11.6.2008

Kesäpäiväkirja 2. sivu

Hellassa on tuli jo toista kertaa tänä koleana päivänä, jolloin puin takin päälleni mennessäni ulos. Aurinko lymyilee jossakin paksun pilvimassan takana.

Pirtin lämmössä on hyvä istua. Minulla on muutama perhos- ja hyönteiskirja sekä pari romskua avattuna ja aloitettuna. Kjell Westön Missä kuljimme kerran ja Petri Tammen Enon opetukset menevät rinnakkain. Sofi Oksasen Puhdistusta odotan ja saan sen luultavasti jo juhannukseksi, koska siitä ei ollut yhtään tilausta.

Siivosin tänään talon ja levitin puhtaat räsymatot vasta nyt lattioille. Tytär tulee huomenna muutamaksi päiväksi koirineen ja kissoineen.

Haravoin pihalta taas kaksi kärryllistä syksyisiä koivunlehtiä kompostiin. Olen päättänyt jakaa haravoinnin usealle päivälle, koska olen saanut taas selän kipeäksi raatamisesta. Piha-alueella on talon lähellä kaksikymmentä isoa koivua, ja lukija voi kuvitella mikä määrä lehtiä on, kun jokainen iso ja monioksainen koivu pudottaa talveksi kaikki lehtensä.. Minä kärrään siis joka kevät useita kymmeniä (sata?) kuormia lehtiä ja katkenneita risuja kompostiin, tai siis avokomposteihin, joita on tontin eri laidoilla. Ehkä vihdoinkin alan harkita tosissani koivujen kaatamista, vaikka tytär siitä ei riemastukaan. Hän ei kuitenkaan ole täällä haravoimassa koskaan alkukesästä. Kenties ojennankin häelle haravan käteen, kun hän tulee, vaikkei hän ole innostunut mökkihommista ollenkaan. Hänellä on mukana tietokone ja dvd-filmejä iso pino. Hm.

Toisen täkäläisen mökkiystävänikään lapset eivät ole kovin mökkihenkisiä, vaan oleilevat minun tyttäreni tavoin paljon sisällä telkkua ja eri laitteita käyttäen ja löhöillen. Kun minä olin tyttären ikäinen, olin mökillä ollessani ystävieni kanssa kylillä tai rannoilla, tai yksin ulkona kaiken aikaa. Mökkikulttuuri taitaa elää muutosaikaa.

(Valokuva Iines, mökin ikkuna sadepäivänä)

11 kommenttia:

 1. Minua ei mökille saa, paitsi sitten ehkä jos mökissä on normaalit varusteet:
  - Televisio + digiboksi ja sat. boksi ja TV-satelliittiyhteys
  - DVD + leffoja
  - Tietokone nettiyhteyksineen
  - jääkaappi, pakastin yms. normaalit tarvikkeet elämän ylläpitämiseen
  - Ilmastointi
  Ja tämän lisäksi tarvitaan:
  - Kauppa max 1km päässä
  - yli 100 000 asukkaan kaupunki max 20 min matkan päässä

  Hmmm? Tuohan on kotini...

  "Kun minä olin tyttären ikäinen, olin mökillä ollessani ystävieni kanssa kylillä tai rannoilla, tai yksin ulkona kaiken aikaa."

  Niin minäkin, mutta se oli pakon sanaelma juttu, sillä mökiltä ei päässyt mihinkään ja siellä ei ollut mitään tekemistä joten sitä helposti lähti metikköön tupakalle ja myöhemmin pussikaljalle. Tosin siellä mökillä menetin neitsyyteni, joten jotain mukavaa sielläkin tapahtui ;-)

  VastaaPoista
 2. Niin, meistä jokainen sen joskus tekee mutta miksi sillä ei ole yleensä ihmisille kauheasti väliä? Eivätkö ymmärrä mikä tämä metafoora on? Suojaavat vain mainettaan, sitä ulkoista ja sosiaalista eivätkä ymmärrä, mistä on kyse syvemmin?
  Naiset etenkin ja miksi kokonaisuuden kannalta on myös tärkeää miten tämä evankeliumiin asti tullut aihe on tärkeä?

  VastaaPoista
 3. Tämä metafoora oli niin väkevä, että piti pilata minun kaikki mahdollisuudet olla ja elää.

  Kyllä on keskiaika ja paskaa tuottavat typerät ihmiset (joiden laatuymmärrys on lähes nolla vaikka nokka on suoraan taivaisiin) saavat mennä ja hössöttää ja tuhlata rahaa ja syöttää mitä vaan. Heille maailma on auki.

  Tämäkö perustuu siihen uskomukseen, ettei tarvitse olla relatiivinen?
  Silloin mikään ei voi muuttua voisi sanoa, ellei päästä ylöspäin relatiivisesti myös. Koulu joka syöttää yhtä ja samaa vuodesta toiseen palvelee seisovaa vettä ja se sammaloituu ja haisee.

  Sen sanominen on tuon neitsyen kalvon rikkominen: hui kun rupesi pelottamaan. En saa siis olla ja elää en Suomessa enkä Ruotsissa sillä heille on Nato suurempi suoja kuin se, että heidän lapset saavat kasvaa maassa missä ihmiskauppa ei ole jokapäiväistä: se olisi näet ollut seuraava askel ellei minunlainen olisi tullut ja uhrannut omaa elämää sillä että paskantärkeät saavat vain napata minun generoimat tarinat ikäänkuin olisi ollut heidän omansa. Mutta miksi minut piti silloin tappaa?

  VastaaPoista
 4. Minulla ei ole koivuja noin paljon, mutta ihan kylliksi. Olen ottanut tavakseni vielä myöhään syksyllä ajella ruohonleikkurilla pudonneet lehdet sipuksi. En haravoi ollenkaan ja kummasti ne kesän tullen ovat maatuneet ja uusi ruoho kasvaa ihan mukavasti. Pyrin muutenkin suurella pihamaallani mahdollisimman suureen luonnonmukaisuuteen.
  Toisaalta haravointi on ihan hyvää kuntoliikuntaa.
  Miltei samoja kirjoja olen muuten lueskellut kevään mittaan.

  VastaaPoista
 5. Hoidan omat lehteni samalla tavalla kuin Lukutikkukin. Koneella vaan silpuksi ja lumen alle maatumaan. Madot tykkäävät kovasti ja maa saa kaipaamaansa ravintoa. Onhan haravoiminen hyvää kuntoliikuntaa, totta, mutta rajansa kaikella.
  Johannes K:n tarina neitsyyden mnettämisestä oli suorastaan liikkis. Tuollaista ähräämistähän se oli.
  Vaari

  VastaaPoista
 6. Tuo on hyvä vinkki, että ajaa myöhään syksyllä ne pudonneet lehdet silpuksi.

  Ongelmaksi tämän tekee minun tapauksessani se, että pihamaastostani vain osa on ajettavaa nurmikkoa, osa metsikkömäistä ja osin epätasaista maapohjaa ja luonnonketoa ja hiekkapihaa, jota ei voi ajaa leikkurilla. Näistä kohdin lehdet on haravoitava, ja nurmikkoahan minä en siis haravoikaan lehdistä.

  Ainoa koneellinen konsti olisi se kauhea huutava härveli, lehtipuhallin. Sillä olisi todellista käyttöä pihallani, ja voisin puhaltaa lehdet sillä kohti metsikköä. Se vaan, etten tiedä, onko se akkukäyttöinen vai pitääkö se liittää sähkövirtaan, jolloin tarvittaisiin pitkät johdot. Ja alatontilla ei ole edes sähkövirran mahdollisuutta. Ja kestävätkä korvani sen metelin?

  Johannes! Muun kaiken ymmärrän, mutta en ilmastointia. Mökin oven tai ikkunat voi mainiosti avata, ja päästää merituulet sisään. En muutenkaan ole ilmastoinnin ystävä, sillä koneellinen ilma ei ole koskaan avoimen ilman veroista. On ahdistavaa, jos ikkunaa ei saa avata. Esimerkiksi autojenkin ilmastoinnit ovat usein hirveitä, liian kylmiä. Toki helteinenkin auton sisäilma on kauhea.

  Pakastin pitää mökillä olla, samoin jääkaappi ja radio, muista ei ole väliksi meikäläiselle, vaikka on täällä kyllä muitakin mukavuuksia.

  VastaaPoista
 7. + tietokone ja netti tietenkin!

  VastaaPoista
 8. Jos puhallin olisi akkukäyttöinen se ei pitäisi meteliä. Polttomoottorin ääni siinä kuuluu eniten.

  VastaaPoista
 9. Minulla oli kerran akkukäyttöinen rikkaimuri, siis sellainen pieni käsipeli, jonka hankin yläkertaan vievien rappujen käsi-imurointiin, tavallinen pölynimuri kun on raskas ja hankala portaissa.

  No, tämä akku simahti aina ennen kuin pääsin portaat alas asti tai sain puhdistettua sen minkä aioin, eli vehje on insinööritaidon kukkanen ja jouti roskiin itsekin.

  Muutenkin minulla olisi insinööreille hyviä vinkkejä siitä, miten kodinkojeita tulee suunnitella. Nyt mm. pölynimurini kahvassa on ripustuskoukku pikkusuutinta varten juuri siinä kohdassa, jossa naisen käsi lepää imuroitaessa ja siis lennättää tuon pikku suuttimen lattialle ainakin kymmenen kertaa imuroinnin aikana. Sen tulisi pysyä tietenkin mukana, kun imuroi sekä ylä- että alakertaa.

  VastaaPoista
 10. Mekin olemme vähentäneet puiden määrää mökillä, sillä haravointia oli aikoinaan ihan tolkuttomasti ja siitä hommasta tulee selkä aina kipeäksi ja käsiin saa rakot. Joka vuosi on moottorisahalla kaadettu yksi tai kaksi puuta ja vieläkin niitä on toistakymmentä melko pienellä tontilla. Yhden koivun kerrallaan kun kaadat, niin tytär ei huomaa mitään...

  VastaaPoista
 11. Ihan harmittaa tyssätä aina kaikki hyvät neuvot, joita tässä saan. Mökkipihan läpi kulkee nimittäin hyvin läheltä sähkölinja, jonka vuoksi kaatoa pitää pyytää sähkölaitoksen miehiltä.

  Kun sitten pyytää heitä kaatamaan hankalan puun pahasta paikasta, sanotaan kättelyssä, että ei heidän miehiään saa käyttää metsureina.

  Kun sitten aloittaa vänkytyksen, pannaan nimi listalle ja jos hyvin käy, muutaman vuoden jälkeen tulee kaatomies. Naapuriin tuli kolmen vuoden kuluttua, ja toiseen napuriin vuoden. Minulle tuli kerran kun olin jo unohtanut kaadon, kaatomies klo 6 aamulla kun olin yöpaidassa vielä.

  VastaaPoista