11.3.2011

Suhteeni ajatusluisteluun

Muuan kommentoija nimesi minut ajatusluistelijaksi. Toinen tarttui siihen mieluusti jatkaen löylynlyöntiä. Kai sitten olen sellainen, vaikka en täysin tiedä, mitä herrat asialla tarkoittavat. Termi kuulostaa kuitenkin hauskalta, joten pureskellaanpa sitä, josko asia selkenisi.

Joskus olen luullut, että nainen on ajatusluistelija, mies joustava, kun puhutaan näkökulman vaihtamisesta ja uudesta pisteestä jatkamisesta. Enää en luule. Minusta taijissakin on hienoa, kun välillä pysähdytään kuin hidastetussa filmissä, ja sitten taas koneen pyörähtäessä käyntiin jatketaan suuntaa vaihtaen puolipiruetin kautta etuviistoon tai minne milloinkin.

Tuokin on kummallista että mielipidettä ei saisi vaihtaa. Minusta mielipiteissä on parasta juuri se, että niitä on niin paljon ja että ne voi halutessa vaihtaa. Kauheinta on, kun lauluissa sanotaan, että älä koskaan ikinä muutu, ja pysy aina sellaisena kuin olet. Minusta kaikkien tulisi muuttua kaiken aikaa, kasvaa ja liikkua ja hengen palaa.

Muistanpa eräänkin kerran, kun aloittelin kirjoitusuraani Helsingin Sanomien keskustelupalstalla. Siellä oli meneillään hurja keskustelu kunniamurhasta, kun muuan Fadime oli murhattu. Minua alkoi se teurastusvimma harmittaa, vaikka toki järkytyin hirvittävästä teosta. Niinpä kirjoitin sitten keskusteluun kommenttini, jossa vertasin tapahtumia antiikin tragedioiden perhemurhiin. Sain aikaan valtaisan raivon aallon, päälleni suurin piirtein syljettiin. Lisäsin pökköä pesään ja jatkoin linjaani vetämällä esiin nimiä ja näytelmiä, Oidipusta ja Medeiaa. Lopulta väki oli minun kimpussani unohtaen murhaajan.

Olin kieltämättä vaikeuksissa, mutta periksi en antanut, vaan jatkoin hikoillen, kunnes keskustelu häipyi näkymättömiin. Tämä taisi olla ensi kosketukseni ajatusluisteluun, sillä liitelin aikamoisia piruetteja jäällä, enkä saanut mistään tukea, tietenkään. Kuitenkaan tänä päivänäkään ei voida kieltää, etteikö kunniamurhissa olisi jotain samaa kuin antiikin tragedioiden perheenjäsenten murhissa. Murha, surma, tappo, hengen riistäminen on yleensäkin vanhimpia ihmiskuntaa yhdistäviä asioita. Yhä edelleen murhataan perheenjäseniä, äidit surmaavat lapsiaan, lapset vanhempiaan, puolisot toisiaan.

Ajatusluistelu on kaikin tavoin hyödyllistä ja hauskaa, ja antaa lukuisia mahdollisuuksia avartaa omaa ajattelua ja laajentaa keskustelua. Kun aloittaa ratsastuksen tammalla ja hyppääkin sitten oriin selkään, näkee tietenkin eri asioita kuin pelkällä tammalla ratsastaessa. Joskus voi kapsahtaa toki vaikka kamelin selkään tai koettaa ratsastaa hampaattomalla alligaattorilla. Suosittelen muillekin.

(Kuva Hedda Morrison)

95 kommenttia:

 1. Hän on täällä tänään. Taas.

  Sorry vaan Iines, kuna kaivatin sen Marquezin kirjan arvion päivänvaloon. Täytyypä kuukletella jonnekin arvostelusivulle silmäilemään kenen herneet on menny kenenkin nenään.

  Toki ymmärrän etteivät kaikki ymmärrä kirjaa kuten minä tai Sinä ja mekin ymmärrämme eri tavoin. Sama suomeksi; Muistojeni ilottomat huorat on helvetin hyvä kirja. Siis kirja.

  Olen vuosien myötä käynyt sivuillasi ehkä tusina kertaa, kommentoinut joskus. Enkä ikuna ymmärtänyt tätä valtavaa trafiikkia blogissasi. Nyt alkaa hiukka valottua. Vähän niinku entisellä miehellä: hämärtyy, huikka, kirkastuu, hämärtyy,, huikka, kirkastuu...

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, jos olet käynyt näillä sivuilla vuosien mittaan kaksitoista kertaa, voisitko neljännentoista kerran jättää väliin? Pliis. Kun sun sanottavasi koostuu sanoista: JÄKÄTI JÄKÄTI JÄK.

  VastaaPoista
 3. Löylynheiton tarkoitus ei ole ollut mitata periksiantamattomuutta "Saunoja-Timon" tavoin.  Näin olen ymmärtänyt, blogikirjoitusten tarkoitus on ollut herättää keskustelua, "tyhjentämättä pajatsoa" heti kokonaan, jättää eri näkökulmille sijaa, mahdollisuuksia hypätä uuden ratsun selkään, niin kuin kirjoittava kuvaa. Hyvä niin. Oikein hyvä.

  Ajankohtaisista asioista keskustellessa niiden yhteyttä vallitsevaan todellisuuteen ei ole vaikeaa nähdä, usein tuo todellisuus on itse kunkin faktaa, mutua, parodiaa, itseironiaa, metaforaa tai mitä tahansa siltä väliltä.

  Punaista omenaa ei enää kolmatta kertaa kannata väittää vihreäksi.

  VastaaPoista
 4. Mutta jos omenan syö niin sittenhän voi sanoa syöneensä punaisen omenan. Vaikka se olikin vihreä.

  VastaaPoista
 5. Ajatusluistelu... en olisi ihan varma, että se kuvaa tapaasi keskustella, Iines, vaikka ymmärränkin niin sanovien (miesten) tarkoituksen.

  Olen itse joskus ammoisina aikoina kuvannut kirjallista keskustelutyyliäsi "sinnikkääksi perustelemiseksi".

  Minusta et siis luistele, vaan pysyt vakaasti linjallasi, vaikka muut pyörivät piruetteja ympärilläsi.

  Olikohan tämä nyt kehumista vai haukkumista? Päätä sinä.

  VastaaPoista
 6. Itseasiassa käsitteen "ajatusluistelija" otti käyttöön aiemmin kaipaamasi nimimerkki "Jape". Hän vain käytti sanontaa, väistely. Kaveri oli yhden aatteen faktoineen emotionaalisesti helppo jallitettava kirjallisesti lahjakkaalle etenkin kun hän ymmäsi olevansa blogin "särmän" kannalta tärkeä tekijä. Epäili jopa että kun hän lähtee niin blogi kuolee ennekuin lumet sulaa.

  VastaaPoista
 7. Luistelusta en osaa sanoa mitään. (Koska aina kaatuilen kun minulle pannaan hokkarit jalkaan.) Mutta tanssimisesta tiedän kaiken: en osaa tanssia. Soittelen vaan rumpuja. Ja ajattelen, että "minkä takia miehet pyörii hyvän tavaran ympärillä tolla tavalla?".

  Sitä ihmettelen edelleenkin. (Vaikka on siitä aikaa kun viimeksi soitin rumpuja.)

  VastaaPoista
 8. Oon ruusu seinällä vain
  en kelpaa minä muuhun
  näin mietin mielessä vain
  kun muita haettiin?

  http://www.youtube.com/watch?v=uyKDBVlgG7U

  VastaaPoista
 9. Anonyymi klo 12.10,

  sinähän teit palveluksen, kun kaivatit Marquezin esiin. Tuo juttu on hyvä esimerkki siitä, että puheet "vanhan irstaan miehen kiilusilmistä" minun sanominani ovat potaskaa. Minustakin siis kirja on helvetin hyvä kirja, yksi parhaita, elämys. Erkoisesti se vanhan miehen kuva on kaunis.

  Minäkin ihmettelen edelleen blogini vilkkautta. Tässä on sama ilmiö kuin pitämilläni draamakursseilla: väkeä tulee ovista ja ikkunoista, ja kaikki mahtuvat mukaan, myös syrjäytymisuhan alla olevat. Tästä ei kenenkään kannata vetää hernettä nenään. Kaikillahan meillä tuo uhka on päällämme, niin kuin klo 13.57:n anonyymi nahoissaan tuntee. Myötätunnon aaltoja hänelle...

  VastaaPoista
 10. Anonyymi klo 13.18,

  blogikirjoitusten tavoite on herättää tuntoja ja ajatuksia, ja on hyvä asia, jos se ilmenee keskusteluina. Vilkas keskustelu ei siis ole päätavoite, vaan yleesä vuorovaikutus. Minulle bloggaaminen on dialogia, jossa ei ole tarkoitus itse sanoa kaikkea, räjäyttää pajatsoa. Ainakaan heti.

  Blogikirjoituksilla on myös kirjallisia tavoitteita, ja kaikki sanankäyttö on sulkakynän harjoitusta. Olen huomannut, että tämä vuolas ja nopea dialogimaninen kirjoittamiseni on avannut hitaamman kirjoittamisenikin lukkoja ja hionut sanontaa.

  VastaaPoista
 11. Tapsa,

  voit olla hyvinkin oikeassa, että olen sinnikäs, pysyn alkuajatuksessani - niin kuin kunniamurhakeskustelu osoittaa.

  Mitä siis tällöin ajatusluistelu tarkoittaisi? Jään vähän tyhjän päälle.

  Olisiko se sitä, että kun joku luulee saavansa minut kiikkiin jostain, vaikka siitä, että sanon omenan olevan vihreä, vaikka se on toisen mielestä punainen, eikä saakaan kiikkiin, kun luiskahdan pois alta?

  Kun nimittäin ilmeneekin, että siellä vihreän omenan takana on punainenkin omena, jota se toinen katsoi, mutta puhe oli vain siitä etumaisesta omenasta. Näin joku luuli, että näen vain vihreän omenan, koska puhun siitä?

  VastaaPoista
 12. Minä olen myös mukana myötätunnon aalloissa jotka ovat "lihalle heikkoja" sisaria.

  Toivotaan pikaista "uskoon tulemista" silmään sahatuille ja onnettomille.


  Oon ruusu seinällä vain 
en kelpaa minä muuhun
näin mietin vierestä vain
kun muita haettiin
  Mutta aika pian nähdä sain
  myös tikanpojan puuhun
  nyt miestä petkutan
  pi dyypi dyypi dam
  nyt miestä petkutan

  Jos luulet vielä sä niin
  vain onni täällä potkii
  sen vuoksi jäät kiipeliin
  sua silmään sahataan
  sä kuulut onnettomiin
  vain joita miehet hotkii
  mä miestä petkutan
  pi dyypi dyypi dam
  nyt miestä petkutan

  VastaaPoista
 13. Noin sen minäkin näen: luiskahdat ajatusrikossyytteen alta pois keveästi kuin neitoperhonen kukkakedolla.

  Vaikka pientähän tämä ajatusluistelu täällä on verrattuna vaikkapa Eduskunnassa tapahtuvaan.

  "...räjäyttää pajatsoa"

  Koskas viimeksi pajatsoa pelasitkaan? Tyhjentää pajatsoa, niin se kuuluu sanoa oikeaoppisesti - vaikka toki se sitten tyhjentyessään rämäyttää rojut rööriin eli kolikot kilisten kuppiin.

  VastaaPoista
 14. Tuo Iineksen "jokeri pokeri poks" -omenajuttu on klassinen esimerkki näkökulman muutoksesta, alkamalla tarkoituksellisesti puhumaan ihan eri asiasta.

  Toinen klassinen esimerkki on, otetaan esillä ollut asia ikäänkuin uuten, omana juttuna framille, kuten Iines 14.18 Marquez -jutussaan. Kirjaa eikä "miestä" kukaan ole täällä haukkunut, vaan epäillyt sen "todistustaakkaa" kyseisessä dilemmassa. Mutta nämäpä hän tuolla jo aikaisemmin katsoikin toisten "vioiksi".

  VastaaPoista
 15. Minusta käsite "ajatusluistelu" on mielivaltainen. Tuntuu siltä, että se voidaan langettaa henkilön päälle, jos tämä ei myönnä sanoneensa jotain, mitä toinen väittää hänen sanoneen, mutta jota ei löydy mistään.

  Henkilön kimppuunhan voidaan käydä vääntämällä tämän omia sanoja toisiksi, panemalla sanoja tämän suuhun, esittämällä rivinvälistä siepattuja oletuksia faktoina. Kun toinen ei sitten tunnistakaan näitä vääristeltyjä asioita eikä jatkakaan asian käsittelyä tältä pohjalta, voi tuo syytös tulla. Näin on nähdäkseni minun tapauksessani.

  Klassinen esimerkki on se, mitä pari keskustelijaa, vanhempaa herraa sitkeästi ajaa pyssyyn. "Iines puhuu irstaista vanhoista kiilusilmäsisitä ukoista, jotka jahtaavat nuoria tyttöjä" on ehkä tämän blogin muhkein legenda. Missään kohtaa blogia ei löydy tuota kuvaa eikä noita sanoja. Kuitenkin olen kuulemma näin sanonut ja vankasti tätä mieltä.

  Tätä minä nimittäisin ajatusluisteluksi.

  Jos tuo termi tuleekin alunperin Japelta, niin kuin joku ylempänä sanoo, niin hassua. Mieshän poimi minulta pariinkin otteeseen sitaatin, josta unohti alusta ei-sanan pois. Muun osan hän pani lainausmerkkeihin, ja esitti Iineksen totuutena. Tämäkin voisi olla ajatusluistelua.

  Tästä jo huomaamme, että ajatusluistelua on monenlaista.

  VastaaPoista
 16. Anonyymi klo 16.26.

  ei tuon Marquezin todistusvoimaa ole epäillyt kukaan muu kuin sinä.

  Tottakai tuolla kirjan esittelyllä on vankkaa todistusvoimaa. Eihän sellainen nainen edes lue kirjaa, joka inhoaa vanhoja irstaita miehiä. Saati kehu tuota miestä.

  Luepa, mitä sen keskustelun perästä toinen anonyymi kirjoitti, kun hän oli pyytänyt eräältä naiselta kirjan arviointia tämän blogissa. Nainen oli heivannut koko kommentin pois. Miten suhteuttaisit Iineksen ihastuneen kirjanesittelyn tähän?

  Anonyymi, sinä taidat olla kalvaja. Tykkään keskustella kriittisestikin, mutta näen aika selkeästi, milloin joku kaivaa maata jalkojeni alta. Mitäs jos keskittyisit johonkin rakentavampaan ja mukavampaan puuhaan?

  VastaaPoista
 17. Faktisesti kirjoitin näin:

  "Tasa-arvokeskusteluissa käsittämättömän usein miehet nähdään himosilmäisinä irstailijoina jotka pyrkivät kaikin keinoin avaamaan naisen "Pandoran lippaan". Sen suojeleminen ja peittäminen pelkän viattoman hymyn taakse vaikuttaa joistakin naisista erittäin huonolta suojalta tunteita ja haluja vastaan. Mustavalkoinen madonna ja huora luokittelu antaa paremman lahtökohdan jaotella kanssasisarensa vuohiin ja lampaisiin ja "lampuri" pelkäksi hyväksikäyttäjäksi."

  Sen jälkeen lanseerasit itse ne "Kiiluvasilmäiset vanhat ukot". Tuossa en myöskään puhu mistään vitusta "lippaana", vaan tunteiden ja halujen "Pandoran lippaasta". Että se siitä rivien välistä lukemisesta.

  Tiedän tietysti että Iines tuntee minut koska olen monta kerta häntä puolustanut kun on joutunut näiden muiden nimellä esiintyneiden "herrojen" kynsiin "oikeassa olemisestaan".

  Viime kädessä uhriutuminen ja maagiset sanat, kalvaa ja kylmätä, oikeuttavat sulkemaan yhteisön ulkopuolelle. Siihen on kaikkien tyytyminen.

  VastaaPoista
 18. Pikku-Neiti Päivänpaiste taas täällä, hei,

  ja mistä ihmeestä me nyt vänätään?!

  Luin kyllä kursorisesti Iineksen blogin kommentteineen läpi ennenkuin osallistuin keskusteluun, mutta en suinkaan opiskellut sitä, eli väännetäänkö kättä jostain muinaisesta kirja-arvostelusta?

  Vai ihmisen oikeudesta muuttaa mielipiteitään? - Hyvät herrat (ja tästä Iines tulee nauttimaan), naisella on aina oikeus muuttaa mielipidettään! :D:D:D

  - Leikki sijansa saakoon.

  Minua vielä hämmentää tuo viime kirjoittelun alusvaateohjeistus, joka koskisi kaikkia naisia, ja ajatus siitä, että netissä voitaisiin mielivaltaisesti diagnosoida ihmisiä sairaiksi (sillä perusteella, että ollaan luettu paljon).

  Ulkoisen habitukseni päätän Suomessa itse; kaikissa maissa naiset eivät voi näin toimia. Ja jos minulle määrätietoisesti kerrotaan, kerta toisensa jälkeen, mitä "miehet" ajattelevat minusta, jos pukeudun näin ja noin - noh, minusta siinä ylitetään hentoinen raja: kun en lakia riko, asia on henkilökohtainen, eikä kuulu kenellekään, ei muille naisillekaan. Minusta sinä, Iines, ylitit tämän rajan kohdallani. - Selvisin kuitenkin ilman arpia! ;) :)

  Vaikka kaikki miehet pitäisivät luomuliiveistä, voin ja saan silti käyttää push-uppeja. - Eli minusta aihetta keskusteluun ei edes ollut.

  Narsismi ilmiönä on just nyt tosi kiinnostava. Ja vaikka kaikki täällä lukisivat mitä kirjallisuutta hyvänsä, ja keskustelisivat tutkijatovereidensa kanssa miten paljon tahansa, sanon uudestaan, ja painokkaasti, että ketään ei missään tapauksessa kannata leimata todistamattomalla sairausdiagnoosilla, jos ei halua potentiaalista kunnianloukkaussyytettä harteilleen.

  Ja se on muuten menoa, eikä nokitusta, jos siihen joudutaan.

  Lähes kaikissa meissä on narsistisia piirteitä; diagnosoiminen kuuluu, ja rajoitetaan asiantuntijoille. - Sikäli siis vihjailut siitä, että ex olisi narsisti, ovat nettikavereitten heittoja, joita minä en missään tapauksessa allekirjoita.

  Pitäydyn oikeudessa esittämissäni faktoissa.

  Muuten en ymmärrä tätä ajatusluistelun ideologiaa; ainakaan minun kohdallani et kyllä luistellut samaan kentän suuntaan missään vaiheessa; ei silti, että olisi tarvinnutkaan.

  Saako mielipidettä muuttaa/vaihtaa/selventää/pehmentää: totta hemmetissä saa; siihen tulokseen ideat keskusteluista perustuvatkin!


  Eli kertokaa nyt blondille: onko edessä viikonloppu, jolloin kaikki kaivavat esiin ikivanhoja/ vähemmän historiallisia lainauksia Iinekseltä ja meiltä kirjoittajilta?

  Osallistun kyllä mielelläni keskusteluun, mutta vain siltä osin mitä pystyn seuraamaan. - Muuhun en halua osaa enkä arpaa.

  Hauskaa iltaa kuitenkin kaikille,

  Char :)

  VastaaPoista
 19. Anonyymi,

  summasin yhteen muutaman eri henkilöiden lausumat, ja sieltä ne kiilusilmätkin tulivat. En ole sanonut sinun sanoneen litaniaa, vaan että noin on sanottu. Lipasta en tainnut siteerata ollenkaan tähän yhteyteen.

  Mutta, yksi ja sama, anonyymi, ei jauheta nyt samaa, antaa tämän kohdan nyt olla. Luistellaan eteenpäin asiassa, onhan mukava perjantai-ilta ja viikonloppu tiedossa, vaikka Japanissa onkin tapahtunut katastrofi.

  VastaaPoista
 20. Hei Neiti Päivänpaiste, Char,

  se vielä, että netissä ei ole tässä ketään kai diagnosoitu, vai mitä? Olen itse kirjoittanut narsistisesta ajastamme, nimeten siis ajan, en ihmistä, mikä on mielestäni eri asia kuin kenenkään netissä nimeäminen. Narsistinen aika ei sitä paitsi ole minun, vaan tutkijoiden termi, ja on lisäksi yleisessä kielenkäytössä, jossa sitä kieltämättä myös väärinkäytetään. Itse en ainakaan tahdo kuulua siihen ryhmään, joka käyttää termejä kepeän trendikkäästi.

  Alusvaatteensa kukin valitsee itse, mutta käsityksiään vaatekappaleista sopii kenen tahansa sanoa, kunhan ei puutu kenenkään henkilökohtaiseen asuvalintaan. Asun arvostelua on turha ottaa itseensä, jos asusta ollaan eri mieltä.

  Toivottavasti, Char, vanhoja ei kaivella muuta kuin hauskassa mielessä, tai korkeintaan kiusoittelevassa, ei kiusaavassa.

  VastaaPoista
 21. Iines,

  tulin aiemmin hampilääkäristä, ja nyt nippaa...

  Asiallisesti vastasit, taas kerran.

  Hyvää viikonloppua,

  Char :)

  VastaaPoista
 22. Tässä blogissa keskustelut rönsyilevät mielenkiintoisesti emännän fiksulla avustuksella. Nimimerkit kommentoivat, ja välillä joukkoon ilmestyy Anonyymejä, jotka tuovat maustetta soppaan. En oikein ymmärrä, miksi heidän pitää piiloutua Anonyyminimimerkin taakse, kun mikä tahansa nimimerkki on yhtä turvallinen.

  Iines, olet taas löytänyt upean kuvan. Taijii-papan luistelu on hyvä elämäntapaohje. Ei pidä ottaa asioita liian vakavasti eikä liian kevyesti.

  VastaaPoista
 23. Tuo kuva kyllä vie väistämättä ajatukset Japaniin luistelemaan...

  VastaaPoista
 24. ...siis tarkoitan (luiskahti kommenti alta pois kun vasta mietin, mitä siihen jatkan), että siellä parhaillaan päällä oleva katasrofi hirvittää.., mitäpä muuta siihen osaisi sanoa täältä asti.

  VastaaPoista
 25. Voi vain heikosti kuvitella, Valto. miltä tuntuu, kun on vaikka yksin matkalla töihin 20 kilometrin päähän kotiaan, ja kaikki menee murskaksi yhtäkkiä, mikään ei toimi, ei liikenne, ei viestiliikenne, näkee ruumiita ja sortumia ja tulvan jälkiä. Ei saa edes sanaa läheisilleen kulkemaan. Hirivttävää.

  Char, mukavaa iltaa sinullekin!

  Kiitos, Anonyymi sanoistasi. Kuvassa on minusta jotain lumoavaa, katseeni on pysähtynyt siihen useasti. Taiji on se laji, johon haluaisin perehtyä.

  VastaaPoista
 26. Viimeinen Anonyymi oli Delilah. Kas kun nimimerkkini ei ollut siirtynyt, vaikka sen olin kirjoittavinani! Noinkohan se muidenkin Anonyymien kohdalla unohtuu...

  VastaaPoista
 27. Kas vaan, Delilah, joskus Blogger oikkuilee.

  Anonyymius on siis ok, mutta olisi tietenkin kiva erottaa anonyymit toisistaan, joten tuo URL-kohta on minusta ainakin mukava paikka saada vähän erottuvuutta ja edistää kommenttien luettavuutta. Koko keskustelu hahmottuu paremmin, jos ei ole monta anonyymia samassa satsissa, jopa peräkkäin.

  VastaaPoista
 28. Naisten alusvaatteethan ovat mielenkiintoinen keskustelun aihe. Antaudun siihen aina kun on tilaisuus.

  VastaaPoista
 29. Minusta sukkahousut ovat vain tiellä. Tai kai ne joskus on paikallaankin?

  VastaaPoista
 30. Johanna Tukiainen on mielestäni rehellisin ihminen Suomessa. Ei kehenkään mahdu enempää keinotekoisuutta. Poliittisesti terävä harhaan osuja on myös Paavo Haavikko. Harmi, että on kuollut.

  VastaaPoista
 31. Sukkahousut ovat kauhea ja ahdistava vaatekappale. Niiden tekokuitu on jotakin hirveää, ja se tuntuu iholla kovana. Minusta tuntuu, että saan näppylöitä sukkiksista. Pidän niitä vain pakon edessä, ja silloin tunnen ne ihollani koko ajan ja kärsin, kuin olisin panssaroidussa vankilassa.

  Minusta ihon ja vaatteen välissä on hyvä olla ilmakerros, jotta iho voi hengittää. Se on luonnollista. Miehet ovat tässäkin viisaampia, kun eivät käytä sukkahousuja, vaan pehmeitä puuvillaisia kalsareita, tai ei mitään.

  VastaaPoista
 32. Iines, "... tai ei mitään".
  En kiittelisi miesten viisautta, elleivät talvella ymmärrä suojautua kylmältä. Vanhat herrat ovat viisaita ja pukeutuvat järkevästi, mutta keski-ikää nuoremmat kuulemma pitävät talvellakin boxereita, ellei pakkanen ylitä 20 astetta. Jos ei pitkät kalsarit kelpaa, pitäisivät edes sukkahousuja.

  VastaaPoista
 33. No, Delilah, syyttäkööt itseään, elleivät äidin kehotukset ole menneet korvien väliin! Taatusti äiti kun äiti käskee poikansa pitää kalsareita talvella ja kertoo myös, miksi.

  Minun äitini enon lapsettomuudesta kulkee kylillä vieläkin tarinoita: hän palellutti munansa hangessa humalapäissään ja jäi lapsettomaksi, talo jäi ilman perijää.

  Muutenkin minua vähän suivaannuttaa se, että poikia ei kasvateta yhtä hyvin kuin tyttöjä, vaan heitä jopa tuupitaan eteenpäin ilman rajoja - pojat ovat poikia -mentaliteetilla. Eipä sitten ihme, että roikkuvat ruotsinlaivoilla kaiteen ulkopuolella luottaen voimiinsa ja itseensä rajattomasti ja tyhmästi. En usko alkuunkaan tuohon pojat ovat luonnostaan rämäpäitä -mantraan.

  VastaaPoista
 34. Kun lapsemme vielä olivat murkkuja ja asuivat kotona, tyttär syytti minua samasta asiasta. En kuulemma vaatinut pojalta esim. ruoanlaittoon tai vaatteiden silitykseen osallistumista. Veli ei tulisi hänen ennustuksensa mukaan pärjäämään huushollissaan. Ennustus on osoittautunut vääräksi. Poika kokkaa mielellään ja kutsuu ruokavieraita. Silityskin onnistuu, jos on pakko.

  VastaaPoista
 35. Olen kuullut miehistä, jotka käyttävät sukkahousuja käydessään pankissa. Kesälläkin.

  memoria de...

  VastaaPoista
 36. Täällä sitä jatketaan sinnikkäästi alusvaatelinjalla! :)

  Nyt ovat sitten arvosteluvuorossa kalisongit (miesten). - Naisillekin onneksi valmistetaan vastaavanlaisia mukavia puuvillatrikoovirityksiä; usein niissä on vähän pitsiä lahkeissa, ja välillä niitä markkinoidaan leggingseinäkin. Hamosissa kuljettaessa on kai meidän tyydyttävä niihin sukkapöksyihin (itse vaadin lisäksi silkkivillahousut, ettei vilu yllätä). Naisten alusasumuoti on onneksi kehittynyt; villahousutkin ovat nykyään linjakkaita ja timmejä.

  Isot siskot kertovat kauhutarinoita paksuista, mustista, violettipilkkuisista pässinpökkimistä, joita äiti kuulemma pakotti talvella pukemaan. Vilustumisen uhallakin likat riisuivat villavermeet kotitalon hississä, ja sulloivat koululaukun pohjimmaiseksi. - Mitä vain mieluummin kuin naurunalaiseksi joutuminen jumppasalin pukuhuoneessa! :D

  Toisaalta kiva, että vanhoja klassikoitakin saa; säiden salliessa suosin vanhanaikaisia sukkia - eivät ole niin hiostavat. Silloin siis kun ei voi esiintyä paljain kintuin (muodolliset tilaisuudet). :)

  Olen muuten nähnyt joskus dokumentin miesten sukkahousumuodista. Siinä ei kyllä mainittu tuota anonyymin vinkkaamaa pankissa-käynti-preferenssiä mitenkään erikseen. - Ehkä sellaiset ovatkin niitä itsestään selviä Muodollisia Tilaisuuksia! ;) :) :D

  VastaaPoista
 37. Delilah,

  lapset ovat erilaisia, niin kuin toki tiedätkin.

  Sinun poikasi on saanut monenlaista muuta mallia, esimerkkiä ja oppia, ja hänen nykyinen käytöksensä on monen hyvän asian summa. Hän on ehkä oppinut vanhemmiltaan toisten ihmisten huomioonottamista ja saanut siemenet empaattiseen käytökseen naisväkeä kohtaan. Ei tarvitse teeskennellä miestä, kun on mies

  VastaaPoista
 38. Iän myötä olen kieltämättä tajunut paremmin pakkasen merkityksen.

  Luistelusta hyppään hetkeksi ajatuksen pitkänmatkan hiihtoon puutteellisella voitelulla. Minua nauratti hieman tämä uutinen suomalaisten asenteista ydinturvallisuuteen - sattumoisin kaksi päivää sitten julkaistu.

  Ei Venäjällä tietysti tsunameja tai maanjäristyksiä, mutta entä jos niiltä on juuri kriittisellä hetkellä ristipääruuvari hukassa?

  Suomessa käyttö on turvallista, vaikkei ne ranskalaiset ydinvoimalaa osaakaan rakentaa.

  VastaaPoista
 39. Tuo sukkahousut pankissa -juttu menee minulta kyllä ohi. En tajua, anonyymi.

  Minusta, Char, sukatkin ovat aika kauheita ja kovia. Lapsena oli hirveää, kun oli sukkanauhaliivit ja sukat, ja siinä välissä pala paljasta reittä. Päälle piti sitten pakkasella vetää villahousut. Minua villasti!

  Olen aina ollut herkkähipiäinen. Lapsena en voinut pitää villatakkiakaan, sillä villatakin hihat karvastelivat käsivarsiani. Tunne oli hirveä.

  Valitettavasti minulla oli ongelma. Laihoissa käsivarsissani kasvoivat pitkät ihokarvat, niin ainakin luulin kun vertasin niitä muitten käsivarsikarvoihin. Häpesin niitä kauheasti ja pidin usein villatakkia kesälläkin, etteivät ihokarvani olisi näkyneet. Äiti kutoi minulle sitten pumpulisia villatakkeja.

  PS Minulla on siis niitä leggingsejä talvisin, pitsireunalla tai ilman.

  VastaaPoista
 40. Niiden pankissakäyjien täytyy olla niitä: "Liikkumatta - nämä ovat sukkahousut!"-miehiä.

  VastaaPoista
 41. Minä pelkään ydinvoimaloita. Juuri uutisista kuulin Japanissa nyt tapahtuneen sen kauheimman: ydinreaktori on alkanut sulaa.

  Muistan, miten Tshernobylin aikana puhuttiin, että jos ydinreaktori alkaa sulaa, sitä ei pysäytä mikään, vaan se voi porautua maapallon sisuksiin, ja tuhota kaiken.

  En luota suomalaisiinkaan. Kyllä niiltäkin voi hukkua ristipääruuvari kriittisellä hetkellä, tai ruuvaajalle voi tulla hikka.

  VastaaPoista
 42. Hm, no niin, nyt oivalsin, kiitos Riku. Kylläpäs olin jähmeessä. Tai sanotaanko niin, että se oli se likainen mielikuvitukseni, kun koetin sovittaa niitä sukkiksia miehen jalkaan ja setelitukkua sinne.

  Olen sitä mieltä, että jos joskus järjestetään jokin nettimiitti, menen vain sellaiseen, jossa esiinnytään sukkahousut päässä.

  VastaaPoista
 43. Sukkahousut naisille - ja me miehet voisimme laittaa vanhat pitkäpunttiset kalsarit-- sepaluksesta voisi tiirailla ujosti.

  VastaaPoista
 44. Pankkiryöstötarinoista yksi hauskimmista on eräs poliisikonstaapeli, joka aikanaan päätti laajentaa näkemystään.

  Lähti ruokatunnilla laitoksen siviiliautolla - sukkahousut päähän ja ryösti pankin.

  Jäi kähmy kiinni - työtoverit kirjoittivat ajopäiväkirjaan ajon syyksi: Pankkiryöstö!

  Tämä tarina ei ole tosi.

  VastaaPoista
 45. Ettei vaan olisi koira haudattuna tuossa versiossasi, Riku. Jotenkin haiskahtaa ja on epäreilua, kun sukkiksissa ei ole reikää, josta edes juoda limua tai räpsytellä viehkeästi.

  Pankkiryöstöistä oli likeisin se, kun meinattiin jäädä jalkoihin ja poliisiauton alle. Olimme matkalla mökille, auto viimeisen päälle pakattuna taakkatelinettä myöten. Takaa lähestyi sininen vilkkuvalo ja julmetusti sireeniä huudattava auto - oliko poliisilla joskus Ladat? Auto ohitti meidät kylkeä hipoen puolivinossa, vaikka väistin melkein ojaan. Selvisi myöhemmin, että pollarit olivat matkalla kesäpaikkakunnan pankkiin, jossa oli tapahtunut yöllinen ryöstö, ja oli kuulemma mikrokin viety. Ihmettelin, että kuinka rosvot tietokoneenkin veivät. Myöhemmin selvisi, että olivat ottaneet mukaansa siis mikron, uunin.

  VastaaPoista
 46. Ajatusluistelu on muuten laji, jota kaikki harrastavat etenkin kiihkeissä väittelyissä. Kun tunteet kuumenevat ihminen väittää helposti asioita, joita ei itsekään allekirjoittaisi viileällä päällä.

  Vetäytyminen on keskustelussa ihan käyttökelpoinen taito. Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan "kaikki paitsi puutarhanhoito on turhaa - ja sekin on aivan yhdentekevää."

  Tuo kuvan äijä mitään tai-jan-liikkumista harrasta, onpahan vain alkanut tekemään lumitöitä, mutta lapio on unohtunut käsistä, kun vanhuus vaivaa sillä lailla.

  VastaaPoista
 47. Ajatusluistelu sanan varsinaisessa merkityksessä onkin lempilajini - viittaan kunniamurhakeskusteluuni. En ole ihan viaton tämänkään blogin osalta, etenkin blogini alkuaikoina. Nykyään en mielestäni luistele enää hirveästi, tässä merkityksessä, vaan olen huomannut, että on varsin empaattista myöntää olevansa väärässä.

  Joku sanoi muuten, että taiji ei ole kevyt liikuntalaji, vaan yllättävän vaativa fyysisesti. Näyttää vaan niin kauniin keveältä. Ja mistä johtuu se, että kiinalaiset vanhat miehet näyttävät niin henkeviltä, ikään kuin he tietäisivät elämän salaisuuden.

  VastaaPoista
 48. Minäkin tiedän elämän tarkoituksen, olenhan tuon Monty Pythonin elokuvan nähnyt useastikin, Linnunradan käsikirjastakin kuullut. - Elämän tarkoitus on.

  Vielä tuosta mikroaaltouunin viemisestä; eivätköhän nuo tekijät enimmäkseen olleet juuri tuota tasoa.

  Pohjoisesta muistan tarinan, kun yöllisessä murrossa veivät valtavat määrät viinaa paikallisesta alkosta. Myivät sitä sitten, ilmeisesti kauppa kävi hyvin - tienauksillaan ostivat viinaa.

  VastaaPoista
 49. Hienoa upeaa! iineksen karva ja mieli, lopulta meille paljastuu! Ei ole ketään, kuin rosvo riku! Hän kissanpäiviä vartoo kera "lesken iloisen"! Onnea vaan!

  Oraakkeli eräs

  VastaaPoista
 50. Iines,

  en olisi penskana saanut edes käyttää sukkia ja liivejä; siinä kun äitini pakotti siskot villahousuihin, ei minulle edes tarjoiltu mahdollisuutta liiveihin ja sukkiin.

  Aikuisena olen sitten ostellut mitä haluan; sukat ja liivit ovat muuten kesällä tosi kätevät; pääsee kesällä kahlaamaan järviveteen ilman pukukoppeja, aika diskreetein elein. :)

  - Olen lukenut nyt illalla vanhoja kirjoituksiasi; taisin juuri saada Viimeisen Tuomion valmiiksi.

  Ja juu, en tietenkään malttanut olla hiljaa, vaan pakon edessä kommentoin; se tuskin sotkee palstaa mitenkään! :)

  VastaaPoista
 51. Oma jaksamiseni loppui 3. pusuun. Kun on niin myöhä.

  - Siitä jatketaan myöhemmin,

  nyt natihaleja! :)

  VastaaPoista
 52. http://www.chinatoday.com/art/memory_old_beijing/memory_old_beijing.htm

  Tuon blogin kuvan "Old man skate" (Old Man Shows His Skating Skill (this picture was taken in the late 1930's) takaa paljastuu mielenkiintoinen tarina kuvaaja Hedda Morrisonista ja hänen kuvistaan Kiinassa 1933-1946. Polion sairastanut ja ontuen kävelevä nainen on kiertänyt polkupyörällään ympäri Kiinaa 13 vuotta. Kuva-arkisto käsittää 5000 valokuvaa 10000 negatiivia. Kaikki kuvat löytyivät Harvardin yliopistosta VIA (Visual Information Access) Search Engine.

  VastaaPoista
 53. Char,

  minun varhaislapsuudessani kaikki pienet tytöt käyttivät sukkia ja liivejä, sellaisia paitamallisia, joissa roikkuivat sukkanauhat. Ei ollut valinnanvaraa. Alushousut olivat vaaleanpunaisia punttihousuja, mutta aina puntti ei ylettynyt tarpeeksi alas ja kiehnautui ylös, jolloin väliin jä inha pala paljasta reittä villahousuille, jotka olivat pitempipunttisia.

  Char, käytätkö sinä sukkia ja liivejä kesäisin? Minulla on tuohon verrattuna mekon alla aika vapaata kesätuulten puhallella. En käytä edes nilkkasukkia. Tykkään kesällä myös eripituisista shortsivirityksistä. Yhdet shortsit ovat viehkot, ne ovat vaaleanpunaiset punttialushousut pitsireunalla, ja käytän niitä piha-askareissa.

  VastaaPoista
 54. Oliko sekin polliisi kun meni pankkiin ja ojensi pankkirouvalle lapun, jonka nähtyään rouva pyrskähti hillittömään nauruun ja polliisi poistui pankista.

  Lapussa luki :

  t a m a on r y s t ö  memoria de...

  VastaaPoista
 55. Ei ole, tuo on eri.

  Se poliisi jäi kiinni sen vuoksi, kun huusi pankkisalin ovelta: Poliisilain ensimmäisen pykälän mukaisesti ensijaisesti käskyin, kielloin, kehotuksin ja tämän pampun uhalla suosittelen teitä laittamaan sakot tähän säkkiin!

  VastaaPoista
 56. Menkääpäs heti ulos kuuntelemaan linnunlaulua, ellette vielä ole olleet. Senpäiväinen konsertti oli kaupungilla ja metsässä, jossa harakkakin lensi jo risu nokassaan! Upea näky.

  Tuota rystöä olen nauranut ennenkin, mutta nauroinpa toisenkin tai ehkä jo kolmannenkin kerran. Hyvät vitsit ovat siitä mukavia, että niiden nauruefekti säilyy.

  Mitä sakkoihin tulee, olen tunnollisena ihmisenä aika vähäsakkoinen ihminen, vain parit parkkisakot, laskutkin maksan aina ennen eräpäivää. Kirjastosakkojen puolelta sen sijaan löytyy maksuunpanoa ja korvauspuolta. Yleensä kotieläimet ovat koituneet kirjojeni tuhoksi.

  VastaaPoista
 57. Ei-niin-hyvä vitsinomainen temppu on se, jossa mies ojentaa naiselle lapun ja siinä lukee jotenkin niin, että jos nainen hymyilee lapun lukiessaan, niin se on merkki myöntymisestä seksuaaliseen kanssakäymiseen.

  Heh heh kun hauskaa.

  VastaaPoista
 58. Ansahan tuo on, sillä eikös tuossa jokainen ihminen vaistomaisesti hymyile toisen jekulle?

  Yritys siinä missä sekin klisee, jossa mies sanoo, että tahtoisi nähdä, miltä naisen mekko näyttää hänen makuuhuoneensa lattialla.

  Aika niljakasta minusta, jos kyseessä ei ole tuttu mies.

  VastaaPoista
 59. ihmettelin vähän tätä hiljaisuutta mutta emäntä näyttääkin ajaneen päivällä kaikki pihalle.

  VastaaPoista
 60. Normaalia sunnuntaihiljaisuutta, anonyymi. Kaikkialla on tällöin hiljaista, olen havainnut. Alkava työviikko taitaa hieman masentaa ja joillain viikonloppu taitaa väsyttää.

  Kannatti kyllä ajaa porukat päivällä pihalle kevättä haistelemaan. Linnutkin jo harjoittavat paluumuuttoa.

  VastaaPoista
 61. Pitkin viikonloppua on ihmetelty uhrien vähyyttä Japanin katasrofissa. Kävin toissailtana Google Earthilla katsastamassa Japanin rannikkoa ja totesin ettei voi mitenkään olla mahdollista niin pienet uhriluvut. Rannikon välittömässä läheisyydessä on suurehkoja aukastaajamia siellä täällä. Hakutoiminnolla saa selville vaikkapa ydinvoimalat joita tsunamikeskuksen lähituntumassa näkyi olevan kolme.

  VastaaPoista
 62. No, minulle riitti se yksi uhri, jota japanilaisnainen itki uutisissa. Hän oli pitänyt tytärtään kädestä, mutta virta oli vienyt tytön. - Uhrejahan sanotaan olevan kymmeniätuhansia + päälle on ydinvoimaloitten reaktorien sulamisprosessit.

  Onhan tämä hirvittävä katastrofi etenkin sen rinnalla, kun Ilta-Sanomien uutisoinnissa 20 m/s tuuli on Suomessa jo vaarallinen myrsky, joka uhkaa urbaania ihmistä.

  VastaaPoista
 63. Kaikkein järisyttävimmän uutisen heitti MTV3-uutisten talousasiantuntija. Tragedia saattaa auttaa Japanin ulos talousvaikeuksista.


  Satojatuhansia hyvin toimeentulevia ihmisiä on joutunut taloudellisesti lähtöasetelmiin. Talot, autot, tavarat ja ehkä terveys on mennyt. kaikki pitää hankkia uudestaan eli JÄLLEENRAKENTAA. Haitissa vuosi sitten tapahtunut maanjäristys koski kolmasosaa koko maan väestöä. Harmi heille, sillä Haiti on yksi maailman köyhinpiä maita ja heidän kohdallaan jälleenrakennus jäisi yksipuoliseksi avustukseksi. Siksi siellä ei vieläkään ole tapahtunut kansan auttamiseksi juuri mitään.

  VastaaPoista
 64. Ilmeisesti mitkään vakuutukset eivät korvaa katastrofimenetyksiä sielläkään. Ymmärrettävää, sillä eihän kaiken menettämistä voi mikään rahoitusyhtiö korvata, sellaiseen ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia eikä rahkeita.

  Pääasia tietenkin tällaisessa tuhotilanteessa on hengen säilyminen.

  Yksi asia hieman huvittaa. Se, että joditabletit ovat Suomen apteekeista loppuneet. Oma henki kullan kallis.

  VastaaPoista
 65. Joidenkin mielestä varsinaista ajatusluistelua on pyyteetön altruismi, itselle täysin hyödytön, empaattinen ele. He näkevät että auttamisen halu perustuu omaan ahdistukseen, kykyyn nähdä ja ymmärtää toisen tila ja johon sosiaaliseen paine ohjaa, että oman tuskan lievittämisellä olisi hedonistinen motiivi.

  Todellinen piruetti on uskoa ihmisen psykologisen itsekkyyden johtuvan biologisesta lainalaisuudesta.
  Kollektiivista altruismia voi nähdä median sosiaalipornoefektin läpi juuri nyt Japanissa. Omien resurssien maksimointi on ensisijaista tehokkuuden kustannuksella ja itsekkyysajatuksen mitätöimisellä.

  VastaaPoista
 66. Tuo ajattelutapa kuvastaa melko pitkälle omaa suhtautumistani ns. hyväntekeväisyyteen. En usko hyväntekeväisyyteen, en usko että sen motiivit ovat aina pyhät, hyvät ja oikeat. Päinvastoin mieluummin. Asiaan liittyy paljon sosiaalipornoa, etenkin jos omasta antamisesta lyödään rumpua.

  On myös niin ikävästi ja paradoksaalisesti, että hyväntekeväisyys osaltaan ylläpitää köyhyyttä ja sortoa, sillä se sallii huono-osaisuuden näennäisavulla.

  Tämä ei tarkoita sitä, etteikö pitäisi auttaa. Tottakai pitää, ja etenkin jos on kyse leivästä, terveydestä ja hengestä, on välitön apu tarpeen. Katastrofit ovat erikoistilanteita, ja niissä pitää auttaa heti kaikin keinoin.

  VastaaPoista
 67. Hyväntekeväisyys, olipa pyyteetöntä tai ei, antaa kuitenkin välttämätöntä apua esim. katastrofien uhreille. Kun on ilman suojaa ja ruokaa, on yhdentekevää, mistä apu tulee.

  VastaaPoista
 68. Tietenkin, Delilah! En puhu katastrofiavusta, vaan kiireettömästä avusta.

  Esimerkiksi kerjäläisen osaa ei auteta almuilla, vaan rakenteellisislla toimilla, paljon isommalla avulla. Olisin itse valmis antamaan vaikka isomman summan kuukausirahaa, joka taatusti menisi oikeaan kohteeseen: ihmisille perustettaisiin työpaikkoja, kouluja ja sairaaloita, rakennettaisiin vesijohtoja ja vietäisiin muutakin teknistä + yleishumaania oppia.

  Minusta siis jokainen almu kerjäläiselle on tuki tämän kerjäläisyydelle. Se ei tietenkään estä minuakaan antamasta almuani, jos vain jossain kerjäläisen näkisin. Eivät ne tule maalle, missä voisi olla monenlaista hyvinvointia ja halvempaa asumista kuin Helsingissä.

  VastaaPoista
 69. Tulkintasi minun tulkinnasta livahti pikkuisen pieleen. Ihan noin kyynisesti en tuomitse ihmisten hyväntahtoisia tekoja, motiiveja sensijaan on mielestäni hyvä arvottaa.

  Se onko ihmisillä suurempi taipumua ajaa vain omaa etuaan vai kattavampi epäitsekäs ja vastavuoroinen yhteistyöhalu vaikuttaa sosiaalipoliittiseen ajatteluumme ja sitä kautta niihin toimiin mitä poliitikot tekevät. Vallalla on pidäkkeettömästi voimistuva käsitys ensimmäisen vahtoehdon etevyydestä kilpailuyhteiskunnassa.

  VastaaPoista
 70. Kun kirjoitit koulujen rakentamisesta, tuli mieleen äskettäin tullut ohjelma Afganistanin arkea. Oli hienoa kuulla, miten tyttöjen koulutusta pidettiin yhtä tärkeänä kuin poikien, ja että naisilla on nyt talibanien hirmuvallan jälkeen mahdollisuus myös yliopistotasoiseen opiskeluun ja siten valmistua lääkäreiksi, opettajiksi ym.

  VastaaPoista
 71. Talibanien hirmuvalta on ainoastaan lepäämässä ja ponnahtaa kyllä taas pinnalle, kunhan rauhaanpakottajat ennen pitkää lähtevät. Talibaneilla on kansan tuki, ei ne muuten pärjäisi.

  Mutta romanialaiset keksivät kyllä kerjäämisen ohella muitakin bisneksiä:

  "Helsingin poliisi tutkii varsin laajaa tapausta, jossa romanialaisia naisia epäillään paritetun Helsingin keskustan ravintoloissa."

  "Törkeästä parituksesta epäiltynä vangittiin viime viikolla neljä romanialaista."

  "Poliisi pitää arviolta puoli vuotta kestänyttä bisnestä tuottoisana."

  VastaaPoista
 72. Iines,

  juu käytän kesällä sukkanauhaliivejä ja sukkia - mutta vain äärimmäisen pakon edessä; muodollisissa tilaisuuksissa. Keväisin ja syksyisin niille on enemmän käyttöä; silloin kun ei paljain kintuin vielä tarkene. Stay-upeilla ei ole Charin Budoaariin mitään asiaa; kerran on kokeiltu, ja kepsuiksi havaittu! Ne rimpulat kiristivät reidet hassunnäköisille makkaroille, puristavat, hiostavat, ja alkavat jossain väiheessa joko rullautua itsekseen alaspäin tai valua.. Vaikka lieneekin niillä kannattajansa, kun kerran markkinoilla ovat ja pysyvät! :)

  Minäkin tykkään shortseista; lempparini ovat veikeät lappuhaalarit, jotka olen ostanut neljännesvuosisata sitten Korfulta. Muutenkin kesäpukeutumisessani tärkeintä on mukavuus, ja helppo riisuttavuus; käyn rannalla, mielellään aina sään ja aikataulun salliessa, ja usein vaihdan keskustassa uikkarit, ettei sitten kallista uinti- ja aurigonottoaikaa tärväänny naistenhuoneen etsiskelyyn, vaan voin näppärästi kuoritutua katuvaatteista omalla pyhjeellä. :)

  Tuo kommandopukeutumisesi muuten saa kaikki asiantuntijat ynnä gynekologit nyökkäilemään hyväksyvästi. Juuri näin! :) - Talvellakin sitä voi harrastaa kotioloissa.

  Palaan kyllä tsunamiin, mutyta näin blondina on pakko edetä aikajärjestykseeä.

  VastaaPoista
 73. Iines,

  re: liivikeskustelustamme; puolustit luomuliivejä, minä kerroin toisinaan käyttäväni push-uppeja. Jonkin merkillisen mielleyhtymäketjun kautta mieleeni tuli seksikysely jossain 80-luvun amerikkalaisessa Glamour-lehdesssä; eri-ikäisiä miehiä pyydettiin arvottamaan oma seksielämänsä asteikolla 0-10. - Tulokset olivat enemmän tai vähemmän arvattavissa; muutenkin hyvässä parisuhteessa elävät miehet olivat tyytyväisimpiä myös rakkaus- ja seksielämäänsä.

  Mieleeni jäi kuitenkin se ainoa miesraasu, joka antoi tälle elämänsaralle osaltaan pyöreän nollan. Perustelut olivat minusta yllättävät ja hätkähdyttävätkin: mies oli nelikymppinen näyttelijä, ja kuvaili libidonsa olevan nollissa. Syynä se, että Hollywoodissa "kaikilla" naisilla on silikoni-implantit. Ja kun "kaikissa" taloissa on myös ilmastointi, silikonit jäähtyvät muuta kehoa kylmemmiksi. Hän kuvaili ääni väristen (sen saattoi aistia teksistä), kuinka epämiellyttävää on koskea kylmiin ja koviin rintoihin, tai tuntea ne omaa vartaloaan vasten.

  Itse olin aika ällistynyt; en ollut tullut ajatelleeksikaan tuollaisia "sivuvaikutuksia"; implanttien siirtyminen pois paikoiltaan, koteloituminen, arpikudoksen kehittyminen, tuntoherkkyyden väheneminen ja katoaminen olivat toki minulle tuttuja ja vakavia sivuoireita - en ollut tullut ajatelleeksikaan tuota lämmönsäätelyjärjestelmää! Miten silikonit reagoivat saunaan, tai plutimiseen kylmässä vedessä? Tai ne uudemmat suolaliuosvermeet, joita kai nykyään enemmän käytetään?

  Esitän kysymykseni ihan yleisestä mielenkiinnosta; kukaan täällä tuskin kuvittelee, että olisin edes harkinnut plastiikkakirurgiaa! :D - Vaikka ihan periaatteen nimissä: onhan se hyvä, että ihmisillä on oikeus leikellyttää itseään, jos siltä tuntuu. Itse näen tuon teollisuudenhaaran äärimmäisen arveluttavana.

  Eli takaisin pehmo-luomu-liiveihin, Iines: artikkelinkin mies olisi polvillaan edessäsi! Nimenomaan luonnollista naista hänkin kaipasi, ja valitsi mieluummin selibaatin kuin leikeltyjen naisten kanssa pelehtimisen.

  Synninpäästön annan silti itselleni ja push-upeilleni; niistä pääsee eroon näppärällä ranneliikkellä, kun sisäistä marilynia on toteutettu tarpeeksi. - Ja pidän tarkan huolen siitä, että pienet ja nuoret ihmiset elämässäni näkevät minut enimmäkseen meikittä ja pynttäämättä, kuten normioloissa elämääni elänkin; tiedän olevani jossain määrin roolimalli, halusin tai en, joten yritän välittää muksuille sen, mitä ajattelen: erilaisilla rooleilla voi olla hauskaa leikitellä, mutta niitä ei pidä ottaa tosissaan. :)

  VastaaPoista
 74. Vartti sitten tuli kiireellinen käännöstehtävä, eli on pakko keskittyä siihen.

  Se edellinen Iso Tsunami kosketti minua henkilökohtaisesti, ja haluaisin puhua siitä. - Mutta ei tänään; nyt en ehdi, enkä edes halua lähettää mitään "on se niin kauheeta"-juttua tänne.

  Kaikilta lukijoilta, ja varsinkin emännältämme pyydän anteeksi, että käytin puheenvuoroja hörhelökommentteihin, kun muualla koko elämä hajoaa ihmisten käsiin.

  VastaaPoista
 75. Minusta on tuntunut että vapaaehtoinen antautuminen paneskelulle on täällä yleisemminkin sallittua ja että sitä saa harjoittaa kansallisuudesta riippumatta. Vapaaehtoisuuden laadusta voi tietysti esittää spekulointia mutta miksi se olisi romanialaisille sen huonompi bisnes kuin muille. Jos Tapsa rinnastaa "kupin tarjoajat" kerjäläisiin niin kilpailuasetelma ulkoisesta habituksesta johtuen on aika kehno ja väkivallan uhka vielä suurempi sillä siinä hommassa joku voi potkaista kupin nurin oikeasti.

  VastaaPoista
 76. Oikeastaan ei ollut tarkoitus rinnastaa mitään mihinkään, kunhan vain sattui uutinen silmään - ja mieleen tuli, että ihmisellä on taipumus yrittää tulla toimeen niillä eväillä mitkä on annettu ja otettavissa.

  Kerjäläisongelmamme on pieni verrattuna vaikkapa järistyksen ja tsunamin aiheuttamaan Japanissa. Ja saavat vielä pelätä ydinvoimalansa poksahtamistakin.

  Outoa, että ovat rakentaneet seudulle, jossa sattuu koko ajan maanjäristyksiä ja tsunameita, sellaisen voimalan joka ei niitä sitten kestäkään.

  VastaaPoista
 77. "Kaikkein järisyttävimmän uutisen heitti MTV3-uutisten talousasiantuntija. Tragedia saattaa auttaa Japanin ulos talousvaikeuksista."

  Tämän tietävät kaikki ne joilla on osakesalkku, vaikka pienikin.

  Kaikki katastrofit synnyttävät bisnestä ja kun bisnesmaailmalla menee hyvin tipahtaa tilille hyvät osinkotuotot.

  Kyllä talousihmiset ovat oikeassa. Japani kääntyy kovaan kasvuun tästä toivuttuaan, ellei nyt Tokiota uhkaa jokin isompi järistys.

  VastaaPoista
 78. En muuten ajatellut kerjäläisongelmaa "meidän" kannaltamme, vaan kerjäläisten - heillehän se on ongelma, ja siitä ainakin minä olen puhunut. Ei se minulle ole ongelma, vaikka asuisin Helsingissä.

  Heidän osansa pitkittyy, niin kauan kuin me suvaitsemme sen, että jonkun täytyy kerjätä leipänsä eteen. Me suvaitsemme sen tukemalla järjestelmää almuillamme. Pitkin nenänvarttamme, vaikka olemme hyviä ihmisiä, jotka antavat, katsokaa nyt kaikki.

  VastaaPoista
 79. Hyvä vaan, kun turiset tavallisia, Char. En itse ainakaan jaksa koko aikaa miettiä tätä katastrofia.

  Silikonitissit ovat muovia, joten niiden kylmyys tuntuu uskottavalta. Minulle on sama, mitä kukin tisseihinsä tunkee, mutta silikonirinta vain on niin ruma, esteettisesti, koska siinä on terävät reunat, ts. silikonimassa erottuu joka kohdin. Joskus silikonirinnan voisi piirtää harpillä pyöreäksi palloksi. Karseinta lie se, kun muovipallo on istutettu sellaisen kyljen päälle, josta voi sormin laskea erottuvat kylkiluut.

  Vaan huvinsa kullakin, kaipa ne jonkun onnelliseksi tekevät, kuten vaikka lävistykset ja tatuoinnitkin.

  VastaaPoista
 80. Iines,

  hyvä, kun en aiheillani loukannut.

  Nyt takaisin sorvin ääreen,

  jatketaan taas,

  Char :)

  VastaaPoista
 81. Voi voi, aihe ei voi loukata - en edes ymmärrä, miten se olisi mahdollista. Oikeastaan, jos mietin, mikä "loukkaa" - hassu sana, niin ei kai mikään. Loukkaantuminen on jotenkin sellaista, että arvelee olevansa ylempänä, mitä en kuvittele suhteessa ainoaankaan kirjoittajaan.

  Sen sijaan voisi sanoa, että jokin voi kyllä satuttaa, mutta se on siis tyystin eri tunne kuin "loukkaantuminen".

  VastaaPoista
 82. Iines,

  toivon siis, että en ole satuttanut sinua, tai lukijoitasi.

  VastaaPoista
 83. Stop tykkänään, Char! En nyt oikein edes hoksaa, mistä ja miksi niin arvelet, olen niinsanotusti huuli pyöreänä tässä. Kaikki on hyvin.

  Olen innostunut taas sukututkimuksesta, Char, ja minua huvitti, kun puhuit noista silikonirinnoista, ja olin juuri samaan aikaan lukemassa erään 1700-luvulla eläneen tyrvääläismiehen plastiikkakirurgiaoperaatiosta, jonka onnistumisen vuoksi hän kirjoitti Suomen ensimmäinen maallisaiheisen arkkiveisun.

  VastaaPoista
 84. Tuo Japelta reilua että luokittelee itsensä hyväosaiseksi 2000 liksalla pikku yrittäjänä.

  VastaaPoista
 85. Iines,

  semantiikkaa varmaan vaan tässä; kaikki on minusta meidän väleissämme ok! :)

  Hauskaa, että mainitsit sukututkimuksen; minuun otti muutama viikko sitten yhteyttä pikkuserkun serkun serkku, tms, isäni puolelta; hän tekee sukututkimusta.

  Kirje oli sekä informatiivinen että herttainen; M. kertoi sekä Famun taustasta, että vähän itsestäänkin.

  Oli kivaa saada uusi ihminen perheineen sukulaisten piiriin! :)

  Nyt palaan taas hommiini.

  Jatketaan huomenna,

  natihaleja, Char :)

  VastaaPoista
 86. Olen onnistunut selvittämään yhdeksän sukupolvea taaksepäin!

  Sitä vain hämmästyy huomatessaan, kuinka laaja ihmisen suku on. Kun tutkii yhtä haaraa, vieressä on kuusi muuta, jotka odottavat omaa selvitystään. Kun mennään kaikki haarat loppuun, olemme lopulta kaikki sukua keskenämme.

  Se, mikä on lystikkäintä ja jotenkin oudon kiinnostavaa on se, että olen löytänyt useitakin oppilaitani, joitten harvinainen sukunimi onkin suvussani ja he ovat siis nähtävästi minulle sukua, samassa sukuhaarassa. Koulussani oli mm. kaksi lahjakasta kirjoittajaa, sisarukset, joista pidin erikoisen paljon, kuin sukulaissieluista. He ovatkin samaa juurta kuin minä! Meillä on yhteinen esiäiti 1700-luvulta.

  VastaaPoista
 87. Iines, jos sinä sanot kummeksuvasi sitä, että mielipidettä ei saisi vaihtaa, niin kyllä kummeksun minäkin.
  Muutenkin olen sitä mieltä, että ihmisen pitää, hänen velvollisuutensa elämää kohtaan, on muuttua, mieluummin parempaan suuntaan.

  Lueskelin tätä keskustelua, ja huomasin, miten monella tavalla 'ajatusluistelijan' voi käsittää. Ja miten paljon keskustelua se on herättänyt. Se on tosi hyvä sanana, ja saa mielikuvituksenkin liitelemään.

  Mutta kyllä minun on nyt pakko jo panna ajatusluistimet naulaan ja mennä nukkumaan. On jo nimittäin huominen.

  Pitää mennä vauhdilla sänkyyn tutumaan!

  VastaaPoista
 88. Hienovarainen satiiri on tyyli, jota ei ymmärretä, niin se vain on: "Miks sä sitten sanot noin, vaik sä tarkotat muuta?"

  Satiiri ymmärretääkseen yleisesti vaati roimaa yliampumista, niin ettei se enää ole useinkaan hauskaa, esimerkkeinä vaikkapa Tervon Lahnanen tai Lehti.

  Satiiri ei tietenkään aina ole mitään hehheh-hauskaa, Iineskään ei sellaista tee, silloin kun satiiria kirjoittaa - mutta minusta joskus aika hykerryttävää kuitenkin.

  Tosin luonnollistakin on ettei satiiria aina tajua, kaikilta se välillä ohi menee omien ajatusten tai keskittymisen puuteen vuoksi.

  Suomalainen huumori tai vitsi on, kuten Martti Innanen sanoi:Suomalainen huumori…siitä mun on helppo sanoa…se on vitsi, joka loppuu aina: '…ja sit siltä jätkältä meni paskat housuun!'”

  VastaaPoista
 89. Ajatusluistelun maailmanennätyksen teki eilisessä Hesarissa J.Tontti, joka kertoi kotimaansa olevan suomen kieli, mutta sen sijaan isänmaalle hän ei nähnyt käyttöä.

  Vain meillä, PENin, sananvapauden puolustujan, johtoon voidaan valita mies, joka julkisesti vastustaa sananvapautta.

  VastaaPoista
 90. Sanavapaus on sitä, että voi sanoa molemmat: isänmaalle on käyttöä tai isänmaalle ei ole käyttöä.

  VastaaPoista
 91. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 92. Oi maa, me Suomi, sünnimaa
  suur sõna helise!
  Ei ükski rand all taevaraa
  nii armastet eal olla saa,
  kui põhja koidust kuldne see
  maa meie isade.

  Küll sinu pungki õitsele
  kord puhkeb uhkena,
  me armastus viib hiilgele
  su au, su töö, su lootuse,
  ja saab kord kõla kõrgema
  su laul, oi sünnimaa!

  VastaaPoista
 93. Aika hyvä maa tämä Suomi, muualla en saattaisi elää, kun ne puhuu joitain ihmeellisiä sössötyksiä, joita en ymmärrä.

  Tässä yli tunnin haastattelussa kenraali Airo kertoo esimerkiksi totuuden Mannerheimin suomenkielen taidosta.

  VastaaPoista
 94. Ah, te ehditte kommentoida tänne jo tuota Tonttia!

  Minulla meni uuden kirjoituksessa nyt sen verran kauan, etten huomannut.

  VastaaPoista
 95. Menin Tontille siinä toivossa, että kirjoitaisitkin hänestä - telepaattinen yhteytemme on pelottava.

  Tontin sananvapauskannassa en tarkoittanut ädinkieli/isänmaa-syndroomaa, vaan muslimien nuoleskelua innasmielessä (= paskat housussa).

  Siirryn uudelle tontille.

  VastaaPoista