8.3.2011

Hyvää naistenpäivää, naiset!

Pitäkää itsenne naisina!

Pitäkää puolenne niiden edessä,
jotka nousevat ihmisyyttänne vastaan!
Älkää antako kenenkään kävellä ylitsenne
kättelemään miestä,

joka sanoi juuri ne sanat,
jotka te aiemmin sanoitte,
mutta joita kukaan ei noteerannut!

Älkää antako kenenkään lyödä teitä

tai sanoa halventavia sanoja,
joita yksikään ihminen ei ole ansainnut.

Älkää antako miesten tarjota teille juomia ja ruokia,

vaan ostakaa itse juomanne ja ruokanne.
Näin varmistatte sen,
että leipä pöydästänne ja lastenne pöydästä ei lopu.
Opiskelkaa, opiskelkaa, opiskelkaa,
sillä teidän ovat yliopistot.
Hankkikaa itsellenne tutkinto
ja puhkaiskaa lasikatto.
Äänestäkää naista ja ottakaa valta,
joka on edessänne.

Älkää verhotko varttanne viekoitukseksi,
sillä se johtaa teidät tielle,
jolla teille sanotaan,
kuinka olla, kuinka elää, mitä ajatella.


Verhotkaa vartenne viehkeästi

mutta älkää nostako rintojanne,
pakaroitanne pykätkö,
huulianne hupeloitko,
sillä se on kutsuhuuto kiimaisille,
koirille jotka juoksevat lihapalan perässä.

Nostakaa päänne ja katsokaa aurinkoon
tai kulkekaa sateen ja tuulen läpi
ja eläkää elämäänne juuri niin kuin te itse tahdotte,
sillä ei teillä pidä oleman sanojia,
miten teidän tulee mistäkin asiasta ajatella,
ei käskijää ruumiinne ja henkenne yli.
Te olette itse se polku.
Teissä on voima!

174 kommenttia:

 1. Hyvää, armasta naistenpäivää!

  VastaaPoista
 2. Minä niin toivon, että näistä äitienpäivistä, naisten päivistä, viattomien lasten ja kaikkien pyhien ja heikkojen marttyyrien päivistä päästäisiin.

  Samalla tavalla inhosin hyvin tapojen viikkoja, joita koulussamme järjestettiin. Oi sitä irvistysten määrää, jota silloin naamalihaksilla harjoitettiin. Mikään ei muuttunut.

  Hyvää ihmistenpäivää, van V!

  Ja hyvää naistenpäivää, Tarja Halonen ja Pauliine Koskelo. Teillä on nyt hyeenat kimpussanne!

  VastaaPoista
 3. Hyvää ihmistenpäivää!

  Esko: "minä tulen sinuksi ja sinä minuksi, sanalla sanoen Esko on Kreeta ja Kreeta on Esko, ja kutsukoot meitä sitten joko Eskokreetaksi tai Kreetaeskoksi."

  J.J.J.

  Mutta -Sepeteus: "Muista, että parempi tippuvan räystään alla kuin yhteenliitettynä häijyn ämmän kanssa."

  VastaaPoista
 4. Toki kahden aina kaunihimpi, J.J.J., mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

  Oman elämäni varrella on miehissä kävellyt vastaan niin monta luuseria, mätämunaa, heikkosielua tai muuta hortonomia, että tämä on pakosti avartanut mailmankatsomustani ihmisyyden suuntaan enemmän kuin naiseuteni korostamiseen.

  Tätä ei pidä luettaman niin, että miehen tulee olla kauppakorkean käynyt, kiiltävähampainen tumma, pitkä ja komea. Tällaisilla seikoilla ei oikeasti ole merkitystä pennin vertaa. Tai ehkä misseille ja niille on, jotka valitsevat valmiiksi osoitetun tien, jolla ei kovasti tarvitse tehdä mitään muuta kuin olla söpö.

  VastaaPoista
 5. Hyvä Iines, olen eri mieltä monessa kohdin.
  Toivotan sinulle hyvää naistenpäivää!
  Lämpimät terveiset Helsingistä!

  VastaaPoista
 6. Anna, moni varmaan on eri mieltä kansssani!

  Tänäkin historian aikana vain niin moni nainen kärsii sukupuolensa tähden.

  Kuulin juuri tyttäreltäni kertomuksen pienestä maahanmuuttajaoppilaasta, tytöstä, joka kävi alakoulun täällä Suomessa. Yhtäkkiä tämä iloinen tyttö katosi koulusta jonnekin, vaikka perhe jäi tänne. Kahden vuoden kuluttua tyttö sitten yhtäkkiä palasi suomalaiseen kouluunsa, ilmeisen ympärileikattuna, hädin tuskin murrosikäisenä pienenä naisenalkuna. Hänet oli verhottu yltä päältä mustaan kaaapuun, raskaaseen hameeseen, jossa hänen on hankala asettua pulpettiin ja ylipäänsä liikkua. Hän on muuttunut myös lähes puhumattomaksi ja pidättäytyväksi. Ilo on kadonnut tytön elämästä.

  VastaaPoista
 7. ...Älkää antako miesten tarjota teille juomia ja ruokia,
  vaan ostakaa itse juomanne ja ruokanne...

  Tämä säe todellakin sotii hienosti naistenpäivän toivotusta(mme) vastaan. Olen iloinen huomatessani, että Iineskään ei hyväksy naisten- ja äitienpäiviä. Jokainen naimisissa ollut tai parhallaan oleva mies tietää, kuinka kova taloudellinen ja henkinen rasitus on muistaa ja huomioida vielä näiden päälle hää-, kihlajais-, tapaamis- nimi-, syntymä- ym. päiviä joita kertyy helposti kymmenkunta vuoden varrelle. Heikkosieluisimmat hortonomit pakotetaan ramppaamaan kukkapuska kädessä ja puku päällä vielä anoppien, tätien, vaimon ystävättärien jne jne juhlissa.

  Ja Isoinen Luoja varjele sitä miestä, joka yhdenkin vaimon määrittelemän merkkipäivän unohtaa!

  Ihmistenpäivää minäkin mielelläni viettäisin. Skool sille!

  VastaaPoista
 8. Anna,

  se vielä piti sanoa, että naisten asenteisiin ja naiseustyytyväisyyteen vaikuttaa varmaan paljolti se, millaisiin koteihin sattuu syntymään ja millaisen elämän sattuu saamaan. Kaikki eivät synny kultalusikka suussa, kaikkia ei kohdella hyvin, kaikki eivät näe elämän parhaita puolia koskaan elämässään.

  Kaikki tällainen ei ole aina itsestä kiinni, sillä ihminen ei ole oman seppä, ei vaikka kuinka takoisi. Enkä suoraan sanottuna ymmärrä, mitä pahaa siinä on, että nainen toimii kuin mies, yhtä rohkeasti ja itsenäisesti. Ihmisiä tässä ollaan, ei sukupuolia.

  Ja tärkein: ei se, että nainen tuntee ihmisarvonsa ja vaatii sitä, ole millään tavoin miestä vastaan tai mieheltä pois - ellei mies vastusta naisen täyttä ihmisarvoa.

  VastaaPoista
 9. van V,

  hyvä kirjoitus, mutta ei pidä lukea naisille kirjoittamaani voimarunoa niin, että jokainen sana on irrotettunakin totta.

  Tottakai ihminen voi antaa tarjota itselleen vaikka romanttisen kynttiläillallisen. Minä voisin mieluusti tarjota sellaisen, jos vaan löytäisin jonkun, joka siitä nauttisi. Samoin istuisin mieluusti miehen valmistamaan illallispöytään.

  Tuo on metafora, että älkää antako miesten tarjota teille ruokia ja juomia. Se on metafora miehen elätettäväksi antautumiselle, miehen varaan heittäytymiselle.

  VastaaPoista
 10. Hyvää naistenpäivää ja ihmisten päivää!

  Naistenpäivä on sata vuotta vanha. Ehkä sen syntyaikoihin piti vääntää rautalangasta, että naisillekin kuuluu sama arvo kuin miehille.
  Ei tarvitse syntyä kultalusikka suussa ollakseen / tullakseen onnelliseksi. Onnellisuus riippuu monella suurelta osin omien korvien välistä.

  VastaaPoista
 11. Tarkoitin lähinnä sitä, Delilah, että jos ihminen joutuu kohtaamaan ja näkemään elämässään myös sen varjopuolia jo varhaisesta vaiheesta lähtien, kehittyy hänessä ehkä sellainen laaja empatian taito, että hän ymmärtää ihmisyyden arvon kenties herkemmin ja laajemmin kuin se, joka syntyy kultalusikka suussa.

  Kultalusikalla suussa en tarkoita alkuunkaan rahaa, vaan onnea syntyä paikkaan, jossa mikään isompi ei uhkaa olemassaoloa ja mielenrauhaa, vaan jossa ihmisenalun tie on kohtalaisen sileä.

  En mitenkään kykene uskomaan sellaiseen predestinaatio-oppiin, että kurjuudet tulevat ihmisen osaksi hänen itsensä vuoksi, ikään kuin ansaitusti, karman lakina. Toki on niin, että kurjuus vetää kurjuutta puoleensa, mutta se on jo toinen asia.

  VastaaPoista
 12. Eikös tuossa ole pieni ristiriita, kun ensin on pitkä "älkää"-lista ja sen jälkeen käsketään elää elämä niin kuin itse haluaa. ;)

  (Oli pakko laittaa hymiö, ettei kukaan vaan ota tätä kommenttia liian ryppyotsaisesti).

  VastaaPoista
 13. Tässähän ovat kyseessä Suuren Mestarin opetukset, Tiina.

  Älkää-lista tahtoo karsia juuri ne esteet, jotka estävät naista olemasta täysi ihminen, samanarvoinen kuin mies.

  Eikö näin ole selvää, että jäljelle puhdas ihminen, jolla on vapaa tahto. Kahlitsematon vapaa tahto tuskin tahtoo itselle asioita, jotka sitovat hänen kätensä tai jalkansa tai peittävät hänen kehonsa?

  VastaaPoista
 14. Iines, kun sanoin että ihmisen onnellisuus riippuu siitä, mitä on korvien välissä, tarkoitin miten ihminen kokee vastoinkäymisensä. Vastoinkäymisen suuruudella ei siinä välttämättä ole ratkaisevaa merkitystä, vaan omalla suhtautumisella.

  VastaaPoista
 15. Kyllä uskon ymmärtäväni, Delilah.

  Olen aina sanonut, että onnellinen voi olla vaikka tikun nokassa. Uskon jopa Huojuvan talon uhriutuneen vaimon olleen jollain äärimmäisellä tavalla tuskassaan onnellinen saadessaan maistaa kärsimyksen pohjat. Jokin hänessä etsi kärsimyskruunua, koska hän jäi siihen.

  Kovin vierashan ei ole sekään kuvio, että kun alkoholisti vastoin kaikkia odotuksia raitistuu, hänen puolisonsa voi romahtaa ja ruveta itse juomaan. Ihmeellinen on maailma ja ihmisen luonto!

  VastaaPoista
 16. Iines, harmi kun eilen myöhään illalla nukahdin silkasta väsymyksestä, kun olin aikonut käydä tervehtimässä edellistä blogiasi, jossa oli taas niin ilahduttavan sopiva ja ihana kuva. Luin se aikaisemmin jo, mutta en ennättänyt kirjoittaa. Ei hätää, nyt on taas uudet sävelet, uudet kuvat.

  Luin tätmän hätäisesti äsken, odotin paikkaa, jossa voisi purskahtaa nauruun, ja löytyihän se. Nämä sinun teesisi pitäisi naulata kirkkojen oviin,niin hyviä ne ovat.
  Sen verran yhtä hätäisesti ennätin vilkaista kommentteja. Huomasin jonkun, joka ei allekirjoita sanojasi. Pikaluettuani allekirjoitan kaikki sanasi, en huomannut mitään mitä en olisi voinut allekirjoittaa. Ei auta muu kuin palata tänne heti, kun on mahdollista. Tarkistaa lukemani. Palaan siis vielä. Ant. mahd. virheet. Teen aina virheitä kun kirjoitan niin nopeasti että sormet vinkuu...

  VastaaPoista
 17. Naisten päivän kunniaksi:
  "Oman elämäni varrella on miehissä kävellyt vastaan niin monta luuseria, mätämunaa, heikkosielua tai muuta hortonomia, että tämä on pakosti avartanut mailmankatsomustani ihmisyyden suuntaan enemmän kuin naiseuteni korostamiseen."


  Tuo on niin laittamattomasti esitetty dilemma ettei sitä usko naapurin Erkkikään saati Siiri.

  Sen vuoksi – naistenpäivää vaan!

  VastaaPoista
 18. Pikkuliisu,

  minäkin suoraan sanottuna ihmettelen, mistä naiset nyt ovat eri mieltä kanssani. Näinhän joku ilmoitti. Kun minun mielipiteeni on vain se, että maailman naisilla ei vielä ole täyttä ihmisarvoa, esimerkiksi muslimikulttuurissa saati sitten länsimaisessa sivistyskulttuurissa. Ovatko he siis sitä mieltä, että naisilla on tasa-arvo?

  Esimerkiksi muuan kristillisdemokraattinainen kehottaa naisia nousemaan mieluummin barrikadeille kuin ottamaan vastaan punaisia naistenpäivän ruusuja.

  Hänen mielestään "ei voi olla mitenkään hyväksyttävää, että ns. naisvaltaisten alojen palkkakehitys on alimitoitettu vain sen perusteella, että työntekijöinä ovat naiset. On häpeällistä, että itseensä tyytyväiset suuret työmarkkinajärjestöt vuodesta toiseen jättävät naiset tietoisesti palkkahaitarin alamittaisiksi puurtajiksi. Haastan kaikki alipalkatut naiset barrikaadeille!"(Paranova-blogi)

  VastaaPoista
 19. Lisäisin vielä . . .

  Tuon mietelmän varaan kyllä kannattaisi perustaa facebook -ryhmä.

  Pekkarisen "Joudun olemaan joka päivä eri mieltä itseni kanssa", mietelmällä jo onkin.

  VastaaPoista
 20. Kirjoitus voi hyvinkin ola metafora rautakautiselle ja kalevalalaiselle Aino-neidolle joka Lemminkäinen tavoittelee saalikseen ja joka kalan tavoin hypähtaa takaisin järven sineen.

  Mutta, että, tarkoitushakuista vittuilua?

  VastaaPoista
 21. Anonyymi klo 14.42,

  minustakin sanoin aika riemastuneen napakasti tuon, minkä siteerasit.

  Yksi tasa-arvon suuresta vajeesta kertova asia on muuten sekin, johon juuri törmäsin, paikallislehteä lukiessani.

  Lehdessä esiteltiin Pikkukaupungin Vuoden vauvat, suloiset pallinaamat. Jokaisen vauvan kuvan alla oli vauvan nimi ja vanhempien nimet. Vauvan kuvia oli noin 50, ja niistä suurin osa oli sellaisten parien vauvoja, joilla oli eri sukunimi, siis ei yhteistä sukunimeä.

  Se mikä kiinnitti huomioni, oli se, että vauvalla oli 47 tapauksessa 50:stä isänsä sukunimi, kolmessa äitinsä. Eikä tämä vielä mitään.

  Minusta on outoa, että lapselle annetaan lähes aina isänsä sukunimi, mutta äiti jää symbioosin ulkopuolelle. Äiti saattaa hoitaa lapset lähes yksin, ja silti hänen nimensä harvoin kelpaa lapsille annettavaksi! Minusta tämä kuvastaa vanhakantaista ja ummehtunutta ajattelua muka tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

  PS Nuo kolme tapausta, joissa lapselle annettiinkin äidin sukunimi, olivat tavallaan hupaisia. Isän nimi oli jollakin tapaa hassunlainen, kuten esimerkiksi Pöljä, Munkki tai Paski - nimet keksittyjä mutta sinnepäin.

  VastaaPoista
 22. Esimerkiksi Paperiliitto - jota te haukutte aina ylisuurten palkkojen kahmimisesta - on hoitanut asiat niin että tehtailla on ns. "vakanssipalkka". Eli palkka maksetaan työn (eli vakanssin) mukaan. - Hienoa, vai mitä.

  Ps. Onnea vaan naisille kaikille 364:lle muullekin päivälle!

  VastaaPoista
 23. Mikis kulta källeröinen, tämä on nyt pakko sanoa,

  tuolla Paperiliiton alallakin käy kuitenkin niin, että naisen euro on vähemmän kuin miehen, syystä että mies joutaa tekemään enemmän töitä kuin nainen. Hänelle ei tule vauvalomia eikä hänen tarvitse rynnätä kotiin kieli vyön alla, vaan hän voi jäädä halutessaan ylitöihin tienaamaan enemmän kuin nainen.

  VastaaPoista
 24. Anonyymi klo 15.04,

  pois minusta tarkoitushakuinen vittuilu.

  En ole miehille mistään katkera, joten en tunne tarvetta vittuilla miehuuden vuoksi, päinvastoin, miehuus jo sanana kiihottaa minua jonkin verran, sen verran mehukas se on.

  Sen sijaan tykkään kovasti hivenen sarkastisesta paatoksesta, uhosta ja raamatullisista profetioista. Ehkä tässä on niitä sekaisin.

  VastaaPoista
 25. "minustakin sanoin aika riemastuneen napakasti tuon, minkä siteerasit."  Sarkasmini vierii kuin tuulenpesä keväisellä kantohangella.

  VastaaPoista
 26. Terveyhdys kaikille! - Olen ollut reissussa, ja täällä on herkullinen määrä kirjoituksia ja keskusteluja lukematta; perehdyn kohta niihin!

  Omasta puolestani toivotan hyvää naistenpäivää kaikille - myös miehille; eikös sentään ole loppupeleissä kivaa, että meitä on? Meinaan että ei kai me pelkkää kurjuutta miespoloisille tuoda, vaikka sellaisen kuvan nykyisestä sukupuoli- ja tasa-arvokeskustelusta saa..

  Minulla on ollut tapana ostella kukkia tai namia tai jotain kivaa lahjaa elämäni naisille naistenpäivänäkin, eli ei se lahjominen mikään miesten etuoikeus ole, Van V. ;) - Plus että Ameriikoissa miesten pitää kaiken listaamasi lisäksi panostaa erityisesti Valentiinin-päivään myös, eli siinä mielessä ei nyt suomalaisille sisseille säälipisteitä heru. :)

  Iines: itse käytän halutessani push-up-liivejä, monen muunkin synnillisen asian lisäksi, mutta eipä noita kiimaisia koiria helmoissani kuolaa - tai sitten en vaan huomaa niitä. Ne, jotka huomaan, ovat yleensä kiinnostuneita vallan muusta kuin alusvaatteistani (tai sitten ovat taitavia teeskentelijöitä; kaikkihan on mahdollista). - Kyllä minusta ylikorostuneen naisellinen pukeutuminen naisille pitää sopia samoihin mittoihin kuin maskuliinisuuden korostaminen miehille, ja silti mahtua saman ihmisyyden raameihin, ei patriarkaatin hirmuvallan merkiksi.

  Naistenpäivästä vielä sen verran, että kun äsken toimittelin asioita, muutamakin nuori, iloinen nainen toivotteli onnea, ja postissa asioidessani, kun unohdin maksaa laskun, kolme muuta asiaa hoidettuani (blondi!), postitar totesi vain, että ei hätiä mitiä; tänään me saadaan sählätä rauhassa, eikä kukaan saa valittaa, kun on kerta Naistenpäivä. ;):)

  Että ei tämä ehkä niin vakava juttu ole. :)

  Ja kun vakavuudesta puhutaan: olisi outoa, jos Suomessa tai länsimaissa ei enää vietettäisi Kansainvälistä Naisten Päivää, kun meillä alkaa olla/on asiat kunnossa. - Että mitenkäs se meidän kollektiivinen vastuu koko maailman tapahtumista, josta kirjoitit myös, Iines? Jätettäisiin ne naisia sortavat maat keskenään Naistenpäivän kanssa huseeraamaan?

  Jos minulta kysytään, kaikkea kannattaa juhlia, ja näin tärkeässä asiassa globaali viesti on tärkeä (ehkä usein hyödytön, mutta tärkeä). Eikä muutosta tapahdu, jos emme edes yritä. - Minun perheessäni ei kukkia jaella; paremminkin panostetaan vaikkapa lahjoitukseen Amnestylle.

  Ja jotta en liikaa kuulostaa Pyhältä Charilta: tykkään juhlista! Mikä hyvänsä kissanristiäinen on minusta hyvä tapa yllättää ja yllättyä; minusta on ihanaa keksiä ja järjestää pieniä yllätyksiä läheisilleni - sekä myös vastaanottaa niitä! - Juu, tiedän, epäkorrektia, ja ahnetta, mutta minusta on hauskaa saada lahjoja!

  Yllättävä on parasta: kukkia silloin kun ei arvaakaan, juhlahetki keskellä viikkoa, tai uusi kirja odottamassa kotona, ilman mitään syytä... Van V: oletan silti, että synttärini ja nimpparini muistetaan, yllätysten lisäksi! :D

  Järjestäminen on vähintään yhtä kivaa; vanhat lukijat ehkä muistavat synttäriyllätyksen, jonka järjestimme kummitytölle: paketteja piilossa pitkin iltaa, herkkuruokaa, ja paljon kaakkua. "Omien" taaperoikäisten lasteni kanssa olen viettänyt mm. Mullinmallin-päivää: kaikki tehdään eri tavalla! Ei ole pakko pukea, saa köllötellä pyjamassa koko päivän. Aamupalaksi on ensin jätskiä, vasta sitten puuroa, ja jälkkäriksi kakkua. Huoneita ei saa siivota, eikä sänkyä pedata, ennenkuin on leikkinyt ensin (jos sittenkään: olin melkoinen natsi, ja aina se siivoaminen jäi :D). Kotitöihin ei saa osallistua, mutta itse valikoituja leffoja on pakko katsoa, jne... Lapset näyttivät aina täytetyiltä vompateilta kun aloitettiin, tosin iloisilta, mutta silti, ja yleensä koko päivän - vaan hauskaa meillä oli!

  VastaaPoista
 27. Char,

  hauska nähdä sinua taas! Mietinkin jo, mitä sinulle on tapahtunut.

  Juuri siksihän minä tämän naisten voimarunon kirjoitin, jotta meillä kaikilla olisi yhdessä helpompaa.

  Mitä enemmän naiset suostuvat ottamaan vastuuta yhteisestä kakusta, sitä keveämmäksi käy miestenkin taakka, eikö vaan? Se jos mikä, on rakkautta miehiä kohtaan. Luulenkin, että feministit ovat erikoisen ihmisrakkaita ja humaaneja persoonia - he näkevät kaula-aukkoaan pidemmälle.

  Char, asiat eivät ole vielä kunnossa. Tiukimmassa istuu rakenteellinen epätasa-arvo. Lue esimerkiksi kommentistani klo 15.07 esimerkki lapsen sukunimen antamisesta. Yhä edelleen 90 - 80 prosenttia lapsista saa miehen sukunimen, vaikka perheessä olisi kaksi sukunimeä. Tällainen rakenteisiin iskostunut epätasa-arvo voi olla pitkällä aikavälillä tuhoisampaa kuin selkeästi rahassa näkyvä päiväkohtainen epätasa-arvo. Se on siksi tuohoisaa, että se siirtyy huomaamatta seuraaville sukupolville.

  Lue myös esimerkkini matalapalkka-alojen räikeästä vääryydestä klo 14.52 kommentistani. Ajattele, miten laaja sektori tuo koko matalapalkka-ala on! On huutava vääryys maksaa valtaosalle naisista alamittaisen puurtajan palkkaa, etenkin kun näilläkin aloilla osasta vaaditaan korkeakoulututkinto. Kirveellä on töitä, kaikki ei todellakaan ole hyvin.

  Juhlista minäkin tykkään, ja niiden laittamisesta. Esteettinen puoli on tärkeä, samoin ruumiin nautinnot. Juhla katkaisee arjen, ja on hyvä syy juhlia juhlakalua ja kohottaa hänelle malja.

  Char, push up -liivitkö syntiä? Eivät toki. Järjenvastaisia vain. Miksi nostaa pöydälle sitä, mikä ei pysy omin avuin pystyssä? Sehän on bluffia. Oletko kuullut miesten vitsailua siitä, miltä nainen näyttää pukeissa ja pyntättynä ja mitä tapahtuu, kun nainen riisuu korsettinsa ja push upinsa?

  Minusta on silti se ja sama, mitä kukin ruumiilleen ja habitukselleen tekee. Siinä vaiheessa vasta keittää, kun äärimmilleen briiffattu habitus valittaa reaktioita, jotka luonnollisena reaktiona seuraavat seksuaalisuuden tarjollepanosta.

  Ja kyllä minua siis sekin vähän keittää, että kun tuolle matalapalkka-alallekin olisi niin helppo lyödä stoppi, jos jokainen nainen nousisi siskojensa puolesta barrikadeille.

  VastaaPoista
 28. Hyvää naistenpäivää puolestani, jättäkää tiskit näin illalla huomiseen, niin minäkin teen.

  Hesari nimesi jo sata parasta naista, toivotukseni koskee etenkin teitä huonompia!

  VastaaPoista
 29. Kiitämme toivotuksista täällä Pikkukaupungissa. Tykkäämme konstailemattomasta asenteestanne. Siinä on jotain perirehellistä, niin kuin siinäkin, että naiselle annetaan lahjaksi kattila.

  Pst Roskalaarista tämän taas poimin, ja nähtävästi tuo Bloggerin kommenttilaskuri sekoaa roskiskonfliktin vuoksi. Laskee sen ensin mukaan ja sitten hupsauttaa roskalaariin.

  VastaaPoista
 30. ...Luulenkin, että feministit ovat erikoisen ihmisrakkaita ja humaaneja persoonia - he näkevät kaula-aukkoaan pidemmälle...

  Kirjastoosi on varmaan tullut juuri ilmestynyt tunnetun feministin Valerie Solasin teos "Scum-manifesti". Kustantaja on Savukeidas. Suomennos Suvi Auninen, mukana myös Akuliina Saarikoski. Suosittelen!

  Solanasin idea on hävittää kaikki miehet maailmasta. Väestön uusintaminen sujuu keinohedelmöityksellä. Myös raha hävitetään maailmasta.

  Solanas ei pelkästään kirjoittanut, hän yritti ampua Andy Warholin ja sai siitä hyvästä kolmen vuoden tuomion.

  VastaaPoista
 31. Osoittaa mieheltä aikamoista junttiutta antaa lahjaksi kattila.-Huomaavainen mies antaa esimerkiksi äitienpäivänä vaimolleen koko Hackmanin kattilasarjan.

  Ei niissä tarvitse edes omistuskaiverruksia olla, kun ovat sen verran laadukkaita ja kalliita; niitä vaimo osaa epäilemättä lähes kyynel silmässä arvostaa.

  Huomaavaisuuden kruunaa pannulaput, jotka estävät ikävät palovammat.

  VastaaPoista
 32. En lue erityisesti feminististä kirjallisuutta, van V. Pidän enemmän runoista ja lintukirjoista sekä eroottisista tarinoista. Mainitsemistasi nimistä en ole kuullutkaan.

  Miksi miehet pitäisi hävittää maailmasta? Eihän se ole tasa-arvoa ja muutenkin kamala ajatus. Minä kannatan tasa-arvoa, en sairaita ajatuksia tai mitään ismejä ismeinä. Toivon, ettet olisi niin kova minua kohtaan.

  VastaaPoista
 33. ...Luulenkin, että feministit ovat erikoisen ihmisrakkaita ja humaaneja persoonia..

  Näinhän sinä kirjoitit? Koska en näe ruumiinkieltäsi minun on uskottava, että olet tosissasi. Vai oliko tämäkin ironiaa?

  Jos luulet tietäväsi, millaisia feministit ovat, sinun täytyy tuntea heidän ideologiansa. Itse pyrin eroon luuloista ja otan selvää, mitä eri ismejä edustavat ihmiset kirjoittavat, mitä he tekevät.
  Minusta se ei ole kovuutta sinua kohtaan.

  VastaaPoista
 34. Enhän minä kaikkia kirjailijoitakaan tunne, joita kirjoituksissani sivuan tai jopa käsittelen, van V. Enkä osaa ajatella, että feministit olisi jokin yhtenäinen luokka, joka yhdessä vastaa jonkun yksilönsä sanomisista. Kai heissäkin on erilaisia persoonia, lämpimiä ja kylmiä, frigidejä ja kuumia rakastamisessa. Räväköitä ja hiljaisia.

  Noin yleensä vain arvelen, että feministi eli ihminen, joka ei välitä vetää välistä - naisena se on niin kovin helppoa - vaan uskaltaa uhrata itsensä kaikkien yhteisen hyvän vuoksi, on varmaan ihmisrakas ja humaani. Pidän feministiä siis laajempisydämisenä, koska hän taistelee siskojensa ja miesten, koko yhteiskunnan puolesta. Näin minä asian näen.

  Ne naiset taas, jotka eivät osallistu millään tavoin tasa-arvon edistämiseen, ovat mielestäni kitsaampia ja ahtaampia ihmisinä ja myöskin rakkaudessaan kapeampia - jos hieman kärjistän.

  VastaaPoista
 35. Rikusta täytyy vielä mainita lyhyesti, että kyllä olet hyvä mies.
  Koko kattilasarja, ja omistuskaiverrustakin väläytellään.

  Kuvitella, että kattilankahvassa lukisi kauniisti kaiverrettuna että Rakkaudella Rikulta. Johan siinä kyynel herahtaisi ja pihvi jos toinenkin paistuisi. Ja että patalappukin kylkeen. Tämä on jo liian hyvää, voisi nainen miettiä.

  VastaaPoista
 36. Luulenkin, että feministit ovat erikoisen ihmisrakkaita ja humaaneja persoonia - he näkevät kaula-aukkoaan pidemmälle.

  "I want to see a man beaten to a bloody pulp with a high-heel shoved in his mouth, like an apple in the mouth of a pig." Andrea Dworkin, feminist.

  VastaaPoista
 37. Tämä blogivuodatus on ihan kuin Ruotsalaisen äärifeministisen järjestön, höpöpuolue Feministisk Initiativ:in, hurmoshenkisestä eduskuntavaalibanderollista. Huonostihan heille kävi, ressukoille, mutta he tekivät sen itse. Ja kaikilla muilla oli niin hauskaa...

  Hauskaa Vappua kaikille säädyille!

  VastaaPoista
 38. No vihdoin, Iineksen Naistenpäivään. Luin sen tarkkalukuna. En todellakaan löytänyt sellaista, mistä olisin eri mieltä. Päinvastoin. Jo tuon kuvan valinta on oikeaan osunut. Tuollaiset suoraselkäiset naiset, joista huokuu omanarvontunto, herättävät kyllä kunnioitusta. Eivät taatusti jääneet miehiä huonommiksi. Siinä on oikea Suomalainen Nainen!

  Mutta miten nyt? Monet naiset jopa haluavat miehen misuksi tai kainaloiseksi kanaksi (inhottavia ilmaisuja). Haluavat, että mies heitä suojelisi, elättäisikin ehkä mieluummin. Ainakin tunnen tällaisia, jotka ovat valinneet miehen varallisuuden takia, kehuvat miehensä asemalla ja saavutuksilla. Sitten jäävät suojatonna itkemään, jos mies kyllästyy osaansa ja kalppii tiehensä.

  On myös itsekkäitä uranaisia, jotka laittavat päämääränsä miehen ja kodin, jopa lapsien yläpuolelle, ja Iineksen (ja minun) oppien mukaan heitä täytyy kannustaa vastapainoksi samoin toimiville miehille, että yhteiskunta pysyisi tasapainossa. Toistaiseksi se on liian kallellaan miesten puolelle.

  Jaa ettei ole hyvä syy? Mitä varten sitten tasa-arvosta puhutaan? HÄH? Lopetetaan puhumasta. Ja päätetään halutaanko elää miesten maailmassa vai naisten maailmassa.

  Sitä paitsi Iineksen palopuhe ei olisi niin julkean ja riemukkaan uhmakas, jos hän toppuuttelisi tttöjä ja nuoria naisia pitämään puolensa, mutta varoittelisi heitä opiskelemasta hullun kiilto silmissään, sillä onhan todettu, että naiset menestyvät opinnoissa vähintäinkin yhtä hyvin kuin miehet, ehkä paremminkin.

  Tavallinen suomalainen keskiarvonainen. Hän käy töissä. Hoitaa kodin ja siinä sivussa miehenkin, jos tämä on jäänyt työttömäksi tai muuten haluaa "olla koti-isä". Tosin useimmat miehet ovat mieluummin töissä kuin kotona, ja sen ymmärtää.

  Iines ajattelee "Älkää"-jaksoissa varmaankin niitä liian kilttejä tai kokemattomia naisia ja tyttöjä, jotka todella voivat langeta sudenkuoppiin Iineksen varoittamissa asioissa. Niistäkin on kokemuksia. Turhaan ei Iines varoittele. Itse tunsin naisen, joka valitti, kun mies antoi liian niukasti "ruokarahaa", ja kuitenkin tämä nainen kävi töissä. Vanhojen oppien mukaan heillä oli perheenpää, joka oli mies. Mies hoiti raha-asiat. Huh. (meillä hoidan minä, eikä se ole yhtään mukavaa, mutta mies "ei jouda ajatella niin tyhmää asiaa kuin raha". En minäkään joutaisi, mutta uhraudun. Hän taas uhrautuu, panee jopa henkensä alttiiksi esim. luomalla lunta katolta ja tekemällä muutenkin lumityöt yhteiseksi hyväksi, joten tunnemme olevamme sen suhteen tasa-arvoisia. Sitä paitsi riitelemmekin tasa-arvoisesti, välillä hän on oikeassa, välillä minä.) Mutta emme suinkaan ole mikään esimerkkiperhe. Kaukana siitä.

  Odottamani naurukohta puhkesi esiin säkeistössä:

  "Verhotkaa vartenne viehkeästi
  mutta älkää nostako rintojanne,
  pakaroitanne pykätkö,
  huulianne hupeloitko,
  sillä se on kutsuhuuto kiimaisille,
  koirille jotka juoksevat lihapalan perässä."

  Hyvä, Iines! Se on melkein kohokohta koko pamfletin muotoisessa runossa.

  Tai ehkä varsinainen loppunousu on koko viimeinen säkeistö! Lujaa voimaa ja innoitusta täynnä!

  Huraa, naistenpäivä! Sen kunniaksi minäkin sain miehen paperipussissa tuoman rahkapiirakan kahvin kanssa nautittavaksi! Mistähän mies tiesikin, että se oli minulle mieluinen. Tavallisina päivinä syömme kahvileipänä tavallista ruisleipää tai, jos haluamme herkutella, kokojyväkorppuja. Nyt panimme elämän risaiseksi pelkästään naistenpäivän takia!

  VastaaPoista
 39. Spede Pasasen muistan jossain muisteluksessaan kertoneen, että antoi lapsena äidilleen lahjaksi Tarzan-kirjan. - Tiedä sitten, varmaan äiti antoi Spedenkin sen lukea.

  VastaaPoista
 40. Se minkä unohdin sanoa on: Naistenpäivätekstisi on upeasti kirjoitettu.

  VastaaPoista
 41. ...Meinaan että ei kai me pelkkää kurjuutta miespoloisille tuoda, vaikka sellaisen kuvan nykyisestä sukupuoli- ja tasa-arvokeskustelusta saa..

  Sanoi Char. Hauska, että olet taas maisemissa!

  Olet tainnut lukea sukupuolikeskustelua vasemmalla silmällä. En ole nähnyt yhdenkään miehen valittavan, että naiset aiheuttaisivat kurjuutta - päinvastoin. Naisten/naisen puutetta sen sijaan näkee pohdittavan usein.

  Naiset kyllä valittavat yötä päivää siitä 80 sentistä, lasikatosta ja muusta kauheudesta, jota miehet heille aiheuttavat. Joskus tuntuu siltä, että joku Pakistan tai Saudi-Arabia olisi suomalaiselle naiselle parempi paikka elää kuin tämä kylmänkarhea pohjolan maa.

  Kuluja naiset meille miehille kyllä aiheuttavat ja sehän on fakta, ei luulo. Mutta nuo kulut toki maksetaan mielellään. Ja tähän on nyt turha tyrkyttää vastineeksi naapurin rouvan laiskimusmiestä, joka ei edes jätepussia jaksa viedä ja elää vaimonsa palkalla. Totta kai sellaisiakin on. Meitä on joka junaan.

  On hienoa, että naiset muistavat toisia naisia naistenpäivänä. Olen huomannut samaa lähipiirissäni. Siinä asiassa naisilla on helpompaa. Jos minä veisin kukkapuskan ja suklaarasian jollekin miehelle, saattaisi naapurustossa syntyä outoja juoruja...

  On totta, että Suomessa miehet pääsevät hiukan vähemmällä naisten lahjomisella kuin heidän raskautetut veljensä Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Mainitsit jenkkien Valentinin päivän. Ystäväni Harold (New Mexico) kertoi joutuneensa ottamaan lainaa pankista täyttääkseen kunnialla päivän kustannukset. Moskovalainen ystäväni Igor tunnusti kahden kesken, että häneltä on hermot mennä kun naistenpäivänä kotiin tunkevat vaimon kaikki naispuoliset sukulaiset ja ystävät ja kaikille pitää tarjota parasta, muuten saa kuulla koko loppuvuoden asiasta. Tuhat euroa on kuulemma nykyisin normaali naistenpäiväkustannus. Illalla nimittäin koko remppa pitää vielä viedä teatteriin ja sitten hyvään paikkaan syömään.

  Itse arvostan suomalaista naista lujasti. Hän ei arkaile tarttua lapioon, jos mies on sodassa tai humalassa. Tavallinen, reima, huumorintajuinen nainen on huushollia ylläpitävä voima, oli hän töissä tehtaassa tai kotona. Harva nainen suostuu pompoteltavaksi ja se on hyvä se.

  VastaaPoista
 42. Hei Iines,

  kiva taas jutella pitkästä aikaa! :)

  Enkä minä sitä, että kaikki olisi meillä täydellisessä kuosissa - vaan ehkä viittailin siihen perspektiiviin, jonka saa, kun vertaa olojamme monien muiden naisten asemiin. Varsinkin tyttöjen, jotka eivät edes pääse syntymään, kun heidät abortoidaan jo valmiiksi sukupuolensa takia, tai niihin tyttövauvoihin, joita tahallaan tukahdutetaan kuorimattomaan riisiin, jos ovat syntymään päässeet, etteivät perhettä suotta kuormita.

  Noissa mittapuissa sukunimet tai palkkatasa-arvo kalpenevat, minun silmissäni.

  - Mutta Suomessahan me nyt eletään, ja aiheellisia asioita otit esiin! Enkä käsitä, miten kukaan voisi olla niistä eri mieltä!

  Minun suvussani on avarakatseisia miehiä; serkkuni vävy otti vaimonsa nimen, kun he avioituivat, eli kaikki piltit kantavat nyt äidin puoleista nimeä. - Vähemmistöä, juu, mutta on heitäkin.

  Onko muuten niin, että avioliitossa olevat vanhemmat joutuvat pakosta antamaan isän nimen lapselle, eikä esim. äidin tai yhdysviiva-sukunimi ole mahdollinen? Tämä täytyy tarkistaa huomenna, kun olen taas virkeä ja valppaana.

  Rikun Nimikoitu Kattilasarja Pannulappuineen sävähdytti minuakin - erityisesti siksi, että minua ei ole parisuhteissani juurikaan päästetty keittiöön; tiskaamisenkin olen saanut tehdä puolisalaa, jos on hinku yllättänyt. Chez Char kotityöt on yleensä jaettu niille linjoille, että mies hoitaa kyökkihommat, minä sitten taas - sähkömiehen tyttärenä - sen teknisemmän puolen, kuten pesukoneen tai pölynimurin käytön.

  Koska rakastan ruokaa ja kokkausta, on se välillä ollut kovaa... Tosin vielä enemmän rakastan syömistä, ja aamukaffetta vuoteeseen tarjoiltuna, eli valitsen taisteluni. :)

  Nyt kutsuu peti, eli jatketaan huomenna!

  P.S. En ymmärrä, miten tämäkin kirjoitus/keskustelu voidaan vääntää vesikauhuisten feministien toilailuksi, mutta kaikki on näköjään mahdollista.

  P.S 2 Käytän kyllä välillä mielelläni push-up-liivejä - ja minua ympäröivillä miehillä on sen verran tervettä itsesuojeluvaistoa, että eivät kuulteni vitsaile yhtään mitään, olivatpa ne hepenet nyt sitten järjenvastaisia tai eivät. ;) :D

  P.S.3 Van V: miten minulle tuleekin tästä ala-asteen opettajan olo - mutta sanon kuitenkin: ei ole "feministejä", joilla kaikilla olisi jokin yhtenäinen opinkappale tai mantra. Kuuntele ihmistä kerrallaan; hänen feminismiään, ja yritä olla niputtamatta häntä sellaiseen joukkoon, johon hän ei kuulu. Jos siis haluat oikeasti keskustella, etkä vänistä. :)

  Hyvää yötä kaikille!

  VastaaPoista
 43. Ihan kuin puhuisit itsesi kanssa ristiin, van V.

  "Harva nainen suostuu pompoteltavaksi ja se on hyvä se."

  Nainen, se huushollia ylläpitävä voima, kyllä suostuu pompoteltavaksi, jos pitää yksin yllä huushollia, jos siitä usein humaltuvasta miehestä ei ole huushollinpitäjäkaveriksi. (Sodassa hän ei tiemmä viime aikoina ole ollut, Suomessa.)

  VastaaPoista
 44. Anonyymi, että oikein ruotsalaisfeministeille kelpaisi minun voimaannuttamisrunoni.

  Pikkuliisu tulkitsi mielestäni asiallisesti sen. Kiitos siitä! Tuntuu hyvältä, kun kirjoitus ymmärretään ja sekin, jos joku hyväksyy sen. Siitäkin olen iloinen, että joku hannaa vastaan.

  Nyt en viitsi hannata enempää, kun säästän silmiäni silmämigreeniltä. Illalla läppäri auki polvella puolihämärässä huoneessa ei kai ole terveellistä lukea näyttöruutua. Katson päivänvalossa, jäikö jotakin sanomatta.

  Char, kuulin vain telkussa kerran, miten herrat Eero Roine, Jari Tervo, Stan Saanila ja muut Uutisvuodon miehet rehahtivat räkäiseen nauruun Roineen kuvattua, miten tiukkakin nainen leviää riisuduttuaan push ja muista upeistaan ja korseteistaan.

  VastaaPoista
 45. Van V,

  olin jo menossa nukkumaan, mutta vastaan vielä sinulle pikaisesti!

  Minusta voidaan sanoa, että monet ns. miesasiamiehet tai ns. maskulistit käyttävät huomattavan määrän energiaa siihen, että etsivät naisista ikävää sanottavaa. Ja nekin naiset, joita saadaan, jos ei puutetta ole, ovat jotenkin vääränlaisia...

  Varmasti naisetkin haukkuvat miehiä, ja se on kurjaa - mutta en ymmärrä sitä logiikkaa, että nokitetaan vuorotellen enemmällä pahan puhumisella.

  Nyt en siis missään tapauksessa tarkoita sinua, tai ketään tähän blogiin nimimerkillä kirjoittavaa miestä!!

  Jos meistä naisista "kustannuksia" on, on kyllä sitten sitä "pimeää työvoimaakin" - eivät ne vauvat itsekseen synny, kasva tai hoidu. Jos ei nyt kotitöihin mennä.. Joista minä olen siis viimeinen puhumaan; isäni teki lapsuudenkodissani varmasti vähintään yhtä paljon kuin äitini, palkkatyön lisäksi.

  Ja siinäpä se: vuonna 1927 syntynyt isäni oli aikaansa edellä, ja näki hoivatyön palkkatyötä vastaavaksi, niin määrällisesti kuin laadullisesti. Omat mieheni ovat kohdelleet minua kauniisti ja hoivaavasti, samoin kuin minä olen pyrkinyt kohtelemaan heitä. En ole koskaan ollut tilanteessa, edes ulkopuolisena sivustakatsojana, jossa tapeltaisiin siitä, kuka vie roskapussin ulos.

  Naisille on varmasti helpompaa osoittaa ystävyyttä ja hellyyttä toisiaan kohtaan. Tämä nyt kuitenkin on sellainen alue, jossa vain te miehet voitte tehdä muutoksen; viedä sille naapurin Jampalle konvehtirasian tai kotona leivottua pullaa. En ole varma, miten monia kulmakarvoja se nykyään edes kohottaisi. Ja vaikka kohottaisikin aluksi, ei varmaan enää muutaman vuoden kuluttua, kun se vakinaistuisi tavaksi. - Me naiset emme sitä muutosta voi tehdä; korkeintaan ehkä kotoa päin töykkiä miehiämme liikkeelle. Jos meinaan olisi helpompaa ensimmäisillä kerroilla tökätä se nisupussi toisen kouraan ja mutista, että kun eukko käski tuoda.

  - Minustakin on kiva olla taas takaisin, Van V., ja toivon, etten ole asetellut sanojani niin, että olisin loukannut sinua.

  Nyt on pakko hilautua kammarin puolelle; jatketaan huomenna!

  Natihaleja lähettää Char! :)

  VastaaPoista
 46. Omat mieheni ovat kohdelleet minua kauniisti ja hoivaavasti, samoin kuin minä olen pyrkinyt kohtelemaan heitä.

  Kunpa ei aina puhuttaisi itsestä! Kunpa ei aina esitettäisi näitä piiloviestejä, että huono kohtelu on oma vika!

  Ei empaattisuus muita naisia ja heidään myötään myös miehiä kohtaan juonnu aina omista kärsimyksistä. Minuakaan eivät miehet ole riepotelleet, mutta joukossa on ollut heikkosieluisia egosentrikkoja, joilla on riittänyt askeretta itsensä ympärillä pyörimisessä. Mätämunat ja muut hortonomit olen kohdannut joidenkin ystävieni miehissä. Yksi mm. häipyi kapakkaaan ja jätti vauvan yksin, kun äiti oli koulutuspäivillä, toinen käytti rakastajatarta perheen asuntovaunussa. Onhan näitä.

  Empaattisuus muita kohtaan on persoonallisuuspiirre, joka on jo varhain kehittynyt. Ihmisten välisen tasa-arvon puutteen näkeminen juontaa minusta sieltä asti.

  Tasa-arvosta puhuminen ei siis ole omistä kärsimyksistä puhumista tai omista kokemuksista, vaan se on humaania rakkautta maailmaa kohtaan. Näkemistä.

  VastaaPoista
 47. Hei tytöt, mua ällöö noi naistenpäivän ruusut.

  Eilen kun menin aamupäivällä duuniin niin taksiaseman vieressä olevasta kukkiksesta tursusi ulos jos minkänäköistä "einaria" ruusupuskat käsisään ja "tanjat" naamallaan. Hei HALOOOO! Äijät ostamassa ruusuja. Hyvä ettei koko päivä lähtenyt meneen "huulille" kun joku haalarihemmo rupes öpnaamaan minulle ovia. Onneksi duunissa sai olla rauhassa limanuljaskoilta. Lattekeskusteluissa tyttöjen kera ehdottomaksi naistenpäivän shoppailuhitiksi nousi, rintsikat, sillä jokaisen naisen pitäisi enemmä helliä "tyttöjään". Hei, mutta tyttöjen oikeesti, haluaisin olla Anna Kontula, pornon ja siveellisyyden hurma, tattispalaksi muotoiltu huulipuna, lökäpöksyjen alla, purppuranpunaiset stringit.

  Ei siinä vielä kaikki. Iltapäivällä kun mentiin shoppailemaan niin parkkihallissa sattui viereiseen holeen joku "toni" ritsansa kanssa. Poika paralta loksahti suukku auki kun kun se näki mun urban cruiser takahuoltoluukussa kaikki ne dewaltit. Mut oikeesti, se luuli mua virolaiseksi, että auto olis se juttu. On niillä vielä oppimista, virolaisilla tietty.

  Jos on eroottista pätäkkää kuin "Kontsulla" niin push-upit on rehvastelua ja takarivin tyrkyn mitätöimistä. Ihanasta hän on tiedostanut että jokainen pizzalähetti on potentiaalinen, usein kuitenkin tiedostamaton, evoluution tuote ja että eihän tuollaisesta "mopon polkijasta" ole lasten elättäjäksi.

  Voisinpa minäkin yhdistää sinkkuuden ja perheen noin pornosti.

  VastaaPoista
 48. Tasa-arvoasioita hallinnoiva ministeri Stefan Wallin tempaisi Naistenpäivän kunniaksi; kalliit onnitteluilmoitukset omalla kuvalla (äänestysnumeroa ei ollut) lehtiin ja ruusujen jakoa naisille yleisellä paikalla.

  Kaikki valtion piikkiin.

  Valtio voi hyvin tuollaisia asioita kustantaa, ei kuitenkaan Wallinin omana vaalimainoksena, kuten tapauksessa ilman epäilystä oli kyse.

  Stefanin avustaja joutui aiemmin eroamaan, kun kävi naisten rintoihin käsiksi ulkovallan lähetystön kutsuilla.

  VastaaPoista
 49. Kuules nyt,

  sä mikään tyttö oo, vaan Pervo-Paavo peruukki päässä. Kukaan nainen ei kuule sano, että pitäis helliä "tyttöjään", kun tarkottaa tissejään. Hyi helkkari. Ei tommonen naista sytytä, mutta sulla taitaa mahlat valua puskiin. Tissi on naiselle sama kuin sormi tai nenänpää, ellei ole miehiä lähistöllä. Niitten vuoks, jos ne on nuorii ja komeita, kannattaa vähän vetää eteen, mutta muuten ei kiinnosta pätkääkään, tiellä ne on vaan holskumassa, kun menee ja tekee. Ja sitten joku harmaa eminenssi vahtaa silmät pullollaan tissejä kuin sonni uutta veräjää. Että haukotuttaa, ihan kuin se luulis että nainen saa orkut omista tisseistään. Miehet on tyhmiä, ne ei tiedä mitään. Alapääkin naisella on yks kiusankappale, eikä niitä pikkuhousunsuojia kuule turhaan oo keksitty eikä tenoja tai tanppaxeja. Se on kuule roisia peliä kun hevoset nai.

  VastaaPoista
 50. Wallin turvasi vanhanaikaiseen. Pureekohan tuommoinen klisee enää naisiin?

  Ai että tuntuu tuo viesti pahalta: hei, me suvaitaan teitä naiset, me ollaan hienoja miehiä meidän puolueessa. Ei me kyllä teidän toimeentulosta välitetä, tehän ootte vaan naisia, jotka saa ruusulla hymyilemään ja keikistelemään. Ihan niin kuin me tahdotaankin.

  VastaaPoista
 51. Uskomattoman hienoa on muuten pussailla naista esimerkiksi sormenpäihin tai moiskauttaa oikein kunnolla nenänpäähän.- Ei sitä aina tarvitse niin roisi olla.

  Sitten kun vielä sanoo ääni väristen; ihana ketunnenä! - kuten joku kantaupseeri kuului hiljan lausumoitsineen.

  VastaaPoista
 52. Kyllä, Riku, se on hienoa, muistaakseni. Pervo-Paavo kuitenkin taisi olettaa, että naiset viettävät aikaa hellien "tyttöjään". Näen jostain syystä punaista tällaisen tietämättömyyden edessä.

  Toisen vastaavan ärsyreaktion aiheutti minussa se, kun muuan mies kysyi jossain joltain naiselta tosissaan, että saatko orgasmin, kun farkun sauma hinkkaa sinua sieltä, kävellessäsi kadulla.

  Ihan kuin nainen olisi tissipyllyvetoinen kone, jonka rusina-aivot eivät ole käynnissä.

  VastaaPoista
 53. Wallinhan oli fiksu; hän osoitti, vaikkakin kiertäen, että arvostaa naisia äänestäjinä. Noin ata vuotta sitten naisille ei olisi annettu edes äänioikeutta.

  Kädelle suuteleminen taitaa olla vierasta suomalaiselle miehelle. Tosin poikkeuksiakin on. Nuoruudenystäväni mies kuului noihin harvinaisiin herrasmiehiin. Olematta tunkeileva tai teatraalinen hän onnitellessaan naista kosketti tämän kämmenselkää huulillaan. Hän oli sydämellinen ja lämmin ihminen, jota moni jäi muistamaan.

  VastaaPoista
 54. Äänestysoikeus on tietysti ihan hupia ja prinssieetvarttia, mutta koska me miehet saamme äänioikeuden?

  Nuoruudenrakkauteni aina hekotteli, kun loihe ensin lausumaan: Alas, alas akkavalta, ukko huusi penkin alta!

  Minä mitään uskaltannu huutamaan!

  VastaaPoista
 55. Delilah,

  noinkin voi ajatella. Olemmehan tottuneet siihen, että ruusun ojentaminen naiselle merkitsee ihailua. Minulla on kuitenkin mutkikkaampi ajattelutapa, enkä voi sille mitään.

  En nimittäin ajattele, että poliitikon yksittäinen teko on aina suorassa linjassa sydämeen ja todellisiin ajatuksiin tai edes käytöstapoihin.

  Monesti poliitikon puhekin voi olla avustajan kirjoittama, samoin poliitikon teko voi olla puoluekoneiston suunnittelema.

  Näen mahdollisena siis sen, että joku muu ilmoittaa Wallinille, että kuule Stefu, menet klo X paikkaan X, ja sinne tulee ruusulähetys, josta jaat ruusun jokaiselle ohikukevalle naiselle. Hymyilet päälle ja katsot silmiin.

  VastaaPoista
 56. Iines epäili että tuo "liivishoping" oli oma pervo ideani. Linkistä voi todeta aivan muuta.

  http://www.voice.fi/index.php?option=com_sbsarticle&tmpl=blog&cid=24448&cat=26


  Hurmoshenkinen ilakointi naistenpäivän nimissä olisi hyvä ymmärtää myös puolin ja toisin satiisin ja parodian näkökulmasta. Konsensus syistä ja tavoista millä täydelliseen tasa-arvoon päästään ei naistenkaan keskuudessa näytä kovin suurelta. Se on kuule roisia peliä kun lehmät nai.


  "Minä niin toivon, että näistä äitienpäivistä, naisten päivistä, viattomien lasten ja kaikkien pyhien ja heikkojen marttyyrien päivistä päästäisiin."

  Tähän mietteeseen taitaa sisältyä aika suuri arvolataus ja kysymys siitä keitä ovat "meidän hyväosaisten" ulkopuolelle jääneet, miten meidän pitäisi heidät huomioida ja heitä ns. auttaa.

  VastaaPoista
 57. Anonyymi,

  minähän vastasin samalla mitalla, iloittelun ja todellisuudensekaiseilla pikku vedolla.

  Ei Jenni Vartiainen muuten linkkaamassasi uutisessa tytöillään tarkoittanut muuta kuin tyttöystäviään, tovereitaan siis. Rintaliiveistä puhuminen on eri asia.

  Arvolautaukseni mainitsemasi lainauksen suhteen on se, että minusta asiat pitäisi hoitaa konkreettisesti lainsäädännöllistä, siis yhteiskunnallista tietä, niin ettei olisi niin paljon suvaittavia kohteita. Epäkohdat voidaan aina poistaa, jos halutaan, konkreettisella avulla eikä ruusuja jakamalla.

  VastaaPoista
 58. Mitähän ne konkreettiset tavat olisivat kun kaikki tasa-arvo pyrkimykset ja puoluepolitiikka on "päin vittua"?

  VastaaPoista
 59. Ruusujen ojentelu on eleenä ihan ookoo, mutta...

  Tuntuuhan se hiukan teennäiseltä ja päälleliimatulta, naistenpäivänä. Jaella vieraille naisille ruusuja (vaalien alla) ja liittää mukaan hymy. Tuleekohan se sydämestä asti, se hymy?

  Jos puhutaan tutuista ihmisistä, niin monen naisen sydäntä lämmittää varmasti enemmän jokin muu kuin ruusut kukkakaupasta naistenpäivänä.

  Vaikkapa mattojen hakkaaminen (pyytämättä) siivouspäivänä.

  Vaikka viisitoistavuotiaana liikutuin Love storystä, en osaa arvostaa maneereja.

  Tyyliin kukkakaupan kautta kotiin naistenpäivänä tai synttärinä illallinen valkoisen liinan ääressä kalliissa ravintelissa.

  Elämää kun eletään joka päivä!

  Ei ne näyttävät teot vaan sydän mukana arjessa.

  VastaaPoista
 60. Huomenta, Iines,

  oli kurjaa huomata, millaisia piiloviestejä olet tekstiini lukenut. - Olenhan aiemmin kertonut mm. väkivaltaisesta ex-miehestä, jota vastaan hain ja sain lopulta maksimimittaisen ja -laajuisen lähestymiskiellon. Suhteen alkuvaiheessa hän kuitenkin oli kiltti ja huomaavainen; siitä huolimatta tilanne äityi niin problemaattiseksi, etten selviytynyt siitä omin neuvoin, vaan tarvitsin lääkärinapua, ja oikeuslaitoksen turvaa. Puhumattakaan siitä läheisten tukiverkosta, joka auttoi minua koko suhteen ja prosessin ajan.

  Sekä itse valitsemani juristi että käräjäoikeuden tuomari olivat miehiä, eikä heillä ollut mitään vaikeuksia ymmärtää ja käsitellä tilannettani. Objektiivisesti ja loogisesti minusta ei ole oikein tai edes mahdollista esittää tasa-arvo-ongelmien kumpuavan miehistä. Yksilöitähän he kaikki ovat, niinkuin me naisetkin, ja ongelmallisia yksilöitä löytyy molemmista sukupuolista.

  Aiemmin puhuit mieluummin ihmisistä kuin sukupuolista - nyt varmaan missaan jonkun pointtisi.

  Ikävät ja traagiset esimerkkitapauksesi ovat myös omakohtaisia kokemuksia, sinun tai jonkun toisen. Et varmaankaan tarkoita vihjata, että miehet ovat kategorisesti mätämunia tai egosentrisiä tasa-arvo-ongelmien aiheuttajia?

  Omasta puolestani olen aina pyrkinyt tukemaan ja auttamaan läheisiäni, silloin kun heillä on vaikeaa; parisuhdeongelmia, tai muuta harmia tai surua. Nuorena likkana, naisvaltaisella alalla työskennellessäni ryhdyin luottamusmieheksi parantaakseni koko alan asemaa ja palkkaehtoja, en vain omia etuuksiani. Näin ja näen sen yrityksenä aktiivisesti purkaa työelämän rakenteellista epätasa-arvoa.

  Epäempaattiseksi en siis tunnustaudu! Ja jos nuorena naisena en suostunut kohtelemaan tai käsittelemään miehiä yhtenä möhkäleenä, oman kurjan kokemukseni jälkeen minulle on ollut vieläkin tärkeämpää kohdata kaikki ihmiset yksilöinä. En voinut valita tilannetta, johon ajauduin, mutta voin valita sen, etten nyt valitse katkeroitunutta uhriutumista, vaan pidän kiinni omista arvoistani ja hyväksi katsomastani, juuri minulle sopivasta elämänasenteesta.

  - Viimeisen kappaleesi sen sijaan allekirjoitan täysin!

  VastaaPoista
 61. Kerran ollesani jotakin viisitoista-vuotias, mutsi pakotti viemään matot ulos ja tamppaamaan ne.

  Asuimme kuudennessa kerroksessa, ajoin mattojen kanssa hissillä alas. Siellä odottelin kotvan matot sylissä, vähän karistelin niistä isoimpia lattialle - ja sitten hissillä ylös.

  Muistan mutsin vaikuttaneen vähän epäluuloiselta, mutta ei se pistänyt uusimaan hommaa.

  Hyvä niin - tyhmää se olisi sillä lailla ollut hissillä edestakasin ajaa.

  VastaaPoista
 62. Muuten, koska nuo push-upit vielä puhuttavat, pakko todeta, ettei Uutisvuodon herrain mielipiteillä, olivatpa ne räkäisiä naurunpyrskähdyksiä tai myhäilevän myönteisiä, ole minkään valtakunnan vaikutusta omiin asuvalintoihini. - En kai minä feministinä hae vieraiden (tai edes tuttujen) miesten hyväksyntää pukeutumiselleni... :D

  Nyt työt odottavat! Jatketaan myöhemmin; aurinkoista päivänjatkoa kaikille! :)

  VastaaPoista
 63. Olit viisas jo viisitoistavuotiaana, Riku. Nykyäänhän ollaan sitä mieltä, ettei mattoja pidä kurittaa piiskaamalla, kuluvat vaan. Imurointi ja tuuletus riittävät. Pölupunkitkin ovat kuulemma vaan puhetta.

  VastaaPoista
 64. Delilah,

  pölypunkit ovat juuri ne, jotka karistin sinne alaeteisen lattialle. Muistaakseni en silloin ymmärtänyt talloa niiden päälle, ei kai ne kovin isoja olleet.

  Viisaus ei ollut se sana, jota tavoittelin, mutta hyväksyn ilman muuta tyytyväisenä.

  VastaaPoista
 65. Riku, toit mieleeni yhden siivouskokemuksen about viisitoistavuotiaana!

  Yhdellä pojalla oli niin kiva äiti, että ( Mikko & Anne & minä) päätimme järjestää kivan yllätyksen äidille.

  Eli siis siivota huushollin.

  Veimme matot pihalle, tamppasimme, pesimme lattiat.

  Se oli jopa ihan mukavaa, kun teimme sen omasta vapaasta tahdostamme.

  Lähdimme sitten jonnekin huitelemaan ja Mikko kirjoitti äidille tiedonannon keittiönpöydälle tähän tapaan:

  "Äiti, me tampattiin matot ja pestiin lattia mutta unohdettiin imuroida. Sä voit imuroida!"

  VastaaPoista
 66. Char, en halua esittää kyökkipsykologia - kun ei minulla ole siihen rahkeita - mutta äskeinen viestisi herätti yhden ajatuksen.

  Eikö se ole juurikin päälleliimatut kohteliaisuuselkeet (tyyliin huomaava käytös) joilla narsistit nappaavat saaliinsa?

  VastaaPoista
 67. Kuunkuiske,

  lapsena ollessani oli sellainen mainos, jossa sanottin: Andy - räjäyttää lian pois! - Sitten siinä oli kuvaa, jossa muistaakseni Loiri luuttusi lattiaa ja pesuaine yhtäkkiä räjäytti koko lattian puhtaaksi.

  Luulin aivan tosissani, että noin se onnistuu ja ihmettelin mutsia, joka ei kyseistä ihmeainetta ostanut.

  Silloin tosin oli paljon viisitoistavuotiasta nuorempi, se sanottakoon.

  VastaaPoista
 68. Vähän tuntuu näin jälkeenpäin, että se mainos oli joko Tapsan tai van V:n tekemä.

  VastaaPoista
 69. Char,

  missähän kohdin sanon tasa-arvo-ongelmien kumpuavan miehistä? Mielestäni en ole sanonut, koska en ajattele niin.

  Kun olen tässä runossakin toistanut sitä mitä aina: tasa-arvo on naisen kädessä, kunhan hän suostuu ottamaan osansa yhteisistä vastuista.

  Uskon naisen vahvuuteen, en naisen heikkouteen. Siksi minusta naiselle ei ole tarpeen jaella ruusuja erikoisesti naiseuden vuoksi. Jonkin muun seikan kyllä, vaikka persoonallisuuden tai syntymäpäivän, tai siksi, että on rakastunut tähän ihmiseen.

  Char, kun minusta on niin päivänselvää kohdella miestä eli ihmistä hyvin, erikoisesti tietenkin omaa miestä, niin mieleeni ei tulisi edes sanoa, että miehet ovat minulle hyviä, koska minäkin olen heille hyvä. Ei pahuus kumpua toisen pahuudesta, vaan itsestä, omasta pahasta olosta.

  Jos puhuu naisten puolesta ja vetoaa siihen, miten paljon on nähnyt mätämunia miehissä, ei se tarkoita aina omia kärsimyksiä. Onhan meillä silmät auki maailman hädälle, ystävien kokemuksille. Kun seuraa maailmaa, tietää mitä kauheuksia siellä tapahtuu. Jos meitä liikuttaa vain oma hätä, ei maailma parane koskaan.

  VastaaPoista
 70. Vielä Char,

  nuo Uutisvuodon älykkäiden ja mukavien miesten naurunpyrskähdykset ovat pieni otos, mutta otos kumminkin. Uskon niiden kuvastavan laajemminkin miesten asenteita naisten korsettikiristyksiin ja nostoihin.

  Siis, eivät naiset kai itsensä vuoksi rintojaan nostele ja muotoile? Vai? Käyttäisikö nainen push upeja ja korkokenkiä autiolla saarella?

  Olen jopa vakuuttunut siitä, että mies pitää enemmän luomunaisesta tavallisin pehmein liivein. Tai en ole varma, mutta onhan se muutos melkoinen, kun push upit riisuu päältään.

  VastaaPoista
 71. Vastaan heti Charille, kun hän epäili minun vetelevän herneitä nenuun. Ei sinne päinkään.
  Tästä oikein ilahduin:

  "Objektiivisesti ja loogisesti minusta ei ole oikein tai edes mahdollista esittää tasa-arvo-ongelmien kumpuavan miehistä."

  On perin juurin harvinaista nähdä tällaista naisen kirjoittamana. Koko virallinen tasa-arvoajatteluhan lähtee siitä, että miehiä on liikaa väärissä paikoissa. Naisia taas ei koskaan ole missään liikaa, pikemminkin päinvastoin. Toisin sanoen: virallisen tulkinnan mukaan kaikki tasa-arvo-ongelmat kumpuavat nimen omaan miehistä.

  Juuri nyt vaaditaan, että jokaisen yksityisen firman hallituksen jäsenistä 40 pros. pitää olla naisia. Sen sijaan ei ole mitään vikaa siinä, että valtiollisessa tasa-arvoyksikössä työskentelee 17 naista ja 1 mies (sihteeriharjoittelija.)

  VastaaPoista
 72. Ei se mitään harvinaista ole, van V, noiden sanojen sanominen. Ne on sanottu tuhat kertaa tässäkin blogissa, mutta jostain syystä et halua minun sanovan niitä, vaikka ne ovat minulle totta.

  Olen tuhannesti ja taas tuhannesti sanonut, että tasa-arvon puute ei ole miehen syy, vaan paljolti naisen omaa saamattomuutta.

  Ei näiden sanominen silti saa aiheutta sokeutta! Paljon on vikaa kummassakin osapuolessa suhteessa tasa-arvoasioihin, niin naisessa kuin miehessä, jos on rehellinen. Se joka muuta väittää, on epärehellinen tai välistävetäjä.

  VastaaPoista
 73. Kuunkuiske epäili otaksumaani: "Harva nainen suostuu pompoteltavaksi ja se on hyvä se."

  Sanomalla: "Nainen, se huushollia ylläpitävä voima, kyllä suostuu pompoteltavaksi, jos pitää yksin yllä huushollia, jos siitä usein humaltuvasta miehestä ei ole huushollinpitäjäkaveriksi."

  Ainakin minun tuttavapiirissäni näitä tapauksia on vähän. Itse asiassa vain yksi. Mies on täysi possu, mutta rikas kuin peikko. Ehkä se auttaa rouvaa jaksamaan, en tiedä.

  Kun sanoin, että "harva nainen" nojasin omiin havaintoihini monen vuosikymmenen ajalta.
  Nykyisinhän ei yhdenkään naisen tarvitse olla miehen pompoteltavana. Eron saa äkkiä ja yksinhuoltajanakin pärjää. Ja jos ulos nakattu ukko alkaa vinkua nurkissa pannaan poliisit asialle. Minusta naisilla on aika hyvät aseet pompottelua vastaan. Usein humaltuvaa miestä ei totisesti ole pakko katsella huushollissaan.

  VastaaPoista
 74. Konsensu näyttää rakoilevan pahasti eikä ihme.

  Iineksen vastaus 11.15 Annalle on aivan huippuveto, ajatusluistelu vailla vertaa.

  Ensimmäisessä kappaleessa oletusarvoisesti naiset syntyy tasa-arvoisesti kyseenalaiseen yhteisöön. Jo seuraavassa kappaleessa mies nähdään liberalistisen ihmiskäsityksen huippuna, oman onnensa seppänä, vapaana ja riippumattomana yksilönä.

  Jos ihmisarvo on ihmisoikeuksien perusta ja ne perustuvat moraaliseen luonteeseen niin ne ovat koko ihmisyyden perusta. Voisiko mies vastustaa sitä ja miten?

  VastaaPoista
 75. Anonyymi,

  en sanonut ensimmäisessä kappaleessani, että naiset syntyvät tasa-arvoisesti kyseenalaiseen (?) yhteisöön (?), vaan sanoin, että naiset ovat syntymältään eriarvoisia. Puhun naisista, koska puhe on nimenomaan tästä sukupuolesta. Yhtä hyvin voisin sanoa, että ihmiset ovat syntymältään eriarvoisia, tietenkin. Toiset syntyvät kultalusikka suussa, toiset sitten taas eivät.

  Tuossakin taidat osua harhaan, että seuraavassa kappaleessani mies on liberalistisen ihmiskäsityksen (?) huippu (?). Ei ole mikään huippu, vaan miehellä on vaan useimmiten enemmän kompetenssia olla tekijä ja sanoja kuin naisella. Tämä miehen laajempi tila on pitkällisen kehityksen, kasvatuksen ja yhteiskuntailmaston tulosta, uskaltaisiko tässä käyttää jo sanaa evoluutio? Mies on saanut vähemmälläkin syntymällä naista enemmän, koska miehen voima on kautta historian vienyt miehen ritariksi, aateliseksi, muiden johtajaksi jne. Naisen hyvä asema taas on tullut useimmiten miehen reittä pitkin.

  Ihmisarvo on ihmisoikeuksien perusta, mutta ihmisarvo ei näytä perustuvan moraaliseen luonteeseen (?), vaan on kulttuurin ja sivistyksen mukanaan tuomaa ihmiskäsitystä. Ellei lapselle opeteta moraalia rajoittamalla hänen käyttäytymistään, hän ei opi sitä laumassa, jossa ei ole ohjaajaa.

  On turha käyttää ajatusluistelu-termiä silloin, kun sille ei ole katetta. Muuten sortuu ajatusluisteluun.

  VastaaPoista
 76. No voi ämmänlänget.
  Esität ensimmäisessä kappaleessa että naisten asenteiden ja naiseustyytyväisyyden syyt ovat miehen hallussa ja nämä tapaukset ovat enemmistönä. Vai mistä tragediasta tyttölapsen syntymässä on kysymys?

  Oman onnensa seppä -sanonta tarkoittaa nimenomaan vapaata ja riippumatonta ihmistä. Nyt sensijaan heität löylyä lisää ja toteat että mies on lähtökohtaisesti etevämpi. Olet Tatu Vanhasen aatesisko.

  Tuo loppu on merkityksetöntä höpinää.

  VastaaPoista
 77. Sanoit, anonyymi, että kyse on klo 11.15 kommentistani, vastauksesta Annalle. Tässä tuo ensimmäinen kappale, josta on puhe:

  "se vielä piti sanoa, että naisten asenteisiin ja naiseustyytyväisyyteen vaikuttaa varmaan paljolti se, millaisiin koteihin sattuu syntymään ja millaisen elämän sattuu saamaan. Kaikki eivät synny kultalusikka suussa, kaikkia ei kohdella hyvin, kaikki eivät näe elämän parhaita puolia koskaan elämässään.

  Missä minä, anonyymi hyvä, tuossa nyt sanon, niin kuin väität: "Esität ensimmäisessä kappaleessa että naisten asenteiden ja naiseustyytyväisyyden syyt ovat miehen hallussa ja nämä tapaukset ovat enemmistönä."

  Muukin osa vastauksestasi on aika käsittämätöntä tulkintaa. En ole sanonut miestä etevämmäksi, vaan naista vahvemmaksi. Vahva viittaa fyysisiin voimiin yleisessä kielenkäytössä. Tämä on biologiaa, anonyymi, ei rotuoppia. Tatu Vanhasen opit ovat rasismia ja on jokseenkin tökeröä, että viittaat kohdallani niihin.

  Viestintäsi sävy on käymässä aika kalvavaksi, anonyymi, enkä halua osallistua tämänsävyiseen dialogiin.

  VastaaPoista
 78. Kuunkuiske,

  näin yhtenä keittiöpsykologina toiselle: olen antanut itseni ymmärtää samaa. - Niin pitkälle en voi mennä, että leimaisin exäni narsistiksi; siihen minulla ei ole koulutusta, ja vaikka olisikin, joutuisin jääväämään itseni.

  Sitä paitsi minua harmittaa se, että nykyään kaikki vähänkin kepsu käytös leimaa ihmisen kuin ihmisen "narskuksi".

  Siinä osuit oikeaan, että tämän nimenomaisen miehen kohdalla asiantuntijalausunnossa todettiin kutakuinkin niin, että näennäisen älykkään ja charmantin sosiaalisen fasadin takana on helposti aktivoutuva, varhaissyntyinen raivo, ynnä että muodollisen korrektiuden taustalla on selvästi luettavissa narsistisesti haavoittuneen miehen pyrkimys ottaa revanssia, juridisista seuraamuksista piittaamatta. - Että on se N-sana siellä asiantuntijoiden toimesta ja poliittisisesti korrektissa muodossa livautettu.

  Minusta analyysissasi olennaista oli sana "päälleliimattu". Päälleliimattu huomaavaisuus tai kohteliaisuus.

  Sekä myötäsyntyistä, syvältä omasta itsestä kumpuavaa hellyyttä, huomaavaisuutta, ja kohteliaita elkeitä olen kokenut, samoin kuin 1 kpl tätä fasadi-laatua olen kokenut.

  Minua tuo suhde ei juurikaan muuttanut; hain ja sain/saan apua. Edelleen arvostan ihmisissä (myös potentiaalisissa Mr. Char-ehdokkaissa) kiltteyttä, huomaavaisuutta, ja hienotunteisuutta. - En suostu yhden kurjan kokemuksen perusteella elämään maailmassa, jossa empaattisuus, kiltteys, ja toisen huomioiminen olisi luonnehäiriön varoitusvilkkuvalo.

  VastaaPoista
 79. Iines,

  varmaan luin sitä semmoista piilosanomaa... Jos on käynnissä "tasa-arvokeskustelu", mielestäni voi, saa ja pitääkin puhua myös onnistuneista ja hyvistä asioista; tasa-arvoisista heteroparisuhteista, hyvistä työyhteisökokemuksista jne. Ilman, että positiivisten ilmiöiden tulkitaan vähättelevän tai syyllistävän epätasa-arvon uhrina elävän ihmisen kokemusta.

  Kun kerroin positiivisia esimerkkejä toimivista ja hyvistä parisuhteista, sinä vastasit siihen listaamalla kirjon kurjia naisten kokemuksia. - Se piiloviesti-jutska tuli varmaan siitä; et todennut, että hyvä, ja lisää näitä, vaan että suljen silmäni maailman naisten kärsimyksiltä?! - Hei Iines, ihan tosissaan! Ollaan nyt kirjoiteltu pitkäänkin; kai nyt tunnet minut vähän paremmin!

  Ja jos vain negatiivinen on esimerkkeinä sallittua, pitäisi suoraan puhua "tasa-arvon ongelmista naisten kannalta, ilman vaihtoehtoja", ei "keskustelusta", ainakin minulle, koska muuten en blondina tiedä, mihin jutusteluun vahingossa eksyn. :)

  Muistaakseni en ole sanonut että mies on minulle hyvä, koska olen hänellekin hyvä tms. - Muutenhan olisin hyvää kyytiä syyllistänyt itseäni parisuhteesta, joka ei toiminut, ja josta Kuunkuiskeelle tilitin!

  Olen pyrkinyt - ja mitä ilmeisimmin onnistunut kehnosti - välittämään sen, että minulle tärkeät ihmissuhteet - niin pari- kuin ystävyyssuhteetkin, ja myös läheisimmiksi koetut perhesuhteet - rakentuvat kiltteyden, hellyyden ja toisen huomioonottamisen varaan.

  Tämä tekee minusta monen silmissä nössön, mutta niin se vaan on, kaverit: muuhun en pysty! :) Voidaan olla eri mieltä, väitellä, välillä riidellä - mutta navan alle ei lyödä, eikä pyritä nöyryyttämään toista.

  Onneksi niitä ihmisiäkin, jotka haluavat ja saavat elämäänsä jatkuvaa säpinää kuohuvista ihmissuhteista on maailmassa paljon; he eivät ota kaikkea kirjaimellisesti, ja tuohtuvat vähimmästäkin. Ja kamalaa riitaa voi vartissa seurata jumalainen sopu; hekin löytävät tässä maailmassa särmikkään ja dramaattisen kumppanin; ei kaikkien miesten tai naisten tarvitse olla meidän kilttien kaa. ;) :) :D

  Olematta luonnehäiriöisiä.

  Iines, liivini vaivaavat sinua: ajattele asiaa niin päin, että sinua ei Suomessa kukaan velvoita mihinkään pukeutumiskoodiin!

  Muutenkin alan olla vähän kyllästynyt koko aiheeseen; Vaikka Tervo kuinka edustaisi Miehen Linjaa, en nyt kuitenkaan ota vastaan pukeutumisvinkkejä häneltä/ joltain potentiaaliselta Mieheltä (huomasitkos edes, kuinka kirjoitit miehestä ja naisesta yksikössä, tarkoittaen sukupuolta?).

  - Älykkäitä Jari et al voivat olla. Minun kirjoissani mukava ihminen ei naureskele toisen tyylitajulle, inspiraatiolle, tai edes huomionhakuisuudelle. Välillä huomionhakuisuus on juuri sitä mitä se on; välillä ihan oikeasti tepsuttaa yksin kotona korkokengissä (kun sääret näyttää niin kivalta - varmaan tepsuttaisin myös autiolla saarella; minulla on mielestäni hyvät sääret, vaikka itse sanonkin), tai korsetissa (ekan ostin 14-vuotiaana). Ja kyllä minä naisena koen ihan autonomista seksuaalista kiihkoa ja tyydytystä omasta kehostani, ihan kuin miehetkin omistaan, varmaan?

  Siihen en tarvita katseita tai partnereita.

  - En näe tätä tasa-arvokysymyksenä, vaikka Miehet Nauravatkin Minulle. :)

  Kiva että nauravat, ja hyvä, että jollain on tässä kurjassa maailmassa välillä hyvä mieli! Suon sen heille, mielelläni. Itsenihän sillä pilaan, vai mitä? :)

  Kärjistäen: jos nyt Suomessa suututaan siitä, että mies ostaa lahjan Naistenpäivänä, olisi ehkä korkea aika tähystää kohti muuta maailmaa, ja jättää sekä Charin alusasut että Jari Tervon mielipiteet niistä sikseen. - Näin niinkuin niksivinkkinä. :)

  Tärkeämpääkin meinaan on! :)

  VastaaPoista
 80. Van V,

  hyvä, että herneet näin laskiaisen kunniaksi pysyivät lautasella. :)

  Se oli tarkoituskin, ja kuten taas huomasit, tasa-arvo/sukupuoli-keskustelu ei oikein netissä suju.

  Vaikka kaikilla olisikin mitä parhain tarkoitus, tulkintaa, tulkinnan tulkintaa, ja minulle toistaiseksi uutta piilomerkitystä vuotaa vuolaana kaikkiin keskusteluihin, ja tavallaan vesittää koko idean.

  Hyvä, kun et loukkaantunut. - Ja moni muu nainen kirjoittaisi samoin kuin minä, jos saataisiin tätä nettikirjoittelua jotenkin aisoihin ja puomeihin. Minunkin teki mieli jättää koko homma tänään (siis että puhellaanko oikeasti yhdenkään miehen oikeudesta määritellä vaatetustani - alkaa kuulostaa äärimuslimimeiningiltä. Paitsi että hairahtuneet meillä vain nauretaan yhteiskunnasta ulos, ei teloiteta).

  Oikeutustahan meillä ihmisten häpäisemiseen ei juridisesti ole; sosiaalinen ivaaminen ja pilkkaaminen on mahdollista.

  Missä on suuri ero!

  Minä nyt kuitenkin päätin kirjoitteluun vastata; pysyn palstalla, ja huomenna lähden taas reissuun.

  - Eli kaikille teille on ainakin muutama rauhallinen päivä luvassa! :)

  Nyt odottaa illallinen, ihana mies, ja keskustelu tänään nähdystä leffasta! :)

  Kivaa illanjatkoa kaikille,

  Char

  P.S. Jos vain ehdin, tsekkaan aamulla keskustelun, jos vain ehdin. ;) :)

  VastaaPoista
 81. ...kuten taas huomasit, tasa-arvo/sukupuoli-keskustelu ei oikein netissä suju...

  Huomattu on (huokaus). On näköjään lopultakin pakko uskoa tasarvovaltuutettua, joka vastatessaan kysymykseen, miksi tasa-arvotoimistossa ei ole yhtään miestä, sanoi, että naiset kyllä osaavat hoitaa parhaiten myös miehiä koskevat tasa-arvokysymykset.

  Jostain syystä palautui mieleen muuan USA:n etelävaltioiden senaattori, joka esitti kuolemattoman oletuksen 60-luvulla: "Neekerit. Mitä he tietävät omista asioistaan? Eivät yhtään mitään. Kyllä se vaan on parasta, että me sanomme, mitä heidän pitää tehdä. Muutenhan tässä kaikki menee aivan anarkiaksi."

  Tuon ajan atlantalainen äiti olisi varmaan sanonut lapsilleen, että "älkää antako neekerin tarjota teille juomia ja ruokia."
  "Ja vaaleissa äänestäkää vain ja ainoastaan valkoisia. Ei vahingossakaan neekeriä."
  Ja tytöille erikseen, että "neekerit ovat kiimaisia koiria, jotka juoksevat lihapalan perässä."

  VastaaPoista
 82. Van V,

  en nyt allekirjoita kaikkia kommenttejasi.

  Mutta virkistävää luettavaa tuo äskeinen oli! :)

  Jos se ei sovi kaikkeen Yhteisesti Sovittuun, kannattaisiko meidän kaikkien lukea koko viestiketju, ja lukea viimeisinkin kommenttisi!

  Ja siltä varalta että olisit Provo: olisit oikeassa!

  Kyllä pitäisi tasa-arvouteen saada mukaan miesten mielipide. - Ja, painotan vielä, miesten mielipide on yhteisön mielipide, siinä kuin naistenkin.

  VastaaPoista
 83. Char:
  Jos kunnon provoa kaipaat se löytyy Henry Laasasen blogista Uuden Suomen sivuilta tänään. Hän nappasi Keskisuomalaisesta amerikkalaisen feministin kirjoittaman kirjan arvostelun, muutti sanan "mies" "juutalaiseksi" ja kirjoittajan nimen Hitleriksi, kirjan nimeksi "Taisteluni". Tältä se sitten näyttää:

  "Taisteluni julistaa juutalaisille sodan ja kertoo heidän olevan saastaa. Kirjan nimi tarkoittaa myös "Society for cutting up judes". Juutalaiset on yksinkertaisesti eliminoitava maailmasta. Kaiken hyödyllisen, mitä juutalaiset ovat koskaan tehneet, tekevät Hitlerin mukaan yhtä lailla koneet. Hän uskoi juutalaisettomaan pankkijärjestelmään.
  Taisteluni tärkeää antia on sen näkemys niin sanotuista alistuvista valkoisista eli arjalaisista, jotka ovat sisäistäneet autoritaarisen juutalaisvallan itseensä. He ovat itsesyrjinnän suggestiossa ja jarruttavat tiedostavan natsiliikkeen edistystä."

  Feministikirjan arvostelija piti teosta hienona ja tärkeänä. (Koko arvostelu löytyy Kritiikkiportista) Mutta kun "miehen" tilalle vaihdetaan "juutalainen" alkaa rasismisyytös olla lähellä. Toivon, että nyt ymmärrät paremmin, miksi vetäisin ne neekerit juttuuni.

  Se tasa-arvovaltuutetun lausunto on totta, olen sen omin silmin lukenut, samoin jenkkisenaattorin lausunnon.

  VastaaPoista
 84. "Viestintäsi sävy on käymässä aika kalvavaksi, anonyymi, enkä halua osallistua tämänsävyiseen dialogiin."


  Niinpä!

  VastaaPoista
 85. Voi Van V,

  olin lukenut jo nuo juttusi. - Hyvä, että kopioit ja linkitit ne; muutkin tietävät mistä puhutaan.

  Ja tuo Hitler-juttu on uutta; hyvä kun vedit sen esiin! Siitäkin varmaan kohta puhutaan.

  Eli provoa löydän kaiken aikaa.

  - Minua kiinnostaa se, miksi maailmassa on niin paljon hyvää.

  Tästäkin on kirjoitettu, ja heti kun jaksan ja ehdin, haen lähteet ja kirjoittajat siihen.

  VastaaPoista
 86. Char,

  sanot, että nykyään leimataan kaikki vähänkin kepsu käytös narsismiksi. No, ehkä jossain, missä ei tunneta tätä luonnehäiriötä. Tässä blogissa sen lääketieteellinen pohja mielestäni on tullut hyvin esille ja itsekin olen tänä syksynä lukenut kaikki alan teokset, jotka kirjastosta ja netistä asiasta löysin. En siis usko, että narsistiheittoihin kannataa enää viitata.

  Enemmän olen havainnut harrastettavan narsismiasian mitätöintiä juuri tuolla "kaikki huono käytös on narsismia"-teesillä. Ei todellakaan ole, sillä ketään ei voi määritellä narsistiksi häntä katsomalla tai tutkimalla, vaan hänen uhriensa kertomuksista. Narsisti näet harhauttaa useimmat arvioijatkin.

  Char, silloin jos puhutaan tasa-arvon epäkohdista, puhuttakoon niistä, matalapalkka-alojen epäkohdista, rakenteellisesta epätasa-arvosta.

  Ei niistä puhuminen tarkoita, etteikö hyviäkin asioita olisi ja etteikö tasa-arvoasioissa olisi edistytty. Tämähän on jopa lähtöoletus, joten miksi sitä korostaa naistenpäivän runokeskustelussa, joka puhuu naisten voimaannuttamisen puolesta tietylle naisryhmälle?

  On olemassa naisia, jotka eivät tiedä, Char, jotka eivät uskalla näyttää persoonaansa ja kykyjään. On jopa olemassa naisia, jotka eivät tiedä olevansa alistettuja, vaan luulevat, että naisen osa on luonnostaan palvella ja olla hiljaa.

  Korostat kovasti sitä miten ihmissuhteesi rakentuvat kiltteyden ja hellyyden varaan. Minusta tällainen on itsestäänselvää useimmilla ihmisillä. Minun maailmassanikin ihmiset ovat kilttejä ja helliä toisilleen - muuta en kuvittele muistakaan. Ihminen yleensä rakastaa läheisiään. En oikein ymmärrä, millä tavoin tämä sitten liittyy naisten ja miesten tasa-arvoon? Eihän tasa-arvon puute siitä johdu, miten epämiellyttävä joku on.

  Char, liivisi eivät vaivaa minua, vaan yksinkertaisesti pidän push upeja turhakkeena ja luonnottomana asusteena. Käyttäköön ken tahtoo, mutta turha kieltää, etteikö niitä pidettäisi vastakkaisen sukupuolen vuoksi - tämä on siis ok minusta. Rinnastan push upit penistukeen, peniksen kohottajaan, vaan näkyykö sellaisia miehillä?

  VastaaPoista
 87. Onko muuten miestenpäivä jo olemassa? Jos ei, niin äkkiä sellainen!
  (ei vainenkaan, mieluummin naistenpäiväkin pois)

  Naisten ja miesten välissä tässä keskustelussa on kyllä risteilty pitkin ja poikin. Melko tasapuolisesti. Tarpeellisia taitavat olla molemmat. Se on vaan kyllä hiukan alentavaa, että nainen olisi tehty miehen kylkiluusta. Uskooko joku siihen? Edes vertauskuvallisesti?

  Täällä on yhtenä ääripäänä vilahtanut Mika Valtarin Gabriel, tule takaisin!

  Vastapainoksi sopisi ehkä tämä Eeva Kilveltä:

  Turha rukous:
  - Hyvä Jumala, anna minulle tämä mies
  ja auta minut hänestä lopuksi
  tuskattomasti eroon.

  Hyvä runo? ei turha ollenkaan. Moniselitteinen.

  ***

  van V, älä turhaan huokaile! :)

  Tasa-arvo on toisen kunnioittamista, enemmän kuin arvoasema, raha tai mikään muukaan. Molemmat ovat loppujen lopuksi tärkeitä. Miten olisi, jos miehet katoaisivat maailmasta? - Huonosti. Miten olisi, jos naiset katoisivat maailmasta? -Huonosti.

  Loppujen lopuksi aika kivasti on täällä asiat, mitä nyt miehet ja naiset keskenään kähisevät. Täydentävät toisiaan.

  VastaaPoista
 88. Ja Iines! Ja kaikki muut, jotka valveilla vielä kukkuvat,

  Hyv' yötä!

  VastaaPoista
 89. Vaan yöllä kaikki nukkuvat - vain me kummitukset hillumme, omiamme mietimme.- HUHUU HUHUUU!

  Miehille päänkivistystä aiheuttavat naiset, naisille kuinka ollakaan miehet.

  Miehille tosin naiset aiheuttavat myös rintakipuja, yksi kylkiluu kun puuttuu.

  Naiset sanovat, etteivät he missään tapauksessa ole mitään ruumiintoimintoja; tissejä tai perseitä - "minä olen älykäs ja tunteva ihminen".

  Miehet ajattelevat: "mielummin olisin pelkkä ruumiintoiminto, ahdistaa tämä maailma".

  VastaaPoista
 90. Iines,

  minun maailmassani ei tarvitse määritellä feministejä erikseen.

  Kurjaa oli kuulla, että niin moni sinun läheisesi oli kärsinyt kaltoin elämissään.

  Minun feminismini lähti aikoinaan murrosikäisen puhdasotsaisuudesta; vaikea siihen on nyt lisätä mitään.

  VastaaPoista
 91. Hei Riku, olen juuri menossa petiin, mutta tarkoitatko sitä, että naiset ajattelevat vain seksiä, kun miehet taas haluaisivat puhua tunteistaan?

  Ehkä voidaan palata tähän problematiikkaan myöhemmin. :)

  VastaaPoista
 92. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 93. Char,

  kuten tekstistä piti ilmetä, en minä sitä tarkoita.

  VastaaPoista
 94. Pikkuliisu, miestenpäivä on ollut olemassa jo vuosia, ja sitä vietetään marraskuussa. Mieheni väitti sen olevan kauppiaiden keksintöä.

  VastaaPoista
 95. Niin moni minun läheisistäni kärsinyt, Char?

  Höh. En minä niin sanonut, kun kerroin kahdesta esimerkistä ystävillani, en läheisilläni. Minusta läheiset ovat perhepiiri, he tulevat ennen ystäviä. Tähän mainitsemaani kuvaan mahtu lisäksi kaikki sen, minkä tiedän kun luen uutisia, tilastoja, ylipäänsä, katson ja kuulen ja seuraan aikaani. Jo se, että lähes puolet Suomen avioliitoista päätyy eroon, kertoo kai tuskan määrästä jotain kaikille meistä. Jo se, että suomalainen vanhus tappaa itsensä joka toinen päivä, kertoo lisää. Näitä minä tulkitsen, näistä minä puhun enkä unohda sitäkään, että suomalainen lapsi on maailman yksinsyövin lapsi, hyvinvoiva, mutta pahoinvoiva.

  VastaaPoista
 96. Niin moni minun läheisistäni kärsinyt, Char?

  Höh. En minä niin sanonut, kun kerroin kahdesta esimerkistä ystävilläni, en läheisilläni. Minusta läheiset ovat perhepiiri, he tulevat ennen ystäviä.

  Tähän mainitsemaani kuvaan mahtuu lisäksi kaikki sen, minkä tiedän kun luen uutisia, tilastoja, ylipäänsä katson ja kuulen ja seuraan aikaani. Jo se, että lähes puolet Suomen avioliitoista päätyy eroon, kertoo kai tuskan määrästä jotain kaikille meistä. Jo se, että joku suomalainen vanhus tappaa itsensä joka toinen päivä, kertoo lisää. Näitä minä tulkitsen, näistä minä puhun enkä unohda sitäkään, että suomalainen lapsi on maailman yksinsyövin lapsi, hyvinvoiva, mutta pahoin voiva.

  VastaaPoista
 97. Kansainvälinen naistenpäivä juontaa 1900-luvun alusta, miestenpäivä vuodesta 1999.

  On myös Lapsen oikeuksien päivä, Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi, Kansainvälinen tullin päivä, Kirkkojen kansainvälinen rauhanpäivä, Maailman pistekirjoituspäivä, Maailman syöpäpäivä, Valtakunnalllinen hätänumeropäivä, Varhaiskasvatuspäivä, Maailman runouden päivä, Maailman henkisen omaisuuden päivä, Maailman radioamatööripäivä, Maailman astmapäivä, Lapsettomien lauantai, Kansainvälinen perheen päivä, Kansainvälinen talonpojan päivä, Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä, Kansainvälinen siirtolapuutarhapäivä, Kansainvälinen nuorison päivä, Positiivisuusviikko, Suomalaisen yrittäjän päivä, Hyvien tapojen päivä, Suomalaisen kananmunan viikko, Puun päivä, Maatalouden eläinten päivä, Maailman postipäivä, Isovanhempien päivä, Maailman maaseudun naisten päivä, Valtakunnallinen univiikko ja Kansainvälinen nallepäivä, Maailman TV-päivä, Maailman laatupäivä, Kansainvälinen vammaisten päivä ja Kansainvälinen Siirtolaisten päivä.

  Ja tuo oli vain nopea poiminta kalenterista.

  VastaaPoista
 98. Huomenta! Hyv'v huomenta!

  On päiviä ja päiviä!

  En ole kaikkia edes huomannut. Mutta yksi asia:
  on myös tavallisia arkipäiviä, joita kukaan ei juhli, sillä miksi juhlia? Ne ovat nitä parhaita päiviä, joihin juhla on sisäänrakennettu, kun sen vain huomaa.

  Monet päivät vilahtavat ohi niin että niistä ei muista vähän ajan kuluttua yhtikäs mitään. Mutta se on oma syy. Ei ole katsonut sen tavallisen päivän sisään. Sieltä löytyy jos jonkinlaista ihmettä, jota voisi juhlia, jos juhlista tykkää.

  Ja jos kulkee elämänsä läpi juhlimatta kenenkään päiviä tai päivää, säilyy hengissä ja juhlat siellä sisäpuolella helahtavat näkyviin esimerkiksi hymynä, jonka voi kohdistaa lähimmäiselle ja vaikka ihan vieraalle. Itselleenkin voi hymyillä. Ja olisi syytäkin, kun on saanut tuhansien siemensolujen kilpasyöksyssä ensimmäisen palkinnon. On päässyt maaliin, ja saanut palkinnoksi elämän!

  Me ollaan kaikki voittajia! Ja voittajan on helppo hymyillä.

  VastaaPoista
 99. Iines, mistä Sinä tuon avioerotilaston olet löytänyt. Eikö se tarkoita eroja lähinnä uusien avioliittojen määrästä. Niin muistan kuulleeni. Koko Suomen kaikkien avioliitoista puolet kuulostaa uskomattomalta.

  VastaaPoista
 100. Delilah,

  kyllä Suomessa siis lähes puolet aviopareista eroaa, lehtiuutistenkin mukaan. Lehtiuutiset pohjaavat saatuihin tilastoihin. Löysin useitakin mainintoja asiasta.

  Mitenkään lujilla siteillä ei suomalaisia liittoja ole siis solmittu, ja eroalttius Suomessa on siis Euroopan kärkipäätä heti Belgian jälkeen.

  Itseäni kiinnostaa lisäksi se, että Suomessa näyttää olevan harvinaisen korkea luku avoliittoja. Eilen silmätessäni Vuoden vauvat -kuvia Paikallislehdestä huomasin, että 50 parista vauvan vanhempia yhteinen sukunimi oli vain viidellä tai kuudella viidestäkymmenestä vauvaperheestä. Joillakuilla toki saattaa olla niin, että nainen on säilyttänyt oman nimensä, mutta näillä lakeuksilla se lienee harvinaista.

  Mitä tämä kertoo suhtautumisesta avioliittoon? Paljonko muissa maissa on avoliittoja suhteessa avioliittoihin? Uskooko suomalaisen enää loppuelämän kestävään avioliittoon? Mielestäni ei usko. Ei ihme, että ihmisillä on ikään kuin sisäänrakennettu eroamisvalmius.

  VastaaPoista
 101. Huomenta, Pikkuliisu,

  sinähän ihan hehkut positiivisuutta! Hetken luulin, että Char kirjoittaa.

  Mikä ettei, hyvä päivä tulossa. Minä pidän myrskypäivistä! Eilen humahtivat lumet etelänpuoleiselta katolta niin voimallisesti, että luulin olohuoneen ison ikkunan särkyvän.

  Mukavaa päivää vaan itsellesikin ja kaikille muillekin! Kevättä tekee rytinällä.

  VastaaPoista
 102. Kävin kurkkaamassa linkkisi, jossa todella väitettiin puolen avioliitoista päättyvän eroon. Ei ole ensimmäinen eikä viimeinenkään kerta, kun asioita kerrotaan epätarkasti.
  Tilastokeskuksen sivuilla pvm. 6.5.2010 on taulukko, jossa esim. v. 2009 solmittiin avioliittoja 29836 ja avioeroja oli 13527. Avioerojen määrää verrataan nimenomaan saman vuoden aikana solmittuihin avioliittoihin, ei kaikkiin avioliittoihin.

  Avoliiton solmiminen avioliiton asemasta on henkilökohtainen valinta, josta on mielestäni vaikea tehdä yhtä paikkansa pitävää arvausta. Osassa vaikuttimena saattavat olla puhtaasti taloudellisetkin syyt. Ehkä osa avoliiton valinneista pitää avioliittoa vanhanaikaisena? Tai ehkä halutaan tutkailla, miten arki sujuu avopuolison kanssa, ennenkuin tehdään päätös avioliitosta.

  VastaaPoista
 103. Matka vuoden 1857 New Yorkin työläisnaisten mielenosoituslakosta, alhaisia palkkoja, pitkiä työaikoja ja epäinhimillisiä työoloja vastaan, tämänvuotiseen naistenpäivään on pitkä. Nyt ruusut ja suklaat vaitavat omistajaa. Paradoksaalista on että Yhdysvaltain presidentiksi pyrkinyt nainen kehoittaa ottamaan mallia suomesta koska siellä on ensimmäiset naiskansanedustajat, naispresidentti, pääministeri ja eduskunnan puheenjohtaja ja tasa-arvo esimerkiksi kelpaavaa.

  Tasa-arvokeskusteluissa käsittämättömän usein miehet nähdään himosilmäisinä irstailijoina jotka pyrkivät kaikin keinoin avaamaan naisen "Pandoran lippaan". Sen suojeleminen ja peittäminen pelkän viattoman hymyn taakse vaikuttaa joistakin naisista erittäin huonolta suojalta tunteita ja haluja vastaan. Mustavalkoinen madonna ja huora luokittelu antaa paremman lahtökohdan jaotella kanssasisarensa vuohiin ja lampaisiin ja "lampuri" pelkäksi hyväksikäyttäjäksi.

  Kamppailu tasa-arvon puolesta on monimutkaistunut eikä Lysistratan lanseeraamasta keinostakaan ole enää apua, se sattaa kuivua kuin inkotenssi Tena Ladyyn.

  VastaaPoista
 104. Delilah,

  tuohon mainitsemaasi uusien liittojen määrään törmäsin mm. täällä.

  En itse pidä vääränä sitä, että lasketaan kaikkien avioliittojen määrä ja suhteutetaan eronneiden määrä tilastollisin laskutavoin siihen. Näin saadaan kokonaiskuva erojen määrästä kaikkiaan pitkällä aikavälillä. Erotkin tapahtuvat kaikissa ikäkerroksissa, ei vain nuorissa.

  - Mutta, en ole matemaattisesti orientoitunut ja viisaammat laskekoot nuo luvut. Ajattelen vain, että se ei vastaa kokonaiskuvaa, jos verrataan keskenään saman vuoden aikana liiton solmineita ja eronneita. Se kertoo vain vuoden trendin. Mihin ne muut vuodet ja ikäluokat kuuluvat?

  VastaaPoista
 105. Anonyymi,

  voi sinun kanssasi, kun maalaat piruja seinille, niin räikein vedoin.

  En minä vaan ole tavannut tasa-arvokeskustelua, jossa naiset pitävät miehiä irstaina ja himokkaina kiilusilminä, jotka vonkaavat naisen lipasta.

  Näyttäkää nyt, hyvät miehet, missä tällainen keskustelu olisi, lainatkaa tähän nyt jonkun telaketjufeministin kauheat sanat, jotta kerrankin näkisin, mitä nuo hirveät ämmät oikein sanovat. Odotan! Linkki kainalossa tänne heti kaikki sorretut miehet! Vaikka sitten tenat pöksyissä, kunhan vaan on linkki kainalossa.

  VastaaPoista
 106. PS

  Ellei linkkiä ja siitä poimittua näytettä femakkoämmäin puheesta ala tulla tähän, on pakko päätellä, että nuo irstaudet ja himokkuudet ja riettaat vanhat äijät -ilmaukset versovat oman mielenne varastoista

  VastaaPoista
 107. Iines 9.3.2011
  ...sillä se on kutsuhuuto kiimaisille,
  koirille jotka juoksevat lihapalan perässä....

  Iines 10.3.2011:

  ..En minä vaan ole tavannut tasa-arvokeskustelua, jossa naiset pitävät miehiä irstaina ja himokkaina kiilusilminä, jotka vonkaavat naisen lipasta...

  Iines 10.3.2011: ..Näyttäkää nyt, hyvät miehet, missä tällainen keskustelu olisi, lainatkaa tähän nyt jonkun telaketjufeministin kauheat sanat..

  "Kiimainen koira" on ehkä suomalaisen naisen normaalia arvovapaata puhetta suomalaisista miehistä. Jos kirjoittaja olisi mies ja "mies"-sanan tilalla olisi nainen, neekeri, juutalainen, suomenruotsalainen tai vaikka muslimi, tulisi kutsu raastupaan.
  Kuten muistetaan Halla-Aho kokeili tätä asiaa ironian merkeissä ja sakot tuli että rapsahti.

  VastaaPoista
 108. van V,

  et voi olla tosissasi - otit tuon runosta!

  En pidä nappaustasi asiallisena enkä rehellisenä toimintana, sillä kirjailijana sinun on tiedettävä, että runoissa käytetään voimakkaita kuvia. Runossa puhuu runoilija, eikä runoilijan puheessa "Puut, kaikki heidän vihreytensä" puut tarkoita välttämättä puuta.

  Ei runokuvaa voi siis mitenkään ottaa sellaisenaan yksyhteen-keskusteluun ja sanoa, että tässä se on. Eikä lainauksesi sitäpaitsi ole edes keskustelusta, josta tässä on kyse, suorasta puheesta, dialogista.

  Jään siis odottamaan keskustelusitaattia, jossa hirveä femakko puhuu kiilusilmäisistä irstaista vanhoista äijistä. Sitaatti tähän + linkki lähteeseen, kiitos.

  VastaaPoista
 109. Minulla on lukemisen ymmärtämisessä vajavaisuuksia ja koska nyt on arvovaltainen lukijajoukko koolla niin pyytäisin vähän läpivalaisua tälle tekstille.


  Miesi ole mikään liberalistisen ihmiskäsityksen huippu, "miehellä on vaan useimmiten enemmän kompetenssia olla tekijä ja sanoja kuin naisella. Tämä miehen laajempi tila on pitkällisen kehityksen, kasvatuksen ja yhteiskuntailmaston tulosta, uskaltaisiko tässä käyttää jo sanaa evoluutio? Mies on saanut vähemmälläkin syntymällä naista enemmän, koska miehen voima on kautta historian vienyt miehen ritariksi, aateliseksi, muiden johtajaksi jne. Naisen hyvä asema taas on tullut useimmiten miehen reittä pitkin."

  VastaaPoista
 110. Vastataan sitten runoon runolla. Huomaathan, että kyseessä ovat vain runoilijan tehokeinot, eivät hänen mielipitensä:

  Pitäkää itsenne miehinä!

  Pitäkää puolenne feministien edessä,
  jotka nousevat ihmisyyttänne vastaan!
  Älkää antako naisille kaikessa periksi
  Vain siksi
  Että heillä on jotain, jolla he voivat
  kiristää teitä loputtomiin.

  Älkää antako naisten puhua itseänne pyörryksiin.
  Näyttäkää, että teillä on omakin mielipide.

  Älkää antako naisten nalkuttaa teille
  tai sanoa halventavia sanoja,
  ulkonäöstänne, tai kyvystänne elättää perhe.

  Älkää antako naisten houkutella teitä
  tarjoamaan heille juomia ja ruokia,
  vaan pankaa heidät tse maksamaan laskunsa.
  Näin varmistatte sen,
  ettette saa leipäsutta vaivoiksenne.

  Opiskelkaa, opiskelkaa, opiskelkaa,
  sillä yliopistot ovat vielä naisten.
  Hankkikaa itsellenne tutkinto
  ja menkää voimalla läpi hyvä sisko-verkoston.
  Äänestäkää aina miestä ja ottakaa valta niiltä reittä pitkin virkoihinsa päässeiltä.

  Älkää alistuko muotipelleiksi,
  sillä se johtaa teidät naisen tossun alle,
  jossa teille sanotaan,
  miten teidän pukeuduttava,
  elettävä, ajateltava.

  Pukeutukaa asiallisesti,
  mutta älkää suotta esitelkö kultakelloja
  tai paksuja lompakoita,
  sillä se on kutsuhuuto kiimaisille nartuille,
  jotka kuolaavat rikkaan elättäjän perään.

  Nostakaa päänne ja katsokaa aurinkoon
  tai kulkekaa sateen ja tuulen läpi
  ja eläkää elämäänne juuri niin kuin te itse tahdotte,
  sillä ei teillä pidä oleman sanojia,
  miten teidän tulee mistäkin asiasta ajatella,
  ei käskijää ruumiinne ja henkenne yli.
  Te olette itse se polku.
  Teissä on voima!

  VastaaPoista
 111. Jos määritelmä "kiimainen koira" on vertausmetafora eli miehen henkisiä ja ulkoisia ominaisuuksia verrataan koiraan liittettyihin uskomuksiin, tietoihin ja stereotypioihin niin mihinkä kontekstiin seuraavat määritelmät sopivat:

  "Oman elämäni varrella on miehissä kävellyt vastaan niin monta luuseria, mätämunaa, heikkosielua tai muuta hortonomia, että tämä on pakosti avartanut mailmankatsomustani ihmisyyden suuntaan enemmän kuin naiseuteni korostamiseen."

  Veikkaan kuitenkin sen olevan kielellinen teko, mielipidevaikuttaminen ja provokaatio.

  VastaaPoista
 112. Minä itsestein pohdin, kummat oikeastaan ovat kamalampia, miehet vai naiset. - Karseita molemmat kuitenkin.

  Kuten Antin kohtalo.

  VastaaPoista
 113. Nooo . . . . . . .mut hei,


  uusi postaus mieluummin kuin "kiviniemet".


  Tuus

  Tytöt

  VastaaPoista
 114. Runosi vaikutti katkeralta toisin kuin alkuperäinen runo, van V. Löysin kaksi kohtaa, jotka saavat aikaan mainitun efektin.

  Ensinnäkin - olisiko ollut viisainta jättä pois ilmaisu "pitäkää puolenne feministien edessä", koska alkuperäisessä runossakaan ei ollut ilmaisua "sovinistien edessä"? Tällainen sananvalinta syö runon uskottavuutta.

  Toinen huomautukseni koskee ilmaisua "menkää voimalla läpi hyvä sisko-verkoston, koska runokaan ei sortunut halpaan piikittelyyn: hyväveli -verkostoon.

  Muilta osin runo pysyy kuosissaan, siis mallissa, johon se on istutettu, ja sisältää perinteiset ainekset.

  Tosin en täysin ymmärrä, mihin pyrit tällä. Tällaiset munansaannokset sananmuunnokset runonväännökset eivät kovasti hätkäytä.

  VastaaPoista
 115. Anonyymi klo 11.48,

  mikäs tästä joukosta nyt niin arvovaltaisen tekee, yllättäen? Miesten läsnäoloko, kun minä en kelpaa, kun sanojeni tulkintaa perää mies, joka on itse hämärä kuin sumuinen ehtoo.

  Et siis ymmärrä lauselmaani "Mies on saanut vähemmälläkin syntymällä naista enemmän, koska miehen voima on kautta historian vienyt miehen ritariksi, aateliseksi, muiden johtajaksi jne. Naisen hyvä asema taas on tullut useimmiten miehen reittä pitkin."

  Tämähän tarkoittaa sitä, että mies on historian saatossa noussut korkeaankin asemaan fyysisellä voimallaan, toisin kuin köyhänä syntynyt tyttölapsi. Parhaita taistelijoita, tappelijoita ja tappajia on ylennetty mahtimiehiksi ja jopa ritareiksi ja aatelisiksi tai heimopäälliköiksi, kylänvanhimmiksi ja muiksi. Tämä fyysisen voiman reitti on aina puuttunut naisilta. Naiset ovat päässeet parempiin asemiin lähinnä vain miesten avulla, naimalla voimakkaita miehiä. - Oliko nyt selkeä selitys?

  VastaaPoista
 116. Anonyymi klo 12.15,

  metafora "kiimainen koira" tarkoittaa tässä miesten lisäksi markkinavoimia, mainosmaailmaa, koko sitä kevytkulttuuria, joka ihmistä pyörittää.

  Samoin kohdassa " Älkää verhotko varttanne viekoitukseksi,
  sillä se johtaa teidät tielle,
  jolla teille sanotaan,
  kuinka olla, kuinka elää, mitä ajatella."
  puhutaan koko mainos- ja mediakulttuurista, joka ihmisen ympäröi ja sanelee hänelle muoti- ja ajatustrendit.

  Huomaan, että olet lukenut runosta vain pintarakenteen. Kyllä ainakin pyrin aina syvempiin kudelmiin.

  VastaaPoista
 117. No tässä syvempiä kudelmia . . .

  Tasa-arvokeskusteluissa naiset eivät ole pelkästään syrjinnän kohteena vaan myös toimijoina, syrjinnän vastustajia. Naisten vähäinen määrä politiikassa yhdistetään miehiseen näkökulmaan, ja miehiseen ominaisuuteen syrjäyttää esityslistalta feminiiminen vaihtoehto. Näin miehiin kohdistuu muutosvaatimus ja vastuu, itseään kohtaan sekä syrjinnän vastustamiseen.

  Vielä 90-luvulla kansallisessa tasa-arvokekusteluissa konsensus oli aika merkittävää. Kansainvälinen murros ja EU vaatimat muutokset lainsäädännössä sekä liberalistisen markkinatalouden näkymätön käsi on muuttanut asetelmat uusiin kulmiin.

  Vielä globaalimpi muuttoaalto ja talouden reunaehdot painottavat tasa-arvoa yhä enemmän yksilöllisten ominaisuuksien varaan olla "oman onnensa seppä".

  VastaaPoista
 118. Selitäppä vielä tämä irti kontekstistään: Tarkoituksellinen provo.

  "Oman elämäni varrella on miehissä kävellyt vastaan niin monta luuseria, mätämunaa, heikkosielua tai muuta hortonomia, että tämä on pakosti avartanut mailmankatsomustani ihmisyyden suuntaan enemmän kuin naiseuteni korostamiseen."

  VastaaPoista
 119. Syvempiä kudelmiasi en nyt ymmärtänyt, anonyymi.

  Minua vastaan kävelee koko ajan kaikenlaista miestä, suoraan vastaan, ohi, sivuitse, alta, päältä, etuperin, takaperin, kontaten, linkaten, juosten, hyppien, kärrynpyörää heittäen, pikkuryssää ja balettiloikkaa, lyhyttä, pitkää, pätkää, tervettä, vammaista, lihavaa, laihaa, että kai siihen nyt mahtuu mitä vaan.

  Selvenikö? Jaa ei.

  No, nuo lainaamasi tekstini vastaankävelijät eivät ole siis elämäni lävitse kävelleitä, ainakaan kaikki. Minulla vaan on silmät auki ja hivenen eläytymiskykyä.

  VastaaPoista
 120. PS
  Kirjallisuuskritiikin ja runontulkinnan sääntö nro 1:

  Ei runoa pidä aina tulkita kirjoittajalähtöisesti!

  VastaaPoista
 121. Terve Iines,

  samaa mieltä päivistä. Piti kuuklettaa jotta sain kommentoida blogiasi 22.7.2007 .
  Eikä sitten millään tikulla silmään...

  VastaaPoista
 122. Terve, anonyymi,

  oletpas salaperäinen. Piti ihan uteliaana kurkistaa, ketkä ovat kommentoineet mainitsemanasi aikana, ja löysin monta mennyttä tuttua nimeä. En osaa päätellä, kuka heistä olet.

  Jotenkin surullista tämä virtuaali, kun selaa blogiaan taaksepäin. Niin moni on mennyt, ihana ihminen ja hyvä virtuaaliystävä, ja moni mukava, vaikkei niin kauhean läheinenkään.

  Joitain teistä muistan jopa ikävällä. Yksi virtuaalinen tuttavuus on jopa kuollutkin, ikävällä tavalla - en tuntenut häntä kovin hyvin, mutta kommentoimme silloin tällöin, puolin ja toisin.

  VastaaPoista
 123. Hyvää päivää kirvesvartta!


  Kiitti vastauksesta!

  VastaaPoista
 124. Minusta ihmiset on kivoja.

  Mutta teitä en osaa ottaa aina vakavasti. Se ei tarkoita että minulla olisi jotain salattua tietoa, eipä ole, näen vaan että te koko ajan puhutte toistenne ohi.
  Se on kummallista, ei kovin hauskaa, eikä järjellistä, mutta huvittavaa.

  Äitini, kun seurapiiriakat "hyväntahtoisesti" aikanaan voivottelivat sitä että äidilläni oli vain poikia... tokaisi, että "kyllä kullalla aina hopeaa saa". Ämmät joivat köhien kahvinsa loppuun, ja kiittivät.

  Se oli silloin... mutta nyt
  http://www.youtube.com/watch?v=9if-g0TEqEQ

  Ps. Canthin "Työmiehen vaimo" (sinä poliittisesti kuohuvana aikana se tosin piti otsikoida "Työläisvaimona") näytelmänversion oon kahlannut rivi riviltä. Eikä arvostukseni sen suhteen ole näinä vuosina muuttunut. - Ps. Älkääkö katsoko mitä Wikipedia aiheesta sanoo, se on harvinaisen tyhjänpäiväinen pläjäytys. (Lehmänpaskakasamainen lätty.)

  VastaaPoista
 125. En olisi huolissani tuosta ohipuhumisesta, mikis, sillä se on virtuaalisen puhunnan väistämätön piirre. Sinäkin harrastat sitä, mikis, olen huomannut, sillä puhut hyvin paljon omiasi, josta ei aina saa kiinni, kun menet jo toisaalla menojasi, palaat, kun sopii ja hipaiset, menet taas odottamattakaan sanoja. Tässä ei ole mitään pahaa, näin sen kuuluu täällä ollakin.

  Virtuaalipuhuminen on kuin maininkien laulua, koko ajan kohisee, tullaan ja mennään, mutta kukin ajattelee itseään ja omaa puhettaan. Yhteistä toisen kanssa voi olla yksi sana, ja muut sanat vievät taas erilleen.

  Kai tällaisellakin viestinnällä jokin tarkoitus on.

  VastaaPoista
 126. Se on totta, menen kun tulen, ja päin vastoin.
  Tarkoitinkin, että kun väittelette, te väittelette toistenne ohi?
  Minähän en väittele? Olen muuten vaan, omine ennakkoluuloineni, yhtä väärässä kuin oikeassa.
  Miksi sen kiistäisin? En halua, edes.

  VastaaPoista
 127. Enkä tosiaan tarvitse sitä tietoa että "olet väärässä, mikiseni". Koska siinä Ei ole mitään uutuutta.

  VastaaPoista
 128. Tuostakaan en olisi huolissani, mikis, sillä kaikesta oppii, kaikki vie eteenpäin, vaikka liike on hidas.

  Dialogi on vaativa keskustelun muoto, ellei osallistujilla ole taitoa pysyä sanotussa. Olen usein puhunut tyhjien aukkojen täyttämisestä, ja se on juuri se piirre, joka vie ohi raiteen, ohipuhuntaan.

  Täällä käy usein niin, että toisen suuhun pannaan sanoja, omilla ajatuksialla täytettyjä tyhjiä aukkoja ja rivien välejä, ja jatketaan omaa todisteluketjua eteenpäin toisen suuhun pannun oman oletuksen päältä.

  Tämä on kieltämättä ärsyttävää, joskaan ei ei estä keskustelua, sillä monesti ne sivujuonteet ovat kiinnostavampia kuin varsinainen aihe. Samanlaista on live-keskustelu, samanlaista on ihmisen tapa ajatella - hyppelehtivää ja omia ratojaan etenevää.

  VastaaPoista
 129. Harvoin kenellekään voi sanoa tämän olevan väärässä, jos toinen tosissaan ja vilpittömästi juttelee.

  Eri asia ovat ilkeämieliset tai aggressiiviset kommentit, jotka on kirjoitettu pää punaisena. Niihin tulee usein selkeitä virheitä.

  VastaaPoista
 130. Joku sanoi joskus, en muista kuka ja koska, mutta sillä lailla että "jos x-nimimerkki oikeasti haluat muuttaa ihmisten käsityksiä, niin mene ja toimi sellaisella foorumilla jolla päätöksiä tehdään, esimerkiksi ryhdy kansanedustajaksi. Tai kirjoita Helsingin Sanomiin"... Äläkä tule rähjäämään pönttö punaisena tänne."

  Keskustelu täällä on kehittävää ja väittely kivaa - siksihän itekin täällä roikun. (Kuin banaani Tarzanin suupielessä.) En halua, missään nimessä, häiritä sitä kun heittelette toisianne puukoilla. (Tsiikaan, yhtä mielelläni kuin junia, kuinka kaukaa ne menee ohi, tai osuu. UPSMP.)

  VastaaPoista
 131. Mitä paskaa, aina vaan ja alati!

  VastaaPoista
 132. Ja vielä vähän... Löysin siis arviosi Marquezin kirjasta Muistojeni... 22.7.2007 ja kommentoin. Jos ehdit, viitsit jne.

  VastaaPoista
 133. Hei anonyymi!

  Minun täytyy kiittää sinua, että palautit mieleeni tämän kirjoittamani kirja-esittelyn!

  Tästä saan nimittäin luettavaa van V:lle ja lukuisille anonyymeille, jotka arvelevat minun näkevän vanhassa miehessä vain kiilusilmäisen irstaan nuoren tytön paneskelijan.

  Siispä, armaat herrat ja muutkin, käykääpä lukemassa esittelyni eräästä kirjasta ja vanhasta miehestä täältä: Márquez: Muistojeni ilottomat huorat.

  VastaaPoista
 134. Minulla oli tänään kummallinen päivä (kello on nyt 00:08), se päättyi hetki sitten. Miten niin kummallinen? No jotenkin olin vain sekä surun että ilon molemmin puolin, se oli kummallista. Saanko selittää? (Ja nyt te - ystävälliset piranhat ja te sudet/lampaat susien tai lampaanviittojen alla - älkää oi ilkeilkö! Koska tänään kävi niin että ostin itselleni uuden auton. (Hermostuin siihen edelliseen, eli vaihdoin sen, se maksoi minulle paljon.) Sen jälkeen tyttäreni soitti minulle: selvitimme hänen ongelmansa. Helpotuin - jos tätä sanaa saa käyttää - ja menin kapakkaan, join neljä olutta, en enempää, mutta RAYlle hävisin vitun paljon. Olin onnellinen silti ja nyt olen tässä. Iines, olen kuvitellut että sinun luoksesi saa tulla vaikkei kravatti ole ihan suorassa, tai vaikkei sitä olisikaan. Niin minä käsitän, en ole varma, oikeasti en käsitä mistään mitään. Mutta mikäs probleema se on? (Korkeintaan tehty.)

  Saat sapiens!

  VastaaPoista
 135. Voi helvetti kun mä olen tyhmä... Se ilahduttaa minua. (Suunnattomasti.)

  VastaaPoista
 136. An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

  "Viattomien lasten" päivää juhlitaan kerran vuodessa. Tiedän miksi, se on hirveen Tekopyhää, niin kuin kaikki. (Ja kyllä minä tiedän minkä takia.)

  VastaaPoista
 137. Onnea uuden auton omistajalle, mikis. Auto on aika merkittävä asia ihmisen elämässä, ja moni mittaakin elämänsä virstanpylväitä autostaan. - Kohtasimme silloin, kun minulla oli Kupla ja erosimme Honda Preludessa. Tämän jälkeen ostan loppuelämäkseni Minin.

  Minunkin pitäisi ostaa uusi auto. En vaan oikein viitsisi. Pelkään kuitenkin, että tämä jättää minut joku päivä jonnekin metsätielle, ja jos ääntä ei silloin juuri tule, on hankala soittaa apua.

  VastaaPoista
 138. Nyt on langennut "Muistojeni ilottomat huorat" kirja-arvostelulle kohtuuton taakka.

  Pornon impotenttiudesta kuvata intohimoa olen samaa mieltä ja siitä että kirjan tarina vanhan miehen ihailevasta rakkaudesta ja seksuaalisen pakkomielteen selättämisestä on sympaattinen ja mainio.

  Fiktio on oivallisesti rakennettu. Koko ikänsä huoriin tyydytyksensä purkanut ysikymppinen mies haluaa seksuaaliselle katharsikselleen täydellisen vastakohdan, neitsyen. Jotta platoninen ihailu voisi uskottavasti toteutua ja hyväksikäyttämisen uhka leijua yllä niin "lapsi" sisäänkirjoitetaan nukkumaan huumattuna. Viattomuus ja puhtaus on kirjassa romanttista hohdetta ja mystiikka joka loistaa lukijansa mielikuvista.

  Viittaus aienpaan kirja-arvioon ei millään lailla poista "Naistenpäivä" -kirjoituksen tarkoitushakuisuuden leimaa, päinvastoin kiskastaa sitä.

  Yleiset viittaukset rivienväli -tulkintoihin ovat turhia sillä jokainen meistä tietää että yksiselitteistä sanomaa ei kukaan pysty kirjoittamaan kuin itselleen. Kirjoituksessa vähättelyn, mitätöinnin ja leimauksen kohde on ilman rivienvälitulkintaakin, mies – vanha, nuori, irstas, kiltti. Toki oikein hyvä ja omaehtoinen. Mutta että, tarkoitukseton ja vain "pelkää sanataidetta! Sitä ei usko kukaan.

  VastaaPoista
 139. Kerran, kaukana Kainuun korpiteillä, Opel corsastani katkesi pakoputki. Se jäi törröttämään sillä lailla kuin "kuin kiimaisen urospuolisen mäyräkoiran penis" - eli tökki maata. En saanut sitä millään irti kun minulla ei ollut mitään välineitä. Sitten ajattelin, ovela kun olen, että voihan tällä peruuttaa... Peruutin noin toista kilometriä, sitten luovutin: eihän sillä lailla pääse mihinkään. Pysäytin autoni keskelle tietä ja istuuduin tienpenkalle ja aloin odottaa. Tuskin kului tuntiakaan kun sieltä tuli toinen auto. Se pysähtyi kun pakko sen oli pysähtyä kun mun auto oli keskellä tietä. Kun autosta kömpi ukko ulos kysyin siltä "ONKO SULLA PUUKKOA?". Vähän se säpsähti, antoi sitten mulle (helkkarin hyvin teroitetun) puukon, ja minä ryömin autoni alle ja katkaisin ne kumilenkit jotka pitivät katkennutta pakoputkea vielä kiinni; annoin puukon takaisin ja pistin putkenpätkän takakonttiin; sen verran vihreä ihminen olen etten jätä metalliromua luontoon. Ukko sanoi, kun pisti puukkonsa takaisin sinne mistä sen oli ottanut (en nähnyt minne) että "mie pelästyin. mie luulin että sie oot ajanu hirveen päälle". Enhän minä, mitäs mie, eläimien päälle ajele; paitsi muurahaisia on vaikea ratin takaa nähdä. (Kun niitä kävelee tien yli. Samat sanat muistakin ötököistä. Eikä bakteereja - eläimiähän hekin ovat - näe vaikka olisi luuppi toisessa silmässä.)

  VastaaPoista
 140. Tulkintasi on sinun, anonyymi, ja kuvastaa ehkä enemmän sinua kuin runoa saati minua. Yksi kysymys jää, yleisesti:

  Millä tavalla se voi olla vastaan miehiä, että kannustaa naista luottamaan itseensä ja ihmisyyteensä? Onko se mieheltä pois?

  Jos haet minun mielipiteitäni runostani, niin miksi mielipiteeni Márquezin vanhasta miehestä tai Thomas Mannin vanhasta homomiehestä (Kuolema Venetsiassa) ei käy? Siksikö, että nuo ajatukseni eivät sovikaan siihen kuvaan, jonka olet mielessäsi rakentanut minusta?

  VastaaPoista
 141. Minulla irtosi kerran pakoputki jostain Fiiatista, viittä kilometriä ennen kotia.

  Pysähdyin tienvarteen ja siinä oli pellolla kaksi maamiestä. Tulivat siihen katsomaan ja sanoivat että pakoputki roikkuu. Kysyivät onko minulla sukkahousuja. Hieman pelästyin. Selittivät sitten naureskellen, että olisivat kiinnittäneet putken sillä, kestäisi kyllä muutaman kilometrin huoltoasemalla. No ei minulla ollut, mutta miehet hakivat traktorista jotain hihnaa, jolla kiinnittivät putken. Minulla oli mukana sekarotuinen koirani, ja miehet kysyivät, että mitä rotua se on. Sanoin vakavana, että se on bastardi. Ai jaa, sanoivat miehet kunnioittavaan sävyyn.

  VastaaPoista
 142. Ihan vain siksi, niinkuin kirjoitin:
  Kirjoituksessa vähättelyn, mitätöinnin ja leimauksen kohde on ilman rivienvälitulkintaakin, mies – vanha, nuori, irstas, kiltti.

  Tuo muu jutustelusi on "hölyn pölyä". On hämäystä vetää koko maailman kirjallisuus tähän, kun arvostelun kohteena on kirjoituksesi "Naistenpaäivänä" ja viittaus blogiin joka käsittelee esiin ottamasi kirjan kautta "pornoa". Minua vain leimaa omat asenteeni ja sinät olet niiden suhteen täysin viaton ja "sukupuoleton". En ole kirjoittanut, eikä kukaan muukaan, sen olevan mieheltä pois. Ei ihme ettet "ymmärtänyt" syvempiä kudelmia -kirjoitukseni ensimmäistä kappaletta.

  Nyt on pakko ottaa käyttöön oma luonnehdintasi kirjoitustyylistäsi, ajatusluistelu.

  VastaaPoista
 143. Mikiksen eetokseen, "se joka tekee pahaa yhdellekään näistä pienimmistä", sisältyy ainakin raamatullinen tekstiä rivien väliinkin. Siinä riittää ohjetta, niin pedofiilille kuin pastorillekin.

  VastaaPoista
 144. Jos runossa mitätöidään ja vähätellään miestä, niin eikö siinä tulisi olla säkeitä, joissa näin tehdään.

  Voisitko siis mainita, missä säkeessä miestä vähätellään?

  Autan sinut alkuun ottamalla pramille ne kolme kohtaa, joihin arvelen katseesi jumiutuneen.

  1. "Älkää antako kenenkään kävellä ylitsenne kättelemään miestä, joka sanoi juuri ne sanat, jotka te aiemmin sanoitte, mutta joita kukaan ei noteerannut."

  Näissä säkeissä mainitaan mies, joka sanoo sanoja. Miestä ei kuitenkaan sanota siaksi, ei varkaaksi, ei sovinistiksi, ei pahaksi, mainitaan vain että mies sanoo sanoja. Hän ei välttämättä tiedä, että nainen on sanonut samat sanat, joten hän voi olla ilmeisen viaton. Millä tavalla tämä siis vähättelee miestä? Kättelijä puolestaan voi olla nainenkin.

  2. "Älkää verhotko varttanne viekoitukseksi,
  sillä se johtaa teidät tielle,
  jolla teille sanotaan,
  kuinka olla, kuinka elää, mitä ajatella."


  Tämä kohta viittaa media-, markkina- ja muotikulttuuriin, joka lopulta nielaisee naisen ja sanelee naisen life stylen ja muunkin elämän ja ihanteet.

  3. "Verhotkaa vartenne viehkeästi
  mutta älkää nostako rintojanne,
  pakaroitanne pykätkö,
  huulianne hupeloitko,
  sillä se on kutsuhuuto kiimaisille,
  koirille jotka juoksevat lihapalan perässä."


  Tämä viittaa edellisen kohdan tavoin koko kulttuuriin, joka valjastaa naisen trendi-, muoti- ja pintakulttuurikiimaan. Se viittaa myös miehiin, mutta vain niihin, jotka juoksevat seksikkään habituksen perässä. Minusta tämä on biologiaa, ei välttämättä paha eikä mitätöivä asia, vaan lähinnä varoitus viattomille naisille, jotka haaveilevat romanttisesta rakkaudesta ja ikuisesta avioliitosta.

  VastaaPoista
 145. Ilman omaa autoa ei pääse erilaisiin paikkoihin. Tai pääsee, bussillakin, mutta jos viisi virstaa ennen kun tullaan "Öykylän Kölkyn" putouksille ehdottaa muille, että "jäätäskö tähän varttitunniksi meditoimaan" - niin se ei kiinnosta ketään. Vähiten kuskia. Yksityisautoilijana taas - vaikkakin jättää hirvittävän kokoisia Brachiosauruksen hiilijalanjälkiä jälkeensä - voi olla omien oikkujensa orja. (En väitä että se on mukavaa, sekään.) Mutta sadetta vietän mieluummin heinäladossa kuin ulkona. Eikä minua se häiritse että Tauno Palo ja Ansa Ikonen juuri sillä hetkellä ovat siellä kuhertelemassa. Jossainhan heidänkin on oltava. (Ja Suomi-Filmin koko kalusto. Siis myös tekninen henkilökunta. Ja hampaitaan narskutteleva ohjaaja.)

  VastaaPoista
 146. "Kiitos innoituksesta tuohon naistenpäivänrunoon. Se syntyi muutamassa minuutissa."


  Muutamassa minuutissa tuollaisia syvämietteitä, jota kerrot, ei sisällytetä tekstiin. Ymmärrän kyllä aiemmista kirjoituksistasi päätellen että "runossasi" kavahdetaan myös kanssasisaria jotka ovat "tietämättömän" typeriä naisellisine aseineen. Tuo "typerä" nainen on kieltojen ja ohjeiden kohde ja syy on häntä tavoitteleva rietas ja karvainen, pukinsorkkainen fauni, kiimainen koira.

  Ongelma tasa-arvokeskustelussa naisten osalta on se että samalla kun pitäisi pitää huolta omasta asemastaan ja arvotuksestaan niin "lihalle heikkoja" kanssasisaria pitäisi lempeästi käännyttää ja ohjeistaa ainoaan oikeaan uskoon. Eevan tyttäristä ja maailman kirjallisuudesta varmaan löytyy kielikuvia ja mielleyhtymiä jolla runon asetelmaa voi valottaa ja syventää näin jälkijättöisesti.

  VastaaPoista
 147. Tiedän - anteeksi ihmiset - että tämä Iineksen foorumi on lähinnä keskusteluareena. Koska Iines osaa provosoida; tätä mieltä ovat kaikki jotka ovat samaa mieltä kuin hän, ja myös he, jotka ovat eri mieltä. Siksi tämä on niin kiva palsta!

  Itse taas - joka en provosoidu mistään (Japen kanssa minua nimenomaan kiinnosti pelkästään verbaalinen vittuilu: hän oli hyvä siinä), itse taas (tai tämän taisin jo mainita) tykkään ja opin - vaikka olenkin huono oppilas, opettajan poika - Iineksen kirjallisista syväluotauksista.

  Tässä, jos joku ei käsitä missä, oli tasan 0,00002 promillea makeilua. (Inhoan sokeria. Ja haukkuvia koiria. Ja ihmisiä jotka tyrkyttävät minulle sellerinlehtiä. Ja vessoja joista puuttuu paperi. Ja iltapäiviä jotka huomaamatta muuttuvat aamuiksi.)

  VastaaPoista
 148. Kunnia sille jolle kunnia kuuluu. Sen kummemmin ketään leimaamatta - naista tai miestä - väitän kuitenkin, että kunnianhimoisille naisille on miehiä todennäköisempää yrittää napata kiitosta, joka ei heille kuulu tai kuuluu vain osittain. Muista viis! Pois alta risut ja männynkävyt!

  VastaaPoista
 149. Makeilu on kivaa, vaihteeksi, mikis, tattista vaan. Ei kuitenkaan liikaa likööriä, vaan kuivaa valkoviiniä.

  Japea minäkin kaipaan, mutta itsepä kaukalonsa kaatoi. Hän oli parhaimmillaan juuri se vastavoima, joka kirvoitti näkemyksiä ja sai aikaan kihinää. Olisi nyt ymmärtänyt jättää ihmiskalvun pienemmälle!

  VastaaPoista
 150. Vielä, mikis, kyllä tämä areena on minulle myös sulkakynän teroitusrata. Siksi olisi joskus kiva kuulla, kun joku sanoo sanoistani jotain, siis itse tekstistä. Risuja tai ruusuja.

  VastaaPoista
 151. Iines rakas, jätän tekstiesi analysoinnin muille. Pätevämmille ihmisille. Sinä kirjoitat aivan ihanasti! Siksi niihin reagoinkin. (Vaikka aina en haluaisi.)

  Tiedät, että tekstintekijänä olet 10-. (ai, että mistä tuo miikka? no, muuten vaan.)

  VastaaPoista
 152. Voi Iines, myrrykkäni! Kyllä minäkin - en välttämättä heti kättelyssä, mutta myöhemmin - kysyisin että "onko sulla sukkahousuja". Jos on, sanoisin, tai niin ainakin toivoisin, että riisuppas ne pois jaloistasi. (Äläkä säpähtele.)

  VastaaPoista
 153. Hyvä runo. Hyvä keskustelu. Hyvä herrasväki, osallistun tähän vähän jälkijättöisesti, kun meni aikaa lukea kaikki kommentit muun puuhan lomassa.

  Oli minulla jotakin sanottavaakin, mutta unohdin se jo, onneksi. Mutta paljastan nyt pitkän ja onnellisen avioliittoni salaisuuden: vaimoni ei muista yhtäkään merkkipäivää, ei minun, ei omiaan, ei yhteisiä.

  Elämäni on yhtä hermolepoa.

  VastaaPoista
 154. Sinulla on ihana vaimo, Tapsa, ei kohkaa turhasta.

  Minä olen tässä aika hermostuttava varmaan, sillä minusta syntymäpäivä on aina suuri tapaus ja päivänsankaria tulee muistaa lahjuksin ja herkuin. Samoin nimipäivä. On oikeastaan sääli, että minulla ei ole suurperhettä, sillä olisin varmaan ehtoisa ja hääräävä emäntä.

  VastaaPoista
 155. Mikis,

  onnea uudelle autolle! Oletkos keksinyt sille jo nimen? - Meillä ja minulla nimetään kaikki aparaatit; lapsuudenkodissani ajateltiin Epeli-Opelilla; parhaillaan pyykkiä pyörittää Petteri Pesukone, kun itse istun tämän Tiku Tietoneen äärellä. :)

  Tapsa,

  kuulostaa siltä, että sovitte vaimosi kanssa yhteen kuin vakka ja kansi! - Huomasin myös ilokseni että puheenaihe on vaihtunut; tulen hampilääkäristä, ja piipahdin kurkistamaan, että pöllyävätkö höyhenet vielä, vai leikitäänkö me kaikki jo taas sovinnossa. :)

  Iines,

  kuten sanoinkin, minäkin tykkään viettää kissanristiäisiä! Kaikki nimpparit kelpaa, ja jos nimeä ei löydy almanakasta, sille keksitään oma päivä. - Ja ainahan voi viettää Ei-Syntymäpäiviä... :)

  En tiedä sitten olemmeko kovin hermostuttavia ihmisiä; en näe sinua murjottamassa ja mykkäkoulua pitämässä vaikka joku unohtaisikin vuorollaan onnitella sinua.

  Minä lähinnä ilahdun positiivisesti, jos ja kun oikea päivä muistetaan; lapsuudesta asti olen saanut tottua räiskähtelevään ja dramaattiseen pikkusiskooni, joka saattaa muistaa joko päivän, tai vaihtoehtoisesti kuukauden oikein; harvoin molemmat yhtä aikaa! :D

  Parisuhteisiin olen siirtänyt tämän joustavuuden, ynnä yleensä herttaisesti sanon (siis siinä tapauksessa, että tiedän, että Mies ruoskii itseään myöhemmin, Kun Ei Muistanut), että kun huomenna on syntymäpäivänikin, niin mentäisiinkö vaikka ulos syömään/ehtisitkö töistä ajoissa että voitaisiin rauhassa istua iltaa, tai mitä nyt milloinkin.

  Jos siis sanon yhtään mitään; yleensä mieheni ovat muistaneet merkkipäiväni, tai muistavat ne viimeistään siinä vaiheessa kun onnittelusoittoja klaanilta/ystäviltä alkaa tulvia. - Ei siinä mitään hätäisiä markettikimppuja kaivata päivää pelastamaan; meidät on kaikki rakennettu eri tavoin, ja näiden harvojen "laiminlyöntien" kohdalla, joihin miehet siis ovat suhtautuneet vakavammin kuin minä, ollaan yhdessä sovittu, ettei hätiä mitä, ja juhlitaan yhdessä joku päivä kun molemmille hyvin sopii.

  Stressiä en tietääkseni ja toivoakseni aiheuttanut kenellekään! - Ja eikös meidän fiksuista naisista joku, ehkä Delilah, tai Kuunkuiske, tai varmaan molemmat, huomauttivat aiemmin tässä ketjussa etteivät ne yksittäiset päivät ratkaise mitään, vaan se, miten elämää yleensä yhdessä eletään. Aamen. :)

  VastaaPoista
 156. Char, olet suloinen. (Ja kielenkäyttösi on kimmoista.) Taidanpa alkaa kutsua uutta autoani Charaksi? (Ja pesukonettani, joka lingotessa pomppii kuin hermostunut kenguru, alan kutsua Maija Majavaksi. Ja tietokonettani "Kon-Tikiksi". Ja itseäni "sikimiksi" - joka muuten turkiksi tarkoittaa juuri sitä mikä naisilla on jalkojen välissä.

  VastaaPoista
 157. Mikis,

  vähän häkellyin! :)

  Mutta Kon-Tiki kuulostaa alustavasti hyvältä nimeltä koneelle... Huomaathan, etten nyt vastaa ihan kaikkeen, kun meiteillä on täällä vaikka mitä piilomerkityksiä sun muita aiheita mukana keskustelussa.

  Mistä en ymmärrä juurikaan mitään!

  Haluatko niksi-vinkkejä autosi suhteen?! Kerro merkki, ja ainakin minä keksin sopivia nimiä! - Ehkä kerroitkin jo, mutta vieläkin olen ihan puuduksissa sen hammashoidon jälkeen, enkä jaksa hakea.

  Tuosta turkkilaisesta versiosta en oikein tiedä, että pitäisikö nollata, ihastua, vai pahastua. :D - Tee kuten haluat, kattellaan jatkossa. :)

  Natihaleja, Char :)

  VastaaPoista
 158. Se on Toyota Lexus. (Eikä ole.) Mikis eli toisin päin Sikim on:

  http://www.sanakirja.org/search.php?id=22450&l2=17

  En todellakaan syytä siitä Sinua. (Beibikäiseni.) Mutta en myöskään itseäni.

  VastaaPoista
 159. "Toyota Lexus"

  Voi, voi Mikis, minkä teit... täällä vanha Toyota- ja Lexus-copy saa harmaita hiuksia (entisten lisäksi), kun nimenomaan yritimme Lexuksen lanseerauksessa pitää nämä brändit erillään!

  Pitää varmaan viedä Korpivaaralle rahat takaisin...

  VastaaPoista
 160. Toyota on kuitenkin parhaimpia automerkkejä. Minulla on ollut kaksi Toyotaa peräkkäin, eikä kummankaan kanssa tarvinnut mennä korjaamolle koskaan. Akun vain olen vaihtanut kymmenen vuoden jälkeen.

  Uusi autonikin on melko varmasti samaa merkkiä, ehkä se Urban Cruiser. Mökki-ihmisenä on pidettävä autoa, eikä pikkukaupungissa juuri paikallisbussejakaan ole.

  Toyotassani on muuten ollut 12 vuotta sininen sulka etupeiliin kiinnitettynä.

  VastaaPoista
 161. Minulla on ollut - jos saan luvan muistella a) finndatsun b) watrburg c) tipparellu d) lada e) toinen lada f) opel corsa g) punto h) fiat linea ja nyt (ei ihan vielä) i) toyota.

  Kaikki autot ovat olleet minuun tyytyväisiä, ja minä, Pietari Brahe, olen ollut myös heihin. Paitsi tuohon Fiat Lineaan: se kolisi. Ja tuolla tipparellulla jos yritti ohittaa rekkaa, piti olla vähintäin 3 km pitkä suora. Wartburg taas oli keltainen kuin koirankoppi ja minä inhoan keltaista väriä. Opelista taas lähti pakoputki irti, se sanoi sen jälkeen MUUR MUR. Ladat olivat luotettavia, kuin kuormajuhteja, mutta toinen niistä - se beessinvärinen - tuli täyteen ruostetäpliä. Punto - joka tietyllä kielellä tarkoittaa Piste - oli paras. Kerran vaan poltin siitä venttiilinkannen tiivisteet kun liikennevaloista lähdin kilpaa kaasuttelemaan yhden taksin kanssa. Eipä päässyt taksikuski mun ohi! (Eikä se koneremontti mulle maksanut kuin vähän vajaat 900;- markkaa. Pääasiahan oli, että Volvo jäi toiseksi!)

  VastaaPoista
 162. Kuka sanoi, että ihminen muuttuu pedoksi auton ratissa?

  Minäkin olen hyvä kiroilemaan liikenteessä, muulloin en kauheasti kiroile.

  VastaaPoista
 163. Joku sanoi - ja minusta se on hyvin sanottu - että "ihminen käyttäytyy kaupan kassalla samalla lailla kuin auton ratissa". Jos jono hermostuttaa niin se hermostuttaa.

  VastaaPoista
 164. Voi olla totta, tai sitten ei.

  Autoa ajaessa kohtaa ihmeen paljon idiootteja, jotka ajavat puskurissasi tai jumittuvat köröttelemään eteesi tai penteleet ohittavat sinut, vaikka ajat tuhatta ja sataa.

  Kaupan kassalla eteesi ehtivät aina ne hitaat ontuvat eläkeläiset tai koko viikon ostoksia tekevät emännät punaisine maitopäniköineen tai mikä pahinta, kassan ystävätär, jonka kanssa vaihdetaan kuulumiset - asun pikkukaupungissa.

  VastaaPoista
 165. Niin justiinsa!

  Sekä kaupan kassalla Että liikenteessä sun eessäs on (jostain syystä) aina vain idiootteja! (Tai ainakin mun edessä pruukaa on.)

  Jotkut sitten taas ottavat asiat ihan lungisti.

  VastaaPoista
 166. Opiskelkaa, opiskelkaa, opiskelkaa,

  Lenin Sverdlovskissa

  VastaaPoista
 167. "Nainen ratissa" -aiheesta olisikin kiva kinastella.

  Minäkin ohittelen usein naisautoilijoita, mutta aina vain yhdestä ja samasta syystä: he eivät aja jonon (= muun liikenteen) nopeutta.

  Jos mies syyllistyy samaan, hän on lätsäpäinen papparainen tai tyyppiä Hra 47.

  (PS. Hermoni pitävät sekä ratissa että kassalla.)

  VastaaPoista
 168. ... "Voi, voi Mikis, minkä teit... täällä vanha Toyota- ja Lexus-copy saa harmaita hiuksia (entisten lisäksi), kun nimenomaan yritimme Lexuksen lanseerauksessa pitää nämä brändit erillään!" ...


  Harva muuten puhuu Toyotasta silloin puhutaan Lexuksesta. Eli pyydä vaan Korpivaaralta lisää hynaa, kyllä nämä brändit ovat ihan eriä. Molemmat hyviä mutta Lexus sen lisäksi luxusta.

  VastaaPoista
 169. Tapsa, "mies ratissa" on kieltämättä ehtymätön aihe.

  Eilen kohtasin kaksi idioottia ratissa. Molemmat miehiä elämänsä illassa.

  Toinen tuppasi eteeni, kun peruutin parkkiruudusta ja olin aikeissa ajaa siitä pois. Ukko kiilasi eteeni ja mietin että mitä h***tiä. Seisoin huuli pyöreänä kun en päässyt siitä mihinkään, ahtaasta paikasta. Sitten ukko tunki itsensä siihen hädin tuskin vapautuneeseen parkkiruutuun. Ei hän mitään vilkkuakaakaan näyttänyt, joten en voinut aavistaa, että sinnehän mies tahtoi. Jos olisi ymmärtänyt vilkuttaa, olisin kohteliaasti peruuttanut ja tehnyt miehelle tilaa.

  Toinen mies osui samalle reissulle. Kaksikaistaiselle ulosmenotielle oli oikealle kaistalle ryhmittynyt mies, joka koukkasikin yllättäen vasemmalle.

  Että tämmöisiä. Nainen on minusta ratissa yksinkertaisesti parempi, jos pitää yleistää. Nainen on joustava ja tunnollinen, ottaa muut huomioon, eikä kiilaa ja ohittele turhaan, vaan ainoastaan, jos eteen osuu hitaammin ajava ja nopeusrajoitus sallii sen.

  VastaaPoista
 170. Näin varmaan on, nainen ratissa on yleisesti ottaen vaarattomampi kuin mies.

  Molemmista löytyy sitten näitä ääritapauksia - ylivarovaisia tätejä ja neitejä sekä yksioikoisia ukkoja ja äijiä.

  Naisilla syy on yleensä tottumattomuus ja miehillä päinvastainen.

  VastaaPoista
 171. Unohdin miesten ryhmästä nuoret miehet, poikaset, jotka ovat hiljakkoin saaneet kortin. Heissä on liikaa hätäisiä ajajia, joilta puuttuu tilanteentaju ja kokonaisuuksien hallinta sekä oikeanlainen liikenneasenne. He ovat juuri niitä, joiden joukosta joku ajaa kolarin, koska jokin "yllättää" kuskin.

  Itse olen oikeastaan yllättynyt siitä, miten usein vastaantulevan auton ratissa istuukin nainen. Autoilevien naisten määrää ei liene tilastoitu. Kaksi parasta naisystävääni ovat nopeita ja varmoja kuskeja, oikeastaan kolmekin jos lasken Saksan moottoriteillä autoilevan siskoni mukaan. He eivät taatusti jää tulpaksi. Itsekin ohitan, mutta kieltämättä kammoan hieman isoja rekkoja ja niiden ohituksia.

  VastaaPoista
 172. Kulta, elätän paitsi isänsä hylkäämiä lapsia, myös miestä. Maksan kaiken, teen kaiken. Olen nainen, joka ei tarvitse ketään, mutta kaikki tuntuvat tarvitsevan minua.

  VastaaPoista
 173. Kelle puhut anonyymi?

  Minun runoni puhuu juuri sinulle.
  Teitä on niin paljon. Minun äitinikin oli juuri tuommoinen, paitsi että lapset eivät olleet hylättyjä. Lähdettiin vaan isän luota, mutta eroa ei koskaan otettu.

  VastaaPoista