4.11.2008

Nettiherjat kävivät kalliiksi

Nyt se on nähty! Nimimerkkikirjoittaja, muuan lahtelaismies, sai eilen 25 päiväsakkoa nimeämätöntä henkilöä kohtaan tekemästään kunnianloukkauksesta nettikeskustelussa. (HS 4.11.2008)

Puskakirjoittaja osallistui kahdella nimimerkillä verkkokeskusteluun, jossa alkoi sättiä erästä naista menemällä henkilökohtaisuuksiin, naista kuitenkaan nimeämättä. Kirjoitukset antoivat naisesta valheellisen kuvan, halvensivat ja pilkkasivat häntä ja yksilöivät hänet monin tavoin. Mies herjasi mm. naisen terveyttä, taloutta ja perhe-elämää.

Merkittävää on siis, että anonyymi henkilö katsottiin sinällään juridisesti vastuulliseksi sanoistaan nimeämättömälle, eli nimimerkkikin voi siis lain edessä loukata toisen nimeämättömän kunniaa. Lahtelaismies joutuu maksamaan yli 7 000 euroa loukkaamalleen naiselle.

Täällä blogimaailmassahan on väitetty, että anomyymeilla bloggaajilla ei ole mitään kunniaa ja että heitä ei edes ole olemassa, vaan he ovat vain skribenttejä, joita ei siis muka mitenkään voi loukata. Tulee vain itse pitää puolensa, etteivät kiusaajat pääse hyppelemään nenän päälle. Nyt on varsin helpottavaa tietää, että virtuaalissa eivät pädekään viidakon lait, vaan sosiaalisen yhteisön eettinen moraali, johon lakikin nojaa.

Pitemmittä puheitta ja edellisen päreeni keskusteluosioon viitaten - olen iloinen! Me kymmenettuhannet skribentit olemme oikeita tuntevia ihmisiä, joilla on persoona ja henki ja useimmiten aivan oikeassa valossa esitetty reaalielämä nimimerkkinsä takana. Anonyymiakaan persoonaa ei voi siis loukata kuin - rikollinen.

Tämä vahvistaa käsitystäni siitä, että kaikki solvaukset kannattaa järjestelmällisesti poistaa bloginsa keskusteluista, sillä ei ole sensuuria yliviivata ilkeyksiä. Haukkumiset ovat usein sairaan mielen tuottamia, sillä terve yksilö ei kiusaa edes salanimellä.

Olen havainnut, että moni antaa herjakommenttienkin olla kommenttilaatikoissaan kuvitellen olevansa näin muka suvaitsevainen sananvapauden puolustaja. Näin olen itsekin menetellyt suuressa sananvapauden rakkaudessani. Nyt huomaan olleeni väärässä, sillä ei ole vapautta ilman vastuuta. Poistan tästä lähtien jokaisen ad hominem -tyylisen haukkumisen, koska se on aina aiheeton asioista keskusteltaessa. Ilkeyksiä ei saa eikä niitä pidä suvaita.

(Sandy Oppenheimerin maalaus kuvataiteilija Romaine Brooksista)

32 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu Iines.

  Erimieltä voi olla myös sivistyneesti ja argumentein todistellen. Semmoinen on tyylikästä ja lopulta myös rakentavaa.

  Minusta tuntuu, että tämäkin mode ja julkisuuskanava käy vielä osittain synnytystuskiaan. Oikeat käytänteet kehittyvät, ennakkotapauksia tarvitaan ja lopulta sitten ne ennakkotapaukset saattavat auttaa meitä taas uudenlaiseen viestintään.

  Uudenlaisine ongelmineen. Mutta niistäkin varmaan selvitään.

  Tillman peräänkuuluttaa sydämensivistystä

  VastaaPoista
 2. Juuri tuota sydämensivistystäkin minä halajan ja jotenkin sinisilmäisesti odotan, myös netissä kohtaamiltani ihmisiltä. En allekirjoita alkuunkaan sitä muka-faktaa, että netissä saa purkaa pahaa oloaan ja että on parempi, että riehuu netissä kuin kaduilla.

  Kun tämä nettikin on katu, julkinen estradi, jolla ollaan yhtä todesti kuin kaduilla. Se, että itse feikkaa, ei tarkoita sitä, että muut feikkaisivat.

  Mitä tavallisemmaksi tämä netti käy, sitä reaalisemmiksi myös nettifoorumit ja -yhteisöt käyvät. Netissä todella useimmat ovat aivan omana itsenään, paljon tarjoten, itseään avaten ja täällä ei suinkaan päde röyhkeimmän oikeus, niin kuin on esitetty. Tämähän on reaalimaailmaa.

  Minusta jokaisen on syytä puuttua nettikiusaamisiin, kaikkien on välitettävä siitä ja torjuttava se parhaaksi katsomillaan keinoilla.

  VastaaPoista
 3. Uutistieto klo 12.00

  Viisi henkilöä on tuomittu Susan Ruususen nettiherjaamisesta kunnianloukkaukseen. Siis anonyymia kirjoittajaa.

  Virtuaalista on tullut yhteiskunta.

  VastaaPoista
 4. Oli todella aika pistää nettiherjaajat maksamaan tekosistaan. Kuten Iines sanoi, virtuaalista on tullut yhteiskunta ja siellä pelaavat yhteiskunnan lait.

  Me aikuiset vielä pärjäämme virtuaalikiusaajien kanssa, mutta sääliksi käy nuoria, joita heidän omilla sivuillaan pilkataan rumiksi, läskeiksi tai ties miksi. Myös sinne soisin nettipoliisin tuovan pelottavan pamppunsa.

  Olen - krhm - puuttunut muutamiin herjauksiin Iineksen lähiblogeissa ja nähdäkseni aika hyvin tuloksin. Sain Kompostiin ihan oman päreenkin, josta olen oikein ylpeä. Tällä haluan vain sanoa, että oikeiden nettipoliisien puuttuessa katukuvasta kuka tahansa meistä voi puuttua näkemiinsä törkeyksiin. Sitä ennen kiusaajien kynsiin joutuneet voivat kaikessa rauhassa poistaa asiattomat kommentit sivuiltaan.
  Sellainen opettaa aika pian.

  Ystävällisin terveisin
  Judge Dredd
  Laki

  VastaaPoista
 5. Tasan ei käy onnen lahjat. Minua vainosi vuosikausia mies, joka lähetteli suvereenisti lukemattomia tappouhkauksia ja solvauksia sähköpostitse, kirjoitteli herjauksia nettiin ja soitteli törkeitä puheluja. Sama heppu on käynyt kolme kertaa sylkemässä päälleni ja kaatanut ravintolassa viinilasillisen niskaani. Kyseisissä tapauksissa ainoa oikeus jota olen saanut, on valitettavasti oman käden oikeus (en jättänyt sylkemisiä kostamatta) ja lähestymiskiellon rikkomisista koituneet minimaaliset sakot. Enkä ole ainoa, jota kyseinen kahjopää on vainonnut.

  Nettiherjaamisesta ja soitoista mies ei saanut mitään tuomiota, sillä poliisilla ei siihen aikaan ollut keinoja selvittää sähköpostiviestien alkuperää tai halua tsekata puheluja, vaikka ne kaikki oli henkilön omalla tunnuksella ja omalla puhelinnumerolla tehtyjä.

  Mukavaa, jos tähän sallittuun vainoamisen ollaan sentään saamassa vihdoinkin muutosta.

  VastaaPoista
 6. Homo garruluksen kommentti siirretty Manalaan, ks. blogin alin kerros. Kerään sinne jatkossa ad hominemit ja muut mahdolliset asiattomuudet. Manalaan voi halutessaan kirjoittaa kommenttinsa suoraankin. Jos siellä syntyy keskustelua, se tapahtuu vain poistettujen kommenttien perusteella, ts. Manalaa en päivitä omilla päreilläni.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi, uskon että ajat ovat muuttumassa netin normalisoitumisen myötä. Alkuaikojen villin viidakon vapaus -hurma tajutaan yhä laajemmissa piireissä katteettomaksi, ja netti aletaan nähdä osana tavallista yhteiskuntaa - siellä tulee vallita samat lait kuin reaalimaailmassakin, koska se on maailmaa, ei erillinen osa avaruutta.

  Mitä tulee reaalielämän vainoamisiin, niin nythän puuhataan jo rikoksen suunnittelua ja siis uhkailua rikoslain piiriin, mikä on tarpeellinen uudistus.

  VastaaPoista
 8. Kolmannella kommentilla perään - Tris, voisitko kirjoittaa yöllisen haukkumisesi tähän uudelleen, sillä innostuin nyt tuosta Manalan täyttämisestä - en huomannut ottaa kommenttiasi tekopyhästä hienoperseestä vai oliko se kusimulkusta talteen. Se olisi mainio Manalassa!

  VastaaPoista
 9. En oikein ymmärrä ketä tuo Manala palvelee. Jos haluat päästä kiusaajistasi eroon, niin miksi et yksinkertaisesti estä heidän pääsyään blogiisi tai deletoi viestit samantien? Tuntuu, että kuitenkin haluat näitä herjaajia ruokkia siirtämällä viestit jonnekin Manalaan? Ketä varten? Meitä lukijoitasiko? Kiitos ei.

  -meirami-

  VastaaPoista
 10. Sinuna poistaisin koko Manala-linkin.
  Blogihan on vähän kuin koti, siellä haluaa viihtyä ja siksi on lupa valikoida, mitä ja ketä sinne päästää.

  VastaaPoista
 11. Meirami, sokea kana,

  voi olla että olette oikeassa tuon Manala-mielipiteenne kanssa. Olen hieman eksyksissä tämän häiriköinnin ja kiusaamisen keskellä. Mietin vielä siis tuota äkkiä toteutettua Manala-ideaa.

  Yhden asian tiedän, ja se on se, että tästä Iines-blogista poistan henkilökohtaisuuksiin menevät solvaukset.

  Olen sillä tavalla hullusti luova, että ajattelin asiaa siitäkin näkökulmasta, että nuo Manala-poistot kokoelmana voivat puhua omaa itsenäistä tarinaansa...

  Eihän Bloggerissa ole sellaista ominaisuutta, että jonkun kirjoittajan kommentit voi estää? Mitään kaikkia koskevaa ennakkosensuuria en missään tapauksessa asenna blogiini, sillä se sotii kaikkea sitä avoimuutta ja kirjoitusten reaaliaikaisuutta vastaan, jota itse kannatan.

  Mutta - mietin asiaa ja Manalan kohtaloa. Kaikki ideat eivät tietenkään ole kantavia.

  VastaaPoista
 12. Miksi et poistaisi vain linkkiä blogistasi ja jättäisi Manalaa elämään?

  VastaaPoista
 13. Kannatettava ajatus, mietin tätäkin ja todennäköisesti teenkin juuri näin, sillä tuo linkki alakerrassa on kieltämättä ikävänpuoleinen ja tunnen, miten aurani tummuu harmista kun katson sitä.

  VastaaPoista
 14. Minusta se on kiusaamiseen mukaan menemistä, jos keräilee toisten viestejä jonnekin talteen ja vielä kommentoi niitä vielä päälle.

  Eikö niitä voi vain poistaa ja antaa asian olla? Jäähän ne bloggeriin talteen muutenkin, jos ei deletoi niitä kokonaan, vaan poistaa vain näkyvistä. Minkä verran menee energiaa tähän siirtämiseen ja kommentointiin ja kenelle se on hyväksi?

  VastaaPoista
 15. iines

  luen suurella mieltymyksellä tekstejäsi. tykkään tavasta jolla pistät lukijan ajattelemaan. usein päädyn toisenlaisiin ajatuksiin kuin sinä, sillä jokaisen ihmisen on tulkittava maailma itseään varten, mutta se ei kiinnostustani kirjoituksiisi vähennä, päinvastoin.

  sananvapaus on merkityksillä ladattu sana. se on tärkeä demokratian toteutumisen elementti; esimerkiksi journalistin on voitava toimia painostuksesta vapaana, vakaumuksensa ja ammattietiikkansa pohjalta.

  sananvapauden primaari puoli on tiedon julkistamisen vapaus. sen rinnalle ei täysin siihen verrattavana voida kohottaa mielipiteen julkistamisen vapautta, koska olemattomiin tai virheellisiin tietoihin pohjautuvat mielipiteet eivät asiallisesti ole samanarvoisia kuin laajoihin ja oikeisiin tietoihin perustuvat. pahantahtoisten tulkitsijoiden varalta huomautan tässä kuitenkin kannattavani myös mielipiteen esittämisen vapautta.

  maailma toistaa itseään, minä kommentaattorina teen samoin: olen taipuvainen olemaan sitä mieltä, että jos minkä tahansa foorumin moderointi ei ole kunnossa, sen valloittavat hajujäljillään nopeasti reviiriään merkkaavat anonyymit oliot. ilmiö on pääosin vastenmielinen, enkä usko sen parantavan merkittävästi sanavapautta. nimetön kirjoittaja vapautuu esittämänsä mielipiteen mukana tulevasta vastuusta, ja jäljelle jää tyhjä vapaus, joka ei toteuta mitään eikä vaikuta mihinkään.

  mielestäni kiusaajiesi peittelemätön ja perustelematon vahingontuottamisen halu ei ansaitse omaa blogia. ei siitäkään huolimatta, että teesin paras puolustus on antiteesin typeryys.

  VastaaPoista
 16. Ok, palautteiden viesti on selvä. Poistin linkin blogin alaosasta ja unohdan koko jutun, sillä poistettujen viestien käsittely tosiaan syö energiaa ja aiheuttaa edelleen pahaa mieltä.

  Takana oli ajatus siitä, että ei kenkään meistä oo paha ja että kokoelmasta olisi voinut muotoutua omanlaisensa surullinen tarina ihmisen pahasta olosta. Siinä on vaan siis se vaara, että kokoelman selaaminen on pois omista tai ulkopuolisen lukijan voimavaroista.

  Nytkin olen tästä kaikesta persoonaani vastaan kohdistetuista kritiikeistä jotenkin niin hajalla, ettei edes valokuvaus maita, ensimmäistä kertaa vuosikausiin.

  VastaaPoista
 17. Meri, kiitos tarkasta käsiteanalyysistasi sanaparista tiedonjulkistamisen vapaus - mielipiteenjulkistamisen vapaus. Se nimenomaan olikin tässä tarpeen, sillä ne ovat sotkeentuneet myös omassa mielessäni yhdeksi kokonaisuudeksi.

  Etenkin tämä sanomasi vahvistaa perimmäisiä ajatuksiani:

  - - olemattomiin tai virheellisiin tietoihin pohjautuvat mielipiteet eivät asiallisesti ole samanarvoisia kuin laajoihin ja oikeisiin tietoihin perustuvat.

  Näin ollen emme voi esittää täällä virtuaalissa omia tulkintojamme totuuksina, joiden perusteella tuomitsemme toisemme, tai ylipäänsä tuomitsemme. Me emme tiedä toisiamme, joten älkäämme siis arvostelko toistemme persoonia omasta valokeilastamme käsin.

  VastaaPoista
 18. iines

  Toivotaan, että tilanne nyt rauhoittuu asianomaisen henkilön suhteen.

  Ihmisen pitäisi aina kyetä oppimaan jotain uutta itsestään huomattuaan niin sanotusti kantapään kautta, että on mennyt asiattomuuksiin ellei peräti mauttomuuksiin sekä ajautunut tietoisen ja jatkuvan ilkeilyn linjoille.

  Sen verran itsekritiikkiä ja oppimimiskykyä, joka on persoonakohtaisen kasvun edellytys, pitäisi löytyä myös ja ennenkaikkea jokaisen, ainakin tekstinsä tasosta huolestuneen satiirikon merkillisestä ajatusmaailmasta.

  Valitettavasti tässä nimenomaisessa tapauksessa ei kyse ollut - vaikka häntä voikin pitää omalla tavallaan hyvin huumorintajuisena ja fiksuna henkilönä - satiirikosta vaan ihan jostain muusta tyypistä.

  Olen myös samaa mieltä kanssasi, mitä tulee merin oivalliseen katsaukseen, jossa hän tekee asiaa valaisevan erottelun/analyysin tiedonjulkistamisen ja mielipiteenjulkistamisen vapauden erilaisesta legitimaatio-perustasta ja -oikeutuksesta.

  Tsemppiä sinulle ihan vilpittömästi toivottaen RR.

  VastaaPoista
 19. Kiitos, RR. Tunnen itseni vain niin liatuksi ja alan itsekin epäillä itseäni ja omia sanojani - ja se on kirjoittamisen kannalta tuhoisaa. Kirjoittajan tulee luottaa itseensä ja sanoihinsa. En halua tätä nykyä edes päivittää valokuvablogejani, enkä pysty kirjoittamaan uutta kunnon pärettä.

  Kyseessä on sama ilmiö, joka on useilla rauhan ajan väkivallan uhreilla, ehkä jopa lähes kaikilla, eli itsensä syyllistäminen.

  En voi mitään sille, että kahden bloggaajan liittoutuminen harjoittamaan jatkuvaa pilkkaa, valehtelua ja halventamista vie iloni, syö minua, koska kalvaminen on jatkuvaa, jokapäiväistä ja näyttää pahenevan.

  Minusta on käsittämätöntä, että Blogilista ei poista listoiltaan tuota juridisestikin tuomittavaa yhden bloggaajan herjaamiseen perustettua blogia. Lista ei kuulemma voi puuttua blogien sisältöihin. Oikeasti arvelen, että lista ei usko minua, eli näin tuo blogin mustamaalaus puree. Minulla ei ole keinoja eikä enää edes kynää täällä blogimaailmassa.

  VastaaPoista
 20. Toiset meistä projosoivat, toiset taas projosoituvat provosoinnista herkemmin.

  Toiset osaavat "sivistyneesti" ilkeillä, toiset taas käyttävät edellisen taidon puuttuessa primitiivisiä ilmauksia. Joskus nuo viimeksimainitut koskevat osuessaan kipeämmin, kuin hienostunut, sivistyssanoilla verhoiltu haukkuminen ja mustamaalaaminen.

  Olen viimeaikoina kuunnellut vierestä muutaman kerran kipakoita sanaharkoja, ja olen äimistynyt, miten julmasti ja suoraan hyökätään sanoilla toisten kimppuun. Loukkauksien esittäjillä ei ole minkäänlaista häpyä, tai käytöstapoja.

  No, sitä on kyllä yleisesti ilmassa. Vihamielisyyttä. Yhteiskunnallista psykoosioiretta, vai mitä?

  VastaaPoista
 21. Ongelma ei ala siitä, että joku sanoo jotain vaan se alkaa siitä, että joku ei siedä toista ja heittää ensimmäisen kiven: SE OLI IINES. Jos luet miten paljon on kirjoitettu lähes kahdessa vuodessa.

  Joten neljä sormea osoittaa itseä ja yksi toista. Muuten oli Leonoora oikea analyysi; kohde oli väärä. Iines ei ole syytön mielestäni vaan puhtaasti taitava vetämään pinnat kotiin ns. säälillä ja se on alhaista sekin.

  VastaaPoista
 22. Puistattaa lukea näitä sairaita kirjoituksia ja miettiä, kuka nämä on jo ehtinyt lukea ja manipuloitua niistä. En minä jaksa koko ajan istua vahdissa sormi poistonappulalla.

  Minä en taatusti ole hyökännyt Homo garrulusta vastaan enkä heittänyt ainoallakaan kivellä. Se että poistaa sairaat kirjoitukset, ei ole kiven heittämistä, vaan se joka niitä kiviä heittää, on tuomitsija itse, Homo garrulus, joka esiintyi pitkään ystävänäni ja asiallisena keskustelijana, kunnes käänsi kelkkansa Kesäpäiväkirjani neljännellä sivulla mainiten mm., että on blogissani paljolti siksi, että täällä on kiinnostavia keskustelijoita - miehiä mitä todennäköisimmin.

  Samassa keskustelussa hän yllättäen mainitsee, että ampuu nykyään kovilla - kommentti, jota en ymmärtänyt alkuunkaan. Miksi ampua ketään? Edelleen samaisessa keskustelussa hän alkaa varoitella "vaaria" minusta, jonka näkee yllättäen oudossa valossa - juuri kun kuvaan kesääni kauneimmillaan ja saan lukijanikin innostumaan alkukesän tunnelmasta mökilläni.

  Hän alkaa poimia teksteistäni "märkiä puseroita" ja puhuu korvani eroottisesta virityksestä - vaikka kuvassa oleva korvani on selkeän turvonnut ja iso nokkosrokosta, josta kuvanottohetkellä kärsin. Siitä on erotiikka kaukana, ja jos siinä joku jotain näkee, menköön itseensä ja omiin mielikuviinsa.

  Näin alan saada falskin ja pinnallisen naisen leimaa, joka seireenin lailla ei tee muuta kuin huhuilee miehiä blogiinsa.

  Hän liittoutuu Kompostin eli vihablogini pitäjän kanssa kimppaan, ja mainittuun blogiin alkaa kertyä Kompostin hourupäisten juttujen ohella lisää "ankan" tai "narsistin" sättimistä, jatkuvia analyyseja siitä, miten olen joku kokotti, joka viettelee ilmeisen viattomia bloggaajia, etenkin viatonta Räsästä, vaaria, omaa taannoista nettiystävääni jne. jotka kaikki nähdään auvoisen viattomassa valossa; ja pällistellään sitäkin, että "ankan" falskiutta ei muu blogiväki ei näe, vaan jakelee pystejä käsittämättömästi.

  Kun suren kaikkea tätä ja olen lähes bloggauskyvytön ja täysin kuvauskyvytön, saan haukut säälin kerjäämisestä, ja olen alhainen ruikutuksineni. Minua saa siis haukkua, mutta minä en saisi masentua kuukausien vainoamisesta ja jokapäiväisestä perässäkulkemisesta, koska haukut ovat näiden kahden ystävättären mielestä oikeutettuja, ystävätärten, joista toinen ei osaa edes kirjoittaa toisen nimeä oikein.

  Eikö nyt hemmetti soikoon teidän kahden nilkin päähän mahdu, että jos esittämänne asiat olisivat totta, niin minähän jatkaisin kovapäisesti ja kylmästi mistään välittämättä päreitäni. Eihän narsisti välitä mistään eikä pinnallinen naikkonen tunne tuskaa. Jos teillä on rahtuakaan älyä ja sydäntä, näette kyllä, että en voi mitään sille, että maljani vuotaa teidän takianne yli, ja näillä vuodatuksillani tuhoan omaa blogiani ja rasitan lukijoitani, jotka ovat minulle elintärkeät.

  VastaaPoista
 23. Olet Iines saanut monta hyvää neuvoa mutta et taida niitä tahtoa noudattaa. Minäkin yritän: Pahantahtoisen järjestelmällisen häirikön kommentit saa ja pitää poistaa! Ihan tuosta vaan. Ilman mitään selittelyjä. Älä myrkytä omaa oloasi ja pilaa blogiasi turhalla mutapainilla.

  VastaaPoista
 24. Ok, buji, olen kyllä neuvot lukenut ja todennut ne ainoiksi mahdollisiksi.

  Jotenkin vaan tunne siitä, että ikävät kommentit ovat usein tuntikausia huomaamattani blogissani, saa minut tuskastuneeksi, sillä olen kokenut, että hieman kiireiset lukijat ottavat ne joskus todesta ja saan niistä ikävää palautetta paljon myöhemminkin. Siksi oikaisen niitä vähän niin kuin hädissäni. Vaan kyllä se on nyt loppu. Alan kyllästyä tähän jauhamiseen eniten itse. Uutta pärettä vaan kehiin.

  VastaaPoista
 25. Heippa Iines, pitkästä aikaa! Huomaan, ettet ole vieläkään päässyt eroon kiusanhengistäsi. Kerroit, että jatkuva kiusanteko vie sinulta halun ja kyvyn kirjoittaa.

  Ymmärrän hyvin, miltä sinusta tuntuu. Kirjoitan itse tietokirjoja ja usein niitä myös arvostellaan lehdissä. Kerran oli kirjaani jäänyt vuosilukuvirhe erääseen kuvatekstiin. Arvostelija, joka tuolloin itse kirjoitti tietokirjoja samasta aihepiiristä kuin minäkin, takertui siihen arvostelussaan ja lyttäsi kirjani vain yhden ainoan painovirheen takia.

  Ensin minua nauratti, mutta kun sama arvostelija kirjoitti tuosta virheestä muuallakin ja meuhkasi myös kirjamessuilla, tulin jotenkin apeaksi. Ymmärsin, että hän koki minut kilpailijana, joka on hinnalla millä hyvänsä saatava pois markkinoilta.

  Lopulta soitin hänelle ja ilmoitin jättäväni aihepiirin kokonaan hänen käyttöönsä. Hän(kin) alkoi vaahdota, että turvaudun itsesääliin ja että jos en kerran osaa kirjoittaa vuosilukuja oikein, olisi parempi lopettaa kirjoittaminen kokonaan.

  Vaihdoin todella aihepiiriä - tosin aika katkerin mielin - mutta olin oppinut huomaamaan, että arvostelijaltani oli joku ruuvi pudonnut päästä. Mikään järkipuhe tai perustelu ei häneen tehonnut.
  No, sittemmin olen pärjännyt ihan mukavasti uusienkin aiheiden parissa. Arvostelijani sen sijaan ei ole vuosiin julkaissut enää mitään.

  Muistan hyvin, kun kommentoin päreitäsi ensimmäisiä kertoja. Nimimerkki HG ilmestyi heti kuvaan vokottelemaan -anteeksi rahvaanomainen ilmaisu - minua puoleensa. Kaikesta näki, että hän oli suunnattoman kateellinen Iinekselle osoittamastani huomiosta ja yritti keksiä hyvää täkyä, johon tarttuisin.
  Tympäännyin tuohon öyhötykseen melko pian. Iineksen kanssa minä halusin puhua, en minkään nettituksun.

  Jostakin merkillisestä kateudesta siis tässäkin on kysymys. Kun HG ei saa omille sivuilleen kävijöitä, hän mellastaa muiden blogeissa ja pahimmillaan keskustelee niissä itsensä kanssa. Kompostissa pannaan sitten polttopuut palasiksi ja pinoon, kuten tavataan sanoa.

  Aluksi ihmettelin HG:n kateutta ja omistushalua, sillä en todellakaan ole mikään formulakuski, mäkihyppääjä, sarjamurhaaja tai muu vastaava YTM, jota naiset väen väkisin haluavat sänkyynsä. Olen tavallinen, puoliköyhä vaari, en edes pitkä enkä komea.

  Niin, aluksi ihmettelin, mutta sitten muistin arvostelijakiusaajani ja päättelin, että näissä kahdessa on jotain samaa. Mikään järjellinen sana ei heihin kerta kaikkiaan uppoa.

  Arvelin, että lähtemällä Iineksen sivuilta rauhoittaisin tilannetta edes vähän. Näinhän toki, että Iines kärsi jo silloin raivottaremme metelöinnistä. No, tietenkään lähtöni ei vaikuttanut sitä eikä tätä. Eräät muut palstalla vierailleet miehet saivat HG:n taas kateelliseksi ja pian oli käsite "rysä" lanseerattu kaikelle nettikansalle.

  En kuitenkaan usko, Iines, että raivottarien mellastus vaikuttaisi kenenkään ajatuksiin tai päätelmiin sinusta. Mielipiteet, joita itse kukin sinusta muodostaa, syntyvät pelkästään oman toimintasi pohjalta. Voit siis jatkaa kaikessa rauhassa päreiden veistoa, kyllä sinulla lukijoita riittää.

  Olen joskus kuvitellut Iineksen blogin baariksi, jossa Iines istuu jakkarallaan lasi kädessään ja ympärillä istuksii tai muuten oleileee muutamia miehiä ja naisia juttelemassa hänen kanssaan. Sitten, äkkiarvaamatta nurkasta hyökkää kateellinen raivotar, joka viskaa väljähtyneen oluensa Iineksen leningille ja alkaa sättiä häntä miesten vokottelusta.

  Miten me suhtautuisimme tällaiseen, hyvät naiset ja herrat? Jättäisimmekö asian silleen? Yrittäisimmekö vain ymmärtää raivotarta? Kutsuisimmeko portsarin? Vastatkaa te, olen jo kirjoittanut liian pitkästi.

  Ystävällisin terveisin
  Vaari

  VastaaPoista
 26. Hei vaari,

  mietinkin jo monesti, oletko taas Siperian radalla tai jollain muulla pitkällä reissulla tai siepattuna Holon saarella tmv. Kirjoituksesi kesällä olivat hauskoja ja leppoisia.

  Kiitos tästä yllä olevasta kirjoituksestasi - mainio ja hyvin todenmukainen analyysi kaikesta kommenttilaatikossa tapahtuneesta. Kyllä se juuri tuohon suuntaan eteni, ja se on fakta. Tarkkoja havaintoja puoliköyhältä, ei niin pitkältä ja komealta vaarilta. :)

  Poistolinja vaan ja ignorointi, niin rauha palautuu. Pidän mielessäni Merin analyysin tiedonjulkistamisen ja mielipiteenjulkistamisen vapaudesta.

  VastaaPoista
 27. En ole kommentoinut aikoihin, mutta vain siksi, että ei ole ollut erityistä kommentoitavaa. (Olen kiinnolla seurannut keskustelua)

  Kiva että päätit "siivota" blogisi.
  Itse tekisin samoin ja säestänkin muiden kommentoijien mielipidettä:
  tämä on sinun henkilökohtainen tilasi vaikka julkinen onkin; kenelläkään muulla ei ole mitään oikeuksia täällä, vain mahdollisuus kommentoida.
  Näin minä asian näen.

  (Itse kyllä olen eliminoinut heti vastenmieliset kommentit omasta blogistani, kuten käännyttäisin epämieluisat vieraatkin pois pirttini ovelta! Joskus on toki vaikea tunnistaa, kuka vieraista alkaakin kurkistella alusvaatekaappeihin ja arvostella tarjoilua)

  VastaaPoista
 28. Tervehdys Sari, kiitän vieläkin edellisiä kommentoijia, jotka rohkaisivat minua miettimään mm. sitä, mikä ero on olemattomiin tai virheellisiin tietoihin pohjautuvilla ja laajoihin ja oikeisiin tietoihin perustuvilla mielipiteillä. Sanavapauden kunnioituksen ei tarvitse, eikä oikeastaan pidäkään olla kaiken sallimista.

  VastaaPoista
 29. Saatko paljon vihasähköpostia? Minä saan nimittäin ajoittain sellaisia uhkailu- ja haukkumisryöppyjä, että aiemmin menetin yöuneni niiden takia.
  Nykyään vain luen ne välinpitämättömästi ja panen talteen, ihan varmuuden vuoksi.

  Ignoorauslinja on toiminut minulla hyvin, en enää edes jaksa kaikkia vastenmielisiä kommentteja poistella, vaan huomaan, että asialliset kommentoijat hyppäävät niiden yli kuin niitä ei olisikaan ja kaikki on ihan jees konttorissa. Vaikka seassa oliskin joku "nistihuora"-juttu, en anna niiden pilata blogini ilmapiiriä.

  Tuli tuosta "rysästä" mieleen yksi meili, jonka sain kun vaihdoin Bloggeriin ja vaihdoin blogin nimen Haarakiilakonttoriksi; kirjoittaja kysyi, enkö tunne minkäänlaista häpeää, kun blogillani on niin kaamea nimi ja sen tarkoitus on vain kerätä "kolleja nuuskimaan kiimahajujani". Meilin alussa paheksuttiin ja lopussa tuli sellaista törkyä, että harvemmin näkee,kuten julkisesta haarojenlevittämisestä ja "konttorin" pitämisestä.

  Ihmisillä on näköjään todella vilkas mielikuvitus, minä kun ajattelin vain sukkahousuja ja sinunkin korvastasi on tullut ihan hirveän porno:D
  -minh-

  VastaaPoista
 30. Minh, en saa ollenkaan vihasähköpostia, vaan pikemmin anonyymien ihailuposteja silloin tällöin, aika harvakseltaan kuitenkin. Outoa, mutta jokin panee minut uskomaan, että juuri ne saattaisivat olla joidenkuiden häröjen kokeiluja siitä, miten herkästi lähden miesten matkaan tai miten helposti paljastelen yksityistietojani, kenties nimenikin.

  Olen huomannut saman ilmiön kuin sinäkin, että vanhat tutut ja asialliset kirjoittajat hyppäävät kyllä hörhökommenttien yli, mutta jokusia on myös kaikonnut, ehkä kyllästyneenä sanailuun, johon olen yhtynyt.

  Linjani on jatkossa pitävä, ja toivon, että tilanne normalisoituu sellaiseksi, että ei tarvitse edes ajatella viestien poistoja. Yksittäisiin herjakommentteihin en välttämättä puutu, sillä toisaalta ne ovat myös pieniä pysäyttäviä väriläiskiä, mutta siis jatkuva sarjatuli on lopetettava.

  VastaaPoista
 31. En malta olla jatkamatta toisella kommentilla, kun unohtui tuo haarakiilajuttu tai kollien kiimanhajusi haistaminen, jonka mainitset jonkun sinulle heittäneen. (Muuten, en ole koskaan aistinut kuvaustasi kovin eroottiseksi, vaikka pidän tapaasi kirjoittaa hyvin aistivoimaisena ja voimakkaana. Puhut jostain panetuksista tms. mieluummin humoristiseen sävyyn ja vailla kikattelu- ja häpeilymeininkiä.)

  Kun tuollaisia kommentteja tulee, kun naisbloggaajaa syytetään miesten viettelystä, niin syyttelijä paljastaa aina vain omat patoumansa, omat ongelmansa seksin alueella. Minun korvatulkintani on tästä mainio esimerkki. Samalla se paljastaa mustavalkoisen ajattelutavan - korvan täytyy merkitä erootista vihjettä. Korvahan voi merkitä myös sitä, että kuuntelen hiljaa ja havainnoin mitä kuulen ja niskan näyttäminen voi merkitä haavoittuvuuden ja herkkyyden symbolia.

  VastaaPoista
 32. Manalasta ja roskakommenteista.
  Englanninkielisessä blogimaailmassa käytetään kurinpitovälineenä mm. disemvowelment-käsittelyä: kommentista poistetaan kaikki vokaalit. Englanninkielinen teksti on tämänkin käsittelyn jälkeen luettavissa, jos joku välttämättä haluaa, mutta törkyä ei lue vahingossa, ja tämä tiettävästi hatuttaa trolleja vielä enemmän kuin pelkkä komenttien poisto.
  En tiedä, miten suomenkielisen tekstin luettavuuden laita olisi. Mutta ROT-13 (http://fi.wikipedia.org/wiki/Rot13) olisi mahdollinen käsittely sekin. Siinähän kirjoittavat, jos kukaan ei lue.

  VastaaPoista