12.2.2011

Tuomio 6: Nenänleikkaajat

Tänään seuraa tuomioista ankarin. Tuomitaan Bibi Aishan nenänleikkaajamies, ja se hirvittävä kulttuurinen ja uskonnollinen traditio, jonka sallii naisten silpomisen. Tuomitaan myös länsimainen yhteiskunta, joka ei eväänsä väräytä, vaan hoitaa tapahtumain rekisteröijän virkaa. Minä voisin käydä leikkaamassa nenänleikkaajien kädet, jos minulla olisi valta. Eivät pääsisi ainakaan äänestämään eivätkä kääntämään pyhän kirjan sivuja.

Bibi Aishan syntihän oli se, että hän oli paennut väkivaltaista aviomiestään lapsuudenkotiinsa. Tämä riivattu tulikin perässä talebanjoukon kanssa, salaa pimeän yön turvin vaatimaan hänelle rangaistusta. Lanko piteli Aishasta kiinni, kun aviomies leikkasi häneltä korvat ja nenän.


En ole varma, mikä Suomessa on enin rangaistus ja mistä teosta se mahdollisesti on langetettu. Kenties se on Nikita Fouganthine-Valjakkalan istuma 20 vuoden kakku, joka tuli kolmen ihmisen murhasta. Tähän rinnastettuna nenänleikkaus tuntuu tietenkin pieneltä pahalta, sillä ainahan uusia neniä saa. Jos kuitenkin tällainen teko on Afganistanissa sallittu, tai ei ainakaan rangaistuksen piirissä, asia saa isot mittasuhteet. Kyse on kokonaisesta kulttuurisesta vääristymästä, joka on isompi asia kuin Valjakkalan tekemät kolme murhaa. Annettakoon nenänleikkaajille siis pitemmittä puheitta vähintään 20 vuoden vankilatuomio, jotta he eivät pääse vaikuttamaan poikiensa kasvatukseen tuhoisine kulttuureineen.

On varmaan hyvä asia, että Yhdysvallat ei vetäisi joukkojaan Afganistanista, sillä joku humaani ja länsimainen isäntä siellä tarvitaan. Noin hirveitä tekoja ei eläinkään tee, että raatelee alistamishalussaan puolisonsa ja jatkaa elämäänsä kuin ei mitään. Miten ylipäänsä ihmiskunta sallii maapallolla tuommoiset hirvittävyydet, ja samaan aikaan tekopyhäilee holokaustin ja jonkun kansalaissodan aikaisia tapahtumia? Koko ajan silmiemme edessä ihmisiä revitään kappaleiksi, lapsia surmataan ja naisia raiskataan. Me vaan elämme hyvinvoinnissa kuin viimeistä päivää, olemme muka suvaitsevia jakelemalla almuja romaniankerjäläisille ja päivittelemällä omaa pikkuista hiilijalanjälkeämme.

Otamme avosylin maahamme uusia tulijoita, joilta ei perään kysellä, millaisia inhimillisiä arvoja he ajavat, miten he naisiaan ja tyttöjään kohtelevat? Tämä on asia, joka voisi mielestäni olla kynnyskysymys maahantulolle. Miksi pitää suojella sellaisen henkeä, joka itse ei suojele edes oman perheensä naisten henkeä ja ruumiillista koskemattomuutta?

(Juliste Wieslaw Valkuski)

46 kommenttia:

 1. Rikollisten ruumiinosien amputoinnista luovuttiin länsimaissa pääosin 1700-luvun aikana. Sen jälkeen rangaistukseksi katsottiin parhaiten sopivan se, että eristettiin ihminen tarkkailun alaisuuteen ja rangaistiin hänen sieluaan.

  Aikaisemmin ajateltiin, että rankaisemalla hänen ruumistaan voitaisi saavuttaa jonkin asteinen tasavertaisuuden tila.

  Mitä tulee sitten itse vaimonsasilpojaan, ajattelisin niin, että kyseessä on teko , joka nähdään joko kulttuurinsa tuotteena, taikka sitten rikoksena. Ja jätämme asian siihen.

  Kolmantena vaihtoehtona on tiettysti se, että me toisen moraalikoodiston jäsenet tartumme asiaan ja kaikinpuolin pyrimme antamaan asialle paremman tilan.

  Olen ehkä jostain kuullut, että mahdollisesti nenäimplantti on tehty ?

  Henkilökohtaisesti näen tähän tapaukseen suhtautumisessa paljon samaan kuin lähetyssaarnaamisessa ja länsimaisen teknologian pakkoviennissä. Ne molemmat asiat jonkin verran minua kiinnostavat, tämä silpomisjuttu ei juurikaan.
  Olen tullut kyyniseksi.

  Kamala paikka, totta kai. Kuten Hietanen sanoo Tuntemattomassa mukaellen; jotkut kulttuurit ovat kamalia ja pelkkää pahantekoa täynnä.

  Mutta miksi sen pitäisi minua liikuttaa. Kun en vahingoita omaa vaimoani, enkä hakkaa ketään maahanmuuttajaa kadulla, voidaanko minua mielipiteistäni rangaista. Onko minun pakko olla täynnä hyvää sydäntä ja myötäelämistä.

  Pahoittelen aamuni ankeita sanoja. Päätin tänään kulkea pitkin sivupalkin blogirollia ja käyttää kaikkia teitä hyväkseni ja puhua arkiajattelun moskat pois sielustani.

  Töissä joutuu harrastamaan virallista totuutta.

  VastaaPoista
 2. Miksi pitää suojella sellaisen henkeä, joka itse ei suojele edes oman perheensä naisten henkeä ja ruumiillista koskemattomuutta?

  Kaikkia naisrauhan vastustajia tulee rangaista ikään, säätyyn ja sukupuoleen katsomatta. Suomalaista tasa-arvoa tulee helliten vaalia!

  VastaaPoista
 3. Iines, uudessa uljaassa Punaviherlandiassa sinut ja kaltaisesi pannaan uudelleenkasvatusleirille.

  Nenänleikkaaja teki ymmärrettävän tekonsa siksi, että me suomalaiset pelkäämme erivärisiä ihmisiä.

  Eläköön monikulttuurisuus!

  VastaaPoista
 4. Tillman,

  rikollisten ruumiinosien amputoinnilla ei liene tämän tapauksen kanssa mitään tekemistä, sillä nainen ei ollut rikollinen - tuskin Afganistaninkaan lakien mukaan. Kyseessä on yksinkertaisesti heikomman alistaminen, jolle ei milloinkaan saa tulla kyyniseksi!

  On kovin suosittua selitää tyttöjen varhaisnaimiset ja vaimojen nenänleikkuut ja häpyjen kiinniompelut ja erilaiset hiertävät siveysvyöt kulttuuriseksi tuotteeksi. Näinhän asiaa ei tarvitse sen koommin ajatella.

  Haluaisin päästä afgaanimiehen pään sisään katsomaan, paljonko sieltä pitää raaputtaa itsepetosta pois, että alta paljastuu tunteva ihminen. Kyllä se siellä on, sillä eivät kaikki afgaanimiehet silvo vaimojaan ja kunniamurhaa tyttäriään. Kyseessä ei siis voi olla vain kulttuurinen tapa, koska enemmistö ei sitä noudata.

  Tillman, harvoin puhun yksittäistapauksesta, yhdestä nenän leikkuusta. Haluan kaivaa sieltä takaa vähän suurempia linjoja, ja se ei onnistu, jos ajatellaan, että pirujakos tämä minua kiinnostaa, tämä on vain kulttuurinen tapa. Piste ja aamen. Kulttuurinen tapa se ihmisen uskontokin alkujaan on, jos mennään uskonnonsyntyteorioihin. Vasta myöhemmin nämä kultturiset tavat on nimetty uskonnoiksi. Ne limittyvät yhä edelleen.

  Itse en voi välttyä ajattelulta, että olen globaali ihminen yhteisellä maapallolla, ja kaikki valtioiden väliset rajat ovat ihmisen aikaansaamia, eivät itsestäänselvyyksiä. Missä kohtaa heikkojen polkemista ja raakuuksia, siellä on tehtävää. En osaa mitenkään asettaa afgaaninaista lokeroon "kulttuurinen tapa - ö-mappi".

  VastaaPoista
 5. Tapsa ennustaa oikein. Viisitoista vuotta punavihreää leiriä sille, joka arvostelee nykyistä maahanmuuttoa. Toivottavasti saat, Iines, ottaa läppärin mukaan sinne erämaahan.

  VastaaPoista
 6. Pumpernikkeli ei nyt ymmärrä, missä mennään.

  Naisrauhalla ei ole tämän nenänleikkuun kanssa mitään tekemistä, sillä kyseessähän ei ollut seksuaalinen teko.

  VastaaPoista
 7. Jaa että Punaviherlandian uudelleenkoulutusleirille.

  Kun kasvoimme vissiin erillemme lopullisesti, tai en tiedä. Minulle ei taida löytyä puoluetta, joten jospa etsin vain hyvää ehdokasta, ihmistä joka puhuu tasa-arvoisen ihmisyyden puolesta, mutta ei puhu erikseen naisista eikä miehistä. Hei nyt tiedän, kannatan Ihmisten puoluetta!

  VastaaPoista
 8. Näyttää ilmeiseltä että Yleisradion nenäpäivätulee lopettaa, Rimmisen kirjan nimi on muutettava.

  Usa ei kuitenkaan, muistaakseni, lähtenyt alkuperäisesti Afganistaniin nenäpäiviä poistamaan, tarkoitusperät olivat toiset.

  Kansainväliset tietotoimistot ovat aika vähän välittäneet kuvia operaation aloittaneista, kymmenestä kilometristä suoritetuista massiiviipommituksista ja niiden seurauksista.

  Paikalta kantautuneiden uutisten mukaan Usa suosii myös siviilien kohdalla täsmäratkaisuja, etteivät turhaan käy nenäkkäiksi.

  VastaaPoista
 9. En minäkään usko USA:n hyviin tarkoituksiin Afganistanissa, mutta jos Usa lähtee, kuka sinne jää?

  En ole seurannut konfliktia juuri ollenkaan, joten olen huono sanomaan mitään poliittista asiasta. Itse asiassa en tarkoin tiedä, mikä on kunkin intressi siellä. Esimerkiksi Suomen?

  VastaaPoista
 10. Suomen osallisuus lienee sellaista ulkoparlamentaarista natojäsenyyttä.

  Ollaan niinku ei oltaiskaan.

  VastaaPoista
 11. " Minä voisin käydä leikkaamassa nenänleikkaajien kädet...."

  Kommenttini olikin tarkoitettu sinulle, ei afganistanilaisen oikeusjärjestelmän ohjaukseksi.

  Leikkaajien ajatuksiin on tarpeetonta päästä.. mehän tiedämme ne jo erilaisiksi, kauhistuttaviksi ja oman koodistomme vastaisiksi. Ei sieltä mitää kovin kummallista löydy. Sieltä löytyy mies, jonka isä on jotain opettanut ja jonka kaverit vahvistavat, että näin on...

  Totta kai minä itken sisimmässäni kauniin naisen puolesta. Silvotuksi tullut on nimittäin minusta hyvin kaunis nainen.

  Onkohan siellä silvottu myös rumia naisia... Vai olemmeko valinneet kauhumme kohteeksi sellaisen, jossa kontrasti on kaikkein suurin. ?

  Siinä olet ehdotttoman oikeassa, että nämä jutut on sangen myöhää pistetty islamin piikkiin. Se on vain niin sovelias syyllinen näinä aikoina.

  Tärkeintä olisi opettaa naiset lukemaan. Sitä kautta nousisivat mahdollisuudet ihmisarvoiseen elämään. Sitä kautta syntyvyys laskisi ja sitä kautta voitaisi ehkä torjua tätä nuorten miesten epätoivoista hegemonian menettämisen pelkoa.

  Mutta jos emme kykyne ohjaamaan heitä siellä kaukana kotimaissaan, miten kykenisimme ohjaamaan heitä Raunistulassa, Raisiossa ja raumalla ?

  kaikkeen on tietenkin yksinkertainen ja helppo ratkaisu. Me olemme itse kusipäivä, jotka olemme riistäneet noita muita kulttuureita noin 500 vuotta täysillä.

  Nyt on sitten maksun aika ja me saamme jonkin helkkarin karman lain perusteelle kärsiä tästä nyt sitten henkisesti ja taloudellisesti kolmanteen ja neljänteen sukupolveen asti.

  Pahoittelen Iines... iltapäivällä. kahvin aikaan ehkä tämä kaikki mössö on valunut minusta ulos..

  Osaan minä ehkä vielä keskustelalkin. Piti vain kokeilla, mihin tämä päättömänä mellastaminen johtaa. Oikeastaan olen utelias sen suhteen kuinka sinä ahdistat minut mielipiteineni nurkkaan.

  Liikkumavarani on kaventumassa kovaa vauhtia, huomaan

  VastaaPoista
 12. Ohhoo

  Tulipa lyöntivirheitä. Hirveä sanomisen tarve näköjään...

  Arvaamalla varmaankin onnistuu kuitenkin sanoman aukaisu

  VastaaPoista
 13. Tuollaisilla hirviömäisillä teoilla ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa, väitetään sitten mitä hyvänsä.

  VastaaPoista
 14. "On varmaan hyvä asia, että Yhdysvallat ei vetäisi joukkojaan Afganistanista, sillä joku humaani ja länsimainen isäntä siellä tarvitaan."


  Ennen kuin lähdemme katkomaan nenänleikkaajien käsiä on syytä muistaa, että nenäkuva oli laskelmoitua amerikkalaista propagandaa. Kun se ensi kerran julkaistiin Time-lehden kannessa oli mukana teksti: "Tämän vuoksi olemme Afganistanissa."

  Jos Telebaneilla olisi samanlainen lehti käytössään he olisivat voineet panna kanteen amerikkalauisen pommin silpoman kauniin nelivuotiaan lapsen, jolta sirpaleet veivät kasvojen toisen puolen, molemmat jalat ja toisen käden. Siihen voisi laittaa tekstin "Tämänkö takia olemme Afganistanissa." Olen nähnt muualla tällaisen kuvan.

  Amerikkalaiset ja suomalaiset eivät toki ole Afganistanissa suojelemassa kauniita naisia nenänleikkaajilta vaan turvatakseen amerikkalaisten sammumattoman öljyn ja mineraalien tarpeen.

  Nenättömän naisen kuva vaikuttaa suoraan tunteisiin, kuten oli laskettukin. Se antaa amerikkalaisille oikeuden olla taas muutaman vuoden paikalla. Kun kuvan vaikutus lakkaa, hommataan uusi. Joku lahjottu rosvoprukka toimittaa Timen tilauksesta valokuvaajan studioon vaikkapa naisen, jolta on... no olkoon.

  Siihen aikaan kun venäläiset sotivat Afganistanissa USA rahoitti talebaneja. Siinä touhussa ei paljon joudettu neniä laskemaan. Eipä myöskään vaadittu Afganistaniin demokratiaa. Jokainen rosvopäällikkö, joka lupasi taistella venäläisiä vastaan sai niin paljon rahaa ja aseita kuin halusi.

  VastaaPoista
 15. Jos jotakuta kiinnostaa nenättömän naisen nykytila, tietoa löytyy MTV:n uutispalstoilta. Suora osoite:
  http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2011/02/1272565/mita-kuuluu-raaassa-lehtikuvassa-esiintyneelle-naiselle

  Muistin väärin Timen kansitekstin. Se kuului: "Mitä tapahtuu, jos jätämme Afganistanin."

  VastaaPoista
 16. Hei Tillman,

  en minä halua ahdistaa ketään nurkkaan, etenkin kun minulla on kauhean vähän mielipiteitä, ajatuksentynkiä vain sitä enemmän. Mieluummin hakisin yhtäläisyyksiä väliltämme, ja ainoastaan lausun kummastukseni, jos jokin minua ihmetyttää.

  Se minua siis vähän kummastuttaa, että otat puheeksi kauniin naisen - samoin taisi van V tehdä. En osaa ajatella asiaa siltä kannalta ja on vaikea kuvitella, että kauneus tekisi asian toiseksi. Kaikillahan elämä on, kaikille ehjät kasvot ovat tärkeät. Ei kauneus ole tässä se pointti.

  Eikö tämän tapahtuman pointti ole se, että lähin ihminen hyökkää toistuvasti päälle ja tekee enemmän kuin pahaa, eikä anna sinun mennä pois nyrkkiensä ja veitsensä tai miekkansa ulottuvilta? Mihin silloin voi enää koskaan luottaa? Mitä väliä kauneudella silloin on, kun elämältä putoaa pohja pois ja peruspilarit murtuvat, mieli todennäköisesti särkyy?

  Tuossa olen samaa mieltä, että ihmisiä pitää kouluttaa ja opettaa sukupuoleen katsomatta. On vaan toinen asia saada tytöt koulunpenkille.

  Köyhissä maissahan tyttöjä ei päästetä kouluun yhtä usein kuin poikia, ja Afganistanissa tilanne ei liene kovin valoisa - en tunne tilastotietoa täältä. Esimerkiksi jossain Burkina Fasossa kouluikäisistä tytöistä vain joka toinen pääsee kouluun, ja vaikkapa Nigerissä 62 prosenttia 15–19-vuotiaista tytöistä on jo naimisissa; Guineassa, Mosambikissa ja Sierra Leonessa aviossa on joka toinen. Jotkut tytöistä naitetaan jopa alle 10-vuotiaina. Raskaus tai siihen liittyvät komplikaatiot on 15–19-vuotaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy.

  Minä en usko karman lakiin, enkä jumalan kostoon. Vikaa meissä suomalaisissakin on, ja länsimaatkin osaavat sortaa ja sotia, mutta me emme leikkaa naisiltamme neniä emmekä korvia emmekä heitä happoa heidän kasvoilleen emmekä naita kymmenvuotiaita tyttöjämme. Suomalainen käy yleensä tasaväkisen tai itseään isomman kimppuun, on aina käynyt, ja se on hieno asia ettei potki heikompiaan.

  VastaaPoista
 17. van V,

  minäkin luin kuvan vastaanotosta. Sitä pidettiin tosiaan amerikkalaisena propagandana ja peitetarinana, kun oikeasti halutaan turvata vain öljynsaanti, siis aineelliset edut.

  Tästä öljyasiasta en sano mitään, koska en tunne tätä politiikkaa. On vain niin, että jos yksi propagoi, propagoi luultavasti toinenkin puoli. Pitäydyn siis vain tässä nenänleikkaajien asiassa.

  Ei tuon kuvan propagandistinenkaan käyttö Time-lehden kannessa silti muuta asiaa, josta nyt puhun ja jota olen tuomitsemassa. Teko on yhtä kammottava, nenä on leikattu, samoin korvalehdet. Implantit eivät taida koskaan korvata aitoja ruumiinosia.

  Sitä paitsi kuva valittiin Vuoden lehtikuvaksi arvostetussa World Press Photo of the Year -kilpailussa, joten tämä nyt ainakaan ei ole enää propagandaa vaan taidetta ja journalistiikkaa.

  Ja vielä, van V, hyvän kuvan yksi kriteeri on se, että se vetoaa myös tunteisiin. Jos tunteisiin vetoaminen tuomitaan, niin meidän pitää ensiksi tuomita mainokset.

  VastaaPoista
 18. Iines kiltti!


  Sudanissa, Saudi-Arabiassa, Iranissa, Irakissa, P-Koreassa... missä tahansa päin maailmaa tapahtuu aivan hirvittäviä juttuja. Sekä eilen, tänään että huomenna. Me emme mahda sille mitään. (Täällä Skandinaviassa kai pahinta olisi jos joku lyö lommun sun farmariVolvosi kylkeen?) Jossain Sudanissa - joka onneksi ei meitä kiinnosta - ihmisiä kidutetaan hengiltä äärimmäisen tuskallisin tavoin. Ilman, että heistä otetaan propagandavalokuvia edes.

  Näin on, sorry, Iines. Tai valtiomiesmäisesti sanottuna: so wath?  so wath? sanoi Lipponen.

  VastaaPoista
 19. Voi anonyymi,

  kyllä minä sen tiedän, mutta kun tässä on nyt kyseessä Tuomiosarja, jossa tuomitaan päivittän viikon ajan yksi lehdistä löytynyt juttu.

  Nyt oli päivän lehdistä minulle läheisin tuo Vuoden lehtikuvan valinta. Siispä valitsin sen esittämän asian.

  Tämä tausta pitää nyt ymmärtää. En voi mitenkään valita tähän koko maailman kauheuksia, kun kontekstina on päivän lehdet. Minun on puhuttava siitä yhdestä asiasta, mutta mikään ei tietenkään estä keskustelua laajenemasta, jos vaan joku asian esittää.

  VastaaPoista
 20. Täällä Skandinaviassa kai pahinta olisi jos joku lyö lommun sun farmariVolvosi kylkeen?

  En saata enkä voi, pakko kysyä:
  Säkki päässä ja tynnyrin sisällä?

  VastaaPoista
 21. Minä lommotan itse autoni kupeet, yleensä parkkipaikan läheisyydessä. Oikeassa kupeessa on lommo, pienehkö, mutta selvästi silminhavaittava, tullut autokatospaikkani pilarista. Se vain tuli.

  Toisen kerran kiitäessäni katuparkkiin sivalsin kurvatessani jonkun auton etupuskuria vähän irti. Vain vähän. Maksoin suosiolla.

  VastaaPoista
 22. " ... En saata enkä voi, pakko kysyä:
  Säkki päässä ja tynnyrin sisällä? ...

  Nyt taas minun on pakko kysyä Rikulta (jota arvostan suunnattomasti vaikka hänellä onkin äärimmäisen kriminaali pärstävärkki), että mitä tarkoitat?

  Kerran olin sellaisen tynnyrin sisällä (kun olin töissä asvalttifirmalla) jossa piti koko ajan lapioida filleriä. Aina kun sai satsin lapioitua niin toisesta rööristä tuli lisää. Saatana että se alko vituttaa. Samalla tunsin ns. sukellusveneklautstrofobiaa, ainakin omasta mielestäni. Niinpä kömmin sieltä säiliöstä ihmisten ilmoille, verin pari norttia, ja sitten hain OY Lemminkäiseltä lopputilin.

  VastaaPoista
 23. Ehkä se oli hieman äkkiväärästi sanottu. Hyvin meillä asiat ovat verrattuna kehitysmaihin.

  Joillain saattaa silti täälläkin olla volvon lommoja suurempia murheita.

  VastaaPoista
 24. Se on totta! En halua vähätellä.

  VastaaPoista
 25. Ihmisillä yleensä on ongelmia, asuvat he missä tahansa, tämä on tietysti totta. Tarkoitin tuolla edellisellä kommentillani ainoastaan sitä että Suomessa - onneksi - ei tarvitse kokea valtiovallan taholta painostusta. Ei missään määrin! Jos joku näin kokee niin hän on joltain toiselta planeetalta kotoisin, ei Tellukselta.

  VastaaPoista
 26. Haluan sanoa tämän täälläkin. Vaikka ei tämä tänne kuulu.

  Annikille muuten terveisiä. Terävä ja nätti neitsyt. Jos olisin n. 60 vuotta nuorempi, ja hän pari vuotta vanhempi, kosisin oitis. Eikä sen väliä että saisin rukkaset, panisin ne saunan naulaan.

  Haluan silti olla anonyymi: minua ei kiinnosta kuka minä olen. Miksi sitten muitten siitä pitäisi?

  Kirjoitustyylini täällä on täysin opeteltua, tämä 1/2naivismi, ja nämä välimerkkien käyttö plus sitaatti- ja sulkumerkit, Ps., ja muu. Oikeasti kirjoitan, jos minulla on asiaa, uuvuttavaa virkamiesproosaa.

  Ps. Aikanaan kun jätkien (van Vaari, Tapsa ja Rauno Ärisevä R) kirjoiteltiin satuja, niin kokeilin äidinkieltäni tällä tavalla: MAD, liber studiosus, sepsetti macaronista säkettä ikikulta Dulcinealle loisien lunkaalta: "O no mato poesias. Zigzag likautti omistaan bidetille haihatellen lesekylpyä perälakolle (Afterfurche). Kesittyään homompiin asumiin loveen semisi takkuisasti: "Quousque tandem, Signal, hampuun hoppu?" Äimästynyt kun piilostelisi itseään Spiritus, hempukka nyhte puuhkaan kivamaan: "Et tu Uriel, alea, Signal singsing." Tämästäkin vähäten impot. Uriel Mad kompromesoi itseään pääpahkaan Plutolle joiuen tylttä lagunia atmosfäärin matala panoalkueille: "Elimeni (Life), latentti aspermie puuttaa ompileikin hangoil-l-een. Nykkylään kyntäleet mykiöni märkii (Abszedieren). Kharon kumina, kepyet kullat haimalle.." Tympeään kuroutuen hotkaisi, manalaan mutkahti äkkivääräin. de Porto Mayon Kaijalla huorat huokui kuohi lasta kaulatellen: "Don Juannita, kastiemme kallis kisa, siitos homistettujen vuohistuppojen kiimasta."

  Tämän väsääminen ei ihmeitä vaadi. Pitää olla vain joku ruuvi löysällä, lähinnä päässä.

  12. helmikuuta 2011 20.15

  VastaaPoista
 27. Iines....

  Sikäli tämä kaikki on ollut tänään hyödyllistä, sillä olen todella pohtinut meidän rooliamme siellä jossain.

  Raadollista taitaa olla se, että monet upseerit, aliupseerit ja miehistön jäsenetkin ovat sitä mieltä, että homma on hyödyllistä, koska niin voidaan saada ilmaista tehokasta koulutusta, miten toimitaan kun vastaan ammutaan kovilla.

  Minä vierastan näitä vieraita kulttuureita. Niiden tapa käsitellä asioita on pöyristyttävä. Minä joudun kuitenkin koko ajan yliopistossa opiskelemaan asioita joissa kulttuurirelativismilla on keskeinen osa.

  Tentissä minun tulee ymmärtää marginaalien toimia, samoin kuin muiden kulttuurien toimia heidän omista lähtökohdistaan lähtien.

  Yliopistot, ja varsinkin opintojen tenttikirjat ovat täynnä tämän suuntaisia toiveita ja haluaja.

  Jos siis ruotsalaiset syövät hapansilakkaa.... se on niiden asia. Knhan syövät silloin kun tuulee idästä.

  Minä en ole samaa mieltä. Kerran hapansilakkaa maistaneena olen sitä mieltä, että ovat omituisia.

  Pidän nenän silpovaa sulhasmiestäkin omituisena. Otan kuitenkin huomioon sen, että joku enomies on jo saatu kiinni ja silpojaa ja sen veljeä etsitään.

  Se siis ei ole tavallista ja jokapäiväistä afganistanissa. Se on jonkun kusipään tekemä juttu.

  Jokelassakin oli liikkeellä joku kusipää. Kauhajoellakin oli.

  Viikottain Suomessa ajetaan hirvikiväärillä joku perhe hankeen. Ja aikatavalla niitä vuoden mittaan on tapauksia, joissa isäntä niittaa ensi emännän ja sitten itsensä perään.

  Tahdon vain sanoa, että kunnioitan hyvää kirjoitustyyliäsi, kunnioitan kykyäsi tuoda esille hyviä keksutelunaiheita ja todisteena olkoon se, että minäkin innostuin mukaan.

  Tahdoin sanoa, että tuo silpominen on kauheaa.

  Mutta samalla korostan, että mustasukkaisuus murhia piisaa meilläkin kovasti.

  Kumpi on sitten pahempi, silpoa toinen raajarikoksi, vai ampua kuoliaaksi ?

  Sanoisin, että silpominen on pahempaa. Siinä tekijä haluaa kärsimyksen jatkuvan. Tappajakin tietenkin haluaa varmistaa sen, että kukaan muukaan ei saa tätä naista. Silpoja yrittää päästä samaan lopputulokseen, mutta haluaa yhdistää siihen elinikäisen nöyryytyksen.

  Silpoja on Foucaultin tarkkailija, joka suljetun kyläyhteisön piirissä voi jatkuvasti tarkkailla uhriaan, rangaistua,ja samalla osoittaa toisille valtaansa.

  Hänen loputon valtansa on sinetöity korvamerkillä ja silpomisella.

  VastaaPoista
 28. "Ja vielä, van V, hyvän kuvan yksi kriteeri on se, että se vetoaa myös tunteisiin. Jos tunteisiin vetoaminen tuomitaan, niin meidän pitää ensiksi tuomita mainokset."

  Enhän minä tuominnut, kaukana siitä. Tarkoitin vain, että propagandistinen kuva vetoaa tunteisiin niin rajusti ja suoraan, että alkuperäinen syyllinen hämärtyy. Sinäkään, fiksu ihminen, et pystynyt lähestymään kuvaa tapasi mukaan "vinosti" vaan suoraan, itse leikkelijän tuomiten.
  Kyseessä on kuitenkin joku (meidän mielestämme) harhaanjohdettu, lukutaidoton turbaanipää, jota koko suku patisti tekemään tämän kulttuuriteon. Käyväthän meilläkin jotkut kirkossa, ettei äidille tai mummulle tulisi paha mieli!

  "Se minua siis vähän kummastuttaa, että otat puheeksi kauniin naisen - samoin taisi van V tehdä."

  Totta munassa propagandakuvaan tarvitaan kaunis nainen tai lapsi. Nenätön kuusikymppinen susiruma mummeli saa lukijalta korkeintaan ohimenevän hymähdyksen. Usko pois, USA:n propagandamiehet ja naiset ovat huimasti edellä meitä vaikutustaidoissa.

  "Suomalainen käy yleensä tasaväkisen tai itseään isomman kimppuun, on aina käynyt, ja se on hieno asia ettei potki heikompiaan."

  Hauska huomata, että olet vihdoin huomannut tämän. Viimeksi taisit kertoilla, että jos (iso ja riski)suomalaismies näkee väärin avatun voipaketin pöydällä hän pieksee (pienen ja heikon)akkansa oitis sairaalakuntoon. Myös niistä väkvaltatilastoista taidettiin vääntää taannoin kättä.

  Kyllä suomalainen saattaa käydä pienempänsä kimppuun (puhun nyt miehistä), mutta sitä ei katsota hyvällä ja pienemmän hakkaaja voi saada illan pimetessä itse pesäpallomailasta. Pohjanmaalla ainakin. Yleinen tappelukulttuuri kulkee siis juuri kuten Iines sanoo.
  Ja näkeehän tuon kulttuurin sodistakin: emme ole koskaan hyökänneet Viroon, mutta Venäjälle kyllä. Sieltä saa jotenkin miehekkäämän vastuksen.

  Summaan vielä: Nenäkuvan tarkoituksena oli herättää inhoa Talebaneja ja yleensä muslimeja kohtaan koko maailmassa ja antaa USA:lle oikeutus tappaa Afganistanin siviilejä mielin määrin omien etujensa turvaamiseksi.

  Vaikutus osui myös Iinekseen täysimääräisesti. Hänen mielestään meidänkin pitäisi jo rajalla ottaa maahanmuuttaja-muslimeilta nenänleikkuuveitset pois ja pakottaa heidät lupaamaan, ettei k.o tarkoitukseen käytetä myöskään Fiskarsin tai Moran tuotteita.

  Tämä ei muuta muuksi sitä tosasiaa, etä nenän leikkaaminen on barbaarinen ja hirvittävä teko.

  VastaaPoista
 29. Minusta tuntuu - kun olen tällä palstalla seilannut kolme vuotta - että toiseksi järkevin ihminen täällä on van V. Kuka sitten on järkevin, ei ainakaan Iines, en tiedä? Ei ehkä kukaan.

  VastaaPoista
 30. Van V, eikö näiden Iineksen päivittäisten tarkoitus olekin tuomita suoraan eikä vinolla näkökulmalla.

  Tarkoituksena tälläkin totuusarvon punninta, näin saattaisin ymmärtää.

  Tuo nenänsilpomiskuva on jossain nimetty sotapornoksi viitaten sen julkaisun propagandatarkoituksiin.

  Mitähän propagandaa sellainen olisi, jos kerrottaisiin sankareiden joskus kallosta lihat keitettyään sitä tuhkakuppina käyttäneen. Varmaan ryssäpropagandaa.

  VastaaPoista
 31. Oi mitä hienoja pitkiä puheenvuoroja tuossa yllä, palaan niihin huomenissa! Ovat niin asiaa ja nyt saunan jälkeen ajatus ei ole kirkas.

  Olen ilahtunut, ettei anonyymi laskenut minua kolmen vuoden tutkistelun jälkeenkään palstan järkevimmäksi. Minullahan on nutturakin leiskautettu epämääräiseksi pörröksi, joka kiinnitetään tuulessa geelillä. Ei järkevä ihminen tällaisella päällä kulje. Kiitos anonyymi!

  Minäkin luin Rikun mainitseman sotapornokommentin jostakin. Hieman huvittaa, että kun jossain onnettomuudessa kuvattiin siinä onnettomuudessa ollutta lasta, mainitsin jossain keskustelussa sen olevan surupornoa. Joku sanoi siihen, että eipäs, kun se lapsi antoi surulle kasvot. Eikös nyt voida sopia, että Bibi Aishan antoi vain kasvot barbaarisille afganistanilaistavoille.

  VastaaPoista
 32. Riku:
  Syvästi nolostuneena huomaan haukkuneeni väärää puuta. Onhan blogiemäntämme tosiaan selvästi sanonut, että nyt tuomitaan ja tuomitaan selvin sanoin! Hänen usein käyttämänsä luonnehdinta "vinosta" lähestysmistavasta on kai jäänyt mieleeni.

  Vanhana propaganda-ammattilaisena kai lämpenin myös hiukan liikaakin asialle. Nenäkuva on mitä suurimmassa määrin sotapornoa, joskaan en halunnut itse tuota termiä käyttää.

  Olen aikani kuluksi keräillyt propagandakuvia idästä ja lännestä ja pyrkinyt pysymään alan uusimpien virtausten tasalla.

  Nenäkuva muuten edustaa loistavasti tunnettua genreä, jolle on tunnusomaista tulla niin lähelle viestin vastaanottajan sietokykyä kuin mahdollista. Kannattaa panna merkille, ettei nenäkuvassa näy silvottuja korvia. Se olisi jo hiukan liikaa.

  Tillman kirjoitti hyvän näkökulman asiaan. Varsinkin tämä kappale jäi surisemaan päähäni:
  "Raadollista taitaa olla se, että monet upseerit, aliupseerit ja miehistön jäsenetkin ovat sitä mieltä, että homma on hyödyllistä, koska niin voidaan saada ilmaista tehokasta koulutusta, miten toimitaan kun vastaan ammutaan kovilla."

  Lähimailla ei nyt tosiaan ole sopivia sotia, joissa saisi harjoitusta tositilanteista. Toista maailmansotaa harjoiteltiin Espanjassa ja siellä varsinkin saksalaiset saivat paljon hyvää oppia.

  Sopivien sisällissotien puutteessa mennään sitten Afganistaniin. Ikävä kyllä poikiamme sinne lähettäneet eivät ole avanneet ensimmäistäkään historiankirjaa. On nimittäin niin, että Afganistanista on jokainen vieras aseellinen porukka palannut kotiin raadeltuna ja mielenterveys hajalla. Ensimmäinen sinivalkoinen sinkkiarkku on vain ajan kysymys.

  Mutta meille sotaisille fennoille ei riitä edes Afganistan. Ei, pitää lähettää paras sotalaiva Somalian rannikoille jahtaamaan täällä olevien sotapakolaisten omaisia.

  VastaaPoista
 33. Van V.....

  Tuon unohdin. Olet aivan oikeassa. Afganistanista on toistaiseksi tultu häntä koipien välissä aina pois. Kaikki ovat tulleet. Kukaan ei ole onnistunut.

  Mutta en millään hoksannut ja huomannut tuota miinalaiva- Pohjanmaa yhteyttä.

  Kiitos siitä.

  Kun taas menen kaupunkeihin opiskeluasioissa ja vastaan astuu nuoria tummia miehiä Afrikan sarvesta pakkaskengissä ja karvakaulustakeissaan, osaan vaihtaa puolta ja keskittyä vaikkapa naisten alusvaatenäyteikkunaan.

  Minä kuljen eteenpäin pystypäin ja muistan, että poikamme ovat siellä jossain turvaamassa sitä, että te pääsette turvallisesti tekemään sitä, mitä parhaaksi näette.

  Toivottavasti kuitenkaan NIMBY

  VastaaPoista
 34. Jenkit aikoinaan suunnittelivat että jos pommittavat Pohjois-Vietnamin kivikauteen, niin he voittavat sodan. Toisin sanoen - mitä he olisivat voittaneet?

  Ei afgaanejakaan sillä voiteta että heitä yritetään tappaa mahdollisimman paljon. Etenkin, kun kv. joukot ovat siellä juuri siksi ettei afgaaneja tapettaisi.

  Ps. Enemmän, edelleen, seuraan mitä tapahtuu Venäjällä.Ja pelkään mitä siellä tapahtuu. Sitä ei koskaan tiedä. (Vaikka FSB ei tällä hetkellä räjäyttelekään kerrostaloja.)

  Ps. Oot sinä Iines kumminkin vähintäin pronssilla. Ja mukavin.

  VastaaPoista
 35. Kannattaa panna merkille, ettei nenäkuvassa näy silvottuja korvia. Se olisi jo hiukan liikaa.

  Tosiaan, jos korvien puuttuminen näkyisi, menettäisi se suuren osan tehostaan; tytön kauneutta ei pystyisi enää niin selvästi näkemään kontrastina silpomisen rumuudelle.

  VastaaPoista
 36. "Kuka sitten on järkevin"

  Äänestän itseäni, vaikka kyllä Iineskin kuitenkin on aika vahvoilla myös tässä kisassa (ne muut ovat hyvyys, kauneus ja totuus).

  Olin katsomassa Rillumarei-revyytä ja ihastuin korviani (en nenääni) myöten Kuunkuiskaajiin. Herttaisen sensuelleja ellejä.

  Esa Pakarinen elää.

  (Siellä heitettiin muuten sellainen vihje, että Irwin Goodman olisi Pakarisen avioton poika... Onko kukaan muu kuullut tätä?)

  VastaaPoista
 37. Tuon minä tajusin jo aikaa sitten kun kuulin tämän.

  VastaaPoista
 38. Amatöörina, mutta "alan harrastajana", allekirjoitan tuon Veksin tekstin. Auch tänään.

  VastaaPoista
 39. Iineskin, tratshionaalisesti, käy lauantaina saunassa? "Kuudelta saunaan ja viideltä putkaa"...

  Eikun.

  VastaaPoista
 40. Yleensä en neuvoja jakele (koska ne usein osoittautuvat vääriksi). Mutta jos haluaa - yhdellä silmäyksellä - seurata mitä maailmassa tapahtuu, niin netissä on sellainen sivusto kuin: Ampparit.co.
  http://www.ampparit.com/

  Sen profiilia voi myös säätää. Eli jos ei ole esim. kamalan kauheasti kiinnostunut siitä mitä Johanna Tukiaiselle tai Veli Keskiselle juuri tällä hetkellä kuuluu, blokkaa ns. viihdeuutiset vittuun. (Eikun pois.)

  Suosittelen. (Suosittele Sinäkin sitä itsellesi!)

  VastaaPoista
 41. Tuomitsepa, Iines, seuraavaksi tai joskus edes termi "nollatoleranssi".

  Se on niitä termejä, jotka kuulostavat ylen fiksuilta ja erinomaisen kannatettavilta, mutta niissä on sellaisia sivumerkityksiä ja piilovaikuttimia, jotka saavat kaltaiseni korpifilosofin ja yksityisepäilijän kulmat hivenen kurtistumaan.

  Eikö laki riitä "nollatoleranssiksi"?

  Ja miksi ei?

  VastaaPoista
 42. Tapsa, kun rajasin alkuun aiheet lehdistä haettaviksi, tai siis mediasta!

  Nollatoleranssi on kyllä kiinnostava käsite. Jos aloitan vielä toisen sarjan, jossa jaan päivän ruusun jollekin jutulle, siinä voisi olla nollatoleranssi. Wink.

  VastaaPoista
 43. En taida palatakaan noihin pitkiin puheenvuoroihin enää, ne puhuvat hienosti puolestaan. Kiitän vain!

  Anonyymi, minä vien pörröpääni saunaan hyvin epäsäännöllisesti, nyt se säännöttömyys osui lauantaille, kun vilutti. Yleensä käyn viikolla.

  VastaaPoista
 44. Nollatoleranssista vielä, Tapsa, uudessa jutussahan voisi käsitellä sitä laajemminkin, voisi aloittaa nimittäin siitä, pitääkö avioliitossa noudattaa nollatoleranssia uskollisuuden suhteen.

  Olen kiinnostunut kuulemaan näkemyksiänne, hyvät herrat ja naiset, jotka olette liitossa ja vaikkette olekaan.

  VastaaPoista