylillä" ja lisäksi vastasin psykologian, jota en ollut edes opiskellut koskaan, kysymyksiin. Sain minä niistä sentään pisteitä, mutta historianopettajan tärppeihin petyin ja muutenkin siihen että panostin liikaa historiaan muiden aineiden kustannuksella.
  No silti pidän edelleen historiasta, luen historiaa käsitteleviä kirjoja, lehtiä ja katselen dokumentteja TV:stä.

  Iines: "Osaatko Jape sanoa, mistä johtuu se, että insinööreillä on huono maine huonoina keskustelijoina naisten parissa?"

  Hmmm...vastaan kohta kysymkseesi, Iines, mutta voisit ehkä opettajana analysoida tätä lausetta. Minä epäonnistuin YO-kirjoituksien äidinkielenaineessa (kun soitin toiveikkaana tuloksia opettajalta, hän sanoi että minua pitäisi tukistaa kun kirjoitin tuolla kertaa niin huonosti. No onneksi oli puhelin välissä :), mutta jotenkin tuntuu tuossa lauseessasi on toinen "huono" sana liikaa...?

  Ja sitten itse kysymykseesi:

  Arvelen, että insinöörejä pidetään kuivan asiallisina, ei siis mitenkään letkeinä ja sosiaalisina, vapautuneina puhujina. He ehkä analysoivat tilannetta ja puhetta, mutta ei ääneen vaan hiljaa mielessään. Tällainen ei vedonne naisiin. Lisäksi insinöörien tekstin tuotto on yleensä teknisluonteista dokumentoimista ja kenties puheeseen tulee tällainen samanlainen sävy ja ketä naista tällainen kiinnostaa? Ei kait montaakaan.
  Itselläni kirjoittaminen on pääasiassa tällaista dokumentoimista, ei niinkään mielikuvituksesta aineistoa ammentavaa kerrontaa. Olin yllättynyt kun eräässä nettitreffailuvaiheessa sain kehuja pitkistä kirjeistäni (sposteistani), vaikka kirjoitustani jo tuolloin vaivasi paha lukihäiriö, enkä mikään kirjeen kirjoittajaj ole ollut koskaan. Ehkä tuolloin maltoin tarkistaa tekstit ainkin useimmiten, vaikka ne virheet ei näy heti vaan useimmiten vasta sitten kun viesti on jo lähtenyt.

  Iines: "Sinulla nyt on sana hallussa, kaksikin, joten älä ota tätä nyt itseesi. "

  En ota en.

  Iines: "Tunnen nimittäin muutamia naisia, joista insinöörit ovat vähän kuivia."

  Vain muutamia? :)
  Eiköhän tämä stereotypia insinööreistä ole aika paljon yleisempi ja varmaankin varsin pitkälle paikkaansa pitävä. Itselläni on kuivuuden lisäksi luonteenpiirteinä ujous ja hiljaisuus. Aika paha yhdistelmä.

  VastaaPoista
 17. Kulman takaa,

  kuvassa lukee alalaidassa Christenverfolgung, ja kuva on Keuruun koulun kokoelmista.

  Olen koettanut etsiä, löytyykö kuvana takaa tarinaa, mutta eipä osu haaviin tuota kuvaa muualta netistä kuin tästä mainitusta lähteestä. Kukaan tänne kurkistaneista ei ainakaan vielä tunne kuvan tarinaa, jos siinä nyt mitään erillistä tarinaa sitten onkaan.

  Oma huomioni kiinnittyy etualan polvilleen vajoneeseen naiseen ja mieheen hänen takanaan. Siinä voisi olla tarinan päähenkilöpariskunta tai isä ja tytär ja tummat ihmiset oikealla olisivat ehkä palvelijoita. Veriläiskä maassa on uhkaava.

  *

  Delilah,

  arvelen että sai, ja tarkistin netistä vuoden, eli S:lle kirjallisuuden Nobel tuli v. 1905, :

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Nobelin_kirjallisuuspalkinto

  VastaaPoista
 18. "Osaatko Jape sanoa, mistä johtuu se, että insinööreillä on huono maine huonoina keskustelijoina naisten parissa?" (Iines)

  Lapsushan tuossa on, ja minua saa mieluusti korjata ja oikoa, sillä teen hirvittävästi mm. ihan lyöntivirheitäkin, johtuen malttamattomuudestani ja siitä, että näppiksestäni on kulunut kirjainmerkkejä pois. Tässä ei ole esim. enää ollenkaan n:ää, m:ää, k:ta ja o:ta, on vain musta nappula, joten on lyötävä sokkona. Saiskohan jostain valkoista permanent-tussia?

  Ujo ja hiljainen insinööri. Voi sinua Jape. Oletkohan sinä vielä oikein poikamies? Vai oletko onnistunut löytämään itsellesi paidansilittäjän? (Ei tarvitse vastata, lämpimikseni kyselen.)

  VastaaPoista
 19. Siis ovatko tällaiset koulutaulut arvokkaitakin? En ole ajatellut asiaa vaikka minulla on mökillä ehkä puolenkymmentä kamarissa visusti kannen alla piilossa. Ne tulivat kunnan huutokaupasta huutamieni hyllyköiden ja ihan näitä tauluja varten tehdyn lootan mukana. Maksoi ehkä 30 mk yhteensä koko läjä!

  Tässä sen näkee, etten osaa rahapäällä mitään ajatella.

  VastaaPoista
 20. En minäkään arvosta tiedä enkä piittaa, Valto, ja omien opetustaulujeni hintaa en edes muista. Kauniita ne kyllä ovat ja kääntötauluja, eli niissä on kuva molemmin puolin.

  Nettivilkaisun perusteella opetustauluista on maksettu 50 - 100 euroa kappaleelta, kunnon mukaan. Voisin kuvitella, että kasvitieteelliset kuvat ova haluttuja, ja kysyntä määrää keräilytavaran arvon aika pitkälle, hyvinkin korkeaksi.

  Tässä on muuten kuva yhdestä opetustaulustani.

  VastaaPoista
 21. Jape, sinulla on omalla blogillasi nätti sinisiiven kuva, taitaa olla (on se) Plejebus argus L. (koiras). Samalta Torronsuon lounaislaidalta sain aikoinaan Satyrus semelen - jota me, amatöörihyöteistieteilijät - pidämme (pienenä) ihmeenä.

  Ps. Anteeksi Iines assosiointini; tämähän ei tähän kuulu! Mutta olin pari päivää sitten ilkeä Japelle - huolimatta siitä, että kumipäähän hän on! (Ja ottaa hyviä valokuvia - kuten myös sinä... No, tässähän aasinsiltaa jo tulikin.)

  VastaaPoista
 22. No, nyt minä jakaannuin kahtia kuin ameeba? Huomenna ostan Anttilasta Kaleidoskoopin.

  VastaaPoista
 23. Poistankin toisen samanlaisen kommenttisi, mikis.

  Tämä Blogger tuntuu nyt vähän nihkeilevän, en tahtonut itsekään saada kommenttia läpi, ja nuo kommenttien lukumäärät heittävät häränpyllyä.

  Satyrus semele on varmaan kaunis uni, mutta minäpä näin oikeasti pikkutikan, siis minitikan.

  VastaaPoista
 24. Tuossa opetustaulussa kristityt odottavat, että milloin kirkontornit sahataan. Ei muuta.

  VastaaPoista
 25. Delilah: "Jape kysyi, mitä taulu opettaa. Näytettiinköhän tuo taulu historian tunnilla, jolloin opetus ehkä liittyi keisari Neron julmuuteen ja hulluuteen."

  Delilah, selityksesi kuullostaa uskottavalta. Itselläni ei vain ole muistikuvaa ko. taulusta enkä sitä osaa mihinkään yhdistää. Sinun esittelemät vaihtoehdot kuullostavat varteenotettavilta.

  VastaaPoista
 26. Iines: "Saiskohan jostain valkoista permanent-tussia?"

  Kyllä Tiimarissa varmaankin on.

  Iines: "Oletkohan sinä vielä oikein poikamies?"

  Oikein olen :)

  Iines: "Vai oletko onnistunut löytämään itsellesi paidansilittäjän?"

  Itse silittelen mitä silittelen. Minusta silittäminen on aika turhaa puuhaa. Minulla tuntuu olevan valtaosa vaatteista ns. itsestään siliävää sorttia. :) Pukumies en ole, enkä niissä viihdy, joten kauluspaitoja ei juurikaan tarvitse silitellä...

  VastaaPoista
 27. mikis: "Jape, sinulla on omalla blogillasi nätti sinisiiven kuva, taitaa olla (on se) Plejebus argus L. (koiras). "

  Kiitos mikis ja kiitos lisäksi määrityksestä, se ei ole oikein minun alaa ollut toistaiseksi...
  ...vaikka kiva olisi aina tietää mitä on tullut kuvanneeksi :)
  Aina ei saa tietoa, mutta on tyydyttävää jo sinänsä jo kuva onnistuu edes kohtalaisesti. Olen vasta ihan aloittelija kuvaajana, alle puolitoista vuotta harrastanut valokuvausta.

  mikis: "Samalta Torronsuon lounaislaidalta sain aikoinaan Satyrus semelen - jota me, amatöörihyöteistieteilijät - pidämme (pienenä) ihmeenä."

  Mielenkiintoinen tieto. Kyseessä linee siis harvinaisuus. Itse olen koittanut lintuja tiirailla, mutta kun ne ovat olleet piilossa, olen koittanut perhosia ja muita pikkuötököitä tai liskoja kuvata. Torronsuolla kävin kaksi kertaa tänä kesänä, mutta linnut oli piilossa. Kiva paikka se on joka tapuksessa. Olihan siellä sisiliskoja, joita kuvasin myös, mutta tämä Espoon Laajalahdessa ottamani sisiliskokuva on omasta miestä parhaani :)

  mikis: "Mutta olin pari päivää sitten ilkeä Japelle - huolimatta siitä, että kumipäähän hän on!"

  Jaa olitkos sinä jossain välissä ilkeäkin? Olet taitava ja ovela sanankäyttäjä, että en moista huomannut tai rekisteröinyt :)

  VastaaPoista
 28. Mikähän tarina sinulla on takataskussa, Pertti?

  Kirkontornien sahauksen odottamisesta en muista kuulleeni, mutta siitä kyllä, että keisari Nero sidotutti kristittyjä soihduiksi valaisemaan kaupunkinsa pimeitä katuja.

  VastaaPoista
 29. Unohdin nykyajan materiaalit, Jape, sillä eihän niitä tosiaan enää aina silitellä.

  Vaan kyllä minä silitän kaikki valkoiset paitapuseroni, ja mekkoni. Muuten - sinisiipikuvasi ovat kauniita, kävin katsomassa.

  VastaaPoista
 30. Iines: "Unohdin nykyajan materiaalit, Jape, sillä eihän niitä tosiaan enää aina silitellä."

  No kenties iso osa vaatteistani ei ole oikeasti itsestään siliävää sorttia, mutta en ole niin tarkka sen silittämisen kanssa. Minusta valtaosa vaatteista näyttää pyykkitelineellä kuivumisen jäljiltä riittävän sileiltä ilman silitystäkin. Jotkin kai silittää kalsaritkin ja T-paidat, ihan turhaa hommaa, minusta, mutta kukin tyylillään :)

  Iines: "Vaan kyllä minä silitän kaikki valkoiset paitapuseroni, ja mekkoni."

  No naiset on tarkempia tässä asiassa ilmeisesti, ja minä en paitapuseroita tai kauluspaitoja käytä kun muutamia kertoja vuodessa.

  Kiitos kuva kehuista!

  VastaaPoista
 31. Silittäminen on minulle kiinni ihan materiaalista, Jape, sillä en ole himosilittäjä. Silitän vain ne tietyt paidat, koska on pakko, ne ovat puuvillajuttuja tai muuta semmoista rypistyvää materiaalia.

  Enhän minä lakanoitakaan mankeloi, vaan mankeli seisoo hyödyttömänä nurkassa. Riittää, kun lakanat ja pyyhkeet laskostaa pinoon. Muista naisista en tiedä, mutta parhaat ystäväni sisartani lukuunottamatta eivät paljon silitä tai mankeloi. Sisareni silittää jopa pikkuhousunsa, saksalaiseen tapaan. Hänen vaatepinonsa ovat viivoitinsuorat kaapeissa.

  VastaaPoista
 32. Kuuleppas, Jape. Arvostan, että sinulla on mielipiteitä jotka ovat vastakkaisia kuin omani. (Siksi nimittelen sinua "kumipääksi". PoM PumM POM.) Jos oikeasti joku kysyy multa mitä mitä mitä mieltä minä olen... vastaan että vihta.

  Tapsasta mulle tulee mieleen Olavi Paavolainen, korrekti henkilö. van Vaarista kiireinen esikuntaeverstiluutnantti joka ei tiedä - köh köh - mihin puhelimeen vastaisi? (No, onneksi talvisodan loppumisesta on jo 69,8 vuotta.)

  VastaaPoista
 33. Iines Japelle: "Vai oletko onnistunut löytämään itsellesi paidansilittäjän?"

  Vieläkö niitä nykyaikana etsitään? Itse olen ollut naimisissa jo vuosikymmeniä, mutta eipä ole vaimokulta silittänyt ainoatakaan paitaani.

  Miksi tarvitsisikaan, sillä kyllä minunkin kädessäni silitysrauta pysyy. Niin kuin pysyy neula ja lankakin. Ja imuri ja kauha. Ja kirves ja vasara. Ja laskutikku ja kaljapullo.

  Jape - et ole näköjään oppinut sitä minun ja van Vaarin tuntemaa totuutta elämästä (kerron salaisuuden, tytöt ei saa lukea!) ettei naisille voi sellaista imartelua lausuakaan, etteivätkö he sitä uskoisi.

  Ai Mikis pyörii samoissa paikoissa kuin minäkin! Mökkini on näet aika lähellä Torron suota. No, mehän olemmekin velipuolia. Varmaankin.

  VastaaPoista
 34. Piti palata antamaan vielä tunnustusta Japelle tuosta linkkaamastaan sisiliskokuvasta. Se on hyvä! Siinä on lisko hienossa kulmassa, pysähtyneessä liikkeessä, näkyy varpaat ja silmät ja suu.

  Ja muuten - oletkos käynyt salaa meidän laiturilla, kun on samanlaista vanhaa harmaata lautaa ja kaislikko kiinni ihan siinä reunassa? Hämmästyttävän samanlainen kohta tuossa kuvassa.


  Mikis, minun tulee Vaarista mieleen sellainen ilkikurinen harmaaohimoinen korkeaotsainen gentlemanni, kiltti mutta hurmaavan roistomainen herra, joka hymyilee välkkyvin hampain kenties merirosvohuivi päässä tai kaulassa. Tapsasta tulee mieleen älykköboheemitaiteilija kulunut väljä tummansininen puku päällä ja vaalea vanhanaikainen paita ilman solmiota, kädet taskuissa. Tumma tukka ja viisaita lauseita suussa. Miettivä ja ystävällinen katse.

  Sinä mikis olet pieni ja ketterä ja tumma ja suloinen, ja mahdut lipastonlaatikkoon. Sinussa on vähän samaa kuin euroviisuvoittajapojassa, mikä Rydbeck se oli, venäläistaustainen.

  VastaaPoista
 35. Tapsa P,

  hassua, minä taas haluaisin silittää mieheni paidan. Kun en ole saanut vuosiin silittää. Siitä kai tämä himo tulee. Siis paidansilittämisfantasia. Tarttuisin kahvaan kiinni ja kuljettaisin rautaa pitkin valkeaa pintaa, ja rauta liukuisi kevyesti sihahdellen pinnan yli. Silittäisin kainalon aluset huolellisesti ja kauluksen ja hihansuut. Jotenkin tuossa tuoksuu puhtaan kankaan ohella mies. Nostaisin sitten raudan pystyyn ja vetäisin töpselin irti. Ripustaisin vielä lämpimän paidan vaatepuulle odotamaan miestä.

  Eikö tällaista muka enää ole?

  VastaaPoista
 36. Ei, Iines, en ole "tumma ja tulinen" vaan "vaalea ja vaarallinen". Olen arjalaisempi kuin Reinhard Tristan Eugen Heydrichi. (Joka on kyllä liikaa.)

  VastaaPoista
 37. Iines: "Silittäminen on minulle kiinni ihan materiaalista, Jape, sillä en ole himosilittäjä."

  Pyykkääminen on ihan OK, mutta minusta silittäminen on jo "liikaa". Teknologiauskovaisena perinteinen silitysrautakin on minusta "out". Eikö keksitä mitään uutta ja mullistavaa? Kenties hurahdan Ostos-TV:n mainioon höyrysilittimeen (ei rauta) joka ohjelmassa järjestetyssä kilpailussa pyyhki perinteisellä silitysraudalla pöytää :)

  Iines: "Silitän vain ne tietyt paidat, koska on pakko, ne ovat puuvillajuttuja tai muuta semmoista rypistyvää materiaalia."

  Jos huomaan, että on tullut hommattua tai saatua jostain erityisen helposti rypistyvä vaate, niin se tuppaa sitten jäädä kaappiin. Ei niiden kanssa viitsi tapella. Arkeen riittää muutama hyvä vaate ja miehethän ei, toisin kuin naiset, vaihda joka päivä uutta asustetta tai yhdistelmää päälle. Viikkokin voi mennä sampoilla päällysvaatteilla, helposti. Naisia kun taas seuraa on joka päivä erilainen asuste tai yhdistelmä päällä :) Mikähän taika tuossa on?

  IInes: "Enhän minä lakanoitakaan mankeloi"

  No en minäkään, eikä minulla mitään mankelia edes olekaan. En myöskään lakanoita tai pyyhkeitä silitä. Ihan laskostaminen ja pinaominen riittää, niin kuin sinullakin.

  Iines: "Muista naisista en tiedä, mutta parhaat ystäväni sisartani lukuunottamatta eivät paljon silitä tai mankeloi."

  No en minä paljon muista tiedä, mutta äitini on kova silittämään ja mankeloimaan.

  Iines: "Sisareni silittää jopa pikkuhousunsa"

  No niin, tämä on just tätä. Kuka ne silitetyt pikkuhousut näkee?

  VastaaPoista
 38. mikis: "Kuuleppas, Jape. Arvostan, että sinulla on mielipiteitä jotka ovat vastakkaisia kuin omani. "

  No minä olen sellainen vastarannan kiiski. En mene valtavirran enkä pesuveden mukana. Joillakin tulee sitten vaikeuksia kohdata tällaista.

  mikis: "Jos oikeasti joku kysyy multa mitä mitä mitä mieltä minä olen... vastaan että vihta."

  Hassu ilmiö, kun koitan kirjoitaa nimimerkkisi, niin pään ja sormien koordinaatio muotoilee sen yleensä muotoon miksi. Voisit olla joskus rohkeampikin mielipiteissäsi, mikis, ja sanoa vaikka että kusiainen.

  VastaaPoista
 39. Aika koomillista että Japsukan tunnustus hiljaisuudesta ja ujoudesta sai 'raavailta uroilta' ja 'hyviltä jätkiltä' empatian 'hyrräämään'. On sivistynyttä olla lyömättä lyötyä ja ikäänkuin 'ajattelemattomuuttaan' on sorruttu pikku kampituksiin.

  Yhteisön jäseneksi pääseminen (myös tämä blogiyhteisö) alistaa ulkopuoliset kollegiaaliselle hyväksymiselle. Tuon hyväksymisen rajat asettaa bloginpitäjä. Liehittelyn vaihtovuoroisuus on joskus aika hienovaraista mutta aistittavaa. Asiasidonnaisuus on väljähkö kehys depatille jonka kärkeen nousevat aika nopeasti persoonien 'ominaisuudet' hyvässä ja pahassa.

  Menettelyä voisi verrata kalastukseen. Syötin valinta on tärkein. Impulssiivisyyden hallinnan mukaan saalista joko väsytetään, annetaan siimaa, kiristetään tai kiskaistaan sumeilematta ylös. Saalis on kiinni tai sitten ei. Saaliin väsyttäminen rantamatalikolle ja haaviin poiminen on jälkiarvioinnissa yleensä yhteispeliä josta molemmat ovat nauttineet.

  Tämän foorumin pitäjä on verraten usein heittänyt houkuttelevia syöttejä joihin on ollut hyvä tarttua. Siimaa on annettu enenevässä määrin lisää ja 'väsyttäminen' on ollut leukaluita säästävänpää. Vain muutama on nostettu oikopäätä siiman varaan pyristelemään ja ihailtavaksi.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 40. Tapsa: "Vieläkö niitä nykyaikana etsitään?"

  No monin nainen kai luulee että mies kaipaa pyykinpesijää, silittäjää ja ruoanlaittajaa. Vanhanaikaista ajattelua. Moderni mies selviää noista hommista siinä missä nainenkin. Lienee kait tarpeetonta huomauttaa, että ravintola kokit (ja huippukokit yleensäkkin) on yleensä miehiä. :)

  Tapsa: "Jape - et ole näköjään oppinut sitä minun ja van Vaarin tuntemaa totuutta elämästä "

  Voi olla, että en ole oppinut. Tai siten vältän tarpeetonta imartelua ja säästän ne tärkeisiin tilanteisiin :)
  Pitää niin sanotusti arvon paremmin ;)

  Tapsa: "Ai Mikis pyörii samoissa paikoissa kuin minäkin! Mökkini on näet aika lähellä Torron suota."

  Näyttäisi siltä, että useampikin meistä pyörii, ainakin aika ajoin. Minäkin vaikka en ihan kulmilta kuitenkaan ole.

  VastaaPoista
 41. Iines: "Se on hyvä! Siinä on lisko hienossa kulmassa, pysähtyneessä liikkeessä, näkyy varpaat ja silmät ja suu."

  Kiitos. Oikein tärisin kun toivoin, että pysyisi nyt siinä sijoillan, kun kaivoin kameraa repusta esiin ja koitin laittaa kuvausasetuksia kuntoon.

  Iines: "Ja muuten - oletkos käynyt salaa meidän laiturilla, kun on samanlaista vanhaa harmaata lautaa ja kaislikko kiinni ihan siinä reunassa? Hämmästyttävän samanlainen kohta tuossa kuvassa."

  No tuo kuva on otettu siis Espoon Laajalahdessa, Villa Elfvikin puoleisesta päästä lähtevällä 700 metrin luontopolulla (pitkospuut), joka menee keskellä korkeaa merenrannan ruovikkoa. Ruovikko oli kyllä niin korkeaa, että ei sieltä nähnyt ympärilleen, mutta tuo sisilisko oli siinä pitkospuilla sitten ja pääsin sitä lähietäisyydeltä kuvaamaan. Vanha harmaantunut laudoitus luo hienoa taustaa kuvaan...

  Lintutornikin siellä on mutta pitäisi olla kunnon vehkeet jotta ulottuisi kohteeseen asti. Lyhyeksi jää...

  VastaaPoista
 42. Kulman takaa,

  Sanoisin, että jos aihe on sopiva ja näkökulmani risteää sopivasti tämän blogin / bloginpitäjän linjasta ja jos vielä ilmisen mielipidettäni omaan persoonalliseen tyyliini, niin veikkaan että minulla voi tässä olla vielä "bänniä" tiedossa, useastikkin. Älä huoli!

  VastaaPoista
 43. Onpas mielenkiintoista todeta, että kristittyjen vainosta on nyt päästy Japen kanssa silittämiseen ja kaikille vissiin tuttuihin Torronsuon kuvauksiin - huomauttaisin Torronsuolla käyneille, että minultakin on kyseiselle suolle ronskisti alle 100 kilometrin matka, ja on sopivasti matkan varrella. Ei sitten ihmetellä, jos on tutunnäköistä kuvaajaa pylly pystyssä puskissa Satyrus semeleä tavoittamassa. Ja huomauttaisin, että täällä meillä lännempänä liihottelee eräs harvinainen sinisiipilaji, jota itse olen kyttäillyt, en vielä tavoittanut.

  Mikis teki kyllä tempun olemalla vaalea, ja oletettavasti vielä iso, kun hänen pitäisi ehdottomasti olla pieni ja tummatukkainen. Sanoistahan tuo kuva muodostuu, ja mikiksen sanat eivät ole vaaleita tai hitaita.

  Kulmantakainen, kiitän loistavasta analyysista. Se oli kerrassaan tarkka ja osuva. Miten osasitkin - jäin vain nyökkäilemään.

  VastaaPoista
 44. Kulman takaa lausuu totuuden sanoja. Ihminenhän on laumaeläin ja käyttäytyy jokaisessa laumassaan niin kuin miljoonissa vuosissa hiotuneet geenit neuvovat.

  Jape - imartelu ei kulu käytössä.

  VastaaPoista
 45. Tapsa: "Jape - imartelu ei kulu käytössä."

  Ei kai, mutta se menettää tehonsa.

  VastaaPoista
 46. Kiitokset kaikille imarteluista. Tämä päivä on ollut muutenkin yhtä selkään taputtamista. Kaupungissa yksi manageri tuuppasi peukalonhangallisen rahaa povitaskuun ja sen sihteeri tuppautui pussailemaan.

  Palataan siihen ehkä myöhemmin.

  Tuo Iineksen taulu sai muistot lapsuudesta nousemaan mieleeni niin elävinä, että on pakko vähän kertoa.

  Juuri tämän taulun takia jouduin koulussa puoleksi tunniksi nurkkaan.
  Olin vissiin kymmenvuotias ja jo silloin paha suustani. Tai oikeastaan sanoin, mitä ajattelin, joka on totisesti vaarallinen urheilulaji Pohjanmaalla vuonna 1954.

  Opettaja kysyi kuin Iines, että mitä tämä taulu tuo teille mieleen. Minä heti siihen, että siinä on ihmisiä, jotka ovat juuri tulleet parturista ja Pukumiehen Kokkolan myymälästä, kun kaikilla on aivan uudet ja puhtaat ja vasta silitetyut vaatteet. Varmaan ne esittelee niitä vaatteitaan ihmisille, jotka istuu siellä hyllyillä.

  Opettaja suuttui että tukka oli lähteä. Minä sain painua nurkkaan ja sydänjuuriaan myöten järkyttynyt naisihminen kertoi luokalle, että olin tehnyt pilkkaa kristittyjen vainoista.

  Hyvä ystäväni Jukka, samanlainen ADHD kuin minäkin huomautti, että on niillä tosiaan kumman puhtaat vaatteet, jos ne kerran on ollu vankilassa. Eikös siellä maata oljilla eikä pesuvatia anneta?

  Jukka sai siitä paikasta mennä toiseen nurkkaan.

  Tunti päättyi aikanaan ja mentiin ulos. Koko luokka tuli Jukan ja minun ympärille kertomaan omista havainnoistaan. Joku oli ollut näkevinään, että areenan hiekalla oli autonrenkaan jälkiä, vaikka ei Roomassa silloin autoja ollut.

  Sanalla sanoen kauniin ja koskettavan kuvan sanoma meni täydelleen penkin alle. Opettajan selostusta ei tainnut uskoa kukaan.

  Myöhemmin luokalle näytettiin elokuva "Raamattu". Sain lähteä kesken pois, kun huomautin kovaan ääneen, että eräällä egyptiläisten orjalla oli rannekello kädessä, kun ne rakensivat sitä pyramidia.

  Kun nyt katsoin kuvaa uusin silmin totesin, että se laitimmainen partaäijä näyttää keskisormea keisarille. Aika jäpikäs! Toivon tosiaan, että leijonia oli ruokittui viikon verran ennen sessiota pelkillä salaatinlehdillä.

  Kristitty maistuu paljon paremmalta, kun on kunnolla nälkä.

  VastaaPoista
 47. Vaarin tarina on tyyppiesimerkki, joskin ehkä parhaasta päästä, siitä opetusmetodista, joka estää ajattelun ja tukkii suut. Kaikkein kamalinta on, jos opettajalla on oikea vastaus, jota hän onkii lapsista.

  Opetusutopiassa voisi kuvitella aineetonta opetusta, ts. asioita ei pantaisi kontekstiin ollenkaan, ei mihinkään valmiisiin pilttuisiin, vaan tämä kuvakin vain otettaisiin piiriin, siihen keskelle, eikä kysyttäisi yhtään mitään.

  Hiljaisuudesta ja tyhjyydestä versoisi sitten puhetta ja kysymyksiä, joita ei kontrollloitaisi eikä asettettaisi kehyksiin ja jotka siis eivät johtaisi uskontoon eivätkä moralismiin, vaan ensin kuvasta näkyviin faktoihin ja oman ajattelun kautta tuleviin jatkokysymyksiin ihmisarvosta ja ihmisen perusoikeuksista olla hengissä ja ajatella ja uskoa omia arvovalintojaan. Minusta vaarin tarinan pojat lähtivät juuri tälle tielle, jonka opettaja tyssäsi, löi oven kiinni.

  VastaaPoista
 48. Kulman takaa pudotteli siihen malliin, että heikompi jäi haukkomaan henkeään. Mikä sanankäyttäjä! :)

  Nämä velikullat pärjäävät naisten kanssa eikä se ole ihme. Elämä ei asetu tilastoon eikä kaavioon; nämä miehet sen tietävät.

  Imartelu ketunhäntä kainalossa on rasittavaa ja läpinäkyvää. (Usko vaan Tapsa, sinä kai puhuit imartelusta.) Näiden ei tarvitse sellaiseen peliin ryhtyä; hurmaava persoonallisuus tekee tehtävänsä. Suurella Sydämellä.

  VastaaPoista
 49. Palaan vielä tuohon ylempänä esitettyyn kuvatulkintaan: ihmiset odottavat vain, milloin kirkon tornit sahataan. (Pertin kommentti)

  Nimittäin tässähän nähdään tietenkin Sveitsin minareettikielto. Tuli vain mieleen kun luin aamuhesariani ja sen minareettikirjoituksia.

  Se vaan, että kun nuo minareeteissa omaa uskontoaan harjoittavat langettavat tietojeni mukan itse kuolemanrangaistuksen, jos joku kääntyy muslimista kristinuskojaksi, samoin on kuultu uutisia kristittyjen vainoista ja murhista islamilaisissa maissa. Eivätkös hekin silloin sahaa muiden kirkontorneja? Jos joku tämän paradoksin selittää, valaistuisin lisää. Kristityt eivät kai murhaa muslimeja sillä perusteella, että joku on uskonnollisesti muslimi - murhat tapahtuvat sotaan verattavissa tiloissa.

  VastaaPoista
 50. Kuunkuiske,

  Kulmantakainen on minustakin varsinainen pudottelija, ja eniten ihailen hänen pitkän linjan synteesejään. Toiseksi eniten arvostan sitä, että hän ei mielistele ketään, ei minuakaan, vaan sanoo kyllä asioita myös minun pääni menoksi, jos sen tarpeelliseksi katsoo. Hän ei kuitenkaan ole ilkeä, vaan asiallisen perusteleva. Lahjomaton on hänen toinen nimensä.

  Tuo imartelu on minusta joskus kivaa, ihminen tarvitsee pimeinä päivinä nostoa, vaikka näkisi sen lävitse. Tärkeää on huomata, että toinen tahtoo sanoa jotain kaunista, ja sekin riittää joskus, ei aina, tässä kylmässä maailmassa. Sen sijaan se ketunhäntä kainalossa ei käy! Se kertoo kavaluudesta, jota minä ainakin vierastan ihmisessä enkä tahdo sellaista maailmaan.

  VastaaPoista
 51. "Yhteisön jäseneksi pääseminen (myös tämä blogiyhteisö) alistaa ulkopuoliset kollegiaaliselle hyväksymiselle."

  Ensimmäisen kerran kun minä, herra nurkkakulmio kun tulin blogien maailmaan (ja ihan oikeasti vahingossa: en muista mitä silloin googletin, varmaan pornoa) niin ihmettelin, että kaikki kommentoijat kehuivat toisiaan. Niinpä itse kirjoitin että "kehu sinä minua niin minä kehun sitä joka kehuu sinua..." Olin outis out. (Ei sen väliä.) Menin Panun Höglundin plökiin; ajattelin että kun kirjoittaja on kriittinen, kommentoijan pitää olla vielä kriittisempi... joo, joo. Heitin käsikranaatteja joka ilmansuuntaan (ja opin termin "ad homine").
  (huokaus)
  En ole koskaan nuollut kenenkään persettä, tai hirttänyt ketään...
  (huokaus)
  mutta tarvittaessa siihen pystyn.

  VastaaPoista
 52. Minareetista kuuluu ääni tuo
  Allah yksin on vaan suuri ain armossaan . . .

  Tuohon minareetikeskusteluun tölväisen että: Toivottavaa olisi että synkretismi (uskontojen sekoittuminen) olisi vallitseva eetos, poliittisten ideologioiden hämärtyessä. Supervalta -politiikassa on suurenevaan osaan astumassa 'uskonnollinen ideologia'.

  ………………………
  "Kristinuskon leviämiselle ja voiton saamiselle vanhoista uskonnoista sekä uudemmista mysteerikulteista oli selkeät historialliset syyt, joihin ei liity mitään mystistä. Rooman valtakunta oli saanut aikaan silloiset yhteismarkkinat Britanniasta Lähi-itään siihen mennessä ainutlaatuisena poliittis-taloudellisena kokonaisuutena: alueella vallitsi rauha, vakaat olot, hyvä tieverkosto, kansainvälinen kauppa ja yleisesti valtakunnassa ymmärretty koinee-kreikka, jolla Uuden Testamentin kirjoituksetkin kirjoitettiin (se oli arkista katujen kreikkaa).

  http://www.kristinusko-raamattu.argumentti.fi/kristinusko_valtauskonnoksi_historialliset_syyt.php?id=34

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 53. Käsittääkseni... (kävin katsomassa itseäni kokovartalopeilistä), olen vaalea. Yhmnh. Muistutan jotenkin elähtänyttä Martti Katajistoa. Joopa joo. No, paanpa urheilualusvaatteet pääälle, nyt, ja niitten päälle coreteksiä, ja sitten lähden lenkille. (Samperi, kun on niin levottomat jalat. Toisaalta, jos olisi tuhatjalkainen, koko palkka menisi kenkiin.)

  VastaaPoista
 54. Luen tekstini nettikahvilasta joka jakaa ns. secure ja non-secure viestit eli ne, joista google ei pidä menevät nonsecure osastolle (?) ja ne, joista se pitää menevät secure-osastolle. Odota nyt sitten - elämä menee siinä kun pelkäävät katkaisevat varmuuden vuoksi kaikkien älykkäiden nimet ja pistävät estoon. Onpa vastakkaiselle leirille helppoa sen jälkeen - heidän (!) ei tarvitse kuin odottaa. Ottavat kuin kypsän marjan....

  ....minulle sanottiin, että tämä johtuu siitä, että menin laittamaan nimeni Piraattipuolueeseen. Joten kysyn kuten Kemppinen; eikö köyhä, luova, erilaisella lähtökohtaisella tilanteella oleva TARVITSE tietoa enää?

  Minne uskotte heidän häviävän? Savuna ilmaan? Minä uskon, että sellainen rajoitus nimenomaan saa terrorismia aikaan: mutta ehkä se on juuri IDEA ??

  SOTAISET IHMISET EIVÄT VÄLITÄ - HEILLE VERI JA POMMIT OVAT JOTAIN KIVAA JOTA SITTEN VOIVAT SYYTTÄÄ VAIKKAPA NAAPURIA???

  - be careful out there - myös Deliah -

  VastaaPoista
 55. Eilen illalla tuli ohjelma "Päivä ennen kuolemaa". Siinä viettivät Mikko Kuustonen ja Koop (Idols-voittaja) kuvitteellista viimeistä päiväänsä. Päivä päättyi hautausmaalle oman haudan ääreen. Vierellä kulkenut toimittajatyttö esitti "kuoleville" kysymyksiä, mm. kaduttaako jokin menneessä elämässä. Toinen miehistä ei katunut mitään, ei mitään olisi halunnut tehdä toisin. Vaikuttavaa jos tosi tilanteessa voisi todeta noin! Delilah

  VastaaPoista
 56. Mene ihmeessä lenkille, mikis!

  Siellä on vaihteeksi aurinkoinen ilma. Puut ja oksat ovat huurteessa ja lätäköt jäässä. Itse tulin juuri parin tunnin metsälenkiltä, kameran kanssa. Oli kivaa. Kuvia tuli.

  Martti Katajistohan on komea, varsinkin elähtäneenä. Siinä sillanpääläisessä suviyössä sieraimet olivat herkät ja posken iho kuulas. Tuntuu vaan hassulta nyt yhdistää kuva ja sana, siis katajiston korsto ja lipastonlaatikkorydbeck. Vaan väliäkös hällä. Olisi muuten huisin kivaa tietää, miten muut kuvaavat oman ulkonäkönsä, ja verrata sitä sitten saatuun mielikuvaan. Siitä voisi tehdä oman päreen. Joskus kun on aihepula.

  Mikis, kyllähän blogeissa vieläkin kehutaan ihan liikaa, jopa poskettoman huonoja valokuvia, myös minun.

  VastaaPoista
 57. Kulman takaa,

  heität ajatuksen synkretismistä, uskontojen sekoittumisesta.

  Ei taida onnistua, kun ajattelee, miten hereästi muslimimaissa murhataan muslimista kristityksi kääntynyt.

  Ei sen puoleen, kyllä minä voisin mennä minareettiin ja jopa pyllistää määrättyyn ilmansuuntaan eli vissiin länteen päin. Voisin myös katsella minareetin hopeista huippua ikkunoistani.

  Luonnollista sekoittumista jossain määrin tapahtuu kai vain kotimaasta muuttojen kautta, kun maallistutaan ja saadaan vaikuteita uudesta kotimaasta. Mutta muslimi tai muu idän uskovainen siis kai harvoin luopuu uskonnnostaan, toisin kuin esim. kristityt tai muut länsimaiset ihmiset.

  Itse tarkastelen uskontoja tieteellisestä näkökulmasta: uskonto kuin uskonto, kaikilla niillä on yhtäläisyyksia, vaikka eroja korostetaan ja tapellaan verissä päin. Tutuin on tietenkin tämä valtionuskonto, ja pidän sen merkitystä kaikelle kulttuurille suurena, enemmän hyvässä kuin pahassa. En osaa vihata uskontoja enkä nähdä niissä pelättäviä pöpöjä, joilta lapsia tulee erikoisesti suojella. Lapsilla on aivot, kyllä he ajatella osaavat ihan itsekin.

  VastaaPoista
 58. Delilah,

  en katsonut tuota "Päivää ennen kuolemaa", sillä petyin etukäteen sen ohjelmaideaan.

  Nimi lupasi paljon, mutta Mikko Kuustonen ja Koop Arponen kuvittelemassa Koop Arposen kuolemaa - ei napannut, koska Koopilla on niin vähän elämää takanaan. Olisi otettu hieman kiinnostavampi persoona mukaan, vaikka Jorma Uotinen tai Tommy Tabermann, niin jo olisin katsonut.

  Oliko ohjelma hyvä? Kannattaako jatkossa katsoa?

  VastaaPoista
 59. Minäkin ihan hätkähdin, kun kuuluttaja kertoi alkavan ohjelman "Päivää ennen kuolemaa". Ajattelin, että miten en ollut huomannut tämän kaikkien aikojen tosi-tv:n ehtineen jo meillekin.

  Mutta huiputustahan se oli. Nuori ihminen ei osaa kertoa mitään omasta kuolemastaan ja vanha taas ei halua.

  Tuosta vainokuvasta voimaa vie todellakin liika siisteys ja steriiliys. Ikään kuin olisi alkamassa Ben Hurin kilpa-ajot ja sen ajan vihreillä olisi mielenosoitus.

  Iineksellä oli mukava tulkinta, että nuo tummemmat uusroomalaiset ovat noiden vaaleampien kantaroomalaisten palvelusväkeä...

  Mutta Kulmantakainen - kristinuskon leviäminen sujui tietysti sutjakkaasti sitten, kun siitä oli ensin tullut Rooman valtauskonto.

  Kuvan hetkellä siihen on vielä hieman matkaa, 300 vuotta.

  Niin, oikeassa olette: imartelu on väärä sana kuvaamaan sitä, että kertoo naiselle vilpittömästi täydestä sydämestään miten ihana hän on.

  VastaaPoista
 60. Iines, samaa ajattelin Koop Arposesta, elämänkokemusta ei vielä ole ehtinyt kertyä kovin paljoa. Ohjelmassa "vietettiin" myös Mikko Kuustosen viimeistä päivää. Häntä elämä on jo ehtinyt raapaista syvemmältä. Ohjelmassa oli hyvää ja ajatuksia herättävää, vaikka henkilöiden tuntui olevan vaikeaa eläytyä uskottavasti kuvitteelliseen viimeiseen päiväänsä kaiken aikaa muistaesaan vain näyttelevänsä. Ehkä seuraava jakso eri ihmisineen säväyttää enemmän. Delilah

  VastaaPoista
 61. Tapsa: "Niin, oikeassa olette: imartelu on väärä sana kuvaamaan sitä, että kertoo naiselle vilpittömästi täydestä sydämestään miten ihana hän on."

  No niin, siinä sitä ollaan. Tuokin on lipevää. Ensiksi olet voimakkaasti toista mieltä ja kerrot mm. että ei imartelu kulu käytössä. Seiso pysytyssä ja ryhdikkäänä, puolusta kantaasi, ole mies! Tuuliviirimäisyys ei ole eduksi kenellekkään.

  Mukavan rapea ilma. Menen kuvaamaan, vaikka onkin pimeää...
  Tulee onnistuneempia kuvia.

  VastaaPoista
 62. Kannattaa mennä, Jape, ulos nyt, minäkin sain huurrekuvia, vaan pilkkopimeässä en taitaisi hallita kuvaustekniikkaa, kun en tykkää käyttää salamaa.

  *

  Riippuu varmaan, Delilah, ohjelman vieraista, miten kiinnostavia ajatuksia he esittävät. Jokuin tässä nyt vaan silti mättää, ellei vieras ole jollakin tapaa hyvin vanha ja kiinnostava ihminen.

  *


  Tapsa, mukavat sulla on etten sano missä. Siis tuo on kyllä nyt imarrusta kun sanot Iineksen tulkintaa mukavaksi, kun nimittää kopsautan tummat palvelijoiksi.

  Eikös palvelijan osa ole tummien historiaa, Kunta Kinten ja muitten? Kamalaahan se on, ja muistan vieläkin, miten järkytyin, kun Kunta Kinteä vietiin kahlepallot jalassa sivistyneitä passaamaan. Tähän siis oletusasetukseni pohjautuu. - Ja tuo taulun makea ja naivi puhtaushan on juuri se jokin, Tapsa.

  Pst Minusta on selvää, että kun naiselle sanoo, että tämä on ihana, niin se menee naiseen kuin häkä. Moni haluaa uskoa olevansa, vaikkei olisi, ja kun joku sanoo, niin avot, olet ihana, ellet ole syntymähapan luonne.

  VastaaPoista
 63. Tänään klo 22:00 Nelosen Maria! -ohjelmassa Kirjailija Sofi Oksanen selventää Marialle kohua herättänyttä lausuntoaan suomalaisen miehen väkivaltaisuudesta, kertoo ohjemaopas.

  Ja nyt sinne ulos sitten...

  VastaaPoista
 64. Iines: "Kannattaa mennä, Jape, ulos nyt, minäkin sain huurrekuvia, vaan pilkkopimeässä en taitaisi hallita kuvaustekniikkaa, kun en tykkää käyttää salamaa."

  No en minäkään hallitse, enkä tykkää (enkä juuri käytäkään) käyttää salamaa. Ns. HDR-kuvia koitan ottaa, mutta kohde on jo minulla puhki kulunut, mutta ei ole parempiakaan lähimaastossa :)

  Huurekuvia päivänvalossa on mahdollista ottaa vain viikonloppuisin. Arkena töiden jälken on ylensä aina jo pimeää.

  VastaaPoista
 65. Pitääpä katsoa Sofin selitys. Ja hyviä kuvia vaan, taattu vanha kohde on usein ihan kelpoisa. (HDR-kuva on minulle vieras, mutta panet siitä varmaan kuvan näytille blogiisi.)

  VastaaPoista
 66. En usko "oikeissa" ihmissuhteissa pelkkään myötäkarvaan silittämiseen. Mitä läheisempi suhde, sitä suurempi mahdollisuus olla läsnä karvoineen kaikkineen mikä entisestään syventää läheisyyttä.

  Jotkut ihmiset haluavat pitää läheisimmätkin käsivarren mitan päässä - henkisesti - ja se on heidän oikeutensa. Kaikilla ei ole tarve jakaa itseään ja asioitaan kovin syvästi. Mutta jääpi se kanssakäyminen silloin ohuenlaiseksi...

  Ihmistuntemuksen myötä oppii tunnistamaan ne "minun ihmiseni" keillä on taipumus pohdiskella elämää edes hitusen samoilta aallonpituuksilta. Silloin ei tule väärässä seurassa auottua sydäntään, joka jäisi ymmärryksen puutteesta kylmäksi.

  Oppia ikä kaikki.

  VastaaPoista
 67. Kun nyt Sofi taas mainittiin, ja moni katsonee häntä tänä iltana televisiossa, lienee paikallaan tehdä pieni uutiskertaus. Suo anteeksi, Iines, että poikkean kristittyjen tappamisteemasta, mutta jos seuraava ärsyttää, poista ihmeessä. Siis:

  Kevät 2009: Sofi moitti julkisesti Matti Vanhasta neuvostomyönteisyydestä ja suomettumisesta.
  (Mukavasti julkisuutta. Viesti: Rohkea nainen, uskaltaa moittia pääministeriä. Ei pelkää kalapuikkoviiksimiehiä.)

  26.10.2009 Sofi kirjoittaa muutaman muun kanssa ärhäkän kirjeen kustantajalleen. Siinä moititaan, ettei kirjailijoita markkinoida tarpeeksi.
  (Täys-julkisuus Suomessa. Viesti: Rohkea nainen, uskaltaa arvostella kustantajaansa. Vau!)

  29.10.2009 Sofi ilmoittaa, ettei ehdi kustantajan kokoon kutsumaan sovintokokoukseen.
  (Lisää julkisuutta. Viesti: Todella rohkea nainen. Uskaltaa nimittää kustantajaansa ”tsaarittareksi")

  25.11.2009 Sofi esiintyy Tanskan televisiossa lausuen eräitä totuuksia kotimaastaan.
  (Laaja julkisuus kaikissa pohjoismaissa. Kiihkeä nettikeskustelu.
  Viesti: Rohkea, lahjomaton kirjailija, joka puheidensa takia on joutunut netissä ja yleisönosastoissa satojen, ellei tuhansien väkivaltaisten suomalaismiesten uhriksi. Kalevan pakinoitsija Aleksis k pilkkasi häntä! Sofi on nyt samanlainen marttyyri kuin N-liiton toisinajattelijat.)

  Marraskuun loppu: Sofi selittelee tekemisiään eri tiedotusvälineissä.
  (Hyvä julkisuus Pohjoismaissa. Viesti: Tanskan televisio on huijannut häntä sanomaan sellaistakin, mitä hän ei tarkoittanut. Viesti: Sofi on uhri ja marttyyri myös suhteessa julkiseen sanaan.)

  2.12.2009 Suomi ehdottaa Sofi Oksasta Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi romaanistaan ”Puhdistus”. Palkinnon arvo on 47 000 verotonta euroa. Palkintoa tavoittelee 11 kirjailijaa. Palkinto julkistetaan maaliskuussa 2010 Helsingissä.

  (Muut ehdokkaat: Monika Fagerholm, Steve Sem-Sandberg, Ann Jägerlund, Peter Laugesen, Ida Jessen, Einar Karason, Steinar Bragi, Karl Ove Knausgård, Tomas Espedal ja Gunnar Höydal. Käsi sydämelle: Montako näistä tunsit edes nimeltä? Entä tuntuuko nimi Sofi Oksanen tutulta?)

  4.11.2009 Sofi esiintyy television Maria, Maria-sarjassa. (Ennuste: Uhrius ja marttyyrius saavuttavat pyhimysmäiset mitat)

  Maaliskuu 2010. Pohjoismainen palkinto jaetaan. (Se, joka on hoitanut parhaiten itsensä julkisuuteen, yleensä voittaa.)

  VastaaPoista
 68. En minäkään usko pelkkään myötäkarvaan silittämiseen, Kuunkuiske,

  sillä silloin suhteessa ei ehkä osata avautua. Asioitten siloittelu kostautuu nimenomaan suhteen ohuutena, kuten mainitsit. Mutta jos se jollekulle riittää, siitä vaan, elää voi monella tavalla.
  Minusta tuntuu, että itse tukehtuisin, jos olisin jonkun sylikoira tai joku olisi minun sylikoirani.

  *

  Vaari,

  aiheesta sopii aina poiketa, ja mielenkiintoisen taulukon esititkin Sofin edesottamuksista. Tuota kun katsoo, ei voi tietenkään kieltää, että kaikki nuo tapahtumat tuovat Sofille rutkasti julkisuutta, mutta toisaalta hän sanoi itse tänään lehdessä, ettei halua enää yhtään palkintoa, kun oli puhe tästä Pohjoismaitten parhaasta.

  Mielenkiintoista on katsoa ja kuulla Sofia illemmalla. Jotenkin minä vaan uskon hänen vilpittömyyteensä. Se, että hän on kaikissa noissa listaamissasi tapahtumissa mukana, ei johdu hänen omasta organisoinnistaan. Kirjeestä en sano mitään, mutta nuo palkinnot nyt tulivat kuin manulle illallinen, ja tv-esiintymiseenkin hänet kutsuttiin Tietysti se, millä tavoin esiintyy, voi olla harkittua.

  VastaaPoista
 69. Iines: "(HDR-kuva on minulle vieras, mutta panet siitä varmaan kuvan näytille blogiisi.)"

  Keli muuttui hieman sumuiseksi / usvaiseksi, joten ei tainnut kuvat nyt onnistua kovinkaan hyvin, mutta katsotaan nyt saako näistä mitään.

  Blogissani on jo joitakin HDR-kuviani, joista suosikkejani esim. tämä ja tämä (kannattaa klikata isoksi).
  Lisäksi tämä yksittäinen kuva lokakuun alusta on aika hyvin onnistunut...

  No tulipahan ainakin fillaroitua hikipäässä, jos ei muuta :)

  PS. Useammassa lehdessä oli juttua tänään että Astrid Thors on esittämässä turvapaikanhakijoiden toimeentulotukien pienentämistä. Toimenpide on oikean suuntainen, mutta vielä riittämätön (mielestäni).

  Hesari kertoo mm. näin (lyhyt ote):
  Yksin asuva turvapaikanhakija saisi vastedes 292 euroa kuussa. Tämä olisi 84 euroa vähemmän kuin nykyisin.

  Suomi maksaa turvapaikanhakijoille nyt selvästi enemmän toimeentulotukea kuin mikään muu EU-maa.

  Ruotsissa tuki on 207 euroa kuussa. Esimerkiksi Saksassa ja muutamassa muussa Keski-Euroopan maassa tuki annetaan ruokana ja palveluina.


  Suomessa maksettaisiin siis noin 40% enemmän edelleen kuin esim. Ruotsissa.

  VastaaPoista
 70. Katson kohta linkkisi ajan kanssa, Jape.

  Sanon nyt vain, että kuulin uutisen Thorsin supistusaikeista. Aiemminhan oli puhe, että Thors esittää osan rahasta korvaamista hyödykkeinä. Ehkä tämä on yritys siihen suuntaan, eli muun Euroopan linjan suuntaisesti.

  VastaaPoista
 71. Lisäys edelliseen:

  Upeita maisemakuvia linkeissäsi, hyvin jännittäviä, Jape. Katsoin Wikipediasta, mikä HDR-kuva on, mutta siellä oli sellainen insinööriselitys, etten ymmärtänyt mitään. Ei kannata siis sinunkaan selittää minulle, sillä tuskin osaisin ottaa sellaista - ja ehkä tämä sentään kuuluisi tuonne kuvablogin puolelle. Joka tapauksessa hienoja nuo linkkisi kuvat, varsinkin ne ruskeansävyiset.

  VastaaPoista
 72. Hymyilevä eläkeläinen02 joulukuuta, 2009 20:28

  Äidinkielen opetuksessa tuollainen kuvataulu on oikea aarre: sitä voi käyttää puheharjoituksissa, sitä voi käyttää kirjoittamisen lähtökohtana. Sitä voi käyttää alakoulussa ja yläkoulussa. Sen kanssa voi harjoitella keskittymistä ja yksityiskohtien tarkkailua.

  Sofi Oksasesta: hyvä kirjailija,oman tiensä kulkija, uskaltaa sanoa mielipiteensä. Moni ukko pelkästä akkamaisesta kateudesta alkaa moitiskella kirjailijan persoonallista pukeutumista ja suoraa puhetta.

  VastaaPoista
 73. Nimenomaan, hymyilevä eläkeläinen,

  äidinkieleen tuon taulun sijoitinkin tuolla ylempänä, ja en näkisi sitä ollenkaan uskonnon tunnilla, sillä silloin se kytkeytyy automaattisesti arvottamiseen ja marttyyriuteen, mikä ei ole mielestäni tämän taulun juttu.

  Taidat sinäkin olla äikänope alkujasi? Häplänperällä kasvaa hyvää iloisesti ylpeää tiedostavaa naista!

  Sofia muuten vastustaa kahdenlainen miestyyppi:

  1) moni ukko, kuten sanot, koska miestä on nyt arvosteltu

  2) moni kommunisti, koska Sofi on kyseenalaistanut itäisen naapuriston zydeemejä.

  VastaaPoista
 74. Apua, Jape ahdistelee minua...

  Pakko kai se on tunnustaa ryhdikkäästi: kaikki lausumani oli tarkoitettu huumoriksi.

  Mutta ei se aina onnistu minultakaan. Jos ei Sofiltakaan.

  VastaaPoista
 75. Jape on insinööri, muista se Tapsa.

  Insinöörit ovat vähän rationaaleja kansalaisia. Kyllä ne oppivat, kun vähän kutitetaan.

  VastaaPoista
 76. Iines: "Katsoin Wikipediasta, mikä HDR-kuva on, mutta siellä oli sellainen insinööriselitys, etten ymmärtänyt mitään."

  HDR tulee sanoista High Dynamic Range, tarkoittaa että koitetaan ottaa kolme tai useampi kuva ja valottaa niitä eritavoilla jotta saataisiin kuvaan laajempi sävyskaala näkviin. Yleenä otetaan oikein valotettu kuva, ylivalotettu kuva ja alivalotettu kuva, samasta kohteesta ja ne laitetaan tietyllä tekniikalla päällekkäin.

  Iines: "Ei kannata siis sinunkaan selittää minulle, sillä tuskin osaisin ottaa sellaista - ja ehkä tämä sentään kuuluisi tuonne kuvablogin puolelle."

  No ehkä kuuluisi tuonne kuvablogiin paremmin. Sen vain sanon, että tein aiheesta tuossa hiljan pikku tutoriaalin, että voit katsoa siitä tajuatko mitään :)

  VastaaPoista
 77. Iines avautui:
  "Minusta tuntuu, että itse tukehtuisin, jos olisin jonkun sylikoira tai joku olisi minun sylikoirani."

  Ensimmäisen lauseen uskon seisovilta jaloiltani, mutta toista en. Pitkän nettituttavuutemme perusteella uskallan olettaa, että haaveenasi on liitto Hyacinthin ja Rickhardin tapaan, kuten sarja "Pokka pitää." kertoo.

  Tyttäreni lähetti minulle kerran neljä DVD-levyä pariskunnan seikkailuista ja olen katsellut kaikki läpi suuresti nauttien.

  Voin hyvin kuvitella kuinka kävisi, jos vaikka me kaksi lentäisimme yhdessä Berliiniin tutustuaksemme siellä nykytaiteen näyttelyyn.

  Sanomista tulisi jo koneessa:

  "Katso nyt, millaista sovinismia! Kaksi itsetyytyväistä ukkoa istuu tuolla edessä ohjaamossa oven takana ja painelee jotain nappuloita aivan hirveeellä palkalla. Ja täällä kolme alipalkattua naista yrittää palvella yli sataa henkeä ja hymyillä pitää ja olla kohtelias, vaikka kaikki nuo kaupparatsut vaan katselee niiden tissejä!

  Minä: Mutta kun...

  Iines: Joo joo, muttakun. Sen sinä osaat sanoa. Mutta kun sinun pitäisi ihan oikeesti kirjoittaa Finnairin johtajalle ja vaatia, että naisiakin koulutettaisi lentäjiksi ja miehet saisi myydä viinaa näille paskiaisille niin sehän ei sinulle mitenkään sovi.

  Minä: Mutta onhan tuo purseri vai mikä lentoisäntä mies, ja...

  Iines: Mies, joo! Hintiltä se minusta näyttää. Tollanen fallokraatti kun sinä ei kyllä suostuisi palvelemaan asiakkaita koneessa.

  Minä: Ei minulla olisi mitään sitä vastaan, kun nuo lentoemotkin ovat niin hyvän nä...

  Iines: Just niin! Saisit tuijotella niiden perseitä samalla kun hurmailisit noita vanhoja kurttuisia akkoja ekaluokassa.

  Minä: Taidetaan tulla perille. Nyt voisit laittaa vyösi kiini.

  Iines: Jaa että sitä jaellaan jo käskyjä! Minä laitan vyöni kiinni silloin kun haluan.

  -Kone laskeutuu Berliiniin-

  VastaaPoista
 78. Tapsa: "Apua, Jape ahdistelee minua..."

  Äh, älä nyt. En minä enempää tällä erää, jos et hairahdu taas höpisemään kummia ;)

  Iines: "Kyllä ne oppivat, kun vähän kutitetaan."

  No niin, Tapsa, katsos nyt kun sait heti tukea...

  VastaaPoista
 79. Kehtaisinkohan tunnustaa, ettei se insinöörioppi ihan tuntematonta ole minullekaan...

  Mutta kun kiersin aikani Suomen sahoja ja suunnittelin niihin kiramoita (tunnistaakohan joku tämän termin?), päättelin ettei tämä ehkä sittenkään ole oikeaa hommaa kaltaiselleni runosielulle - ja niinpä uhrasin kunniani ja maineeni markkinavoimien alttarille ja ryhdyin mammonan papiksi.

  Eeli, eeli, lama sabaktani!

  VastaaPoista
 80. Jape, kiitos HDR:n selvityksestä, ymmärsin idean, ja voisin jopa kokeilla, vaikken tuosta kuvankäsittelystä tiedä. Ehkä tärkeintä onkin ymmärtää idea ja se, mitä kaikkea kameralla voi tehdä. - Katson tuon tutoriaalin päivänvalossa!

  Eipä muuten Maria Veitola juurikaan antanut Sofille kunnon puheaikaa tuosta kohuaiheesta, eikä kysynyt mitään uutta. Puhui jopa Sofin päälle - en taida oikein pitää Veitolan itseään korostavasta tyylistä. Hän tekee itsestään show'ta käyttäen vieraitaan koko ajan peilaamaan itseään, eikä minua oikein kiinnosta katsella tätä naista.

  Jaa että Tapsassakin asuu pieni insinööri. Olen tainnut tämän kuulla, mutten muistanut.

  VastaaPoista
 81. Voi Vaari,

  minkä pistit, nauroin täällä niin että kissa nosti päätään (se on 18-vuotias papukka, ei paljosta hätkähdä).

  Meilläkin on Pokka pitää -dvd:t, ja silti katson uusintoja telkusta ties monennettako kertaa, vaikka osaan ne lähes ulkoa. Parhaita brittikomediasarjoja ikinä.

  No juu, kyllä minä siis itseni tunnistan maanmainiosta karikatyyristasi, Vaari, vaikkakaan oikeasti en ole kovastikaan puheliasta Hyacinth-tyyppiä. En siis nikottele kuitenkaan vastaan, vaan kiitän kunniasta kun pääsin tarinaasi! Nuo Hyacinthin lausumat voisin kyllä sopivan tilaisuuden tullen laukoa, niin että olet sinä Vaari kyllä tarkka poika.

  Ja mies jos tottelisi minua, saisi kävellä samantien takaovesta ulos.

  VastaaPoista
 82. Iines: "Ehkä tärkeintä onkin ymmärtää idea ja se, mitä kaikkea kameralla voi tehdä. - Katson tuon tutoriaalin päivänvalossa!"

  Aivan, idean ymmärtäminen ja uuden oppiminen on kait tärkeintä. Jos joskus kokeilet, tarvitset kyllä jalustan, ettei kamera liiku otosten välillä.
  Tutoriaalista selviää joten kuten perusteet, mutta se on aika huonosti kirjoitettu ja paikkasin sitä hiukan jälkikäteen, ei tullut oikein yhtenäinen...

  Mutta kiva jos sinua kiinnostaa se katsoa, vaikka se on hieman tekninen luonteeltaan.

  VastaaPoista
 83. Voihan hiisi ja hyssykkä!

  Soitin naapurille ja kysyin, voisinko tulla hänen luokseen katsomaan Marian, kun aihe kiinnostaa nettituttujeni takia.
  Hän sihen, että tulet kyllä pettymään siihen harppuun (siis Mariaan), mutta saat sinä katsoa sitä saunakamarin telkusta. Itse katson jotain aivan muuta.

  Siellä minä sitten istuin olutpullon kanssa ja - no niin - kärsin. Arvon naiset saavat hakata minut vaikka kappaleiksi, mutta en peru käsitystäni siitä, että olipahan joutava ohjelma.

  Enimmäkseen minä katsomon puolella tunsin jonkinlaista myötähäpeää.

  Mitä meidän kaikkien ystävä Sofi siellä oikeastaan sanoi? En minä vaan tiedä. Jotain kai, että Lahti on tylsä paikka asua. Vai sanoiko sen joku muu?

  Ennusteeni siitä, että Sofi olisi ohjelman myötä kirkastanut marttyyrikruunuaan, ei siis mennyt nappiin. Kyllä hän siihen suuntaan yritti, mutisi jotain sananvapaudesta, mutta mieleen jäi vain kuva hiukan ahdistuneesta, itseensä käpertyneestä maalatusta nukesta, joka on sitä mieltä, että suomen vainottu älymystö, intelligentsija, istuu juuri tässä.

  Tämä oli paha takaisku Sofin brändille. Nobel-komitea ei ole vielä läheskään vakuuttunut siitä, että Sofia oikeasti vainottaisiin Suomessa. Luultavasti Sofin täytyy näyttävästi muuttaa turvaan Ruotsiin tai Norjaan, jotta ne palkinnosta päättävät kalkkikset uskoisivat, että tosi on kyseessä.

  No, aikaa on vielä runsaasti. Koivusalo siinä jo muotoili ohjelman Sofin mainostoimiston kohta perustamalle painostusryhmälle. Siis tämä "Pese naamas, kampaa tukkas ja painu Viroon." Se on niin tympeä, että kun ohjelma julkistetaan, Sofin kirjojen myynti nousee kohisten.

  Niin, korostan vielä, että kaikki tämä pohdinta mainostoimistosta ja brändistä oli fiktiota. FIKTIOTA. Itse asiass mietiskelin vain sitä, millaisia neuvoja itse hänelle tässä vaiheessa antaisin.

  Tapsa:

  Minä tunnen kiramot! Olin yhtenä kesänä töissä sahalla ja sain tietysti kunniatehtävän: sorkkia teräspiikillä märät kuorijätteet linjalta. Siinä piti olla linjan alapuolella ja kaikki se vesi tippui linjalta naamalle.
  Kun sain kasaan matkalippurahat Kööpenhaminaan ja takaisin, otin loparit.

  VastaaPoista
 84. Kissasi kunniaksi: Berliinissä Iineksen kanssa.

  Kone on pysähtynyt putken päähän. Ihmiset nousevat ylös ja hamuilevat tavaroitaan hyllyiltä.

  Iines: Sinä sitä vaan istut siinä kun tatti vaikka pitäisi lähteä koneesta. Saisit nyt nostaa ainakin mun takin tuolta ylhäältä.

  Vaari: Minä istunkin tässä kuin tatti, kunnes viimeinenkin kaupparatsu on lähtenyt koneesta. Mitä suotta seistä siellä hihnalla laukkua odottamassa kun voi istua täällä. Otanpa samalla pikku ryypyn.

  Iines: Et varmana ota! Minä en kyllä kehtaa tulla kentälle, jos mies vieressä haisee viinalle.

  Vaari: Niin, voithan sinä tosiaan jäädä tänne koneeseen. Se lähtee tunnin päästä takaisin Hesaan.

  Iines: Pikkuisen kun sanoo, niin heti aletaan huutaa! Tää on just sitä naisen alistamista, josta minä tuossa matkalla sinulle puhuin.

  Vaari: Nyt en oikein ymmärrä...

  Iines: Niin, niin, shinä et oikhein ymmärrä, kun olet niin päissäshkin.

  Vaari: Mutta enhän minä sössötä tuolla lailla.

  Iines: Mutta kohta sössötät. Olet ottanut tällä matkalla jo kolme konjakkia ja kaksi ryyppyä omasta pullosta, kai minä ne näin.

  Vaari: No mikä määrä tuo nyt on? Ja haittaako se sinua?

  Iines: Jaa että haittaako. Äskenkin yksi rouva katsoi sinua tosi pitkään, kun otit omasta pullosta. Arvaa hävettikö minua?

  Vaari: Jaa SE rouva. Se sama, joka iski minulle silmää, kun sinä paasasit siitä fallokratiasta.

  Iines: Iski sinulle silmää! Mikähän virolainen huora sekin mahtoi olla? Se tosiaan puhuikin jotenkin aksentilla. Kyllä minä kuulin, kun se istui heti tuossa käytävään toisella puolella.

  Vaari: Hyvän näköinen hani se ainakin oli.

  Iines: (Vaikenee, nousee jäätävin katsein käytävälle ja lähtee kohti uloskäyntiä)

  Vaari: (Poimii kaikki tavarat ylähyllyltä, ottaa vielä yhden huikan ja lähtee Iineksen perään.)

  -Saa nähdä, jatkuuko-

  VastaaPoista
 85. Kyllä, itkin.

  http://www.youtube.com/watch?v=Us-TVg40ExM&feature=channel

  VastaaPoista
 86. Hoijakkaa, heräsin tuosta sohvalta, tarvii könytä sänkyyn, kommentoin vain lyhyesti tällä erää näitä muutamia kohtia... :)

  van Vaari: "mutta mieleen jäi vain kuva hiukan ahdistuneesta, itseensä käpertyneestä maalatusta nukesta, joka on sitä mieltä, että suomen vainottu älymystö, intelligentsija, istuu juuri tässä."

  No niin, samaa mieltä. Tämän olen kait jo aiemminkin todennut. Ja jos joku on sitä mieltä että Oksanen on jotenkin viehättävä, niin hieraiskoon silmiään uudelleen: varsin epämillyttävä pakkaus kokonaisuutena, valitettavasta. Heti tämän sanottuani täytyy todeta, että Oksanen ei joutunut olemaan yksin, vaan Maria V. oli ihan samanlainen maalattu nukke epäviehättävyyksineen. Ei uskoisi häntäkään naiseksi! Ei värähdä...

  van Vaari: "Mitä meidän kaikkien ystävä Sofi siellä oikeastaan sanoi? En minä vaan tiedä."

  Jaa, hiukanhan tuo oli kuin lahna kuivalla maala: suuta aukoi, mutta oikein mitään ei kuulunut...

  Sofi sanoi mielestään jotain "lievittävää" miesten väkivaltaisuudesta: "Miehet yksilöinä eivät ole väkivaltaisia".

  Siis niinkun mitä ja voi että?
  Minusta asia on juurikin päinvastoin: Miehet yksilöinä (ei kollektiivina) ovat väkivaltaisia.

  No niin, nyt futonille...

  VastaaPoista
 87. Vaari, hillittömiä nuo Iines-parodiasi! Mikään ei ole ankeampi kuin huumorintajuton, pikkuasioihin takertuva, kaiken ylösalaisin kääntävä, omassa tylsyydessään marinoitunut nalkuttava nainen.

  Paitsi sellainen "mies".

  Tuollaisen jos loppuun väsytetty puoliso päästäisi päiviltä niin sietäisi saada tuomion kevennettynä versiona. (Tosikoille tiedoksi: viimeinen kappale on vitsi.)

  VastaaPoista
 88. Eipä Sofi Oksanen tosiaan eilisen ohjelmassa paljoa suunvuoroa saanut, kun illan emäntä Maria jo puhui päälle. Sitä en oikein ymmärrä, miksi herraväkeä niin kovasti häiritsee Sofin ulkonäkö? Eihän sillä pitäisi olla vaikutusta siihen, mitä hän sanoo? Voimmehan laittaa vaikka silmät kiinni ja vain kuunnella, jos kasvojen ehostus tai persoonalliset vaatteet ärsyttävät. Delilah

  VastaaPoista
 89. Minäkin siis jo tuolla yllä harmittelin tuoreeltani illalla juontaja Maria Veitolan päällekäyvää narsismia, joka söi naisvieraan mutta antoi tilaa miehille - eikö tälläinen naistyyppi ärsyttänyt ollenkaan näitä meidän fiksuja miehiämme?

  Eihän Veitolalla ollut esittää Sofille yhtään tuoretta tilannetta avaavaa kysymystä, vaan hän toisti jo kaikille tutut pari kolme kysymystä ja puhui sen jälkeen Sofin päälle, joka selvästi tunsi myötähäpäeää Veitolan riikinkukkomaisen käytöksen ja olemattomien toimittajan taitojen vuoksi. Mistä näitä kouluttamattomia narsisteja oikein televisioon sikiää? Veitolalla olisi ollut tuhannen taalan paikka tyydyttää valistuneiden katsojien tiedonnälkä, mutta tuossa näkyy koulutuksen merkitys: asian sijasta Veitola esitteli anorektista habitustaan arvellen mitä ilmeisimmin olevansa vielä viehättävä. Pyöreäposkinen Sofi vaikutti viattomalta pikkutytöltä tämän kotkan rinnalla.

  VastaaPoista
 90. Kyllä on Vaarin sulkakynä taas lentänyt - hillittömästi, niin kuin Kuunkuiske osuvasti sanoo!

  Kiitän ja kumarran roolista, johon mieluusti samaistun, vaikka in real life olisinkin kiellon sijasta jäänyt Vaarin kanssa penkkiin tai ehkä ihan syliinkin istumaan ja ottamaan napanteria sillä aikaa kun muut rynnivät kiirehtimään kuka mitäkin tarpeetonta ja turhaa.

  Mutta loistavaa tilanne- ja luonnekuvausta sitä suolletaan sieltä naapurin saunamökistä tai herraties mistä tuosta vaan, ilman eri käskyä tai kutsumusta, ja ilman sanottavampaa perspiraatiotakin ilmeisesti. Niin kevyttä, niin soljuvaa. Kiitos, Vaari!

  VastaaPoista
 91. Silloin blogin loukosta, herrasmiesten joukosta, Tapsukka nyt esiin astuu, sanoo: kappas perhanaa! Meitä miehiä moittikaa miten vaan, mut naiset säästäkää, muuten blogista kehno muisto jää.

  Niin - minusta se ohjelma oli tv:n muuhun tarjontaan nähden ihan pirteä. Ja teilläpä on ranttu maku, sillä minä näin siellä kymmeniä ihania naisia: etupenkilläkin yleisössä istui sellaisia enkeleitä, että kuolasin kuin piispa naispappeja.

  Mariahan on rooli! Ja hyvinhän Veitola siinä pysyi, vaikka Koivusalo nokkelasanaisena miehenä meinasikin hänet siitä tiputtaa. Ja Sofia oli yhtä coolin fiksu kuin aina ennenkin.

  Mutta ei tietenkään niin fiksu kuin me.

  Seuraa hetken hiljaisuus, ehdotus on outo, uus.
  Haa, nyt naisten parvessakin syntyy kohinaa:

  VastaaPoista
 92. Vanhapiika muuan kas,
  umpilampi parrakas,
  heittää ketoon hidalgon,
  jolla nimi Tapsan on.
  "Mitäs herra suutaan soittelee ja hääräilee,
  me tehdään niin kuin naiset määräilee."

  No juu juu, Tapsa, tietenkin se on naimaton vanha nainen, joka laukoo kitkeryyksiä puutteessaan.

  Siis toki Veitola on roolissa, mutta kaipa sen voisi tehdä myös hyvin! Minusta on katsojien ajan tuhlaamista kutsua paikalle kirjailija, jonka sanan päälle puhuu ja räpsyttää, ja sitten toisaalta vaikenee kuin hymyilevä lammas, kun mies puhuu. Kuka tällaista jaksaa katsoa? Kunnon viihteessä on joko elämänmakua tai sitten särmää. Tässä oli vain rooli, joka aliarvioi myös kaikki ohjelman vieraat. Koivusalokin joutui paikoin laskeutumaan Veitolan tasolle ja lässyttämään katsojille, vaikka on selvästi ajattelevainen ja pohdiskelevainen hyvä ilmaisijatyyppi. Jazzmuusikko taas oli kuin puusta pudonnut kun ei tiennyt, olisiko oma itsensä vai rupeaisiko lespaamaan juontajan tavoin.

  VastaaPoista
 93. Sillä aikaa kun naiset teroittavat sähisten kynsiään vaunun loukossa, voimme me rosvot jatkaa matkaa kohti Sierra Madren takana möllöttävää kuuta.

  Iines ihmetteli, miksi Pikku-Pete ja Iso-Pat (ganstereita molemmat)eivät reagoineet ollenkaan siihen, että Maria ei antanut naisen puhua vaan vehtasi vaan siinä miesten kanssa.

  Itse ainakin olin ladannut odotukseni niin vahvasti Sohviin, että nuo kaksi piipittävää pikku-ukkoa siinä jotenkin unohtuivat. Yrittihän se Pekko aikamiespoika sanoa, että häntä on haastateltu uuden leffan johdosta 127 kertaa ja joka haastatteljalla oli sama aloituskysymys kuin Marialla. Muuta ei hänestä mieleen jäänytkään.

  Jazzmies taas oli pihalla koko ajan ja varmaan katui suostumustaan tulla kaiken kansan eteen häväistäväksi.

  Mielestäni Maria ei antanut miehille yhtään enempää tilaa kuin Sohvillekaan. Kun miesparkoja oli kaksi se aiheutti vain sellaisen näköharhan.

  Olen yhteisen Berliinin-matkamme jälkeen vahvasti sitä mieltä, että jos Marian haastateltavana olisi ollut sata miestä ja yksi nainen, Iines olisi joka tapauksessa valitellut, että naiset saivat taas ohjelmassa vähemmän aikaa kuin miehet. Tästä naisten syrjimisestä on tullut Iinekselle sellainen itsestään laukeava automaatti, ettei hän sitä enää itse huomaakaan.

  Anonyymi ihmetteli, miksi Sofin ulkonäkö häiritsee herraväkeä.
  Tuskin se ketään häiritsee, mutta saahan sitä ihmetellä. Jos Koivusalo olisi tullut munasillaan ruutuun häntäkin olisi ehkä hiukan ihmetelty. Tuskin se kuitenkaan olisi ketään sanottavammin häirinnyt. Onhan meillä pitkä perinne saunomisesta ja alastomuuteen on sillä tavalla jo totuttu.

  Koko ohjelmassa minua myötähävettivät eniten ne kolme tyttöstä, joista yksi oli Suomen seksikkäin tavis, vai miten se meni.

  Nämä raukat olvat pakkeloineet naamaansa varmaan kaksi tuntia, valinnee hartaasti esiintymisasunsa, käyneet kampaajalla ja mani- sekä pedikyyrillä ja sitten tulee hössäävä juontaja ja hoitaa koko missifinaalin kolmessa minuutissa. Kyllä siihen olisi sentään pitänyt neljä minuuttia käyttää!

  Ja mitä täytistä se akkalauma katsomossa oikein koko ajan taputti! Olisi ollut edes yksi hyvä vitsi tai terävä repliikki, mutta kun ei sitten yhtään mitään. Varmaan lattiamanu taustalla nosti aina parin minuutin välein ylös lapun, jossa luki "Taputtakaa!" ja kansa totteli.

  VastaaPoista
 94. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 95. Kuunkuiske sanoi:

  "Tuollaisen jos loppuun väsytetty puoliso päästäisi päiviltä niin sietäisi saada tuomion kevennettynä versiona."

  Siis tämä repliikki tuli naisten puolelta, ei herrasmiesten joukosta, jossa hidalgo nyt esiin astuu, sanoo: "Senores! Meille tehkää mitä vain, mut naiset säästäkää! Muuten teistä kehno muisto jää."

  Toistan vielä: Vaikka nainen nalkuttaisi miehen lähes hengiltä hänelle ei saa rypistää paheksuvasti kulmiaan tai sanoa vastaan. No ei saa, saatana! Uskokaa nyt! Se menee tilastoihin.

  VastaaPoista
 96. Kohtaus Torronsuolla, osa 1:

  I: Hei, minä tulin nyt.
  J: Jaa, terve.

  I: Voi kuinka hieno kapine!
  J: Mitä, missä... ai niin tämä...

  I: Hui, ihan värisyttää, kun se on niin komea.
  J: No ei ihme, kun sinulla on unohtunut paidan napit auki... Laitetaan ne kiinni, nuin.

  I: Ah, kuinka näppärät sormet...
  J: Niin... näillä kelpaa kyllä näppäillä.

  I: Ja vahvat kädet...
  J: Tämä on ihan kevyt... tällainen High Dynamic Range...

  I: Oi, minua ihan huimaa...
  J: Älä nyt... se tarkoittaa vaan, että otetaan kolmesti tai useammin...

  I: Useammin... Ota vaan!
  J: ... ja valotetaan niitä eri tavoilla ja ne laitetaan ne päällekkäin...

  I: Oh, päällekkäin...
  J: Niin ne ali- ja ylivalotetut...

  I: Apua... entä takaa- ja eestävalotetut...
  J: Mitä... ei sellaisia olekaan...

  I: Ei, ei... sehän olisi kauheaa...
  J: Niin... millainen sinulla on?

  I: Oi... en näytä...
  J: Näytä nyt...

  (jatkuu)

  VastaaPoista
 97. Jassoo, semmoista tarinaa pukkaa, että ihan punastuttaa täällä yksin pallilla istuessa.

  Jos nyt ihan suoraan sanon, niin tuo alimmainen Tapsan on kyllä oikein ihku. Siinä valotetaan asiantuntijan ottein jopa se, miten HDR-kuva otetaan, mikä asiantuntemattomille selitettäköön. Kolmesti pitää laukaista. Jäämme sydän pamppaillen odottamaan huipennusta, siis loppuhuipennusta.

  VastaaPoista
 98. Vaari se jaksaa verrattoman tarinointinsa ohella äksyillä ja kaivella miesvihaa sieltä, missä sitä ei ole.

  Minä ainakin rakastan miestä, siis en miehiä vaan miestä, ja toivon, että tämä vivahde ymmärretään.

  Kesällähän kirjoitin kauniisti, miten nainen tahtoo alistua miehen alle ja avautua kuin kukka. Tuin tässä voimallisesti erään miespsykologin (joku Dunderfelt tms.) näkemystä naisen halusta.

  Miksi ihmeessä kukaan ei sanonut tuosta kirjoituksesta, että Iines se tietää paikkansa miehen alla. Taisi korkeintaan ystävämme HG haukkana mainita korvarysän halvoista viettelyistä jotakin.

  Tee niin tai näin, aina joku räksyttää jossain laidalla. Tämä kaikella rakkaudella sanottuna, sillä tykkään kyllä kovasti sekä Vaarista että HG:stä.

  VastaaPoista
 99. Avatar,

  tuo onkin se pointti, hetki ennen raatelua. Kunpa joku kirjoittaisi siitä yhtä paksun kirjan kuin Alastalon salissa. Ja vain tuosta hetkestä.

  (Tätä pysähtyneisyyden ja hiljaisuuden taustaa vasten taputan kätösiäni Hyrylle pikkunobelista. Muuten - en ole ainuttakaan ehdokasta lukenut, mutta uskallan sanoa.)

  VastaaPoista
 100. "Miksi ihmeessä kukaan ei sanonut tuosta kirjoituksesta, että Iines se tietää paikkansa miehen alla."

  En vielä kesällä . . .

  . . . mutta tällöin:

  Maa lumen tulla
  21. marraskuuta 2009 10:31

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 101. Jahas, kun tuosta ei nyt vain oikein tiedä, onko sarkasmia vai ei.

  Joka tapauksessa muillekin kun Kulmantakaiselle linkki kesäiseen Dunderfelt-kirjoitukseen, jos nyt joku sattumoisin on lukemisen puutteessa.

  VastaaPoista
 102. Muistaakseni me Iines sinua moitittiin ankarin sanoin perinteisesen stereotyyppisesen naiskuvan viljelystä?

  Toki se on tottakin, ihan niin kuin stereotypiat ovat totta. Kuin seisovat kellot. Oikeaan aikaan kuuluu naksahdus ja se on menoa.

  VastaaPoista
 103. Minusta Tapsan olisi hyvä muistaa jatkokertomuksen seuraavia jaksoja pohdittaessa mm. herkkyyden merkitys onnistumiseen ja laatuun, reilu mutta riittävän varovainen etuveto ennen laukaisua (odota hetki, vältä värinöitä) sekä kunnon alustan käyttö (välillä jalusta voi olla hankala) jotta kohteen tarkkailu ja mahdollinen käsittely on vaivatonta ja mukavaa sekä tulokulma asian ytimeen ongelmaton...

  VastaaPoista
 104. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 105. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 106. Iines,
  aivan älytön tuo kommenttini tuolla aiemmin. Johtuu siitä, kun en ole koko päivänä saanut kirjoittaa. Tapahtui eräänlainen ylivuotoilmiö, huleveteen verrattava rännisyöksy.
  Pahoittelen.
  (Poistan sen).

  Sekin harmittaa, kun Sibelius leimataan natsiksi. Onkohan se totta?

  VastaaPoista
 107. Juu, Tapsa, sain pyyhkeet stereotyyppisestä naiskuvasta muistaakseni juuri sinulta tai oliko se sitten Vaarukalta - en jaksa tarkistaa.

  Avatar, oliko Sibelius natsi - mikä hieno kysymys - jos joku tietää, voisi vastata tähän tuon uuden keskustelun alla, sillä sopii aihepiiriin - kytkös kyllä löytyy. On helpompi lukea sieltä kun ketju on alussa.

  Vaan nyt pitää tuijottaa Pokka pitää - jakso!

  VastaaPoista
 108. Kohtaus Torronsuolla, osa 6:

  J: Beibi, tule ja vikise!
  I: Mitä... mitä saatanaa... kouraisitko sinä homekorva minua vasemmasta pakarasta!?

  J: Äh... no... vahingossa osu...
  I: Vai vahingossa osu! Jumankeikka jätkä älä siinä inise. Kyllä se oli ihan selkeä seksuaalinen kouraisu... Kuorit kuin jotakin Viron hutsua! Miksi sinä minua oikein luulet, joksikin vosuksi vai?

  J: Ei kun... sinähän itse...
  I: Mitä minä itse? Puhu perkele, äläkä änkytä äijä. Mitä minä itse?

  J: Sinähän kirjoitit... että siellä hau... hautajaisissa...
  I: Hau hau itsellesi. Että jos nainen on käynyt hautajaisissa, niin sitä saa joka hampuusi kouria perseestä, niinkö?

  J: Ei kun... niin kun.. se sukulaisesi kouri sinua ja sinä tykkäsit siitä...
  I: Mitä vittua? Että ihan insestiä sitä on muka harjoitettu maahanpanijaisissa... Nyt kuule nulikka sotket panijaiset pahan kerran!

  J: Mu... mutta silloin sinä et suuttunut, nauroit...
  I: Että sinäkin tuppimulkku meinasit ryhtyä naisten naurattajaksi, kun kerran muutkin ja ihan hautajaisissa?

  J: Äh... mutta sinähän kirjoitit, että haluat alistua miehelle ja avautua kuin kukka...
  I: Ja sinä kuvittelet nyt sitten olevasi joku halukas hortonomi?

  J: Niin... miksen...
  I: Sen pitää olla Mies, isolla ämmällä, saatana!

  J: Häh?
  I: Kyllä te miehet olette sitten yksioikoisia putkiaivoja. Tätäkään selvää asiaa te ette tajua. Kaikki pitää vääntää rautalangasta.

  J: Niin...
  I: Minä selitän, taas kerran: kun nainen kohtaa sellaisen Miehen, joka arvostaa naista, kunnioittaa naista ja kohtelee naista tasa-arvoisena ajattelevana ihmisolentona, eikä pyri naista alistamaan...

  J: Siis ei pyri naista alistamaan?
  I: Nimenomaan! Sellaiselle karvarintaiselle Miehelle, joka ei pyri naista alistamaan, nainen haluaa alistua.
  Onko tämä nyt niin vaikea tajuta?

  J: Ei.. ei kai...
  I: No, mitä vielä odotat? Tee jotakin. äläkä seiso siinä se vehje kourassa!

  VastaaPoista
 109. No nyt meni aamukahvit väärään kulkkuun, Tapsa! Niin herkullista, että olen ravittu näin aamutuimaan.

  Laudatur plus tästä sketsistä, olet sinä ihan mahdoton sanojen ja tilanteiden asettelija. Huomaat kaiken ja poimit parhaat palat kynäsi päähän. Noilla kyvyillä vuollaan kyllä kultaa.

  VastaaPoista
 110. Perkutarallaa, Tapsa!

  Tästä lähin nimesi olkoon Mannerheimintien Väinö Linna.

  Pohdin eilen tuota "kekäle kädessä"-tematiikkaa ja sain tehdyksi harjoitelman aiheesta "Iineksen kanssa hotelli Atlanticissa".

  Onneksi en lähettänyt sitä. Minulta oli kuin olikin jäänyt eräs oleellinen asia huomaamatta. Sinun versiosi tapahtumien kulusta on nähdäkseni lähes täydellinen.

  Aluksi oudoksuin Iineksen kiroilua, mutta luulen, että juuri noin hän olisi sanonut (vilkaistuaan ensin ympärilleen, ettei entisiä oppilaita ollut näköpiirissä).

  Kiroilun avulla on helppo ikäänkuin piiskata itseään kohti sitä, jota ei haluaisi muille myöntää, mutta johon tietää kuitenkin joutuvansa, vieläpä omasta palavasta halustaan. Edes huovan puute ei tässä tapauksessa olisi estänyt sitä, minkä tapahtuman piti.

  Siitä olen kuitenkin iloinen, että hävisin juuri Sinulle, Tapsa. Kainuulainen, jo edesmennyt ystäväni Semmi tapasi sanoa: "Kun kaveri saa, sitä on itselläkin heti parempi olo."

  VastaaPoista
 111. Vaari,

  vilkaisu ympärille ei kannata, sillä entisiä oppilaita on joka paikassa.

  Ne ovat myyjinä paikallisessa pitkäripaisessa, naapurikaupungin pitkäripaisessa, rintaliivikaupassa - ostin kerran rintaliivit Jarnolta, entiseltä tähtioppilaaltani, joka oli tavaratalon kassalla, taitteli liivit nätisti ja pani läpinäkyvään pussukkaan.

  Päivittäisruokamyymälässäni on useita entisiä oppilaita, pankkineitini on entinen oppilaani - hänen avullaan olen laskenut, onko minulla varaa tiettyyn autoon, samoin vakuutusneuvoja, eikä vähä mitään, entinen oppilas on myös tämän taloyhtiön isännöijä.

  Pikkukaupungin kiroja, vaikka oppilaita vastaan ei ole mitään, heitä on hauska nähdä, muttei välttämättä joka halvatun asiointitiskin päässä.

  Ja Vaari, teikäläisen tarinat ovat yhtä hyviä kuin Tapsan, ei teitä voi asettaa jonoon.

  VastaaPoista
 112. Ilman muuta, Iines, ei van Vaarin tarinat suinkaan häpeä minun kustenjuostujeni rinnalla. Päinvastoin - van Vaari saa niihin sellaista notkeaa säihkettä, jota kadehdin ihan avoimesti.

  Me olemme van Vaarin kanssa molemmat kaupallisia kirjoittajia ja tunnemme toistemme tyylit jo siitä. Seilasimme näet takavuosina jokilaivalla Volgalla aika dramaattisissa merkeissä. Monta mutkaa oli veessä.

  Manskun Linna on muuten liikaa - Rööperin Ruuneperi riittää.

  VastaaPoista
 113. Loistavia olette molemmat.

  Koskaan en ole muuten ymmärtänyt käsitettä kaupallinen kirjoittaja. Eikös kaiken tekstin ole tarkoitus myydä itsensä?

  VastaaPoista
 114. "Ja Vaari, teikäläisen tarinat ovat yhtä hyviä kuin Tapsan, ei teitä voi asettaa jonoon."

  Juu, ei meitä jonoon voi eikä kannata laittaa. Emmehän me kilpaile missään emmekä mistään tai kenestäkään. Joskus vain käy niin, kuten äsken, että kirjoitimme samasta aiheesta ja kun toinen osui paremmin maaliin, sanoin sen ääneen.

  "Kaupallinen kirjoittaja" on tosiaan aika merkillinen kirosana.
  Olen itse kuullut sen kahdeltakin hyvin menestyneeltä kirjailijalta. Siihen on turha väittää vastaan. Useilla ihmisillä on joku omalaatuinen usko, jota ei voi kääntää nurin edes rautakangella.

  Jos pohjiin asti mennään, niin Iines on täysin oikeassa kaiken tekstin kaupallisuudesta. Hän Itsekin tekee tekstiä, joka "käy kaupaksi". Ei täällä muuten olisi tällaista vilskettä.

  Tuhannet ja taas tuhannet blogistit kirjoittavat tyhjään avaruuteen saamatta ainuttakaan vastausta. He ovat varmaan niitä epäkaupallisia "oikeita" kirjoittajia.

  "Vaari se jaksaa verrattoman tarinointinsa ohella äksyillä ja kaivella miesvihaa sieltä, missä sitä ei ole."

  Tähän palataan jossain vaiheessa. Juuri nyt hoidan käsistäni pikatilauksen, jonka sain aamulla ja huomiseksi puoleenpäivään on kaiken oltava valmista.

  "Minä ainakin rakastan miestä, siis en miehiä vaan miestä, ja toivon, että tämä vivahde ymmärretään."

  Juu, tätä vivahdetta minun putkiaivoni eivät kunnolla käsittäneet, mutta Tapsapa käsitti!

  Ehkä se johtuu siitä, että ympärilläni on aina pyörinyt suuri joukko naisia. Jos sanoisin ääneen, etten pidä naisista, joku niistä loukkaantuisi.

  Palaan vielä tuohon marttyyri-kuvaan. Pikkupoikana sain mennä enoni kanssa joskus katsomaan länkkäreitä. Hän opetti minulle heti kärkeen, mikä ero on hyvillä ja pahoilla miehillä: "Hyvillä on kammattu tukka, puhtaat vaatteet ja puhdas, valkoinen lierihattu. Pahoilla tukka on sekaisin, niillä on musta hattu, jonka hikinauha on märkä. Ja niiden vaatteetkin ovat sotkuiset."

  Luulen, että käsitykseni koulun kuvataulun marttyyreistä on peräsin noista lännenkuvista. Marttyyrit olivat liian siistejä, jotta heille voisi käydä huonosti. Jellonat popsivat ehkä ne kaksi mustaa pahista, joilla ei ollut edes kunnon vaatteita, mutta siistit ihmiset ne jättivät rauhaan.

  Näkihän tämän oikeassa elämässäkin! Kylän kirkkoherralla oli aina siistit vaatteet ja hän oli hyvä ihminen. Jokelan Tuomo, onneton juopporatti taas kulki paikatuissa roimahousuissa ja likaisessa villapuserossa. Siinä oli huonon ihmisen perikuva.

  Ei helvattu. Nyt muihin töihin. Ei Allah laiskoja elätä!

  VastaaPoista
 115. No, Vaari, teinpä uusimmasta postauksestani nyt sellaisen, jota ei ehkä voi sanoa myyväksi tai yleisöön meneväksi. Se on kuitenkin ihan minua, muistelus.

  Saa nähdä, uskaltaako kukaan sanoa siitä mitään. Toivoisin, että versoisi jokin keskustelu. Jännä odottaa, tuleeko mitään - vaan nyt on hiljainen pikkujouluviikonloppu monella.

  VastaaPoista
 116. Kai sitä keskustelua olisi, kenties, mutta sensuuri tappaa keskustelun tehokkaasti.

  Katsoin äsken "Totuuden hetki" -ohjelmaa, siinä oli todella moraaliton nainen, järkytyin ja menin ihan mykäksi ihmetyksestä...

  Kaikenlaista sitä on...

  VastaaPoista
 117. Kyllä minä mieluusti kuulisin, mitä ajatuksia uusin kirjoitukseni herätti. Kerro ihmeessä! Aihe on varmaan vaikea, mutta toisaalta siitä voisi versoa vaikka mitä. Aloita rohkeasti.

  Sensuuria ei täällä ole, mutta kyllä minun tulee ottaa huomioon kaikkien keskustelijoiden mielipiteet, parhaani mukaan.

  VastaaPoista
 118. No mutta mihin se hautajaistarina katosi? Vai kummitteleeko täällä? Vai kävikö niin, kuin olet kertonut joskus käyneen, että poistit päreen, johon ei tullut kommentteja? Laajat kansalaispiirit odottavat vastaustasi.
  Nimimerkki "Joukko huolestuneita Itä-Helsingin asukkaita."

  VastaaPoista
 119. Niin kävi, että aloin hävetä huonoa kirjoitustani. Odotin innokkaana.

  Onhan se huono, jos kukaan ei sano mitään.

  VastaaPoista
 120. Minä vähän luulen, että sinut on hemmoteltu pilalle, Iinukka. Tiedätkö ketään muuta, jonka yhteen päreeseen tulee lähemmäs 300kommenttia?

  Tai tiedätkö ketään muuta, joka joskus joutuu hiukan paimentelemaan kommentaattoreita, jakelemaan porttareita ja antamaan nuhteita?

  Käypäs vainenkin Seiska-lehden blogeissa katsomassa Tuksu Tukiaisen uusinta. Kommenteissa hänet nytkin haukutaan horoksi ja ties miksi. Tätä on jatkunut jo pitkään, mutta aina vaan nainen uskaltaa jatkaa. Urhea ihminen!

  Ja tämän tehtyäsi palauta hautajaiset käsittelyyn, ole niin ystävällinen. Tänäänhän kaikki lukijasi ovat valmistautumassa presidentinlinnan kutsuihin. Joku meikkaa, joku on lainaamassa frakkia, joku on pikkujoulussa. Vain sinä ja minä valvomme, tosin eri syistä.

  Tunnen muuten Vilppulan hyvin. Siellä on sellainen avovankila...

  VastaaPoista
 121. Iines: "Kyllä minä mieluusti kuulisin, mitä ajatuksia uusin kirjoitukseni herätti. Kerro ihmeessä! Aihe on varmaan vaikea, mutta toisaalta siitä voisi versoa vaikka mitä. Aloita rohkeasti."

  No juuri piti kirjoittaa, mutta olit ottanut sen pois :(
  Näen sen tekstin kyllä vielä RSS-lukijassani, ei sen puoleen...mutta eihän sitä voi kommentoida vaan se pitäisi olla täällä esillä...
  Aihe on kyllä haastava ja se herätti minussa enemmänkin kysymyksia, kuin kommentteja, lähinnä sinulle...

  Iines: "Sensuuria ei täällä ole, mutta kyllä minun tulee ottaa huomioon kaikkien keskustelijoiden mielipiteet, parhaani mukaan."

  Niin kaikkien, toivottavasti myös minun. Olin hämmentynyt reaktiostasi, kun et ensinnäkään ymmärtänyt miksi tämä eräs nainen jätti hyvästejään sinulle ja sitten kun tämä selostaa asian (voisi jopa sanoa, että loukkavaan tyyliin minua kohtaan), jota sinä et ollut edes rekisteröinyt, niin tulistuit minulle. Kyse oli yhden naisen tulkinnasta, herkkyydestä ja ylireaktiosta (en puhu sinusta) ja joka teki ihan samaa sivulauseissa ja piilopiikittelynä, ja josta huomautin sinulle, mutta minun huomautukseni ei sinua hetkauttanut.

  Tasapuolisuus on se mitä toivon.

  Iines: "Niin kävi, että aloin hävetä huonoa kirjoitustani. Odotin innokkaana."

  Äh - olet liian hätäinen ja tottunut liian hyvään ;)

  Luin sen päreesi kyllä hyvän tovin sitten, mutta en viitisinyt olla siinä suuna päänä kommentoimassa heti, vaan jätin muille tilaa. Lisäksi olin hiukan suivaantuntut sensuuristasi ja epätasapuolisuudestasi.

  Iines: "Onhan se huono, jos kukaan ei sano mitään."

  Älä nyt. Anna ihmisille aikaa, voi olla että nyt todella porukka on pikkujouluissa, vaikka viime viikonloppu oli kait se "pääpikkujouluviikonloppu"...
  Ei se huono kirjoitus ollut missään nimessä, mutta siihen näkökulman tai kommentin muotoileminen voi olla haastavaa. Älä hätäile vaan pistä kirjoitus takaisi, kyllä siihen kommentia tulee. Uskon niin!

  VastaaPoista
 122. Kristittyjen vainot eivät ole suinkaan loppuneet. Miljoonia kristittyjä on murhattu viime vuosikymmninäkin Afrikassa ja arabimaissa. Suuri osa pakolaisista on kristittyjä, jotka ovat paenneet henkensä uhalla. (ks. "Persecution of Christians" Wikipedia.)

  VastaaPoista
 123. Van Vaari: "Minä vähän luulen, että sinut on hemmoteltu pilalle, Iinukka. Tiedätkö ketään muuta, jonka yhteen päreeseen tulee lähemmäs 300kommenttia?"

  Olet asian ytimessä, Vaari. Hemmoteltu olo on varmaan Iineksellä ja hän on tottunut liian hyvään.

  Van Vaari: "Tai tiedätkö ketään muuta, joka joskus joutuu hiukan paimentelemaan kommentaattoreita, jakelemaan porttareita ja antamaan nuhteita?"

  Niin, tämä on ainoa blogi (toistaiseksi) josta minut on ajettu pois, kommenttejani on sensuroitu ja mielipiteen muodostamistani on koitettu ohjata. En nyt laske mukaan puhtaita feministiblogeja, jotka on yleensä ennakosensuroitu tyystin. Ne ei julkaise muuta kun omaa ideologiaansa myötäsukaan silittäviä hymistelykommentteja...

  Siitä ei kyllä synny 300 kommentin keskusteluja...

  VastaaPoista
 124. Anonyymi,

  itsekin totesin jossain aiemmin, että islamilaset vainoavat kotimaassaan kristittyjä ja tappavat muslimeista kristityiksi kääntyvät armotta.


  Jape, äläs nyt puhu kukkua, sinun mielipiteitäsi ei kukaan ole yrittänyt muuttaa, vaan silloin tällöin sanomistyyliäsi hieman asiallisemmaksi.

  VastaaPoista