6.8.2007

Kykyjeni riemulaulu

eli 10 asiaa, joista itsessäsi pidät –meemi. Haasteen sain Liisalta, ja vastaan riemumielin ja haastan kaikki halukkaat kaivamaan subjektiivisesti positiivisia asioita itsestään. Mainittakoon, että kymmenen asian keksiminen vei aikaa ja tupakkia. (Siis minähän en polta, mutta..)

1. Näkemisen kyky

Pidän kyvystäni nähdä ruostetahra esteettisesti. Ruoste viestii rappiosta eletyn jälkeen, karheudesta ja voimasta, joka kuollessaan synnyttää uusia kosmoksia. Ajattelen niin, että ruosteen funktio ei ole tulla poistetuksi tai merkitä jokin merkityksettömäksi, vaan kertoa olevaisen muuntuvuudesta.

2. Uudelleenaloittamisen kyky

Pidän kyvystäni tuntea aamu uutena alkuna. Kun kaadan ensimmäisen kuumana höyryävän kupillisen mustaa kahvia valkoiseen ohutreunaiseen kuppiin, kaikki on mahdollista. Olen mm. melko vakuuttunut, että tämä on se päivä, jolloin dysphonia spasmodicaan keksitään parannuskeino tai ainakin se päivä, jolloin pystyn puhumaan normaalisti, jos vain yritän.

3. Vakavuuden kyky

Pidän vakavuudestani, tavastani pyrkiä syvälle ja kääntää jokainen kivi, kun käsittelen asioita. Pidän siitä, että löydän oivaltamisen ilon, kun solmin löytämiäni langanpäitä.

4. Hitauden kyky

Pidän myös hitaudestani. Viipyminen, pysähtyminen antaa rauhaa ja toisaalta puhdasta nautintoa. Pidän siitä, että minua eivät harmita sellaiset asiat, jotka menetän nopeammille, sillä tiedän että ne olisivat olleet minulle vääriä valintoja.

5. Hiljaisuuden kyky

Pidän hiljaisuudestani, koska se antaa tilaisuuden havainnoida aistein, mietiskellä. Se avartaa mielikuvitusta ja antaa tilaa olla, tulla ja päästä lähelle.

6. Hurmioitumisen kyky

Kyky kohota arjen yläpuolelle on seurannut minua lapsuudesta, joskin euforian kärki on tasoittunut lähelle harmonista olotilaa. Voin hurmioitua ollessani yksin ja pystyessäni keskittymään johonkin täysin – musiikkiin, runoon, kuvaan, maisemaan, luonnonnäkymään, löytämääni ajatukseen, mieluisaan tekemiseen.

7. Rakastumisen kyky

En ole useinkaan varma, osaanko rakastaa oikein. Osaan sen sijaan rakastua persoonaan, joka tulee niin suureksi että on kaikessa, ja tunne ylittää kaikki esteet. Olen joskus miettinyt, olisinko se nainen, joka menee muukalaisen mukaan ja jättää kaiken taakseen. - Ehkä en kuitenkaan, mutta vannomatta paras.

8. Huumorin kyky

Olen iloinen, että osaan vapauttaa painavan tunnelman ja nauttia naurun kuplimisesta, sen läsnäolijoita yhdistävästä voimasta. Vapauttava nauru syntyy rakkaudesta ihmiseen, hänen heikkouksiensa ymmärtämisestä ja niiden hyväksymisestä.

9. Ilmaisun kyky

Ellen osaisi kirjoittaa ja muokata ajatuksiani tiettyihin muotoihin, olisin nyt pulassa. Olen onnellinen myös puhumisen lahjasta, vaikka ääneni olenkin lähes menettänyt. Puhun silti edelleen – huuleni muovaavat sanoja äänetikin, kuten Anna Ahmatovankin äänettömät huulet tekivät.

10. Sitkeyden kyky

Pidän siitä, että panen itseni vastuuseen asioista. Minusta ihminen lopulta on oman onnensa seppä - olen huomannut sen nyt vanhempana, kun nuorena arvelin, että kaikki on yhteiskunnan ja muitten vika. Sitkeydellä voi mitä vaan, jos tahtoo.33 kommenttia:

 1. Mikä lista, Iines! Ei mitään sulta puutu...

  Jotakin yhteistä, menetysten kautta opittua luen näistä.

  VastaaPoista
 2. Ennen olisi sanottu, että omakehu haisee.

  VastaaPoista
 3. Myös itsensä rakastamisen ja arvostamisen kyky...

  VastaaPoista
 4. Ennen uhrauduttiin kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta. Oletko valmis? Aina valmis - taluttamaan iines-tädin Nakkilan liikennevaloissa.

  VastaaPoista
 5. Outoa.

  En uskonut, että Iineskin haluaa kuolla omille käsivarsillensa, tietysti valtavan yleisön nyyhkiessä ja taputtaessa; mutta näin se näyttää olevan.

  Jos näin sitten lopultakin käy, ehdotan, että Ikkunaiinekselle rakennettaisiin edes pieni ja sievä ratsastajapatsas, ei siihen ihan marskin viereen, mutta vaikkapa sinne Töölönlahden rannalle; siihen Finlandias-talon vierustalle, viheriäiselle nurmikolle.

  VastaaPoista
 6. Mitä ideaa olisi tehdä lista kyvyistään ellei listasta saisi tehdä positiivista? Siis minähän olen tällainen vain -listako sitten pitäisi kirjoittaa?

  Jokainen varmasti pystyy laatimaan itsestään sekä hyvien että huonojen puolien listan. Niin... Epäilemättä huonojen puolien lista olisi usein mielenkiintoisempi. Mitä se kertoo meistä?

  VastaaPoista
 7. Löytyisi varmaan 20 asiaa, joista en itsestäni pidä. mutta mitäpä suotta itseruoskintaan. Patsas minullekin catulux, sellainen, jossa ratsastan iineksellä. Hyv' on olla, kun hyv' on alla.

  VastaaPoista
 8. Eikös a-k.h-setä huomaa enkelikuorokuvan itseironiaa?

  - iines (jota ei ole milloinkaan bongattu Nakkilan liikennevaloista vaan kylläkin vieressä kulkevalta valtatie kakkoselta.);)

  VastaaPoista
 9. Onhan sinun oltava jostain kotoisin. Vastedes olet Pöytyältä.

  VastaaPoista
 10. Päreesi oli niin positiivinen, että minun täytyy esittää sille vastine - olenhan varsinainen murheen, kaipauksen ja kuoleman ritari!
  Mitä nyt välillä tuppaa naurattamaan...

  *
  HECTOR: EI MITTÄÄN (Alunperin Fugs-yhtyeen biisi. Kts. viimeisin päreeni)

  Maanantai: ei mittään,
  Tiistai: ei mittään,
  Keskiviikko, torstai: ei mittään.
  Perjantai: ei mittään,
  Lauantai: ei mittään,
  Sunnuntai: ei siitäkään mittään.

  Tammikuu: ei mittään.
  Helmikuu: ei mittään.
  Maalis-, huhti-, toukokuu: ei mittään.
  Kesä-, heinä-, elo-, syys- ja lokakuu: ei mittään.
  Marraskuu ja joulukuu: ei mittään.

  Eduskunta: ei mittään.
  Hallitus: ei mittään.
  Kunnanvaltuustot: ei mittään.
  Kaksisataa kertaa nolla ei oo mittään,
  Kun kukaan eikä mikään tee mittään.

  Kokoomus: ei mittään,
  Demarit: ei mittään,
  Kristilliset, kepu: ei mittään.
  Ruottalaiset, kommarit, ei liberaalit mittään.
  Perustuslailliset: ei mittään.

  Uuesaa: ei mittään,
  Eurooppa: ei mittään,
  Neuvostoliitto: ei mittään.
  Afrikka ja Kiina ja mitä niitä onkaan
  Ja Suomi siinä sivussa: ei mittään.

  Kun minä olen työtön ja sinä olet työtön,
  Mut mehän ei ollakaan mittään.
  Länteen taikka ittään, me ei olla mittään,
  Kun kukaan ei tee millekään mittään.

  Viina ei oo mittään,
  Pillerit ei mittään,
  Partakoneen terä ei mittään.
  Raamattu: ei mittään,
  Pääoma: ei mittään
  Ja Disney: ei siitäkään mittään.

  Tulukeepas meille, me leivomme teille
  Leivän joka ei ole mittään.
  Toivoa vain soppii, että köyhä oppii,
  Että armonpalat ei ole mittään.

  VastaaPoista
 11. Hah hah sun Pöytyällesi a-k.h! :D

  RR, eikös näin lomien päättyessä pitäisi olla iloinen ja pirteä, kun on saanut nauttia pitkästä vapaasta rakkaittensa kanssa Suomen suvisessa luonnossa?

  Ei vaan ei, totta puhuen kirjoittaisin päreen tästä aiheesta, jos koneeni olisi kunnossa. Kirjastossa on vaikea keskittyä.

  - Iines, vielä meren rannalla, parhaillaan kostean trooppisessa ilmastossa...

  VastaaPoista
 12. Lomalta palanneena luin uudelleen nämä kommentit omalta koneelta, kun en niitä kirjaston hämärissä jaksanut lukea.

  Meemihän pyytää luettelemaan 10 asiaa, joista itsessään pitää. Mitä kumman vikaa on siinä, jos vastaa tällaiseen haasteeseen, niin kuin pyydetty on?

  Olisiko nyt kuitenkin pitänyt olla trendikäs ja luetella rupisia ominaisuuksiaan, jotta ei vaikuta itserakkaalta patsastelijalta?

  VastaaPoista
 13. Mutkun elämä on sellast.

  VastaaPoista
 14. Piti luetella ilon aiheita itsestään. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa? Rupista tuskaa on vaikea saada tällaiseen juttuun.

  VastaaPoista
 15. Hemmetti kun on hieno listaus ja ilmaisultaan mainio! Olet kirjoittanut juuri niin kuin meemi pyytää. Tuo sitkeys muuten vie pitemmälle kuin luulisikaan. Itsekin olen sitkeä kuin pingviini. Ja hiljaisuuden kyky tekisi tälle pingviinille ihan hyvää :)

  VastaaPoista
 16. Niin blogiosoite ei tullut näkyviin, vaikka laitoin sen kyllä. Kokeillaan uusiksi.

  VastaaPoista
 17. Kiitos, Angela! Sinun blogisi onkin minulle tuttu, sillä huomaan lukeneeni sitä useinkin. Aluksi "eksyin" sinne muistaakseni valokuvaaja Arin linkeistä. :)

  Tuo lista on siis ominta itseäni ja siksi tuntuu aika oudolta, kun joku näkee siinä patsastelua. Palautit uskoni itseeni.

  VastaaPoista
 18. Joo ja et ole muuten ainoa joka on kehunut itseään tässä meemissä. Joskus on hyvä nähdä niitä hyviäkin puolia itsessään. Kiva kuulla että luet joskus blogiani. Mulla on varmaan blogistanin lapsellisin blogi. haha

  Hyvää päivän jatkoa Ikkunaiines. Sulla on sana hallussa! Ja olekin niin pirun iloinen ja ylpeä siitä.

  VastaaPoista
 19. Uskomus ei ole tiedon väärtti.

  VastaaPoista
 20. Uskomus mitä? Mitä tässä nyt uskotaan?

  A-k.h uskoo, että elämä on rupista, minä uskon, että se rupi kuivuu pois ja irtoaa itsestään jonka jälkeen tie on sileä ja elämä silkkiä, jos sallii sen.

  Sitä paitsi - Tieteen kuvalehteä juuri lukeneena sanoisin, että tiede ja varma tieto on ylimainostettu asia. Uskomukset ne vasta kiinnostavia ovat!

  VastaaPoista
 21. Sanonpas. Sanon vielä sen, että pidän sitkeydestäni. Kykyjeni riemulaulu on raisu ylistys itsetuntemuksen kautta tulevalle itsensä hyväksynnälle. Haastankin lopuksi sinut A.k.h tähän meemiin sillä tavalla, että keksipäs 10 ominaisuutta, joista itsessäsi pidät ja joiden perusteella kukaan ei syytä sinua patsastelijaksi tai jeesustelijaksi.

  VastaaPoista
 22. Ja catulux myös on haastettu kertomaan tässä ominaisuutensa, koska ei omista blogia.

  Haasteisiin ei tietenkään ole pakko vastata. Siinä tapauksessa viittaan sananlaskuun tyhjistä tynnyreistä.. :)

  VastaaPoista
 23. Mikä ihmeen meemi ja miten siihen vastataan, Iines ?? Puhelimella??

  Ja totta kai kolisen; olenhan keski-ikäinen, keskipitkä ja keskinkertainen opettaja ja opettaja on myös kaikkien keskinkertaisuuksien ihanneammatti. Tämä on jalo ja ylevä totuus.

  Olen kolissutkin liikaa viime aikoina ja nyt yritän olla hiljaa.

  Vaikka tyhjien tynnyreiden joukossa on vaikea kolisematta....

  Mutta tervetuloa takaisin iines!

  VastaaPoista
 24. täsmennys.

  ....vaikea olla kolisematta....

  VastaaPoista
 25. Täällä haisee trolli. Olen puhki kyllästynyt feikkaajiin. Mitä teeskentely antaa teeskentelijälle?

  VastaaPoista
 26. Siis kysyin vain, miten meemiin vastataan??

  VastaaPoista
 27. Iines, lieneekö niin, että miehet eivät löydä itsestään tarpeeksi hyviä ominaisuuksia -edes kymmentä, vai johtuuko se kenties siitä, etteivät urokset ylipäätään osaa analysoida omaa persoonallisuuttaan? No, en ihan kokonaan halua yleistää sitä kaikkia miehiä koskevaksi...

  VastaaPoista
 28. Pakko vain tulla huomauttamaan, että kun muut ovat tehneet tämän meemin, ei ole tullut yhtään "patsastelu"-kommenttia, en ole ainakaan nähnyt missään. Todella ikävää. Jos ihminen ei keksi kymmentä asiaa itsessään, joista pitää ja jotka uskaltaa sanoa tai kirjoittaa blogiinsa, niin helkkarin huonosti menee. Varsinkin, jos sitten tullaan syyttämään omakehusta tai keulimisesta.
  Typerää provosointia, minen tykkää yhtään tuommosest.
  -minh-

  VastaaPoista
 29. Pakko yhtyä minhin edellä olevaan kommentiin. Itse luin kyvyistäsi mielenkiinnolla, ja erityiseti tämä jäi mieleen:

  "Pidän myös hitaudestani. Viipyminen, pysähtyminen antaa rauhaa ja toisaalta puhdasta nautintoa. Pidän siitä, että minua eivät harmita sellaiset asiat, jotka menetän nopeammille, sillä tiedän että ne olisivat olleet minulle vääriä valintoja."

  Itselläni on aina pakottava tarve ennättää ensimmäisten joukossa joka paikkaan (vastakkaisista pyrkimyksistä huolimatta), näin yleistäen sanottuna. Mutta tässäpä näkökulma, josta voisin ottaa opikseni, ja yrittää kehittää itsestäni harkitsevampaa =)

  VastaaPoista
 30. Tämä mainitsemasi piirre taitaa muuten olla meikäläisessä voimakkain noista kaikista mainitsemistani.

  Samalla se on tietysti jossain mielessä haitta: mm. Inhoan muutoksia, vaikka tajuan niiden välttämättömyyden. En ole siis se, joka innokkana haluaa aina uutta, vaan nautin tutun ja turvallisen antamasta suojasta.

  (Toisaalta minussa on viehtymys esim. uuteen tietotekniikkaan, ja olin vissiin ensimmäinen muu kuin atk-ope, joka hankki laitteen kotiin ja käytti sitä opetuksessa ja vapaa-aikana.)

  VastaaPoista