6.1.2009

Luotettava tietotekniikka?

Tässä alla, loppiaisen piristeeksi, on poiminta aamuisesta blogirullastani, sen häntäpäästä:
Mainittakoon, että tuo alin tieto on blogin päivityksen aika. Tällaisia virheitä ei ihminen tee.

Alan olla muutenkin lähes vakuuttunut siitä, että data ei säily muuttumattomana ikiaikaisissa tiedostoholveissaan, vaan jokin häiriö jollain radalla saattaa muuntaa tiedostoja ja jopa tuhota niitä. Miten arkistojen siis lopulta käy? Pitäisikö kaikesta edelleen olla paperikopiot?

Muutenkin alkaa ihmetyttää se tekniikka, johon ihmistä kysymättä ahdetaan. Minä esimerkiksi olen menettänyt televisioelokuvien nauhoittamismahdollisuuden ja vaihtamisen ystävien kanssa. Oli joskus tapana nauhoittaa suomalaisia ohjelmia VHS-kasetille ja lähettää niitä sisarelle Saksaan.

Miten ohjelmia nyt äänitetään edelleenlähettäväksi jollekulle? En edes tiedä, voiko ohjelmaa äänittää cd- tai dvd-levylle. Ja onnistuuko se samalla pikkurahalla kuin VHS-kasettien aikaan? Ja miksi ihmeessä en voi enää katsoa VHS-kasettejani, joilla on korvaamattomia aarteita mm. minusta lapsena. Äidinkielen opettajani otti meistä oppilaista muinoin paljon kaitafilmejä, jotka esitettiin paikallistelevisiossa, josta sitten äänitin ohjelman. Filmillä minä ja lapsuudenystäväni Mallu mm. kaulailemme sulosti. Samoin en voi katsoa tyttären vanhojen tanssi -ohjelmaa, jolla tytär pyörähtelee posket punehtuneina upeassa iltapuvussaan.

Mainittakoon, että vanha videoni on rikki, eikä uusia VHS-videoita taida enää saada. Uudet nauhoittavat televisiot tai vempaimet maksavat aivan kohtuuttomasti - kuten muuten televisiotkin - enkä edes tahdo nauhoitinta, jolla ei voi nauhoittaa ohjelmaa erilliselle laitteesta irrotettavalle kappaleelle. En halua säilöä ohjelmia tiedostojen holvikellariin, vaan fyysiseksi kappaleeksi, jota voin pidellä kädessäni. Jos näin ei voi enää tehdä samalla rahasummalla kuin ennen, ihmisiä on vedetty höplästä.

Olen harkinnut uuden taulutelevison ostamista, mutta minua pidättelee tekniikan pelko. Tarvitsisin kunnon oppitunnin vehkeen käsittelyyn, sillä olen vakuuttunut, etten omin voimin saa laitteesta kuvaa ja ääntä enkä osaa säätää kanavia. Nykyinen digiboksikin oli monta kuukautta kaapin perällä, ennen kuin muuan naisystävä asensi sen minulle. Tosin asennus on jotenkin vajaa, kun sovittimessa palaa kokoa ajan punainen valo eikä siinä juokse kanavanumero saati kello. Pääasia kuitenkin, että kaikki kanavat näkyvät hyvin.

Muuten - pieni kysymys tietäville. Miten onnistuisin lisäämään kaikki blogini Ikkunaiines-blogin profiilisivulle? Kaikki blogit ovat eri käyttäjätunnuksen alla, enkä ole onnistunut, tekniikkatumpelo kun olen. Selkeitä ohjeita osaan kyllä noudattaa. Tätä vajaata profiilisivuani joku oli käynyt ihmettelemässä Kemppisen blogissa asti.

47 kommenttia:

 1. Ei ihmekään, että Vuodatuksen blogeissa on nyt outoja julkaisuaikoja. Uudistuksen jälkeen blogini RSS-feedissä on kaikkien kirjoitusten julkaisuajankohdaksi tullut sama päivämäärä, 1.1.1970.

  Toivottavasti tämä ja monet muut ongelmat saadaan pian korjatuksi, sillä nyt lastujen kirjoittaminen on aika mahdotonta.

  VastaaPoista
 2. Joku. Oletpas näsäviisas; Näsä tulee sanasta nenä, nenäkäs: monokkelisi tipahtaa olisi vertauskuva. Pidä nokkasi pystyssä, että se pysyy.

  VastaaPoista
 3. No, nythän kannattaa ostaa VHS/dvd nauhuri, kun niitä vielä saa ja polttaa kuvat vhs:tä dvd:lle.
  Kaupallisessa yrityksessä tuo toimenpide maksaa; katselutunti x 40 euroa (ehkä). On jokatapauksessa 'kohtuuttoman' kallista digitointia.
  Nauhoittava vhs/dvd maksaa halvimmillaan n. 100 euroa.

  VastaaPoista
 4. HG, älä ole minulle tyly! Sinä minua epäilet merkillisistä omituisuuksista muiden blogeissa, nyt Kemppisen. Toki saan tuntea niistä pahaa mieltä. Ylpeä en ole, ja monokkelit säästän muille. Minä en katso koskaan ketään nenänvartta pitkin.

  *

  Henna, no kun Vuodatuksen vaiva meni ehkä nyt ohi, on Bloggerissa jotain häikkää. Näytä kaikki -linkki ei ole auennut aamupäivän aikana ollenkaan. Äsken en enää kokeillut.

  Silti, vaikka vaivat menevät ohi, arvelen, että jokin häikkä saattaa muuttaa tietoja pysyvästi. Etenkin kun tarvitaan ihminen huomaamaan viat. Aina ei ole ihmisen valvovaa silmää. Historiaan voi siis jäädä suuria virheitä.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi,

  minusta tuo, että asiakkaan tulee nähdä runsaasti vaivaa ja maksaa taas jälleen kerran lisää, on asiakkaan höpläyttämistä. En halua tallentaa ohjelmia tiedostokellariin, vaan erilliselle kappaleelle, jonka voin antaa eteenpäin. Miten tämä onnistuu ilman suuria kustannuksia? Miten ihmiset siis nykyään vaihtavat nauhoittamiaan ohjelmia keskenään - niin kuin ennen videoita`?

  Onko tarkoitus siis kaupallinen - ihmisten ei haluta nauhoittavan ohjelmia laajempaan käyttöön, van ostavan niitä suoraan ohjelmien tuotajilta? Pölhöä.

  VastaaPoista
 6. Voithan taistella tuulimyllyjä vastaan mutta jo digipoksin ostovelvoite oli valinnanvapautta vastaan.
  Viihde ja elektroniikkateollisuus ja jalkelukanavat (Digita, Sonera ym.) ovat ulkomaisessa omistuksessa ja suomi-pojalla ja tytölla ei ole yksilönä paljon vaikutuskanavia – paitsi osto- ja kuluttajaboikotti.

  Helpoimmalla pääsee kun 'palkkaa luotettavan' atk tukihenkilön (digivastaavan).

  Neuvoni on: vältä kaupallisia *ongelmanratkojia'.

  VastaaPoista
 7. Iines: "ja miksi ihmeessä en voi enää katsoa VHS-kasettejani, joilla on korvaamattomia aarteita mm. minusta lapsena."

  VHS nauhurin kytkeminen TV/DVD/Digiboksi järjestelmän yhteyteen ei ole mitenkään mahdotonta, ei edes hankalaa, joissain tapauksissa tosin VHS nauhoituksen taso kärsii.

  Iines: "En edes tiedä, voiko ohjelmaa äänittää cd- tai dvd-levylle. Ja onnistuuko se samalla pikkurahalla kuin VHS-kasettien aikaan?"

  Polttaminen onnistuu tallentavalla DVD soittimella ja tyhjän DVD aihion hintakin on suhteellisen halpa.

  Iines: "Mainittakoon, että vanha videoni on rikki, eikä uusia VHS-videoita taida enää saada. "

  Kyllä uusia VHS-videolaitteita ja kasetteja vielä saa, tosin useimmat myytävät VHS nauhurit ovat kaksitoiminteisia, niissä on sekä VHS nauhuri, että DVD soitin.

  Anon: "Voithan taistella tuulimyllyjä vastaan mutta jo digipoksin ostovelvoite oli valinnanvapautta vastaan."

  Ei kukaan pakottanut ostamaan digiboksia.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi,

  olen kyllä sitä mieltä, että digiboksi sinänsä on ok, ja ainakin minulla se paransi kuvan laatua, kun vastaanottimena on vanha Salora-monitori. Se vaan, että avustava ystävänikään ei tiennyt, miten kytkeä VHS-nauhurini (vanha JVC) siihen digiboksiin. Niinpä kun emme ilmeisesti onnistuneet, päättelimme, että VHS-nauhuri on rikki. Tosiasiassa en tiedä, onko se vain väärin kytketty, sillä kytkemiseen asti se toimi. Minulla on siis VHS-video toimettomana, digiboksin alla, oletuksella, että se on rikki.

  *

  Johannes,

  kiitos selkeistä ohjeistasi. Minun naisystävänikään eivät tienneet, että ohjelmia voi tallentaa cd- tai dvd-levylle! Me kaikki luulimme, että ohjelmat tallennetaan vain nauhoittimen muistiin. Meitä tekniikkatumpeloita ihmisiä, ehkä naisia etupäässä, on varmaan muitakin kuin minä. Yleensähän perheessä Mies hoitaa nämä asiat.

  Minun kannattaa siis hankkia uuden television ohella nauhoitinlaite, ja koettaa polttaa vanhat nauhani dvd:lle. Siis opetella se polttaminen. Vielä kun osaisi valita oikean littu-tv:n, joka sopii kaapelitalouksiin. Useimmat mainosten tarjoustelkuista ovat antennitalouksiin

  VastaaPoista
 9. Ei se paperikaan mitään ikuista ole. Kaikkia papereita ei voida säilöä palovarmaan kassaholviin, joten yhtä lailla se tieto paperilta voi kadota. Ja digitaalisessa muodossa olevasta tiedosta on huomattavasti helpompi ottaa varmuuskopioita.

  Kyllä videonauhureita on vieläkin tarjolla. Esimerkiksi pixmania.com:ssa halvin on 75 euroa. Ja huuto.net:stä saa käytettyjä toimivia halvemmallakin. Etsivä löytää. Minä ainakin pystyn katselemaan vhs:iä ja jopa nauhoittamaan halutessani (en tosin halua) niille.

  Bloggerissa voit kutsua tämän haluamasi ikkunaiines-profiilin kaikkien omien blogiesi kirjoittajaksi (blogillahan voi olla useampi kirjoittaja) ja sen jälkeen vaikkapa poistaa ne niiltä muilta profiileilta, jos tahdot. Sieltä blogin asetuksista löytyy välilehti permissions (käyttöoikeudet) ja siinä kohta add authors (lisää kirjoittajia).

  VastaaPoista
 10. Tiina, kiitän ohjeistasi, mutta en halua muuttaa kirjoittajaa, vaan lisätä vain Iineksen kuvat -blogin tähän Ikkunaiines-blogin profiiliin.

  Molemmilla näillä blogeilla on jo Iines kirjoittajana ja sama sähköpostiosoite, joita asetusten käyttöehdot-kohta kysyy, joka on siis molemmissa blogeissa jo sama. En kai kirjoita samoja tietoja kahdesti?

  VastaaPoista
 11. Iines: "Useimmat mainosten tarjoustelkuista ovat antennitalouksiin"

  Kannattaa ostaa vain sellainen televisio jossa on sekä kaapeli-, että maaverkon virtin, tällöin tv sopii mihin tahansa asuntoon.

  Muuten, kokemukseni mukaan useimmat plasma TV:t (Suurin osa markkinoilla olevista on LCD-tv:itä) eivät toimi -- tai eivät toimineet ainakaan helmi-maaliskuussa 2008 kun osallistuin plasma TV testin järjestämiseen -- kunnolla yhteen lähes minkään markkinoilla olevan digiboksin kanssa.

  Tiina: "Ja huuto.net:stä saa käytettyjä toimivia halvemmallakin. Etsivä löytää."

  Viimeeksi kun kävin kierrätyskeskuksessa sai sieltä toimiviksi tarkastettuja videonauhureita ihan ilmaiseksi.

  Itse en kylläkään hankkisi käytettyä, sillä ne saattavat huonontaa jo alunperinkin huonotasoisen vhs nauhan kuvanlaatua, joten kannattaa mielummin hankkia uusi vhs nauhuri.

  Tiina: " Minä ainakin pystyn katselemaan vhs:iä ja jopa nauhoittamaan halutessani (en tosin halua) niille."

  Juu en minäkään, vhs:ien kuvan- ja äänenlaatu on niin jumalattoman onneton.

  Anon: "Voithan taistella tuulimyllyjä vastaan mutta jo digipoksin ostovelvoite oli valinnanvapautta vastaan."

  Tuli muuten mieleeni tästä, että silloin kun analogiajärjestelmästä oltiin siirtymässä digitaaliseen järjestelmään olisi varmaankin ollut paikallaan tiedottaa kansalaisille asiasta myöskin tekniikan kannalta.

  Sillä analogiaverkko oli joka tapauksessa vanhentunut (Vanhimmat osat olivat 60-luvulta ja ne kaikkein uusimmatkin osat 80-luvulta) ja siihen oli erittäin hankalaa ja jumalattoman kallista saada varaosia. Minkä lisäksi se oli toivottoman kallis ylläpitää.

  Joten televisioverkon uusiminen oli joka tapauksessa edessä, eikä olisi ollut mitään järkeä uusia verkkoa vanhentuneella analogiatekniikalla.

  VastaaPoista
 12. Iines: "Minun kannattaa siis hankkia uuden television ohella nauhoitinlaite, ja koettaa polttaa vanhat nauhani dvd:lle. Siis opetella se polttaminen"

  Rupesin juuri tekemään ns. mummo-ohjetta¹ siihen kuinka VHS nauhat voi siirtää DVD:lle, lähdin ohjeen teossa siitä oletuksesta että ihmisellä on television kyljessä tallentava DVD soitin. (EN tosin ole vielä testannut tätä, kaivan kohta vanhan VHS nauhurini esiin ja kokeilen ensin toimiiko VHS-DVD tallennus suoraan pelkällä SCART kytkennällä, periaatteessa sen pitäisi toimia ilman ongelmia)

  Ongelmana tuossa on se, että DVD valikkoa ei voi tehdä, jos haluaa tehdä DVD valikon on data kierrätettävä tietokoneen kautta.

  Muitakin ratkaisuja on olemassa, mutta ne vaativat jo aika paljon teknistä osaamista ja eritoten uskallusta.²

  Samaan ohjeeseen liitän myöskin laitteiden ostajalle ominaisuuksien tarkastuslistan, jonka sain antenni-, ja tv-alan ammattilaisilta.

  ¹ Koska aina tarkastutan ei-teknisille ihmisille suunnatut ohjeeni äidilläni ovat ne tavallaan isomummo-ohjeita ;-)

  ² Suurin ongelma tekniikan osalla on yleensä se, että ihmiset pelkäävät rikkovansa laitteensa mikäli he tekevät jotain niille/niillä. Tämä voi ollakin syy siihen miksi lapset oppivat nopeasti käyttämään uusia laitteita, heille kun ei ole muodostunut tuota tekniikan pelkoa.

  VastaaPoista
 13. Tuolla on perusohje kytkentään: TV + video + DVD-soitin + digiboksi

  Jos on tarve hankkia SCART jakaja kannattaa hankkia sellainen josta löytyy namikka sille että ykköspaikkaan liitetystä laitteesta voi nauhoittaa kakkospaikkaan liitetyn laitteen signaalia jne.

  VastaaPoista
 14. En oikein ymmärrä tuota "blogin profiilia". Ei minun blogillani ole omaa profiilia, vaan on käyttäjäprofiili "tiina", jonka alla on sitten kaikki blogit joita "tiina" kirjoittaa.
  Pakostihan sinulla on siis useampi käyttäjäprofiili "iines" mikäli ne blogit on eri profiileissa?

  VastaaPoista
 15. Tiina,

  vika voi hyvin olla minun käsityskyvyssäni. Voi myös olla, etten ole selittänyt ihan tarkkaan, mitä tarkoitan.

  Kun siis klikkaa auki blogistani etusivulta, tuon pienen valokuvan vierestä Katso profiilia -linkin, niin tulee blogin informaatiosivulle. Siellä on kohta Omat blogs, jossa lukee vain IKKUNAIINES, vaikka minulla on yhteensä kolme blogia, eli haluaisin ne kaksi muutakin siihen allekkain, kuten muillakin bloggaajilla on kaikki blogit siinä luettelona.

  Haluaisin siis Iineksen kuvat ja Suomalaisen kuvakirjankin siihen Omat blogs -kohtaan, ikkunaiineksen alle.

  Tuhannesti olen tutkinut, mistä pääsisin ne lisäämään, ja olen joskus kysynytkin, mutta kysymystäni ei kai ole huomattu. Olen siis jo hieman turhautuneena luopunut toivosta saada tämä asia kuntoon. Mutta, jos joku nyt pääsi kärryille ja osaa auttaa, olisin iloinen.

  Siis IIneksen kuvilla ja ikkunaiineksellä on eri käyttäjäprofiilit, mutta sama nimi (Iines) ja sähköpostiosoite, joita tuo asetusten käyttäjäehdot kysyy. Mitä kummaa siis tähän kohtaan tulee kirjoittaa, kun siinä kummassakin blogissa jo lukee että Iines ja ikkunaiines@gmail.com? En yksinkertaisesti tiedä.

  VastaaPoista
 16. Johannes,

  sinä olet oikea tekniikan ihmelapsi, neropatti. Kiitos ohjeistasi! Koetan kytkeä tuon vanhan videonauhurin joku kaunis päivä digiboksiin, jos siinä vaikka vielä olisi virtaa jäljellä.

  Paras apu minulla kyllä olisi liveasennus, joku leveäharteinen sinihaalarinen mies.

  VastaaPoista
 17. Iines: "Paras apu minulla kyllä olisi liveasennus, joku leveäharteinen sinihaalarinen mies."

  Iines, laitoin sinulle sähköpostia.

  VastaaPoista
 18. Aiheeseen sopivasti tekniikka tänään tökkii kaikkialla. Pääsen lukemaan gmailini, mutta en pysty vastaamaan viesteihin, kirjoitettavaa kenttää ei aukene, ei tapahdu mitään, kun klikkaa "Vastaa" tai "Uusi viesti". Huomasin tämän jo aiemmin tänään. Vastaan siis myöhemmin, Johannes, mutta kiitän etukäteen ohjeistasi!

  VastaaPoista
 19. Minä luulen, että tiedon säilymistä on mietitty - ja taisi katsoa siitä dokumentinkin vuosia sitten.

  Voihan sitä kysyä Kansallisarkistolta, kuinka tärkeää ja säilytettävää tietoa aiotaan säilöä. Nykyään on käytössä ainakin mikrofilmit, ja dokumentteja on alettu myös siirtää digitaaliarkistoon. Vanhat asiakirjat säilytetään tietysti. Siitä en löytänyt tietoa, siirretäänkö uutta digitaalista tietoa enää paperille vai millä menetelmillä säilytys ja sen turvaaminen hoidetaan.

  Paperi ja muste ovat aivan yhtä herkkiä tuhoutumiselle kuin digitaalinen tietokin. Kiveen hakattukin tieto kuluu ja katoaa. Eihän vanhoista hautakivistäkään enää näe, mitä niissä on lukenut. Luulen kuitenkin että arkistoinnin asiantuntijat osaavat harkiten käyttää parasta mahdollista menetelmää.

  --

  Mitä tuohon tulee, että sinulla on samalla nimellä ja sähköpostilla kaksi eri profiilia (onko niissä eri salasanat? vai kuinka blogger tunnistaa, kumpaan kirjaudut?), niin vaikeus siirtää toisen alta toiseen voi johtua juuri tuosta samasta sähköpostista.

  Kokeile vaihtaa ensin toiseen profiilin eri sähköpostiosoite, ja sitten teet halutusta profiilista kutsun kirjoittamaan kaikkia hallitsemiasi blogeja tällä uudella sähköpostilla. Mutta tämä on taas näitä neuvoja, jotka olisi helpompi vain tulla ja tehdä toisen koneella kuin sanallisesti selittää, kuinka se tapahtuu.

  VastaaPoista
 20. Palaan noihin paperi contra tiedostojuttuihin huomenna, koska ne ovat kiinnostavia.

  Nyt huomaan vielä yhden teknisen häikän tässä läppäri polvella loikoillessani. Nimittäin tuo uusi Lukijat-gadget ei näytäkään kaikkia lukijoitani, vaan vanhimmat 4 puuttuvat enkä saa niitäkään nyt esiin. Eihän tämä palvele lukijoita, että osan kuvat eivät näy.

  Samoin on blogroll: Näytä kaikki -linkki ei avaudu ollenkaan, vaan vanhimmat blogipäivitykset jäävät avautumatta.

  Onkohan Bloggerissa häikkää vai tässä minun mokkulayhteydessäni? Oli miten oli, tekniikka saa nyt jäädä, minä painun lukemaan paperikirjaa.

  VastaaPoista
 21. Annikki: "Siitä en löytänyt tietoa, siirretäänkö uutta digitaalista tietoa enää paperille vai millä menetelmillä säilytys ja sen turvaaminen hoidetaan."

  Eivätköhän nuo pääosin siirretä nauhoille ja yleensä jopa tehdään nauhoista eri paikoissa säilytettävät kopiot ja käytännössä usein siitä datasta on kopioita eri levypalvelimillakin.

  Eli yleensä lukukopioiden lisäksi dataa aina säilytetään monessa eri paikassa monella eri tavalla.

  Ja tietenkin alkuperäiset dokumentitkin säilytetään.

  Annikki: "Paperi ja muste ovat aivan yhtä herkkiä tuhoutumiselle kuin digitaalinen tietokin."

  Itse asiassa paperikopiot ovat jopa herkempiä tuhoutumaan kuin esim. nauhat mikäli niitä ei säilytetä oikeissa olosuhteissa. Tosin nauhojen säilytyksessäkin on tiedettävä mitä tekee.

  Annikki: "Luulen kuitenkin että arkistoinnin asiantuntijat osaavat harkiten käyttää parasta mahdollista menetelmää."

  Aivan niin, arkistolaitoksessa, elokuva-arkistossa ja YLEllä osataan ne hommat, itsekin olen kysynyt heiltä neuvoa digitoidun matskun säilyttämisen suhteen.

  (BTW: Minulla on kotona niin järeä backupjärjestelmä etten vielä ole tavannut vastaavia kuin vain keskisuurissa ja sitä suuremmissa yrityksissä, tiedän kyllä sen olevan liioittelua, mutta minusta tuli paranoidi sen jälkeen kun tajusin että kaikki raha-asiamme ja iso osa elämääni on koneen uumenissa)

  VastaaPoista
 22. Piuhoihin sotkeutuneena, suorastaan hermot riekaleina uuden tekniikan kanssa. Pitää vaan ottaa iän ikuiset käyttöön. Vuodatuksessa on mullistettu serveriä, joten kaikenlaista kummallista voi tapahtua...
  meiltä on kadonnut sekä itselle että muille kirjoitettuja kommentteja...

  VastaaPoista
 23. Katselin noita profiileitasi vähän tarkemmin, niin sinulla on olemassa bloggerissa nyt ainakin kolme Iines-nimistä profiilia.
  Sitä en käsitä miksi niitä on kolme ja miten blogger pystyy identifioimaan ne, jos niissä kerta on kaikissa sama sähköpostiosoite?

  Miten kirjaudut sisään halutessasi postata joko tänne tai sitten kuvablogiin? Joku erohan niissä täytyy olla, että blogger tietää kumpaa tiliä haluat käyttää?

  VastaaPoista
 24. Mene Bloggerin hallintapaneeliin, jossa lukee esim. seuraavasti:

  Sedis Blog – Piilota – Näytä aina
  2,324 blogitekstiä, viimeisin julkaistu 5.1.2009

  Uusi teksti– Muokkaa tekstejä – Asetukset – Ulkoasu – Tarkastele blogia

  Sivun vasemmassa laidassa, kuvasi alla on teksti: Muokkaa profiilia. Klikkaudu siitä sisään.

  Saavut sivulle "Muokkaa käyttäjäprofiilia". Se ensimmäinen osio on nimeltään "Tietosuoja". Osion viimeinen valinta on "Valitse näytettävät blogit" Klikkaa valintaa.

  Pääset sivulle "Aseta näytettävät blogit". Rasti ruutuun niihin jotka haluat näytettävän. Jos kaikki eivät näy huomaa teksti valintojen alla: "Etkö näe haluamaasi blogia? Varmista, että olet lisännyt sen luetteloomme." Klikkaat siis kohtaa "lisännyt sen luetteloomme".

  Pääset sivulle jossa on miljoona ohjetta.

  Hyvä blogger. Ehkä joku toinen voi auttaa, kun minulta loppui etsimiseen varattu aika! Mutta ehkä nuo ohjeet ehtii lukea...

  VastaaPoista
 25. Sedis,

  juuri noin olen tehnyt, ja päässyt juuri tuohon kohtaan, johon sinäkin minut ohjasit, englanninkieliselle sivulle, jonka ohjeista en saa tolkkua. Tähän se on aina jäänyt.

  Tiinalle sen verran, että minulla on todella jokaiseen Bloggeriin luomaani blogiin eri tili, eri profiili, koska olen kirjoittanut näiden nykyisten blogien lisäksi aiemmin nykyisten blogien ykkösosia, siis vanhempia versioita, ja nämä nykyiset ovat siis kakkososia. Minulla on siis seuraavat blogit

  Ikkunaiines 1 (vuodelta 2006)
  Ikkunaiines 2 (tämä nykyinen)
  Iineksen kuvat 1 (v. 2005 - 2007)
  Iineksen kuvat 2 (nykyinen)
  Suomalainen kuvakirja (nykyinen, Wordpressissa)

  Vanhempien blogien lopetukset liittyvät Bloggerin blogipohjien ja rakenteiden muutokseen, eli vaihdoin, koska vanhat pohjat eivät taipuneet uusiin muutoksiin.

  Jokaisella blogilla on siis oma käyttäjätunnuksensa ja salasanansa, siis kaikilla eri. Vanhat blogit eivät ole listoilla, mutta niissä liikkuu edelleen väkeä Googlen kautta ja muutenkin.

  Näyttää varmaan monimutkaiselta, ja on ehkä parasta, että en koetakaan saada kaikkia blogeja saman tunnuksen alle, sillä saattaisin sumplia homman niin, etten pääse enää kirjautumaan kaikkiin blogeihin..

  Vai pitäisikö nyt perustaa uusi käyttäjätunnus ja tehdä kolmososat? Äh. Myönnän tumpelouteni.

  Vaan miten saan lukijagadgetin kaikki kuvat näkösälle? Tai blogrollin Näytä kaikki - napin toimimaan? Onkohan muilla tässä häikkää?

  VastaaPoista
 26. Viittaan aiempiin paperi - konetiedostorinnastuksiin

  Paperi ja muste ovat toki herkkiä tuhoutumaan nekin, mutta niillä on se etu, että niissä tieto ei muutu itsestään, kuten tietokoneen tiedostossa saattaa tapahtua - viittaan yksinkertaiseen esimerkkiin päreessäni.

  On myös niin, että paperitietojen siirtoa tehdään tavallaan moneen kertaan, monessa polvessa siirtämällä ja kirjoittamalla puhtaaksi jo arkistoitua tietoa tosiin paikkoihin, monissa paikoissa.

  Se tieto, joka jää tietokoneen uumeniin, usein unohtuu sinne. Emme me pääse salasanalla suljettuihin arkistoihin, vaan valtava määrä koneita hylätään ja kukaan ei pääse näihin arkistoihin käsiksi.

  Mikä määrä sukuhistoriaa, henkilöhistoriaa, yhteiskuntahistoriaa katoakaan sen myötä, että enää ei kirjoiteta kirjeitä, ei paperipäiväkirjoja, ei muistiinpanoja - vaan kaikki viedään tietokoneiden uumeniin.

  Kun koneet vielä vanhenevat muutamassa vuodessa, jää koneiden uumeniin väkisinkin unohtuneita tietoja, jotka tuhoutuvat tietokoneiden hautausmailla.

  Salasanat myös unohtuvat, ja sekin unohtuu, mitä kaikkea on kirjoitettu. Arvokasta ei siis aina ole vain virallinen tieto - jonka säilymiseen muttumattomana en siis täysin luota - vaan yhtä arvokasta on kenen tahansa kansalaisen tallentama tieto, josta valtaosa unohtuu ja hukkuu koneiden tulon myötä, koska jäljelle ei jää niitä kaipaamiani fyysisiä kappaleita. Sääliksi käy tulevaisuuden historiatutkijoita ja sukututkijoita ja muita vanhasta kiinnostuneita.

  Esimerkiksi jos minulle tapahtuisi nyt jotain, kukaan ei pääsisi käsiksi koneeni arkistoihin, joilla on valtava määrä kirjoituksiani ja kuviani. Tai vaikka pääsisi, ei varmaan viitsisi tonkia toisen konetta. Veikkaan, että koneluuskat hävitetään tai annetaan eteenpäin tietämättä, että jossain saattaa piillä vaikka mestariteoksen käsikirjoitus tai tietoja, joita ei ole muualla.

  Siis en halua teilata konetallennuksia, vaan lähinnä kiinnittää huomiota siihen tietomäärään, joka häviää tietokoneiden "ansiosta".

  VastaaPoista
 27. Älä nyt ainakaan enempää Blogger-profiileja luo. Nykyiset ongelmasihan johtuvat siitä, että olet alkujaan luonut useampia kuin yhden.

  Blogger luulee nyt, että on useita Iineksiä. Tietysti luulee, sillä olet luonut useita käyttäjätunnuksia nimellä Iines. Ei Blogger osaa automaattisesti yhdistää niitä toisiinsa, ei vaikka käyttäisit sanaa sähköpostiosoitetta.

  Kätevintä varmaan olisi, että lähettäisit itsellesi (siis yhdelle käyttäjätunnuksistasi/Iineksistä) kutsun tulla mukaan kirjoittamaan muitakin blogejasi.

  Tee siis näin: kirjaudu sisään vaikkapa Iineksen kuvat -Iineksenä. Valitse Asetukset, sitten Käyttöoikeudet, ja lähetä Ikkunaiines-Iinekselle kutsu tulla kirjoittamaan blogiasi. Sitten kirjaudu ulos ja mene ottamaan kutsu Ikkunaiines-Iineksenä vastaan. Sen jälkeen voit lisätä Iineksen kuvat -blogin näkymään Ikkunaiines-Iineksen profiilissa. Toista tarvittaessa muilla käyttäjätunnuksillasi.

  Lopputulos voi näyttää hieman hassulta, sillä saat kyllä siten profiiliisi näkyviin kaikki blogisi, mutta kohdassa "tiimin jäsenet" tulee lukemaan Iines ja Iines.

  VastaaPoista
 28. Anonyymi,

  kiitos! Tuo ohjeesi vaikuttaa selkeältä ja osaan noudattaa sitä. En vain nyt sitten halua, että tiimissä lukee Iiines ja Iines. Se herättäisi varmaan kummastusta kahdesta Iineksestä.

  Olkoon siis tilanne ennallaan, sillä tässä ei sinänsä ole mitään outoa. Onhan blogieni sivupalkeissa osoitteet näihin kaikkin blogeihini. Tiedän nyt vain, etten turhaan vaivaa päätäni asialla ja tee turhia kokeiluja.

  VastaaPoista
 29. Voihan sen toisen tiimin jäsenen poistaa!

  VastaaPoista
 30. Hmm, voiko? Kokeilen kunhan ehdin.

  Minä sekoan kohta tämän tekniikan kanssa, tosissani. Nyt on muita kurjempia fiboja.

  En ole tehnyt mitään muutoksia, ja silti tuosta lukijagadgetista tipahtaa aina yksi kuva pois, kun tulee uusi lukija. Vanhimmat viisi ovat nyt tippuneet kuvastosta pois!

  Samaten blogrollini Näytä kaikki -linkki ei ole kahteen päivään avautunut, eli kukaan ei ilmeisesti saa näkyviin koko listaani, jolla on pitkälle yli kolmekymmentä nimeä. Mikä voi estää linkin aukeamisen? Mikä voi haihduttaa lukijoiden häntäpään kuvat?

  VastaaPoista
 31. Tuota mä juuri yritin sanoa tuolla aikaisemmin, minkä anonyymi (ja sedis) tuossa yllä sanoo ilmeisesti hiukan selkeämmin.
  Mutta hyvä jos sait nyt juonesta kiinni. :)

  VastaaPoista
 32. Tiina, huomasin kyllä, että ohjeet olivat samat. Kiitos vielä kerran kaikille ohjeista. En kehtaa enää sanoa, että tuo kutsu ei onnistu, koska sähköpostiosoite ja nimi on sama. Kuvablogin iines kutsui ikkunan iineksen, molemmilla siis sama maili ja kutsumanimi, ja mitään ei tapahtunut. Mutta annetaan tämän nyt olla, kokeilen vielä oikein ajan kanssa asiaa. Suurempi huoli on tuo, että blogroll ei toimi, kun se näyttää vain 25.

  VastaaPoista
 33. Iines

  Yks juttu.

  Sinä OLET ylpeä. Vaikka muuta sanot.

  Minä 'aistin' sen - eivätkä minun aistini ole pettäneet minua kuin Sauli Niinistön kohdalla, jota luulin naiseksi ulkoministeriön pikkujoulun jatkobileissä 200?.

  Hänellä oli munat - käen - mutta munat kuitenkin.

  VastaaPoista
 34. RR,

  nyt erehdyt, mitä minäkin ihmettelen, sillä pidän ihmisarviointejasi hämmästyttävän tarkkoina. Juuri luin yhden arviointisi ja sanoit siinä juuri niin kuin minäkin asiasta ajattelen, tismalleen, mutta en rohjennut pukea sanoiksi. - Siksipä siis yllätyn tuosta ylpeäksi määrittelystäsi jopa niin, että saatan pohtia ylpeyden käsitettä päreessäni myöhemmin. Minähän häpeän, tai olen hävennyt varjoanikin. Miten sellainen ihminen voi olla ylpeä?

  VastaaPoista
 35. Rauno Rasanen sanoi...

  Inkku

  Ihminen joka häpeää on sisimmältään ylpeä. Sillä - vain ylpeä voi kokea häpeää - eikö?

  No - ei tää nyt ihan noin mene, mutta kristillisen etiikan puitteissa kyllä.

  Mieti sitä toista etiikkaa. Se on läsnä meissä kuitenkin jatkuvasti.

  7. tammikuuta 2009 23:03

  ***************************************

  (Muokkasin viestin, poistin yhden sanan, merkityksen kannalta mitätön

  - iines)

  VastaaPoista
 36. "Paras apu minulla kyllä olisi liveasennus, joku leveäharteinen sinihaalarinen mies."

  Voin minä haalarit ostaa jos maksat 50 % (voi vähentää verotuksessa). Tekniikasta en sen kummemmin tiedä, jollei ole pakko, mutta on mulla kiinteät pakarat. Enkä pätkääkään epäile etteikö yhessä saataisi piuhat minne pittääkin. Ja sit, a vot, töpseli "seinään"... Kuvvaa kulkee silimien läpi kovvoo, mennee koko männyt muaailma.

  Takuulla, on sanoneet muutkin.

  VastaaPoista
 37. Kyl toi Mikis on sit kova jätkä. Ihan mulki pettää pokka.

  Ja sinä - Iines - älä nyt saatana ihan kenelle tahansa abcd-miehelle rupia.

  Mie en tykkää jos mun nainen on ollut yli 100 miehen kanssa.

  Paitsi Mummo, jolle kaiken anteeksi annan. Koska se ei ole ollu sitä tunteella vaan 'tekniikallalla'.

  VastaaPoista
 38. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 39. Don't mïnd the allative. - - I don't mind.

  VastaaPoista
 40. Aivankuin keväisellä hiekkatien 'routakohdalla' pulpahtaa täälläkin pinnan alta 'Kalervo Palsan' ja 'Mimosa Palen' maailmat – kelirikoksi. Sovittamattomaksi ristiriidaksi.

  VastaaPoista
 41. Jassoo. Mitähän miehet tekivät ennen pullon kanssa? Ennen kuin oli nettiä?

  VastaaPoista
 42. Pelattiin PeukkuAasia. Ja katteltiin toisiamme. (Tai jos oltiin yksin niin katteltiin meneekö kukaan ikkunan ohi. Ei mennyt.) Välillä syätiin näkkileipää. Päällä saatto olla hampparinmakkaraa - jos oli.
  Ja sit taas ryypättiin.

  VastaaPoista
 43. Arvasin, että katsoitte ikkunasta ulos! Eikä sieltä tieltä kukaan tullut. Silloinkaan. Snif. Mutta onneksi oli hampparimakkaraa.

  VastaaPoista
 44. Iines, Iines !

  Sinua luetaan, koska Sinulla on kivasti ilmaistua asiaa. Ainakin minä luen siksi. (Vaikka aika monta kertaa olen samaa mieltä kuin Sinä.)

  VastaaPoista
 45. Iines

  Miä näin kymiläis-kotkalaisena sanon sinull, että olis kyl kiva kävellä kanssas jossain huuruisessa metsässä ja nauraa yhdessä yhteisille hassuille jutuillemme.

  Sinuss on kivast sitä niin sanottuu äidillisyyttä. Semmosthan raavas (joskin vähän 'elähtänyt') mies kaipaa - - jos mitä niin sitä.

  VastaaPoista
 46. Tuosta Bloggerin profiilisivusta vielä. Kun ylläpidin kahta blogia Bloggerissa niin molemmat blogieni nimet näkyivät profiilisivulla. Olen vienyt ne niin, että hallintapaneelin kautta klikkaan kohtaa Muokkaa profiilia, olen laittanut rastin kohtaan Jaa profiili ja sitten klikannut auki kohdan Näytä omat blogit. Blogger on antanut blogieni listan, josta olen valinnut kaksi blogia (kolmas oli koeblogi). Jos sun blogisi eivät tule tuossa kohdassa näkyviin, niin sitten en osaa auttaa.

  VastaaPoista
 47. Iinuska, kiitos neuvosta.

  Tuossa käy siis juuri niin kuin arvelet: listassa on vain yksi blogi, ikkunaiines. Tästä kun menee eteenpäin, joutuu Bloggerin englanninkielisille sivuille, joita olen koettanut sisäistää, mutta en saa tolkkua, mitä pitäisi tehdä saadakseen kaikki Bloggerin blogit näkymään listassa. Olen luopunut toivosta saada ne saman katon alle.

  Luulen, että homma kävisi, kuten Annikki ylempänä sanoi, helpostikin niin, että joku tekisi paikan päällä suitsait sukkelaan. Vähän hankala tilanne anonyymin blogin pitäjälle, kun ei viitsi kutsua tytärtäkään avuksi tähän työhön, vaikkei tässä salattavaa ole ja hän kyllä tietää blogeistani.

  VastaaPoista