14.6.2008

Muotijuttu

Minua on aina hämmentänyt käsitys muodista. Ihan kuin muoti olisi jokin päälleliimattava juttu, joka päätetään jossakin ylempänä ja jota sitten edistykselliset trenditietoiset alkavat käyttää ja levittää massojen käyttöön, ihan kuin massat ikinä ottaisivat käyttöön muuta kuin mitä itse haluavat, muuta kuin mukavalta tuntuvia ja edullisia vaatteita.

Suurin osa maapallon kansalaisista ei ensinnäkään ole kolmi-nelikymppisiä it-alan ammattilaisia eikä menevissä ammateissa työskenteleviä naishenkilöitä, jotka kansoittavat näkyvän median, lehdet ja television näyttöruudut. Kuva muodista on siis todellisuudenvastainen ja harhainen, jos hakee sitä lehdistä tai vaikkapa muotiblogeista. Kun kerran ikäjakauma on pielessä, on muukin tietenkin. Nuoret tekevät lehtiä toisilleen, omasta maailmastaan. On myös niin, että lehdet pannaan tarkoituksella täyteen nuorten kuvia, koska keski-ikä ja vanhuus ei myy. Itse lakkautin kerran Kotivinkki-nimisen lehden tilauksen, koska sen artikkeleissa ja mainoksissa esiintyi 97 prosenttia alle nelikymppisiä naisia - laskin ne ja lähetin tilaston lehteen irtisanomiseni myötä.

Miesten muotia ovat, jos ympärilleen katselee, tavalliset mukavat kivalla kuviolla ja tekstillä varustetut teepaidat ja lököhousut varsin pyöreän masun päällä. Rohkeimmat yhdistävät asuun vyölaukun. On myös selvää, että sandaaleihin yhdistetään aina sukat. Jos lahkeet ovat pitkät, sukat ovat ilmiselvästi mallia valkoiset urheilusukat sini-punaisin raidoin. Ihailtavaa on mielestäni miehen vyön käyttö. Se on mahankin alapuolella aina näkyvissä, oli kumpu miten komea tahansa. Pluspisteitä voisi antaa myös yhä lisääntyvästä hatun käytöstä. Ei mikään käännä naisen päätä yhtä herkästi kuin hattupäinen mies!

Naisillakaan muoti ei tiedä oikeasti mitään trendeistä, vaan naisten suosikkiasu on jo vuosikymmenet ollut - samoin kuin miehellä - kirjava teepaita ja housut ja lenkkarit tai sandaalit, tänä kesänä hyvin usein Crocks-jäljitelmät. Naisilla näkee myös edelleen farkkuasuja jopa enemmän kuin miehillä.

(Valokuvat Iines)

19 kommenttia:

 1. Just noin! Vaan mitä pukisit keski-ikäiselle sulhasehdokkaalle?

  Mulla on yleensä lippis ja pusakka, helteellä pelkkä t-paita. Farkut tai sitten taskushortsit, näin kesällä. Sandaalit ilman sukkia tai lenkkarit sukilla. Jalkovälissä on polkupyörä ja kaulassa kamera.

  VastaaPoista
 2. Paituli-pyöräilyshortsi-isovatsa-daameja väistän raiskausyrityssyytösten pelossa.

  VastaaPoista
 3. Keski-ikäiselle sulhasehdokkaalle pukisin - jos saisin vapaasti valita - Humphrey Bogart -lierihatun ja trenssin. Sää taustalla voisi olla sumuinen ja kauempana välkkyisivät sumun seasta sataman valot.

  Minä ostin tänään markkinoilta muuten capri-housut, siniset ja pari teepaitaa, sinisen ja lilahtavan. Harvinaisen hyvät päällä, vaikka olivat ihan markkinakesäkamaa.

  VastaaPoista
 4. Iines: Itse lakkautin kerran Kotivinkki-nimisen lehden tilauksen, koska sen artikkeleissa ja mainoksissa esiintyi 97 prosenttia alle nelikymppisiä naisia - laskin ne ja lähetin tilaston lehteen irtisanomiseni myötä.

  Hyvä veto ja esimerkki muillekin.

  VastaaPoista
 5. Olisiko jotain tutkimuksia tehty, että minuunkin lihavaan jo keski-iän ylittäneeseen naiseen kuitenkin vetoasi mainos, jossa olisi joku minua nuorempi ja kapoisampi painos naisessa? Vaikka ei kyllä minuun - täytyy oikein kiittää sinua tuosta Kotivinkin näpäytyksestä! Toisaalta, mainonta(kin) taitaa perustua enemmän mutuun kuin todellisen tehoavuuden tutkimiseen?

  VastaaPoista
 6. On niitä tutkimuksia varmaan tehty, ja aika selvää kai onkin, että ihmistä viedään mielikuvien perässä kuin pässiä narusta. Yhä useampi kyllä on onneksi nykyään kriittinen ja medialukutaitoinen.

  Tilaan niin harvoin lehtiä, että haluan kyllä vastinetta kalliille tilausmaksuille. Jos joku lehti on niin törppö, että huomaa vain osan lukijakunnasta tai luulee lukijoita idiooteiksi, niin saa puolestani olla rauhassa. kotivinkki tuntui kuvittelevan, että kodinsisustus ja -rakennus kuuluu vain nuorehkoille naisille. Katin kontit, ostovoima on keski-ikäisillä ja vanhemmilla.

  VastaaPoista
 7. Taas lisää pisteitä Iinekselle! Tätähän se muoti on: T-paitoja pyöreän masun peittona ja jalassa huolettomat housut.
  Toki jotkut juoksevat muodinkin perässä. Katselin taannoin suuresti nauttien elokuvan "Paholainen pukeutuu Pradaan." Siinä muodin orjuus oli tiivistetty hienosti.
  Humphrey-hattusi pakkasi naurattamaan. Käytän kylmillä ilmoilla sen tyyppistä hattua ja ryppyisehköä trenssiä. Kerran menin erääseen virastoon yleisöhissillä, jossa lisäkseni oli kaksi nuorta naista. Tottakai otin hatun päästä, kuten vanha tapa vaatii. Toinen naisista katsoi minua suuresti ihmetellen ja purkkaa mäyhäten ratkesi sanomaan: "Ooksä menossa johonkin hautajaisiin, vai?" Siinä karisivat liiat luulot viehätysvoimastani. Ilmeisesti olisi tarvittu sitä sumua ja vielä sataman valot taakse...
  Toisen kerran olin (saman viraston) hississä ilman hattua, oli kesä. Minua vastapäätä seisoi jälleen nuori nainen varsin avokaulaisessa puvussa. Muistin varoitukset sp-häirinnästä ja yritin katsella jonnekin alaviistoon. "Et viittis, vittu, vahtaa mun persettä", sanoi tämä sukupuolensa aurinkoinen edustaja. Siihen oli pakko vastata kirjailija Veikko Huovisen sanoin: "Jumala varjelkoon nuoria naisia."
  Moitiskelit - ja täydellä syyllä - lehtiä nuoruuden suosinnasta mainonnassa. Mutta kyllä ne tietävät, mitä tekevät. Meillä harmaantuvilla on miljardikaupalla euroja tileillä, mutta emmehän me mitään isoa enää osta, mitä nyt uudet pitkät housut kerran viidessä vuodessa. Meidän rahojamme pankit lainaavat nuorille pesänrakentajille julmalla korolla. Sillä pankit elävät ja hyvin elävätkin. Ja kun näin on, vähittäiskaupan kannattaa houkutella nuoria ostoksille. He ovat vielä niin hölmöjä, että luulevat mönkijän tuovan suurenkin onnen nuorelle perheelle.

  Vaari

  VastaaPoista
 8. Vaari, nuo mainitsemasi puherepliikit paljastavat osuvasti ja armotta ihmisen sivistyksen, enkä tarkoita nyt mitään kultivoitunutta hienostuneisuutta tai lukeneisuutta, vaan sitä, mitä tapa puhua meistä kertoo.

  Jotenkin luulisi, että kauniilla tai tyylikkäällä naisella olisi myös kaunis puhe, mutta ei ole läheskään aina. Ristiriitaa melkein hätkähtää joskus, kun nuori kaunis nainen avaa suunsa ja alkaa lespata stadin nasaalista eli nenään vetävää honotusta höystettynä niillä sanoilla, joilla ei ole varsinaista funktiota puheessa.

  VastaaPoista
 9. Matti valittiin yksimielisesti ja lensi jo tänään valtiovierailulle Sirkan kanssa. Hienoa ja tyylikästä, vai mitä Iines!?

  VastaaPoista
 10. Se, miksi otin tuon puhetapa-asian esille johtuu siitä, että olen aina kiinnittänyt huomiota enemmän ihmisten tapaan puhua kuin heidän ulkonäköönsä. Kauneus katoaa, mutta ihmisen tapa puhua säilyy - yleensä. Olen joskus huomannut, että vastoinkäymiset elämässä ja katkeroitunut mieli muuttavat ääntäkin. Ikävyydet voivat tuottaa katkeran, känisevän puhetyylin. Nämä ovat kuitenkin poikkeuksia.
  Olin hiljattain luokkakokouksessa, jossa oli ihmisiä, joita olin nähnyt viimeksi 40 vuotta sitten. Jotkut tunsin ulkonäöstä, mutta useimmat puheesta.
  Nuo Iineksen mainitsemat, nenäänsä lespaavat pissikset kuuluvat ihmisrotuun, jonka kanssa minulla ei onneksi ole mitään tekemistä. Yritän kiertää heidät kaukaa, mutta minkäs sille voi, jos joutuu samaan hissiin. Nykyisen tällaisissa tilanteissa pidän hatun päässäni, katselen kattoon ja hyräilen virsiä. Se ainakin pitää nenälespaajat hiljaisina.

  Vaari

  VastaaPoista
 11. Puhe ei ole vain tyylin osalta omituinen vaan myös fantasian. Minä esimerkiksi puhun siististi, käyttäydyn aina kohteliaasti, olen yleensä hiljaa, näytän nyssyltä ja hukatulta MUTTA
  sen jälkeen kun rupesin testaamaan miten tämä lässytys -tapa puree (koska he sen niin toivoivat alentaessaan minut virastossa missä heidän oma tietotaito oli hälyttävän suuri ja yhä enemmän katoamassa mm siinä, että oppimisvaikeudet, joita oli kartoitettu jo 80-luvulla (mm NiiloMäki-instituutissa) oli hävinnyt ns. opetuksesta ja siirtynyt ilmeisesti biogeneettiseen tutkimukseen: pois siis pedagogiikasta. Koska se oli poistunut pedagogiikasta pystyttiin taas ilmoittamaan genetiikan artikkeleissa sen, että on olemassa oppimisvaikeuksia, jotka näkyvät geneettisesti. Eivät siis sano, että on ollut jo 20 vuotta tiedossa ja kuntoutettukin. Ei - piti siis mennä niin, että heti kun tulokset saadaan käyttäytymistieteen kautta ne siirtyvät biologiaan ja genetiikkaan (jotta saataisiin sekä poliittinen ase poistaa ns. väärät oppijat oikealla tavalla: nerot ja idiootit antavat molemmat ns. poikkeavuuksia ja näistä ensin mainitut ovat sellaisia, joita kannattaa poistaa ja se tapahtuu siis aikaviiveellä, jossa RETORIIKASTA POISTUU LUONNOLLISESTI tietyt asiat. Näin pidetään koko ajan yllä ihan totuudenmukaista puhetta mutta ei sanota mitä ei sanota.

  On siis kannattavampaa heille, jotka haluavat jotain kehitystä itse ja ihan itse johtaa.

  ..

  Siksi minäkin puhun niin ja näin.
  Se, joka minut tuntee tietää, etten puhu rumia enkä edes vähänkään siivottomia. Nämä ovat HG-hahmon roolikuvaa ja ensi vuonna minä testaan miltä tuntuu kun on esim. äärimmäinen pedantti; tai äärimmäinen siteeraaja. Kun ei siis puhu ollenkaan vaan ainoastaan korjailee muita.

  ..

  Puhe on siis aina osa draamaa. Mutta se on myös osa ajankohtasia asioita ja niitä on tahallaan peitetty ja peitetään. Näitä ymmärtäviä tutkijoita hiljennetään ja vaiennetaan ja haukutaan tyhmiksi. Tämä johtaa siihen,ettei kukaan uskalla sanoa mitään.

  Opiskelemme siis siksi, että Homo Sapiens tappaa lajinsa pikkuhiljaa olemalla väärin kohtelias.

  Onpa sääli; vaikka on kivaa olla muodissa mukana.

  VastaaPoista
 12. Olit Munamarkkinoilla näemmä.

  VastaaPoista
 13. Minusta ruma puhe voi tarkoittaa paljon muuta kuin kirosanoja. Oikeastaan en haluakaan määrittää puheen "kauneutta" moraalisesta näkökulmasta käsin, vaan laajemmasta.

  Tarkoitan hyvällä tai kauniilla puheella eniten ihmisen tapaa ottaa kuulija huomionsa piiriin. Juuri tässä näkyy mielestäni ihmisen sivistyksen ja henkisen mitan määrä.

  Tällöin hyvään puheeseen kuuluu merkittävästi kontaktin otto katseella, ilmeellä, kuuntelemisella. Tämä voi tapahtua samanaikaisesti puhumisen kanssa, ja vastaanotetut signaalinomaiset viestit muokkaavat kaiken aikaa omaa sanottavaa toiselle, hänelle sopivaksi.

  Hyvään puheeseen kuuluvat itsestäänselvästi selkeä ja rauhallinen ääntäminen ja puheen rytmi, sekä sopiva äänenkorkeus. Jos nämä seikat ovat kunnossa, puhe on hyvää, oli siinä ärräpäitä tai ei. Mieluiten ei, sillä kirosana puheessa ei ota huomioon kuulijaa, vaan ainoastaan oman infantiilin tunnetilan, joka ei kuulu toisen rasitteeksi.

  *

  Anonyymi, nuo kuvathan voisivat olla miltä tahansa Suomen tuhansilta markkinoilta. Ne ovat kuitenkin munamarkkinoilta, joilla kävin peräti kolme kertaa. Taidan kirjoittaa niistä lisää tulevaan päiväkirjamerkintääni. :)

  VastaaPoista
 14. Kysyithän toki luvan mannekiineilta kuvien julkaisemiseen?

  ( - Hei, saanko laittaa Teidät internettiin vyö- ja mahalaukkuinenne ja sukkien kera?)

  VastaaPoista
 15. Mikään ei ole niin out kun se joka oli ennen in.

  Mutta niin IN on sittenkin in. Sehän on siis kuitenkin sellainen stoori, mitä Mamba tajusi: jokainen, joka haluaa olla IN pitää ensin löytää oma tietoisuus ja tajuta, että naiset ovat aina manipuloivia: haluavat joko miehen tai sitten miehen kautta nousta jonnekin muualle.

  Ja kun mies tajuaa, että nainen on vain halunnut nousta jonnekin muualle niin hän pettyy. Kun hän luuli, että nainen halusi Hänet.

  Mutta sitten on meitä, jotka elämme ilman suurta strategiaa sillä siihen olemme aivan liian laiskoja. Olemme niin laiskoja, että elämä on sitä mitä aina luullaan: autenttista. Kun autenttinen ihminen kohtaa maailmansa hän vain näkee; kuin lehmä laitumella hän näkee joko heinätupun tai sitten ei. Joko tai. Joko siinä on mistä nappasta osa tai sitten siinä ei ole. Hän ei rupea funtsimaan onko se ruoho vihreämpää tai ei jossain muualla; ei ole älliä millä funtsia: on siis tyhmä kuin saapas. Rakastettava saapas on siksi aito nainen.
  Minä olen tälläinen ihana idiootti, torvi vailla äänitorvea. Totaalinen torvi kun luulen aina välillä, että olisi jotain aitoa. Ei ole; minä vain lehmänä niin joskus haluan, että olisi koska silmäni näkevät sen mikä on in ja mikä on out. Mutta en osaa aina laskea, että in menee aina myös muiden lehmien mukaan; lehmäthän ne alistavat muita lypsättäviä.

  Mutta joskus sitten mies vailla huomiota huomaa missä on aito ja missä on porraseläin. Porraseläimet kääntyvät aina in-in mukaan etteivät vaan olisi out.

  Voi j-lout miten out olenkaan.
  Nyt menen siksi out. Menen teettämään suuremmat tissit, enköhän ole sitten in kun on D-kuppi. Siitä vaostahan kaikki on loppujen lopuksi kiinni?

  VastaaPoista
 16. Kariav, en kysynyt lupaa, minä olen kauhea paparazzikuvaaja. Selitän sitten oikeudessa pyhät tarkoitusperäni. Minusta kuvaaminen on vapaata, kunhan ei kuvaa ilkeässä mielessä eikä julkaise kuvia edesvastuuttomassa yhteydessä eikä nimellä varustettuna. Myönnän, että tuo vaaleapaitainen mies tuijotti minua ärtyneenä, mutta saa kai sitä nyt munamarkkinoiden yleisnäkymää kuvata. Jos hän oli karkumatkalla vaimoltaan, vaimo tuskin lukee blogiani. Elämässä on riskejä, puolin ja toisin.

  *

  HG;,minä en kyllä halua miestä noustakseni hänen harteillaan paremmin näkyviin. On jopa vaikea tajuta sitä asiaa, että niin moni nainen menee naimisiin vailla oikeaa rakkautta ja jopa vain siksi, että saisi järjestää parinkymppitonnin häät. Kunhan on Mies -ajattelu on minusta äärimmäisen köyhää, vaikka mies rinnalla olisi hyvä asia minunkin elämässäni.

  VastaaPoista
 17. Porras tai porsas. Pienet porsaat eivät opi koska ovat kaikki samanlaisia.

  Porras kerrallaan; minä taidan muuttaa jonnekin ihan muualle missä kukaan ei minua tunne. Tämä on täysi possula - kaikki muut ovat tramppeja paitsi minä jonka kuva on sitä.

  VastaaPoista
 18. Saapas = jalan suoja.

  Jalka = identiteetin kuva itsenäisesti ajattelevasta ihmisestä.

  Lehmä = pyhä eläin, nainen.

  Porsas = syntyvät monta kerralla ja syötetään kerralla: eivät siksi opi koska ovat aina yhdessä

  VastaaPoista
 19. En olisi samaa mieltä tuosta mukavuus-aspektista, noin maailmanlaajuisesti. Suomessa se kyllä pätee, muttei esim. Venäjällä tai Ukrainassa, missä näkee keski-ikäisiäkin naisia vääntäytyneinä korkeakorkoisiin pikkujalkineisiin tai epämukavalta näyttäviin, mutta ylellisiin kolttuihin.

  Miehilläkin siellä on suomalaisista poikkeava tyyli. Toiset pukeutuvat jopa pikkurikollismaisesti, toiset kiiltäviin vaatteisiin ja kolmansilla on sellainen puolipummityyli. Jälkimmäisillä on usein glitteriä täynnä oleva tyttöystävä käsikynkässä...

  VastaaPoista