13.12.2009

Tuo mies mua tuijottaa


Kolmetoistavuotiaana sain ehdot matematiikasta, ja äiti värväsi minulle opettajan yhdestä Ristosta, joka oli lomilla mökkiseudulla. Risto oli lukiolainen, matikkanero, ja sitä hullua mutta kaunista sukuhaaraa, josta mies-Ellikin sikisi.

Olin sitten kerran uimassa, kun Risto tuli rantaan ja huusi, että hänellä on tunti aikaa. Seisoi vesirajassa odotti. Uintikaverini nousi ketterästi, mutta minä jäin uimaan edelleen, pää veden pinnalla, muu osa alapuolella. Kun niitä rintojakaan ei saanut uimapuvun alla mihinkään piiloon, pomppisivat sietämättömästi kun kävelisin suoraan kohti. Minä en sitten noussut, vaan uin uimistani, ja kuulin, kun Risto kysyi kaveriltani, että mikä tota vaivaa. En vaan voinut kävellä häiritsevästi juuri saamieni rintojen kanssa miestä päin, kun toinen oikein vahtasi ja suoraan edestä. Ja reidetkin paljaana ja viiva näkyisi taatusti uikkareissa.

Nyt kun mietin asiaa, hukkasin kyllä hyvät sutinat Riston kanssa ujouttani, sillä hän oli selvästi kiinnostunut minusta, ja katsoi vielä useita vuosia myöhemminkin minua kauniisti ja lempeästi. Näitä hukattuja miehiä on elämäni virstanpylväinä enemmän kuin fyysisesti rakastettuja. En osaa sanoa, mitä olen menettänyt, vai olenko mitään. Paljon kauniita katseita kuitenkin muistan, erimuotoisia ja -värisiä silmiä rivissä.

Lukiossa opettaja antoi aineen aiheeksi Lapsuuteni leikkipaikat. Aiheesta oli määrä kirjoittaa niin, että listaa ensin paperille kaikki leikkipaikat, ja sitten numeroi ne tärkeysjärjestykseen ja kirjoittaa kustakin kappaleen, tärkeimmästä eniten, listan viimeisestä vähiten. Erillinen johdatteleva alkulause olisi hyvä, samoin lopetuslause, joka kokoaa leikkipaikat yhteen.

Ei minun aineessani ollut pallokenttiä, ei avaria kotipihoja, ei kaupungin katuja. Minä kirjoitin piilopaikoista, kuten ullakosta ja liiterin ylisistä sekä katosta, jolla kävin lukemassa. Huussissakin istuin jalat seinälle nostettuna, ja poistuin vasta, kun joku tuli sinne. Kaikissa näissä oli turvassa, hetken pois katseiden ulottuvilta, hetken pois isän juomiselta ja voi kuvitella kaiken hyväksi ja eläytyä kirjojen maailmaan. Ja jo ensimmäisenä koulupäivänä ihmismäärä ja hälinä kävi sietämättömäksi ja yritin karata koulusta kotiin, välitunnilla, mutta opettaja sai karkulaisen kiinni ja kuljetti takaisin.

Muistan ensimmäisen opettajanvuoteni, joka oli tuskaa. Olin niin jäykkä, että helmani taisi vapista ja sain usein nieleskellä pala kurkussa. Kärsin myös punastumisen pelosta, ja aina kun muistin sen, punastuin. Kun sitten eräällä luokalla pyysin esimerkkejä inen-päätteisistä yhdyssanoista, niin muuan Antti sanoi että "tuskanpunainen" ja virnuili. "Hyi olkoon, sää oot ilkee", huusi siihen joku hyvis. Ja minä tietenkin punastuin molempien suhtautumista. Koulusta lähdin sitten joskus kotiin ruokatunnille henkari takertuneena takin tamppiin, pyöräilin halki kaupungin ja huomasin henkarin vasta kotona, jossa tietenkin punastuin. Pidin henkarin. Se oli paksua tummanvihreää muovia, parempi kuin omani.

Hassua ajatella, että minusta tuli sittemmin työtovereitteni valitsema monivuotinen luottamusmies, joka toimi rohkeasti esimiestään vastaan, koska tämä oli tehnyt petoksen. Enää en myöskään punastele, tai jos punastun, en häpeä sitä.

Sekin on muuten hassua, miten rohkea ujo on. Hän joutuu elämään lujemmin kuin itsevarmemmat, hän joutuu kamppailemaan enemmän, kärsimään ja tuntemaan enemmän. Kaikki on ujolle itsensä likoonpanoa, heittäytymistä tilanteisiin, jotka muille ovat arkipäiväisiä. Ei ihme, että introvertit vaikuttavatkin - ehkä jopa ovat - ekstrovertteja lahjakkaampia ja syvällisempiä. Kenties jopa älykkäämpiä, sillä eikö nimenomaan tunne- ja älytason syvyys saa ihmisessä aikaan kriittistä suhtautumista asioihin? Vaan sitä en ymmärrä vieläkään, että ekstroverttia pidetään parempana kuin introverttia, jota ohjataan suuntautumaan ulos "kuorestaan". Introvertteja ei hyväksytä yhteiskuntaan omina itsenään.

150 kommenttia:

 1. Kun minä ajattelen, että nyt ne taas herjaa niin aivastan. Kun he oppivat sen he herjasivat juuri sitä.
  Tätä jäykkyyttä eivät ns. Suomen parhaat kouluttajat joilla opettajatausta huomanneet vaan tuomitsivat kerrasta poikki. Näkeehän sen, ettei toi osaa mitään ainakaan opettaa, oli loppulauselma ja sen jälkeen kiusaamisen idea oli legitimoitu myös opettajilta. Sen sijaan he kylläkin rakkauslaulu muistissaan ja oma ubermensch mielessään kertoilivat muille kansoille ja koulutettaville, että pitää antaa aikaa oppimiselle.

  Tätä olen liiankin paljon nähnyt: miten puhutaan suu vaahto rakkaudesta, kärsivällisyydestä, hyvyydestä ja lojaalisuudesta, toleranssista, dialogista jne mutta kaikki tähtää vain siihen, että he saavat sen sanoa.

  Varsinaisesta sisällöstä eivät olleet yhtään kiinnostuneita.

  VastaaPoista
 2. Lue vielä Iines minkä laitoin 413 postaus edelliseen päreeseen; van vaarille ja rr:lle lähinnä.

  VastaaPoista
 3. No miten se koulu nyt pystyisi yhtään mihinkään, kun kotikaan ei pysty. Ei ole olemassa esimerkiksi koulukiusaamista, vaan on vain väkivaltaa - miljöö on sivuseikka, juuret juontavat lapsuuden kokemuksista kotona.

  Ujoudenkin juuret ovat kait aina lapsuudessa + sitten tietenkin persoonallisuudenpiirteissä.

  VastaaPoista
 4. Keltikangas-Järvinen puoltaa hyvin paljon ujoja. Mutta minua ei aikonut nähdä.

  VastaaPoista
 5. Luin, ja tämän kirjoittamasi sieltä poimin, koska sopii tähänkin teemaan:

  Juostaan karkuun sitä mitä eniten tarvitaan; rakkautta.

  VastaaPoista
 6. Erilaisia temperamentteja - ujo tai ei-ujo.

  Ujous ei ole syvällisen synonyymi; ehkäpä ujo pyörii heikkoine itsetuntoineen tiukasti oman napansa ympärillä pintakerroksissa. Tai sitten ei.

  Sinä astuit - muodikkaasti sanoen - mukavuusalueesi ulkopuolelle ja uskalsit alkaa elää laajemmalla rintamalla. Kippis sille!

  Tulee mieleen Henry Millerin lausahdus, että ihmisen pitää murtautua ulos omasta vankilastaan, astua aurinkoon ja hengittää syvään.

  Kukaan muu ei voi ottaa askelia toisen puolesta, puhutaan sitten ujoudesta tai mistä tahansa muusta elämää rajoittavasta asiasta.

  VastaaPoista
 7. Ujous ei ole synonyymi syvällisyydelle, Kuunkuiske, mutta eikö ujoudessa ole kuitenkin elementtejä, jotka venyttävät ihmisen tunteiden reunoja, niin että empatia- ja sympatiataidoilla on tilaa kehittyä?

  VastaaPoista
 8. HG, rakkaus on antamista, muttei yksin sitä. Siihen kuuluu kai myös vastaanottaminen, kyky antautua. Nuo kaksihan eivät aina toteudu yhtaikaisesti.

  VastaaPoista
 9. Miksei niinkin.

  Yhtä lailla turvallinen lapsuuden tunneilmasto / turvaton lapsuuden tunneilmasto ja sata muuta asiaa kasvattaa empatiaan ja sympatiaan. En näkisi erityisesti ujouden olevan jalostava luonteenpiirre.

  Tuli mieleen kuvaus Hurstien järjestämistä joulujuhlista. Muistan lukeneeni jostakin, että siellä elämän ryvettämät ihmiset kohtelivat - ja kohtelevat varmasti edelleenkin - toisiaan harvinaisen sydämellisesti. Samassa veneessä.

  Empatia ja sympatia kumpuavat avoimesta sydämestä. Sitä toivoisi, että ujollakin olisi mahdollisuus pitää sydämensä ovet auki. Onkin, jos hän ilkeää näyttää tarvitsevuutensa eikä ole piikit pystyssä joka suuntaan.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 10. Kuunkuiske,

  mikään piirre yksinään ei ihmistä varmaan "jalostakaan".

  Minä puhun ujouden puolesta sen vuoksi, että sitä pidetään yksistään huonona ominaisuutena, heikkoutena, josta lapsi tulee suitsia pois.

  Jos ajatellaan, että tapa suhtautua ujosti maailmaan tulee osittain perimästä tai geenistä tai peritystä persoonallisuudenpiirteestä, tämähän tarkoittaa sitä, että lasta ei hyväksytä omana itsenään.

  En ole koskaan havainnut, että ekstroverttia lasta koetetaan kasvattaa introvertimpaan suuntaan. Jos näin tehtäisiin, sitä pidettäisiin henkisenä väkivaltana.

  Maailma tarvitsee hiljaisia ajattelijoita, varjoon vetäytyjiä, havainnoijia ja tarkkailijoita yhtä paljon kuin rohkeita eturiviin menijöitä.

  VastaaPoista
 11. Muistan Keltikangas-Järvisen suusta, että lapsi, joka ei ole koko ajan suuna päänä ja tuomassa itseään esiin, on amerikkalaisen mittapuun mukaan lähes outo.

  Ehkä vanhemmat palkitsevat lapsiaan ekstroverttiudesta siksi, että he kuvittelevat, että sellaisena selviää elämästä muiden ihmisten maailmassa vähemmin vammoin?

  Kuunkuiske (palailee illemmalla)

  VastaaPoista
 12. Kuunkuiske: olen samaa mieltä ujoudesta; se voi olla vätysmäisyyttä eli tahdottomuutta, vitaalittomuutta myös eikä aina mitenkään hyve.

  En lähtisi ollenkaan temperamenteistä: olivat ne mitä vaan.

  VastaaPoista
 13. Se vastaa sitä, että vaatii, että kaikki osaavat piirtää: jumalauta ota nyt kynä ja piirrä edes hevonen.

  VastaaPoista
 14. Rakkaus on antamista; omaehtoista antamista ilman että odottaa vastavuoroisuutta.

  VastaaPoista
 15. Ei tavallinen ihminen edes tajua, kuinka kauheaa on elää sosiaalisten pelkojen kanssa.

  VastaaPoista
 16. Koulumurhaajilla ei siis ole oikeutta ottaa muiden elämä mutta oikeus on olla eri mieltä. Se, että nuori menee ja ampuu on siis hirveää ja kertoo jostain muusta mutta taustalla on sama filosofinen taju miten maailma vääntää paraikaa irvakuvaa itsestään ja pienentää lopulta kaikkien elämää.

  Naiset ovat ruvenneet miehiksi ja kauniit naiset ovat vain objekteja tässä leikissä vaikka yksittäinen nainen ei sitä voi tietenkään kontolleen ottaa. En siis syyllistä yksittäisiä naisia vaan koen naiseuden menneen miesten maailmaan täysillä ja sitä edesauttoi etenkin naisasialiike (joka alkoi Suomesta ....brr mitkä sadistiset naiset ovatkaan olleet liikkeellä).

  VastaaPoista
 17. Iines:
  "En ole koskaan havainnut, että ekstroverttia lasta koetetaan kasvattaa introvertimpaan suuntaan. Jos näin tehtäisiin, sitä pidettäisiin henkisenä väkivaltana."

  Minun mielestä kokonainen kouluideologia on sitä.
  Mistä uskot ADHD ja muut luokittelut tulleen? Siitä, että vanhemmat eivät kestä ääntä ja äänekkäitä pentuja joille elämä on suurta seikkailua. Näille lapsille annetaan psykofarmakaa jotta sielu rauhoittuisi.
  Se on hirveää mielestäni ja jos tästä tehdään uusi tutkimus olen vakuuttunut, että vanhoillisissa perheissä on enemmän suvaitsemattomuutta juuri ääneen.

  VastaaPoista
 18. Minun hiljaisuus oli merkki idiootista joka ei saa kunnolla ulos sanoja mutta toisella se on vain silkkaa ujoutta tai häveliäisyyttä.

  Omnipotentin sosiopaatin määkintä ja melskaus oli vain kyky ottaa yleisö, kyky siirtää tunteita tai kyky olla retoriikassa vahva. Kukaan ei siinä uskaltanut olla eri mieltä koska kuten Tapsa P sanoo sosiaalinen herja on kauhea sadismin muoto. Mutta siitäkin saattaa selvityä hengissä jos on sinnikäs.

  VastaaPoista
 19. Tuo yllä esitetty ajatus siitä, että koko koulumaailma yrittää kasvattaa ekstrovertista introvertin, on aikamoinen oikaisu.

  ADHD-lapsi luokassa on erilainen oppija, haaste koko luokkayhteisölle. Se, että hänet koetetaan hiljentää, ei ole introvertiksi tekemistä, vaan työrauhallinen toimenpide, jos luokassa on 20 muuta ei-ADHD:tä, joiden samanaikainen etu pitää myös ottaa huomioon.

  Opettajilla on kuitenkin nykyään keinoja eriyttää opetusta, mutta kovasti eriytetty opetus on usein jostain isommasta kokonaisuudesta pois. Useimmilla opettajilla on nähdäkseni sydän paikallaan ja taito kohdata nämä ADHD:t ja muut erilaiset oppijat, mutta resursseja se vaatii, pienempiä ryhmiä ja jatkuvaa uuden oppimista ja kurssitusta.

  VastaaPoista
 20. Keltikangas-Järvisen huomautus, että lapsi, joka ei ole koko ajan suuna päänä ja tuomassa itseään esiin, on amerikkalaisen mittapuun mukaan lähes outo.

  Juuri tämä on se ydin.

  Opetamme lapsia pärjäämään itsensä esiintyöntämisellä, ottamisella ja lyömisellä. Näihin ei puututa, mutta hiljaisuuteen puututaan.

  Minusta tämä on aika järkky maailmankuva.

  VastaaPoista
 21. Introvertti ei muuten välttämättä ole ujo.

  Lähipiirissäni on hiukan yli kymmenvuotias poika, tyyppiä ujonsorttinen pikku tiedemiehenalku. Valloittava!

  Olen ihaillen katsonut, miten hänen vanhempansa sekä a) hyväksyvät hänen ominaislaatunsa että b) myös kannustavat häntä muiden lasten pariin.

  Poika jää herkästi omiin oloihinsa. Kun vanhemmat hiukan kannustavat, hän soittaa jollekulle ja lähtee kylään tai saa itse kaverin kylään. Ja molemmat viihtyvät.

  Joskus pieni tsemppaaminen on tarpeen ettei lapsi vetäydy sosiaalisesta kanssakäymisestä. Kavereita on muussa tapauksessa vaikea saada vanhempana vaikka haluaisikin.

  Mitä tulee muuten ujouteen, niin eihän siinä ole ominaisuutena mitään "vikaa" ellei asianomainen itse kärsi siitä.

  Jos elämä kaventuu ujouden vuoksi, se on ongelma.

  VastaaPoista
 22. Hyvä huomautus, Kuunkuiske,

  asioilla lienee eroa, joskin yhtäläisyyksiä on melkoisesti enemmän. Ehkä introverttius on syvempi ominaisuus kuin ujous?

  Itse olen pohtinut omaa introverttiuttani kriittisesti, kun huolimatta tarpeestani yksinoloon olen kuitenkin myös sosiaalinen. Voisiko olla niin, että ujous taittaa ekstroverttia piirrettä ihmisessä saaden hänet näyttämään introvertilta? Kai jokaisessa ihmisessä on siis ripaus sitä, ripaus tätä - kukaan ei ole puhtaasti vain yhtä lajia.

  Oikeastaan keskustelu on etääntynyt aika kauas - kiitos meikäläisen - varsinaisesta ujoudesta ja sosiaalisista peloista, joita lienee jossain määrin itse kullakin huolimatta siitä mikä on.

  Peloton ihminen on minusta pelottava.

  VastaaPoista
 23. Ominaisuuksia ei voi punnita keskenään koska se vastaa sitä, että miettisimme onko parempi nähdä kuin kuulla.

  Väärä keskustelu: non sequitur. Väärä yhdistelmä kokonaan: huono argumentaatioalue.

  VastaaPoista
 24. Ihminen voi olla sekä ekstrovertti että introvertti - tilanteen mukaan. Ujoksi en menisi itseäni sanomaan. Joissakin tilanteissa, jos tuntee olevansa väärässä paikassa väärään aikaan, ei suuresti huvita puhua. (Esim. kahvipöydässä H. de P:n kanssa - otaksuisin.)

  Sosiaaliset pelot lienevät sitä ujouden patologista puolta, jos niin tohtii sanoa. Sitä, kun ihminen itse kärsii. Voihan se ilmetä myös paniikkihäiriönä.

  VastaaPoista
 25. Ei keskustelu mitenkään "väärä" ole, mutta kielitieteeksihän tämäkin menee. Vaikka psykiatrian puolelle tässä pitäisi kurottaa.

  Kun vaikeistakin sosiaalisista peloista kärsivää kutsutaan ujoksi, jonka pitäisi vaan reippaasti mennä ihmisten pariin, se on sama kuin käskisi syvästi masentunutta piristymään. Tai reuman runtelemaa suoristamaan ryhtinsä.

  Komppaan leidejä (en kehtaa sanoa että yhdyn) siinä, että kaikissa meissä on kaikkia piirteitä, vain sekoitussuhteet vaihtelevat. Loistavat esiintyjätkin voivat kärsiä ramppikuumeesta ja äärimmäisen introvertti tyyppi ei ole lainkaan ujo.

  Eläähän Linkolakin erakkona, mutta en pitäisi häntä ujona tai edes ihmisiä pelkäävänä. (Voi hän tietysti pelätäkin, kun kerran haluaa tappaa liikaväestön.)

  Monet kertovatkin, että roolin ottaminen - esityksessä tai elämässä - auttaa sosiaalisiin ongelmiin. Onhan siitä omakohtaisiakin kokemuksia, varmaan muillakin.

  Nämä ovat tietysti vain pieniä ongelmia silloin, kun ne ovat pieniä.

  On tietysti selvää, että ujo söpö poika/tyttö usein miellyttää tyttöjä/poikia, mutta entäpä kun pelko estää ottamasta minkäänlaista kontaktia muihin?

  Iineksen kertoma uimareissu on hyvin kuvaava - ja hyvin yleinen. Kyllä ihmisessä hävettävää riittää.

  VastaaPoista
 26. Totta tosiaa - Kuunkuiske heitti tuossa peliin paniikkihäiriön. Sitä ei ennen vanhaan tunnettu (nimeltä), mutta se selittää paljon.

  Sehän liittyy sosiaalisiin pelkotiloihin?

  VastaaPoista
 27. Paniikkihäiriö on itselleni tuntematon ja siinä mielessä hieman vaikeasti hahmotettavissa, mutta kun viimeksi olin luokkakokouksessa, siellä kaksi henkilöä kertoi sairastuneensa vakavaan paniikkihäiriökierteeseen.

  Toinen oli luokkamme entinen primus, nyt lääkäri, hyvin mukava ihminen, sosiaalinen, varakas, pärjäävä, avioliitossa kaikki hyvin, lapsia. Toinen oli luokkamme vilkkain oppilas, hyvin sosiaalinen hänkin ja menestynyt liikealalla. Sanoivat tuon kauden olleen helvettiä, ja elävänsä päivän kerrallaan. - Vertasin mielessäni heidän kertomuksiaan vaikeasti masentuneiden tarinoihin. Oli vaikea ymmärtää, että juuri heillä oli paniikkihäiriö.

  VastaaPoista
 28. Paniikkihäiriö saattaa olla myös perfektionistien vaiva, sanovat.

  Jos ujous on sitä kaliiperia, että normaali elämä estyy, soisi ihmisen hakeutuvan avun piiriin. Normaaliin elämään laskisin kyvyn muodostaa seurustelusuhteita vastakkaisen sukupuolen kanssa. Tai saman, jos on suuntautunut siten :)

  Minkäköhän verran ujoudella ja itsetunto-ongelmilla on yhteyttä?

  VastaaPoista
 29. Mikä on normaalia elämää? Eikö elämään kuulu yhtä lailla kärsimys ja tuska kuin ilo ja tasapainokin? Eikö se kaikki olekaan normaalia?

  Samalla tavalla, kun elämään kuuluu olennaisena osana ilo, siihen kuuluu myös alakulo, sanoi Kyllikki Villa jossain kirjassaan.

  Juuri tuo ilon ja tasapainon ja rohkeuden pitäminen normaaleina, mutta niiden vastapoolien epänormaaleina herättää ainakin minussa kysymyksiä. Minusta kun normaalin elämän kirjo on huomattavasti rikkaampi kuin vain sinne positiiviseen päähän painottunut.

  Mitä enemmän luemme asioita epänormaaleiksi, sitä useammin pyrimme eliminoimaan niitä keinotekoisesti pois, pillereillä ja terapioilla.

  Tuskatilat ovat toki erikseen ja ne, joissa ihmisen elämä supistuu neljän seinän sisäpuolelle - mutta niidenkin "hoitoa" voidaan varmaan miettiä ennen pilleripurkkien käyttöönottoa.

  VastaaPoista
 30. En Iines puhunut pilleripurkeista (avulla tarkoitin edelleen - niin kuin edellisen päreesi kommenteissakin - keskusteluapua) enkä "normaalielämästä" muussa kuin siinä mielessä että kykenee solmimaan suhteita.

  Toki elämään kuuluu kaikkea - mitä syvemmälle haluaa sukeltaa, sitä kirkkaampia ovat värit ja myös toisinaan ääripäät. Pintaelämä sopii joillekuille, ei kaikille.

  VastaaPoista
 31. Totta, Kuunkuiske,

  ja puhuinkin tuossa vähän repliikkisi ohi, laajemmin. Innoituksen sain vain tuosta "normaali elämä estyy".

  Ja siksipä en kohdentanutkaan tuota pohdiskeluani kommenttiisi, kun innostuin vetämään mukaan nykykäytäntöjä, yleisesti tunnettuja.

  VastaaPoista
 32. Sehän se onkin surku, jos ujous estää sukeltamasta elämään.

  Että katselee ikään kuin ulkopuolelta kaikkea mutta ei uskalla mennä mukaan.

  VastaaPoista
 33. Tämä on tärkeä aihe; tulisipa nyt enemmän porukkaa mukaan monituisine näkökulmineen!

  Tuli mieleen, että mitenköhän monta ihmistä leimautuu ylpeäksi vaikka on oikeasti ujo? Ulos päin ne saattavat näyttää samalta.

  VastaaPoista
 34. Hyviä näkökulmia tuot keskusteluun, Kuunkuiske.

  Odotellaan rauhassa - blogistaniassa on nyt kovin hiljaista. Pikkujouluja takana, työviikko edessä, joulukiireitä, ja varmaan pientä keskusteluväsymystäkin laajojen keskustelujen jälkeen.

  VastaaPoista
 35. Luunhuiske sanoi:

  "Ihminen voi olla sekä ekstrovertti että introvertti - tilanteen mukaan."

  Tämä sopii ainakin minuun. Tapsa täydensi: " että kaikissa meissä on kaikkia piirteitä, vain sekoitussuhteet vaihtelevat."

  Sisareni oli lapsena niin ujo, että punastui keitetyksi ravuksi, kun joku puhutteli häntä. Hän vältteli ihmisiä, istui jossain vintissä silittelemässä kissaa tai lukemassa. Vanhemmat harkitsivat jo psykiatria, kunnes...

  ...kunnes eräänä päivänä hän näki miehen potkivan pientä koiraansa talonsa pihalla. Sisko hyppäsi aidan yli ja kävi miehen kimppuun kuin tiikeri. Hän tönäisi ukon selälleen maahan, otti koiran irti juoksunarusta ja meni se mukanaan eläinlääkärin puheille. Ja sieltä nimismiehen luo.

  Siihen aikaan ei eläinrääkkäys ollut suuri rikos, mutta käräjille mies joutui ja sai pienen sakon.
  Mikä parasta: hän sai osakseen myös naapuruston halveksunnan. Mutta siskosta tuli sankari.

  Sen jälkeen hän ei ole itseään piilotellut eikä kykyjään peitellyt. Kaikkinainen ujous on hänestä kadonnut kerta kaikkiaan.

  Voisko olla niin, että kun ihminen näkee edessään todellisen kutsumuksensa, hänen ujoutensa tai arkuutensa voivat kadota silmänräpäyksessä?

  Itse vihaan ja välttelen juhlia sekä vastaavia sosiaalisia tilanteita, mutta kun niihin menen, olen äkkiä seuran keskipiste. Selittäkää tämä, jos osaatte!

  Olen pitänyt satoja luentoja ja joka ainoa kerta koen ramppikuumetta, joskus tosi pahaa. Mutta kun näen naamojen meren edessäni, viilenen ja rauhoitun ja ja otan yleisöni tietoisesti, tietoisilla tempuilla.

  Viime aikoina, se myönnettäköön, olen ottanut salpaajapillerin ennen esiintymistä. Se vie ramppikuumeenkin mennessään.

  VastaaPoista
 36. Fanfaari, iloinen töräyttelijä,

  sinullapa on kelpo sisko!

  Jo nuorna naisna näytti mitä kuuluu ja kuka käskee.

  Unten maille nyt

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 37. Puunmuiske, sinä iloinen pussailija!

  Siskoni on todella kelpo, niin myös toinen sisko äidistäni puhumattakaan.

  Olen elänyt voimakkaiden naisten vaikutuspiirissä. Jokainen heistä on saanut jotain suurta aikaan elämässään.

  Mutta piti kertoa Iinekselle, kun hän kirjoitti piiloutumisistaan juopon isän takia.

  Minun isäni oli raivoraitis, ja kun sanon raivo tarkoitan sitä todella. Toivon, että en nyt loukkaa ketään alkoholistin lasta tai läheistä, mutta minä kyllä lapsena toivoin, että isukki ottaisi edes joskus edes vähän. Hän oli tuossa raittiudessaan niin jumalattoman täydellinen, ettei sitä kestänyt oikein kukaan.

  Isä kasvatti käskyillä, piiskalla, pelolla. Aina piti tehdä jotain hyödyllistä. Kirjojen lukeminen ei ollut sellaista tärkeää työtä.

  Niinpä istuin milloin korkealla puussa, milloin kellarissa taskulampun kanssa, milloin ulkorakennuksen vintillä, milloin syreenipensaissa lukemassa.

  Ja tietenkin luin kaikkia muita kirjoja kuin koulukirjoja. Siitäkin tuli sanomista.

  Kerran nauratti, kun näin veljeni istuvan naapuripuussa Tex Willeriä lukien. Toinen veli makasi näkymättömissä eteisen tasakatolla Aku Ankan kanssa ja yksi sisko makasi heinissä lukien Anna ystävämme-kirjaa.

  Myöhemmin me kaikki neljä elätimme itsemme tekstillä. Ja elätämme edelleen.

  Isäni kanssa sain aikaan sovinnon vasta vähän ennen hänen kuolemaansa.

  Kaikki tällainen muokkaa meitä.

  VastaaPoista
 38. Kyllä me Vaari oltiin aika sissejä, kun istuttiin puussa lukemassa, tai jossain puskissa. Vieläköhän lapsukaiset ovat ulkona vanhempiaan piilossa lukemassa romskuja tai sarjiksia? Tuntuu, että he menevät nykyään kadulle pakoon, kauemmas kodista ja muodostavat siellä muitten pakoilevien kanssa oman kulttuurinsa.

  Minun äitini oli muuten raivoraitis, ja isä siis joi. Oli siinä epäsuhtaa kerrakseen, kahdenlaista opetusta saatiin tässäkin asiassa.

  Sovinto ennen kuolemaa on hyvä asia, se jollain tapaa puhdistaa menneen.

  VastaaPoista
 39. Eikös nykyään vanhemmat yritä patistaa lapsiaan lukemaan kirjoja? Näin olen ymmärtänyt.

  Muuten, meillä kummatkin vanhemmat olivat täysin raittiita. Mutta yhdestäkään lapsesta ei tullut raitista. Kaikille maistuu. Niin että se siitä esimerkin voimasta.

  VastaaPoista
 40. Patistaminen on paholaisen meininkiä, Vaari, eikös vaan?

  Jos lapselle luetaan joka päivä tai ilta pienenä, lapsi alkaa itsestäänselvästi lukea itse kirjoja, ei tarvitse patistaa.

  Minun polveani ei tarvinnut patistaa lukemaan, vaan mieluummin toppuutella, kuten kuvasit aiemmin.

  Ja omissa oppilaissani olen tavannut tyyppejä, jotka eivät ole koskaan lukeneet yhtään kirjaa.

  VastaaPoista
 41. Paholaisen meininkiä, totta tosiaan!

  Minua on patistettu niin moneen suuntaan, että lopulta valitsin aivan itse omani. Ja voi sitä ulvontaa ja itkun tyrskettä patistajien taholta käsin!

  Olet oikeassa, mitä lapsille lukemiseen tulee. Olen lukenut kaikille lapsilleni suunnattoman määrän kirjoja ja sarjiksia. Ja kaikista tuli lukijoita.

  Yksi lapsistani on naimisissa henkilön kanssa, joka ei ole koskaan lukenut yhtään kirjaa koulukirjojen lisäksi. Silti he viihtyvät yhdessä. Toinen istuu ja lukee, toinen katsoo jalkapalloa teeveestä. Mikä minä olen sitä arvostelemaan?

  Mutta nyt hipsin kerälle sänkyyni ja jatkan Karamazovin veljeksiä. Jälleen kerran.

  Samalla lähetän sinulle digitaalisen hyvän yön suukon.

  VastaaPoista
 42. Häh, mihin mää pussasin? Olinks mää taas niin kännissä etten muista?

  Meillä jokainen sai kasvaa patistelematta omaan suuntaansa. (Luojan kiitos - olen aina kammonnutkin auktoriteetteja. Patistettuna kammoaisin varmaan vielä enemmän.) Ja niin teimmekin.

  Faari joko a) viihtyy erityisen hyvin K:n veljesten kanssa tai b) tylsistyy, kun pitää TAAS ottaa petikavereiksi :)

  VastaaPoista
 43. Vaari,

  ei minunkaan siskoni mies lue kirjoja, mutta hyvin tulemme toimeen keskenämme. Kyntäjän kanssa puhutaan kyntämisestä.

  Veljesten kanssa on hyvä käydä vuoteesen. Olet hyvässä seurassa. Madame Bovaryt ja muut naiset ehtii sitten toiste tutkailla. Ja Hesarin kanssa on hyvä nousta ylös. Säilyy tasapaino ja tietämys.

  *

  Kuunmuiske,

  se suukkonen taisi olla Vaarin toiveunta.

  Tulkoon tästä hyvä päivä kaikille! Aurinkoa tilaan edes hiukan.

  VastaaPoista
 44. Luuntuiskeelle tiedoksi:

  Kohta a. Meillähän on Raaka-Ranen kanssa kesken tietokilpailu aiheesta "Onko Dostojevski juoni senttari vai vakavasti otettava kirjailija." Siihen siis valmistaudun.
  Luen vain 30 sivua illassa, oikein hitaasti ja rauhallisesti, jotta saan oikean käsityksen sisällöstä. Siksi käytin TAAS-sanaa. Karamazoveja ei hoideta yhdessä illassa, ettäs sen tiedät, senkin nynneröitsevä, pahantahtoinen illitteraatti!

  ps.Ja pussailla aion jatkossakin. Jopa selvin päinkin.

  ps.ps. Kylläpä luunmurske on ollut tänään aikaseen hereillä!

  VastaaPoista
 45. Toiset elää elämää ja toiset lukevat miten joku on elänyt. Jossain määrin aikaa turhautuu siihen, että pitää olla elämän ulkopuolella ja oppia muiden elämästä lukemalla kun sitä samaa voi oppia tehokkaammin olemalla osana oikeaa elämää eikä pelätä perhanan moralismia joiden avulla pidetään väärä valta matolla.

  VastaaPoista
 46. Maailma muuttuu - nykyään hyväksytään kyllä lukeminen, mutta sen sijaan tietokoneen äärestä lapsia patistetaan pihalla leikkimään. Tai nukkumaan, sillä myös nuoret (sic) istuvat koneella yöt pitkät.

  Mainio anoppini oli fiksu vanhan kansan ihminen, kaiken tietävä, tyylissään erehtymätön. Usein hän huudahti minulle vilpittömästi hämmästellen "siellä sinä vain luet, vaikka teeveestä tulee hyvää ohjelmaa!"

  Minäkin olin niitä, jotka lapsena istuivat piilossa, lukemassa tai ajattelemassa. Mielipaikkani oli katolla ison piipun juuressa.

  Raittius on ihan ok, mutta ei sitäkään pidä tavaksi ottaa.

  VastaaPoista
 47. Dostojevskihan, kuten siihen aikaan moni muukin, kirjoitti kirjansa alun perin jatkokertomuksina lehteen.

  Pakko sen on juonessakin näkyä. Nykykirjailijoista Tervo käyttää sellaista "yllätyskäänne joka luvun lopussa" -taktiikkaa.

  Linna leikkasi modernisti.

  VastaaPoista
 48. Tuntemistani bloggaajista Avatar hallitsee tuon leikkauskohdan mestarillisesti. Oikein harmittaa, kun ei tarina heti jatku.

  Minusta tuo yllätyskäänne tai muu korostus jakson lopussa on kyllä lukijaparan kiusaamista - kaikella kunnioituksella Dostojevskia, Tervoa ja Avatarta kohtaan. Jää kiihtymyksen tilaan, ja sehän ei ole ihmiselle terveellistä.

  VastaaPoista
 49. Ja myös Valtolla on menossa mainio märkien tilojen jatkotarina. Käykäähän tsekkaamassa hänen taitoskohtansa.

  VastaaPoista
 50. Van Vaarin siskon suuntaan lämpimät ajatukset, kun puolusti isäntänsä potkimaa koiraa. Kaikkein raukkamaisinta on pahoinpidellä eläintä, joka on täysin riippuvainen ihmisestä!

  Ujous on ominaisuus, jota on mielestäni vaikea varmuudella nykyaikana tunnistaa. Jos joku vaikenee oudossa seurassa, voi se johtua vaikkapa varovaisuudesta. Ensin on hiukan tutkailtava, millaisen/millaisten ihmisten kanssa on tekemisissä. Kaikki eivät myöskään ole small talkin taitajia tai käyttäjiä. Jotkut puhuvat vain, kun on "asiaa". Kaikki varmaan jännittävät esiintymistilanteessa, mutta se ei liene ujoutta?

  Kun olin lapsi, kylällämme asui kauppias, jolla oli kaksi hiukan alle kouluikäistä tyttöä. Ikäeroa heillä saattoi olla pari vuotta. Vanhempi oli tavallinen vilkas lapsi, mutta nuorempi oli niin ujo, että kun häneen joku aikuinen vain katsoikin, hän alkoi vääntää itkua. Ja sitä tapahtui usein, sillä hän oli hyvin suloisen näköinen pikkutyttö. Leikkitovereitakin hän aristeli, eikä milloinkaan ollut ulkona ilman sisarensa seuraa (vaikka maalla sen ikäiset olivat yksinään). Perhe muutti muutaman vuoden päästä muualle, enkä ole tiedä, miten sisarusten elämä myöhemmin jatkui. Delilah

  VastaaPoista
 51. "Tuota miestä rakastin niin,
  hänen suutaan, hänen silmiään,
  hänen käsiään, hänen sydäntään.
  On suru jäänyt vain."

  Vaikka 'identiteetin rakentaminen' on elinikäinen projekti on 'eläimellistä' taustaamme parinmuodostuksessa erittäin vaikeaa muuttaa. Aivankuin työttömyys ei vähene kouluttamalla parempia työnhakijoita niin iskutaitojen opettaminen ujoille jättää 'Mustan Pekan' vain jollekulle toiselle.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 52. Esiintymisjännitys on minulle valitettavan tuttu oppilaitten kautta, joskin itsekin siitä olen aina jossain määrin kärsinyt. Opettajana kuitenkin pääsee niin usein harjoittelemaan, että sen jännityksen kanssa oppii elämään ja sitä oppii hallitsemaan.

  Oppilaita kävi sääli, kun äidinkielenopettajana oli paljon esiintymistaitoa ja puheviestintää. Tunnit olivat yleensä hauskoja, mutta kyllä oppilaitten esiintymisjännnityksen aisti. Kukaan ei kuitenkaan koskaan pyörtnyt, vain yksi tyttö esiintyessään kalpeni yhtäkkiä ja istahti alas, vältti näin pelosta pyörtymisen.

  Esitelmiäkin oli jossain vaiheessa harjoitettava, koska luennoiminen ja opastus on eräs työn muoto, johon ihminen välistä joutuu. Kenenkään ei kuitenkaan ollut pakko pitää esitelmää, vaan työsuunnitelman voi jättää myös kirjallisena, joskin se otettiin arvioinnissa huomioon vain suorituksena, ei arvioituna suorituksena, josta innokkaimmat halusivat kiitettäviä. Harvoin näin tapahtui kuitenkaan, että oppilaat jättivät puheensa pitämättä, sillä he halusivat ilmiselvästi voittaa pelkonsa.

  Draamakursseilla sen sijaan kilpailtiin rooleista ja esiintymisistä - kurssit olivat vapaaehtoisia. Eniten minua ilahdutti, että ns. syrjäytyjät, pinnarit ja luuserit kansoittivat kurssin. Heidän kanssaan pidettiin hauskaa ja tehtiin ennätyksiä. Harva jännitti esiintymistä.

  VastaaPoista
 53. Kulmantakainen,

  mistäs sinä tempasit minun sydämeni kauneimman ja surullisimman, dramaattisimman rakkauslaulun? Tuo on minun lauluni - muistaakseni Marja-Leena Mikkolan teksti, Seija Simolan hivelevä tulkinta?

  *

  Pst, tuo edellinen kommentti oli Delilahin ajatusten pohjalta.

  VastaaPoista
 54. Toisaalta . . .

  Feminiinisten piirteiden lisääntyvä vaikutus parinmuodostuksessa saattaa pitkällä aikavälillä kasvattaa tuon piirteen suhteellista osuutta. Miehen ja naisen tasa-arvon kannalta asia saattaa olla merkityksetön mutta sosiaalisten suhteitten ja/tai johtajuuteen ja kilpailuun perustuvan yhteiskuntajärjestyksen kannalta mullistava.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 55. Kertomuksesi "Risto" tuon lyriikan nostatti esiin . . .

  En ollut varma oliko uintikohtauksessa kysymys häpeästä vai 'ujoudesta'.

  Kulmis

  VastaaPoista
 56. En malta olla kertomatta vielä, mikä oli hauskin ja mikä pelottavin oppilaitten yksilöesityksistä.

  Pelottavin oli se, kun eräänä päivänä huomasin haulikon opettajainhuoneen naulakolla, seinää vasten nojalla. Kävi sitten ilmi, että se on minun oppilaani haulikko, sillä poika halusi pitää luokalle esityksen metsästysharrastuksestaan. Oli tuonut kalliin aseen opettajainhuoneeseen turvaan kenenkään huomaamatta. Sihtaili sillä sitten luokkaa päin esitellessään aseen käsittelyä. Kieltämättä mieleen tuli, että mitä jos. Tämä oli ennen Jokelaa.

  Hauskin oli se, kun kirja- ja lehtiesittelyissä muuan Johanna esitteli luokalle Jallu-lehden kertomalla tarkoin lehden aihealueet ja eri palstat ja näyttäen runsaasti kuvia yleisölle, joka seurasi esittelyä hyvin hartaana naama peruslukemilla. Tilanne oli hyvin korni. Esitys kesti yli 20 minuuttia, ja oli perusteellinen.

  Että eivät kaikki tytöt ole ujoja.

  VastaaPoista
 57. Vieraiden kielten opiskelun helpottamiseksi ja jännityksen vähentämiseksi oli muinoin oiva keino, jota taidetaan vähemmän nykyään käyttää. Ainakin omalla kohdallani eräällä suggestopedisellä kurssilla puhuminen ja oppiminen oli paljon hauskempaa ja helpompaa heti, kun meille annettiin roolinimi. Itseään eivät munanneetkaan Matti ja Maija Meikäläinen vaan vaikkapa Kai Koskinen ja Emilia Eronen. Siihen voisi jossain mielessä rinnastaa täällä netissä kommentoimisen; arempikin voi nimimerkillä avata suunsa. Delilah

  VastaaPoista
 58. Eniten minua ilahdutti, että ns. syrjäytyjät, pinnarit ja luuserit kansoittivat kurssin. Heidän kanssaan pidettiin hauskaa ja tehtiin ennätyksiä. Harva jännitti esiintymistä.

  Tuo lause luo sinusta valheellisen, fastisen ja samalla vittumaisen ns. opettajan. Koska se, joka tajuaa missä kulttuurin aikakaudessa elämme ei sanoisi noin. Olet itse luuseripyrkyri, jolle on enää hymykuopat, joilla charmaat etenkin vanhempia miehiä. Olet yököttävä samalla lailla kuten komposti sanoi; saatat puhua ummet ja lammet asioista, joista olet tietävinään mutta se millä oikeasti tulet toimeen on juuri se, millä kaikki paha loppujen lopuksi alkaa: nimittämisen kyvyllä rikkoa toisajattelijoita pois häiritsemästä sinun eli SINUN omaa kulkua. Häpeäisitkö joskus, olisiko se edes narsistilta mahdollista? En usko.

  VastaaPoista
 59. Ettäkö häpeää vai ujoutta uintikohtauksessa?

  Hyvä kysymys ja saa minut miettimään, onko häpeällä ja ujoudella eroa. Eikö ujous ole aina häpeää?

  VastaaPoista
 60. HG,

  mistäs sinä nyt ärryit?

  Tuo luovan esityksen kurssi oli hyvä oppilaille, joiden takia kannettiin huolta jo siitä yksinkertaisesta syystä, että heitä ei tahdottu saada pysymään koulussa.

  Tällä minun kurssillani he saivat näyttää, että heistä on johonkin, että he ovat hyviä, jossakin asiassa jopa parempia kuin muut.

  Tiedätkö, että nämä luusereina pidetyt monesti jopa kotiensa hylkäämät oppilaat käsikirjoittivat näytelmiä, sävelsivät niihin musiikin, esittivät sen, laativat koreografian tanssiesityksiin, puvustivat ja lavastivat esityksen, joka pidettiin 500 hengen juhlasalissa, auditoriossa. He eivät pinnanneet kurssilta, ja muutama näistä ryhmistä on ohjautunut ammatikseen esittävän taiteen piiriin. Tärkeintä oli se, että he saivat näyttää suurelle yleisölle, miten hyviä he olivat, kun panivat persoonansa likoon toisten edessä!

  Älä sinä homo garrulus tule puhumaan minulle tästä asiasta enää yhtään paskaa.

  VastaaPoista
 61. "Häpeä ja ujous sekoitetaan usein keskenään tai niitä pidetään samana tunteena. Ujous on lämmin, tämänhetkinen ja läheisyyttä luova tunne. Sillä on yhteys elävyyteen ja se tarjoaa mahdollisuuden psyykkiselle kasvulle. Häpeä sen sijaan kumpuaa menneisyydestä. Se on tunne jostakin viasta tai puutteesta. Häpeä etäännyttää ja on luonteeltaan kylmä tunne."

  VastaaPoista
 62. Anonyymi,

  mielenkiintoinen poiminta. Tahtoisin kuitenkin tietää, minkä alan asiantuntija on tuommoisen esittänyt.

  Ei häpeä muuten ole kylmä tunne. Sen väri ei ole sininen. Ujouden väri on punerva, mutta mikä olisi häpeän väri?

  VastaaPoista
 63. Pakko jatkaa:

  Häpeä ei johdu aina puutteesta tai viasta, ja tämä on mielestäni aika vakavaa virheajattelua.

  Nimittäin ihminen voi hävetä hyvääkin, sitä että erottuu hyvällä, olemalla parempi kuin muut.

  Itse häpesin kuollakseni ekalla luokalla huomattavasti muita etevämpää osaamistani monilla alueilla. Niinpä salasin osaamiseni, en esimerkiksi paljastanut lukutaitoani, vaan opettelin tavaamaan muiden mukana.

  Tällä perusteella häpeä ei ole kylmää, vaan sen väri on mielestäni pikemminkin punaruskea.

  VastaaPoista
 64. Anonyymi lainaa viisaita. Ujous on positiivinen sana siinä missä häpeä on negatiivinen. Häpeästä sikiää huono itsetunto, ujous ilmenee usein vaatimattomuutena. Se kuulemma kaunistaa. Kuten kylmä kahvikin.

  Otan mieluummin kyllä kylmän kaljan, sillä se kaunistaa kaikki naiset 20 metrin säteellä.

  Minusta esitelmän pidossa koulussa kauheinta oli se odotus. Vielä viisi viikkoa, vielä viisi päivää, vielä viisi minuuttia... Ex tempore yllättäen se on helpompaa, ainakin minulle.

  VastaaPoista
 65. Häpeän väri on keltamusta. Ujouden väri on pinkki.

  Tuo Iineksen paremmuuttaan häpeäminen on mielenkiintoinen ilmiö. Mitähän siinä oikein todella hävetään?

  Jos joku joskus puhuu oikein tyhmiä, en kehtaa korjata. No, se on myötähäpeää.

  VastaaPoista
 66. Synnin väri on veriruskea.

  VastaaPoista
 67. Esitelmät ovat kamalia, mutta liikealan koulutuksessa puoltavat paikkaansa, koska monen tulevaan työhän kuuluu opastusta ja esittelyä, esilläoloa.

  Esitelmiä voidaan helpottaa monin tavoin, mm. pari- ja ryhmäesitykset ovat helpompia pitää kun on kaveri tukena. Lisäksi esiintymistä voi harjoitella myös ihan vapaasti ilman mitään ennaltasuunniteltua proggista, näytellen. Kyllä se paras käsikirjotus ja muu tulee sieltä oppilailta itseltään, vaikka sekin on kuulemma kivaa, että opettaja sanoo mitä tehdään ja jakaa roolit.

  VastaaPoista
 68. Keltamusta on kyllä hyvä häpeän väri, joskin pidän kiinni kynsin hampain tuosta punaruskeasta ja heitän synnit sinne mustan puolelle.

  VastaaPoista
 69. Tänä päivänä on yhtä paljon mafiaa jotka johtavat meidän yhteiskuntaa kuin ns. oikeasti pärjäävät tai ns. paremmat ihmiset (lue mitä Lasse Lehtinen on kirjoittanut mm EU:n kautta nähtyä) ja sen takia ei voi arvuuttaa ihmisiä, että olisi paremmat jotka pärjäävät vaan yksinkertaisesti vain pelkäävimmät, pahalla tavalla systeemiin kiinnitarraantuvat, vätykset, imitaattorit ja muut oikeasti LUUSERIT - ja niin sinä käännät kuitenkin aina jotenkin sen niin, että tässä nyt ovat luuserit jotain hienoa tehneet: totta Mooseksen ovat tehneet koska taitaa olla niin että oikeasti älyllä varustetut eivät enää mahdu tuohon ahtaaseen älypusiiin minne pussittavat typerät ja antavat heille rahaa että pitävät turpansa kiinni.

  Et ymmärrä hyvä Iines maailmasta tällä hetkellä mitään vaan ihailet nyt mitä satut ihailemaan; rahaa luultavasti tai tekniikkaa. Olet siis itse vääristäjä ja sen takia olen hämmästynyt sinun nimitykseen millä noita osaavia nimitit.

  Ei taida oppi mennä perille niin kauan kun vaarin kaltaiset vetävät junaa väkisin mafian käsiin koska se on heille jotain mitä ovat "aina tehneet" ja sen takia ei ole helppo osoittaa mistä mm koulumurhaajat todella halusi viestittää. Se ei ole siitä, että naiset pysykööt jalat ristissä entistä tiukemmin vaikka nuoret pojat siitä puhuvat. Se ei tarkoita sitä; se tarkoittaa, että maailma on rappiolla ja sen syyt ovat johtajuuden typerissä nimittäjissä ja kaikenlaisten apinoiden apinoimisessa.

  VastaaPoista
 70. Piti tässä pitää pientä kommentointi taukoa, mutta on niin mielenkiintoista nähdä millaista kielenkäyttöä ja jopa henkilökohtaisuuksiin menoa HG:lta sallitaan ja sitten sitä miten tosiasioihin ja faktohin perustuvat, tasa-arvonkannatajan (puhun siis itsestäni) kommentit sensuroidaan väkivaltaisesti. Ei ujostuta blogiemäntää tuollainen...
  Mielenkiintoinen ilmiö.

  Sinäsä teemana ujous ja sen eri ulottuvuuksien ja ilmenmismuotojen pohtimnen ja esiin tuominen olisi kyllä mielenkiintoinen aihe itsellenikin käsiteltäväksi.

  VastaaPoista
 71. Homo garrulus

  juu minä ihailen suunnattomasti rahaa ja tekniikkaa! Ja Vaari kanssa ihailee ja meillä on suhde. Räsäseenkin meillä on suhde, harrastamme kimppakivaa. Ja minulla on hymykuopat ja jumalattoman kauniit korvat. Niskassakin on kuoppa.

  HG, onko nyt kaikki kamarit varmaan lämpiminä? Siellä on pakkasta, ulkona.

  VastaaPoista
 72. Jape,

  sinähän olet kertonut tarinoita naisten kanssa deittailusta ja siitä, että olet muka ujo ja hiljainen. (Täällä sen sijaan olet etulinjan hyökkääjä, jollaista naiset kai arvostavat real lifessa - kuten eilisessä Tuulen viemäässä tuo röyhkimys Rhett Butler).

  Nuo deittailutarinasi ovat tallella tuolla alemmissa mammuttikeskusteluissa, ja ne ovat hyviä, siis kuvaavia suomalaisen jörrikän yrityksiä löytää rakastava ja hyvä nainen.

  VastaaPoista
 73. No tosi tarinoita ne on ollut, ei keksittyjä. Olisi niitä muutama vielä lisääkin, ei sen puoleen, kummallisia vähän kaikki.

  Useat reaalimaailman naiset tuntuvat arvostavan snagariöyhöjä, muita riehujia, juoppoja ja väkivallakkoja. Mihähän en ole sellainenen ollenkaan. Se millainen "hyökkääjä" on nettimaalimassa, jossa ollaan turvassa eri puolilla kaaosmaista piuhaspagettia tässä välissä ja millainen sitten on live tilanteessa oikeasti, niin puhutaan ihan eri persoonista...
  En ole varmasti riittävän jännittävä. Pitäisi tehdä varmaan jotain pöhköä ja vaarallista...

  VastaaPoista
 74. Päivänselvä jaottelu ujouden ja häpeän välillä on se että ujous on reaaliaikaista tässä ja nyt koettava tunne ja häpeää voi kokea vain 'menneistä'.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 75. Normimiehen pitäisi kai olla homopareista 'aivan innoissaan' koska silloinhan on kaksi potentiaalista kilpailijaa pois 'markkinoilta'.

  Kulmis

  VastaaPoista
 76. Kulman takaa,

  sanot että ujous on reaaliaikaista tässä ja nyt koettava tunne ja häpeää voi kokea vain 'menneistä'.

  Miten selität sen, että minä häpesin etevämmyyttäni niin että salasin sen?

  Miksi edelleen pidän kynttilääni vakan alla?

  VastaaPoista
 77. No tottahan tuo on, että virtuaali- ja reaalipersoona voivat olla näennäisesti erilaiset.

  Tyyppiesimerkki olen minä, jota kapeakatseinen virtuaalilukija voi pitää kovana - paljon riippuu siis myös katsojan omista taidoista lukea ihmistä.

  Kyllä minä Japesta siis saan hyvinkin sopimaan kuvioon tuon ujon ja hiljaisen, jos totta puhisen.

  VastaaPoista
 78. Otanpa vanhan sutkauksen ujouden määrittelyssä esille; kuka pieremättä kusee se naimatta kuolee.

  Kulmis

  VastaaPoista
 79. Vastaisit mieluummin kysymykseeni, Kulmis. Miksi voi hävetä muutakin kuin mennyttä, miksi voi hävetä etevämmyyttä?

  Onkohan tuon sananlaskun keksinyt Kulmis itse?

  VastaaPoista
 80. Lisäys aiempaan kommenttiini: Siis nimimerkillä voi itseään munaamatta puhua myös pehmoisia. Niitä aina välillä sattuu silmään tämänkin blogin "keskusteluissa". Haa, kukahan itsensä tunnisti, käsi pystyyn. Eikö yhtään kättä pystyssä? Delilah

  VastaaPoista
 81. Häpeä, syyllisyys ja nolostelu ovat vain sanoja. Merkitykset kukin määrittelee itse.

  Ehkä Iines et "halunnut tehdä numeroa" itsestäsi ja siksi salasit osaamistasi alakoulussa? Taas sitä itsetuntoasiaa.

  Se, joka haluaa höntin naisen, alkakoon öyhöksi ja gangsteriksi. Tunnetteko lämminsydämistä ja teräväpäistä naista, jonka rinnalla kulkee sellainen?

  Fiksun naisen sydämeen - ja pöksyihin - pääsee muilla luonteenpiirteillä.

  VastaaPoista
 82. Kuunkuiske: "Se, joka haluaa höntin naisen, alkakoon öyhöksi ja gangsteriksi. Tunnetteko lämminsydämistä ja teräväpäistä naista, jonka rinnalla kulkee sellainen?"

  Tunnen usemmankin "lämminsydämisen ja teräväpäisen naisen", joka on tehnyt höntin naisen valinnan ja pitää siitä tiukasti kiinni voimatta myöntää erehdystään. Ei itselleen eikä muille.

  Sirja

  VastaaPoista
 83. Delilah,

  eiköhän valtaosa kommentoijista, jotka kommenttisi ovat ehtineet lukea, arvele, että viittaat juuri häneen.

  Vaan muistetaanpas Riku Riemun sanoin: Hyvät keskustelut ovat mahdollisia totuusarvoja mielenkiintoisempia.

  VastaaPoista
 84. 'Alisuoriutuminen' on ennakoitua mahdollisuutta. Jokaisella meistä on 'lahjoja' ja taitoja joita ei kaikessa laajuudessa voida koskaan ottaa käyttöön koska aika on rajallinen ja intensiteettimme jakautuu kaikkien mahdollisuuksiemme kesken.

  Hävetän voi vaikka 'rikkauttaan', taloudellista asemaansa. Syy häpeään on tullut aiemmin kuin esim. tuo 'lottovoitto'.

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 85. Sepä onkin, Sirja, suurinta typeryyttä, jos ei ole rahkeissa varaa peruuttaa huonoksi osoittautunuttta valintaa! Virheitä saa tehdä - ja jokainen tekeekin, pienissä tai suurissa asioissa - mutta saa tehdä myös uusia valintoja.

  "Kulissit pidetään pystyssä vaikka henki menisi" -meininkiä. Vaikkei henki menisi konkreettisesti niin ainakin elämänilo, mikä on lähes sama asia.

  Tutkimattomia ovat ihmisten tiet.

  VastaaPoista
 86. Minun täytyy yhtyä Sirjan lausuntoon.

  Voin kertoa, että minun kultasiskoni mies on karmea sovinisti ja itsekäs öyhö. Siskoni on fiksu ja älykäs, mutta pohjattoman kiltti.

  Yksi ystävättäreni, rehtorisnainen, nai myös hirveän juopon sovinistiöykkärin, jota kesti parikymmentä vuotta.

  VastaaPoista
 87. No niin, mitäs minä sanoin juuri naisten valinnoista? Heti alkoi löytyä ihan raalimaailman esimerkkejä, naisiltakin. On se jännää, että puhutaan toista (kivoista ja kilteistä miehistä) ja silti preferoidaan niitä jotka aika ajoin pyörittelee naista tukasta pitkin lattiaa ja antaa muutaman mojovan litsarin. Ne on juuri niitä "jännittäviä" miehiä jotka saa naiset aina märiksi...

  Delilahin kommentti on asiaa, olen itsekin huomannut muutaman nimimerkillä esiintyvän pehmeiden puhujan täällä. Onneksi itse olen aina faktapohjalta liikkeellä...

  VastaaPoista
 88. En halua Iines sanoa ikävästi, mutta etkö joskus viitannut siskoosi naisena, joka nauttii makeasta elämästä miehensä rinnalla? On ihmisiä, jotka "myyvät" itsensä mukavasta elämästä ja mammonasta.

  Huonostihan siskosi voi - muistan sinun kertoneen hänen mieltymyksestään viinaan.

  Kova hinta maksettavaksi ulkoisesti hulppeasta elämästä.

  VastaaPoista
 89. Muistelen, että Iineksen sisko oli erikostunut sovinisteihin, eli arabeihin ja muihin tummiin ja mustiin miehiin, joiden kulttuuri on epätasa-arvoisuuden kyllästämää. On mielenkiinoista miten raha ja muilla saroilla miehen kautta mahdollistunut helppo elämä saa naisen kestämään nöyryytyksiä...
  Kenties naisissa asuu pieni masokisti?

  VastaaPoista
 90. Kuunkuiske,

  kyllä nautti, mutta ei toki kokoaikaisesti. Tätä nykyä matkat ja makeus ovat osittain jääneet, mies sairastelee jonkin verran. Sisko pitää taloa pystyssä, mies tulee ja menee niin kuin huvittaa ja ajelee siskon urheiluautolla, jos ei viitsi omiaan kuluttaa.

  Siis totuushan on, että sisko rakastaa tuota miestä edelleen.

  VastaaPoista
 91. Jape,

  minun siskoni ei ole erikoistunut mihinkään. Hän on aina matkustellut paljon ja tutustunut eri kansallisuuksiin, joten lie kai selvää, että hänellä on nuorempana ollut poikaystäviä eri kansallisuuksista ja roduista. Miestään hän kuitenkin on aina rakastanut.

  VastaaPoista
 92. Kuunkuiskeelle vielä, että sisko on ikänsä ansainnut rahaa, ollut työssä ja tienannut hyvin, joten ei hän ole myynyt itseään niin kuin naiset, jotka eivät käy työssä. Näin en ole siis tarkoittanut siskoa kuvata. Hän on muutenkin ollut sen perheen selkäranka ja hoitanut lähes kaiken yksin.

  VastaaPoista
 93. En tarkoittanut sanoa että siskosi olisi siipeilijä.

  "Oma huone ja omat rahat" on hyvä periaate kaiken kaikkiaan!

  Ulkopuolinen näkee asiat aina toiselta kantilta kuin se, joka elää tilanteessa. Varmasti paljon hyvää jää näkemättä kun sivusta katselee - eihän siskosi muuten olisi jäänyt.

  Rakkauden tiet ovat tuntemattomat.

  VastaaPoista
 94. Ainahan on kyse rakkaudesta, joko oikeasta tai siitä, että luullaan että rakastetaan. Naisethan rakastaa niitä snagariöyhöjä ja muita rosvoja. Kenties ajattelvat, että he voivat rakastaa nuo "terveiksi". Ei ole kai vielä onnistunut...?

  VastaaPoista
 95. Nyt kun tämäkin päre on saatu nousuun tökkäsen tämän uudestaan.
  ------------------------
  Tämä jamppa lähestyy parinmuodostus -'ongelmatiikkaa' helpoimman kautta – huumorilla.  Syventävä esimerkki karkkipäivästä: 
Perheen 2 v. pikku LeenaPetteri on alkanut kinuamaan karkkia lähes joka päivä. Äippä on luvannut LeenaPetterin iloksi asian hoituvan "ensi viikolla" – karkkipäivänä. LeenaPetterin luottavaisiin kyselyihin, "koska on karkkipäivä?" äiti on vastannut aina että " ensi viikolla".

  

Luottavainen LeenaPetteri jaksaa odottaa, kunnes . .


  


Maahan on luotava neuvola-asteelta alkava vonkaamisen ja myötäelämisen kerho- ja opintotoimintaa. Jo lapsesta aloitettu 'kuivaharjoittelu' on hyvä lähtökohta varhemmalle ja kokeneemmalle käytännön tasoille kuten esim. "panomies" tai "jakorasia".  Tanssipaikat ja baarit ovat jäänne vanhakantaisesta, esineellistävästä ja humalahakuisesta vonkaamisympäristöstä. Uuden sukupolven 'käyttöjärjestelmille' on luotava korvaavat, fyysiseen läheisyyteen painottuvat käytännöt. On kannustettava tasapuolisesti kaikkia, rujoista rampoihin, homoista heteroihin, itkevistä nauraviin. "Vituttaa" ja "kyrpii" -käsitteiden alkuperä on avattava ja sen vastavuoroisuus on nostettava 'hyviksi käytännöiksi'.  Myötäelämistä ja vuorokaikuitteisuutta voidaan lisätä määrittelemällä vokaajatyypit ja käytännön harjoitteilla lisätä vaikuttavuutta. Munahaukka - nirso tai nörtti - saalistaja ovat hyviä perushahmoja 'larppaukseen'. Live-roolipeli on nostettava johtavaan asemaan pöytä- ja internetpelistä. "Alaksää mua" kysymys saa aivan uuden merkityssisällön kun se esitetään heinäladossa (extreme -tasoinen paikka) larppaajan roolissa, ikäänkuin anonyyminä.   Kulman takaa

  VastaaPoista
 96. Taas ovat Iineksen pedagoginkyvyt tiukilla! Ujoudesta piti puhuttaman, mutta nyt on päästy jo Dostojevskiin, synnin väreihin, salaliittoihin, Iineksen, Ranen ja minun kimppakivaleikkeihin ja fiksujenkin naisten haluun ottaa snagaritappelija aviomiehekseen.

  Kunnioittava kumarrus muuten palstan ladyille siitä, että myönnätte tällaista tapahtuvan. Tähän mennessä seuraamissani keskusteluissa asia on aina jyrkästi kielletty.

  HG jaksaa aina yllättää, niin nytkin:..Ei taida oppi mennä perille niin kauan kun vaarin kaltaiset vetävät junaa väkisin mafian käsiin...

  Kyllä hävettää. Kuvittelin, ettei kukaan huomaa, kun raahaan Pasilan ratapihalta Mafialle milloin Pendolinon, milloin paikallisjunan, milloin pari IC-junan ravintolavaunua.

  Mutta nyt sen tiedätte. Jos asemalla odottamaanne junaa ei kuulu, voitte kertoa kanssamatkustajillenne: Vaari perkele on myynyt koko junan taparikollisille Italiaan!

  HG:n tosiaan kannattaisi pitää talonsa lämpimänä. Ensi yöksi on luvattu lujaa pakkasta. Veneesen on myös syytä hankkia airot ajoissa.

  VastaaPoista
 97. Kummallinen ilmaisu " myynyt itsensä". Jos rakastuu ja perustaa perheen miehen kanssa, joka sattuu olemaan varakas, ei kai ilman muuta voi sanoa, että on myynyt itsensä, ellei itse satu käymään työssä.

  On ollut paljon naisia ja heitä on onneksi vieläkin, jotka pistävät perheen uransa edelle ja kun lapset ovat pieniä,jäävät kotiäideiksi, jos siihen suinkin on mahdollisuutta. He tietävät, että oma urakehitys viivästyy tai saattaa katketa jopa kokonaan, mutta lasten hyvinvointi on heille niin tärkeää, että he tekevät sen silti. Hekö ovat myyneet itsensä?

  Töissä kuuli useammankin kerran sanottavan, että kyllä työ kotiolot voittaa. Pienten lasten isät ja äidit "tulivat töihin lepäämään". Riippuvaisuus puolisosta, kotitöiden teko yksinään (eihän mieheltä voi vaatia, kun hän käy töissä, eihän...) ja pääasiallinen vastuu lasten kasvatuksesta ansaitsevat jotain muuta, kuin arvion itsensä myymisestä. Delilah

  VastaaPoista
 98. Delilah, viittasin itsensä myymisellä siihen, että nainen valitsee ulkoisesti hulppean elämän sisäisen tyhjyyden hinnalla.

  Lienee olemassa naisia, joille ulkoiset statusasiat ovat oleellisia. Muutama auto pihassa, muutama sata neliötä. Suhteen tilasta viis kunhan kaikki näyttää hienolta muiden silmiin.

  Vauraus itsessään ei ole "syntiä"!

  Kotiäitiys on arvostettavaa. (Mikäli se on myös naisen tahto.) Kunnia niille miehille, jotka ymmärtävät sen arvon. Työt ja ura odottavat (tosin nykyään ei aina niin taida olla...) mutta olla läsnä pienten elämässä kokopäivätoimisesti on mahdollista vain ne muutamat vuodet.

  En yhtään epäile, etteikö työssä pääse helpommalla kuin kotona lasten kanssa.

  VastaaPoista
 99. Delilah taisi viitata minun ilmaisuuni, Kuunkuiske!

  Sanoin hyvin huolimattomasti, sillä en toki minäkään ajattele niin, että nainen ilman kodin ulkopuolista työtä myisi itsensä miehelle.

  Päinvastoin, olen useissa yhteyksissä puolustanut alle kolmivuotiaiden kotihoitoa, ja tämä useimmiten käytännössä merkitsee nimenomaan äidin kotonaoloa. Minusta se on yhteiskunnallekin kannattavampaa kuin kodin ulkopuolinen työ.

  Ellei lapsia ole, minusta on itsestäänselvää, että nainenkin tekee muuta työtä kuin kodinhoitoa.

  VastaaPoista
 100. Asiani ei liity ujouteen millään tavalla, mutta Iines sallinee tällaisen pienen välipuheen.

  Minua on aina kiinnostanut sosiaalipsykologia. Mainoshommissa aikoinaan siitä oli suoranaista rahallista hyötyä. Nyt se on pelkkä mieluisa harrastus.

  Tunnettu alan guru, amerikkalainen Leon Festinger on tutkinut paljon ilmiötä, jota nimitetään kognitiiviseksi dissonanssiksi (tiedolliseksi ristiriidaksi).

  Se tarkoittaa osapuilleen, että omat ennakkokäsitykset ohjaavat sitä, mitä kuulemme ja näemme. Kiellämme ne asiat, jotka kyseenalaistavat oman käsityksemme todellisuudesta. Yksilöt yksinkertaisesti vääristävät objektiivisen maailman vähentääkseen dissonanssia, riitasointua.

  Tämä tarkoittaa, että ihmiset haluavat tietoa vain asioista, jotka vastaavat heidän ennakkokäsityksiään.

  Jos Festinger olisi vielä elossa ja voisi lukea blogikeskusteluja, hän olisi takuulla onnesta mutkalla. Yksistään Iineksen blogin kommentit todistavat, että teoria todella toimii.

  VastaaPoista
 101. Vaari,

  juuri tuo esittämäsi sosiaalipsykologinen ilmiö minuakin kiinnostaa, ja olen jopa ajatellut sen itse ja muodostanut siitä teorian, jonka esittämisestä nousi aikanaan tupenrapinat Blogistanissa, ensimmäisessä Illuusia-blogissani.

  Nimitin teoriaa "tyhjien aukkojen täyttämiseksi", ja tarkoitin sillä nimenomaan lukijoiden tapaa ottaa vastaan kirjoitukset siinä muodosssa kuin he itse tahtovat, siinä muodossa, joka kuuluu heidän tiedollisen ja taidollisen viitekehyksensä piiriin. Asia on sikäli merkittävä Blogistaniassa, että lukija hyvin mieluusti täyttää nuo tyhjät aukot omilla ennakkoluuloillaan tai peloillaan, eli negatiivisilla asioilla.

  Eli jos minä kirjoitan margariinitarinan miehestä, joka huitaisi vaimonsa lattiaan, niin minut tulkitaan miesvihamieliseksi jos itse kammotaan feministejä. Oikeasti kuitenkin halusin kiinnittää huomiota aggressiiviseen käyttäytymiseen ja väkivaltaan. Jatkossa sitten minun on turha yrittää mitään, sillä kaikki tyhjät aukot teksteissä tulkitaan miesvihamielisiksi, koska minun halutaan täyttävän sen roolin, joka on miesvihamiehen, feministin, jotta sitä itsensä vihaamaa tai pelkäämää asiaa saataisin minun avullani hutkia.

  Näin se käy. Tämä on tyhjä aukko -teoria, jonka nähtävästi joku Leon Festingerkin on keksinyt.

  VastaaPoista
 102. Tasan taivaan tosi - ihminen ei pääse pakoon omalla tavallaan värittyneitä silmälasejaan. Se mikä sopii omaan pirtaan tulee nähdyksi - se mikä ei, jää näkemättä tai tulee väännetyksi sapluunaan sopivaksi.

  Luin juuri Dostojevskin novellin "Naurettavan ihmisen uni". Veti sanattomaksi.

  VastaaPoista
 103. Tyhjien aukkojen täyttäminen on varsin oivallinen tiivistys kognitiivisesta dissonanssista ja jopa vielä havainnollisempi kuin tuo latinalta haiskahtava sanapari. Suorastaan oiva ilmaisu!

  Hauska kuulla, että olet miettinyt asiaa. Ihmettelen vain, kuka viitsii polttaa päreensä, jos sen esität? Mikäli ihmisellä on hiukankaan rehellisyyttä hänen on helppo olla samaa mieltä aukkoteoriastasi.

  Festinger tuli kuluisaksi aikoinaan tutkimalla amerikkalaisia lahkoja. Muuan niistä ennusti maailmanloppua tietyksi päiväksi ja kun sitä ei sitten tullutkaan, väitti johtajansa suulla kirkkain silmin, että he rukoilivat niin palavasti, että jumala päätti siirtää tuhoa myöhemmäksi...

  Ja tämäkin meni totena miljooniin ihmisiin. Maailmanlopun peruuntuminen oli aukko, joka oli pakko tukkia ja se tukittiin.

  En nyt halua esiintyä opettajana, mutta varmaan tekisi meille kaikille hyvää silloin tällöin miettiä, haluammeko kommentillamme vain edistää ja vahvistaa omaa ennakkoluuloamme vai viedä keskustelua eteenpäin.

  Kovin paljon ruutia tosiaan kuluu sen todistamiseen, että Iines on tiukkapipoinen feministi, Vaari Ku-Klux-Klanin palkkamurhaaja ja Mamu-vakoilija, Tapsa maksettu valehtelija, Mikis vaaleatukkainen, juopotteleva hyppytanssija, Jape ujo naistenpilkkaaja jne.

  Tietenkään ei keskustelun aina tarvitse johtaa minnekään -kuten useinmiten käykin. Reippaat irtiotot sekä sanalliset hölkät virkistävät iltaa.

  VastaaPoista
 104. Luunruiske!

  Sinäkin luet Dostojevskiä! Et sinä sitten voi olla läpeensä paha ihminen. Suo anteeksi, että hetken epäilin.

  Mutta kerro, mikä tarkalleen ottaen siinä novellissa veti sinut sanattomaksi?

  VastaaPoista
 105. Mikistä minä nyt kaipaisin esiin sieltä lipastonlaatikosta punastelemasta. Hoi mussukka! Kerro muistelus ujon teiniytesi ajoilta, pliiiis.

  VastaaPoista
 106. En ole pitkään aikaan lukenut Dostojevskiä, mutta nyt tuli innoitus tuosta Kuunkuiskeen novellimaininnasta. Taidanpa katsoa noita novelleja nyt kirjaston hyllystä heti huomenna, ja kerään muutenkin itselleni mieluisan kirjakokoelman jouluksi.

  VastaaPoista
 107. Mistä puhe, siitä Mikis vaikenee. (Wittgenstein)

  Iineksen tyhjien aukkojen täyttöteoria on tuttua viestinnän kanssa toimiville. Asiaa hyvin havainnollistava teoria on ns. Joharin ikkuna, nelikenttä, jossa vain yksi ruutu kuvaa ideaalista viestintätilaa: viesti ymmärretään niin kuin sen lähettäjä tarkoittaakin.

  Muista ruuduista viesti hämärtyy viestin piilomerkityksien takia, jotka joko ovat viestissä tai sitten vastaanottajan mielikuvituksessa.

  Mustan aukon tapaus on se, että välittyy viesti jota kumpikaan ei tietoisesti tajua. Tämäkin on ihan yleistä.

  Tunnettu Wiion viestintälaki sanookin, että viestintä epäonnistuu aina. Jollakin tavalla ja jollakin tasolla. Usein totaalisestikin. Esimerkkejä riittää.

  VastaaPoista
 108. Ihan vaan sen moniulotteisuus.

  Jos luen tänään, huomioni kiinnittyy tuohon, koska pohdiskelen nyt sellaisia.

  Jos luen huomenna uudelleen, huomioni kiinnittyy muuhun, kun tuulee taas toisesta suunnasta.

  Älä Vaari täyttele aukkojani omilla ennakkoluuloillasi :)

  VastaaPoista
 109. Uskon tuohon Wiion viestintälakiin, olen aina uskonut, sillä jollakin tasolla viestintä muuttuu aina.

  Blogimaailmassa sen huomaa hyvin, koska viestintä on nykyään täällä - meinasin sanoa että "siellä" - melko nopeaa, jopa suoraa, väliin chat-tyyppistä keskustelua, jossa kirjoitetaan sen kummemmin miettimättä. Etuna on kyllä se, että sanomansa voi korjata samantien selittämällä lisää.

  Mutta siis aika hassumaista minusta on, että noita tyhjiä aukkoja vaan jatkuvasti täytetään niin höyry päässä. Erikoisesti meikäläisen tyyppinen väliin hieman provosoivasti kirjoittava saa huomata, että tyhjät aukot täyttyvät humahtamalla.

  VastaaPoista
 110. Rauno,

  itse jaarittelet.

  Sitä paitsi puliseminen on kivempaa kuin pelkkä noutajan odotus.

  VastaaPoista
 111. No. Olkoon (niin mitä?) - - En tiedä kumpi minussa enemmän velloo, Ivan vai Dmitri Karamazov - Aljosa haluaisin olla kuten itse Dostojevskikin.

  Minä pussaan sinua poskelle Iines. - - Siitäs sait.

  Teknisten (aivan totta) ksi en sano enmpää.

  VastaaPoista
 112. Suunpruiske sanoi:

  "Se mikä sopii omaan pirtaan tulee nähdyksi - se mikä ei, jää näkemättä tai tulee väännetyksi sapluunaan sopivaksi."

  Siinä jälleen oiva suomennos Tapsan, Iineksen ja minun tieteilyillemme.

  Ja tuosta on minulla lähes uskomaton omakohtainen kokemus.

  Olin viidentoista ikäinen ja raivoraittiit vanhempani matkustivat viikoksi Ruotsiin. Jäin pitämään huolta huushollista.

  Ensi töikseni hommasin pullon kirkasta ja tein limpparin avulla siitä tuiman boolin. Kutsuin pari tuttua kylään ja ryhdyimme juopottelemaan.

  Olohuone oli täynnä puheensorinaa, musiikkia ja tupakansavua, kun ovi aukeni ja äärimmäisen raitis ja hurskas tätini asteli odottamatta sisään. Onneksi hän piti minusta kovin.

  Niinpä hän vain käveli savun läpi luokseni ja kysyi, keittäisnkö kahvit. Menimme yhdessä keittiöön ja juttelimme sillä aikaa kun vieraani siivosivat ja tuulettivat paikan, piilottivat lopun boolin ja häipyivät paikalta.

  Tätini ei maininnut silloin eikä myöhemminkään sanallakaan siitä, mitä oli nähnyt, kuullut ja haistanut. Olen varma, että hän ei nähnytkään mitään asiaankuulumatonta, vain minut, rakkaan sisarenpoikansa, joka toki oli yhtä raitis kuin vanhempansa ja koko äitinsä suku.

  VastaaPoista
 113. Rane täällä! Ja noin hyvässä kunnossa.

  Olet tainnut elää aika suojattua elämää, jos eläkeläisbingo ruotsinlaivalla on sinulle ensimmäinen, neljäs tai viides piiri. Ei se minullekaan taivas ole, mutta että joku piiri...

  Vai haluaisit sinä olla Aljosa. Niinpä tietenkin! Hänen tarvitsee vain ilmestyä paikalle kun naiset jo ovat kontallaan (siis henkisesti, sinä vanha pervo.)

  Veikkaan kyllä sinun kohdallasi Ivania. Hänen hämäräperäiset juttunsa muistuttavat kovasti päreitäsi. Etkä kunnioita rakasta isääsi, kunnioitettua Vaari Karamazovia, joka on tehnyt niin paljon hyvää sinun puolestasi, tai ainakin ajatellut tekevänsä, tai no joo, joidenkin mielestä saattanut mahdollisesti aivan pienen hetken ajatella.

  Olen nyt juuttunut suurikvisiittoriin. Hyvä jäbä! Mutta mitä Ivan sillä kaikella oikein tarkoitti? Ei ole vielä selvinnyt ja tuskin selviääkään, minulle. Olen varmaan liian kaupallinen.

  Muta se lapsivertaus osui ja upposi. Joskus Doston hämärässä päässä välähtää idea kuin salamanisku ja se on sitten myös isku.

  VastaaPoista
 114. Karamazovit ja Dostojevskit... mikäs kirjallisuus eliitti täällä oikein jorisee? Onko ujous teemana liian vaikea kun pitää heittää horinavaihde heti silmään? Ihan kuin Suomalainen Kirjakerho koontuisi. Lukekaa vaikka Tex Willeriä välillä, hän on sentään oikeudenmukaisuuden perikuva. Hän ei tosin ole ujo...

  VastaaPoista
 115. Horinavaihde sopii insinöörillekin, Jape, tulisi vähän eloa ja särmää imagoon.

  Minuakin kerran yksi insinööri tanssitti baarissa ja tunki etumustaan mekkooni kiinni. Olisin tykännyt enemmän, jos olisi vetänyt horinavaihteen päälle.

  Että tämä vinkiksi niihin deittijuttuihin.

  VastaaPoista
 116. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 117. Huono vinkki, minusta, ei sovi minulle. En näe yhteyttä deittijuttuihin. Minä en näet etumustani (enkä takamustani huom!) minnekään "tunge". No ilmeisesti tuo oli sitä "horinaa" sinulta nyt, Iines.

  Minulle sopii tällainen tasainen ja rauhallinen, luotettava tyyli paremmin, kuin kaikenlainen lipevyys ja niljaketyyli.

  VastaaPoista
 118. Ok, Jape, ei vikaa tuossa tyylissäsi, mutta kun arvostelit muiden tyyliä aikas rumasti, annoin vähän takaisin, en pahalla.

  VastaaPoista
 119. Mitä arvostelua ja missä minä nyt olen tehnyt? Puhu selkokielellä, äläkä arvoituksin.

  Sikäli kiinnostavaa että sinulla on jonkinlainen kosto mentaliteetti muiden puolesta päällä, mutta ei minua häirtse mitä sinä puuhailet joidenkin insinöörien kanssa tanssiessasi.

  Mutta vinkkisi deittaliluun ovat kyllä asiattomia, suorastaan. Enkä ymmärrä motiiviasi antaa tuollaisia "vinkkejä".

  Huomisen blogipostaukseni kuvasta voit katsoa mitä ajattelen tuollaisista vinkeistä...
  Sopii hyvin tuollaisiin vinkkeihin.

  VastaaPoista
 120. Jape hoi!

  Tässä on nyt menossa hetken aikaa jäsentenväliset. Olemme opiskelleet Ranen kanssa Dostoa 40 vuotta ja aina kun tapaamme, tapahtuu.

  Älä ota itseesi.
  Tex Willer on tuttu, oikeuden mies jos kuka. Mutta näissä Dosto-asioissa kuljetaan niin syvissä syövereissä, että monesti on itsekin sekaisin.

  Sitä paitsi, olemme tänäkin iltana Ranen kanssa päissään kuin pienet oravat. Tai käet, mikä ilmaisu kellekin sopii.

  Me olemme tosiaan kirjallisuuden eliittiä, siitä ei olla eri mieltä. Mutta anna meidän olla tällaisia. Eihän siitä kukaan haavaa saa.

  Ujoudesta pakistaan heti kun ollaan selvitty tästä Dostojevski-humalasta.

  Hohoo, hauska katsoa aamulla, mitä kirjoitettu on. Tämä kaikki ei käy hengen päälle, joten annetaan kaikin verenpaineen laskea.

  Iineskin, hyväkäs, hakee insinööreistä horinavaihdetta. Ei löydy, ei. Ja vielä kerran ei! Insinööri on insinööri (paitsi Tapsa). Insinöörien kanssa keskustellaan eivan eri lailla kuin meidän mielenterveyspotilaiden.

  Mutta olet sinä Jape saatanan hyvä valokuvaaja! Keskustelemme lisää tästä aiheesta, kunhan selviän.

  Kaikilla meillä on vahvuutemme ja puutteemme. Niiden kanssa täytyy vaan elää.

  VastaaPoista
 121. Ps. Tuo Brita Koivusen biisi on inhokkilistani kärkipäässä. Sen ohi ajaa vain "On saavissa reikä, oi Eikka, oi Eikka."

  VastaaPoista
 122. No nyt on tulossa kyllä tauko valokuvaukseen ja kuvabloggaukseen, Vaari, sitä huominen postauksenikin ensisijaisesti koskee. Ei oikeastaan kummempaa, mutta sen kuvasymboliikka sopii kyllä pieneksi mielenilmauksesksi Iinekselle myös...

  VastaaPoista
 123. Olet vielä hereillä veli hyvä!

  Odotan jännityksellä huomisia kuviasi. Voi olla, että osaat sanoa asioita paremmin kuvin kuin sanoin. Ja kuvasi ovat, kuten aiemmin sanoin,saatanan hyviä.

  Pakkasmittarini muuten näyttää nyt 28 astetta. Talo paukkuu kuin talvisodassa. Pitää laittaa vielä hana tippumaan yöksi, ettei aamulla ole putket jäässä.

  VastaaPoista
 124. Juu, Vaari, hereillä ollaan. Minä olen tällainen yökukkuja :)

  No ei huominen kuva mikään erikoinen ole. Siinä on vain hiukan tekstiin sopivaa symboliikkaa, muuten ihan peruskuva, tällä kertaa.

  VastaaPoista
 125. Usko pois, että huomisaamuna kello kahdeksan aikaan blogissasi on käynyt jo viisikymmentä uteliasta.
  Minä poikkean myöhemmin, joskus puolenpäivän aikaan, kun herään. Jumankikka, että on hauskaa, kun saa nukkua niin pitkään kuin haluaa. Niitä vanhuuden hyviä puolia.
  (Kyllä Iineskin täällä käy yömyöhään kurkkimassa, mutta haluaa esittää salaperäistä, eikä puhu mitään.)

  VastaaPoista
 126. Ei nainen panemalla parane . . .

  ------------

  "Kylmän kosteuden ympäröimänä
  sinä antaudut hänen tahtonsa valtaan
  valmiina aina raukeasti leijumaan
  ja näkemään tulien leiskuman.

  Etkä vaihda mihinkään surullisesti
  hohtavaa sädekehää,
  ja huolettomasti viet nääntyneitten
  sydänten rauhan.

  Annoit meille tiukan esimerkin
  hedelmättömän kauneuden vainioilla
  kieppuu kurja kohtalomme,
  ja tuo sinulle kukkia.

  Uhraat aikaasi musiikille
  tai katselet kirkkaanpuhdasta lunta,
  taivallisen katseen hukuttamana
  kiidät haaveena vuosien halki.

  Tai kuin hiljainen vedenneito
  katoat kuin ikävän kukat,
  Yössä harhailet puiston varjoissa
  tai yllättäen herätät joen lasipinnan."

  ----------

  . . . eikä mies antamalla alennu.


  Kulman takaa

  VastaaPoista
 127. Narsisti pelaa omilla korteillaan.

  Toiselta pyydetään 'tunnetta', ajatellaan vallanhimoisesti ja vaalitaan ylettömyyden ahnehtimista. Voittona on häpeä, ahdistus ja tyhjyys, kuorrutettuna pelolla, kateudella ja vihalla.

  Kirkasotsainen 'kippari' ohjaa rakentamansa laivan ajuatuksen virroista huolimatta 'satamaansa', vaikka laivansa mukana hukkuen.

  -----------------------
  mä näita polkuja tallaan kai
  viimeiseen asti
  jos sä rakkaani seisot mun vierelläin
  näilta poluilta löytyy se viimeinen rasti
  jonne yhdessä kuljemme ystäväin.
  ----------------------------

  Kulman takaa

  VastaaPoista
 128. . . . ajattelun narkomaniaa ja monologiaa

  Tiger Woods, Silvio Berlusconi, Bil Clinton, Ilkka Kanerva . . .

  Seksi tuo ja seksi vie . . . . . . . . . parisuhdetta.

  Kulmis

  VastaaPoista
 129. Minäpä olenkin ihmismielen insinööri. (Škvorecký, J, viitteeksi kirjallisuuskeskusteluun.)

  Japessa Iineksen "Tyhmien akkojen täyttöteoria" kulminoituu kolisten, näin sivullisen (Camus) silmin.

  Iines yrittää ihanat hampaat irvessä puhella Japekalle mukavia ja antaa periksi ja kuunnella kauniilla korvalla (sic), mutta mitä tekee Japelius: saman minkä hoogeekin eli ottaa kaikki lepytyspuheet pilkkana, ivana, ilkeinä vihjeinä ja hyökkäyksinä itseään vastaan.

  Kuulen tänne asti (sieluni korvilla), kuinka Iinukka pohtii seuraavaa siirtoaan, "jota ei voi ymmärtää väärin" - mutta jonka Jape kuitenkin ymmärtää väärin.

  Ehdotankin, että menemme kaikki ensi kesänä Japelle kylään.

  VastaaPoista
 130. "Horinavaihde" oli rumasti sanottu, Jape - ihmettelit silmät kirkkaina, mitä muka rumasti sanoit.

  Ihan sama kun minä sitten pyysin insinööriltä horinavaihdetta, niin teikäläinen vetäisi joulupallon nenäänsä. Miten ihminen voi suuttua siitä, että joku käyttää samaa haukkumasanaa hänestä, jota hän käyttää muista?

  Juu, kyllä minä vastauksen tiedän. Sinä et horise, niin siksi ei saa sanoa. Muut horisevat, ja siksi sinä saat niille sanoa.

  Voisiko olla totta, ettet ymmärrä, että jonkun mielestä sinun kirjoituksesi puolestaan ovat horinaa? Horina on aina sanojan silmässä, ei siinä että jokin olisi itsessään horinaa. Mikä tässä on vaikeaa tajuta, hyvä Jape?

  (Sarjasta "Opettaja opettaa ja oppilas oppii")

  VastaaPoista
 131. Vai oli Vaarilla pakkasmittari yöllä 28 asteessa, kun minulla oli aamulla vain 10:ssä, mitä itsekin ihmettelin.

  Ja Vaari, en minä yöllä kurki virtuaalia, kuten epäilit, minä nukun yleensä viimeistään heti kahdentoista jälkeen, joskus harvoin olen olut netissä kello 1.00, koskaan en jälkeen. Päivisin sen sijaan kylillä kulkiessani kuikuilen kyllä joskus puhelimeni netistä, onko tullut vastauksia kirjoitukseeni. Joskus pitää metsässäkin istahtaa kannon nokkaan lukemaan kommentteja.

  *


  Kulmiksella on nyt kovin eroottisvetoista pohdintaa. Mikähän miestä ajaa?

  VastaaPoista
 132. Tuosta Kulmiksen Berlusconista luin aamulla lehdestä, että hän on nostanut kasvojaan kauneuskirurgilla. Ja nyt taisi viritys laskea tuon naamaan saadun kirkon myötä. Olikohan se suomalainen puukirkko?

  VastaaPoista
 133. Iines: ""Horinavaihde" oli rumasti sanottu, Jape - ihmettelit silmät kirkkaina, mitä muka rumasti sanoit."

  Voi jeesus sentään, jos tuo on ruminta mitä minä olen täällä sanonut, niin...niin en tiedä miten tässä oikein olisi. Minä en tuossa mitään rumaa näe vaan kansanomaista retoriikkaa.

  Iines: "Ihan sama kun minä sitten pyysin insinööriltä horinavaihdetta, niin teikäläinen vetäisi joulupallon nenäänsä. Miten ihminen voi suuttua siitä, että joku käyttää samaa haukkumasanaa hänestä, jota hän käyttää muista?"

  Enhän vetänyt, väärä diagnoosi. Puhuitko sinä muka minusta? En huomannut. Minusta puhuit jostain insinööristä, et minusta.
  Ei minua mitkään horinajutut loukkaa, vaan se että sinä puhut jostain deittailuvinkeistä minulle. Mitä ne tähän kuuluu? Mistä sinä tiedät minun deittailukäyttäytymiseni? Ja mistä tiedät että kaipaisin SINULTA niihin vinkkiä?
  Jos sinä tanssit jonkun insinöörinkanssa, niin oma on ongelmasi. Itsehän häneltä horinaa toivot, joten älä rutise.

  Iines: "Voisiko olla totta, ettet ymmärrä, että jonkun mielestä sinun kirjoituksesi puolestaan ovat horinaa?"

  Kenen jonkun? Sinunko? Jos näin on niin sano vaan.

  Voisiko olla niin, että et tajua että et sinäkään kaikkitietävä ole. Minusta sinä horiset nyt, Iines!

  VastaaPoista
 134. Olet sinä Iines aikamoinen addikti, kun pitää metsässäkin pysähtyä kommentteja vilkuilemaan.

  Tätä ei kuitenkaan laskettane sinulle viaksi, onhan blogisi jo melkoinen instituutio. Kyllä minuakin kiinnostaisi katsoa kesken päivän, onko 300 tai 400 mennyt rikki.

  Kulmista nähtävästi ajaa se pieni kapine, jota hän piilottelee esivaatteensa alla. (Kiitos mestari Sinuhe lainasta)

  Ja Berlusconia muuten lyötiin metallisella Duomon pienoismallilla. Ystäväni Italiasta soitti ja kertoi. Oli kuulemma ollut riemun päivä siellä.

  Paha saa aina palkkansa. Berlusconillakin on kertynyt muutama miljardi.

  Opettaja opettaa: Kannattaa siis olla paha. Mitä nyt on pari hammasta miljardien rinnalla?

  VastaaPoista
 135. Jape lataa täysillä. Deittailuvinkki oli kyllä turha, ja sitä pyydän anteeksi. Pahalla en sitä sanonut, vaan yritin kai olla vitsikäs, mikä taitaa olla minulle vaikeaa näin kirjallisesti - reaalissa puheeni ymmärretään paremmin.

  Vaari, minä en laske kommenttien määriä, sillä silloinhan en poistelisi esimerkiksi HG:n 22:ta kommenttiakaan, jotka juuri hiljakkoin oli tässä peräkkäin. Minä katson, mitä ihmiset minulle sanovat!

  VastaaPoista
 136. Ujoudesta:

  Minä olin lapsena niin ujo, että kun sisarukseni ruokapöydässä vilkuilivat minua syrjäkarein, suutuin. Vanhin sisareni aloitti sen, ja muut ottivat hänestä mallia - vilkuilivat minua hymyillen vinosti, 6-vuotiasta, ikään kuin tietäisivät minusta jotain salaista tai olisivat puhuneet minusta pahaa ja sisäisesti nauraisivat minulle.. Kun tätä jatkui muutaman kerran ja olin ihmetellyt, mitä he oikein temppuilevat, en kestänyt enää, vaan iskin nyrkkiä pöytään, niin että lasit helisivät. Siitäkös riemu repesi, ja vieläkin saan kuulla asiasta, 16 vuotta myöhemmin..

  Liekö se sitten ollut oikeaa ujoutta? Vai herkkyyttä tulkita muiden katseita liikaakin? Vai vain osoitus tulisesta temperamentistani? Joka tapauksessa en halunnut olla huomion keskipiste tuolla tavalla.

  Lapsena olin myös osa joukkoa taitojeni kanssa. Meillä oli tavallista se, että osattiin esimerkiksi piirtää hyvin. Kun menin kouluun, asiasta saamani huomio (sekä ihailu että kateus) tuntui taakalta ja vaivaannuttavalta. Siksi minäkin yritin hieman salata taitojani, kuten Iines. Myös sujuva lukutaitoni aiheutti enemmän hankaluuksia kuin iloa koulussa parin ensimmäisen vuoden aikana. Jouduin aina tekemään tylsiä ja liian helppoja lisätehtäviä tai pahimmassa tapauksessa neuvomaan muita.

  Lukemisesta:
  Minä olen syntynyt vuonna 1987, mutta kyllä minäkin lukemistani joskus salasin. Meillä kotona kyllä suhtauduttiin lukemiseen hyvin positiivisesti ja äiti luki meille aina satuja (myöhemmin meistä tuli taitavia kielen käyttäjiä ja ahkeria lukijoita), mutta siitä kukaan ei pitänyt, että minä halusin jo 8-9-vuotiaana lukea aikuisten kirjoja (6 vuotta vanhemman isosiskon kirjastosta lainaamia rakkausromaaneita ja muita sellaisia). Äiti kielsi minua lukemasta esimerkiksi sota-aiheista kirjaa Lapsi 312, kun olin 9-vuotias. Muistan, millainen huuto ja itku siitä tuli, kun minulta otettiin tuo kirja pois, vaikka se oli juuri jännittävässä kohdassa! Vaikka itkin kirjaa lukiessani enkä täysin ymmärtänyt kaikkea, halusin silti lukea.

  Niinpä aloin iltapäivisin, kun tulin koulusta, hiipimään salaa yläkertaan, 6 vuotta vanhemman isosiskon huoneeseen lukemaan siskon jopa 800-sivuisia rakkausromaaneja. Opin ovelaksi. Tulin aina omia aikojani koulusta ja sitten äidin huomaamatta hiivin yläkertaan. Ehdin lukea jopa kolme tuntia ja sitten piti hiipiä pois ennen siskon koulusta tuloa, koska sisko olisi kannellut äidilleni. En voinut käyttää kirjanmerkkejä, koska sisko olisi huomannut sen, joten painoin vain mieleeni sen sivun, jolla olin, ja vasta seuraavana iltapäivänä pystyin jatkamaan - oli tuskallista odottaa sitä, jos kyseessä oli kutkuttavan hyvä kirja..

  Koulussakin kävi kirjastoauto, mutta siellä en kehdannut lainata aikuisten kirjoja - ensinnäkin kaikki muut lukivat lasten kirjoja, ja kirjastoauton setäkään ei olisi varmaan minulle lainannut aikuisten kirjoja vielä. Niinpä en kertonut kenellekään, että luin päivittäin aikuisten rakkausromaaneja, joissa oli seksikohtauksiakin, tai Stepen Kingin kauhuromaaneja. Viattomasti vain lainasin niitä heppakirjoja, mitä muutkin lukivat. ;)

  VastaaPoista
 137. Kiusaaja. Niitä oli kolme ja Japella on 22 ja van Vaarilla 44 samassa päressä ellei peräti 122 ja 144.
  En viitsi laskea tuota jauhantaa mitä pidätte. Ota siis ideani, nyt en anna enää. Olet Iines petturi; naisen kannalta suuri petturi.

  Pidä hymykuoppasi: kuoppaat naiset niihin. Ota rahaa vaan sieltä mistä sitä helpolla tulee ja minä lupaan etten ikinä enää mainosta ketään NAISTA.

  VastaaPoista
 138. HG,

  ja nyt lopetat tuon kiusaajahuutosi ja heti. Sinulla oli 22 kommenttia PERÄKKÄIN, monologia, tajunnanvirtaa, johon kukaan ei jaksanut reagoida mitenkään, tuskin edes luki. Ne pilasivat keskustelun lopun kokonaan.

  Ota osaa keskusteluun, HG, käytä dialogia, älä monologia. Jape keskustelee muiden kanssa, sinä et. Älä puhu koko ajan itsestäsi, vaan asiasta, jota muutkin käsittelevät. Pane nuo omakohtaiset tarinasi omaan blogiisi. Ei niitä Kemppinenkään julkaise!

  VastaaPoista
 139. Iines hyvä, en ladannut täysillä.
  Vain hetkisen paikallinen tunnelmakimara, ei sen kummempaa. Sinä olet yleisesti ottaen kiva, mutta välillä tunneälysi horjahtaa, mutta onneksi kuitenkin harvoin :)

  VastaaPoista
 140. HG, älä mökötä. Eiköhän Iines ole minun kommenttejani aika ajoin varsin tehokkaasti raivannut pois, ehkä joskus aiheellisesti, joskus ei.

  Onko kotisi läheisyydessä K-Citymarkettia?

  Tässä olisi jotain iloista uutista naisille (miehille ei taaskaan mitään ;), joka saa sinutkin kenties kiiruhtamaan sinne asioille, useastikin. Kenties Iineskin menee...? Ja joulukin on tulossa...

  VastaaPoista
 141. Vai dildoja naisille marketista.

  Ei se käy. Katsos, Jape, minulla on joka kaupan kassalla entisiä oppilaitani, Alkoa myöten, enkä oikein kehtaisi ostaa dildoa Janitalta, jolle annoin hylätyn.

  Muutenkaan en usko dildon voimaan, sillä se on niin kylmä. Kone mikä kone. Elän toivossa, ja kunpa Toivo joskus minussa.

  VastaaPoista
 142. Ensin minä tilaan mittatilaustyönä blogiaiheen ”ujous”, ja sitten livistän sen tien livohkaan... Ei sellainen ole mistään kotoisin, tiedän, mutta kävi että reaalimaailma riuhtaisi minut syövereihinsä. Pakko painaa pitkää päivää.

  Anteeksi, Iines.

  Mutta jos jätät räppänän raolleen, oi AkkunaAngel, kömmin takaisin oitis kun ehdin "Sydämesi tyhjään (?) huoneeseen"... Nyt oon ehtymättömyyttä täynnä.

  Jk. Japelle sanoisin ettei riitelisi reklaamiukkojen kanssa. Siinä jää äkkiä tois... ei kun kolmanneksi. Jaettu I) Tapsa ja Vaari (OY Reklaami Reklam AB, II) ---, III) Jape (Yhtyneet Insinöörit) ... ... 69) Mikis (Lanneveden Kanki).

  VastaaPoista
 143. Juu, mikis, minä tavallaan annoin luovutusvoiton Vaarille, Tapsalle ja Iinekselle ylivoiman edessä. Ei mahtanut mitään...

  VastaaPoista
 144. Iines: "Nyt kun mietin asiaa, hukkasin kyllä hyvät sutinat Riston kanssa ujouttani..."

  Olit siis 13-vuotias ja Risto jo lukiolainen... eli ujoutesihan pelasti poikaparan karulta kohtalolta.

  Niiden sutinoiden seurauksena hänet olisi heitetty tyrmään muiden pedofiilisetien sekaan. Turha siinä olisi ollut sitten hänen selitellä, että tyttö näytti ihan aikuiselta, oli tissitkin, ja keikisteli tussu vesirajassa ihan tarkoituksella tuntikausia.

  Hmmmm.... minäpä istuin rannalla 12-vuotiaana, eivätkä alasti uimassa olevat 15-kesäiset naapurin isot tytöt uskaltaneet tulla rantaan. Ensin he rukoilivat ja sitten uhkailivat. Oi, mikä nautinto.

  Sitten tuli äiti ja vei minut korvasta pois. Se selittänee kaiken sen jälkeisen.

  VastaaPoista
 145. Insinöörikerhon talviurheilupäivät. Huom! Mukana ei suomalaisia inssejä!

  http://www.youtube.com/watch?v=EKuJq3yHYKo

  VastaaPoista
 146. Iines sanoi: Vaari, minä en laske kommenttien määriä... Minä katson, mitä ihmiset minulle sanovat!

  No heh, heh! Älä nyt ota tosissasi. Leikillänihän minä. Eihän numeroista mitään iloa ole, vaikka kyllä ne sinun blogissasi ovat vaikuttavia.

  Jape sanoi: Juu, mikis, minä tavallaan annoin luovutusvoiton Vaarille, Tapsalle ja Iinekselle ylivoiman edessä. Ei mahtanut mitään...

  Ja siinä toinen tosikko! Emme kai me Tapsan kaa ole sinua pidätelleet? Silloin vain kun olet jankannut oikein sydämen kyllyydestä olen saattanut pikku huomautuksen heittää. Mutta sananvapauttasi ei kukaan näillä areenoilla ole yrittänyt estää.

  Mikis sanoi: Japelle sanoisin ettei riitelisi reklaamiukkojen kanssa.
  Ja täällä epäillään jo salalittoa, jonka takana olisivat salaperäiset reklaamiukot. No niin, no, ollaanhan me Tapsan kanssa samassa firmassa, ainakin ollaan oltu, mutta ei se vielä tarkoita, että syrjisimme ketään.

  Tapsan huomautus tyttöjen ujouden hyödyllisyydestä oli asiaa. Parempi on pysyä vedessä kaulaan saakka kuin tuottaa syyttömälle nuorukaiselle ikävä vankilatuomio. Pedofiilithan saavat vankilassa aivan erikoiskohtelun...

  VastaaPoista
 147. "Reklaamiukoilla" tarkoitin ammattitaitoista sanankäyttöä. Jota arvostan, ehkä enemmän, kuin muuta. Se siitä.

  "Salaliittoteorioita" en ole harrastanut sen jälkeen kun Hitler hirtätti minut, muistaakseni 1944. Oli kevät, se jäi mieleen.

  VastaaPoista
 148. Mikis puhuu vähän, mutta asiaa. Reklaamiukon otan kunniamainintana - laitan sen takanreunalle vapaamuurausplakaattieni viereen.

  Jotenkin tästä tulee mieleen se entinen ukko, jonka opettajatar kutsui puhutteluun.

  Yhdessä mentiin sitten tyttöjen vessaan, jossa tuohtunut opettajatar osoitti seinään piirrettyä kirkkovenettä. – Tuollaisen kauhean häkkyrän on teidän poikanne tänne piirrustanut...

  Ukko vilkaisia kuvaa. - Ei ole pojan tekoja. Meidän poika kun vitun piirtää, niin se on justiinsa!

  VastaaPoista
 149. "Blogimaailmassa sen huomaa hyvin, koska viestintä on nykyään täällä - meinasin sanoa että "siellä" - melko nopeaa, jopa suoraa, väliin chat-tyyppistä keskustelua, jossa kirjoitetaan sen kummemmin miettimättä. Etuna on kyllä se, että sanomansa voi korjata samantien selittämällä lisää.

  Mutta siis aika hassumaista minusta on, että noita tyhjiä aukkoja vaan jatkuvasti täytetään niin höyry päässä.

  Erikoisesti meikäläisen tyyppinen väliin hieman provosoivasti kirjoittava saa huomata, että tyhjät aukot täyttyvät humahtamalla."
  Sanoi Iines

  Muistatko, Iines, kun puhuimme kognitiivisesta dissonanssista? Voisiko olla, että nyt itse täytät aukkoja, joita joku "provosoivasti kirjoittanut" on kaivanut.

  Taikka niin, että näet mörköjä sielläkin, missä niitä ei ole.
  Olet maininnut jo pariin kertaan "mielenterveyssyistä eläkkeelle tuupatun", mutta minä en ole moista kommenttia nähnyt ikinä.

  Itse sain Japen kynästä mainion lohkaisun: "Karamazovit ja Dostojevskit... mikäs kirjallisuus eliitti täällä oikein jorisee? Onko ujous teemana liian vaikea kun pitää heittää horinavaihde heti silmään?"

  Kyllähän tässäkin jossain mielessä kommentoijaa mollattiin, kun puhuttiin "horinavaihteesta."

  Mutta en minä tuollaisesta vielä tapetteja revi. Kun on työssä tottunut julkisiin solvauksiin ja jopa tappouhkauksiin ei pieni tölväisy tai pila tunnu missään.

  Minusta sinä olet nyt vetänyt joulupallon nenääsi - kuten itse Japelle sanoit, varsin viattomista asioista. Nyt jo suurentelet ja raskauttelet asioita ja ripottelet päällesi itsesäälijän harmaata tuhkaa.

  Reipastuhan, Iinukka ja käväise vaikka Avattarella katsomassa, mihin asti huorakeskustelu on siellä edennyt.

  VastaaPoista